A betegek kérdései (2006)

  • Tisztelt doktornő !

    Tíz éve osteoporozissal kezelgetnek,háromhavonta Bonvivát iv-an, D 3 vitamint és Ca citrát. Stabilizálódott a csontszerkezetem,-2,6Rendszeresen végeztetk laborvizsgálatot. Eddig minden rendben volt,azonban legutóbb voltak problémák :
    Összbilirubin szint 26,7… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Kedves Kérdező!
    A BOnvivát mióta kapja?
    A vér Ca, Poszfor , Mg szintje milyen?
    Üdvözlettel
    Dr Bérczy Judit

  • Kedves Doktornő!

    47 éves vagyok, jelenleg diétázom, vagyis fogyni akarok!
    113kg vagyok, (117voltam). Számolom a kalóriákat, kenyeret nem eszem,
    túrót, tojást főve , puffasztott rizst, párolt zöldséget,gyümölcsöt, tészta nélküli levesket, gyümölcsöt(alma ,narancs,,körte,kiwi)… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    csináltasson laborvizsgálatot, hasi Uh-t is.
    Üdvözlettel
    Dr Bérczy Judit

  • Kedves Doktornő! Ebben a ciklusomban az ébredési hőmérsékletem nem esett le, végig 36,8-36,9 körüli…

    Kedves Doktornő!

    Ebben a ciklusomban az ébredési hőmérsékletem nem esett le, végig 36,8-36,9 körüli volt, néhány napja 37-37,1 (22. napon vagyok, egyébként 36,3-36,4 körüli az alaphőm).
    Kérdésem az lenne, hogy olvastam, hogy pajzsmirigy-gyulladástól szokott fent maradni, lehet pajzsmirigy-gyulladásom úgy, hogy jéghidegek a végtagjaim és nagyon lassú az anyagcserém?

    Köszönöm válaszát! D.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Van-e valamilyen egyéb tünete: nyakifájdalom, duzzadás?
    Mennyire stresszes?
    üdvözlettel

  • Tisztelt Doktornő!

    Köszönöm,h időt szakít rám!
    Az a problém,h különböző ételektől megemelkedik a vérnyomásom,felpörgök,idegessé és ingerlékennyé válok.Ha naponta eszem ezeket az ételeket, a probléma súlyosbodik.
    A hangulatomat és ezáltal a társasági kapcsolataimat jelentősen… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Érdemes lenne a pajzsmirigyet is megnézni.
    Üdvözlettel
    Dr Bérczy Judit

  • Tisztelt Doktornő! Édesapámért aggódom, ezér írok önnek. Most 43 éves, és gyakran jelentkezik nála…

    Tisztelt Doktornő!

    Édesapámért aggódom, ezér írok önnek. Most 43 éves, és gyakran jelentkezik nála égő érzés a gyomorszály környékén. Nem iszik sok alkoholt, hetente maximum kétszer 1-2 doboz sört. (Az anyukája gyomorrákban halt meg) Mit gondol? Lehet, hogy gyomorfekélye van?
    Nagyon régóta mondom neki, hogy vizsgáltassa ki magát, de eddig nem tette, mert fél a gyomortükrözéstől.
    Az a kérdésem, hogy létezik-e más módszer is ennek kiszűrésére, ami kevésbé fájdalmas?
    Kérem javasoljon valamit arra az esetre is, ha nem sikerül rávennem a kivizsgálásra! Ha egyáltalán nem inna alkoholt az segítene? Vagy kerülje a fűszeres ételeket? Valahol az is olvastam, hogy egyen sok banánt, mert az megvédi a gyomrot. Ez igaz?

    Válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelettel: Tóth Eveli

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Keressenek egy gastroenterologust, s ő tud ajánlani a mai álláspont szerint, ami kevésbé fájdalmas.
    Az alkohol csökkentése segíthet.
    üdvözlettel

  • Tisztelt Doktornő!

    5 hónapja szeretnénk kisbabát, sajnos eddig sikertelenül. A nőgyógyászom kért egy hormonvizsgálatot, ahol kiderült a TSH értékem magas: 5,095.
    Ekkor felkerestem egy endokrinológus szakorvost, aki további vérvizsgálat és pajzsmirigy ultrahang után megállapította,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Kedve sKérdező!
    Az én gyakorlatom a TSH 2 alatti legyen, ebben szívesen segítek a rendelésemen.
    Üdvözlettel
    Dr Bérczy Judit

  • Meddig lehet biztonságosan, mellékhatások nélkül szedni a Nexiumot vagy más PPI-t? Lehet évekig szedni? Igaz…

    Meddig lehet biztonságosan, mellékhatások nélkül szedni a Nexiumot vagy más PPI-t?
    Lehet évekig szedni?
    Igaz az, h lecsökkenti a Mg mennyiségét a szervezetben?
    Köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Az oki diagnózist kell felállítani, s akkor el lehet hagyni a PPi-t.
    Holisztikus szemléletű orvosként szívesen segítek ebben.
    üdvözlettel
    Dr Bérczy Judit

  • Kedves Doktornő! A betegtájékoztatóban az van írva, h reggel kell bevenni, de ismerőseim este szokták…

    Kedves Doktornő!
    A betegtájékoztatóban az van írva, h reggel kell bevenni, de ismerőseim este szokták bevenni, mert az orvosaik azt ajánlották. Mit tegyek?

    Pariet okozhat torokkaparást?

    Köszönöm!
    Anikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Lehet így is úgy is bevenni.
    igen a pariet okozhat ilyen panaszt.
    üdvözlettel
    Dr Bérczy Judit

  • TISZTELT DOKTORNŐ!45 ÉVES VAGYOK EGÉSZSÉGESNEK TÜNŐ.VISZONT VAN EGY DOLOG AMI AGGASZT.TÖBBFÉLE UH-ON…

    TISZTELT DOKTORNŐ!45 ÉVES VAGYOK EGÉSZSÉGESNEK TÜNŐ.VISZONT VAN EGY DOLOG AMI AGGASZT.TÖBBFÉLE UH-ON VOLTAMMÁR PL. HASI MELL. LÁB ÉS MINDENHOL RAJTA VAN HOGY APRÓ CYSTÁK VANNAK.A MÁJON PL 2CM-ES LÁTHATÓ. MINDEGYIK ORVOS AZT MONDTA NINCS OK AGGODALOMRA ELLENŐRIZTETNI KELL EZEKET. MOST VISZONT OLVASTAM ARRÓL HOGY A TOXOPLAZMA FERTŐZÖTTSÉGE IS BEFOLYÁSOLHATJA A CISTÁK KIALAKULÁSÁT IGY VÉRKÉPVIZSGÁLAT IS JAVASOLT LENNE EBBEN AZ ÍRÁNYBAN .IGM IGG. KÉRDEZNÉM AZ ÖN VÉLEMÉNYÉT ERRŐL AZ ESETRŐL. KÖSZÖNETTEL

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Kedves Kérdező!
    Amit felvetettaz egy lehetséges ok, tehát, ha ebben az irányban szeretne vizsgálódni, hepatológiai rendelésre jelentkezzen be.
    üdvözlettel

  • Tisztelt Doktornő! 24 éves egyetemista lány vagyok. Két éve kórházba kerültem,komoly oka nem volt,csak…

    Tisztelt Doktornő!

    24 éves egyetemista lány vagyok. Két éve kórházba kerültem,komoly oka nem volt,csak kivizsgáltak.Bár annyi kiderült,hogy a pajzsmirigyem túlműködött. Nem vettem komolyabban,hisz az orvosok sem mondtak semmi aggodalomra okot adó dolgot. Azonban néhány hónapja egyre furcsábban érzem magam. 10 kg-t hiztam,és napról napra fáradékonyabb vagyok.Fáj a fejem,a vesém, és egyre nehezebben nyelek,olyan mintha lenne valami a torkomban ami miatt folyamatosan nyeldesnem kell. Néha alig tudok megmozdulni,olyan mintha izomlázam lenne. Szédülök és a fülem folyton fáj és viszket belül. Nem tudok már az alapvető feladataimra sem koncentrálni úgy ahogy kéne. Egyfolytában aludnék. A látásom is romlott,homályosan látok néha és a szemem is viszket. Változó a hangulatom,néha jó kedvem van aztán hirtelen dühös leszek,aztán nagyon szomorú. Kérem adjon tanácsot,milyen vizsgálatokra lenne szükségem. Attól tartok hogy a környezetem azt hiszi a folytonos rosszulléteim miatt h csak beképzelem ezeket a dolgokat. segitségét köszönöm előre is!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Ismét érdemes a pajzsmirigy irányába vizsgálódni , forduljon endokrinológushoz.
    Üdvözlettel
    Dr Bérczy Judit

  • Tisztelt Doktornő! 39 éves skizofrén beteg hölgy vagyok, betegségemre a Risperdal Consta nevű depo…

    Tisztelt Doktornő!

    39 éves skizofrén beteg hölgy vagyok, betegségemre a Risperdal Consta nevű depo injekciót kapom már 3 éve. Az injekció egyik mellékhatása, hogy megemeli a prolactin szintet. A legutóbbi mért értékem, ami 1 hónappal ezelőtt lett mérve, 2777 mU⁄l volt. Ez az érték 5-szöröse a megengedettnek. Gyermeket szeretnénk a párommal, de valószínűleg a megemelkedett prolactin-szintem miatt 2 év alatt volt 2 vetélésem. Úgy tudom, hogy gyógyszerrel lehet csökkenteni a hormon szintjét, mégpedig Norprolac-kal. Szeretném megkérdezni, hogy a pszichotikus betegségemre kapott Risperdal Consta injekció mellett biztonsággal szedhető-e esetleg a Norprolac, nincs-e olyan összeférhetetlenség a két gyógyszer között, ami esetleg káros hatással lenne az egészségemre nézve? Ugyanis nagyon félek attól, hogy mivel mind a két gyógyszer az idegrendszerre hat, ezért kiszámíthatatlan következményei lehetnek esetleg ha mind a kettőt szedem. Szeretnék megnyugtató választ kapni, hogy ne legyen bennem rossz érzés.

    Doktornő válaszát előre is nagyon köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    kedves Kérdező!
    Elméletileg és a gyakorlatban is lehetséges kezelni a hyperprolactinemiat, de ehhez személyesen kell endokrinológussal konálni és részletes kivizsgálást csinálni.
    Üdvözlettel
    Dr Bérczy Judit

  • Kedves Doktornő!

    Az a kérdésem, hogy a tejfogyasztás káros-e a szervezetre ill mennyiben befolyásolhat bármilyen folyamatot?
    Azért kérdem, mert válaszaiban erre rendszerint rákérdez a doktornő.
    Jómagam nem szeretem a tejtermékeket, a tejtől szinte rosszul vagyok pár órával… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    kEDVES kérdező!
    Igen a tej megemésztés e tökéletlen, sok nyálka képzódik
    Energetikaila is előnytelen,
    2 éves kor felett a tej nem jól hasznosul.
    A tejtermékek is egyénileg változhatna:… Még több

  • Kedves Doktornő! Azzal a problémával fordulok önhöz, hogy most 2. hónapja , hogy nem jött meg a menstruációm,…

    Kedves Doktornő!

    Azzal a problémával fordulok önhöz, hogy most 2. hónapja , hogy nem jött meg a menstruációm, fogamzásgátlót szedek. A terhességet kizártam , mert megcsináltam 2 tesztet is. Tavaly már volt ilyen akkor voltam nőgyógyásznál , de azt mondta nem kell tenni semmit. Ez hormonzavar lehet?
    Meg elég sok sulyfeleslegem van szerettem volna tornázni, de mozgás után nagyon magas vérnyomást mértem. 214⁄80. Ezek is lehetnek hormonzavartól?
    Köszönöm a válaszát. Angéla

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Kedve sAngéla!
    feltétlen csináltasson nőgyógyászati UH-t.
    A TSH vizsgálata is javasolt vérből.
    Endokrinologushoz is forduljon,a rendelésemen szívesen segítek( 3040907999)
    ÜDVÖZLETTEL
    dR bÉRCZY jUDIT

  • Szeretném kérdezni hogy vérvételen voltam és a GGT 115, GPT 62, húgysav430,lett ez mit jelent tényleg…

    Szeretném kérdezni hogy vérvételen voltam és a GGT 115, GPT 62, húgysav430,lett ez mit jelent tényleg hepatitiszem van ? válaszát előre is köszönöm:Golyó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Ezek az értékek a máj megterhelését mutatják, az ok egyike a hepatitis lehet, de fontos a pontosítás, feltétlen forduljon orvohoz.

  • Tisztelt Doktornő! Férjemmel(Ő 32 és 26) néhány hónap kihagyással próbálkoztunk a babával sikertelenül.Volt…

    Tisztelt Doktornő!

    Férjemmel(Ő 32 és 26) néhány hónap kihagyással próbálkoztunk a babával sikertelenül.Volt azonban pár hónap kihagyás, Lyme-kóros lettem egy kullancscsípéstől két hónapig antibiotikumot kaptam, és utána még 3 hónapot pihentettük hogy tisztuljak a gyógyszerektől. Szeptember óta abbahagytuk a babatervezést mert tanítói állást kaptam így jelenleg későbbre tervezzük a gyermekvállalást. Menstruációm egy éve rendszeres, érzem a középidőt, így napra pontosan meg tudom mondani a ciklus első napját. Átlagos ciklushossz 34 nap.Fogamzásgátlót 4 éve nem szedek.Viszont felfigyeltem arra, hogy egy év alatt 14 kg-ot híztam164 cm⁄60 voltam) úgy hogy nem vagyok édességpárti,nem fogyasztok kenyeret csak maximum heti két szeletet vagy még annyit sem, kávét nem iszok, tejet is nagyon ritkán nagyon keveset. Csak szénsavmentes vizet iszok október óta. Februárban már 74 kg voltam, elmentem orvoshoz a hirtelen hízás miatt és a TSH-m eredmény: 4,28. Az orvos azt mondta az eredményeim kiválóak, és tanácsot adott hogy fogyókúrázzak, ne egyek kenyeret, édességet amit eddig sem ettem. Életvitelem változatlan, reggelizek, ebédelek, vacsorázok, testnevelő tanár vagyok így a rendszeres testmozgás sem hiányzik, tudom hogy ez is elengedhetetlen. Most viszont többen megjegyzik hogy fogytam, és mérlegre állva egy hónap alatt 6 kg mínuszt mutatott. Nem értem mitől hiszen mindent ugyanúgy csinálok. Elképzelhető hogy mégiscsak van valami a pajzsmirigyemmel?Elképzelhető hogy ezért nem estem teherbe?Mert több helyen is azt olvasom hogy a TSH-nak 2 alatt kellene lennie!Elnézést ha értelmetlenségekkel zavartam, de hátha valóban csak ennyi az oka hogy még nem vagyok anya.
    Köszönettel: Ildikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Kedves Ildikó!
    A pajzsmirigy működés támogatás fontos lenne, a TSH érték alapján.
    Hogy ez személyre szabva milyen legyen szívesen segítek a rendelésemen .
    üdvözlettel
    Dr Bérczy Judit

  • kedves dr no , nem egészen ide tartozo kerdes de ontol szoktam kerdezni es mindig kedvesen gyorsan…

    kedves dr no ,

    nem egészen ide tartozo kerdes de ontol szoktam kerdezni es mindig kedvesen gyorsan ir,elnezest de nincs ekezetem,kb tobb mint egy hete esemeny utani tablettät vettem be.sajnos en alapbol nem szedek fog gätlot mert pär eve szedtem es mindig migrenem volt meg a Läbaim fäjtak.de az mondjuk eleg eros is volt a diane 35.mivel ezt muszaj volt bevenni ,bevettem,utana is ereztem ilyen furat de lehet csak bekepzeltem,azthiszem multhet hetfo vettem be.ön szerint mennyi az ido mire ez a tabletta kiurul a szervezetbol??leginkabb attol felek nem e kapok trombozist...nem vagyok ugy tudom hajlamos,28 eves vagyok,nem cigizek csaladba se volt sose,csak neha erzem hogy a läbszärom mintha fäjna,szerintem a gyogyszertol.
    de gondolom ha vkinek egy fog gätlo trombozist okozna az mär lett volna nem?csak mivel ez az esemeny utani eleg eros ,ugy tudom egy havi adagot ilyenkor bevesz az ember .de gondolom masfel het utan mär kiurult volna nem?egyebkent mitol fäj a läb ilyenkor ? fura mert nok ezrei szednek,megsem erre panaszkodnak.
    koszonettel
    csak kicsit aggodtam hogy nem szeretnek trombozist,de ezt muszaj volt bevennem,nem akartam terhes lenni
    koszonettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Kedves Kérdező!
    A kiürülés kb 7-10 nap islehet.
    Amennyiben még mindig fáj a lába, angiológushoz forduljon.
    üdvözlettel

  • KEDVES DOKTORNŐ.ÉN EGY 36 ÉVES NÖ VAGYOK.ÉS KÖRÜLBELÜL 10-12 ÉVE DUBIN JONSON SZINDROMÁT ÁLLAPÍTOTTAK…

    KEDVES DOKTORNŐ.ÉN EGY 36 ÉVES NÖ VAGYOK.ÉS KÖRÜLBELÜL 10-12 ÉVE DUBIN JONSON SZINDROMÁT ÁLLAPÍTOTTAK MEG NÁLAM.AZ LENNE A KÉRDÉSEM,HOGY MILYEN BETEGSÉG EZ VOLTA KÉPPEN?ÉS NINCS E VALAMILYEN GYÓGYMÓD VAGY GYÓGYSZER RÁ?LEHET-E GYERMEKET VÁLLALNI?VAGY NAGY KOCKÁZATTAL JÁR?NAGYON SOKFÉLE VIZSGÁLATON ÁTESTEM MÁR:MÁJBIOPSZIÁT IS CSINÁLTAK V
    ÁCON.NINCS-E VALAMI AMI A MÁJ REGENERÁLÓDÁSÁT SEGÍTENÉ? KÖSSZÖNETTEL:ERIKA.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    kedves Erika!
    A Dubin-Johnson-szindróma ritka, autoszomális recesszív módon öröklődő hyperbilirubinaemia (emelkedett bilirubinkoncentráció), melyet a glükuronsavval konjugált bilirubin gátolt biliaris kiválasztása, s a bilirubinnak a vérpályába történő visszaáramlása hoz létre
    Az alkohol, fogamzásgátlók, illetve a terhesség is ronthatja az állapotot.
    Önnél milyen panaszok miatt került sor a vizsgálatokra,
    üdvözlettel
    Dr Bérczy Judit

  • Kedves Doktornő! 25 éves vagyok, 9 éve szinte megszakítás nélkül szedek fogamzásgátlót. Most éppen…

    Kedves Doktornő!

    25 éves vagyok, 9 éve szinte megszakítás nélkül szedek fogamzásgátlót. Most éppen dienille-t. Természetes úton rendszeres ciklusom sosem volt. Azzal fordultam nőgyógyászhoz, hogy nagyon keveset vérzek az utóbbi időben a gyógyszerszünetben. Ultrahangos kivizsgálás és hormoteszt alapján az orvos PCOS-t állapított meg.
    A hormonteszt eredménye a következő,mely fogamzásgátló szedése mellett történt (a német nőgyógyászom szerint az eredmény így is megbízható, a modern módszereknek köszönhetően, azaz nem számít a fogamzásgátló):

    Lutein hormon: 5,6
    Foll. Stim. Hormon: 3,6
    Oestradiol: 35,3
    Progesteron: 0,45
    Prolactin: 15,61
    Sex.horm.bind.glob: 225,30
    Testosteron: 0,39
    Szabad androgenindex: 1

    Terheléses cukorvizsgálat alapján: látens cukorbetegséget állapítottak meg, mely kezelést nem igényel.

    A nőgyógyászom, akinek endokrinológia a szakterülete, az Androcur 10 tabletta szedését javasolja 3 hónapig.

    Egyelőre nem tervezek gyermekvállalást, de kb. 3 év múlva már aktuális lenne.

    Kérdésem: érdemes most hormonterápiába kezdeni? Befolyásolja a 3 év múlva esélyeimet a mostani kúra?
    Olyan külső tünetem (hajhullás, szakáll..) nincs, ami indokolttá tenné a hormonkezelést. Túlsúlyos sem vagyok, sőt kifejezetten vékony testalkatú.
    Az orvos szerint, ha most rendberakjuk a hormonháztartásomat, akkor növeljük az esélyeimet a majdani gyermekvállaláshoz.

    Másik nőgyógyászokat is megkérdeztem, de a fogamzásgátló elhagyását egyik sem javasolta, viszont a hormonkezelésről megoszlanak a vélemények.

    Válaszát előre is köszönöm!

    Üdvözlettel,
    Viktória
    Németországból

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Kedves Viktória!
    Fogyaszt-e tejet, szereti-e , illetve mennyire fogyaszt édeséget, csoki, süti, tészta, pizza, milyen a vércsoportja?
    Mennyi folyadékot, milyet fogyaszt?
    Üdvözlettel

  • Kedves Doktor Nő! Az lenne a kérdésem, hogy Euthyrox 125mg mellett a TSH értékem magasabb volt a megengedettnél.…

    Kedves Doktor Nő!

    Az lenne a kérdésem, hogy Euthyrox 125mg mellett a TSH értékem magasabb volt a megengedettnél. Akkor most csökkenteni kell az adagomon vagy növelni kell? Ebbe mindig bele keveredek, a háziorvosom csökkentette 100mg-ra.

    Köszönöm a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Kedves Kérdező!
    Az adagot emelni kell, ha a TSH nő.
    üdvözlettel
    Dr Bérczy Judit

  • Kedves Doktornő! Pajzsmirigy alulműködésem van. L-Thyroxint 50 mg-ot szedek felválltva egyik nap 1.5…

    Kedves Doktornő!
    Pajzsmirigy alulműködésem van. L-Thyroxint 50 mg-ot szedek felválltva egyik nap 1.5 szemet másiknap 2 szemet szedek , kezelve lement Tsh:0.926 , Ft4:19.8-ra. Pár hete derűlt ki,hogy 8 hetes terhes vagyok. Kérdésem az lenne,hogy én magamtól Elevit vitamint kezdtem el szedni,de nőgyógyászom azt mondta,hogy a Femibion 800 -at kellene ,hogy szedjem. Utána olvastam és abba van jód ,májusba kell mennem endokrinológia kontrollra. Mit tanácsol Doktornő?Előre is köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Szedheti a femibiont , és a gyógyszert, de egy hó múlva vérellenőrzést( TSH) szükséges végezni.
    Üdvözlettel