A betegek kérdései (10789)

  • Nyakcsigolya mûtét miatt csípõbõl kellett csontot kivenni

    Üdvözletem!

    17 éve műtötték a nyakam, 6 csavarral rögzítve van 3 csigolyám,mert a meszesedés kimozdulása miatt az idegszálak sérültek.A csípőmből vettek ki csontot,és azt tették a csigolyák közé.Főképpen a bal karom,kezem meggyengült.
    Az utóbbi időben a bal kezemen a kis ujjam és… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Javaslom, keresse fel a korábbi kezelőorvosát.

  • Combnyaktörés kezelése sovány embereknél

    Tisztelt Doktornő!

    Egy sajnálatos esettel kapcsolatosan szeretném megkérdezni a véleményét. Anyám sajnos alkoholista és 57 éves, nem hagyja magát megműttetni, nem hajlandó, pedig 2 hete combnyaktörése volt, a pszichiáterrel is próbálkoztunk, hogy tegyen vele valamit vegye rá, de a műtőből… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Senkit sem lehet erőszakkal kényszeríteni a kezelésre. Valamilyen módon gyógyulni fog a törése (remélem), ha nem akkor is neki kell eldöntenie, hogy hogyan tovább.

  • tisztelt doktornő Rettenetesen fájnak a forgóim.10-15-lépés után megkell állnom pihenni. A reumatologus…

    tisztelt doktornő

    Rettenetesen fájnak a forgóim.10-15-lépés után megkell állnom pihenni.
    A reumatologus orvosom állandóan,vizi tornát,hátbizsergetést,masszást ír fel.
    Nem használ egyik sem.
    Mit tegyek.???
    Köszönettel egy beteg 55-éves férfi.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Mutassa meg magát ortopéd orvosnak, mert lehet, hogy kopásos tünetei vannak, de lehet, hogy gerinc eredetűek a panaszai. Vizsgálat nélkül nem tudok tanácsot adni. De az úszás, a gyógytorna mindenképpen hatásos.

  • Tisztelt Doktornő! 26 éves nő vagyok, és heti 3-4 alkalommal szeretnék fitnesz teremben edzeni (leginkább…

    Tisztelt Doktornő!

    26 éves nő vagyok, és heti 3-4 alkalommal szeretnék fitnesz teremben edzeni (leginkább átmozgató, fitten tartó edzés). Cipész mellkasom van gyerekkorom óta, a mindennapi életben nincsen különösebb panaszom vele, de a felsőtestre irányuló edzéssel tanácsra lenne szükségem.
    Mi⁄mik azok a gyakorlatok, amik ártalmasak lehetnek a mellkasomra (ha van ilyen), valamint mi lehet az a gyakorlat, ami előnyösen hathat?

    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Mivel már rég túl van a serdülőkoron, bármilyen edzést, gyakorlatot végezhet. Ha eddig emiatt nem voltak panaszai, ez után sem lesznek.

  • Háziorvos antibiotikumot írt fel, ihatok alkoholt mellette?

    Tisztelt Doktornő!

    18 éves vagyok hétfőn reggel hánytam,egész nap ment a hasam és lázas is voltam. Másnap lementem a háziorvosomhoz és ő adott antibiotikumot (Sumetrolimot) amit 5 napig kell szednem. Ez csak hétfőn volt tegnap sem és már ma sem jelentkezett egyik tünet sem,és már jól érzem… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kedves Évi! Ez nem igazán ortopéd orvosnak szóló kérdés, de mint nő és anya, azt tudom mondani, hogy az Ön korában egyébként is mérsékelt alkoholfogyasztás javasolt (??!) csak, de ezt a Sumetrolim nem… Még több

  • Nyeléskor fellépõ torokfájdalom mozgásszervi eredetû lehet?

    Tosztelt Doktornő! 41 éves férfi vagyok, a problémàm a következő.: Kb egy hónapja nyeléskor vagy asitàskor fáj a torkom illetve a nyakam jobb oldala, a fültőig bezàrôlag. Voltam többször fûl orr gégésznél, hàromszor, de semmit nem talàlt, gyulladàst sem , a vérképem negatív, a nyaki ultrahangom negativ.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem találkoztam még ilyennel. Lehet, hogy szájszebészhez kellene fordulnia.

  • Kedves Dr Nő! Abban szeretném a segítségét kérni, hogy milyen porcerősítő készítményt vásároljak.…

    Kedves Dr Nő!

    Abban szeretném a segítségét kérni, hogy milyen porcerősítő készítményt vásároljak. 24éves nő vagyok, és recseg ropog mindenem és sokszor fáj is. Olyasmi kellene ami nem csak glülozamin, mert az nem használt. A kagylóra , rákra nem vagyok allergiás, de a homárra nem tudom..lehet.
    Milyen vény nélküli szereket tudna nekem ajánlani?

    Mennyi ideig kell szedni?

    Előre is köszönöm!
    Adri

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Bármelyik készítmény megfelel, a pénztárcája függvénye.

  • Fájdalom a térdben, járás probléma

    Tisztelt Doktornő!
    Az ötödik napja fáj a bal térdem külső része. Azért nem tudom mi baj lehet vele, mert nem emlékszem, hogy rosszul léptem volna vagy megerőltettem volna, mert egyik pillanatról a másikra jött elő a probléma.
    Ha ülök vagy fekszem és úgy hajlítom a térdemet, akkor semmilyen… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ez még rövid idő ahhoz, hogy megszűnjenek a panaszai. Lehet, hogy a csontok közé kerültek a lágyrészek egy rossz mozdulat következtében, ami ennek következtében megduzzadt, és amíg ez a duzzanat nem múlik… Még több

  • KEDVES DRNO KISLANYOM NYOLC HONAPOS MASZIK, PROBALKOZIK MAR A FELALLASSAL IS. EMELESEKOR NEHA UGY…

    KEDVES DRNO

    KISLANYOM NYOLC HONAPOS MASZIK, PROBALKOZIK MAR A FELALLASSAL IS. EMELESEKOR NEHA UGY HALLOM, H ROPOG A VALLIZULETE..NORMALIS JELENSEG.SEM FAJDALMAT SEMMIT NEM JELEZ EKKOR, NEKEM FURCSA.
    MINDEN STATUSZVIZSGALATA NORMALIS VOLT, SULYA KOZEL KILENC KILO ES 80CM
    KOSZONOM VALASZAT, TISZTELETTEL, TAKACS NORA

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Természetes a ropogás, nincs vele teendő.

  • Kislány gerincén deformitás (púp) és gyógytorna kezelés

    Tisztelt Doktornő!

    A kislányomnál óvodai szűrés alkalmával korában diagnosztizáltak egy kisebb deformitást. Egészen pontosan púp alakult ki a nyakcsigolyájánál. Az óvónő gyógytornára specializálódott, aki el is kezdte kislányom kezelését gyógytorna formájában és nagyon odafigyelt rá. Ő… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Meg kellene mutassák gyermekortopéd szakorvosnak, hogy pontosan mi az a "púp", és mi a további teendő.

  • Érdeklödnék hogy rentudil forte 2×1 mellet szedhető savlekötö nolpa 20mg.

    Érdeklödnék hogy rentudil forte 2×1 mellet szedhető savlekötö nolpa 20mg.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Igen

  • Kedves Doktornő! Nagyon köszönöm gyors válaszát! Természetesen figyelni fogom. Lehet, hogy rosszul…

    Kedves Doktornő!
    Nagyon köszönöm gyors válaszát! Természetesen figyelni fogom. Lehet, hogy rosszul fogalmaztam a tegnapi levelemben.
    Nem is tudom, duzzanatként, vagy inkább horpadásként tudnám-e inkább leírni. Kb. azon a részen van, ameddig a zokni gumírozott része ér és úgy is néz ki, mint egy elszorított terület, de csak a bal lábamon és ha nincs rajtam zokni, akkor is ott van. Van egy kisebb duzzanat felette is, de arra emlékszem, az egy idült haematoma, egy 20 évvel ezelőtti esés maradványa. Állítólag a csonthártya is sérült, azért van az ott, de az is le"simítható", csak sokkal kisebb, mint amiben a Doktornő véleményét kértem. Nem is kifejezett csomó ez, amiről írtam Önnek, hanem inkább egy duzzadtabb terület, amit el tudok nyomni (simítani) oldalra ⁄sípcsonttól oldalirányba,mintha masszíroznám, így erre az időre el"tüntethető"⁄ akkor viszont érzem a verőeret (ill. mintha pulzust éreznék). Ne haragudjon, kb így tudom csak leírni. Ha nagyon nyomkodom, mintha az eret is érezném, illetve olyan, mintha kis rizsszemnyi valamit. Ez a duzzanat-szerű puha, tényleg olyan, mintha megütném, megdagad, de nem kék és nem is fájdalmas. Sokkal laposabb és szerintem puhább, mint egy zsírdaganat.

    Igazán nem akarom rabolni a doktornő idejét, de mire kell még a növekedésen kívül figyelni?

    Ultrahanggal is vizsgálható?

    Nagyon köszönöm a segítségét még egyszer és előre is!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Akkor is megmarad, ha hosszabb ideig nem visel bokazoknit?
    Ha jobban rányom, akkor az ujjában lévő pulzust érezheti.
    UH-gal meg lehet vizsgálni.

  • Kedves Doktornő! Már második éve küszködöm a fájdalommal.Menni egyre nehezebben tudok.A szteroidokra,…

    Kedves Doktornő!


    Már második éve küszködöm a fájdalommal.Menni egyre nehezebben tudok.A szteroidokra, histaminra, salicilre és bizonyos füvekre érzékeny vagyok.Nem tudom már,hory egyáltalán mivel csökkenthetném a fájdalmat.Fiziológia kezeléseket is kaptam és kapokde nem sok erdménnyel.Mit gondol egy csontovács tudna segiteni?

    A Béres porcerőnek milyen mellékhatásai lehetnek?



    Várom válaszát.Tisztelettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Milyen fájdalmakkal küszködik? Mivel nem ismerem a tüneteit, nem tudok válaszolni arra, hogy a csontkovács árt, vagy használ.
    Nem tudom megmondani, milyen mellékhatásai lehetnek, de gondolom, a használati utasításban le van írva.

  • Tisztelt Doktornő! 15 hónapos kisfiam nem akar felállni,még kapaszkodva sem. Mindent később kezdett el…

    Tisztelt Doktornő! 15 hónapos kisfiam nem akar felállni,még kapaszkodva sem. Mindent később kezdett el csinálni,11 hónaposan kezdte el a mászást is,addig csak forgott. Most annyit csinál mászáson kívül,hogy térdel és úgy kapaszkodik. A talpára egyáltalán nem áll rá. Hetente egyszer járunk gyógypedagógushoz,aki tornásztatja,ő azt mondta nem baj. De én aggódok és szerintem még valakinek meg kéne mutatni a kisfiamat. Ön mit tanácsol? Gond lehet ez hogy nem áll még ennyi idősen? Válaszát előre is nagyon köszönöm! Anikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Mutassa meg ortopéd szakorvosnak, hogy megnyugodjon, de, ha egyébb eltérés nincs, még nem gond, hogy nem áll fel.

  • kedves Dr.nő ara szeretnék választ kapni ha lehetséges hogy ha nagy levegőt veszek fáj mind két vállam…

    kedves Dr.nő ara szeretnék választ kapni ha lehetséges hogy ha nagy levegőt veszek fáj mind két vállam meg a csukjám.de leginkább a jobb váll és csukja és mit lehetne vele tenni válaszát előre is köszönöm!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet, hogy van egy bordablokkja, manuálterápiás kezelés segíthet.

  • 39 éves nő vagyok kb január elején hirtelen megfájdult a térdem belső oldala a térdemet fájdalom nélkül…

    39 éves nő vagyok kb január elején hirtelen megfájdult a térdem belső oldala a térdemet fájdalom nélkül nem tudom behajlítani , duzzadt erősen nyílaló fájdalmat érzek mely hatására összecsuklik a lábam a fájdalomtól.1 hónapja elmentem orvoshoz mely szerint a státusz a következő :jobb térd körvonalai megtartottak , izűlet stabil .Med.íz rés alatt jelez fájdalmat , men jel nincs Röntgen eredmény :a condylosokon kis peremfelrakodások vannak.az ízületi rés mediálisan szűkebb.a patella enyhén lateralisalt.Gyulladáscsökkentö szedését javasolta .A lábam azóta is fáj sőt rosszabb lett a térdemből erős nyílaló fájdalmat érzek mely hatására a fájdalom a comb felé is kisugárzik.Kérdésem mit tehetnék a fájdalom megszüntetésére ill mi a probléma a térdemmel ? Válaszát előre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Hogy mitől, nem tudom, de korai kopásos tünetei vannak. Combizom erősítő torna, kurkuma étrendkiegészítő, porcképző szedése javasolt. És sajnos az sincs kizárva, hogy porcsérülése van, célszerű lenne visszamenni a kezelőorvoshoz, hogy nem szűntek a panaszai.

  • Kedves Ilona, 28 éves nő vagyok, nincs gyerekem, és nem is vagyok terhes. Családomban gyakori a kopás…

    Kedves Ilona,
    28 éves nő vagyok, nincs gyerekem, és nem is vagyok terhes. Családomban gyakori a kopás és a gerincferdülés. Utóbbi nekem is volt, amely több év úszás után elmúlni látszott, de valószínűsíthetőleg az elmúlt években "visszajött".
    Kb. fél éve kezdődött a derékfájásom, ami miatt most írok. Akkor becsípődésnek véltem, lévén még csak 27 éves voltam, s ráadásul egy jógaóra után éreztem, így azzal hoztam összefüggésbe. Akkoriban jógára és preventív gerinctornára jártam heti 2 alkalommal, aztán majdnem 1 hónapig sehová, a fájdalom miatt, azóta pedig pár hónapja nincs lehetőségem akkor és oda járni, így egy közeli fitness terembe járok le, futok, taposok és némi izommunkát végzek a kondi részen, mindezt fogyási célból, van egy kis súlyfeleslegem. Tudom, ezek nem a legjobb mozgásfajták derékfájás esetén.. de úgy éreztem, se így, se úgy nem javul, ráadásul pont akkor keződött, amikor preventív mozgásformákat "űztem" (?). Munkámból kifolyólag sokat ülök, otthon is gép előtt dolgozom, ezen nem tudok változtatni.
    A tünetek javultak, ám 1 hete megint szinte ugyanaz a fájdalom jött vissza, mint fél éve, alig tudtam felkelni, bekötni a cipőmet stb. Ez egy erős, nyillaló, baloldali fájdalom deréktájon (pl. ha úgy cipekedek, hogy a jobb oldalam helyett bal kézben, enyhül..). Ma voltam röntgenen, ahol ennyit írtak rá a leletre: "A lumbalis lordosis íve és az LS szöglet fokozott. A csigolyatestek és iv. rések magassága átlagos. A zárólemezek épek." Tudna segíteni, ez mit jelenthet, és az előbbiek ismeretében mit javasol, keressek fel további orvost, milyet? Milyen kezelésre menjek, hogy múlna el?
    Köszönettel:
    Eszter

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Igen, szerintem fel kellene keresnie ortopéd szakorvost, mert szükséges lenne a tüneteit is ismerni (nincs-e gyöki nyomásos tünet, stb.). Attól, hogy a rtg negatív, még lehet izom eredetű gerincbetegsége. Ki kell zárni, és csak utána lehet azon gondolkozni, hogy hogyan tovább.

  • Lábszár sérülések kékes puha daganattal

    Kedves Doktornő!

    Nem régiben vettem észre a sípcsontom mellett, elöl egy duzzanatot. Nem tudom, mióta van ott ( afölött is van, az régóta, mikor leestem a lepcsőn), de ez valamivel nagyobb. Nem vészes nagyságú, de szerintem látható, széles, lapos, de nyomásra puha, bőrrel ⁄ izommal együtt… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Látatlanban nehéz választ adni. Az ütés utáni duzzanatot általában nem lehet elmozdítani az alapjától. A lábszár területén nincs kifejezett inhüvely. Javaslom, hogy figyelje, és, ha nőni kezdene, mielőbb… Még több

  • A térd alatt a belső oldalon megfájdult, de a röntgen nem mutatott ki semmit

    Üdvözlöm!
    35 éves férfi vagyok,kb 8-10kg súlyfelesleggel,és elkezdtem futni.Próbáltam nem túlzásba vinni,de a 3. alkalommal megfájdult a bal térdem alatt a belső oldalon.Kenegettem,nem nagyon használt,aztán egy hét múlva orvos is látta.Flector tapaszt ajánlott,az használt,már sántikálás nélkül… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Valószínűleg a hirtelen szokatlan terhelés miatt a belső oldalszalag meghúzta a csonthártyát a tapadások helyén. Lehet, hogy elég lenne, ha előbb combizomerősítő gyakorlatokat végezne, és csak ez után… Még több

  • Éjszakai lábfájások és sántítás a nyirokcsomók megnagyobbodása miatt lehetségesek?

    Tisztelt Dr Nő! Kisfiam 2⁄éves 1-éve Találtak nála több babnyi nyirokcsomót a bordaív alatt a főerek mentén,a legnagyobb 15x10mm vérvétel jó lett igaz vashiányos,nagyon sok helyen jártunk már de nem mond senki semmit! Ugyan is nem ezzel a problémával kezdtük az egész kivizsgálást! 1-évesen kezdett el… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ezek az éjszakai lábfájások, ha maszírozásra megszűnnek, nem jelentenek komolyabb megbetegedést. Ha szalicyl (pl. Kalmopyrin) csökkenti csak a panaszait, akkor lehet jóindulatú csontelvátozás (osteoid… Még több