A betegek kérdései (10789)

  • T Főorvosnő! Derék és láb fájással fordultam orvoshoz , a röntgen leletre ezt írták Az L.V.⁄ S.L. között…

    T Főorvosnő! Derék és láb fájással fordultam orvoshoz , a röntgen leletre ezt írták Az L.V.⁄ S.L. között 10mm-es listhesis van.Lysis is valószínű.Kisfokú spondylosis. szeretném megtudni mit jelent ez,és,hogy mire számíthatok?! Köszönöm válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    El kellene menjen szakorvoshoz, mert nagyrészt a tüneteitől függ a további teendő, azt pedig vizsgálat nélkül nem lehet megmondani.

  • Kedves Doktor Nő! Abban kérném a tanácsát, hogy az Iliotibiális szalag szindróma terápiájához legyen…

    Kedves Doktor Nő! Abban kérném a tanácsát, hogy az Iliotibiális szalag szindróma terápiájához legyen kedves segítséget adni.
    Köszönettel, Zs.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Tekintettel arra, hogy nem foglalkozom sportsérülésekkel, felmentem a google-ra, és beírtam az említett diagnózist. Nagyon sok tanácsra és terápiára bukkantam. Mivel nem tisztem plagizálni, javaslom, Ön is tegye meg ezt, és megfelelő tanácsokat fog találni.

  • Tisztelt Doktornő! Az én problémám kb 1,5 hónapja áll fenn. Teniszezem és egy szerva mozdulatnál reccsenést…

    Tisztelt Doktornő!
    Az én problémám kb 1,5 hónapja áll fenn. Teniszezem és egy szerva mozdulatnál reccsenést éreztem a jobb vállamban, ami elég fájdalmas volt. Próbáltam pihentetni kb 2 hét után mentem el újra edzésre, a kinyúló mozdulatoknál nagyon fáj a vállam mintha pattanna vmi illetve szerva, lecsapás esélytelen. Ismét szervánál éreztem ugyanazt. Azóta én próbálok elérni egy orvost akit nekem ajánlottak kb. 9 napja de eddig nem sikerült és igazából aggódom, hogy lehet-e vmi komolyabb sérülés, vagy elég-e pihentetnem. Nem minden esetben fáj a vállam, a befelé körkörös mozdulatoknál nem tudom terhelni ( pl. egy asztalt letörölnöm is fáj, kilincs lenyomás miközben magam felé húzom az is kellemetlen). Ropog, recseg, bár ez eddig is volt a sportok miatt. Tudom elég nehéz így bármit is mondani , megnyugtatás képpen fordultam Önhöz. Köszönettel : Babszy

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Mindenképpen szükséges lenne, hogy lássa egy vállsebész, mert lehet izomszakadás is a háttérben. Kímélet javasolt, és terhelés nélküli átmozgatás, Flector tapasz használata addig is.

  • Tisztelt Doktornő! Orsócsont csuklónál történő haránttörése miatt 4 hét gipsznél mondta a doktor úr…

    Tisztelt Doktornő!
    Orsócsont csuklónál történő haránttörése miatt 4 hét gipsznél mondta a doktor úr a röntgent nézve, hogy még 2 hét gipsz. A csont egyik oldalán jól látszott a hegesedés, a másikon még kevésbé. Súllyal húzás után nyomták helyre. 49 éves férfi vagyok. Karom és ujjaim jól mozognak. Most szivacsot nyomkodok óvatosan, és jön vissza az erő az ujjaimba. Erős fájdalmam nem volt sem a törésnél, sem később. Korábban 15 kg súlyzóval edzettem kezenként, mert fogyókúra miatt nem akartam izmot veszíteni. Ide szeretnék majd visszajutni.
    Olvastam, hogy a gipsz levételekor a csontosodás talán 70 %-os lehet, és a 3 hónapos kontroll röntgen után oldhatják fel a terhelési limitációt.
    Így értelmes feltenni a kérdést a gipsz levételekor, hogy 1-2 hét terhelés nélküli mozgatás után elindulhatok 1 kg súlyzóval és hetente 1 kg emeléssel?
    Köszönettel: Ferenc

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Szerintem a gipszlevételnél kérdezzen rá a kezelőorvosára, mert Ő fogja látni, hogy milyen mértékű a csontosodás, mennyire stabil, de az biztos, hogy egy ideig nem árt az óvatosság.

  • Kedves Foorvosno! Nagyon koszonom, hogy ilyen gyorsan valaszolt, annak ellenere, hogy otthon munakszuneti…

    Kedves Foorvosno!


    Nagyon koszonom, hogy ilyen gyorsan valaszolt, annak ellenere, hogy otthon munakszuneti nap van!
    Velemenye megnyugtatott, mindenkeppen felkeresek valakit, ahogy tanacsolta.

    Ahogy tapasztalom, mar igazan ritka, hogy valaki ennyire lelkiismeretesen es gyorsan segitsen a hozza fordulokon, mint On!
    Kivanok szep, oromteli napokat!

    Tisztelettel: Herbal

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Köszönöm a szavait. Mielőbbi panaszmentességet kívánok

  • Tisztelt Doktornő ! A kisfiamnál ma diagnosztizáltuk az Osgood-Schlatter féle betegséget. Uh + rtg…

    Tisztelt Doktornő !

    A kisfiamnál ma diagnosztizáltuk az Osgood-Schlatter féle betegséget. Uh + rtg felv.
    Ő aktív sportoló , 12 éves, 5 éve focizik. Imádja, az az élete. Szeretném megtudni , hogy végezhet -e könnyített edzést , vagy teljesen le kell állnia? Azt olvastam, hogy akár 1-2 évbe is telik a gyógyulás. Máshol pedig , hogy 6 hét pihenő. ?????
    Persze elviszem szakorvoshoz, de addig is várom válaszát !
    Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Mivel ez a növekedés velejárója, a panaszok, és a terhelhetőség szubjektív, a gyermekétől függ, hogy tud-e sportolni. Ha olyan fájdalmai vannak, hogy úgy érzi, nem tud edzeni, akkor pihenjen, ha tudja terhelni magát, akkor azt tesz, amihez kedve van. A növekedés befejeztéig okozhat panaszokat, de hogy mekkorát, azt a gyermek dönti el.

  • Jonapot 09.09 elestem és eltört a cuklom vagyi sajkacsont törésem van harántan. És nem hiszem el hogy…

    Jonapot 09.09 elestem és eltört a cuklom vagyi sajkacsont törésem van harántan.
    És nem hiszem el hogy vagyis hihetetlen hogy orvos szerint 12 hét mig meggyogyul.Ebböl letelt már 7 hét és azt mondta a doki hogy nov végén leszedik utána még mennyi idö után mehetek dolgozni,remélem a torna nem fog 12 hétig tartani.És ugye nincs a veszély hogy müteni kell a kezem esetleg.Mert attol nagyon félek.köszönöm válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A kezelőorvosa pontos felvilágosítást tud adni.

  • Tisztelt Doktornő! Rendszeresen futok évek óta,heti 3 alakalom 5-10km távon felváltva beton, idén…

    Tisztelt Doktornő!

    Rendszeresen futok évek óta,heti 3 alakalom 5-10km távon felváltva beton, idén tavasszal talpbetétet is csináltattam a futócipőmbe is ,vitaminokat és ásványi anyagokat is rendszeresen is fogyasztok,de ennek ellenére a térd elülső és lábszár csont belső oldala mind a jobb és bal lábamban rendszeresen fáj talajra érkezéskor futás után még nyomásra is fáj a lábszárcsont.Lóbalzsammal kezdtem kenni,de ennek ellenére semmi változás.
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Futni inkább természetes talajon (salak, fű, föld) javasolt. A futócipőbe csak vastag szivacs talpbélésre van szüksége, a betétet sportcipőbe ne használja.

  • Tisztelt Doktor nö! Nem tudom jó helyen érdeklödöm e? 39 éves nö vagyok 6 hónapja küzködök gerinc fájással…

    Tisztelt Doktor nö! Nem tudom jó helyen érdeklödöm e? 39 éves nö vagyok 6 hónapja küzködök gerinc fájással és kéz és láb zsibbadással. 3 évvel ezelöt már voltam kórházba a gerincem végett infuziós kezelést kaptam. A nyakamnál szuró fájdalom ami lemegy egy csikba a lapockához és olyankor a balkéz kisujjam mégjobban elzsibbad, 1 hónapja a másik kezem is a kisujjba.Este arra ébredek hogy lezsibbad mind a kettö kezem, kis izomfájdalommal kisérve. A nyakam reggelente be szokott merevedni. És a csukjánál is fáj. A derékrésznél is szuró fájdalmam van ami lemegy a fenekembe és izomlázszerü fájdalom van a bal lábamba és a talpamba is. Reggelente nem birok rá álni szinte huzom a lábam. Terhelésre fokozódik, és mikor fekszem annyira fáj minden mozdulatnál sirni tudnék. A reumatológus orvos elküldött Mri re mert ö nyaki sérvre gyanakodott. És azt mondta hogy kis degenerativ változások vannak a röntgenen semmi más. Kaptam Panodil 500- mg os és Diclofenac 50- mg os gyógyszereket, semmilyen kezelést nem irt ki nekem. Elkültek ENG vizsgálatra, és ott azt monta az orvos mind a kettö kezembe le van tapadva könyöknél az idegszál. Majd küldenek kézsebészetre. Az volna a kérdésem, nekem a nyakam és a derekam fáj, az lehetséges hogy nem a nyakamtól zsibbadnak a kezeim? És a lábam? Menjek tovább? Ön mit tanácsol legyen szives irni nekem. Tisztelettel várom válaszát. Veronika.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    De a zsibbadás lehet a nyaki gerinc kopásos tüneteitől. A deréktáji fájdalmait úgyszintén okozhatja degeneratív elváltozás. De a gyógytorna minden esetben segít.

  • Gerincsérv okozza a mellkasi és lapocka alatti fájdalmat?

    Tisztelt Foorvos Asszony,

    Kulfoldon elo, nagyon elkeseredett, 34 eves no vagyok. Sajnos szinte teljes erdektelenseget tapasztalok az itteni orvosok reszerol, az elmult honapokban mar 4 kulonbozo haziorvossal beszeltem. Legelso tuneteim mar 6-7 eve jelentkeztek, akkor meg otthon, irodai… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A leírt tünetek inkább borda, vagy kisizületi blokkra utalnak. Keressen fel egy manálterapeutát. A gerincsérv, ezen a szakaszon ritka, és sokkal markánsabb tüneteket (bénulást) okozhat.

  • Tisztelt Doktornő! 18 éves vagyok és 6 éve minden ősszel előjön a derékfájásom, ami több napig tart.…

    Tisztelt Doktornő!
    18 éves vagyok és 6 éve minden ősszel előjön a derékfájásom, ami több napig tart. Múltkor beutaltak röntgenre, de mire elérkezett az időpont, elmúlt a fájdalom. Újra röntgenre kellene mennem? És akkor is elmenjek, ha már nem fáj?
    Előre is köszönöm válaszát!
    Tünde

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A rtg nem a fájdalmat mutatja, hanem a mögötte lévő elváltozást. Ha anélkül nem tudták megtalálni a panaszai okát, akkor mindenképpen szükséges.

  • Tisztelt Doktornő! Hét éve súlyzós edzést csinálok kisebb-nagyobb szünetekkel elmúlt 3 év szinte folyamatosan…

    Tisztelt Doktornő!
    Hét éve súlyzós edzést csinálok kisebb-nagyobb szünetekkel elmúlt 3 év szinte folyamatosan 20 éves vagyok. Körülbelül 1 hónapja melledzésnél fekve nyomásnál szokásos súlyokig felmentem 150-160kg 5-8 ismétlés edzés lement semmi probléma majd edzés után 1 órával elkezdett fájni a bal vállam és ez nem is múlik, azóta nem tudok fekve nyomni kb 100kg-nál már elkezd fájni minden nyomásnál.Kenegettem Flector kenőcsel ill. elkezdtem szedni flector port is napi 2-3 tasakkal de semmi javulás sőt néha még jobban fáj.Alaphelyzetben nincs probléma csak ha előre nyomom a vállam olyankor fáj ill. érzek valami nyilallást ami a fájdalomtól indulva kb 5-10cm hosszan megy a nyakam felé.Érdekes módon válledzésnél nem igazán szoktam érezni nagyon picit csak.És mellékesen ha körkörösen mozgatom eléggé recseg-ropog bár ez eddig is volt de azóta jobban, és fáj is mikor forgatom.Orvosnál még nem voltam vártam h elmúljon most meg ünnepek de gondoltam megkérdem, én valami zúzódásra gyanakszom.
    Előre is köszönöm a válaszát és segítségét.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Mindenképpen meg kellene mutatnia magát orvosnak, mert vizsgálat nélkül nem lehet megmondani, mi miért fáj.

  • ÜdvĂśzlĂśm! Egy nagyon beteg kislĂĄny anyukĂĄja vagyok. A kĂŠrdĂŠsem a kĂśvetkező: mi a teendő abban…

    Üdvözlöm! Egy nagyon beteg kislány anyukája vagyok. A kérdésem a következő: mi a teendő abban az esetben, ha a kislányom combja 5 hét gipsz viselete után sem kezdet el összeforrni? Jelenleg nem tesznek semmit vele. A gipszet levették,de még csak sint sem raktak fel neki. Lehet így élni, vagy már ez halálhoz vezet így? Meddig lehet törött végtaggal élni? Ha még a műtét sem segít? Köszönöm az őszinte válaszát. Kérem az e-mail címénre is továbbítsa válaszát. Belmekatalin@freemail.hu nagyon szépen köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Bocsásson meg, de ezt igen nehéz olvasni. Mit jelent az, hogy "nagyon beteg", és az, hogy nem kezdett összeforrni? A kezelőorvosa azért biztosan megmondta, hogyan tovább. A combcsontot nem szokták sínezni. Mivel nem tudom, mi az alapbetegsége, nem tudom, meddig lehet vele élni.

  • Barna István vagyok.Tavaly szeptemberben kezdődött az egész fájdalmam, de akkor a csípőm kezdett fájni.…

    Barna István vagyok.Tavaly szeptemberben kezdődött az egész fájdalmam, de akkor a csípőm kezdett fájni. De még nem vettem róla tudomást hogy komoly a baj. Onnan kezdődött az egész hogy alig bírtam felkelni az ágyból és el indulni is nehezemre ment. Közöltem a nejemnek hogy nem tudok be menni a munkahelyemre dogozni, inkább a házi orvoshoz fordulok. El is mentem a nejem segítségével az orvoshoz és megvizsgált.
    közölte velem hogy csípőkopásom van de beutal az ortopédiára.
    Az ortopédián meg is RTG z-tek és ott mondták el hogy komoly a baj mert nem csak csípő kopásom van hanem medence ferdülésem is van.
    Kaptam egy be utalót a Péterfi kórház ortopédiára CT-re. Vissza mentem az
    ortopéd orvosomhoz és ott konzultálták velem hogy a medencém mid a két
    oldalon ferdülés található. De a csípő műtétet nem javasolja mert még nem töltöttem be a 40 élet évemet. Az a kérdésem hogy. Mit lehet tenni a Medence ferdülés ellen és van e valami orvosi be avatkozás és mit csinál isten igazából a medence ferdülés? Meg bénít? Vagy mit? Mert ezt még senki nem mondta el nekem hogy mi a kockázata ennek a betegségnek.
    A választ szeretném erre az e-mail címre kérni: rammstein0117@gmail.com-ra. Előre is köszönöm.Barna István

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nehezen hiszem el, hogy a vizsgáló orvos azon kívűl, hogy diagnozist állított fel, terápiás javaslatot nem adott. Látatlanban nem célszerű tanácsokat adni, de gyógytorna mindenképpen szükséges. Nem tudom, mit jelent az, hogy medence ferdülés, gyakorlatomban nem találkozom ezzel a kifejezéssel.

  • Tisztelt Doktorno! 10 eves kislanyom egy eve kb. hatfajdalmakrol kezdett panaszkodni. Nekem ugy tunt…

    Tisztelt Doktorno!

    10 eves kislanyom egy eve kb. hatfajdalmakrol kezdett panaszkodni. Nekem ugy tunt mintha a jobb lapockaja picivel kinnebb allna mint a bal. ( Bar ez nem mindig volt lathato, csak ha olyan pozicioban allott) Elvittem a csaladorvoshoz, de o nem latta azt amit en szoktam latni es nem tunt ugy sem mintha gerincferdulese lenne. Valami d vitaminos kalciumot irt fel. Kozben a ferjem elvitte magaval egy manualterapeutahoz (akihez o mar 12 eve jar). O sem allapitott meg gerincferdulest, viszont 3 csigolyajat kimozdulva talalt. Azokat helyukre ropogtatta, es par heten belul megszuntek a panaszai. Most kb. 2 honapja ismet mondogatja, hogy faj a gerince. Ugy fogalmazza meg, hogy olyant erez mintha szurna valami a csigolyajat es erzi hogy nyujtozkodas kozben jolesne ha egyet roppanhatna a csigolya. ha vegignyomogatom a csigolyait, 2 csigolanal jelez fajdalmat. Ismet elvittem csaladorvoshoz, most elkuldott egy fizikoterapias orvoshoz. Ez utobbi megvizsgalta, es scoliozist allapitott meg nala. Masszazsra es gyogytornara kuldott. Nem kuldott rontgenre, hogy ne sugarazzuk potyara.
    Kerdesem az lenne, hogy ez a scoliozis gyogythato-e vagy csak a tunetek enyhithetok? Masik kerdesem pedig az lenne, hogy ebbe bele lehet nyugodni, vagy erdemes lenne ortopediara is elvinni? Amitol igazan felek az a rak. Vagy annak teljesen masok a tunetei?? Megis vigyem el rontgenre? Vagy esetleg MRI-re? ( csak kuldopapir nelkul nem fogadnak)
    Nagyon szepen koszonom a valaszat, es nem utolso sorban a lehetoseget, hogy kerdezhetunk.
    Tisztelettel: Edit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A gerincferdülés megállapításához azért ortopéd szakorvos szükséges. A háti fájdalmait rossz tartás mellett kialakuló kisizületi blokkok okozhatják, erre utal az is, hogy kívánja, hogy kiroppanjon. mert a scoliosis ebben a korban nem fáj.

  • Kedves Doktornő!! 2 hete és 3 napja focizás közben kibicsaklott a lábam és részleges külső bokaszalagszakadást…

    Kedves Doktornő!!
    2 hete és 3 napja focizás közben kibicsaklott a lábam és részleges külső bokaszalagszakadást szenvedtem!!A leletre pontosan ez volt írva:A tartott felvételen a külső boka rése laterálisan kisfokban megnyílt!!Az orvos felajánlott 2 lehetőséget!!Rakhat rá gipszet vagy kapok egy bokarögzítőt és jegelem pihentetem polcolom!!A rögzítő mellet döntöttem!!1 hét után visszamentem kontrollra de még a bokám nagyon fájdalmas volt és duzzadt!!Az orvvos megvizsgálta és azt írta a leletre hogy:A felső ugróizület nem nyílik meg!!Aztmondta mehetek iskolába!!!Mivel szünet van csak jövőhéten megyek!!!A duzzanat már majdnemhogy teljesen lement mindenhonnan de még egy kicsit azért meg van dagadva!!!Tegnap próbáltam ráálni és ment is egy ideig!!tudtam vele bicegni de akkor megint megdagadt jobban!!!Most pénteken lesz a 3.hete a balesetnek és a Kérdésem az lenne hogy elkezdhetem e tornáztatni fokozatosan hétvégén??És hogy Hétfőn már fogok tudni vele rendesen menni iskolába úgy hogy nem bicegek??Persze rögzítőben!!Mit javasol??Mit csináljak??Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A rogzítő mindenképpen szükséges. Az még belefér, hogy fáj, és duzzad. Legyen türelmes, kezelőorvosa meg fogja mondani, mikortól terhelhet.

  • Lioton a talp fájdalom kezelésére

    Tisztelt Doktornő!

    51 éves vagyok,és jó ideje erős fájdalmat érzek a jobb talpamba.Járás közbe is,és most már sokszor éjjel is felébredek a fájdalomra.Gyógynövényes krémmel szoktam bekenni,illetve a forró vizes fürdés hoz némi enyhülést a panaszra.
    Nagyon félek hogy esetleg érszűkület.Okozhat… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Bármelyik krém megfelelő. Talpbetét, vagy gördülőtalpú cipő viselése segíthet.

  • Tisztelt Doktornő! 2 hónapja intenzív edzésbe kezdtem, ami heti 3*60 perces aerobic-jellegű alakformáló…

    Tisztelt Doktornő!
    2 hónapja intenzív edzésbe kezdtem, ami heti 3*60 perces aerobic-jellegű alakformáló tornából , és heti 3*futásból áll.(letettem a cigarettát,és nem akarok elhízni) A futás időtartama kb. 50-55 perc, változatos talajon (beton és földút), vettem ehhez való futócipőt is.
    Kb. 1 hete nagyon erős fájdalmat érzek a bal talpamban-lábfejben, szinte csak bicegek minden cipőmben. Vettem be fájdalomcsillapítót, ideig-óráig hat is.
    Ma már ott tartottam, hogy bár elindultam futni, de feladtam....
    Megerőltettem? Igyekeztem fokozatosan felfutni ezt az időt. Gyulladásban van valamim??Tanárként állómunkát végzek, de most ott is csak papucsban bírom ki.(gyógypapucs)
    Kérem segíteni szíveskedjék.
    Köszönettel,
    egy fonyódi tanárnő.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Megerőltette. A betonon futás egyáltalán nem ajánlott, füves talajon, vagy földúton vastag talpú cipőben. Esténként vegyen váltott hideg-meleg vizes lábfürdőt, kenje a lábát sportkrémmel, viseljen vastag puha talpú cipőt. És ne terhelje magát egyszerre ennyire, mert a fájdalom miatt pont az ellenkezőjét fogja elérni, mint amit tervezett.

  • Tisztelt Főorvosnő! 28 éves nő vagyok.Kb.egy hónapja tapasztaltam,hogy a bal talpamban furcsa bizsergést…

    Tisztelt Főorvosnő!
    28 éves nő vagyok.Kb.egy hónapja tapasztaltam,hogy a bal talpamban furcsa bizsergést érzek.A sarkam az bizsereg,a talpamat pedig olyan érzés mint ha csiklandoznák,de nem kellemes.Van úgy,hogy éjszaka is fel ébredek a bizsergésre.Mondhatnám.hogy ez már szinte állandó,de van úgy,hogy erősebb és gyengébb.Nem tudom,hogy mi lehet a probléma,de egyre zavaróbb.Válaszát előre is köszönöm !
    Tisztelettel:Hajnalka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Statikai oka lehet. Meg kellene próbálnia betétet viselni.

  • Csipőprotézis mütét után ...közben megsérült a peroneus ideg,igy a lábfejem nem tudom fefelé mozgatni, kérdésem,…

    Csipőprotézis mütét után ...közben megsérült a peroneus ideg,igy a
    lábfejem nem tudom fefelé mozgatni,
    kérdésem, mennyi idő mig helyrejön ,s helyrejön-e..s milyen gyogymódok vannak.köszönette

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem tudom megmondani, hogy helyrejön-e. Ha ingeráram kezelést alkalmaznak, megmozdul a lába felfelé? Ha igen, akkor is fél-egy év lehet a javulás.