A betegek kérdései (10769)

 • Tisztelt Doktornő! Hallottam arról, hogy combcsont rövidítéssel alacsonyabb lehetnék. A kérdésem az…

  Tisztelt Doktornő!

  Hallottam arról, hogy combcsont rövidítéssel alacsonyabb lehetnék. A kérdésem az lenne, hogy ez a beavatkozás mennyibe kerülne? Hogy zajlik egy ilyen beavatkozás? Milyen problémák merülhetnek fel közben? Magyarországon végeznek ilyen beavatkozást, ha igen hol?

  Előre is köszönöm a válaszát!

  Bori

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Ez olyan felesleges, és szükségtelen beavatkozás, aminek több a hátránya, mint az előnye. Az izmok eredése és tapadása közötti távolság megrövidül, "izomfelesleg" alakul ki, az erek, idegek lefutása megváltozik, keringési, beidegzési zavar keletkezhet.

 • Tisztelt Doktornő ! 1991-ben nálam C. IV discectomia történt.Műtét előtt jobb tulsúlyú alsó végtagi paresise…

  Tisztelt Doktornő ! 1991-ben nálam C. IV discectomia történt.Műtét előtt jobb tulsúlyú alsó végtagi paresise volt, mely műtét után sem szűnt meg teljesen.Kb 5 éve vizelettartási zavar jelentkezett, a hólyag nem ürült ki teljesen , ez miatt ez évben nem túl sikeres TUR-t végetek. A csepegés miatt EXMI kezelésre járok Debrecenben. Évekkel ezelőtt székletürítési problémám is jelentkezett, ami azóta is tart. 2011-ben történt L gerinc CT-n kifejezett spondylosys, polydiscopahia illetve spinalis stenosis ábrázolódott. Ez évben L gerinc MR vizsgálat történt, amelynél a cauda szabályos, az ismert gerinccsatorna szűkűlet ⁄ L 2 ⁄ polydiscopathia ábrázolódott. ENG vizsgálattal polyneuropathia nem igazolódot. Ez évi C gerinc MR-en a műtéti szintben spondylophyta okozta myelon compressio ésoedema látható Az idegsebész műtétet nem javasolt. Azóta jelentős deréktáji fájdalmak, bizonytalan járás, időnként mindkét kéz ujjainak zsibogása jelentkeztek. A helyes írási hibákért elnézést kérve tisztelettel kérdezem milyen módon lehetne javítani állapotomon. Tisztelettel egy Nyíregyházi beteg.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A nyaki gerincsérv nem okoz csak egyik oldali paresist, általában szimmetrikus alsó végtag, vagy mind a 4 végtag bénul, ha bénulásos tünettel jár. Ha nincsenek olyan tünetei, amik miatt operálni kellene, akkor gerincizom erősítő gyakorlatokat kell végeznie. De én látatlanban sokkal kevesebbet mondhatok, mint a kezelőorvosa.

 • Mûtét után gyógytornászhoz jár és kontrollra

  Tisztelet Doktornő!
  November elején volt a jobb lábamon szalagáthelyezés, tengelykorrekcio műtétem. Az első 4 hétben nem emelhettem önerobol,hogy a csavar ne jöjjön ki a kalács alól. Az otthoni négy hétben kellett olyan tornagyakorlatot csinálni ha egy családtag emeleti le föl nyújtottan… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Hosszú idő telt el a műtéttől, legyengült a combizomzata. Legyen türelmes, végezze a gyakorlatokat és lassan vissza fog épülni.

 • Jo napot kivanok!!! Kedves Doktorno...!!! Nekem az a problemam,hogy par honapja fajnak a sarkaim... Ortopedusnal…

  Jo napot kivanok!!!
  Kedves Doktorno...!!!
  Nekem az a problemam,hogy par honapja fajnak a sarkaim...
  Ortopedusnal voltam...Sarkanyu brtegseget allapitott meg...A javasolt terapiat vegigcsinaltam...injekcios kezeles a tovabbi javaslat...de attol rettegek...Tudna-e nekem valami masjellegu terapiat vagy tanacsot javasolni???!!

  Elore is koszonom a valaszat!!!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Csak amiket ezen az oldalon már több esetben javasoltam, nem tudom, milyen kezeléseken van túl. A lökéshullám terápia megkisérelhető.

 • Esténként fáj a lábfeje, nyomja a cipő, lábujjhegyen megy

  Az lenne a problémàm hogy a 6 éves kislànyom màr pàrszor mondta hogy esténként fàj a làbfeje és azt vettem észre hogy a levetett cipője csak a jobb làbàn befelé dől.Ennek köze lehet gondolom a làbfàjàshoz.Amúgy ezt még csak mostanàban vettem észre hogy így befelé àll a cipője.Eddig ilyen nem volt,és… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Milyen a cipője kérge? Ha puha, nem jelent semmi mást, hogy befelé dől, csak annyit, hogy nem tartja a bokáját megfelelően.
  Lehet ez is oka a lábfájásnak, meg lehet növekedéssel összefüggő tünet… Még több

 • A nõ térdében folyadékgyülem láthat, mely tüneti kezeléssel oldható

  Kedves Doktor Nő!

  Már évek óta fáj a térdem, pár évvel ezelőtt voltam MR vizsgálaton, akkor nem mutatott semmit, idén viszont annyira durva volt a helyzet egy hosszabb bringatúra után, hogy elmentem megint egy vizsgálatra megoldás reményében.

  A véleményét szeretném kérni… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Túlterhelés okozta folyadéktöbblet látszik, mérsékelt kopásos tünetekkel. Borogatás, fájdalomcsillapító kenőcs, fáslizás, ill. combizom erősítő torna végzése javasolt.

 • tiszteletem a kérdésem a következő a 4 csigolyám törésesen zúzódót egy motor baleset után 4 éve.Pár…

  tiszteletem a kérdésem a következő a 4 csigolyám törésesen zúzódót egy motor baleset után 4 éve.Pár napja néha viszket folyamatosan ég és és szúró fájdalmam van azon a tájon a nyakamnál ez a időjárás oka vagy esetleg valami más?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Lehet ez is, az is, de szerintem nincs köze a töréshez.

 • Erős rándulás esetén fájdalomcsillapítás és a csigolya kímélete javasolt

  Tisztelt Doktornő!

  Néhány napja viszonylag erős derékfájdalommal küzdök, mely sportolás közben, egy rossz mozdulatot követően jelentkezett. Háziorvosom gerincröntgenre küldött, mely leleten a következők állnak:

  Minimális balra convex kis torsioval járó scoliosis. A lordosis… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Mint mondta, megrándult a dereka. Ennek mindenképpen a kímélet, fájdalomcsillapítás a gyógyszere, minden egyéb vizsgálat nélkül. Ha a panaszai csökkennek, csak akkor szabad, és érdemes fokozatosan visszaállni… Még több

 • Tisztelt Doktornő! Két hete focizás közben hirtelen megfájdult a térdem. A térdhajlat, ill. alatta…

  Tisztelt Doktornő!

  Két hete focizás közben hirtelen megfájdult a térdem. A térdhajlat, ill. alatta fáj, húzódik leginkább, de néha felfelé is sugárzik a combom hátsó részébe, de néha előre is a térdem bal oldalára egy pontra. Üléskor a legrosszabb, de terhelésre is fokozódik. Nincs megdagadva.
  Mi lehet az oka?

  Köszönettel Dénes 35 ffi

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Pedig biztos, hogy megrándult a térde, és magában az ízületben folyadékszaporulat van, az akadályozza a mozgást, és amiatt fáj. Fájdalomcsillapító kenőcs, borogatás, fáslizás, kímélet javasolt.

 • Borda repedesem van, vagy csak zuzodas, mert elesttem a lepcsokon. A kerdesem, lehet lazzam is emiatt?…

  Borda repedesem van, vagy csak zuzodas, mert elesttem a lepcsokon. A kerdesem, lehet lazzam is emiatt? Kulfoldon tartozkodom ezert fordulok onhoz.Elore is koszonom valaszat!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Szerintem nem ettől van a láza

 • Tisztelt Doktor nő!…

  Tisztelt Doktor nő! 42 éves nő vagyok,és két hónapja fáj a térdem.Voltam orvosnál és Aflamint és Condrosulf-ot irt fel az orvos.Azóta sokkal jobb lett,nem fáj annyira a térdem.Az orvos elküldött MR-vizsgálatra,és ez volt az eredmény. Bal térd Mr vizsgálata:Négy síkú protondensitású zsírelnyomásos és T1 súlyzott sagittalis síkú felvételek készültek a térdizületről.A térdizületi rés medialisan szükebb,az izületben kóros folyadékgyülem látható.A lateralis femurcondylusban 5 mm-es compakt sziget van.A medialis femurcondylus hyalinporca a terhelő izfelszinen vékonyabb.Az oldal-és keresztszallagok folytonossága megtartott.A lateralis meniscus alaki vagy jeleltérés nélkül.A medialis meniscus teste extrusiot mutat,kp harmadában radiaris ruptura látható.Afossa popliteában kóros nem detectálható.A patella alsó harmadának magasságában a subcutisban 3x2,5 cm-es körülírt, folyadékgyülemnek megfelelő jeleltérés látszik. Vélemény:Rupt.et extrusio men. med. Szeretném kérni a Doktor nő segítségét,ha megírná ,hogy a kapott eredmány mit jelent és ,ha lehet kezelni ön mit javasol.Előre is köszönöm.

  Tisztelettel Tündi

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Vissza kellene mennie a kezelőorvosához, mert a kopásos tünetek mellett ízületi porc (meniscus) szakadása is van. A kezelőorvosa a tünetei és az MR alapján tudja mérlegelni a további beavatkozás szükségességét (konzervatív, vagy műtéti kezelés?).

 • Zsibbad a lábam, gerincsérv állhat a háttérben?

  Kedves Doktornő!
  Ma voltam CT vizsgálaton, ahova az orvosom küldött. Nagyon fájt a derekam és zsibbadt a jobb lábam. Ezek a tünetek enyhültek ugyan de nem szűntek meg. A leletem meg van, de a doktornő beteg és már ebben az évben nem rendel (jobbulást neki). Addig ha lenne szíves segíteni a megértésben.… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Gerincsérve van. Nem ismerem a tüneteit, így konkrét javaslatot sem tudok mondani. Ha nincsenek bénulásos tünetek, akkor gerinctorna javasolt.

 • Tisztelt Doktornő! Szíves véleményét szeretném kérni. Két hete a sípcsont mellett két-három centire…

  Tisztelt Doktornő!

  Szíves véleményét szeretném kérni. Két hete a sípcsont mellett két-három centire erős fájdalmat éreztem, amin egy kis dudor is nőtt. Picit barnás színt kapott, mintha tényleg beütöttem volna, ám erre nem emlékszem. Mivel utána a combom hátsó-alsó része is elkezdett húzni, zsibbadni, illetve repülőn is utaztam, orvoshoz fordultam, mélyvénás trombózis kizárása végett. Az ultrahangon megerősítették, hogy valamilyen izommal kapcsolatos probléma lehet, de ez további vizsgálatot igényel. A 14 nap alatt a pukli gyulladáscsökkentő krémet használva lentebb húzódott, a fájdalom határozottan csökkent, de egy kemény köteget még mindig érzek, valamint a zsibbadás, húzó érzés még szakaszosan megvan. Aznap egy láberősítő ugrálós edzést végeztem mikor kijött a fájdalom, lehet ez tényleg izomsérülés? Mit tudok vele tenni?

  Köszönettel,
  Szonja

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Lehet túlerőltetés következménye. Fájdalomcsillapító kenőcs, jegelés (borogatás), majd a panaszok megszűnte után fokozatos terhelés javasolt.

 • Térdizületi kopásra Seractik és gyógytorna

  Tisztelt Doktor Nő!

  Ebben az évben harmadszor jelentkezik a térdfájdalom a jobb térdemben.
  Elmentem térdizületi ultrahangra ahol baker cisztát 28mm hosszút állapítottak meg, valamint kp. mennyiségű izületi folyadék felszaporodása látható a peripatellaris bursákban.
  A házi… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Nem tudom, mennyi idős, de a térdízületi kopás, túlterhelés tünete a folyadékszaporulat. A Beker cysta csak egy név annak jelölésére, hogy a térdízületben folyadéktöbblet van. A kopásos tünetek kezelése… Még több

 • Porckorongsérv és vállfájás összfügghet-e?

  Tisztelt Doktornő!
  Kb.7-8 hónapja kezdődött a vállfájásom.4hónappal ezelőtt elmentem reumatológushoz.Azóta fizikoterápiás kezeléseken vagyok túl,masszázsokon és gyógytornán.A javulás szinte semmi, nem tudom felemelni a karom a vízszintes helyzettől magasabbra nyújtott kézzel,hátam mögé nem tudok… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Összefügghet a porckorongsérvvel, de akkor is gyógytorna szükséges nyaki gerinc tornával kombinálva.

 • Tisztelt Doktor Nő! Érdeklődnék, hogy a csontrák okoz e fájdalmat? Az interneten sajnos nagyon sok…

  Tisztelt Doktor Nő!

  Érdeklődnék, hogy a csontrák okoz e fájdalmat? Az interneten sajnos nagyon sok helyen írják, hogy sajátossága, hogy már a korai szakaszban erős fájdalmat okoz.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Pont az a baj, hogy nem mindegyikre jellemző.

 • Tisztelt Doktor Nô!Kérdésem az lenne,hogy gerinc Rtg leleten ezt írták:Nyaki lordosis kiegyenesedett,CVI-ThI…

  Tisztelt Doktor Nô!Kérdésem az lenne,hogy gerinc Rtg leleten ezt írták:Nyaki lordosis kiegyenesedett,CVI-ThI közötti intervertebralis rések dorsalisan szûkebbek.Háti kyphosis kiegyenesedett.Okozhat ez nehézlégzést,mellkasi fájdalmat?Sokat rám jön ez a rosszul lét,le kell ülnöm sokat,mert nem bírok állni.Házi orvos szerint ezek idegi és pszihés alapon vannak.Köszönöm mielôbbi válaszát. Tisztelettel:Júlia

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A háziorvosának igaza lehet. A rtg-n kopásos tünetek látszanak, emellett gerinctorna végzése javasolt, de nem szokott az Ön által leírt tüneteket okozni.

 • Tisztelt Főorvos asszony! Korábban már kaptam öntől segítséget #9352 jelzéssel, köszönöm szépen a…

  Tisztelt Főorvos asszony!

  Korábban már kaptam öntől segítséget #9352 jelzéssel, köszönöm szépen a ke_veségét!
  Továbbiakban az lenne a kér_ésem, hogy így 12 hét elteltével, közben túl egy mélyvénás trombózison ( 43 a_ag clexan mellett), továbbra sem forrt össze a szárkapocscsontom, van-e még erre esélyem?
  _iagnózis : Megfelelő callusképző_és nincs, álizület kialakulása.

  További 6 hetet kell várnom.
  Szeretném öntől megkér_ezni, hogy miért szükséges ez a hosszú várakozás ilyenkor,illetve mire számíthatok a 6 hét után?
  Mit jelent az álizület?
  Szúró fáj_almam van terheléskor (mankót le kellett tennem), nem mozog teljesen,mint a jobb lábam,a trombózis miatt vieselen_ő kompressziós harisnyába folyton bele_aga_ és zsibba_ a lábfejem

  Segítségét és türelmét előre is köszönöm!!!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A szárkapocscsont nem teherviselő, nem jelent nagy gondot, ha nem forr össze, de stabil. A kezelőorvosa helyett nem tudom megmondani, hogy kell-e a későbbiekben bármit is tenni, és hogy miért kell ennyit várnia (valószínűleg Ő úgy érzi, még lehet csontosodás). Az, hogy dagad, és emiatt zsibbad a lába az -sajnos - természetes, a sérülés, és a trombózis következménye. A kompressziós harisnyát ki lehet váltani fáslival, addig, amíg a végtag körfogata a nap folyamán változik, mert, ha úgy érzi, hogy szoros, akkor leveszi, felpolcolja a lábát, és, ha megpihent, visszafáslizza.

 • Tisztelt Doktornő! Derékfajdalommal és baloldali csípőfájdalommal fordultam orvoshoz. A doktornő…

  Tisztelt Doktornő!

  Derékfajdalommal és baloldali csípőfájdalommal fordultam orvoshoz. A doktornő a gerincferdülést megállapította és gyógytornára már fogok járni. A röntgen lelet az alábbi, de ezzel csak két hónap múlva tudok visszamenni.
  Olvastam , hogy sok esetben ajánlja a dyn-air párnát. Az javasolható nekem vagy az ékpárna? 41 éves vagyok.

  A lumbális lordosis megtartott. Az L-S átmenetben jelzett jobbra konvex scoliosis. A zárólemezek épek. Az L V-ös rés kissé szűkebb. A sacrum I-es szelvényén 2 mm-es spina bifida. A csigolyák peremsarkain, főleg a D-L átmenetben kezdődő osteophyta képződés látszik.
  Mindkét oldali csípőízületi rés diffusasan, minimálisan szűkebb. Az acetabulumok pereme körkörösen és megnyúlt. Mindkét temurfej ép kontorú. Körülírt csontszerkezeti eltérés nem látható.

  Köszönöm válaszát!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Önnek is jó a dyn-air párna. Az dinamikus ülést biztosít, az ékpárna "csak" korrekciósat.

 • Tisztelt Doktornő! Csak a baloldalon csípő- fartáji, lefelé futó, nyilalló fájdalmakat érzek néhány…

  Tisztelt Doktornő!

  Csak a baloldalon csípő- fartáji, lefelé futó, nyilalló fájdalmakat érzek néhány órája. Mintha nem deréktól indulna, hanem lejjebb valahonnan, szinte végigfut a hátsó felemen nagyjából a comb felső részéig.A fájdalmak sűrűsödnek, most már kb. 5 percenként futnak végig. Mi lehet ez? Elmúlik magától? Háziorvoshoz forduljak, vagy reumatológiára menjek?
  Surgam tabletta van itthon, az használhat? Találtam még Mydetont is, az is lehet jó? Masszírozás segíthet? Esetleg meleg fürdő?
  Nagyon kellemetlen a panasz, szeretnék megszabadulni tőle. Most nem tornázom, keveset mozgok. Munkahelyemen többnyire ülök, de állok is naponta 1-2 órát, illetve járkálok is valamennyit.
  45 éves nő vagyok.
  Nagyon köszönöm a segítséget!
  Krisztina

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Sokszor a fizikális vizsgálat kapcsán sem tudjuk pontosan megmondani, mi okozhatja a panaszokat, így az éteren keresztül még kevésbé vagyok képes válaszolni. Lehet valamilyen gyöki érintettség, segíthet fájdalomcsillapító, izomlazító (a Mydeton jó). Ha nem szűnnek a tünetek, első lépésben a háziorvosát keresse fel.