A betegek kérdései (10807)

  • Tisztelt Főorvos Asszony! Csípőficammal születtem 1960-ban. Közel 34 évet dolgoztam, majd leszázalékoltak,…

    Tisztelt Főorvos Asszony!

    Csípőficammal születtem 1960-ban. Közel 34 évet dolgoztam, majd leszázalékoltak, mert a fájdalmak miatt már nem tudtam ellátni a munkám. Addigra már két könyökmankóval jártam. Felelős ortopéd orvos számomra nem javasolt protézist, a rtg. leleteim miatt.
    A kisebb terhelés és a glukozamin rendszeres szedése sokat javított állapotomon. Most pár hónapja újra nagy fájdalmaim vannak, olyanok, melyek korábban nem voltak. A jobb lábamra alig tudok ráállni, menni. A lábszárcsontomban csontig hatoló fájdalmat érzek (nyugalmi állapotban és gyógyszer után is), amit már nem tudok kipihenni sem. Csípő fájdalmam nem lett erősebb az utóbbi időben. Térdbe kisugárzó fájdalmam korábban is volt, de nem ilyen.
    Reumatológusnál voltam, szerinte ez is kisugárzó fájdalom. Szeretném kérdezni Öntől, hova fordulhatnék.
    Köszönöm válaszát.
    Tisztelettel:
    Mónika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet gerinc eredetű a tünete. Forduljon ortopéd, vagy neurológus szakorvoshoz.

  • Tisztelt Doktornő Köszönöm szépen válaszát, hogy hogy javasolja a gerincfűzőt. Volt mellékpajzsmirigy…

    Tisztelt Doktornő

    Köszönöm szépen válaszát, hogy hogy javasolja a gerincfűzőt.
    Volt mellékpajzsmirigy vizsgálatom a szegedi I.Bel.Klinika Endokrin osztályán, pajzsmirigy ultrahangon nézte meg a főorvosnő egy mások doktor úrral.Minden rendben volt,nem találtak semmi problémát- 1 hétig tartott a kivizsgálás.Szeptember 11.-én jöttem ki az osztályról, Akkor 7,6 volt a parthormon, most egy hónap múlva pedig 36? mi történhetett? Nagyon jó orvosom van, nagy tudású, de látom rajta őt is bántja hogy nem javulok. Kérdeztem is tőle, akkor engem már nem lehet meggyógyítani? azt mondta még mindenkit meggyógyítottak.Nem nagyon vigasztaltak meg szavai, mert napról napra egyre rosszabb az állapotom.
    Mire tetszik gondolni, hogy már javulnom kellett volna? Mert ez az injekció amit fél évente kapnék semmit nem javított.
    Nagyon szomorú és elkeseredett vagyok, szinte szégyellek az utcára menni, mert csak úgy tudok gyalog közlekedni, ha teljesen meghajlok.És ez mellett még fulladok is.
    Ha úgy tetszik gondolni erre nem kapok választ megértem, mert már az előző levelemre válaszolt Tisztelt Doktornő.
    Hálás köszönettel.
    M.Gizella.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ha csak egyszer kapott injekciót, az még nem mutat eredményt. De a mellékpajzsmirigy miatt további vizsgálat javasolt. Mindenképpen javasolt hosszú gerincfűző használata, hogy ne alakuljon ki korrigálhatatlan görbülete. Mivel jók az orvosai, bízzon bennük, hogy megfelelően kezelik.

  • Tisztelt Doktornő! Érdeklődni szeretnék, hogy pontosan mit jelent a synovitis chr. gen.d.? Illetve,…

    Tisztelt Doktornő!

    Érdeklődni szeretnék, hogy pontosan mit jelent a synovitis chr. gen.d.?

    Illetve, hogy a bokasüllyedés okozhatja - e ezt a problémát?
    Mennyi ideig szokott ez a betegség tartani, mivel már 3 hónapja vagyok benne.

    Köszönettel


    Viktória

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A térdízület belhártyájának fokozott folyadéktermelődéssel járó steril gyulladásos betegsége. Nem okozza bokasüllyedés. Reumatológiai vizsgálat javasolt, hogy nincs-e reumás betegség a hátterében.

  • Tisztelt Doktornő! Április óta tartó kézzsibbadással küzdök. Valamikor csak a jobb kézfejem és ujjaim…

    Tisztelt Doktornő!

    Április óta tartó kézzsibbadással küzdök. Valamikor csak a jobb kézfejem és ujjaim zsibbadnak, ha nagyobb megterhelésnek van kitéve a kezem napközben, utána egészen könyékig tartó fájdalmat érzek, a kézfejemben futó erek mintha égnének⁄fel akarnának robbanni. A tünetek leginkább a hajnali órákban, de előfordul, hogy nap közben is jelentkeznek.
    Ezidáig már elég sok vizsgálaton átestem: nyaki gerincröntgen, EMG vizsgálat, nyakcsigolya MR. Voltam neurológusnál, rheumatológián, ortopédia szakorvosnál, és kézsebészeten is. Részt vettem egy 10 alkalmas galvános elektromos fizioterápiás kezelésen, emellett Aflamint, Milgammát és Chinotalt szedek⁄szedtem és gyulladáscsökkentő-fájdalomcsillapító kenőccsel is kenem. Az orvosok ezidáig semmit sem találtak, ami a panaszaimra utalhatnak, kizárták az alagút szindrómát is.
    Kezdek kétségbe esni, mivel igencsak megnehezítik az életem az átalvatlan, fájdalmas éjszakák, és az hogy közel fél év alatt nem sikerült rájönni, hogy mi lehet a bajom.
    A munkahelyemen nehéz fizikai munkát végzek, ezért esetleg ínhüvelygyulladásra tippelnék, de gondolom ezt észrevették volna a szakorvosok.
    Ön mit javasol, kihez forduljak, vagy mit tegyek?
    Segítségét előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Valószínűleg van a nyaki gerincén egy kis kopásos tünet, ami, ha nem megfelelő szögben van a nyaka fekvéskor, nyomást okozhat az idegen, vagy az éren és az okozza a zsibbadást. Ugyaneze jelentkezik a nagyobb terheléskor is. Vagy egy habszivacs nyakgallért viseljen fekvéskor, vagy csak akkora párnát, mint a feje és a válla közötti távolság. Ezen felün nyakizom erősítő tornagyakorlatok végzése szükséges.

  • Teniszkönyök okozta erõs fájdalom kezelése Diprophos injekciókkal

    Tisztelt Doktornő !!!

    Kb. 2 éve tartó erős teniszkönyök fájdalmamra kaptam 1 évvel ezelőtt hetente 1db diprophos injekciót 3héten keresztül.
    Nem nagyon segített. Most újra nagyon előjött a fájdalom,hogy már szinte ha támaszkodok rajta,vagy egy pohár vizet emelek a számhoz éles szúrást-fájdalmat… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Csak az elnevezése más, ugyanúgy szteroid készítmény mind a kettő. A csuklóját kellene rögzíteni, de a súlyzózás mellett mindig jelentkezni fognak a tünetek, hiszen a "betegség" lényege, hogy… Még több

  • Tisztelt Doktornő.3 éve kezelnek csontritkulással, fél éve reumatológus orvosom átküldött egy orvosnőhöz,…

    Tisztelt Doktornő.3 éve kezelnek csontritkulással, fél éve reumatológus orvosom átküldött egy orvosnőhöz, aki endokrin osztályon van csontritkulásos és pajzsmirigy betegekkel foglalkozik.Arra gondoltak, hogy mivel a D vitamin a és a Kalcium nem épül be a csontokba és 2013 áprilisban a parathormon 9.8 volt nem-e pajzsmirigy eredetű a betegségem.Iszonyatos gerinc és derék fájdalmaim vannak 3 csigolyám össze van roppanva, teljesen meg vagyok már görbülve meghajolva tudok járni.Kivizsgáláson nem találtak semmi problémát csak a fent leírtakat.Kaptam egy injekciót bőr alá,mivel Syncumar véralvadásgátlót szedek aorta műbillentyűm van,az injekció neve Prolia.Hogy majd fél év múlva ismét kapom.Egy hete voltam kontroll vizsgálaton és orvosom azt mondta látja hogy nagyon sokat romlottam, mert sajnos javulás nem állt be. Egy hete újból vérvétel volt és ma mentem vissza, és azt mondta a D vitamin és a Kalcium nem épül még mindig be és a parthormonom 36. és rohadnak a csontjaim. Nagyon meglepődtem,hogy ilyen magas, és elküldött a Neurológiára Tűelektródával történő izomvizsgálatra.Kérdésem az, hogy lehet ilyen magas a parthormon, és hogy viselhetek e gerincfűzőt, hogy egy kicsit javítson a tartásomon.Köszönöm szépen válaszát.Tisztelettel M.Gizella.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A parathormon emelkedés elsősorban mellékpajzsmirigy betegségre utal, mindenképpen célszerű lenne azt kivizsgáltatni, mert az okoz csontritkulásos tüneteket is (ill. viszont, a csontritkulás is okoz hormonszínt emelkedést), de az abszolút nem normális, hogy a kezelés mellett nincs javulás. Igen, gerincfűző viselete javasolt.

  • Kedves Dr .NÖ honapok otta panaszaim vannak és egyre rosszabak és nem szünö fájdalmak, kezdödik a lábfejbe…

    Kedves Dr .NÖ honapok otta panaszaim vannak és egyre rosszabak és nem szünö fájdalmak, kezdödik a lábfejbe a fájdalom és mikor enyhül akkor át téra a fájdalom a karjaimba a mellkasomba a nyakamba ortopédia küldöt RT _ re EREDMÉNYEIM: A C csigolyák peremei spondylosis jellegel megnyultak.A CV-VI . rés közötti discus rés szükebb.A proc.uncinátusok kihegyezettek. A lumbalis gerincen enyhe jobbra konvex scoliosis láthato. A mésztartalom csökentebb. Az L.V. csigolya részlegesen sacralizált,a lumbosacralis rés nem kivehetö.A vállizületekben koros csontszerkezet eltérés nem láthato. Normális tüdö szivlelet. KÉREM ÖNT MONDJA EL MI A BAJ VAGY NAGY E BAJ NAGYON FÉLEK. KÖSZÖNÖM SZÉPEN

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Mérsékelt kopásos tünetek. Sajnos még a pszichés tényezőt sem lehet kizárni a panaszai okaként. Ha nincs gyöki nyomásra utaló tünete, gyógytorna rendszeres végzése lenne szükséges a panaszok megszüntetéséhez.

  • Sarokcsont és a lábak rendellenessége milyen betegségekre utal?

    Tisztelt Doktornő!

    8 éves kislányom pár hete erősen fájlalja a sarkát. Tegnap voltunk gyermek ortopédián, ahol a
    Diagnózis: "a lábak rendellenessége, k.m.n. Egyéb, meghatározott juvenilis osteochondrosis"
    Status:"Sarokvalvus, mko kb 5 fokos achilles contractúra."Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Az "osteochondrosis" egy gyűjtőfogalma a növekedéssel együttjáró átmeneti csontosodási zavarnak. A különböző területeket jelentkező tüneteket különbözőképpen kell kezelni. A sarokcsont tájékán… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Tegnap kérdeztem milyen porcerősítő tablettát ajánlana nekem 6 hónappal műtét után…

    Tisztelt Doktornő!
    Tegnap kérdeztem milyen porcerősítő tablettát ajánlana nekem 6 hónappal műtét után egy elülső keresztszalag szakadásnál. Választásom JoinTherapy porcerősítő tabletta kurkumával ebben Glukózamin⁄Kondroitin⁄MSM⁄Kollagén⁄Kurkuma⁄Bromelin tartalommal!
    Azt szeretném tudni hogy kellene helyesen kúrálni magam? Havonta egy dobazzal napi 2 tablettával és egy honap szunetel?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ezt szerintem lehet folyamatosan szedni, de a javaslatban biztosan szerepel a szedési előírás.

  • A terhesség alatt előfordul gerinc fájdalom

    Tisztelt Főorvosnő!

    29 hetes terhes vagyok és kb. egy hete nagyon fáj mindkét oldalon a belső combom és a hajlatnál is. Sokszor a járás is nehézkes, nehezen megy az ágyból felkelés, megfordulás, sokszor nem tudom felemelni a lábamat,mert beleszúr, feszül és a fájdalom végigfut egészen… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Valószínűleg valóban gerinc eredetűek a tünetei. De célszerű lenne, ha meg is vizsgálná egy ortopéd szakorvos. Ha nincsenek gyöki tünetei, akkor gerinctornát kellene végeznie, hogy stabilizálja a csigolyákat. Még több

  • Jo estét kívanok. 19 éves vagyok s 3 napja meghuztam a derekem de nagyon 1-2 percig szinte mozdulni…

    Jo estét kívanok.
    19 éves vagyok s 3 napja meghuztam a derekem de nagyon 1-2 percig szinte mozdulni se tudtam. De utána már jobb volt. De a 2 nap már lehajolni se tudtam, probáltam hátha jobb lesz utána de semmi. Ma a 3 napon pedig már ha ulok akkor is érzem hogy fáj, és ha álok vagy megyek már akkor is egyre jobban fáj. ön mit javasol forduljak orvoshoz vagy ha kenyem kenoccsel akkor elmulik pr nap mulva. S ha orvos akkor általános doki?

    Válaszát elore is koszonom, Viki :)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Fájdalomcsillapító, izomlazító szedése javasolt. Ha nem szűnnek a panaszok, akkor mindenképpen vizsgálat szükséges.

  • Fáj a térdkalácsa, ugráláskor ropog a csuklója, gerince

    Tisztelt Doktor Nő!

    A mai napon már írtam Önnek, de a megválaszolt kérdéseknél nem találtam az én kérdésem, és választ sem, sajnos!
    Van egy 6 éves kisfiam, akinek többször, ropognak az ízületei, és fájdalmat is érez olyankor!
    Ha szalad, roppant a gerince, ha trambulinon ugrál,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Azt olvastam, hogy a kérdések egy része rendszerhiba miatt elveszett, lehet, hogy ezzel is az történt.
    Az izületek ropogása természetes, és nem okoz problémát. A térdkalács alatti fájdalom oka lehet… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Combnyaktörés miatt műtöttek, amely 3 fémcsavarral történt,.mágneses derékaljat szeretnék…

    Tisztelt Doktornő! Combnyaktörés miatt műtöttek, amely 3 fémcsavarral történt,.mágneses derékaljat szeretnék használni, a csavarok miatt tehetem e?
    köszönettel várom válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Használhatja

  • Tisztelt Doktornő! Panaszaim 1 hónappal ezelőtt kezdődtek. Gyakori vizelés inger éjszaka min. 1 x is,…

    Tisztelt Doktornő! Panaszaim 1 hónappal ezelőtt kezdődtek. Gyakori vizelés inger éjszaka min. 1 x is, has, derék fájdalom ami a combomba lábamba sugárzik. Elmentem házi orvoshoz a vizeletben egy kevés baktérium volt, mely alapján azt mondta ez egy kis felfázás. Sumetrolimot szedtem napi 2x2-t. Elküldött teljes vér és vizelet vizsgálatra, ahol minden eredmény tökéletes lett. A panaszok megszűntek. Ez kb. 2 hét leforgása volt, majd megjött a menstruációm ami a szokásos volt. Elmúlt és 3 napra rá elkezdődtek ismét a panaszok, alhasi fájdalom, derék fájás, ami szintén a combba sugárzik (hasonló, mint amikor a front miatt fáj.) Nem elviselhetetlen a fájdalom, de már hosszú távon elég kellemetlen. Elmentem nőgyógyászhoz, csinált hasi Uh-t is és mindent rendeben talált, szerinte nem nőgyógyászati oka van a fájdalomnak. Ez volt 1 hete. A fájások azóta is megvannak, vannak napok amikor egyáltalán nem fáj, valamint amikor fáj, az reggel kezdődik, az első vizelés után fájdul meg a hasam és ehhez jön a derék fájás is, majd láb és combfájdalom. Enyhe görcseim szoktam lenni. Villany párnát szoktam használni, mert a meleg enyhíti a fájásokat. Ezek estére enyhülnek,éjszaka nem szokott fájni. Hova forduljak ezzel? 25⁄N Köszönettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Mutassa meg ortopéd, vagy neurológus szakorvosnak, hogy ki lehessen zárni a gerinc eredetű tüneteket. Ha az negatív, akkor máshol keresni az okot, belgyógyászati vizsgálat javasolt.

  • Tisztelt doktornő! Köszönöm az előző válaszát! Visszamentem az orvoshoz, ahol le is szedték a gipszemet…

    Tisztelt doktornő! Köszönöm az előző válaszát! Visszamentem az orvoshoz, ahol le is szedték a gipszemet és megtapogatta a lábamat. Szerencsére nem sérült a szalag gipsz alatt és nincs trombozisom. El kezdtem még aznap finoman masszírozni fekete nadálytő krémmel a fájós, hideg lábszáramat is. De lehet, hogy csak ártottam mert bepirult és még jobban el kezdett lüktetni, bár a merevség alábbhagyott?! A lábfejem azóta is dagad ezerrel ahogy talpra állok és fáj a lábikrám. Előzőleg májusban elinjekciózták a viszereket mindkét lábamban és most hatodik hétre már nem írt az orvos Fraxiparint sem. Lehet, hogy a vénám gyulladt be a lábszáramban, attól fáj ennyíre és attól dagad jobban a lábfejem? Annyit hibáztak már az ellátásom ideje alatt, az orvosom szétszórt(3.nap járógipszbe tette a törött lábamat, nem figyel a kérdéseimre,5.hétre akarta leszedni a rögzítést,stb) a gipszelést elrontották kétszer kaptam járógipszet és még a másodikat is végig meg kellett nyitni mert túl szorosra tette és nem volt vérkeringés.Most is nyugtalanít ez az állandó fájdalom, lüktetés, de hiába kérdeztem nincs válasz.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Amennyi ideig rögzítve volt, 2x annyi ideig dagadhat, fájhat a lába. Próbálja meg vízben tornáztatni, és fáslit használni.

  • Jónapot! Egy olyan kérdésem volna,hogy mitől lehet az hogy felállás után kattogást hallok bal oldalon…

    Jónapot! Egy olyan kérdésem volna,hogy mitől lehet az hogy felállás után kattogást hallok bal oldalon járás közben,tehát bal lábam mozgatásakor,olyan mintha valami beakadna vagy nem is tudom. Elég ilyesztő. Van már egy 22hónapos kislányom és jelenleg 20hetes várandós vagyok. Mit tegyek? Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Valószínűleg lazábbak a szalagjai, ezért mozgáskor "átcsattannak" a csontos kiemelkedéseken, ennek van ilyen hangja, és érzete. Próbáljon meg tornával erősíteni.

  • Kedves Doktornő! 38 éves férfi vagyok, jórészt ülőmunkát végzek, sokat vezetek. Néhány hete vettem…

    Kedves Doktornő!
    38 éves férfi vagyok, jórészt ülőmunkát végzek, sokat vezetek.
    Néhány hete vettem észre, hogy mindkét lábfejem, leginkább a belső oldalán fáj, és a bokám bizsereg és a lábszáram, térd alatt hasonlóan. Amikor elfekszem, a fájdalom múlik, aludni is nyugodtan tudok, de reggel felkeléskor már megint érzem. A lábfejem egy pontban még ezen kívül is többször fáj. Külsőleg nem látni semmit sem a lábszáramon, sem a lábfejemen. De néha ráállni is elég fájdalmas, néha a vádlim is mintha feszülne.
    Doktornő mit szól ezekhez a panaszokhoz, volt már ilyennel dolga? Ön szerint előfordulhat, hogy megfázott a lábfejem? Lehet, hogy hülyén hangzik ez a kérdés, de arra gondoltam, hogy egészen eddig lyukacsos, szandálcipőben jártam, de nem éreztem, hogy fázna a lábam.
    Előre is köszönöm: Bálint

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet statikai oka a panaszainak. Reggel, felkelés előt jól mogassa át a bokáját, lábát, próbáljon meg lúdtalpbetétet viselni. Ha nem szűnnek a tünetek, ortopéd szakorvoshoz kellene forduljon

  • Tisztelt Doktornő! Azt szeretném kérdezni milyen porcerősítő tablettát ajánlana 6 hónappal műtét után…

    Tisztelt Doktornő!
    Azt szeretném kérdezni milyen porcerősítő tablettát ajánlana 6 hónappal műtét után elülső keresztszalag szakadásnál? Melyik a legjobb fajta kiegészito?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Bármelyiket használhatja. A Chondrosulf, és a Dona receptköteles.

  • Kedves Doktornő! Nemrég sportbaleset ért: beletalpaltak focimeccsen a combomba. Ennek már 3 hete,…

    Kedves Doktornő!

    Nemrég sportbaleset ért: beletalpaltak focimeccsen a combomba. Ennek már 3 hete, de még mindig húzom a lábam, nem akar javulni, hiába szedtem rá gyulladáscsökkentőt, jegeltem, nyújtom. Nincs belilulva, bevérezve sem. Lehet bármiféle szakadás esetleg a combizomban vagy hasonló, ami miatt nem gyógyul?

    Köszönöm segítségét!
    M. I. Z.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ezt nem lehet interneten keresztül diagnosztizálni, vissza kellene menjen a kezelőorvosához.

  • Tisztelt Doktornő!A bal térdem külső oldakán van egy kemény duzzanat.Fáj a lábszáram ,bokám,lábfejem…

    Tisztelt Doktornő!A bal térdem külső oldakán van egy kemény duzzanat.Fáj a lábszáram ,bokám,lábfejem is.Zsibbadást is tapasztalok.Üléskor fokozódik a fájdalom.Ágyéki csigojáknál meszesedés,kiboltosulás,gerincferdülés ,valamint x-láb okozhatnak ilyen jellegű problémát?Fekvéskor derékfájdalmaim is fokozodnak.Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Vizsgálat nélkül nem lehet választ adni. A zsibbadás oka lehet gerinc eredetű, ha nincsenek gyöki tünetek, gyógytorna javasolt.