A betegek kérdései (4207)

  • Tisztelt Doktornő! Ma megállapították,hogy kisfiam krónikus motoros vagy vokális tick zavaros.szerencsére…

    Tisztelt Doktornő!
    Ma megállapították,hogy kisfiam krónikus motoros vagy vokális tick zavaros.szerencsére gyógyszer nem kell neki.Most 7éves.sok kérdés kimaradt és az egyik legfontosabb,mit tudok tenni,hogy ne erősödjenek a tünetek?kell vinnem pszichológushoz vagy keressek pszichiátert aki figyel rá?Édesapját nem szereti,nem akarja látni,akarata ellenére láthatási joga van az apának,ez befolyásalhatja a tüneteket?ez ellen van valami megoldás?ez tartós betegségnek számít?elnézést a sok kérdésért,de csak annyit tudok róla,amit a neten most utána olvastam
    Köszönöm szépen

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Kérdező!

    Általában hosszabb lefolyásu, rendszeresen követni javasolt pszichiaternek a tünetek alakulását, szükség esetén gyogyszeres kezelés is szóba jön. Pszichologiai kezelés valoszinüleg segit kisfiának a problémái megoldásásban, feldolgozásásbann.

    üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Kedves Doktornő, Nem vagyok benne biztos, az orvoslás melyik területére tartozik az alábbi probléma,…

    Kedves Doktornő,

    Nem vagyok benne biztos, az orvoslás melyik területére tartozik az alábbi probléma, ha nem neurológia, kérem segítsen kinek írhatok ezügyben.

    Szerencsére nem túl gyakran történik a következő velem, de amikor igen, akkor elég ijesztő: Alvás közben, vagy elalváskor hirtelen úgy érzem nem kapok levegőt, és ilyenkor nem tudom kinyitni a szemem, annak ellenére, hogy közben ébren vagyok, érzékelek magam körül mindent. Ilyenkor próbálom mozgatni az ujjaimat, mert ez az egyetlen módja annak, hogy "felébredjek", kinyissam a szemem. Ez nehezen sikerül, közben azt érzem, hogy mindjárt megfulladok.
    Legutóbb akkor történt ez velem, amikor épp masszíroztak, a masszőr elmondása szerint a légzésem normális volt. Ő azt hitte rosszat álmodtam.
    De többször előfordult, hogy volt mellettem valaki, és csak úgy sikerült kijönni ebből az állapotból, hogy sikerült nyöszörgő hangokat is kiadnom. Ezt tudatosan csináltam, mivel úgy éreztem nem bírom mozgatni az ujjaimat, és tudtam, ha sikerül így felkeltenem a mellettem fekvőt, ő majd fel tud rázni.

    Mi ez a jelenség? Mit tehetek ellene? Nem hiszem, hogy lenne értelme valami alvásklinikára elmenni, hiszen nem történik meg minden este. Stresszel nem tudom összefüggésbe hozni, az utóbbi pár hónapom stresszmentes volt, mégis jelentkezett ez a dolog.

    Örülnék a tanácsának.

    Köszönettel,

    Anikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Anikó!

    bennem az alvási paralizis gyanuja vetődik fel, annak ellenére, hogy ritkán jelentkezik mégis csak keressen fel alvásszakrendelést. Az alvás és polygráfiás vizsgálatokból remélhetőleg konkrétabb véleményt tudnak adni.

    üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Kedves Doktornő! szeretném tudni én most kaptam scippa 0.5 gyógyszert amit nem szedek mivel nemérzem…

    Kedves Doktornő! szeretném tudni én most kaptam scippa 0.5 gyógyszert amit nem szedek mivel nemérzem magam rosszúl. van mikor azt érzem hogy a szivem be dobogosodik. 6 hónapig szedtem a coaxilt de leállították. xanaxot 0.5 szedek 15 éve este 1-et alvásra. ha idegessebb vagyok 2x felet veszek napközben. szedek még nebibetát 5mg-ból negyedet meg aspirin protektet. kérem segítségét hogy szedjem -e a scippát? vagy mit tegyek?1 éve mindig bepánikoltam depis voltam de a coaxil lehet segített? mindig rosszul voltam felment a pulzusom gomboc volt a torkomban alig kaptam levegőt szédültem fejem fájt remegtem de közben klimaxolok is most voltam gyógykaparáson 2 éve nem volt meg most meg meg jött. kérem szives válaszát hogy mit tegyek? köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Valéria!

    Most is azt tudom jav asolni, hogy kezelőorvosával beszélje meg a gyógyszer elhagyásást vagy szedését. Látatlanban nem adhatok konkrét javaslatot. Önkényesen kihagyni, vagy rendszertelenül szedni nem javasolt.

    üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Tisztelt DoktorNő! Korábban már írtam Önnek a tartósan, évek óta magas CK eredményeim miatt. Ezúton…

    Tisztelt DoktorNő!

    Korábban már írtam Önnek a tartósan, évek óta magas CK eredményeim miatt. Ezúton is köszönöm a válaszát. Túl vagyok a neurológiai vizsgálaton, ahol - az Ön véleményével egyezően - EMG-ENG vizsgálatra küldtek.
    Az ambuláns lapom alapján a fizikális vizsgálat alapvetően rendben volt, ami kérdésként merül fel bennem az az alábbi:

    "Testszerte, szimmetrikusan egyenlő kp.-nél jelentősen hyporeflexiás FTVi ill. csaknem areflexiás patellák és areflexiás achillesek mko. Plantaris ingerre triflexiós válasz."

    Az orvost sajnos nem tudtam megkérdezni a jelentésről, mivel már itthon olvastam. Kérem szíves segítségét az idézett rész jelentéséről, illetve arról, hogy ez a hypo- ill. arreflexia (és a triflexia) utal-e valamilyen betegségre? Feltételezem nem tekinthető normálisnak, ha nincsenek meg ezek a reflexek.

    Köszönettel várom válaszát!
    Peti

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Peti!

    Előfordulhat minden betegség nélkül, hogy szimmetrikusan renyhék a reflexek, ez még önmagában nem kóros de figyelmeztető lehet. A triflexios reflex talpi ingerre - valószinüleg élénk védekezés az ingerre - nem feltétlenül kóros. A vizsgálatot végzőnek kell az eredményt a klinikummal összevetve értékelni. Ne ragadjo n ki elemeket, téves következtetésre juthat.Többet vizsgálat után tud majd.

    üdvölettel: Dr Nagy Judit

  • Tisztelt Doktornő! 1 Hónapja fáj a derekam amely kiterjed a fenekemre és a jobb combomra. Reumatológiai…

    Tisztelt Doktornő!
    1 Hónapja fáj a derekam amely kiterjed a fenekemre és a jobb combomra.
    Reumatológiai kezelésem folyamatban van.
    Magas volt a CK LDH és Vérsejtsüllyedésem valamint a Reumatológiai kezelések nem hatnak sőt rosszabbodik a derekam olyannyira hogy a felső lapockámig kiterjedt a fájdalom a gerincoszlop mentén.
    Nos a kérdésem az lenne hogy nem lehet hogy idegi alapon fáj mindenem?
    Az orvosom azt a diagnózist adta hogy Myalgia Paravert
    Az interneten tájékozódtam és ott azt írják a magas CK LDH és Vérsejtsüllyedés Autoimmun Izomgyulladás jele.
    Mostanában volt pszihiátriai kórházi kezelésem.
    Gerincröntgenem melyet a korházban csináltak annak eredményében a zárólemezeken apró schmorl csomókat találtak valamint van egy enyhe gerincferdülésem. és az L V-ös csigolya beljebb ül.
    Tisztelettel:Dani

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Dani!

    Látatlanban nem tudom egyértelmüen véleményezni, idegi feszültség befolyásolhatja izmai állapotát, igy izomfájdalmat tarthat fenn.
    ha derékfájása nem szünik neurologiai vizsgálata javasolt.

    üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Kedves Doktornő! Az alábbi problémámban kérem szíves segítségét, elnézését, ha nem a neurológia területét…

    Kedves Doktornő!

    Az alábbi problémámban kérem szíves segítségét, elnézését, ha nem a neurológia területét érinti a kérdésem. Ez év februárban a háziorvoshoz fordultam, mert begyulladt a torkom egy picit. Az orvos egy "A" betűvel kezdődő 500 mg-os, 3 db-os tablettát írt fel, amelyről addig még nem hallottam (a nevét sajnos elfelejtettem). 3 napig kellett szedni, sok hatását nem éreztem. Pár nap múlva visszamentem, ekkor azt mondta, hogy nem ír fel mást, bár még nem jöttem teljesen helyre. Azóta is azzal küzködtem, hogy állandóan hol jobban, hol csak picit fájt a torkom, ill. folyamatosan meg volt duzzadva a torkomban a nyirokcsomó bal oldalt. C vitamint szedtem, Strepsils-el kezelgettem, általában hatott. 1-1,5 hete a füleim elkezdtek pattogni néha. Kb. 4-5 napja elkezdett egyre jobban fájni a torkom, már jobb oldalon is kezdett megduzzadni a nyirokcsomó és egyre erősödött a fülem "pattogása" is. Tegnapra ezek a tünetek állandósultak, hőemelkedésem lett és este felé ahogy balra hajtottam a fejem, hirtelen élesen belenyilallt az agyamba bal oldalon fent, ami egyre többször ismétlődött. Éjszaka sem aludtam jól, elég élesen nyilallt a fejem, amikor felkeltem. Ma de. a fül bedugulása, pattogása mellett erősödött a fejembe (pontosabban az agyamba) történő nyilallás, már jobb oldalon is megjelent, majd középpen a homlokomnál is. A torkom be van gyulladva, de nem fáj, és a fül bedugulása, pattogása mellett ez a váratlan helyzetekben történő erős, éles, hasító nyilallás volt jellemző az agyam bármelyik részében. Pl. ha egy poharat ittam ki, akkor ahogy hátra hajtott a fejemet úgy jött hirtelen a nyilallás. És ahogy beszélek akkor is egy tompa nyomást érzek a fejemen felül. Nem ütöttem be a fejem, ezért ezt a tünetet nagyon furcsállom. Kábultság, tompaság, fejfájás jár még vele együtt. Emellett gyengének és elesettnek is érzem magamat. Du. rendelt a háziorvosom, aki ahogy elmondtam a tüneteket egyből vérnyomásproblémára gondolt (alacsony), ill. megállapította, hogy be van gyulladva a torkom. (Sem a fül, sem a fejfájás tüneteivel nem foglalkozott). Augmentin Duo-t írt ki napi 2X1, 1 hétig. Kérdésem az lenne, hogy mivel inkább a fejem tetejénél érzem ezeket a tüneteket és nem a fülem környékénél elképzelhető lehet-e egy agyhártyagyulladás, mivel nem sikerült lényegében február óta kigyógyulnom a torokgyulladásból? Átterjedhettek a vérárammal a bacilusok az agyba? Hova forduljak ezekkel a tünetekkel? Köszönöm, hogy elolvasta a levelelemet. Minden jót kívánok! Krisztina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    kedves Kérdező!

    Vakloszinüleg fülkürt hurut okozza a füle pattogását, bedugulásást, fül.orr.gégészt keressen fel. Torokgyulladása rendeződése után meg fog szünni, valoszinüleg a fejfájása is.

    üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • kedves Doktörnő! Szeretném kérdezni a scippa pánik gyógyszert írták nekem jól vagyok és nem veszem be.…

    kedves Doktörnő! Szeretném kérdezni a scippa pánik gyógyszert írták nekem jól vagyok és nem veszem be. 6 hónapig szedtem a coaxilt most csak xanaxot szedek 0.5-öst 2xfelet meg este 1-et. szükséges-e szednem a scippa gyógyszert ön szerint? 5mg-os a scippa köszönöm3

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Kérdező!

    Ezt kezelőorvosával beszélje meg, önkényes gyogyszerelhagyás veszélyeket rejthet magában.

    üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Kedves Doktornő! Összefügghet e a fülzúgás és a hypersomnia,pl közös vascularis vagy agyi eredettel?…

    Kedves Doktornő!

    Összefügghet e a fülzúgás és a hypersomnia,pl közös vascularis vagy agyi eredettel? Sokáig küzdöttem azzal a panasszal,hogy teljesen mindegy hogy 6 vagy 9 órát aludtam,másnap törödött és álmos voltam,koncentráló képességem gyengült.Amint abbahagyom a Cavinton vagy más értágitó szedését a fülzúgásra,akkor napokon belül ismét ez jelentkezik.Orvosomnak még nem számoltam be az álmosságról.Amint javul az agyam vérellátása egyből javul minden.Neurologiára évente járok ellenőrzésre,az alváspanaszomról még nem számoltam be.

    Kérdésem ezenfelül,hogy elképzelhető-e hogy a psychostimuláns hatású gyógyszer mintegy beállitja a cirkadián ritmusomat,ezért múlnak el a tünetek.

    Segitségét előre is megköszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Kérdező!

    Közvetlen összefüggés nincs, az agyi keringésjavitók fokozhatják az éberségi szintet, igy alvásigénye csökkenhet.
    Alvászavara miatt alvásszakrendelést keressen fel.

    üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Tisztelt Doktornő! Egy olyan gondal küzdök amely nagyon aggasztó.A 7-éves kislányom egy ideje nem igazán…

    Tisztelt Doktornő!
    Egy olyan gondal küzdök amely nagyon aggasztó.A 7-éves kislányom egy ideje nem igazán eszik rendesen sőt mostanság igen keveset eszik és bizony igen csak fogy most 16kg a 24kg-ról.Ifyekezdtem a kedvére főzni de sajnos az sem segít megváltoztatni az evés problémát.Ezért szeretnék tanácsot kérni mit tehetek vagy hogyan változtassak a helyzeten!?Köszönöm előre is a válaszát illetve a figyelmet.
    Üdv Alíz

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Kérdező!

    Mielőbb gyermekgyogyászati vizsgálatra vigy e el kislányát, ill. gyermekpszichiatriai vizsgálat is szóba jöhet.

    üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Tisztelt Doktornő! A Lyme kór járhat-e olyan lefolyással hogy a térd felett jelenik meg folt,ami azonban…

    Tisztelt Doktornő!

    A Lyme kór járhat-e olyan lefolyással hogy a térd felett jelenik meg folt,ami azonban nem állandó,hanem élénkvörösen előtűnik,majd pár percen belül már nem észlelhető? Mindkét térd érintett ilyenkor. Emellett koncentrációm is gyengült.Olvastam hogy nagyon változatos lefolyású betegség,csak nem tudom hol kezdjem a kivizsgálást gyanú esetén.

    Elég a kimutatásához a vérvétel,vagy likvort is néznek? A központi idegrendszeri melléktünetek mennyire gyakoriak?

    Nagyon köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    kedves Kérdező!

    Háziorvosát keresse fel, aki ha szükségesnek látja infectologiara küldi.

    üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Kedves Dr. Nagy Judit! Olyan problémám van, hogy mostanában túlságosan érzékeny lettem: mindenen sírni…

    Kedves Dr. Nagy Judit!

    Olyan problémám van, hogy mostanában túlságosan érzékeny lettem: mindenen sírni kezdek, különösen olyan helyzetben, amikor érzelmileg érintett vagyok, de kifejezetten csak pozitív, örömteli helyzetekben. Ha valaki megdicséri a gyerekeimet, ha valakit felköszöntök, ha valakinek megköszönök valamit, vagy ha csak valaki pozitívan nyilatkozik bárkiről. Rém kellemetlen, hogy pont akkor sírom el magam, amikor inkább mosolyogni akarok, és sem én, sem a környezetem nem érti a viselkedésemet.
    Azt vettem észre, hogy önkéntelenül kerülöm a pozitív megnyilatkozásokat, és inkább mindig keresek valami kifogásolnivalót, valami helyteleníteni valót, hogy ne pityeregjem el magam, de ez meg nem én vagyok, utálom, hogy ilyenkor megbántom a másik embert, és nem tudom kifejezni őszintén a pozitív véleményemet, és minden örömteli helyzetet tönkreteszek.
    Különösen húsba vágó az egész kérdés, mert gyerekekkel, emberekkel dolgozom.

    Tudna valamit tanácsolni?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Kérdező!

    Pszichologust keressen fel, hosszabb ideig félő, nem tudja majd kikerülni ezeket a helyzeteket, különösen ha munkakörével ütközik.

    üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Tisztelt Doktornő!Tegnapi nap folyamán már írtam önnek.Köszönöm a gyors valaszat.A kisfiam akki 7 éves…

    Tisztelt Doktornő!Tegnapi nap folyamán már írtam önnek.Köszönöm a gyors valaszat.A kisfiam akki 7 éves a kisfiam aki allandoan tikkel és tiapridalt írtak neki.Nem nagyon érezzük a hatást.Folyamatosan morog.3.napja szedjük ma.3szor 0,5el kell adjam.Mar hatnia kellett volna?Nagyon aggódom,h eddig semmi javulas.Üdv.Béva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Béva!

    Három nap alatt nem szünnek meg a tünetek, legalább 1-2 hetet még várjon, ha nem javul, kezelőorvossal beszéljen.

    üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Kedves Doktornő! Egyetemista lány vagyok. Elég stresszes vagyok, sokmindent túlaggódom, és már folyamatban…

    Kedves Doktornő!
    Egyetemista lány vagyok. Elég stresszes vagyok, sokmindent túlaggódom, és már folyamatban van hogy pszichológust felkeressek.
    De szeretnék kérdezni Öntől.
    Utóbbi időben, már majdnem egy éve, de erősebben az utóbbi kb hónapban nagyon fáradt vagyok. Hiába alszom, fáradtan ébredek és nehezen alszom el, sokszor nyugtalanul alszom. A szemeim nagyon fáradtak, szárazak és délutánra már összeszűkülnek, és hunyorognom kell. Sok számítógéptől lehet gondolom, de ha nem használom akkor is így van.
    A héten pedig, és ma is, többször érzem, hogy kóvályog a fejem, ha tanulni olvasni próbálok attól is úgyérzem megszédülök, de ezt nehéz megfogalmaznom, olyan bizonytalanság-érzés talán amivel le tudnám írni. Gyengének érzem magam, és leragad a szemem.
    Voltam szemésznél pár napja, ott azt mondták, egészséges a szemem, annyi van csak, hogy egyik szemem 1, másik 0,5 -rövidlátó.
    De nagyon aggódom, mitől lehetnek a panaszok, a fejem "Kóválygó" érzése mellett a tarkómban és a fejem hátulsó részében érzek feszülést, nyomást.
    Vérnyomásom , megmérve nem pontosan emlékszem, 115 ⁄ 80 v 70 körül, állítólag normális.
    Nagyon félek mi lehet a baj, félek én is az agydaganat lehetőségétől, vagy nem tudom mi lehet velem, de nem érzem jól magam.
    Ön mit tanácsol, és mit gondol?
    Mit kéne tennem hova kéne menjek milyen vizsgálatra?
    Köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Kérdező!

    Kimerültség okozhatja panaszait. Lazitson, sportoljon, tornázzon, sétáljon...táplálkozzon megfelelően, aludjon lehetőleg eleget, lehetőleg még vizsgaidőszak előtt és alatt.

    üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Kedves Doktornő! Az előbb véletlenül kihagytam egy betűt, gondoltam leírom azt a részt mégegyszer.…

    Kedves Doktornő!

    Az előbb véletlenül kihagytam egy betűt, gondoltam leírom azt a részt mégegyszer. Tegnap és ma nem tudtam nagyot ásítani, pedig kellene. Ez lehet pszichésen is, nagyon-nagyon sokat szorongok mostanában. Tüdőgyógyászaton kb 1,5 hnapja voltam és negatív volt a röntgenem , a légzésfunkcióm is élettani értéket mutattak.

    Köszönettel: Mónika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Már válaszoltam. N.J.

  • Kedves Doktornő! Csatolom az eddigi levelet, amit eddig küldtem Önnek! Előző levelem: Kedves…

    Kedves Doktornő!

    Csatolom az eddigi levelet, amit eddig küldtem Önnek!
    Előző levelem:

    Kedves Doktornő!

    Már többször írtam Önnek ezzel a leletemmel kapcsolatosan és nagyon köszönöm és hálás vagyon Önnek a segítségéért. Ez volt a koponya MR leletem:

    A középvonal megtartott, nem doskocalt. Az extracerebralis liquorterek normális tágasságúak. A IV. kamra és a supratentorialis kamrarendszer közpállású, szimmetrikus, normális tágasságú. A sella-tájék, kisagy-hídszöglet, cranio-cervicalis átmenet MR képe szabályos. A corpus pineale régiójában kb. 10 mm nagyságú éles kontúrú cystosus képlet figyelhető meg, térszűkítő hatás nélkül. Mindkét oldalon a trigonum régiójában néhány 2-4 mm nagyságú hyperintens góc látszik T2 jellegű méréseken. Az agyállományban egyéb körülírt, biztosan kóros eltérés nem látszik. A diffúzió súlyozott mérésén kórjelző eltérés nem ábrázolódott.

    Mindkét oldalon az intracranialis arteria carotis interna, a circulus Willisii-t alkotó erek lefutása szabályos. Az ábrázolódott ereken körülírt stenosis, occlusió, aneurysma vagy , vascularis malformacio nem látszik. A jobb oldali arteria cerebri posterior embrionális jellegű, vérellátását az arteria carotis interna felől kapja.

    Az orbiták, orrmelléküregek vizsgálati síkokba került területein durva kóros eltérés nem látható.

    Vélemény: A látható diszkrét fehérállományi laesiok MR morfológiája nem specifikus, klínikai jelentúségük kérdéses. Cystosus eltérés a corpus pinale régiójában.

    Elküldtek szemészeti vizsgálatra is, melynek ez lett az eredménye:

    Vízus: J.-0,50 sph=1.00cy 80% 1,0 B.-0,75 sph=1.00cy 85% 1,0 Pd:62.
    Törőközegek: Tiszták
    CFF: J: 43 HZ B: 43 HZ
    Látótér: Mindkét oldalon ép határok.
    Szemfenék: Papillák éles határúak, színük nívójuk rendben. Maculák épek, érrendszer rendben.
    Tensió: Jó
    Diagnózis: Myopia. Astigmia.

    TERÁPIA: Szemészeti szempontból akkut teendőt nem igényel. A fenti korrekció viselése javasolt.
    Orhthalmoneurológiai szempontból kórjelző elváltozás nincs.

    Negatív VEP vizsgálatom volt. Azrt voltam MR-en, mert elfelejtettem tárgyanak a nevét.

    Azt szeretném kérdezni, hogy nyáron midnen nap 20 km-t kerékpároztam, kevesebbet ettemígy sikerült 12 kg-t lefogynom, DE AZÓTA HA felállok megszédülök, zsong a fejem néha és van yolan nagyon ritkán, mikor felállok, hogy elsötétül elöttem egy pillanatra minden.
    1. Ez a hirtelen fogyástól van vagy leehet sclerozis multiplex tünete is?
    2. Volt velem néha oylan, hogy más szót mondtam ki, mint amit akartam.
    3. Néha oylan érzés van a kezemben, mintha feszülnének, de csak amióta sokat idegeskedek.
    Nagyon félek, nehogy sclerozis multiplexem legyen. Mostanában rengeteget idegeskedtem.
    kb 1 hónap múlva megyek kontroll MR-re, a tavalyi változást nme mutatott. A hátam már 1,5 hónapja fáj. nem múlt el.

    Tegnap és ma oylan gondom van, hogy oylan mintah nem tudnék elég nagy levegőt venni, és nemt udok rendesen ásíatni. Ez lehet a szorongástóL? Nagyon aggódok.
    Köszönöm a segítségét: Mónika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Mónika!

    Igen, lehet szorongástól az ásitási probléma. A felálláskor jelentkező szédülés szintén nem tekintendő kórosnak, igyekezzen pihenni, lazitani, sprtolni... meg fognak szünni panaszai.

    üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Tisztelt Doktornő! A kisfiam 7 éves első osztályos.Állandóan ticcel,hol ilyen,hol olyan formában.Pislog,ugrik,szipog…

    Tisztelt Doktornő!
    A kisfiam 7 éves első osztályos.Állandóan ticcel,hol ilyen,hol olyan formában.Pislog,ugrik,szipog ,köhög,tátog,most éppen morogEddig mindegyik 2 hétig tartott majd szünetelt,de most folyamatosan csinálja.Jártunk pszichiáternél,aki tiapridalt írt fel.Most kezdük el szedni 2 napja.A kérdésem az lenne,hogy ezek a tünetek mikor enyhülnek a gyógyszer hatására?Mert most csak jobban morog.
    Köszönöm,ha válaszol.
    Üdv:Béva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Béva!

    Néhány nap után- dozistól függöen- javulnak a panaszok.

    üdvözlettel:Dr Nagy Judit

  • Tisztelt Doktornő! Elnézését kérem,levelem kissé hosszabb lesz.7éves a kisfiam,férjem miatt két éve…

    Tisztelt Doktornő!
    Elnézését kérem,levelem kissé hosszabb lesz.7éves a kisfiam,férjem miatt két éve asztmát kapott.Azóta nem találkozhatott vele,jelenleg is per van.Tavaly volt úgy,hogy egyszer látja,de ismét asztmás rohama lett.Járok vele pszichoszomatikus tünetek miatt pszichológushoz.Kirendeltek igazságügyi szakértőt,ami nem lenne baj,de megtudtuk,hogy kedves apuka is ott lenne.Kisfiam fél órát sírt este,hogy ő akkor nem megy.Muszáj elvinnem.úgy nyugtattam meg,hogy a szakértőt kihívom az autóhoz és beszélje meg vele az érzéseit,hogy nem akar bejönni.Ezt megtehetem?jegyzőkönyveztethetem?erőszakkal nem fogom bevinni a kisfiam,nem játszom el a bizalmam,.Arra kiváncsiak,hogy milyen hatással van rá az apa.De ne vicceljünk,ne produkáljanak már ki egy rohamot?játszunk egy gyerek lelkével?a másik.egyszer eljutottunk odáig,hogy kisfiam azr mondta,akjor megy be,ha bekötöm a szemét,mert nem akarja látni.Most mit tudok tenni?kihívhatom a kapuhoz a pszichológust?vagy már nem tudim.köszönöm válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Kérdező!

    Az igazságügyi szakértői vizsgálat komoly vizsgálat, inkább beszélje meg kisfiával annak szükségességét. Ebben az esetben a feltételeketsnem kisfia ill. ön sem szabhatja meg.
    Min e mellett kisfiának gyermekpszichiatriai vizsgálata is javasolt.

    üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Kedves Doktor Nő! Olyan furcsa kérdésem lenne, hogy mi lehet az oka ha kimondottam a koponyám külső…

    Kedves Doktor Nő!

    Olyan furcsa kérdésem lenne, hogy mi lehet az oka ha kimondottam a koponyám külső része bizonyos ponton lokálisabban érzékenyebb ha megnyomom mint máshol. Nem a klasszikus fejfájásra gondolok. Most például a fülem előtt közvetlenül a halántékcsontom (inkább a halánték és fülem közötti rész) érzékenyebb bal oldalt és reggel enyhe fülzúgást is észlelek ezen az oldalt, nem tudom lehet e összefüggés (érdekes h éjszaka ha felébredek kevésbé érzékelhető a zúgás mint reggel, pedig ugyanúgy csend van).
    Maga a fülem nem fáj vagy érzékeny, tehát nem hiszem, hogy gyulladás áll a háttérben, illetve magát az érzékenységet volt hogy a fejem más részén is tapasztaltam fejmasszázs során.
    Ebben a konkrét esetben esetleg fogászati vonatkozás is felmerülhet, miután bal oldalt az egyik hátsó örlő fogam hiányzik és nem került pótlásra, illetve ha néha állkapocs ízületi problémám volt is mindig ezen az oldalt jelentkezik.

    Természetesen öntől elsősorban a koponya külső érzékenységére vonatkozó kérdésben várnám a segítséget (persze minden egyéb kapcsán szívesen veszem, de azok inkább F.O.G területhez kapcsolódnak).

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Kérdező!

    Azt gondolom, komolyabb orvosi vonatkozása panaszának nincs. A fejen nagyon sok "idegvégződés2 van, gondolok itt pl a kineziologiaban is használatos neurovascularis pontokra, melynek masszirozásásval bizonyos meridianok müködését fokozni lehet, ill. fájdalma jel(ezhet)zi annak müködészavarát.

    üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Drnő kérem tessék nekem megírni hogy a nebibetát és az aspirin protektet lehet -e szedni a scippa pánik…

    Drnő kérem tessék nekem megírni hogy a nebibetát és az aspirin protektet lehet -e szedni a scippa pánik gyógyszerel? köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Igen.

    üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Tisztelt Doktornő! Hosszú ideje tartó lábfájás miatt vizsgálnak, autoimmun betegségre gyanakodnak. Rengeteg…

    Tisztelt Doktornő! Hosszú ideje tartó lábfájás miatt vizsgálnak, autoimmun betegségre gyanakodnak. Rengeteg vizsgálatom volt, a neurológián állítólag túl gyorsak a reakcióim, azért küldtek el MRI-re. Van egy nem térszűkítő, frontalis szarv körüli fehérállományban 3 cm coronalis 5 cm sagittalis méretű halvány foltos jelintenzitásom. A jobb oldali oldalkamra frontális szarv előtti részlete mérsékelten tágabb. Megnéztük a képeket, nem világít igazán semmi. Gerincvelőm rendben, van egy enyhe sérvem, de az állítólag nem okozhatja. Egyéb elváltozás nincs. Újabb kontrasztos MRI-t javasolnak, ez pár hét múlva lesz esedékes. Az orvosom nagyon rám ijesztett, rémisztget a sclerosis multiplexszel, pedig sem shubom, sem semmi különösebb furcsa, súlyos, hirtelen jött tünetem nem volt, ami esetleg felvetné a gyanút, ennek ellenére gerincvelő csapolást akar meg egyéb vizsgálatokat. Én ilyenbe nem akarok belemenni, még a radiológus sem írta rá a lapomra, hogy SM, vagy SM gyanú lenne. Komolyan aggódnom kéne az SM miatt ilyen MRI-vel? Tényleg szükséges a lumbálás? Köszönöm a választ!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    kedves Kérdező!

    Látatlanban nehéz véleményt mondani, de egyelőre contr. MR-el tisztázzák az elváltozást. SM-t a panaszok, tünetek, ill képalkotó vizsgálattal levő eltérések után vetődhet fel a vér-és liquorvizsgálat. Ennek indikácioját neuroimmunologussal beszélje meg.

    üdvözlettel: Dr Nagy Judit