A betegek kérdései (10807)

  • Szeretettel köszöntöm Drága Főorvosnő! Újra írok Önnek. Sokat válaszolt már nekem megnyugtató szavaival!…

    Szeretettel köszöntöm Drága Főorvosnő! Újra írok Önnek. Sokat válaszolt már nekem megnyugtató szavaival! Megint egy kicsit elvagyok keseredve, mert visszatért a lábaim zsibbadása sípcsonttól egészen a lábam ujjáig. Újra elkezdtem a gyógytornát, de még egy hét után nem múlt el a zsibbadásom. Tetszik tudni én vagyok, akinek ideggyulladás volt a lábában 4 éve. Most elkezdtem újra szedni a Neuromultivit egy hete amit annak idején szedtem. Hány szemet vehetek be belőle naponta, és mennyi ideig szedjem? Sajnos mivel és egy kicsit pánikos is vagyok és Ludiomilt szedek, ezért aggódom talán többet. Volt már aki azt mondta, hogy biztos magas a cukrom és azért zsibbad a lábam. 2 éve ugyan volt egy kimagasló cukor értékem ami 8 volt, de 97 kg. voltam, azonnali diétába kezdtem és leadtam 17 kg.-ot Diétázom a mai napig és gyógyszer nélkül lement a cukrom5-6-ra. Már olyan is volt a nagy diéta mellett, hogy 3,4 volt. Legyen szíves megírni, hogy lehet, hogy tényleg a cukortól zsibbadnak a lábaim,⁄ami mint írom 5-6 értéken mozog, vagy inkább az ideggyulladás maradványa még mindig? Ha lefekszem, utána 10 perc után teljesen megszűnik a zsibbadás. Köszönöm szépen a kedves válaszát, melyet nagyon várok! Tisztelettel és teljes megbecsüléssel: Mária

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Naponta 1 szem, 4-6 hétig.
    Mivel megszűnik a zsibbadás, kicsi a valószínűsége a cukorbetegség okozta neuropátiának, inkább a korábbi gerincbetegség az ok.

  • Jó napot kívánok! Érdeklődni szeretnék jobb lábamban csípőprotézis van.Az elmúlt 2 hónapban napi rendszerességgel…

    Jó napot kívánok!
    Érdeklődni szeretnék jobb lábamban csípőprotézis van.Az elmúlt 2 hónapban napi rendszerességgel a jobb combizmomban akaratomon kívüli rángásokat érzek.Az lenne a kérdésem lehet-e összefüggés a csípőprotézissel vagy esetleg valami más okozza?Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Véleményem szerint nincs összefüggés. Lehet valamilyen ion (kálcium, magnézium) hiány.

  • Tisztelt Főorvos Nő! Két hete műtöttek, 35 éves vagyok. Combfej felfúrást végeztek rajtam.Kérdésem…

    Tisztelt Főorvos Nő!

    Két hete műtöttek, 35 éves vagyok. Combfej felfúrást végeztek rajtam.Kérdésem az lenne,
    hogy már másfél napja bizonyos mozdulatoknál izületi fájdalmat érzek.
    Ez műtét után természetes,vagy nem?
    Válaszát előre is köszönöm,Tisztelettel Laci.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Teljesen természetes.

  • Kedves Doktornõ! Lehet,hogy komolytalannak tûnik a kérdésem,de nem annak szánom. Van egy 4 hónapos kisfiam,és…

    Kedves Doktornõ!
    Lehet,hogy komolytalannak tûnik a kérdésem,de nem annak szánom. Van egy 4 hónapos kisfiam,és a hideg idö beköszöntével nem tudom,hogy kell-e adnom rá cipöt. Mindenki mást mond. Félek,hogy ha nem adok rá,megfázik,de nem tudom,hogy ha adnék rá, deformálná-e a lábfejét a cipõ. Köszönöm vàlaszát! Nikolett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Elég a vastag zokni,

  • Tisztelt Főorvos! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy a kisfiam focizás közben elesett és az óta…

    Tisztelt Főorvos!
    Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy a kisfiam focizás közben elesett és az óta fájlalja az akhilleusz-át kenegetjük Fastum 25mg krémmel de nem sokat javul ennek 5 napja majd ma vettem Activon extra gél ettől remélve a javulást!
    Ön szerint helyes a terápia és mire kellene odafigyelnünk és mennyi a gyógyulási idő?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Meg kellene mutassa orvosnak, látatlanban nem tudom megmondani, hogy mennyire lehet komoly a sérülése.

  • Tisztelt doktorno 13 eves vagyok 3 eve sportolok es a jobb terdem folyamatoosan faj.Az ortopedian azt…

    Tisztelt doktorno
    13 eves vagyok 3 eve sportolok es a jobb terdem folyamatoosan faj.Az ortopedian azt mondtak hohy lazak a szalagok es terdrogzitot kaptam.nem lehet hohy el ban szakadva egy szalag?? On mit javasol hova menjek vele?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Megpróbálható az Önöknek már ajánlott sportorvosi vizsgálat.

  • Tisztelt doktornő! 13 éves vagyok 3 éve sportolok (taekwondo) a jobb tèrdem belső és külső fele nagyon,szinte…

    Tisztelt doktornő!
    13 éves vagyok 3 éve sportolok (taekwondo) a jobb tèrdem belső és külső fele nagyon,szinte minden nap fàj. Voltunk vele ortopèdiàn és azt mondtâk hogy nagyon lazâk a szalagok és egy térdrögzitőt kaptam.Az egyik ismerősöm ajànlotta hogy menjünk a sportkorhàzba mert nem mùlik a fàjdalom.Lehetséges hogy el van szakadva egy szalag?
    Válaszàt előre köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Látatlanban nem tudom megmondani, ahhoz fizikális vizsgálat szükséges.

  • Járás közben fáj a lábfej mi a megfelelõ kezelés?

    Tisztelt Doktornő!

    Az utóbbi időben mindként talpam nagyon fájdalmas a járásnál, egyetlen papucstípus van, amiben nem fáj.

    Szeretném tudni, hogy a lábfej hosszanti harántsüllyedése okozhatja-e a lábfej kisizületeinek gyulladását?
    Ha igen, összefüggésben lehet-e… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A "hosszanti" és a "haránt" 2 külön fogalom. A haránt boltozat süllyedése okozhat ilyen tüneteket. Összefüggés lehet a magas sarkú cipő viselésével is. Megfelelő talpbetét viselése… Még több

  • Nő a fájdalom gyulladás esetén a térdben

    Tisztelt doktor nő!

    44-éves vagyok két hónapja be vannak gyulladva az ízületeim a kezemben illetve a lábamban ( térd ) a térdem be van dagadva. Voltam orvoshoz is több féle fájdalom csillapítót illetve gyulladás csökkentőt írt fel. Addig jó volt míg szedtem ezeket a gyógyszereket elmúlt… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem elég csak gyógyszert szedni, fizikoterápiás kezelés, gyógytorna végzése szükséges, úgyhogy célszerű lenne visszamennie a kezelőorvosához.

  • Meghatározott gyógytorna kell a comb izomzatához

    Tisztelt Dr Nő!

    A napokban voltam a bal térdemmel mr-i vizsgálaton ,elhúzódó térd fájdalmaim miatt.Kaptam már bele izületi injekciót,szedtem chondrosulfátot,de nem javult semmit.Az eredmény a következő:Az elülső keresztszalag gracilis,oldalszalagok és a hátsó keresztszalagok épek.A meniscusokban… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Mérsékelt kopásos tünetek. Ha nem erősíti meg gyógytornával a comb izomzatát, akkor a panaszai sohasem fognak megszűnni.

  • Tisztelt doktornö! Az lenne a problémám,hogy 1 honapja volt artoszkopos térdmütétem,és a mai napon a…

    Tisztelt doktornö! Az lenne a problémám,hogy 1 honapja volt artoszkopos térdmütétem,és a mai napon a munkahelyemen egy mozdulaznál elkezdet fájni a térdem,szuró érzés a heg alatt,minden lépésnél szúr valami,Mi lehet az oka,mert eddig szépen gyogyult a térdem és nem fájt,köszönöm válaszát ,tisztelettel Reni,

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet, hogy a heg "csípődött" be, és amíg a duzzanat nem szűnik, panaszokat okozhat. De, ha a tünetei nem szűnnek, vissza kellene mennie az operáló orvosához.

  • Elviselhetetlen fájdalom a gerincnél sportoló nőnél

    Tisztelt Dr. Andrássy Ilona!

    Olyan kérdéssel fordulok Önhöz,hogy már évek óta fáj a hátam és nem értem,hogy mi okozhatja. 23 éves lány vagyok még hallgató. Sem órán sem a buszon nem tudok ülni sokáig,mert olyan elviselhetetlen lesz a fájdalom,hogy van amikor sírni tudnék. Először a gerincem… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet, hogy rossz tartás miatt kisizületi blokkjai vannak. Manuálterápiás kezelés, és gyógytorna rendszeres végzése javasolt.

  • Tisztelt Doktornő! Kisfiam 11 éves, erős testalkatú, 65 kg-os nehézcsontú gyermek. 1,5 éve cselgáncsozik,…

    Tisztelt Doktornő! Kisfiam 11 éves, erős testalkatú, 65 kg-os nehézcsontú gyermek. 1,5 éve cselgáncsozik, így kordában tudjuk tartani a súlyát. Korábban már jelezte, hogy fájdogál a jobb lábfeje belső oldala, két hete viszont nagyon fájlalta és amikor jobban megnéztük és megtapogattuk derült ki, hogy a lábfej belső oldalán, a boka előtt kb két centire egy kemény dudor tapintható. Elküldött minket a gyerekorvosunk röntgenre, ennek eredménye: Az os naviculare mediális pereme mellett babnyi járulékos csont os tibiale ecternum van. Az I. es metatarsus fejecsének mediális szezámcsontja osztott. Egyebütt csontfolyamatra, szerk. eltérésre, exostosisra utaló rtg. jel nem látható." A röntgenorvos azt mondta szóban, hogy van egy csontkinövése. Elmentünk a lelettel az Ortopédiára, ott azt mondta a Doktornő, hogy van egy plusz csontocskája és ez okozhat gondot. Ha nem fáj akkor csak esztétikai probléma, ha viszont fáj akkot műtét eltávolítás jöhet szóba. Ezzel kapcsolatban kérem a véleményét, hogy ez kinövés-e vagy plusz csont, illetve mivel neki a súlya miatt szükséges van mozgásra folytathatja-e a heti 2x2 óra judózást, meddig várjuk fájdalom esetén a műtéti megoldással?
    Ksözönettel: ZS.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Valójában járulékos csont, ami "csak" azért okoz panaszt, mert túlterhelődik ez a terület. Egy megfelelő betét viselése mellett megnyugodhat a csonthártya irritációja, Ha nem szűnik a panasz akkor valóban csak a műtét jöhet szóba.

  • Kedves Doktornő! Kisfiam kilenc hónapos, három hónapja állt fel, önállóan még nem jár, bútorokba kapaszkodva…

    Kedves Doktornő!

    Kisfiam kilenc hónapos, három hónapja állt fel, önállóan még nem jár, bútorokba kapaszkodva lépeget, illetve tárgyakat maga előtt tolva megy.
    Mindkét lábfeje teljesen kifelé áll, a bokája befelé dől. Sajnos a minket körülvevő szakemberek mind mást mondanak: van, aki szerint mér most adjak rá a lakásban supináló szandált, van aki szerint elég a bokát tartó sima szandál, van aki azt mondta, maradjon szandál nélkül amíg egyedül nem jár.

    Mivel teszem vele a legjobbat?

    Köszönettel

    Andi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    9 hónapos babának még nem kell cipő

  • Tisztelt Doktornő! Három és fél hete megvágtam a bal kezem mutatóujját baltával a hajlat fölött, az…

    Tisztelt Doktornő!

    Három és fél hete megvágtam a bal kezem mutatóujját baltával a hajlat fölött, az ínt varrták össze és az ujjamat. (Mást nem roncsolt a vágás.) Most egy hete lekerült róla a sín és a doktor úr javasolta, hogy fokozatosan tornáztassam. Ami egy kicsit zavar, hogy egy pontnál tovább semmiképp nem tudom behajlítani az ujjamat. Tudom, hogy nem megy egyből a dolog, de érdekelne, hogy javul-e ez idővel és körülbelül mennyi idő, amíg megint be tudom rendesen hajlítani az ujjamat.

    Válaszát köszönve, tisztelettel:
    László

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem tudom megmondani mennyi idő, csak nagyon sok türelem és torna kell hozzá, és idővel a mozgások javulni fognak.

  • Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérdezni, mi okozhatja az alábbi tünetegyüttest. 25 éves könnyű fizikai,…

    Tisztelt Doktornő!

    Szeretném megkérdezni, mi okozhatja az alábbi tünetegyüttest.
    25 éves könnyű fizikai, de javarészt ülőmunkát végző nő vagyok. Ezév márciusában MRI vizsgálat során lumbális porckorongsérvet diaagnosztizáltak nálam, akkor jött legerősebb fájdalmakkal először és utoljára ez a deréktájéki panaszom.
    Az utóbbi hétvégén egy fesztiválon sokat álltam, táncoltam, majd utána egy 20 órás buszozás alatt teljesen megmerevedett az ülő helyzetből következően a jobb térdem. Alapvetően sokat ropog ez a térdem, (már a sérv előtt is tapasztaltam) főleg hosszabb-rövidebb ülés után felállva, lábamat kinyújtóztatva nagyon hangosan kattan ki. A megmerevedett állapot fennállásakor ki nem is roppant, viszont vádliba a külső oldalon sugárzik a fájdalom azóta is.
    Édesanyámnak is évek óta kattog a térde, bokája, nekem a combforgókra, jobb könyékre is jellemző az előzőek mellett. Bokánál az Achilles ín is képes például töröküléses helyzetben annyira befeszülni, hogy csak kiropogtatással tudom megszüntetni a kellemetlen érzetet.
    Van-e köze a sérvnek ezekhez, vagy teljesen külön alakulhatott ez ki? Miért a jobb oldalon jelennek meg ezek a ropogások halmozottan?

    Válaszát előre is köszönöm!
    Zsuzsanna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nincs köze egymáshoz. Hogy miért egyik, vagy másik oldal nem tudom. valószínűleg kellene gyógytornát végeznie, hogy az izmai megfelelő edzettségi állapotba kerüljenek, és ne legyenek ilyen panaszai.

  • Üdvözlöm! azzal a problémával forulok Önhöz, hogy egy két hónapja a jobb térdemre nem tudok rátérdelni,…

    Üdvözlöm! azzal a problémával forulok Önhöz, hogy egy két hónapja a jobb térdemre nem tudok rátérdelni, nagyon fáj, volt aki azt mondta hogy lehet hogy porcleválás, nem tudom. Sajnos a munkámból adódóan elég zavaró, mert kereskedelemben dolgozok, és a pakolásnál is le szoktam térdelni, illetve ha árazok termékeket azt is mindig térdelve szoktam a padlón, és most nagyon fáj munka közben. Lehet tényleg porcleválás?vagy ciszta?mi lehet ez?? hogyan lehetne orvosolni?? válaszát előre is Köszönöm!
    Üdvözlettel: Nikolett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    El kell menni szakorvoshoz, mert vizsgálat nélkül nem lehet diagnosztizálni.

  • Tisztelt Doktornő! 43 éves vagyok, kamasz koromban Sch. kórt állapítottak meg nálam. Pár éve gyógytornával…

    Tisztelt Doktornő!

    43 éves vagyok, kamasz koromban Sch. kórt állapítottak meg nálam. Pár éve gyógytornával és ultrahangos kezeléssel segítettek állapotomon, fájdalmak már csak ritkán lépnek fel. Sajnos 3 gyermekem közül 2 szintén Sch. kóros I. ill. II. típusú. Együtt végzünk gerinctornát. Sok jót hallottam a gerincnyújtó padról, beruházás előtt az lenne a kérdésem, hogy nekünk nem kerülendő-e a használata (engem anno lógástól és fejen állástól tiltottak).
    Köszönöm előre is válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nyugodtan használható (a fejenállás a gerincre gyakorolt ellentétes nyomás miatt nem volt ajánlott).
    De nem kell feltétlenül maradandó tünetei legyenek a gyermekeknek, mert az időben, és rendszeresen végzett gyógytorna mellett a csigolyák növekedése megfelelő ütemű lehet.

  • Udvozlom. 3 eves kislanyomnak "ropog" a medenceje, illetve, amikor emelgeti a labat, akkor hallhato a…

    Udvozlom. 3 eves kislanyomnak "ropog" a medenceje, illetve, amikor emelgeti a labat, akkor hallhato a roppanas. Nem faj neki, vidam.l, futkarozos gyerek. Mi lehet az oka? Koszonettel!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A mozgással együttjáró "izületi játék" hangja, nem kóros

  • Tisztelt Doktornő! Fiam 16 éves,hirtelen nőtt.Most testartási problémája van. Járunk ortopédiára…

    Tisztelt Doktornő!
    Fiam 16 éves,hirtelen nőtt.Most testartási problémája van.
    Járunk ortopédiára és gyógytornára is,a leletén ez van:balra convex alsó háti-lumbal scoliosis.fokozott,fixált háti kyphosis.
    A kérdésem a következő lenne,láttam az interneten egy spiderMed tartásjavítót, ajánlja e a megvételét,vagy a mi problémánkra ez nem javasolt.

    Köszönettel.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem ajánlom. A gyógytorna, az aktív izomerősítés sokkal hatásosabb, mint egy passzív tartásjavító.