A betegek kérdései (10811)

 • Kedves Doktornő! Tanácsát szeretném kérni abban,hogy 3 hónapos kislányomat már másodjára vittük csecsemő…

  Kedves Doktornő!

  Tanácsát szeretném kérni abban,hogy 3 hónapos kislányomat már másodjára vittük csecsemő csípő ultrahangra. Ordopéd orvos még nem látta, csak 2 hét múlva megyünk (addigra kaptunk időpontot).
  Az I. lelet a következő:
  jobb csípő I⁄a, az alfa szög 64 fok, a béta szög 51 fok.
  bal csíoő I⁄b, az alfa szög 63 fok, a béta szög 59 fok, a csontos vápasarok lekerekített.
  A II. lelet a következő:
  bal csípő I⁄b, az alfa szög 62 fok, a béta szög 58 fok, a csontos vápasarok jelenleg is lekerekített.
  Kérdésem a következő lenne:Nem nagyon értem ezeket a fokokat, a jobb csípőnek és a bal csípőnek azonos fokban kéne állnia? Vagy egymáshoz képest mi az ideális, normális érték. Kicsit kétségbe is vagyok esve mert az ultrahangos orvos elkeserítően mondta hogy nem nagy javulás van. Gyakorlatilag ez most tényleg olyan súlyos eredmény? Vagy nyugodjak meg ez idővel szépen alakulni fog. Tornáztatjuk, széles pelenkát vettem neki, valamint éjszakára terpeszpelust adok rá. Elegendő éjszakára ráadni, vagy nappal is hordja? Kérem válaszoljon a feltett kérdéseimre. Válaszát előre is köszönöm

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Sajnálom, hogy nem olyan ortopéd szakorvos vizsgálta először, aki UH vizsgálatot is végez. Az UH "csak" képalkotó vizsgálat-, ahogy a rtg.-től, úgy az UH-tól sem várható fizikális vizsgálat nélkül, hogy megfelelő diagnozist adjon. És a radiológus kezelést sem javasol, így értékes idő megy veszendőbe. A leírás alapján viszont az ízülettel nincs (belülről) különösebb baj, én nem is ismételtem volna, de a fizikális vizsgálat eredménye nélkül nem tudom megmondani, hogy egészséges-e a baba csípője.

 • A térdfájdalom mozgáskorlátozottságot okozott a nőnél

  Tisztelt Doktor Nő.

  Novemberben térdfájdalom jelentkezett nálam, ami duzzanattal és mozgáskorlátozottsággal járt, a jobb térdemen a térdkalács felső része alatti terület fájt, nyomásra is. Kezelőorvosom OCD-re gyanakodott, amit az MR-vizsgálat nem igazolt be.A lábam azóta már jobb állapotban… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Nem vizsgáltam, így nem tudom, mit talált a kezelőorvos, mi lehet a probléma. A készítmény porpótló szer, bármilyen más porcpótlóval helyettesíthető. A combizom erősítő torna segíthet.

 • Térdfájdalom sportolónál pihenés után

  Tisztelt Doktornő!
  21 éves lány vagyok. Rendszeresen sportolok (biciklizés, torna), és pár hete az a gondolatom támadt hogy kiegészítem futással az edzéseket (futópadon). Azonban futás közben az első pár perc után elkezd fájni a térdem, de csak a jobb. Ez a fájdalom még kb. egy napig marad fenn.… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Egyenlőre igen, pihentetnie kellene. Valószínűleg rosszul terheli a futópadon.

 • Tisztelt Doktornő! 15 éves lányom térd fájására synotabs tablettát írt fel a doktorunk és a sport (futás)…

  Tisztelt Doktornő!
  15 éves lányom térd fájására synotabs tablettát írt fel a doktorunk és a sport (futás) mellőzését. Két hónap gyógyszerszedés után enyhültek kicsit a tünetek ezért lányom újra visszament atletizálni. Így most újra felerősödve jelentkeztek a fájdalmak. A doktorúr újra a Synotabs tablettát javasolja vagy a synocroma inekciót ami hatásosabb, de most azt olvasom az csak egy ideig hat és évente ismételni kell. Ez igaz, nem szüntethető meg véglegesen a probléma?
  Folytathatja még a versenyszerű sportolást? És nem okozhatja más a fájdalmat mint a porc problémája, nem lehet a háttérben valami más betegség? Elvagyok keseredve, nem korai hogy 15 évesen már olyan fájdalmai legyenek mint a dédi maminak? Nincs alternatív gyógymód vagy táplálkozási tanács a gyógyszerek helyett?
  Köszönettel Krisztina

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Nem tudom megmondani, mi okozhatja a panaszait. Ebben a korban még az is előfordulhat, hogy a növekedéssel összefüggő tünetekről van szó. De aki vizsgálta, többet látott a lánya térdéből, mint én.

 • Kedves Doktornő! Az antiflogisztin pakolásról kérdeznék: hogyan kell használni? Ez egy dunsztkötés?És…

  Kedves Doktornő!

  Az antiflogisztin pakolásról kérdeznék: hogyan kell használni?
  Ez egy dunsztkötés?És milyen esetekben?

  Köszönöm a válaszát,üdvözlettel,mama60

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Minden olyan esetben amikor izületi fájdalom, esetleg duzzanat is, van. Paszta- papírzsebkendő -folpack fólia- rugalmas rögzítés, ha lehet, 24 órán keresztül, majd csere.

 • 26 évvel ezelőtt a jobb csuklómban csontelhalás volt,melyet konzerv csonttal pótoltak.Később 4 év múlva…

  26 évvel ezelőtt a jobb csuklómban csontelhalás volt,melyet konzerv csonttal pótoltak.Később 4 év múlva ismét műteni kellett.Ekkor azt mondták hogy legközelebb a csukló lemerevítése segít.Kérdésem az lenne ez mennyiben akadályozza az ujjak mozgását és az írást?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Az ujjak mozgását (írást) nem akadályoz. Próbálja meg, hogy rögzíti a csuklóját (pl. 2 kanálhoz -alul-fölül-) és próbáljon vele írni.

 • Tisztelt Főorvos asszony! 28 éves vagyok, és minden télen megfájul a jobb lábam kis és a mellette…

  Tisztelt Főorvos asszony!

  28 éves vagyok, és minden télen megfájul a jobb lábam kis és a mellette lévő újak alatti talprészem. Ez a fájás áttevődik az egész jobb lábamra, térdemre csípőmre. tavaly télen voltam ortopédián, ahol harántsüllyedést állapítottak meg. Javasoltak talpbetétet, melyet azóta is rendszeresen hordok, de ennek ellenére a téli időszakban ismét előjött a lábfájás.
  Tudom, hogy látatlanba nehéz állástfoglalni, de kérdem, hogy mi lehet az ok, illetve milyen orvoshoz forduljak?
  Várom válaszát.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Ha egy évnél idősebb a talpbetét, újat kell készíttetni. Valószínűleg a téli cipőivel is lehet probléma.

 • A műtét óta eltelt időben az orvos többször leszívta a folyadékot

  Kedves Doktorno!

  Atroszkopos mutetet hajtottak vegre a bal terdemben, mutet utan 1-2 hetre feldagadt, leszivtak a valadekot es azt mondtak nem tisztult ki rendesen. Ra egy fel evre ujra feldagadt,ujra leszivattak es gyulladascsokkentoket adtak.Most lassan egy ev telt el a mutet ota, megint… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Olyan szakorvoshoz kellene fordulnia, aki arthroscopiával foglalkozik.

 • 3 hónapja volt egy bokasrülésem,nem volt gipsz,sem terápia.még mindig nem tudom teljesen mozgatni ,mert…

  3 hónapja volt egy bokasrülésem,nem volt gipsz,sem terápia.még mindig nem tudom teljesen mozgatni ,mert igen erős szúró fájdalom van mozgatásnál.6 hétig szinte állandóan feküdtem,nagyon nehéz volt közlekedni.majd 1 hónap után megfájdult a derekem,ügyelet,injekció, majd gerincsérvet diagnosztizáltak ,most már tűrhető a fájdalom,de az idegszál annyira fáj.Hol a bokámnál,hol a combomban,hol a fenekemnl.Kérdésem az lenne,hogy a bokától is sugározhat a fájdalom az idegszálban a térdem felé,vagy ez mindenképpen a gerinctől indul?Válaszát köszönöm

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Általában a fájdalom lefelé sugárzik, de a lúdtalp okozta fájdalmaknál előfordul, hogy visszafelé sugárzó fájdalom jelentkezik.

 • Tisztelt Doktornő, 26 éves vagyok, mostában a bal lábam a járástól iszonyatosan fáj. Két esetben jön…

  Tisztelt Doktornő,

  26 éves vagyok, mostában a bal lábam a járástól iszonyatosan fáj. Két esetben jön elő a fájdalom, ha elindulok és egy 20-30 méter megtétele után, vagy ha a lábfejemet fel le vagy körkösen mozgatom, a fájdalom feszítő jellegű a lábam külső részén a bokám feletti részen tör rá, amikor előjön szinte nem is bírom a lábfejemet felfelé emelni a sarkamtól, megdagad és mint ha az ín vagy egy vastagabb ér kitüremkedik, megesik, hogy meg kell állnom egy ideig. ülőmunkát végzek, sajnos van túlsúlyom és lúdtalpbetétet is hordok, amikor csináltattam azt a választ kaptam problémámra, hogy napi 40 percet biciklizzek, mert az izom nem bírja el a súlyt. Nem tudom mit tehetnék még ezügyben, válaszat előre is köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Látatlanban nem tudok megfelelő választ adni. Lehet a panasza ér eredetű, de lehet, hogy "csak" a túlterhelés okozza. Ha érsebész (angiológus) szakorvos nem talál eltérést, meg lehet próbálkozni manuálterápiával.

 • Kövér fiatalember térd- és csuklófájdalomtól szenved, műtétre szorul?

  Tisztelt doktornő!
  20 éves fiatalember vagyok.Körülbelül Január óta elkezdtem érezni a térd izületeim. Ez abban mutatkozik meg hogy hidegben érzem a térdem(de nem fáj) , és napközben ha hoszabb ülés után felállok, vagy kinyujtom a lábam kattogó, recsegő hang hallatszik. Egyébként fájdalommal nem… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Az első kérdésére: Valószínőleg a combizom bizonyos fokú "gyengesége" miatt vannak panaszai, combizom erősítő tornával tudja megakadályozni, hogy passzív terhelés ( ülés) után "bentragadjon"… Még több

 • Tisztelt Doktornő! Kislányom 12 éves, és aktívan sportol, atletizál. A versenyengedélyhez sportorvosi…

  Tisztelt Doktornő!
  Kislányom 12 éves, és aktívan sportol, atletizál. A versenyengedélyhez sportorvosi vizsgálatra volt szükség, s a sportkórházban az ortopédián a következő papírt kapta: Balra enyhe convex dors. scoliosis minim.,bordapúppal. Érdekes, hogy két héttel korábban volt az iskolájában az iskolaorvosi vizsgálat, ott semmit nem vettek észre.
  Korához képest elég alacsony, de úgy látom, hogy épp most indul be a növekedése. Eddig évi 4-5 cm-t nőtt, most három hónap alatt 3 cm-t. Arra gondoltam, hogy a sport és a gerinctorna mellett talán most lenne itt az ideje, hogy valami csonterősítőt adjak neki, D vitamint vagy kálciumot esetleg. De nem tudom, hogy ez tényleg hasznos-e, s ha igen mit és mennyit. Válaszát előre is köszönöm: Mária

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Calcium anyagcsere vizsgálat eredményétől függ, hogy van-e szükség D. vitamin ill. többlet kácium adására. Nem tudni, hogy az iskolaorvos mennyire ért a mozgásszervi betegségekhez, kellett-e volna érzékelnie az elváltozást. A sportorvos biztosan sokkal több kezdeti gerincferdülést látott már, ezért jobban rááll a szeme.

 • értem doktor nő, köszönöm, sajnos az mri cdt ott kellett hagynom, de leírom a leletet: diagnózis: Plica…

  értem doktor nő, köszönöm, sajnos az mri cdt ott kellett hagynom, de leírom a leletet:
  diagnózis: Plica mediopat. gen.l. d.
  Laesio men. med. gen. l. d.
  műtét: arthr. plica bemetszés
  ja és státusznak: jo.térd felett pp. gyógyult műtéti heg. ízületben folyadék nem tap.
  és ugye javasolt pihentetés, kímélet, jegelés, na de meddig. és ezek után is azt mondja természetfutás, kerékpár jöhet, ha igen, mennyi idő után?
  köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Egyéni tűrőképességtől függ. Ha azt mondom, hogy a profi sportolók a meniscus sérülés⁄műtét után rövid időn belül visszaállnak a sportba, az megnyugtatja? Pedig így van. Tehát Ön érzi, mennyire tudja terhelni magát. A combizom erősítő gyakorlatok nagyon fontosak, minden ez után jöhet.

 • Tisztelt Doktornő! Mitől fájhat hátul a combom egészen a térdhajlatomig? A bőrszárazság közrejátszhat…

  Tisztelt Doktornő!
  Mitől fájhat hátul a combom egészen a térdhajlatomig? A bőrszárazság közrejátszhat e a problémában, vagy kimondottan mozgásszervi-eredetű gond lehet?
  Köszönöm válaszát: Anna

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Vizsgálat nélkül ne várjon választ.

 • Kislányom 4 éves.Járásának a felét lábujjhegyen teszi meg. Ha szólunk neki hogy szépen menjen,akkor tud…

  Kislányom 4 éves.Járásának a felét lábujjhegyen teszi meg. Ha szólunk neki hogy szépen menjen,akkor tud a talpán is járni.Hová forduljunk vele?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Mutasák meg ortopéd szakorvosnak, de ha nyújtott térd mellett a lábát a lábszár felé fel tudják hajlítani, akkor csak szokás, nincs komolyabb ok a háttérben. (Nagyobb szeretne lenni, magasabbról többet lát.)

 • Jó napot Doktor Nő! 23 éves anyuka vagyok. Apai ágon örökölte a kisfiam a dongalábat. Sajnos a kisfiamnak…

  Jó napot Doktor Nő!

  23 éves anyuka vagyok. Apai ágon örökölte a kisfiam a dongalábat. Sajnos a kisfiamnak mind a kettő az. Egy hetes kora óta kezelik Győrben az ortopédiai osztályon. Jelenleg 9 és fél hónapos. Először heti rendszerességgel ágyékig gipszelték a picit féléves koráig. Utána gyógyszandálokat írtak fel neki, meg húzató cipőt. Azt mondja a doktor, aki kezeli, hogy mindkét lábfeje izületileg jól mozgatható, tehát a gyógytorna valamit segített, de sajnos az eddigi kezelések mindhiába voltak. A bal lábára gyakran telitalpra áll, de a jobbra csak a láb élére. Sokat áll, menni próbál. Babykomp- ban fut. Viszont az orvosa azt mondta a mai vizsgálaton, hogy mivel le vannak tapadva neki az izmai térdtől lefelé, így elektrosztatikus kezelést szeretnének a lábán végezni, mivel a külső éleken a lába ingerre nem reagál. Beutalt minket neurológiára is, hogy nem-e esetleg valami idegrendszeri probléma miatt van ez az ingerhiánya. Az mondta a Doktor hogy mindenképpen meg kell műteni a lábait, ezen bellül vagy izomnyújtással, vagy pedig donorra kell várnom a javulás sikeressége érdekében.

  SZERETNÉM A VÉLEMÉNYÉT KÉRNI EZEKRŐL, HOGY MILYEN KEZELÉST VÁLASSZAK, MI LENNE A LEGJOBB LEHETŐSÉG A JAVULÁS ÉRDEKÉBEN!

  A páromnak a dongalábát 1 éves korában megműtötték és azóta is jó. Nem volt neki előtte gipszes kezelése, meg nem is mondtak a szülőknek ilyeneket hogy donor meg elektrosztatikus kezelés jobb lenne. Teljesen tanácstalan vagyok. Az orvosa állításaitól teljes rémületben vagyok, hogy ilyen kisgyereknek ennyi mindent kellene átélnie a javulás érdekében.
  A nagymamámnak is volt ilyen elektosztatikus kezelése, amikor eltörött a válla. Azóta sorvadásnak indult a kezében az izom, sőt a gerinc izületekre is rossz kihatással volt a kezelés. Épp emiatt is félek a kisfiamnak ilyen kezelést megengedni.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Nem tudom, mi az az, hogy "izomnyújtással", ill a "donor" kezelés. Elektromos ingerléstől nem szokott sorvadni az izom, hiszen pont az a lényege, hogy külsőleg ingerelve a mozgást fokozza. Édesanyjának más lehet a háttérben. Mivel a fia lábát nem láttam, csak elméletben tudok válaszolni. A valódi dongaláb (nemcsak izom eredetű méhen belüli elfekvés) nem minden esetben gyógyul meg teljesen a gipszelésre (de arra szükség volt), sokszor kell műtétileg (ínhosszabbítás, izületi tok bemetszés) befejezni.

 • Születés után megfelelő csípő röntgen szükséges

  Tisztelt Doktornő!

  Kislányomnak születésekor jó lett a csípőszűrése, legalábbis amikor hazajöhettünk a kórházból megkérdeztem hogy kell e terpeszpelus de aztmondták hogy nem.
  Aztán 1 hónaposan: jobb csípő Graf II.A. a bal csípő Graf I.B típusú.
  Kézi vizsgálat rendben volt.… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Én úgy értékelem a leírás alapján, hogy megfelelő ütemben fejlődik a baba csípője. Én nem készítenék rtg.-t, UH vizsgálattal ellenőrizném.

 • Esés közben a csuklójám törés kelettkezett, fájdalomra panaszkodik

  Tisztelt Doktornő!
  Január 21-én eltörtem a bal csuklóm egy esés következtében. Az ambuláns kezelőlap szerint:"Fract.radii in loco typico l.s., a radius typ. helyén elmozdulás nélküli törés van. Az ideiglenes gipsz 1hétig volt rajta,január 30-án körkörös műanyag gipszet kaptam.
  Kérdésem… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Nem érdemes. A csont gyógyulása ugyanannyi idő (6-12 hét). Gondolom nem szeretne az élete hátralévő idejében folyamatos fájdalommal élni. Várja ki a megfelelő időt.

 • tisztelt főorvosnő kérdésem :régen volt hogy becsipődött a derekam ,de akkor nehezet emeltem.Most viszont…

  tisztelt főorvosnő kérdésem :régen volt hogy becsipődött a derekam ,de akkor nehezet emeltem.Most viszont nem végeztem semmit ,hirtelen bele nyilalt a fájdalom a gerincem derekamnál alig tudok mozogni borzasztoan fáj:És ráadásul a lábaimba is kisugárzik oldalt és elől is a combomba a fájdalom. Sajnos én nem kaphatok sem gyogyszert sem inekciot mert syncumárt szedek.Igy csak a fájdalom csillapító marad ami most nemigen használ,mit csináljak probáljak kicsit mozogni vagy inkább pihenjek??

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Meg kellene mutassa magát szakorvosnak, hogy milyen fizikális tünetei vannak, mert azok alapján lehet a kezelést javasolni. Önmagában a Syncumar szedése nem kizáró oka semmilyen kezelésnek.

 • Jó napot! Térd artroszkópiás műtétem volt...azt mondta az orvos hogy attól is leválhatott a porc ha…

  Jó napot!
  Térd artroszkópiás műtétem volt...azt mondta az orvos hogy attól is leválhatott a porc ha sportoltam, de nem sportoltam soha, még csak 20 éves vagyok, megerőltetve sem volt.
  Kérdésem az lenne hogy ezek után kezdjek el futni stb...vagy ne? Mert félek hogy le válik megint stb..de erősíteni is szeretném? Ön mit javasol?
  Az orvosom szabadságon van és már varrat szedésen sem tudtam vele beszélni..köszönöm, Edina.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Én nem láttam az ízületét, sem Önt, tehát erre nagyon nehéz válaszolni. Szerintem valami olyan szabadidő sportot érdemes elkezdeni, ami nem nagyon terheli túl. (Természetfutás, úszás, kerékpározás...)