A betegek kérdései (3700)

 • Szívritmuszavar és pulzusproblémák pánikbetegség mellett

  Tisztelt Doktor Úr!
  Több éve pánikbetegséggel kezeltek, aztán sikeresen helyrejöttem, azóta Rivotrilt szoktam bevenni esténként, hogy könnyen elaludjak.Pár hete szívritmuszavarral küszködök, mindenféle jel nélkül, akár munka közben, akár éjszaka rám jön és akkor szaporábban ver a szívem, kb 90-110… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Eszik János

  Kedves Kati!
  Interneten nem lehet diagnosztizálni! A probléma pszichés eredete felmerülhet. Ebben az esetben a Sedatív PC, de inkább valamilyen antidepresszans gyógyszer megoldhatja a problémát. Még több

 • Tisztelt Doktor Úr! Kb. 1 éve, heti 1 alkalommal este lefekvés előtt beveszek egy 0.5 mg-os Xanax…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Kb. 1 éve, heti 1 alkalommal este lefekvés előtt beveszek egy 0.5 mg-os Xanax tablettát, s ettől biztosan hamar elalszom és nyugodt éjszakám lesz, kipihentem ébredek.
  Okozhat-e függést ez a "szokás"? Eddig nem vettem észre semmi negatív hatást.

  Köszönöm válaszát: Anna

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Eszik János

  Kedves Anna!
  Nem hiszem, hogy bármi problémát okozna.
  Üdvözlettel: Eszik János dr.

 • T Doktor ür én azzal kérdésessel fordulok önhöz hogy a párom már 7 éve szed egy nyugtatót aminek a neve…

  T Doktor ür én azzal kérdésessel fordulok önhöz hogy a párom már 7 éve szed egy nyugtatót aminek a neve rivotril 2 mg os régebben 4 5 darabokat szedet de 2 hónapja lecsökkentette napi 1 re de én azt veszem rajta észre hogy nyugtalan sehol nem találja a helyét mindenben csak a rosszat látja ha elmegy dolgozni neki as e jó mert úgy érzi túl Nagya felelősség rajta ha kisebb munka körbe teszik a kor meg úgy érzi hogy öt mindenki hülyének nézi állandóan gondolkodik állandóan szomorú barátokat nem tür meg maga mellet a gyerekeivel sem tud kommunikálni társaságba nem szeret meni nem tud örülni szeminek . azt szeretném kérdezni hogy ezt a gyógyszert önáloan abba bórja hagyni vagy nem mert ö most azt gondolja hogy lebirja de én nem úgy látom de ö nem akar korházba se feküdni . egy kétségbe eset feleség . válaszát előre is köszönöm

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Eszik János

  Tisztelt Kérdező!
  A párjának vsz. pszichiátriai támogatásra lenne szüksége!
  Üdvözlettel: Eszik János dr.

 • Tisztelt Doktor Úr! Panaszaim 10 éve kezdődtek,nem alvással.... Az orvos Rivotril-t(0,5) írt fel…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Panaszaim 10 éve kezdődtek,nem alvással....
  Az orvos Rivotril-t(0,5) írt fel fél-fél-1 mennyiségben. Folyamatosan csökkentve esti 1 lett az adag. % év után úgy éreztem,ez nekem már nem kell,lassan csökkentve elhagytam. 1 év múlva vissza kellett vennem,magam kezelve fél-1 kb.1 hónap,1 este kb. 1 hónap, fél kb. 1 hónap.....most esti negyednél tartok. Ez 3-4 hónapig jó is volt,ritkán,ha "baj" volt,fél-1 pár napig és vissza negyed. Már örültem,hogy végre le tudom tenni,mert hát ez lenne a cél. De nem!
  Csak olyan problémáim voltak,mint eddig és valami még sem oké.
  Kb.1 hónapja kínlódok,fél-1, kevesebb...de nem jó, megint fél-1 ...ált.pár nap alatt helyrehoz,visszaállok negyedre,de szintén pár nap és megint nem jó. Egyszerűen nem értem és igen,már idegesít. Mit tegyek?
  Köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Eszik János

  Tisztelt Kérdező!
  Kérdése leginkább személyes találkozást indokolna!
  A leírtak alapján azt javaslom, szedje így tovább a lehető legalacsonyabb dózist.
  Üdvözlettel: Eszik János dr.

 • Tisztelt doktor úr! Lehet nem teljesen az ön szakterületéhez vág a kérdésem, de talán neurológiai szempontból…

  Tisztelt doktor úr!
  Lehet nem teljesen az ön szakterületéhez vág a kérdésem, de talán neurológiai szempontból is rá lát a dolgokra.

  Az lenne a kérdésem hogy oxkarbazepine (trileptal) tartalmú gyógyszer szedése mellett lehet e alkalmazni az alábbi két étrend kiegészítőt:
  protein (fehérje por)
  l-karnitin

  Szülés után jöt egyszer elő a probléma ami miatt el kellett kezdenem szedni a gyógyszert. Azóta egyedül azért szedem, mert a biztonság kedvéért inkább szedem csak ne legyen netán ismét probléma, így beszéltük meg az orvosommal, ennek már 9 éve. Szerencsére teljesen tünet és panaszmentes vagyok 9 éve mióta szültem.
  Fogyókúrás szándékkal kezdeném el szedni az l-karnitint és proteint, az edzőm javasolta edzések előtti és edzések alatti időszakra kizárólag (heti 2-4 alkalom)

  Elvileg ugye mindkettő megtalálható a szervezetben kisebb mennyiségben ( fehérje és l-karnitin), de azért megkérdezném inkább mielőtt elkezdeném szedni őket.

  Gondolom hoy a gyógyszert ha nem is, de a hatóanyagcsoportját jól ismeri ogy alkalmazható e a szedése mellett az étrendkiegészítő.

  Várom megtisztelő válaszát.
  Kellemes hétvégét.
  Gabriella

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Eszik János

  Kedves Gabriella!
  Nyugodtan beszedheti az étrendkiegészítőket.
  Üdvözlettel: Eszik János dr.

 • Tisztelt Doktorúr! 48 éves vagyok. Lassan egy éve vannak komoly pszichés tüneteim: szorongás, félelemérzés,…

  Tisztelt Doktorúr!

  48 éves vagyok. Lassan egy éve vannak komoly pszichés tüneteim: szorongás, félelemérzés, idegesség, légszomj, depresszió, fáradtságérzet, álmatlanság vagy nagyon felületes alvás. Pszichiáter Welbutrint és Helexet írt fel, de hét hónapi szedés után, július végén abbahagytam, mert semmiféle javulást nem tapasztaltam. Egy hozzám hasonló korú ismerős hölgy javasolta, hogy menjek el klimax szakrendelésre, hiszen kb. egy éve ki-kimaradozik a menzeszem, és a fenti tünetekért - részben?- a hormonegyensúly felborulása is felelőssé tehető. Elmentem. Minden szükséges vizsgálatot megcsináltak, ezek alátámasztották a gyanút. Az orvos Triaklim tbl.-t írt fel hormonpótlásra, ezt most két hete, hogy szedem. pszichés tüneteim ha lehet, még erősebbek, sokat szédülök, nagyon nyugtalan vagyok, lassan dolgozni sem tudok elmenni!
  A kérdésem: meddig célszerű várni a hormonkezelés áldásos hatását, azaz mikortól lesz indokolt újból pszichiátriai szerekhez vagy nyugtatókhoz nyúlni? A másik kérdésem: lehetséges-e, hogy a hormontabletta felerősíti a pszichés tüneteket, de ez csak átmeneti állapot?
  Összességében: mitévő legyek, lassan elviselhetetlenek lesznek a mindennapok!

  Segítségét előre is megköszönöm:
  Mária

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Eszik János

  Kedves Mária!
  A hormonokhoz nem értek, de a leírt pszichés hatása elég meggyőző, én csökkenteném a dózisát, de ezt inkább az illetékes szakemberrel beszélje meg. Az antidepresszansok közül a Wellbutrin helyett az SSRI típusúak szoktak ilyen helyzetekben beválni.
  Üdvözlettel: Eszik János dr.

 • Tisztelt Doktor úr! Mostanában egyre sűrűbben jelentkező és egyre tovább tartó extráim vannak, ha nem…

  Tisztelt Doktor úr!
  Mostanában egyre sűrűbben jelentkező és egyre tovább tartó extráim vannak, ha nem nyugszom meg akár egy órán keresztül is éreztem a nagyobb ütéseket. Miután mostani kardiológusom azt mondta, extrái mindenkinek vannak de sok ember nem érzi ill. nem foglalkozik vele, én szorongó ember vagyok, ezért Xanaxot és Concort kell szednem. Ön szerint létezik olyasmi hogy valaki érzi ezeket az ütéseket és idegileg megviseli, a másik ember meg nem? Hogy lehet ezt gyógyszer nélkül orvosolni? Miért vagyok én egyáltalán ilyen ember? Nehezen viselem a stresszt-ez igaz, de szívritmuszavart okoztam magamnak? Mit tehetnék hogy ne legyek szorongó ember, ne tegyem tönkre saját szervezetemet? Csak ilyen erős gyógyszerekkel lehet ezt kezelni? Mi lesz akkor pár év múlva?
  Köszönöm a válaszát Doktor Úr!
  Tisztelettel: egy 37 éves anya

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Eszik János

  Tisztelt Kérdező!
  A jelenlegi gyógyszerei helyett szedhetne antidepresszanst, ami a probléma pszichés mechanizmusát tudja kikapcsolni. Gyógyszermentes megoldás a hosszú pszichoterápia lehet, ami néhány év alatt a szorongásos mechanizmusok átalakulását eredményezheti.
  Üdvözlettel: Eszik János dr.

 • Tisztelt Dr. Eszik János 27 éves fiatalember vagyok rengeteg viszgálaton átesttem föként neurologiai…

  Tisztelt Dr. Eszik János 27 éves fiatalember vagyok rengeteg viszgálaton átesttem föként neurologiai és pszhiátriai viszgálaon CT,MRI.EEG,ENG mind negativ legalább 6 orvos viszgált meg. a KÉRDÉSEM,hogy a szorongásos korképtöl lehet nekem fizikális gyengeségem-izomgyengeség ami minden izmomra kihat és elég gyakran egész borfelületi zsibbadásom?Ezenkivül meg rengeteg pszihés tüneteim vannak!(Remegés reszketés düh haláfélelem stb)

  Várom válaszát

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Eszik János

  Tisztelt Kérdező!
  Pszichés problémák okozhatnak testi panaszokat, az Ön által leírtakat is.
  Üdvözlettel: Eszik János dr.

 • Végtagzsibbadás, szédülés, látászavar milyen kezelést igényel?

  Tisztel Doktorur Elnézést kérek hogy zaklatom megprobálom rövidesen leirni az én nagy problémámat.
  Tüneteim 1 éve és 6 honapja kezdötek felsö végtagszibbadás ami félelem érzet követett.Utána jött a levertség rossz közérzet szédülés erös fejájás.Korházba minden vizsgálatot elvégeztek mind negativ… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Eszik János

  Tisztelt Kérdező!
  Az elvégzett vizsgálatok bőven elegek már az organikus betegség kizárásához, itt lenne az ideje a lelkével foglalkozni. A legegyszerűbb gyógyszeres kezelés esetén antidepresszansokkal… Még több

 • A nő depressziós, hányingere, hasmenése, szédülése hogyan kezelhető?

  tisztelt doktor úr egy hozzám közel álló személy miatti aggodalmam szüli meg ezt a levelet. 6 hónapja ismertem meg egy 24 éves lányt. azt gondoltam minden rendben lesz de tévedtem. a fél év alatt nem sikerült fizikai közelségbe kerülnünk.illetve semmi komolyabb nem történt köztünk. de lelkileg a lány… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Eszik János

  Kedves László!
  Ez a lány ilyen és nagy valószínűséggel ilyen is marad, Ön nem fogja tudni megválltoztatni! Ez a leghatározottabb válasz a kérdésére.
  Üdvözlettel: Eszik János dr.

 • Kedves Doktorúr! Nálam kényszerbetegséget és generalizált szorongást diagnosztizáltak, szeretnék érdeklődni,…

  Kedves Doktorúr!

  Nálam kényszerbetegséget és generalizált szorongást diagnosztizáltak, szeretnék érdeklődni, hogy ezek akaraterővel leküzdhetők, vagy mindenképpen szükség van gyógyszerre. Nagyon sokat szenvedtem már. Kedves családtagjaim úgy gondolják minden akaraterő kérdése. Én úgy érzem, hogy ez nem megy, pedig hatalmas akaraterőm van. Válaszát köszönöm: Andi

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Eszik János

  Kedves Andi!
  Az akaraterő ezekben az esetekben semmit nem ér, jól érzi! Ezt csak a hozzá nem értők szokták gondolni.
  Üdvözlettel: Eszik János dr.

 • Sertralin-Zentiva adagjának elhagyása légzés gondot okozhat?

  Jó napot kívánok doktor úr 1 éve már,hogy pánikbeteg vagyok amire gyógyszert is szedek Sertralin Zentiva a neve. Az orvosom azt mondta,hogy 1 évig szedjem ezt a gyógyszert vagyis fél évig egészet utána megfelezhetem az adagot és ha jobban leszek akkor abbahagyhatom a szedést. Ez a gyógyszer nekem nagyon… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Eszik János

  Tisztelt Kérdező!
  A gyógyszert hosszabb távon is biztonságosan lehet szedni, a fél-egy év utáni elhagyás csak egy lehetőség. A gyógyszer addig hat, amíg szedik, elhagyása után visszatérhetnek a… Még több

 • Tisztelt dr.úr nagyon elvagyok keseredve ,a kinézetem miatt mindenhol akadályokba ütközöm pl munkahely…

  Tisztelt dr.úr nagyon elvagyok keseredve ,a kinézetem miatt mindenhol akadályokba ütközöm pl munkahely választása stb, pusztán a csúnya orrom miatt.Ki próbáltam már sok módszert eltakarom az orrom vagy lehajtom a fejem az utcán és ugy járkálok ide oda, ami a legjobb hogy az utcára nem kell ki mennem mert akkor nem lát senki. Gyerek koromba mindig csúfoltak de van aki most is teszi a megjegyzéseket , de én nem akarok evvel foglalkozni de még is a lelkemre veszem, mindig mindenkit jobbnak és szebbnek látok mint magamat már nem tudom hova is fordulhatok mert ahogy ki nézek munkám sincs mert nem kellek sehova.kérem valami tanácsot adjon mert már arra is gondoltam hogy soha többet nem fogok dolgozni ahogy kinézek mindig mérges vagyok magamra és szó szerint gyűlölöm magam mindig szidóm magam stb. Köszönöm ,hogy szánt rám figyelmet.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Eszik János

  Kedves Elíz!
  Az elégedetlenség lelki probléma, a valós kinézet emellett másodlagos. Nem tartom jó ötletnek, hogy emiatt ne dolgozzon, mert az tovább rontaná az önértékelését!
  Üdvözlettel: Eszik János dr.

 • Tünetmentes voltam, de most újra szorongok. A régi gyógyszerekkel próbálkozzak?

  Kedves Doktórúr! Érdeklődni szeretnék,hogy 7 évig tünetmentes voltam a sertralin sandozal és az ataraxal.Most augusztus 8 án bekerültem a szihiátriára,mert megint előjött a szorongás,pánik stb.Az orvosom citalopram ratiopharm ,rivotril,és mizapin sol 30g- ra állitotta be a gyogyszereim.Kb 1 hónapig jól… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Eszik János

  Tisztelt Kérdező!
  Állapota rosszabbodását valami aktuális probléma okozhatja, nem a gyógyszer veszítette el a hatását, ezért van rá esélye hogy a korábbi gyógyszere is jó legyen.
  Üdvözlettel:… Még több

 • Kedves Doktor Úr! A (volt) páromnak tavasszal agyhártyagyulladása volt, ami miatt 8 napig mélyaltatásban…

  Kedves Doktor Úr!

  A (volt) páromnak tavasszal agyhártyagyulladása volt, ami miatt 8 napig mélyaltatásban tartották. Azóta felépült, viszont teljesen megváltozott az egész élethez való hozzáállása, mintha egy másik ember lenne, megváltozott értékrendekkel és célokkal. Ez nagyon sok területen megnyilvánult, többek között a kapcsolatunkban is, ezért is lett vége. Az orvosok említették, hogy előfordulhatnak személyiségzavarok, azt viszont nem, hogy ezek mennyire tekinthetők véglegesnek. A kérdésem az lenne, hogy egy ilyen helyzetben lehet-e reménykedni abban, hogy egyszer csak visszatér a régi énje vagy jobb elfogadni azt, hogy ő már tulajdonképpen egy más ember lett. Azt fontosnak tartom még megemlíteni, hogy ő is tisztában van vele, hogy megváltozott, viszont, azt hangoztatja, hogy nem akar már olyan lenni mint régen.
  Előre is köszönöm a válaszát!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Eszik János

  Tisztelt Kérdező!
  Ha a személyiség változás valamilyen agyi károsodás következménye, akkor az lényegében állandó. Ha viszont a súlyos betegség okozta lelki reakció, akkor nem állandó.
  Üdvözlettel: Eszik János dr.

 • Kedves Doktor úr! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz,hogy lenne egy olyan problémám,hogy ha feltesznek…

  Kedves Doktor úr!

  Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz,hogy lenne egy olyan problémám,hogy ha feltesznek egy egyszerű kérdést,(de nehéz kérdésnél is előfordul) akk. bepánikolok és nem gondolom át,és biztos,hogy valami teljesen oda nem illőt válaszolok,reagálok! volt már korábban is egy ilyen időszakom,és egyszer megszűnt,és pár hónapja újra jelentkeztek ezek a problémák!Azt is hozzá tenném,hogy rosszul alszom,és nagyon súlyos lelki problémáim is vannak!Lehet hogy emiatt van? Vagy ez valami tünet? Ilyenkor mi a teendő?
  Előre is köszönöm a segítségét!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Eszik János

  Tisztelt Kérdező!
  Nem tünet, nem betegség, inkább a lelki problémái következménye.
  Üdv: E.J.

 • Tisztelt Doktor Úr! Gyermekem súlyos autista, epilepsziás, agresszív viselkedészavaros. Lamolep, Rivotril.…

  Tisztelt Doktor Úr! Gyermekem súlyos autista, epilepsziás, agresszív viselkedészavaros. Lamolep, Rivotril. Cisordinol depot inj.-t kap. Most a kórházban új gyógyszer beállítását kezdték meg: Leponex 100mg-osat.
  Normális-e, hogy két és fél nap alatt " beállították" 2x1 tbl-ra, és hazaengedték. A mellékhatások, és a gyógyszerkölcsönhatásokat átolvasva kétségeim vannak. Ráadásul, miután hazaengedték, másnap belázasodott, és újra felvették az osztályra, még nem tudom mi várható?
  A véleményére lennék kíváncsi.
  Köszönettel : Erzsike

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Eszik János

  Kedves Erzsike!
  Szerintem is lehetett volna több időt szánni a beállításra, de nem ismerjük az ő szempontjaikat.
  Üdvözlettel: Eszik János dr.

 • Tisztelt Doktor Úr! Helexet sr 0,5 mg használok másfél éve, reggel este fél tbl-a, illetve kb. 4 héttel…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Helexet sr 0,5 mg használok másfél éve, reggel este fél tbl-a, illetve kb. 4 héttel ezelőtt beszéltük meg az orvosommal hogy elkezdjük csökkenteni, - este esti felet negyedelem.
  Kb.1 hétig semmi változást nem éreztem, utánna annnyit kezdtem érezni, hogy nem tudom kialudni magam kb.5-6 órát alszom.
  2 héttel ezelőtt elkezdtem egy fogamzásgátlót szedni (eddig nem szedtem), illetve 2 nappal ezelőtt mikor a fogorvos felirta a dalacin C Antibiotikumot a gyulladt fogamra elővettem a helex papírját és ekkor olvastam hogy fogamzásgátlókkal és makrolid típusú AB-kal óvatossággal alkalmazható.
  Ez pontosan mit jelent?
  A fogamzásgátlónak lehet a helexxel való együtthatása hog y ennyire nem tudok aludni és eléggé szorongok? vagy önmagában a helex csökkentése? a dalacin okozhat gondot?

  Köszönöm

  Gabi

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Eszik János

  Kedves Gabi!
  Nem hiszem, hogy a gyógyszerek kölcsönhatása lenne az ok. Valami mást érdemes keresni!
  Üdv: Eszik János dr.

 • Az anya a gyermeket könnyen befolyásolhatja, pszichológusi vizsgálatra van szükség

  Tisztelt Dr. úr
  Egy édesanya tudja annyira befolyásolni a gyermekének életét, válaszait, mondanivalóját már évek óta, hogy azt egy pszichológus sem veszi észre egy vizsgálat alkalmával a gyermeken? Tehát lehetséges olyan, hogy bármilyen hazugságot bele tud az anya magyarázni a gyermekbe, úgy,… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Eszik János

  Tisztelt Kérdező!
  Egy 7 éves gyereket valóban könnyű befolyásolni.
  Üdvözlettel: E.J.

 • Kedves Doktor Ur! Eloszor is elnezest kerek az ekezetek hianya miatt, de kulfoldon elek es a billentyuzetem…

  Kedves Doktor Ur!

  Eloszor is elnezest kerek az ekezetek hianya miatt, de kulfoldon elek es a billentyuzetem sem magyar.
  Masodszor pedig a problemam, amivel Onhoz fordulok: nehany hete jelentkeztek a tuneteim, mellkasi fajdalom, szapora szivveres, nehezlegzes es remeges. Voltam vervetelen, jok lettek az eredmenyeim es az EKGm is rendben van, a vernyomasom jo viszont a pulzusom magas. Mivel nincs semmi testi elvaltozas, amivel ezt indokolni lehet, ezert a stresszre fogta az orvosom.
  Irt fel pulzuscsokkentot, ez leviszi a pulzusom, de a nehezlegzes es a mellkasi fajdalom ugyanugy maradt. Neha jelentkezik melle fejfajas is, folyamatosan alvaszavaraim vannak, nehezen alszom fel es ejjel is felkelek 4-5szor. A vallamon folyamatosan olyat erzek, mint ha egy nagy suly lenne es hajlamos vagyok tulkombinalni a dolgokat.
  Szivtaji szorito erzest is gyakran erzek es este vannak rohamaim, melyek abbol allnak hogy ejjel csak ugy felriadok, elkezd zakatolni a szivem, szur⁄szorit a mellkasom es remegek. Ez kb 10-15 percig tart utana semmi bajom. Ilyenkor meg ra is parazok a dolgokra es egybol a szivinfarktusra gondolok, ez csak neheziti a helyzetet.
  Etvagytalan, kedvtelen es faradt vagyok, sapadt a borom, hullik a hajam.
  On szerint ez egyertelmuen psziches zavarra vezetheto vissza? Szorongas? Panikbetegseg? Vagy valami mas?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Eszik János

  Tisztelt Kérdező!
  Igen, ez elég jellegzetes szorongásos tünetcsoport. Pszichiátriai vizsgálatot javasolok Önnek!
  Üdvözlettel: Eszik János dr.