A betegek kérdései (8239)

 • Tisztelt Doktor Úr, Két napja egy fehér csík jelent meg a számban mindkét oldalon.. http:⁄⁄see.visualdx.com⁄diagnosis⁄linea_alba…

  Tisztelt Doktor Úr,

  Két napja egy fehér csík jelent meg a számban mindkét oldalon..
  http:⁄⁄see.visualdx.com⁄diagnosis⁄linea_alba (erre hasonlít)

  Érdeklődnék, hogy mi lehet a probléma nem fáj.. csak fura érzés hogy ott van,...?

  Köszönöm válaszát,

  Üdvözlettel,
  Adrienn

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Adrienn!

  Ha így néz ki, akkor az egy daganatmegelőző állapot. Mindenképpen mutassa meg a kezelőorvosának.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • A metszőfog alacsony tömése magasítható fúrás után

  Tisztelt Doktor Úr!

  Olvastam, hogy tömést megmagasítani fúrás nélkül nem lehet.
  De mindenképpen muszály kifúrni például hátsó nagyörlőkből az egész tömést, ha csak annyi a baj vele, hogy túl alacsony a tömés benne és elmélyül a harapás a metszőfogak kárára? Lehet pl. csak egy darabig… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Igen, mert nem lenne megtámasztása és egyszerűen leesne a fogról. Kiegészíteni viszont lehet, ami azt jelenti, hogy csak egy része kerül ki az eredeti tömésnek. Akár… Még több

 • Tisztelt Doktor Úr! Ezek szerint megfontolandó és csak legvégső esetben ajánlott koronát levenni,…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Ezek szerint megfontolandó és csak legvégső esetben ajánlott koronát levenni, mert bármi megeshet? (Ha oda a csonk ott már csak foghiány marad.)
  Pattogzó korona Ön szerint levételt igényel, vagy mindig meg kell igazítani a lapattant részt és minél tovább fennhagyni?
  Tudom, látatlanban...
  Elméleti válasz is bőven jó.

  Köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Ez így van. Mit jelent pontosan a pattogzó korona? Mennyire jelent esztétikai problémát? Ha ugyanis csak a leplezés pattan le, akkor a fog attól még ugyanúgy védett.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Csomók és lyuk a bölcsesség fog mellett, mely nyomásra fáj

  Tisztelt Doktor Úr! Válaszát előre is köszönöm! A jobb oldali bölcsessegfogam kicsit oldalasan nőtt ki. Eddig nem volt zavaró de, ahol a szaj összezarasanal érintkezik a nyalkahartyaval ott most másodjára fordult elő h egy afta lett,de ez inkább ilyen lyuk es benne afta nem az a megszokott, ami az elején… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Látatlanban nem tudnám megmondani. Javaslom, konzultáljon a fogorvosával, hogy el kell-e távolítani a fogat.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Hogyan vesznek le pontosan egy jól beragasztott koronát? Egy ismerőstől azt hallottam,…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Hogyan vesznek le pontosan egy jól beragasztott koronát?
  Egy ismerőstől azt hallottam, hogy valami kés szerű szúrószerszámmal feszegették, ami kipattant és majdnem fülig kivágták vele az arcát.

  Van egy pattogzó koronám de nem tudom mit tegyek vele. Irígylem azokat, akik azzal fordulnak orvoshoz, hogy a korona magától leesett.
  Mennyire lehetséges egyébként egy ilyen beavatkozás a gyökérkezelt csonk károsodása, eltörése, véletlen "foghúzás" nélkül?

  Köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Oldalról koronafelvágó fúróval felvágják az oldalát (itt vigyázni kell, hogy az alatta levő fogat ne sértsük), majd különböző eszközökkel felfejtik az elvágott oldalakat, amíg a korona elválik a fogcsonktól. Ha ezzel a fog is kijön, akkor az a fog tartószerkezetének hiányosságát is jelenti. Nem ritka az sem, hogy a korona alatt porladt a fog, ilyenkor a csonk egy része a koronában marad.
  Több korona esetében lehetőség van az ún. Sztrilich-műszer alkalmazására, amivel az egész hidat le lehet ütni, de a fenti lehetőségek itt is fennállnak.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! A férjemnek 3 hete húzták ki a jobb felső leghátsó fogát, a fog letört, egy kicsi…

  Tisztelt Doktor Úr!
  A férjemnek 3 hete húzták ki a jobb felső leghátsó fogát, a fog letört, egy kicsi látszik ki az ínyből. A doktornő nem küldte el szájsebészetre, azt mondta, hogy lehet hogy magától kijön. Lehetséges ez, vagy ki kell szedetni, és akkor mindenképpen a szájsebészeten?
  Köszönöm a válaszát.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Ha a fog beletört, akkor még évekig benne maradhat a gyökere, egy krónikus gyulladást fenntartva. Semmiképpen ne hagyják benne. Olyan szedje ki, akinek van gyakorlata, ez lehet akár egy rutinos fogorvos is.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt doktor Úr! A múlt éjjel az ügyeleten voltam mert 24 óra alatt begyulladt az egyik fogam!Ez…

  Tisztelt doktor Úr!
  A múlt éjjel az ügyeleten voltam mert 24 óra alatt begyulladt az egyik fogam!Ez egy tömött fog volt de nem volt gyökérkezelve.A fájdalom leírhatatlan volt!Lüktetett, zsibbadt és iszonyatosan fájt.Kialakult egy kis pukli is a fog gyökérnél, ami pirosas duzzadt volt majd pár óra elteltével lilás és nagyon duzzadt már majdnem hogy majd szét robbant, ha szabad ilyet mondani!Mikor már elkezdett dagadni az arcom nagyon meg ijedtem.( kislányom anyatejes 5 hónapos, a Panadolt szedtem eddig de nem használt!)A fogorvos kiszedte a tömést, kitisztította a fog belsejét, a puklit megfúrta és kinyomta...ezt mind érzéstelenítő nélkül, mert az orvos szerint már az úgysem használt volna!Most a doki tanácsára szívogatom a fogat kamillával öblögetek és hideg borogatást teszek az arcomra.A pukli még ott van szerintem tele van gennyel(bár az orvos elég erőteljesen kinyomta belőle) mert eléggé feszít, az arcom még puffadt de már nem fáj annyira a fogam.Az orvos szerint nagyon gyengék a fogaim(terhesség és a szoptatás alatt eléggé tönkrementek, pedig rendszeresen járok orvoshoz és odafigyelek a szájhigiéniámra!)Mit lehetne tenni ezzel a foggal a közeljövőben?Mennyi idő múlva múlik el ez a duzzanat és a gennyesedés?Mit tanácsol???Segítsen! Köszönöm!!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  A gyökérkezelést folytatni kell, mivel csak elsősegélyt kapott. A duzzanat és a gennyesedés, ha megnyitották a fogat két-három napon belül megszűnik. De ettől a fog még nincs befejezve. Javaslom a fogorvos felkeresését.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Fogorvos Úr! Az alsó kisörlő fogamat tömték egy hónapja, néha hidegre és melegre, és néha…

  Tisztelt Fogorvos Úr!

  Az alsó kisörlő fogamat tömték egy hónapja, néha hidegre és melegre, és néha este is fáj, de nem állandóan. A fogorvosnő nagyon durva volt, alig bírtam ki a tömést érzéstelenítés mellett, de kívülről a tömés szép. Nem lehet, hogy valamit elrontott a doktornő, esetleg ideget ért a fúróval? Nem tudom, hogy lehetséges-e ilyen.

  Köszönettel,
  Ági

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Ági!

  A kisőrlő fogak elég érzékenyek a környezeti hatásokra. Nem ritkán halnak el a tömés alatt. Az időszakos érzékenység lehetséges, de a spontán fájdalom nem jelent jót.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Makro problémáról van szó, ami mikro felvételen kiverné a túlterhelt orvos szemét,…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Makro problémáról van szó, ami mikro felvételen kiverné a túlterhelt orvos szemét, aki vizsgálat helyett inkább nyesett, mert ezt lehetett fél perc alatt csinálni a TB-s beteggel...

  Aki nem tud maszek fogorvost fizetni, egyáltalán el merjen menni TB-s rendelésre, vagy ezt is orvosa válogatja? Van aki TB-re is ugyanazt a maximumot hozza ki magából, mint maszekban?

  Köszönöm a végtelen türelmét, ami nagy valószínűség szerint kezd elfogyni:-)!!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Higgye el, örömmel segítek, csak sajnos azzal, hogy nincs lehetőségem konkrétan látni a problémát, némileg korlátozottak a lehetőségeim.
  Nem tudom, hogy költőiek-e a kérdések, de az orvos is ember és biztos vagyok benne, hogy a TB-s kollégák elsősorban az emberek gyógyulását igyekeznek elérni, ahogy ezt magam is tettem ilyen alkalmazotti pozíciómban már korábban is.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Bocsásson meg, hogy több soros levéllel terheltem. Akkor kiemelném a kérdésemet…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Bocsásson meg, hogy több soros levéllel terheltem.
  Akkor kiemelném a kérdésemet a korábbi levélből, amelyre Ön azt válaszolta:
  "valószínűleg igen"

  "Tudni szeretném hová és milyen műszeres vizsgálatra menjek, hogy se az orvos se én ne kerüljünk többé ilyen helyzetbe."


  Köszönöm!!!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Mivel látatlanban sajnos nem tudom elképzelni a problémát és az esetek túlnyomó zömében a sima szájvizsgálat elegendő, ezért ha nincs röntgenre szükség, akkor továbbra is a saját magam által alkalmazott vizsgálatot tudom támogatni. Mivel, ha mikroproblémáról van szó, akkor azt a fogorvos sem tudná megoldani a makro eszközeivel.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Ideiglenes tömés miatti fájdalom

  Tisztelt Dr Úr!

  Azt szeretném kérdezni,hogy volt egy altatásos fogászati beavatkozásom,tegnapahol egy fogamat is tömtek,de akkor derűlt ki,hogy gyökérkezelni kell.az orvosom legyökérkezelte és gyökértömte,felűlre ideiglenes tömést kaptam.röntgent sajnos nem tudott készíteni róla,mivel… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Dia!

  Igen, ez ilyenkor még lehetséges. Ha gyökértömve van a fog, akkor a végleges fedőtömésnél már semmilyen fájdalmat nem fog érezni.


  Tisztelettel:
  Dr.…

 • Kedves Doktor Úr! Gyökértömés van a fogamba és azon az ideiglenes tömés kophat? És ha elkopik teljesen…

  Kedves Doktor Úr!
  Gyökértömés van a fogamba és azon az ideiglenes tömés kophat? És ha elkopik teljesen mire vissza kell mennem? Akkor mit fogok látni? Eléggé elkezdett kopni,kicsit megvagyok ijedve! Válaszát előre is köszönöm! H. Ildi

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Ildi!

  Igen, kophat, hiszen ideiglenes. Akár egy hónapig is elbírja, anyagtól függően. De általában egy-két hét múlva végleges tömést tesznek a fogba.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! A ne ártson elv nagyon tetszene, magam is ezt szeretném. Konkrétum: Egy nehezen…

  Tisztelt Doktor Úr!

  A ne ártson elv nagyon tetszene, magam is ezt szeretném.
  Konkrétum:
  Egy nehezen összetákolt fogból ráharapásra kipattant 1-2 helyen, és volt egy sáv ami konkrétan pattogzott a foganyagból a tömés mellett. Az orvosnak nem volt ideje, türelme vizsgálgatni, fogta és körbeszabta (a nehéz összetákolást nem ő csinálta így ebből a szempontból ő is áldozat, pláne nem ő harapott rá hanem én). Minden esetre a körbeszabással rengeteget ÁRTOTT!
  Volt amit "látott" a szuronnyal (az a szonda?), volt amit sajnos nem volt türelme megkeresni.
  Aztán körbetépte. Az azóta fennálló panaszaimat nem sorolom, de senkinek nem kívánom! Nem tudom magam túltenni a beavatkozáson. Annál is inkább, hogy a panaszaim még nem oldódtak meg. Nem szokványos dolog volt a számban, nem szabadott volna rutinból nekiesni, főleg nem olyan indokkal, hogy ezt lehetett a legrövidebb idő alatt tenni és nem volt ideje nézegetni, mert kint ültek a betegei...

  Egy komolyabb felszereltségű helyen történő műszeres felületvizsgálat, esetleg egy arról készült többszörös nagyítású lelet talán segített volna neki, hogy ne kelljen irreális ideig vizsgálgatnia, mégis meg tudja szüntetni a nyálkahártya panaszt anélkül, hogy ártana.

  Nem akarok többé ilyen helyzetbe kerülni. Tudni szeretném hová és milyen műszeres vizsgálatra menjek, hogy se az orvos se én ne kerüljünk többé ilyen helyzetbe.
  Minden esetre kegyetlenül gyötörnek a panaszaim, az orvos meg hál’ Istennek jól van....

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Valószínűleg igen. Mielőbbi panaszmentességet Önnek!


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Jó napot kívánok! kaptam egy egy fog pótlására implantátumot az alsó fogsoromba,2 hét múlva varratszedés,utánna…

  Jó napot kívánok!
  kaptam egy egy fog pótlására implantátumot az alsó fogsoromba,2 hét múlva varratszedés,utánna 3 hónap pihentetés.utánna állítólag feltárják,na most errőlk szeretnék kérdezni,hogy ez mennyire fájdalmas és hogy ez most pontosan mit jelent.Válaszát köszönöm.
  Anett

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Anett!

  Természetesen a feltáráshoz is kap érzéstelenítést. Kis metszés után becsavarják a felépítményt. Sokkal kisebb beavatkozás mint ami maga a beültetés volt.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Nem bizalmatlanságról, hanem felszereltségről szólt a kérdésem. Nagyon sarkítva…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Nem bizalmatlanságról, hanem felszereltségről szólt a kérdésem.

  Nagyon sarkítva egy nyálkahártya panaszt okozó 1-2 mm-es felületi hibát meg lehet szüntetni foghúzással vagy a felületi hiba műszeres megkeresésével és csak minimális belenyúlással.

  Meg sem tudom kérdezni az esetleges "másik kolléga" felkeresésekor (akit lehet, hogy csak ilyen esetben keresnék fel ha konkrétan ilyen panaszom van), hogy van-e ilyen felületvizsgáló eszköze, ami a legalkalmasabb, mert nem tudom, milyen eszköz kell ehhez egyáltalán. Egy biztos, nem kombinált fogó és nem reszelő.
  Ezért próbáltam Öntől megtudni, hogy milyen eszközök léteznek felületvizsgálatra. Milyen eszköze van például Önnek és milyen pontossággal lát vele?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Meg kell vallanom, hogy magam is a szememet, a vizsgálótükröt, a szondát és a kiegészítő röntgent használom a fizikális vizsgálat céljára. Van orálkamerám is, ami valóban komoly nagyítással mutatja meg a fogat, de, ahogy írtam, egy orvos legfontosabb kötelessége, hogy ne ártson.
  Mondok erre egy példát egy másik területről: nagyon komoly veszélyek a bőrgyógyászatban a különböző daganatos elváltozások. Ha valaki minden képletet, vagyis anyajegyet, papillomát, fibromát, stb kivágatna magából, többet ártana magának, hiszen tele lenne hegekkel, a fájdalomról és fertőződésveszélyekről nem is szólva.
  Magam is ezt az elvet vallom, úgyhogy csak olyan beavatkozásokat végzek el, amelyeket szakmailag magam is indokoltnak tartok.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Állandó fehér lepedéket mi okoz a metszõfogon?

  Tisztelt Doktor úr!
  21 éves fiú vagyok és kb. Májusban vettem észre, hogy a jobb oldali kis metszőfogam felső része(inyhez közelebbi ) vörössé vált es állandóan fehér lepedek ragadt ra. Az a fogam azóta mozog mióta, amióta emlékszem.(a mellette levő szem fog is). Ez a mozgás egyébként nem túl… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Sajnos ezt látatlanban nem tudnám megmondani. A legbiztosabb választ akkor kapná, ha ellátogatna egy kollégámhoz.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik…

 • Tisztelt Doktor Ùr! Szerdan kihuztak a bal also 6os fogamat. Ma eszrevettem hogy a seb tetejen van valami…

  Tisztelt Doktor Ùr!
  Szerdan kihuztak a bal also 6os fogamat. Ma eszrevettem hogy a seb tetejen van valami feheres sargas anyag. Ez mitol lehet? Mindig tisztitom eves utan es ha nem tudok fogat.mosni akkor tantum verde pasztillat veszek be. Nagyon felek hogy az amit latok gennyes begyulladt a fogam.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Amit elvileg láthat, az a záródó seb feletti szövetmaradványokból és ételmaradékból összeállt törmelék, amit a nyál idővel lemos. Ha nincsenek panaszai, akkor ne aggódjon.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Szeretnék tovább érdeklődni a felületvizsgálatra használható műszerekről. Láttam…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Szeretnék tovább érdeklődni a felületvizsgálatra használható műszerekről.
  Láttam fotót a neten olyanról, amely egy monitor és egy elektromos fogkeféhez hasonlító eszköz.
  Láttam fiatal fogorvosokat kis színházi látcsőhöz hasonó eszközzel a nyakukban.
  Láttam fényképező gépre hasonlító eszközt, ami állítólag speciálisan fogászati célra való.
  Kérem írjon ezekről, hogy melyik mi és mire való.

  Azért nagyon fontos számomra, mert sajnos velem ez a számos további panaszt okozó felesleges körbereszelés történt, pedig kifejezetten kértem, hogy NEEE!. Szeretném, ha legközelebb az történne, amit Ön írt. Vizsgálják körbe a fogat a megfelelő eszközzel, és csak a panasz megszüntetés szintjéig nyúljanak bele.
  Hogyan válasszak ehhez fogorvost?

  Köszönöm

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Anno volt egy tv-s vetélkedő, ahol egy fényképrészletből kellett kitalálni, mi is van a képen. Nos, hasonló helyzetben érzem magam. Látatlanban nem tudom, mit látott.
  Ha bizalmatlan egy kollégával szemben, javaslom, keressen fel egy másikat.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Ha egy beavatkozás után (pl. egy oldalon több fog húzása vagy lereszelése) deformálódik…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Ha egy beavatkozás után (pl. egy oldalon több fog húzása vagy lereszelése) deformálódik a fogsor, lehet-e ezt fogszabályzással helyrehozni.
  A korábban szabályos állású metszőfogak és kisőrlők néhány hét alatt egymás alá torlódtak. Esetleg ha megszűnik az asszimmetria, maguktól is helyre rendeződnek-e.
  Igaz, hogy pl. 40 éves korban már nem ajánlott a fogszabályozás?
  Mi a helyzet akkor, ha a fogak néhány hete még szabályosan álltak?

  Köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Ezt látatlanban nem tudom megmondani. 40 éves kor során a fogak a fogmeder sorvadása miatt sokkal lazábbak, ezért egy fogszabályozás viszonylag rövid idő alatt látványos eredményt érhet el, de utána heteken belül a helyzet sokkal rosszabb lehet, mint eredetileg volt.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Most olvasgattam utána, hogy ha egy fog melegre érzékeny, akkor elhalt, ezek szerint…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Most olvasgattam utána, hogy ha egy fog melegre érzékeny, akkor elhalt, ezek szerint lehet, hogy mégis igaz. Az orvos egyébként mondta, hogy az elhalt fogakat elvileg gyökérkezelni kell, de gondolom volt rá oka, hogy mégsem tette - bár akkor lehet, hogy kár volt kibontani. Van olyan eset, amikor lehet úgy dönteni, hogy mégsem muszáj egy elhalt fogat gyökérkezelni? Csak hogy megnyugodjak.

  Köszönöm. Ildi

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Ildi!

  Az elhalt fogat mindenképpen érdemes gyökérkezelni, mivel sokkal könnyebben kialakul rajta valamilyen kóros elváltozás. Megjegyzem, hogy ez a gyökérkezelt fogon is előfordulhat, de ebben az esetben kisebb az esélye.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd