A betegek kérdései (10737)

  • Tisztelt Dr. Andrássy Ilona! Egy ismerősöm nevében keresem⁄kérdezem Önt. Lényeg röviden, közlekedési…

    Tisztelt Dr. Andrássy Ilona!

    Egy ismerősöm nevében keresem⁄kérdezem Önt. Lényeg röviden, közlekedési baleset,szegény gyalogos a motorháztetőre zuhant majd a földre, szárkapocscsont elvileg elmozdulás nélküli törése ( a helyszínen "visszanyomták a helyére"), trombozis, 3 hónap táppénz, után vissza dolgozni mert féltjük az állásunkat, terhelésre bal oldali bordákba sugárzó fájdalom, esetenként végtagzsibbadás, a röntgen a következőket mutatta ki:
    nyaki gerince traumás eltérés nem láthtó, C.II-IV teste blokkot alkot.
    Egyébként C. spondylarthosis jelei kifejezettek.
    A háti gerincen S alakú scoliosis van, a kyhosis fokozott. A thoracalis csigolyák magassága megtartott, fedő és záró lemezeik egyenetlenek,
    peremeiken igen kifejezett spond. csőr és kapocsképződés van L. I. teste ventral felé ék alakban kb 15%alalacsonyabb copmressios sérülés maradványa.
    A panaszok munka közben is fennálnak 1-2 óránként muszály pihennie,mert fájdalmai vannak.
    Mi a módja annak hogy az ORSZI⁄NRSZH által megállapításra kerülhessen az össz szervezeti egészség károsodás, esetleg munkaképesség csökkenés? A munkáltatót értesítik az eredményről? Lehet "csak úgy" kérvényezni a vizsgálatot,(mert az ember szeretne tisztában lenni fentiek mértékével), vagy szükséges kérelmezni a rokkantosítást ?! hol kell jelentkezni? A háziorvos ír beutalót? Mire számíthat aki ezzel a problémával él?Milyen módszert javasol a teljes körű kivizsgálásra?
    Szeretnék segíteni a barátomnak,de nem akarok ostobaságot mondani neki.
    Köszönöm segítségét !

    üdvözlettel: K.V.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ehhez a területhez én nem értek, a háziorvosával kell megbeszélnie, mert Ő a gyakorlott az ilyen kérdésekben.

  • Tisztelt Doktornő!

    17 éves fiú vagyok. Kb. 2011 májusában kezdődtek a panaszaim. Eleinte fájdalmat nem tapasztaltam, csak egyszerűen ropogott a hátam, amely nem állandó jellegű volt (egy hónapig igen, egy hónapig nem). A változás két hónapja állt be. Főleg hosszabb ideig tartó ülés vagy… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Az epidurális érzéstelenítés utáni fájdalom oka lehetett, hogy túl korán kellt fel. A panaszait okozhatja mozgáshiány, gyenge hátizomzat. Ellenszere: a torna

  • Tisztelt Doktornő! Tavaly átestem egy Non-Hodgkin limfóma miatti kemoterápiás kezelésen.Most jelenleg…

    Tisztelt Doktornő! Tavaly átestem egy Non-Hodgkin limfóma miatti kemoterápiás kezelésen.Most jelenleg fenntartó kezelést kapok. Kb. 2-2,5 hónapja nagyon fáj a csípő csontom, leginkább éjjel, illetve pihenés alatt. Kisugárzik a térdemig, néha a sípcsont is fáj. Röntgen felvételt készítettek ez a lelet értékelése: "a csípőízületek rése,a combfejek alakja megtartott. Az acetabulum alatt lat. pereme mk. o. kissé megnyult."
    bizonyos okok miatt kb. 2 hétig nem tudom a beküldő orvossal megbeszélni a leletet.Mi lehet a jelentése? köszönöm Mamka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kopásos tünetek.

  • 19 éves vagyok és pár napja gyakori deréktájon ill. farcsontig nyílaló fájdalmat érzek. Járásnál az egyik…

    19 éves vagyok és pár napja gyakori deréktájon ill. farcsontig nyílaló fájdalmat érzek. Járásnál az egyik combom hátsó részénél térnél kicsit feljebb húzó fájdalmam van, gyakran zsibad el a lábam. vajon mi bajom van???
    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Vizsgálat nélkül a kérdésére nem tudok választ adni. Ha hosszabb ideig fennáll a panasza, forduljon szakorvoshoz.

  • Kedves Dr. Andrássy Ilona! A leleteim szerint a térdízületi rések szűkebbek a normálisnál. Csípőprobléma…

    Kedves Dr. Andrássy Ilona!

    A leleteim szerint a térdízületi rések szűkebbek a normálisnál. Csípőprobléma miatt a lábizmaim eléggé lesoványodtak. Ez lehet az oka? Mindkét térdem erősen fáj, az egyikről azt írja az MR lelet, hogy a meniscus kivan csúszva valamelyest az ízületből. Ezzel mit lehet kezdeni?

    Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel: T. István

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Forduljon bizalommal kezelőorvosához.

  • Kedves Doktornő! Egyik napról a másikra elkezdett fájni a bal térdem. Olyan érzésem van mintha nem…

    Kedves Doktornő!

    Egyik napról a másikra elkezdett fájni a bal térdem. Olyan érzésem van mintha nem akarna nyúlni a lában, és szúró fájdalmat érzek elöl a térdembe.
    Voltam ultrahang vizsgálaton, és a következő . kis mennyiségű folyadékgyülem és nem teljesen tiszta ehcobennékű, benne belső echok láthatók, mely chondropathiara utal. Mit jelent ez?
    Kérem sürgős válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Menjen vissza a kezelőorvosához, Ő megfelelő módon fogja értékelni a vizsgálati eredményt.

  • Kedves Doktornő!

    Egy hete cipekedés miatt alig bírok kiegyenesedni.Párom masszírozása után jobb lett.Azonban ha állok,akkor azt érzem,hogy görcsöt kap az oldalam,ami nagyon kellemetlen,és akkor le kell ülnöm,akkor megszünik. Egyhelyben álni sokáig nem igen tudok.Viszont szerencsére végtagjaimban… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A "síma" fájdalomcsillapítón kívül minden gyógyszer indikálása csak szakorvosi vizsgálat után javasolt. Mivel nem ismerem a fizikális tüneteit, én nem adnék tanácsot gyógyszerezésre, mert lehet,… Még több

  • Tisztelt Doktornő!Az Én problémám jobb csuklón lévő nagyobb cseresznye nagyságú Ganglion.Voltam már vele…

    Tisztelt Doktornő!Az Én problémám jobb csuklón lévő nagyobb cseresznye nagyságú Ganglion.Voltam már vele MR vizsgálaton is látott orvos.Azt mondták műteni kell mert csontot ízületet nyom.A műtétet elhalasztottam,de már most kisebb munkától is fáj a csuklóm,és van hogy görcsöl is a csomónál.Gondolom a műtétet akkor nem tudom elkerülni.Van-e ennek a műtétnek bármi féle veszélye?Válaszát köszönöm.Maradok tisztelettel.Andrea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Csak remélni tudom, hogy a kezelőorvosa elmondta a műtét mibenlétét, és az esetleges kockázatokat. Minden műtétnek van veszélye. Csak azt ne várja a műtéttől, hogy egy csapásra minden gond megszűnik, mert a szövetek átvágása utáni "regeneráció" hosszadalmas folyamat, úgyhogy lehet, hogy átmenetileg nem lesz könnyebb a helyzet.

  • Tisztelt Doktornő!

    30 éves nő vagyok. 3 éve egy balesetben a következő betegségeket szenvedtem el:

    - agysérülés, egyéb nyaki porckorong degeneratio, spondyloisthesis (nyaki), egyéb spondyloisis k.m.n., egyéb meghatározott intervertebralis discus degeneratio, nyaki porckorong… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Egy manuálterápiával is foglalkozó gyógytornászt kellene keresnie, mert biztosan vannak kisizületi blokkok (és nemcsak a nyaki szakaszon), amiket oldani kellene, hogy megszűnjenek a panaszai.

  • Neurológusom szerint elmozdult egy kicsit a csigolyám, csontkovácshoz érdemes menni ? ⁄Feltöltöttem…

    Neurológusom szerint elmozdult egy kicsit a csigolyám, csontkovácshoz érdemes menni ?
    ⁄Feltöltöttem a röntgen képem egy képmegosztóra,link lejjebb⁄

    http:⁄⁄desmond.imageshack.us⁄Himg577⁄scaled.php?server=577&filename=fotografia0143.jpg&res=medium

    http:⁄⁄desmond.imageshack.us⁄Himg19⁄scaled.php?server=19&filename=fotografia0147e.jpg&res=medium

    Egy hétig nagyon fájt a derekam,de mára már nem annyira.Kiropraktorhoz elkélne menni vele?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem tudom, milyen egyéb tünetek társultak a derékfájáshoz. De egy manuálterápiás (nem csontkovács, nem kiropraktor) vizsgálat, szükség esetén kezelés segíthet. Ha megszüntek a panaszai, akkor Ön döntse el, hogy megy, vagy sem.

  • Tisztelt Doktornő! Szűnni nem akaró vádlifájásnak mi lehet az oka?.4hónapja tart,gyakran zsibbad,nyugalmi…

    Tisztelt Doktornő!
    Szűnni nem akaró vádlifájásnak mi lehet az oka?.4hónapja tart,gyakran zsibbad,nyugalmi helyzetben nem fáj,érdekes módon magassarkúban sem annyira.Nem piros,nem duzzadt.Derékfájás párosul hozzá,de az már tíz éve,lumbális szakasz problémái...
    Mindenféle krémet használtam,masszíroztattam,semmi.Háziorvos érre gyanakodott,doxium,lioton gél,nem használt semmit.
    Nem tudok futni így,pedig az sokat segített a gerincfájáson.Nagyon köszönöm segítségét!!!
    Tisztelettel,Tóth Jutka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet oka az Achilles in körüli szövetek gyulladása, esetleg statikai túlterhelés, a magasabb (nem túl magas) sarkú cipő viselése tehermentesíti az izmot. Ennél többet vizsgálat nélkül nem tudok.

  • Tisztelt Doktornő!

    A férjem (33 éves) már egy ideje térdfájással (jobb) küzd. A legfurább az egészben, hogy nem a fizikai megterhelések kapcsán jön elő a fájdalma, hanem nyugalmi állapotban. A legtipikusabb eset, amikor hosszú ideig vezet. Már 30 km is annyira megviseli, hogy meg kell… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Valószínűleg gyenge a combizomzata, emiatt a statikus ⁄tartós egy helyzetben tartás⁄ túlfárasztja az izmokat. Combizom erősítő gyakorlatokkal lehet segíteni. Vizsgálat nélkül egyébről nem tudok nyilatkozni. Még több

  • értem doktor nő, nem is azt szerettem volna kérni hogy ön döntsön helyettem, de mivel tudja mi a panaszom,…

    értem doktor nő, nem is azt szerettem volna kérni hogy ön döntsön helyettem, de mivel tudja mi a panaszom, és ha esetleg volt már ilyen betege, hogy látta? ha nem műtettem meg pl 10-20 év múlva gondot okoz?
    köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Minden, ami irritálja, koptatja a csontok porcos felszínét, korai kopásos tünetekhez, és az ezzel járó panaszokhoz vezet. Tehát gondot okoz. De gondolom, ezt a kezelőorvosa is elmondta.

  • Kedves Doktorno, Tegnap ota faj az egyik labujjam (4.labujj, kislabujj mellett) es ma reggelre kb…

    Kedves Doktorno,

    Tegnap ota faj az egyik labujjam (4.labujj, kislabujj mellett) es ma reggelre kb ketszeresere be is duzzadt. Voltam konditeremben mult heten csutortokon, de csak ma reggel ereztem ezt.
    Nem viszket, nem meleg, csak annyi hogy be van duzzadva es kicsit faj...(elviselheto, de inkabb a duzzadtsag zavar).

    Tudna adni tanacsot hogy mi lehet ez?

    Koszonettel:
    Anna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Több oka is lehet, belerugott valamibe, megrándult, eltört, gyulladás, ... látatlanban nem tudom megmondani. Célszerű lenne első lépésben a háziorvosához fordulnia.

  • Tisztelt Doktornő! 1 hónapja artroszkópos meniscus műtétem volt, a térdem nem nyúlik ki teljesen, járok…

    Tisztelt Doktornő! 1 hónapja artroszkópos meniscus műtétem volt, a térdem nem nyúlik ki teljesen, járok gyógytornára vele, viszont fájdalmaim vannak a talpamon és a bokámon olyan szinten hogy NSAID tabletta nélkül szinte járni sem tudok, pedig csak a térdem sérült még régebben egy motorbaleset során, valószínűleg valami gyulladásos probléma lehet, de szemmel látható gyulladás nincs a térdemben, és a lábfejem sincs bedagadva. A tanácsát kérném, mert normál porcsérülés után nem szoktak ilyen tünetek lenni.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Célszerű lenne visszamennie a kezelőorvosához.

  • Kedves Doktornő!
    1,5 évvel ezelőtt kaptam egy kemény műa. lúdtalpbetétet a cipőmbe (valamilyen bőrbe húzva). 1 év után vissza kellett mennem, mert fájtak a térdeim. Állítottak a betéten, ami után a térdfájásom egy időre megszűnt. Eltelt 8 hónap és a betét a talpam közepe környékén nyomni kezdett… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A betétek általában 1 évet bírnak ki, addig korrigálnak megfelelően. A kemény műanyag betétet ez után lehet korrigálni, de célszerű újat készíttetni. A puha betét nem korrigálható. Tulajdonképpen az öregkorig… Még több

  • kEDVES DOKTORNŐ SZERETNÉM MEGTUDNI HOGY MI LEHET ANNAK AZ OKA,VAGY BAJ E AZ HOGYHA MELEGVIZBEN VAGYOK…

    kEDVES DOKTORNŐ SZERETNÉM MEGTUDNI HOGY MI LEHET ANNAK AZ OKA,VAGY BAJ E AZ HOGYHA MELEGVIZBEN VAGYOK AKKOR PÁRPERC MULVA,AZTVESZEM ÉSZRE HOGY A LÁBUJJAIM TELJESEN ELLILULNAK ÉS ELZSIBBADNAK TELJESEN MINTHA ÁRAM MENNE AZ EGÉSZ TESTEMBE.HA EZ BAJ AKKOR MI LEHET AZ OKA,ÉS MILYEN ORVOSHOZ FORDULJAK.ELŐRE IS KÖSZÖNÖM.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Belgyógyász, angiológus szakorvoshoz forduljon, de lehet, hogy a háziorvosa is tud választ adni a kérdésére, én nem értek hozzá.

  • Tisztelt Doktor Nő! Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy talpbetétet készítettem a lúdtalpamra egyedit,…

    Tisztelt Doktor Nő!

    Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy talpbetétet készítettem a lúdtalpamra egyedit, de fáj ennek ellenére is a lábam, már három hetet hordtam pedig, most csináltattam egy újat, máshol és azt szeretném kérdezni, hogy az új betétet úgy szoktassam a lábamhoz, hogy szoktatás után visszavegyem a mostanit, amiben fáj a lábam, vagy egyáltalán ne tegyek be betétet, már évek óta viselek betétet, de eddig a gyógyászati segédeszköz boltban vettem, de már az nem segít.
    Válaszát megköszönve.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Fokozatosan szoktassa hozzá a lábát. 5 perc viselés, pihenés, ha megnyugodott a lába, ismét vegye fel a betétes cipőt, stb.

  • Üdvözlöm! 4 hónapja közlekedési balesetben a könyökömet eltörtem. Nyílt, szilánkos törés volt, a műtét…

    Üdvözlöm! 4 hónapja közlekedési balesetben a könyökömet eltörtem. Nyílt, szilánkos törés volt, a műtét során sikerült összerakni. Az orvosom úgy fogalmazott, hogy egy romhalmaz volt. 50 gyógytornán vagyok túl, de nem tudom egyáltalán hajlítani a kezem. A nyújtás alakul, a forgó mozgás is és az erő is. A kérdésem az lenne, hogy ön szerint érdemes lenne-e konzultálni más orvossal is, egy könyök specialistával? Ha igen, akkor tudna-e nekem ajánlani ilyen orvost Debrecen környékén? Előre is köszönöm a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Bocsásson meg, de egy "széthullott" izülettől ilyen rövid időn belül mit vár? A porcellánt sem lehet maradéktalanul összerakni, ha eltört, egy ilyen bonyolult szerkezetet, mint az emberi izületek még nehezebb. Hosszú idő kell, amíg alakul, de lehet, hogy sohasem lesz tökéletes.

  • Jó napot! A térdemben le van válva egy porc ami súrolja mozgás esetén a csontomat. ezt hallom is mivel…

    Jó napot!
    A térdemben le van válva egy porc ami súrolja mozgás esetén a csontomat. ezt hallom is mivel recseg, és fáj is...térd artroszkopiát ajánlottak..mit gondol bele vágjak? Mert félek a műtéttől, vagy fontos lenne? Súlyos ez? Érdekelne az Ön véleménye is,köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ha panaszt okoz, akkor célszerű az arthroscopia. De én nem dönthetek Ön helyett.