A betegek kérdései (8243)

 • Tisztelt Doktor Úr! 2014. júliusában kihúzták a jobb alsó 6-os fogam. A röntgen felvételen már akkor…

  Tisztelt Doktor Úr!

  2014. júliusában kihúzták a jobb alsó 6-os fogam. A röntgen felvételen már akkor is láttak a gyökérnél cisztát, de azt mondták majd felszívódik. Azóta hol érzek egy kis "pupszlit" az ínyemen oldalt a foghúzás helyénél, hol nem. Pár napja azonban fogmosáskor észrevettem, hogy a foghúzás helyén lévő "gödörbe" kis gennyes váladék van, ha megnyomom az ínyem, a váladék a kis "gödörbe" ürül.
  Ez a ciszta lenne? Hogyan zajlik ebben az esetben a ciszta eltávolítása? Mennyire fájdalmas? Nagyon-nagyon félek! Válaszát tisztelettel köszönöm, előre is! Üdvözlettel, Barbara

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Barbara!

  Röntgen nélkül ezt nem lehet megmondani. Ha nem szívódott fel és van egy gennycsatorna, akkor viszonylag könnyen elérhető különösebb csontvesztés nélkül.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • T. Dr úr ! Mennyi időn belül végezhető fogászati kezelés ? Letört fog felépítése , szájüregi sugár kezelés…

  T. Dr úr ! Mennyi időn belül végezhető fogászati kezelés ? Letört fog felépítése , szájüregi sugár kezelés után. Esetleg húzás , illetve híd készítés ? Korona széle és íny között kilátszik a fognyak , erre milyen megoldás van ? köszönöm válaszát

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Sugárkezelés után legalább 3 hónapig foghúzás nem javasolt. Azonban ez a töméskészítésnek, pótlásnak nem akadálya. Ha a fognyak lehúzódott, az sajnos már nem fog visszanőni. Esetlegesen az ínyplasztika segíthet.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor úr. A problémám az lenne, hogy vérzik az ínyem. A fogorvosom azt mondta egy hete hogy…

  Tisztelt Doktor úr. A problémám az lenne, hogy vérzik az ínyem. A fogorvosom azt mondta egy hete hogy jobban kéne mosnom a fogamat. Azóta minden magamtól telhetőt megtettem de a vérzés fenn áll. Nyomásra érzékeny. Mit lehet tenni vele?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  A mosás lehet, hogy kevés lesz. Az ínygyulladást és a kiváltó okokat kellene megszüntetni.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Kedves Doktorúr! Nagyon rosszak a fogaim és egy ideje arra lettem figyelmes hogy az egyik rossz fogam…

  Kedves Doktorúr! Nagyon rosszak a fogaim és egy ideje arra lettem figyelmes hogy az egyik rossz fogam fölött egy fehér folt van az ínyemen ami nem jön le dörzsölésre sem.Arra lennék kíváncsi hogy mi lehet ez mert nagyon megijesztett.Nem jókat olvastam erről!!!
  Köszönöm válaszát!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Látatlanban természetesen nem tudom megmondani, tippelgetni meg nem szeretnék. Ha rosszak a fogai, akkor viszont érdemes lenne ellátogatnia egy kollégámhoz, mivel a helyzet (és a fog) csak tovább fog romlani.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Írtam már Önnek, hígy külföldön lakunk, és itt kezelik a fogamat. Már több, mint…

  Tisztelt Doktor Úr!
  Írtam már Önnek, hígy külföldön lakunk, és itt kezelik a fogamat. Már több, mint egy éve tart a gyökérkezelésem, már haromszor betömte a fogorvos a gyökereket, és akkor is, folyton begyullad, nagyon nagy fáj, és ezért mindig kiszedi, és gyogyszert tesz bele, hónapok óta vatta van a fogamban. Vagy nem meri betömni a fogorvos, mert tudja, hogy úgy is begyullad, vagy nem akarja, nem tudom, de engem nagyon zavar ez a fog, higy csak így szabadon van hagyva, és a vatta vége folyamatosan lóg a számban, idegesít. Jó lett volna ezt a fogat megtartani. Ön szerint valamit még lehet ezzel kezdeni? Ön pl mit tenne egy ilyen foggal? Mellesleg 4 csatorna van. Ön szerint húzás lesz a vége? Csak azt nem értem,hogy miért nem mondja már ki az orvos, hogy akkor inkább húzzuk ki, vagy azt varhatja, hogy majd elkezd fájni, vagy letörik és akkor húzza ki. csak folyamatosan 3 hetente visszahiv, egy éve ez megy. Itt ezt az orvost nagyon jó orvosnak tartják egyébként. Köszönöm a választ! Zsanett

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Zsanett!

  Egy kezelést látatlanban nem minősíthetek, jósolni meg nem a feladatom. Egy éves folyamatos kezelés valóban túl hosszú. Kétségtelen, már nálam is előfordult 4 hónapos kezelés után megmentett, és azóta (7 éve) is meglévő fog.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Igen a gyökér sajnos benne maradt viszont,nagyon be is van gyulladva,így kezdenének vele…

  Igen a gyökér sajnos benne maradt viszont,nagyon be is van gyulladva,így kezdenének vele valamit,még gyulladás alatt van?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Mielőbb célszerű lenne eltávolítani, az antibiotikumkezelés kevés lehet.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Ma reggel evés közben egy nagyot kattant az állkapcsom. Erős fájdalmat éreztem,…

  Tisztelt Doktor Úr!
  Ma reggel evés közben egy nagyot kattant az állkapcsom. Erős fájdalmat éreztem, ami a fülembe hasított, szinte a fél arcom fájt.Ez az erős fájdalom néhány perc alatt megszűnt.Azóta már csak a rágáskor van enyhébb fájdalmam, illetve akkor, ha nyitom a számat. Természetes ez a fájdalom, vagy lehet, hogy nem ugrott vissza a helyére az állkapocs? Köszönöm válaszát!
  Tisztelettel: Edit

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Edit!


  Ha be tudja zárni a száját, akkor visszaugrott. Nem kizárt, hogy egy rossz, erős mozdulat okozta a panaszt, amely remélhetően néhány napon belül rendeződik. Ha viszont nem, illetve a fájdalom erősödik, akkor érdemes a szájsebészetet felkeresni, mivel akár törés is bekövetkezhetett.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! A következő problémával fordulnék Önhöz. Elmentem kihúzatni a bölcsesség…

  Tisztelt Doktor Úr!

  A következő problémával fordulnék Önhöz.

  Elmentem kihúzatni a bölcsesség fogamat,mert egy kicsit már fájt,de sajnálatos módon doktor nő beletörte,egy pár napja begyulladt,és a számat se bírom kinyitni,és enni se bírok.... Dalcint szedem 2 napja,tudna esetleg tanácsolni valamit,mitől enyhülne ez a fránya szájzár?


  Válaszát előre is köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  És a gyökér benne maradt? Ha igen, akkor azonnal keressen fel egy szájsebészetet, mivel ha a gyulladás fennmarad, komolyabb problémái is lesznek. Amúgy a szájzárat sajnos csak nehezen, spatulák és egyéb kényszernyitást lehetővé eszközök otthoni alkalmazásával lehet napok alatt megszüntetni.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Múlt héten hétfőn (04.06-án) fogászati ügyeleten (röntgenfelvétel készítése után)…

  Tisztelt Doktor Úr!
  Múlt héten hétfőn (04.06-án) fogászati ügyeleten (röntgenfelvétel készítése után) kihúzták a bal alsó 6-os fogam. (Előtte héten két alkalommal jártam fogorvosnál,bölcsességfogaim növekedése okozta fájdalom miatt.). A foghúzás érzéstelenítés mellett viszonylag fájdalommentes volt- a fájdalomküszöböm egyébként magas-, vérdugó elméletileg képződött. Az előírtakat- tejtermékek, alkohol, dohányipari termékek, öblögetés, szívogatás, stb mellőzése - szigorúan betartottam⁄betartom. A fájdalomérzet azóta fokozatosan nő. A húzás utáni napra az arcom bal oldala megdagadt, azóta egyre duzzad.
  Pénteken felkerestem egy másik fogszakorvost, aki a sebet kitisztította, Augmentit írt fel. 5napig napi 3x1, illetve glycosepttel öblögetek, közben jegelem. A tüneteim azóta sem enyhültek, hanem fokozódtak. A fog helye "szép" (volt), az íny körülötte lobos, duzzadt. Mely a bal oldalon az állkapocscsontom, a bal alsó-felső fogsorom, a fülem, nyakam, fejem erős fájdalmával jár, a szemem könnyezik. A fájdalomcsillapítók nem enyhítenek.
  Kérdésem az lenne, normális-e foghúzás után egy héttel ez az állapot? S mi okozhatja ezt? Hova forduljak?
  Várom válaszát.
  Köszönettel: Luca

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Luca!

  A leírás alapján legalább fogmedergyulladás alakult ki. Mivel erősödnek a panaszok, javaslom a szájsebészet felkeresését, ami szakellátó hely és lehet, hogy beutaló köteles, amit a körzetileg illetékes fogorvosa tud megmondani. Ha nyelési és főleg légzési (!) nehézségek jelentkeznek, akkor viszont azonnal keresse fel a szakellátó helyet, mivel ebből életveszélyes állapot is kialakulhat!


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor úr! Kb. 1 hónapja kezdett fájni az ínyem. Korábban is volt már ínygyulladásom, így…

  Tisztelt Doktor úr!

  Kb. 1 hónapja kezdett fájni az ínyem. Korábban is volt már ínygyulladásom, így bíztam abban, hogy majd ugyanúgy elmúlik, de nem így lett, így 1 hét után felkerestem a fogorvosom. Ő megállapította, hogy valóban fogínygyulladásom van, illetve az elülső fogakról, ahol a fájdalom a legerősebb volt, a fogköveket is leszedte. Ezután mintha jobb lett volna a helyzet, azonban azóta sem múlt el a fájdalom teljesen. Nem lüktető, ha eszem⁄alszom nem érzem, ha beszélek akkor fájdalmas. Egy tompa, de néha belenyilalló fájdalmat érzek az alsó sorban középen. Fogmosáskor nem vérzik. Ma visszamentem a rendelőbe, ahol megállapították, hogy a gyulladás elmúlt, az ínyem egészséges, semmi nem indokolja a fájdalmat. A készített panoráma röngten alapján a bölcsességfogat említették, de azt is hozzátették, hogy csak azért, mert másra nem tudnak gondolni ( még ki sem látszik az ínyből, a terület nyomásra egyáltalán nem érzékeny, nem fáj) A fájdalomcsillapítók nem használnak, a házi praktikákon is túl vagyok.
  Mégis hová mehetnék? Mit próbálhatnék még ki?
  Köszönettel,
  Éva

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Éva!

  Látatlanban én sem tudok véleményt mondani. A panaszait mindenképpen jelezze a kezelőorvosának és kérjen tőle tanácsot.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Azt hallottam,hogy sok embernél a soványságot a hiányos fogazat okozza. Ez igaz?…

  Tisztelt Doktor Úr! Azt hallottam,hogy sok embernél a soványságot a hiányos fogazat okozza. Ez igaz? Milyen összefüggés van a két dolog között?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Manapság már nem igazán jellemző a soványság, hiszen a foghiányos ember is nagyon találékony tud lenni, ha ennie kell. Viszont nagyobb veszély a megrágatlan étel lenyelése, amely emésztőrendszeri károsodásokat okozhat.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr ! Milyen tüneteket okoz,ha foghúzás után megnyilik az arcüreg? Kezeletlenül milyen…

  Tisztelt Doktor Úr ! Milyen tüneteket okoz,ha foghúzás után megnyilik az arcüreg? Kezeletlenül milyen tüneteket okoz? Hogy veszi észre az ember?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Az első tünet, hogy a levegő orrfúvás során a szájüregbe szelel. Ha nem kerül bezárásra, akkor a száj felől befertőződik és arcüreggyulladás alakulhat ki a maga panaszaival (fejfájás, arcfájás, szédülés, stb.) Úgy vehető észre, hogy az étel-ital étkezés során az orrán jön ki.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor úr! 16 éves vagyok és egy hete tömték be a fogamat. Előtte is tömve volt amalgám töméssel.…

  Tisztelt Doktor úr!
  16 éves vagyok és egy hete tömték be a fogamat. Előtte is tömve volt amalgám töméssel. Kilett cserélve egy más fajta tömésre. Fehér színű. Az lenne a kérdésem, hogy amikor eszek, miért fáj a fogam? Csak akkor fáj, ha keményen eszek. Ha lazán eszek akkor nem fáj. Így általában nem fáj, csak ha keményen eszek. miért fájhat? Köszönöm válaszát előre is!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  A fogszínű anyaggal tömött fogaknál nagyon ritkán előfordul, hogy ráharapási érzékenység jelentkezik. Ez a legtöbbször spontán megszűnik néhány hónapon belül. Az ok talán a mély tömésben keresendő.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor úr! Pár hónapja kicseréltettem a 6 darabos koronámat.Érdeklődni szeretnék,hogy ön…

  Tisztelt Doktor úr!

  Pár hónapja kicseréltettem a 6 darabos koronámat.Érdeklődni szeretnék,hogy ön szerint az normális,hogy a fogselyemmel teljesen alá tudok nyúlni a csonkig?Olyan mint ,ha csak lebegne és egy két helyen van odaragasztva.A doktor úr aki csinálta azt mondta,hogy ez így jó.

  Válaszát előre is köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Ha a korona egy ínytasakot zár, akkor természetesen le tud mélyebbre is jutni a fogselyemmel. Csak óvatosan használja ilyen mélyen.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Kedves doktorur nekem mar lassan egy honapja kellemetlen fogfajason van.Anyukam szerint fog kilisem van…

  Kedves doktorur nekem mar lassan egy honapja kellemetlen fogfajason van.Anyukam szerint fog kilisem van es nem tudom hogy mit tegyek.Kerhetnem a javas lasat?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Fog kilis??? Sajnos nem tudom, mit jelent ez a kifejezés. Ha viszont kelésre (pontosabban inkább tályogra) gondolt, akkor az komoly fertőzést jelent és mindenképpen fel kellene keresnie a fogorvosát.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Fogsorok fogkõeltávolítására alkalmas köztisztítót hol kapok?

  Tisztelt Doktor Úr!

  Fogkő képződésre hajlamos vagyok. Nemrég voltam fogkőeltávolításon, az orvos javasolta, hogy fogselyem helyett inkább fogköztisztítót használjak (ami úgy néz ki, mint egy mini üvegmosó kefe), mert a fogselyem 25 éves kor felett már nem igazán használ (32 vagyok). Mutatta… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Ez nem igaz, mivel normál fogsor esetében kifejezetten használ. Ha viszont torlódottak a fogak, ott viszont nem fogja tudni használni a tágabb fogközök tisztítására alkalmas… Még több

 • Gyulladásos foghúzás után vérvétel nõnél

  Kedves Doktor Úr!

  Volt egy évekkel ezelőtt gyökérkezelt, majd letört fogam, ami fölött ciszta alakult ki (ezt március végén tudtam meg egy fogászati ellenőrzés során). A fogorvos a röntgent követően azt mondta, hogy sajnos nem lehet megmenteni, ezért múlt hét kedden (március 31-én) ki… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Vera!

  Elvileg igen. A gyulladás kiterjedtségétől függően a gyógyulás is lassabb, akár két-három hónapot is igénybevehet.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Kedves Doktor úr! A körzeti orvos elkezdte kigyökérkezelni az egyik bal felső fogamat. Rakott bele…

  Kedves Doktor úr!

  A körzeti orvos elkezdte kigyökérkezelni az egyik bal felső fogamat. Rakott bele valami hirtelen száradó anyagot, és tűvel kitisztította. Közbe a tűvel sokszor hozzáért a fogínyhez belül. Most fáj a fogam. Mit tegyek? (Holnap ismét megyek hozzá)

  Üdvözlettel: Kristóf

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kristóf!

  Egy gyökérkezelt fog nem csak a kezelés során, de még utána is okozhat panaszokat, de ezek idővel csillapodnak.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Köszönöm gyors válaszát! A páciens szubjektív fájdalomérzete alatt fájdalomküszöböt kell érteni? Vagy…

  Köszönöm gyors válaszát!

  A páciens szubjektív fájdalomérzete alatt fájdalomküszöböt kell érteni?
  Vagy pedig a fogorvosi beavatkozásokhoz való hozzáállást, ami kedvezőtlen esetben azt okozhatja, hogy a páciens beképzelni a fájdalmat?

  Köszönöm még egyszer

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Mindkettő egy szubjektív tényező.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Dr. Úr! Kérdezem Önt, és kérem legyen őszinte, a fogászati beavatkozások megfelelő érzéstelenítés…

  Tisztelt Dr. Úr!

  Kérdezem Önt, és kérem legyen őszinte, a fogászati beavatkozások megfelelő érzéstelenítés mellett mindenképpen fájdalommentesek? Akár gyulladás esetén is?Nekem eddig minden fogtömésem fájt érzéstelenítéssel együtt, pedig egy elismert magánorvosnál voltam. Ha fogorvost váltok, lehet esély a megfelelőbb érzéstelenítésre, vagy ez mindenhol fáj valamennyire?

  Tisztelettel

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Többnyire igen. Természetesen a páciens szubjektív fájdalomérzete is komoly szerepet játszik. A felső fogak könnyebben érzéstelenednek el, de az alsók is ugyanúgy, csak némileg hosszabb idő után.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd