A betegek kérdései (10820)

 • A sarkamon lévő érzékeny duzzanat milyen kenőcsökkel kezelhető?

  Tisztelt Doktornő!

  Andris vagyok, és heti 3 alkalommal járok karate edzésre (h,sz,p). Kb. 2 hete a hétfői edzésen 1,5 óra alatt csináltunk 3000, majd a szerdain 6000 technikát. A szerdai edzés után nem éreztem aznap semmit, vagy legalábbis nem hagyott bennem mély nyomokat, csak másnap,… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  - A túlterhelés következtében a sarokcsont csonthártyája irritálódott, ez okozza a fájdalmat. Bármilyen fájdalomcsillapító kenőcs, borogatás próbálható.
  - A kemény falap ütése közben szintén sérülhet… Még több

 • Tisztelt doktor nő! 3 hete a munkahelyemen 2 kb 10kgos doboz élével a bal kéz fejemre esett! Egyből…

  Tisztelt doktor nő!
  3 hete a munkahelyemen 2 kb 10kgos doboz élével a bal kéz fejemre esett! Egyből megdagadt es nagyon fàjdalmas volt! A következő napon elmentem a kòrhazba es megröntgenezték de törést nem láttak ezért hazaküldtek! A panaszom nem javult sőt rosszabb lett minden mozgatásnàl nagyon fáj szóval visszamentem a következő héten a háziorvoshoz aki nagyon erősen végig nyomkodta a kéz fejem ami rettentően fájt! Azt mondta szerinte nincs nagy baj szóval menjek haza ès rakják rá jeget! De csak nem múlt el a fájdalom szóval visszamentem elküldtek egy újabb röntgenfelvételre! A hölgy aki csinálta a röntgent látott valamit szóval oda hívott egy férfit a másik szobából aki ugyan ezt mondta! A hölgy ki jött hozzam es azt mondta hívnia kell egy orvost mert valamit látott! De sokáig kell várnom mert minden orvos Elfoglalt! Szóval vártam de kb 3perc múlva kijött es azt mondta nincs semmi haza mehetek! Én Angliában elek szóval mar végső elkeseredésemben írok mert meg így több mint 3 hét mulva is nagyon faj a kezem mozgásra nagyon érzékeny es fàjdalmas ha nem mozgatom is rettentően fáj! Nem tudom mit tehetek még?! Ön szerint mi lehet a probléma a kezemmel? Válaszát köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Valószínűleg a kisízületekben bevérzés keletkezett a sérülés következtében, ez feszíti az ízületi tokot, és fájdalmat, duzzanatot okoz. Bármilyen fájdalomcsillapító kenőcs, jegelés, fáslizás (rögzítés) javasolt.

 • Jó estét azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy van a derekamnál egy porckopás és már egy éve rettenetesen…

  Jó estét azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy van a derekamnál egy porckopás és már egy éve rettenetesen fáj azt mondják orvosok hogy nem lehet vele mit csinálni voltam már fizikoterápián az sem használ nem szünteti a gyógyszer sem tudna nekem segíteni mert állni sem bírok ez miatt és dolgozni sem és nagyon fáj hogy mit ajánlana köszönöm szépen

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Keressen a környezetében manuálterápiával foglalkozó gyógytornászt, aki a fájdalmat okozó kisízületi blokkot oldani tudja, és megtanítja Önt arra, hogyan tudja megelőzni a panaszok ismételt kialakulását.

 • Gerincferdülés kezelése gyógytornász segítségével

  Tisztelt Doktornő!

  Most 21 éves vagyok, a gerincferdülést 6-7 éves koromban diagnosztizálták. Gyógytornás kezelést kaptam, és fűzőt viseltem (ami mint utóbb kiderült nem igazán használt, talán minimálisan rontott is a helyzeten). A műtét is szóba került, de a helyes testtartás és fájdalommentesség… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Én úgy gondolom (tapasztalat), hogy a fűző nem rontott, hanem segített abban, hogy csak minimálisan romoljon a gerincferdülése. Anélkül biztosan műtéti megoldásra lett volna szüksége.
  Igen, keressen… Még több

 • Tisztelt Doktornő! Ismét H.Kitti vagyok, nagyon köszönöm az előző kérdésemre adott válaszát! A súlyos…

  Tisztelt Doktornő!

  Ismét H.Kitti vagyok, nagyon köszönöm az előző kérdésemre adott válaszát!
  A súlyos gerincferdülés a következőket jelenti:
  Status: Strukturális balra konvex thoracalis (Cobb 55fok) és jobbra konvex lumbalis scoliosis (Cobb 60 fok)
  Diagnosis: M4190-Scoliosis, k.m.n.
  Javaslat: Strukturalis, lumbalis V. csigolya fejlődési rendellenességen alapuló kompenzált thoraco-lumbalis scoliosis.

  Ezen diagnózis ismeretében is lehetséges, hogy babát szüljek és nem áll fenn a bénulás kockázata?

  Előre is köszönöm!
  Tisztelettel
  H.Kitti

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Ezt mikor, milyen idős korában diagnosztizálták? Milyen kezelést kapott?
  De a korábban mondottak emellett is megállják a helyüket, nem áll fenn bénulás lehetősége.

 • Ízületi eltérések állnak a térdfájdalom hátterében?

  Tisztelt Doktornő!

  Egy hete kaptam kézhez az MRI-eredményemet, és rögtön utána a sportkórházba mentem vizsgálatra. Röviden leírom a sérülésem jellegét és előzményeit, hogy teljes képet alkothasson.

  Tavaly tavasszal a teljes jobb lábszáramra és térdemre kiterjedő gyulladás… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Valóban az MR-n leírtak minimális elváltozások. A kolléga szerintem jól gondolja, hogy valamilyen gyulladásos góc után kellene kutatni. (Fogászat, labor, urológia, reuma faktorok ...) Emellett valóban… Még több

 • Csukló fájdalomra manuálterápia fiataloknál

  Tisztelt Doktornő!

  20 éves vagyok (lány) . 3 éve jelentkezett erőteljes kézzsibbadás tünet bal kezemben, ami szépen el is múlt akkor ugyan nem tudták mi okozta. (Volt CT és MR, idegrendszeri problémákat kizártak) .

  Ezután mind mai napig erőteljes fájdalmat érzek a csuklómnál… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Lehet, hogy nyaki gerinc blokk okozza a panaszait. (Nagyon fiatal ahhoz, hogy súlyosabb elváltozás legyen a hátérben. -Remélem). Manuálterápiával foglalkozó gyógytornászt kellene felkeresnie.

 • Kedves doktornő! Több éve tartó néha előjövő térdfájdalmam miatt MRI vizsgálatra mentem. Minden rendben…

  Kedves doktornő!
  Több éve tartó néha előjövő térdfájdalmam miatt MRI vizsgálatra mentem. Minden rendben volt, azt kivéve, hogy " a patellaorr 3mm-rel rövidebb, amely fájdalmas panaszokat okozhat."
  Sajnos csütörtökön tudok menni az orvosomhoz, aki megnézi majd a felvételt.
  Azt szeretném kérdezni, hogy milyen kezelésre számíthatok majd?

  Köszönettel, Anna

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Combizomzat erősítő gyakorlatokat kellene végeznie.

 • Tisztelt Doktornő! Gyermekkori idiophatiás scoliosisom van. A súlyos fokú gerincferdülés fájdalmat…

  Tisztelt Doktornő!

  Gyermekkori idiophatiás scoliosisom van. A súlyos fokú gerincferdülés fájdalmat nem okoz nálam és a testtartásom is egyenes. Szeretném az ön tanácsát kikérni abban, hogy mit gondol ilyen esetben a gyermekvállalásról? Ön véleménye szerint vállalhatok babát, és kit tudom majd hordani és megszülni kismama gyógytorna mellett?
  Igazából attól félek, hogy a baba ahogy növekszik majd bennem, elnyom egy ideget és esetleg lebénulhatok. Tudom, hogy az emberi test nagyon összetett, és lehet, hogy túlkombinálom a dolgot, de nagyon szeretnénk babát a párommal, csupán megerősítést szeretnék, hogy nem kell félnem (ha valóban nem kell...)
  Amennyiben szülhetek, a természetes szülés engedélyezett? Gerincérzéstelenítőt semmiképp nem szeretnék.

  Előre is köszönöm tanácsát!
  Szép napot kívánok!
  H.Kitti

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Mit jelent a "súlyos fokú"? Önmagában a gerincferdülés nem okoz problémát a terhességben. Javasolt a terhesség előtt és alatt is gerincizom erősítő gyakorlatokat végezni. Ugyanígy nincs ellenjavallata a normális szülésnek sem.

 • Tisztelt Doktornő! Kb. két hónapja érzékeny a jobb vállam, ha felemelem. Dartsozni voltunk tavaly…

  Tisztelt Doktornő!

  Kb. két hónapja érzékeny a jobb vállam, ha felemelem. Dartsozni voltunk tavaly október-novemberben, és miután már kb. két hete érzékeny volt, írtam Önnek, és kaptam is választ, mely szerint a játék jellegéből adódó szokatlan kartartás okozhatta a fájdalmat. Arra tippeltem, és Ön is megerősített ebben, hogy emiatt érzékeny és ez majd múlik.

  Nem igazán akar múlni, egy-két alkalommal voltam azóta gyógyfürdőben, illetve kentem Fastum géllel és lóbalzsammal, de eddig nem igazán javul.
  Van javaslata, hogy még mindig érdemes türelemmel lenni és kenni ezekkel a krémekkel, vagy ha elmennék orvoshoz, milyen lépések lehetnek? Mielőtt még orvoshoz fordulnék, mit volna érdemes kipróbálni? Ha mozgatom (úszás, könnyebb súlyzók), az használhat?

  Előre is köszönöm a válaszát.

  József

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Gyógytornász segítségével el kellene kezdeni célzott vállizom erősítő gyógytornagyakorlatokat végezni.

 • Tisztelt doktornő! 54 éves vagyok. Többször szültem. Néhány hónapja jelentkezett keresztcsontomnál fájdalom.…

  Tisztelt doktornő! 54 éves vagyok. Többször szültem. Néhány hónapja jelentkezett keresztcsontomnál fájdalom. Nem tudtam rendesen járni sem. Kis súly cipelésétől is kialakul a furcsa járásom. Már odáig jutottam hogy csontjaim hangosan recsegnek minden mozgásnál. Ha fekszem egy gyötrelem a megfordulás. A röntgen kisfoku csontosodást mutatott csak ki, amivel úgy mond ne is törődjek! Nem szeretném ha visszafordíthatatlan romlás lépne fel! Mi lehet az állapotom hátterében? Várom válaszát ! Tisztelettel egy nagymama

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Lehetnek kopásos tünetek, vagy túlterhelés következménye. Ha tud, keressen fel egy manuálterápiával foglalkozó gyógytornászt. Egyrészt segít a kialakult kisízületi blokkok oldásával, másrészt gyógytornást tanít Önnek, hogy a panaszai ne ismétlődjenek.

 • 16 éves fiú vagyok. Sportolás közben hirtelen reccsenést éreztem a csípőmben, és mint kiderült, letört…

  16 éves fiú vagyok.
  Sportolás közben hirtelen reccsenést éreztem a csípőmben, és mint kiderült, letört egy 1cm-es darab a csípőlapátomból, és minimálisan el is mozdult.
  Műteni nem kellett, és az orvos szerint 3 és 6 hónap között rendbe kell jönni, de mivel van ismerősöm, aki már több, mint egy éve küzdd ugyan ilyen problémával, ezért kíváncsi lennék, hogy valójában mennyi idő alatt jöhet rendbe a csípőm, hiszem aktívan focizok(heti 7 alkalommal).

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Ugye, most nem focizik? Nem tudom megmondani, mennyi idő, amíg rendbe jön. A csontosodás 3-6 hónap, de egyéni az újbóli terhelhetőség ideje

 • tisztelt dr nö. lenne egy ojan kèrdèsem ha nem veszem èszre ha terhes vagyok ?? sajnos így már kèt vetèlèsem…

  tisztelt dr nö. lenne egy ojan kèrdèsem ha nem veszem èszre ha terhes vagyok ?? sajnos így már kèt vetèlèsem is volt

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Nem értem a kérdését. De biztos, hogy nem ortopéd orvoshoz kell fordulnia, hanem nőgyógyászhoz.

 • Tisztelt Doktornő!Lehet nem jó helyen teszem fel a kérdésemet,de mellkason lehetséges e csontkinövés.Bal…

  Tisztelt Doktornő!Lehet nem jó helyen teszem fel a kérdésemet,de mellkason lehetséges e csontkinövés.Bal oldalon vettem észre,hogy az egyik csont kintebb van és szélesebb is mint a másik.köszönöm.Ha rossz helyen kérdeztem legyen szíves ajánlani valakit akitől érdeklődhetek.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Lehet csontkinövés, de meg kell mutassa orvosnak.

 • Tiszteletem! Köszönöm a válaszát Doktornő. Nem tudom hogy manuálterápiás kezelésre hová fordulhatnék…

  Tiszteletem!
  Köszönöm a válaszát Doktornő. Nem tudom hogy manuálterápiás kezelésre hová fordulhatnék Esztergomban? Nálunk ilyesmi nincs, ahol én lakom. Csontkovácshoz nem szeretnék menni. Akkor ezt a breuss masszázst nem javasolja ?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Menjen fel a holisztikus medicina honlapra, vagy írja be, hogy manuális medicina, és keressen a környéken dolgozó gyógytornász kollégát.

 • Tisztelt Doktornő! Páromnak olyan az egyik ujja, hogy az utolsó ujjpercnél kb 45 fokos szögben áll az…

  Tisztelt Doktornő!
  Páromnak olyan az egyik ujja, hogy az utolsó ujjpercnél kb 45 fokos szögben áll az ujja és nem tudja mozgatni, volt már műtéte, de nem segített. Ezzel a problémával ortopédiára tud menni? Köszönöm

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Igen ortopéd vizsgálat javasolt.

 • Tiszteletem Doktornő! 33 éves nő vagyok, L5 S1 gerincsérv, viszont följebb talán a 2.es 3-as csigolya…

  Tiszteletem Doktornő!
  33 éves nő vagyok, L5 S1 gerincsérv, viszont följebb talán a 2.es 3-as csigolya tapintásra rendkívül érzékeny, fáj már egy ideje. Van ott kopás, másról nem tudok, torna közben is fáj, és breush masszázs is rendkívül kellemetlen volt, ezt mint izomlazítás céljából csinálta egy gyógytornász, de végképpo nem esett jól, fájt, és utánna is ugyanolyan maradt, tehát nem segített semmit. Még mennem kéne erre a masszázsra, de nem szivesen megyek, lehet inkább árt, mint használ. Én guna kollagéninjekcióra gondoltam, mert fájdalomcsillapítót nem akarok szedni már. Egy csomó röntgenem van, mr-i cd, és az orvosok nem mondanak , és nem csinálnak semmit. Följebb is fáj a csigolyám a bal oldalon, ott meg elvan laposodva C4-7-ig a porckorong az egyik oldalra, meg scolioza is van.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Szerintem nem kellene a gerincsérvben "gondolkodnia". Lehetnek kisízületi blokkjai, manuálterápiás kezelés segíthet.

 • Üdvözlöm Dr. nő A combcsontom bizonyos mozdulatoknál ropog fájdalom nincs viszont idegesít hogy ebből…

  Üdvözlöm Dr. nő
  A combcsontom bizonyos mozdulatoknál ropog fájdalom nincs viszont idegesít hogy ebből lehet e komolyabb dolog! Választ előre is köszönöm

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Nem valószínű, hogy bármi panaszt okozna később.

 • Acetabulum íve lényegesen intenzívebb

  Tisztelt Főorvos Asszony!

  Édesanyám nevében írok Önnek. Csontizotópos vizsgálaton volt, aminek az eredménye: a bo. acetabulum íve lényegesen intenzívebb, a femurfej kiterjedt gócos intenzitást mutat, egyenetlen elosztással.
  A jo. troch. major vetületében is diónyi, igen aktív tárolás… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Vissza kell mennie ahhoz az orvoshoz, aki izotópvizsgálatra irányította. Valamilyen gyulladásos góc van a szervezetében, de erre csak a kezelőorvosa tud választ adni a korábbi vizsgálati eredményei alapján. Még több

 • Tisztelt Doktornő! 25 éves, normál testalkatú, nem túlsúlyos, ülőmunkát végző, pár éve mozgáshiányos…

  Tisztelt Doktornő!

  25 éves, normál testalkatú, nem túlsúlyos, ülőmunkát végző, pár éve mozgáshiányos férfi vagyok. Kb. 5 éve kezdődtek derékfájdalmaim, eleinte nem tulajdonítottam túl nagy jelentőséget neki, majd egyre jobban zavart. Továbbra sem fáj túlságosan, de nem normális, főleg a korom miatt, illetve hogy 20 évesen még semmi bajom nem volt, mindennap mozogtam: úszás, foci, stb. Ma már ez elképzelhetetlen, annyira kötöttek lettek az izmaim deréktól lefele a sok "nem mozgástól". Lehajolni sem nagyon tudok és ebben már eleinte csak a derekam, ma már inkább a kötött izmok akadályoznak. Egy masszőr szerint pl. a vádlim kórosan feszes, kötött, egy orvos szerint a "gerinctartó-izmok" spasztikusak, ahogyan az látható a leleteken.
  Soha nem küldtek MR-re csak RTG-re, ami semmi komolyat nem mutatott ki, de a szokásos javaslat szerint elküldtek gyógytornára, fizikoterápiára, úszásra, de egyik sem ért sokat, egyik sem volt személyre szabott. Elhatároztam, hogy elmegyek MR-re, mert nem normális ez az állapot, pedig az orvosok, RTG leletek alapján komoly baj nincs. A vélemény protrusio disci L.III.-IV.

  A leletek: http:⁄⁄www.docdroid.net⁄pg8a⁄gerinc.pdf.html

  Megtudná mondani nekem, hogy a linkelt PDF-ben található utolsó lelet (MR) végtére mit is jelent és milyen terápiát javasol erre? Sajnos ezt orvosnak nem tudtam megmutatni, mert az plusz pénz lett volna és fogadni sem tudtak. TB-re meg kb. semmit nem csinálnak meg a RTG-n kívül, ami persze nem mutatott ki soha protrusiot. A McKenzie tornáról olvastam. Az lehet a megoldás? Illetve létezik valami nyújtó gyógytorna, bármi, amivel visszanyerhetem a pár évvel ezelőtti szabad mozgásom, rugalmasságom?

  Köszönöm

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A leletei alapján úgy gondolom, hogy a panaszai oka elsősorban a mozgásszegény életmódjában keresendő. A leírt "elváltozások" nem olyanok, amik komolyabb beavatkozást igényelnének. Fokozatosan vissza kellene állítania a korábbi mozgásokat. Gyógytornász segítségét kellene kérnie, hogy megtanítsa a helyes tartásra, mozgásokra. Nem tudom, hogy ez a McKenzie torna lenne-e.