A betegek kérdései (10807)

  • Lábfájdalom, melyet a hideg önt el, és persze gerincferdülés is van

    Tisztelt Doktornő! Hetek illetve már hónapok óta tartó lábfájdalmam van mind akettőben ,amely ég , szúrkál,néha a meleg önti el,néha a hideg,igaz álló munkát végzek boltban,36 éves vagyok.Mostanra már úgy felerősödött hogy sokszor erre kelek fel,zsibbadni nem zsibbad,csak olyan érdekes érzés van benne.Voltam… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Érsebészeti, ill. neurológiai kivizsgálás javasolt, ha nincs statikai oka a panaszainak.

  • A kislány csípõizülete kötött, lehet-e késõbb probléma?

    Kedves Doktornő!

    Kislányunk most 4 hónapos. A családban volt csípőficam, ezért elküldtek minket ultrahangra, vizsgálatkor azt mondták kicsit kötött a csípő. Terpeszpelenkát hordunk, tornázunk és heti egyszer gyógytornászhoz járunk, mert keze is nyaka is feszes kicsit.
    A 3. UH-n… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem tisztem kritizálni az UH-t végző kollegát, de nem értem, hogy milyen alapon kategorizálta a látott képet. Minél nagyobb az alfa szög, és minél kisebb a béta, annál egészségesebb a csípőízület. (4 hónapos… Még több

  • Kedves doktornő! Sarkamon csonthártya gyulladás lett. Az orvos Dindol tablettát írt rá, napi kétszer…

    Kedves doktornő!

    Sarkamon csonthártya gyulladás lett.
    Az orvos Dindol tablettát írt rá, napi kétszer egyet, de nem írta rá mennyi ideig kell szedni, a gyógyszerben 30 darab van.
    Illetve még egy kérdésem lenne: én nebivolol vérnyomáscsökkentőt szedek, iletve asztmás vagyok így is szedhetem a nidolt?
    Köszönettel: Anett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Gondolom, vissza kellene mennie hozzá kontrollra. Ha megszűntek a panaszai, nem kell szednie. A többi nem zárja ki a szedését.

  • Tisztelt Doktornő! Pár hónapja nyilaló fájdalmat érzek a bal lábamba,egészen combtól a térdemig.Kb.…

    Tisztelt Doktornő!
    Pár hónapja nyilaló fájdalmat érzek a bal lábamba,egészen combtól a térdemig.Kb. minden fél órában érzem hol erősebben,hol gyengébben.Mi lehet ennek az oka?
    Válaszát előre is köszönöm,
    Üdv:Edina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    valamilyen keringési zavar.

  • Árpád vagyok a gerinc kérdéses aszt szeretném még meg kérdezni hogy amit tetszett írni hogy a csigolyák…

    Árpád vagyok a gerinc kérdéses aszt szeretném még meg kérdezni hogy amit tetszett írni hogy a csigolyák növekedési zavara az mit jelent pontosan és mért fáj meg mivel lehet gyógyítani

    köszönettel: Árpád

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Serdülőkorban még képlékenyebbek a növekedési porcok, és bizonyos okok következtében a csigolyák növekedése átmeneti zavart szenved, a zárólemez gyengébb, mint a porckorong. (Úgy kell elképzelni, mint egy lassan kötő betont, aminek nem megfelelő a zsaluanyaga, és nem kocka lesz belőle, amikor megköt.) Nem a csont fáj, hanem az elfáradó izmok. Gyógytornakezelés javasolt.

  • Aszt szeretném meg kérdezni hogy a leletem alapján mi a baja a gerincemnek:Háti kyphosis megtartott corpusok…

    Aszt szeretném meg kérdezni hogy a leletem alapján mi a baja a gerincemnek:Háti kyphosis megtartott corpusok átl.magasak, peremek épek a zárólemezeken kp. alsó háti csig kiesebb schmoril herniák .
    L lordosis megtartott, zárólemezek kp. dors harmatban enyén , ivelten kimélyültek. ennyi lenne jó volna ha tudna nekem mondani valamit róla

    köszönettel: Árpád

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Serdülőkorában lehetett egy csigolya növekedési zavara, ami így gyógyult.

  • Tisztelt doktornő! 53 éves nő vagyok, és azt szeretném kérdezni hogy az izomtömegvesztés elkerülése…

    Tisztelt doktornő!
    53 éves nő vagyok, és azt szeretném kérdezni hogy az izomtömegvesztés elkerülése érdekében milyen leucin tartalmu készitményt tudna ajánlani. 3 hete leszakadt a jobb bicepsem. gipszben van 21-ig...

    A bal bicepsem is nagyon fáj, gondolom a féloldalas,teljes terhelés miatt....
    A neten találtam a leucin hiány miatti korral járó izomvesztést és érdekelne egy szakember véleménye .
    Válaszát előre is köszönöm Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem tudom, mert nem foglalkozom vele.

  • Kedves Doktornő ! Néhány ujjam utolsó porcán megjelentek a Heberden csomók. Még nem okoznak gondot,…

    Kedves Doktornő !
    Néhány ujjam utolsó porcán megjelentek a Heberden csomók. Még nem okoznak gondot, de a jobb kéz mutatóujján már nagyobb és kissé eltorzultabb. Kezd az ujjam vége bal felé hajolni. Van-e erre műtéti megoldás, vagy valami egyéb kezelés, amivel megállítható a folyamat ? 3-4 ujjamon még nem észlelek ilyen duzzanatokat.
    Előre is köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A Heberden csomó reumatoid arthritis jele, reumatológiai kezelés javasolt.

  • Tisztelt Doktornő! Nyaki gerinc MR vizsgálati eredményem értékeléséhez kérném a segítségét. A nyaki…

    Tisztelt Doktornő!
    Nyaki gerinc MR vizsgálati eredményem értékeléséhez kérném a segítségét.
    A nyaki lordosis megtartott. A csigolyaperemeken kis osteophyta felrakódás látható. A discusok víztartalma csökkent. A myeloncentralis helyzetű, kóros jelintensitás nem figyelhető meg benne. A L.II.-IV. discusok dorsalisan keskenyebbek, hátsó kontúrjuk kiegyenesedett. A peremszéli osteophytak a durazsákon benyomatot okoznak, a myelont nem érik el. A C.V.-VI.csigolyák közötti discuson centralisan körülírt kiboltosulás is megfigyelhető, amely a durazsákot szintén mérsékelt fokban comprimalja. A neuroforamenek tágassága megtartott. Kérdésem, hogy ezek miatt lehet-e állandó fejfájásom, kézzsibbadásom? Ha igen, akkor milyen gyógymód javasolt? Válaszát előre is köszönöm: Jucus

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kopásos tünetek, okozhatják a panaszait. Javaslom, hogy menjen vissza ahhoz a kollegához, aki MR-re irányította. Egyrészt Ő ismeri az Ön tüneteit, másrészt Neki kell előírni a terápiát, anélkül nem vehet igénybe semmilyen kezelést.

  • Tisztelt Főorvosnő! Páromnak kb.5 éve kisebb autóbalesete során hátracsapódott a feje.Azóta folyamatos…

    Tisztelt Főorvosnő!
    Páromnak kb.5 éve kisebb autóbalesete során hátracsapódott a feje.Azóta folyamatos fájdalmai vannak a nyaki csigolyáknál,amit naponta szedett fájdalomcsillapítóval bír csillapít.Volt röntgen és kontrasztos MR vizsgálata,de semmi eltérést nem találtak.A fájdalom az évek során kicsit enyhült.
    Van valami lehetőség feltárni ennek a fájdalomnak az okát,esetleg megszüntetni?
    Előre köszönöm válaszát.
    Anna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Próbáljon meg manuálterapeutához fordulni, mert kialakulhatott kisizületi blokk.

  • Tisztelt Doktor Nő! Második gyermekemmel 22 hetes kismama vagyok és 5 napja bal oldalon petefészek…

    Tisztelt Doktor Nő!

    Második gyermekemmel 22 hetes kismama vagyok és 5 napja bal oldalon petefészek tájékon főleg mozgás hatására belenyilall, belehasít néha annyira hogy egyik oldalamról problémát okoz a másikra átfordulni vagy csak egyszerűen felállni és elindulni. Voltam az orvosomnál nem talált semmit, de azt mondta hogy keressem fel az ortopédiát, mert más lehet a baj. Esetleg Ön találkozott már hasonló esettel? Mi lehet a probléma? Tényleg menjek ortopédiára?
    Előre is köszönöm válaszát
    Tisztelettel:
    Tóthné
    Egy kétségbeesett kismama

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Látatlanban nem tudom megmondani, valóban célszerű lenne felkeresnie egy ortopéd szakorvost.

  • Kedves Doktornö! A kisfiam 2 éves és oxigén hiánnyal születet.Körülbelül 4hónapos korában vettük észre…

    Kedves Doktornö!
    A kisfiam 2 éves és oxigén hiánnyal születet.Körülbelül 4hónapos korában vettük észre hogy a bal kezével nem nyul a dolgok után csak a jobb kezével és a bal kezét mindig ökölbe tartotta.Akkor igazolodott be az oxigén hiány okozta baj,miszerint baloldali bénulasa van.Már lassan másfél éve hordjuk gyogytornára és konduktív tornára de a keze még mindig nem javul és már szemmel látható a külömbség a két keze között.Szerencsére már elindult a bal lába befelé áll és sokszor csak huzza maga után.A kezével viszont még mindig nem fog meg semmit és még mindig ökölbe van legtöbbször.Azt szeretném tudni hogy ön mit javasolna mert nagyon elvagyok keseredve,hogy igy marad , és ezért szenvedni fog nagyobb korába amikor elindul ovodába iskolába és a többi gyerek más szemmel fog rá nézni,esetleg kiközösytik.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Sajnos a csecsemőkori agyi sérülés (oxigénhiány) következménye, hogy egyik, vagy mndkét oldal beidegzése sérül. Annak kell örülni, amit sikerül elérnie, és nem azon keseregni, ami nem megy. A gyerekek sokkal toleránsabbak, mint a felnőttek, és nem közösítik ki a "más" gyerekeket.

  • Tisztelt Doktornő! Kéthete megrándult a bokám keletkezett egy vérömleny illetve külbokaszalagom megnyúlt,…

    Tisztelt Doktornő! Kéthete megrándult a bokám keletkezett egy vérömleny illetve külbokaszalagom megnyúlt, és az volt még az ambuláns lapra írva hogy izület alatt 10 fokkal nyitható. Ezt nem tudom mit jelent. illetve kaptam rá egy hétig fekvőgipszet, aztán választanom kellett hogy bokarögzítő vagy járógipsz. persze a bokarögzítő mellett döntöttem, mert holnaptól szeretnék dolgozni, nem tudom jól teszem-e, mivel a fekvőgipsz levételekor azt írták rá az ambuláns lapra hogy a vérömleny elkezdett felszívódni de a bokaszalag még mindig megnyúlt, ill. izület alatt 10 fokkal nyitható. Az orvos azt mondta hogy ha rá tudok állni dolgozhatok. Végül is rá tudok állni, de azért még szokott fájni. Mennyire terhelhetem, ill. mit jelent az hogy izület alatt 10 fokkal nyitható, az jó vagy rossz. köszönöm előre is a válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Az, hogy "nyitható", azt jelenti, hogy még laza a szalag. A bokarögzítőt ne hagyja el, amennyire rá tud állni, annyira terhelheti.

  • Tisztelt Doktor Nő! Mostanában elég sokat fájnak a lábaim. Főként zsibbasztó érzés fog el, illetve nehéznek…

    Tisztelt Doktor Nő!
    Mostanában elég sokat fájnak a lábaim. Főként zsibbasztó érzés fog el, illetve nehéznek érzem a lábaimat és gyengének. Olyan mintha izomlázam is lenne. Főként időváltozáskor van ez!
    Volt egy térdműtétem, de nem fognám erre mert a másik lábam is ugyanúgy fáj. Fél éve voltam ortopédián mikor műtöttek, de más egyéb bajt nem tapasztaltak. Az időt érezné?
    20 éves vagyok.
    Mit javasolna? Nem szeretnék gyógyszert szedni rá ennyi idősen, esetleg valami természetesebb megoldás?
    köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet, hogy magnézium, vagy kálcium hiányzik a szervezetéből, lehet, hogy keringési zavar. Meg lehetne próbálni, a táplálékkiegészítővel, ill. váltott hideg-meleg vizes láb áztatással, valamint keringésjavítő értornával.

  • Kedves Doktornő! 25 éves lány vagyok, testmozgást tekintve, bár sokat mozgok (gyaloglás, amikor lehetőség…

    Kedves Doktornő!

    25 éves lány vagyok, testmozgást tekintve, bár sokat mozgok (gyaloglás, amikor lehetőség van rá úszás vagy bicikli, gyerekekkel foglalkozom, így sokat emelgetek, guggolászom, és ugrálok), nem sportoltam soha. Baleset nem történt. Március óta vannak problémák a térdemmel. Reumatoid artritist állapítottak meg, a gyulladás miatt az artroscopiát nem végezték el. Góckutatás megvolt - enyhe arcüreggyulladás ugyanazon az oldalon, antibiotikumos kezelés megtörtént. A laborleletek nem mutattak nagy eltérést, egyedül a süllyedés volt valamelyest magasabb a kelleténél.
    Az MR-t április végén végezték, az eredmény elég siralmas lett.

    "PD SPAIR, T1 sagittalis, PD SPAIR coronalis, valamin T2 axialis sequentiák készültek.
    Igen nagy mennyiségű folyadékfelszaporodás látható, ennek vastagsága meghaladja az 1,6cm-t. A synovialis hártya megvastagodása is ábrázolódik, ennek mértéke 3-5mm, helyenként azonban eléri a 7mm-t is.
    A elülső keresztszalag feltünően egyenetlen szerkezetű és vastagsága nem egyenletes.
    Az eminencia közeli tartományban a szalag szélesebb és a hátsó-felső szakaszon elkeskenyedett.
    A hátsó keresztszalag jeladása ugyan egyenletes, de lefutása nem harmonikus, ami instabilitásra utal. "

    Több orvos látta a leleteket, a véleményekben bár voltak eltérések, mind úszást, biciklizést és pihentetést javasoltak. Az egy hete szedett gyulladáscsökkentő úgy érzem elég hatásos.
    A kérdéseim a következők:
    Lehet a porckopás valami egyéb betegségnek a tünete vagy egyszerűen csak ez van és tényleg semmi nem indokolja?
    Mire számíthatok a későbbiekben? Újra és újra elő fog jönni a gyulladás? Vagy egyszerűen hozzá kell szokni a folytonos fájdalomhoz? Vége lesz egyszer ennek?
    Mit tehetek a térdek instabilitása ellenében?

    Segítségét előre is köszönöm,
    Orsolya

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ha valóban reumatoid arthritise van, azt a reumatológusok megfelelően tudják kezelni. Azzal egyensúlyban lehet tartani a gyulladást és a megfelelően végzett rendszeres izomerősítés mellett hosszú ideig lehet panaszmentes.

  • Tiszteltt Dr. Nő Nekem lenne egy olyan problémám hogy hogy egy hónap alatt elkopik a cipőm talpa.De…

    Tiszteltt Dr. Nő
    Nekem lenne egy olyan problémám hogy hogy egy hónap alatt elkopik a cipőm talpa.De legjobban a saroknál kopik meg a nagylábuj kezdeténél.
    Válaszát előre is köszönöm
    Tisztelettel:Laci

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Keményen jár.

  • A férj egészségi problémája gyógyítható sok mozgással

    Jó napot kivánok tisztelt Doktornő! A következő kérdéssel fordulunk Önhöz: a férjemnek 2OO7-ben mélyvénás trombozis volt a bal lábán. Idöben kórházba került,s utána is pontosan betartotta a javasolt gyógymódokat- szoritó harisnya,mozgás stb. Kb. egy éve, már a harisnyát sem kell viselnie.Egy valamit… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A nagyon meleg víz nem jó, egyébként a gyógyfürdő nem káros.

  • Tisztelt Doktor Nő! 37 éves férfi vagyok. Kb. két hónapja előjött a vesekövem, ezért 1 hétig a…

    Tisztelt Doktor Nő!

    37 éves férfi vagyok.

    Kb. két hónapja előjött a vesekövem, ezért 1 hétig a lépcsőkön úgy mentem lefelé, hogy fel lábon ugráltam (110kg vagyok). El is ment a vesekövem 1 hét alatt, viszont kb. két hete egy leguggoláskor reccsenést hallottam a térdemben, majd fájni kezdett, kicsit beduzzadt, égő érzést éreztem a térdkalácsomban, ami kisugárzott egészen a combom felső részéig. Aznap pihentettem 2 nap múlva el is múlt a fájdalom, de általában 2 naponként ismét előjön a fájdalom(enyhébben, mint amikor először fájt)., majd megszűnik.

    Ha magam alá hajtom a lábamat a széken ülve, akkor a térdkalács felett egy feszítő, tompa fájdalmat érzek.

    Lehet ez az ugrálástól, Doktornő? Mit tanácsol, forduljak orvoshoz?

    Köszönöm: Feri

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet a túlterheléstől. A mozgáskorlátozottság az izületi folyadékszaporulattól van, idővel fel fog szívódni, addig próbálja meg egy kicsit kímélni.

  • Tisztelt Főorvosnő. Férjem csontizotóp vizsgálatra ment. Babatervezés szempontjából lesz valamilyen…

    Tisztelt Főorvosnő.

    Férjem csontizotóp vizsgálatra ment. Babatervezés szempontjából lesz valamilyen káros hatása a spermiumokra?
    Ilyenkor kell kitakarást kérni, mint röntgennél?

    Köszönöm szépen válaszát.

    Tisztelettel: Anna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Mivel az éráramba keül az izotop, a takarás semmit sem ér. Nem lesz káros hatása

  • Tisztelt Főorvosnő! 53. éves édesanya vagyok, sokat ülök számítógép előtt és az elmúlt évek során…

    Tisztelt Főorvosnő!

    53. éves édesanya vagyok, sokat ülök számítógép előtt és az elmúlt évek során nagyon meghíztam. Bár járok gyógyfürdőbe, amikor tehetem, mégis sokszor annyira fáj a hátam jobb oldala és közepe, hogy kifejezett szenvedést okoz. Tulajdonképpen szinte állandó a fájdalom, néha az ágyról csak féloldalra eltekeredve tudok felállni.

    Közben volt egy melanoma műtétem 2010-ben, ami hüvelykujj végperc amputációval zárult, de kizárták az áttét lehetőségét, bár mammográfián a főorvos úr figyelmeztetett, hogy ez az a ráktípus, amely kikerüli a sentinel nyirokcsomókat is.

    Most fogok hasi UH vizsgálatra menni, azután nyár végén visszamenni kontrollra az Onkológiai Intézetbe. Bár láttam, hogy a metszeti képek kizárták az áttét lehetőségét és a tüdőfelvételek is jók (nem dohányzom), de egyrészt félek, hogy mégis lehet áttét (az megjelenhet a csontban, szemben..ott is találtak, a szemben 2010-ben valamit, de nem volt egyértelmű, hogy mit..).

    Mit tanácsol, ilyen erős hátfájással menjek ortopédiára? Már voltam reumatológián a helyi SZTK-ban, de kézfájdalomra is csak injekciókat írtak. Sajnos nem feltételezem, hogy előírnák itt helyben (egyik budapesti kerület) az MRI vizsgálatot. Sima röntgen ki tudja mutatni a hátfájdalom okát vagy akkor kellene más helyet keresnem, ahol alaposabb kivizsgáláson eshetek át? Kérhetek esetleg a háziorvostól az ORFI-ba beutalót?

    A csontsűrűség vizsgálatom teljesen jó, arra figyelek. Sajnos, azt tudom, hogy a felszedett 40-50 kg nagy teher...próbálok majd infraszaunával fogyni. Az tudja oldani a hátfájdalmat, de ugye mindenképpen ki kell vizsgáltatni és utána menni infraszaunázni és a gyógyfürdőbe?

    Köszönettel: M.Ibolya

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Mindenképpen célszerű ilyen előzmények után megvizsgáltatni magát (ortopédián), ha nem találnak eltérést, akkor manuálterapeutához forduljon segítségért.