A betegek kérdései (10738)

  • Tisztelt Doktor Nő!Már több éve fájnak a térdeim de sajnos el jutottam oda hogy már nem tudom a munkám elvégezni csak nehezen a térdemet nem bírom be hajlítani.Ma voltam ultrahangon és a következő leletet kaptam amit szeretném ha értelmezne nekem és hogy ez gyógyszeres kezelés vagy műtétel lehet helyreállítani,ha… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Mérsékelt kopásos tünetek a következményes folyadékszaporulattal. Nem foglalkozom térdsebészettel, de szerintem konzervatív kezelés, gyógytorna javasolt. Nem tudom, ki küldte UH vizsgálatra, ha orvos,… Még több

  • Kedves doktornő!
    18 eves vagyok, 2 éve hagytam abba a versenyszerű táncolást 8 év után, mert a térdizületem állandó gyulladásban volt. Miutan abbahagytam, és nem sportolok versenyszerűen, csak neha eljárok fitness órákra, már nem fáj. (Kb fél éve nem csinálok semmit, érettségire készülök) többször… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Valószínűleg meggyengült a combizomzata. Erősítő gyakorlatokat kellene végeznie.

  • Tisztelt Doktornő. December 8.-án elestem és kiment a térdem. Elmentem orvoshoz, be volt gipszelve 4…

    Tisztelt Doktornő. December 8.-án elestem és kiment a térdem. Elmentem orvoshoz, be volt gipszelve 4 hétig. De még mindig meg van dagadva, és még kicsit fáj. És nehezen tudok még járni. A diagnózis térdszalag húzódás és zúzódás. Szeretném kikérni a véleményét. Köszönöm. Viszontlátásra.!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A gyógyuláshoz hosszabb idő kell. Még jogosan dagad és fáj. Combizom erősítő gyakorlatok fokozatos felépítése javasolt.

  • Kedves Ilona! Annyi a problémám hogy tricepsz gyakorlatnál a súly visszaengedésénél pattan egyet a…

    Kedves Ilona!

    Annyi a problémám hogy tricepsz gyakorlatnál a súly visszaengedésénél pattan egyet a könyököm, mintha az egyik ízületi szalag ugrana át az egyik helyről a másikra, eddig szedtem ízületvédőt de az nem nagyon használt.Később vettem magamnak könyökszorítót de azzal is kattog, hiába próbálok más testtartásokat keresni semmi javulás.Először nem fájt, de már egy hete fájdalom is jelentkezett, egy hete nem edzettem rendesen tricepszre.
    Mit csináljak hogy ne kattogjon a könyököm?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Hosszabb ideig kellene abbahagynia az izom erősítését, mert a folyamatos terhelés mellett állandóan irritálja a fájdalmas területet és gyulladást provokál. Ennek hosszabb idő kell a megnyugváshoz. És, ha panaszai megszűnnek, utána sem kellene provokálnia, csak a fájdalomhatárig érdemes terhelni.

  • Tisztelt Főorvos Asszony! November 26án bokaszalag nyúlásom lett sport közben. Röntgen szerint csak…

    Tisztelt Főorvos Asszony!

    November 26án bokaszalag nyúlásom lett sport közben. Röntgen szerint csak külboka szalag nyúlás nincs szakadás, achilles rendben. A szalag egy pici darabot "kipöccintett" a bokacsontomból. Két hétig feküdtem, utána mankózás, és 5. hét környékénkezdtem mankó nélkül bokarögzítőben járni. Fájdalmam nem volt, a problémám csak annyi hogy most a 6. héten vagyok, két nap múlva elhagyhatom a rögzítőt. viszont az achillesem környéke azóta is duzzadt, és guggolás szerű mozgások nem mennek. merev a lábam. Sántítva tudok menni, nem fáj sehol. Az achillesem nem sérült de körülötte mégis duzzadt, reggelre nagyjából lelohad.
    Krémmel is kenem, de úgy érzem sokat nem segít.

    Térjek vissza a mankózáshoz⁄pihentetéshez? vagy folytassam a járást rögzítő nélkül?

    köszönettel: Bernadett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Mindenképpen rögzítővel érdemes járnia. Sajnos még elég sokáig duzzadt lehet a lába és lehet fájdalma is. A szöveteknek idő kell, hogy rendeződjenek az eredeti állapotra.

  • Tisztelt Doktornő! Csípőficammal születtem, bal izületi vápám nem volt kifejlődve és Pavlik kengyelben…

    Tisztelt Doktornő!
    Csípőficammal születtem, bal izületi vápám nem volt kifejlődve és Pavlik kengyelben voltam jó pár hónapig (ezt anyutól tudtam meg).
    Sajnos eléggé X lábaim vannak és nagyon lazák az izületeim. Régóta fájdogál a bal csípőm, néha olyan mintha ugrana egyet és fáj ahogy lépek, mintha túlságosan befordulna csípőből (ha felemelem fekve, behúzott térddel és visszanyújtom, akkor is ugrik egyet, ami kellemetlen érzés). Ez már tinikorom óta tart, de sosem tartott hosszú ideig. 4 éve egy sérülés miatt műtötték a jobb térdem, pár hónapig nem terhelhettem megfelelően, ekkor kezdett el erősödni a fájdalom a bal csípőmben. Pár hete kezd elviselhetetlen lenni, hiába pihentetem, fekvés közben is fáj. Folyamatossá vált, járás közben csak erősödik. Próbálom oldalra emelgetni a lábam, de ettől sem enyhül. Lágyéki részen a legerősebb és hátra sugárzik a combomba, lüktető éles fájdalom. Chonrosulfot szedek folyamatosan a térdem miatt, az utóbbi pár napban voltarent is vettem be. Ön mit gondol mi okozhatja ezt a fájdalmat (tudom, hogy nem helyettesíti a szakorvosi vizsgálatot) keresek egy ortopédus szakorvost (csak ugye a várólisták miatt szerintem tavasz előtt nem kapok időpontot...), de Ön szerint próbáljak meg itthon tornázgatni hátha javul? Illetve lehet, hogy a csípőficam tehet erről a fájdalomról? Még nagyon fiatal vagyok, 25 éves, hivatásom miatt mindennap 12 órákat vagyok talpon, így nem tudom rendesen elvégezni a munkám sem.
    Köszönöm a segítségét,
    Anikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Több minden lehet a háttérben
    1: ún. "pattanó csípő", ez a csípő körüli izom feszes "zsugorodása" - megoldása műtéti
    2: a lágyrészek ízületbe csípődése - combizom erősítő tornagyakorlatok végzése javasolt
    3: csípőízületi "gyulladás" - kímélet, fájdalomcsillapító, a panaszok megszűnte után gyógytorna
    4: izomgyengeség - szintén gyógytorna javasolt
    5: lehet valóban a csípőfejlődési zavar következménye
    6: esetleg gerinc eredetűek a tünetek
    Tehát valóban a vizsgálatra van szüksége. De átmeneti kímélet után megpróbálhat fokozatosan tornát kezdeni.

  • Kedves Doktornő.Szeretnék érdeklődni,hogy most voltam MR vizsgálaton,és a következő véleményt kaptam.Scoliosis.…

    Kedves Doktornő.Szeretnék érdeklődni,hogy most voltam MR vizsgálaton,és a következő véleményt kaptam.Scoliosis. Polydiscopathia-Spondylosis,sponylarthrosis.Hernia disci L.II.Protrusio disci L.IV.Stenosis canalis spinalis.szakvéleménye.Szeretnék érdeklődni ,hogy ezek a szak kifejezések milyen betegségeket takarnak.Milyen életvitelt kell tovább élni,és milyen súlyosak .Válaszát előre is köszönöm:Rozál.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ezek radiológiai diagnózisok arra, amit láttak. De, hogy ez az Ön esetében pontosan mit takar, ahhoz szükséges ismerni a panaszait, és a fizikális vizsgálat eredményét is. Azért kell orvoshoz menni, és az eredményt hozzá visszavinni, mert ezeket Ő tudja koordinálni, és az ismertek alapján a megfelelő kezelést előírni Önnek.

  • Kedves Doktornő,
    65 év felett van e még lehetőség váll izületi porc felépülésre. A váll izületeim között szinte nincs rés, e miatt protézis műtétet javasolt az ortopéd orvosom.
    Létezik egy új készítmény, az "artroflex plusz", aminek a lényege : " csak és kizárólag az izületekben… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ne haragudjon, de vállsebészettel nem foglalkozom, az én korábbi tapasztalatom alapján nem szokták protetizálni a vállízületet kopásos tünetek miatt. De azt biztosan tudom, hogy protézissel nem lehet ugyanúgy… Még több

  • Tisztelt Dokrotnő! Màr harmadik alkalommal tapasztalom, rövid idő leforgása alatt, hogy a jobb lábamnál,…

    Tisztelt Dokrotnő!
    Màr harmadik alkalommal tapasztalom, rövid idő leforgása alatt, hogy a jobb lábamnál, a forgó kőrnyékén erős fájdalmaim vannak. A comb hajlatnál sugárzik, mintha ideg vecsípődés lenne. Amikor a lábamra állok, sétálok, járok, a fájdalom erősebb. Mozgatásnál ha ki van nyújtva a lábam és ha befelé hajlítom, akkor érzem a fájbalma. Mellette ha derékszögbenntartom, akkor is érzek folyamatos minimális fájdalmat, és mindeközben, nem kellemes bizsergést, szinte zsibbadást. Első alkalommal sokáig és sokszor ráztam, mozgadtam a lábamat, 1-2 nap után elmúlt. Ezt követöen 1 héten belül ugyan ez a fájdalom visszatért, amin a mozgatát, rázás és a lábam kihúzása sem segített. Majdnem 4napig tartott a fájdalom és zsibbadás, viszont újra hirtelen elmúlt és szintén kevesebb mint 1 héten belül előjött. A fájdalom a combomra is kisugárzik és a talpam is zsibbad. Mit tudnék tenni, ha a fájdalom és izomlazító kenőcsök sem segítenek? Nem sportolok vagy végzek erős fizikai munkát, ami miatt előjöhet a fájdalom és zsibbadás.
    Válaszát előre is köszönöm.
    Üdv, Noémi.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A leírása alapján úgy tűnik, hogy a panaszait a csípőízületi tok becsípődése okozza valamilyen "rossz" mozdulatra (látatlanban...). Fájdalomcsillapító, izomlazító és manuálterápiás kezelés után gyógytorna (izomerősítés) javasolt. De ez csak egy gondolat, fizikális vizsgálatra lenne szükség, hogy biztos diagnózist lehessen felállítani.

  • Kedves doktornő! Páromnak augusztusban volt egy kisebb balesete, amiből "visszamaradt" némi fájdalom…

    Kedves doktornő! Páromnak augusztusban volt egy kisebb balesete, amiből "visszamaradt" némi fájdalom a lábában. Ma volt ortopédián és a... szóval az az orvos, akinél pár éve én is jártam és finoman szólva nem hagyott bennem pozitív emlékeket, adott neki lórúgásnyi gyulladáscsökkentőt és javasolt valami lágylézer terápiát.
    Ez utóbbinak utánanézve, nekem úgy tűnik, kb. egy kategória a különböző természetgyógyászatinak nevezett, általam áltudományosnak tartott dolgokkal.
    Főként azért, mert ortopédiától kezdve, neurológiai problémákon, talán még nőgyógyászati kezeléseken is át, egészen a kozmetikai beavatkozásokig terjedő listákat találtam... Szeretném megkérdezni, hogy ön tud-e erről valamit? Orvosi vagy inkább amolyan természetgyógyászati kezelés ez az ú.n. lágylézer?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Orvosi kezelés. Függetlenül attól, hogy ilyen sokféle alkalmazása van. Az UH kezelést is sok betegségre lehet alkalmazni, mégsem természetgyógyászati.

  • Kedves Doktor Nő! A dohányzástól megállhatunk a novesben? 14 éves vagyok és 155 cm.. És fiú...? Előre…

    Kedves Doktor Nő!
    A dohányzástól megállhatunk a novesben?
    14 éves vagyok és 155 cm.. És fiú...?
    Előre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem, de mindegy egyéb (elsősorban tüdő) betegség, érszűkület alakulhat ki.

  • Tisztelt doktorno! 3,5 evvel ezelott borzaszto hatfajassal mentem korhazba kivizsgalasra (tenyleg…

    Tisztelt doktorno!

    3,5 evvel ezelott borzaszto hatfajassal mentem korhazba kivizsgalasra (tenyleg szornyu volt es mikor hozzaertek akkor belenyilalt)
    Akkor ez lett a leletre irva :

    Beutalo Dg : Juvenilis osteochondrosis k.m.n.
    Diagnozisok : M4000 Tartasi kyphosis
    Anamnezis : Controll.
    2.ir TH + LS gerinc allo helyzetben : A hat gerinc kozepso szakaszan jelzett balra convex , a lumbalis gerincen jelzett S alaku scoliosis van. Egyeb elteres nem mutathato ki.

    Status: Bal vallat ejti,torzs-ka haromszog min. deformalt. Gerinc tengely allo helyzetben es flexioban compenzalt, bordapup nincs. Paravert. izomzat renyhe.
    Diagnozis : Scolitioticus hanyagtartas.

    Ez volt a diagnozis akkor
    En ugy tudom ez csak egy egyszeru gerincferdules,de mostanra elviselhetetlen a fajdalom.
    Faj ha ulok, ha megyek, ha fekszek, es minden egyes percben ropogtatom, (nem tulzok..tenyleg minden percben azt erzem hogy muszaj kiroppantanom ..) de mar ijeszto hogy mennyire kikell csavarnom a testem.
    A lapockaim kozotti reszen a legrosszabb :(
    Kb minden napom tonkre teszi ez az egesz,tanulni sem tudok mar tole mert akarhogy akarmilyen helyzetben vagyok ,fel oranal tobbet nem birok meglenni,csak ha lefekszem es kiroppantom.
    Emellett ludtalpam is van de az nem erzem hogy okozna panaszt
    Elnezest hogy ilyen hosszu lett de megbolondulok mar ettol..
    Februar 2.-ra kaptam idopontot ortopediara. On szerint mit fognak ezzel kezdeni??
    Ugye kezdenek vele valamit?
    Mert legutobb 3 eve annyit mondtak hogy szedjek kalciumot magneziumot es D vitamint..ennyi.

    Elore koszonom a valaszat !
    18⁄L Petra

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ez a serdülőkor betegsége, az első észlelés után gyógytorna kezelést kellett volna kezdenie, mert már akkor is voltak panaszai. Ez a rossz izomterhelés miatt egy "ördögi kört" alakított ki: fáj a háta-kevesebbet mozog, bemerevedik- ettől rosszabb lesz az izmok kerigése-, mégjobban fáj a háta-, és kezdődik előlről, egyre rosszabbul, mint ahogy Ön is érzi. Most mindenesetre célszerű lenne egy manuálterápiával foglalkozó gyógytornászt megkeresnie, mert a fájdalom hátterében biztosan vannak kisízületi blokkok, amiket oldani kell ahhoz, hogy az izmok felszabaduljanak, és utána rendszeres gyógytornával hátizom erősítő gyakorlatokat kell végeznie.

  • Tisztelt Doktornő! Néhány hete (november végén) írtam Önnek, derékfájdalmaim voltak, melyek a jobb…

    Tisztelt Doktornő!

    Néhány hete (november végén) írtam Önnek, derékfájdalmaim voltak, melyek a jobb lábamba sugároztak. Elpanaszoltam, hogy hiába szedem a gyógyszereket, amit az orvostól kaptam, nem múlnak a fájdalmak és kértem az Ön véleményét, hogy vajon mi lehet a bajom és hová forduljak? A válasza az volt, hogy Ön szerint nem elegendő a fájdalomcsillapító szedése, terápia javasolt. Nahát.... tényleg? Ha nem mondja, hülyén halok meg. Ha nem múlnak a fájdalmaim a fájdalomcsillapítótól, akkor gondolja, nem érem fel ésszel, hogy nem elegendő azok szedése? Na és mégis milyen terápia?

    Köszönöm ezt a "tessék-lássék", "nesze semmi" választ. Remélem a való életben nem így végzi a munkáját.

    Mellesleg kiderült, hogy porckorong-sérvem van.

    Üdvözlettel:
    Szabó István

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Korábban azt írta le, hogy mennyi tablettás, inj.-s fájdalomcsillapítóval kezelték, és amellett nem csökkentek a panaszai. Erre (én úgy gondolom) jogosan írtam, hogy CSAK a fájdalomcsillapítóktól nem várható gyógyulás, hanem kezelni kell. Örülök, hogy tovább vizsgáltatta magát, és megtalálták az okát a panaszainak. Azt csak remélem, hogy nem álltak meg itt, hanem -ha nincs gyöki érintetségre utaló bénulásos tünete, ami műtétre szorul - egy komplex fizioterápiás kezelést kezdtek, aminek része a gyógytorna is.
    Nem hiszem, hogy komolyan azt várta volna tőlem, hogy interneten keresztül -látatlanban- bármilyen kezelést javasoljak, aminek egyébként egyik feltétele a fizikális vizsgálat során diagnosztizált tünetek észlelése, másik feltétele az orvos által kiírt kezelés (amit megintcsak nem tudok interneten keresztül indikálni). A manuálterápiás vizsgálatot⁄kezelést viszont javasoltam, ott olyan gyógytornászok foglalkoznak a betegekkel, akik a tünetek és a vizsgálatuk alapján észlelt elváltozások alapján megfelelő terápiában tudják részeszíteni.
    Az internetes orvosválasznak nem lehet része a látatlanban előírt kezelés, mert a beteg nem egy leírt szöveg, hanem élő test, és ugyanolyan panasz nem mindig ugyanazt a betegséget takarja. A vaktában javasolt terápiával többet árthatunk, mint amennyi javulást remélünk!
    A való életben a beteggel személyesen, és elég időt hagyva, beszélem meg a panaszait, vizsgálat során észlelem a tüneteit, és annak alapján rendelem el a kezelést, ami nemcsak fájdalomcsillapító gyógyszerek felírásából áll, noha az is szükséges a panaszok csökkentéséhez.
    Gyógyulást (de mindenesetre tünetmentes állapotot) kívánok!

  • Tisztelt Doktornő! Átnéztem a kérdések és válaszok között a Baker-cisztára vonatkozó részt, én viszont…

    Tisztelt Doktornő!

    Átnéztem a kérdések és válaszok között a Baker-cisztára vonatkozó részt, én viszont konkrét dolgot szeretnék Öntől kérdezni.

    A körzeti orvos a térdem dagadását megvizsgálva azt mondta, hogy porckopásom van és ez Baker-ciszta - bár nincs víz benne. 54 éves vagyok. Irodai munkát végzek, tehát nincs terhelve a lábam, igaz némi súlyfelesleggel rendelkezem, ezt most a térdem miatt is le kell adnom.
    A háziorvos írt fel kúra szerűen (3 hónapig) szedendő Condrosulf 800 mg gyógyszert és éjszakára valamilyen általa összeállított kenőcsöt kell a térdemre kenni és dunsztba tenni. Ez sajnos nem igazán használ, a dagadás egyáltalán nem múlt el, feszít a térdem, de a fájdalom nem olyan jellegű, hogy külön gyógyszert kellene rá szednem - igaz elég magas a fájdalom küszöböm.
    Nem vagyok orvos, mégsem mondhatom neki, hogy küldjön már el szakorvoshoz. Inkább próbáltam utána nézni az interneten és hasonló problémájú emberektől érdeklődni, így ezzel kapcsolatos lenne a kérdésem.

    Ajánlottak egy Atroxene gel-t, ami gyógynövények és egyéb (kondroitin-szulfát és glükozamin, pantenol) összetevőket tartalmaz, napi 2-3 alkalommal történő használatot ajánlanak - állítólag nyugtató és porcerősítő hatása van.
    Ezen kívül találtam még egy Glukozamin Pharma Nord 400 mg készítményt (vény nélkül kapható), ami pár hét után javítja a térdizület funkcióját enyhe és mérsékelt arthrosis esetén. (Bár nem tudom nekem milyen fokú ez a kopás?)
    A Condrosulfot már szedem, de nem tudom javasolja-e a Glukozamin szedését és a gél használatát, mert magamat nem szeretném orvosolni, hiszen nem ismerem a készítmények egymásra hatását, hatásosságát.

    Megtisztelő válaszát és az idejét amit arra fordít nagyon szépen köszönöm előre is.

    Tisztelettel

    Sné Ildikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A Condrosulf-ban jóval nagyobb adagban van a condroitin szulfát, és a glukozamin, mint az egyéb vény nélkül kapható készítményekben. De természetesn Ön dönti el, hogy melyiket szeretné szedni. Emiatt kell szünetet tartani a Condrosulf-fal, ill. lehet folyamatosan szedni az egyéb készítményeket. De külsőleg bármilyen kenőcs megpróbálható, amit hatásosnak érez, érdemes próbálkozni. A "Baker cysta" megvezés téves a térdizületi folyadékszaporulatokra (sajnos nagyon elterjedt, és gyakran mondják mindenre). Önnek inkább a kopással összefüggő folyadékszaporulata lehet, ami nem kell, hogy nagy túlterhelés előzze meg, elég a kopás.

  • Kedves doktornő! Évek óta szenvedek mind a két lábammal,mivel 100%csontkopásom van és mind a két térdem…

    Kedves doktornő!
    Évek óta szenvedek mind a két lábammal,mivel 100%csontkopásom van és mind a két térdem el van deformálodva,messzesedésem.Már egy hónapja a jobb térdem annyira fáj néha nem is tudok ráállni.Van amikor hirtelen akkorát nyilal bele hogy le kell hogy üljek.Kérem segitsen nekem.Előre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem tudom, én miben tudok segíteni innen Önnek. El kellene mennie reumatológiai, vagy ortopéd szakorvoshoz, mert csak akkor tudnak megfelelő kezelést előírni.

  • Tisztelt Dr Nő! Azzal a problémámmal fordulok önhöz,hogy kb már 7 éve tartó problémámra nem találnak…

    Tisztelt Dr Nő!

    Azzal a problémámmal fordulok önhöz,hogy kb már 7 éve tartó problémámra nem találnak megoldást!

    2014. januárban volt egy miss ab-em. 27 éves vagyok. A problémám ahogy én megfigyeltem általában a hideg időszakban jön elő mint most is. Állandó derákfájdalom, de meghatározni nem tudom pontosan,hogy hol fáj. Ehhez társul egy a hátam közepéig tartó fájdalom amit úgy tudnék leírni, az izom nagyon húz. Jártam már nőgyógyásznál,mivel ehhez a fájdalomhoz gyakran társul olyan érzés mint a felfázás. Urulógusi eredményekre most várok,de az ultrahangon minden rendben volt. A tavalyi évben csaknem 7-szer uh-tak. Nőgyógyász nem talált semmit. Sajnos a 10 hetes terhességem alatt végig leszakadt a derekam,éjszaka fájdalomra keltem fel. Most is szenvedek, amikor fekszem akkor jobb de ha felállok akkor ez a fájdalom ami hasonlít egy menstruációs görcshöz,kisugárzik a lábaimba. Sokszor fáj a hasam,puffadok és ez a felfázás érzés is mindig jelentkezik ezzel a fájdalommal. 13 évig sportoltam nb2 röbplabda.

    Kérdésem az lenne,hogy ön szerint induljak e el egy reuma felé irányuló vizsgálatokra?

    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ha neurológiai⁄ortopédiai⁄vagy reumatológiai vizsgálat nem talál eltérést, akor meg kellene próbálnia felkeresni egy manuálterápiával foglalkozó gyógytornászt, mert lehet, hogy vannak kisízületi blokkjai, amik kihatnak ezekre a tüneteire.

  • kedves dr nö a problémám az lenne hogy ara kelek mostanába hogy fáj a bal lapockám alatt egy ponton a…

    kedves dr nö a problémám az lenne hogy ara kelek mostanába hogy fáj a bal lapockám alatt egy ponton a bordámnál és ha ülék a gép elött akkor bizsereg kicsit feljebb ha meg mozgatom a nyakam utánna meg fáj a csukjám a bal vállam és karom is de délutánra már sokkal jobb ahogy dolgozom néha elöre is kisugárzik a melkasom fele mi lehet a probléma és hova fordulhatnék ezzel válaszát elöre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Borda, vagy kisízületi blokk okozza a panaszait. Izomlazító, gyógytorna, vagy manuálterápiás kezelés segíthet.

  • Tisztelt Doktornő! Nem igazán tudom, hogy melyik orvosi szakterülethez tartozik a problémám... kérem…

    Tisztelt Doktornő!
    Nem igazán tudom, hogy melyik orvosi szakterülethez tartozik a problémám... kérem adjon nekem tanácsot!
    Gyerekkoromban állal ráestem egy asztalra, azután lett valami az állkapcsommal, sokáig kattogott, ha tátogtam. Húsz évvel később, egy baleset során kiakadt, akkor kézzel helyretették. Sose volt tökéletes, de most jobb oldalt fáj, néha nem tudom rendesen összezárni a fogsorom, ha a hátsó fogaimra is harapok. Erősebb rágásnál szintén jobb oldalt mintha morzsolódna valami, enyhén fáj. Ha sokat tátogok, már kellemetlenül fáj, és nem is úgy mozog, mint bal oldalt.
    Mit tehetnék, kihez fordulhatnék ezzel a problémámmal és kell-e műteni? Saját fogsorom van, csak két fogam hiányzik.
    Köszönöm szépen a válaszát!
    T.: Laura

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Szájsebészhez kellene fordulnia, de megpróbálhat felkeresni egy manuálterápiával foglalkozó gyógytornászt is, aki ezzel a területtel is foglalkozik.

  • Tisztelt Doktornő!

    24 hetes terhes vagyok. Gyakran előfordult az elmúlt hetekben, hogy a szeméremtáji ⁄ágyéki területen húzódást, feszülést éreztem, azonban most a fájdalom annyira felerősödött, hogy tegnap már járni is alig tudtam. Reggelre nem enyhült a fájdalom, hanem kiegészült a jobb… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Szerintem a panaszait a nőgyógyász által leírt tünet okozza, ami sajnos a terhességgel együtt járhat. Inkább egy gyógytornászt kellene felkeresnie, aki manuálterápiával is foglalkozik, hogy segítsen ezt… Még több

  • Kedves Doktornő! Porcsérülésem volt,szeretném megerősíteni a combizmom.Többeknek ezt tanácsolta ahogy…

    Kedves Doktornő!
    Porcsérülésem volt,szeretném megerősíteni a combizmom.Többeknek ezt tanácsolta ahogy olvastam.Milyen itthon végezhető gyakorlatot csinálhatok,ami kíméli a térdem,de erősíti a combizmom?Szobabiciklim nincs.Köszönöm: Magdi (58)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Emelje a nyújtott lábát kb. 60 fokig, majd hajlítsa be a térdét úgy, hogy ez a (csípő) helyzet nem változik, de ne tegye le a lábát, nyújtsa ki a térdét Ezt ismételje meg 3-5x, mindkét oldalon. Tegyen a térde közé egy labdát, szorítsa össze⁄lazítsa el, szintén 3-5x, majd kösse át a térdét egy thera-band szalaggal, és feszítse⁄lazítsa. Ha ez már jól megy, a gyakorlatok számát emelje (10-15x-re), de ne hirtelen, mert az is fájdalmat okozhat!