A betegek kérdései (50)

 • Tisztelt Doktor úr! Előre is elnézést kérek, ha kérdésem nem az Ön szakterületéhez tartozik, de nem igazán…

  Tisztelt Doktor úr! Előre is elnézést kérek, ha kérdésem nem az Ön szakterületéhez tartozik, de nem igazán tudtam eldönteni, hogy hol kaphatnék választ. 2010 júniusában kaptam Verorab oltássorozatot, egy idegen macska karmolása miatt. Kérdésem az lenne, hogy az emlékeztető oltás, ha van, mikor lenne időszerű. Azért szeretném a védettséget fenntartani, mert az oltás miatt nagyban javult a korábbi pánikszerű félelmem a kutyáktól. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

  Tisztelettel: Z. Anna

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Czopf László

  Tisztelt Kérdező!

  Valóban nem az én szakterületemhez tartozó kérdés, infektológust ajánlanék.

  Üdvözlettel:

  Dr. Czopf László

 • Kedves Doktor Úr! tegnap élénk piros vért találtam a székletemen nem nagy mennyiségben de jelen volt,ma…

  Kedves Doktor Úr!
  tegnap élénk piros vért találtam a székletemen nem nagy mennyiségben de jelen volt,ma viszont ,,tiszta"vérmentes volt.Kérdésem az lenne, ha ez komoly okból kifolyólag lenne,(vastagbél,végbélrák),akkor a vér állandóan jelen lenne a székletemben?illetve mi okozhatta ezt?
  22 éves Fiú
  Válaszát köszönöm

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Czopf László

  Tisztelt Kérdező!

  Vastagbélrákon és végbélrákon kívül még sok minden okozhat időnként jelentkező véres székletet. Beszélje meg háziorvosával a teendőket.

  Üdvözlettel:

  Dr. Czopf László

 • Jó napot Doktor Úr! Kb 6 hónapja szedem a Procoralan nevű gyógyszert, és az orvosomnak amióta szedem,…

  Jó napot Doktor Úr!
  Kb 6 hónapja szedem a Procoralan nevű gyógyszert, és az orvosomnak amióta szedem, azóta többször mondtam, hogy sokszor van szívdobogás érzésem, ami legtöbbször nem azt jelenti, hogy a pulzusom is jelentősen felugrana, csak bizonyos helyzetekben pl. idegességnél, megijedésnél, de kevés fizikai megterhelés hatására is úgy érzem időnként, mintha belülről egy kalapáccsal ütnék a mellkasomat, annyira érzem a szívem dobogását. Holter EKG-n első fokú AV blokkot állapítottak meg, szívultrahangom negatív lett, a dokim mindig csak annyit mond, hogy ne foglalkozzak a szívdobogás érzéssel, mert ilyen vékony nők sokszor szoktak erre panaszkodni. Régebben is éreztem, de ennyire erősen azóta érzem, mióta a Procoralant szedem. Tényleg nem kell ezzel foglalkozni, normális, ha valaki ennyire érzi néha a szíve dobogását?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Lázár Szilvia

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Czopf László

  Tisztelt Lázár Szilvia!

  A Procoralant általában komplex kardiológiai betegségek esetén alkalmazzák, kombinációban más gyógyszerekkel, rendszeres kardiológiai gondozás során. Csökkentheti is a heves szívdobogást és mellékhatásként okozhatja is. Az I. fokú AV blokk kialakulásában nem játszik szerepet. Érdemes lenne a fentieket megbeszélnie gondozó kardiológusával.

  Üdvözlettel:

  Dr. Czopf László

 • Kedves Doktor Úr! Az iskolaorvos a szokásos szűrővizsgálat alkalmával kiadott papírján szerepel a…

  Kedves Doktor Úr!

  Az iskolaorvos a szokásos szűrővizsgálat alkalmával kiadott papírján szerepel a következő:
  endokrin: pm tap, és alá van húzva.

  Tudna nekem segíteni abban, hogy ez pontosan mit jelenthet?

  Segítségét előre is köszönöm!
  Kinga

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Czopf László

  Tisztelt Kérdező! Kedves Kinga!

  Ez annyit jelenthet, hogy a pajzsmirigy tapintható. Ezzel és az aláhúzással arra utal, hogy oda kell figyelni a pajzsmirigy méretére a továbbiakban, mert növekedése esetén további vizsgálatok lehetnek szükségesek.

  Üdvözlettel:

  Dr. Czopf László

 • Tisztelt Dr Úr! Szeretnék több kérdés feltenni Önnek mint belgyógyásznak. Az első kérdésem pajzsmiriggyel…

  Tisztelt Dr Úr! Szeretnék több kérdés feltenni Önnek mint belgyógyásznak. Az első kérdésem pajzsmiriggyel lenne kapcsolatos. Azaz korábban ⁄ most 33 éves nő vagyok 172 cm , 63 kg heti 4x tornázom⁄ voltak problémáim pajzsmiriggyel 7-8 éve volt h alul működött és volt h tűl működött. Nem szedek semmit mivel ezek a problémák rendeződtek viszont rendszeresen nézetem TSH-.t mivel van egy kis ciszta a pajzsmirigyen időként UH is történik. A kérdésem ha jó a TSH érték mellett lehet pajzsmiriggyel , ugy érzem hogy ennyi mozgás melett nemhogy nem mfogyok hane3m inkább ugy veszem észre m intha hiznék .A bőrőm nagyon zsírossá vált hátpon és mellkason számtalan gyulladt pattanás van.H a esetleg ez hormon probláma merre felé kezdjek el kivizsgálást kérni?
  A másik dolog vérvételi paprjaimból leszürtem hogy kb. 2004 óta akkor egyébként egy komoly autóbalesetem is volt , szóla ezidőóta aBilirubin és direkt bilirubin értékem 2-3x a megengedett értéknek. Évente 2-3 alkalommal csináltatok nagyvérképet s mivel az összes májfunkció rendben van sőt Hasi UH.-n is ezért nem küldtek további vizsgálatokra. Azért engen aggaszt ez az eltérés mivel valaki egyszer utalt egy un. Gilb ert kórra. Mi a véleménye erről és Ön mit javasolna igy látatlanba?
  Válaszát előre is köszönöm " AggódóNő78"

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Czopf László

  Tisztelt Kérdező!

  A TSH-ról, esetleges szükséges további laborvizsgálatokról és tüneteiről kérdezze meg endokrinológusát.

  A direkt bilirubin érték emelkedése általában epepangásra utal, mely lehet gyógyszermellékhatás, lehet mikroszkópikus epeúti működészavar. Ilyenkor mindig együtt jár ALP emelkedéssel is. A Gilbert kór nevű ártalmatlan állapotban az indirekt bilirubin szintje emelkedik meg.

  Üdvözlettel:

  Dr. Czopf László

 • Vastagbél szindróma és vastagbél daganatokkal kapcsolatos összefüggések

  Tisztelt Dr úr.
  Pár napja voltam belgyógyászati vizsgálaton és kiderült hogy a jobboldali panagásos alhasi fájdalmamat az iritábilis vastagbél színdróma okkoza,persze a stresz nagyon kihat rá.
  Két kérdésem van ehez kapcsolatosan:
  1.Az említett vastagbélszindróma és a vastgbél… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Czopf László

  Tisztelt Kérdező! Kedves Péter!

  1. Az irritábilis vastagbél szindróma nem hajlamosít daganatok kialakulására.
  2. Nem minden daganatos bélbetegség vagy poliptípus mutatható ki a székletben… Még több

 • Tisztelt Doktor Úr! 37 éves vagyok és mindkét lábamban vénáselégtelenség van, a jobb lábam nyugalomban…

  Tisztelt Doktor Úr!
  37 éves vagyok és mindkét lábamban vénáselégtelenség van, a jobb lábam nyugalomban is fáj, estére természetesen nagyon bedagad. Valószínűleg a nagymamától örököltem. A kérdésem az lenne, hogy szabad-e futnom? Vagy mit szabad sportolnom amivel enyhíthetném a dagadást és a fájdalmat!
  Válaszát előre is nagyon köszönöm! Tisztelettel Jura

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Czopf László

  Tisztelt Kérdező!

  Az izommunka javíthatja az alsó végtagi vérkeringést. Ami elsősorban hátrányos, az az ülés és az állás. Érdemes futáshoz rugalmas harisnyát vagy kötést használnia.

  Üdvözlettel:

  Dr. Czopf László

 • A hasi ultrahang jelezte eltéréseket nem értem

  Tisztelt Doktor Úr!
  Én írtam Önnek tegnap hogy a párom volt hasi Uh-n hasmenés, hasfájás miatt. Van néhány szó a leletben ami nem tiszta:
  A HEPAR alsó széle nem haladja meg a bordaívet, FOKÁLIS eltérés nélküli, szabályos ECHOGENITÁSÚ. Üregrendszeri PANGÁS nem ábrázolódik. A vesék mérete… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Czopf László

  Tisztelt Kérdező!

  A hasi ultrahang eredmény normális, de ez a vastagbél daganatot nem zárja ki teljes mértékben.

  Üdvözlettel:

  Dr. Czopf László

 • Tisztelt Orvos Ur Hallotam hogy a tejsavo nagyon egeszseges es elkezdtem inni de puffadsagot es hasmenest…

  Tisztelt Orvos Ur

  Hallotam hogy a tejsavo nagyon egeszseges es elkezdtem inni de puffadsagot es hasmenest okoz.Ez elmulik ha iszom tovabb vagy hagyjam inkabb abba?

  Koszonom

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Czopf László

  Tisztelt Kérdező!

  Csak azoknál egészséges, akiknek nem okoz puffadást és hasmenést sem.

  Üdvözlettel:

  Dr. Czopf László

 • E colit találtak a vizeletemben (1000⁄ml). ez okozhat alhasi fájdalmakat vagy keressem tovább a fájdalom…

  E colit találtak a vizeletemben (1000⁄ml). ez okozhat alhasi fájdalmakat vagy keressem tovább a fájdalom okát. kb egy hete fáj jobboldalon az alhasam. Köszönöm válaszát.N

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Czopf László

  Tisztelt Kérdező!

  Tovább kell kutatni.

  Üdvözlettel:

  Dr. Czopf László

 • Tisztelt Doktor Úr! A Coryol 6.25 erős vérnyomáscsökkentőnek minősül?illetve mire fejti ki hatását bevétel…

  Tisztelt Doktor Úr!
  A Coryol 6.25 erős vérnyomáscsökkentőnek minősül?illetve mire fejti ki hatását bevétel után egyből,vagy heteket is kell várni?
  Válaszát Köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Czopf László

  Tisztelt Kérdező!

  A Coryolnak használjuk nagyobb adagjait is, ez az adag nem nagy, de az, hogy valami erős vagy nem, a gyógyszert bevevő személytől és betegségétől is függ. A bevételt követően egy óra múlva már jól érezhető hatása van.

  Üdvözlettel:

  Dr. Czopf László

 • Tisztelt dr. Úr! Férjem 82 éves Édesapja ismeretlen okból kétszer is elvágódotta múlt héten. Ebből kifolyólag…

  Tisztelt dr. Úr! Férjem 82 éves Édesapja ismeretlen okból kétszer is elvágódotta múlt héten. Ebből kifolyólag nem lett különösebb probléma, ellenben múlt szombaton derült ki, hogy a bal bokája, lábfeje és az alsó lábszár középig erősen ödémás. Bevittük az orvosi ügyeletre, mert kissé érzéketlennek is érezte a bal lábát, ezért nem vártunk hétfőig. Az ügyeletes orvos beutalta a sürgősségi osztályra, ahol vérképet, mellkas röntgent és EKG-t végeztek. Vérnyomása ekkor 145⁄90, pulzus 81 volt. Sürgős kórházi felvételt igénylő eltérést nem találtak, Furont + 1 kapszula Kaldyumot írtak fel neki, amit másnaponta kell szednie. A papírjára ráírták: ambulanter rheumatológiai vizsgálat. Belgyógyászati gondozás. Hétfőn a háziorvosnál jelentkeztünk. Ő azt mondta, szedje a gyógyszereit, nem tartja szükségesnek a továbbküldést, vérnyomásnaplót vezessünk. Ma csütörtök van, a lába nem lappad, a vérnyomása pedig nagyon aggaszt bennünket, mert 91⁄53, 83⁄43, 90⁄48, "jó esetben" 108⁄61. Ismét felkerestük a háziorvost, aki azt mondta, hogy szívritmus zavar bezavarja az automata vérnyomásmérőt, írt fel neki Betalocot 2x1 10 mg-osat. Ezek mellett még Forcid Solutab, Alfuzosin, Omeprazol, Co-Prenessa, Finasteride nevű gyógyszereket szed. Kérem szíves válaszát, hogy a fentebb leírt vérnyomásértékek és még hasonlóak adhatnak-e aggodalomra okot, van-e tennivalónk, vagy tényleg elég, ha csak 2 hét múlva visszük vissza kontrollra a Papát. Nekem is van szívritmus zavarom, én is automata vérnyomásmérőt használok, de ilyen értékeim még soha nem voltak. Nagyon aggódik a család, s nem szeretnénk feleslegesen a háziorvost zaklatni, de sosem bocsájtanánk meg magunknak, ha nem vinnénk időben orvoshoz. Szíves válaszát nagyon várom és tisztelettel megköszönöm.
  Zsuzsa

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Czopf László

  Tisztelt Kérdező! Kedves Zsuzsa!

  Az automata vérnyomásmérők lehetnek pontatlanok, de véleményem szerint ezek a vérnyomásértékek túl alacsonyak. Ráadásul az egyoldali alszárduzzanat nem csak ízületi és reumatológiai problémáktól lehet. Az urológián kapott Alfuzosin mellett előfordul megszédülés, eszméletvesztés főként hirtelen felálláskor. Az eddigi vérnyomásértékekkel is érdemes mielőbb ismételten felkeresniük a háziorvos kollégát, rosszabbodás esetén a sürgősségi ügyeletet.

  Üdvözlettel:

  Dr. Czopf László

 • Tisztelt Doktor Úr! Megszeretnéme még azt kérdezni, hogy meg lehet gyogyúlni belőle? Köszönettel:…

  Tisztelt Doktor Úr!
  Megszeretnéme
  még azt kérdezni, hogy meg lehet gyogyúlni belőle?
  Köszönettel: Hugi

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Czopf László

  Tisztelt Kérdező!

  Kezelőorvosának véleményét kérni, és tanácsát megfogadni.
  Ez a teendő.

  Üdvözlettel:

  Dr. Czopf László

 • Tisztelt Doktor úr! Köszönöm válaszát. Megszeretném kérdezni, hogy hová menjek vagy hol nézessem meg…

  Tisztelt Doktor úr!
  Köszönöm válaszát. Megszeretném kérdezni, hogy hová menjek vagy hol nézessem meg a diagnózist? Vérvételre kell menni vele? Most 30-án megyek hasi ultrahangra, az kimutatja, hogy mi van vele? Légszomjat már nem érzek inkább szédülések vannak rajtam, elvileg a pánikbetegségtől. Április 24-én megyek vérnyomás mérésre.
  Köszönettel:Hugi

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Czopf László

  Tisztelt Kérdező!

  Kérem szíveskedjék megbeszélni a további teendőt kezelőorvosával, és az ő véleménye mellett tartson ki.

  Üdvözlettel:

  Dr. Czopf László

 • Tünetek fokozódása mellett orvoshoz forduljunk

  Tisztelt Doktor Úr!

  Tegnap "Zsolt" jeligére adott válaszát köszönöm, továbbá lenne még ezzel kapcsolatban két kérdésem. Az egyik az lenne, hogy vásároltam MagneB6 tablettát, de szeretném megkérdezni, hogy mit tanácsol mennyit vegyek ebből be, hogy hatásos legyen. Feltételezem… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Czopf László

  Tisztelt Kérdező! Kedves Zsolt!

  Kb. 3x1 Magne-B6 már hatékony lehet, max. 3x2-t érdemes megpróbálni.
  Nincs pontos határvonal, ami elválasztja az ártalmatlan extraszisztoliát a jelentőstől,… Még több

 • Tisztelt Doktor Úr! Lányom még csak 19 éves,de pár napja erősen dagadnak a bokái,zokni gumírozása benyomatot…

  Tisztelt Doktor Úr!
  Lányom még csak 19 éves,de pár napja erősen dagadnak a bokái,zokni gumírozása benyomatot képez.Kb.2 hete kezdett el edzeni,minden nap,először azt hittük,csak meghúzódott,de úgy látjuk oedemás.Hova forduljunk panaszával,vagy volna-e javaslata,mit tegyünk,mitől lehet ez?Kellenénelke vizsgálatokat elvégeztetni (labor,stb.).Köszönöm

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Czopf László

  Tisztelt Kérdező!

  A lábdagadás lehet az intenzív edzéstől is, ilyenkor általában ízületi és izomfájdalmakkal is jár. A dagadást okozhatja hajlam, ami leginkább a nyári hőség napjaiban okozza a legkifejezettebb ödémát. Lehet visszeresség következménye, ami gyakran látható is. Ha nem múlik el a további edzés során, főként ha gyengeséggel, rossz közérzettel is jár, tisztázni kell az okát (vérvétel, vizeletvizsgálat, szükség esetén kardiológiai, angiológiai vagy más további vizsgálat).

  Üdvözlettel:

  Dr. Czopf László

 • Üdvözlöm!Köszönöm a gyors válaszát!Sajnos amíg nem lesznek meg az eredmények addíg nem tudok megnyugodni!Még…

  Üdvözlöm!Köszönöm a gyors válaszát!Sajnos amíg nem lesznek meg az eredmények addíg nem tudok megnyugodni!Még annyit szeretnék kérdezni,hogy ez a székleterdemény,hogy nem tudok semmit megemészteni lehet mástól is? Pl:IBS-tól? Vagy Chron betegségtől? Vagy tényleg hasnyálmirigy? Ezeket a mai orvostudomány tudja mindegyiket gyógyítani? Esetleg ha úgy gondolom felkereshetem Önt is? Minden jót!Köszönök mindent!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Czopf László

  Kedves Hajnalka!

  Többféle betegség felmerül, többek között az Ön által említettek is. Ha sikerül felállítani a diagnózist, komoly esély van rá, hogy meg lehet szüntetni a tüneteit, még akkor is, ha a betegséghajlam megmarad esetleg.
  Engem elsősorban szívproblémák esetén érdemes felkeresni, itt inkább a gasztroenterológus illetékes.

  Üdvözlettel:

  Dr. Czopf László

 • 3 éve vagyok visszaeső candidás beteg. Nystatinnal,diétával és óra terápiával gyógyulok.Jelenleg a labor…

  3 éve vagyok visszaeső candidás beteg. Nystatinnal,diétával és óra terápiával gyógyulok.Jelenleg a labor 41,8 értéket mutat.30 a határ.Megint visszatért? A másik értékem normál tartományban van. Egész életemben diétáznom kell?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Czopf László

  Tisztelt Kérdező!

  Nagyon nehéz tájékozódni a "visszaeső candidás betegségek" területén.
  Gyakoriak a diagnosztikus félreértések, nehezen ítélhető meg a Candida mellékes vagy lényegi jelentősége a betegség hátterében.

  Üdvözlettel:

  Dr. Czopf László

 • Kedves Doktor Úr! Nagyon szépen köszönöm a válaszát! Három évvel ezelőtt voltam szívultrahangos…

  Kedves Doktor Úr!

  Nagyon szépen köszönöm a válaszát!

  Három évvel ezelőtt voltam szívultrahangos vizsgálaton, akkor mindent rendben találtak. Ha billentyűproblémám lenne, akkor az időközben kialakulhat?

  Ha igen, mitől?

  Köszönöm, hogy időt szán rám!

  Üdvözlettel:

  Kata

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Czopf László

  Tisztelt Kérdező!

  Általában a billentyűbetegségek hosszú idő alatt alakulnak ki, de néhány kivétel előfordul. Ha nincs szívzöreje, nem kell tovább vizsgálni, de korábban nem észlelt, jelenleg viszont hallható szívzörej esetén érdemes megismételni a szívultrahang vizsgálatot.

  Üdvözlettel:

  Dr. Czopf László

 • Tisztelt Doktor Úr! A 24 órás vérnyomásmérés kiértékelése az éjszakai és a nappali értékek együttes…

  Tisztelt Doktor Úr!
  A 24 órás vérnyomásmérés kiértékelése az éjszakai és a nappali értékek együttes átlagának fele meg?illetve van-e a vérnyomásban jelentősége a fáradtságnak,a kevés alvásnak(éjszakánként dolgozom,ma egyből munka után tették fel a készüléket,lehet e ennek jelentősége)?
  Válaszát előre is Köszönöm: Attila

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Czopf László

  Kedves Attila!

  A 24 órás vérnyomásmérés során értékelni kell az átlagértéket valamint az éjszaka és nappal különbségét, a magas vérnyomás fennállásának időtartamát a nap során és még több más tényezőt. Ha éjszaka dolgozik az ember, nem lehet elvárni, hogy az alvás esetén szokásoshoz hasonló vérnyomásai legyenek. A munka, a stressz emeli a vérnyomást, és ez nem kóros.

  Üdvözlettel:

  Dr. Czopf László