A betegek kérdései (10751)

  • Tisztelt Doktornő! Derékfajdalommal és baloldali csípőfájdalommal fordultam orvoshoz. A doktornő…

    Tisztelt Doktornő!

    Derékfajdalommal és baloldali csípőfájdalommal fordultam orvoshoz. A doktornő a gerincferdülést megállapította és gyógytornára már fogok járni. A röntgen lelet az alábbi, de ezzel csak két hónap múlva tudok visszamenni.
    Olvastam , hogy sok esetben ajánlja a dyn-air párnát. Az javasolható nekem vagy az ékpárna? 41 éves vagyok.

    A lumbális lordosis megtartott. Az L-S átmenetben jelzett jobbra konvex scoliosis. A zárólemezek épek. Az L V-ös rés kissé szűkebb. A sacrum I-es szelvényén 2 mm-es spina bifida. A csigolyák peremsarkain, főleg a D-L átmenetben kezdődő osteophyta képződés látszik.
    Mindkét oldali csípőízületi rés diffusasan, minimálisan szűkebb. Az acetabulumok pereme körkörösen és megnyúlt. Mindkét temurfej ép kontorú. Körülírt csontszerkezeti eltérés nem látható.

    Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Önnek is jó a dyn-air párna. Az dinamikus ülést biztosít, az ékpárna "csak" korrekciósat.

  • Tisztelt Doktornő! Csak a baloldalon csípő- fartáji, lefelé futó, nyilalló fájdalmakat érzek néhány…

    Tisztelt Doktornő!

    Csak a baloldalon csípő- fartáji, lefelé futó, nyilalló fájdalmakat érzek néhány órája. Mintha nem deréktól indulna, hanem lejjebb valahonnan, szinte végigfut a hátsó felemen nagyjából a comb felső részéig.A fájdalmak sűrűsödnek, most már kb. 5 percenként futnak végig. Mi lehet ez? Elmúlik magától? Háziorvoshoz forduljak, vagy reumatológiára menjek?
    Surgam tabletta van itthon, az használhat? Találtam még Mydetont is, az is lehet jó? Masszírozás segíthet? Esetleg meleg fürdő?
    Nagyon kellemetlen a panasz, szeretnék megszabadulni tőle. Most nem tornázom, keveset mozgok. Munkahelyemen többnyire ülök, de állok is naponta 1-2 órát, illetve járkálok is valamennyit.
    45 éves nő vagyok.
    Nagyon köszönöm a segítséget!
    Krisztina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Sokszor a fizikális vizsgálat kapcsán sem tudjuk pontosan megmondani, mi okozhatja a panaszokat, így az éteren keresztül még kevésbé vagyok képes válaszolni. Lehet valamilyen gyöki érintettség, segíthet fájdalomcsillapító, izomlazító (a Mydeton jó). Ha nem szűnnek a tünetek, első lépésben a háziorvosát keresse fel.

  • 11 éves lányomnak csak guggoláskor érzékeny a jobb térde. Minden nap testnevelés órája van, illetve…

    11 éves lányomnak csak guggoláskor érzékeny a jobb térde. Minden nap testnevelés órája van, illetve heti két edzése. Csak guggoláskor érzi a fájdalma, vagy inkább kellemetlen érzést. Sem éjszaka, sem más helyzetben fájdalma nincs. Járáskor, ugráláskor sincs panasz. Ha testnevelés órán nem végez guggoló gyakorlatot, akkor nincs probléma.
    Elmondása szerint egyszer az érezte a térdében, mintha "valami beakadt volna". Elképzelhető a megerőltetés, a térdszalag megnyúlása?
    Van-e teendő? Esetleg porcerősítés. 158 cm, és 52 kg.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ebben az életkorban kezdenek elcsontosodni a csecsemőkori csontmagok, ami fokozott anyagcserével, fokozott érzékenységgel jár. A térd alatt egy ilyen csontmagon tapad a nagy combizomzat, ami a térd hajlításakor meghúzza a csonthártyát, ami fáj. Kerülni kellene ezeket a mozgásokat.

  • Tisztelt Doktornő! Az elmúlt pár napban, a nagyon erős és folyamatos köhögéstől, megfájdultak a…

    Tisztelt Doktornő!


    Az elmúlt pár napban, a nagyon erős és folyamatos köhögéstől, megfájdultak a nyaki és vállizmaim. De olyan szinten, hogy már a fejem mozgatása is elég fájdalmas. Mit javasol, itt már csak gyógyszeres kezelés segíthet?

    Előre is köszönöm!
    Tisztelettel:
    Zsuzsanna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Valamilyen fájdalomcsillapító, izomlazító kezelés szükséges, de elsősorban a köhögését kellene csökkenteni, hogy ne okozzon izomgörcsöt.

  • Kedves Doktornő! Lányaim 13,5 évesek mindkettőnek lúdtalpa van és befelé is fordul a lábfejük emiatt.…

    Kedves Doktornő!

    Lányaim 13,5 évesek mindkettőnek lúdtalpa van és befelé is fordul a lábfejük emiatt. Kisebb korukban lábtornát javasolt az orvos. Futnak is ami talán még jobban ront a helyzeten. A lúdtalp betét mennyire javítana a lábukon? Eddig nekem azt mondták hogy nem segít.Hallottam,hogy műtéti eljárás is van a lúdtalp korrigálására. Kihez forduljak?

    Köszönettel:Rita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Gyermekortopédiával foglalkozó kollégának kellene megmutatni. Csak vizsgálat után lehet eldönteni, hogy kell-e műtét, vagy betétviselés. A lábtorna végzése mindenképpen ajánlott.

  • kedves dr nő vagy 4-5 éve küdök alhasi lágyék fájdalomal voltam ur ologusnál nem volt semmi most nemrég…

    kedves dr nő vagy 4-5 éve küdök alhasi lágyék fájdalomal voltam ur ologusnál nem volt semmi most nemrég voltam gerinc röngenen 1-2 mm gerincferdülésem van honnét sugározhat ki merre menjek tovább mert egyet gondol s nem fáj van h honnapokig de ha emelek nehezet egyböl elöjön s több hét h elmuljon

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Meg kellene nézze neurológus, nincs-e gerincsérve, ill. sebész, nincs-e hasi sérve.

  • rendszeresen futó egyén vagyok ,jobb térden külső részén egy kemény dudor szerű dolog található,ami csak…

    rendszeresen futó egyén vagyok ,jobb térden külső részén egy kemény dudor szerű dolog található,ami csak hajlitott helyzetben figyelhető meg, a másik lábamon is észlelhető csak kisebb,problémát nem okoz, de azért kiváncsi lennék rá hogy kellene e kezeltetni ? kicsit aggódok miatta.linkelnék egy képet .
    http:⁄⁄www.kepfeltoltes.hu⁄view⁄141209⁄K_p_041_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Vagy csontkinövés, vagy az oldalszalag tapadása emelkedik elő. Ha nem okoz problémás és nem nő, nem kellene vele foglalkozni.

  • Tisztelt Doktor Nő! A kérdésem az lenne hogy tudna nekem ajánlani támogatókat egy Ilizarov műtéthez?…

    Tisztelt Doktor Nő!

    A kérdésem az lenne hogy tudna nekem ajánlani támogatókat egy Ilizarov műtéthez? Magasságnövelés céljából. Akár reklám céljából is ha valaki például plasztikai sebészek ezzel reklámozná magát. Nagyon drága műtét ezért kellene szponzor illetve a másik kérdésem hogy bármilyen módon például pszichológiai igazolás esetén támogatná e a tb?

    Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ortopéd szakorvoshoz forduljon, ahol ilyen műtétet végeznek (Klinika, osztály), ha orvosilag indokolt, akkor TB finanszírozással megoldható.

  • Tisztelt Doktor Nő!

    november 29-én volt egy boka sérülésem, elestem és ráestem a bokámra. Haza tudtam menni, de nagyon beduzzadt és fájt, így elmentem a Balesetire. Ott a röntgen felvétel után (diagnózis: Distorsio art. talocruralis s) két lehetőséget ajánlottak, gipsz 1 hétig + trombózis… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Az első rtg-en, mivel a sérülés után közvetlenül készült, még nem volt látható a törésvonal, mert azt csak a felszívódási zóna megjelenése után lehet észlelni. De ez törés, és a bokaízületére a későbbiekben… Még több

  • Üdvözlöm!A problémám mellkasi eredetű.Tachikardia,és szoritó mellkasi fájdalom.Metoprololt szedek,ami a tachikardiát enyhiti,de a mellkasi szoritást nem.Voltam sziv UH-on.Az eredmények jók.A kezelőorvosom egy problémának veszi a két tünetet.
    Én viszont arra gondolok,lehet 2 probléma van.1 a tachikardia,2… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Az előző kérdezőnek adott válaszom Önre is érvényes. Az ülés statikus terhelés, ami mellett izomgörcs alakulhat ki, ez okozhatja a fájdalmat. Gyógytorna, izomlazító, masszázs, székére dyn-air párna használata… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Az elmúlt 1 hétben a lapockámban illetve az oldalbordáimnál érzek éles fájdalmat,…

    Tisztelt Doktornő!

    Az elmúlt 1 hétben a lapockámban illetve az oldalbordáimnál érzek éles fájdalmat, amely néha-néha jelentkezik. Irodai munkát végzek, az asztalnál végzett munka azóta nem kellemes, ilyenkor többször is érzem a fájdalmat, ha ellenirányban nyújtok egy kicsit, megszűnik a probléma.
    Szemmel látható változást, bőrpírt nem tapasztalok. Éjszaka, illetve kényelmes fekvőhelyzetben nem jelentkezik a fájdalom, ilyenkor meg is feledkezem róla, de előfordul, hogy nagyobb lélegzetvételnél olyan, mintha valami nyomná a csontjaimat. Lehet esetleg pszichés eredetű, ugyanis amióta jelentkezett a fájdalom, nagyon odafigyelek rá? Van amikor megnyomom fáj, van mikor semmit nem tapasztalok.
    Tisztelt Doktornő szerint mi állhat a probléma hátterében, mennyi ideig állhat fenn egy ilyen jellegű probléma?
    Válaszát előre is köszönöm.

    Andrea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ha tallózott már a lapomon, akkor a kérdésére választ kaphatott.
    Ez egy izomgörcs, ami a rossz⁄statikus terhelés miatt jelentkezik. Gyógytorna, manuálterápiás kezelés, masszírozás segít. Ill. vegyen a székére ún. dyn-air párnát, ami mellett a statikus ülés dinamikussá alakul át.

  • Tisztelt Doktornő!

    Neurológus nyaki gerinc röntgenre küldött váll, nyak és karfájdalom miatt. A lelet a következő:
    Kétirányú C gerinc felvétel:
    A C II-IV közötti rések szűkebbek
    A C VI-VII egymás felé tekintő vent. pereme kiéleződött. Köztük a rés keskenyebb.
    A… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kopásos tünetek (nem serdülőkorú). Érdemes eljárni, és gyógytorna is javasolt.

  • Kedves doktorno.A ferjem kamionsofor,ebbol kifolyolag nagyon sokat ul.kb 2 eve az a panasza,hogy nagyon…

    Kedves doktorno.A ferjem kamionsofor,ebbol kifolyolag nagyon sokat ul.kb 2 eve az a panasza,hogy nagyon faj az utolso csigolyaja ,de csak ules kozben.Mit tud tenni,mivel kezelheto?elore koszonjuk a valaszat!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Vegyen az ülésre való kiegészítő dyn-air párnát. (www.thera-team.hu)

  • Kedves Doktornő!

    Tavaly síelés közben elestem, és "kifordult" a térdem. Szerencsére komolyabb bajom nem lett, a röntgen semmi problémát nem mutatott ki. Ugyanakkor sokáig fájt, és fásliznom kellett. Most pár hónapja úgy éreztem, hogy teljesen rendbejött, és elkezdtem többet mozogni.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Az oldalsínes térdrögzítő használata javasolt.

  • Tisztelt Doktornő!

    34 éves vagyok, régóta harántsüllyedésem van, tudom, hogy ilyen korban már nem fordítható vissza. A következő kérdéseim volnának ehhez kapcsolódóan:
    1. A harántsüllyedés okozza e a talpamon, a második lábujjaim alatti bőrkeményedéseket (amelyek mintha szépen lassan… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    1: igen
    2: lehet
    3: igen
    4: lassítja a folyamatot
    5: a gyerekeknek ajánlott lábtornát lehet végezni. (Lábujjhegyen-, sarkon járás, lábujjal tárgyak megfogása, a láb izületeinek…

  • Kedves Doktornő! Azt szeretném megkérdezni,hogy penicillin érzékenység esetén szedhető e donalgin…

    Kedves Doktornő!

    Azt szeretném megkérdezni,hogy penicillin érzékenység esetén
    szedhető e donalgin mint fájdalomcsillapító?

    Köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem ugyanaz a készítmény, tehát igen.

  • ha valaki csípőficammal született és csontritkulása van ,lehet csontrákja?

    ha valaki csípőficammal született és csontritkulása van ,lehet csontrákja?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nincs összefüggés köztük, sajnos egyik nem zárja ki a másikat.

  • Tisztelt Doktornõ! 27 éves nö vagyok. 5 napja a bal oldali lapockámban érzek fájdalmat, amely éjszakânként…

    Tisztelt Doktornõ! 27 éves nö vagyok. 5 napja a bal oldali lapockámban érzek fájdalmat, amely éjszakânként enyhül. Az elsö napokban forróságot is éreztem az említett területen, az idõnkénti lüktetõ érzés még mindig fennáll. Nagyon aggódom hogy csontrákom van, a szorongás miatt nincs étvágyam. Lâzam nincs. Ön szerint felmerülhet a csontrák gyanúja?Válaszàt elõre is köszönöm. Tisztelettel: A.V.M.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ez izomgörcs, ami rossz terhelés következménye. Izomlazító, masszázs, manuálterápiás kezelés segít.

  • Tisztelt Doktornő! Teljes bokaszalag szakadást szenvedtem majdnem két hete.5 napig volt rajtam fekvőgipsz…

    Tisztelt Doktornő!

    Teljes bokaszalag szakadást szenvedtem majdnem két hete.5 napig volt rajtam fekvőgipsz aztán 6 hét bokarögzítőt írtak fel.Kérdésem az lenne kb mikor probalhatok meg ráállni először? Most mankóval járok de lábujjhegyen már most is tudok bicegni persze nem erlőltetem. Válaszát előre is köszönöm.

    László.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Erre a kezelőorvosa tud választ adni, mert ő tudja, hogy mennyire és mikor lehet terhelni.

  • Tisztelt Doktornő! Tegnap írtam önnek,hogy zsibbad és érzéktelen a bokám. Este bekentem Diclac kenőcsel…

    Tisztelt Doktornő! Tegnap írtam önnek,hogy zsibbad és érzéktelen a bokám. Este bekentem Diclac kenőcsel és van tenss készülékem azt tettem rá. Úgy érzem ,hogy valamelyik használ. Ha jasználom a készüléket nem teszek valyon rosszat? Okozhat valami bajt? Köszönöm az előző válaszát is

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem tesz rosszat.