A betegek kérdései (10751)

  • Kedves Doktornő! Azt szeretném kérdezni hogy kb másfél hete elkezdett mindkét térdem recsegni járáskor…

    Kedves Doktornő!

    Azt szeretném kérdezni hogy kb másfél hete elkezdett mindkét térdem recsegni járáskor behalításkor,mellé még fájdalom a bal térdemben. Nos én talán lehet ezt annak tudom be (de nem biztos hegy ettől van)hogy a 2-2,5-hete talán megerőltethettem a hóhányással mert rengeteg havat ki kellett hordani az egész udvarról az autó miatt ráadásúl akkor -12 fokok voltak. És térdelgettem a hideg havon az autó alá felé bújva szerelgetni,és akkor át is ázott a térdemnél a nadrág. Nos talán megerőltethettem és ettől is szokott ilyenkor kattogni mindkét térdem,vagy ki is fázhatott az ízületek és ilyenkor is kattog és fáj? Létezik az hogy egyszerre jelentkezne mindkét térdél napra pontosan ez a kattogás kopástól,vagy nem megfelelő mennyiségű ízületi fojadéktól? A gool nevű készítmény segít valamit ilyenkor?

    Köszönettel:Kiss Sándor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet, hogy most egy kicsit túlterhelte, de nem tudom látatlanban megmondani, miért recseg.

  • Jó napot Doktor Nő! Egy hónapja lassan hogy megműtöttek térd arthroszkópiával..(3 és fél hete)... és…

    Jó napot Doktor Nő!
    Egy hónapja lassan hogy megműtöttek térd arthroszkópiával..(3 és fél hete)... és az lenne a kérdésem , hogy magassarkú cipőt mikor vehetek fel? Mert ugye mégis csak terheli a lábat és nem akarok neki bajt....persze nem 10 cm-es re és "hajszálvékony" sarokra gondolok... eddig laposban voltam és vagyok is de érdekelne hogy mikor vehetek fel, mikor terhelhetem annyira?
    Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A kezelőorvosával kellene megbeszélnie.

  • Tisztelt Dr. nő egy 21 éves fiatal lány vagyok. szombaton síelés közben rosszul estem és azt hiszem…

    Tisztelt Dr. nő
    egy 21 éves fiatal lány vagyok. szombaton síelés közben rosszul estem és azt hiszem a bokám kificamodott. aznap egyaltalan nem tudtam ráálni segítség nélkul. a lábujjaimat és a lábfejemet minden irányban tudom mozgatni. ortopédnál nem voltam csak a helyi orvosomnál, ő is bokaficamot diagnosztikált. polcolom, 2 féle krémmel kenem és kötöm. a duzzanat már kicsit lement, viszont a lila folt szétfutott úgymond az egész lábfejemen még a lábujjaimon is.ez normális? ön szerint is ,,csupán" bokaficamról van szó? tegnap már úgy éreztem, hogy elég jól van a körülményekhez képest ezért többet járkáltam rajta mint az előző napokon és ma ismét jobban fáj.lehet, hogy megeröltettem? mikorra várhatom hogy helyre jön, hogy teljesen elmúlik a fájdalom?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ne haragudjon, de még mindig nem tudok látatlanban diagnosztizálni. Az "természetes", hogy egy ficam következtében bevéreznek a környező szövetek, és véraláfutásos. Lehet, hogy többet terhelte. A ficam gyógyulása is kb. annyi idő, mint a törésé.

  • Tisztelt doktornő! A ma napon mellkas röntgenem volt. Ahol azt állapították meg, hogy D csigolyák…

    Tisztelt doktornő!
    A ma napon mellkas röntgenem volt.
    Ahol azt állapították meg, hogy D csigolyák peremszélei megnyúltak.
    Erre szeretnék választ kapni, hogy ez pontosan mit jelent?
    És hogy lehet ezt orvosolni?
    Válaszát előre is köszönöm.
    Maradok tisztelettel
    Melinda 75

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Mérsékelt kopásos tünetek, az élet velejárója. Nincs mit tenni vele.

  • Tisztelt Dr. Nő!!!

    Azzal kérdéssel fordulok önhöz, hogy a bal bokám belső részén a boka csont alatt vagy egy kemény duzzanat ami akkora minta boka csontom. Gyermek koromban részleges ínszalag szakadás miatt fekvőgipszet kaptam, (jelenleg 27 éves vagyok) ezen a bokámon nagyobb megterhelés… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet "banális" járulékos csont, amin a csonthártya a boltozat sülyedés miatt húzódik, és fáj, betét viselése segíthet. (Látatlanban ennyit tudok.)

  • Tisztelt doktornő! Sajnos gyakran ropogtatom az ízületeimet a kezemen, nyakamon. Ez mennyire káros?…

    Tisztelt doktornő!
    Sajnos gyakran ropogtatom az ízületeimet a kezemen, nyakamon. Ez mennyire káros? Olvastam már olyan véleményt is orvostól, aki nem tartotta annak. Önnek mi a véleménye?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Túllazítja a szalagokat, és korai kopáshoz vezet.

  • Tisztelt Doktornő! Fiam három és fél hónapos. Most voltunk csípőultrahangon, mivel az ortopédus a…

    Tisztelt Doktornő!

    Fiam három és fél hónapos. Most voltunk csípőultrahangon, mivel az ortopédus a bal oldali csípőjét lazábbnak érezte. Az ultrahang eredménye: baloldalt alfa szög 40, a béta 60 fok 2⁄A típusú csípő; jobboldalt alfa szög 57, béta 55 fok 1⁄B típusú csípő. A vápák csontos fejlettsége jó, a csontos vápasarkok kissé laposabbak, bal oldalt szélesebb alapú, a csontos vápa meredek. Szélesebb terpeszpelenkát javasoltak, habár mióta a kórházból hazahoztuk, terpeszpelenkázva volt. Még annyit mondtak, hogy beszijjazni azért nem kell. Kérdésem annyi lenne, hogy valóban elegendő lesz-e a terpeszpelenka, vagy számítsunk rosszabbra is, valamint tornásztassuk-e továbbra is, mert azt nem mondták. Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ha egyébként a fizikális vizsgálattal kifejezett kezelést igénylő eltérést nem észleltek, elegendő lehet a széles pelenkázás, de kontroll vizsgálat (én egy hónap múlva ismételném az UH-t) mindenképpen szükséges.

  • Tisztelt Főorvosnő! Kisfiam tavaly augusztusban született, az újszülött osztályos zárójelentés szerint…

    Tisztelt Főorvosnő!

    Kisfiam tavaly augusztusban született, az újszülött osztályos zárójelentés szerint csípőjét szabadnak találták. 2 hónaposan történt egy UH-os szűrővizsgálat, melynek részeként a csípőit is vizsgálták, ennek eredménye: a vápa csontos-porcos szerkezete jó, vápasarok lekerekített, fejet mélyen átfogó. A gyermekorvosunk a 3 hónapos vizsgálaton mindkét csípőjét kötöttebbnek véleményezte, tornáztatást javasolt, de ortopédiára nem küldött bennünket. Pár nappal ezelőtt voltunk a 6 hónapos gyermekorvosi ellenőrzésen, a jobb csípőjét ismét kötöttnek találta és ortopédiára utalt bennünket. Ma megtörtént a vizsgálat, a status: L. abd. 80⁄85, lux. repos. jel nincs. Végtaghossz egyforma, farredő asszimmetria észlelhető. A rtg leleten csak annyi szerepelt, hogy a csontmagvak jó helyzetűek, az ortopéd szakorvos leletezése nem került az ambuláns lapra. Azt mondta a doktor úr, hogy a bal oldali csípőízület dysplasiás, betétes rugi nadrág használatát, csípőtornát javasolt, 4 hét múlva rendelt vissza bennünket kontrollra. Véleménye szerint helyre lehet még hozni, de valószínűleg fiatalabb életkorban jelentkeznek majd nála kopásos elváltozások.
    Kérdésem az lenne, hogy Főorvosnő szerint milyen esélyeink vannak, lehetséges-e még teljes gyógyulás ill. elegendő a rugi nadrág? Tudunk még valamit tenni ezen kívül, amivel segíthetnénk? Végtelenül szomorú és elkeseredett vagyok, hogy 6 hónaposan derül ki napjainkban egy babáról, hogy csípőízületi gondja van...

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehetséges a teljes gyógyulás. Fél éves babának én már nem találom kórosnak, hogy csak ennyire lehet terpeszteni a lábát, de a Rugi nadrág viselése mellett még lazulhat.

  • Tisztelt dr.no mellkas rtg voltam és a leleten ezt yrták le. Th xi csigateste ventral felé mérs.…

    Tisztelt dr.no

    mellkas rtg voltam és a leleten ezt yrták le.
    Th xi csigateste ventral felé mérs. megkeskenyedett, peremén osteophytak vannak.szeretném megtudni, hogy ez mit is jelent??
    Előre is köszönöm szépen a válaszát
    tisztelettel: csiguci

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kopásos tünetek

  • Tisztelt Doktornő!A vizsgálati papiromon,renyhébb Achilles reflex szerepel,és az előző leletemen még…

    Tisztelt Doktornő!A vizsgálati papiromon,renyhébb Achilles reflex szerepel,és az előző leletemen még az is rajtáll,Az SI réseknek megfelelően mérsékelt degeneratív elváltozások ábrázolódnak.A fájdalmak inkább terheléskor erősödnek,és a lábakba sugároznak.Régebtől vannak derékfájdalmaim,de azok általában hamarabb megszüntek.Még ezek is izomfájdalmi tünetek,és gyógytornával megszünhetnek?Kicsit már megviselt a dolog ezért irok többször!Megértését,és válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Még ezek a tünetek is megszüntethetők gyógytornával. Ha gerinckímélő életmódot alkalmaz, és tornázik, kikerülhető a műtéti beavatkozás.

  • Tisztelt doktornő! A következő kérdéssel fordulok Önhöz:bal oldali combizmom zsibbad,ég szinte folyamatosan…

    Tisztelt doktornő!

    A következő kérdéssel fordulok Önhöz:bal oldali combizmom zsibbad,ég
    szinte folyamatosan tűszúrásszerű fájdalommal csak a bal oldali izom a combcsont vonalában a térdtől kb 5-6 cm magasságig a másik 3 jól működik.
    13 hete bal oldali cementnélküli TEP műtétem volt.rehab jól megy segédeszköz nélkül tudok járni minden rendben csak az említett izom érzéketlensége,zsibbadésa,égő fájdalma idegesít.
    Gyógyszert nem szedek,más fájdalmam nincs.

    Véleményét,segítségét előre is köszönöm.

    Üdvözlettel: Zoltán

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehetséges, hogy a műtéti metszésbe egy kis bőridegág bekerült, ez okozhat ilyen tüneteket. Idővel csökkenhet.

  • Tisztelt doktorno! Olyan prpblemank van hogy a 6 eves fiamnak 3 eves kratol faj a talpa. Elvittem ortoped…

    Tisztelt doktorno!
    Olyan prpblemank van hogy a 6 eves fiamnak 3 eves kratol faj a talpa. Elvittem ortoped szakorvoshoz 3 evesen kiderult h ludtalpa van. Azota siesta linea cipoket hord mert azt javasolta a doktorur. Tovabra is ludtalpa van a talpa mibdig faj tobnyire este meg ha beteg vagy betegseg elött van eszrevetelem szerint. Kb. 1 eve mar a tenyere is faj mindig madzirozni kell kozépen. Tanacstalanok vagyunk nemtudom hova vgyem. Varom mirlobbi valaszat.tisztelettel: egy aggodo anyuka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nincs a családban valaki, aki fájdalmakról panaszkodik? Nem akarom csökkenteni a tüneteket, de előfordul, hogy valakit utánoz. Az esti lábfájdalom oka lehet a statikai elváltozás mellett a növés, és valóban valamilyen betegség előjele. Lábtorna végzésével lehet ezeket a panaszokat csökkenteni. A tenyér fájdalmat nem értem, az általában nem szokott gyermekkorban jelentkezni (emiatt tettem fel a kérdésem).

  • Tisztelt Doktornő!17éves vagyok,derékfájásra panaszkodva elmentem orvoshoz utána röntgenre és vissza az orvoshoz!Leleteim ezt mutatják RTG: elsimult lumb lord. Min balra convex hajlt.LIV cranio ventralis pereme megnyult, felső zárólemeze kissé contur egyenetlen. Megállapított diagnózis: Lumbago ischiassal!Orvos… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Meg kellene tanulnia egy gerincizom erősítő gyógytornát, és rendszeresen végezni, és el kellene sajátítani a gerinckímélő életmódot, akkor panaszmentesen élheti a felnőttkorát.

  • Tisztelt Doktornő! Elég sűrűn fának a csuklóim. Hol a bal, hol a jobb. Most épp a jobb csuklóm mozgásnál…

    Tisztelt Doktornő!

    Elég sűrűn fának a csuklóim. Hol a bal, hol a jobb. Most épp a jobb csuklóm mozgásnál szúr (belső oldalon). Elő szokott fordulni, hogy az újjaim tövében is fáj. A térdemnél is ugyanilyen érzés szokott lenni néha. Nem végzek megterhelő munkát, nem húzódott meg. Mi lehet a probléma?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Pedig valamilyen módon mégig túlterheli. Kezdjen el fokozatos izomerősítő tornákat végezni.

  • Tisztelt Dr. Andrássy Ilona! 39 eves no vagyok,karpatalyan lakom, sijeles kozben egy hónappal ezelőtt megserult a terdem.Az MR felvétel alapján első keresztszalag… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Több helyen végeznek, de azt javaslom, hogy nézzen körül az orvostudakozóban, kinek a profilja a térdsebészet, mert én elsősorban gyermekortopédiával foglalkozom.

  • Szép Napot!

    Olyan panaszom van, h 2 éve részleges keresztszalag szakadást diagnosztizáltak. Napról napra nagyobb a fájdalmam a térdemben, s csökken a teherbírása, ezzel egyidejűleg túlterhelem a másik térdem. Műtétről addig nem akarnak beszélni, amíg teljesen el nem szakad. Bár nem értem,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ezt a kezelőorvosával beszélje meg.

  • Tisztelt Doktornő!Jan. 17-én eltört a csuklóm.(bal csukló orsócsont radius distalis végének törése)6-hét gipsz.Közben 2-szer gipsz igazítás mert iszonyúan szoros volt.Amit hiába mondtam nem foglalkoztak vele...ez most már jó lesz ezzel el lett intézve.A kézfejem állandóan be volt dagadva szinte csak… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Az nem csoda, hogy még alig tudja mozgatni a kezét, és fáj, hisz a gipsz még csak most került le. Még lehetnek erősebb fájdalmai is. Vízben kezdje mozgatni, fokozatosan tornáztatni. Az nem árt, ha az első… Még több

  • TISZTELT DOKTORNŐ! Sajnos a fizikai munkátol , amit végzek nagyon elkezdtek fájni a végtagjaim.Mos tmár…

    TISZTELT DOKTORNŐ!
    Sajnos a fizikai munkátol , amit végzek nagyon elkezdtek fájni a végtagjaim.Mos tmár ha éjszaka , ha reggel felkelek arra kelek hogy fáj a karom a hátam és a mellkasom.Szeretném megkérdezni hogy a mellkas fájhat és szúrodhat fizikai munkától?Nagyon megijedek amikor fáj sőt van mikor olyan mintha nehezebben venném a levegőt.Ilyesmi sosem volt régebben.Most pár hónapja érzem egyre jobban.A másik pedig amit meg szeretnék kérdezni hogy melegség érzetem van.Általában ott ahol fáj, de előfordul hogy meleg hőhullámok vannak rajtam 25 évesen.Szerintem a frontra is nagyon érzékeny lehetek de hallottam már hogy az izületesek szoktak ilyet érezni.Tudna nekem esetleg tanácsot adni?Nagyon szépen köszönöm előre is..Minden jót kivánok!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A hirtelen, nem fokozatosan erősítő fizikai munka után lehetnek izom, izületi fájdalmak, amik idővel csökkennek. A melegség érzetét nem tudom mitől lehet, de 25 évesen még nincsenek hőhullámok.

  • Kedves Doktor Nő!

    33 éves anyuka vagyok, sokat fáj a nyakam, lapockám, vállaim, hátam, derekam. Januárban egy pelenkázás alkalmával sajnos becsípődött a derekam. Pár nap múlva már nem voltak fájdalmaim, viszont nem jöttem helyre teljesen. Pár hete fáj, ha hajolni kell, nem intenzíven,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ne az aerobic felé. Előbb gyógytorna, izomerősítés, esetleg manuálterápiás kezelés, jóga, és csak ha a panaszai megszüntek, akkor jöhet az aerobic.

  • Tisztelt Főorvosnő! Kislányomnak a következőket írták az ambuláns lapjára, amikor ortopédián jártunk.…

    Tisztelt Főorvosnő!
    Kislányomnak a következőket írták az ambuláns lapjára, amikor ortopédián jártunk.
    Enyhe bal oldali hemiparesis, equinusa túlkorrigálható. Ortézis kezelés nem javasolt.
    Diagnózis: G8110 féloldali spasticus bénulás .
    A vizsgáló főorvos, csak annyit mondott, h. nincs semmi teendő.
    Kislányom 3 éves, koraszülött volt, semmilyen eltérést nem veszek észre rajta. Kérem a főorvosnőt, mondja el nekem, mit jelentenek azok, amiket leírtak?
    Köszönöm válaszát előre is.
    Tisztelettel: Somogyiné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Azért biztosan észrevesz valamennyi eltérést olyan értelemben, hogy a bal oldalát nem használja ugyanúgy, mint a jobbat, esetleg kicsit feszesebb az izomzata. Ugyanis "csak" ennyi van leírva (de a gondolom azért a kollega ezt elmondta).