A betegek kérdései (10740)

  • Tisztelt Dr. Andrássy Ilona! Nálunk nagyon komolyan veszik a csípővizsgálatot és többször is vizsgálták…

    Tisztelt Dr. Andrássy Ilona!

    Nálunk nagyon komolyan veszik a csípővizsgálatot és többször is vizsgálták a kIslányom csípőjét legutóbb 5 hónaposan. Eddig mindig rendben találták. De legutóbb azt mondta az ortopédus, hogy kicsit kötött az egyik oldala. (Másmiatt jártnuk gyógytornászhoz is korábban és ő is rendben találta mindig). Szóval azt mondta most az ortopédus, hogy a kora miatt uh nem, de röntgenre el kellene vinni. 5és fél hónaposan az alábbi leletet kaptuk:

    A MEnard-ívek megtartottak, a Kopits-négyszögek szabályosak. A vápaperemek mko. lekerekítettek. A femurfej magok még nem jelentek meg.

    Erre a röntgen orvos azt mondta, szép szimmetrikusak a csípői, ugyan van némi lemaradása a fejlettségében, de az is szimmetrikusan és szerinte még azért nincs lemaradva. Szerinte kis otthoni torna elég lesz, de majd ortopédus mondja meg ugyis.

    Azt szeretném kérdezni, hogy mire számíthatok? Tényleg benne van még az időben. Akkor ezek szerint semmi kóros nincsen. Szükség lehet terpeszpelenkára ön szerint? Lehet, hogy elég emeleni a D vitamin adagját?

    Köszönöm szépen válaszát,
    Egy anyuka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A terpeszpelenkára nem tudok mit mondani, mert ne tudom, hogy mennyire kötött a baba csípője, de 5 hónaposan már nem várjuk el, hogy olyan legyen mint születéskor. A rtg. leírás valóban ép viszonyokat mutat. A D vitamin a csípőfejlődést nem befolyásolja.

  • Kedves Dr.No! Egy olyan problemaval⁄kerdessel fordulok Onhoz,hogy baratomnak 4napja faj a gerince…

    Kedves Dr.No!

    Egy olyan problemaval⁄kerdessel fordulok Onhoz,hogy baratomnak 4napja faj a gerince es annak kornyeke,mindig valtozo pontonkon erosebben. Napkozbe szinte semmi baja,alig erzi,maximum hajolasnal fajlalja egy kicsit vagy emelesnel,de ettol fuggetlenul vegig tudja csinalni a napjat. Este,lefekvesnel jelentkezik mindig a fajdalom,ha fekszik,vagy fordul. A hataba egy adott ponton(mindig mashol) belenyilalo,hatalmas fajdalomra panaszkodik es utana az egesz ejszakat vegig szenvedi es a masnapot is annyira faj neki. A kerdesem az lenne,hogy mitol lehet ez? Gondoltunk az agy matracra is,hogy talan attol,bar 3eve vettuk.. vagy megfazhatott a hata vagy vmi mas lehet a problema? Aflamin kenoccsel kenem a hatat,de ahogy eszrevettem nem nagyon segit neki. A baratom 24eves. Valaszat es segitseget elore is nagyon koszonom!

    Alexandra

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Szakorvosi vizsgálat javasolt, mert anélkül nem lehet megmondani, hogy mi van a háttérben.

  • Tisztelt doktornő! 61 éves nő vagyok. 5 hónapja azt vettem észre hogy a bal kezem kisujjának felső…

    Tisztelt doktornő!

    61 éves nő vagyok. 5 hónapja azt vettem észre hogy a bal kezem kisujjának felső izülete megduzzadt,de nem fájt. Ám ebben az évben ez az izület, jobban megduzzadt és a kisujjam szinte eldeformálódott. Pár napja észrevettem, hogy azon a kezemen a középső ujjam felső izülete is kezd megduzzadni. Ráadásul a bal lábam nagyujján levő izület is duzzadtabb, de ennél jobban zavar az, hogy menés közben az ujj alsó párnáján fájdalomérzet keletkezik. Mostanában főleg lefekvés után mindkét lábfejemen egész a sarokig egy kellemetlen, szúró, égető érzést tapasztalok.
    Azt szeretném Öntől megkérdezni, hogy a fenti tünetek köszvényre utalnak-e és mit tudnék tenni annak érdekében, hogy ezek a panaszok ha nem is múlnak el, legalább csökkenjenek? Megoldásként milyen gyógyszert, kenőcsöt ,teát javasol?
    Ma a természetes gyógymódokat böngészve rátaláltam a málnalevél teára, ami a köszvény tüneteit csillapítja. Ezzel kapcsolatban is érdekelne a véleménye.

    Megjegyzem, a testsúlyom normális és 17 éve rendszeresen tornázok, súlyzózok, szobakerékpározok.

    Válaszát várva, köszönettel: Fekete Mariann

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Először is kellene egy labor vizsgálat, hogy valóban magas-e a húgysavszintje, ami a köszvényre jellemző tünet, vagy valamilyen gyulladás van a szervezetében (reumafaktor). Meg lehet próbálni bármilyen természetes (tea) kezelést, de csak ha megvan az eredmény, akkor lehet azon gondolkodni, hogy hogyan tovább.

  • Kedves Doktornő!

    Lányom 14 éves. Normál tempóban nőtt, jelenleg 163 cm. Egy ideje azt vettük észre, hogy szinte mindene ropog (lábujj, térd, csípő, kéz stb) Évek óta sportol (röplabda heti 1-2 edzés,). Ha otthon vagy az iskolában tornázik pl guggolás, kitörés, hátra vagy oldalra való… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Mivel serdülőkorban van, a növekedéssel lazák a szalagok, ezért nagyobb izületi játékot engednek meg, ez hanghatással is jár. Nem kellene túlfeszíteni az izületeket, tehát csak a fájdalomhatárig terhelni. Még több

  • Tisztelt Doktornő! Tegnap egy focimeccsen hatalmas rúgást kaptam a bokám külső részére, ezután a szokásos…

    Tisztelt Doktornő!
    Tegnap egy focimeccsen hatalmas rúgást kaptam a bokám külső részére, ezután a szokásos nagy duzzanat és beverzes jelentkezett. Viszont ami még eddig sosem az a zsibbadáshoz hasonló érzés amit az egész lábfejemen érzek az ujjakig és ez sajnos egy napja nem változott. Orvos látta már de a zsibbadással nem foglalkozott csak egy röntgenre küldött ahol természetesen minden rendben volt a felvételeken. Mit tehetek esetleg a zsibbadás ellen illetve mi lehet a probléma? Segítségét előre is köszönöm!

    Tisztelettel Vinkó Máté

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Vagy a rugás, vagy a bevérzés következtében nyomás alá került az ideg, ez okozhatja a zsibbadást. Borogassa, vagy jegelje, fáslizza a lábát, és idővel lassan megszűnik a zsibbadás is. (Türelemjáték!)

  • Tisztelt Doktornő! Kb 3 hónapja vannak mellkasi fájdalmaim,főleg a jobb oldalra orientálva.Van mikor…

    Tisztelt Doktornő!

    Kb 3 hónapja vannak mellkasi fájdalmaim,főleg a jobb oldalra orientálva.Van mikor elmúlik 1 hétre,aztán visszajön.Lehet idegzsábáról van szó?A kardiológiai eredményem,mellkasi röntgen +vérvétel jó eredményeket hozott.Mellkasi MRI vizsgálat kimutatja az idegzsábát vagy valami mást(pl:mellhártyagyulladás,stb)???Mit ajánl?Vagy a mellkasi ultrahang is elég lenne,hogy kiderüljön mi a baj?

    Tisztelettel:Á.K.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem mutatja ki. De nagy valószínűséggel inkább kisizületi blokkja van, amit manuálterápiás kezelés oldhat, utána a rendszeres torna végzésével megakadályozhatja a kiújulást.

  • Kedves Főorvos nő! Lányom 5 éves, és 1 éves korában kezdtük észre venni, hogy kissé x lába van: a térdei…

    Kedves Főorvos nő! Lányom 5 éves, és 1 éves korában kezdtük észre venni, hogy kissé x lába van: a térdei összeérnek és a bal lába a boka alatt kissé befelé döl. Elvittük akkor szakemberhez aki azt mondta 3 évesen, hogy majd kinövi. Az első cipőcskétől kezdve Salus szandálkákat használtunk, bár hozzáteszem, hogy az elmúlt másfél évben itthon papucsban van, tehát másfél éve hanyagoltuk ezt a fajta cipőt. Na most már 5 éves és kérdésem, hogy alakul ez még neki, vagy már igy marad? nagyon elkeserit. Mit javasolna mit lehetne még tenni?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Még alakul, de célszerű belső talpélen emelt cipőt viseltetni vele a lakásban is, és tornáztatni a lábát (interneten elérhetők a lábtornagyakorlatok).

  • Tisztelt Dr.-nő! Az gerinc mri vizsgálat szerint nincs idegi nyomás vagy gyöki kompresszió. Milyen…

    Tisztelt Dr.-nő!
    Az gerinc mri vizsgálat szerint nincs idegi nyomás vagy gyöki kompresszió.
    Milyen terápia jöhet még szóba ennyi sikertelen gyógyszerezés után.....?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Gyógytorna

  • Kedves Doktornő! Már évek óta vizeleti problémáim vannak.Állandóan feszit a hasam alja,meg a derekam…

    Kedves Doktornő! Már évek óta vizeleti problémáim vannak.Állandóan feszit a hasam alja,meg a derekam is fáj,és úgy érzem tele van apró kis csomókkal a derekam.Van egy miomám a húgyhólyag alatt,de azt mondta a nőgyogyász hogy az nem okozhatja a vizeleti problémáimat.Urulogusnál is voltam ott is minden rendben.Ön szerint a derekamon az apró csomóktól nem lehetséges, hogy ez okozná a sűrű vizeleti problémákat nyomást feszitést a hasam aljába.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Látatlanban igazán nem tudom megmondani, hogy mi okozhatja a panaszait. Neurológus, vagy ortopéd szakorvosi vizsgálat javasolt, hogy kizárják a gerincsérvet, ill. gyöki nyomási tüneteket, ami esetleg okozhat ilyen tüneteket.

  • Kedves Doktornő! Ismét az előző vagyok. Elnézést, hogy két darabban teszem fel a kérdésemet, de most…

    Kedves Doktornő!

    Ismét az előző vagyok. Elnézést, hogy két darabban teszem fel a kérdésemet, de most sikerült megfogalmaznom, hogy mi aggaszt pontosan. Egyrészt nagyon szeretném, ha valaki elmagyarázná az uh eredményt, és hogy milye nszög a jó és milyennek kellene lennie a vápaperemeknek. Másrészt pedig nem szeretném indokolatlanul kitenni röntgennek a babámat és nem is értem, hogy mivel lenne jobb, ha elvinném oda. De semmilyen problémát nem szeretnék a későbbiekben, mert azt nem tudnám magamnak megbocsátani.
    Végülis legrosszabb esetben terpeszpelenkát adnak neki, ugye? De egyáltalán egy 5 hónapos babának adnak még? Én vettem babahordozót. Elég az, ha én minden nap magamra kötöm egy fél órára? És esetleg mellette még valahogyan tornáztatom? Akkor lehet később bármiféle baja ha nem viszem el a röntgenre?

    Köszönöm szépen.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem tudom, hogy milyen fokú kötöttsége van. Mint írtam, a második orvossal egyetértek, az UH negatív.

  • Kedves Doktornő! Korábban írtam Önnek az alábbi időpontban és ref. számmal. az UH eredményről. Babám…

    Kedves Doktornő!

    Korábban írtam Önnek az alábbi időpontban és ref. számmal. az UH eredményről.

    Babám 2014. február 13. 10:55 #8254

    Azóta elvittem a kislányomat egy másik ortopédushoz, hogy ő mit érez vizsgálatnál. Sokkal jobban átvizsgálta a csípőjét. (Az első orvos, csak az azsztallapig lenyomta a combjait. És nem mellesleg pénzt kért, mert a tb rendelés alatt soron kívül megnézte a babámat, nehogy kifussunk az időből és kontrollra a röntgnképpel a magánrendelésére hívott vissza.) És a második orvos azt mondta, hogy ő nem érzi kötöttnek a jobb csípőjét és a saját gyerekét nem vinné el röntgenre. És hogy egy 5 hónapos babának már egyébként sem kell az asztallapig lenyomni a lábait. Így van ez? Ettől meg is nyugodtam, és nem vittem el röntgenre. De a héten a háziorvos kipártolta az első orvost, bár a másodikról is elismerte hogy jó. És azt javasolta, hogy mégis vigyem el a röntgenre. Ezzel most teljesen összezavarodtam. Tény, hogy hason fekve bal lábát valóban jobban és többször maga alá húzza, mint a jobbat, de a jobbat is szokta maga alá húzni. Mit tegyek? Nem tudom. Elvigyem-e a röntgenre?
    Meg az lenne még a kérdésem, hogy az jelent valami rosszat, hogy a vápaperem lekerekített? Milyennek kellene lennie?
    Köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Egyetértek a második orvossal. Az UH eredmény még belefér az életkorába.

  • Kedves Dr.-nő! Sacroielitisem van mindkét oldalon 5 hónapja.Steril gyulladás állitólag. És inkább romlik…

    Kedves Dr.-nő!
    Sacroielitisem van mindkét oldalon 5 hónapja.Steril gyulladás állitólag.
    És inkább romlik az állapotom, mintsem javulna.
    Sajnos az elmúlt 5 hónap alatt kapott kezelések ( 5 alkalommal lokálisan beadott szteroid inj, 5 neodolpasse infuzio, a folyamatosan szedett non szteroid tabletták, medrol tabletta, 3 xefo inj, ) semmit nem használtak. Contramal, zaldiar, fájdalomcsillapitók egyáltalán nem csökkentik a folyamatos fájdalmat. Alig tudok menni, hajolni nem tudok, föld- ujj távolság 60 cm, állni 5-10 percig tudok, fekvés és a megfelelöen kipárnázott ülès elviselhető. Voltam ideggyógyásznál....SM és Parkinson negativ.
    WGR 8 mm⁄h
    WBC 11.41 G⁄I
    NEUT 72.2 %
    LYMPH 19.2 %
    Eozinofil abszolut 0.11 G⁄I
    EO 1.0 %
    Hgb 154 g⁄L
    Mi lehet a bajom?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    És gyöki tünetei nincsenek? A labor -legalább is ez a rész - negatív. Mielőbb keressen fel reumatológust, hogy ha valóban sacroileitise van, akkor megkapja a megfelelő kezelést.

  • Tisztelt Doktornő Szerdán volt artroscopos térdműtétem,ami során a levált porcdarabokat eltávolitották…

    Tisztelt Doktornő Szerdán volt artroscopos térdműtétem,ami során a levált porcdarabokat eltávolitották a térdemből.Másnap drainkivétel után elengedtek A térdem feszül,ég.Ha nyugalomból felállok,olyan,mintha hirtelen belezudulna folyadék,a talpam is dagad.Gondolom,hogy lehet benne folyadék.Elég kellemetlen ez a feszitő érzés,jegelem,de nem javul.Varratszedésre csak csütörtökön kellene mennem,várjak addig nyugodtan,esetleg menjek hamarabb?3-szor akkora kb.a térdem,mint normálisan,de tulajdonképpen csak a feszités zavar.Köszönettel:Bety

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Mielőbb menjen vissza.

  • Tisztelt Doktornő! 18 hónapos ikerpár édesanyja vagyok, a problémám a következő: Az utóbbi 1 hónapban…

    Tisztelt Doktornő!

    18 hónapos ikerpár édesanyja vagyok, a problémám a következő: Az utóbbi 1 hónapban nehezen tudom megemelni a gyerekeket és azt vettem észre, hogy már egy kis rántotta elkészítése is kezd nehezemre esni, mert a tojás felverése közben meg kell állnom, mert elfárad mindkét karom. Jobb kezes vagyok és meglepő számomra, hogy inkább a bal karom és kezem fáj jobban és többször, de sajnos a jobban is elkezdtek jelentkezni a tünetek. Mikor nincs itthon a férjem egyedül viszem a gyerekeket sétálni már a kezdetek óta és azért most már 24 kg-t jelent amit tolnom kell naponta plusz a babakocsi súlya. Ha nem tudunk menni sétálni pár napig az időjárás miatt akkor annyira nem fájnak a karjaim, kezeim. Mit tanácsol mit tegyek? Kérem adjon tanácsot, kihez forduljak! Várom válaszát, köszönettel: Ikres anyuka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Meg kellene próbálnia gyógytornára járni. Mert hiába a napi "rendszeres" terhelés, ez nem célzott erősítés, hanem csak a napi igénybevétel.

  • TISZTELT DOKTORNŐ!
    Már 2. hónapja fáj a jobb térdem. A háziorvosom Aflamin kúrát írt elő, ami nem használt. Készítettek röntgen felvételt, ami porckopás, a rés beszűkülését durva meszesedést mutat. Sanos csak márc.10-re vagyok előjegyezve ortopéd szakrendelésre itt Gyöngyösön. A Flector gél, a… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Vegyen kurkuma tartalmú táplálékkiegészítőt, a Movalis jó, és kezdjen combizom erősítő tornagyakorlatokat végezni.

  • Tisztelt doktornő! 16 éves fiú vagyok. A problémám az, hogy minden reggel mikor felkelek fáj a baloldali…

    Tisztelt doktornő! 16 éves fiú vagyok. A problémám az, hogy minden reggel mikor felkelek fáj a baloldali derekam 5 perc után már semmit sem érzek és egész nap teljes erőbedobással végzem a teendőimet. 2 éve van új ágyam, de ezt a panaszt körülbelül 1 hónapja érzem.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Reggel, mielőtt felkel, végezzen nyújtózkodó gyakorlatokat. De, hogy pontosan mitől, miért fáj, azt csak vizsgálat után tudja megmondani az orvos.

  • Tisztelt Doktor Nő! Ínhüvelygyulladásra Xefo Rapid-ot és antirheumatica krémet írt fel a reumatológus.…

    Tisztelt Doktor Nő!

    Ínhüvelygyulladásra Xefo Rapid-ot és antirheumatica krémet írt fel a reumatológus. A Xefo Rapidot 2 hétig szedtem, ez alatt kis mértékben csökkentek a panaszaim. A gyógyszer abbahagyása után már másnap úgy kezdett el fájni a kezem, mint a gyógyszerszedés előtt.

    Érdemes visszamennem az orvoshoz, tudnak-e más hatóanyagú gyógyszert írni?

    Köszönöm: Vali

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Érdemes, de célszerű rögzíteni a gyulladt területet, bár nem tudom, milyen helyen van az ihüvelygyulladása.

  • Kedves Doktornő Olyan kérdésem lenne hogy Green műtétet végeztek a térdemen lehet rá valami esélyem…

    Kedves Doktornő

    Olyan kérdésem lenne hogy Green műtétet végeztek a térdemen lehet rá valami esélyem hogy ujra tudjak focizni ?

    Üdv:Gergő

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Igen

  • Tisztelt Főorvos Nő!
    Én 54 éves, több egészségügyi problémával szenvedő nő vagyok. az lenne a kérdésem, hogy lassan egy éve, olyan bajom van, hogy a vállaim, térdeim és az üllő csontjaim néha nagyon fájnak, főleg, ha több ideig üllők. Rendszeresen járok reumatológiai orvoshoz, jelenleg is kezelésekre… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Meg kell próbálni a kurkuma tartalmú táplálékkiegészítő szedését, és rendszeresen kellene tornázni, mozogni. Sajnos a kor előrehaladtával senkit sem kerül el az "izületi betegség", az élet velejárója,… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Mivel még nem jutottam be az ortopédiára,csak az ideggyógyászati vizsgálaton vagyok…

    Tisztelt Doktornő!

    Mivel még nem jutottam be az ortopédiára,csak az ideggyógyászati vizsgálaton vagyok túl a spondylosis lumbalis végett.Tetszett irni régebben hogy főképp tornával tartják karban,amire majd nyilván "kiképeznek".

    De kérném segitségét,mivel ártok kevesebbet magamnak

    ad1.,MSN tartalmú táplálékkiegészitő szedése javasolt e vagy felesleges
    ad2.,Jönnek a kerti munkák.Mire kell vigyázni,hogy terheljem.
    ad3.,Fogytam közel 10 kg-ot.Gondolom ez is segit

    Köszönöm segitségét!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Meg lehet próbálni a táplálék kiegészítőket
    Viseljen gerincfűzőt, ne hajlongjon sokat, tanulja meg a gerinckímélő életmódot (interneten is vannak megfelelő tanácsok, gyakorlatok)