A betegek kérdései (10789)

  • Kedves Doktornő! Nemrég sportbaleset ért: beletalpaltak focimeccsen a combomba. Ennek már 3 hete,…

    Kedves Doktornő!

    Nemrég sportbaleset ért: beletalpaltak focimeccsen a combomba. Ennek már 3 hete, de még mindig húzom a lábam, nem akar javulni, hiába szedtem rá gyulladáscsökkentőt, jegeltem, nyújtom. Nincs belilulva, bevérezve sem. Lehet bármiféle szakadás esetleg a combizomban vagy hasonló, ami miatt nem gyógyul?

    Köszönöm segítségét!
    M. I. Z.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ezt nem lehet interneten keresztül diagnosztizálni, vissza kellene menjen a kezelőorvosához.

  • Tisztelt Doktornő!A bal térdem külső oldakán van egy kemény duzzanat.Fáj a lábszáram ,bokám,lábfejem…

    Tisztelt Doktornő!A bal térdem külső oldakán van egy kemény duzzanat.Fáj a lábszáram ,bokám,lábfejem is.Zsibbadást is tapasztalok.Üléskor fokozódik a fájdalom.Ágyéki csigojáknál meszesedés,kiboltosulás,gerincferdülés ,valamint x-láb okozhatnak ilyen jellegű problémát?Fekvéskor derékfájdalmaim is fokozodnak.Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Vizsgálat nélkül nem lehet választ adni. A zsibbadás oka lehet gerinc eredetű, ha nincsenek gyöki tünetek, gyógytorna javasolt.

  • Kivizsgálás után is fáj a térd szalag bizonyos testhelyzetekben

    Tisztelt Doktorur!
    30 eves ferfi vagyok (174 cm, 93 kg), a problemam pedig az, hogy rendszeresen nagyon eroteljesen faj a bal terdem. Ez kb 8 eve kezdodott amikor probatam kivizsgaltatnia problemat, az evek soran megvizsgaltak a szalagokat, rontgen es mri vizsgalat keszult, de semmi nem derult… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Szerintem inkább gyógytornász segítségére lenne szükség, azaz combizom erősítő torna rendszeres végzésére. (látatlanban) Ha ezek után is megmaradnak a panaszai, akkor forduljon ortopéd szakorvoshoz.

  • Az előző kérdező vagyok,elfelejtettem leírni,hogy duzzanat nincs a lábamon és normális testsúlyom van.Nem…

    Az előző kérdező vagyok,elfelejtettem leírni,hogy duzzanat nincs a lábamon és normális testsúlyom van.Nem dohányzom,nem iszok alkoholt!Köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Megismétlem az előzőt.

  • Üdvözlöm!38 éves anyuka vagyok.!Az a kérdésem,hogy kb 2-3 hónapja,fáj a térd alatt a lábam,kicsit úgy…

    Üdvözlöm!38 éves anyuka vagyok.!Az a kérdésem,hogy kb 2-3 hónapja,fáj a térd alatt a lábam,kicsit úgy érzem lesugárzik a fájdalom a belső lábszár felé.A fájdalom ülés,kinti séta esetén,fokozódik.Fekve enyhül,de sokszor el is múlik.Aztán pár óra múlva visszatér.A térd alatt⁄kb 6 cm-rel⁄a nyirokcsomóm meg van duzzadva.Nem tudom annak szerepe van e,hogy kb 3 hónapja,leesett azon a lábamon a nagyláb körmöm,nem fájt azt hittem nincs begyulladva,ezért nem mentem orvoshoz vele,de mikor leesett a köröm,sárga gennyes száradás volt alatta!Fiatal koromban sokat sportoltam,azon a térdemen\\" mozgott\\" régóta,és recsegett.Még annyit,hogy 2,5 éves kislányom szopizik,sajnos nem akar leszokni.Ez nem tudom kapcsolódik e a problémámhoz!?Külföldön vagyok nyár óta,sokat sétáltunk,és sajnos cipeltem is sokat a lányomat⁄babakocsi nélkül⁄.Azt hittem megeröltettem,de 1 hónapja semmit nem emelek és nem változott semmi javulás!Elnézést ,hogy kitértem több lehetőség felé,de nagyon félek milyen bajaim lehetnek!?köszönettel!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Látatlanban nem igazán tudok tanácsot adni, lehet, hogy a panaszai statikai eredetűek, meg kellene próbálni egy megfelelően készített betétet viselni. Bár a "nyirokcsomó" nem fér ebbe bele. A szopás nem okozhatja ezeket a tüneteket. Meg kellene mutassa ortopéd szakorvosnak magát.

  • A fájdalom oka ízületi probléma, vizsgálat szükséges

    Üdvözlöm! 32 éves nő vagyok, versenyszerűen kézilabdázok, szóval heti 2-3 X másfél óra edzés plusz hétvégén egy meccs. Az utóbbi időben gondjaim vannak a jobb térdemmel. Ropog, reggelente nem mozog, ha mégis akkor is borzasztóan fáj, be van vizesedve, továbbá nagyon nehezen tudom behajlítani és leguggolás… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Sportorvoshoz, vagy ortopéd szakorvoshoz kellene fordulnia, mert vizsgálat szükséges, hogy ki lehessen zárni a porcsérülést.

  • Tisztelt Doktornő! Magyar Zsanett vagyok. Szeretném kérni a véleményét a legutoljára kapott nyaki…

    Tisztelt Doktornő!
    Magyar Zsanett vagyok.
    Szeretném kérni a véleményét a legutoljára kapott nyaki gerinc MR-i eredményemről.
    A nyaki lordisis minimális paradox kyphosisba fordult át.
    A CV-ös porckorongon bal oldali túlsúlyú protrusio keletkezett, mely a bal C6-os gyök kilépést kissé megnyomja.
    A spondylosis is ebben a magasságban a legkifejezettebb.
    Myelopathiás jel nincsen.
    A CVII-es vertebra corpusában doralisan jelenlévő jelszegény terület a korábbi MR vizsgálat eredményében már szerepel a CIV-es vertebra corpusában lévő kis haemangioma nem.
    A vizsgált szakaszon további több kisebb haemangioma mutatkozik.

    Szeretném kérni öntől hogy számomra is érthetően leírja hogy ez mit jelent, és hogy igényel e műtéti beavatkozást.

    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A haemangioma ér eredetű jóindulatú daganat, de hogy milyen kezelést igényel, azt a kezelőorvosa tudja megmondani, vissza kellene menjen hozzá. Ezen kívül kopásos tünetei vannak.

  • Sportolás közben nem állandóan, de fáj a térde

    Tisztelt Doktornő!

    Remélem, hogy jó helyre írok a problémámmal kapcsolatban. 27 éves nő vagyok. Többé-kevésbé rendszeresen sportolok, de nem állandóan, inkább csak olyan "koca"sportoló vagyok, futás és sima torna. A gondom az, hogy megfigyeltem, hogy futáskor egy idő után enyhén… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Combizom erősítő gyakorlatok végzése javasolt, emellett nem árt térdrögzítő viselése

  • T. Dr.-nő , kb. egy hónapja erős égető fájdalmat érzek mindkét combtőben, a hasam és combom között olyan…

    T. Dr.-nő , kb. egy hónapja erős égető fájdalmat érzek mindkét combtőben, a hasam és combom között olyan jó ujjnyi csíkszerüen. Naponta 3x-or kenem voltarennel, enyhül, de ha nem kezelem, újra előjön, a kínzó égető érzés. Mi lehet ott ? Válaszát köszönöm szépen. Egy 65 éves nő.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet csípőízületi kopás , de lehet, hogy bőrgyógyászati elváltozás tünete is. Ha az előbbi, gyógytorna végzése javasolt, ha az utóbbi, akkor orvoshoz kell fordulnia.

  • Tisztelt Doktornő! V.lábközépcsonttörésem van.A kérdésem egyik fele a 6. hete könnyített gipszben lévő…

    Tisztelt Doktornő! V.lábközépcsonttörésem van.A kérdésem egyik fele a 6. hete könnyített gipszben lévő lábam pár napja már nem tudom kis mértékben sem terhelni mert a lábikrám nagyon fáj az achilles in mentén. Tud-e sérülni ez az in a gipszben egy rossz mozdulat behatására? Gipszlevétel után milyen cipó, vagy gyógyászati segédeszköz ajánlott?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Egyrészt visza kellene mennie a kezelőorvosához az Achilles panaszai miatt. Másrészt gipszlevétel után célszerű kemény talpú cipőt (esetleg fatalpú klumpát) használni, és arra is fel kell készülnie, hogy egy ideig még nem fog beleférni a korábban használt cipőjébe.

  • Jó napot Doktornő én egy 31-éves anyuka vagyok és érdeklődnék hogy mi bajom lehet mert a jobb vállam…

    Jó napot Doktornő én egy 31-éves anyuka vagyok és érdeklődnék hogy mi bajom lehet mert a jobb vállam fájt aztán el mentem orvoshoz és csináltak a gerincemről rötgent amin az áll hogy: A nyaki lordosis kiegyenesedett, a kp.harmadban mérsékelt kyphosis van. A csigolyatestek magassága, az intervertebralis rések tágassága szabályos.Nyaki borda nem látható.
    A háti kyphosis megtartott. A felső háti szakaszon enyhe balra convex scoliosis látszik. A csigolyatestak magassága, az intervertebralis rések tágassága szabályos.
    A lumbalis lordosis íve csökkent. Enyhe jobbra convex torsios scoliosis látszik. A lumbalis csigolyák száma 6. A csigolyatestek magassága, az intervertebralis rések tágassága szabályos.
    De a mostani észlelésem az, hogy a jobb lábam és kezem kb. 2-3 cm-el hosszabb mint a bal és nem tudom hogy mi bajom lehet.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem hiszem, hogy lenne ilyen hosszkülönbsége, azt már rég óta észlelni kellett volna, nem alakul ki egyik napról a másikra. A panaszait valószínűleg valamilyen túlterhelés okozhatja. A rtg. leírás egyrészt serdülőkori gerincdeformitás maradványa, másrészt kezdődő kopásos tünetek (ami a élettel együtt jár). Gyógytorna kezelés javasolt.

  • T.Doktornő! Protézisműtétre vagyok előjegyezve,de ha lenne rá más mód,hogy ne kellene a csontokat vágni,annak…

    T.Doktornő! Protézisműtétre vagyok előjegyezve,de ha lenne rá más mód,hogy ne kellene a csontokat vágni,annak nagyon örülnék.Hallottam olyan eljárásról,mi szerint az elkopott porcot pótolni,ill. helyettesíteni lehet beépített lemezzel.Ez talán nem lenne olyan drasztikus beavatkozás,és a GYÓGYULÁS IS GYORSABB LEHETNE.
    EZZEL KAPCSOLATBA kÉRNÉM A dOKTORNŐ TANÁCSÁT.
    köszönöm válaszát.Tisztelettel Garajszki Jánosné.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Melyik izületébe kellene protézist beültetni? Ha a csípőbe, akkor nincs más megoldás. Ha térdbe, akkor bizonyos mértékű (enyhébb) kopás esetén lehet más tipusú műtétet végezni, de azt csak a kezelőorvosa tudja megmondani.

  • Tisztelt doktornő ! Súlyos csontritkulásban szenvedek,melyet évek óta szakember segítségével nem lehet…

    Tisztelt doktornő !

    Súlyos csontritkulásban szenvedek,melyet évek óta szakember segítségével nem lehet mérsékelni. Sajnos egyre jobban ritkul a csontszövetem. Az orvostudomány nem tud magyarázatot találni rá. Klilinai vizsgálgatásokon is voltam ez ügyben,eredménytelenül. A biszfoszfonat készítmények "széles paletta variációt " már kipróbáltam a gyógyítás céljából.
    Jelenleg , a dexa eredménye a combcsont nyakában -3,9.
    Kérdésem az lenne,hogy preventív módon lehetne-e valamit lokalis beavatkozással az említett csonrészbe végezni ami megakadályozná az esetleges csonttörést ? Az kezelőorvos szerint meg kell várni míg eltörik a combcsont . Háááát , ELÉG MOPRBID HOZZÁÁLLÁS !!!!!!!!!
    Talán mégis lenne valami más megoldás .

    Megtisztelő válaszát Klárika várná

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Sajnos én csak érintőlegesen foglalkozok a csontritkulással. Osteoporosis ambulancián kellene érdeklődnie.

  • Kedves doktornő! A napokban derékfájást követően gerinc sérv gyanújával küldtek el röntgen felvétel…

    Kedves doktornő!

    A napokban derékfájást követően gerinc sérv gyanújával küldtek el röntgen felvétel készítésére. Több gyógyszert is felírtak részemre (mydeton, rheosolon) amiket azóta is szedek, bár fájdalmaim csekély mértékben enyhültek csak. A röntgen eredményemet ma kaptam kézhez, ami az alábbiakat tartalmazza:

    "Kiegyenesedett lumbalis lordosis, kissé fokozott LS szöglet, jelzett balra convex torsios scoliosis. Lumbalisan 6 csigolya rajzolódik S.I. v.s. lumbalisalt. A csigolyatestek magassága megtartott, a zárólemezek épek. A rések nem szűkebbek. A peremek helyenként minimálisan megnyúltak."

    Sajnos jövő héten tudok csak szakrendelésre eljutni, kérem segítsen a fenti diagnózis értékelésében!

    Segítségét előre is nagyon köszönöm!

    KLM

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ez egyrészt fejlődési variáció, másrészt kopásos tünet. Ha vannak gyöki érintetségre utaló tünetei, akkor tovább kell vizsgálni, de gyógytorna végzése nélkül a gyógyszeres kezelés csak részben segít. Mindenesetre vissza kell mennie a kezelőorvosához.

  • Kedves Dr. Andrássy Ilona! A mai napot a háziorvosi rendelőben csináltak csontsűrűség vizsgálatot…

    Kedves Dr. Andrássy Ilona!

    A mai napot a háziorvosi rendelőben csináltak csontsűrűség vizsgálatot és 28 évesen az eredményem -2.92 lett.
    Szeretném Öntől megkérdezni, hogy ezzel az értékkel tényleg nem kell foglalkoznom ilyen idősen, mert Nekem azt mondták, hogy várjam meg még betöltöm a 30-at.

    Köszönettel és további szép napot!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Szerintem mielőbb keressen fel osteoporosis ambulanciát, mert az nem természetes, hogy ennyi idősen már ilyen nagymértékű legyen az mészhiánya.

  • Középsõ láb ujj duzzanat összefügg a nyak ropogással?

    Tiszteletem. 15honapja bevan dagadva jobb kezemen a mutatoujjam középen. Nemtudom teljesen behajlitani mintha valami in rövidebb lett volna. Érintésre nemfáj. Voltam ortopédnál, rötgenen, vérvételen, reumát nézték semmit nemtaláltak. Szedtem antibiotikumot mindenféle krémet gélt kiprobáltam. A középsö… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Előbb a háziorvosához forduljon, hogy ismét nézzenek gyulladásos paramétereket. Ha az negatív, akkor célszerű ismételten felkeresnie az ortopéd szakorvost.

  • Tisztelt doktornö! Jó pár napja fáj a szegycsontom kisebb nagyobb kihagyásokkal. Ez olyan fizikai fájdalom…

    Tisztelt doktornö! Jó pár napja fáj a szegycsontom kisebb nagyobb kihagyásokkal. Ez olyan fizikai fájdalom vagy minek nevezzem mert hozzáérek picit megdörzsölöm és tompa fájdalmat érzek benne de érzem néha séta közben alvás után egyéb testhelyzetekben is. Elég sokat ropog is és fájdalmat érzek a jobb oldali bordáknál is. Mi lehet a bajom? Válaszát köszönöm üdvözlettel figuli robert

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet kisizületi, vagy bordablokk a háttérben. Izomlazító szedése, ill. manuálterápiás kezelés javíthat a helyzetén

  • Tisztelt Doktornő! A történethez hozzátartozik, hogy csípőficammal születtem, derekam nagyon régóta…

    Tisztelt Doktornő!

    A történethez hozzátartozik, hogy csípőficammal születtem, derekam nagyon régóta fáj. Rossz a tartásom. SNSA autoimmun betegséget diagnosztizáltak, amit mindig felülírnak vagy éppen nem. Ebbe már belefáradtam, nem járok reumatológushoz.
    A jobb térdem 1 éve kezdett el fájni, korábban ráestem és ezt mutatta ki az MR vizsgálat:

    \\"A bursa-supra és infrapatellarisban, valamint az ízületi résben kevés folyadék látható. Az elülső keresztszalag caudalis harmada inhomogén jeladású, mely korábbi részleges sérülésre utal, tapadásának megfelelően az eminentia mérsékelten ödémás. A medialis eminentia előtt kis ganlion cysta van.
    Oldalszalagok és a hátsó keresztszalagok épek.
    A medialis meniscus hátsó szarvában horizontális szakadás látható.
    A lateralis meniscus ép.
    Mediálisan a terhelési felszínekk porcborítéka közepes fokban elvékonyodott, inhomogén. A fossa popliteában 3 x 15 mm-es Baker cysta látható. A patella porcborítéka laterálisan elvékonyodott.

    Mit lehet tenni ilyen estben, fiatal vagyok még, szeretnék mozogni, de nem tudok, mert állandó fájdalommal élek.
    Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A kezelőorvosa mit mondott a leletet látva? Van egy porcsérülése, nem tudom milyen tünetekkel, kell-e operálni. De szerintem a panaszok fő okozója, hogy gyenge a combizomzata. Célzott izomerősítő tornával az összes panasz megszüntethető.

  • Kedves Doktornő! A napokban kétszer írtam Önnek, farokcsigolya-fájdalmam miatt, biztosan tetszik emlékezni.…

    Kedves Doktornő!

    A napokban kétszer írtam Önnek, farokcsigolya-fájdalmam miatt, biztosan tetszik emlékezni. Voltam röntgenen, ezt írták a leletre:

    "A L.I.-IV. csigolyák közötti discusok kissé laposabbak. A S.I-en keskeny centalis hasadék van. Az os coccygeumon kóros nem ábrázolódik."

    Meg szeretném kérni, írja le, mit jelentenek a kissé laposabb discosok és a centralis hasadék? Nem mondtak semmit, csak az asszisztensnő kiadta a leletet.

    Nagyon szépen köszönöm!

    Bea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Azt jelenti, hogy már nem serdülőkorú, a csigolyák víztartalma kissé csökkent, ez önmagában nem kóros. Az S.I.-en leírt eltérés egy fejlődési variáció, nem szokott panaszt okozni. A farokcsontcsigolyákon nincs kóros, tehát inkább a csonthártya irritációja okozta panaszait, puha párnán ülés javasolt.

  • Kedves Doktornő! Édesanyám 58 éves,2002-ben nyaki porc.sérvel műtötték,csipö csonttal potolták,és fémmel…

    Kedves Doktornő! Édesanyám 58 éves,2002-ben nyaki porc.sérvel műtötték,csipö csonttal potolták,és fémmel rögzitették.Azota vannak gerinc panaszai.Tavaly télen esett el, és lepattant a gerinc végü csigolyábol egy darab, azota a bal vese tályékán huzo fájdalmat érez,volt vese ultrahang ott 1 cm-es ciszta van de azt mondták,hogy ilyen jellegü fájdalmat ez nem okoz.Ez a huzo fájdalom lehet e a lepattant csigályátol?Belsö lágy szervek vizsgálata negativ.:(gyomor,vastagbél tükrözés,hasi ultrahang)A közép tályi csigolyák minden lépésnél kattog,és a lábai is nagyon fájnak,a lábát és talpát huzza görcs!Nagyon merevnek érzi magát,nehezen hajol le.Ezek mellett állando nyomást érez a fejében de a vérnyomása jo!Valoszinű ez is a gerincétöl van?Köszönöm a válaszát!!! Tisztelettel:Sz.O.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Meg kellene mutassa magát ortopéd, vagy reumatológus szakorvosnak, mert a panaszok mellett a tüneteket is ismerni kell ahhoz, hogy kezelni lehessen.