A betegek kérdései (10789)

 • Tisztelt Doktorno! 4-5 hetes állapotos vagyok , huszonéves normál testalkatu kb 165 cm. Gyermekkorom…

  Tisztelt Doktorno!

  4-5 hetes állapotos vagyok , huszonéves normál testalkatu kb 165 cm.
  Gyermekkorom ota sokat jártam olyan klinikára ahol a gorbe hátakkal foglalkoznak és olyan segédeszkozokkel amik segitik az állapotot ( Nekem is volt ilyen).
  Sajnos 3 éve nem voltam ortopéd szakorvosnál a hátam pedig gorbe amit én látok ha megnézem tukorben de más állitolag nem látja.
  a jobb lapockám kiáll ha oladlrol nézem magam a tukorben.

  Kérdésem a kovetkezo: lehet bármiféle bajom terhesség alatt ezzel egy laikus modon nevezett "gorbe" háttal? nem szeretném ha tovább romlana.
  mit tud tanácsolni? Fordulajak szakorvoshoz? Indokolt volna? vagy mit tegyek amivel jot tehetek?

  Koszonom szépen a választ.
  minden jot kivánok
  Lia

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Forduljon gyógytornászhoz, hogy még most a terhesség kezdetén tanuljon meg, és rendszeresen végezzen háti és ágyéki izomerősítő gyakorlatokat. A baba kihordása is zökkenőmentesebb lesz, a háta sem fog fájni.

 • Lábujjrecsegés, csípő- és térdfájdalom

  Tisztelt Dr. Nő!

  10 éve lettem figyelmes arra, hogy a bal térdem kattogó, recsegő hangot ad ki, és ezt erős fájdalom kíséri. Természetesen ez a fájdalom időszakos nem folyamatosan fáj, de amikor előjön elég kellemetlen. Az aktív sportolást kb. 8 éve hagytam abba. Emellett az összes lábujjam… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Izomerősítő torna (elsősorban combizom erősítés) segít, ha szakorvos nem talált semmilyen kóros elváltozást.

 • Kedves Doktornő. Kérem segítsen túl súlyos nő vagyok 163cm 120kg. A problémám egy hete fáj a térdem…

  Kedves Doktornő.

  Kérem segítsen túl súlyos nő vagyok 163cm 120kg. A problémám egy hete fáj a térdem soha ilyet nem éreztem még nem stabil a térdem olyan mintha mindig elakarnák esni.Fáj nagyon .Köszönöm a válaszát.Nem tudom hogy megütöttem én nem rohangászok. ,

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Látatlanban nem tudom megmondani, hogy a panaszát mi okozhatja. Próbálja meg átmenetileg fáslizni, combizom erősítő gyakorlatokat végezni, és ha a panaszai nem szűnnek, szakorvosnak megmutatni.

 • Kedves Doktor Nő! GCA 2700 étrendkiegészítő tablettát szedek csípőizületi problémára. A gyógyszer esetleges…

  Kedves Doktor Nő!
  GCA 2700 étrendkiegészítő tablettát szedek csípőizületi problémára. A gyógyszer esetleges mellékhatásai érdekelnek.
  Válaszát köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A használati útmutatásban le kellene legyen írva.

 • Tisztelt Doktornő! 37 éves fiatal ember vagyok, 210 cm-es magassággal. Azért említem a magasságomat,…

  Tisztelt Doktornő!

  37 éves fiatal ember vagyok, 210 cm-es magassággal.
  Azért említem a magasságomat, mert elképzelésem szerint köze lehet a problémámnak. Vagy mégsem?
  Ha nagyot vagy nehezet emelek, akkor a derekam napokig fáj, ill. az utóbbi időben azt tapasztaltam, hogy ha sokáig vagy vontatottan megyek (pl. bevásárlás) akkor mindkét lábam elkezd fájni, ami a derekamtól indul.
  Mire kell ilyenkor gondolni, ill. melyik orvosi vonalon érdemes elindulni?
  Köszönöm válaszát!
  Krisztián

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Lehet statikai oka a panaszainak (lúdtalp) -vontatott járás melletti fájdalom- egy jó betét segíthet. A súly emelésére figyelni kell, sohasem előrehajlásból, hanem enyhén hajlított térd mellett, a testhez közel fogva a súlyt, egész testtel elfordulva. (=gerinckímélő életmód, interneten találhat jótanácsokat).

 • T. DrNő! Alig tudom ezt most begépelni, na de pont ez a problémám. Történt ugyanis, hogy az utóbbi…

  T. DrNő!

  Alig tudom ezt most begépelni, na de pont ez a problémám. Történt ugyanis, hogy az utóbbi 2 évben kb, rengeteget kellett számítógépen írnom, és kb 2 hete, egyik napról a másikra az történt, hogy valami gyulladás-szerű, lüktető, sugárzó, égő fájdalom jelent meg mind a két kezem 4 ujjában (a hüvelykujjon nem), és pokolian fáj, ezen túl pedig alig tudom mozgatni őket, valamint a jobb kezemen 2 ujjam olykor "elakad" és nem tudom kinyújtani, hanem csak a másik kezemmel sikerül egyenesbe hoznom őket, a bal kezem egyik ujja pedig egyfolytában pattogó, kattogó hangot ad amikor hajlítom (az utolsó ujjperc). Mindez tehát nagy hirtelenséggel tört elő, de most már 2 hete megbolondulok, annyira fáj, sőt, egyre jobban fáj, ahelyett hogy múlna, és kezdek komolyan félni, mi lehet ezzel. Hasonlóról hallottam már és ott műtét lett a vége, pedig neki nem is volt ennyire durva.
  Jelenleg diclofenacot szedek 2x100 mg-ot + steroidot kezdtem (Polcortolone tabl.). Kérdésem lenne, hogy ez javulhat magától vagy így maradok már örökre vagy mi lehet a kezeimmel? Egy cseppet se javult, időnként lüktetés-szerűen és olyan gyulladt módon fáj, és sugárzást érzek az ujjaimban. Nem szeretnék műtétre kerülni persze, de mi lehet ez tehát és mit javasol ebben a helyzetben? Teljes nyugalom segíthet vagy úgymond ennek már mindegy? Ha 2-3-4 hetet nem gépelek és pihentetem, akkor van esélyem, hogy elmúlhat? És ezt nemezik izületi gyulladásnak vagy inhüvely-gyulladásnak vagy mi történt velem?

  Nagyon köszönöm válaszát előre is, tisztelettel:
  Kovács Alex

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Valószínűleg inhüvely gyulladás. A csukló rögzítése segíthet, de célszerű lenne előbb szakorvosnak megmutatnia magát.

 • Kislány állandó pólyás altatása mozgós állapot miatt pólyában

  Kedves Doktornő!
  Kislányom 9 hetes,egy kis izgő-mozgó.Egyelőre pólyában alszik,éppen ezért,mert altatáskor is állandóan rúg-kapál a kis kezeivel,lábaival és egyszerűen nem tud nyugalmi állapotba kerülni,csak úgy,ha nem tud mozogni.Lassan azonban kicsi lesz a pólya és én már előre tartok attól,hogy… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Nem értem ezt az "állandó" rúg-kapálást. minden babának összevissza mozog keze-lába, de ettől még el tudnak aludni (el lehet altatni őket). Csak nekünk tűnnek feleslegesnek a mozgások, a babáknak… Még több

 • Csípõprotézisek okozta fájdalom kezelése hogy történik?

  Tisztelt Doktornő! 39 éves vagyok,és 2010-ben volt egy csípő protézis műtétem.Csípő ficammal születtem,80 cm volt a láb rövidülés. Tavaly szeptemberben,volt egy femurfej rövidítéses műtétem,a másik csípőn. 3 hónapig nem léphettem rá. kb január óta,ha megyek rettenetesen feszít a protézis,és olyan érzés,mintha… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Menjen vissza a kezelőorvosához mindenképpen.

 • Tisztelt Doktornő! Azt szeretném megkérdezni Öntől, mi okozhatja a lábfej olyan mértékű kiszélesedését,hogy…

  Tisztelt Doktornő!
  Azt szeretném megkérdezni Öntől, mi okozhatja a lábfej olyan mértékű kiszélesedését,hogy 43-as lábméret mellett 44-44,5méretű cipőt kell vásárolnom ,hogy elférjen benne a lábam.
  Igaz mindkét lábamon hossz és haránt-boltozati süllyedés van és gyermekkorom óta lúdtalpbetétet hordok,most 45 éves vagyok.
  Több mint 20 éve rendszeresen futok ,ha nincs rá lehetőség,akkor hatalmas séták.
  Talptornát és kemény talpú cipőt már javasoltak.
  Köszönettel HL

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Le is írja a választ: a boltozat süllyedésével úgy deformálódik a láb, hogy "megnő". Jól kialakított betét viselése javíthat a helyzeten.

 • Üdvözlöm!Vass Beáta vagyok 6 hónapos kismama.kb 2 hete nagyon fáj a jobb térdem,már nem nagyon tudok…

  Üdvözlöm!Vass Beáta vagyok 6 hónapos kismama.kb 2 hete nagyon fáj a jobb térdem,már nem nagyon tudok járni sem,mert nem tudom behajlitani.A körzeti orvosom azt ajánlotta,hogy pihentessem borogassam, mert ilyenkor nem szabad hasznàlni semmit.Azt szeretném kérdezni,hogy érdemes e szakorvossal is megnézetnem, vagy várjam meg míg megszületik a babàm,ès utánna járjak utánna?így nagyon kényelmetlen , hogy csak bicegve tudok járni.Válaszát előre is köszönöm!Tisztelettel:Vass Beàta

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Ha nem szűnnek a panaszok, ilyenkor is érdemes megvizsgáltatni, és nem várni, amíg krónikussá alakulnak a fájdalmak.

 • Tisztelt Doktor nő! KB 5 éve (egy korábbi kérdezőhöz hasonlóan szerintem én is) hirtelen megnőttem…

  Tisztelt Doktor nő!

  KB 5 éve (egy korábbi kérdezőhöz hasonlóan szerintem én is) hirtelen megnőttem és emiatt (legalábbis szerintem) az összes izületem ropog és szinte mindegyiket tudom ropogtatni (!!!): az ujjaim, csuklóm, gerincem, lapockám, bokám lábujjaim, nyakam. Az ujjaimat és a jobb csuklómat az elmúlt 2-3 évben hát egy kicsit eltúloztam a ropogtatás terén és szeretnék leszokni erről a rossz szokásomról.
  Érdekes módon nem érzek nagyon semmilyen fájdalmat az izületeim ropogtatása terén csak esetleg néha ha egy nap túlzásba viszem, de másnapra már semmi bajom sincs.
  KÉRDÉSEIM A KÖVETKEZŐK: ugye még nem késő leszokni erről a rossz szokásról?
  Milyen sportot javasolna nekem emiatt?
  A ropogtatások okozhatnak nekem komoly betegségeket a jövőre nézve és ha igen akkor mit javasol? Van valamilyen vizsgálati, kezelési módszer erre a problémára? A másik meg pontosan nem értem, hogy mit okozhat ez a túlzott ropogtatás, visszafordítható, kezelhető folyamat ez?
  Nagyon megköszönném ha válaszolna ezekre a kérdéseimre mert nagyon sok orvos igazából mintha nem tudna erről nagyon semmit úgy válaszolnak.

  Válaszát előre is köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A ropogás annak a "tünete", hogy a lazább szalagok mozgás közben "fennakadnak" a csontok kiemelkedésein, és a "túlfeszített" helyzetben visszacsattanak a helyükre. A szándékos ropogtatással a szalagok lazaságát fokozzák. Le lehet erről szokni. Normál mozdulatsor közben jelentkező ropogás nem kóros, de, ha túlzásba viszi, az korai kopásos tüneteket is okozhat. Bármilyen, az Ön számára kedves, és nem túlerőltető sportot végezhet.

 • Tisztelt doktornő! Férjemnek körülbelül 1 hete jobb keresztcsont tájéki ( inkább a fartájékon) Fájdalma…

  Tisztelt doktornő!
  Férjemnek körülbelül 1 hete jobb keresztcsont tájéki ( inkább a fartájékon) Fájdalma van mely mozgásra, terhelésre görcs szerűen húzza a lábát. Ülő helyzetben ez mérséklődik, szinte meg is szűnik. Mindig fizikai munkát végzett jelenleg építőiparban gépkezelő és orvoshoz nehezen jut el. Voltunk tegnap ügyeleten de még csak gyógyszert sem kapott. Én E.Ü dolgozó vagyok és Cataflam és Flektor tapaszt tettem rá nem tudom mit tud javasolni, mi lehet ez? És hogy kezelhető ?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Látatlanban nem tudok erre válaszolni. Lehet gerincsérv, lehet ionhiány, mindenesetre, ha fájdalomcsillapítás, kímélet mellett nem szűnik, forduljanak szakorvoshoz.

 • Tisztelt Dr. Nő! Gyerekkorom óta enyhe nyitott gerincem van. Csak akkor éreztem mikor nagyot emeltem,…

  Tisztelt Dr. Nő!

  Gyerekkorom óta enyhe nyitott gerincem van. Csak akkor éreztem mikor nagyot emeltem, vagy ha sokáig álltam egy helyben. Már lassan egy hete szúrós szerűen enyhén fáj a gerincem környékén, kb 5 cm sugarú körben a derekam magasságában. Ön szerinte a gerincemmel lehet vmi baj? Válaszát előre is köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Ezzel a "nyitott" gerinccel panaszmentesen el lehet éldegélni, legtöbbször melléklelet. Panaszait nagy valószínűséggel rossz terhelés okozza. Átmeneti kímélet, gerinctorna megtanulása (és végzése) javasolt. Ha nem szűnnek a panaszok, keressen fel szakorvost.

 • Tisztelt Doktor Nő! Lábközépcsonttörést szenvedtem el, elmentem orvoshoz, begipszelték 6 hétre. Három…

  Tisztelt Doktor Nő!
  Lábközépcsonttörést szenvedtem el, elmentem orvoshoz, begipszelték 6 hétre. Három napja vették le a gipszemet, és aznap nagyon sokat mászkáltam vele, sőt egyszer leis fordultam a lábamról. Már másnap reggel éreztem hogy nem nagyon tudok ráállni, menni is nehezen. Ma már nem fáj annyira, de még mindig nem tudok ránehezedni. A nyomkodom nem fáj, viszont ha megpróbálom forgatni akkor igen. Nem dagadt be, nem kékült, és nem is deformálódott, a lábujjaimat is simán mozgatom. A kérdésem az, hogy normális-e, hogy igy fáj, és hogy valószínű csak a túlterhelés miatt van?! Vagy lehetséges, hogy eltörtem megint?! Az csonttörés után cipőt nem tudtam húzni, és már másnap nem bírtam vele közlekedni, most a cipőt is rá tudtam húzni. Válaszát előre is köszönöm! Üdv: Bea

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Normális. Ameddig rögzítve volt 2x annyi ideig okozhat panaszokat. A fáslizás, a fokozatos terhelés mindenképpen javasolt.

 • KEDVES DOKTORNŐ! A FÉRJEM 57 ÉVES. SZOMBATON KORCSOLYÁZOTT. A BOKÁJÁT KIFICAMITOTTA. A BOKÁJA BEDAGADT…

  KEDVES DOKTORNŐ!

  A FÉRJEM 57 ÉVES. SZOMBATON KORCSOLYÁZOTT. A BOKÁJÁT KIFICAMITOTTA. A BOKÁJA BEDAGADT ÉS BE IS KÉKÜLT. JEGELTEM ÉS FLEKTOR KRÉMMEL KENEGETTEM. NEM AKAR AZ ORVOSHOZ MENNI. MIT TEGYEK?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Ha a kíméletre, borogatásra, fáslizásra nem csökkennek a panaszok, mindenképpen szakorvosi vizsgálat szükséges. A panaszai, ha csökkennek, akkor is fennmaradhatnak 6-8 hétig.

 • Kedves doktornő! Nekem dongalábom van születésem óta. pár évvel ezelőttig, míg már fájdalmas lett…

  Kedves doktornő!

  Nekem dongalábom van születésem óta. pár évvel ezelőttig, míg már fájdalmas lett a járás (mert nem csak taplphosszban, de amúgy is rövidebb 1 cm-vel) építettem az ortopédcipésszel belsőtalp korrigálást sarokemeléssel és belső döntéssel. Ez így jó is volt. átkerültem egy másik városban, ahol már ezt a cipész nem a korábbi módszert választota, hanem ludtalpas berakható betétet javasolt (mivel a másik lábam enyén ludtalpas) a berakható betét hullámossága kikészítette a talpam, főleg, hogy balga módon egy ideig fordítva is hordtam....) most visszatértem az eredeti bevált módszerhez, csakhogy deformítást vettem észre, az alsó lábszáram kifele görbül, míg a comb felső része befelé (a döntés miatt, ami kell is , hogy ne döljön ki a lábam) CSAKHOGY a combom a járáskor mindig szorítja, bökdösi a heréimet, ami már nagyon kellemetlen, a jobb herémnél huzó fájdalmat is érzek ha hosszabb ideje járok cipőben. voltam urulógusnál azt mondta ez nem urulógiai probléma, hát akkor mit tegyek, éljek eggyütt ezel a fájdalommal, ez így borzasztó....
  válaszát eőre is köszönöm

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Forduljon ortopéd szakorvoshoz. Egyébként sem értem, hogyan élhet felnőttként dongalábbal, ezt már csecsemőkorban gipsszel, majd korrekciós műtéttel kezelik. Az orvosnak látnia kell, hogy tudja, hogyan lehet korrigálni.

 • Kedves Doktor Nő! Anyósonak hétfőn lesz egy műtűte Pécsett, vasalják a gerincét. Remélem jól mondom.…

  Kedves Doktor Nő!

  Anyósonak hétfőn lesz egy műtűte Pécsett, vasalják a gerincét. Remélem jól mondom. Nem az egészet, talán csaka derék tájon.Kérdésem annyi lenne, hogy körülbelül hány nap kórházi ápolást fog igényelni ez a beavatkozás?
  Köszönettel
  Cini

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Erre a kérdésre a kezelőorvosa fogja tudni megadni a választ.

 • jó estét. Vágtam fát a bátyámék nál tegnap,és mára be dagadt az ujam és nem érzem egyáltalán az mért…

  jó estét.

  Vágtam fát a bátyámék nál tegnap,és mára be dagadt az ujam és nem érzem egyáltalán az mért van?????

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Nem láttam, nem vizsgáltam, nem tudhatom, mutassa meg szakorvosnak.

 • Kedves Doktor Nő! Gerincferdülésem van. Nagyon fáj a derekam, 3 gyerkőcöm van, a legkisebb fél éves,…

  Kedves Doktor Nő!

  Gerincferdülésem van. Nagyon fáj a derekam, 3 gyerkőcöm van, a legkisebb fél éves, a legnagyobb 14 éves. Mindig is derékfájós voltam (lumbágós), és azt is tudom, hogy a gerincemnek nem tettek jót a terhességek. Az alsó gerinc rész teljesen kiegyenesedett, tehát egyáltalán nincs neki homorú (szép) íve. Ha megtalálom az utolsó RTG leletet, akkor azt bemásolom ide. Ha ülök, pl szoptatom a babát, akkor utána alig tudok felállni, kiegyenesedni, egyenes térdekkel menni, úgy járok, mint egy 90 éves ember. Ha meg leszeretném tenni a kiságyba, mert elaludt, sokszor ez lehetetlen számomra, mert nem tudok lehajolni. Mit tehetek? Gyógytorna már kevés. Hason fekve már nem tudom magam kinyomni, azaz nyújtott könyökkel kitolni magam. Válaszát várva, tisztelettel: Brigitta

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Manuálterápiával foglalkozó gyógytornász segíthet, vagy egy komplex gerinproblémákkal foglalkozó gyógyközpont, mint pl. Bp.-en a David Tréning Centrum (XII. Apor Vilmos tér, interneten megtalálható).

 • Tisztelt Főorvos Asszony! Szeretném megkérdezni Öntől,hogy lehetséges-e a felkar és váll fájdalom(fáradság…

  Tisztelt Főorvos Asszony!

  Szeretném megkérdezni Öntől,hogy lehetséges-e a felkar és váll fájdalom(fáradság esetén , fokozott fájdalom) kb 7 héttel ezelőtt történt elesés következményeként ?
  Röntgen vizsgálat volt rögtön,sem törés, sem zúzódás nem látható. Külsőleg nincs szemmel látható sérűlés. Reggeli tornánál majdnem úgyanúgy mozgatom ,mint a másikat., de délkörül, vagyha a 10 kg unokáimat cipelem, rettenetesen tud fájni. Normális ez a fájdalom, vagy menjek szakorvoshoz?
  Hálásan köszönöm a válaszát.
  Üdvözlettel: Nagyanyó

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Előfordulhat, hogy az esés következtében kisizületi blokk alakult ki. Manuálterapeuta, gyógytorna segíthet.