A betegek kérdései (10792)

  • Tisztelt Doktornő! Gyermekkori idiophatiás scoliosisom van. A súlyos fokú gerincferdülés fájdalmat…

    Tisztelt Doktornő!

    Gyermekkori idiophatiás scoliosisom van. A súlyos fokú gerincferdülés fájdalmat nem okoz nálam és a testtartásom is egyenes. Szeretném az ön tanácsát kikérni abban, hogy mit gondol ilyen esetben a gyermekvállalásról? Ön véleménye szerint vállalhatok babát, és kit tudom majd hordani és megszülni kismama gyógytorna mellett?
    Igazából attól félek, hogy a baba ahogy növekszik majd bennem, elnyom egy ideget és esetleg lebénulhatok. Tudom, hogy az emberi test nagyon összetett, és lehet, hogy túlkombinálom a dolgot, de nagyon szeretnénk babát a párommal, csupán megerősítést szeretnék, hogy nem kell félnem (ha valóban nem kell...)
    Amennyiben szülhetek, a természetes szülés engedélyezett? Gerincérzéstelenítőt semmiképp nem szeretnék.

    Előre is köszönöm tanácsát!
    Szép napot kívánok!
    H.Kitti

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Mit jelent a "súlyos fokú"? Önmagában a gerincferdülés nem okoz problémát a terhességben. Javasolt a terhesség előtt és alatt is gerincizom erősítő gyakorlatokat végezni. Ugyanígy nincs ellenjavallata a normális szülésnek sem.

  • Tisztelt Doktornő! Kb. két hónapja érzékeny a jobb vállam, ha felemelem. Dartsozni voltunk tavaly…

    Tisztelt Doktornő!

    Kb. két hónapja érzékeny a jobb vállam, ha felemelem. Dartsozni voltunk tavaly október-novemberben, és miután már kb. két hete érzékeny volt, írtam Önnek, és kaptam is választ, mely szerint a játék jellegéből adódó szokatlan kartartás okozhatta a fájdalmat. Arra tippeltem, és Ön is megerősített ebben, hogy emiatt érzékeny és ez majd múlik.

    Nem igazán akar múlni, egy-két alkalommal voltam azóta gyógyfürdőben, illetve kentem Fastum géllel és lóbalzsammal, de eddig nem igazán javul.
    Van javaslata, hogy még mindig érdemes türelemmel lenni és kenni ezekkel a krémekkel, vagy ha elmennék orvoshoz, milyen lépések lehetnek? Mielőtt még orvoshoz fordulnék, mit volna érdemes kipróbálni? Ha mozgatom (úszás, könnyebb súlyzók), az használhat?

    Előre is köszönöm a válaszát.

    József

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Gyógytornász segítségével el kellene kezdeni célzott vállizom erősítő gyógytornagyakorlatokat végezni.

  • Tisztelt doktornő! 54 éves vagyok. Többször szültem. Néhány hónapja jelentkezett keresztcsontomnál fájdalom.…

    Tisztelt doktornő! 54 éves vagyok. Többször szültem. Néhány hónapja jelentkezett keresztcsontomnál fájdalom. Nem tudtam rendesen járni sem. Kis súly cipelésétől is kialakul a furcsa járásom. Már odáig jutottam hogy csontjaim hangosan recsegnek minden mozgásnál. Ha fekszem egy gyötrelem a megfordulás. A röntgen kisfoku csontosodást mutatott csak ki, amivel úgy mond ne is törődjek! Nem szeretném ha visszafordíthatatlan romlás lépne fel! Mi lehet az állapotom hátterében? Várom válaszát ! Tisztelettel egy nagymama

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehetnek kopásos tünetek, vagy túlterhelés következménye. Ha tud, keressen fel egy manuálterápiával foglalkozó gyógytornászt. Egyrészt segít a kialakult kisízületi blokkok oldásával, másrészt gyógytornást tanít Önnek, hogy a panaszai ne ismétlődjenek.

  • 16 éves fiú vagyok. Sportolás közben hirtelen reccsenést éreztem a csípőmben, és mint kiderült, letört…

    16 éves fiú vagyok.
    Sportolás közben hirtelen reccsenést éreztem a csípőmben, és mint kiderült, letört egy 1cm-es darab a csípőlapátomból, és minimálisan el is mozdult.
    Műteni nem kellett, és az orvos szerint 3 és 6 hónap között rendbe kell jönni, de mivel van ismerősöm, aki már több, mint egy éve küzdd ugyan ilyen problémával, ezért kíváncsi lennék, hogy valójában mennyi idő alatt jöhet rendbe a csípőm, hiszem aktívan focizok(heti 7 alkalommal).

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ugye, most nem focizik? Nem tudom megmondani, mennyi idő, amíg rendbe jön. A csontosodás 3-6 hónap, de egyéni az újbóli terhelhetőség ideje

  • tisztelt dr nö. lenne egy ojan kèrdèsem ha nem veszem èszre ha terhes vagyok ?? sajnos így már kèt vetèlèsem…

    tisztelt dr nö. lenne egy ojan kèrdèsem ha nem veszem èszre ha terhes vagyok ?? sajnos így már kèt vetèlèsem is volt

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem értem a kérdését. De biztos, hogy nem ortopéd orvoshoz kell fordulnia, hanem nőgyógyászhoz.

  • Tisztelt Doktornő!Lehet nem jó helyen teszem fel a kérdésemet,de mellkason lehetséges e csontkinövés.Bal…

    Tisztelt Doktornő!Lehet nem jó helyen teszem fel a kérdésemet,de mellkason lehetséges e csontkinövés.Bal oldalon vettem észre,hogy az egyik csont kintebb van és szélesebb is mint a másik.köszönöm.Ha rossz helyen kérdeztem legyen szíves ajánlani valakit akitől érdeklődhetek.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet csontkinövés, de meg kell mutassa orvosnak.

  • Tiszteletem! Köszönöm a válaszát Doktornő. Nem tudom hogy manuálterápiás kezelésre hová fordulhatnék…

    Tiszteletem!
    Köszönöm a válaszát Doktornő. Nem tudom hogy manuálterápiás kezelésre hová fordulhatnék Esztergomban? Nálunk ilyesmi nincs, ahol én lakom. Csontkovácshoz nem szeretnék menni. Akkor ezt a breuss masszázst nem javasolja ?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Menjen fel a holisztikus medicina honlapra, vagy írja be, hogy manuális medicina, és keressen a környéken dolgozó gyógytornász kollégát.

  • Tisztelt Doktornő! Páromnak olyan az egyik ujja, hogy az utolsó ujjpercnél kb 45 fokos szögben áll az…

    Tisztelt Doktornő!
    Páromnak olyan az egyik ujja, hogy az utolsó ujjpercnél kb 45 fokos szögben áll az ujja és nem tudja mozgatni, volt már műtéte, de nem segített. Ezzel a problémával ortopédiára tud menni? Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Igen ortopéd vizsgálat javasolt.

  • Tiszteletem Doktornő! 33 éves nő vagyok, L5 S1 gerincsérv, viszont följebb talán a 2.es 3-as csigolya…

    Tiszteletem Doktornő!
    33 éves nő vagyok, L5 S1 gerincsérv, viszont följebb talán a 2.es 3-as csigolya tapintásra rendkívül érzékeny, fáj már egy ideje. Van ott kopás, másról nem tudok, torna közben is fáj, és breush masszázs is rendkívül kellemetlen volt, ezt mint izomlazítás céljából csinálta egy gyógytornász, de végképpo nem esett jól, fájt, és utánna is ugyanolyan maradt, tehát nem segített semmit. Még mennem kéne erre a masszázsra, de nem szivesen megyek, lehet inkább árt, mint használ. Én guna kollagéninjekcióra gondoltam, mert fájdalomcsillapítót nem akarok szedni már. Egy csomó röntgenem van, mr-i cd, és az orvosok nem mondanak , és nem csinálnak semmit. Följebb is fáj a csigolyám a bal oldalon, ott meg elvan laposodva C4-7-ig a porckorong az egyik oldalra, meg scolioza is van.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Szerintem nem kellene a gerincsérvben "gondolkodnia". Lehetnek kisízületi blokkjai, manuálterápiás kezelés segíthet.

  • Üdvözlöm Dr. nő A combcsontom bizonyos mozdulatoknál ropog fájdalom nincs viszont idegesít hogy ebből…

    Üdvözlöm Dr. nő
    A combcsontom bizonyos mozdulatoknál ropog fájdalom nincs viszont idegesít hogy ebből lehet e komolyabb dolog! Választ előre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem valószínű, hogy bármi panaszt okozna később.

  • Acetabulum íve lényegesen intenzívebb

    Tisztelt Főorvos Asszony!

    Édesanyám nevében írok Önnek. Csontizotópos vizsgálaton volt, aminek az eredménye: a bo. acetabulum íve lényegesen intenzívebb, a femurfej kiterjedt gócos intenzitást mutat, egyenetlen elosztással.
    A jo. troch. major vetületében is diónyi, igen aktív tárolás… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Vissza kell mennie ahhoz az orvoshoz, aki izotópvizsgálatra irányította. Valamilyen gyulladásos góc van a szervezetében, de erre csak a kezelőorvosa tud választ adni a korábbi vizsgálati eredményei alapján. Még több

  • Tisztelt Doktornő! 25 éves, normál testalkatú, nem túlsúlyos, ülőmunkát végző, pár éve mozgáshiányos…

    Tisztelt Doktornő!

    25 éves, normál testalkatú, nem túlsúlyos, ülőmunkát végző, pár éve mozgáshiányos férfi vagyok. Kb. 5 éve kezdődtek derékfájdalmaim, eleinte nem tulajdonítottam túl nagy jelentőséget neki, majd egyre jobban zavart. Továbbra sem fáj túlságosan, de nem normális, főleg a korom miatt, illetve hogy 20 évesen még semmi bajom nem volt, mindennap mozogtam: úszás, foci, stb. Ma már ez elképzelhetetlen, annyira kötöttek lettek az izmaim deréktól lefele a sok "nem mozgástól". Lehajolni sem nagyon tudok és ebben már eleinte csak a derekam, ma már inkább a kötött izmok akadályoznak. Egy masszőr szerint pl. a vádlim kórosan feszes, kötött, egy orvos szerint a "gerinctartó-izmok" spasztikusak, ahogyan az látható a leleteken.
    Soha nem küldtek MR-re csak RTG-re, ami semmi komolyat nem mutatott ki, de a szokásos javaslat szerint elküldtek gyógytornára, fizikoterápiára, úszásra, de egyik sem ért sokat, egyik sem volt személyre szabott. Elhatároztam, hogy elmegyek MR-re, mert nem normális ez az állapot, pedig az orvosok, RTG leletek alapján komoly baj nincs. A vélemény protrusio disci L.III.-IV.

    A leletek: http:⁄⁄www.docdroid.net⁄pg8a⁄gerinc.pdf.html

    Megtudná mondani nekem, hogy a linkelt PDF-ben található utolsó lelet (MR) végtére mit is jelent és milyen terápiát javasol erre? Sajnos ezt orvosnak nem tudtam megmutatni, mert az plusz pénz lett volna és fogadni sem tudtak. TB-re meg kb. semmit nem csinálnak meg a RTG-n kívül, ami persze nem mutatott ki soha protrusiot. A McKenzie tornáról olvastam. Az lehet a megoldás? Illetve létezik valami nyújtó gyógytorna, bármi, amivel visszanyerhetem a pár évvel ezelőtti szabad mozgásom, rugalmasságom?

    Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A leletei alapján úgy gondolom, hogy a panaszai oka elsősorban a mozgásszegény életmódjában keresendő. A leírt "elváltozások" nem olyanok, amik komolyabb beavatkozást igényelnének. Fokozatosan vissza kellene állítania a korábbi mozgásokat. Gyógytornász segítségét kellene kérnie, hogy megtanítsa a helyes tartásra, mozgásokra. Nem tudom, hogy ez a McKenzie torna lenne-e.

  • Nem porckorongsérv, talán más gerinc bántalmak lábujj zsibbadással

    Tisztelt Dr. Nő!

    Gábor vagyok, 29 éves. Korábban már írtam Önnek, hogy hosszas tanulás miatt ültem egy helyben, és észrevettem, hogy nem érzem a lábfejem és a nagy lábujjam és mozgatni sem tudom felfelé. Akkor elmentem orvoshoz, neurológián voltam, elküldtek fizikoterápiára. Már lassan… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Neurológus megvizsgálta, ugye? Ha nem talált gyöki érintettségre utaló tünetet, akkor nagy valószínűséggel nem gerinc eredetűek a tünetei. Az ideg helyreállásához hosszú idő szükséges.

  • Tisztelt Doktornő! Ha egy kenőcs szavideje 1 éve lejárt,akkor azzal már ne is próbálkozzak,vagy a…

    Tisztelt Doktornő!

    Ha egy kenőcs szavideje 1 éve lejárt,akkor azzal már ne is próbálkozzak,vagy a kenőcsöknél mennyire kényes a lejárta után használni?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Attól függ, milyen kenőcsről van szó, és hogy nyitva volt-e, vagy bontatlan.

  • kedves doktornő az lenne a kérdésem öntől hogy ön szerint nehéz dolog a gyerekcsinálás? válaszát előre…

    kedves doktornő az lenne a kérdésem öntől hogy ön szerint nehéz dolog a gyerekcsinálás? válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem értem, mi köze a kérdésének az ortopédiához!

  • Tisztelt Doktornő! Azt szeretném megkérdezni Öntől, hogy mit jelent az MR beutalóra leírt diagnózis:…

    Tisztelt Doktornő!

    Azt szeretném megkérdezni Öntől, hogy mit jelent az MR beutalóra leírt diagnózis: "nem radiológiai SpA jelei láthatóak-e?" Sajnos az MR vizsgálat később lesz meg. Az SpA betegségről olvastam, de mit jelent a nem radiológiai Spa? Ezen betegségen belül vannak különböző fajták? Következő kérdésem lenne még, hogy az SpA betegségben a talpmasszírozás javasolt-e, várható-e ettől is eredmény, a gyógytornát tudom, hogy igen. Elnézést a kérdéseimért!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ez elsősorban reumatológiai betegség, pontosabb választ reumatológustól kaphat. A kezdeti időszakra jellemző gyulladásos tüneteket kereshetnek. A talpmasszírozáshoz nem tudok hozzászólni.

  • Üdvözlöm Dr. Nő! 21 èves lány vagyok és olyan problémám van hogy nem bírok állómunkát végezni.. Ha…

    Üdvözlöm Dr. Nő!
    21 èves lány vagyok és olyan problémám van hogy nem bírok állómunkát végezni.. Ha visszagondolok akkor elmondhatom hogy sosem birtam sokáig állni. 4napja dolgozók 8órában állómunkát- de 2-3óra múlva sikni tudnék annyira fáj a sarkam.. .. már vettem szilikonos talpbetétet is de azzal sem jobb. .. Párommal rajtavagyunk a baba projekten is-és félek hogy terhesen mèg elviselhetetlenebb lesz. Van valami ötlete mit tegyek hogy legalább enyhűljön a fájdalom? Köszönettel! Ibolya

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Magasabb sarkú cipő (kb 4 cm), és emellett a szilikonos (vagy szivacsos) sarokmagasító viselés javasolt. A cipő sarokrésze mindig legyen puha.

  • Kétoldali térdkalács fájdalom kenõcsökkel enyhíthetõ?

    Tisztelt Doktornő!

    Egy olyan problémával fordulok Önhöz, hogy a térdemben elég erős fájdalom lépett fel különösebb előzmény nélkül. Mikor este lefeküdtem még semmi bajom nem volt, de az éjszaka közepén arra ébredtem, hogy a lábam kinyújtása ill. behajlítása nagyon fáj. A térdkalács alatt… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet, hogy az éjszakai "izomlazulás" mellett a lágyrészek becsípődtek a csontok közé, ez okozza a fájdalmat, nyilallást, és gyengeséget. Fájdalomcsillapító kenőcs, fáslizás, később combizom… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Fontos kérdéssel fordulok Önhöz! 18 éves lány vagyok. Több éve fent állt a lábaim…

    Tisztelt Doktornő!
    Fontos kérdéssel fordulok Önhöz!
    18 éves lány vagyok. Több éve fent állt a lábaim dagadása. Egy éve annyira zavart a fájdalom hogy elmentem egy ortopédushoz. Végeztek röntgen, ulrahangot és vérvizsgálatot is. Semmilyen okot nem találtak a felvizesedésre, ezért elküldtek a II. számú Gyermek Klinikára az Immunológia osztályra. Itt is végeztek röntgent, ulrahangot és vérvizsgálatot is. A genetikai vizsgálat kimutatta, hogy hajlamos vagyok erre a betegségre. 3 havonta kontrollra járok azóta. Szedtem Naprosyn illetve Napmel tablettát is de túl sok hatást nem értek el vele. A vizesedés lejjebb ment de minimális azóta is fent áll. A utóbbi kontrollon felmerült a bázis kezelés, 3 hónap múlva derül ki hogy sor kerül-e rá. A bázis kezelés azon fajtájára amit minimum 1,5 évig kell mindig pénteken gyógyszert szednem. Szeretném tudni hogy mivel fog ez járni? Milyen panaszaim lehetnek tőle? Illetve én régen nagyon sokat sportoltam csak a lábam miatt abba kellett hagynom az orvosom nem javasolja de szeretném tudni hogy valamikor újra sportolhatnék-e? Igazából nem tudom hogy mivel fog járni az életem hátralévő részében ez a betegség és erre is szeretnék választ kapni.
    Válaszát előre is köszönöm!
    Nikoletta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A reumatoid artritis kezelése komplex terápia, reumatológusok végzik, én kevésbé értek ehhez, nem lenne etikus tőlem, ha találgatva válaszolnék Önnek.

  • MICARDIS, BISOsak aPROLOL-RATIOPHARM, PANTOPRAZOL KRKA, ASPIRINPROTECT, TROMBEX, MILURIT, FRONTIN,…

    MICARDIS, BISOsak aPROLOL-RATIOPHARM, PANTOPRAZOL KRKA, ASPIRINPROTECT, TROMBEX, MILURIT, FRONTIN, orvosságokat szedem, stent beültetés okán. Ezek a leírásukban jelzik az izomfájdalmat. De 3 évi szedés után a panaszokat csak néhány hete észlelem. Kizárólag a combomban, csak az izomzatban, izületekben nem, jelentkezik ülés, fekvés után hosszabb-tövidebb ideig (bejáratásig) tart, de huzamosan bizonytalanul és érzékenyen mozgok. Egyébként rendkivül mozgás szegény az életmódom is gyerekkori Heine Medin miatt. Mult havi teljes laborleleteim mind határértéken belül vannak, 84 éves vagyok, egyéb panaszaim nincsenek.. Vajha melyik a fájdalom oka, a mozgáshiány, vagy a gyógyszerek, És mit tehetek, hiszen a szedésük, stent beültetés miatt vannak. Tisztelt Doktornő várom tanácsát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    "Sajnos" a panaszok oka inkább a mozgásszegény életmód. Meg kell próbálni fokozatosan egy kis tornát beépíteni az életébe, és akkor még sokáig tud panaszmentesen élni.