A betegek kérdései (10789)

 • Tisztelt Doktornő!!! Két hete szenvedtem szánkóbalesetet,melyben a medence és a törzs alsó részének zúzódása,illetve…

  Tisztelt Doktornő!!! Két hete szenvedtem szánkóbalesetet,melyben a medence és a törzs alsó részének zúzódása,illetve az ágyéki csigolya rándulása és húzódása történt. Akkor csináltak ambulancia rtg, ideggyógyászat,ultrahang, labor negativak de még mindig fáj a hátam, izmaim és néha ropognak a csontjaim. szeretném kérdezni kb meddig tarthat a felépülésem. És milyen rehabilitációt ajánl utánna?? Pl gyógytorna masszázs stb. Köszönettel: Csáki Zoltán

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Hoszzú a felépülés, de egyedi, hiszen nem minden sérülés egyforma. Fájdalomcsillapító, izomlazító, gyógytorna szükséges lehet.

 • Tisztelt Doktornő! Lehetséges-e, hogy valamilyen gerincprobléma (pl. ferdülés, torzió, csontritkulás,…

  Tisztelt Doktornő!
  Lehetséges-e, hogy valamilyen gerincprobléma (pl. ferdülés, torzió, csontritkulás, oszteofita stb.) előre sugárzó, a gyomor táján ill. a bal bordaív alatti, azaz attól lefelé jelentkező fájdalmaz okoz?
  Nagyon megköszönném a választ.
  Jelige: Gerinc-probléma

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Ilyet esetleg a magas háti szakaszon lévő nagyon súlyos (idős kori) elváltozás okozhat. De nem hiszem, hogy Önnek ez lenne, háziorvosával beszélje meg a panaszait.

 • T. Doktornő! Tegnapi válaszát köszönöm.Még egy kérdés felmerült a családban.(A lányomról kérdeztem,…

  T. Doktornő!
  Tegnapi válaszát köszönöm.Még egy kérdés felmerült a családban.(A lányomról kérdeztem, a diagnózisa:IDIOPATHIÁS ASEPTICUS csontelhalás boka,lábfej.)Az unokatestvérénél 2éve Ewing Sarcoma-t diagnóztizáltak.Lehet összefüggés a két betegség között?Kivizsgáltattasuk ez irányba is a kislányomat?
  Válaszát előre köszönöm:Diána

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Nincs összefüggés. Az első csak a serdülőkori tünetek latin megnevezése, a második, az daganat.

 • FÁj a lábam a CT gerincproblémát mutat

  Tisztelt Doktornő!
  A múltkor írtam önnek vádlifájásra panaszkodva,egy ponton foly matos fájás,érvizsgálat nem mutatott problémát,viszonta ct a gerinc lumbális szakaszában igen,ezzel bajlódok 10 éve-39 éves vagyok,de eddig a lábam nem fájt és mivel rendszeresen futottam maratoni és nagyobb távokat… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Gerinctorna megtanulása (McKenzie), rendszeres végzése segít.

 • Medence csavarodás-jobb oldalnál 10 fokkal a balhoz képest való eltolódása, és anterior medence torzió…

  Medence csavarodás-jobb oldalnál 10 fokkal a balhoz képest való eltolódása, és anterior medence torzió együttes kombinációja okozhat-e ideiglenes Sacroileitis-t?
  -Ha igen; Mi a gyulladás csökkentésének módszere? Kiropraktőr képes a torziót javítani? Kenőcs-gél használata segít a gyulladás csökkentésében?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Ez milyen diagnózis? A medence blokk okozhat ilyen panaszokat, manuálterápiás kezelés javasolt. A kiropraktika nem mindig ad maradandó eredményt.

 • Tisztelt Doktornő! 4 hete volt pattanó újj műtétem. A bal kéz hüvelyk ujj alatt volt a csomó. A műtéti…

  Tisztelt Doktornő!
  4 hete volt pattanó újj műtétem. A bal kéz hüvelyk ujj alatt volt a csomó.
  A műtéti seb szinte nem is látszik,gyönyörűen gyógyul,sokat tornáztatom.
  Sajnos a hüvelyk ujjam zsibbadása nem akar elmúlni! Mennyi idő mulva lesz tökéletes újra,mikorra múlik el a zsibbadás?
  Válaszát köszönöm

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Egyénenként változó, de fél év után

 • Kislánynál a bokában, lábfejben idiopathiás csontelhalás

  T. Doktornő!
  A kislányom(8 éves)hosszú séta útán fájlalja a bal sarkát. Elmentünk ortopédiára ott ezt a leletet adták. B.o. tub.calcanei apophysis magja kissé feltöredezett, az ellenoldalihoz képest mérs. inhomogén.M.Shitz-nek megfelelt.
  Diagnózis:Idiopathiás asepticus csontelhalás boka… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Azt nem mondta a kollega, hogy ez a növekedéssel együttjáró folyamat? A csecsemőkori porc kezd elcsontosodni, átépülni, ezért látható feltöredezettség, ezért fájhat. Puha szilikon sarokmagasító viselése… Még több

 • Állandó nyaki fájdalommal jár a gerincferdülés?

  Kedves Dr.Nő

  A panaszom egy része régóta fenn áll
  Kezdődött fülzúgással ami a mai napig megvan vizsgálták de semmi eredmény.
  Illetve nyaki fájdalom recseg-ropog a nyakam sokszor elfekszem,becsípődik és fáj le egészen a hátam közepéig.
  A hátam is fáj gerincferdűlésem… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Nyaki gerinctorna végzése lenne javasolt. Biztosan van nyaki gerinc kopásos tünete, és a statikai terhelés mellett az iizmok befeszülnek, a csonthoz nyomják a kilépő gyököket. A fülzúgás oka lehet érmeszesedés… Még több

 • Tisztelt Doktornő! Tavaly nyár végén egy ügyetlen mozdulat következtében-leugrottam egy kisebb dombról-…

  Tisztelt Doktornő!

  Tavaly nyár végén egy ügyetlen mozdulat következtében-leugrottam egy kisebb dombról- szerencsétlenül értem földet,a bal sarkamba erős fájdalmat éreztem.A fájdalom pár nap alatt enyhült,viszont azóta,több mint fél éve,még mindig érzem enyhén a fájdalmat,pl reggel felkeléskor mikor megteszem az első pár lépést,vagy ha sokáig egyhelyben vagyok és utána mozgok.Pár napja elkezdtem edzeni,és futás közben is érzem az enyhe fájdalmat a bal sarkamba.(26 éves vagyok,némi súlyfelesleggel,173cm⁄74kg). Tudom,látatlanban nem lehet diganózist felállítani,de mégis a véleményét szeretném kikérni,normális e hogy egy rossz lépés következménye ilyen hosszasan elhúzódik?És egyáltalán mitől lehet a fájdalom?Érdemes lenne orvossal megnézetnem?Válaszát előre is köszönöm szépen!

  Krisztina

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Normális. Kezdje a napot azzal, hogy még felkelés előtt átmozgatja a lábát, megmaszírozza, és csak utána kel fel. Mindig viseljen puha sarokmagasítót. A sportcipőbe tegyen plusz puha talpbélést.

 • Tisztelt Doktornő! Segítségét kérném a gerincröntgen leletem értelmezésében. Lumbasis lordosis elsimult.…

  Tisztelt Doktornő! Segítségét kérném a gerincröntgen leletem értelmezésében.
  Lumbasis lordosis elsimult. A Th. XII-L. II-ig porcrések kissé szűkebbek, egyéb kóros nem látható.
  A bal térdemben baker cysta van, mostanában sokszor fáj a lábam.
  Köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A kezelőorvosa a tünetek (vizsgálati lelet) alapján jobban tudja értelmezni. Mérsékelt kopásos tünetek.

 • Gerinc fájdalom radiológiai vizsgálata

  Tisztelt Doktornő!
  5 évvel ezelőtt volt egy stabilizációs műtétem LIII-IV-V dorsalis fixiatio IBS LIV-V.
  Azóta sem vagyok jól. Most készült rólam egy radiológiai vizsgálat két irányú! Amelynek a lelete : A Th-L gerincen "S" alakú scoliosis és kezdődő spondylosis van, a dorsalis… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  "Csak" annyi, hogy nem tini. Lehet, hogy serdülőkorában volt gerincferdülése, és "rossz" tartása, ami miatt nem ártott volna gyógytornára járjon, most már csak a következmények láthatók.… Még több

 • Masszázs utáni vádli fájdalom kezelése szoptatás alatt

  Kedves Főorvos Asszony!

  Fura lesz a kérdésem, de hátha tud segíteni. 4 hónapja született meg 3. gyermekünk. Múlt szombaton - amolyan kikapcsolódás gyanánt - elmentünk a Debreceni Gyógyfürdőbe, ahol 2 órát töltöttünk. Még eddig nem jártam gyógyvizes létesítményben. A gondom az, hogy vasárnap… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Létezik, hogy a fürdő és a masszázs okozza a panaszait. Sajnos gyógyszert nem szedhet a csillapítására. Idővel csökkenie kell a panaszoknak.

 • Lábszár hosszúság - a gyermekemnél eltéréseket látok

  Tisztelt Dr. Andrássy Ilona!

  Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy kisfiam most 5 hónapos, az egyik lábszárán egy hurkával több van, ezt megemlítettem az ortopédiai klinikán amikor csípőszűrésre vittem azt írták a papírjára, hogy ráncszimmetriája van. Ott megnézték a két lábát, hogy ugyanolyan… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Ekkora babának még nem lehet pontosan megmondani, hogy van-e hosszkülönbsége vagy sem. A ránceltérés csak 1 jel, ha más eltérés nincs, akkor semmi gond. Valószínűleg nem tartja szimmetrikusan a lábát az… Még több

 • Tisztelt doktornő! A mai napon a 3és fél hónapos kislányommal csípőficam szűrésen voltunk! ⁄Születéskor…

  Tisztelt doktornő!
  A mai napon a 3és fél hónapos kislányommal csípőficam szűrésen voltunk! ⁄Születéskor nem találtak nála semmit⁄. 39hétre született,anyai okokból császármetszéssel,magzatvíz lényegesen kevesebb volt,családban csípőbetetg nincs.
  Számítottunk rá,hogy nem lesz egyszerű a dolog,ugyanis szemmel látható ránc-asszimmetriája volt,illetve az egyik lába hosszabbnak tűnt.
  A dr.nő épp hogy ránézett azonnal Pawlik kengyelt rendelt,majd megultrahangozta:
  Bal csípőben 10fokos abd.korl. Ortolani neg. Kif. ráncaszimmetria. Bal av. rövidebbnek tűnik.
  Uh: j.o. II⁄B. típ. cs.m.+
  b.o. II⁄B-II⁄C. típ.cs.m.+
  Rátették a kengyelt,egy hét múlva kontroll.
  A kérdésem az lenne,hogy a leírt adatok alapján meddig kell éjjel-nappal viselni a kengyelt,illetve,hogy mikor lehet majd végleg elhagyni??
  Válaszát előre is nagyon köszönöm!!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Ezt bízza a dr.-nőre. Általában 3 hónap a kezelési idő, de mindig a megfelelő állapot határozza meg, hogy mennyi ideig kell folyamatosan a babán legyen a kengyel. Az első időben éjjel nappal folyamatosan.

 • Nyomásra érzékeny térd miatti vizsgálat leletének értelmezése

  Tisztelt Doktornő !
  A segítségét szeretném kérni .2 hete térdfájással vittem 11 éves kislányomat sebészetre,nem ütötte meg arra gondoltunk megerőltette.A rtg.nél az alábbi számomra érthetetlen diagnózist írták a lapjára :A femur distalis metaphysisének medialis oldalán kb. szilvamagnyi scleroticus… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Nagy valószínűséggel ez egy jóindulatú csontcysta, hogy a növekedés során miért alakul ki, nem tudni. A serdülőkor után el szokott csontosodni, de addig is figyelni, ellenőrizni kell.

 • Tisztelt Doktornő! Köszönöm válaszát a táplálék-kiegészitővel kapcsolatban. Az lenne a kérdésem,hogy…

  Tisztelt Doktornő!

  Köszönöm válaszát a táplálék-kiegészitővel kapcsolatban.
  Az lenne a kérdésem,hogy a ficam recidiva függ-e a kötéstől?

  Ugyanis Desault-kötést helyeztek fel,ez aztán tényleg úgy odafogja,mint egy prés.Van még ugye a Girsclicht-kötés,egyik ismerősömet azzal kezelték,annak nagyobb a \\"játéka\\"

  Tisztelettel:János

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Valószínűleg Önnek ez a kötés volt szükséges, hogy az izületi tok zsugorodni tudjon, és ne ficamodjon a válla azonnal az első mozgatás során.

 • Kedves Doktorno! Nehany hete kezdtem rendszeresn ugralokotelezni csak a mozgas kedveert. Az utobbi ket…

  Kedves Doktorno!
  Nehany hete kezdtem rendszeresn ugralokotelezni csak a mozgas kedveert. Az utobbi ket elkalommal nehany perc ugralas utan hirtelen fellepo fajdalmat ereztem a nyakamban hatul, a tarkom alatt. Ez 1-2 perc alatt atterjed az egesz fejemre es a szemeimre. Ha abbahagyom az ugralast egy oran belul elmulik, de nagyon enyhen meg masnap is erzem ugyanazon a helyen. Mi lehet ennek az oka? Segithet-e ha edzes elott alaposan bemelegitem a nyakamat?
  Nagyon koszonom!
  Balazs

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  lehet, hogy kisizületi blokk alakult ki, ami idővel oldódhat.

 • Tisztelt Doktornő! 3 éves a kisfiam. Túl van az influenza lázas szakaszán,péntek óta láztalan. Köhögés…

  Tisztelt Doktornő!

  3 éves a kisfiam. Túl van az influenza lázas szakaszán,péntek óta láztalan. Köhögés és orrfolyás van még.Két napja viszont reggelente beremegnek a lábai, fájlalja a combjait, nagyon nehezen tud elindulni. Nagyon aggódom érte.Ön szerint mitől lehet ez?Mit tegyek, félek, hogy rosszindulatú betegsége van.Orvosunk látta, de napközben már nem fájt annyira neki, futni is tudott és rendesen is ment.

  Köszönöm válaszat

  Tisztelettel
  Andrea

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Nem kell mindig rosszindulatú betegségre gondolni. Az orrból kifolyik a fölös váladék, mert nyitott rendszer, az izületi tok nem engedi ilyen szabadon vándorolni a folyadékot, tehát sokkal tovább feszít és okoz fájdalmakat. célszerű kímélni, pihentetni, C vitamint, esetleg fájdalomcsillapítót adni.

 • Kedves Ilona! Kislányom most kezd el járni. szeretnék neki utcára venni cipőt! Annyi mindent halottam,…

  Kedves Ilona!

  Kislányom most kezd el járni. szeretnék neki utcára venni cipőt! Annyi mindent halottam, hogy sajnos elakadtam. Siesta, salus, falcon, elefánt cipők. Mindenki mást mond róluk.
  Ezért is szeretném kikérdezni egy hozzáértőtől, hogy milyen cipőt vegyek a kislányomnak?

  Mivel van egy fiam neki Falconnal kezdtük, majd áttértünk a bobbi shoes cipőre. 3,5 évesen el kezdett sántítani. majd a gyerekorvos javaslatára áttértünk a szalus cipőkre. azóta helyre állt a dolog. nagyon szépen megy már nem sántít! de mindig csak szalust veszünk.

  Nem akarom a kislányom lábát elrontani. ezért kérném segítségét, hogy 1 éves kislánynak mit vegyünk? Természetesen bent a lakásba zokniba vannak ⁄lesznek!

  Biztos volt ílyen kérdés, de időhiányba nem tudom mindent végig olvasni!

  Köszönöm segítségét!

  Erika

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A lényeg, hogy a sarokcsontnak megfelelően a cipő kérge kemény legyen.

 • Kedves doktorno ,a hetvegen segitseget kertem a 8eves kisfiammal kapcsolatba aki 6hetig volt legipszelve…

  Kedves doktorno ,a hetvegen segitseget kertem a 8eves kisfiammal kapcsolatba aki 6hetig volt legipszelve egy spiralissipcsont tores miatt es egy het utan ahogy levettek a gipszet meg mindig nem tud jarni.Vasarnap mar nagyon megdagadt a bokaja es fajtattaakkor is ha nem jart .Elvittem szakorvoshoz es a rontgen felvetel utan kozoltek hogy a rogzittestol sorvadasnak indult a sarokcsont.[a gipszeles ideje alatt kapot 40drb Kalcium tablettat]Adtak kezelest Calcividtablettat,aceclofenacot tartalmazo tabletat a gyulladascsokkentesere es Sindolor gelt.Ez lehetseges hogy 6het alatt ilyen tortenjen?Lessz e ennek valami kovetkezmenye a novekedese soran?Valamit meg tehetek e annak erdekebe hogy hamarabb visszapotolodjon a kalcium?koszonom elore is a valaszat

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Lehetséges, hogy ilyen előfordul, az előírt kezelésen és a vízben tornázáson kívül nem szükséges más terápia. Nem hiszem, hogy lenne bármilyen következménye.