A betegek kérdései (10751)

  • Tisztelt Dr. nő!

    Az történt velem, hogy kb. másfél hónapja dühömben beleütöttem a falba ököllel, miután erős szúró fájdalom jelentkezett mozgatáskor, de bedagadva, belilulva, elváltozva nem volt a csuklóm. Mivel a fájdalom nem múlt, ezért 8 nappal később elmentem röntgenre, ahol megállapították,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet, hogy az ízületi porc sérült, amit a friss rtg felvételen még nem lehetett látni. El kellene mennie egy kézsebész szakorvoshoz.

  • festőkén dolgozom háziorvoshoz biztosan nem megyek mert nem ért semmihez s akkor mért csak időnként…

    festőkén dolgozom háziorvoshoz biztosan nem megyek mert nem ért semmihez s akkor mért csak időnként fájj

    boka fájdalom 2015. január 11. 18:16 #9609

    kedves dr nő 32 éves férfi vagyok idönként nagyon fáj a ball bokám alig tudok elaludni mi lehet ez


    tovább Dr. Andrássy Ilona adatlapjára


    Túlterhelés, kopás, ízületi gyulladás.... Meg kell mutassa orvosnak.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    De látatlanban akkor sem tudom megmondani, mi okozza a panaszait, csak az előbbieket tudom továbbra is tippelni. Szakorvosi vizsgálat (ortopédia, reumatológia, esetleg sebészet) javasolt.

  • kedves dr nő 32 éves férfi vagyok idönként nagyon fáj a ball bokám alig tudok elaludni mi lehet ez

    kedves dr nő 32 éves férfi vagyok idönként nagyon fáj a ball bokám alig tudok elaludni mi lehet ez

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Túlterhelés, kopás, ízületi gyulladás.... Meg kell mutassa orvosnak.

  • Üdvözlöm Kedves Dr.nő! Én vagyok akinek Svájcban balesetem volt, már szépen gyógyulok, már nem sántítok,…

    Üdvözlöm Kedves Dr.nő! Én vagyok akinek Svájcban balesetem volt, már szépen gyógyulok, már nem sántítok, már csak a lábfejbénulás maradt meg, és enyhe esti fájdalom!Sajnos sikerült 1 nagyot esnem a combnyaktörött lábamra lépcsőröl! Voltam orvosnál, sajnos rossz a röntgen kép spongiósa plascita van a papírra írva, és hogy műtéti feltárás javasolt! Ezt neten megnéztem annyit találtam csak, hogy valami csontpótlás! Ez mekkora műtét? Hogyan végzik?
    Köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Szerintem ugyanolyan előkészítéssel és beavatkozással, mint az előző műtétét. Kb. akkora beavatkozás is.

  • Tisztelt Doktornő! Azzal a problémával fordulok Önhöz hogy allandó, egyre erősödő térdfájdalmam van és…

    Tisztelt Doktornő! Azzal a problémával fordulok Önhöz hogy allandó, egyre erősödő térdfájdalmam van és ha hajlítom úgy erzem mintha valami pici darab mozogna, pattanna benne. Egyre elviselhetetlenebb mert ha ülök is behajlított lábbal állandóan feszül. Tudom hogy így nem lehet diagnózist felállítani, de ezek a tünetek mire utalhatnak?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kopásos, vagy gyulladásos tünetek. Vizsgálat szükséges.

  • T.Dr.Nő! lehet Lehet, hogy kicsit nevetséges a kérdésem. Pár hónappal ezelőtt kezdődött a problémám…

    T.Dr.Nő! lehet
    Lehet, hogy kicsit nevetséges a kérdésem. Pár hónappal ezelőtt kezdődött a problémám ,többször is arra ébredtem éjjel, hogy nagyon fáj a jobb lábamon a nagyujjam alatt . Ez most már rendszeressé vált napközben is. Nem tart sokáig, de nagyon fáj es ilyenkor mozgatni sem tudom, olyan mintha a lábtőcsont fájna. Mitől lehet ez és mit lehet vele tenni? Nem járok magas sarku és szűk cipőben. Köszönöm válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet statikai oka a panaszainak, meg kellene próbálni lúdtalpbetétet viselnie, ill. a cipőjébe vastagabb szivacsos talpbélést helyezni. (Látatlanban)

  • Tisztelt Doktornő! Kb. 2 hónapja kezdődtek azok a tünetek, amivel voltam a háziorvosomnál. A tünet…

    Tisztelt Doktornő!

    Kb. 2 hónapja kezdődtek azok a tünetek, amivel voltam a háziorvosomnál. A tünet az volt, hogy mindkét lábam egyszerre fájni kezdett. A fájdalom a sarkaim körül keletkeztek, hátul a láb élén a sarkam körül körbefutva. Reggel nehezen tudok ráállni, de ez napközben jobb lesz, de néha, sok ülés után ha lábra állok akkor ott is sántikálnom kell kicsit.

    A háziorvos megnézte és elküldött egy gyógy talpbetét készítőhöz, aki nemrég el is készítette a betétet. Jelenleg próbálom megszokni ezt a betétet és naponta keveset hordom még ( kb. fél óra⁄nap).

    Voltam vérvételen is, ahol megállapították, hogy a húgysavam a megengedettől minimálisan nagyobb, ezért a háziorvos sok mozgást és köszvényes diétát javasolt, amit be is tartok.

    Azóta azonban naponta többször is előfordul, hogy valamelyik lábujjamba egy pillanatra belenyilall, ami elég kellemetlen, igaz csak 1 másodpercig tart, ill. olyan, mintha a kezem ujjai is fáradtabbak lennének, érzékenyebbek a bütykeimnél. És ezek a tünetek éjjel is jelentkeznek.

    Ez már a köszvénytől lehet? A háziorvos majd tavasszal akar elküldeni újabb vérvételre.

    Van valamilyen javaslata, hogy mit érdemes kipróbálnom (borogatás, krém stb.), vagy megvizsgáltatnom?

    Válaszát előre is köszönve, üdvözlettel: Balázs Péter

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kellene diclofenák tartalmú készítményt és Miluritot szednie amíg a panaszai erősebbek.

  • Tisztelt Doktornő! A probléma, amiért megkerestem, a következő: Hol az egyik, hol a másik sarkam…

    Tisztelt Doktornő!

    A probléma, amiért megkerestem, a következő:
    Hol az egyik, hol a másik sarkam "be van gyulladva", pontosabban forró, néha rettenetesen fáj, általában éjszaka kelek fel rá. Napközben elviselhető a fájdalom.
    E mellett néhány lábujjam is meg szokott dagadni, vörös, forró és szintén fájdalmas, de kb egy hét alatt rendbejön. Viszont a sarokfájdalom legalább 1 hónapig, de volt hogy 3 hónapig is elhúzódott.
    A háziorvosom nem igazán tudott mit javasolni.
    Ön mit javasolna erre a problémára?
    Előre is köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet valamilyen gyulladás (esetleg köszvény) a háttérben. Kellene ez irányban vizsgálni.

  • Tisztelt Doktor Nő! Előláb abdukció esetében, egy négy hónapos babának, lehet-e, könnyített gipszet…

    Tisztelt Doktor Nő!

    Előláb abdukció esetében, egy négy hónapos babának, lehet-e, könnyített gipszet feltenni? Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem. Rövid időn belül cserélni kell, nehezebb levenni (nagyobb megterhelés a babának), és sokkal többe kerülne Önöknek.

  • Tisztelt Doktornő, Szeretnék megint elkezdeni kocogni. Lassan két éve, hogy nem mozogtam semmit és most…

    Tisztelt Doktornő,
    Szeretnék megint elkezdeni kocogni. Lassan két éve, hogy nem mozogtam semmit és most már nagyon rosszul érzem magam, eltunyultam, rengeteget híztam (depresszió). Júliusban megint elkezdtem mozogni. Augusztus közepétől viszont a gyulladásos értékek magasak, ill. augusztus óta majdnem naponta van hőemelkedésem, néha láz. Kicsit gyenge vagyok néha, mintha augusztus óta influenzás lennék. De egyszerűen muszáj mozognom. Valami laza futást megint. Mit gondol, lehet vagy nem javasolt, amíg nem rendeződik a helyzet?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Szerintem nyugodtan elkezdhet fokozatosan erősíteni.

  • Tisztelt Doktornő!

    Nagymamám 93 éves. Évek óta porckopással küzd a jobb forgójánál. Néhány hete kisebesedett a jobb lábszára. Folyamatosan jár hozzá ápoló kötözésre. A seb nem gyógyul, vagy lassan. Váladékozik.
    Néhány napja erősen fájlalja a lábszárát, bokáját, most pedig a talpát… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Mielőbb kórházba kellene vinni, mert lehet valóban érgyulladás, de a fekély miatti bőrgyulladás is. Antibiotikumos kezelés szükséges.

  • T.doktor nö. 36 éves vagyok 3 éves fiú ikrek apukája, párom szülés közben meg halt egyedül nevelem őket.…

    T.doktor nö. 36 éves vagyok 3 éves fiú ikrek apukája, párom szülés közben meg halt egyedül nevelem őket. KB. 6 hónapja találtam egy csomót a jobb honom alatt sok vizsgálat után meg állapították hogy rossz indulatu daganatos betegség,(szarkoma)ortopédiára irányítottak mert a lapockám érintett és egy részét vagy az egészet elkel távolítani. Nem akarom sajnáltatni magam de nagyon össze vagyok törve nem mutatom hogy a fiaim ne lássák. Mijen kilátásaim vanak??? Előre is köszönöm a válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Az a "baj", hogy nem tudom előre megmondani, hogy pontosan mi vár Önre, mert ehhez tudni kell, hogy a daganat sugárérzékeny-e, a műtét során lehetséges-e teljes egészében eltávolítani. Úgyhogy sajnos a kezelőorvosa fogja tudni Önt erről felvilágosítani. Remélem mielőbbi időpontot kapott a vizsgálatra.

  • Tisztelt Doktornő!
    Szeptemberben kórházi reumatológiai kezelés részeként masszászt és fizikoterápiát kaptam. Már az első alkalommal éreztem,hogy nagyon erős a masszázs és hirtelen elviselhetetlen fájdalom nyilalt belém deréktájékon, majd ez átterjedt a keresztcsonra és a bal csípőmre.
    Október-novemberben… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Neurológus, vagy ortopéd szakorvoshoz kellene fordulnia, hogy kizárják a gerincsérvet. Ha nincs idegi nyomási tünete, akkor célszerű lenne manuálterápiával foglalkozó gyógytornász segítségét javaslom.

  • Tisztelt Doktor Nő!Már több éve fájnak a térdeim de sajnos el jutottam oda hogy már nem tudom a munkám elvégezni csak nehezen a térdemet nem bírom be hajlítani.Ma voltam ultrahangon és a következő leletet kaptam amit szeretném ha értelmezne nekem és hogy ez gyógyszeres kezelés vagy műtétel lehet helyreállítani,ha… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Mérsékelt kopásos tünetek a következményes folyadékszaporulattal. Nem foglalkozom térdsebészettel, de szerintem konzervatív kezelés, gyógytorna javasolt. Nem tudom, ki küldte UH vizsgálatra, ha orvos,… Még több

  • Kedves doktornő!
    18 eves vagyok, 2 éve hagytam abba a versenyszerű táncolást 8 év után, mert a térdizületem állandó gyulladásban volt. Miutan abbahagytam, és nem sportolok versenyszerűen, csak neha eljárok fitness órákra, már nem fáj. (Kb fél éve nem csinálok semmit, érettségire készülök) többször… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Valószínűleg meggyengült a combizomzata. Erősítő gyakorlatokat kellene végeznie.

  • Tisztelt Doktornő. December 8.-án elestem és kiment a térdem. Elmentem orvoshoz, be volt gipszelve 4…

    Tisztelt Doktornő. December 8.-án elestem és kiment a térdem. Elmentem orvoshoz, be volt gipszelve 4 hétig. De még mindig meg van dagadva, és még kicsit fáj. És nehezen tudok még járni. A diagnózis térdszalag húzódás és zúzódás. Szeretném kikérni a véleményét. Köszönöm. Viszontlátásra.!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A gyógyuláshoz hosszabb idő kell. Még jogosan dagad és fáj. Combizom erősítő gyakorlatok fokozatos felépítése javasolt.

  • Kedves Ilona! Annyi a problémám hogy tricepsz gyakorlatnál a súly visszaengedésénél pattan egyet a…

    Kedves Ilona!

    Annyi a problémám hogy tricepsz gyakorlatnál a súly visszaengedésénél pattan egyet a könyököm, mintha az egyik ízületi szalag ugrana át az egyik helyről a másikra, eddig szedtem ízületvédőt de az nem nagyon használt.Később vettem magamnak könyökszorítót de azzal is kattog, hiába próbálok más testtartásokat keresni semmi javulás.Először nem fájt, de már egy hete fájdalom is jelentkezett, egy hete nem edzettem rendesen tricepszre.
    Mit csináljak hogy ne kattogjon a könyököm?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Hosszabb ideig kellene abbahagynia az izom erősítését, mert a folyamatos terhelés mellett állandóan irritálja a fájdalmas területet és gyulladást provokál. Ennek hosszabb idő kell a megnyugváshoz. És, ha panaszai megszűnnek, utána sem kellene provokálnia, csak a fájdalomhatárig érdemes terhelni.

  • Tisztelt Főorvos Asszony! November 26án bokaszalag nyúlásom lett sport közben. Röntgen szerint csak…

    Tisztelt Főorvos Asszony!

    November 26án bokaszalag nyúlásom lett sport közben. Röntgen szerint csak külboka szalag nyúlás nincs szakadás, achilles rendben. A szalag egy pici darabot "kipöccintett" a bokacsontomból. Két hétig feküdtem, utána mankózás, és 5. hét környékénkezdtem mankó nélkül bokarögzítőben járni. Fájdalmam nem volt, a problémám csak annyi hogy most a 6. héten vagyok, két nap múlva elhagyhatom a rögzítőt. viszont az achillesem környéke azóta is duzzadt, és guggolás szerű mozgások nem mennek. merev a lábam. Sántítva tudok menni, nem fáj sehol. Az achillesem nem sérült de körülötte mégis duzzadt, reggelre nagyjából lelohad.
    Krémmel is kenem, de úgy érzem sokat nem segít.

    Térjek vissza a mankózáshoz⁄pihentetéshez? vagy folytassam a járást rögzítő nélkül?

    köszönettel: Bernadett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Mindenképpen rögzítővel érdemes járnia. Sajnos még elég sokáig duzzadt lehet a lába és lehet fájdalma is. A szöveteknek idő kell, hogy rendeződjenek az eredeti állapotra.

  • Tisztelt Doktornő! Csípőficammal születtem, bal izületi vápám nem volt kifejlődve és Pavlik kengyelben…

    Tisztelt Doktornő!
    Csípőficammal születtem, bal izületi vápám nem volt kifejlődve és Pavlik kengyelben voltam jó pár hónapig (ezt anyutól tudtam meg).
    Sajnos eléggé X lábaim vannak és nagyon lazák az izületeim. Régóta fájdogál a bal csípőm, néha olyan mintha ugrana egyet és fáj ahogy lépek, mintha túlságosan befordulna csípőből (ha felemelem fekve, behúzott térddel és visszanyújtom, akkor is ugrik egyet, ami kellemetlen érzés). Ez már tinikorom óta tart, de sosem tartott hosszú ideig. 4 éve egy sérülés miatt műtötték a jobb térdem, pár hónapig nem terhelhettem megfelelően, ekkor kezdett el erősödni a fájdalom a bal csípőmben. Pár hete kezd elviselhetetlen lenni, hiába pihentetem, fekvés közben is fáj. Folyamatossá vált, járás közben csak erősödik. Próbálom oldalra emelgetni a lábam, de ettől sem enyhül. Lágyéki részen a legerősebb és hátra sugárzik a combomba, lüktető éles fájdalom. Chonrosulfot szedek folyamatosan a térdem miatt, az utóbbi pár napban voltarent is vettem be. Ön mit gondol mi okozhatja ezt a fájdalmat (tudom, hogy nem helyettesíti a szakorvosi vizsgálatot) keresek egy ortopédus szakorvost (csak ugye a várólisták miatt szerintem tavasz előtt nem kapok időpontot...), de Ön szerint próbáljak meg itthon tornázgatni hátha javul? Illetve lehet, hogy a csípőficam tehet erről a fájdalomról? Még nagyon fiatal vagyok, 25 éves, hivatásom miatt mindennap 12 órákat vagyok talpon, így nem tudom rendesen elvégezni a munkám sem.
    Köszönöm a segítségét,
    Anikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Több minden lehet a háttérben
    1: ún. "pattanó csípő", ez a csípő körüli izom feszes "zsugorodása" - megoldása műtéti
    2: a lágyrészek ízületbe csípődése - combizom erősítő tornagyakorlatok végzése javasolt
    3: csípőízületi "gyulladás" - kímélet, fájdalomcsillapító, a panaszok megszűnte után gyógytorna
    4: izomgyengeség - szintén gyógytorna javasolt
    5: lehet valóban a csípőfejlődési zavar következménye
    6: esetleg gerinc eredetűek a tünetek
    Tehát valóban a vizsgálatra van szüksége. De átmeneti kímélet után megpróbálhat fokozatosan tornát kezdeni.

  • Kedves Doktornő.Szeretnék érdeklődni,hogy most voltam MR vizsgálaton,és a következő véleményt kaptam.Scoliosis.…

    Kedves Doktornő.Szeretnék érdeklődni,hogy most voltam MR vizsgálaton,és a következő véleményt kaptam.Scoliosis. Polydiscopathia-Spondylosis,sponylarthrosis.Hernia disci L.II.Protrusio disci L.IV.Stenosis canalis spinalis.szakvéleménye.Szeretnék érdeklődni ,hogy ezek a szak kifejezések milyen betegségeket takarnak.Milyen életvitelt kell tovább élni,és milyen súlyosak .Válaszát előre is köszönöm:Rozál.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ezek radiológiai diagnózisok arra, amit láttak. De, hogy ez az Ön esetében pontosan mit takar, ahhoz szükséges ismerni a panaszait, és a fizikális vizsgálat eredményét is. Azért kell orvoshoz menni, és az eredményt hozzá visszavinni, mert ezeket Ő tudja koordinálni, és az ismertek alapján a megfelelő kezelést előírni Önnek.