A betegek kérdései (10792)

  • Tiszteltt Dr. Nő Nekem lenne egy olyan problémám hogy hogy egy hónap alatt elkopik a cipőm talpa.De…

    Tiszteltt Dr. Nő
    Nekem lenne egy olyan problémám hogy hogy egy hónap alatt elkopik a cipőm talpa.De legjobban a saroknál kopik meg a nagylábuj kezdeténél.
    Válaszát előre is köszönöm
    Tisztelettel:Laci

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Keményen jár.

  • A férj egészségi problémája gyógyítható sok mozgással

    Jó napot kivánok tisztelt Doktornő! A következő kérdéssel fordulunk Önhöz: a férjemnek 2OO7-ben mélyvénás trombozis volt a bal lábán. Idöben kórházba került,s utána is pontosan betartotta a javasolt gyógymódokat- szoritó harisnya,mozgás stb. Kb. egy éve, már a harisnyát sem kell viselnie.Egy valamit… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A nagyon meleg víz nem jó, egyébként a gyógyfürdő nem káros.

  • Tisztelt Doktor Nő! 37 éves férfi vagyok. Kb. két hónapja előjött a vesekövem, ezért 1 hétig a…

    Tisztelt Doktor Nő!

    37 éves férfi vagyok.

    Kb. két hónapja előjött a vesekövem, ezért 1 hétig a lépcsőkön úgy mentem lefelé, hogy fel lábon ugráltam (110kg vagyok). El is ment a vesekövem 1 hét alatt, viszont kb. két hete egy leguggoláskor reccsenést hallottam a térdemben, majd fájni kezdett, kicsit beduzzadt, égő érzést éreztem a térdkalácsomban, ami kisugárzott egészen a combom felső részéig. Aznap pihentettem 2 nap múlva el is múlt a fájdalom, de általában 2 naponként ismét előjön a fájdalom(enyhébben, mint amikor először fájt)., majd megszűnik.

    Ha magam alá hajtom a lábamat a széken ülve, akkor a térdkalács felett egy feszítő, tompa fájdalmat érzek.

    Lehet ez az ugrálástól, Doktornő? Mit tanácsol, forduljak orvoshoz?

    Köszönöm: Feri

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet a túlterheléstől. A mozgáskorlátozottság az izületi folyadékszaporulattól van, idővel fel fog szívódni, addig próbálja meg egy kicsit kímélni.

  • Tisztelt Főorvosnő. Férjem csontizotóp vizsgálatra ment. Babatervezés szempontjából lesz valamilyen…

    Tisztelt Főorvosnő.

    Férjem csontizotóp vizsgálatra ment. Babatervezés szempontjából lesz valamilyen káros hatása a spermiumokra?
    Ilyenkor kell kitakarást kérni, mint röntgennél?

    Köszönöm szépen válaszát.

    Tisztelettel: Anna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Mivel az éráramba keül az izotop, a takarás semmit sem ér. Nem lesz káros hatása

  • Tisztelt Főorvosnő! 53. éves édesanya vagyok, sokat ülök számítógép előtt és az elmúlt évek során…

    Tisztelt Főorvosnő!

    53. éves édesanya vagyok, sokat ülök számítógép előtt és az elmúlt évek során nagyon meghíztam. Bár járok gyógyfürdőbe, amikor tehetem, mégis sokszor annyira fáj a hátam jobb oldala és közepe, hogy kifejezett szenvedést okoz. Tulajdonképpen szinte állandó a fájdalom, néha az ágyról csak féloldalra eltekeredve tudok felállni.

    Közben volt egy melanoma műtétem 2010-ben, ami hüvelykujj végperc amputációval zárult, de kizárták az áttét lehetőségét, bár mammográfián a főorvos úr figyelmeztetett, hogy ez az a ráktípus, amely kikerüli a sentinel nyirokcsomókat is.

    Most fogok hasi UH vizsgálatra menni, azután nyár végén visszamenni kontrollra az Onkológiai Intézetbe. Bár láttam, hogy a metszeti képek kizárták az áttét lehetőségét és a tüdőfelvételek is jók (nem dohányzom), de egyrészt félek, hogy mégis lehet áttét (az megjelenhet a csontban, szemben..ott is találtak, a szemben 2010-ben valamit, de nem volt egyértelmű, hogy mit..).

    Mit tanácsol, ilyen erős hátfájással menjek ortopédiára? Már voltam reumatológián a helyi SZTK-ban, de kézfájdalomra is csak injekciókat írtak. Sajnos nem feltételezem, hogy előírnák itt helyben (egyik budapesti kerület) az MRI vizsgálatot. Sima röntgen ki tudja mutatni a hátfájdalom okát vagy akkor kellene más helyet keresnem, ahol alaposabb kivizsgáláson eshetek át? Kérhetek esetleg a háziorvostól az ORFI-ba beutalót?

    A csontsűrűség vizsgálatom teljesen jó, arra figyelek. Sajnos, azt tudom, hogy a felszedett 40-50 kg nagy teher...próbálok majd infraszaunával fogyni. Az tudja oldani a hátfájdalmat, de ugye mindenképpen ki kell vizsgáltatni és utána menni infraszaunázni és a gyógyfürdőbe?

    Köszönettel: M.Ibolya

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Mindenképpen célszerű ilyen előzmények után megvizsgáltatni magát (ortopédián), ha nem találnak eltérést, akkor manuálterapeutához forduljon segítségért.

  • Tisztelt Doktornő? Mekkora bajnak minősül,ha 4 hónapos gyermekem uh vizsgálatán a femurfej csontmagja…

    Tisztelt Doktornő?

    Mekkora bajnak minősül,ha 4 hónapos gyermekem uh vizsgálatán a femurfej csontmagja nem jelent meg?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Teljesen normális még.

  • Tisztelt Doktornő! Azzal a panasszal fordulok Önhöz, hogy körülbelül 6-7 napja folyamatosan szédülök,…

    Tisztelt Doktornő!

    Azzal a panasszal fordulok Önhöz, hogy körülbelül 6-7 napja folyamatosan szédülök, bármerre forgatom a nyakam jobbra-balra-fel-le szúró és égető érzést érzek és nem merek egy irányba sem fordulni, semmilyen munkára nem tudok koncentrálni a szédülés és közbe-közbe lévő hányinger miatt, ilyenkor iszonyatosan fáj a fejem. Néha nem reagálnak a végtagjaim arra amire szeretném s mintha részeg lennék úgy próbálok közlekedni. Az elalvás egy hatalmas nagy kihívás, az ébredés viszont rémálom ilyenkor egyszerre tör rám mindenfajta fájdalom az eddig felsoroltak közül. Nem tudom mihez kezdhetnék remélem Ön tudja majd a választ a problémámra s hálás lennék ha segíteni tudna rajtam tanácsával.

    Köszönettel:
    Egy aggódó 20 éves férfi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Próbáljon meg habszivacs nyakgallért viselni (nem írható fel, de patikában, gyógyászati segédeszköz boltban kapható), főleg éjszaka. De célszerű lenne, ha felkeresné a háziorvosát, mert több betegség első tünete is lehet.

  • Természetes szülést szeretne az anya de erõs fájdalma van

    Tisztelt Doktornő!

    33+4 hetes várandós vagyok. Tegnap bementem a kórházba, ahol majd szülni fogok, azzal a panasszal, hogy néha járás közben viszonylag erős nyilalásszerű fájdalmat éreztem a szeméremcsontomnál. Ez mára szinte teljesen elmúlt.
    Mivel első babámat várom, így nem tudtam… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ez azért alakult ki, mert a szervezete már kezd felkészülni a szülésre. Csak gondolja végig, milyen szűk a medencénk, és mekkora a baba feje. Ha az anyai hormonok hatására a szalagok nem lazulnának meg,… Még több

  • Meddig lehet a Clexane 4000 injekciót használni, anélkül hogy ez káros lenne a szervezetre, vagy a vérképre.…

    Meddig lehet a Clexane 4000 injekciót használni, anélkül hogy ez káros lenne a szervezetre, vagy a vérképre. Én már második hónapja szúrom magam.
    Két csigolyámat feltöltötték és szilánkosra törött a sarkam. Nem lenne szükség egy kontroll vérvételre? Az injekció beadása után rossz a közérzetem és hányingerem is van. A járógipszet csak 3 hét múlva veszik le.

    Köszönettel:

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Amíg nem tud teljesen terhelni, addig célszerű a véralvadásgátló adása, mert így kisebb a kockázata a trhrombozisnak, tüdőembóliának. (A lelassult keringés mellett előszeretettel alakul ki vérrög, ami ezeket okozza). Azaz még a gipszlevétel után is célszerű alkalmazni. De a kezelőorvosa úgy is szólni fog, ha már nem kell. Szerintem csak pszichések a tünetei (én is szúrtam magam több, mint 4 hónapig, tény, hogy nem kellemes, de semmi ilyen tünete nincs).

  • Tisztel Doktornő! Szeretném a véleményét kérni! A múlt hónapban volt egy Arthroscopos térd műtétem.Meniscus…

    Tisztel Doktornő!
    Szeretném a véleményét kérni! A múlt hónapban volt egy Arthroscopos térd műtétem.Meniscus sérült részit eltávolították.Találtak még Invertált ACL szakadást.Az orvos azt mondta,hogy ennek megoldására egy másik műtét szükséges.De szerinte nálam már nem lehet műteni mert 41 éves vagyok.Ön szerint lehet-e vagy szükséges-e a műtét?Illetve ha igy marad nem fognak hamarabb elkopni a porcok?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Marcsi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ha nem okoz instabilitást, panaszokat, akkor -szerintem- nem kell operálni (de ez az én véleményem). Rendszeres combizom erősítő gyakorlatokkal stabilizálni lehet a térdizületet, és hosszú ideig panaszmentes lehet. A porcunk sajnos igy is, úgy is kopik.

  • Tisztelt Főorvosnő! Kérem segítsen, mert tanácstalan vagyok. Körülbelül januártól erősen fáj a jobboldali…

    Tisztelt Főorvosnő!
    Kérem segítsen, mert tanácstalan vagyok.
    Körülbelül januártól erősen fáj a jobboldali felkarcsontom. Főleg éjszaka,
    alvás közben sokszor felébredek a fájdalomra.
    A helyi rheumatológus a két váll összehasonlító röntgene után megállapította
    hogy nincs törés! Mitől lenne, ha semmilyen trauma nem érte, és éjjel álmomban kezdődött, és azóta is megvan. Ezután vállbursitist diagnosztizált, adott az ízületbe 3 injectiót, írt fel gyógyszert, de a helyzet csak rosszabbodott. Ezért nem megyek vissza hozzá szívesen, és az Ön megtisztelő véleményére és tanácsára vagyok kíváncsi.
    Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.
    ui.: több gerincsérvműtétem volt, illetve bal láb narancs nagyságú hygroma
    műtét, majd rá egy évre ugyanott Bakery cysta műtét.
    januárban pajzsmirigy lobectomia. A vállam ill. felkarom már előtte is nagyon fájt.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Célszerű lenne ortopéd szakorvoshoz fordulnia (nemcsak írásban), mert vizsgálat nélkül nem lehet megmondani, mi okozhatja. Ha tud, keressen olyat, aki vállal foglalkozik.

  • Tisztelt Dr.nő ! Három hete sportolás közben összeütköztem az ütközés pont a mellkasom közepén ér a…

    Tisztelt Dr.nő !
    Három hete sportolás közben összeütköztem az ütközés pont a mellkasom közepén ér a szegycsontomnál.
    Lassan javul azaz szűnik a fájdalom,de bal oldalon a kulcs csont alatti bordám még duzzadt és fájdalmas nyomásra illetve a szegycsontom is érzékeny még.
    Voltam vele orvosnál a röntgen nem állapított meg törést.
    Az lenne a kérdésem mitől lehet hogy duzzadt a bal oldali rész és mit javasol mivel lehet ezt kezelni,és mennyi a gyogyulási idő?

    Üdvözlettel:

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Csonthártya alatti bevérzés. Phenylbutazon, Flector gél (tapasz) használható. Nem tudom megmondani mennyi idő alatt gyógyul.

  • Kedves Doktor Nő! 25 éves lány vagyok, általános iskolába meg gimnáziumban sokat görkorcsolyáztam,…

    Kedves Doktor Nő!

    25 éves lány vagyok, általános iskolába meg gimnáziumban sokat görkorcsolyáztam, bicikliztem, néha futottam, majd az egyetem alatt nemigen volt időm sportolni, csak télen jártam el síelni, snowboardozni, néhányszor futottam csak, eléggé elpunnyadtam. Lassan 2 hónapja elkezdtem futni heti 2x. Az elején már éreztem, hogy a bal térdem hajlatában hátul és oldalt is néha belenyilal a fájdalom. Gondoltam először, hogy rossz volt a talaj, vagy nem melegítettem be eléggé. Aztán a későbbiekben már volt pár alkalom, hogy simán le tudtam futni a 2-3km-em, volt amikor már 4-et fájdalom nélkül, vagy nagyon kicsi fájdalommal. Viszont mostanában megint minden futásnál érzem, hogy fáj, ilyenkor annyira belenyilal, hogy alig birok lépni, és szinte kihat az egész lábszáramra. Ma is ez történt, már 2 km-t se tudtam elfutni, mert annyira erős volt a fájdalom, hogy abba kellett hagynom, majd alig tudtam hazasétálni. Tavaly egyszer lépcsőzés közben is rámjött ez a fájdalom, olyan mintha valami becsípődne, és nagyon fáj:S Mi lehet a probléma? Érdemes ezzel a problémával ortopédushoz fordulnom? Köszönettel, Lili

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Igen, célszerű lenne megmutatnia magát szakorvosnak, hogy kizárják a súlyosabb eltérést. Ha nincs más baj, combizom erősítő tornával stabilizálni tudja a térdizületét. Futáskor viseljen térdrögzítőt.

  • Tisztelt Doktornő, 34 éves vagyok, 2 hónappal ezelőtt egy az adena vírus által okozott hányás, fosás…

    Tisztelt Doktornő,
    34 éves vagyok, 2 hónappal ezelőtt egy az adena vírus által okozott hányás, fosás után 2 napra herpeses tünetek jelentek meg a hajas fejbőrömön, amiket herpesil kezeléssel 5 nap alatt megszüntettünk, de még a tünetek megjelenésével egy időben fülcsengés jelentkezett folyamatos kábaság érzéssel, bizonytalan jellegű szédüléssel. Véreredményben minden negatív, lumbálpunkció is negativ, fülorrgége negatív, látásvizsgálat negatív. 2 hónapja tart az állapot. Nyaki MR: nyaki szakaszon középső harmadban enyhe kyphosis, A C.III. discuson mérsékelt körkörös elődomborodás látható, mely a myelont nem éri el. A C. IV. discuson kissé kifejezettebb előboltosulás van, mely bal oldalon a forament felére beszűkíti, jobb oldalon az előredomborodás excentrikus, 3.5 mm-es, a jobb oldali forament jelentősen beszűkíti.
    Okozhatja ez ezt a folyamatos bedrogozott állapotot, mintha folyamatosan alacsony lenne a vérnyomásom, vagy vmi vírusra kell fogni? Van enyhe karzsibbadásom is éjszaka, illetve folyamatosan úgy érzem, h a végtagjaimban nincs erő.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A fertőzés hozta elő, de lehet nyaki gerinc mozgásával összefüggő eltérés is. Óvatos nyaki gerinctorna csökkentheti a panaszait.

  • Mutatóujjban az inak sérülése miatti mozgás nehézségeinek kezelése

    TISZTELT DOKTORNŐ! 44 éves vagyok.Négy héttel ezelőtt belefűrészeltem a bal mutatóujjamba.A sérülés inakig terjedő egy in teljesen átvágva egy részlegesen sérült.Csontsérülés nincs.Belső idegvarrat és külső varrat után 10 nap gipsz viselése volt.Jelenleg duplájára dagadt és csak félig hajlítható.A doktornő… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Legyen türelmes, a lágyrészsérülés gyógyulási ideje kb. ugyanannyi, mint a törésé. Valóban a duzzanat miatt is nehezebb a hajlítás. Borogassa, kenje fájdalomcsillapító kenőccsel, és szorgalmasan tornáztassa Még több

  • Bal oldali háti gerinc fájdalmat mi okozza a felvétel alapján?

    Tisztelt Doktor Nő. azzal a kérdéssel szeretnék Őzhöz fordulni, hogy 2008 áprilisába volta, MR vizsgálaton. Akkor az alábbiakat állapították meg.
    T.1 T2 súlyozott ÉS stir sagittalis sikú felvételeket készítettünk a Th XI-től a sacrumig. T2 súlyozott axialis felvételeket készitettünk az LIV-V… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Inkább kisizületi blokk okozza a tüneteit. Keressen fel gyógytornászt, manuálterapeutát.

  • Tisztelt Andrássy Doktornő! Körülbelül 3 napja lefekvés után kezdtem el érzni a bal lábamban a térdhajlat…

    Tisztelt Andrássy Doktornő!
    Körülbelül 3 napja lefekvés után kezdtem el érzni a bal lábamban a térdhajlat felett nyilaló fájdalmat. Azóta ha ülök sokszor érzem ugyanezt az érzést, a térdhajlat alatt a vádli legfelső része körül. Nem fáj nagyon, csak időnként belenyilal, kellemetlen. Lehetséges, hogy meghúzhattam és amiatt érzem?
    Válaszát előre is köszönöm,
    Egy 24 éves lány

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet, hogy az ízületi tok (lágyrész) becsípődött a csontok közé, pihentesse, borogassa, ha nem szűnnek a panaszok, keressen fel szakorvost.

  • Tisztelt Doktornő! Azt szeretném kérdezni,hogy a lúdtalpam miatt lehet-e,hogy a jobb talpamon egy kisebb…

    Tisztelt Doktornő! Azt szeretném kérdezni,hogy a lúdtalpam miatt lehet-e,hogy a jobb talpamon egy kisebb csomó tapintható,elég fájdalmas,olyan érzéshez hasonlítanám,mint amikor begörcsöl a láb....csak ez nem akar elmúlni.Lúdtalpbetétet vettem,de ugyanúgy fáj,ha fekszek,vagy ülök,akkor is olyan mintha folyamatosan görcsölne.Ön szerint mitől lehet?Válaszát előre is köszönöm:Tisztelettel:Kovács Mariann

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A betéttől azonnal nem fognak elmúlni a tünetei. Próbáljon meg kálcium, magnézium készítményt szedni. Maszírozza át a lábát naponta többször. Látatlanban ennyi

  • Jónapot :) szeretném kérdezni mi bajom lesz, ha esetleg nem szúrom magamat injekcióval ? napi1 kellene…

    Jónapot :)
    szeretném kérdezni mi bajom lesz, ha esetleg nem szúrom magamat injekcióval ?
    napi1 kellene de nem szertném szúrni egyáltalán, mi bajom lehet és mennyi idő múlva kb?
    előre is köszönöm !

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Thrombozis, tüdőembólia, ezek szövődményét nézze meg az interneten.

  • Tisztelt Doktornö! 43 éves nö vagyok,néhány hete fáj a hátam föleg lefekvéskor.amig ülök állok nincs…

    Tisztelt Doktornö!


    43 éves nö vagyok,néhány hete fáj a hátam föleg lefekvéskor.amig ülök állok nincs különösebb fájdalmam de amikor lefekszek ugy érzem mintha beakarna csipödni.a hátam közepe körül érzem.az is aggaszt hogy ha fekszek és köhögnöm kell odahasit a fájdalom.kérem tanácsoljon valamit mit tegyek.köszönettel.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Forduljon manuálterápiával foglalkozó gyógytornászhoz, aki a blokk oldása mellett megtanítja a megfelelő gyógytorna gyakorlatokra, amikkel megszüntetheti a panaszokat.