A betegek kérdései (10738)

  • Tisztelt Doktornő! Deréki-keresztcsonti fájdalommal fordultam orvoshoz. A röntgen lelet az alábbiakat…

    Tisztelt Doktornő!

    Deréki-keresztcsonti fájdalommal fordultam orvoshoz. A röntgen lelet az alábbiakat tartalmazza, kérem, segítsen az értelmezésében:

    "Az ágyéki hajlat és a medencedőlés fokozottabb. A porcrések nem szűkebbek. Peremfelrakódások nincsenek. Az S.I. csigolyán spina bifida van."

    Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!
    Anikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Önmagában a rtg nem magyarázza a panaszait, lehet inkább izom eredetű a derékfájása. Gyógytorna, fizioterápiás kezelés javasolt.

  • Tisztelt Doktornő! Esés következtében egy sérülést szenvedtem el, ami után a következő leletet és véleményt…

    Tisztelt Doktornő!
    Esés következtében egy sérülést szenvedtem el, ami után a következő leletet és véleményt kaptam: A kétirányú háti-ágyéki röntgenlelet szerint az ágyéki I. csigolya összenyomatátos törése gyakorlatilag átépült, a mellső testmagasság kb. 7 mm-rel kisebb, az ágyéki V. csigolya csuszamlása és a hasadás változatlanul ábrázolódik. Vélemény: A képalkotó vizsgálatok fejlődési rendellenességként értékelhető ágyéki V. csigolyacsuszamlást és hasadást is kimutattak. A sérülések együttes gyógytartama - tekintettel a csonttörésre - 8 napon túli, a tényleges gyógytartam kb. 3 hónap azzal, hogy az ágyéki gerinc mérsékelt fokú mozgáskorlátozottsága miatt a gerinctörés maradandó fogyatékossággal gyógyult, súlyos egészségromlás kialakulása nem igazolható.
    KÉRDÉSEM: Nem teljesen egyértelmű számomra a "gerinctörés maradandó fogyatékossággal gyógyult" megnevezés. Mit jelent, hogy maradandó? Mennyire súlyos? Ez fog engem valamiben gátolni? Az I. és V. csigolya között van összefüggés?
    Előre is köszönöm válaszát: Katalin

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Gondolom a véleményt igazságügyi orvosszakértői vizsgálat keretében adták ki, általában akkor kell ilyen meghatározást alkalmazni.
    Hogy ez mennyire súlyos, a későbbiekben az Ön terhelhetőségében milyen eltérést okoz, nem tudom megmondani.
    Annyi az összefüggés, hogy ugyanannak a gerincoszlopnak a része.

  • Tisztelt. A nyakam már régota ropog és pár napja tompa fájdalmat érzek a tarkom környékén és szédülök…

    Tisztelt.

    A nyakam már régota ropog és pár napja tompa fájdalmat érzek a tarkom környékén és szédülök is. Lehet ez a ropogástól?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Látatlanban nem tudom megmondani. Kellene vizsgálat, hogy van-e meszesedés a nyakcsigolyáján, neurológiai vizsgálat, hogy mi okozza a szédülését, ill. gyógytorna végzése javasolt.

  • Kedves doktornő! Olyan problémával fordulok önhöz,hogy 172 cm magas voltam most vagyok 160 cm a házi…

    Kedves doktornő! Olyan problémával fordulok önhöz,hogy 172 cm magas voltam most vagyok 160 cm a házi orvosomnak jeleztem ezt a problémát de nem mondott rá semmit és nem is küldött sehova.Mit tehetnék ellene mert iszonyú fájdalmaim vannak és már nem bírom elviselni!!!!! Nem szeretnék nyomorék lenni.38 éves vagyok és már több éve küszködök ezzel de már sokszor az idegeimre megy,hogy egyszerűen tehetetlen vagyok.Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ez a 12 cm-es magasságcsökkenés nagyon nem érthető!!! Valami nagyon nagy bajnak kell lennie, ha 38 évesen ekkora eltérés alakult ki. Ortopéd, vagy reumatológiai szakvizsgálat és kivizsgálás javasolt.

  • Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérdezni, hogy meszes boka ízületre van e valami szer. Nagyon fáj…

    Tisztelt Doktornő!

    Szeretném megkérdezni, hogy meszes boka ízületre van e valami szer. Nagyon fáj mindkét lábam és néha úgy érzem, hogy lassan már menni sem tudok. Köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A panaszainak valószínüleg statikai oka van. Kellene csináltatnia egy megfelelő betétet, és rendszeresen tornáztatnia a lábát.

  • Köszönöm válaszát,mindössze egy kérdésem lenne,hogy akkor Ön szerint a leletem alapján nincs sérveknek…

    Köszönöm válaszát,mindössze egy kérdésem lenne,hogy akkor Ön szerint a leletem alapján nincs sérveknek nyoma sem,tehát aggodalomra nem volt semmi okom,így nyugodtan elmehetek az előzőkben említett gerinctornára?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A rtg. alapján nincs nyoma, szerintem tornázhat.

  • Tisztelt doktornő
    5,5 éves kislányom befelé lépked az egyik lábával, azaz a spiccét befelé rakja...voltunk ortopédián, aki megállapitotta, hogy lúdtalpa van...kaptunk talpbetétet, de az ovis papucokba nem fér bele a betét is meg alába is....azt mondta az orvos vegyünk neki ortopéd papucsot bentre...Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Én nem gondolom, hogy 5,5 éves gyermeknek betét kellene. A zárt sarkú a megfelelő.

  • Tisztelt Főorvos asszony! Szeretném megkérni a napokban kapott leleteim kielemezésére,és tanácsára.Annyit…

    Tisztelt Főorvos asszony!

    Szeretném megkérni a napokban kapott leleteim kielemezésére,és tanácsára.Annyit szeretnék hozzáfűzni előzetesben,hogy a panaszaim azok voltak,hogy évek óta sok ülés után(1 óra)nehezen tudok felállni a keresztcsont alatti,és az ágyéki gerincfájdalom miatt.De a legrosszabb,hogy egy rossz mozdulattól,főleg ha nevetnék,hol a jobb,hol a bal oldalon a bordáim alatt begörcsölődik,mivel hiába próbálom légzéstechnikával "kinyomni",csak a mydeton tbl. segít.
    Miután elértem a reumatológiára,kaptam rtg beutalót,majd menjek vissza e hét péntekén,addig írt 8 gerinctornát,és better uh+flech gél kezelést.
    Bevallom meglepett,hogy még a rtg eredmény nincs meg,gerinctornára kell járnom,hiszen szerény véleményem szerint nem biztos,ha netalán sérv áll mögötte,használ.Ekkor bementem a gyógytornára 8,30-kor (10 órára voltam írva)kérni szerettem volna,hogy mivel vidéki vagyok a munkámból kifolyólag nem tudok bejárni,csak kérni szerettem volna,hogy mutassák meg a gyakorlatot,otthon elvégzem,a válasz az volt,hogy így sem mehetek be (fél 9.-kor,mivel a 10 órási turnus már bement)Ilyen "pozitív" hozzáállás után kénytelen voltam hazabuszozni 20km.-t.
    Lelet eredmény:Enyhe ívű jobbra convex Th.scoliosis.
    Csigolya kompressio nem látható.
    A 7.-es discus mérsékelten laposabb.
    A 12.-es csigolya felső zárólemezén Schmorl-hernia található.
    Az S.I.lumbalisalt.
    Az 1-4-es csigolyatest felső zárólemezén kifejezett Schmorl-hernia látható.
    A csigolyatestek ventralis peremszélein spond.felrakódások.
    Foramenek szabadok.
    Ezek alapján kérném szépen szíves véleményét,tanácsát,esetleg hogyan,és mivel tudnám kezelni ezeket a bajokat.
    Megtisztelő válaszát előre is nagyon köszönöm.és szép napot kívánok!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A rtg. alapján kopásos tünetei vannak. Bizonyára a kollega a vizsgálat során azt észlelte, hogy nincsenek gyöki nyomásra utaló tünetei, és csak megerősítés céljából küldte rtg. felvételre.
    A gyógytorna kezelés mindenképpen szükséges. Amíg nem sajátítja el, hogy mit kell csinálni, addig az önállóan végzett torna árthat.

  • Kislányom 12 éves. Egy éve fájlalja mindkét lábát, izomfeszülésre, izomlázra panaszkodik. Ez megtudtam,…

    Kislányom 12 éves. Egy éve fájlalja mindkét lábát, izomfeszülésre, izomlázra panaszkodik. Ez megtudtam, hogy a növekedéstől van, tényleg sokat nőtt az utóbbi időben, így hihető is a számomra. (Lóbalzsammal szoktuk bekenni, mikor nagyon fáj neki.) Májusban enyhe fokú gerincferdülést állapítottak meg az ortopédián, ahová a lábfájás miatt mentünk. Irtak is fel neki gyógyúszást. A mostani problémánk, hogy aug. 16 óta nagyon fáj neki hol a mellkasa, hol a háta. Közben a strandon júl-ban összeszedett valami bacit, mert július vége óta középfül- és arcüreg gyulladása van. Ez már javult a kezelés hatására, már csak kicsit fújja az orrát, de az aug.21-ei röntgen még arcüreggyulladást mutatott ki, a mellkasrtg. viszont jó lett. A füle és a feje pedig már nem fáj, de még lámpázzuk (már 4 hete) nem is emiatt aggódok, hanem hogy annyira fáj hol a mellkasa, hol a háta, hogy nagyon sír és halálfélelme van, mi baja lehet. A szíve is nagyon hevesen dobog, és valami nagyon nyomja a mellkasát belülről, azt mondja. Máskor a háta fáj a csigolyáknál. De ez nem folyamatos, hanem változó, hogy mikor tör rá ez a fájdalom. Naponta többször is jön, és már fél tőle a gyerek. A gyerekorvos szerint növekedési fájdalomról van szó, ezt mondta szerdán, csütörtökön és pénteken is. De annyira fáj neki, hogy hétvégén már vinni akartam az ügyeletre vagy a sürgősségire, de nem akart menni, csak sírt. Lehet, hogy a tüdejével nincs baj, de a szívével sem lehet összefüggésben a fájdalom? Tényleg a növekedés okoz ilyen erős fájdalmakat? Nekem ez olyan hihetetlen! (Vérképe jó volt.) Vagy a gerincével lehet probléma?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Az ilyen erős fájdalmak oka általában a rossz tartás mellett kialakult izomgörcs. Egy kis fájdalomcsillapító, izomlazító, valamint rendszeres gyógytorna végzése segít.

  • Tisztelt doktornő ! Köszönjuk a válaszát , a tanácsait alkalmaztuk és egy nap után, már láthatólag…

    Tisztelt doktornő !
    Köszönjuk a válaszát , a tanácsait alkalmaztuk és egy nap után, már láthatólag csökkent a duzzanat a kislányunk bokáján. Azt szeretnénk még kérdezni, hogy egy ortopéd cipőcske (magasszárú) esetleg kiválthatná-e a kötözést ? A fásli miatt nehezen tudunk cipőt húzni a lábacskájára, ezért most hátul pántos gumipapucsban jár. Esetleg ortopédcipő+ kötözés? Találtunk az internetről rendelhető, olyan cipőcskét, amineka bokarészén három állítható pánt van .Ebbe talán beleférne a kötés is .Érdemes lenne megvenni ?
    Tisztelettel:Dull Beáta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kedves Dull Beáta! Az az igazság, hogy a fásli jobban rögzít, mint a cipő, mert az előbbi a lábához idomul. Amíg a duzzanat fennáll, célszerűbb lenne mégis ezt a megoldást alkalmazni.

  • Tisztelt Doktornô! 6 hetes kislányomnak az orthopedián 3.a-s lett a vizsgálat eredménye,kengyelt kapott.…

    Tisztelt Doktornô! 6 hetes kislányomnak az orthopedián 3.a-s lett a vizsgálat eredménye,kengyelt kapott. Kérdésem a következô: így lehet-e hordozókendôben hordozni? Köszönettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem.

  • Tisztelt Doktornő!

    38 éves férfi vagyok , május 15-én leestem 2.5m-es magasságról. Diagnózis:s8290,w19h0,s8280.s8270,z2980. Beavatkozás:5792d,83301,4371a,44410.
    9hét fekvő,3hét járógipsz után,2 hete gipsz nélkül vagyok. Az orvosom szeptember 15-éig lábsújjal való terhelést enged.utána(ha… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Mivel nem vagyok traumatológus, sem a dg., sem a beavatkozás kódjait nem tudom értelmezni. De az, hogy a lába még dagad, és feszül, teljesen természetes. A rögzítés 2x-es ideéig lehetnek panaszai. A pihenő… Még több

  • T.Dr.Nő! Már többször fordultam Önhöz tanácsért és köszönöm válaszait. Most ismét szeretném kérni írja meg véleményét. V. kézközépcsontban ostheocondroma miatt kikaparás és synteticus csont feltöltés történt Most már van callus képződés, az a gondom, hogy két kb. két gombostű fejnagyságu dudor emelkedik… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem tudom, milyen módon rögzítették, nem a varrat helye-e, erre a kezelőorvosa tudna választ adni. A feszülés oka lehet, hogy a szövetek még feszülnek.

  • Kedved doktornő! A problémám a következő: Múlt vasárnap strandfoci közben (homokos pályán) egy ollózást…

    Kedved doktornő!

    A problémám a következő: Múlt vasárnap strandfoci közben (homokos pályán) egy ollózást követően a gerincfeszítő izmomra és a csípőm felső részére érkeztem. A sérülést követően nehezen tudtam menni, mert szúró fájdalom jelentkezett a sérült területen. A következő pár napban pihentem, jegeltem és kentem Voltaren kenőccsel. A fájdalom a csípőmön szinte teljesen megszűnt 3-4 nap alatt, illetve a gerincfeszítő izmom külső részén is enyhült, inkább csak nyomásra volt érzékeny. Ezért a javulást látva nem mentem orvoshoz, hiszen egy egyszerű zúzódásnak gondoltam. Sajnos pénteken ahogy felkeltem az ágyból, nagyobb nyomást kapott a gerincfeszítő izmom így újra jobban kezdett fájni és még most is fáj. Orvoshoz legközelebb csak holnap tudok menni, amit természetesen meg fogok tenni, a kérdést csak azért teszem fel, hogy megtudjam milyen (súlyos)problémám lehet.

    Tehát a fájdalom a gerincfeszítő izmomban van jelen nyomásra, vagy bármilyen feszülésre(lépés, felülés,stb), a fájdalom jellege szúró, leginkább egy lila folt megnyomásával járó fájdalomhoz hasonlítható. A sérülést követően nem volt külsőleg látható bevérzés, talán csak az első napon volt piros és dagadás sem. Nem tudom fontos e, de a gerincfeszítő izmom viszonylag erős (sport miatt), viszont merev is.

    Előre is köszönöm a segítségét! (természetesen mindenképpen felkeresek egy szakorvost)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet, hogy meghúzódott, esetleg az izomban mikroszakadások is keletkeztek, de pontosabbat természetesen csak avizsgálat után lehet mondani. Fájdalomcsillapító szedése addig is javasolt.

  • Tisztelt Doktornő! Tanácsát szeretném kérni.Férjemnek július 25.-én balesete volt és térd ínszalag szakadás…

    Tisztelt Doktornő!
    Tanácsát szeretném kérni.Férjemnek július 25.-én balesete volt és térd ínszalag szakadás miatt azóta gipsz van a lábán.Augusztus 23.-án elszorította a lábát a gipsz amit ekkor hosszában elvágtak és fáslival átkötöttek,de sajnos azóta sem jó és idegileg már nem bírja.Érdeklődnék,hogy ilyen esetekben van-e a gipsz helyett bármilyen más megoldás az is érdekelne ami nem támogatott megoldás mert jelenleg már nyugtatót szed .Segítségét előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ha nem szűnnek a panaszok, mindenképpen vissza kell mennie a kezelőorvosához, mert meg kell vizsgálni, hogy mi okozza azokat.

  • Kedves doktornő! Két napja jelentkezett a mellkasomban, a szívemnél egy kisebb szúró fájdalom, amely…

    Kedves doktornő!

    Két napja jelentkezett a mellkasomban, a szívemnél egy kisebb szúró fájdalom, amely egy nap után kiterjedt az egész mellkasi területre és már a mozgásomban is korlátoz, olyan módon, hogy nem tudok lehajolni, rendesen ülni és feküdni, emelni stb. Nem emlékszem arra a pillanatra vagy mozdulatra munka közben, ami előidézhette volna a fájdalmat.

    Mit gondol, Ön szerint mi lehet ez, illetve igényelhet-e orvosi kivizsgálást?

    Köszönöm a segítséget!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet, hogy a bordaközti izma görcsölt be, fájdalomcsillapító, izomlazító segít.

  • Kedves Doktornő!
    Érdeklődnék, hogy a térd vizesedése műtéti beavatkozással megszüntethető-e. Édesanyámnál jelentkezett ez a probléma, már kétszer leszívták a térdéből a folyadékot, de ez is csak rövid időre hozott enyhülést számára. A térdprobléma jó néhány hónapja jelentkezett (emellett további… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kopásos betegség jele a térdízületi folyadék felszaporodása. Ortopéd vizsgálat szükséges, hogy kell-e műtét, bár a protézis beültetéshez még fiatal. Gyógytorna végzése mellett az izmok meg tudnak annyira… Még több

  • Tisztelt Főorvosnő!

    Kérdéssel fordulok Önhöz.
    25 éves lány vagyok és mozgás közben színte állandó jelleggel ropog a csontom,elég zavaró mikor alépcsőn vagy éppen az utcán sétálva hallani lehet merre megyek,szó szerint,de fájdalom nem kíséri.
    Ez a dolog 20 éves koromban… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A "ropogás" (mint már annyiszor leírtam) az izületi mozgás természetes velejárója. Azzal tudja csökkenteni a mértékét, hogy rendszeresen sportol, mozog, azaz erősíti az izmait, hogy megfelelő… Még több

  • Szeretettel köszöntöm Önt, Drága Főorvosnő!

    Nem tudom, hogy emlékszik e rám, én lennék az, akinek a lábában ideggyulladás volt, és Ön tartotta bennem a lelket! Amiért írok az a következő: Egy hete 10 km.-t kerékpároztam emelkedőn is mentem teljes summal, és nagyon elfáradtam.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Valóban nagy valószínűséggel a korábbi gerincpanaszok maradványtünete, hirtelen túlterhelte magát. A korábbi gerinctornát folyamatosan kellene végeznie (ha nem is mindennap, de rendszeresen). Türelemmel… Még több

  • Jó napot Dr. nő27 éves fiatal ember vagyok és olyan problémám van hogy 3 éve elkezdett zsibbadni a ball sarkam , a gerincem a derekamnál , az első csigolyám fent , néha a fejem is és ez melett legyengültem és nemtudok dolgozni . A háziorvosom Almafin tablettát irt fel ami izületi betegségekre jó de… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Az összkép alapján inkább neurológushoz kellene fordulnia.