A betegek kérdései (10751)

  • Tisztelt Főorvosnő ! 58 éves Nő vagyok. Szeretném megelőzni mindkét lábamon a bütyök és kalapácsujj…

    Tisztelt Főorvosnő !

    58 éves Nő vagyok. Szeretném megelőzni mindkét lábamon a bütyök és kalapácsujj kialakulását.Régóta kényelmes,többnyire lapos talpú cipőt viselek, haránt süllyedés miatt talpbetétet is . A nagylábujjam felső perce hajlamos a mellette levő ujjam alá menni. Ezért nyomódik a körmöm ,ami néha fájdalmat okoz. Bütyköm még nincs. A 2-es ujjam már egy kicsit felfelé hajlik. Szilikonos lábujj terpesztőt,vagy távolítót használok, de a felső ujjperc ettől még befelé hajlik.Csináltam " házi sint",ami oldalról húzza a nagylábujjamat ,tehát óvatosan kiegyenesíti.Ez jónak tűnik, csak nem tudom van-e értelme, hiszen csak pihenés alatt ill. este használom, hiszen járni nem lehet vele. .Úgy gondolom ez elég kevés idő a korrigáláshoz. Ha ilyen segédeszközt vennék ( láttam ilyet,onnan vettem az ötletet),érdemes -e kitartóan használni, esetleg még több időre alkalmazni, javít-e, vagy ezt a tendenciát vissza lehet-e fordítani? ? Szeretném ha idősebb koromra nem lenne csúnya bütykös,fájdalmas a lábam. Nagy tisztelettel várom válaszát. Katalin

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Van olyan bütyökhúzó, ami mozgó ízületes, cipőben is viselhető. De ha csak a pihenés, alvás közben viseli, az is segít.

  • Tisztelt Főorvos Asszony!

    60 éves nő vagyok, hypertonia és enyhe emelkedett vércukorértkeim vannak ⁄7.1 mmol⁄l körüliek⁄, lábaim visszeresek, volt myélyvénás trombosisom is kb 4 éve, de már régóta nem szedem a syncumart. az utóbbi időben m. kébt lábfejem nagyon gyakran fázik, normális… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A talpi fájdalmai oka statikai eltérésben keresendő, egy jó szendvicsszerkezetű betét segíthet.
    A fázást lehet értonával csökkenteni, váltogatott hideg-meleg vizes lábáztatás⁄zuhany, lábtorna (kérjen… Még több

  • Tisztelt Dr.Nő!Pár hete reggeli nyujtozkodáskor rettentően begörcsölt a nykam vállam.Nem sokára rá a…

    Tisztelt Dr.Nő!Pár hete reggeli nyujtozkodáskor rettentően begörcsölt a nykam vállam.Nem sokára rá a myakam oldalán két csomocska lett olyan nyirokcsomo.Azòta ezek fájnak ha arra forditom a fejem a vállaimon olyan mintha suly lenne nagyon fáj a derekam is.Nem rég felkerestem fül-orr gégészt mert az álkapcsom alatt is van egy nyirokcsomo ami nem mulik.Ès a torkom felé nyilalo érzés gyötörte a minden napjaim.Uh-ztak kameràval bele néztek a torkomba.Azt mondták a nyakam hàtul huzatot kapott és azért van laptam 2 inyekciot.Még hozzà tette hogy a nyaki csigolyák nincsenek rendben.Krémmel kentem de azòta is meg vannak a csomok fáj a nyakam a hàtam közebe a derekem.Kit keressek fel?Mi problEma lehet?Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Melegen tartás, esetleg habszivacs nyakgallér viselete, a panaszok csökkenése után gyógytorna javasolt.

  • Tisztelt Doktor Nő! Két éve műtötték a térdem, keresztszalag pótlásom volt. Rá fél évvel, elszakadt…

    Tisztelt Doktor Nő!
    Két éve műtötték a térdem, keresztszalag pótlásom volt. Rá fél évvel, elszakadt a pótolt szalag, de nem szerettem volna még több műtétet, ezért csak a sérüléskor mentem vissza orvoshoz, akkor annyit mondtak, hogy majd még egy műtét kell. A fémek bent maradtak a lábamba, de úgy érzem, hogy "kilógnak" az alsó lábszáramból. Érzékeny azon a környéken a lábam, ahol vannak és magától belilult párszor, mintha megütöttem volna, de nem emlékszem, hogy megütöttem volna bármikor. Emellett a térdem instabil és ha hajlítom, vagy teljes súllyal ráállok, akkor fáj. Ha behajlítom olyan érzés, mintha egy marék homokot szórtak volna a porcok közé, még hallani is lehet, mintha súrlódna. A műtét óta a lábam hajlítása is nehéz, a combom hátulján az izmok, mintha nem úgy működnének, ahogy kellene.
    A háziorvosom elküldött egy vérvizsgálatra bélpanaszok miatt, ahol a következők lettek a rossz eredményeim:
    Süllyedés automatáva: 36 (1-20)
    Kreatin-kináz: 181 (<145)
    C-reaktív fehérje quantitatív: 7.30 (<5.00)
    Lehetséges, hogy ezt a térdem okozza? Nem sportolok évek óta, nem tornáztam és nem is erőltettem meg magam nagyon rég óta. 22 éves vagyok, de az orvos, aki műtött külföldre költözött és nem tudom, hogy ezzel traumatológushoz menjek vissza, vagy ortopédiára? Illetve ezt a gyulladást, amit a vérképem jelez okozhatja a lábam, vagy az emésztő rendszeremmel lehet valami? Megyek háziorvoshoz is, csak ő nem hiszem, hogy a térdemmel kapcsolatban segítene.
    Előre is köszönöm a válaszát. Tisztelettel: Panna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Az ismételt szalagszakadástól a térde valóban instabil, emellett még⁄már ilyen fital korban is jelentkezhetnek kopásos tünetek, és a gyenge combizomzat mellett instabil is marad. A labor leletében ez egy olyan minimális eltérés, hogy én nem itélném kórosnak.

  • Tisztelt Doktornő! Még nem teljesen kéthetes kislányomnál születése után mindkét lábán dongalábat…

    Tisztelt Doktornő!

    Még nem teljesen kéthetes kislányomnál születése után mindkét lábán dongalábat (befelé forduló lábfejek) állapítottak meg. A lábfeje könnyen a helyes állába forgatható, de utána visszaáll a rossz irányba. Feleségemnek is ilyen lába volt, egy korán elkezdett 6 hetes, levehető, térd alatti gipszcsizmás kezeléssel helyrehozták. A kezelést a Heim Pál kórházban végezték. Ott már nem is emlékeznek erre a módszerre. Néhány orvos megkérdezése után úgy tűnik, ma a combközépig tartó, fix, nem levehető gipszelés a szokás. A gipszet hetente cserélik, akár 6 hónapig. Nekem ez túl sok mellékhatással járó módszernek tűnik, tönkremegy a gipsz alatt a bőre, rossz a keringése, nem alakul ki helyes mozgása. Kérdésem, hogy az említett módszer mellett tud-e más rögzítési lehetőség(ek)ről vagy kezelési módokról?

    Köszönettel, Cs. Gábor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem biztos, hogy teljesen ugyanolyan volt az elváltozás. Az enyhébb esetekben a levehető műanyag rögzítő elég, a súlyosabb esetekben jelenleg is a rendszeres gipszelés hoz eredményt. Mivel én nem láttam a baba lábát, viszont ismerem a Heim Pál Kh. ortopéd orvosait, nem gondolom, hogy rosszul kezelnék a babát.

  • Kedves Doktornő!

    Körülbelül másfél hónapja a jobb oldalon fájdalmat éreztem a tarkómban.
    Egyre többet fájt .3 és fél hét múlva minden napos volt, már éjszaka sem aludtam.
    Elmentem a házi orvoshoz, aki azt mondta hogy izomgyulladás van a nyakamban.
    A mai napig fáj is… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Valószínűleg vagy "görcsösen" tartotta, vagy "megfázott". A fájdalomcsillapító, izomlazító szedése továbbra is javasolt, de ennyi idő után már lehetne fizikoterápiás kezelés is. És… Még több

  • Tisztelt Doktornő!

    2 hónapja kificamodott a bokám, hazafelé menet a járdán egy gödör volt, amit nem vettem észre.Nagyon fájt, pillanatok alatt tenisz labdányira bedagdt a bokán, egyből orvoshoz mentünk. Megröntgenezték törést nem mutatott, de az orvos be akarta gipszelni.Lehet hogy rosszul… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Sajnos a ficam gyógyulási ideje ugyanannyi ⁄ha nem több⁄, mint a törésé, 3-6 hónap, csak ezt gyakran nem vesszük figyelembe. Teljesen jogosak ez alapján a panaszai. Én nem hagynám el a rögzítőt, az pótolja… Még több

  • Kedves doktornő! Már egy hete fáj a bal kezem és a bal lapockám körül.Ma voltam röntgenen, a leleten ez…

    Kedves doktornő!

    Már egy hete fáj a bal kezem és a bal lapockám körül.Ma voltam röntgenen, a leleten

    ez áll:a nyaki lordosis kiegyenesedett,végig spondylosis.
    Nem tudom,hogy mit jelent 30 éves vagyok egy kicsit aggódom.Valami
    kezelést igényel?Előre is köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Valószínűleg gyenge a hátizomzata, és lehet, hogy vannak kisízületi blokkjai is. Manuálterápiás kezeléssel a blokkok oldása, utána intenzív gerinctorna, izomerősítés javasolt.

  • Tisztelt Doktornő! 5 éves fiam van,aki lábujj hegyezve jár. Soha nem járt "normálisan".Voltunk már…

    Tisztelt Doktornő!

    5 éves fiam van,aki lábujj hegyezve jár. Soha nem járt "normálisan".Voltunk már két különböző ortopédiai rendelésen,ahol azt mondták,hogy szervi baja nincs,csak lúdtalpa.Gyógycipőt írtak neki,de sajnos semmi nem változott.Mit lehet tenni? Valóban semmi gond,ha a gyerek lábujjhegyen megy? Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ha egyébként le tudja tenni a sarkát (a lábát lehet a lábszárhoz közelíteni), akkor nem kóros.

  • A nagymamám 82 éves és egy ideje arra panaszkodik,hogy ég a talpa. Mi lehet az oka? Köszönöm!

    A nagymamám 82 éves és egy ideje arra panaszkodik,hogy ég a talpa.
    Mi lehet az oka?
    Köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ún. neuropathia. Puha talpbélés (betét) viselete, keringésjavító kenőcs használata segíthet.

  • Kedves Doktornő! A kisfiam most 6 és fél hónapos és kb. 3 hete észrevettem, hogy a jobb lábában időnként…

    Kedves Doktornő!

    A kisfiam most 6 és fél hónapos és kb. 3 hete észrevettem, hogy a jobb lábában időnként önkéntelenül elkezd jobbra-balra rángani a csont térd alatt és bokában. Hallhatóan kattog.Főleg délután és éjszaka jelentkeznek a tünetek, sokszor ölben, vagy fájdalomcsillapítóval alszik. Érintésre nem fájlalja, mozgatja, emeli. Mielőtt kezdődtek a rángások magas láza volt a picinek, és mivel sem a kúp, sem a szirup nem vitte le, így vizes borogatással próbáltam azt lehúzni. Az első alkalommal voltunk a sebészeten, de meg sem röntgenezték mondván, hogy mozgatja és emeli nem lehet baj. Azóta a háziorvosunk beutalt vérvételre, a miskolci neurológiára és hál’Isten jók az eredmények. Ő azt mondta, hogy a praxisában még nem találkozott ilyen esettel így a gyermek osztályra is elvittem, hogy ott talán lesz valaki, aki igen és megtudjuk mi az "ellenszer", de bár látta a doktornő a rángást nem tudott mit mondani. A kérdésem az lenne, hogy mi lehet a rángások oka? Megfázhattak az ízületek a vizes borogatás miatt? Kérjek beutalót röntgenre vagy egy ultrahanggal meg lehetne állapítani az okot? Válaszát előre is köszönöm!

    Köszönettel: G Gabriella

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Azért ebben a korban a csontvelőgyulladás lehetősége felmerül, a lázas előzmény miatt, ezért nem ártana egy rtg. felvétel. És inkább ortopédiára vigye a babát, ne sebészetre.

  • Kedves Doktorno!
    Jelenleg angliaban elek es nem tudom merre induljak a problemammal, ha tudna kerem segitsen! Szoval a problemam kb 3 honapja kezdodott, hideg helyen dolgozok es egy helyben allva napi 8-10 orat. Nem tudom ez osszefuggesben van-e vele, szoval a bal labamra alig tudok mar raallni.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet, hogy statikai oka van a panaszainak. Egy megfelelő cipő (pl. MBT), vagy betét viselése hasznos lehet.

  • Tisztelt doktornő! A bal lábam öregujja hónapok óta fájdalmas.Sérülés Kb 20 évvel ezelőtt érte, akkor…

    Tisztelt doktornő! A bal lábam öregujja hónapok óta fájdalmas.Sérülés Kb 20 évvel ezelőtt érte, akkor vizsgálat,kezelés nem történt. Külső elváltozás nem látható. A háziorvosom elküldött röntgenre: Az I.MTP izületi rés egyenletesen kp. fokban szűkebb. Az izületi peremeken meszes felrakódások vannak.Az ízfelszínek scleroticusak. Szeretném megkérdezni, ez gyógyítható-e? Várok még az ortopédiai időpontra, addig is szeretnék valami választ kapni megnyugvás képp. Köszönöm.(42 éves nő)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kopásos tünetek. Biztosan van statikai eltérés, egy jó lúdtalpbetét segíthet. Emellett azért kell a vizsgálat, hogy kizárják a köszvényt, vagy a gyulladást.

  • Kedves Doktornő!

    Néhány napja a gerincemnél fájdalmat érzek, ami olykor kisugárzik a végtagjaimba is. Ha előre hajtom a fejem, akkor érzem, hogy fáj a gerincem. Néha zsibbadnak a végtagjaim. A csuklómnál pedig szinte folyamatos a szúró fájdalom.
    Tegnap a tarkómnál fura, égető érzést… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehetnek a tünetei a mozgásszegény életmód miatt. De emellett kisízületi blokkjai is kialakulhattak. Manuálterapia segíthet.

  • Üdvözlöm Doktornő! Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy már hónapok óta állandóan fáj a nyakam és…

    Üdvözlöm Doktornő!
    Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy már hónapok óta állandóan fáj a nyakam és hátam. A hátammal mindig voltprobléma mert gerincferdülésem van. Mindennap úgy kelek reggel hogy iszonyatosan fáj a nyakam, és ez egész nap kitart.Ez bele sugárzik a vállaimba és a hátamba.
    Ha forgatom a nyakam kattogó hangot hallok, és ha elfordítom jobb vagy bal irányba, nagyokat roppan.
    20 éves lány.
    Köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Fel kellene keresnie egy manuálterápiával foglalkozó gyógytornászt.

  • Tisztelt főorvos Asszony!

    Ismétlődő térdfájdalmammal kapcsolatban szeretném a segítségét kérni.
    Egyik napról a másikra, minden előjel nélkül bedurrant a térdem. Nem erőltettem meg, nem is ütöttem be, így számomra érthetetlen a dolog. Kívülről semmi nem látszik. Nincs felduzzadva,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Bocsásson meg, de a leírásából nem tudom, mi, hol, és hogyan fáj. Az ülő fogalkozás mellett előfordul, hogy a combizomzat gyengül, és bizonyos, akár nem is megterhelő mozgásra lehetőséget ad a szalagoknak,… Még több

  • Kedves doktornő!azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy van egy 6 éves kisfiam aki fibula hiánnyal született…

    Kedves doktornő!azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy van egy 6 éves kisfiam aki fibula hiánnyal született és a bal oldalon kb. 3 cm-es végtagrövidülése is van,most hordom vizsgálatokra de nem vagyok elégedett már 4 éve J-spd + JT 33 bokarögzítőt visel és ez uton szeretném megkérdezni hogy ön szerint ez így jó??vagy mit javasol kihez vigyem kisfiamat vizsgálatra?válaszát előre is köszönöm
    tisztelettel : Szabó Andrea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Volt tengelyetérése is? Ha az ortézis megfelelően rögzíti a bokáját, akkor jó terápia addig, amíg nem alakul ki akkora eltérést, hogy műtéti hosszabítás szükséges. Ebben a korban még nem lehet bokaízületet képezni, mert akkor a végtag teljes növekedése zavart szenvedne.

  • a reumatologus nem javasolt semit csak felirta a brexin nevu pezsgotablettat es mondta hogy a leletet…

    a reumatologus nem javasolt semit csak felirta a brexin nevu pezsgotablettat es mondta hogy a leletet vigyem visza a hazi orvoshoz.a haziorvos pedig azt mondta hogy probaljak meg egyutt elni a fajdalommal vagy probaljak otthon tornazgatni.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Változatlan köröket fut. Próbálja meg a fájdalomcsillapító mellett a gyógytornát (manuálterápiát), egyedül nem fog tudni precizen tornázni.

  • Tisztelt Dr. Andrássy Ilona! Két hete fáj a jobb lábszáram, térd alatti részén a bőr. Ha térdelek és…

    Tisztelt Dr. Andrássy Ilona!
    Két hete fáj a jobb lábszáram, térd alatti részén a bőr. Ha térdelek és meghúzódik olyan érzés, mintha horzsolt seb volna és fel akarna szakadni a húzódás miatt. ha végigsimítom a kezemmel ezt kb tenyérnyi területet, olyan érzés, mintha nadrágon keresztül simítanám a lábam.
    Tegnap vettem észre, hogy a sípcsont ezen szakasza nyomásérzékeny és megjelent egy halvány piros folt felette, ami mára inkább sárgás színű, minta beütöttem volna.
    34 éves vagyok, 3 gyermekem van. Jelenleg felnőttképzésre járok, semmi megerőltetés nem történt.
    A másik problémám, hogy a szegycsontom és a hozzá kapcsolódó porcok fájnak időnként.
    Mi okozhatja a panaszaimat?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelettel: Varjú Lászlóné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ha a folt változtatja a színét, akkor nagy a valószínűsége, hogy valóban beütötte, csak akkor nem is figyelt fel rá. A szegycsonti panaszai oka lehet bordablokk, manuáterapeuta segíthet.

  • Kedves Doktorno,
    Koszonom tanacsat, mindenkeppen gerincizom erosito tornat fogok megprobalni. Vedonomhoz csak hetek mulva van idopontom. Ezert gondoltam megirom, h. A 13. Keruletben lakom, a 9. Keruletben dolgozom. Ha tudna megbizhato gyogytornaszt ajanlani, nagyon megkoszonnem! A Szent Istvan… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Valóban célszerű lenne a kismama tornát megpróbálni, és az ottani gyógytornászszal megbeszélni a panaszait. Sajnos nem tudok így sem gyógytornászt ajánlani. Igen, előfordulhatnak ilyen panaszok már ennyi… Még több