A betegek kérdései (8239)

 • Tisztelt doktor úr! Szeretném megkérdezni hogy a bölcsesség fogam be van gyulladva rettenet nag fájdalmam…

  Tisztelt doktor úr!
  Szeretném megkérdezni hogy a bölcsesség fogam be van gyulladva rettenet nag fájdalmam van már nyelni is alig tudok.2 éve kiszedték a bal alsót 1 órás műtét volt nagy fájdalommal szeretném megkérdezni hogy ezt valahol kitudnám-e műtetni úgy hogy elaltatnak.?mégegyszer azt a kínt nem bírnám ki pedig magán szájsebész szedte ki és az a baj hogy a gyökere átkarolja az állkapcsomat.kérem segítsen hogy hol csinálják ezt altattva.
  köszönettel .Ivett

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Ivett!

  Csak azt tudom javasolni, hogy nézzen körbe a lakóhelye környéki szájsebészeti beavatkozást végző fogorvosi rendelőkben. Interneten és telefonon gyors tájékoztatást kaphat.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! A fogam 2 hete nagy ütést kapott, és elhaltak benne az idegszálak, de nem tört…

  Tisztelt Doktor Úr!

  A fogam 2 hete nagy ütést kapott, és elhaltak benne az idegszálak, de nem tört el. jövőhéten a fogorvosomhoz megyek gyökérkezelésre, és azt mondta az elhalt fogam elfog színeződni, mivel elhalt. Ez azért probléma, mert az egyik metszőfogamról(11-es) van szó. Mit gondol milyen mértékű lesz az elváltozás, és mennyi idő alatt válik nagyon feltűnővé? Ha szükséges koronát tetetek rá.

  Üdv: Csukás Péter


  tovább Dr. Janik Leonárd adatlapjára


  Tisztelt Csukás Péter!

  Egy rendkívül szubjektív kérdést tett fel, amire nem tudok válaszolni. Semmiféle nomenklatúra nincs az elszíneződés fokozataira, hiszen a szem is rendkívül szubjektív és a megvilágítás sem mindig ugyanolyan.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

  Tisztelt Doktor Úr!

  Azóta a sérült fogam belilult és bepirosodott erősen, ma voltam gyökérkezelésen, és fogorvosom azt mondta hiába tisztította ki, az a szín beivódott a fogamba, és olyan marad. Szerdán kell visszamennem hozzá további kezelésre. Szóval továbbra is erősen lilás színű az egész közepe jól láthatóan, azt szeretném megkérdezni lehet e ezzel valamit kezdeni. Úgy tűnik koronán kívül nincs más megoldás, bár 18 évesen nem repesek az örömtől. Önnek mi a véleménye, van e erre valami eljárás ami segíthetne?

  Tisztelettel:
  Csukás Péter

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Csukás Péter!

  Látatlanban sajnos csak azt tudom mondani, hogy esztétikailag a korona a legbiztosabb és a legtartósabb módszer az esztétikai problémára.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Fogorvosi esztétikai kezelések közt mi a különbség?

  Tisztelt Doktor Úr!

  Pontosan 3 évvel ezelőtt fogfehérítést csináltattam, az ún. Beyond módszerrel. Őszintén szólva többet vártam a dologtól, de természetesen a kiindulási színhez képest tény, hogy látható volt az eredmény, csak nem tartott sokáig, hiába tartottam be az ajánlásokat.Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Zsuzsa!

  Egy dolog biztos: a fogfehérítés egy esztétikai kezelés, ami egyáltalán nem javít a fogak állagán. Bármilyen módszerrel is végzik, tudomásom szerint jelen időben két-három… Még több

 • Tisztelt Doktor Úr! Kb. 2hónapja a felső, első két fogamat betömték, ami akkor még nem fájt, és azóta…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Kb. 2hónapja a felső, első két fogamat betömték, ami akkor még nem fájt, és azóta hidegre-melegre nagyon érzékeny, azóta is csak szívószállal iszok, annyira fáj. Azt mondta a Kezelőorvosom, hogy ha nem múlik a fájdalom, menjek el, és gyökérkezeli. Sokan mondták, hogy nagyon fáj és interneten is olvastam erről. Milyen érzés ha gyökérkezelik, mennyi ideig tart, és utána jár fájdalommal ?

  Köszönöm a válaszát.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Egy megfelelő érzéstelenítéssel a gyökérkezelés általában teljesen fájdalmatlan. Az időtartama változó, de itt elsősorban a pontos és szakszerű munka a lényeges. A gyökérkezelést időnként követheti fájdalom, de ez nagyban függ attól, milyen állapotban levő fogat kell gyökérkezelni.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktorúr! 5 éves lányomnak felső 2 fogán apró, fehérebb foltok vannak, melyek fogmosás után…

  Tisztelt Doktorúr!

  5 éves lányomnak felső 2 fogán apró, fehérebb foltok vannak, melyek fogmosás után is láthatóak.
  Évente viszem kontrollra, nyár végén lenne esedékes.
  A foltok miatt menjünk korábban, vagy nem érdemes foglalkozni velük?
  Köszönöm válaszát!
  Edit

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Edit!

  Tejfogakról lévén szó, elegendő, ha a megbeszélt időben mennek. De természetesen ha megnyugtatja, akkor nyugodtan ellátogathatnak a kollégához.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor úr Köszönöm válaszát de meg szeretném kérdezni mennyi idő múlva kellene el múlnia egy…

  Tisztelt Doktor úr
  Köszönöm válaszát de meg szeretném kérdezni mennyi idő múlva kellene el múlnia egy inny harapásnak milyen vizsgálatot ajánl a rőngen ki mutatja a rákos foltot a harapás helyén Pánik beteg vagyok és azóta be vagyok gyuladva alig megy le az enni való hiába megyek már orvoshoz nem küldenek további vizsgálatokra mert minden leletem negativ nem elég hogy foginnyem bár mikor el kezd vérezni ezzel sem tudtak mit csinálni

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Általában négy-öt nap alatt el szokott múlni, persze csak amennyiben nem éri újabb irritáció. A röntgen a lágyrészelváltozást nem jellemzően mutatja ki, erre inkább egyéb vizsgálatok, pl CT vagy ultrahang alkalmasak. Ha a vizsgálatai és a leletei negatívak, de ez mégsem nyugtatja meg, akkor javaslom keressen fel másik kollégát is.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Röntgen nélküli foghúzás, nyelv, íny, fül fájás

  Tisztelt Doktor Úr,

  Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz hogy megkérdezem Önt szerint mi lehet a probléma.
  5 napja kihuzták a fogamat (alul a leghátsót) ami úgy kezdődött hogy nem jó érzéstelenítőt kaptam gyorsan kihúzta a fogorvosnő adott egy 0,2-eset.(Semmi röntgen nem volt)Nem igazán… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Elképzelhető, de ez nem okozna ilyen panaszokat. Ugyanakkor előfordulhatott, hogy az érzéstelenítő eret, izmot sértett, ami sajnos kiszámíthatatlan és elkerülhetetlen.… Még több

 • Köszönöm a válaszát Doktor Úr! Remélem, hogy elmúlik ez az érzékenység, mert a fogorvosom amikor vizsgálta…

  Köszönöm a válaszát Doktor Úr! Remélem, hogy elmúlik ez az érzékenység, mert a fogorvosom amikor vizsgálta nem jelentkezett fájdalom vagy érzékenység. De attól félek, hogy megint nem volt eredményes a gyökérkezelés és ezeket a fogaimat is el kell távolítani! Csak ugye ezekben már ott a csavar. Meg lehet az is baj, hogy önellenőrzés céljából én állandóan nyomkodom, "vizsgálom" És egy pánikbetegnél ez nem túl szerencsés! Köszönettel!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Mielőbbi panaszmentességet kívánok Önnek és sikeres kezelést!

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Szeretném megkérdezni, hogy a fogköveket hogyan távolítják el? Remélem már nem…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Szeretném megkérdezni, hogy a fogköveket hogyan távolítják el?
  Remélem már nem a régi barkács-módszerrel?
  Három helyen látok és sajnos érzem is a fogkő jelenletét (fáj).
  Porcelán koronás fogaknál jelentkezett, ami a hídnak tartópillére, nem szeretném elveszíteni, mert akkor igen nagy bajban lennék....
  Teljesen belefúródott már az ínybe, gyulladt, dagadt, próbáltam leszedni, de nem megy.
  Mik a kilátásaim Doktor Úr? Menthetők még a tartófogaim?

  Köszönettel István

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt István!

  Nagyon korszerű eszközök vannak manapság, amelyek magas rezgésszámmal, vízhűtés mellett, egyszerűen lepattintják a fogkövet, sőt az ínytasakok is tisztíthatók, hisz az íny alatti fogkő sokkal ártalmasabb.
  Látatlanban ne kérjen tőlem kezelési javaslatot, sem kilátási esélyeket. Elérhetőségeinket megtalálja a honlapunkon: www.bebedent.hu


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Csavarok behelyezésekor megrepedt az érzékeny fog, a seb?

  Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm, hogy válaszolt. Én is csak remélni tudom, hogy nem repedt meg a fogam a csavarok miatt! Bár az még hozzá tartozik, hogy a két csavarozott fog között kettőt ki kellett húzni, mert sikertelen volt a többszöri gyökérkezelés ill. gyökértömés. Az egyik csavarozás a fog húzásokat… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Elvileg nem, ráadásul azt írta, hogy nyomásra érzékenyek. De ha a panaszok csökkennek, vagy szűnnek, az mindenképpen jó jel. A csapok behelyezése nem igényel külön gyógyulási… Még több

 • Üdvözlöm Doktor Úr! Nem sokára szeretnék állandó fogszabályzót a felső fogsoromra (hagyományos fém fogszabályzó).…

  Üdvözlöm Doktor Úr! Nem sokára szeretnék állandó fogszabályzót a felső fogsoromra (hagyományos fém fogszabályzó). Ugyanakkor szeretnék a felső ajkamra egy "szépségpöttynek" mondott piercinget. Az lenne a kérdésem, hogy nem fogja egymást zavarni a két dolog? Félek ugyan is, hogy bele akad egyik a másikba. Remélem mielőbbi válaszát eme érdekes kérdésre :). Előre is köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Eleinte biztos szokatlan lesz, de ha nincs elektromos hatás a két fém között, akkor nem lesznek gondjai. Igaz, ezt a fogszabályozós kollégával is meg kell beszélnie.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Az első két metszőfogamból 1-1 kis darab letört, de nem nagy, kb. 3 mm. Engem viszont…

  Tisztelt Doktor Úr!
  Az első két metszőfogamból 1-1 kis darab letört, de nem nagy, kb. 3 mm. Engem viszont nagyon zavar, mert pont úgy tört, hogy mind a kettő a középső vonalnál (ahol a két (felső) metszőfog összeér).
  A kérdésem az lenne, hogy le lehet -e csiszolni⁄ reszelni ezt és, hogy nem -e muszáj ezt kipótolni?
  Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!
  Üdvözlettel: Kiss Adrienn

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kiss Adrienn!

  Látatlanban nem tudnám megmondani, hogy élpótlásra van-e szükség, vagy elegendő lepolírozni. Ez Öntől is függ, hogy milyennek szeretné a fogait.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Janik doktor! A helyzet a következő,tegnapelőtt volt gyökérkezelve a bal alsó 5-ös fogam.gyökérhártya…

  Tisztelt Janik doktor!
  A helyzet a következő,tegnapelőtt volt gyökérkezelve a bal alsó 5-ös fogam.gyökérhártya gyulladásom van.tegnap is csak fájdalomcsillapítókkal bírtam ki a napot és ma reggel is irdatlanul fáj.ez normális és várjak türelemmel majd jobb lesz vagy menjek vissza az orvoshoz hogy gond van?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Ha ma sem csillapodnak, sőt ha erősödnek a panaszai, akkor mindenképpen látogasson vissza a kezelőorvosához.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Van két gyökértömött fogam, melyekbe már csavar is került. Erre készül majd a…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Van két gyökértömött fogam, melyekbe már csavar is került. Erre készül majd a korona, de felváltva nyomásra, kocogtatásra érzékenyek. Mitől lehetnek ezek a problémák? A két fogból az egyik frontfog, a másik a jobb felső 5. Válaszát előre is köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Csak remélni merem, hogy nem a fogak megrepedése miatt. Mielőtt elkészül a pótlás, ezt mindenképpen tisztáznia kell.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Gyulladás, gyökérkezelés fájdalommal

  Doktor Úr

  van egy gyökérkezelt fogam, alsó hetes, ami fáj már egy éve, félidőnél kicserélték a gyökértömés,t nem javult ahelyzet. tegnap elmentem, tett a fogrovosom a gyökérbe gyógyszert és azóta folyamatosan fáj.
  Szerintem a fog gyulladt, mivel többször enyhén fel is duzzadt -… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Látatlanban nem tudok sem diagnózist mondani, sem kezelést javasolni. Sajnos azonban azt kell mondanom, hogy nem mindegyik gyökérkezelés lesz sikeres, valamelyik - szerencsére… Még több

 • Tisztelt Doktor Úr! 8 éves kisunokámnak van egy kis lyuk a rágó-tejfogán. Voltunk fogorvosnál, de…

  Tisztelt Doktor Úr!

  8 éves kisunokámnak van egy kis lyuk a rágó-tejfogán.
  Voltunk fogorvosnál, de azt mondta, tejfogat nem kell fúrni-tömni.
  A minap az iskolával mentek fogorvoshoz (másik doki), aki azt mondta vissza kell vinni, és betömi.
  Mi a teendő?
  Válaszát előre is megköszönöm tisztelettel:

  Ilonka

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Ilonka!

  Remélhetően kis lyukról van szó és olyan fogról, ami még két-három évig használható. Ha a gyermeknek egy kellemes élmény lesz, akkor érdemes elvinni a fogorvoshoz, mert akkor már legközelebb is bátrabb lesz. Látatlanban nem tudnék egyik kolléga javára sem dönteni.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Utolsó válasza kérdésemmel kapcsolatban ez volt Tisztelt Katalin! Nem a kiváltó…

  Tisztelt Doktor Úr! Utolsó válasza kérdésemmel kapcsolatban ez volt

  Tisztelt Katalin!

  Nem a kiváltó ok, hanem a gyanú miatt vesznek mintát. Az orvoslásban nagyon fontos dolog az alázat, vagyis nem szabad hasraütés-szerűen dönteni, hanem csak egy biztos, szakmailag megalapozott diagnózis után kezdjünk bele a kezelésbe. Köszönöm a rólam írott szavait és mielőbbi gyógyulást kívánok Önnek!
  Önnek igaza lett. A Főorvos Úr végig nyugtatott, hogy egy hatalmas afta
  de ő is kizárt minden gyanút. Szerencsém volt hogy én is egy olyan oros kezelése alákerültem aki az orvoslással kapcsolatban "alázatot"érez. Városunk legjobb diagnosztájának tartják. Köszönöm a sorsnak, hogy az ő kezelése alá kerültem és köszönöm a sorsnak, hogy a neten is egy izig vérig lelkiismertetes orvost találtam. A diagnózisom szövettani minta alapján aphta, és a szövettani vizsgálat kizárt minden más betegséget. A lelkem most teljesen nyugodt, már a mintavétel helye is alig látszik. Kívánom, hogy legyen ereje kitartása továbbra is orvos és ember maradni és ennyi energiát fordítani még ismeretlenekkel szemben is.
  Tisztelettel és köszönettel: Katalin

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Katalin!

  Köszönöm az elismerő szavait, Önnek pedig egészségben eltöltött hosszú éveket kívánok!


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Leírnám az esetemet és kérném - ha lehet - válaszoljon rá hogy ez mi lehet: Már…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Leírnám az esetemet és kérném - ha lehet - válaszoljon rá hogy ez mi lehet:
  Már régebb óta figyelem a fogaimat. Nem volt sosem hófehér, de egyre jobban mélyedések keletkeztek a fog felszinbe, mintha elporladna vagy elsorvadna belőle. Azt nem veszem észre hogy darabok esnének ki belőle – néhol már úgy látszik, akkora a hiány - de néhol szinte lyukak keletkeztek a felszínén és ezeknél az un. mélyedésekné a fog is hol világosabb drapp de van ahol már barnás is a színe és fogfehérítős fogkrémmel sem tudom fehérré varázsolni. Nem mintha mosolyból állna az élet, de már szégyellem hogy ilyen csúnyák a fogaim. Nem tudom lehet-e fehér tömést húzni a fog felületére hogy az mennyire tartós, de egy ismerős mondta, hogy porcelán-felületet lehet a fog felületére rakni. De én attól félek, hogy ha tényleg van ilyen és megcsináltatom mi lesz, ha a porcelán felület alatt tovább folyik ez a porladás – nem tudom minek nevezni ezt. Az utóbbi 6 hónap alatt mintha ez az egész felgyorsult volna és azon az oldalon van jobban ez, ahol a rágok (bal oldalon).
  Ön szerint ez mitől alakult ki, és hogyan lehetne ezt a folyamatot megállítani és végleges megoldást találni rá? Esetleg nem szívódik fel a kálcium a szervezetemből? Nem tudom mire fogni ezt az egészet.

  Köszönettel várom válaszát: Éva

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Éva!

  Látatlanban semmiképpen nem tudok sem diagnózist, sem kezelési javaslatot adni. Azt javaslom, keresse fel egy kollégámat, és a személyes vizsgálat után beszéljék meg a megfelelő kezelést.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • A fogeltávolítás után arca megdagadt, hogyan kezelje?

  Tisztelt Doktor Úr!

  Hetekkel ezelőtt kezdték gyökérkezelni egy fogamat (szemfog melletti),aztán a próbatömés a kezelés után mindjárt belekerült,de lüktetett,fájt, el kellett távolítani a tömést. Ez megismétlődött még pár alkalommal,de sehogy sem bírta a fogam a próbatömést sem. Majd… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Ha jelentősen megdagadt a húzás helye, ennyi idővel a fogeltávolítás után, akkor mindenképpen javaslom a fogorvosához való visszalátogatást.


  Tisztelettel:Még több

 • Tisztelt Doktor úr Nem soká két holnapja hogy meg haraptam az innyemet a fog mőgőtt Nem nagyon akar…

  Tisztelt Doktor úr
  Nem soká két holnapja hogy meg haraptam az innyemet a fog mőgőtt Nem nagyon akar el múlni Voltam kétszer is fog orvosnál azt mondta hogy el fog mulni csak lassan mert gyuladásba van meg ilyen másnak is elő szokot furdulni
  Azt szeretném meg kérdezni hogy ez a gumo el tud e rákosodni

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  A krónikus irritáció a szájüregi daganatok egyik oka lehet. Javaslom a rendszeres ellenőrzést.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd