A betegek kérdései (10751)

  • Kedves Doktornő! Furcsán sántítok pár hete, és a bal sarkamra nem tudok ráállni. Ha a testsúlyomat rá…

    Kedves Doktornő! Furcsán sántítok pár hete, és a bal sarkamra nem tudok ráállni. Ha a testsúlyomat rá akarom helyezni, összerogy a lábam. Egyáltalán nem fáj. 36 éves vagyok, várandós. Köszönöm a segítséget! Lili

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Meg kellene mutassa szakorvosnak, látatlanban nem tudok rá semmit sem mondani.

  • Tisztelt doktornő!

    2014. 10. 08. reggelén a munkahelyemen egy nagynyomású berendezés átment a mutatóujjamon. Akkor nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, kicsit megdagadt, fájdogált de semmi több. Másnap a biztonság kedvéért elmentem a sürgősségire, ahol röntgen felvétel után kiderült,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Hibát követett el, igen, vissza kell tennie a sínt.

  • Tisztelt Dr.Nő! 30 éves lány vagyok.2013.júniusában volt hasnyálmirigy gyulladásom és ennek következtében…

    Tisztelt Dr.Nő!
    30 éves lány vagyok.2013.júniusában volt hasnyálmirigy gyulladásom és ennek következtében lebénultam csípőtől lefelé.Most a gyógytornák hatására mozognak az lábujjaim és a térdemet le tudom nyomni.Inkontinenciában szenvedek.A székletet vissza tartani nem tudom,de már legalább érzem.A vizeletet már érzem és egy pici ideig vissza is tuom tartani.Tudom hogy találgatni nem lehet meg minden ember más de leírnám az Mr diganózisomat(2014.04.25) és a véleményét szeretném kérni a jövőre tekintettel.ken kívül ha az megoldható.Hogy egyáltalán mire lehetnék képes a széTermészetessen a torna remény megmarad.Már sok mindent hallottam.
    A háti kyphosis csökkent,enyhe scoliosis is látszik.A spinalis csatorna metartott tág. A myelon th.IX-XI csogolya magasságában megtörést mutat, az alatt a conus szabályos szélességű és a ventralis kontúr mentén sávszerű keskeny halmozás látszik.Nem tűnik kórosnak. A myelonon belül egyébként szignál zavar illetve pathologiás halmozás nem mutatható ki. A myelon TH.II-TH.IX magasságában venral felé helyezett, az átlagnál keskenyebb.A foramenek és gyökök szabályosak.A discusok rendben vannak, a conus is megtartott jelintenzitású.Az alsó lumbalis szakaszon discus protrusiok vannak,sacralisan Tarlov cysta látható.
    Előre is köszönöm a válaszát.
    Kata

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Hogyan történt, hogy a hasnyálmirigy gyulladástól lebénult? Ez nem szokásos.
    Az MR lelet nem mutat olyan elváltozást, ami megakadályozná, hogy idővel rendeződjön az állapota, nincs gerincvelő sérülés a háttérben, de az idegnek idő kell, amíg valamennyire magához tér. Nem tudom megmondani, hogy lesz-e, ill. mennyi lesz a maradványtünete, ezt csak az idő fogja megmutatni.

  • Kedves Dr.-nő! 35 éves férfi vagyok 100 kg,170 cm.Kitöréseket szoktam végezni,de fáj tőle a térdem.A…

    Kedves Dr.-nő!

    35 éves férfi vagyok 100 kg,170 cm.Kitöréseket szoktam végezni,de fáj tőle a térdem.A bandázs sem segített sokat.Lehet valami más alternatíva rá,pl.ízületvédő tabletta? testsúlycsökkentés?

    Köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Talán nem kellene kitöréseket végeznie addig, amíg panaszai vannak, utána is meggondolandó, ill. csak fájdalommentes terheléssel.

  • Tisztelt doktornő! 3 éves kislányom baloldali dongalábbal született, ami valószínű örökletes volt, hisz…

    Tisztelt doktornő! 3 éves kislányom baloldali dongalábbal született, ami valószínű örökletes volt, hisz édesapjának is dongalába van, csak neki jobboldali. Szerencsére sokkal enyhébb az elváltozás, ugyanis egy pár hetesen végzett rövid műtét ahol elvágták az Achilles-inat majd 8 hétig hetente gipszcsere, és egész mostanáig ortopéd sínben alszik éjjel..ezek olyan jól sikerültek, hogy az orvosunk a kontrollvizsgálatok alatt meg szokta kérdezni melyik lába is volt ’az’, mert első ránézésre már semmit nem látni. Annyi hogy az a talpa fél centivel rövidebb és ha nagyon-nagyon figyelem, picikét vékonyabb a vádli. Viszont az édesapjának nagyon csúnya, többszöri csontozat helyreállítás is volt, és biceg is rendesen. Kérdésem az lenne hogy az orvosunk szerint ha ilyen szépen hordjuk a sínt, soha többé nem kell hozzányúlni a lábához,és elég 3.5 éves koráig hordani, ez igaz-e. Tehát ezzel már megoldva a probléma? Másik hogy ez mennyire erősen lesz továbböröklődő, ugyanis az apukája nem tudja honnan örökölhette, szülők, nagyszülők kizárva. Sőt nekik azt mondták a köldökzsidór okozta az elváltozást mert erősen rá volt tekeredve mikor megszületett, tehát nem tudták ez örökletes.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A dongaláb kialakulásához genetikai és környezeti hatások együttes jelenléte szükséges, családi halmozódás esélye 2-5%. Valóban elég lehet ennyi a mai kezelési metódus alapján.

  • Kedves doktorno! Ausztraliaban elek (ezt csak az orvosi, vagy egyeb protokollok esetleges elterosege…

    Kedves doktorno!

    Ausztraliaban elek (ezt csak az orvosi, vagy egyeb protokollok esetleges elterosege miatt emlitem).
    Kb. 2 honapja kezdett el - egyebkent viszonylag enyhen - fajdogalni a szegycsontom kornyeken (37 eves no vagyok). Orvoshoz mentem, eleg sokfele vizsgalatot elvegeztek, pl. EKG, laborvizsgalatok, de mindent rendben talaltak. Az orvos refluxot diagnosztizalt, es gyogyszert javasolt ra. Elmentem egy masik orvoshoz is, mert szerintem nekem nincs refluxom, es kertem egy mellkasi rtg vizsgalatot. Ezzel a vizsgalattal egy enyhe, kezelest nem igenylo szegycsont sullyedest talaltak. Mivel meg szoptatom a 3,5 eves kislanyomat, es gyakran ugy aludt el korabban, hogy fekvo pozicioban radolt a mellkasomra szoptatas kozben, erre fogtuk az orvossal a sullyedest es a fajdalmat is. Viszont par napja ujra megjelent (vagy inkabb felerosodott) a fajdalom, es eszrevettem egy dudort bal oldalon, fent, majdnem kozepen a mellkasomon (csontnak erzem tapintas alapjan) - mindez annak ellenere, hogy azota igyekszem inkabb ulve szoptatni, a karomra helyezve a testsulyat a lanyomnak. A doktorno szerint valoban lehet - legalabbis elvileg - a szoptatas az oka ennek a szegycsont sullyedesnek? Ha lehet ennek a deformitasnak es fajdalomnak a leirtak alapjan mas oka is, milyen egyeb iranyba lehetne vizsgalodni? Nagyon koszonom valaszat elore is!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Inkább bordablokk okozhatja a panaszait, keressen manuálterápiával foglalkozó gyógytornászt, aki segít oldani a blokkokat.

  • Tisztelt Doktornő !

    15 éves vagyok és amatőr szinten heti kétszer jelenleg röplabdázom, előtte 1 évet szüneteltettem és 10 éven át profi versenyúszó voltam. Még úsztam csak a combomban tejsav miatt okozta izomfájdalom volt, most hogy röplabdázom azt vettem észre hogy a jobb alkaromon… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet köze a röplabdához, kenje fájdalomcsillapító kenőccsel, borogassa. De, ha nem szűnnek a panaszok, mutassa meg szakorvosnak.

  • Jonapot kivánok kedves doktornő.Azt szeretném kérdezni, mit jelent ez :convex scolosis ? Azt monták a reumatologián hogy meszes a gerincem.Ezt mi oldja fel. Vagy a gerinc csigolyák közötti hézagban mivel szűkebb ott nincs folyadék? Később nemtudok majd sehogy mozogni? Ugyanez van irva a derekamra is.lumbágo.semnit… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A convexitás a görbület irányát jelzi, ez, valamint a meszesedés az Ön korában annyit jelent, hogy vannak már bizonyos kopásos tünetei. Gerinctorna rendszeres végzése javasolt a panaszai csökkentésére. Még több

  • Tisztelt doktornő! Van egy 8 hónapos kislányom, akinél 4 hónaposan fedezték fel, hogy a jobb oldalon…

    Tisztelt doktornő!
    Van egy 8 hónapos kislányom, akinél 4 hónaposan fedezték fel, hogy a jobb oldalon csipőficam gyanus. Kapott egy pavlik kengyelt, amit még most is hord. Most 8 hónapos. A héten voltunk ultrahangvizsgálaton, ott azt mondták, hogy helyén van minden, de azért elküldtek röntgenre, ami azt mutatta, hogy az egyik combfeje (a jobb oldalon) kisebb, mint a másik.Nekünk a vizsgálat után azt mondták, hogy rendbe jön teljesen, de most nagyon elfogott az aggodalom. A kérdésem az lenne, hogy ez meggyógyúl a pavlik kengyel segítségével, vagy más terápia is szükséges lenne? Úgy tudom a kengyelt 1 éves koráig hordhatja. Ha addig nem korrigálódik a jobb combfeje, mire számíthatunk? Remélhetünk gyors javulást, most hogy az ultrahang szerint teljesen a helyén van mindkét combfeje? Esetleg jó lenne ha kapna még kálciumot is?
    Köszönettel, Ildikó.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Az még teljesen "normális", hogy nem fejlődött ki teljesen a combcsont feje, hiszen azért kellett kezelni, mert fejletlen volt. Ennyi "késés" már nem kóros, ha egyébként megfelelően fejlődik. Azt a kezelőorvosának kell eldöntenie, hogy meddig kell kezelni, de már szólt volna, ha úgy látná, hogy más kezelésre is szükség van.

  • Tisztelt Doktor Nő
    nagyon erős fájdalom van a bal csípőmben.
    Egy két hónapja fáj, de vannak szünetek.
    Meloxan tablettát szedek és a fájdalom mellett az a rossz még, hogy szinkronban a fájdalommal, szédülök, különösen helyzet változtatáskor.
    Magas a vérnyomásom is… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem hiszem, hogy összefüggés van a fájdalom és a szédülés között. Az első csökkentésére gyógytorna, fizioterápiás kezelés javasolt, az utóbbi miatt a háziorvosához kellene fordulnia.

  • T. Doktornő! Az előzőleg bokaszalag szakadással kapcsolatban kérdeztem. Tehát ez azt jelenti hogy…

    T. Doktornő!

    Az előzőleg bokaszalag szakadással kapcsolatban kérdeztem. Tehát ez azt jelenti hogy a szalag terhelés hatására már tovább nem nyúlik?

    Válaszát előre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Elég sokáig kell rögzíteni, hogy stabilizálódjon. Sohasem lesz már olyan stabil, mint a sérülés előtt, de, ha vigyázz, akkor jól terhelhető.

  • Tisztelt Doktornő!

    Én irtam önnek anno a spondilosis lumbalis in obs diagnózisról,amit csak valószinűsitenek az ideggyógyászaton.Az a helyzet sokáig gyanakodtam,nem e téves a valószinüsitett diagnózis,mert miután leadtam a túlsúlyomat,elmúltak a panaszaim,de most újra előjött...fáj a talpam,és… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehetnek csigolya kisízületi blokkjai, célszerű lenne manuálterápiával foglalkozó gyógytornászhoz fordulnia. Egyrészt, hogy oldják a blokkokat -ha vannak-, másrészt hogy megtanuljon egy gyógytornát, amivel… Még több

  • T. Doktornő! 25 éves nő vagyok. Az elmúlt egy évben 4cm-el csökkent a magasságom. Fenn áll derék fájás,…

    T. Doktornő!

    25 éves nő vagyok. Az elmúlt egy évben 4cm-el csökkent a magasságom. Fenn áll derék fájás, hátfájás, térd fájdalom is. Tudom, hogy ez így elég kevés pontos diagnózishoz, még is az lenne a kérdésem, hogy mi okozhatja a 4cm mínuszt?

    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Mielőbb keressen fel egy ortopéd, vagy reumatológus szakorvost. Ebben az életkorban a magasságcsökkenést a csigolyák betegsége okozhatja, ezt ki kell vizsgálni. (Hacsak nem a mérőben van az eltérés.)

  • T. Doktornő! 4 hete részleges bokaszalag szakadásom volt. Azóta rögzítőt viselek, polcolom és borogatom…

    T. Doktornő!

    4 hete részleges bokaszalag szakadásom volt. Azóta rögzítőt viselek, polcolom és borogatom a lábam. Az MRI felvétel kimutatta hogy a szalag részlegesen szakadt és enyhén megnyúlt. A kérdésem hogy a megnyúlás a szalagszakadás következménye vagy pedig attól is megnyúlhat hogy 3 hét után rögzítővel elkezdtem teljesen terhelni a lábam.

    Valamint a kérdésem hogy a szalag tovább nyúlhat ha elkezdem terhelni a sérült bokám? (pl. sétálok, teljes testsúllyal terhelem) (természetesen rögzítő használatával)

    MRI vélemény: részlegesen sérült a ligamentum fibulotalare posterious, a megmaradt állomány megnyúlt.

    ruptura partialis ligamenti fibulotalaris anteriorirs. Ruptura partialis et elongiatio ligamenti fibulotalaris posterioris et calcaneofibularis.

    Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A megnyúlás a sérülés következménye, amelyik szalag nem szakadt el, az megnyúlt. Idővel zsugorodni fog. Amennyiben a kezelőorvosa engedi, rögzítővel terhelheti.

  • Tisztelt Doktornő! Másfél éve tartó térdproblémával kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni Öntõl. 21…

    Tisztelt Doktornő!

    Másfél éve tartó térdproblémával kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni Öntõl. 21 éves lány vagyok, mindig rendszeresen futottam, aerobik órákra jártam. Tavaly novemberben azonban térdkalács rendellenességet diagnosztizáltak nálam. Több orvosnál is jártam, konzervatív kezelésként a gyógytornát ajánlották. Az ott elsajátított gyakorlatokat már régóta napi rendszerességgel végzem otthon, emellett porcépítõt is szedek. Azóta jelentős javulás tapasztaltam, de a bal térdemben még mindig állandó fájdalmat érzek ülés közben, és egy jó ideje már a csípõm is fáj. Mivel ülõmunkát végzek, ezért ez nagyon megnehezíti a mindennapjaimat. Az orvosok, akiknél eddig jártam a mûtétet (ízületi tok meglazítását) javasolták megoldásként, amennyiben a gyógytorna nem hozna eredményt. Ön szerint érdemes lenne még tovább folytatni a gyógytornát, kiegészítve a kinesió tape használatával ( ezt jövőhéten szeretném kipróbálni), vagy ha ennyi idő alatt nem szűnt meg teljesen a problémám, akkor az izületi tok már úgy befeszült, hogy azon csak műtéti eljárással tudnak segíteni? A további állapotromlást mindenképpen szeretném elkerülni, de nem szívesen műtetném.
    Elõre is köszönöm a válaszát és segítségét.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Szerintem még mindig megpróbálható a konzervatív kezelés.

  • Tisztelt Doktornő!

    25 éves, aktívan sportoló (edzőteremben heti 3-szor súlyzós edzés+kardió) nő vagyok. Még kiskoromban (~9-10 éves) jártam ortopéd orvosnál, aki megállapította, hogy a jobb lábam hosszabb, ha jól emlékszem, 1,5 cm-rel. Ez akkor komoly térd és csípőfájdalmakat okozott,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Igen, átmenetileg pihennie kellene, borogatnia, fájdalomcsillapító kenőccsel kenni. Ha a panaszok megszűnnek, akkor fokozatosan ismét meg lehet kezdeni a sportot.

  • Tehat tegyek 2 pelenkat?

    Tehat tegyek 2 pelenkat?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Megteheti, azzal nem árt.

  • Mit jelent h szeles pelenkazas?dupla pelus?

    Mit jelent h szeles pelenkazas?dupla pelus?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Az előző kérdésében válaszoltam.

  • Tisztelt Doktornő!
    40 éves nő vagyok. A problémám egy hete jelentkezett, és ma megismétlődött. Lassú futás közben a vádlimba egy éles, szúró fájdalom nyilallt és olyan érzéssel párosult, mintha elpattant volna bent valami - mint egy húr. Pár napig izomláz szerű fájdalmat éreztem a vádlimban egy… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    El kellene mennie vizsgálatra, hogy megnézzék, nincs-e részleges Achilles ín szakadása. Addig is célszerű lenne fáslit használnia.

  • Kedves Dr-nő! 59 éve nő vagyok,már 5 éve fáj a csípőm.röntgen kimutatta a kopást,reuma orvos felirt…

    Kedves Dr-nő!
    59 éve nő vagyok,már 5 éve fáj a csípőm.röntgen kimutatta a kopást,reuma orvos felirt donna gyógyszert ,csak az a gond hogy a gyomrom nem birja,refluxos vagyok.Hiába szedek PPI-t ,csak megfájdul a gyomrom. Más természetes gyógyszer után néztem,zöld kagylóra találtam. Sokáig is szedtem,jól is éreztem magam,a gyomrom nem fájt tőle.Van egy bibi,hogy megemeli a húgysav szintet.Két hónap pihenés után ,helyre jött. A csipőm megint nagyon fáj. Most probálnám a Hyaluron sav kapszulát. Dr-nő,megirná ,hogy ennek mi a mellék hatása,nem emeli meg a húgysav szintet,nem bánja-e a gyomromat ,van-e calcium tartalma?Azért kérdezem a calcium tartalomra,mert a vérkép szerint magas kicsit a calcium szint.Kezdődő csontritkulás miatt szedem a D3 1000mg- vitamint.
    A válaszát megköszönöm ,Üdvözlettel: Ágnes

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Én sem tudok róluk többet, mint amit az interneten megtalál. Ezek csak táplálékkiegészítők, nem gyógyszerek. A leírások nem említenek mellékhatásokat.