A betegek kérdései (10811)

  • Jóestét kívánok elnézést a zavarásért de va egy olyan gondunk a barátnömmel hogy ö 15 éves és teherbe…

    Jóestét kívánok elnézést a zavarásért de va egy olyan gondunk a barátnömmel hogy ö 15 éves és teherbe esett és aztakarom megtudni hogy megtarthatjuk e a gyereket én 22 éves vagyok és dolgozom már régota szeretnék tippet kérni magától hogy mit tudnánk csinálni ijenkor elöre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ezzel a kérdésével inkább nőgyógyászhoz kellene fordulnia.
    Mint gyakorló anyuka, én nem örültem volna, ha a lányom 15 évesen esik teherbe, és úgy gondolom, hogy a barátnője szüleinek is van erről valamilyen véleménye. Bezsélniük kellene.

  • Manuálterápiás kezeléssel orvosolható a csúnya púp a nyak alatt?

    Kedves Doktornő!

    22 éves vagyok és nagyjából 1 éve jelent meg először az úgynevezett "banya púp" a nyakam alatt. Mostanra elég csúnya lett, és ahogy észrevettem egyre nagyobb is pedig ügyelek a testtartásomra. Arra lennék kíváncsi, hogy mit tehetnék amivel orvosolni lehetne a… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Manuálterápiás kezelés segíthet a blokkok oldásával (mert lehetséges, hogy a gerinc más területén is van blokk, azok oldása nélkül ez sem oldódik meg.)

  • Tisztelt Doktornő! Sportsérülés miatt eddig sajnos kétszer műtötték a térdem (arthroscopia) meniscus-szakadás…

    Tisztelt Doktornő!

    Sportsérülés miatt eddig sajnos kétszer műtötték a térdem (arthroscopia) meniscus-szakadás miatt (2001-ben, majd 2010-ben).
    Ha jól tudom, ez a porc nagyjából félhold-alakú, ami ha meg⁄beszakad, akkor a szakadt részt kimetszik - ezzel megjavul a dolog, de a félhold vékonyabb lesz. Nekem szerintem a második műtét után már nagyon vékony ez a "félhold"-porcom.
    Mostanában megint vacakol a lábam, nem erőltettem meg, de mintha a porc megmozdult volna, mintha "kiugrana" néha a helyéről. Most be van duzzadva a térdem, egyelőre borogatom és pihentetem.
    Ha műtétre kerülne sor, mit tudnak csinálni akkor, ha már nem lehet a félholdból több szakadt részt kivágni? Mik a lehetőségeim? Elképzelhető, hogy 28 évesen térdprotézisre lesz szükségem?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Forduljon a korábbi kezelőorvosához. Ő tudja, hogy mit, és mennyit vágott ki a porcból, ill. a mostani tünetei alapján azt is meg fogja tudni mondani, hogy mit kell tennie. Sok sportoló él meniscus nélkül, és aktívan sportol, nem kell mindjárt protézisre gondolni.

  • Drága Doktornő! Leírom a rtg. leletet: háti gerinc, kétirányú felvétel lumbalis gerinc, kétirányú…

    Drága Doktornő!

    Leírom a rtg. leletet:
    háti gerinc, kétirányú felvétel
    lumbalis gerinc, kétirányú felvétel

    Lelet:
    D-L csigolyák magassága megtartott. Zárólemezek épek.
    Discusok eltérés nélkül. Az S.I. hátsó íve nyitott.
    n1 Ez mit jelent? Mit tanácsol dolgozhatok számítógép mellett 10 órát?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Normális gerinc, fejlődési variációval, ami önmagában sohasem okoz problémát. Dolgozhat, de vegyen a székére ún. dyn-air párnát.

  • Üdvözlöm kedves doktor úr.A tüneteim olyan hét evvel ezelőtt kezdődtek el, amikor is hüvelyk ujj párna…

    Üdvözlöm kedves doktor úr.A tüneteim olyan hét evvel ezelőtt kezdődtek el, amikor is hüvelyk ujj párna elkezdett
    fájni,akkor elmentem egy orvoshoz aki azt mondta hogy valamilyen kinövést vett eszre és szerinte ez okozza a fájdalmam.Orvosaggokat szedtem és elmúlt a fájdalmam.Úgy egy évre rá ismét orvosnál kötöttem ki,de most a könyököm fajt.Ezt most injekcióval és orvossággal kezelte, ez idővel aztán enyhült de nagyobb erőltetésre meg mindig ereztem fájdalmat.Ez egy fel evvel ezelőttig elviselhető volt de ezután mar,sokszor meg éjjel is felébredtem a fajdalomra.Újból orvosnál kötöttem ki o operációt javasolt de én inkább kezeléssel szerettem volna megoldani,mivelhogy o azt mondta hogy nem fogok tudni fizikai munkát végezni a műtét után,ezert döntöttem így.Sok vizsgalatot elvégeztem sémien elváltozást nem mutatott ki.Most mar oda jutottam hogy mar a vállam is faj.Egy új dokinál kötöttem ki egy lókéshullám kezelésre.O a vizsgalatok után azt mondta hogy két kulombozo betegségem van a könyökömben és a vállamban,azzal magyarázta hogy nem lehet hogy a könyökömtől átsugározzon a fajdalom,előtte vizsgáló doktor pedig az ellenkezőjét állapította meg.En azt tapasztaltam hogy a kezelés után egyszerre enyhült a fajdalom,ezert én úgy gondolom hogy egy betegségem lehet.Két hónap pihentetés után újból elkezdett fájni, meg egyenlőre nem olyan intenzíven.Most ott tartok hogy a hüvelyk ujjam a könyököm és a vállam is faj egyszerre,be lehet gyulladva mert a hideg vizes borogatás enyhíti a fájdalmat.Lehet ez idegi úton, vagy nemrég műtöttek mandulával és orsóvény ferdüléssel,az orrom bal oldalon ezután sem kapok kellően levegőt.Talán ezek közül okozhatja valamelyik a fájdalmat?On szerint az operáció megoldás lehet a problémámra?Köszönöm szépen.Tisztelettel Jakab Attila

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Vizsgálat nélkül nem tudom, hogy javíthat-e a műtét, de ha egy lökéshullám terápiás kezeléstől jobb lett, akkor azt kellene megismételnie.

  • Kedves Doktornő! Reggelente nehéz járás és sarokcsont fájdalom (fekve is!) miatt 1 hónapja ortopédián…

    Kedves Doktornő!

    Reggelente nehéz járás és sarokcsont fájdalom (fekve is!) miatt 1 hónapja ortopédián lúdtalpbetétet és jegelést javasoltak. Készítettem egyet, és cipő+betéttel már könnyebb a járás, már ami a sarkamat illeti. Azóta viszont számos tünettel gazdagodtam. Megduzzad a boka-sarok részem, néhol kitapintható dudor keletkezik, de elmúlik, van egy olyan is a külső bokacsont mellett, ami nyomán csíkban besötétült a bőröm. Feszül az egész lábszáram, még esti pihenéskor is szokott. Amikor leveszem a nem túl szoros zoknit, lüktető fájdalmam van néhány ponton. Az egyik lábfejem visszahajlítása (amelyiken nyoma is lett a dudornak) elég korlátozott, próbálom gyakran kimozgatni, de nem javul. Mosakodás során tűnt fel, hogy a jobb belső bokacsontomtól kb. 3 cm-vel feljebb és kissé a lábam hátsó része felé esően 1 pontban érintésre is erős fájdalmat érzek 1 napja, de külsőleg semmi sem látható ott. Itthon még betét nélkül járok, crocs papucsban. A lábtüneteim azóta vannak, mióta kíméltem a sarkamat, és megerőltettem a lábam, illetve a lúdtalpbetét óta. Milyen lábbelit javasol itthoni több órás talponlétre? És a tüneteimmel milyen szakorvoshoz forduljak? Mindenhova több hét az időpont, magánredelésre ezek közül egyre tudnék elmenni: Ortopédia-reumatológia-sebészet-ideg-angiológia? Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kezdje az ortopédián, egy jó orvos a talált lelet alapján, ha szükséges, úgyis tovább irányítja a megfelelő szakrendelésre. Szerintem, amíg ilyen panaszai vannak, otthon is ún. gördülőtalpú cipő viselését javasolnám, főleg, ha sokat van talpon.

  • Kedves A jobb oldali csípőmből erősen sugárzik a fájdalom a jobb térdemig, ülni, hajolni, guggolni…

    Kedves

    A jobb oldali csípőmből erősen sugárzik a fájdalom a jobb térdemig, ülni, hajolni, guggolni egyáltalán nem tudok, jobbra-balra fordulni sem nagyon, mert az is fájdalmat okoz. Járás elviselhető rövid távon. max. másfél óra hossza. Állni nem bírok egy helyben, mert a fájdalom fokozódik. Egyedül fekve tudok meglenni fájdalom nélkül. Injekciós kezelésen túl vagyok, az nem használt semmit. Most csontkovácshoz készülök. A csípőmből sugárzó fájdalom második hete tart intenzíven, nem akar csökkenni. Igaz, már évek óta vannak gondok ezzel a jobb oldali csípőmmel, de nem voltak ilyen kaliberű gondok megközelítőleg sem.
    Az elmúlt évek során ülő munkát végeztem napi 8 órában, 4 hónappal ezelőtt erős fizikai munka váltotta fel.Az év elején voltam ortopédiai kivizsgáláson, készült röntgen is, nem állapítottak meg semmilyen problémát. Nem tudom, mi okozhatja ezeket a fájdalmakat, ami alkalmatlanná tesz az általános életmódra második hete, ezért fordulok Önhöz tanácsért. Mi lehet a gond, s milyen irányban induljak el, hogy kiderítsem?
    Várom Válaszát!

    Tisztelettel:

    Viktor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Inkább gerinc, mint csípő eredetűnek gondolnám a panaszait, ez irányban kellene, hogy vizsgálják. Az év elejei "semmit sem találtak", nem fog választ adni az akut tüneteire, hiszen akkor még biztosan nem volt ilyen panasza.

  • Tisztelt Főorvos Asszony ! A férjem miatt szeretném kérni a véleményét. 40 éves és jelenleg Németországban…

    Tisztelt Főorvos Asszony !

    A férjem miatt szeretném kérni a véleményét.
    40 éves és jelenleg Németországban dolgozik,már két hete tart nála ,de nem akart nekem eddig szólni róla nekem ,hogy az egyik kezének mutatóújja másfélszeresére dagadt,állítólag nem szúrta meg,nem ütötte meg,a bőr fényesen feszül rajta és fáj is neki ,így is dolgozik szegény-bádogos,emiatt nem akar orvoshoz fordulni,mert mindenképpen dolgozni akar.
    Lehet,hogy nagyon komoly a probléma?
    Nagyon aggódom.
    Válaszát előre is nagyon köszönöm:Andrea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet, hogy komoly. Annak ellenére, hogy nem emlékszik, hogy megszúrta, előfordulhat, hogy ilyen történt, és most gyulladásban van. Ha nem akarja elveszíteni az ujját, célszerű lenne mielőbb orvoshoz fordulni.

  • Kedves Doktornő! Kislányomnál a napokban került meghatározásra egy rendellenesség, melynek neve: Varus…

    Kedves Doktornő!

    Kislányomnál a napokban került meghatározásra egy rendellenesség, melynek neve: Varus deformitas

    ST:mindkét előláb adductus tartásban, kifejezetten külső talpélre terhel. Sarokcsontok mindkét oldalon enyhe varusban
    Kérdésem: Szabad-e a kislányomnak megtanulni jégkorcsolyázni? Nem tesszük-e ezzel még jobban tönkre a lábait?
    Várom válaszát!
    Szép napot!
    Üdvözlettel:Korpáné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Minden további nélkül sportolhat. Ez egy fejlődési variáció, még alakulhat.

  • Tisztelt Doktornő! Április óta fáj a szegycsontom, ill. annak környéke. Az első hetekben olyan volt,…

    Tisztelt Doktornő!
    Április óta fáj a szegycsontom, ill. annak környéke. Az első hetekben olyan volt, mintha elaludtam volna és nagyon sokat roppant azon a környéken, ami feszítő érzéssel párosult. Azóta szinte semmit nem javult, sőt! Egyre jobban kezdem megint érezni az a kellemetlen érzést: minden mozdulatnál fáj és nagyokat roppan. Tüsszentésnél olyan, mintha szét akarna robbanni a mellkasom. Elmentem egy ortopéd orvoshoz, aki Tietze-szindrómára gyanakodott, mert a jobb oldali szegycsontnál dudor is kitapintható, ami nyomásra fájt. Bár a RTG felvételen nem volt egyértelmű a diagnózis, mégsem küldött további vizsgálatra.
    Szerinte ezzel együtt kell élnem, Flector tapaszt használjak, hogy ha fáj. Ha pedig továbbra is fájna egy negyed év múlva, vagy ha nő a dudor, akkor keressem fel újra.... :-)
    Doktornő szerint a tietze szindrómát (már ha ez egyáltalán az) tényleg nem lehet gyógyítani? Ön szerint milyen vizsgálatok lennének szükségesek arra, hogy pontos diagnózist kapjak az állapotomról?
    Válaszát várom és segítségét előre is nagyon szépen köszönöm,
    Enikő

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Szerintem van egy borda , vagy kisízületi blokkja, amit manuálterapeuta tud oldani. Próbálja meg.

  • Kedves dr nő!Márti vagyok 33 éves a jobb lábamat már kétszer műtötték viszérre!Kb 2 hete észre vettem…

    Kedves dr nő!Márti vagyok 33 éves a jobb lábamat már kétszer műtötték viszérre!Kb 2 hete észre vettem a belső boka csontomnál picit meg van duzzadva.Tapintása puha nem piros nem fáj!Kérdésem az volna mi lehet ez?Sajnos aggódó tipus vagyok,mindent észre veszek magamon,és persze a gyermekeimen is!Ha tud kérem válaszoljon!Köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Látatlanban nem tudok válaszolni. Lehet, hogy csak egy kis erőltettés utáni duzzanat, de lehet bármi. Forduljon háziorvosához.

  • Kedves Doktorno! Kethete, egyre erosodo terdfajassal szenvedek, amely olyan jelleguve valt ,hogy…

    Kedves Doktorno!

    Kethete, egyre erosodo terdfajassal szenvedek, amely olyan jelleguve valt ,hogy felkerestem a hazi orvosomat . O sanos azt mondta meg kell muteni a terdem mert elvan kopva es meg vannak nyulva a szalagok . a fajdalmam nem a terdkalacsban van , a jobb terdemnek a belso oldalan , de nagyon faj mozditasra, emelni nem nagyon tudom neha kezzel segitem. olyan mintha valami benyillal es be akadna, amikor mozgatom a terd kalacsban homok surlodasos hang hallatszik. most az orvosom irt fel Celebrex kapszulat meg csak ket szemet vettem be de mintha, egy kicsit jobb lenne. En azzal kapcsolatban szeretnem kikerni a velemenyet mivel lehetne a mutet helyett kicsit gyogyitani a terdem. Be vallom oszinten felek is, de ezenkivul 80 eves Edesanyamat En apolom mivel agyi infarktus miatt 4 eve Bal oldala le van benulva.. Szeretnem ha valaszolna nekem lenne e valami mas megoldas ami enyhitene a problemamon. Tisztaban vagyok vele nem lesz olyan mint regen en 60 eves vagyok, csak legalabb ne kellene muteni. Elore is koszonom valaszat.Tisztelettel:Erzsebet.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Szerintem el kellene menni egy ortopéd szakorvoshoz, aki a fizikális vizsgálat - és esetleg képalkotó készítése - alapján meg tudja mondani, hogyan tovább. Mert lehet, hogy annyira még nincs elkopva az ízülete, hogy ne lehetne konzervatív kezeléssel segíteni a panaszain.

  • Tisztelt Doktornő! Egy szerencsétlen esés következtében az ugrócsontomból letört egy 7 mm-es darab.…

    Tisztelt Doktornő!

    Egy szerencsétlen esés következtében az ugrócsontomból letört egy 7 mm-es darab. Az orvos jegelést és Fastum gél használatát javasolta. Kérdéseim ezzel kapcsolatban: Ilyenkor nem szükséges valamilyen bokarögzítőt használni? Mi történik a letört csonttal? Mennyi idő múlva lehet újból terhelni a lábat? Óvónő vagyok és ez aktív testmozgást igényel.

    Válaszát előre is köszönöm!

    L.G.M.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Milyen orvos látta? Ha traumatológus, akkor biztosan a tüneteknek megfelelő terápiát javasolta, ezt látatlanban nem tudom felülbírálni. A terhelhetségről is a kezelőorvosát kellene kérdeznie, mert Ő az, aki a tünetek és leletek alapján meg tudja itélni, mikor terhelhető.

  • Ultrahang képalkotó vizsgálatok kiderítik, hogy miért fáj a comb

    Tisztelt Doktornő!
    22 éves vagyok, körülbelül 2 hónapja fáj a jobb combom.Előre hátra tudom mozgatni, de oldalirányba és forgatni nagyon nehezen megy. Ilyenkor késszúrásszerű fájdalmat érzek a combtövembem ami a térdemig hasít.Ez általában akkor jelentkezik amikor el akarom engedni az izmaimat(fekve,egyik… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Átmenetileg kímélni kellene, és a fájdalmas mozgásokat nem végezni. Majd, ha a panaszok megszűntek, akkor fokozatosan, óvatosan kell elkezdeni tornáztatni. Amíg a folyamat nem nyugszik meg, nem szabad… Még több

  • Tisztelt dr.Nő! érdeklődöm,mint átlagosnál nehezebb férfi sportoló,hogy enyhe bokasüllyedésre,rendelhetek-e…

    Tisztelt dr.Nő!
    érdeklődöm,mint átlagosnál nehezebb férfi sportoló,hogy enyhe bokasüllyedésre,rendelhetek-e univerzalis ludtalpbetétet.hasznal-e.köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Rendelhet.

  • Tisztelt Doktornő! Mindkét nagyujj a lábamon bütykös, kezd a többi ujjam is deformálódni. Használtam…

    Tisztelt Doktornő!

    Mindkét nagyujj a lábamon bütykös, kezd a többi ujjam is deformálódni. Használtam "bütyökhúzó"-t éjszakánként, de nem használt. Vörös és hidegben elég fájdalmas is.. Javasolná ön a műtétet? Mennyire végleges ez a megoldás?

    Köszönettel: 26 éves nő

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A bütyökhúzó csak hosszú idő után fejti ki a hatását, és betétet is kell viselni a nappali időszakban. Nem tduom megmondani, hogy Önnek olyan-e a lába, hogy már műteni kellene, mert ahhoz látni kell. Sajnos a műtét nem végleges megoldás, főleg ilyen fiatal korban.

  • Tisztelt Főorvosasszony ! Amennyiben egy gyermek 5 hónapig csípőizületi gyulladással küzdött két éve…

    Tisztelt Főorvosasszony !

    Amennyiben egy gyermek 5 hónapig csípőizületi gyulladással küzdött két éve ,HLA-B27 pozitív ,periódikus láz szindrómája azóta szteroidok adásával rendben van jogosan ítélték meg neki ismételten a tartós betegségre megjáró emelt családi pótlékot ?
    Ismerőseim kételkednek ennek jogosságában...
    Válaszát előre is nagyon köszönöm:Alexandra

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A HLA-B27 pozitivitás azt jelenti, hogy egy olyan betegsége van, ami élete végéig kiséri, és súlyos mozgásszervi elváltozásokat okozhat. A felemelt családi pótlék juttatása arra szolgál, hogy az ennek megelőzésére alkalmazott kezelések (gyógytorna, stb. ) ne terheljék túl a családi kasszát, azaz biztosítani lehessen a gyermek folyamatos kezelését (és ez nem az orvosi kezelést jelenti).

  • Kedves Dr. Kétoldali dongalábbal születtem 8x műtöttek és nagyon sokszor volt gipszbe a lábam. A bal…

    Kedves Dr.
    Kétoldali dongalábbal születtem 8x műtöttek és nagyon sokszor volt gipszbe a lábam. A bal lábam 2 számmal kisebb a jobbnál. A betegségemet 50%osnak állapították meg. Érdeklődnék hogy hány százaléktól illetve mitől számít testi fogyatékosságnak. Én még mozgássérültnek számítok vagy már testi fogyatékosságról lehet beszélni? Köszönöm előre is válaszát. Üdvözlettel Anna.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Erre a kérdésére az OOSZI-ben (Országos Orvosszakértői Intézet) tudnak válaszolni.

  • Tisztelt Doktornő! Édesanyám 78 éves, erős fájdalmai vannak a térdek porckopása miatt. Gyógyszerek…

    Tisztelt Doktornő!

    Édesanyám 78 éves, erős fájdalmai vannak a térdek porckopása miatt.
    Gyógyszerek kiváltására a "Dr. Levin" féle mágneses térdpánttal próbálkozunk, azonban a háromnapos használat után zsibbadást érez a lábában.
    Félünk, hogy a mindkét oldali csipőprotézis beültetése miatt ez a mágneses terápia nem hasznos a számára.
    A termékleírás sajnos erre vonatkozóan nem ad útmutatást.

    Ezúton köszönöm szíves válaszát, őszinte tisztelettel: Katalin56

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem ismerem a terméket, így nem tudok róla nyilatkozni. A mágnes nem árt a csípőprotézisnek.

  • Ízületi gond és hõemelkedés miatt fájdalomcsillapítókat szed

    Tisztelt Doktornő!Szombaton volt két hete,hogy lábszártörés miatt megműtötték a lábam.Tanácstalan vagyok,mennyire mozgathatom a lábam(tudom ráállni nem lehet)pl.bátran hajlithatom-e a térdem,kb két napja elkezdett fájni a térdem is.Kb egy hete hőemelkedésem is van,37.6,ez lehet-e a lábamtól,kezelőorvosom… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Szerintem hajlíthatja a térdét, ill. minden szabad ízületét mozgathatja, sőt kell is, hogy nem gyengüljenek le az izmok. Az még természetes, hogy lilul, és feszít, mert nem jó a nyirokkeringés. Algopyrinnel… Még több