A betegek kérdései (10792)

 • Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérdezni, mi okozhatja az alábbi tünetegyüttest. 25 éves könnyű fizikai,…

  Tisztelt Doktornő!

  Szeretném megkérdezni, mi okozhatja az alábbi tünetegyüttest.
  25 éves könnyű fizikai, de javarészt ülőmunkát végző nő vagyok. Ezév márciusában MRI vizsgálat során lumbális porckorongsérvet diaagnosztizáltak nálam, akkor jött legerősebb fájdalmakkal először és utoljára ez a deréktájéki panaszom.
  Az utóbbi hétvégén egy fesztiválon sokat álltam, táncoltam, majd utána egy 20 órás buszozás alatt teljesen megmerevedett az ülő helyzetből következően a jobb térdem. Alapvetően sokat ropog ez a térdem, (már a sérv előtt is tapasztaltam) főleg hosszabb-rövidebb ülés után felállva, lábamat kinyújtóztatva nagyon hangosan kattan ki. A megmerevedett állapot fennállásakor ki nem is roppant, viszont vádliba a külső oldalon sugárzik a fájdalom azóta is.
  Édesanyámnak is évek óta kattog a térde, bokája, nekem a combforgókra, jobb könyékre is jellemző az előzőek mellett. Bokánál az Achilles ín is képes például töröküléses helyzetben annyira befeszülni, hogy csak kiropogtatással tudom megszüntetni a kellemetlen érzetet.
  Van-e köze a sérvnek ezekhez, vagy teljesen külön alakulhatott ez ki? Miért a jobb oldalon jelennek meg ezek a ropogások halmozottan?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Zsuzsanna

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Nincs köze egymáshoz. Hogy miért egyik, vagy másik oldal nem tudom. valószínűleg kellene gyógytornát végeznie, hogy az izmai megfelelő edzettségi állapotba kerüljenek, és ne legyenek ilyen panaszai.

 • Üdvözlöm! azzal a problémával forulok Önhöz, hogy egy két hónapja a jobb térdemre nem tudok rátérdelni,…

  Üdvözlöm! azzal a problémával forulok Önhöz, hogy egy két hónapja a jobb térdemre nem tudok rátérdelni, nagyon fáj, volt aki azt mondta hogy lehet hogy porcleválás, nem tudom. Sajnos a munkámból adódóan elég zavaró, mert kereskedelemben dolgozok, és a pakolásnál is le szoktam térdelni, illetve ha árazok termékeket azt is mindig térdelve szoktam a padlón, és most nagyon fáj munka közben. Lehet tényleg porcleválás?vagy ciszta?mi lehet ez?? hogyan lehetne orvosolni?? válaszát előre is Köszönöm!
  Üdvözlettel: Nikolett

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  El kell menni szakorvoshoz, mert vizsgálat nélkül nem lehet diagnosztizálni.

 • Tisztelt Doktornő! 43 éves vagyok, kamasz koromban Sch. kórt állapítottak meg nálam. Pár éve gyógytornával…

  Tisztelt Doktornő!

  43 éves vagyok, kamasz koromban Sch. kórt állapítottak meg nálam. Pár éve gyógytornával és ultrahangos kezeléssel segítettek állapotomon, fájdalmak már csak ritkán lépnek fel. Sajnos 3 gyermekem közül 2 szintén Sch. kóros I. ill. II. típusú. Együtt végzünk gerinctornát. Sok jót hallottam a gerincnyújtó padról, beruházás előtt az lenne a kérdésem, hogy nekünk nem kerülendő-e a használata (engem anno lógástól és fejen állástól tiltottak).
  Köszönöm előre is válaszát.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Nyugodtan használható (a fejenállás a gerincre gyakorolt ellentétes nyomás miatt nem volt ajánlott).
  De nem kell feltétlenül maradandó tünetei legyenek a gyermekeknek, mert az időben, és rendszeresen végzett gyógytorna mellett a csigolyák növekedése megfelelő ütemű lehet.

 • Udvozlom. 3 eves kislanyomnak "ropog" a medenceje, illetve, amikor emelgeti a labat, akkor hallhato a…

  Udvozlom. 3 eves kislanyomnak "ropog" a medenceje, illetve, amikor emelgeti a labat, akkor hallhato a roppanas. Nem faj neki, vidam.l, futkarozos gyerek. Mi lehet az oka? Koszonettel!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A mozgással együttjáró "izületi játék" hangja, nem kóros

 • Tisztelt Doktornő! Fiam 16 éves,hirtelen nőtt.Most testartási problémája van. Járunk ortopédiára…

  Tisztelt Doktornő!
  Fiam 16 éves,hirtelen nőtt.Most testartási problémája van.
  Járunk ortopédiára és gyógytornára is,a leletén ez van:balra convex alsó háti-lumbal scoliosis.fokozott,fixált háti kyphosis.
  A kérdésem a következő lenne,láttam az interneten egy spiderMed tartásjavítót, ajánlja e a megvételét,vagy a mi problémánkra ez nem javasolt.

  Köszönettel.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Nem ajánlom. A gyógytorna, az aktív izomerősítés sokkal hatásosabb, mint egy passzív tartásjavító.

 • Tisztelt Doktornő! Azzal kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a serdülő lányok mellfájdalma ellen, ami a…

  Tisztelt Doktornő!

  Azzal kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a serdülő lányok mellfájdalma ellen, ami a növekedéstől van, lehet-e valamilyen módon tenni vagy javítani rajta. A lábfájdalomra olvastam hogy szódabikarbónát kell inni vízben, illetve izomlazító krém ami még jó. Ilyen krémmel pl. lóbalzsammal itt is be lehet kenni vagy van-e valamilyen hatásos praktika? (pl. meleg vizes borogatás segítene?) Futáskor még jobban fáj, a sportmelltartó csak egy kicsit segít.
  Köszönettel
  Mária

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Erről nőgyógyászt kérdezzen

 • T.Doktornő! 34 éves, erősen túlsúlyos nő vagyok. Kb. egy hónapja folyamatosan fáj a bal lábfejem a boka…

  T.Doktornő! 34 éves, erősen túlsúlyos nő vagyok. Kb. egy hónapja folyamatosan fáj a bal lábfejem a boka és a kisujj közötti résznél egy icipici dudor van (lehet csak bebeszélem magamnak). Már mindent próbáltam, Dicloc gél, hideg borogatás. A piros lóbalzsam kicsit enyhít a fájdalmon, de aztán újra előjön. A pihenès se segít. Reggel, ha felkellek, alig bírok elindulni, úgy fáj. A férjem, ha maszírozza, ordítanék a fájdalomtól. Már mindenre gondolok, nem e vérrög van ott? A munkám miatt napi 12 órát dolgozom, melyből 8-10et megyek, vagy állok. A lábszáram nem duzzadt, nincs elszineződve. Viszont a talpam is szokott fájni. Mit javasol, mit tegyek, míg fogad az ortopèdia? Mi lehet ez? Előre is köszönöm...tudom, fogynom kell, ami már folyamatban van, 10 kg ment le 3 hónap alatt, mert a kardiológus szerint lassan kell fogynom...Rné

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Valószínűleg a túlsúly miatt statikai oka van a panaszainak. Célszerű lenne megpróbálni -ilyen álló munka mellett- vagy betétet, vagy gördültalpú cipőt viselni.

 • Tisztelt Doktornő! Pár hete tartó jobb oldali csípőtáji fájdalmam van.Mai napon röntgenvizsgálaton voltam…

  Tisztelt Doktornő!
  Pár hete tartó jobb oldali csípőtáji fájdalmam van.Mai napon röntgenvizsgálaton voltam melynek eredménye a következő: Csípővégek helyzete szabályos.A csípőízületi rés mko kissé szükebb.A symphysis jobb oldalán kisbabnyi sclerotikus szélű cystás jell.felritkulás látható. I S rések szabadok.Csontszerkezet szabályos.33 éves vagyok.
  Ez mit jelent pontosan?Válaszát előre is köszönöm.
  Balogh Viktória

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Tovább kell vizsgálni, hogy kiderüljön, mi az a cystás elváltozás, mert az okozhatja a panaszait. Vissza kell mennie a beküldő orvoshoz. (Mert az Ön tünetei mellett látni is kell a felvételt, hogy választ lehessen adni a kérdésre)

 • Tisztelt Doktornő! Augusztus 31-én rosszul léptem és eltört az V. lábközépcsontom. Egy hét fekvőgipszet…

  Tisztelt Doktornő!

  Augusztus 31-én rosszul léptem és eltört az V. lábközépcsontom. Egy hét fekvőgipszet kaptam, azután pedig 3. napja viselem a járógipszem (műanyag). Azonban második napja éles fájdalmat érzek a törés helyén, ami nem tudom, hogy a gyógyulás jele-e. Esetleg lehet az időjárás-változás miatt is? Szükséges lenne felkeresni az orvosomat?

  Előre is köszönöm a válaszát.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Ha éles a fájdalom, mindenképpen szükséges felkeresni a kezelőorvost. Rögzítés mellett nem illik erős fájdalmának lennie.

 • Kedves Doktornő! 80 éves anyukám térdfájással (megerőltette, hegynek menet gyalogolt, de tud járni…

  Kedves Doktornő!

  80 éves anyukám térdfájással (megerőltette, hegynek menet gyalogolt, de tud járni és nincs bedagadva) elment egy magánreumatológiára, ahol teljes labort, röntgent és ultrahangot is kérnének tőle drága pénzért, viszont nem írtak fel neki még egy fájdalomcsillapító kenőcsöt sem. Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben tényleg indokolt a friss (teljes!)labor vizsgálat, röntgen is az ultrahang mellett? Ilyen esetben mi a vizsgálat⁄kezelés hagyományos menete? Köszönöm szépen a választ előre is.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Én nem vagyok reumatológus, tehát a reumatológiai kivizsgálás menetéről nem tudok véleményt mondani. De valószínűleg szeretnék kizárni a gyulladásos ⁄reumás⁄ folyamatot, amire sem a rtg, sem az UH nem alkalmas.

 • Tisztelt Doktornő! Aug. 19-én egy fesztiválon megsérültem kórházban voltam röntgen is volt annyit…

  Tisztelt Doktornő!

  Aug. 19-én egy fesztiválon megsérültem kórházban voltam röntgen is volt annyit mondtak, hogy nyaki gerinc húzódás koponyazúzódás. Utána pihentettem, de nem javult és fáj a derekam illetve nyakamnál és hátul a fejemnél feszít olyan mintha nyomást éreznék. Mi a további teendő? Pihenéssel el fog múlni?
  Köszönettel

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Valószínűleg ez még a sérülés következménye. Szakorvosi vizsgálat zért javasolt, hogy nincs-e maradandó elváltozás, ha nincs, gyógytorna végzése szükséges.

 • Kedves Doktornő! A ma esti séta alkalmával egy játszótéren kötöttünk ki, és nosztalgikus állapotba…

  Kedves Doktornő!

  A ma esti séta alkalmával egy játszótéren kötöttünk ki, és nosztalgikus állapotba kerülve ráültem a hintára. Mikor fékeztem a lábammal, rosszul sikerült a mozdulat, mert a sarkamra hirtelen ránehezedett a lendület, és a nyomás, illetve kis dudor látszódik a bal sarkamon. Ha ráállok szúró fájdalmat érzek. Nagyon félek, hogy holnapra esetleg belilul, vagy valami komolyabb baja lett a lábamnak. Ön szerint van okom az aggodalomra?

  Köszönöm szépen a válaszát
  Dóra (24 éves)

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Kedves Dóra!
  Nem tudom megmondani, mi okozza, de, ha nem szűnnek a panaszai, forduljon orvoshoz. Addig is lehet borogatni, fájdalomcsillapító kenőccsel kenni.

 • Kedves Doktornő! Néhány napja érzem, hogy a bal műtött csípőmben, a hátam felőli részen nyomásra érzékeny…

  Kedves Doktornő!

  Néhány napja érzem, hogy a bal műtött csípőmben, a hátam felőli részen nyomásra érzékeny illetve, olyan mintha el tudnék nyomni benne egy kis dudorodást.
  Korábban a combcsont proximalis epiphysisének elcsúszásával műtöttek.
  Esetleg előfordulhat, hogy a porc levált és azt érzem?

  Üdv.: Légiós

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Nem hiszem, hogy ilyen fordult volna elő, ill. az teljesen más tünetekkel járna. Valószínűleg inkább a műtét utáni hegesedést érzi.

 • Chinofungin sarok, bőr repedés okozta fájdalomra, ami talpba sugárzik

  Kedves Doktor Nő! 50 éves, nő vagyok.Sarokfájásom van.
  Ha megpihen (éjjel, hosszabb ülés) utána ha felállok, sokszor alig tudok ráállni. Alul fáj a talpi részen, de csak a sarok,mintha a csont lenne. Előzmény nem biztos, de csak 1 dologhoz tudom kötni. kb az első fájdalom előtt volt a sarok bőrön… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Valószínűleg túlterhelődött ez a terület. Javasolt szilikonos sarokmagasító viselete, ill. felkelés előtt a láb izületeinek átmozgatása, hogy pihenés után a nyirokkeringés beinduljon, és a szövetek közötti… Még több

 • Tisztelt Doktornő! A nyaki Rtg. leleten a következő szerepel: C.V. discopathia és foramen szűkület. Csontszerkezet…

  Tisztelt Doktornő!

  A nyaki Rtg. leleten a következő szerepel:
  C.V. discopathia és foramen szűkület.
  Csontszerkezet megtartott.

  Tüneteim: szédülés, járás bizonytalanság, gyakori fejfájás, tarkótáji nyomás érzés, szem fájdalma, könnyezés, látászavar (enyhén homályos, álomszerű látás időnként), nagy fokú fáradtság.

  Kérdésem, hogy a fenti lelet pontosan mit jelent, okozhatja-e a tüneteim közül valamelyiket ez az elváltozás, ha igen, melyiket?

  Milyen szakorvoshoz kellene fordulnom, és mi a kezelés módja?

  Köszönettel: Szilvia

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Ki irányította rtg.-re? (Mert gondolom szakorvos, és akkor ahhoz kellene visszamennie.) Egyébként neurológiai vizsgálat javasolt a tünetei alapján.

 • Kedves Dr. Andrássy Ilona! Vasárnap reggel fél hat van és én már legalább 1 órája fent vagyok. 28…

  Kedves Dr. Andrássy Ilona!

  Vasárnap reggel fél hat van és én már legalább 1 órája fent vagyok.
  28 éves vagyok, első babámat várom, 26. terhességi hétben.

  1-2 hónapja kezdődtek a csípőtáji, combcsonti fájdalmak. Ezek éjszakánként, fekve jelentkeznek. Ha a jobb oldalamon próbálok aludni, egy idő után felébredek, fáj az egész jobb combom, csontom. Megfordulok, próbálkozzunk a bal oldallal. Ugyanez lesz a helyzet. Így megy a forgolódás egészen addig, amíg már mindkettő oldalt fáj.

  Nem aggódom, ha tudom, hogy ez normális, más kismamánál is előfordulhat és szülés után elmúlik.
  Egyenlőre nem tudom, menjek-e vele orvoshoz. Gyógyszert sem szívesen szedek.

  Viszont nagyon hiányzik egy nyugodt, fájdalommentes alvás.

  Ön mit gondol? Jellegzetes kismama tünet? Ne aggódjak?

  Köszönöm,
  Gabi Pécsről

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Nem tudom, mennyire kemény az ágy matraca? Mert jelen állapotában az egyébként normál keménységű matrac is nyomhatja. Az is lehet, hogy a baba nyomja a nyirokrendszert, meg kellene próbálnia egy félferde helyzetet. Nem is ajánlom, hogy gyógyszert vegyen be, mert a legtöbb károsítja a babát.

 • tisztelt doktorno ! gerinc ferdolesem van,es csigoja kopasom..az lenne a kerdesem, hogy gerinc ferdolesel…

  tisztelt doktorno ! gerinc ferdolesem van,es csigoja kopasom..az lenne a kerdesem, hogy gerinc ferdolesel ,vegeszhetek nehez fizikai munkat?? karositja a gerincem allapotat? mejen munkat vegezhetek?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Rendszeres gyógytorna végzése mellett, izomerősítéssel igen, de fizikai munka végzése nélkül is mindenképpen szükséges lenne a torna.

 • Tisztelt Doktor Nő! Kérdésem az lenne, hogy bőr tbc-s betegen végezhető e csípő és⁄vagy térdprotézis…

  Tisztelt Doktor Nő!

  Kérdésem az lenne, hogy bőr tbc-s betegen végezhető e csípő és⁄vagy térdprotézis műtét?

  Köszönettel Tímea

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Kezelni kell, és utána igen

 • Tisztelt doktornö. Az lenne a kérdésem, a párom gerinc betegségben szenved, csont kinövése van, és néha…

  Tisztelt doktornö. Az lenne a kérdésem, a párom gerinc betegségben szenved, csont kinövése van, és néha fel sem bir kelni az ágyból. Szokott zsibbadni a lába is. Ez összefüggésbe hozható a gerincével, és mit lehet ilyenkor tenni. Válaszát köszönöm. Ágnes

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Szakorvosi vizsgálat, főleg ilyenkor, mert akkor a tünetek alapján lehet a terápiát meghatározni. (Elméletben bármit lehet tenni, de az nem hiszem, hogy javítana a helyzeten.)

 • Kedves Doktornő!! Köszönöm, hogy ilyen gyorsan válaszolt kérdésemre, hát igen lymphoedeme szakrendelésen…

  Kedves Doktornő!! Köszönöm, hogy ilyen gyorsan válaszolt kérdésemre, hát igen lymphoedeme szakrendelésen még nem voltam, hát meg probálom még azt is!!! Köszönettel: Éva....

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Remélem választ kap