A betegek kérdései (8243)

 • Jó napot kívánok, a 19 éves unokaöcsémnek most bújik a bölcsességfoga, ami miatt sokat szenved. A szájüregét…

  Jó napot kívánok,
  a 19 éves unokaöcsémnek most bújik a bölcsességfoga, ami miatt sokat szenved. A szájüregét sérti nagyon a most bújó fog, ami miatt enni nem is tud. A beszélgetés is nehezére esik. Ez természetes? Meddig tart? Tudunk mi segíteni neki valamiben? Esetleg ha van kenőcs, gyógyszer vagy valami.
  Válaszát előre is köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Érdemes lenne ellátogatni egy kollégámhoz. A személes és röntgenvizsgálat adhat választ arra, mi lehet a fog további sorsa, amely a legjobb az unokaöccse számára.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Dr. Janik Leonàrd! Szilveszter este feldagadt a jobb felső fogínyem, másnap mivel csak nagyobb…

  Tisztelt Dr. Janik Leonàrd!

  Szilveszter este feldagadt a jobb felső fogínyem, másnap mivel csak nagyobb lett a duzzanat elmentem a szájsebészetre és ott felvágták a 4-es és 5-ös fogam között az ínyt, hogy a genny távozhasson. A duzzanat sikeresen le is lappadt, csak az ínyemen maradt a feltárás helyén egy kisebb hólyag. Azt mondták hogy a 4-es fogamban elsorvadt az ideg, és amiatt gyulladt be, így tegnapi nap folyamán el is mentem a fogorvosomhoz gyökérkezelésre. Ott viszont azt mondta a doktor úr hogy mivel előzőleg nem tisztították ki rendesen a gyulladt gennyzacskókat a foggyökér mellől, még ő is tisztogatott egy jó fél órán keresztül, gyökérkezelni nem tudta. Végül kaptam antibiotikumot az ínyem alá, és írt is fel. A problémám az lenne, hogy hazaúton végig vérzett a seb, majd még otthon is, és a tükörben azt láttam hogy alvadt vérből egy viszonylag nagy, sötétvörös,,párna" keletkezett ami eltakarja a feltárás helyét és az íny nagy részét is. Azt néztem hogy azt onnan le tudnám szedni, mert ilyen zselés állagú, és nem is fáj, de amint piszkálom, egyből újra vérezni kezd. A kérdésem ennek a ,,párnának" a megjelenése normális-e és ha igen mi a teendő vele, mikor fog onnan eltűnni.

  Válaszát előre is köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Érdekes a történet. A szájsebészeten elsősegélyt végeztek, a nagyobb baj elkerülése volt s cél, nem pedig az, hogy a fog körüli gennyzacskókat eltávolítsák. Megjegyzem, ennek gyökértömés nélkül vajmi kevés eredményessége is lenne. Mindenesetre érdemes lenne a gyökérkezelést, -tömést végrehajtani, ha szükséges, akár gyökércsúcs-rezekció árán is. Természetesen csak akkor, ha a körülmények ezt lehetővé teszik.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  ??????

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • T. Doktor úr, az előző kérdésemnél elfelejtettem hozzátenni, hogy négy hónapos terhes vagyok. Laura

  T. Doktor úr, az előző kérdésemnél elfelejtettem hozzátenni, hogy négy hónapos terhes vagyok. Laura

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Laura!

  Ez a válaszomon nem változtat.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Ha a fog érintésre, harapásra érzékeny, valószínűleg gyulladásban van, vizsgálat elvégzése szükséges

  Tisztelt Doktor úr, tegnap ebédkor egy száraz tésztaszilánk csúszott be függőlegesen a bal kettes fogam hátsó szegélye alá, erős feszítő érzést okozva. Ez pár perc múlva enyhült, ahogy a fogam megszokta a feszítést, és nem tudtam megállapítani, hogy a szilánk végül távozott-e, de konkrétan nem érezni… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Laura!

  A leírás alapján a helyzet néhány napon belül rendeződik. Igazán biztos választ csak személyes vizsgálat adhat egy kollégámnál.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik…

 • Kedves Doktor Úr, Panaszaim a következők: Zsibbadas, a test bal oldalan (kez lab), neha a nyelvem is…

  Kedves Doktor Úr,
  Panaszaim a következők:
  Zsibbadas, a test bal oldalan (kez lab), neha a nyelvem is bizsereg es szedulok, de azt sűrűn. Tűszuras szeru es izületi egyeb fajdalmak kulonbozo vegtagokban véletlenszerűen( labfej, kéz ujjtő, térd, ujjak stb) olykor nehezlegzes, es konnyen kifaradok. Bal labujjaim labfejem hidegebb, bal lábfejen 3 gombás köröm, és bal talpamon bőrkeményedés. Bal fulem szokott zugni dugulni. Labaim nehezebbnek érzem járáskor. (Hozzateszem a műtött bal szemfogam gyökere rezekálva, de szokott tompan de erosen zsibogni fájni és műtét előtt is ilyen volt, es fejem bal oldala faj ill kisugárzott több végtagomba is. Orrpolipom is van bal orrmelléküregben, tarkomnal is fajdogal a fejem, néha hőemelkedésem van. Bal szemem is furcsa, mintha nyomás alatt lenne. Emellett gerincferdulesem van, nyakam hangosan szokott ropogni, és ha tarkómon fekszek pl kemény kanapé karfán zsibbadhat a karom).
  Fej CT negativ lett kulonfele helyben vegzett mozgastesztek neurologusnal negativak. Szemésznél -1-es szemüveget írtak fel, más problémát nem találtak. Bal oldalon arcom kicsit erzeketlenebb (elvileg arcureggyulladasom van).
  Étvágyam van, székelésem rendben.
  Gyogyszereket írtak fel 1hónapja szedem: milgamma, betaserc, divascan, triapdial, cavinton, momentason sandoz,
  koszonom válaszát.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Nem kaptam kérdést. A leírás alapján azonban inkább neurológust vagy belgyógyászt kellene megkérdeznie.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • T. Szakértő! Jövő héten egy ínykorrekciós műtéten veszek részt, ahol a lecsúszott ínyt a szájpadlásból…

  T. Szakértő!

  Jövő héten egy ínykorrekciós műtéten veszek részt, ahol a lecsúszott ínyt a szájpadlásból pótolják. Szeretném megkérdezni, hogy ez miben és mennyire korlátozza a napi rutint. Mennyi ideig nem tudok kb. normálisan beszélni, enni, testedzést végezni esetleg teljes nyugalomra, fekvésre van szükség?

  Köszönöm!
  Lajos

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Lajos!

  Javaslom, a kérdéseket az operatőr felé tegye fel, mivel én látatlanban nem tudom, mennyire lesz kiterjedt a beavatkozás.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Az otthoni fogfehérítésre használt UV lámpa káros?

  Tisztelt Doktor Úr!

  Kb 10 éven keresztül meg volt egy tömésem alul a legelső örlőfogamban, de valamilyen megfontolásból kipróbáltam ezt az otthoni UV lámpás, fogsínes fogfehérítést. Egy idő múlva észrevettem, hogy elkezdett szuvasodni az a fogam a tömés körül, kis fekete terület képződött.… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Az otthon alkalmazott és az orvosi lámpa más-más energiatartományban működik, teljesen más az alkalmazási módjuk is.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Ínysorvadása fájdalommal jár, Adimetet, Phlogosolt szed

  Tisztelt Doktor ur !
  A baloldalom koronám van. A b.7-esnél van egy kis íny sorvadásom, ami kezdetekben fájdalommar járt, de megfelelő fokkrémmel és szájöblítővel karban tudtam tartani. Karácsony előtt megint éreztem egy kis fádalmat és a fog fölött egy pici csomót.Phlogosollal naponta többször… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Éva!

  Látatlanban sajnos semmit. Remélhetően a kolléga gyorsan orvosolja majd a problémát.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Dr. Janik Leonàrd! Kint tartozkodom Nèmetorszàgban. Jelenleg várandòs vagyok;7.hònapban⁄Februàrban⁄…

  Tisztelt Dr. Janik Leonàrd!
  Kint tartozkodom Nèmetorszàgban.
  Jelenleg várandòs vagyok;7.hònapban⁄Februàrban⁄ Magyarorszàgra làtogatom.
  AOK kàrtyâm van⁄érvènyes⁄támogatott⁄Szeretnék fogorvoshoz is elmenni ez alatti időszak alatt;-Ezt csak itt tehetem meg vagy Mo.on is tudom hasznàlni ezen betegbiztosîtàst a költsègek elrendezêsêre?

  Tisztelettel:Krisztina. Nagy

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Nagy Krisztina!

  Sajnos nem tudok válaszolni a kérdésére, mivel csak magánellátásban veszek részt. javaslom, hogy a kérdéseket az Országos Egészségbiztosítási Pénztár felé tegye fel.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktorúr! Kb.két hete vettem észre,hogy a felső kettes fogam egy kicsit mozog(gyökérkezelt)és…

  Tisztelt Doktorúr! Kb.két hete vettem észre,hogy a felső kettes fogam egy kicsit mozog(gyökérkezelt)és ami elég furcsa,hogy az első két fogam között egy kis rés van,ami érezhetően és láthatóan is húzódik össze.Tehát a mozgó fogam nyomja össze az első két fogam.Kis zsibbadást is érzek a fogaim mögött lévő szájpadlásomon.Röntgen beutalót már kértem,csak addigis azért idegeskedem,hogy lehet valami csomó vagy mi lehet ami ezt okozhatja.Köszönöm válaszát előre is.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Ha a fog mozog, akkor sajnos gyengébb, mint a környező, stabil fogak. Ezáltal aligha gyakorolhat azokra erős hatást. A r9ntgen viszont jó lesz annak ellenőrzésére, milyen állapotban van a gyökérkezelt fog.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Dr.úr az a panaszom hogy estènkènt alvàsnàl nagyon lüktet a fogam, ès úgy èrzem hogy az inyem…

  Tisztelt Dr.úr
  az a panaszom hogy estènkènt alvàsnàl nagyon lüktet a fogam, ès úgy èrzem hogy az inyem is megvan dagadva. Ebben szeretnèk tanàcsokat kèrni hogy , hogyan lehetne ezt elmulasztani.
  Vàlaszàt előre köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  A legbiztosabb módja, ha holnap felkeresi egy kollégámat. Otthoni módszerekkel sajnos megoldani nem, legfeljebb elodázni tudja a problémát.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Az előző kérdésben kihagytam hogy 18 éves fiú vagyok, nem tudom hogy fontos információ-e…

  Tisztelt Doktor Úr!
  Az előző kérdésben kihagytam hogy 18 éves fiú vagyok, nem tudom hogy fontos információ-e de azért gondoltam leírom.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  A válasz korosztálytól független.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt doktor úr! Érdeklődni szeretnék, hogy a salvus víz károsíja-e a fogakat, fogzománcot? Ugye…

  Tisztelt doktor úr!

  Érdeklődni szeretnék, hogy a salvus víz károsíja-e a fogakat, fogzománcot? Ugye tudjuk, hogy a savas dolgok károsítják, de vajon a lúgos dolgok is, mint pl a salvus víz milyen hatással van a fogzománcra?

  Köszönettel:
  Tibi

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Tibi!

  Tudomásom szerint nincs károsító hatással. De ez természetesen a javasolt mennyiségre vonatkozik.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Azzal a problémával fordulok önhöz hogy a felső 4-es és 5-ös fogam felett, nem is…

  Tisztelt Doktor Úr!
  Azzal a problémával fordulok önhöz hogy a felső 4-es és 5-ös fogam felett, nem is az ínyen hanem afölött lehet érezni egy bizonyos arccsontot mindkét oldalon. Nos a bal oldalon ezen a csonton mintha egy keményebb duzzanat lenne, bár abban nem vagyok biztos hogy a csontot van de borsó méretű és csak nyomásra fáj és akkor is csak kicsit. Ez körülbelül 1 hónapja van és ha jól emlékszem előtte pár nappal pont az 5-dik fogam, ami felett van ez a "kinövés" fájt majd elmúlt. Nem tudom mi lehet ez mert sehol sem találtam konkrét választ erre, és félek hogy talán valamilyen daganat, ezért fogok menni még a héten a fogorvosomhoz, de addig is jó lenne ha tudnám mi lehet ez.
  Válaszát előre is köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Látatlanban sajnos én sem tudom megmondani. Biztosabbat csak majd a kolléga tud majd mondani a személyes és az esetleges röntgenvizsgálat után.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Kedves Doktor Úr! Olyan problémàm lenne hogy kilyukadt az egyik rerfogam... amivel viszontegyértelműen…

  Kedves Doktor Úr! Olyan problémàm lenne hogy kilyukadt az egyik rerfogam... amivel viszontegyértelműen elmegyek egy szakorvosi rendelésre . A baj csak az hogy kint élek Angliâban, 8 nap múlva utazunk haza Magyarorszàgra. Addig szeretnék tanàcsot kêrni hogyan viseljem el a fàjdalmat amit a fogfàjàsom.okoz mert szinte a fél arcom fàj vele együtt nem kizàrt az sem hogy huzatot kapott mert kerékpàrral jàrok a munkàba. Köszönöm előre is a vàlaszàt! Üdvözlettel : Alexandra.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Alexandra!

  Sajnos csak a fájdalomcsillapítót tudom javasolni, a népi praktikákban nem vagyok jártas.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktorú! Alul a két szemfogam között több fogam van és ez fájdalmat okoz már. 20 éves, férfi…

  Tisztelt Doktorú!
  Alul a két szemfogam között több fogam van és ez fájdalmat okoz már. 20 éves, férfi vagyok. MIT TEGYEK? Nem szeretnék fogszabályzót.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Keresse fel egy kollégámat. Konkrét megoldási javaslatot csak személyes vizsgálat után kaphat.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt doktor ur! Multkor már írtam önnek azzal kapcsolatban, hogy, hétfön egy foghuzáson estem át,…

  Tisztelt doktor ur!
  Multkor már írtam önnek azzal kapcsolatban, hogy, hétfön egy foghuzáson estem át, és azota is nagy fájdalmaim vannak. Csütörtökön reggelre már olyan elviselhetetlen fájdalmam volt, ezt értem az alatt, hogy az egész also fogsorom ínye begyulladt. Afoghuzás oldali also álkapcsom feszített és oly mértékben fájt, hogy még a fülem is fájt töle. Mivel csak ügyeletes fogászat volt elmentem, és tett bele valami csíkot a doktornö, amitöl másnap reggelig el is voltam. De reggelre a fádalom ujbol fellángolt, így vissza kellett mennem, megint egy csikozás. Sajnos még a huzás melletti fog is fáj. A doktornö írt fel Dalacint, most azt szedem, javulás még nincs. Mivel karácsnykor nagyon beteg voltam, így akkor is szedtem antibioticumot, Roxithromycint, ezért nem tudom, hogy ilyen gyorsan lehet-e ujbol antibioticumot szedni?

  tisztelettel

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Sajnos, ha szükséges, muszáj. Ha nincsenek gyomorpanaszai vagy allergiás tünetei, csinálja végig a kezelést.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Dr.Úr Megszeretném kérdezni,hogy van a szám szélén herpesz.Attol ellátnak a fogászaton? Válaszát elöre…

  Dr.Úr
  Megszeretném kérdezni,hogy van a szám szélén herpesz.Attol ellátnak a fogászaton?
  Válaszát elöre is köszönöm

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Ha lehetséges, halasszák a beavatkozást. A seb könnyen felreped, a gyógyulás elhúzódhat, továbbfertőzhet.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor úr! Olyan problémával fordulok önhöz, pár hónappal ezelőtt elmentem a fogorvoshoz,…

  Tisztelt Doktor úr!

  Olyan problémával fordulok önhöz, pár hónappal ezelőtt elmentem a fogorvoshoz, mert volt lyukas fogam, de soha életemben nem fájtak a fogaim, gondoltam betömetem, a probléma itt kezdődött, betömte a felső kisörlő fogamat, de érzékeny lett a hideg melegre, azt mondta majd elmúlik, meg hogy lehet gyökérkezelni kell, mert közel van a tömés az ideghez. Közben a másik fenti kisörlő fogamat, kifúrta, mert az is lyukas volt és azt viszont elkezdte gyökérkezelni. Beletette a próbatömést, de nem igazán volt jó, így 1 hét után kivetettem, közben a másik fogamból kiszedettem a tömést és azt is elkezte gyökérkezelni, most ott tartok, hogy mindkét fogban ideiglenes tömés van, a probléma az, hogy a fogaim onnantól kezdték elviselni a tömést, (ugye a próbatöméssel a fognak 2 hetet ki kelle bírnia mindenféle fájdalom nélkül, hogy végleges tömést kaphasson), hogy a gyökértömött fog felett a gyökércsúcs felett, egy kis pukli jelent meg, ami kemény és nő, az egyik fogam felett a pukli kb, akkora mint 2 meggymag, ha nyomkodom, kihat a fogra, amúgy nem fáj, de most már zavar kicsit feszít néha, a másik fogam felett is megjelent, de az nagyon picike még viszont a fogam megnyugodott, simán tudok enni rajta, eddig nem bírta a tömést, most igen, hogy megjelent ott is a pukli, az orvosom azt monta, hogy ne nyomodjam, majd elmúlik, de csak egyre nő. Mi az isten ez? Hogy lehet tőle megszabadulni?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  A leírás alapján mindkét fog gyökere fertőzött és egy gennycsatorna alakult ki, ezeknek látja a kivezető nyílását a dudorok formájában. Ha viszont így van, akkor a gyökértömések sikertelenek voltak. Meg kellene próbálkozni a cseréjükkel.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd