A betegek kérdései (10735)

  • Tehat tegyek 2 pelenkat?

    Tehat tegyek 2 pelenkat?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Megteheti, azzal nem árt.

  • Mit jelent h szeles pelenkazas?dupla pelus?

    Mit jelent h szeles pelenkazas?dupla pelus?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Az előző kérdésében válaszoltam.

  • Tisztelt Doktornő!
    40 éves nő vagyok. A problémám egy hete jelentkezett, és ma megismétlődött. Lassú futás közben a vádlimba egy éles, szúró fájdalom nyilallt és olyan érzéssel párosult, mintha elpattant volna bent valami - mint egy húr. Pár napig izomláz szerű fájdalmat éreztem a vádlimban egy… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    El kellene mennie vizsgálatra, hogy megnézzék, nincs-e részleges Achilles ín szakadása. Addig is célszerű lenne fáslit használnia.

  • Kedves Dr-nő! 59 éve nő vagyok,már 5 éve fáj a csípőm.röntgen kimutatta a kopást,reuma orvos felirt…

    Kedves Dr-nő!
    59 éve nő vagyok,már 5 éve fáj a csípőm.röntgen kimutatta a kopást,reuma orvos felirt donna gyógyszert ,csak az a gond hogy a gyomrom nem birja,refluxos vagyok.Hiába szedek PPI-t ,csak megfájdul a gyomrom. Más természetes gyógyszer után néztem,zöld kagylóra találtam. Sokáig is szedtem,jól is éreztem magam,a gyomrom nem fájt tőle.Van egy bibi,hogy megemeli a húgysav szintet.Két hónap pihenés után ,helyre jött. A csipőm megint nagyon fáj. Most probálnám a Hyaluron sav kapszulát. Dr-nő,megirná ,hogy ennek mi a mellék hatása,nem emeli meg a húgysav szintet,nem bánja-e a gyomromat ,van-e calcium tartalma?Azért kérdezem a calcium tartalomra,mert a vérkép szerint magas kicsit a calcium szint.Kezdődő csontritkulás miatt szedem a D3 1000mg- vitamint.
    A válaszát megköszönöm ,Üdvözlettel: Ágnes

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Én sem tudok róluk többet, mint amit az interneten megtalál. Ezek csak táplálékkiegészítők, nem gyógyszerek. A leírások nem említenek mellékhatásokat.

  • Kedves Doktornő! 3,5 éves kislányomnak mandulagyulladása van, ezért Cefzil antibiotikumot kapott.…

    Kedves Doktornő!

    3,5 éves kislányomnak mandulagyulladása van, ezért Cefzil antibiotikumot kapott. Az amntibiotikum után mennyivel célszerű influenza véőoltást beadattatni neki?

    Köszönettel: Mónikad

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A gyermekorvosával kellene megbeszélnie, ez nem a szakterületem.

  • Tisztelt Doktornő! 5 hónapos kisfiú anyukája vagyok. Néhány hete vettem észre, hogy a bal kezemen a…

    Tisztelt Doktornő!
    5 hónapos kisfiú anyukája vagyok. Néhány hete vettem észre, hogy a bal kezemen a kisujjam és gyűrűsujjam reggelente az első néhány mozdulatnál az ujjak tövénél ugrik egyet. Nem pattog, hanem, amikor ökölbe akarom szorítani a kezemet a kinyújtásból kb. 20 foknál leugrik, tudom irányítani, de olyan, mintha lenne egy "holt tér", amit csak ha koncentrálok rá, akkor tudom egyenletesen behajlítani. Ez néhány perc múlva elmúlik. Amióta ezt észrevettem egyszer volt elzsibbadva ez a két ujjam, egyébként nem jellemző, akkor is elaludtam valószínűleg. Ezzel elmentem ortopéd orvoshoz, aki röntgenre küldött, és úgy emlékszem, hogy valamilyen alagút szindrómát említett. Az eredmény:
    A nyaki lordosis kiegyenesedett.
    Az inetrvertebralis rések tágassága megtartott.
    A C VII csigolya porc. transversusa jobb oldalon 2 mm-el meggaladja a D I-ét.
    Mit jelentenek ezek? Milyen kezelési módjuk van? Lehet ettől a kéz-problémám? Vagy esetleg az lehet, hogy a baba emelgetésével megerőltettem?
    Amióta orvosnál voltam jobban figyelem magam és a melltartóm hátpántjának vonalában (11-12. csigolya lehet), bal oldalon néha bizsergést érzek, de ezt betudtam eddig az izmok fáradtságának. Időpontot az ortopéd orvoshoz csak 1 hónap múlva kaptam, és ideges vagyok az eredmények miatt.
    Megköszönném a válaszát!
    Cs. Panna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A panaszai nagy valószínűséggel nincsenek összefüggésben a rtg felvételen észlelt eltéréssel (ami fejlődési variáció). Inkább a terhelés okozza. Pihenéskor a nyirokkeringés lelassul, emiatt feszülnek a (a túlterhelés miatt jobban igénybe vett) lágyrészek. Emellett az "elfekvés" is akadályozhatja a keringést. A bemozgatás után beindul a nyirokkeringés, megszűnik a feszülés, így lesz könnyebb a mozgás. A bizsergés valóban inkább a terhelés⁄izomfáradás tünete.

  • Sajnos kertem a rotgen felvetelt de nem adtak ide. A szeles pelenkazas mit jelent ?tobb pelust kell rakni?es…

    Sajnos kertem a rotgen felvetelt de nem adtak ide. A szeles pelenkazas mit jelent ?tobb pelust kell rakni?es hanyat? Az ugyan olyan hatasal van mint a rugi bugyi? Mit tegyek nem tud aludni vele. Koszonom valaszat erdelybol

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A széles pelenkázásnak az a lényege, hogy a pelenka széle a baba combjának felső vágatában van (nem a combja közepén). A rosszul felhelyezett Rugi bugyinál többet ér.

  • Tisztelt Doktornő! Kislányomnak enyhe gerincferdülése van. Járunk gyógytestnevelésre. De nagyon…

    Tisztelt Doktornő!

    Kislányomnak enyhe gerincferdülése van.
    Járunk gyógytestnevelésre. De nagyon szeretne az iskolában kosárlabdaedzésre járni. De ez elég sok futással jár. A lelet szerint kerülendő a sok futás, de nem tudom, hogy ez már annak számítana-e.

    Lelete: Fiatalkori idiopathiás gerinferdülés
    Status: Vékony testalkat. Lecsapott vállak. A gerinc fiz. görbületei fokozódtak. A háti szakaszon enyhén balra convex scoliosis figyelhető meg, előrehajláskor bordapúp nincs. A bal lapocka magasabb állású. Mellkas balra tolt túlsúllyal aszimetrikus. Gerincmozgások teljesek. Mozgások fájdalmatlanok. Keringés, beidegzés rendezett.
    Javasolt: gyógytestnevelés megkezdése (II⁄A). Hát- és hasizomerősítő gyakorlatok. Kerülendőek a tartós futással, ugrálással járó gyakorlatok végzése.

    A köv. papírján már az volt, hogy bordapúp észlelhető előrehajláskor.
    Fájni nem fáj egyáltalán neki semmi!

    A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint ártana, ha járna kosáredzésre? Vagy egyáltalán nem javasolja?

    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A gyógytorna rendszeres végzése -és rendszeres ortopéd ellenőrzés mellett - kosarazhat.

  • kedves doktor nő 32 éves férfi vagyok fizikai munkát végzek már vagy 5 éve küzdök alhasi lágyéktáji lesugárzó…

    kedves doktor nő 32 éves férfi vagyok fizikai munkát végzek már vagy 5 éve küzdök alhasi lágyéktáji lesugárzó fájásal ez akkor gyön elö mikor erösebb fizikai munkát végzek mint pl itthon hétvégén betonoztam s sokat cipekedtem de 1-2 nap elmulik voltam hasi uh nincs sérvem mi lehet ez mere kutakodjak

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet gerinc eredetű a panasza. Reumatológiai, neurológiai vagy ortopéd szakvizsgálat javasolt.

  • Kedves doktor nö.34 éves vagyok 12 órába állo munkát végzek voltam gerinc MRI ott nem találtak semmit…

    Kedves doktor nö.34 éves vagyok 12 órába állo munkát végzek voltam gerinc MRI ott nem találtak semmit csak egy kis messzesedést meg a T2 csigolya nehiziti a járást.ha felfele nézek fáj a csigolyám ha oldalra fordulok akkor meg a szegycsontom fáj és általában a bal lapockám és a bal mellem egy ponton.és azt szeretném kérdezni hova forulhatnék ezzel?és mi lehet a gond?válaszát elöre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Manuálterápiás kezelés (vagy gyógytorna) megoldás a panaszaira.

  • A medence kopásos tünetei

    Tisztelt Doktornő!

    Segítségét szeretném kérni , ma voltam röntgenen a leletem a következő:

    Medence AP FELVÉTEL:

    Kissé hypoplasiasabb csipők.Jobb oldalon apró különálló mészárnyék látszik az acetabulum felső pereme melett ( os acetabuli?)
    A bal femurfejben… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kopásos tünetek (bár nem tudom, mennyi idős).

  • Tisztelt Doktornő! 12 éves fiam óvodás kora óta focizik, most 12 éves, heti négy edzése van. Nyár…

    Tisztelt Doktornő!

    12 éves fiam óvodás kora óta focizik, most 12 éves, heti négy edzése van. Nyár óta visszatérően fáj a jobb oldali belső bokája. Tény hogy sokat is nőtt az utóbbi időben és edzéseken is terheli. Már bejelenteztünk ortopédiára, de nagyon soká adtak csak időpontot. Ettől a héttől most nem is engedtem el edzésre, de nem tudom hogy a pihentetésen kívül van-e valami teendő még? A röntgen ha egyáltalán majd végeznek a bokánál mit tud kimutatni? Sima növési fájdalomról lehet szó? Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Szerintem növekedési és terhelési fájdalma van. Kellene a sportcipőben egy ún. sportbetétet készíttetnie, hogy megfelelően kipárnázza és megtámassza a lábát sportolás közben. Ezt (ha Bp.-i, vagy környéki lakós) az LBT Kft. Szt. István körúti szaküzletében tudja elkészíttetni. (Kell hozzá a gyermek és a sportcipője is.)

  • Kedves Doktornő!
    Tegnap írtam Önnek, csontkinövések a hátgerincen, erre a diagnózisra és szüntelen fájdalomra az orvosom voltaren 25 mg -ot szedetett velem napi 2x, aminek semmi hatása nem volt.4 nap után meguntam, és elmentem újra, akkor azt mondta ketonal injekciót fog adni, erre ma voltarent… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A Voltaren is fájdalomcsillapító-gyulladáscsökkentő hatású.

  • Jo napot kivanok
    Kislanyomat 2 hosnapos koraban vituk csipo vizsgalatra kaptunk rugi bugyit 6 hetre ejjel napal laza csipo miat vissza vituk 5 honapos es kaptunk rugi bugyit 6 hetre ejjel. Most vissza vituk 8 honaposan es megint rugi bugyi 3 honapra ejjel. A bal forgonal nincs meg jol ki fejlodve… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Megkapták a rtg felvételt? Nem tudja bemásolni és átküldeni az e-mail címemre? Ennyi idős korban már nem igazán fontos a betétes rugi nadrág, a széles pelenkázás is jó.

  • Tisztelt Doktorno. Par napja a terdem nagyon faj, pedig nem csinaltam az eg vilagon semmit. Ha hajlitom…

    Tisztelt Doktorno. Par napja a terdem nagyon faj, pedig nem csinaltam az eg vilagon semmit. Ha hajlitom akkor olyan mintha mozogna benne valami, inkabb pattog benne az a valami. Mintha valami levalt volna rola. Valaszat elore is koszonom. Petra

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Látatlanban nem tudok mit mondani. Meg kellene mutassa orvosnak.

  • Tisztelt Dr. Nő! 61 éves vagyok parkinzonkór betegségem van. Izom erőm igencsak legyengült. Hallottam…

    Tisztelt Dr. Nő! 61 éves vagyok parkinzonkór betegségem van. Izom erőm igencsak legyengült. Hallottam az Electro Medi Stim készülékről ⁄elektromágneses talpmasszírozó⁄, kérdezném , hogy térítésmentesen melyik orvos írhatja fel? Köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Az ideggyógyásza is felírhatja, de csak akkor térítésmentes, ha közgyógy. igazolványa van.

  • Tisztelt Doktornő! 11.napja fekszem sínben szárkapocscsont-törés miatt,de dagadás miatt nem kaphatok…

    Tisztelt Doktornő!
    11.napja fekszem sínben szárkapocscsont-törés miatt,de dagadás miatt nem kaphatok körkörös gipszet. Lüktető fájdalmat is érzek. A kérdésem az lenne,hogy fel kell-e polcolni -ha igen hogyan? -ahhoz,hogy lelohadjon a duzzanat?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Igen, fel kell. Vastag párnát kell a lábszára alá helyezni úgy, hogy a térde csaknem 90 fokos hajlított helyzetben legyen.

  • Tisztelt Dr. Andrássy Ilona! Jobbra konvex gerincferdülés esetén a testem bal oldalával célszerű a…

    Tisztelt Dr. Andrássy Ilona!

    Jobbra konvex gerincferdülés esetén a testem bal oldalával célszerű a nyújtógyakorlatokat végeznem, míg a jobbal az erősítő jellegű gyakorlatok?Előre is köszönöm a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Igen

  • Kedves Doktornő! 33 éves nő vagyok, a minap írtam önnek hogy a doxycyclin antibiotikumtól nem e lehet…

    Kedves Doktornő!
    33 éves nő vagyok, a minap írtam önnek hogy a doxycyclin antibiotikumtól nem e lehet izületi gyulladás? Chlamydia Trachomatisra kaptam, de 4. naptól erős hátfájás , és aztán erős mellkasnyomás miatt abbahagyatta velem az orvosom 1 hét után. Most röntgen után kiderült kinövések vannak a Th gerinc szakaszon, amire előtte voltaren 25mg-ot kaptam, de végképp nem segített. Most az orvos ketonal injekciót javasol, bár az antibiotikumot is megint elkéne kezdenem szedni, mert szerintük nem ez okozta ezt a nagyfokú gyulladást, de egyidejűleg a kettőt nem javasolták. Bár semmi mással nem tudom összefüggésbe hozni, és egyébként benne van a mellékhatásokban hogy okozhat ilyen túlérzékenységi reakciót. Mégis ezt akarják továbbra is adni 3 hétig. Ön szerint ? Előbb legyen meg a ketonal injekciók, s ha elmúlik a fájdalom folytassam, vagyis kezdjem el elölről az antibiotikum kúrát? (napi 200 mg doxycyclin, és nem engedik hogy csökkentsem az adagot, vagy szedhetek mást, de szerintem mindegyiknek rengeteg mellékhatása van, bár tisztában vagyok vele hogy a chlamydia csak így gyógyítható sajnos)!
    Köszönettel: Tünde

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A chlamydia fertőzés egyetlen gyógyszere a doxycyclin (egyes esetekben a tetracyclin), de ezt a kezelőorvosa jobban tudja, enélkül valóban nem gyógyul meg.
    A rtg. felvételen észlelt eltérés kopásos tünet, emellett az izmok rossz terhelése miatt fájdalom jelentkezhet, fájdalomcsillapító, izomlazító szedése mellett gyógytorna, fizikoterápiás kezelés szüntetheti meg a fájdalmait.

  • Tisztelt Doktornő! Egy júliusban történt bokasérülés (zúzódás, hematóma) után, a bal vádlimon terheléskor…

    Tisztelt Doktornő!

    Egy júliusban történt bokasérülés (zúzódás, hematóma) után, a bal vádlimon terheléskor erősen kidagadnak a visszerek, lehet ez a sérülés következménye? A másik, hogy II.-es típusú harisnyát javasolt a sebész, csak nem mondta, hogy mindkét lábamon kellene-e viselni, mikor csak az egyik visszeres?

    Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Szerintem nincs köze egymáshoz. Azt a sebésztől kellene megkérdeznie, hogy csak arra, vagy mindkét lábára kell-e a harisnya.