A betegek kérdései (10728)

 • Tisztelt Doktornő! Megütöttem a farok csigolyát és a környékét. Az ülés és a a mozgás nagyon fájdalmas.…

  Tisztelt Doktornő! Megütöttem a farok csigolyát és a környékét. Az ülés és a a mozgás nagyon fájdalmas. Fastum géllel kenem és vizes borogatást rakok rá.A kérdésem --mikor forduljak orvoshoz, mikor várható javulás? Válaszát előre köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Nagyon lassan várható javulás, mert a farokcsont fölött nincs izompárna, a bőr alatt közvetlenül a csont van, és ez bizony nagyon érzékeny. Puha párnán, és mindig egészen hátracsúszva, a combjain üljön, hogy az ülőgumót terhelje, ne a farokcsont területét.

 • Tisztelt doktornő! 73éves vagyok. Egy éve volt csípő cement nélküli TEP műtétem. Pingpongozhatok…

  Tisztelt doktornő!

  73éves vagyok. Egy éve volt csípő cement nélküli TEP műtétem. Pingpongozhatok e?
  Válaszát előre is köszönöm. Nagy Márta

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Ha panaszmentes, miért ne.

 • TISZTELT DR NÖ .ÉNLACZKÓJULIANNA VAGYOK SAJNOS GYEREKKOROM OTA VAGYOK MOZGÁS KORLÁTOZOT.ORTOPÉD NYELVEN…

  TISZTELT DR NÖ .ÉNLACZKÓJULIANNA VAGYOK SAJNOS GYEREKKOROM OTA VAGYOK MOZGÁS KORLÁTOZOT.ORTOPÉD NYELVEN DOMBA LÁBAIM VANNAK.17ÉVES KOROMIG KAPTAM A FELEMELT CSP-ÉT. MÁR KILENCÉVE NEM KAPOK MAGAM UTÁN SEMIT.EZÉRT KÉRNÉM ÖNT NYUJCSON NEKEM SEGITCSÉGET,HA VAN RÁ MOD.ÉVENTE EGYSZER MEGKAPOM A 10500-FT MOZGÁSKORÁTOZOT TÁMOGATÁST ANNYI AZ ELÁTÁS. HAMÁR IGYALAKULTA HELYZETEM JÁRJON NEKEMIS MIJÁR A TARTOS BETEGEKNEK.VÁROM VÁLASZÁT EMAILCIMMEMRE

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A Magyar Államkincstár, az OEP honlapján, ill. a "tartós betegség" "támogatás" (stb) címszóval kereshet rá az interneten, hogy mi az, amit igénybe tud venni, de a mostani változások mellett nem hiszem, hogy többet kaphatna, sok minden egyebet is megvonnak.

 • Tisztelt Doktornő! Anyámnak mindkét térdébe évekkel ezelőtt protézist ültettek be. Állandó fájdalomra…

  Tisztelt Doktornő!
  Anyámnak mindkét térdébe évekkel ezelőtt protézist ültettek be.
  Állandó fájdalomra panaszkodik, most már két könyökmankóval közlekedik, amit nem orvos írt fel. Több orvos is állítja, hogy semmi gond nincs a protézisekkel. Hiszek Nekik, mert mikor azt gondolja, hogy nem látjuk, bot és mankó nélkül is tud menni.
  Ön szerint kíméletre vagy rendszeres terhelésre van szüksége a protézises térdeknek?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelettel: Ditta

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Rendszeres terhelésre, hiszen azért történt a műtét, hogy járjon. Ha nem ez lett volna a cél, fölösleges volt a műtét. Rendszeres gyógytorna végzése javasolt.

 • Tisztelt Doktornő! Tavaly augusztusban leestem a lépcsőn, alám fordult a bokám. Nehezen tudtam vele…

  Tisztelt Doktornő!

  Tavaly augusztusban leestem a lépcsőn, alám fordult a bokám. Nehezen tudtam vele menni, kétszeresére duzzadt, a bokacsont alatt a talpam éléig belilult a lábam. Amikor a bal oldalamra feküdtem, nem bírtam letenni a lábamat az ágyra, csak ha raktam alá párnát. Bokarögzítőt használtam és kb. 2 hét elteltével elmentem az ügyeletes (házi)orvoshoz. Ő azt mondta, hogy porckopásom van és írt fel Porcerőt, amit egy hónapig kellett szednem. Sajnos így egy év elteltével is néha fáj a bokám (főleg, ha rajta ülök), most is látni, hogy egy kicsit meg van dagadva a másikhoz képest, de rendesen tudok vele menni. Viszont a minap egész napos sétát tettem vele és sajnos majdnem ugyanúgy fáj, mint amikor elestem. Mi lehet ez a fájdalom? Mivel kezeljem?

  Köszönettel,
  Ildikó

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Sajnost ezt azonnal kellett volna diagnosztizálni, azaz azonnal kellett volna orvoshoz fordulni, mert lehet, hogy szalagésrülése volt, ezt most már nehéz ill. alapvetően nem lehet kezelni. Megpróbálhatja, hogy manuálterápiával is foglakozó gyógytornászhoz fordul, akinek -talán - sikerül bemozgatnia.

 • Tisztelt Doktornő.Erdeklődni szeretnék hogy Proenzi 3 kúrát szeretnek elkezdeni,napi 2 tablettát ajanlanak,az…

  Tisztelt Doktornő.Erdeklődni szeretnék hogy Proenzi 3 kúrát szeretnek elkezdeni,napi 2 tablettát ajanlanak,az lenne a kérdésem hogy a 2 tablettát egyszerre vagy 1 reggel 1 este kell bevenni?Válaszát és segitségét előre is köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Ha nem úgy szerepel, hogy 2x, akkor egyszerre kell bevenni

 • Tisztelt Doktornő!

  Olyan problémám lenne, hogy édesapámat január közepén diagnosztizálták boka töréssel és gipszet kapott a lábára. Két héttel később (állandó fájdalom miatt) levették a gipszet és kiderült, hogy mélyvénás trombózisa lett. 3 hét kórházi kezelés után (mindenféle kontroll… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A kollega vizsgálta, és ha emellett nem tud megfelelő kezelést javasolni, sajnos én sem tudok mit mondani.

 • Kedves doktornő. Már napok óta fájt a jobb vállam, mintha be lett volna akadva, nehéz volt az oldalirányu…

  Kedves doktornő.
  Már napok óta fájt a jobb vállam, mintha be lett volna akadva, nehéz volt az oldalirányu emelés. Ma délután távolsági busz ablakát próbáltam kinyitni, amikor éles pattanást éreztem és nyilalló fájdalmat.
  A karomat birom mozgatni, de a WC utáni tisztálkodás fájdalommal jár a jobb könyök felett , a biceps izomzat alsó részénél. Ha behajlitom a kart, akkor a bal oldalon rendesen kidomborodik az izom, a jobb karon pedig a felkar belső oldalára van helyeződve. És mintha hiányozna egy része a husomnak a váll alatt. .. A fájdalom végigsugárzik az egész karon le az ujjakig.
  Leszakadt volna? Mi lesz velem. Kell mütét, vagy elég a kezelés is?
  Most született kisunokám és nagy segitségre van szüksége a lányomnak.
  Várom válaszát, mire számithatok. Üdvözlettel: Éva

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Mielőbb forduljon szakorvoshoz, ha biceps szakadás, talán még vissza lehet varrni.

 • Jonapot kivanok.rividen elmeselem mi tortent.Ejszakara a csuklomon hagytam egy hajgumit,ami reggelre…

  Jonapot kivanok.rividen elmeselem mi tortent.Ejszakara a csuklomon hagytam egy hajgumit,ami reggelre teljes kezfej zsibadast okozot,rezben elmult de a huvejkujjam mar tobb oraja zsibbatnak erzem,tornaztattam ,eroltettem de semmi,es agodni keztem.
  Kerdesmem mi a teendo?Varom mielobbi valaszat

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Idővel kelyreáll a keringés.

 • Jó napot!

  Pár napja elkezdett fájni "valamim" ..ha sóhajtok,vagy tüsszentek belenyilal a jobb oldalamon kisugározva a jobb vállamba⁄karomba⁄hátamba⁄mellembe.. nem tudom mi lehet ez.. lehet csak elaludtam? de tapogatásra nem érzek fájdalmat csak mozgásra és levegővételkor. nem… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Valószínűleg borda, vagy kisízületi blokkja van, manuálterapeutához forduljon.

 • Tisztelt Doktornő!

  22 éves lány vagyok, kétoldali csípőficammal és dongalábbal születtem, ezeket 1-3 éves koromban 4 műtéttel helyrehozták. A megterhelést sosem bírtam annyira, mint az egészséges gyerek társaim, most is problémáim vannak a hosszabb gyaloglással, futást szinte egyáltalán… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Meg kellene mutassa magát ortopéd szakorvosnak, mert vizsgálat és rtg. nélkül nem lehet megmondani, hogy milyen mértékben kopott el az ízület, de lehetséges, hogy gyógytorna még segíthet.

 • Bocsánat most láttam, hogy csecsemőkkel foglalkozik. Elnézést ...

  Bocsánat most láttam, hogy csecsemőkkel foglalkozik. Elnézést ...

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Elsősorban gyermekekkel, de nemcsak...

 • Köszöntön főorvos asszony! 42 éves vagyok és a jeligés betegségben is szenvedek. 2006- februárban…

  Köszöntön főorvos asszony!

  42 éves vagyok és a jeligés betegségben is szenvedek.
  2006- februárban bal bokatörést(trimall) szenvedtem majd a kórházban a seb belobbant gennyes volt kb 15 hónapig. Rendszeres kezelés(57alk) után elmult, de visszamaradt a járásképtelenség, amit 11 hónap mankó és rehab után járni ismét tudtam de a bokám szinte merev volt. 2008-as felülvizsgálás megállapította, hogy a felső ugróízületem csontosodott lábfej le-fel nem mozog. Rendszeres gyógytorna után is max 1⁄3 mozgásra képes.
  Most jelenleg napi kb 2km séta után (napi dolgok elvégzése stb) után a következő nap mankó és fájdalomcsillapító nem tudok elindulni. Több órás "bemelegítés" után részben mankóval tudom elvégezni dolgaim.
  Ez ismétlődik rendszeresen. Fém csavar van a lábamban. Rheumatológus látta, háziorvos folyamatosan kezel(pl: Xefo nevű gyógyszer, kenőcsök stb)
  De ennek ellenére a fájdalmaim az ízületekben és szalagokban rendszeres és erősen zavaró( erősen sántikálok míg be nem járódik ).
  Némi támpontot kérnék!
  Köszönettel : Zoltán

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Sajnos, amiatt, hogy a törés⁄az izület elfertőződött, az izület nem tudott maradéktalanul jól gyógyulni, emiatt van a fájdalom és a mozgásbeszűkülés. Ha nagyfokú panaszt okoz, a boka merevítése jöhet szóba.

 • Tisztelt Doktornő! A 12 éves lányomnál, a napokban vettem észre, hogy deréktájon asszimetrikus. Gerincferdülésre…

  Tisztelt Doktornő!

  A 12 éves lányomnál, a napokban vettem észre, hogy deréktájon asszimetrikus. Gerincferdülésre gyanakszom, de eddig még senki nem vette észre. Lányom tornázik, rendszeresen mozog, erős hátizomzata van. Érdeklődnék, hogy esetleg ez lehet-e az egyik oldalának jobban terhelése miatt. Bejelentkeztem már Önökhöz, csak nem tudom, hogy ha van, mennyi az előjegyzési idő és kell-e bármilyen beutaló, vagy magánrendelő révén vihetem csak úgy a lányomat.
  Köszönettel:
  I. Szilvia

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Magánrendlőbe nem kell beutaló. A 308646847 telefonszámon tud időpontot egyeztetni.

 • Tisztelt Doktornő! Nagyfiam katonai főiskolára jelentkezett! Nagy meglepetésünkre scoliosis, k.m.n.…

  Tisztelt Doktornő!

  Nagyfiam katonai főiskolára jelentkezett! Nagy meglepetésünkre scoliosis, k.m.n. diagnózissal alkalmatlannak minősítették. (jobbra connx háti scoliosis, a derék íve jobb old.elsimult, kifejlett hát izomzat.)
  Teljesen meglepett minket, hiszen soha nem említette egyetlen orvos sem (gyermekorvos, iskolaorvos, háziorvos).
  Ortopédiai vizsgálatot javasolnak, mely elvileg felülbírálhatja a döntésüket. Mennyire számít ez a diagnózis súlyosnak?

  Tisztelettel: D. Ágnes

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Maga a diagnózis nem súlyos, a kérdés az, hogy a vizsgálat milyen, mekkora eltérést mutat. Ortopédiai vizsgálat fogja megmutatni, hogy milyen kezelésre (elég-e csak a gyógytorna, vagy fűző is kell) lesz szüksége.

 • Az lenne a kérdésem, hogy térd röntgen álló felvételnél a következő eredményt kaptam: valgus állású térdizületek. Állandóan…

  Az lenne a kérdésem, hogy térd röntgen álló felvételnél a következő eredményt kaptam: valgus állású térdizületek.
  Állandóan fájnak a térdeim, gyakran kattognak és menés közben befelé fordulnak, sokszor olyan mintha ki akarna fordulni.
  2 hét múlva megyek a reumatológiára, addig is ön el tudná nekem magyarázni hogy ez a valgus állású térdizület mit jelent és hogy kezelhető e valamilyen formában?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  X térd

 • Tisztelt Doktornő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy majd 2 hónapja minden reggel nagyon nagy…

  Tisztelt Doktornő!

  Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy majd 2 hónapja minden reggel nagyon nagy fájdalmakra ébredek. Annyira fáj mindenem, hogy alig tudok felkelni és legjobban a lapockáim táján fáj. A felöltözés is fél óráig tart...Napközben nincsen gond a hátammal, azt hiszem bemelegszik... A matracomat már kicseréltem keményebbre, de az sem segített.
  Kérem adjon tanácsot milyen szakorvost keressek fel, hogyan tudnám a fájdalmamat enyhíteni.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Forduljon manuálterápiával foglalkozó gyógytornászhoz.

 • Tisztelt Doktornő!

  A 3 éves kislányomnak időnként térd és sípcsont fájdalmai vannak,ilyenkor sántítva megy és nagyon fájlalja a lábát kb 1- 1,5 hétig.A házi orvos szerint ez növési fájdalom, fájdalomcsillapító szedését javasolta, amit nem szivesen adok folyamatosan ilyen hosszú ideig.Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Sajnos ellent kell mondjak a kollegának, mert ebben a korban előfordul, ha semmi komolyabb elváltozás nincs a háttérben, hogy a növekedéssel együttjáró átmeneti izomgyengeség miatt túlfáradnak az izmok,… Még több

 • Tisztelt Doktornő! Leletemről szeretném megtudni, mit is jelentenek. "Terdsinben erkezik, melyben…

  Tisztelt Doktornő!

  Leletemről szeretném megtudni, mit is jelentenek.

  "Terdsinben erkezik, melyben KÉM ok.
  Terde duzzadt. Terdkalacs fajdalmas."


  "Bal avt-n terdsin, melyben KÉM rendben. Terde duzzadt, patella ballotalhato."

  Mi az a "KÉM" minek a roviditese, es az "avn-n"

  Előre is köszönöm:
  Robert

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A KÉM" olyan szakzsargon, amit a kifejezetten térd vizsgálatát végző orvosok használnak az utóbbi időben. Én már régen tanultam, és sohasem használtam ilyen rövidítést, így erre nem tudok választ.
  "avn"= alsó végtagon

 • Tisztelt Doktornő!
  22 éves lány vagyok és az a problémám, hogy pár napja elkezdett fájni a fejem és nyakam. Mostanában nagyon mozgásszegény és stresszes életet élek sajnos. Ez nem múlik el és olyan gyengének érzem a fejem, mintha majdnem le akarna esni, mindemellett zsibbadni szokott a karom és… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A korábban alkalmazott fájdalomcsillapítás mellett rendszeres nyak és hátizom erősítő torna végzése javasolt.