A betegek kérdései (10735)

 • Tisztelt doktor nő! A kisfiamnak(8 éves) achillesz rövidülése van,már több mint 3 éve járunk gyógytornára…

  Tisztelt doktor nő!
  A kisfiamnak(8 éves) achillesz rövidülése van,már több mint 3 éve járunk gyógytornára és úszni,de nem tapasztalom a javulást és elgondolkoztam a műtéten.A lábujjai már egy kissé el vannak deformálódva.Azt szeretném meg tudni mivel jár a műtét és mi a gyógyulás folyamata.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A műtét lényege az in meghosszabbítása, de azt az operáló orvos tudja megmondani, hogy azt milyen módszerrel végzi, utána gipszrögzítés szükséges általában 4 hétig. Utána valószínűleg szükséges gyógytorna.

 • Jó estét kívánok! Az lenne Önhöz a kérdésem, hogy június közepén lesz egy térd műtétem egy tok bemetszés!…

  Jó estét kívánok!
  Az lenne Önhöz a kérdésem, hogy június közepén lesz egy térd műtétem egy tok bemetszés! a kérdésem az lenne h ha akkor lesz a műtétem akkor július 1-től ülő munkát végezhetek-e? konkrétan pénztáros munkáról van szó
  Válaszát előre is köszönöm

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Kezelőorvosával beszélje meg.

 • Tisztelt doktornő, 31 éves nő vagyok!már 10-dik napja hogy nem nagyon tudok mozogni!hirtelen történt,a…

  Tisztelt doktornő, 31 éves nő vagyok!már 10-dik napja hogy nem nagyon tudok mozogni!hirtelen történt,a geincemnél a fájdalom,ami nem akar múlni!természetessen már,annyirta javult,hogy menni már tudok kisérő nélkül,de nem tudok kiegyenesedni!a körzeti orvostól kértem inekciót,de csak gyógyszereket adott!a kb 3 napig rettenetes fájdalmaim voltak,a párom vitt ki a mosdóba is,de akkor szédültem is és hánytam,ha megmozditottak!ma voltam röntgenen ,de nem értem ami benne van!kérem legyen kedves,és segítsen hogyan kell értelmezni!köszönettel! A lumbalis lordosis ive ellapult!a csigolyatestek középmagassak!a praesacralis porcrés egyenletesen kis -közepes fokban beszűkült! az S.I arcusan a középvonalban résszerü záródási hiány látszik!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Mérsékelt kopásos tünetek. De a panaszai - ha nincsenek ideg nyomási tünetek(bénulás), akkor inkább izom eredetűek. Kemény fekhely, lábak felpócolása (csípőben, térdben hajlított helyzet -kb úgy, mint amikor a földön fekszik és a lábát az ágyra teszi fel), vagy oldalekvés ugyanilyen helyzetben, fájdalomcsillapító, izomlazító szedése, majd a panaszok csökkenése mellett gyógytorna, fizioterápia javasolt. A szédülést, hányást nem magyarázza.

 • Kedves Doktor Nő ! A segítségét szeretném kérni. Gyermekem 20 -éves nagyon fáj a háta ma volt röggenen…

  Kedves Doktor Nő !

  A segítségét szeretném kérni. Gyermekem 20 -éves nagyon fáj a háta ma volt röggenen és ezt a leletet kapta. A DL szakaszon mérs.foku S alaku torsio scoliosis látható. Szeretném megkérdezni, hogy ez mit jelent.
  Válaszát előre is köszönöm:
  Timi

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Serdülőkorban kialakult gerincferdülés, amit a vizsgáló (iskola, házi...) orvosnak észre illett volna vennie, és gerinctornát kellett volna végeznie. Most már "csak" maradványtünet, az izmok kifáradása okozza a panaszokat, gyógytornát kell megtanulni, és rendszeresen végezni.

 • Kedves Doktornő!
  Az előző vizsgaidőszak végén kezdődött el egy elég intenzív hátfájás (kb. 36 órát görnyedtem egyhuzamban, ez után jelentkezett), de miután vége lett a vizsgaidőszaknak, szépen lassan elmúlt elmúlt a háfájás.
  Most ahogy újra elkezdődött a vizsgaidőszak, újra elkezdett fájni… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Valószínűleg van kisízületi blokkja, manálterapeutával kellene oldatni, ill. egy gerinctornát megtanulni, amit a vizsgaidőszakban is végezni kellene.

 • Kedves Doktornő! Nyolc éve súlyos asztmás vagyok .Jelenleg napi 8 mg medrolt szedek.Az utóbbi másfél…

  Kedves Doktornő!

  Nyolc éve súlyos asztmás vagyok .Jelenleg napi 8 mg medrolt szedek.Az utóbbi másfél évben nyolcszor törött el a bordám.Az utóbbi időben nem tudok oldalt feküdni ,mert minden levegővételnél ropog a bordám. Nem fáj , de nagyon nehezen viselhető el.

  Tisztelettel: Németh László

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Nincs kérdése. A Medrol szteroid, meg kellene nézetni, nincs-e osteoporosisa (csontritkulás), ill. a kezelőorvosával kellene megbeszélnie a teendőket.

 • Tisztelt Doktornő!

  25 éves, kb heti rendszerességgel sportoló fèrfi vagyok. Az utóbbi időkben többször előfordult, hogy az éjszakai alvásból erős csipő körüli fájdalommal ébredek. Általaban valamelyik oldali csípőcsontnál jelentkezik egy kifele sugárzó szúró fájdalom. Fájdalomcsillapítokon… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Szükséges lenne szakorvosi vizsgálat.

 • Tisztelt Doktornő! Megütöttem a farok csigolyát és a környékét. Az ülés és a a mozgás nagyon fájdalmas.…

  Tisztelt Doktornő! Megütöttem a farok csigolyát és a környékét. Az ülés és a a mozgás nagyon fájdalmas. Fastum géllel kenem és vizes borogatást rakok rá.A kérdésem --mikor forduljak orvoshoz, mikor várható javulás? Válaszát előre köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Nagyon lassan várható javulás, mert a farokcsont fölött nincs izompárna, a bőr alatt közvetlenül a csont van, és ez bizony nagyon érzékeny. Puha párnán, és mindig egészen hátracsúszva, a combjain üljön, hogy az ülőgumót terhelje, ne a farokcsont területét.

 • Tisztelt doktornő! 73éves vagyok. Egy éve volt csípő cement nélküli TEP műtétem. Pingpongozhatok…

  Tisztelt doktornő!

  73éves vagyok. Egy éve volt csípő cement nélküli TEP műtétem. Pingpongozhatok e?
  Válaszát előre is köszönöm. Nagy Márta

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Ha panaszmentes, miért ne.

 • TISZTELT DR NÖ .ÉNLACZKÓJULIANNA VAGYOK SAJNOS GYEREKKOROM OTA VAGYOK MOZGÁS KORLÁTOZOT.ORTOPÉD NYELVEN…

  TISZTELT DR NÖ .ÉNLACZKÓJULIANNA VAGYOK SAJNOS GYEREKKOROM OTA VAGYOK MOZGÁS KORLÁTOZOT.ORTOPÉD NYELVEN DOMBA LÁBAIM VANNAK.17ÉVES KOROMIG KAPTAM A FELEMELT CSP-ÉT. MÁR KILENCÉVE NEM KAPOK MAGAM UTÁN SEMIT.EZÉRT KÉRNÉM ÖNT NYUJCSON NEKEM SEGITCSÉGET,HA VAN RÁ MOD.ÉVENTE EGYSZER MEGKAPOM A 10500-FT MOZGÁSKORÁTOZOT TÁMOGATÁST ANNYI AZ ELÁTÁS. HAMÁR IGYALAKULTA HELYZETEM JÁRJON NEKEMIS MIJÁR A TARTOS BETEGEKNEK.VÁROM VÁLASZÁT EMAILCIMMEMRE

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A Magyar Államkincstár, az OEP honlapján, ill. a "tartós betegség" "támogatás" (stb) címszóval kereshet rá az interneten, hogy mi az, amit igénybe tud venni, de a mostani változások mellett nem hiszem, hogy többet kaphatna, sok minden egyebet is megvonnak.

 • Tisztelt Doktornő! Anyámnak mindkét térdébe évekkel ezelőtt protézist ültettek be. Állandó fájdalomra…

  Tisztelt Doktornő!
  Anyámnak mindkét térdébe évekkel ezelőtt protézist ültettek be.
  Állandó fájdalomra panaszkodik, most már két könyökmankóval közlekedik, amit nem orvos írt fel. Több orvos is állítja, hogy semmi gond nincs a protézisekkel. Hiszek Nekik, mert mikor azt gondolja, hogy nem látjuk, bot és mankó nélkül is tud menni.
  Ön szerint kíméletre vagy rendszeres terhelésre van szüksége a protézises térdeknek?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelettel: Ditta

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Rendszeres terhelésre, hiszen azért történt a műtét, hogy járjon. Ha nem ez lett volna a cél, fölösleges volt a műtét. Rendszeres gyógytorna végzése javasolt.

 • Tisztelt Doktornő! Tavaly augusztusban leestem a lépcsőn, alám fordult a bokám. Nehezen tudtam vele…

  Tisztelt Doktornő!

  Tavaly augusztusban leestem a lépcsőn, alám fordult a bokám. Nehezen tudtam vele menni, kétszeresére duzzadt, a bokacsont alatt a talpam éléig belilult a lábam. Amikor a bal oldalamra feküdtem, nem bírtam letenni a lábamat az ágyra, csak ha raktam alá párnát. Bokarögzítőt használtam és kb. 2 hét elteltével elmentem az ügyeletes (házi)orvoshoz. Ő azt mondta, hogy porckopásom van és írt fel Porcerőt, amit egy hónapig kellett szednem. Sajnos így egy év elteltével is néha fáj a bokám (főleg, ha rajta ülök), most is látni, hogy egy kicsit meg van dagadva a másikhoz képest, de rendesen tudok vele menni. Viszont a minap egész napos sétát tettem vele és sajnos majdnem ugyanúgy fáj, mint amikor elestem. Mi lehet ez a fájdalom? Mivel kezeljem?

  Köszönettel,
  Ildikó

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Sajnost ezt azonnal kellett volna diagnosztizálni, azaz azonnal kellett volna orvoshoz fordulni, mert lehet, hogy szalagésrülése volt, ezt most már nehéz ill. alapvetően nem lehet kezelni. Megpróbálhatja, hogy manuálterápiával is foglakozó gyógytornászhoz fordul, akinek -talán - sikerül bemozgatnia.

 • Tisztelt Doktornő.Erdeklődni szeretnék hogy Proenzi 3 kúrát szeretnek elkezdeni,napi 2 tablettát ajanlanak,az…

  Tisztelt Doktornő.Erdeklődni szeretnék hogy Proenzi 3 kúrát szeretnek elkezdeni,napi 2 tablettát ajanlanak,az lenne a kérdésem hogy a 2 tablettát egyszerre vagy 1 reggel 1 este kell bevenni?Válaszát és segitségét előre is köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Ha nem úgy szerepel, hogy 2x, akkor egyszerre kell bevenni

 • Tisztelt Doktornő!

  Olyan problémám lenne, hogy édesapámat január közepén diagnosztizálták boka töréssel és gipszet kapott a lábára. Két héttel később (állandó fájdalom miatt) levették a gipszet és kiderült, hogy mélyvénás trombózisa lett. 3 hét kórházi kezelés után (mindenféle kontroll… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A kollega vizsgálta, és ha emellett nem tud megfelelő kezelést javasolni, sajnos én sem tudok mit mondani.

 • Kedves doktornő. Már napok óta fájt a jobb vállam, mintha be lett volna akadva, nehéz volt az oldalirányu…

  Kedves doktornő.
  Már napok óta fájt a jobb vállam, mintha be lett volna akadva, nehéz volt az oldalirányu emelés. Ma délután távolsági busz ablakát próbáltam kinyitni, amikor éles pattanást éreztem és nyilalló fájdalmat.
  A karomat birom mozgatni, de a WC utáni tisztálkodás fájdalommal jár a jobb könyök felett , a biceps izomzat alsó részénél. Ha behajlitom a kart, akkor a bal oldalon rendesen kidomborodik az izom, a jobb karon pedig a felkar belső oldalára van helyeződve. És mintha hiányozna egy része a husomnak a váll alatt. .. A fájdalom végigsugárzik az egész karon le az ujjakig.
  Leszakadt volna? Mi lesz velem. Kell mütét, vagy elég a kezelés is?
  Most született kisunokám és nagy segitségre van szüksége a lányomnak.
  Várom válaszát, mire számithatok. Üdvözlettel: Éva

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Mielőbb forduljon szakorvoshoz, ha biceps szakadás, talán még vissza lehet varrni.

 • Jonapot kivanok.rividen elmeselem mi tortent.Ejszakara a csuklomon hagytam egy hajgumit,ami reggelre…

  Jonapot kivanok.rividen elmeselem mi tortent.Ejszakara a csuklomon hagytam egy hajgumit,ami reggelre teljes kezfej zsibadast okozot,rezben elmult de a huvejkujjam mar tobb oraja zsibbatnak erzem,tornaztattam ,eroltettem de semmi,es agodni keztem.
  Kerdesmem mi a teendo?Varom mielobbi valaszat

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Idővel kelyreáll a keringés.

 • Jó napot!

  Pár napja elkezdett fájni "valamim" ..ha sóhajtok,vagy tüsszentek belenyilal a jobb oldalamon kisugározva a jobb vállamba⁄karomba⁄hátamba⁄mellembe.. nem tudom mi lehet ez.. lehet csak elaludtam? de tapogatásra nem érzek fájdalmat csak mozgásra és levegővételkor. nem… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Valószínűleg borda, vagy kisízületi blokkja van, manuálterapeutához forduljon.

 • Tisztelt Doktornő!

  22 éves lány vagyok, kétoldali csípőficammal és dongalábbal születtem, ezeket 1-3 éves koromban 4 műtéttel helyrehozták. A megterhelést sosem bírtam annyira, mint az egészséges gyerek társaim, most is problémáim vannak a hosszabb gyaloglással, futást szinte egyáltalán… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Meg kellene mutassa magát ortopéd szakorvosnak, mert vizsgálat és rtg. nélkül nem lehet megmondani, hogy milyen mértékben kopott el az ízület, de lehetséges, hogy gyógytorna még segíthet.

 • Bocsánat most láttam, hogy csecsemőkkel foglalkozik. Elnézést ...

  Bocsánat most láttam, hogy csecsemőkkel foglalkozik. Elnézést ...

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Elsősorban gyermekekkel, de nemcsak...

 • Köszöntön főorvos asszony! 42 éves vagyok és a jeligés betegségben is szenvedek. 2006- februárban…

  Köszöntön főorvos asszony!

  42 éves vagyok és a jeligés betegségben is szenvedek.
  2006- februárban bal bokatörést(trimall) szenvedtem majd a kórházban a seb belobbant gennyes volt kb 15 hónapig. Rendszeres kezelés(57alk) után elmult, de visszamaradt a járásképtelenség, amit 11 hónap mankó és rehab után járni ismét tudtam de a bokám szinte merev volt. 2008-as felülvizsgálás megállapította, hogy a felső ugróízületem csontosodott lábfej le-fel nem mozog. Rendszeres gyógytorna után is max 1⁄3 mozgásra képes.
  Most jelenleg napi kb 2km séta után (napi dolgok elvégzése stb) után a következő nap mankó és fájdalomcsillapító nem tudok elindulni. Több órás "bemelegítés" után részben mankóval tudom elvégezni dolgaim.
  Ez ismétlődik rendszeresen. Fém csavar van a lábamban. Rheumatológus látta, háziorvos folyamatosan kezel(pl: Xefo nevű gyógyszer, kenőcsök stb)
  De ennek ellenére a fájdalmaim az ízületekben és szalagokban rendszeres és erősen zavaró( erősen sántikálok míg be nem járódik ).
  Némi támpontot kérnék!
  Köszönettel : Zoltán

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Sajnos, amiatt, hogy a törés⁄az izület elfertőződött, az izület nem tudott maradéktalanul jól gyógyulni, emiatt van a fájdalom és a mozgásbeszűkülés. Ha nagyfokú panaszt okoz, a boka merevítése jöhet szóba.