A betegek kérdései (10753)

  • Tisztelt Doktornő! Szerdán e héten,6 éves gyermekem le esett a bicikli tárolóról. Bal karját,könyökét…

    Tisztelt Doktornő!



    Szerdán e héten,6 éves gyermekem le esett a bicikli tárolóról.
    Bal karját,könyökét fájlalta.Igazából semmi külső jelét nem láttuk sérülésének.De látszott rajta,hogy fáj neki.
    Szerda éjjel traumatológiára bementünk.
    Az orvos ránézésre már mondta,hogy eltört neki.
    Majd pár perc múlva meg röntgenezték.
    Kb. félóra múlva közölte velünk az orvos,hogy mázlista a fiam mert nem kell műteni.
    Rá pár perc múlva begipszelték válltól-kézfejig.
    Közölte,hogy három hétig kell,hogy rajta legyem majd a gipsz.
    Azt mondta csütörtökön,vagyis másnap menjünk vissza kontrollra, megnézik a gipszelést.

    Tegnap,csütörtökön vissza mentünk.
    Egy másik orvos nézte meg,aki azt mondta,hogy egy hét múlva menjünk vissza,mert leveszik a gipszet és újra meg röntgenezik.Mire én megkérdeztem,hogy pontosan hol tört el a csontja? a válasza az volt,hogy nem biztos az,hogy el van törve...
    Vagyis a két orvos ezek szerint ellent mondott egymásnak?
    Nem tudjuk pontosan most mi van.
    A röntgen leletéből ha tudna segíteni hogy pontosan mi lehet vele?
    Ide leírom.



    Rtg: subperiost supracond.törés,disloc.nincs



    Nagyon szépen köszönjük a válaszát!
    Szántosi Nikoletta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A friss sérülés után az első rtg. nem mindig mutatja a törést, mert az csak akkor lesz látható, amikor a törés körüli felszívódási zóna mutatkozik. Így a kontroll rtg. mindig indokolt, bár a rtg. leírás törésre utal. (A könyököt alkotó csontok egyikén.)

  • Jó napot Doktornő! 19 éves lány vagyok, s a térdemmel vannak problémáim. Nem veleszületett rendellenességről…

    Jó napot Doktornő!

    19 éves lány vagyok, s a térdemmel vannak problémáim. Nem veleszületett rendellenességről van szó, hanem 7-8 évvel ezelőtt alakult ki. A térdkalácsaim \\"belefelé fordultak\\" abból kifolyólag, hogy sokszor és hosszú ideig kifordított térdekkel ültem, s ennek következményeit csak néhány éve vettük észre. A diagnózisaim a következők: lúdtalp, végtaghossz különbség (szerzett), Chondromalacia patellae, A lábak rendellenessége k.m.n., és a térd veleszületett rendellenessége. (azt hiszem az egyik szakorvos félreértette a dolgot, és azért írt fel veleszületett rendellenességet, mint ez utólag kiderült). Panaszaim ritkán vannak, legfőképpen akkor, ha sokáig ugyanúgy tartom, illetve ha nagyon megterhelem. Az orvos szerint műtétre csak akkor kerüljön sor, ha erősebbek a panaszok. A kérdésem az volna, hogy mennyire lenne káros így sportolni (futni, biciklizni) ? Nem élsportoló szeretnék lenni, csak napi fél óra mozgásban gondolkodom, mert amit a tanulmányaimból kifolyólag jelenleg csinálok, az nagyon egészségtelen.
    Válaszét előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Szerintem minél többet sportol, annál kevesebbek lesznek a panaszai.

  • Tisztelt Doktornő! 35 éves még gyermektelen nő vagyok. Kb.5 éve szenvedek azon panaszokkal, hogy…

    Tisztelt Doktornő!

    35 éves még gyermektelen nő vagyok.
    Kb.5 éve szenvedek azon panaszokkal, hogy időnként egyik pillanatról a másikra nem bírnak megtartani a lábaim,elgyengülök,ézéketlenné válnak a végtagjaim így összerogyok.
    A derekam és csípőm tájékán erős és az idő folyamán egyre erősebb intenzitású lágy részre sugárzó fájdalmaim vannak és a mozgási nehézségek is gyakoribbak.
    Többször voltam orvosnál, SBO-ra is bevittek. Ideggyógyászaton sclerosis multiplex irányába kezdtek vizsgálni(agyvíz vétel,immunológia, háti-és koponya MR volt) negatív eredménnyel,így a pszhiatrián kötöttem ki, azonban a fájdalmaim és az időszakos járási nehézségeim nem szűntek.
    Utóbbi alkalommal reumatológust kerestem fel, aki elküldött lumbális gerinc röntgenre, izotópos csontvizsgálatra,és lumbális MR-re és nőgyógyászatra-a két utóbbi utóbbi negatív lett.
    Status:Nyak,váll mozg.kivihetőek.Dors.szak.b-ra conv.scoliosis.Paralumb.izomton fok.Gerinc szakasz ütögetésre érzékeny.
    Föld-ujj táv:20cm Lassegue mk.o.50’ poz.Csípők végállásban köt.térdek,bokák szabadok igen élénk av-i refl.
    Az iránydiagnózis:lumbago ischiassal

    A röntgen eredménye:
    Mérsékelt balra convex torsios scoliosis mellett, a peremeken egy-egy ostheophyta van. Az L.V. discusrés kp.beszűkült.

    Izotópvizsgálat eredménye:
    A metabolikus fázisban készített vizsgálat képein, a vázrendszer éles kontúrral rajzolódik ki.A hólyagaktivitás miatt a medence csontjai ill. sacrum csak részben véleményezhetőek. A csípőizületekben kp. fokú arthropathia.

    Kérem a doktornőt, hogy értelmezze nekem ezeket a leleteket!
    Lehetséges,hogy 2 vizsgálat mutat vmi eltérést MR pedig nem? Kezdem azt gondolni, hogy hipohonder vagyok és az egész csak egy rossz álom.Mit tanácsol?
    Tiszteletteljes Köszönettel: Zsuzsa

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Az ischiász lehet izom eredetű is, emellett nem kell rtg. (MR) eltérésnek lennie, de kezelni kell. Gyulladáscsökkentő- fájdalomcsillapító, gyógytorna, fizioterápia segíthet.

  • Tisztelt Doktornő! Azt elfelejtettem írni, hogy alapállapotban rendesen tartja a lábát, és a lúdtalpa…

    Tisztelt Doktornő!

    Azt elfelejtettem írni, hogy alapállapotban rendesen tartja a lábát, és a lúdtalpa miatt már 2 éve szupi gyógyszandát hord.

    Renáta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Az előbbi válaszom áll.

  • Tisztelt Doktornő!
    A lányom 3 és fél éves, már egy éve észrevettem, hogy mind két lábfejét séta közben néha befelé fordítja. Mondtam a háziorvosnak, voltunk ortopédián, és elengedték a fülük mellett. Lúdtalpa is van, gondoltam attól. Bár a nagyobbik gyermekem is lúdtalpas, de neki nincs ilyen… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem kell vele semmit sem tenni. Mivel befelé forgat, automatikusan dolgozik a lúdtalp ellen (próbálja ki, ha befelé fordított lábbal lépked, hol húzódik az izom). Ettől függetlenül a lábtorna (interneten… Még több

  • Kedves Doktornő!

    Három hónapja érzek fájdalmat főleg terhelésre (focizás közben) a két lábam között a lovaglóizomnál. Főleg a a labda rúgása során érzek egy hatalmas fájdalmat ami kisugárzik az alhasba is. Orvosi tanácsra pihentettem, kenőccsel kentem, fizikoterápián vettem rész,de semmi… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ez nem letapadás, hanem túlterhelés tünete, valószínűleg az adductor izomzat eredése meghúzódott egy rossz mozdulat során. Készült rtg. felvétel a medence csontokról? Nincs ott elváltozás? Legjobb lenne,… Még több

  • Tisztelt Doktornő!

    53 éves nő vagyok kétoldali csípőprotézissal.Mostanában kaptam időpontot műtétre,mely során kicserélnék a régit új protézisra.A műtő orvosom az előzetes megbeszélésen 20% esélyt adott arra,hogy a műtét sikerül,viszont már ideje lenne cserélni.Ez eléggé felzaklatott,ugyanis… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem tudom, milyen panaszai vannak. Még fiatal, mióta él protézissel? Miért kellene kicserélni? Sajnos valóban nagy a kockázata annak, hogy nem sikerül cserélni a protézist, tehát a panaszai ismeretében… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Mindkét lábfejemen a középső lábujjam görbe, amik kipúposodnak a többi lábujj mellett…

    Tisztelt Doktornő!

    Mindkét lábfejemen a középső lábujjam görbe, amik kipúposodnak a többi lábujj mellett ...
    A körömtől az első és a második ujjperec között van begörbülve.
    Gondolom az ín görbíti..
    Sokszor a görbe lábujjaimat nyomja a legtöbb cipőm, és nehezen találok jót, ami nem nyom..
    Nincs-e rá módszer, hogy egyenesebbek legyenek?
    Várom válaszát és köszönöm szépen!

    Vera

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Jó lúdtalpbetét segíthet, de valószínűleg a műtét a végleges megoldás.

  • Tisztelt Doktornő! 45 éves nő vagyok, derékfájás és jobb oldalon csomó-érzet miatt MR vizsgálaton…

    Tisztelt Doktornő!

    45 éves nő vagyok, derékfájás és jobb oldalon csomó-érzet miatt MR vizsgálaton voltam, mert gyógytorna, fizikoterápia, gyógyszeres kezelés nem hozott eredményt.
    "A csigolyatestek magassága szabályos, az L.I. corpusban kis haemangioma látható.
    A felső lumbális szakaszon a zárólemezeken kisebb-nagyobb Schmorl herniák vannak.
    A peremek megnyúltak.
    A porckorongok mérsékelten laposabbak, dehidráltak.
    Az L.I. discuson bal oldali laterális potrusio látható, mely gyököt eléri és minimálisan komprimálja.
    Az L II.-V.discusokon kisfokú körkörös protrusiok figyelhetők meg, melyek érdemi térszűkületet nem okoznak.
    A kisízületekben az alsó szakaszon közepes fokú arthrosis."

    Aggódom, ez kezelhető?

    Köszönettel: Kati

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A rendszeresen végzett gyógytorna, fizikoterápia javíthat a helyzetén.

  • Kedves Doktor Nő ! Köszönöm szépen a gyors válaszát.(A DL szakaszon mérs.foku S alaku torsio scoliosis…

    Kedves Doktor Nő !
    Köszönöm szépen a gyors válaszát.(A DL szakaszon mérs.foku S alaku torsio scoliosis látható.) Szeretném megkérdezni, hogy a gyógytorna mellé az úszást is tanácsolja -e . Jelenleg most a xilox 50- et kapta . Vajon az állandó hátfájás el fog - e múlni neki.
    Válaszát előre is nagyon köszönöm:
    Szép Napot
    Timi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Az úszás is javasolt. Az izom erősödésével a panaszok csökkennek, ill. megszűnhetnek.

  • Tisztelt föorvosnö! szeretném meg kérdezni 11-éves kisfiamnak kivájtlábat álapitotak meg járunk gyogytesire…

    Tisztelt föorvosnö!
    szeretném meg kérdezni 11-éves kisfiamnak kivájtlábat álapitotak meg járunk gyogytesire de sajnos elég sürün fáj a fej szédül és mostanában még fázik is a lába szeretném meg kérdezni hogy ezek a panaszok összefüggenek-e a kivájtlábbal
    válaszát nagyon szépen köszönöm tisztelettel naranka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nincs összefüggés

  • Tisztelt Doktornő!

    Kisfiam 3,5 éves. Esténként elalvás előtt többször felsírt, hogy nagyon fájnak a lábai, ott "ahol kezdődnek az ujjai". Alul is, felül is. Én semmilyen sérülésnyomot nem fedeztem fel, a bőre is épnek tűnik. Azt még nem sikerült kiderítenem, milyen jellegű a… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    LEhetséges, hogy a növekedéssel összefüggésben "izomláz" jellegű fájdalma van, ez szokott jönni-és elmúlni rövid időn belül. Egy kis maszírozás segít.

  • Tisztelt Doktornő! 14 éves kislányomnak 2 évvel ezelőtt volt egy térdficama szerencsére a térdszallagok…

    Tisztelt Doktornő!

    14 éves kislányomnak 2 évvel ezelőtt volt egy térdficama szerencsére a térdszallagok nem sérültek műtétre nem került sor.A térdrögzítő levétele után gyógytornára jártunk,a kerékpározáshoz néha használ térdvédőt patellfixet is írtak ki neki amit tornaórán használ.Mostanáig nem is volt problémánk de ma újból kiment a térde de most vissza is ugrott magától.Azt szeretném megkérdezni Öntől hogy van esély rá hogy gyógytornával csökkentsük az esélyét az ilyen kiugrásoknak esetleg \\"kinövi\\" vagy csak a műtét javít rajta?
    Az orvosnál szó volt kisebb lézeres műtét lehetőségéről is. Elmondaná röviden hogy ez mivel járna ha vállalnánk és ez megoldaná végleg a problémánkat?

    Segítségét előre is köszönöm!
    Tisztelettel:Enikő

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A lézeres műtétről nem tudok mit mondani, mert nem végzem. A gyógytornával nagyon jól meg lehet erősíteni a combizomzatot, és stabilizálni a szalagokat.

  • Üdvözlöm Főorvos asszony! Köszönöm válaszát! De nem akarok műtétet. Valami más megoldást szeretnék…

    Üdvözlöm Főorvos asszony!

    Köszönöm válaszát! De nem akarok műtétet. Valami más megoldást szeretnék ami csökkenti a fájdalmam és nem "vegyszer" .

    Más: Egy spongiosa csavar van a bokámban ami lesüllyedt a (csonthártya?) alá . A fém miatt a hagyományos fizikoterápia szóba sem jöhet.
    Ki lehet még venni ?
    Üdvözlettel: Zoltán
    ui: traumatológussal még nem beszéltem

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ki mondta, hogy fizikoterápia nem jön szóba? Mert sok lehetőség van, de ezt a kezelőorvosa tudja eldönteni ill. javasolni. Meg lehet próbálkozni manuálterápiás kezeléssel.

  • Kedves Dr, Nő!
    2009-ben diagnosztizáltak nálam csontritkulást, akkor a T-score értékem -3.28volt. Egy évre rá -3.42 lett Szedtem a caciumot,a D vitamint,már kaptam kétszer Aclosta infúziót.A legutóbbi mérésen a T- score értékem -3.06 volt.Most az Epolar Triót és Cacichew-D3-at szedem. Nagyon nagy… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Sajnos csontot a serdülőkor befejeztével nem lehet felépíteni, az addig szerzettet "fogyasztjuk" a továbbiakban. A kálcium, D vitamin csak a leépülést lassítja, de feltétlenül szükséges, az Aclosta… Még több

  • Jó napot kívánok doktornő! Voltam térd röntgenen mert hónapok óta nagyon recseg a térdem és fáj is…

    Jó napot kívánok doktornő!

    Voltam térd röntgenen mert hónapok óta nagyon recseg a térdem és fáj is hátul a hajlatban.A röntgen eredménye:Az izületi rés megtartott
    szabályos peremszélek
    Eminentiák laposak
    Szabályos patella.
    Erre kérném a válaszát,előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Negatív lelet

  • Tisztelt Doktornő! 58 éves vagyok, harántboltozat süllyedésem van, a bal lábam ujjainak a töve fáj,…

    Tisztelt Doktornő!
    58 éves vagyok, harántboltozat süllyedésem van, a bal lábam ujjainak a töve fáj, amikor megyek. A legelső talpbetét, amit készítettek a lábamra, csodát művelt. Amikor már nem használt, ugyanazon a helyen készíttettem újabbat. De azt már nem tudtam hordani, fájt a lábam. Vásárolt betéteim is vannak , kb. 100 db, de egy sem jó. Megvettem a méregdrága MBT cipőt is. Nem tudok benne menni. Mostanra már olyan fájdalmam van, hogy legszívesebben levágnám a lábamat. Persze ha ülök, nem csinálok semmit, nem fáj. Úgy érzem, nem bírom tovább ezt a fájdalmat. Ha el is indulok valahova, útközben leülök egy padra, lehúzom a cipőmet és masszírozom a fájós lábam. Így kell leélnem most már az életemet? Nincs megoldás? Hol tudnának normális talpbetétet készíteni? Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Meg kellene mutassa magát szakorvosnak, hogy nincs-e valamilyen egyéb elváltozás is, ami a panaszait okozza. Sajnos a csak úgy vett betétek biztos nem megfelelőek. Meg kellene próbálnia Starflex- Globus betétet készítettni (meg kell néznie az interneten, hogy a lakóhelyéhez közel hol készítenek ilyet), sajnos felnőttnek már nem írható.

  • Tisztelt Doktornő!

    IV. ujjam alappercének basisa törött el márciusban. Gipszlevételkor a röntgen folyamatban lévő csontátépülést írt le, kis tengelyeltéréssel (ami nem fokozódott a kezdeti állapothoz képest). Mivel nem hajlott be az ujjam, gyógytornára küldtek. Azonban egy hónap gyógytorna… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A gyógytorna előbb-utóbb meghozza az eredményt, hosszú folyamat.

  • Tisztelt doktor nő! A kisfiamnak(8 éves) achillesz rövidülése van,már több mint 3 éve járunk gyógytornára…

    Tisztelt doktor nő!
    A kisfiamnak(8 éves) achillesz rövidülése van,már több mint 3 éve járunk gyógytornára és úszni,de nem tapasztalom a javulást és elgondolkoztam a műtéten.A lábujjai már egy kissé el vannak deformálódva.Azt szeretném meg tudni mivel jár a műtét és mi a gyógyulás folyamata.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A műtét lényege az in meghosszabbítása, de azt az operáló orvos tudja megmondani, hogy azt milyen módszerrel végzi, utána gipszrögzítés szükséges általában 4 hétig. Utána valószínűleg szükséges gyógytorna.

  • Jó estét kívánok! Az lenne Önhöz a kérdésem, hogy június közepén lesz egy térd műtétem egy tok bemetszés!…

    Jó estét kívánok!
    Az lenne Önhöz a kérdésem, hogy június közepén lesz egy térd műtétem egy tok bemetszés! a kérdésem az lenne h ha akkor lesz a műtétem akkor július 1-től ülő munkát végezhetek-e? konkrétan pénztáros munkáról van szó
    Válaszát előre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kezelőorvosával beszélje meg.