A betegek kérdései (10751)

 • Tisztelt Dr. Nő! Egy éve elkezdett a térdem kattogni lépcsőzéskor. Ma már az egész térdem recseg, több…

  Tisztelt Dr. Nő! Egy éve elkezdett a térdem kattogni lépcsőzéskor. Ma már az egész térdem recseg, több óra állás után fáj is. Mozgok napi szinten séta + bicikli, több naponta futok is. Mitől lehet? Aggódok mert még csak 21 vagyok. Kérem segítsen, köszönettel: Debi

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Célzott combizom eősítő torna végzése javasolt.

 • Tisztelt Doktornő!

  Az utóbbi 2-3 hónapban az alábbiakra lettem figyelmes. Néhány alkalommal mikor a munkából hazaértem, és itthon mezítláb járkáltam, nyomást éreztem a talpamban, olyan mintha ráléptem volna valamire. Általában a harántboltozati részen vagy az öregujj alatt jelenkezik,… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Statikai "hiba", kellene készíttetnie lúdtalpbetétet.

 • Tisztelt Doktornő! 61,5 éves vagyok és a jobb lábam fáj,legalább 2 éve,de az elmúlt 2 hónapja jobban.…

  Tisztelt Doktornő!
  61,5 éves vagyok és a jobb lábam fáj,legalább 2 éve,de az elmúlt 2 hónapja jobban. Ha ülök nagyon fáj,ha állok jobb. Isiát állapitottak meg és szeretném kérdezni mennyi idő kell,hogy jobb legyen,mert szedem rá a gyógyszert. Köszönettel:József.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Remélem, necsak gyógyszert kapott, hanem gyógytorna kezelést is. Nem tudom megmondani, mennyi idő a gyógyulás, mert az egyéni.

 • Tisztelt Doktornő! Néhány hete a jobb oldalon fájdalmaim vannak az állkapcsomban. Főleg reggelente…

  Tisztelt Doktornő!

  Néhány hete a jobb oldalon fájdalmaim vannak az állkapcsomban. Főleg reggelente olyan érzésem van, mintha be akarna görcsölni és szájzárat kapok. Fogászaton röntgennel együtt mindent rendben találtak, fül-orr-gégészeten szintén nem találtak semmi kórosat. Van az állkapcsom felett jobb oldalt egy mobilis nyirokcsomó, azt szoktam érezni, ill. a fül mögöttit és a fültövit, de mindegyik csak kellemetlen tompa fájdalom, egyik sincs igazán megduzzadva, időnként mintha a fülembe is kisugárzódna és az állcsúcs irányába is, de csak a jobb oldalt. Aztán pár hete a jobb oldali elülső nyakizmomat is erőteljesen érzem, találgatva a nyakbiccentő lehet az, illetve időközben voltak olyan érzéseim, mintha fojtogatnának. Azt sem tudom hogy lehet-e összefüggés a kettő között, de feltűnően csak a jobb oldalamat érinti. Szeretném kideríteni, hogy mi lehet az oka, de nem tudom kihez érdemes fordulnom. A fogorvos ortopéd és neurológus szakorvost javasolt, hol érdemes kezdenem? És egyáltalán mi okozhatja? Testtartástól függetlenül folyamatosan érzem, mintha görcsben lenne.
  Előre is nagyon köszönöm a válaszát!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Mindenképpen személyes vizsgálat javasolt, én úgy gondolom, előbb neurológiai. Ha nem találnak eltérést, akkor manuálterápiás vizsgálat és kezelés még szóba jöhet.

 • Tisztelt doktornő! Eltört a lábközépcsontom 6 hete az 5-ös nem volt gipszelve és 4 hete már terhelhetem…

  Tisztelt doktornő!

  Eltört a lábközépcsontom 6 hete az 5-ös nem volt gipszelve és 4 hete már terhelhetem is. Az lenne a gondom, hogy mezítláb fáj a lában ahogy lépek és nem reggeltől számítva akkor még nem szokott baj lenni, hanem miután megpihentem egy kicsit és újra rá kell állni. Cipővel semmi gondom nincs abba megy a séta bármikor bárhogyan csak ezzel. Normális ez?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Normális

 • Tisztelt Doktornő! Fiam 20 éves, testépítéssel foglakozik több éve. Minden nap jár edzőterembe . Több…

  Tisztelt Doktornő!
  Fiam 20 éves, testépítéssel foglakozik több éve. Minden nap jár edzőterembe . Több hete panaszkodik a bal térdére ami időnként behajlításkor feszülő érzést kelt a térdszalagban. Mi okozhatja a problémát ? Mennyi idő után érdemes felkeresni az orvost ezzel a problémával?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Minél előbb. Lehet, hogy túlterhelte.

 • Üdvözlöm Doktornő a sok derékfájás után azt mondta a rheumatológus, hogy a diagnózis: discopathia
  McKenzie tornát, masszázst, elektromos kezelést deréktájékra és gyógyfürdést írt 15X alkalomra. A kérdésem, hogy ez a torna mennyi időt ölel föl alkalmanként? Állítólag egyszemélyes? A másik kérdésem… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Egyrészt a gyógytornásza tudja megmondani, hogy mennyi ideig tart a torna, és hogy van-e még Ön mellett más is (általában nincs). Másrészt a vizsgáló orvosa tudja, hogy mit talált Önnél, és, hogy szükséges-e… Még több

 • Kedves doktornő! 2 év sportmentes időszak után, ismét elkezdtem sportolni, heti 2x. (Izületi gondjaim…

  Kedves doktornő!
  2 év sportmentes időszak után, ismét elkezdtem sportolni, heti 2x. (Izületi gondjaim miatt kellett abbahagyni) a gondom az, hogy a bal vállam már edzés elejétől kezdve nagyon fáj, edzés végére pedig már elviselhetetlenül. Utána is fáj 1-2 óráig, de próbálom pohentetni. Izületvédő tablettát szedek hónapok óta, de nem értem mitől lehet, és szeretném kérni a tanácsát, hogy mit tudok tenni,mert semmiképp nem szeretném abbahagyni a sportolást. Érdemes megnézetni? (3 hónapja tart!)
  Köszönettel, Anna

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Érdemes megnézetni, de keressen olyan kollegát, aki vállsebészettel foglalkozik.

 • Tisztelt Doktornő! Rendszeres fejfájás (ami kisugárzik végig a gerinc mentén, nyaki, vállövi merevséggel)…

  Tisztelt Doktornő!

  Rendszeres fejfájás (ami kisugárzik végig a gerinc mentén, nyaki, vállövi merevséggel) miatt küldött el a háziorvos nyaki röntgenre. A lelet: Nyaki borda nem látható. Kiegyenesedett lordosis. Norm. tágasságú porcrések. Ép csigolyatestek és zárólemezek. A C. IV-VII-ig kisízületekben arthrosis.
  Szavak szintjén értem igazából, de orvosilag természetesen nem. Tudna segíteni? Van összefüggés ezen állapot és a fejfájás közt? Lehet ezen változtatni, javítani? (36 éves vagyok).
  Válaszát előre is köszönöm,
  Zsóka

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Kezdődő kopásos tünetek. Nyaki gerinctorna végzése, esetleg manuálterápiás kezelés javasolt.

 • Tisztelt Főorvos Asszony! Azt szeretném kérdezni, hogy elképzelhető-e, hogy a csípőízületi kopás miatti…

  Tisztelt Főorvos Asszony!

  Azt szeretném kérdezni, hogy elképzelhető-e, hogy a csípőízületi kopás miatti fájdalom sugárzik a méh és petefészek felé?

  Válaszát előre is köszönöm

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Minden lehetséges, de vizsgálattal ki kell zárni más betegséget.

 • Tisztelt Doktornő! Lányom 18 hónapos lesz, azt szeretném kérdezni, hogy milyen cipőt érdemes venni?…

  Tisztelt Doktornő!

  Lányom 18 hónapos lesz, azt szeretném kérdezni, hogy milyen cipőt érdemes venni? milyen feltételeknek kell, hogy megfeleljen egy cipő az apró lábaknak? a kínálat óriási, melyben elég nehéz eligazodni, mert mindenki a saját cipőjét akaja eladni...

  Salus, elefanten, siesta? Tud nekem ebben segíteni, a lábának nincsen baja.

  Köszönöm a válaszát

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A lakásban még semmilyen cipő nem kell. Az utcai cipőben az a lényeg, hogy a hátsó kérge kemény legyen, független a márkától.

 • Tisztelt Dr. Andrássy Ilona! Nálunk nagyon komolyan veszik a csípővizsgálatot és többször is vizsgálták…

  Tisztelt Dr. Andrássy Ilona!

  Nálunk nagyon komolyan veszik a csípővizsgálatot és többször is vizsgálták a kIslányom csípőjét legutóbb 5 hónaposan. Eddig mindig rendben találták. De legutóbb azt mondta az ortopédus, hogy kicsit kötött az egyik oldala. (Másmiatt jártnuk gyógytornászhoz is korábban és ő is rendben találta mindig). Szóval azt mondta most az ortopédus, hogy a kora miatt uh nem, de röntgenre el kellene vinni. 5és fél hónaposan az alábbi leletet kaptuk:

  A MEnard-ívek megtartottak, a Kopits-négyszögek szabályosak. A vápaperemek mko. lekerekítettek. A femurfej magok még nem jelentek meg.

  Erre a röntgen orvos azt mondta, szép szimmetrikusak a csípői, ugyan van némi lemaradása a fejlettségében, de az is szimmetrikusan és szerinte még azért nincs lemaradva. Szerinte kis otthoni torna elég lesz, de majd ortopédus mondja meg ugyis.

  Azt szeretném kérdezni, hogy mire számíthatok? Tényleg benne van még az időben. Akkor ezek szerint semmi kóros nincsen. Szükség lehet terpeszpelenkára ön szerint? Lehet, hogy elég emeleni a D vitamin adagját?

  Köszönöm szépen válaszát,
  Egy anyuka

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A terpeszpelenkára nem tudok mit mondani, mert ne tudom, hogy mennyire kötött a baba csípője, de 5 hónaposan már nem várjuk el, hogy olyan legyen mint születéskor. A rtg. leírás valóban ép viszonyokat mutat. A D vitamin a csípőfejlődést nem befolyásolja.

 • Kedves Dr.No! Egy olyan problemaval⁄kerdessel fordulok Onhoz,hogy baratomnak 4napja faj a gerince…

  Kedves Dr.No!

  Egy olyan problemaval⁄kerdessel fordulok Onhoz,hogy baratomnak 4napja faj a gerince es annak kornyeke,mindig valtozo pontonkon erosebben. Napkozbe szinte semmi baja,alig erzi,maximum hajolasnal fajlalja egy kicsit vagy emelesnel,de ettol fuggetlenul vegig tudja csinalni a napjat. Este,lefekvesnel jelentkezik mindig a fajdalom,ha fekszik,vagy fordul. A hataba egy adott ponton(mindig mashol) belenyilalo,hatalmas fajdalomra panaszkodik es utana az egesz ejszakat vegig szenvedi es a masnapot is annyira faj neki. A kerdesem az lenne,hogy mitol lehet ez? Gondoltunk az agy matracra is,hogy talan attol,bar 3eve vettuk.. vagy megfazhatott a hata vagy vmi mas lehet a problema? Aflamin kenoccsel kenem a hatat,de ahogy eszrevettem nem nagyon segit neki. A baratom 24eves. Valaszat es segitseget elore is nagyon koszonom!

  Alexandra

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Szakorvosi vizsgálat javasolt, mert anélkül nem lehet megmondani, hogy mi van a háttérben.

 • Tisztelt doktornő! 61 éves nő vagyok. 5 hónapja azt vettem észre hogy a bal kezem kisujjának felső…

  Tisztelt doktornő!

  61 éves nő vagyok. 5 hónapja azt vettem észre hogy a bal kezem kisujjának felső izülete megduzzadt,de nem fájt. Ám ebben az évben ez az izület, jobban megduzzadt és a kisujjam szinte eldeformálódott. Pár napja észrevettem, hogy azon a kezemen a középső ujjam felső izülete is kezd megduzzadni. Ráadásul a bal lábam nagyujján levő izület is duzzadtabb, de ennél jobban zavar az, hogy menés közben az ujj alsó párnáján fájdalomérzet keletkezik. Mostanában főleg lefekvés után mindkét lábfejemen egész a sarokig egy kellemetlen, szúró, égető érzést tapasztalok.
  Azt szeretném Öntől megkérdezni, hogy a fenti tünetek köszvényre utalnak-e és mit tudnék tenni annak érdekében, hogy ezek a panaszok ha nem is múlnak el, legalább csökkenjenek? Megoldásként milyen gyógyszert, kenőcsöt ,teát javasol?
  Ma a természetes gyógymódokat böngészve rátaláltam a málnalevél teára, ami a köszvény tüneteit csillapítja. Ezzel kapcsolatban is érdekelne a véleménye.

  Megjegyzem, a testsúlyom normális és 17 éve rendszeresen tornázok, súlyzózok, szobakerékpározok.

  Válaszát várva, köszönettel: Fekete Mariann

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Először is kellene egy labor vizsgálat, hogy valóban magas-e a húgysavszintje, ami a köszvényre jellemző tünet, vagy valamilyen gyulladás van a szervezetében (reumafaktor). Meg lehet próbálni bármilyen természetes (tea) kezelést, de csak ha megvan az eredmény, akkor lehet azon gondolkodni, hogy hogyan tovább.

 • Kedves Doktornő!

  Lányom 14 éves. Normál tempóban nőtt, jelenleg 163 cm. Egy ideje azt vettük észre, hogy szinte mindene ropog (lábujj, térd, csípő, kéz stb) Évek óta sportol (röplabda heti 1-2 edzés,). Ha otthon vagy az iskolában tornázik pl guggolás, kitörés, hátra vagy oldalra való… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Mivel serdülőkorban van, a növekedéssel lazák a szalagok, ezért nagyobb izületi játékot engednek meg, ez hanghatással is jár. Nem kellene túlfeszíteni az izületeket, tehát csak a fájdalomhatárig terhelni. Még több

 • Tisztelt Doktornő! Tegnap egy focimeccsen hatalmas rúgást kaptam a bokám külső részére, ezután a szokásos…

  Tisztelt Doktornő!
  Tegnap egy focimeccsen hatalmas rúgást kaptam a bokám külső részére, ezután a szokásos nagy duzzanat és beverzes jelentkezett. Viszont ami még eddig sosem az a zsibbadáshoz hasonló érzés amit az egész lábfejemen érzek az ujjakig és ez sajnos egy napja nem változott. Orvos látta már de a zsibbadással nem foglalkozott csak egy röntgenre küldött ahol természetesen minden rendben volt a felvételeken. Mit tehetek esetleg a zsibbadás ellen illetve mi lehet a probléma? Segítségét előre is köszönöm!

  Tisztelettel Vinkó Máté

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Vagy a rugás, vagy a bevérzés következtében nyomás alá került az ideg, ez okozhatja a zsibbadást. Borogassa, vagy jegelje, fáslizza a lábát, és idővel lassan megszűnik a zsibbadás is. (Türelemjáték!)

 • Tisztelt Doktornő! Kb 3 hónapja vannak mellkasi fájdalmaim,főleg a jobb oldalra orientálva.Van mikor…

  Tisztelt Doktornő!

  Kb 3 hónapja vannak mellkasi fájdalmaim,főleg a jobb oldalra orientálva.Van mikor elmúlik 1 hétre,aztán visszajön.Lehet idegzsábáról van szó?A kardiológiai eredményem,mellkasi röntgen +vérvétel jó eredményeket hozott.Mellkasi MRI vizsgálat kimutatja az idegzsábát vagy valami mást(pl:mellhártyagyulladás,stb)???Mit ajánl?Vagy a mellkasi ultrahang is elég lenne,hogy kiderüljön mi a baj?

  Tisztelettel:Á.K.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Nem mutatja ki. De nagy valószínűséggel inkább kisizületi blokkja van, amit manuálterápiás kezelés oldhat, utána a rendszeres torna végzésével megakadályozhatja a kiújulást.

 • Kedves Főorvos nő! Lányom 5 éves, és 1 éves korában kezdtük észre venni, hogy kissé x lába van: a térdei…

  Kedves Főorvos nő! Lányom 5 éves, és 1 éves korában kezdtük észre venni, hogy kissé x lába van: a térdei összeérnek és a bal lába a boka alatt kissé befelé döl. Elvittük akkor szakemberhez aki azt mondta 3 évesen, hogy majd kinövi. Az első cipőcskétől kezdve Salus szandálkákat használtunk, bár hozzáteszem, hogy az elmúlt másfél évben itthon papucsban van, tehát másfél éve hanyagoltuk ezt a fajta cipőt. Na most már 5 éves és kérdésem, hogy alakul ez még neki, vagy már igy marad? nagyon elkeserit. Mit javasolna mit lehetne még tenni?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Még alakul, de célszerű belső talpélen emelt cipőt viseltetni vele a lakásban is, és tornáztatni a lábát (interneten elérhetők a lábtornagyakorlatok).

 • Tisztelt Dr.-nő! Az gerinc mri vizsgálat szerint nincs idegi nyomás vagy gyöki kompresszió. Milyen…

  Tisztelt Dr.-nő!
  Az gerinc mri vizsgálat szerint nincs idegi nyomás vagy gyöki kompresszió.
  Milyen terápia jöhet még szóba ennyi sikertelen gyógyszerezés után.....?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Gyógytorna

 • Kedves Doktornő! Már évek óta vizeleti problémáim vannak.Állandóan feszit a hasam alja,meg a derekam…

  Kedves Doktornő! Már évek óta vizeleti problémáim vannak.Állandóan feszit a hasam alja,meg a derekam is fáj,és úgy érzem tele van apró kis csomókkal a derekam.Van egy miomám a húgyhólyag alatt,de azt mondta a nőgyogyász hogy az nem okozhatja a vizeleti problémáimat.Urulogusnál is voltam ott is minden rendben.Ön szerint a derekamon az apró csomóktól nem lehetséges, hogy ez okozná a sűrű vizeleti problémákat nyomást feszitést a hasam aljába.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Látatlanban igazán nem tudom megmondani, hogy mi okozhatja a panaszait. Neurológus, vagy ortopéd szakorvosi vizsgálat javasolt, hogy kizárják a gerincsérvet, ill. gyöki nyomási tüneteket, ami esetleg okozhat ilyen tüneteket.