A betegek kérdései (4207)

  • Tisztelt Doktornő! SM betegként kérdésem, hogy Napi D vitamin 2000E helyett elég-e az 1000-es valamint…

    Tisztelt Doktornő!
    SM betegként
    kérdésem, hogy Napi D vitamin 2000E helyett elég-e az 1000-es valamint + 1 Densia és bőséges tejtermék fogyasztás?

    Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel:

    Kovácsné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Kovácsné!

    Nem tudom, mennyi D vitamint tartalmaz a Densia, ujabb vélemények szerint napi2-3000 NE D vitamin is adható.

    Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Kedves Doktor nő!

    Talán múlt héten írtam önnek a szédülékenységemmel kapcsolatban. A lényeg, hogy 30 éves leszek idén, és szédülök, már túl vagyok kardiológián, ahol semmit nem találtak, neurológián az Unterberger minimális jobbra fordulást jelzett, ezután következett egyből a vestibuláris… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Helga!

    Érdemes megvárni a vizsgálatok végét, aztán véleményt formálni. A negativ leletek mindenképpen megnyugtatók. Feszültség, vagy pánik betegségnek is lehet résztünete a szédülés.… Még több

  • Tisztelt Nagy Judit DR nö.


    Tegnap kérdeztem mi lenne ha abbahagynám a tegretort mert elszeretnék menni egy koncertre.igen aszt elfelejtettem odairni hogy 2x1 et kell szednem.reggel 1 ,este 1.na most nekem nincs epilepsziám meg ehez hasonlok.aszt monták azért kell szednem hogy az… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Kérdező!

    Mint korábban már írtam, a gyogyszer rendszeres szedése javasolt, alkohol fogyasztása sem gyogyszer szedése mellett, sem annak kihagyásával sem javasolt. Az alkohol utáni… Még több

  • Tisztelt doktor nő! Mar írtam önnek (2287.ik kérdés) Az lenne a kérdésem,hogy ez a nyaki gerinces…

    Tisztelt doktor nő! Mar írtam önnek (2287.ik kérdés)


    Az lenne a kérdésem,hogy ez a nyaki gerinces kopasos folyamat nem tesz kart az agyi erekben? Úgy értem ettől nem szűkulhet össze ?agyi keringeszavar nem lehet tőle? Es ezt a nyaki gerincen levő kopas ős folyamatot ha eljarok massziroztatni meg tudom szüntetni? Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Kérdező!

    Nem okoz.A folyamatot nem tudja megszüntetni, de az esetleges kisérő panaszokat mérsékelheti.

    Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Tisztelt doktornö.Van egy 15-éves öcsém akit,többször ki tör rajta dührohamok,ez alatt azt értem,hogy…

    Tisztelt doktornö.Van egy 15-éves öcsém akit,többször ki tör rajta dührohamok,ez alatt azt értem,hogy összetör mindent amit ér,puszta kézel.Nem fogad szot,nem lehet vele beszélgetni,mert a családtagjaival elkezd kiabálni és káromkodik.3 alkalommal volt már öngyilkossági kisérlete is.Édesanyánkat is megakarta ütni,aki szintén nagyon beteg,COPD-beteg,évekota depresszios.Lehet édesanyánktol örökölte?Kérdésem az lenne hogy kihezfordulhatnánk segitségért??Válaszát elöre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Kérdező!

    A szülők hivatottak öccse ügyében eljárni, tehát édesanyja és édesapja.Ha ők erre alkalmatlanok gyermekorvos bevonásával gyámügyhöz fordulhatnak.

    Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Tisztelt Dr. Nagy Judit Köszönöm válaszát. 2 hét múlva megyünk gyermekpszichiátriára, és akkor majd…

    Tisztelt Dr. Nagy Judit

    Köszönöm válaszát. 2 hét múlva megyünk gyermekpszichiátriára, és akkor majd 1.5-2 hétig megfigyelik napi 5 órában más gyerekekkel együtt.
    Tudom, hogy így nehéz bármiféle megállapítást leírnia, de olyan sok időt kell várni mindenre.
    A legfélelmetesebb diagnózist sem most tudják még kiszűrni ilyen korban ?
    A "r" szindrómára ilyen korban tsmt-vel van , hogy a beszédfejlődés megindul ? Vagy annak visszafejlődése már nyilvánvaló ilyen korban ?

    Minden jót

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Kérdező!

    Érdemi vélemény csak megfigyelés után adható, bármennyire nehéz is saját érdekükben ki kell várni. Nyilván több lehetőség is felmerül, könnyü beleesni a tünetek csapdájába, mégis azt kell mondanom, hogy komplexen kell értékelni és véleményt mondani.

    Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Tisztelt DR.nö ! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz,hogy 2 hónapja szedem a 200 mg- Tegretort. Ha…

    Tisztelt DR.nö !


    Azzal a kérdéssel fordulok önhöz,hogy 2 hónapja szedem a 200 mg- Tegretort. Ha az ember abbahagyja a szedését mennyi idő alatt tisztul ki a szervezetből?vagy mekkora baj lenne ha 2-3 sört meginnék rá?milyen bajom lenne tőle?tényleg lehet mentő is akár? Csak azért mert meghivtak 1 koncertre és ha innák ugy hog előtte 3 napig nem szedném akkor mi bajom lenne ?kérdésem csak ennyi.válaszát előre is koszonom.Tisztelettel.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Kérdező!

    Nem tudom milyen indikáció miatt szedi a Tegretolt, de bármilyen okból is, a gyogyszerszedés hirtelen abbahagyása csak bonyodalmakat okozhat, különösen ha alkoholt is fogyaszt.
    Én a folyamatos , előirt adagban valo szedésére biztatom, minden továbbit a kezelőorvosával tud megbeszélni.

    Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Tisztelt Doktornő! Köszönöm a 2298 számon megadott segítségét.A gyermekorvos nem tulajdonított nagy…

    Tisztelt Doktornő!

    Köszönöm a 2298 számon megadott segítségét.A gyermekorvos nem tulajdonított nagy jelentősséget ezeknek a dolgoknak, így azt gondolom marad a gyermekpszichológus felkeresése.

    Köszönettel

    Gabi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Gabi!

    Szivesen. N.J.

  • Olyan kérdéssel fordulok Önhöz , hogy a 22 hónapos lányomnak van legalább kettő furcsasága,( dévényes terápián túl vagyunk, 5 hónapja sétál, tsmt-zünk h-p 16 feladatsor beszédre és egyensúlyi zavarokra, szavakat nem kapcsol össze de a szókincse gyarapszik napról-napra pl.anyajegy-et mondja az anyát nem… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Kérdező!

    Kislányának folyamatos gyermekpszichiatriai követése javasolt és indokolt. Pontos vélemény csak igy alkotható.

    Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Tisztelt Doktornő!
    Remélem jó szakorvoshoz fordultam az alábbiakkal.
    33 hónapos kisfiamnál sokat előfordul, hogy csak úgy elmereng. Nem rám néz hanem valahova máshova egy pontra. Ilyenkor nem szoktam zavarni de van, hogy szólok hozzá és akkor folytatjuk azonnal vagy pár másodperccel később… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Gabi!

    A lefekvés körüli ceremonia életkori sajátság, az ezzel kapcsolatos szorongást hivatott csökkenteni, igy lehet értelmezni a hálozsák igazitási dolgot.Minden további, de ezt… Még több

  • Kedves Judit! Egy 18 éves lány vagyok, elég régóta küzdök nyakfájdalmakkal, főleg a nyakam jobb oldalán,…

    Kedves Judit! Egy 18 éves lány vagyok, elég régóta küzdök nyakfájdalmakkal, főleg a nyakam jobb oldalán, ahol duzzanat is van. A fájdalom kihat a jobb oldali halántékomra, így fejfájás is követi az amúgy is elviselhetetlen nyakfájást.
    Voltam orvosnál, de konkrét dolgot nemtudott mondani.
    Őszintén megvallva aggódok, hogy ilyen fiatalon ilyen problémáim vannak.
    Ön mit javasol? Válaszát előre is Köszönöm.
    Üdvözlettel:Katy

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Katy!

    Rheumatologust keressen fel panaszaival.- ill. ezt követően neurologust.

    Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Jó napot kívánok! Érdeklődni szeretnék, hogy a fej remegésem mitől lehet? Közel másfél évig szedtem…

    Jó napot kívánok!
    Érdeklődni szeretnék, hogy a fej remegésem mitől lehet?
    Közel másfél évig szedtem az Oprimea nevű gyógyszert, majd kénytelen voltam 8 hónapja abba hagyni mivel nem is használt, de rosszul is voltam tőle.
    Pedagógus vagyok, kérem segítsen!
    Tisztelettel
    Berta Erzsébet

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Berta Erzsébet!

    Vizsgálat dönti el, milyen tipusu a remegése. Az oprimea parkinsonos remegésben hatékony valamennyire, más esetben hatástalan.
    Neurologust keressen fel, a remegés jellegének tisztázása után lehet megfelelő gyogyszert adni.

    Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Tisztelt Dr. Nagy Judit!

    Remélem nem rossz helyen teszem fel a kérdésem, de nem tudom, hogy hol és kitől kérhetnék segítséget. Kisfiam 3,5 éves, f83 BNO kóddal, tehát autista⁄autisztikus. 4 hónapja elkezdett dadogni néha-néha, de nem volt aggasztó. Kb. 1 hónapja viszont egy negatív élmény… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Anka!

    Ha megoldható a fejlesztés keretében kérje a segitséget, logopédusra gondolok elsősorban. Uj környezethez valoszinüleg nehezebben alkalmazkodik, célszerü lenne egy helyen "ismerős"… Még több

  • Tisztelt doktornő!

    Én egy 18 éves lány vagyok, középiskolában tanulok. Kb. 2- 2 és fél éve nagyon erős fejfájással küszködöm, ami előfordul, hogy naponta, vagy hetente 3-4 szer jelentkezik. 2011 őszén voltam a Heim Pál kórházban neurológián, ahol igazán meg sem vizsgáltak, csak ráfogták… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Kérdező!

    Mivel panaszai továbbra is fennállnak, ill. nem szünnek ismételt neurologiai vizsgálata javasolt.Megfelelő gyogyszert is ez után kaphat.

    Üdvözlettel: Dr Nagy…

  • Tisztel Doktor Nő! 32 éves SM beteg vagyok, két éve, 3 shubom volt eddig, zsibbadás és izomgyengeség.…

    Tisztel Doktor Nő!

    32 éves SM beteg vagyok, két éve, 3 shubom volt eddig, zsibbadás és izomgyengeség. a harmadik most van, a második tavaly májusban volt.
    Érdeklődnék, hogy merjek e gyermeket vállalni. Az orvosom azt mondja, hogy nyugodtan, még jót is tesz.
    De nagyon sok ilyen beteggel beszélgetek, akik mind azt mondják, hogy szülés után sokkal nagyobb a visszaesés és nagyobb az esély, hogy tolószékbe kerülök.
    Mit javasol?

    Válaszát előre is köszönöm!
    Anita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Anita!

    Konkrét véleményt kezelőorvosa tud adni, vele beszélje meg a gyermekvállalás problémáját. Általánosságban inkább nem javasolt, vagy csak nagyon szigoru kontroll mellett, ebbe mindenképpen bevonva neurologusát.

    Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Tisztelt Doktornő! Két hete kezdődtek a panaszok. Torokgyulladásom és légcsőhurutom lett, amire 9 napja…

    Tisztelt Doktornő!
    Két hete kezdődtek a panaszok. Torokgyulladásom és légcsőhurutom lett, amire 9 napja szedek Aktilt, holnap elfogy a gyógyszer. A köhögés, torokfájás el is múlt. Azonban azóta is hőemelkedésem van.3 napja éjszaka és reggel szédültem is, de elmúlt azóta nem jelentkezett.Viszont ha masszírozom a fejem jobb oldalt a halánték magasságában, érdekes bizsergő érzésem lesz, mintha nyomás fokozódna és feszülne.A kérdésem a következő:lehet összefüggés a vírusfertőzés és a hőemelkedés illetve az egyoldali nyomásérzés között, mert nagyon meg vagyok ijedve, hogy agyi eredetű a probléma (rengeteget olvastam a központi idegrendszer gyulladása és az agydaganat témában).Borzasztóan félek. Köszönöm a véleményét és tanácsát:Üdvözlettel: Renáta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Renáta!

    Virusfertőzés egyik tünete lehet a hőemelkedés, akár láz is, valamint fejfájás is. Konkrétumot vizsgálat után lehet mondani, háziorvosát keresse fel.

    Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Kedves Doktornő! Az MRA-nál adott kontrasztanyagnak van vakamilyen mellékhatása? Hogy csinálják,…

    Kedves Doktornő!

    Az MRA-nál adott kontrasztanyagnak van vakamilyen mellékhatása? Hogy csinálják, hová adják az ellenanyagot?Félek tőle, mert édesanyám allergiás az ellenanyagra és tartok tőle, hogy nekem is allaergiás reakcióm lpp fel. Ezt miért fontos megcsinálni? Az MR vizsgálat nem elég? Mi a különbség az MR és az MRA között? Az agydaganatot a sima MR-rel is megtudják állapítani?

    Köszönettel: Zsófia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Zsófia!

    Általában nincs mellékhatása, ha allergiás hajlama van, tájékoztassa a vizsgálatot végző orvost.Az indikációt a rendelő orvossal beszélje meg, ő ismeri részleteiben panaszait, tüneteit.A vizsgálat előtt valoszinüleg ki kell tölteni egy lapot, ott kételyeit felvetheti.
    Csak zárójelben jegyzem meg, hogy leirása alapján én MRA vizsgálatot nem javasolnék.

    Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Kedves Doktornő! Írrtam már Önnek. hogy mostanában gyekran elfelejtek szavakat. Ma voltam orvosnál…

    Kedves Doktornő!

    Írrtam már Önnek. hogy mostanában gyekran elfelejtek szavakat. Ma voltam orvosnál ,a ki szerint lelki eredetú lehet, de azért elküldött MR és MRA viszgálatra. Ezek között mi a különbség és mennyi ideig tartanak?

    Köszönettel: Zsófia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Zsófia!

    A második érfestéssel egybekötött vizsgálat, kb fél óra a vizsgálat időtartama.

    Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Tisztelt Doktor Nő! Szeretném, a véleményét és tanácsát kérni.Koponya Mr vizsgálaton voltam,szédüléses…

    Tisztelt Doktor Nő!
    Szeretném, a véleményét és tanácsát kérni.Koponya Mr vizsgálaton voltam,szédüléses panaszaim miatt. Az eredményem a következő:
    Norm. helyzetű és tágasságú kamrarendszer.Kissé.tág külső liquortér.Kp.vonal nem dislocalt..Mko.frontálisan subcortikálisan,a jobb oldalkamra elülső szarva mellett,jobb oldalon a sylviusárok felett, a bal capsula externa frontális részében és a bal oldalon a cella media sikában parientálisan 2-4 mm átm infartusok.Az agyállományban egyébb koros jelintenzitás eltérés nem látható. !46 éves nő vagyok,nem dohányzom,nem iszom alkoholt,nem vagyok cukorbeteg,nincs magas vérnyomásom,nem szedek fogamzásgátlót,viszont túlsúlyos vagyok.Szeretném a véleményét kérni az eredményemmel kapcsolatban.
    Tisztelettel Bné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Bné!

    Néhány apro keringési eredetü elváltozást irnak le. Kezelőorvosa valoszinüleg javasol keringésjavitot, Aspirint, ill. javasolt a testsuly csökkentése.Rendszeres neurlogiai ellenőrzése a továbbiakban (is) javasolt.

  • Tisztelt Doktornő! 27 éves lány vagyok. Ezelőtt 7 évig kollégista voltam, nyár óta lakom itthon. Sokat…

    Tisztelt Doktornő!

    27 éves lány vagyok. Ezelőtt 7 évig kollégista voltam, nyár óta lakom itthon. Sokat vagyok egyedül, ellenben az előző 7 évnyi nyüzsgéssel. Egyre többször érzem magamon a szorongás tüneteit, minden előjel nélkül, egyik pillanatról a másikra elönt a hideg veríték, tenyerem és talpam izzad, megemelkedik a pulzusszámom, mély lélegzeteket kell vennem, ez eltart jó néhány percig. Mint a vizsgadrukk olyan, amit már jól ismerek, de itthon semmi ilyenről nincs szó, tulajdonképpen nincs miért idegeskednem, annyi, hogy ezek a tünetek mindig csak akkor jönnek ki rajtam, mikor egyedül vagyok, amikor nincs senki a közelemben, hogy elterelje a figyelmemet. Derűlátó vagyok, szeretem az életet, szeretek emberek között lenni, tehát depresszióról emellett nincs szó. Ezelőtt nem tapasztaltam ilyet soha, talán egy, másfél hónapja tart, de nem tudom mihez kötni a tünetek jelentkezését, soha, semmi rossz nem történt velem, mikor egyedül voltam, tehát nem az váltja ki, hogy valamitől is félnék egymagamban.
    Annyira nem súlyos a helyzetem, hogy esetleg nyugtatót szedjek, sőt azt mindenképp el szeretném kerülni. Tehát azt szeretném kérdezni, hogy Ön milyen természetes módszereket tudna ajánlani ezen tünetek leküzdésére, megelőzésére? Mit lehet alkalmazni -esetleg hosszabb távon- függőség kialakulásának kockázata nélkül?

    Köszönettel és Tisztelettel: Enikő

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Enikő!

    Pszichoterapia javasolt, ill. relaxacios gyakorlatok. Jobb esetben néhány kezelés után panaszai megszüntethetők. Rendszeres mozgás, sport, Mg, Zn, C-citamin, B.vitamin szedése is javasolt.

    Üdvözlettel: Dr Nagy Judit