A betegek kérdései (10740)

 • Tisztelt Doktornő!

  17 éves lányom tegnap éjszaka arra ébredt, hogy nagyon fáj mindkét térde. Alig tudja hajlítani, mozgatni, erős fájdalmat érez mindkét térdében. Nem volt fizikai megterhelésnek kitéve, és nincs súlyfeleslege sem. ( 171 cm és 61 kg. ) Az elmúlt időszakban ( tegnap fejezte… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Látatlanban nem igen lehet válaszolni a kérdésére. Lehet ízületi gyulladás, akár a korábbi gyulladás maradványa. Borogatás, fájdalomcsillapító kenőcs használata javasolt. Szakorvosi vizsgálat szükséges,… Még több

 • Tisztelt Doktornő! Köszönöm korábbi válaszát a lemezelt V. metatarsussal kapcsolatos kérdésemre! 2…

  Tisztelt Doktornő!
  Köszönöm korábbi válaszát a lemezelt V. metatarsussal kapcsolatos kérdésemre!
  2 nappal ezelőtt sikeresen belerúgtam az ágyamba. A lábam nem lett duzzadtabb mint volt. Azóta az operált lábamon a kislábam ujja fáj, főleg járásnál. Gumiszalaggal "kuplungolást" sajnos nem tudom végezni, mert szúródik a lábujjam. Tegnap elmentem a baleseti ambulanciára, két irányú röntgen során nem állapítottak meg sem törést, sem elmozdulást. Az ügyeletes orvos is javasolta a terhelést, kerékpározást, stb. Viszont ami aggasztó, hogy 32 éves férfi vagyok és a 8. hetemen még mindig nincs értékelhető callus képződés. Ön szerint össze fog forrni valaha a csontom? Nagyon elszomorít, hiszen egészséges vagyok, rendszeresen sportoltam, a családomban nincs beteg ember, nem hiszem, hogy örököltem volna valami betegséget. Kalciumot, multivitamint szedem néhány hete.
  Mbt cipőben ön szerint tudnék járni ha a jelenlegi járásom során jelenleg csak a sarok és teli talp mozgás tudom produkálni? Sajnos a lábujjról ellépés nem megy, zavar a fémanyag.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Lehet, hogy bevérzett az V. ujj kisízülete, az feszít és szúr. Borogassa. Az MBT cipőnek pont az a lényege, hogy gördülő talpa van, azaz segít a járásban, miközben nem engedi, hogy ott mozogjon, ahol ilyen töréskor nem szabad.

 • Tisztelt Doktornő! CT diagnosztikával a háti gerincszakaszon Spondylosis et discopathia thor -t állapítottak…

  Tisztelt Doktornő! CT diagnosztikával a háti gerincszakaszon Spondylosis et discopathia thor -t állapítottak meg. Kérdésem az lenne, hogy ez mit jelent, valamint mi a további teendő. Válaszát előre is köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Kopásos tünetek. Vissza kell mennie a beküldő orvoshoz, és Ő fogja tudni megmondani az Ön tünetei, panaszai és az eredmények alapján, hogy mi a teendő.

 • Tisztelt Doktornő! Kisfiam c2E cipőt kapott a jobb, c2⁄a a bal lábára. Mit jelent ez? Annyit tudok,…

  Tisztelt Doktornő!
  Kisfiam c2E cipőt kapott a jobb, c2⁄a a bal lábára. Mit jelent ez? Annyit tudok, hogy a c2 erősen deformált lábra van, de mi a többi jelzés?
  Válaszát előre is köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Ez csak a cipésznek jelzés, hogy milyen irányban kell erősítenie a kérget, ill. dönteni a talprészt.

 • Kedves Doktornő! Köszönöm válaszát (#7643-as kérdés)! Visszamentem a háziorvosomhoz, hogy még mindig…

  Kedves Doktornő!

  Köszönöm válaszát (#7643-as kérdés)!
  Visszamentem a háziorvosomhoz, hogy még mindig fáj az a terület. Elküldött röntgenre, szerdán megyek. Ha a csonthártya nyomódott meg, az általában mennyi ideig fáj? Ez már az 5. hét és alig birok néha ülni. Volt ott valami gyulladás, amiből kevés genny ürült, de nem pattanás, mert kívülről semmi nem látszódott. Erre mondta a házidokim, hogy nem lát⁄tapint ott sem cisztát, sem tályogot. Aflamin 100 mg-ot szedek, naponta 1-2 szemet, de nem érzem, hogy jobb lenne és a különböző kenőcsök sem használnak. Jelenleg olyan fájdalmam van, mintha izomláz lenne, vagy ahhoz hasonló és lesugárzik a comb hátsó részére. Már minden rosszra gondolok (csontrák), mert ilyen régóta nem múlik... :-( Mit csinálhatnék, mit tanácsol?

  Köszönöm válaszát és kellemes hétvégét kívánok!

  B.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Sajnos ennek a területnek a fájdalma sokáig szokott tartani. De a lesugárzó fájdalom nem jellemző rá, tovább kellene vizsgálni, hogy mi van a háttérben. (A rák általában nem fáj.)

 • Tisztelt Doktornő! 8 hetes terhes vagyok,30 éves.16 éves koromban scoliosis-t állapítottak meg toracalis…

  Tisztelt Doktornő!

  8 hetes terhes vagyok,30 éves.16 éves koromban scoliosis-t állapítottak meg toracalis szakaszon jobbra convex lumbalis reszen balra convex valamint scheuermann es schmorl herniat a hátamon.Utóbbi időben,pár éve lumbagós panaszok alakultak ki,nem tudom ebből kifolyólag.Lehajolás után ahogy felhúzom magam belenyílal.Hol kijön hol elmúlik.Megfogadtam elmegyek MR-re mielőtt terhes leszek,mivel 14 éve készült röntgen és azóta nem tudom ,hogy mi a helyzet a gerincemmel.Erről lecsúsztam.Babat varok.1hete nem is derék ájt, hanem lejjebb a szakrális részen a csigolyaknál hasonlót érzek mint a lumbagónál .Tudom gyógyszert nem szedhetek ,nem is szeretnék csak félek hogy így később-t vége felé vagy szüléskor gond lesz.A méhem is hátrahajló nem kicsit.Lehet csak császárral szülhetek?
  Várom válaszát!

  Köszönettel: Orsi.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Nem tudom, hogyan fog szűlni, ezt majd a jövő megmutatja. Mindenesetre célszerű lenne gyógytornász segítségét kérnie, hogy megfelelően megerősítse a háti-ágyéki gerinc izmait, ez segít a tehesség kihordásában is.

 • Tisztelt Doktornő! 5 éves kislányomnak ortopéd szakorvos lábtornát és supinált cipő viselését javasolta…

  Tisztelt Doktornő!

  5 éves kislányomnak ortopéd szakorvos lábtornát és supinált cipő viselését javasolta 4 hónapja kezdődő lúdtalpa (?) miatt (tünetei a következők voltak: esténként fájlalta a vádlijait és térdhajlatát). A leleten ez áll: "MK oldalon kissé valgus sarok. Podoscoppal bal oldalon nagyobb, jobb oldalon kisebb pes planus."

  A kislányom nagyon szeretne ritmikus sportgimnasztikára (RSG) és rockyra járni, eddig nem sportolt. Az RSG-t el is kezdtünk 2 hete heti 2x50 percben, a rocky októbertől kezdődne az oviban szintén heti 2x50 percben. Ahogy látom, nagyon sok nyújtást végeznek az RSG-n, ezért felmerült bennem a kérdés, nem káros-e ez a sport neki. Ha igen, akkor Ön szerint mivel próbálkozzunk az ő esetében? Pl. rockyra, balettra járhat?

  Köszönettel: Ágnes

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Nyugodtan sportolhat. A javasolt cipő napközbeni viselése segít az izmoknak, szalagoknak megfelelő helyzetben állni, a sport erősíti az izmokat.

 • Tisztelt Doktornő!

  30 éves nő vagyok, 10 napja műtötték a térdemet. A zárójelentésben ez szerepel: a patella izületi vápa legmélyebb pontján 5x4 mm-es III. fokú károsodást, medialis oldalon peremosteophyta képződés volt. Az ízület minden részén synovialis hártya gyulladás volt megfigyelhető.… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A "synovialis hártya gyulladás" magától, az Ön panaszait okozó elváltozástól volt. Miután műtötték, és a folyamat megnyugszik, az is meg fog szűnni. Természetes, hogy még duzzadt, jegelni, borogatni,… Még több

 • Tisztelt Doktornő! 8 hete operálták a bal lábam V. metatarsus elmozdulásos törését. Velős csontozással…

  Tisztelt Doktornő!
  8 hete operálták a bal lábam V. metatarsus elmozdulásos törését. Velős csontozással nem sikerült rögzíteni, így lemezes-csavaros os. történt. 6 hétig nem terheltem, a gyógytorna viszont már az első hétben elkezdődött szakember segítségével. Az 5-6. héttől kezdve orvosi javaslatra járás fokozatos terheléssel (előbb 2 mankóval, majd egyel). Így a nyolcadik héten már sikerül mankó nélkül járnom ami hatalmas sikerélmény. Viszont a járás során (első pillanattól kezdve) a külső talpélemen a szabályos járásban zavaró duzzanatot érzékelek, emiatt sokszor nem merek ráterhelni, inkább belső talpélen sántikálok. Továbbá gyógytorna utáni járásgyakorlatok esetén, valamint az itthoni járások során rendkívül zavaró kattogást, illetve pattogást érzékelek (mind a lábfejemben, mind a talpam irányából is) akkor is amikor ráterhelek, majd amikor távolodik el a talpam a talajtól. Néha még a fordulások során is. Önnek mi a véleménye panaszomról? Valóban próbáljam meg figyelmen kívül hagyni a pattogást? Javasolt-e talpbetétet csináltatnom, ha igen, akkor milyet? Illetve milyen talpú cipő a megfelelő választás? Zselés talpú futócipőben kényelmesebb a járás, mint a gyógypapucsomban és sajnos jön a rossz idő is és a bal lábam még mindig duzzadt, nem tudom a cipőimet hordani. Mellékelem az ötödik héten készült rtg. felvételemet. Válaszát előre is köszönöm!

  http:⁄⁄imageshack.com⁄scaled⁄800x600⁄853⁄yyhm.jpg
  http:⁄⁄imageshack.com⁄scaled⁄800x600⁄534⁄j2ld.jpg

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A duzzanat valószínűleg maga a fémanyag (csavar). Célszerű még legalább 6 hétig kemény talpú cipő (esetleg fatalpú klumpa) használata, hogy biztosan megtörténjen a csontosodás, ne legyen túlmozgás a törés területén. Sajnos egy darabig még nem fogja tudni a cipőit viselni, érdemes egy MBT cipőre beruházni az esős időre.

 • Tisztelt Doktornő!

  23 éves fiú vagyok, és már ez a második év, hogy fáj mindkettő talpam⁄sarkam. Körülbelül azóta hagytam abba a focit is, előtte versenyszerűen fociztam 5 éves koromtól.Átlagos testsúlyú vagyok, 70 kg körül, 180 cm. Mivel a bolti talpbetéttől nem lett jobb, elmentem orvoshoz… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Ez nem érelmeszesedés, hanem a talpi kötőszövet terhelésre jelentkező meszesedése. Az inj.-t a gyulladásos tünetekre kapta. De célszerű a cipőjébe puha, rugalmas talpbetétet (esetleg sportbetétet = ha… Még több

 • Tisztelt Doktornő! Számítógép mellett - évtizedek óta - irodai munkát végzek , az ujjaim, csuklóm…

  Tisztelt Doktornő!

  Számítógép mellett - évtizedek óta - irodai munkát végzek , az ujjaim, csuklóm időnként szokott fájni tevékenységeim (gépelés, tűzőgép-használat, írás, stb) miatt - gondolom. E fájdalom intenzitása hol gyengébb, hol erősebb, annyira még nem fajult el, hogy személyesen is orvoshoz forduljak.
  Az este lefekvés után a bal kezemen a nagyujjam alatti kézpárnám folyamatosan hasogatott kb. úgy fél óráig. Doktornő szerint ez a dolog is összefügghet a fenti "bajommal"?

  Köszönöm válaszát: Zsuzsanna

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Összefügghet. Célszerű lenne a székére egy ún. dyn-air párnát venni (www.thera-team.hu), ami napközben segítené ahhoz, hogy a csigolya kisízületek dinamikusan mozogjanak, és a kialakuló blokkok oldódjanak. Emellett a kezét is érdemes tornáztatnia (gumikarika, labda), fokozatosan emelt terheléssel.

 • Jó napot! 25 éves vagyok, edzés közben (nem súly emelésnél, hanem támaszkodás közben!) roppant egy elég…

  Jó napot!
  25 éves vagyok, edzés közben (nem súly emelésnél, hanem támaszkodás közben!) roppant egy elég hangosat a vállam, a felkarom picit hátra volt feszítve támaszkodás közben. A roppanáskor és közvetlen utána nem volt fájdalom, de hamarosan elkezdett zsibbadni a tricepsz izmom és közepes fájdalmat éreztem a felkarom felső-hátsó részénél. Éjszaka az egész izom beremegett, de nem hagyományos remegés volt, hanem ilyen csontig hatoló, hosszú és fájdalmas. 3 napja folyamatosan remegnek az alkar feszítő izmaim a könyökömnél, fáj néha a könyököm, a felkarom hátsó része, és a vállizmaim is, sőt a lapockám is. A fájdalom enyhe, de észrevettem hamar kifáradnak az izmaim (pl. ha 2 percig tartom a telefont a fülemhez), és egész nap remegnek.
  Vizsgáltassam ki magamat?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Célszerű lenne.

 • Tisztelt Doktornő voltam CT-en a leletemen protrusio disci L.III.et L.V. herinia nem látható ! ez mit…

  Tisztelt Doktornő voltam CT-en a leletemen protrusio disci L.III.et L.V. herinia nem látható ! ez mit jelent? tisztelettel : Tímea

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Mérsékelt kopásos tünet, gerincsérv nincs.

 • Tisztelt Doktornő!
  Édesanyám 87 éves. 150 cm magas, 53 kg.
  Derékfájással hátfájással és ujjfájással küzd, egyre erősebben. A magassága az utóbbi 10 évben 10 cm-t csökkent, a testsulya fokozatosan csökkent, 20 kg-mal lett kevesebb. Háta meggörbült, csak erősen előrehajlottan tud már járni.… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A leírtak kopásra és csontritkulásra utaló tünetek. Először is javasolt gyógytorna végzése, fizikoterápia, és lehetséges, hogy fűzőt is viselnie kellene.

 • Kedves Doktornő!

  Tavaly nyáron tapasztaltuk először, hogy a kisfiamnak, aki most 6 éves, a gyűrűsujja úgymond beragadt, amikor behajlította. Ha kihajtottuk neki, akkor pattant. Most a kisujja is úgy marad egyszer-egyszer, és már ott tartunk, hogy nem is hajlítja be ökölbe az ujjait, még… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Ha nem tudja kinyújtani, vagy behajlítani, ill. "pattan", akkor sajnos műtéti megoldás jön szóba. Ha gondolják, szívesen megnézem.

 • Üdvözlöm Doktornő! Kis mértékű csigolyamegcsúszást állapítottak meg. McKenzie tornát javasoltak. Ez…

  Üdvözlöm Doktornő!

  Kis mértékű csigolyamegcsúszást állapítottak meg. McKenzie tornát javasoltak. Ez a megcsúszás okozhat bizonytalan diszkomfortokat hasüreg felé is és combba is akár? Köszönöm a válaszát!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Látatlanban nem tudom, mit jelent pontosan a "kis mértékű". De a gerincpanaszok mellett előfordulhat combba sugárzó fájdalom is. Erről beszélnie kell a kezelőorvosával.

 • Tisztelt Doktorno! A Noverem 66 eves es autobalesetben amputalni kellett a jobb karjat egesszen valbol es a bal labat ket tores volt comban es a labszarcsont is es az is megvolt muttve most mar eltelt het het a mutettol es meg nincs labra alva, nagyon le van gyengulve mert meg komplkacio is lepett fel… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Így interneten keresztül nem lehet tanácsot adni. Javasolt lenne rehabilitációs osztályon kezelése, ott tudják mobilizálni, és ellátni.

 • Kedves Doktornő!

  25 éves vagyok. Negyedik hete fáj a farkcsigolyám. Mikor fájni kezdett, pár nap múlva kis mennyiségű genny ürült arról a területről, de csak kb. annyi, mint egy pattanásból és piros volt felette a bőr. A háziorvosom akkor nem látott⁄tapintott sem cisztát, sem tályogot.… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Lehet, hogy keményebb ülöfelületen ült, ráadásul rossz helyzetben, és a csonthártyya "megnyomódott". Ha közben volt valamilyen gyulladás (pattanás) is ezen a területen, akkor jobban fájhat. Javasolt,… Még több

 • T.doktornő. Kicsi korom óta előre szélesedő lábfejem van,voltam talpvizsgálaton és készítettem egyedi…

  T.doktornő.

  Kicsi korom óta előre szélesedő lábfejem van,voltam talpvizsgálaton és készítettem egyedi betétet amit nem bírt a lábam.Minőségi domború talpú cipőben vagyok egész nap de sajnos ennek ellenére érzem,hogy nagyobb a terhelés a lábfejemen mint a sarkamon.
  Valamiféle megoldás létezik erre a problémára doktornő?
  Még annyit,hogy pár éve volt egy balesetem sarokcsont törés és gerinc csigolya roppanás történt,azóta felépültem de a probléma előtt is fennállt.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Ki készítette a betétet? Ortopéd műszerész? Nagy valószínűséggel szüksége lenne harántemelőre, ezt ortopéd műszerész által készített betét biztosíthatja. A cipőjébe lehetséges, hogy vastagabb talpbélést kellene tennie.

 • Tisztelt Doktornő! 19 éves lány vagyok. 3 éve fáj a térdem 2 volt arthrosokopiás beavatkozások, mindkettőnél…

  Tisztelt Doktornő! 19 éves lány vagyok. 3 éve fáj a térdem 2 volt
  arthrosokopiás beavatkozások, mindkettőnél kissebb porcdarabot vettek ki. Sajnos van amikor annyira fáj a lábam hogy egyszerűen nem tudok ráálni. Készítettek MR vizsgálatot ami cysta bakeri-t mutatott illetve az elülső keresztszalag elkeskenyedését mutatott. Próbáltam sokat biciklizni, de nem segített sőtt sokkal jobban fájt és az úszással is így jártam. Mit tehetnék, hogy jobb legyen műtét nélkül? Előre is köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Amit az UH mutat, az az izületi folyadékszaporulat jele. A panaszait inkább a combizomzatának gyengesége okozhatja. Lassan, fokozatosan kell erősítenie, és akkor a panaszai megszűnnek.