A betegek kérdései (3700)

  • Üdvözlöm! Akut pszichotikus zavart állapítottak meg nálam nyolc hónapja, és azóta a negatív tünetek…

    Üdvözlöm!

    Akut pszichotikus zavart állapítottak meg nálam nyolc hónapja, és azóta a negatív tünetek miatt szenvedek. Az lenne a kérdésem, hogy mennyi ideig tarthat ez az állapot (közömbösség, közönyösség, érzelmi elsivárosodás, szexuális aktivitás megszűnése stb.) kezelés mellett? Még 4 hónapig kell gyógyszert szednem reggel 2x15 mg Abilify-t.

    Előre is köszönöm a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Eszik János

    Tisztelt Kérdező!
    Pszichózis után gyakran van egy depresszív ídőszak, illetve negatív tünetes időszak is lehet. Látatlanban nem tudnám a hosszát megjósolni, de érdemes az orvosával megbeszélni, mert ez is javítható.
    Üdvözlettel: Eszik János dr.

  • Kedves Doktor Úr! Unokaöcsémnél bipoláris zavart diagnosztizáltak kb. 8 évvel ezelőtt. Többféle gyógyszert…

    Kedves Doktor Úr!

    Unokaöcsémnél bipoláris zavart diagnosztizáltak kb. 8 évvel ezelőtt.
    Többféle gyógyszert kapott, igazán egyik sem használt, sőt, az
    antidepresszánsok nagyon rosszul hatottak rá.
    Most hónapok óta semmit nem szed, mert "úgysem használ"...
    Hallottam, hogy a kognitív viselkedésterápiával jó eredményeket
    érnek el ennél a betegségnél. Önnek mi a véleménye erről?

    Köszönettel:
    Edit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Eszik János

    Kedves Edit!
    A bipolaris zavar biológiailag meghatározott, ezért elsődlegesen gyógyszerrel kell kezelni, másodlagos a betegség változásainak megismerése és harmadlagos a pszichoterápia. Persze az a legjobb, ha mindhárom szinten van ellátás.
    Üdvözlettel: Eszik János dr.

  • Tisztelt doktorúr! Érdeklődni szeretnék, hogy a Rexetin-szedésnek van-e kockázata. 4 napja már, hogy…

    Tisztelt doktorúr!

    Érdeklődni szeretnék, hogy a Rexetin-szedésnek van-e kockázata.
    4 napja már, hogy nem szedem a gyógyszert, amit pánikbetegségre írtak fel nekem. (Fél évig szedtem.) Minden bizonnyal nekem ilyen generalizált pánikom lehet, elég stresszes is vagyok. Ez a gyógyszer megkönnyítette számomra érzelmeim irányítását, könnyebben tudtam kezelni a stresszt, könnyebben vetettem véget a pániknak, sőt a korai magömlésemet is megszüntette. Amiért mégis abbahagytam (holott még van egy teljes levéllel (9-10 db azt hiszem), hogy félek attól, hogy ellustulok. Ugyanis a Rexetin szedése nélkül is megtudtam szüntetni a stresszt (olyan vizsgadrukk szerű), a pánikot is legyűrtem, és még a magömlésem idejét is képes voltam szabályozni, de nem eléggé. Alaptalan a félelmem?

    Mint mondtam már 4 napja nem szedem a gyógyszert, és az azt megelőző 4 napban pedig csak feleket vettem be. Egészen rövid, fél másodperces furcsa érzéseim viszont szoktak lenni. furcsa = olyan telítettség érzés az agyban, mintha ásítanék, talán egy icipicit meg is szédülök (az is lehet, hogy csak beképzelem magamnak) Ez a "furcsa" érzés szerintem jelentéktelen, és mintha csökkenne az előfordulásának a száma, mégis ön mit gondol?

    Tisztelettel:

    Bálint (21)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Eszik János

    Kedves Bálint!
    Nem értem a kérdését. Mitől fél?
    A gyógyszer elhagyása kis kellemetlenségekkel járhat, de 7-10 nap alatt ez elmúlik. A gyógyszer szedése járhat mellékhatásokkal, de az elhagyás után ezek is elmúlnak.
    Üdvözlettel: Eszik János dr.

  • Tisztelt Doktor Úr! A testvérem már 7 éve szeretne teherbe esni, de nem sikerül neki. Pár hónapja…

    Tisztelt Doktor Úr!

    A testvérem már 7 éve szeretne teherbe esni, de nem sikerül neki. Pár hónapja eljár egy pszichológushoz.
    Nem tudom, hogy miről beszélgetnek, csak azt vettük észre, hogy szinte betegesen ragaszkodik ahhoz, hogy elmenjen.
    Ha közbejön vmi ami miatt nem tud elmenni, tiszta ideg. Pl. a férjét aznap műtik, amikor mennie kellene, és az a legnagyobb gondja, hogy mehetne mégis el. Ez természetes, hogy ennyire rugalmatlan ebben a kérdésben?
    Renáta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Eszik János

    Tisztelt Kérdező!
    Egy jól működő terápia nagyon fontos tud valóban lenni.
    Üdvözlettel: Eszik János dr.

  • Tisztelt Doktorur! A Librium(Elenium) gyogyszer miert nem szedheto antidepresszanssal ? Vagy megis ?…

    Tisztelt Doktorur!
    A Librium(Elenium) gyogyszer miert nem szedheto antidepresszanssal ? Vagy megis ? Korabban szivpanaszaim voltak amit a stressz okozott s nagyon hatasos volt, szinte teljesen helyre jottem.(napi 3x) Jelenlegi panikbetegsegemet kizarolag ez a gyogyszer nem hozhatna helyre ? Ugy erzem , s nehany csaladtagom velemenye is az, hogy csak nyugtatokra lenne szuksegem, amiktol csak nyugodt vagyok es nem almos. Az elobb emlitett gyogyszertol nagyon jol ereztem magam. Valaszat koszonom.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Eszik János

    Tisztelt Kérdező!
    Szedhetőek együtt is.
    A Pánikbetegség tartósan viszont valóban nem kezelhető nyugtatóval, mert az hozzászokást okozna.
    Üdvözletel: Eszik János dr.

  • Tisztelt Doktorur! 2.5 honapos Paroxetin kura utan mivel az allapotom csak javult de nem tokeletes a…

    Tisztelt Doktorur!
    2.5 honapos Paroxetin kura utan mivel az allapotom csak javult de nem tokeletes a Citalopramra valo atteres, Rivotrillal kiegeszitve eredemenyesebb lehet ? Mar a Paroxetin csokkentesetol is ternek vissza a regi tunetek (rossz kozerzet, gyengeseg, ideges remegesek, felelemerzet). Egy betegsegektol s negativ dolgoktol panikolo 40 eves no vagyok. Valaszat koszonom. Anita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Eszik János

    Kedves Anita!
    Lehet eredményesebb is, de nincs rá garancia.
    Üdvözlettel: Eszik János dr.

  • A pánikbetegségre felírt gyógyszerek elvonása miatt zsibbad a feje, mit tegyen?

    Tisztelt Doktor úr!

    Kb. 10 éve kezelnek pánikbetegséggel, volt, amikor depresszióval is. Sajnos, először félrekezeltek (arról nem is beszélve, hogy egy ügyeletes medikus kellett ahhoz,h felismerjék mi a bajom, egészen addig vizsgáltak össze-vissza), időbe telt, mire találtam egy olyan… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Eszik János

    Tisztelt Kérdező!
    A pánik nem egy fertőzés, amit elkap az ember és utána egy kúrával ki kell kezelni. Egy problémás működésmódról van szó, aminek a legkellemetlenebb tünetei gyógyszerrel csökkenthetőek.… Még több

  • Tisztelt Doktor Úr! Én egy 33 éves nő vagyok.16 éve derült ki, hogy depressziós és pánikbeteg vagyok.…

    Tisztelt Doktor Úr! Én egy 33 éves nő vagyok.16 éve derült ki, hogy depressziós és pánikbeteg vagyok. Hónapokig jártunk orvostól orvosig, mire ez kiderült! (Nem tudtam tömegben lenni, buszon utazni,ha kiléptem az utcára rögtön rám tört a halálfélelem) Szóval 16 éve szedem az antidepresszánsokat(ugyan azokat) Paroxat20mg-ot reggel,Xanax0,5mgot délbe,este pedig2db xanax0,5mg-ot és betaloc 50mg-ot! Ezek évekig beváltak,mert férjhez mentem,született egy gyönyörű kisfiam,és a gyógyszerek mellett tünetmentes lettem ! A gondok kb. egy hónapja kezdődtek .Újra pánikrohamaim vannak, ilyenkor zsibbad a kezem a szám,kiver a hideg veríték ,nem kapok levegőt,de annyira ,hogy már az ájulás határán vagyok, remegek,erősen kalimpál a szívem ,a mellkasom szorít.(Ez általában este van.) Falun lakunk,ahol nincs orvos,ilyenkor mindig az ügyeletre megyünk,ami hozzánk 20 km-re van. Be autózunk ,és mindig a szokásos mondóka: menjek haza, vegyem be a gyógyszereimet, és pihenjek.Június 22-én voltam a pszichiáteremhez ,hogy rosszabbodott az állapotom, most paroxat 20mg-ot 2-szer , és a xanax 1mg-ot 1-1-2-szer javasolta a Doktor Úr. Lassan 2 hete szedem, de semmi változás! Lehet ,hogy már nagyon hozzászokott a szervezetem ezekhez a gyógyszerekhez? Maradok tisztelettel:Krisztina 78

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Eszik János

    Kedves Krisztina!
    Sok minden okozhatja az állapota rosszabbodását. Ha a gyógyszer emelés nem használ, gyógyszerváltás is szóba jön majd, de néhány hetet érdemes még ezzel várni.
    Üdvözlettel: Eszik János dr.

  • Köszönöm szépen a tanácsát. Üdv. Klára

    Köszönöm szépen a tanácsát.

    Üdv. Klára

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Eszik János

    Kérem!

  • Pszichiátriai vizsgálat Asperger-szindróma gyanúja miatt?

    Jó reggelt Kívánok Doktor úr!

    Fiatal felnőtt fiam annyira gátlásos, hogy ennyi idős korára nincs társasága, barát, barátnő akivel változatossá tenné a nyarat- iskolában nem látom viselkedését.Nyári munka vállalást is ezért "ügyetlenkedi " el. Soha nem mesél a napi történtekről,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Eszik János

    Tisztelt Kérdező!
    Fontos kérdés, hogy Ő problémának látja-e ezt. Ha esetleg zárkózott típus, akkor így érzi jól magát. Pszichiátriai vizsgálat adhat további támpontot.
    Üdvözlettel: Eszik…

  • A személyiségjegy nem betegség

    Tisztelt doktor úr.A Kérdésem az lenne önhöz hogy a páromnak pszihés baja van e.Egyik pillanatról a másikra dühkitörései vannak ,agresszív csúnyán beszél velem pedig nincs oka rá .Néha úgy érzem az önbizalmam akarja szándékosan megtépázni és ha nem megy neki még idegesebb lesz ,de senki mással nem ilyen… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Eszik János

    Tisztelt Kérdező!
    A probléma személyiség-jegynek tünik és nem betegségnek.
    Üdvözlettel: Eszik János dr.

  • Tisztelt doktor úr ! Kérdésem a köv.: Kérem szépen tájékoztatni,hogy a Rexetin ⁄napi 1 tabl.⁄-től…

    Tisztelt doktor úr !

    Kérdésem a köv.:
    Kérem szépen tájékoztatni,hogy a Rexetin ⁄napi 1 tabl.⁄-től miért lehet súlygyarapodás ?
    Lelassítja az anyagcserét , vagy nagyobb az étvágy ,
    esetlegesen - napi rendszeres mozgás mellett ⁄mely eddig is napirenden volt ! ⁄ - hogyan lehetne megakadályozni a súlygyarapodást ?

    Megtisztelő válaszát Klára várja.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Eszik János

    Kedves Klára!
    A Rexetin az étvágyat fokozza, tehát mozgással, kontrollált táplálkozással kompenzálható ez a hatás.
    Üdvözlettel: Eszik János dr.

  • Tisztelt Doktor Úr. 4-éve depresszióval kezelnek. sokféle gyógyszert kipróbáltunk pszichiáteremmel…

    Tisztelt Doktor Úr.

    4-éve depresszióval kezelnek. sokféle gyógyszert kipróbáltunk pszichiáteremmel és az Olwexya nevű gyógyszer mutatott lényeges eredmény amit a mai napig szedem.
    Napi: 2×75 mg-ot és xanax 0.5-0.5-1mg
    mellékhatásként azonban jelentős kézremegésem van amire már legalább 1 éve panaszkodom. Munkahelyemen már kínos a dolog és magánéletemben is észreveszik amit nehezen korrigálok. Háziorvosomhoz fordulva Jumex nevű gyógyszert írt fel és beutalót írt idegsebészetre. A kivizsgálás után javasolták pszichiáteremmel való egyeztetést valószínű gyógyszerbeállítás céljából.
    A kiváltott jumex gyógyszertől viszont abszolút tünetmentes lettem!!! se kézremegés se zavartság és számolás. 1 dobozzal írtak ki amit elszedtem. Pszichiáterem kontroll vizsgálatán beszámoltam a történtektől és rendkívül nem tetszett Neki a jumex szedése. Nem is értette háziorvos, hogy írhat ki ilyet. Azonban arra nem kaptam választ miért ellenzi enyíre mikor elég bevált.
    Kérdésem, miért ellenezte a jumex szedését a pszichiáterem (pedig tünetmentessé tett)

    Köszönöm válaszát!

    Üdvözlettel: csillag

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Eszik János

    Kedves Csillag!
    Ezt elsődlegesen tőle kellene megkérdezni!
    A Jumexet Parkinzon kórban alkalmazzák. Tünetileg lehet hatékony, de ágyúval verébre lőni nem illik, inkább a hangulatjavítót kellene módosítani.
    Üdvözlettel: Eszik János dr.

  • Az Atarax növelheti az étvágyat?

    Kedves Doktorúr !

    Véleményét szeretném kérni az Atarax nevü gyógyszerről. Az orvos két hónapja írta fel reggel-este 1 szemet szedek. A két hónap alatt 5 kg-ot híztam. Az orvosom azt állítja, hogy ez a gyógyszer nem növeli az étvágyat. De én állandó nassolhatnékot érzek, nem éhséget inkább… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Eszik János

    Kedves Éva!
    a pszich. gyógyszerek általában fokozzák az étvágyat, de az Atarax ebben nem kiemelkedő. A szorongást csökkentő hatás önmagában okozhatja a nagyobb étvágyat, ha az ember szorong, összeszűkül… Még több

  • Tisztelt Doktor Úr! A antiepilektikumokkal kapcsolatban lenne kérdésem: A bipoláris affektív zavar…

    Tisztelt Doktor Úr!

    A antiepilektikumokkal kapcsolatban lenne kérdésem: A bipoláris affektív zavar esetében írják, hogy egyre több esetben alkalmazzák hangulat stabilizálóként a különböző antiepilektikumokat. Mivel a Lítium ami nem antiepilektikum "arany standardként" használatos, gondolom első körben még mindig első választás. A lítium használata esetén, a rendszeres szérumszint meghatározásán kívül, milyen "probléma" (főként milyen zavaró mellékhatás szokott előfordulni.) szokott előfordulni, mennyire tolerálható (sokan félnek tőle, talán tévesen:). Az antiepilektikumok Valproát, carbamezapin is használatos:) ezek is bevált szerek? Az újabbak, gabapentin, pregabalin használatosak, vagy nem? Önnek milyen tapasztalatai vannak az egyes szerekkel kapcsolatban?

    Köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Eszik János

    Tisztelt Kérdező!
    A legjobb hatású szer a jelenleg is a Li, amivel az a probléma, hogy a terápiás dózisnal alig magasabb a mérgező dózis, ezért nagy odafigyelést igényel a kontrollálása, gyakori vérvételek szükségesek.
    A valproat, carbamazepin, lamitrin szintén elterjedt, megbízható szerek, ezekkel már sok tapasztalat van, az újabbak fokozatosan nyernek teret, ezekkel még kevesebb a tapasztalat.
    Üdvözlettel: Eszik János dr.

  • Tisztelt Doktor Úr! Az szeretném megkérdezni, hogy a MMPI teszt szerinti B-C klaszteres személyiség…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Az szeretném megkérdezni, hogy a MMPI teszt szerinti B-C klaszteres személyiség zavar mit is jelent?



    Válaszát előre is megköszönve és üdvözlettel: Andy35

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Eszik János

    Kedves Andi!
    Sajnos nem tudom, egy pszichológust kellene megkérdeznie, leginkább azt, aki felvette a tesztet.
    Üdvözlettel: Eszik János dr.

  • Doktor Úr ! Azt mondták, hogy a JARVIS-nak fájdalom csillapító "mellék"hatása is van. Mennyi mg-t kell⁄lehet…

    Doktor Úr !
    Azt mondták, hogy a JARVIS-nak fájdalom csillapító "mellék"hatása is van. Mennyi mg-t kell⁄lehet abból naponta szedni, hogy ez érvényesüljön? S lehet-e évekig? Nagyon köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Eszik János

    Tisztelt Kérdező!
    Sajnos konkrétumok nélkül erre semmit nem tudok válaszolni. A dózist az alapbetegség határozza meg, nem a fájdalom.
    Üdvözlettel: Eszik János dr.

  • Doktor Úr! Tényleg be lehet képzeni a fájdalmat egy hosszabb fájdalmas, de elmúló betegség után? Valóban…

    Doktor Úr!
    Tényleg be lehet képzeni a fájdalmat egy hosszabb fájdalmas, de elmúló betegség után? Valóban gyökeret verhet az agyban, s érezzük, jelentkezik, akkor is ha nincs? Igy is működhet az agy? Minden nap? (Nem a harctéri fantom fájdalomra gondolok, arról olvastam, hanem meglévő szervekről.)
    Köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Eszik János

    Tisztelt Kérdező!
    Igen, ilyen előfordul.
    Üdvözlettel: Eszik János dr.

  • Üdv!Tisztelt.DR.ÚR!Az lenne a kérdésem,hogy az milyen betegség,ha már évek óta beképzelek dolgokat és…

    Üdv!Tisztelt.DR.ÚR!Az lenne a kérdésem,hogy az milyen betegség,ha már évek óta beképzelek dolgokat és sokszor azt hiszem vagy gondolom,hogy engem néznek rólam beszélnek meg mindig rosszra gondolok olyan helyzetben is amiben is ami pl mást nem érdekelne és ez miatt már pár éve volt depresszióm is ahol dolgoztam!Ott is Úgy éreztem,hogy engem néznek meg rólam beszélnek és amikor depresszióba estem teljesen más szemmel néztek rám mert mindig szomorú voltam és sokszor zavarba is vagyok ha Pl társaságban pár percig nem szólalok meg!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Eszik János

    Tisztlelt Kérdező!
    A jelenséget paranoiának hívják, egy szinten túl kóros és egy további szinten túl betegségnek is tekintjük.
    Üdvözlettel: Eszik János dr.

  • Kedves Doktor Úr! Pánikbetegségemre 2 hónap alatt már a 4. fajta antidepresszánsnál tartok, mert sajnos…

    Kedves Doktor Úr!

    Pánikbetegségemre 2 hónap alatt már a 4. fajta antidepresszánsnál tartok, mert sajnos mindegyiknél erős mellékhatásokat produkálok. Szedtem 3 hétig Floxetet (ettől egyre rosszabbul lettem, a végén már szinte ágynak estem:erős pánikrohamok, vérnyomás ingadozás, remegés, hallásvesztés...), utána Remeront, ami jó volt, de 2 hét után tiszta ödéma lettem tőle, ezt követte a Serporam, majd a jelenlegi Cymbalta. Nagyon bíztam az utóbbi tablettában, de a 4. szem után tegnap este megint előjöttek a Floxetnél jelentkező tünetek :felment a vérnyomásom, amit sem Xanax, se vérnyomáscsökkentő nem vitt le órákon át, aztán később rám tört egyfajta idegesség, remegés, így kénytelen voltam éjszaka vmit enni, mert a Floxetnél már rájöttem, hogy ilyenkor valószínű leesik a vércukrom. Most is segített ez a megoldás. A kérdésem az lenne, hogy létezik-e olyan, hogy valaki egyáltalán nem tolerálja az antidepresszánsokat? (Lehet, hogy tudat alatt elutasítja a szervezetem?) A gyógyszerek szedése között volt 2 hét, amikor csak Xanaxot vettem be időnként és akkor nem voltam ilyen rosszul, viszont tökéletesen sem.
    Várom válaszát. Üdvözlettel: Jázmin

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Eszik János

    Kedves Jázmin!
    Előfordul, hogy valaki nagyon nehezen tolerálja az antidepresszansokat. Ilyenkor valami kompromisszumot kell kötni, vagy tisztán pszichoterápiával próbálkozni.
    Üdvözlettel: Eszik János dr.