A betegek kérdései (10751)

  • Kedves Dr.-Nő! A befelé dőlő boka problémát felnőttkorban lehet orvosolni? Sajnos minden cipőmet tönkreteszem…

    Kedves Dr.-Nő!

    A befelé dőlő boka problémát felnőttkorban lehet orvosolni? Sajnos minden cipőmet tönkreteszem és fáj a lábam sok talpaláskor. Van rá torna, vagy talpbetét, vagy ilyenkor -32 éves vagyok- már nem lehet semmit tenni, hogy a boka a helyére kerüljön?

    Köszönettel: Krisztina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A lúdtalpbetét használata egy kicsit helyrebillentheti a bokáját, és még a lábtorna is segíthet, kemény kérgű cipő viselése mellett, de olyan javulást, mintha ezt gyermekkorban végezte volna, ne várjon.

  • Tisztelt Dr nő! Én egy 30 éves nő vagyok .Van egy veleszületett mozgás szervi betegségem ami egyre több…

    Tisztelt Dr nő! Én egy 30 éves nő vagyok .Van egy veleszületett mozgás szervi betegségem ami egyre több nehézséget okoz nekem. A bal lábam 4 cm rel rövidebb a jobb oldalinál .Az egyik születési záró jelentésemen az áll hogy a comb csont és a lábszárcsont is rövidebb az ellen oldalinál,nem csípődysplasia következménye.Azt szeretném kérdezni hogy volna e még lehetőségem végtag hosszabító műtétre a leírtak alapján.Ha igen akkor tudna nekem segiteni hogy hol és kivégez ilyen műtétekett.Válaszát előre is köszönöm! Ari

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A 4 cm (ha valóban annyi), nem olyan nagyfokú eltérés, hogy egy ilyen drasztikus, heroikus műtétnek kelljen kitennie magát. De természetesen vizsgálat nélkül erre nem tudok válaszolni. Nem tudom hol lakik, Budapesten az Ortopéd Klinikán foglalkoznak végtaghosszabbítással.

  • Tisztelt Doktornő! A férjem hátfájásra a röntgenen az alábbiak szerepelnek. Mit jelent? Csontszerkezet…

    Tisztelt Doktornő!
    A férjem hátfájásra a röntgenen az alábbiak szerepelnek. Mit jelent?
    Csontszerkezet nélküli eltérés, a háti kyphosis fokozott, zárólemezek egyenletlenek, meszesek. Peremeken néhol kis csőrök vannak. Porcrések norm. tágak.

    Köszönöm a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Korával összefüggő kopásos tünetek. (Már nem serdülőkorú.)

  • Kedves Doktornő! Már többször írtam Önnek ezzel a leletemmel kapcsolatosan és nagyon köszönöm és…

    Kedves Doktornő!

    Már többször írtam Önnek ezzel a leletemmel kapcsolatosan és nagyon köszönöm és hálás vagyon Önnek a segítségéért. Ez volt a koponya MR leletem:

    A középvonal megtartott, nem doskocalt. Az extracerebralis liquorterek normális tágasságúak. A IV. kamra és a supratentorialis kamrarendszer közpállású, szimmetrikus, normális tágasságú. A sella-tájék, kisagy-hídszöglet, cranio-cervicalis átmenet MR képe szabályos. A corpus pineale régiójában kb. 10 mm nagyságú éles kontúrú cystosus képlet figyelhető meg, térszűkítő hatás nélkül. Mindkét oldalon a trigonum régiójában néhány 2-4 mm nagyságú hyperintens góc látszik T2 jellegű méréseken. Az agyállományban egyéb körülírt, biztosan kóros eltérés nem látszik. A diffúzió súlyozott mérésén kórjelző eltérés nem ábrázolódott.

    Mindkét oldalon az intracranialis arteria carotis interna, a circulus Willisii-t alkotó erek lefutása szabályos. Az ábrázolódott ereken körülírt stenosis, occlusió, aneurysma vagy , vascularis malformacio nem látszik. A jobb oldali arteria cerebri posterior embrionális jellegű, vérellátását az arteria carotis interna felől kapja.

    Az orbiták, orrmelléküregek vizsgálati síkokba került területein durva kóros eltérés nem látható.

    Vélemény: A látható diszkrét fehérállományi laesiok MR morfológiája nem specifikus, klínikai jelentúségük kérdéses. Cystosus eltérés a corpus pinale régiójában.

    Elküldtek szemészeti vizsgálatra is, melynek ez lett az eredménye:

    Vízus: J.-0,50 sph=1.00cy 80% 1,0 B.-0,75 sph=1.00cy 85% 1,0 Pd:62.
    Törőközegek: Tiszták
    CFF: J: 43 HZ B: 43 HZ
    Látótér: Mindkét oldalon ép határok.
    Szemfenék: Papillák éles határúak, színük nívójuk rendben. Maculák épek, érrendszer rendben.
    Tensió: Jó
    Diagnózis: Myopia. Astigmia.

    TERÁPIA: Szemészeti szempontból akkut teendőt nem igényel. A fenti korrekció viselése javasolt.
    Orhthalmoneurológiai szempontból kórjelző elváltozás nincs.


    Laboreredményem:

    Pirossal jelöltem az eltéréseket.

    Glucose 6 mmol⁄l ( 4,0-6,0)

    Nátrium megh. 141,12 mmol⁄l ( 135,00-145,00)

    Kálium megh. 4,34 mmol⁄l ( 3,80-5,20)

    Klorid megh. 99 mmol⁄l ( 96-110)

    Összes kálcium megh. 2,25 mmol⁄l (2,10-2,60)

    Magnézium 0,97 mmol⁄l (0,70-1,00)

    Anorg.foszfor 1,12mmol⁄l (0,97-1,45)

    Vas 24,7 umol⁄l (8,8-27,0)

    Transzferrin 2,7 g⁄l ( 2,0-4,0)

    Ferritin 40 ug⁄l (15-150)

    Kreatinin megh 90 umol⁄l (50-110)

    Karbamid 4,5 mmol⁄l (2,5-10,00)

    Húgysav 308 umol⁄l ( 90-390)

    Bilirubin össz. 9,8 umol⁄l ( 3,3-17,1)

    GOT 24 U⁄l ( 8-37)

    GPT 16 U⁄l (8-35)

    Alk. foszfatáz 127 U⁄l (98-280)

    GGT 9 U⁄l (7-35)

    LDH 358 U⁄l ( 200-400)

    Kreatin foszfokináz 212 U⁄l ( 24-200) +

    eGFR-EPI-KALK-Nő nagyobb mint 62 72 ml⁄perc⁄1.73 m2

    Alfa amiláz 42 U⁄l ( 32-110)

    Kolinészteráz 9781 U⁄l 2000-10500

    Összfehérje 68 g⁄l (60-78)

    Albumin 47 g⁄l (32-50)

    Koleszterin 5,1 mmol⁄l ( 3,5-5,2)

    Triglicerid 0,7 mmol⁄l ( 0,5-2,0)

    CRP 0,5 mg⁄l (0,0 10,0)

    TSH 2,110 mlU⁄l ( 0,270-4,700)

    Fehérvérsejtszám 4,4 G⁄l ( 4,0-10,0)

    Vörösvértest szám 4,5 T⁄l ( 3,0 5,0)

    Htk 0,40 % ( 0,37-0,51)

    Hgb 138 g⁄l (120-160)

    MCV 88 fl (85-95)

    MCH 31 pg (26-38)

    MCHC 346 g⁄l (320-350)

    Thrombocita szám 231 G⁄l (100-350)

    Segm 41,5 % (65,0-75,0) +

    Eo 3,0 % 1,0-3,0)

    Baso 0,1 % ( 0,0-2,0)

    Ly 47,6 % (25,0-35,0)

    Mono 7,8 % (2,0-8,0)

    Vvt süllyedés meghat. 7 mm⁄óra ( 1-20)


    Negatív VEP vizsgálatom volt. Most olvastam, hogy tetszett írni az egyik kérdezőnek, hogy altatástól lehetnek fehérállományi laesiók. Nekem is lehetnek ettől? Volt altatásom 11 éve császármetszéskor, utána viszont voltam 1 évre rá MR-n és akkor negatív lett, a legutóbbi MR-em 5 hónapja volt. Volt többször bódításos altatásom is, és epidurális érzéstelenítésem is volt császárnál.

    Azrt voltam MR-en, mert elfelejtettem tárgyanak a nevét.
    Nyáron viszont azt vettem észre, hogy a jobb kezemmel nem érzem annyira melegnek a vizet, mint a ballal, de csak minumális az eltérés.


    Most voltam a neurológusnál koponya MR ontroll időpontért, akkor említettem a doktornőnek, hogy a vizet az egyik kezemmel hidegebbek érzem és azt mondta, hogy el kell mennem nyaki MR-re is, mert van valami betegség, ahol a nyaki gerinc részen a egy luk keletkezik. Most nagyon megijedtem! :( Mi lehet ez a betegség?

    Köszönettel: Mónika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Én úgy gondolom, mint ahogy a véleményt is írták, hogy az eddigi vizsgálatai kifejezett kóros eltérést nem mutatnak. Előre nem szeretnék semmilyen véleményt sem mondani, legyen meg a nyaki gerinc MR eredménye, és akkor a neurológusa meg fogja mondani, hogy van-e teendő. (Remélem nem lesz semmi komolyabb eltérés.)

  • Üdvözlöm Doktornő! A hat éves kislányomnak befele dől a bokája,supinált cipő viselését tanácsolták!A…

    Üdvözlöm Doktornő!
    A hat éves kislányomnak befele dől a bokája,supinált cipő viselését tanácsolták!A kérdésem az lenne mennyi ideig kell ilyen cipőt viselni?Mennyi a gyógyulás várható ideje?Lehet-e mellette más normál cipőt is viselni vagy csak a supináltat?Van valamilyen torna amivel még segíthetek neki a gyógyulásban?Válaszát előre is köszönöm!
    Üdv.:Andi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Amíg befelé dől a bokája, addig a supináló cipő viselése javasolt. Egyébként az a lényeg a cipő vásárlásánál, hogy a hátsó kéreg kemény legyen. Lábtorna végzése javasolt (interneten található)

  • Tisztelt Doktornő! A lányom 5 éves és gyakran fájassa a bokáját többnyire éjjel jelentkezik nagyon éles…

    Tisztelt Doktornő!
    A lányom 5 éves és gyakran fájassa a bokáját többnyire éjjel jelentkezik nagyon éles fájdalommal. Napközben nagyon mozgékony, sokat ugrál köze lehet a panaszhoz?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Növekedésben van, gondolom, hirtelen nyúlt, és az izmok még nem erősödtek meg ismételten. Fáradásos fájdalom, lehet statikai ok is a háttérben. Javasolt kemény kérgű cipő viseltetése, lábtorna. Éjszakai fájdalom jelentkezésekor vagy 1⁄4 Kalmopyrin, vagy egy fél csapott kávéskanál szódabikarbóna egy kis vízben feloldva.

  • Kedves doktornő! Decemberben vásároltam BERKEMAN papucsot. Ahogy elkezdtem használni 1 hónap után már…

    Kedves doktornő!
    Decemberben vásároltam BERKEMAN papucsot. Ahogy elkezdtem használni 1 hónap után már annyira fájt a jobb lában második lábujj alatti terület, hogy megduzzadt, fájt és alig tudtam rálépni. Készült RTG= NEG. Láthatóan duzzadt, piros az ujja alatti 2 ízület. nyomásra fájdalmas. Visszavittem a boltba ahol most várom a cég válaszát miért okozott bajt a papucs.
    EÜ-ben dolgozom napi 8-9 órát benne voltam. Milyen kezelést javasol??
    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet, hogy más vonalon kellene elindulni, mert az a papucs nagyon jó, abban általában nincs panaszuk az embereknek. Lehet, hogy a rtg negatív, de esetleg a húgysavszínt magasabb, vagy valamilyen gyulladásos folyamat zajlik. Fájdalomcsillapító, jegelés, ill. a labor leletnek megfelelő kezelés javasolt.

  • Üdvözlöm! Szeretném megkérdezni, hogy lehet e kapni noxigelon nevü szert. Ha igy ezt a szert nem lehet…

    Üdvözlöm! Szeretném megkérdezni, hogy lehet e kapni noxigelon nevü szert.

    Ha igy ezt a szert nem lehet megkapni, legyen szives megirni, hogy milyen termék tartalmazza.

    A térdem nagyon fáj, olyan érzés, mintha szétnyilna. Állitólag ez e szer jó a porcképzésre.

    Várom válaszát. Köszönettel Kovácsné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Szerintem nem lehet kapni, de vannak más porcképző készítmények, amiket viszont igen.

  • Tisztelet Doktor Nő! Szeretném meg kérdezni ,hogy mi lehet a baj ha a combtól a vádlimig fáj a lábam,hátul…

    Tisztelet Doktor Nő!
    Szeretném meg kérdezni ,hogy mi lehet a baj ha a combtól a vádlimig fáj a lábam,hátul erős fájdalmat és lüktetést érzek. Orvosnak mutattam trombózis gyanúval ki vizsgáltak ,de nem trombózisom van mi lehet az oka ennek ? és mit kéne tennem ,hogy ez el múljon?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet gerinc eredetű a tünete, neurológiai, vagy ortopéd vizsgálat javasolt.

  • Tisztelt doktornö! Köszönöm szépen a válaszát, és szeretném meg kérdezni, hogy az a DOLGIT krém,…

    Tisztelt doktornö!


    Köszönöm szépen a válaszát, és szeretném meg kérdezni, hogy az a DOLGIT krém, amit a gyogyszertárban ajánlottak, használhatom-e?

    Fájni egyáltalán nem fáj a térdem.Maradok tisztelettel Katalin.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Az elsősorban fájdalomcsillapító hatású, de megpróbálható.

  • Kedves Doktornő!
    Szombaton reggel óta érzem a jobb lábfejem külső talpélénél és a bokáig tartóan a zsibbadást. Nem múlik el, de semmi zavart nem okoz, semmilyen problémát nem jelent, csak egyszerűen zsibbad. Ügyeletes orvos vasárnap megvizsgált, (fogjam meg a jobb térdem, bal lábamat tegyem a… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet gerinc eredetű, neurológiai vagy ortopéd vizsgálat javasolt.

  • Tisztelt Doktornő! Sarkantyum van! Kaptam betétet-harántsüllyedésre plusz a saroknál külön sarkantyura…

    Tisztelt Doktornő!
    Sarkantyum van! Kaptam betétet-harántsüllyedésre plusz a saroknál külön sarkantyura kiképzettet!
    Kérdésem hogy ezen kívül van más terápia! Mintha javult volna,de félek így marad! 47éves vagyok és munkámból adódóan sokat járok!
    Köszönett
    el Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lökéshullám terápia segíthet.

  • Tisztelt főorvosnő!

    24 éves vagyok, 100 kg, 180 cm magas. 9 napja kosárlabdázás közben ráestem a bokámra, nagyon csúnyán feldagadt, bevérzett. Kórházban elláttak. A papíromra diagnózisként a következőt írták:
    Laesio lig. talofib. ant. l.d.
    Abrasio mall. l.d.
    Megröntgenezték,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Az első vizsgálat során diagnosztizálták a sérülést (hogy részleges, vagy teljes, azt én nem tudom megmondani), a kontrollnál már nem kell ismételt rtg. vizsgálat (ha a tartott felvételt készítik, akkor… Még több

  • Kedves Doktor Nő! Éjjel arra ébredtem,fáj és szúr a nyak és lapocka között,ez reggel is ugyanúgy érezhető,ha…

    Kedves Doktor Nő!

    Éjjel arra ébredtem,fáj és szúr a nyak és lapocka között,ez reggel is ugyanúgy érezhető,ha mozgok akkor is,de pihent állapotban is,néha átsugárzik a kulcscsontomhoz is. Elfeküdhettem? Mit javasol?
    Válaszát előre is köszönöm! Veronika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Elfeküdhette. Fájdalomcsillapító, izomlazító, mozgás javasolt. Ha nem szűnik, manuálterápiás kezelés szóba jöhet.

  • Tisztelt Doktornő!

    A problémám után próbáltam már utána olvasni itt is, és az interneten is de semmit nem találtam. A problémám "csupán" annyi lenne, hogy visszatérő izomlázszerű fájdalom gyötör. Egyik nap semmi bajom,aztán felkelek és nagyon fáj, majd a nap folyamán egyre jobban… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Neurológushoz kellene fordulnia.

  • Tisztelt Doktornő! Porckopást, illetve porcvékonyodást térdben milyen vizsgálatokkal lehet igazolni?…

    Tisztelt Doktornő!

    Porckopást, illetve porcvékonyodást térdben milyen vizsgálatokkal lehet igazolni? UH, rtg, MR (esetleg más)?

    Köszönettel:
    Lilla

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ennek eldöntését bízza a kezelőorvosára.

  • Tisztelt Dr. Nø! Azzal a problèmával fordulok Önhöz,hogy a bal lábam elkezdett ’izomláz’ szerûen fájni.…

    Tisztelt Dr. Nø!
    Azzal a problèmával fordulok Önhöz,hogy a bal lábam elkezdett ’izomláz’ szerûen fájni. Eløször a combom,majd a sìpcsontom. Mostanra már az egèsz bal oldalam. Semmi olyan erøfeszítèst nem csináltam,ami ezt a hatást keltenè ki,el sem aludtam az oldalamat. Eløre is köszönöm válaszát! Üdv.: 16 èves lány

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Orvosi vizsgálat javasolt, anélkül nem lehet megmondani, mi a probléma.

  • Tisztelt Doktornő! Talán négy hete reggel arra ébredtem hogy nagyon fáj a jobb térdem. Nem volt és azóta sincs megdagadva, nem meleg, nem piros... Mivel négy éve infarktusom volt, nem használhatok sokféle kenőcsöt, fájdalomcsillapítót. Ezért gyógynövényből készült kivonattal kentük, feleségem masszírozta,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Valószínűleg kopás mellett jelentkező tünetekről van szó, talán a lágyrészek (pl. az izületi tok) becsípődtek a csontok közé, de természetesen vizsgálat nélkül nem sokat tudok mondani. Lehetne kenni valamilyen… Még több

  • Tisztelt doktornö! Volna egy problémám : 65 éves vagyok, és a jobb térdem meg van dagadva, kb.1 éve…

    Tisztelt doktornö!

    Volna egy problémám : 65 éves vagyok, és a jobb térdem meg van dagadva, kb.1 éve vettem észre, de a járásommal nincs probléma, csak néha kattog. Kérem válaszoljon.Elöre is köszönöm tisztelettel Katalin.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Miért várt egy évet ahhoz, hogy a problémája megoldódjon? Valószínűleg kopás van a térdízületében, így látatlanban nem tudom, milyen mértékű, de biztosan szükség lenne komplex fizioterápiás kezelésre (gyógytorna, úszás, fizokterápia). Forduljon reumatológushoz.

  • Tisztelt Doktornő! 1 éve kattogó hangot hallatott a térdem lépcsőzéskor, ma már az egész recseg, sőt…

    Tisztelt Doktornő! 1 éve kattogó hangot hallatott a térdem lépcsőzéskor, ma már az egész recseg, sőt már a bokám is kezd, meg mintha felfelé is érezném a recsegést a combomban. 21 évesen eléggé aggódom miatta, és nem szeretném ha a későbbiekben térdprotézisre kerülne a sor. Kérem segítsen, nem tudom mit tehetnék, vagy esetleg mi lehetne a probléma? Köszönettel: Debi, 21

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kicsit lazábbak a szalagai, izomerősítő torna rendszeres végzése javasolt. Önmagában a "kattogás" nem kóros.