A betegek kérdései (10807)

  • Üdv. 15 éves lány vagyok és már 6 éve gerincferdülésem van. Az a problémám hogy ha kiegyenesedek 2 perc…

    Üdv. 15 éves lány vagyok és már 6 éve gerincferdülésem van. Az a problémám hogy ha kiegyenesedek 2 perc után már fáj a hátam és levegőt se kapok rendesen..Mitől lehet ez?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet bordablokkja. Manuálterápiás kezelés segíthet.

  • Tisztelt Doktor nő ! A bal térdemmel fordultam orvoshoz egyik délután minden következmény és erőltetés…

    Tisztelt Doktor nő !
    A bal térdemmel fordultam orvoshoz egyik délután minden következmény és erőltetés nélkül elkezdett fájni. Nem értettem igazán mitől lehetett. Alig bírtam járni minden lépés fájdalmas volt. Ezért elmentünk másnap reggel az orthopediara. ahol azt mondták,hogy a bal térdem jobbra van csúszva. És a későbbiekben is érezni fogom, hogy "van térdem"..
    Státusz: Bal oldalon femoropatellaris crepitatio, szalagok tartanak, meniscus tesztek negatívak. Reflex és érzéskiesés nincs. Izületben jelenleg folyadék nem tapasztalható. Izomerő megtartott , Zollen- Fründ jel pozitív. Mozgások teljesek,de fájdalmasak. Lateralis oldalszalagok eredésénél jelez nyom. érzékenységet. Bal láb I. MTP izület kissé nyom. érzékeny.
    és egy olyan kérdésem is lenne, hogy ha minimális folyadék tapasztalható,az nagy gondnak számít.e vagy természetes?
    Előre is köszönöm !

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Az azt jelzi, hogy most éppen "túlterhelt" az ízülete. Lehet borodatni⁄jegelni, fájdalomcsillapító krémel kenni, combizom erősítő torna végzése javasolt.

  • Tiszteletem! Nos ez nem túl megnyugtató válasz számomra, sajnos tényleg nincs adat a dobozon sem,mennyi…

    Tiszteletem!
    Nos ez nem túl megnyugtató válasz számomra, sajnos tényleg nincs adat a dobozon sem,mennyi hatóanyag van a kapszulákban, csak az összetevők. Viszont akkor úgy kérdezném hasonló összetevőkkel rendelkező gyógyszerek esetében, mint pl. a condrosulf? Vagy a proenzi? Túl lehet ezeket adagolni? Kérem írjon valamit erről. Szép estét!
    Tünde

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A Condrosulf-nál kell a szünet, a Proenzi-t lehet folymatosan szedni.

  • Kedves Doktornő! Édesanyám 70 éves és nagyon fájnak a lábai. Voltunk röntgenen ami a következőket…

    Kedves Doktornő!

    Édesanyám 70 éves és nagyon fájnak a lábai. Voltunk röntgenen ami a következőket mutatja: A lumbalis gerincen dextrotorsios hajlat van. A lordosis csökkent. A csigolyatest peremeken osteophyták láthatók. Poroticus csontszerkezet.Az L III.tól caudal felé a proc.spinosusoknál Baastrup tünet.Az L IV az LV-höz viszonyitva kb.2mm-t ventral felé csúszött.Az L. IV.-V. csigolyatest közti, valamint a praesacralis rés szűkebb. ⁄Spondylosis, scoliosis et polydiscopathai lumb. Spondylolysthesis L IV. Osteoporosis⁄

    A jobb térdizületben a porcrés megtartottnak látszik.

    A bal térdizületben a porcrés medialis fele értékelhetően kissé szűkebb.
    A tibián a csontos izfelszínperemeken mérsékelt scleroticus felrakódás látható.A femur condylus medialisának csontos izfelszin conturján kb. 8 mm hosszú szakaszon minimális impressio illetve a contus elmosódottsága látható.
    A tibia kb. 4mm-t lateral irányú subluxalt helyzetben van.
    -Arthrosis genu l.s.
    ⁄ A femuron leirt elváltozás esetleg König féle régi asepticus necrosis maradványtünete lehet.

    Kedves dr.nő kérem adjon tanácsot. Előre is köszönöm. Marietta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ezek arthrosisos⁄kopásos tünetek. A kezelő⁄vizsgáló orvosnak kell terápiát indikálnia a fizikális vizsgálat alapján észlelt tünetek alapján. Kurkuma tartalmú táplálék kiegészítő, kálcium, D vitamin szedése mindenképpen javasotl.

  • Állandóan fáj a talpam és a sarokcsontom, rajtam csak a műtét segíthet?

    Kedves doktornő ! Mát több mint egy éve szenvedek a lábammal ,sarok csont kinövésem van ! Már minden féle kezelésen voltam hordok betétet ,de továbra is nagyon fáj most már mindkét talpam ! Az orvosom rötgen be sugárzásra küldött ,azt mondta ha ez se használ már csak egy lehetöség van műteni kell! Mi… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Szilikonos sarokmagasítót is használt már? A műtéthez nem tudok mit szólni, csak végiggondolni, hogy ha műtét történik, ott utána heg, kötőszövetes átalakulás jön létre, ami ugyanolyan (ha nem jobban)… Még több

  • Tisztelt Doktor Nő! Kislányom 2 és fél éves,s úgy nézem tyúkmell problémája áll fenn nála.Mivel eddig…

    Tisztelt Doktor Nő!
    Kislányom 2 és fél éves,s úgy nézem tyúkmell problémája áll fenn nála.Mivel eddig ez még a gyermekorvosoknak nem tűnt fel,legalább is nem mondák,érdeklődni szeretnék,hogy forduljunk-e ezzel már orvoshoz,vagy várjunk még,esetleg kinőheti-e?Válaszát előre is köszönöm.
    Tisztelettel:B.Izabella

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Légzőtorna, gerinc és hasizom erősítő torna végeztetése javasolt.

  • Tisztelt Doktornő! Darabosra tört a sarokcsontom...a sajàt sùlyom alatt.Cukorbetegsègem miatt rossz…

    Tisztelt Doktornő!
    Darabosra tört a sarokcsontom...a sajàt sùlyom alatt.Cukorbetegsègem miatt rossz a vèrellàtàs,ìgy gyengèk a csontok.Azt szeretnèm kèrdezni,mennyi időre szàmìtsak mire teljesen rendbejön,illetve àlló helyzetben (nem állok rà) bepirosodik a làbfejem. Mi okozza? Hogy lehetne segìteni a gyógyulàst? Esetleg szìnteràpiàs gyógylámpàval? Tènyleg elvrszíthetem a làbamat?
    Válaszàt előre is köszönöm:Sz.Anita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Sajnos ez nagyon hosszadalmas gyógyulási folyamat. Tehermentesítő ortézist kellene viselnie járáskor (J-27⁄M, de csak szakorvos írhatja és készíttetheti el), ami a térd alatt támasztja meg a lábát, és nem engedi, hogy ráterheljen. Ha nem vigyáz rá, sajnos valóban elveszítheti a lábát. Próbálja meg a gyógylámpát, lehet a BEMER terápiát is.

  • A családból többen is szedjük a Scitec-t és az Arthroxon Plus-t porckorongsérvre és izületi problémára

    Tiszteletem Doktornő!
    33 éves nő vagyok és az lenne a kérdésem hogy Scitectől az Arthroxon Plust szedjük többen is a családban, izületi problémákra, kopásokra, főleg derékgondokra, porckorongsérvre. Érezhetően jobb a helyzet tőle. Viszont nem tudom hány ilyen 3 hónapos kúrát szabad csinálni egy… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Bocsásson meg, de nem ismerem ezt a készítményt, én is csak annyit tudok róla, mint ami az interneten olvasható, ezért sajnos nem tudok válaszolni kérdésére.

  • Régen trombózis, ciszta volt, a térdhajlatban fáj a lába

    Tisztelt Főorvosnő!
    Nekem már 2002-ben és 2004-ben volt trombózis a bal lábamba, a térd hajlatban.Azóta is állandóan gumi harisnyába járok, de nagyon dagad a lábam. Tavaly elkezdett fájni a térd hajlatban a lábam, és egy cisztát találtak benne, akkor kaptam szurit, és szinte eddig nem is fájt.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kedves Marcsi! A trombózis érsebészetre, vagy angiológiára tartozik, tehát olyan szakorvoshoz kellene fordulnia. De lehet, hogy kopásos tünetek vannak a térdében (amiatt észlelték korábban a cisztát),… Még több

  • Az erős ízületi fájdalom zavarja a járást

    Tisztelt Doktornő!

    58 éves vagyok, évtizedek óta (városban) kerékpárral közlekedem télen-nyáron. Egy-két éve érzem, hogy - tekeréskor, lépcsőzéskor (nyugalomban nem) - néha belanyilall a térdembe, ám eddig úgymond jelentéktelen mértékben.
    Ma reggel viszont felkeléskor igencsak erős… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kedves Zsuzsanna!
    Lehet, hogy egy kicsit gyengébb a combizomzata (látatlanban...), emiatt a lágyrészek becsípődhetnek az ízületbe a csontok közé, ez fájhat. kezdje úgy a reggelt, hogy még felkelés… Még több

  • Tisztelt Doktor Nő! 16 hónapos kislányom még éppen nem volt egy éves, amikor megtanult járni. Nem olyan…

    Tisztelt Doktor Nő!
    16 hónapos kislányom még éppen nem volt egy éves, amikor megtanult járni. Nem olyan régen figyeltünk fel arra, hogy bal bokája mintha kissé befelé dőlne, valamint még most is sokszor lábujj hegyen jár, ha mezítláb van. Ez ebben a korban még normálisnak tekinthető, vagy vigyük el szakemberhez? Válaszát előre is köszönöm! Ágnes

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kedves Ágnes! A lábujjhegyen járás még teljesen természetes ebben a korban. A bedőlő bokája mellett az un. supinációs (belső talpélen emelt) cipő viseltetése javasolt.

  • Térd duzzanat, fájdalom miatt az orvos MR vizsgálatra küldte

    Kedves Doktornő!

    Legyen kedves értelmezni az MR leletben leírtakat. Szükséges-e az arthroscopia a gyógyításhoz?

    " A medialis meniscus hátsó szarvának és oldalsó testének repedése nem mutat instabilitásra utaló jelet.
    Mérsékelt fokú medialis femorotibialis chondromalatia.Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Az MR leletet az ortopéd orvosának kell értelmezni. A tünetei és a leírt elváltozás miatt valóban javasolt az arthroscopia.

  • Gerinctáji fájdalom, légszomj, kéz és lábfej zsibbadása van

    Tisztelt Doktornő!

    A segítségét, valamint szakorvosi véleményét szeretném kérni.
    Talán ez a roham már a második alkalom, hogy hirtelen mozdulat nélkül pillanatok alatt erős késszúrásnyi fájdalmat érzek a gerinc mentén középtájt. légszomjjal együttesen. Több tünet is kiséri egyidejüleg,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kedves Simon Alex! Lehet kisízületi, vagy bordablokk a hátterében. Manuálterápiás kezelés segít.

  • A gerinc- és keresztcsonti betegsége mennyire súlyos?

    T. Doktornő! 35 éves férfi vagyok. Az a helyzet,
    hogy nagyon el vagyok keseredve,
    mert negyedik hónapja küszködök
    szűnni nem akaró isiásszal. Már az
    éjszakai alvás sem megy anélkül,
    hogy fel ne kelnék 2-3 alkalommal
    fájdalomcsillapítót bevenni. A
    munkámat… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kopásos tünetek, ezen belül valamiért az ágyéki-keresztcsonti izület túlterhelődése miatt ott fokozottak a tünetek. De célszerű visszamennie a reumatológushoz, hogy a megfelelő terápiát előírják Önnek. Még több

  • Tisztelt doktornő, Érdeklődnék, hogy szombat óta fennálló fülcsengés következménye⁄velejárója lehet-e…

    Tisztelt doktornő,

    Érdeklődnék, hogy szombat óta fennálló fülcsengés következménye⁄velejárója lehet-e a szédelgés enyhe formában? Fül orr gégészeti vizsgálat már elkezdődött, a hallás ép, és koponya⁄nyaki gerinc natív mri is negatív. Infúziós kúrát javasoltak. Ön szerint mi okozhatja még, milyen vizsgálat lenne még szükséges?

    Válaszát köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Valószínűleg keringési, vagy neurológiai eredetűek a panaszai (a rtg. negatív), így talán neurológiai vizsgálat jöhet még szóba

  • Tisztelt Dr Andrássy Ilona! Olyan kopott a térdem, hogy már megkaptam az ajánlott 5 db hialuront tartalmazó…

    Tisztelt Dr Andrássy Ilona!

    Olyan kopott a térdem, hogy már megkaptam az ajánlott 5 db hialuront tartalmazó injekciót, majd később 5 röntgen sugárkezelést.
    Mindkettő használt valamennyit, de távolról sem jó a térdem.
    Nyugalmi állapotban egyáltalán nem fáj, igyekszem kímélni.
    A kérdésem az lenne, hogy szabad-e vele sétálni, mert én annyira féltem hogy kb: egy éve sétálni sem merek, pedig hiányzik a mozgás, attól félek hogy tovább kopik, és akkor nem úszhatom meg a műtétet.
    Nagyon várom válaszát!
    Üdvözlettel: Varjú Lászlóné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Minél jobban kíméli, annál rosszabb lesz a helyzet. Az izmoknak mozogni, működni kell ahhoz, hogy stabilizálják a térdét. Combizom erősítő torna, úszás, séta igenis szükséges. (Az életkor növekedését sem tudja megállítani, sajnos az ízület kopását sem, de ez az élet velejárója.)

  • Kedves Dr.-Nő! A befelé dőlő boka problémát felnőttkorban lehet orvosolni? Sajnos minden cipőmet tönkreteszem…

    Kedves Dr.-Nő!

    A befelé dőlő boka problémát felnőttkorban lehet orvosolni? Sajnos minden cipőmet tönkreteszem és fáj a lábam sok talpaláskor. Van rá torna, vagy talpbetét, vagy ilyenkor -32 éves vagyok- már nem lehet semmit tenni, hogy a boka a helyére kerüljön?

    Köszönettel: Krisztina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A lúdtalpbetét használata egy kicsit helyrebillentheti a bokáját, és még a lábtorna is segíthet, kemény kérgű cipő viselése mellett, de olyan javulást, mintha ezt gyermekkorban végezte volna, ne várjon.

  • Tisztelt Dr nő! Én egy 30 éves nő vagyok .Van egy veleszületett mozgás szervi betegségem ami egyre több…

    Tisztelt Dr nő! Én egy 30 éves nő vagyok .Van egy veleszületett mozgás szervi betegségem ami egyre több nehézséget okoz nekem. A bal lábam 4 cm rel rövidebb a jobb oldalinál .Az egyik születési záró jelentésemen az áll hogy a comb csont és a lábszárcsont is rövidebb az ellen oldalinál,nem csípődysplasia következménye.Azt szeretném kérdezni hogy volna e még lehetőségem végtag hosszabító műtétre a leírtak alapján.Ha igen akkor tudna nekem segiteni hogy hol és kivégez ilyen műtétekett.Válaszát előre is köszönöm! Ari

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A 4 cm (ha valóban annyi), nem olyan nagyfokú eltérés, hogy egy ilyen drasztikus, heroikus műtétnek kelljen kitennie magát. De természetesen vizsgálat nélkül erre nem tudok válaszolni. Nem tudom hol lakik, Budapesten az Ortopéd Klinikán foglalkoznak végtaghosszabbítással.

  • Tisztelt Doktornő! A férjem hátfájásra a röntgenen az alábbiak szerepelnek. Mit jelent? Csontszerkezet…

    Tisztelt Doktornő!
    A férjem hátfájásra a röntgenen az alábbiak szerepelnek. Mit jelent?
    Csontszerkezet nélküli eltérés, a háti kyphosis fokozott, zárólemezek egyenletlenek, meszesek. Peremeken néhol kis csőrök vannak. Porcrések norm. tágak.

    Köszönöm a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Korával összefüggő kopásos tünetek. (Már nem serdülőkorú.)

  • Kedves Doktornő! Már többször írtam Önnek ezzel a leletemmel kapcsolatosan és nagyon köszönöm és…

    Kedves Doktornő!

    Már többször írtam Önnek ezzel a leletemmel kapcsolatosan és nagyon köszönöm és hálás vagyon Önnek a segítségéért. Ez volt a koponya MR leletem:

    A középvonal megtartott, nem doskocalt. Az extracerebralis liquorterek normális tágasságúak. A IV. kamra és a supratentorialis kamrarendszer közpállású, szimmetrikus, normális tágasságú. A sella-tájék, kisagy-hídszöglet, cranio-cervicalis átmenet MR képe szabályos. A corpus pineale régiójában kb. 10 mm nagyságú éles kontúrú cystosus képlet figyelhető meg, térszűkítő hatás nélkül. Mindkét oldalon a trigonum régiójában néhány 2-4 mm nagyságú hyperintens góc látszik T2 jellegű méréseken. Az agyállományban egyéb körülírt, biztosan kóros eltérés nem látszik. A diffúzió súlyozott mérésén kórjelző eltérés nem ábrázolódott.

    Mindkét oldalon az intracranialis arteria carotis interna, a circulus Willisii-t alkotó erek lefutása szabályos. Az ábrázolódott ereken körülírt stenosis, occlusió, aneurysma vagy , vascularis malformacio nem látszik. A jobb oldali arteria cerebri posterior embrionális jellegű, vérellátását az arteria carotis interna felől kapja.

    Az orbiták, orrmelléküregek vizsgálati síkokba került területein durva kóros eltérés nem látható.

    Vélemény: A látható diszkrét fehérállományi laesiok MR morfológiája nem specifikus, klínikai jelentúségük kérdéses. Cystosus eltérés a corpus pinale régiójában.

    Elküldtek szemészeti vizsgálatra is, melynek ez lett az eredménye:

    Vízus: J.-0,50 sph=1.00cy 80% 1,0 B.-0,75 sph=1.00cy 85% 1,0 Pd:62.
    Törőközegek: Tiszták
    CFF: J: 43 HZ B: 43 HZ
    Látótér: Mindkét oldalon ép határok.
    Szemfenék: Papillák éles határúak, színük nívójuk rendben. Maculák épek, érrendszer rendben.
    Tensió: Jó
    Diagnózis: Myopia. Astigmia.

    TERÁPIA: Szemészeti szempontból akkut teendőt nem igényel. A fenti korrekció viselése javasolt.
    Orhthalmoneurológiai szempontból kórjelző elváltozás nincs.


    Laboreredményem:

    Pirossal jelöltem az eltéréseket.

    Glucose 6 mmol⁄l ( 4,0-6,0)

    Nátrium megh. 141,12 mmol⁄l ( 135,00-145,00)

    Kálium megh. 4,34 mmol⁄l ( 3,80-5,20)

    Klorid megh. 99 mmol⁄l ( 96-110)

    Összes kálcium megh. 2,25 mmol⁄l (2,10-2,60)

    Magnézium 0,97 mmol⁄l (0,70-1,00)

    Anorg.foszfor 1,12mmol⁄l (0,97-1,45)

    Vas 24,7 umol⁄l (8,8-27,0)

    Transzferrin 2,7 g⁄l ( 2,0-4,0)

    Ferritin 40 ug⁄l (15-150)

    Kreatinin megh 90 umol⁄l (50-110)

    Karbamid 4,5 mmol⁄l (2,5-10,00)

    Húgysav 308 umol⁄l ( 90-390)

    Bilirubin össz. 9,8 umol⁄l ( 3,3-17,1)

    GOT 24 U⁄l ( 8-37)

    GPT 16 U⁄l (8-35)

    Alk. foszfatáz 127 U⁄l (98-280)

    GGT 9 U⁄l (7-35)

    LDH 358 U⁄l ( 200-400)

    Kreatin foszfokináz 212 U⁄l ( 24-200) +

    eGFR-EPI-KALK-Nő nagyobb mint 62 72 ml⁄perc⁄1.73 m2

    Alfa amiláz 42 U⁄l ( 32-110)

    Kolinészteráz 9781 U⁄l 2000-10500

    Összfehérje 68 g⁄l (60-78)

    Albumin 47 g⁄l (32-50)

    Koleszterin 5,1 mmol⁄l ( 3,5-5,2)

    Triglicerid 0,7 mmol⁄l ( 0,5-2,0)

    CRP 0,5 mg⁄l (0,0 10,0)

    TSH 2,110 mlU⁄l ( 0,270-4,700)

    Fehérvérsejtszám 4,4 G⁄l ( 4,0-10,0)

    Vörösvértest szám 4,5 T⁄l ( 3,0 5,0)

    Htk 0,40 % ( 0,37-0,51)

    Hgb 138 g⁄l (120-160)

    MCV 88 fl (85-95)

    MCH 31 pg (26-38)

    MCHC 346 g⁄l (320-350)

    Thrombocita szám 231 G⁄l (100-350)

    Segm 41,5 % (65,0-75,0) +

    Eo 3,0 % 1,0-3,0)

    Baso 0,1 % ( 0,0-2,0)

    Ly 47,6 % (25,0-35,0)

    Mono 7,8 % (2,0-8,0)

    Vvt süllyedés meghat. 7 mm⁄óra ( 1-20)


    Negatív VEP vizsgálatom volt. Most olvastam, hogy tetszett írni az egyik kérdezőnek, hogy altatástól lehetnek fehérállományi laesiók. Nekem is lehetnek ettől? Volt altatásom 11 éve császármetszéskor, utána viszont voltam 1 évre rá MR-n és akkor negatív lett, a legutóbbi MR-em 5 hónapja volt. Volt többször bódításos altatásom is, és epidurális érzéstelenítésem is volt császárnál.

    Azrt voltam MR-en, mert elfelejtettem tárgyanak a nevét.
    Nyáron viszont azt vettem észre, hogy a jobb kezemmel nem érzem annyira melegnek a vizet, mint a ballal, de csak minumális az eltérés.


    Most voltam a neurológusnál koponya MR ontroll időpontért, akkor említettem a doktornőnek, hogy a vizet az egyik kezemmel hidegebbek érzem és azt mondta, hogy el kell mennem nyaki MR-re is, mert van valami betegség, ahol a nyaki gerinc részen a egy luk keletkezik. Most nagyon megijedtem! :( Mi lehet ez a betegség?

    Köszönettel: Mónika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Én úgy gondolom, mint ahogy a véleményt is írták, hogy az eddigi vizsgálatai kifejezett kóros eltérést nem mutatnak. Előre nem szeretnék semmilyen véleményt sem mondani, legyen meg a nyaki gerinc MR eredménye, és akkor a neurológusa meg fogja mondani, hogy van-e teendő. (Remélem nem lesz semmi komolyabb eltérés.)