A betegek kérdései (10811)

  • Kedves Doktornő! Édesanyám az elmúlt évben töltötte be 90. életévét,és bizony,már elég sok egészségügyi…

    Kedves Doktornő!
    Édesanyám az elmúlt évben töltötte be 90. életévét,és bizony,már elég sok egészségügyi problémája van,amik közül most csak kettőt szeretnék elmondani.
    Az egyik,hogy erősen szívbeteg,a másik,hogy a bal térdében porcleválás van,és emiatt napról-napra nehezebben megy Neki akár csak egy pár lépés megtétele is.
    A kora,és a szívbetegsége miatt értelemszerűen műtétre már nem is gondolhatunk.
    Ezért azt szeretném kérdezni,hogy Doktornő tudna-e ajánlani valami olyan fájdalomcsillapító kenőcsöt,esetleg gyógyszert,amiről még nem hallottunk,nem próbáltuk ki,vagy valami olyan megoldást,ami nem műtét,nem beavatkozás,de enyhíti Édesanyám fájdalmát,és hátralévő éveire egy kis enyhülést és jobb kedvet eredményez számára.
    Köszönettel várom válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem tudom, miket próbáltak. Meg lehet próbálni az antiflogisztikus pakolást (recept nélkül is kapható), és bármelyik kurkuma tartalmú készítményt.

  • Ízületigyulladás van a lábam kisujján,ami elég kellemetlen fájdalommal jár

    Tisztelt doktornő
    37 éves férfi vagyok, 1,5 hónapja kínoz egy izületi gyulladás a lábamon a kisujjamon, kezdetben mindenhol fájt de pár napja már csak az oldala dagad meg estére egy nagy pukli lesz rajta, borogatásra lemegy.
    Aflamint kaptam de nem segít ezek szerint.
    Melegvizes… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Húgysavszintet kellene nézni, mert lehet köszvényes gyulladás. És, mint tapasztalta, a meleg nem használ.

  • Tisztelt Doktornő! 60 éves csontritkulásban szenvedő nő vagyok, térdfájdalmakkal fordultam orvoshoz,…

    Tisztelt Doktornő!

    60 éves csontritkulásban szenvedő nő vagyok, térdfájdalmakkal fordultam orvoshoz, aki Diprophos + Lidocain injekcióval kezel, eddig 2 alkalommal, heti egyszer. A diagnózisban szerepel, hogy az "oldalszalagok med. felnyílnak, patella alapjára nyomva érzékeny." Úgy hallottam azonban, hogy ez szteroid alapú kezelés, amely káros a szervezetre? Valóban így van?
    Válaszát köszönöm!

    Tisztelettel,
    Magdi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A szteroid gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatású szer. Vannak mellékhatásai ezért csak megfelelő dózisban szabad alkalmazni, de ezt a kezelőorvosa is tudja.

  • Hátfájdalom tünetét tüdõgyulladás okozza a náthás betegnél?

    Tisztelt Doktornő!
    Következő lenne a problemam:
    Reumatologian voltam hatfajassal mult héten,röntgenre küldött az orvos,enyhe gerincferdulesem van,semmi egyéb.Viszont egy honapja náthás vagyok,ami nagyon eldurvult magas lázzal tarto megfazassa.
    Azibiot500 mg-os gyógyszert kaptam,a… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A háziorvosa egy hallgatódzással meg tudja állapítani, hogy van-e tüdőgyulladása, és csak akkor kell rtg. amikor erre kifejezett jelet észlel. De a tüdőgyulladás általában nem szokott ilyen fájdalommal… Még több

  • Tisztelt Doktornő, Mint a jeligémben írtam 60 feletti fizikai dolgozó vagyok,kb 180cm és105kg súlyú.…

    Tisztelt Doktornő, Mint a jeligémben írtam 60 feletti fizikai dolgozó vagyok,kb 180cm és105kg súlyú. A kérdésem ,kb 2-2,5 éve erős bal lábon sarok táji fájdalommal küszködök,ami abban nyilvánul meg hogy már felkelés után azonnal szinte már a lábra állás után erős fájdalom van a sarkamon,pici séta után már megy a járás de nagyon fáj,és egész napos szúró zsibbadó fájdalom mellet dolgozom. Voltam szakorvosnál és a sarok közepén (sarkantyú ) csontkinövést állapított meg,és szilikon sarok emelőt ajánlott amit meg vettem de szinte semmi változást nem észleltem. már kb 1 éve használtam,de most elhagytam a használatát mert javulást nem érzek. Ön mit tanácsol,a lehetséges javulás csak műtéttel állítható helyre?? ugyanis a szakorvos ezt javasolta mint megoldást,csak arról is tájékoztatott,hogy visszanőhet.
    Tisztelettel köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Mielőtt felkel, mozgassa, masszírozza át a lábát, hogy a nyirokkeringés az éjszakai⁄pihenés közbeni meglassulás után meginduljon. Magasabb sarkú cipő viselése (ha nő: kb. 4 cm, ha férfi, 2x olyan magas, mint a cipő talpa) és a puha sarokmagasító viselése javasolt. Érdemes valamilyen fájdalomcsillapítóval csökkenteni a panaszait.

  • Kedves Doktornő ! Másfél hónapja volt egy hallux valgus műtétem az egyik lábamon. Pontosabban egy austin…

    Kedves Doktornő !
    Másfél hónapja volt egy hallux valgus műtétem az egyik lábamon. Pontosabban egy austin műtét, és egy kalapácsujj műtét.
    Még mindig nem tudok a teljes talpamra állni. A sarkamon, ill. a külső lábélen járok. (már amennyire ez a totyogás járásnak nevezhető)
    Erős fájdalmat érzek a lábfej közepe táján, ha erősebben próbálok ránehezedni.
    Folyamatosan meg van dagadva a lábujjak alatti párnás rész is a talpamon - nemcsak a bütyök-körüli rész.
    Én már 60 éves vagyok, és nem tudom, hogy normális ütemben gyógyulok-e. Mikorra várható hozzávetőlegesen , hogy teljesen rá tudjak állni a talpamra?
    Mikortól kell gyógytornáztatni? Kell-e erőltetni a járást, így fájdalmasan, vagy meg lehet várni, mikor már nincs ilyen fájdalom?
    Egyáltalán azt sem értem, hogy miért van megdagadva a talpamnak az a része (a lábujjak alatt) amelyiknek nem sok köze volt az operációhoz?
    És ha van még valami, amit tudnom kéne a gyógyulásról, kérem írja meg nekem.
    E műtét után vajon fogok tudni valaha természetes gördülékenységgel, harmonikusan járni - mint a műtét előtt? Előre is köszönöm válaszát. M. Linda

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A kezelőorvosa nem világosította fel ezekről?
    Sajnos a gyógyulás hosszabb időt vesz igénybe, a panaszai fél éven túl is fennállhatnak, és csak utána fognak csökkenni. Az emberi szervezet nem olyan, mint a gép, egy-egy "alkatrész"-nél történt beavatkozás kihat a környező területre is. Legyen türelmes, a műtét óta eltelt idő olyan, mintha egy pillanatra csukta volna be a szemét.

  • Tisztelt dr.Andrássy Ilona osztályvezető főorvosnő,ortopédia szakorvosa! Érdeklődni szeretnék a…

    Tisztelt dr.Andrássy Ilona osztályvezető főorvosnő,ortopédia szakorvosa!


    Érdeklődni szeretnék a gyógyszerszedések felől a kopásos bajaimra vonatkozóan.Előrehaladt a jobb csipőmben a kopás már nagyon.Műtétre vagyok előjegyezve április végére.Juta Vit Glükozamin-Szulfát Kondroitin-Szulfát MSM filmtablettát és Hialuron direct Plus kapszulát szedek rá naponta mindegyikből 1 db-ot.A Juta Vit Glükozamin-Szulfát Kondroitin Szulfátot MSM folyamatosan szedem, a Hialuron direch Plus kapszulát pedig 2 hónaig szedem és utána 2 hónapig szünetet tartok( így javasolta az orvos).Nagyon szeretném, ha lehetne elkerülni a bal csipőmben és a térdeimben is a protézis beépítését, ha már a jobb csipőmben elkerülheteteln. Évek óta szedek valamilyen készítményt korábban( Proenzi 3 stb).Érdeklődni szeretnék, hogy van-e jobb hatásosabb készítmény , melyeket leírtam??
    Ismerősöktől, betegektől hallottam a következő készítményekről:
    Deep Blue Health zöldkagyló Új-Zélandról(étrendkiegészítő) DBHEurope Kft ⁄ Porc Plusz zöldkagyló www.dbheurope.hu, vagy

    az Újzélandi tarajos zöldkagyló( 4 féle fajtája van⁄ saniprevent.hu zoldkagylo.biomax.hu , vagy

    a fin \\"Flexigel\\" doktortihanyi.hu⁄content , vagy

    a Flexiwell Forte 9 komponensü komplex formula.

    Amennyiben Ön jobb készítményt tudna ajánlani, vagy azok közül valamelyiket, melyeket leírtam azok közül a készítmények közül, nagyon örülnék a megbízható válasznak.Sajnos a kötőszöveteim is rosszak, 67 életévemet töltöttem be.
    A csontritkulásra VITAMIN D3 FRESENIUS 1000 NE tablettát napi 1x, Citrocalciumot napi 1x, Béres C vitamint 1x, Magnerot tablettát este 1x, Havonta 1x Ibandronsav Tevát szedek.

    Nagyon szépen köszönöm előre is a megbízható válaszát.( remény jeligére)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Bármelyik készítmény szedhető, sajnos olyan, ami visszaépítené a porcot, nincs, csak stabilizálni tudja a helyzetet. Rendszeres mozgás, izomerősítés, ezzel az ízületek "kenőanyagának" természetes termeltetése az, ami elodázhatja a műtéti beavatkozás szükségességét.

  • Egyenes testtartásnál a fájdalom a lapocka irányába terjed

    Tisztelt Doktornő!

    Homorító vagy nagyon egyenes, kihúzott testtartásban lapcka táji fájdalmat érzek.
    Ülő munkát végzek, ülés közben alkalmanként zsibbadás kiterjed a lábra is.
    Jógázni kezdtem (2-szer voltam eddig), és egyes helyzetekben, törökülésben egyenes háttal lapocka… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet rossz⁄statikus tartás, kisízületi blokk következménye. A rendszeres gerinctorna⁄úszás⁄jóga megoldhatja a problémát.

  • Kedves Doktornö a 7-éves kisfiamnak màr egy ideje észrevetem , hogy a làbàn a bokàja melletmintha mégegy…

    Kedves Doktornö a 7-éves kisfiamnak màr egy ideje észrevetem , hogy a làbàn a bokàja melletmintha mégegy bokàja lenne.Nem tudom mit tegyek,azt mondja nem fàj neki de azért én agodom.Elöre is köszönöm a vàlaszàt!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet bokasüllyedése, lábtorna, kemény kérgű cipő viseltetése javasolt.

  • Tisztelt Doktornő! Fura kérdésem lenn! Édesapám tegnap volt nyaki gerinc röntgenen, nyaki fájdalom…

    Tisztelt Doktornő!
    Fura kérdésem lenn! Édesapám tegnap volt nyaki gerinc röntgenen, nyaki fájdalom miatt, a lelete jo let kivéve egy kis meszesedést.A probléma itt jön a radiológus jelezte hogy a felvételen lát a koponyában ( kiagy) valami eltérést.Ez is látszódik egy nyaki röntgen felvételen?? Nem csak a nyaki gerinc van rajta???

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Látszódhat.

  • Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérdezni,hogy 6 éves gyereknek tornaórára.milyen tornacipőt javasolna?Jelenleg…

    Tisztelt Doktornő!
    Szeretném megkérdezni,hogy 6 éves gyereknek tornaórára.milyen tornacipőt javasolna?Jelenleg egy egyszerű vászon cipőt használ,de fáj benne a sarka és a lábujja is.Sima edzőcipő vagy teremcipő jó választás lenne?Jelenleg PVC padlójú teremben tornázik.Van esetleg olyan cipő,amit teremben és szabadban is használhatna?

    Válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelettel:Tünde

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Mindenképpen az lenne a lényeg, hogy a talpa vastag és rugalmas legyen, hogy védje a lábat az ütődésektől. És egy vastagabb rugalmas bélést is kellene beletenni.

  • A nő aggódik a kislánya járása miatt

    Kedves Dr-nő!
    Kislànyom 17 hónapos.14,5 hónaposan kezdett önàllóan jàrni.Jobb làbàt kifelè tartja,,illetve a Dèvènyes tornàszunk szerint(2hónapos koràtól jàrunk,letapadt izmok miatt)nem hajlítja a jobb tèrdèt jàràsnàl,valamint amikor a nyujto gyakorlatokat vègzi ezen a làbàn làthatóan fàj neki,sír.Salus… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Szerintem önmagában nem kóros ennyi idős korban ez a lábtartás. Az pedig -meglátásom szerint - nem csoda, hogy a túlfeszítés mellett sír a baba. Nem muszáj a lakásban cipőt viseltetni vele.

  • Tisztelt Doktornő! Sajnos, csak egy hónap múlva találkozom az orvossal, és nagyon érdekelne a terheléses…

    Tisztelt Doktornő!

    Sajnos, csak egy hónap múlva találkozom az orvossal, és nagyon érdekelne a terheléses röntgen eredményem jelentése!

    Mk. csípőizületi rés enyhén szükebb. Izfelszinek éles konturuak.
    Az acetabulumok ateralis peremsarkai enyhén megnyultak.

    Térdizületi rések kp. fokban szükebbek, az eminentiak enyhén kihegyezettek.

    Elöre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Mérsékelt kopásos tünetek.

  • Tisztelt Dr. Nő! Pár napig tanulás közben magam alá feszítettem a lábfejem és azt vettem észre ezt…

    Tisztelt Dr. Nő!

    Pár napig tanulás közben magam alá feszítettem a lábfejem és azt vettem észre ezt követően, hogy járáskor kibicsaklik a lábam és nem tudom felemelni a lábfejem a jobb lábamon, a lábujjaimat is csak lefelé tudom görbíteni. Már 3 napja sántítok emiatt.. Ön szerint természetesen regenerálódhat az ínszalag ezután, vagy kéne ezzel kezdeni valamit?

    Várom válaszát!

    Üdv,
    Gábor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Más tünete nincs? Fájdalom, érzéskiesés....? Mert magától ettől az üléstől nem szokott ilyen tünet kialakulni. Célszerű lenne orvoshoz fordulnia, ha nem javul a helyzet.

  • Az orvos szerint részleges szalagszakadás

    Pénteken elestem kosárlabdázás közben, hirtelen fájdalom volt a bokámba, meg megroppant, utána lábra álltam, mivel kollégista vagyok meg aznap haza is jöttem. Estére bedagadt, borogattuk. Csak hétfőn mentünk el orvoshoz aki azt mondta szalagszakadásom van de semmit olyat hogy részleges vagy teljes, csak… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Az orvos látta, vizsgálta, Neki kell dönteni arról, hogy hogyan kezeli. Én innen, a számítógép másik oldaláról, ráadásul látatlanban nem bírálhatom felül más döntését. De ez is megszokott ellátás ilyen… Még több

  • Tisztelt Dr. Nő! 6 hónappal ezelőtt volt egy sajkacsont törésem és februárban lesz a műtétem. Azt szeretném…

    Tisztelt Dr. Nő!
    6 hónappal ezelőtt volt egy sajkacsont törésem és februárban lesz a műtétem. Azt szeretném kérdezni, hogy a műtét után mennyi idő a rehabilitáció és mennyi idő múlva tudom rendesen kitámasztani a csuklóm? Tesi érettségi miatt lenne fontos, ahol pl. korláton kell feladatokat bemutatni.
    Előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem akarom elkeseríteni, de szerintem nem fog tesiből érettségizni, Nem tudom megmondani mennyi idő a rehabilitáció, mert ez egyéntől függ. De nem hiszem, hogy ugyanúgy tudná terhelni a kezét, mint korábban.

  • Mi okozza a combfájdalom tünetét a terhes nõnél?

    Tisztelt Dr.-nő!

    Teljesen tanácstalan vagyok,mivel a jobb lábam nagyon fäj és dagadt oly annyira,a másikhoz képest 3 cm a külömbség.Mivel kismama vagyok nagyon félek mert már mozgásban korlátoyott vagyok.Immár 3 hónapja állnak fent a panaszok,2X voltam láb ultrahangon véletlenül trombózisos… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Valamilyen keringésjavító kezelést kellene alkalmazni. De látatlanban nem tudok pontosabbat. Lehet még statikai oka is a panaszainak.

  • Tisztelt Doktornő! Elestem múlthét hétfőn és be ütöttem a combom. Nem fájt azonnal be sem kékült. Szerdán…

    Tisztelt Doktornő!
    Elestem múlthét hétfőn és be ütöttem a combom. Nem fájt azonnal be sem kékült. Szerdán ahogy leakartam szállni a buszról már nem tudtam. A balesetin meg röntgenezték de csak annyit mondtak nincs törés pihentessem. Lassan egy hete és még mindig nem tudok ráállni. Bot nélkül fel sem tudok állni. Mi lehet ez? És meddig fájhat ennyire. Ha ülök vagy fekszem nem fáj csak ha terhelem. Válaszát előre is köszönöm!
    Farkasné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Valószínűleg az izom közötti bevérzés feszíti, megüthette a csonthártyát is. Borogatás⁄jegelés, Lioton, Venoruton, vagy Phenylbutason kenőccsel kenje.

  • Bal oldali, belülrõl érzett térdfájdalom

    Jó napot doktornő! 18 éves lány vagyok, nyár elején elkezdett fájni a bal térdem..kb 2 hónapja nem tudom normálisan kinyújtani..amint megprobálom olyan érzés mintha belülről késsel szúrnák a térdem bal oldalát. 1 héttel ezelőtt viszont már annyira fájt hogy nem birtam rá állni, se mozditani. pár órán… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet porcsérülés következménye, fel kellene keresnie egy szakorvost.

  • Tisztelt Doktornő. Van egy elmozdulás mentes térdkalács törésem és jelenleg gipszben vagyok. A gipsz…

    Tisztelt Doktornő.
    Van egy elmozdulás mentes térdkalács törésem és jelenleg gipszben vagyok. A gipsz levétel utáni rehabilitációról szeretnék érdeklődni.
    Milyen fajta gyógytornát szoktak ilyenkor javasolni?
    44 éves vagyok törésem még nem volt. Sajnos az orvostól nem volt idő
    meg kérdezni mert eléggé elfoglalt volt.
    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Hogy mit kell gyakorolnia, azt a gyógytornász fogja tudni megmondani Önnek annak alapján, amit a gipszlevétel után észlel.