A betegek kérdései (10727)

  • Kedves Doktornő, azt szeretném megkérdezni, hogy szabad-e a sarokfájást magassarkúval "gyógyítani"?…

    Kedves Doktornő,
    azt szeretném megkérdezni, hogy szabad-e a sarokfájást magassarkúval "gyógyítani"? Arra gondolok, hogy a sarkat tehermentesítené és a hosszboltozatot is ívelné. Mi a Doktornő álláspontja?
    Köszönettel,
    Júlia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Minden megpróbálható, amitől a panaszok csökkennek.

  • Tisztelt Doktornö! 32 éves nö vagyok 2 gyermekes anyuka.problémám a következö 3 éve szenvedek hát…

    Tisztelt Doktornö!

    32 éves nö vagyok 2 gyermekes anyuka.problémám a következö 3 éve szenvedek hát valamint csipö és lapocka fájdalmakkal,becsödésekkel.
    voltam röntgenen tavaj és kiderült fejlödési rendelenességgel születtem nyitott gerincel,csipö problámákkal.voltam neurologusnál elmondtam a panaszaimat és vizsgálat után elküldött mr -re,ami megis történt és a mai nap meg kaptam az eredmény de mivel nem vagyok orvos és csak latin forditó segitségével tudtam kitalálni vagyis találgatni mi is az eredmény,ezért szeretném ha doktornö elmondaná nekem mi is a probléma.:
    lelet:a lumbalis lordosis kiegyenesedett.acorpusok magassága megtartott.a zárólemezek épek,a peremek minimálisan megnyúltak.az LIV.discus kissé laposabb,viztartalma csökkent,rajta kp.fokú körkörös protrusio látható,mely a durazsákon jelzett benyomatot okoz.egyebekben a discusokon kóros nem látható.a gerinccsatorna normális tágasságú.a conus az LI.magasságában végzödik...
    Vélemény:Discopathia et protrusio disci LIV.

    ha jól értelmezem akkor nekem porckorong sérvem van?
    válaszát elöre is köszönöm
    üdv.monika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ez még nem kifejezetten porckorong sérv. Mérsékelt kopásos tüneteke. Ha nincsenek ideggyök nyomási tünetei (bénulása) , akkor megfelelően végzett gyógytornával, izomerősítő gyakorlatokkat a panaszok megszüntethetőek.

  • Tisztelt Doktor nő! Ülőmunkát végző 45 éves nő vagyok. Többször volt már erős hát és derékfájásom, a…

    Tisztelt Doktor nő!
    Ülőmunkát végző 45 éves nő vagyok. Többször volt már erős hát és derékfájásom, a gerinc röntgen alapján kopást állapítottak meg. Járok rendszeresen gerinctornára, otthon is tornázom, ennek ellenére most újra nagyon fáj a hátam, inkább a bal oldalam végig, leginkább éjszaka, ha a bal oldalamra fordulok. Én már annyit ültem a reumatológián, hogy semmi kedvem újra elmenni. Tudna valami tanácsot adni kedves Doktor nő?
    Köszönöm szépen: Major Edina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Vegyen a székére ún. dyn-air párnát, hogy üléskor is dinamikusan mozogjon a gerince, ezzel a statikai terhelést kikapcsolja, és csökkenti a panaszokat.

  • Tisztelt Doktornő.nekem 2011.nov.18.-án nyílt lábszártörést szenvedtem.A sípcsont alsó,középső harmad,ferde…

    Tisztelt Doktornő.nekem 2011.nov.18.-án nyílt lábszártörést szenvedtem.A sípcsont alsó,középső harmad,ferde törés,fibula,ablakos.A sípcsontot fémekkel,csavarokkal rögzítették a szárkapocscsontom viszont nem.8 hétig nem állhattam rá,majd 8 hét után dinamizálták a distalis csavart eltávolították.ezt követően 2 hét mankó,10.héten már teljes terhelést javasolt a kezelőorvos,mert nagy volt a törési rés.12.héten a kontrolon mondta,hogy a callusképződés épp megindult.Viszont 14 hét után is fáj a fibulám a törés vonalába,nyomásérzékeny,vagy ha rálépek,tornáztatom,akkor is.Lehetséges hogy elmozdult,vagy nem forr?Mitől lehetnek ezek a fájdalmak,még ennyi idő után is.Mit tehetek a fájdalom enyhítésére?Válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelettel Sándor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Önmagában az, hogy nyílt lábszártörést szenvedett, okozhatja ennyi idő után is a panaszait. A szárkapocscsontot nem is szabad stabilizálni, mert akkor kitámaszt és nem engedi meg, hogy a sípcsontja megfelelően összecsontosodjon, viszont a járáshoz, stabilitáshoz ez utóbbira van elsősorban szükség. Bármilyen fájdalomcsillapító, fokozatos terhelés, fáslizás enyhítheti a panaszait.

  • Tisztelt Doktorno.Egyre tobszor azon kapom magam ,hogy fajdalom jelentkezik a bal labamban, A futast le csereltem kocogasra.Mind ket terdemben gonoartritis van es ma reggel is nagyon hasito fajdalom jelentkezett a ball comb csontomban annak is a felso reszeben ami meg allasra kenyszeritett.Nem tudom… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Rendszeresen végzett gyógytorna, az izmok karbantartása csökkentheti a panaszait. Keressen egy gyógytornászt, aki megtanítja a gyakorlatokra.

  • Kedves Doktornő! 35 éves vagyok, több alkalommal jártam ortopédiai szakrendelésen az alábbi tünetemmel: Eleinte…

    Kedves Doktornő!

    35 éves vagyok, több alkalommal jártam ortopédiai szakrendelésen az alábbi tünetemmel:

    Eleinte a jobb belső bokám állandó visszatérő fájdalma (évente 1-2 alkalommal) miatt kerestem fel szakrendelést. A fájdalom általában nem kimondottan terhelés hatására jelentkezett, és soha nem járt duzzanattal. Nagyon hirtelen jelentkezett általában reggel arra keltem. Röntgen után az alábbi diagnózis született:
    \\"A jobb os naviculare-től mediálisan 15x10 mm-es tibialis externum ábrázolódik\\"
    Akkor azt állapították meg, hogy ettől eredhet a fájdalom, és ha tovább is fent áll megműtik.
    Sajnos 1-2 év múlva ugyanez a fájdalom jelentkezett a bal bokámon is (igaz ritkábban), ahol is nincs ilyen fajta elváltozásom. Akkor köszvény gyanúval kezeltek, a többszöri vérkép egy idő után nem igazolt magas húgysav szintet.
    Jelenleg már a bokáim több helyen, néha a belső boka, néha a lábfej külső részén ad-hoc jelleggel rendkívül fájnak. Most is mint az elmúlt években nincs duzzanat a lábamon, sem piros bőr. Az évek alatt próbáltam lúdtalpbetétet, valamint jelenleg is egy a lábamról mintázott betétet hordok.
    Saját tapasztalatom szerint egy 1-2 napos gyulladáscsökkentő kúra (Dolgit akkut) valamint a hideg vizes borogatás elmulassza.
    Kérdésem az lenne van-e ötlete-diagnózisa Doktornőnek, hogy mi lehet a probléma, vagy esetleg, hogy merre induljak el a további kivizsgálások terén.
    Válaszát előre is köszönve:

    Tisztelettel: Török Gábor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Az "os tibiale externum" járulékos csont, önmagában panaszt nem okoz. Panaszai inkább statikai eredetűek lehetnek (lúdtalp, nem megfelelő cipő viselése). A lábának naponta átmaszírozása, mozgatása, lábtorna még az Ön korában is segíthet. Emellett egy jó betét, és kényelmes cipő viselése nem hátrány. A borogatás, fájdalomcsillapító kenőcs használata jó.

  • Tisztelt Doktornő!
    56 éves nő vagyok, jó pár éve elkezdet a bal térdem fájni, igaz ráestem egyszer, mostanában pedig már a lábaim, meg a menés is egyre nehézkesebb, lépcsőn járás is nehezemre esik. Azt vettem észre, hogy a bal lábam rövidebb lett.
    Szedtem különböző porc védőket, de nem… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Az életkora (habár fiatal), és a napi terhelés miatt vannak kopásos tünetei. Valamennyiünknek! A porcvédők nem csodaszerek, csak lassítják, de nem állítják meg a folyamatot. Rendszeresen végzett gyógytorna,… Még több

  • Kedves Főorvos Asszony! Lányom 4 éves (elég magas 116 cm, 22 kg) másfél éves kora óta kezdett lábujjhegyen…

    Kedves Főorvos Asszony!

    Lányom 4 éves (elég magas 116 cm, 22 kg) másfél éves kora óta kezdett lábujjhegyen járni, elvittem a kerületi ortopédiára, azt mondták lúdtalp, receptre vettem egy betétet (ami, alig fér bele néhány cipőbe) hordta a lányom, de nem mindig. Kb. fél éve már azt látom, hogy, ha rászólok, hogy tegye le a sarkát és ne pipiskedjen, akkor a bokája eléggé bedől. Illetve, ha mondom neki, hogy zárja össze a lábát úgy, hogy a bokája összeérjen, akkor a térdei kissé egymásra szorulnak. Félek, hogy ez a talpbetét nem a legjobb megoldás, és szinte nem javult semmit a lába.
    Mindenképpen elviszem újra orvoshoz, de érdekelne a véleménye, hogy mivel tudnék segíteni rajta (még tornát sem ajánlottak neki).
    Válaszát előre is köszönöm!
    Üdv.
    G.Barbara

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Én nem ajánlottam volna betétet. Ilyen fiatal korban még nem probléma, hogy pipiskedik, ha egyébként minden nehézség nélkül le tudja tenni a sarkát. Kemény kérgű, esetleg belső talpélen emelt cipő viseltetése mellett meg kell próbálni tornáztatni (állva lábujjakkal szedjen fel apróbb tárgyakat).

  • Kedves Doktornő! Két hete egy ütés hatására kificamodott a bal vállam (elülső-alsó ficam), amit a…

    Kedves Doktornő!

    Két hete egy ütés hatására kificamodott a bal vállam (elülső-alsó ficam), amit a sürgősségin könnyen, érzéstelenítés nélkül helyretettek. Máskor, régebben is ment már ki a vállam (mindkettő, sőt combom is torna közben), de azonnal visszaugrott a helyére és utána kb. egy napig éreztem egy izomlázhoz hasonló érzést a területen, de nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, orvoshoz sem fordultam vele. Egyedül most nem ugrott helyre, ezért rohantuk kórházba. Keringési, beidegződési zavar nem volt, a papíron azt állt, hogy a vápa üres, a felkar rugalmasan rögzült. Kaptam egy Dessault kötést, amit egy hét múlva cseréltek, majd (most) még egy hét múlva újra. Az épp ott lévő orvos szerint a harmadik hét után levehetem a kötést és elkezdhetem tornáztatni magamnak. Tulajdonképpen itt jönne a kérdésem: mindenhol azt olvasom, hogy a kötés levétele után fizikoterápia és⁄vagy gyógytorna szükséges, de nekem ilyet nem mondtak. Mikor rákérdeztem a gyógytornára, szinte értetlenül néztek. Annyi volt a tanács, hogy egy darabig még ne fekvőtámaszozzak... Viszont félek, hogy így hamar meg fog történni újra és érdekelne mi mindent tehetnék annak érdekében, hogy ennek minimálisra csökkentsem az esélyét. Hogyan tornáztassam? Meddig és milyen fokozatossággal? (Mert így, hogy se műtétet, se gyógytornát nem javasoltak, sajnos drága lenne egy magán gyógytornász.) Mikor térhetek vissza a normális ritmusba és mikor súlyzózhatok például? Egy vállvédőd esetleg hasznos lenne beszerezni?

    Válaszát előre is nagyon köszönöm!

    Nóra (26 éves)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A gyógytornához a gyógytornász ért, beszéljen az orvossal, hogy küldje gyógytornászhoz. A többire nem tudok válaszolni, mert attól függ, milyen ütemben erősödik.

  • Tisztelt Főorvos Asszony!

    20 éves fiamnak hetek óta fáj a jobb lábfeje középen. Járás közben nem, de pl. ha hátrafeszíti a lábfejét, akkor nagyon. Ezt csak ma mondta el (elég aggódó típus vagyok sajnos). Adtam rá neki fekete nadálytő krémet, orvoshoz nem akar egyelőre menni vele. Mi lehet… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem tudom megmondani mitől fájhat. Borogassa, kenje, mozgassa át a bokáját. Ha nem szűnnek a panaszok, célszerű felkeresni szakorvost.

  • Tisztelt Doktornő!
    Tegnap a lépcsőn lefelé menet kificamodott a bokám,hatalmasat estem.Roppant is valami,pár másodpercig nem is éreztem a lábam,azt hittem eltörött.Majd lassan vissza tért az érzés,rá is tudtam állni.De mivel egyre csak dagadt a külsö bokámnál ezért orvoshoz fordultam.Röntgen kimutatta,hogy… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Vizsgálat nélkül nem tudom, hogy van-e szalagsérülése, de jelen helyzetben ez nem igazán fontos. A sérüléstől megdagadt a lába, az feszíti. Tartsa be az előírásokat.

  • Tisztelt Doktornő!

    Köszönöm a válaszát.

    Nem a képalkotó vizsgálat hiánya miatt írtam, hogy nem vette komolyan a kezelő orvosom a panaszaimat, hanem ahogyan viselkedett velem az utolsó alkalommal, mikor nála jártam (nem használt az injekció, amit kaptam, már kettőn túl voltam… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Valóban jobban jár, ha kezelőorvost vált.

  • Jó napot Doktor Nő! 1 hónapja volt térd arthroszkópiás műtétem...porcleválás miatt..nos ugye én nem…

    Jó napot Doktor Nő!
    1 hónapja volt térd arthroszkópiás műtétem...porcleválás miatt..nos ugye én nem néztem a műtétet, de most ár látom a térdemen hogy nagyon pici kis bemetszést csináltak...kicsi a heg..nos ezen ki vették a levált porcdarabot, vagy ezt hogy képzeljem el?
    Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Igen kivették.

  • Udvozlom! Fugedy Erika vagyok Romaniabol, 39 eves, az utobbi idoben lepcsozeskor nagyon recsegnek a…

    Udvozlom!
    Fugedy Erika vagyok Romaniabol, 39 eves, az utobbi idoben lepcsozeskor nagyon recsegnek a terdeim(mindketto), azt hogy hallom nagyon zavaro, mi a harmadik emeleten lakunk s az iroda ahol dolgozom a masokik emeleten van, egyik helyen sincs lift.Fajni nem faj, csak hamar faradok, ha allok akkor allandoan valtogatom a jobb es ball llab terheleset, par napja kissebb nyillalasokat eszleltem a terdkalacs alatt.Kezilabdaztam 6 evet amit 1987--ben hagytam felbe.Volt ra pelda , hogy lehajoltam s a derekamat nem tudtam kiegyenesiteni csak ha ujbol lehejoltam s ovatosan emelkedtem fol.Azt szeretnem kerdezni, hogy mi okozhatja a terdem probemait, gyogyithato-e, mert mar mindenki ijeszget mutettel, protezissel stb.,s meg azt is ,hogy van e valami osszekottetes a terd es a derek problemei kozott?Valaszat elore is koszonom!Minden jot kivanok onnek!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Combizom erősítő gyógytorna segíthet. A gerinc mozgáskor jelentkező tüneteit izom becsípődés okozhatja, ami oldódik a lassú mozdulatnál.

  • joesttét doktornő.én 30 éves vagyok kb6éve mindkét kézfejem fáj ugy hogy a néha alig tudok vele fogni ki esik minden a kezemböl anyira fály a hüvejkulyaim pár másotperc alat nagyon nehéz igy dolgoznom voltam reumatologusnál aszt monta nincs inhüvely gyuladásom elküldöt elektrofiziologiára ott azt monták… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Próbáljon neurológushoz fordulni. Ha nem találnak kifejezett eltérést, akkor a gyógytorna segít.

  • Azért írok Önnek mert 2010 decemberében nagymamámnak súlyos válltörése volt, egy lépcsőn való legurulás következményeként. Megműtötték és lemezekkel illetve 5 csavarral rögzítették a sérült részt. Ez a két lemez illetve csavarok 14 hónapja van benne.

    A kérdésem a következő amiért írok… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem szükséges eltávolítani a fémanyagot, ha nem okoz panaszokat. A kálcium és D vitamin ebben a korban ajánlott egyébként is.

  • Tisztelt doktornő!
    Én egy 25 éves lány vagyok.És sajnos nehéz fizikai munkát végzek.Érzem hogy zsibbad a karom és mindennem fáj mostmár.Nagyon kellemetlen mert lehet hogy a gyomromnál is van izomlázam az emelések miatt de nagyon furcsán szokott fájni, azaz mostanában nem sürün de van hogy nyilaló… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet, hogy a nehéz munka mellett kisizületi blokkok alakultak ki. Fájdalomcsillapító, izomlazító, manuálterápiás kezelés használhat.

  • Tisztelt Doktornő! Mi lehet az oka annak, hogy a jobb combomon zsibbadást érzek a külső részen. Ez…

    Tisztelt Doktornő!

    Mi lehet az oka annak, hogy a jobb combomon zsibbadást érzek a külső részen. Ez pontosan a térdem és a forgóm közötti részen van.

    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Semmi és sok minden. Mutassa meg magát szakorvosnak.

  • Lumbalis gerinc,kétirányú felvétel. Záró lemezek scleriticusak íveltek.Peremek enyhén csőrszerűen megnyúltak.Az…

    Lumbalis gerinc,kétirányú felvétel. Záró lemezek scleriticusak íveltek.Peremek enyhén csőrszerűen megnyúltak.Az SL rés dorsalisan beszűkűlt. A kisízületekben kp. fokú arthrosis jelei ábrázolódnak. A csigolyák poroticusak,compressio nem látható.
    Tisztelt Doktor nő. 70 éves vagyok sok műtéten tul vagyok de mindíg sikerűlt felgyógyúlnom. Még soha nem fájt a lábam ..de mosrt ..nagyon.. Nagyon ideges vagyok hogy mit jelennt ez a leltr ..mivel a reumatológushoz csak márc 14-én van idő pontom. Megnyugtató válaszát előre is Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kopásos és enyhébb csontritkulásos tünetek.

  • Tisztelt Doktornő!

    Én még novemberben elestem a kerékpárommal és ráestem a bal térdemre. Kezelték ortopédián gyulladással (gyulladás-csökkentőket szedtem és injekciókat kaptam), de továbbra is nagyon fájt. Az orvosom sem a panaszok kezdetekor, sem pedig a panaszok további fennállásakor… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem hiszem, hogy nem vette komolyan Önt a kezelőorvosa. A "gyulladáscsökkentő" nem szó szerint gyulladáscsökkentő, hanem a fájdalom és a következményes steril duzzanat ellen ható gyógyszer. Bocsásson… Még több