A betegek kérdései (10807)

  • Császármetszés után véraláfutás oka, leszakadt izom kezelése

    Szép napot
    Tisztelt doktorno egy olyan kérdéssel fordulnék onhoz,hogy
    : 6 éve szultem természetes uton sajnos komplikáciok miatt vakuummal .Szulés után nem tudtam a ball lábamra állni az egész fenekem véraláfutás volt. Azóta is gzengébb a ball ulo izmom kis megeroltetés után is sajog.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem hiszem, hogy a szülést befolyásolná ez.

  • Kedves doktornő !! Tegnap délután óta fáj a bal felkarom meg a hónaljam,változó intenzitással, gyengébbnek…

    Kedves doktornő !!

    Tegnap délután óta fáj a bal felkarom meg a hónaljam,változó intenzitással, gyengébbnek is érzem. Más egyéb kísérő tünetem nincsen. Voltam teljes kőrű kardiológiai vizsgálaton ami teljesen negatív lett, a verkepem is tökéletes, bár nem tudom ezen információk segítséget nyújtanak-e. Legyen kedves írja mar le Ön mire gondol?!?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet túlterhelés, izomrándulás,.... Vegyen be fájdalomcsillapítót. Ha hosszabb ideig fennállnak a panaszai, mutassa meg szakorvosnak.

  • Tisztelt Dr. Andrássy Ilona! December 1-jén ráesett egy vastömb a lábfejemre és eltörte az I.-II.-III.-IV.…

    Tisztelt Dr. Andrássy Ilona!

    December 1-jén ráesett egy vastömb a lábfejemre és eltörte az I.-II.-III.-IV. lábközépcsontomat. Nem műtötték, elmozdulás nélküliek voltak szerencsére a törések. 2 hétig fekvő majd 4 hétig járó gipszem volt. Januárt 12-én levették, majd megröntgenezték. A röntgenes hölgy azt mondta, jobban látszik a törés, mint mikor először voltam ott. Megijedtem. A doktor úr azt mondta először, hogy lehet visszateszi a gipszet, mert egyedül az I-es lábközépcsont forrt össze megfelelően, de végül konzultált egy másik szakorvossal és azt mondta jobb, ha nem rakják vissza, de ne terheljem túl, csak fokozatosan, aztán 2 hét múlva menjek vissza.
    Most pénteken kell mennem ellenőrző kontrollra, de már mászkálok rajta, viszont lépésnél nem nehezkedek a jobb lábam elejére, mert még mindig fáj és sokszor úgy érzem, mintha ropogna. Egyedesen tartom a lábam, úgy nincsen panasz.

    Lehetséges, hogy még mindig nem forrt össze? Azzal nyugtatom magam, hogy úgy biztos nem engedett volna ki gipsz nélkül a doktor úr. Félek, ha terhelem és még nincsen összeforrva, akkor elmozdul a törés és mégis meg kell műteni.

    Köszönettel,
    Csilléri Zoltán



    Kemény⁄merev talpú cipőben kellene járnia, hogy a gördítést még akadályozza, legalább még 4-6 hétig.


    Köszönöm szépen a válaszát!
    Az a helyzet, hogy állandóan nagyon bedagad a lábam, szóval ha kemény cipőt húznék, nagyon feszítené. Ilyenkor még el tud mozdulni a törés?

    Köszönöm
    Zoltán

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A cipő talpának kell keménynek (vastagnak) lennie. Ilyen pl. a fa klumpa. Ennek a felső része puha. Igen el tud mozdulni.

  • Tisztelt Dr nő! 23éves fiú vagyok...minden izületem fáj vállaim könyököm térdem és a hátam is a közepe…

    Tisztelt Dr nő!
    23éves fiú vagyok...minden izületem fáj vállaim könyököm térdem és a hátam is a közepe körül és a derekam néha....thai boxoltam és kondiztam de már fél éve abbahagytam ezek miatt....de azóta sem javult pihentetésre sem....most sem tudok edzeni mert kb 3perc mozgástól már annyira fáj, hogy abba kell hagynom....úgy érzem mintha 60éves lennék...
    Mi lehet ennek az oka?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ha ortopéd, vagy reumatológiai vizsgálat nem talált kóros eltérést, akkor forduljon manuálterápiával foglalkozó gyógytornászhoz.

  • Tisztelt Dr.nő! Van egy olyam problèmám hogy nike shox cipöbe jártam eddig ez egy nagyon kényelmes rugos…

    Tisztelt Dr.nő!
    Van egy olyam problèmám hogy nike shox cipöbe jártam eddig ez egy nagyon kényelmes rugos talpu cipö.Most airmaxot vettem ami kicsit keményebb kategoria.Amiota ebbe járok nagyon fáj a lábam föleg a gyűrűs és a kis ujj alalatti részen.Nem tudom miért hisz elvileg jo cipönek kéne lenni.Mivel lehet baj?Köszönöm a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet, hogy az Ön lába hozzászokott a kényelmesebb cipőhöz, és ennek a mostaninak nem olyan jó a felépítése.

  • Tisztelt Doktornő! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy az izületi instabilitás okozhat e olyan izomfeszüléseket…

    Tisztelt Doktornő!

    Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy az izületi instabilitás okozhat e olyan izomfeszüléseket a környező izomzatban amik hosszú hónapokig évekig is fenn állnak?
    A bal vállam régebben gyuladásban volt elég sok ideig most már nem, mert gyógyszerekkel csillapítani tudtam, illetve pihentetéssel, mostmár nem is fáj, de nagyfokú mozgásbeszűkülés történt a vállamat illetően. Szemmel láthatóan is deformálódott, kicsit előrébb áll mint a jobb oldali, valamint a vállam hátulsó része szinte teljesen lapos a vállcsúcsnál. Olyan érzés mintha a karomat \\"hátulról\\" a vállcsúcsnál nem tartaná semmi. Tornázásnál, amikor oldal emelést akarnék csinálni egy 0,5literes vizes palackkal olyan mintha nem az oldalsó delta izmom működne illetve mintha a felkarcsontom feje, valamint a kulcscsontom között nem lenne elég hely és összeütköznének.
    A kérdésemre visszatérve lehetséges, hogy a izületi instabilitás miatt vannak néha izomcsomók a lapockám és a gerincem között ezek megszűnnek idővel de a felkaromba van egy jol kitapintható izomfeszülés, ami mar több mint 1 éve jelen van hiába maszirozzák.
    Helyileg behatárolva a brachialis illetve ahol a deltaizmom tapad ott van ez az izomfeszülés. Magnézium citrát tartalmú vitamint is szedek emellet multivitamint, de nem múlik el ez az izomfeszülés nagyon elkeserit esztétikailag de legjobban pszichésen zért érdekelne a Doktor Nő vleménye illetve tanáca hogy mi lehet a probléma.
    20 éves férfi vagyok aktívan sportoltam főleg testépítés illetve nehéz fiozikai munkát végeztem 2 évig.

    Válaszát előre is köszönöm!
    BZoli

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Valóban lehetséges, hogy a fájdalom, a rossz terhelés miatt izomcsomók alakultak ki. Masszírozás, célzott gyógytorna segít a panaszok csökkentésében, és az esztétikai helyzet visszaállításában. Hosszú idő kell, amíg rendeződik az állapot.

  • Tisztelt Dr. Andrássy Ilona! December 1-jén ráesett egy vastömb a lábfejemre és eltörte az I.-II.-III.-IV.…

    Tisztelt Dr. Andrássy Ilona!

    December 1-jén ráesett egy vastömb a lábfejemre és eltörte az I.-II.-III.-IV. lábközépcsontomat. Nem műtötték, elmozdulás nélküliek voltak szerencsére a törések. 2 hétig fekvő majd 4 hétig járó gipszem volt. Januárt 12-én levették, majd megröntgenezték. A röntgenes hölgy azt mondta, jobban látszik a törés, mint mikor először voltam ott. Megijedtem. A doktor úr azt mondta először, hogy lehet visszateszi a gipszet, mert egyedül az I-es lábközépcsont forrt össze megfelelően, de végül konzultált egy másik szakorvossal és azt mondta jobb, ha nem rakják vissza, de ne terheljem túl, csak fokozatosan, aztán 2 hét múlva menjek vissza.
    Most pénteken kell mennem ellenőrző kontrollra, de már mászkálok rajta, viszont lépésnél nem nehezkedek a jobb lábam elejére, mert még mindig fáj és sokszor úgy érzem, mintha ropogna. Egyedesen tartom a lábam, úgy nincsen panasz.

    Lehetséges, hogy még mindig nem forrt össze? Azzal nyugtatom magam, hogy úgy biztos nem engedett volna ki gipsz nélkül a doktor úr. Félek, ha terhelem és még nincsen összeforrva, akkor elmozdul a törés és mégis meg kell műteni.

    Köszönettel,
    Csilléri Zoltán

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kemény⁄merev talpú cipőben kellene járnia, hogy a gördítést még akadályozza, legalább még 4-6 hétig.

  • A sarkamon lévő érzékeny duzzanat milyen kenőcsökkel kezelhető?

    Tisztelt Doktornő!

    Andris vagyok, és heti 3 alkalommal járok karate edzésre (h,sz,p). Kb. 2 hete a hétfői edzésen 1,5 óra alatt csináltunk 3000, majd a szerdain 6000 technikát. A szerdai edzés után nem éreztem aznap semmit, vagy legalábbis nem hagyott bennem mély nyomokat, csak másnap,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    - A túlterhelés következtében a sarokcsont csonthártyája irritálódott, ez okozza a fájdalmat. Bármilyen fájdalomcsillapító kenőcs, borogatás próbálható.
    - A kemény falap ütése közben szintén sérülhet… Még több

  • Tisztelt doktor nő! 3 hete a munkahelyemen 2 kb 10kgos doboz élével a bal kéz fejemre esett! Egyből…

    Tisztelt doktor nő!
    3 hete a munkahelyemen 2 kb 10kgos doboz élével a bal kéz fejemre esett! Egyből megdagadt es nagyon fàjdalmas volt! A következő napon elmentem a kòrhazba es megröntgenezték de törést nem láttak ezért hazaküldtek! A panaszom nem javult sőt rosszabb lett minden mozgatásnàl nagyon fáj szóval visszamentem a következő héten a háziorvoshoz aki nagyon erősen végig nyomkodta a kéz fejem ami rettentően fájt! Azt mondta szerinte nincs nagy baj szóval menjek haza ès rakják rá jeget! De csak nem múlt el a fájdalom szóval visszamentem elküldtek egy újabb röntgenfelvételre! A hölgy aki csinálta a röntgent látott valamit szóval oda hívott egy férfit a másik szobából aki ugyan ezt mondta! A hölgy ki jött hozzam es azt mondta hívnia kell egy orvost mert valamit látott! De sokáig kell várnom mert minden orvos Elfoglalt! Szóval vártam de kb 3perc múlva kijött es azt mondta nincs semmi haza mehetek! Én Angliában elek szóval mar végső elkeseredésemben írok mert meg így több mint 3 hét mulva is nagyon faj a kezem mozgásra nagyon érzékeny es fàjdalmas ha nem mozgatom is rettentően fáj! Nem tudom mit tehetek még?! Ön szerint mi lehet a probléma a kezemmel? Válaszát köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Valószínűleg a kisízületekben bevérzés keletkezett a sérülés következtében, ez feszíti az ízületi tokot, és fájdalmat, duzzanatot okoz. Bármilyen fájdalomcsillapító kenőcs, jegelés, fáslizás (rögzítés) javasolt.

  • Jó estét azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy van a derekamnál egy porckopás és már egy éve rettenetesen…

    Jó estét azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy van a derekamnál egy porckopás és már egy éve rettenetesen fáj azt mondják orvosok hogy nem lehet vele mit csinálni voltam már fizikoterápián az sem használ nem szünteti a gyógyszer sem tudna nekem segíteni mert állni sem bírok ez miatt és dolgozni sem és nagyon fáj hogy mit ajánlana köszönöm szépen

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Keressen a környezetében manuálterápiával foglalkozó gyógytornászt, aki a fájdalmat okozó kisízületi blokkot oldani tudja, és megtanítja Önt arra, hogyan tudja megelőzni a panaszok ismételt kialakulását.

  • Gerincferdülés kezelése gyógytornász segítségével

    Tisztelt Doktornő!

    Most 21 éves vagyok, a gerincferdülést 6-7 éves koromban diagnosztizálták. Gyógytornás kezelést kaptam, és fűzőt viseltem (ami mint utóbb kiderült nem igazán használt, talán minimálisan rontott is a helyzeten). A műtét is szóba került, de a helyes testtartás és fájdalommentesség… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Én úgy gondolom (tapasztalat), hogy a fűző nem rontott, hanem segített abban, hogy csak minimálisan romoljon a gerincferdülése. Anélkül biztosan műtéti megoldásra lett volna szüksége.
    Igen, keressen… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Ismét H.Kitti vagyok, nagyon köszönöm az előző kérdésemre adott válaszát! A súlyos…

    Tisztelt Doktornő!

    Ismét H.Kitti vagyok, nagyon köszönöm az előző kérdésemre adott válaszát!
    A súlyos gerincferdülés a következőket jelenti:
    Status: Strukturális balra konvex thoracalis (Cobb 55fok) és jobbra konvex lumbalis scoliosis (Cobb 60 fok)
    Diagnosis: M4190-Scoliosis, k.m.n.
    Javaslat: Strukturalis, lumbalis V. csigolya fejlődési rendellenességen alapuló kompenzált thoraco-lumbalis scoliosis.

    Ezen diagnózis ismeretében is lehetséges, hogy babát szüljek és nem áll fenn a bénulás kockázata?

    Előre is köszönöm!
    Tisztelettel
    H.Kitti

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ezt mikor, milyen idős korában diagnosztizálták? Milyen kezelést kapott?
    De a korábban mondottak emellett is megállják a helyüket, nem áll fenn bénulás lehetősége.

  • Ízületi eltérések állnak a térdfájdalom hátterében?

    Tisztelt Doktornő!

    Egy hete kaptam kézhez az MRI-eredményemet, és rögtön utána a sportkórházba mentem vizsgálatra. Röviden leírom a sérülésem jellegét és előzményeit, hogy teljes képet alkothasson.

    Tavaly tavasszal a teljes jobb lábszáramra és térdemre kiterjedő gyulladás… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Valóban az MR-n leírtak minimális elváltozások. A kolléga szerintem jól gondolja, hogy valamilyen gyulladásos góc után kellene kutatni. (Fogászat, labor, urológia, reuma faktorok ...) Emellett valóban… Még több

  • Csukló fájdalomra manuálterápia fiataloknál

    Tisztelt Doktornő!

    20 éves vagyok (lány) . 3 éve jelentkezett erőteljes kézzsibbadás tünet bal kezemben, ami szépen el is múlt akkor ugyan nem tudták mi okozta. (Volt CT és MR, idegrendszeri problémákat kizártak) .

    Ezután mind mai napig erőteljes fájdalmat érzek a csuklómnál… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet, hogy nyaki gerinc blokk okozza a panaszait. (Nagyon fiatal ahhoz, hogy súlyosabb elváltozás legyen a hátérben. -Remélem). Manuálterápiával foglalkozó gyógytornászt kellene felkeresnie.

  • Kedves doktornő! Több éve tartó néha előjövő térdfájdalmam miatt MRI vizsgálatra mentem. Minden rendben…

    Kedves doktornő!
    Több éve tartó néha előjövő térdfájdalmam miatt MRI vizsgálatra mentem. Minden rendben volt, azt kivéve, hogy " a patellaorr 3mm-rel rövidebb, amely fájdalmas panaszokat okozhat."
    Sajnos csütörtökön tudok menni az orvosomhoz, aki megnézi majd a felvételt.
    Azt szeretném kérdezni, hogy milyen kezelésre számíthatok majd?

    Köszönettel, Anna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Combizomzat erősítő gyakorlatokat kellene végeznie.

  • Tisztelt Doktornő! Gyermekkori idiophatiás scoliosisom van. A súlyos fokú gerincferdülés fájdalmat…

    Tisztelt Doktornő!

    Gyermekkori idiophatiás scoliosisom van. A súlyos fokú gerincferdülés fájdalmat nem okoz nálam és a testtartásom is egyenes. Szeretném az ön tanácsát kikérni abban, hogy mit gondol ilyen esetben a gyermekvállalásról? Ön véleménye szerint vállalhatok babát, és kit tudom majd hordani és megszülni kismama gyógytorna mellett?
    Igazából attól félek, hogy a baba ahogy növekszik majd bennem, elnyom egy ideget és esetleg lebénulhatok. Tudom, hogy az emberi test nagyon összetett, és lehet, hogy túlkombinálom a dolgot, de nagyon szeretnénk babát a párommal, csupán megerősítést szeretnék, hogy nem kell félnem (ha valóban nem kell...)
    Amennyiben szülhetek, a természetes szülés engedélyezett? Gerincérzéstelenítőt semmiképp nem szeretnék.

    Előre is köszönöm tanácsát!
    Szép napot kívánok!
    H.Kitti

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Mit jelent a "súlyos fokú"? Önmagában a gerincferdülés nem okoz problémát a terhességben. Javasolt a terhesség előtt és alatt is gerincizom erősítő gyakorlatokat végezni. Ugyanígy nincs ellenjavallata a normális szülésnek sem.

  • Tisztelt Doktornő! Kb. két hónapja érzékeny a jobb vállam, ha felemelem. Dartsozni voltunk tavaly…

    Tisztelt Doktornő!

    Kb. két hónapja érzékeny a jobb vállam, ha felemelem. Dartsozni voltunk tavaly október-novemberben, és miután már kb. két hete érzékeny volt, írtam Önnek, és kaptam is választ, mely szerint a játék jellegéből adódó szokatlan kartartás okozhatta a fájdalmat. Arra tippeltem, és Ön is megerősített ebben, hogy emiatt érzékeny és ez majd múlik.

    Nem igazán akar múlni, egy-két alkalommal voltam azóta gyógyfürdőben, illetve kentem Fastum géllel és lóbalzsammal, de eddig nem igazán javul.
    Van javaslata, hogy még mindig érdemes türelemmel lenni és kenni ezekkel a krémekkel, vagy ha elmennék orvoshoz, milyen lépések lehetnek? Mielőtt még orvoshoz fordulnék, mit volna érdemes kipróbálni? Ha mozgatom (úszás, könnyebb súlyzók), az használhat?

    Előre is köszönöm a válaszát.

    József

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Gyógytornász segítségével el kellene kezdeni célzott vállizom erősítő gyógytornagyakorlatokat végezni.

  • Tisztelt doktornő! 54 éves vagyok. Többször szültem. Néhány hónapja jelentkezett keresztcsontomnál fájdalom.…

    Tisztelt doktornő! 54 éves vagyok. Többször szültem. Néhány hónapja jelentkezett keresztcsontomnál fájdalom. Nem tudtam rendesen járni sem. Kis súly cipelésétől is kialakul a furcsa járásom. Már odáig jutottam hogy csontjaim hangosan recsegnek minden mozgásnál. Ha fekszem egy gyötrelem a megfordulás. A röntgen kisfoku csontosodást mutatott csak ki, amivel úgy mond ne is törődjek! Nem szeretném ha visszafordíthatatlan romlás lépne fel! Mi lehet az állapotom hátterében? Várom válaszát ! Tisztelettel egy nagymama

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehetnek kopásos tünetek, vagy túlterhelés következménye. Ha tud, keressen fel egy manuálterápiával foglalkozó gyógytornászt. Egyrészt segít a kialakult kisízületi blokkok oldásával, másrészt gyógytornást tanít Önnek, hogy a panaszai ne ismétlődjenek.

  • 16 éves fiú vagyok. Sportolás közben hirtelen reccsenést éreztem a csípőmben, és mint kiderült, letört…

    16 éves fiú vagyok.
    Sportolás közben hirtelen reccsenést éreztem a csípőmben, és mint kiderült, letört egy 1cm-es darab a csípőlapátomból, és minimálisan el is mozdult.
    Műteni nem kellett, és az orvos szerint 3 és 6 hónap között rendbe kell jönni, de mivel van ismerősöm, aki már több, mint egy éve küzdd ugyan ilyen problémával, ezért kíváncsi lennék, hogy valójában mennyi idő alatt jöhet rendbe a csípőm, hiszem aktívan focizok(heti 7 alkalommal).

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ugye, most nem focizik? Nem tudom megmondani, mennyi idő, amíg rendbe jön. A csontosodás 3-6 hónap, de egyéni az újbóli terhelhetőség ideje

  • tisztelt dr nö. lenne egy ojan kèrdèsem ha nem veszem èszre ha terhes vagyok ?? sajnos így már kèt vetèlèsem…

    tisztelt dr nö. lenne egy ojan kèrdèsem ha nem veszem èszre ha terhes vagyok ?? sajnos így már kèt vetèlèsem is volt

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem értem a kérdését. De biztos, hogy nem ortopéd orvoshoz kell fordulnia, hanem nőgyógyászhoz.