A betegek kérdései (10751)

  • Jó napot A kislányomat 4 hónapos korában elvitük csiőficam gyanuval szakorvoshoz. Ott azt mondták…

    Jó napot

    A kislányomat 4 hónapos korában elvitük csiőficam gyanuval szakorvoshoz. Ott azt mondták nincs semmi baj, csak rugibugyit irtak elő.
    Egy hónap mulva viszavitük és már (állitólag)pavlik kengyel kellet. Ebbe nem beletörődve elvitük egy másik orvoshoz, hogy alátámassza a kezelést, mielőtt kinzókengyelbe tennénk.
    Ott azt mondták az nem lenne jó a gyermek kora miatt is és gipszbe tették, aval a diagnózisal, hogy a bal csipője enyhén ki van ficamodva.
    Öt hét után levették de állitólag nem javult. Azt tanácsolták várjunk.
    A kicsi lépeget, szinte már magától, nem fáj neki a mozgás és a testtartása is tökéletes.
    Tiz hónaposan elvitük egy harmadik ortopéd orvoshoz aki megvizsgálta, A régebbi és új röntgeneredmény után azt mondta:
    Mko. csipőizület helyén tapintható, szabad mozgások az izületekben. Mko izület stabil.
    RTG felvételen mko. diszpláziás vápák. Jobboldali csontmag megjelent, jó helyzetben. Baloldalon a csontmag még nem jelent megde prox. femurvég jó helyzetben. A vápatető laterális része lekerekitett.
    A kezelésére abdukciós készüléket tanácsoltak (ha akarjuk) 6 hónapig.
    A problémánk az, hogy nem tudjuk akarjuk-e vagy sem, mert nem szeretnénk ok nélkül kinozni sem de természetesen ha muszáj akkor az egészsége az első.

    Válaszát előre is köszönjük

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem igazából értem ezt a kezelést. A leírás alapján ficamos volt a baba csípője. A csípőficam kezelési módja még 4 hónapos korban is a Pavlik kengyel, ami sokkal kíméletesebb, mint a gipszelés. Látnom kellene a rtg. felvételt ahhoz, hogy meg tudjam itélni, kell-e még kezelni.

  • Tisztelt Doktornő, Az én lábamat metszéssel fogják műteni,helyi érzéstelenítésben a talpamat fogják…

    Tisztelt Doktornő,

    Az én lábamat metszéssel fogják műteni,helyi érzéstelenítésben a talpamat fogják injekciózni azt hiszem!
    Nem gerincbe fogják csinálni..
    Tényleg igaz az,hogy érezni fogom a műtétet?
    Sokan azt mondják,mert,hogy a csontot nem lehet elérzésteleníteni!

    Előre is köszönöm a segítséget.
    T

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem panaszkodtak a betegek még arra, hogy érezték volna.

  • Kedves Doktornő!37 éves vagyok,a lánykám 4honapos.Terhességem utolso harmadátol fogva, fáj a lábam,a sarkam,éjjel mikor fel kell kelnem alig birok elindulni,mindenem ropog és egyre rosszabb lesz ahogy mulnak a honapok.Mára már a könyökem,csuklom es az ujjaim,konkrétan az összes csontomban érzem a fájdalmat,de… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Mennyire emelkedett az az érték? Ha csak kicsit, akkor az Édesanyjának lehet igaza. A terhesség, a szülés utáni állapot, a baba emelgetése okozta többletterhelés okozhatja. Próbálja meg, hogy mielőtt felkel,… Még több

  • Tisztelt Doktornő! A sarokcsont talpi felszínén a tuber calcanein 5 mm-es exostosis látható! Jelenleg UH kezelésre járok! Éjszakára antiphlogisticum pakolást használok, Aflamin tablettát szedek! Fájdalmam 1 hét alatt sem enyhültek! október 7-től sugár kezelésre megyek! A talpbetétet használom! Sajnos… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Viseljen szilikonos sarokmagasítót a betét fölött. Önmagában a rtg. felvételen leírt eltérés nem okoz panaszokat, a túlterhelés viszont igen. Ennek csökkentésére kell puha sarokbélést használni. Azt Ön… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Köszönöm a 7657-es kérdésre adott válaszát! Megtenné, hogy leírja, hogy pontosan…

    Tisztelt Doktornő!
    Köszönöm a 7657-es kérdésre adott válaszát! Megtenné, hogy leírja, hogy pontosan melyik mit jelent? Csak, hogy megnyugodjak, ugyanis olyan mintha fordítva készítették volna el! Tehát: jobb lábra:c2E, és c2⁄a a bal lábra.Megértését és válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    E=equinus
    A=adductus korrekciója
    De ez tényleg csak a cipőkészítőnek útmutató

  • Kedves Doktornő!

    5 hónapja derékfájassal indultak a kinjaim,reumatológus nem találta sulyosnak,izomlazitót és fájdalomcsillapitót irt fel. Majd elmentem egy fürdő
    kúrára ahol valószinüleg a masszástól ill.a forró viztől belobbant,
    Sürgősségi beutalóval idegsebészetre onnan… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Csak az infúzió, és a gyógyszeres terápia nem elég a panaszok csökkentéséhez, megfelelő gyógytorna végzése szükséges, hogy az izmok megerősítése mellett a tünetek megszűnjenek.

  • Tisztelt Doktor Nő! 26 éves nő vagyok gyakori végtag zsibbadással. Ez alatt értem azt, hogy valamikor…

    Tisztelt Doktor Nő!

    26 éves nő vagyok gyakori végtag zsibbadással. Ez alatt értem azt, hogy valamikor a lábfejem, van, hogy mindkét kézfejem (hetek óta most ez rendszeres), hol pedig az egész bal karom zsibbad, sőt volt olyan is, hogy percekig nem is éreztem elkezdtem nyomogatni, ütögetni, utána éreztem ismét. Mitől lehet ez? Mivel lehetne kezelni? Nagyon rossz ez az állapot.

    Válaszát előre is köszönöm.

    Tisztelettel:

    Krisztina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehetséges, hogy a mozgáshiány, az izmok, izületek lazasága miatti fokozott izületi játék következménye, de vizsgálat nélkül nem tudok pontosat mondani. Kérje háziorvosát, hogy irányítsa neurológiai kivizsgálásra.

  • Tisztelt Doktornő! 5 éves kislányom enyhe lúdtalpjára ortopéd szakorvos szupinált cipő viselését javasolta…

    Tisztelt Doktornő!

    5 éves kislányom enyhe lúdtalpjára ortopéd szakorvos szupinált cipő viselését javasolta (konkrét márka ajánlása nélkül). Eddig Salus cipőket vásároltam neki, de a napokban rátaláltam az Enquist márkájú, magyar gyártású cipőcsaládra, mely szórólapján azt írja a gyermekcipőiről:
    - a rugalmas, keményebb talprész a bokák befelé dőlését korlátozza (szupináló hatás),
    - a rugalmas, puhább talprész optimális, fokozott izomműködést eredményez,
    - az enyhén ívelt gördülő talp természetes és izületkímélő járást tesz lehetővé.

    Számomra meggyőző a prospektus, Doktornőnek mi a véleménye az Enquist (vagy esetleg más ívelt, gördülő talpú) cipőkről? Próbálkozhatunk velük ezentúl az 5 éves gyermekemnél?

    Válaszát előre is nagyon köszönöm!
    Üdvözlettel: Ági

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem ismerem, a leírás szerint nem rosz, de nem tudom mennyibe kerülnek ezek a cipők, ha drága, meggondolandó, hiszen rövid időn belül kinövik a gyermekek.

  • Jó estét kívánok Főorvosnő! Elnézést kérek a zavarásért....37 éves családanya vagyok. Pár kérdéssel…

    Jó estét kívánok Főorvosnő!

    Elnézést kérek a zavarásért....37 éves családanya vagyok. Pár kérdéssel fordulnék önhöz... Kb 3 hete kezdett el fájni a térdem.A kalács melletti kis "lyukban" főleg menésnél. Tavaly is volt már ilyen de 1 hét alatt szinte mindig elmúlt. Most ez több hete húzódik. Kentem már lóbalzsammal, Flector kenőccsel is, de nem sok javulás, Nem emlékszem hogy megütöttem volna vagy valami történt volna vele. Csütörtökön mentem a térdsebészetre de nem volt rendelés:(( A másik dolog ami aggaszt az az hogy a térdfájdalmammal szinte egy időben elkezdett fájni a lapockám körüli rész. Illetve azt nem is mondanám hogy fáj mert nem tudom pontosan megmondani a fájdalom pontosságát. Ennek a fájdalma lesugárzik a felkaromba. Ezt is kenegetem de.... Olyan mintha reggelente "nehéz" lenne a karom. Azért aggasz nagyon a dolog mert magas vérnyomásomra szedek gyógyszert és azt gondolom amit persze remélek hogy nem, de hogy talán a karfájdalom a szívemmel függne össze?? Mérem itthon és mindig jó értékeket mutat. Egyik reggel szédülve ébredtem,de azután ezt is mintha elvágták volna,azóta sem volt ilyen.
    Tudom hogy látatlanban vizsgálat nélkül nehéz bármit is írni, de szertném megkérni hogy olvassa el a levelem .
    Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel:Kristin

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehetséges, hogy a rohanó élet mellett nem jut elég ideje arra, hogy tornázzon, karban tartsa az izmait, ízületeit. Ennek következménye lehet, hogy az izmok (főleg a comb) "gyengülnek", "elfáradnak", emiatt jelentkezhet a fájdalom. A combizom erősítő gyakorlatok végzésével a térd panaszok csökkenhetnek, megszűnhetnek. A háti gerinc erősítő gyógytorna végzésével a háti izmok görcse lazítható. Ez utóbbihoz az is jó, ha dyn-air párnát tesz a székére, hogy folyamatosan dinamikusan mozogjon a gerince ülés közben is. De természetesen ezek csak találgatások, többet a vizsgálat mondhat.

  • Tisztelt Doktornő!

    2013 áprilisában szenvedtem bokasérülést, labdarúgás közben kifordult a bokám, enyhén feldagadt, valamint erős fájdalmat éreztem benne. Elmentem megröntgeneztetni, törés nem volt, az orvos 2-3 hét pihenést javasolt. A duzzanat hamar lement, a fájdalom viszont csökkent,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Még sokáig duzzadt lehet. Figyeljen arra, hogy a cipőjének elég kemény legyen a hátsó kérge, hogy tartsa a bokáját, ill. sportolás közben viseljen bokarögzítőt.

  • Tisztlet Doktornő! 11 éve versenyszerűen aerobikozom! A térhajlatomnál lévő (valószínűleg) ínszalagom…

    Tisztlet Doktornő!

    11 éve versenyszerűen aerobikozom! A térhajlatomnál lévő (valószínűleg) ínszalagom fel van dagadva és nagyon fáj. Mit tegyek? Milyen orvoshoz menjek el vele?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kímélet, borogatás, fájdalomcsillapító kenőcs használata javasolt. Ortopéd vagy reumatológiai vizsgálat jöhet szóba.

  • Tisztelt Doktornő!

    17 éves lányom tegnap éjszaka arra ébredt, hogy nagyon fáj mindkét térde. Alig tudja hajlítani, mozgatni, erős fájdalmat érez mindkét térdében. Nem volt fizikai megterhelésnek kitéve, és nincs súlyfeleslege sem. ( 171 cm és 61 kg. ) Az elmúlt időszakban ( tegnap fejezte… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Látatlanban nem igen lehet válaszolni a kérdésére. Lehet ízületi gyulladás, akár a korábbi gyulladás maradványa. Borogatás, fájdalomcsillapító kenőcs használata javasolt. Szakorvosi vizsgálat szükséges,… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Köszönöm korábbi válaszát a lemezelt V. metatarsussal kapcsolatos kérdésemre! 2…

    Tisztelt Doktornő!
    Köszönöm korábbi válaszát a lemezelt V. metatarsussal kapcsolatos kérdésemre!
    2 nappal ezelőtt sikeresen belerúgtam az ágyamba. A lábam nem lett duzzadtabb mint volt. Azóta az operált lábamon a kislábam ujja fáj, főleg járásnál. Gumiszalaggal "kuplungolást" sajnos nem tudom végezni, mert szúródik a lábujjam. Tegnap elmentem a baleseti ambulanciára, két irányú röntgen során nem állapítottak meg sem törést, sem elmozdulást. Az ügyeletes orvos is javasolta a terhelést, kerékpározást, stb. Viszont ami aggasztó, hogy 32 éves férfi vagyok és a 8. hetemen még mindig nincs értékelhető callus képződés. Ön szerint össze fog forrni valaha a csontom? Nagyon elszomorít, hiszen egészséges vagyok, rendszeresen sportoltam, a családomban nincs beteg ember, nem hiszem, hogy örököltem volna valami betegséget. Kalciumot, multivitamint szedem néhány hete.
    Mbt cipőben ön szerint tudnék járni ha a jelenlegi járásom során jelenleg csak a sarok és teli talp mozgás tudom produkálni? Sajnos a lábujjról ellépés nem megy, zavar a fémanyag.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet, hogy bevérzett az V. ujj kisízülete, az feszít és szúr. Borogassa. Az MBT cipőnek pont az a lényege, hogy gördülő talpa van, azaz segít a járásban, miközben nem engedi, hogy ott mozogjon, ahol ilyen töréskor nem szabad.

  • Tisztelt Doktornő! CT diagnosztikával a háti gerincszakaszon Spondylosis et discopathia thor -t állapítottak…

    Tisztelt Doktornő! CT diagnosztikával a háti gerincszakaszon Spondylosis et discopathia thor -t állapítottak meg. Kérdésem az lenne, hogy ez mit jelent, valamint mi a további teendő. Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kopásos tünetek. Vissza kell mennie a beküldő orvoshoz, és Ő fogja tudni megmondani az Ön tünetei, panaszai és az eredmények alapján, hogy mi a teendő.

  • Tisztelt Doktornő! Kisfiam c2E cipőt kapott a jobb, c2⁄a a bal lábára. Mit jelent ez? Annyit tudok,…

    Tisztelt Doktornő!
    Kisfiam c2E cipőt kapott a jobb, c2⁄a a bal lábára. Mit jelent ez? Annyit tudok, hogy a c2 erősen deformált lábra van, de mi a többi jelzés?
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ez csak a cipésznek jelzés, hogy milyen irányban kell erősítenie a kérget, ill. dönteni a talprészt.

  • Kedves Doktornő! Köszönöm válaszát (#7643-as kérdés)! Visszamentem a háziorvosomhoz, hogy még mindig…

    Kedves Doktornő!

    Köszönöm válaszát (#7643-as kérdés)!
    Visszamentem a háziorvosomhoz, hogy még mindig fáj az a terület. Elküldött röntgenre, szerdán megyek. Ha a csonthártya nyomódott meg, az általában mennyi ideig fáj? Ez már az 5. hét és alig birok néha ülni. Volt ott valami gyulladás, amiből kevés genny ürült, de nem pattanás, mert kívülről semmi nem látszódott. Erre mondta a házidokim, hogy nem lát⁄tapint ott sem cisztát, sem tályogot. Aflamin 100 mg-ot szedek, naponta 1-2 szemet, de nem érzem, hogy jobb lenne és a különböző kenőcsök sem használnak. Jelenleg olyan fájdalmam van, mintha izomláz lenne, vagy ahhoz hasonló és lesugárzik a comb hátsó részére. Már minden rosszra gondolok (csontrák), mert ilyen régóta nem múlik... :-( Mit csinálhatnék, mit tanácsol?

    Köszönöm válaszát és kellemes hétvégét kívánok!

    B.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Sajnos ennek a területnek a fájdalma sokáig szokott tartani. De a lesugárzó fájdalom nem jellemző rá, tovább kellene vizsgálni, hogy mi van a háttérben. (A rák általában nem fáj.)

  • Tisztelt Doktornő! 8 hetes terhes vagyok,30 éves.16 éves koromban scoliosis-t állapítottak meg toracalis…

    Tisztelt Doktornő!

    8 hetes terhes vagyok,30 éves.16 éves koromban scoliosis-t állapítottak meg toracalis szakaszon jobbra convex lumbalis reszen balra convex valamint scheuermann es schmorl herniat a hátamon.Utóbbi időben,pár éve lumbagós panaszok alakultak ki,nem tudom ebből kifolyólag.Lehajolás után ahogy felhúzom magam belenyílal.Hol kijön hol elmúlik.Megfogadtam elmegyek MR-re mielőtt terhes leszek,mivel 14 éve készült röntgen és azóta nem tudom ,hogy mi a helyzet a gerincemmel.Erről lecsúsztam.Babat varok.1hete nem is derék ájt, hanem lejjebb a szakrális részen a csigolyaknál hasonlót érzek mint a lumbagónál .Tudom gyógyszert nem szedhetek ,nem is szeretnék csak félek hogy így később-t vége felé vagy szüléskor gond lesz.A méhem is hátrahajló nem kicsit.Lehet csak császárral szülhetek?
    Várom válaszát!

    Köszönettel: Orsi.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem tudom, hogyan fog szűlni, ezt majd a jövő megmutatja. Mindenesetre célszerű lenne gyógytornász segítségét kérnie, hogy megfelelően megerősítse a háti-ágyéki gerinc izmait, ez segít a tehesség kihordásában is.

  • Tisztelt Doktornő! 5 éves kislányomnak ortopéd szakorvos lábtornát és supinált cipő viselését javasolta…

    Tisztelt Doktornő!

    5 éves kislányomnak ortopéd szakorvos lábtornát és supinált cipő viselését javasolta 4 hónapja kezdődő lúdtalpa (?) miatt (tünetei a következők voltak: esténként fájlalta a vádlijait és térdhajlatát). A leleten ez áll: "MK oldalon kissé valgus sarok. Podoscoppal bal oldalon nagyobb, jobb oldalon kisebb pes planus."

    A kislányom nagyon szeretne ritmikus sportgimnasztikára (RSG) és rockyra járni, eddig nem sportolt. Az RSG-t el is kezdtünk 2 hete heti 2x50 percben, a rocky októbertől kezdődne az oviban szintén heti 2x50 percben. Ahogy látom, nagyon sok nyújtást végeznek az RSG-n, ezért felmerült bennem a kérdés, nem káros-e ez a sport neki. Ha igen, akkor Ön szerint mivel próbálkozzunk az ő esetében? Pl. rockyra, balettra járhat?

    Köszönettel: Ágnes

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nyugodtan sportolhat. A javasolt cipő napközbeni viselése segít az izmoknak, szalagoknak megfelelő helyzetben állni, a sport erősíti az izmokat.

  • Tisztelt Doktornő!

    30 éves nő vagyok, 10 napja műtötték a térdemet. A zárójelentésben ez szerepel: a patella izületi vápa legmélyebb pontján 5x4 mm-es III. fokú károsodást, medialis oldalon peremosteophyta képződés volt. Az ízület minden részén synovialis hártya gyulladás volt megfigyelhető.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A "synovialis hártya gyulladás" magától, az Ön panaszait okozó elváltozástól volt. Miután műtötték, és a folyamat megnyugszik, az is meg fog szűnni. Természetes, hogy még duzzadt, jegelni, borogatni,… Még több

  • Tisztelt Doktornő! 8 hete operálták a bal lábam V. metatarsus elmozdulásos törését. Velős csontozással…

    Tisztelt Doktornő!
    8 hete operálták a bal lábam V. metatarsus elmozdulásos törését. Velős csontozással nem sikerült rögzíteni, így lemezes-csavaros os. történt. 6 hétig nem terheltem, a gyógytorna viszont már az első hétben elkezdődött szakember segítségével. Az 5-6. héttől kezdve orvosi javaslatra járás fokozatos terheléssel (előbb 2 mankóval, majd egyel). Így a nyolcadik héten már sikerül mankó nélkül járnom ami hatalmas sikerélmény. Viszont a járás során (első pillanattól kezdve) a külső talpélemen a szabályos járásban zavaró duzzanatot érzékelek, emiatt sokszor nem merek ráterhelni, inkább belső talpélen sántikálok. Továbbá gyógytorna utáni járásgyakorlatok esetén, valamint az itthoni járások során rendkívül zavaró kattogást, illetve pattogást érzékelek (mind a lábfejemben, mind a talpam irányából is) akkor is amikor ráterhelek, majd amikor távolodik el a talpam a talajtól. Néha még a fordulások során is. Önnek mi a véleménye panaszomról? Valóban próbáljam meg figyelmen kívül hagyni a pattogást? Javasolt-e talpbetétet csináltatnom, ha igen, akkor milyet? Illetve milyen talpú cipő a megfelelő választás? Zselés talpú futócipőben kényelmesebb a járás, mint a gyógypapucsomban és sajnos jön a rossz idő is és a bal lábam még mindig duzzadt, nem tudom a cipőimet hordani. Mellékelem az ötödik héten készült rtg. felvételemet. Válaszát előre is köszönöm!

    http:⁄⁄imageshack.com⁄scaled⁄800x600⁄853⁄yyhm.jpg
    http:⁄⁄imageshack.com⁄scaled⁄800x600⁄534⁄j2ld.jpg

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A duzzanat valószínűleg maga a fémanyag (csavar). Célszerű még legalább 6 hétig kemény talpú cipő (esetleg fatalpú klumpa) használata, hogy biztosan megtörténjen a csontosodás, ne legyen túlmozgás a törés területén. Sajnos egy darabig még nem fogja tudni a cipőit viselni, érdemes egy MBT cipőre beruházni az esős időre.