A betegek kérdései (10765)

 • TISZTELT DOKTORNO!! Az lenne a kerdesem,hogy synocrom inekcio utan lehet szedni syno tabs tablettat,menyi…

  TISZTELT DOKTORNO!! Az lenne a kerdesem,hogy synocrom inekcio utan lehet szedni syno tabs tablettat,menyi ideig?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A leírásában benne van, hogy 3 hónapig kell szedni

 • Csipőficam orvosi szűrése és mozgás terápia

  Tisztelt Főorvos Asszony!

  A kisfiam 11 hetes, s tegnap voltunk csípőficam szűrésen és ultrahangon. Ia és IIa értéket írtak be, s mondták, hogy hordjunk 2,5 hónapig terpeszpelust. A picimnek renyhe a háti és nyaki izma ( gyermekneurológus vizsgálata alapján), nagy súllyal (3800 gramm, 59… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A terpeszpelenka nem korlátozza a mozgást ( de valószínűleg inkább Rugi bugyira gondoltak). Nem tudom pontosan milyen értékeket takar a II.a, de azt célszerű egy hónap múlva ellenőrizni (én legalább is… Még több

 • Tisztelt doktornö 2012.07.18-án született meg a kislányom Lelle.Az anyaméhben nagyon sok idöt töltött…

  Tisztelt doktornö 2012.07.18-án született meg a kislányom Lelle.Az anyaméhben nagyon sok idöt töltött törökülésszerü pózban.Születése utám a lábfejét csak befelé tartotta nagyon sokat fejlödött .Kérdésem az lenne hogy karácsonyra bright start babaszéket néztem ki neki amivel ha mér fel tud állni tud támaszkodni de alapvetöen ülnek benne de a lába egy tálcára leér .Nem ártok vele?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Miért kell a babát ültetni? Sokkal jobb, ha magától fejlődik, és jut el az ülés, állás, járás fázisába. Inkább olyan játékot vegyen neki, amire, ha már stabilan ül, magától fel tud ülni, a lábával hajtani, ill. kívülről bele kapaszkodva önállóan tudja tologatni.

 • Tisztelt Doktornő! RTG lelet : A jobb AC izületben degeneratív elváltozások jelei vannak. A jobb…

  Tisztelt Doktornő!
  RTG lelet : A jobb AC izületben degeneratív elváltozások jelei vannak.
  A jobb humerusnyak magasságában szabálytalan alakú scleroticus terület van mely csontinfarctusnak megfelelhet.
  A bal AC izületben vacum fenomaen látszik.
  Mindkét csípőizületben coxarthrosis jelei.
  A jobb femur dist. metaphysiseben inhomogenitás és kontúr egyenetlenség látszik, mely korábbi trauma következménye, ( volt törésem). A jobb térdizületben gonarthrosis jelei. Jobb boka Kp.fokú arthrosis.
  Kérem szíves véleményét. Üdvözlettel:

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A rtg. leletet a radiológus értelmezte, erre mutat a leírás, ami arra utal, hogy mindenhol kopásos tünetei vannak. De, hogy ez az Ön esetében pontosan mit jelent, mivel jár, hogyan kell kezelni, azt a kezelőorvosa, aki a rtg.-re küldte tudja megmondani az Ön panaszai, tünetei ismeretében.

 • Kedves doktornő mit jelent a következő leirás: 5-10 bordákon osteolytickus elváltozások - felpuhulás?

  Kedves doktornő
  mit jelent a következő leirás: 5-10 bordákon osteolytickus elváltozások - felpuhulás?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  "felszívódás", de így a környezetéből kiragadva, és az Ön tünetei nélkül nem tudok pontosabbat.

 • Tisztelt Doltornő! Mit tud ajánlani a fájó sarok gyógyulására, vagy a fájdalom enyhítésére? Kb.…

  Tisztelt Doltornő!

  Mit tud ajánlani a fájó sarok gyógyulására, vagy a fájdalom enyhítésére?
  Kb. 1 hónapja fáj a lábam, főleg reggeli felkeléskor, de már napközben is. (53 éves vagyok, ülő munkát végzek, szerintem nem terhekem túl a lábamat.)
  Előnyös-e az ugynevezett "gördülő cipő" használata, valahol olvastam róla.
  Köszönöm válaszát.
  Tisztelettel: Ákos

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  HA visszalapoz, több ilyen kérdésre adtam választ, Önnek is csak azokat tudom ajánlami. A gördülőtalpú cipő viselése megpróbálható.

 • Tisztelt Doktornő! 3 héttel ezelőtt sajnos az egyik cipőm hordása után elkezdett fájni a lábam, pontosabban…

  Tisztelt Doktornő!

  3 héttel ezelőtt sajnos az egyik cipőm hordása után elkezdett fájni a lábam, pontosabban a bokám (lúdtalpam miatt már elkopott a cipő, és igyekeztem kifele lépni egész nap). Elég erőteljesen, alig bírtam ráállni. Sajnos egy héttel később sem javult a helyzet. Az egyik orvosom azt ajánlotta, hogy kenegessen Perskindollal. Minden nap kentem, de semmi nem változott. Most már a harmadik hét is eltelt és már sétálás közben is állandóan fáj a bokám, ami már kisugárzik a talpamba. Valamint észrevettem egy kisebb kidudorodást is a bokámnál lévő szalagnál. Érdeklődni szeretnék, hogy ez vajon inhüvelygyulladás? Azt olvastam, hogy pihentetni kell, de nekem a pihentetés után óriási fájdalommal jár ráállni a lábamra. Valahol pedig azt írták, hogy a legjobb megoldás a gipszsín. Ezt milyen esetben alkalmazzák?

  Válaszát előre is nagyon köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Kellene vennie bokarögzítőt, és azzal stabilizálnia a bokáját. A kímélet, a borogatás, a felpócolás is szükséges lenne, de terheléskor mindenképpen valamilyen rögzítőt kellene viselnie.

 • Járáskor jelentkező sarokfájdalmat és duzzanatot mi okozza?

  Tisztelt Doktornő!
  3 éve (terhességem óta) csak lapostalpú lábbeliket hordtam. Naponta több órát is sétálok a kisfiammal, 2-5 km-t. Most pár hete új lábbeli viselése óta fájnak a lábaim. Egész pontosan reggelente nehéz volt ráállnom, kellett 15-20 perc, mire normálisan tudtam járni, de akkor is… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Azzal kezdte, hogy az új cipő viselésekor jelentkeztek először a fájdalmak. Első lépésnek ezt a cipőt tenném el jó mélyre.
  Másodszor a cipő sarok részére tennék egy szilikon sarokmagasítót. Esetleg… Még több

 • Tisztelt Doktornő! Infarktusom, operált agydaganatom,törött gerinc mellett "elhanyagolható " lenne…

  Tisztelt Doktornő!

  Infarktusom, operált agydaganatom,törött gerinc mellett "elhanyagolható " lenne a jobb teniszkönyököm,immáron 6 hónapja.Túl az állandó fájdalmon..nem munkaképes a karom.
  Volt szteroid ⁄2⁄ injectio.
  akupunkturás kezelés.
  Mágnes terápia.
  Most a 3. hullám lökésterápia..
  Állandó kenegetés.....diclofenac,stb...
  Nem használ...
  ...Van é javaslata?
  ..Már kaptam reumatológustól: tanuljak bal kézzel dolgozni⁄....rajzolás...⁄
  Üdv.
  Szép napot.

  UI.:...egy igen kellemetlen,néhány napja érzett,a bal nagy lábujj felett érzett erős szúró,csipő.égő ,de másodpercekig tartó fájdalom egy pár centis szakaszon...ritmusosan,sokszor mozgástól függetlenül,...Mi lehet?,

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A csukló rögzítése javasolt, ugyanis, ha az nem mozog, akkor nem húzogatja a könyökénél az izom eredési helyét, és megnyugszik a folyamat (ha nagyon nem szűnnek a panaszok, műtéti megoldás -izomleválasztás - jöhet szóba).
  Ui: lehet ér eredetű tünet, ahogy jön, úgy megy.

 • Tisztelt Dr.nő! Térdtől lefelé nyugalmi helyzetben feszül ,nehéz,fáj a lábam .60 éves vagyok nem túl…

  Tisztelt Dr.nő! Térdtől lefelé nyugalmi helyzetben feszül ,nehéz,fáj a lábam .60 éves vagyok nem túl súlyos de a vérnyomásomra szedek gyógyszert .A munkám során nem kell egy helyben állnom ülhetek is járkálok és nem megerőltető amit teszek.Lehet érszűkület jele ? De járásközben nem fáj! Megjegyzem ,köszvényem van,izületi problémáim is a térdemet mőtötték ,a vállaim is hetekig is fáj ha belejön. Köszönöm válaszát! István.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Vizsgálat nélkül én erre nem tudok választ adni, de a háziorvosa a panaszai (és tünetei) alapján megfelelő vizsgálatokra tudja irányítani.

 • Tisztelt Doktornő, röntgenfelvétel alapján\\"spondylosis\\" -t állapítottak meg nálam az L4 és L5 csigolyáknál.…

  Tisztelt Doktornő,
  röntgenfelvétel alapján\\"spondylosis\\" -t állapítottak meg nálam az L4 és L5 csigolyáknál. Eddig évente kétszer jártam 10-15 napos terápiára (mágnes, galván, torna, lézeres kezelés) s az állapotom javult. Most már 2 hónap után nagy fájdalmaim vannak, a csípőim fájnak, valamint a bal lábamba is sugárzik a fájdalom. Néha mozogni is alig tudok, ez változó. Van e valamilyen lehetőség, hogy javítsak az életminőségemen? 52 éves vagyok.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A rtg. az csak egy lelet, a fizikális vizsgálat alapján a kezelő⁄vizsgáló orvosának kellene eldöntenie, hogy mi okozza a panaszait, mert lehet lumbagója, gerincsérve, stb, de ezt egy rtg. leletből nem lehet megállapítani. Ha kizárták a súlyosabb elváltozást, akkor egy rendszeresen végzett gerinctornával panaszmentesen élhet.

 • tisztelt doktorno!3 napja szedulok.az lenne a kerdesem hogy tietze syndromam van emiatt szedulhetek?mert…

  tisztelt doktorno!3 napja szedulok.az lenne a kerdesem hogy tietze syndromam van emiatt szedulhetek?mert voltam haziorvosnal es azt mondta hogy ha faj a nyakam es ha bevan gyulladva az izuletek azert is szedulhetek.on szerint?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A Tietze-nek nincs köze a szédüléshez, a nyaki gerinc kopásos tüneteének, vagy bármilyen más belgyógyászati betegségnek több a valószínűsége.

 • Tisztelt Főorvos Aszony! 50 éves vagyok, idáig nem volt gondom a sarkammal. Kb. 2 hónapja éreztem…

  Tisztelt Főorvos Aszony!

  50 éves vagyok, idáig nem volt gondom a sarkammal. Kb. 2 hónapja éreztem reggelenként a felkelés után, hogy fáj a sarkam, de 5-10 perc után elmúlt. egy-két hete viszont már napközben is nagyon fájt, főleg pihenés (hosszabb ülés utáni elinduláskor) után. Utánna olvastam, hogy jegelni kell, mert be van gyulladva a sarokcsont. (Napi 4-5 alkalommal, illetve 10-15 percig alkalmanként. ) Hétvégén ezt meg is tettem, jeges hidegvízbe tartottam a sarkamat. Vásároltam a cípőbe helyezhető betétet, amelynek a közepén kerek alakú nyílás van, így a sarokcsontot közvetlenül elvileg nem érheti nyomás. A fentiek ellenére továbbra is fáj a sarkam. Azt szeretném kérdezni, hogy helyes-e a fenti módon történő "kezelés", illetve meddig célszerű ezt folytatni. Sajnos orvoshoz menni a munkahelyem miatt nem nagyon tudok, mert szabadságom nincs már és negyon nem örülnek a hiányzásnak.
  ( Kiegészítés: egyetlen olyan új cipőm van, amit a nyáron vettem, a régebbi cipőimmel nem volt ilyen probléma. Azt a cipőt most már nem hordom, ha egyáltalán a cipő lenne a probléma és nem más.)
  Egyáltalán hogy alakulhatott ez ki, a családomban senkinek sem volt ilyen problémája, sportolni, futni keveset szoktam. Kialakulhatott-e ez a betegség bizonyos antibiotikum hosszabb távon történő szedésétől, mint izületi gyulladást okozó gyógyszer?
  Tisztelettel várom válaszát, köszönettel: T. Károly

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Ez az életkorral, napi terheléssel "járó" tünet. Én a magam részéről nem szeretem a lyukasztott sarokbetétet, sokkal célszerűbbnek tartom a laticell, vagy szilikonos sarokmagasítót. És célszerű felkelés, megmozdulás előtt egy kis lábtornát (boka körzés, lábujjak megmozgatása, esetleg talpmasszázs) végezni.

 • Kedves Doktornő! Van egy 7 éves kislányom, akinek évi rendszerességgel(2-3 alkalommal) kibicsaklik…

  Kedves Doktornő!

  Van egy 7 éves kislányom, akinek évi rendszerességgel(2-3 alkalommal) kibicsaklik a jobb bokája. Az itteni szakorvos azt mondta, hogy lazák a szalagjai, hogy gyorsabban nő a gyermek mint a szalagja.
  Ortopédián jártunk már kapott egy úgynevezett \\"éket\\" amit a cipőjébe kell tenni , és kicsit csámpás is.
  Ön mit tanácsol, mit csináljak a gyermekkel, milyen tornát vagy valamilyen speciális gyakorlat kellene?

  Előre is köszönöm válaszát
  Sziliné Mónika

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Bármilyen izomerősítő gyakorlat ( ebben a gyógytornász többet tud segíteni), kemény kérgű, esetleg a bokáját is fogó cipő viselete javasolt.

 • Tisztelt Főorvosnő ! 58 éves Nő vagyok. Szeretném megelőzni mindkét lábamon a bütyök és kalapácsujj…

  Tisztelt Főorvosnő !

  58 éves Nő vagyok. Szeretném megelőzni mindkét lábamon a bütyök és kalapácsujj kialakulását.Régóta kényelmes,többnyire lapos talpú cipőt viselek, haránt süllyedés miatt talpbetétet is . A nagylábujjam felső perce hajlamos a mellette levő ujjam alá menni. Ezért nyomódik a körmöm ,ami néha fájdalmat okoz. Bütyköm még nincs. A 2-es ujjam már egy kicsit felfelé hajlik. Szilikonos lábujj terpesztőt,vagy távolítót használok, de a felső ujjperc ettől még befelé hajlik.Csináltam " házi sint",ami oldalról húzza a nagylábujjamat ,tehát óvatosan kiegyenesíti.Ez jónak tűnik, csak nem tudom van-e értelme, hiszen csak pihenés alatt ill. este használom, hiszen járni nem lehet vele. .Úgy gondolom ez elég kevés idő a korrigáláshoz. Ha ilyen segédeszközt vennék ( láttam ilyet,onnan vettem az ötletet),érdemes -e kitartóan használni, esetleg még több időre alkalmazni, javít-e, vagy ezt a tendenciát vissza lehet-e fordítani? ? Szeretném ha idősebb koromra nem lenne csúnya bütykös,fájdalmas a lábam. Nagy tisztelettel várom válaszát. Katalin

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Van olyan bütyökhúzó, ami mozgó ízületes, cipőben is viselhető. De ha csak a pihenés, alvás közben viseli, az is segít.

 • Ha lábfej fájdalom gyötri, hordjon szendvicsszerkezetű talpbetétet, járjon gyógytornászhoz

  Tisztelt Főorvos Asszony!

  60 éves nő vagyok, hypertonia és enyhe emelkedett vércukorértkeim vannak ⁄7.1 mmol⁄l körüliek⁄, lábaim visszeresek, volt myélyvénás trombosisom is kb 4 éve, de már régóta nem szedem a syncumart. az utóbbi időben m. kébt lábfejem nagyon gyakran fázik, normális… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A talpi fájdalmai oka statikai eltérésben keresendő, egy jó szendvicsszerkezetű betét segíthet.
  A fázást lehet értonával csökkenteni, váltogatott hideg-meleg vizes lábáztatás⁄zuhany, lábtorna (kérjen… Még több

 • Tisztelt Dr.Nő!Pár hete reggeli nyujtozkodáskor rettentően begörcsölt a nykam vállam.Nem sokára rá a…

  Tisztelt Dr.Nő!Pár hete reggeli nyujtozkodáskor rettentően begörcsölt a nykam vállam.Nem sokára rá a myakam oldalán két csomocska lett olyan nyirokcsomo.Azòta ezek fájnak ha arra forditom a fejem a vállaimon olyan mintha suly lenne nagyon fáj a derekam is.Nem rég felkerestem fül-orr gégészt mert az álkapcsom alatt is van egy nyirokcsomo ami nem mulik.Ès a torkom felé nyilalo érzés gyötörte a minden napjaim.Uh-ztak kameràval bele néztek a torkomba.Azt mondták a nyakam hàtul huzatot kapott és azért van laptam 2 inyekciot.Még hozzà tette hogy a nyaki csigolyák nincsenek rendben.Krémmel kentem de azòta is meg vannak a csomok fáj a nyakam a hàtam közebe a derekem.Kit keressek fel?Mi problEma lehet?Köszönöm

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Melegen tartás, esetleg habszivacs nyakgallér viselete, a panaszok csökkenése után gyógytorna javasolt.

 • Tisztelt Doktor Nő! Két éve műtötték a térdem, keresztszalag pótlásom volt. Rá fél évvel, elszakadt…

  Tisztelt Doktor Nő!
  Két éve műtötték a térdem, keresztszalag pótlásom volt. Rá fél évvel, elszakadt a pótolt szalag, de nem szerettem volna még több műtétet, ezért csak a sérüléskor mentem vissza orvoshoz, akkor annyit mondtak, hogy majd még egy műtét kell. A fémek bent maradtak a lábamba, de úgy érzem, hogy "kilógnak" az alsó lábszáramból. Érzékeny azon a környéken a lábam, ahol vannak és magától belilult párszor, mintha megütöttem volna, de nem emlékszem, hogy megütöttem volna bármikor. Emellett a térdem instabil és ha hajlítom, vagy teljes súllyal ráállok, akkor fáj. Ha behajlítom olyan érzés, mintha egy marék homokot szórtak volna a porcok közé, még hallani is lehet, mintha súrlódna. A műtét óta a lábam hajlítása is nehéz, a combom hátulján az izmok, mintha nem úgy működnének, ahogy kellene.
  A háziorvosom elküldött egy vérvizsgálatra bélpanaszok miatt, ahol a következők lettek a rossz eredményeim:
  Süllyedés automatáva: 36 (1-20)
  Kreatin-kináz: 181 (<145)
  C-reaktív fehérje quantitatív: 7.30 (<5.00)
  Lehetséges, hogy ezt a térdem okozza? Nem sportolok évek óta, nem tornáztam és nem is erőltettem meg magam nagyon rég óta. 22 éves vagyok, de az orvos, aki műtött külföldre költözött és nem tudom, hogy ezzel traumatológushoz menjek vissza, vagy ortopédiára? Illetve ezt a gyulladást, amit a vérképem jelez okozhatja a lábam, vagy az emésztő rendszeremmel lehet valami? Megyek háziorvoshoz is, csak ő nem hiszem, hogy a térdemmel kapcsolatban segítene.
  Előre is köszönöm a válaszát. Tisztelettel: Panna

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Az ismételt szalagszakadástól a térde valóban instabil, emellett még⁄már ilyen fital korban is jelentkezhetnek kopásos tünetek, és a gyenge combizomzat mellett instabil is marad. A labor leletében ez egy olyan minimális eltérés, hogy én nem itélném kórosnak.

 • Tisztelt Doktornő! Még nem teljesen kéthetes kislányomnál születése után mindkét lábán dongalábat…

  Tisztelt Doktornő!

  Még nem teljesen kéthetes kislányomnál születése után mindkét lábán dongalábat (befelé forduló lábfejek) állapítottak meg. A lábfeje könnyen a helyes állába forgatható, de utána visszaáll a rossz irányba. Feleségemnek is ilyen lába volt, egy korán elkezdett 6 hetes, levehető, térd alatti gipszcsizmás kezeléssel helyrehozták. A kezelést a Heim Pál kórházban végezték. Ott már nem is emlékeznek erre a módszerre. Néhány orvos megkérdezése után úgy tűnik, ma a combközépig tartó, fix, nem levehető gipszelés a szokás. A gipszet hetente cserélik, akár 6 hónapig. Nekem ez túl sok mellékhatással járó módszernek tűnik, tönkremegy a gipsz alatt a bőre, rossz a keringése, nem alakul ki helyes mozgása. Kérdésem, hogy az említett módszer mellett tud-e más rögzítési lehetőség(ek)ről vagy kezelési módokról?

  Köszönettel, Cs. Gábor

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Nem biztos, hogy teljesen ugyanolyan volt az elváltozás. Az enyhébb esetekben a levehető műanyag rögzítő elég, a súlyosabb esetekben jelenleg is a rendszeres gipszelés hoz eredményt. Mivel én nem láttam a baba lábát, viszont ismerem a Heim Pál Kh. ortopéd orvosait, nem gondolom, hogy rosszul kezelnék a babát.

 • Mozgatásra fáj a nyaka, feje, milyen kezeléstõl gyógyul meg?

  Kedves Doktornő!

  Körülbelül másfél hónapja a jobb oldalon fájdalmat éreztem a tarkómban.
  Egyre többet fájt .3 és fél hét múlva minden napos volt, már éjszaka sem aludtam.
  Elmentem a házi orvoshoz, aki azt mondta hogy izomgyulladás van a nyakamban.
  A mai napig fáj is… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Valószínűleg vagy "görcsösen" tartotta, vagy "megfázott". A fájdalomcsillapító, izomlazító szedése továbbra is javasolt, de ennyi idő után már lehetne fizikoterápiás kezelés is. És… Még több