A betegek kérdései (5586)

  • Tisztelt Doktornő! Van egy 2 éves kisfiam. Találtam a jobb hónalj alatt mellkason egy tejeskávé foltot…

    Tisztelt Doktornő! Van egy 2 éves kisfiam. Találtam a jobb hónalj alatt mellkason egy tejeskávé foltot 6 hónapos korában. Egy évesen elvittem bőrgyógyászatra ott 2012.06.01.én lemérték 18x31mm volt, s elvittem 2013.03.11én ismét amikor 21x33mm-t mértek.Igaz ez az egyetlen foltja , de én aggódók,s elvittem idegsebészeti klinikára ahol nem mondtak semmit sem.Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, vigyem valahova még megnézetni vagy ne? Aggódjak e a folt miatt? Hiszen 2cm-nél nagyobb. Meddig aggódjon egy szerető szülő (talán az életében bármikor előjöhet további foltok?)Ki lehet e most vizsgálni MR,vagy CT-vel benne van e a betegség? A foltot el lehet -e tüntetni akár lézerrel , s ha igen mikor? Várom mielőbbi válaszát. Köszönettel: Melinda

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Melinda! A folt nőhet, és új is indulhat bármikor. Jelenleg más teendő nincs, mint figyelni a gyermeket. Képalkotó vizsgálatot akkor kell végezni, ha panasz áll fenn. A lézeres kezelésnek jelen eseten nincs indikációja. Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

  • jó estét dr nő szabina vagyok februá 17 én császármecésel let egy kislányom 1200 grammal április 5. én…

    jó estét dr nő szabina vagyok februá 17 én császármecésel let egy kislányom 1200 grammal április 5. én engeték haza a korházbol az lene a kérdéseim hogy egy párnapja trüszköl ez mitöl van nem taknyol és nem köhög csak trüszköl,a második kérdésem az lene hogy a kislányom neemtud székletelni egésznap csak kinlodik vele mit tegyek hogy job legyen neki hogy kakiljon mit adjak neki ha kakil egy nap egyszer azt is kicsit de keményet nagyon elöreis köszönöm a válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Szabina! A tüsszögés lehet az orrába felböfizett tápláléktól, ezért etetés után rendszeresen böfiztesse. Valószínű, hogy tápszerrel eteti, ez okozza a nehéz székelést. Ezzel különösebb teendő nincs, így lesz egészen addig, míg nem kaphat főzeléket, kb. 6 hónapos korában. Ha panasza van, forduljon védőnőjéhez és háziorvosához. Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

  • Üdvözlöm!én irtam az evésproplémás jelige címmel 3 éves kislányomról köszönöm a választ ön milyen szakembert…

    Üdvözlöm!én irtam az evésproplémás jelige címmel 3 éves kislányomról köszönöm a választ ön milyen szakembert javasol a háziorvos nem igazán foglalkozott a dologgal... köszönöm válaszát Timi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Timi! Nem tudom, milyen lehetőség van az önök lakóhelyéhez közel, de gyermekneurológus, gyermekpszichiáter jön szóba.
    Üdvözlettel: dr. Báló Mária

  • Tisztelt Doktornő!
    Kisfiam 20 hónapos. Kiegyensúlyozott családban él, nem volt az életükben semmilyen változás mostanában.
    Néhány napja ebéd közben fura tüneteket produkált. Kikerekedett a szeme és húzta a száját, kicsit hasonlított ez a grimaszolás arra, amikor egy értelmi fogyatékosMég több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Erika! Nem valószínű a tic, de gyermekneurológushoz kellene fordulniuk. Próbálják felvenni a jelenséget videóra és vigyék el a gyermekkel együtt. Üdvözlettel: dr. Báló Mária

  • Tisztelt Doktornő! Két éves kislányom január eleje óta bölcsődébe jár. Két hónapja megbetegedett.…

    Tisztelt Doktornő!

    Két éves kislányom január eleje óta bölcsődébe jár. Két hónapja megbetegedett. Magas láza volt. A gyerekorvosunk felső légúti betegséget állapított meg nála, és antibiotikummal kezelte (Suprax). Pár nappal később szövődményként kétoldali tüdőgyulladás alakult ki nála. Erre Rocephin injekciót (8db 500 mg-os 8 napon keresztül) adott neki, majd utókezelésként Sumamed szirupot 3 napig. Ezt követően másfél hétig járt a kislányom bölcsibe, majd újra megbetegedett, újra felső légúti betegségben. Újabb antibiotikumos kezelés következett egy hétig (amit itt kapott gyógyszert,sajnos nem emlékszem a nevére), majd ismét bölcsi. Ezúttal egy hétig tudott járni, mielőtt ismét belázasodott, most torokgyulladás miatt. Ügyeletre vittük, mert hétvégére betegedett meg. Az ügyeletes orvos 250mg-os Rocephin injekciót írt fel (4db-ot, reggel-este 1-1), majd a gyerekorvosunk Suprax sziruppal folytatta a kezelést. A gyerek láza elmúlt, a torka is szépen rendbe jött, viszont a Supraxos kezelés 3. napján köhécselni kezdett, az orra is kicsit taknyos. A gyerekorvos a kontrollvizsgálaton nem állapított meg semmit (meghallgatta a tüdejét, megnézte a torkát), így engedélyezte, hogy bölcsődébe mehessen. Nekem viszont kétségeim vannak amiatt, hogy köhécsel, és félek, hogy hamarosan ismét beteg lesz. Nem tudom,hogy a közösségbe járás miatt betegszik meg ilyen sűrűn, vagy a gyerekorvosunk nem kezeli ki rendesen. Önnek mi a véleménye erről? Válaszát előre is köszönöm.
    Tisztelettel: Egy aggódó anyuka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Asszonyom! Egy felső légúti hurut után is napokig lábadozik a gyermek, de egy tüdőgyulladás után hetekig is eltart, míg a gyermek teljesen felgyógyul. Ha a lábadozási időszak alatt ismét közösségbe kerül, ahol óhatatlanul van beteg gyermek, természetesen jóval könnyebben elkapja a fertőzést, hiszen az immunrendszere az előző betegség megpróbáltatásai után még nem erősödött meg. Így lehet önöknél is, hogy kialakult ez az ördögi kör, melyből akkor tudnak kilábalni, ha hagyják végre a kislányt rendesen felgyógyulni a betegségből és nem kerül szinte azonnal vissza a közösségbe.
    Azt se feledje, hogy a köhécselő, valószínűleg nem egészséges kislánya ugyanígy, más gyermekeket betegíthet meg a bölcsiben. A gyermekorvosuk csak ott követ el hibát, hogy hamar visszaengedi a bölcsibe, de önök nyugodtan otthon tarthatják, ha van, aki vigyázzon a kislányra. Üdvözlettel: dr. Báló Mária

  • Üdvözlöm Doktornő! A magne b6 vitamint lehet szoptatás alatt szedni?8 hónapos a babám.Kicsit kimerült…

    Üdvözlöm Doktornő!
    A magne b6 vitamint lehet szoptatás alatt szedni?8 hónapos a babám.Kicsit kimerült vagyok és azért érdeklődök e felől.Vagy ha esetleg ezt nem akkor mit javasol doktornő?
    Köszönöm válaszát!
    Üdv::Timi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Timi! Lehet, de nem mértéktelenül. Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

  • Tájékoztatjuk, hogy ha még szakértőnk - hamarosan kezdődő - rendelése előtt szeretné elküldeni kérdését,…

    Tájékoztatjuk, hogy ha még szakértőnk - hamarosan kezdődő - rendelése előtt szeretné elküldeni kérdését, akkor 10 perc áll rendelkezésére. Köszönjük megértését! Üdvözlöm olyan kérdéssel fordulnék önhöz hogy van egy 3 éves kislányom,9 hónapig szopott utána tápszert is ivott és később tejet a mai napig is iszik többször naponta.Amikor kezdődhetett a hozzátáplálás akkor próbálkoztunk parízerrel vajas kenyérrel a "szokásos" dolgokkal amit ezek a nem "száraz" dolgok hozzáértek a nyelvvéhez ükülődve köpte ki őket a mai napig nem eszik olyan ami szaftosabb,gyümölcsöt életébe nem evett ha meg is próbálta rögtön kiköpte ... nem tudom de teljesen benn ragadtunk a dologba nem hajlandó semmit megkóstolni..az alma mivel olyan " vizes felületű" neki először azt csak megfogni is nehezére esett egyszere törölgette a kezeit...olvastam ételfóbiáról szoltam is a dr.nőnek hogy igazábol tejen kakón puszta kiflin zselén pogácsán ...él...és hogy ez a gyanúm hogy ez már fóbiás vagy nem normális dolog az volt rá a válasz hogy jol néz ki addig ne aggódjak ő nem kezdene ezzel semmit...na de most bekerült az ovódába és még csak hozzá sem nyúl areggelihez alig birja délbe sírva viszem haza megissza a tejet eszik pár falatot abbol amit szokott és semmi gondja tehát bizots hogy éhes .ön szerint mi lenne a megoldás? hogy segithetek rajta? köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Kérdező! valóban, ez súlyos probléma, és rendkívül egészségtelenül táplálkozik a gyermek. Ezt a problémát sok furfanggal, következetes szülői magatartással érdemes kezelni. Emellett nem ártana utána járni, hogy mi okozza azt, hogy bizonyos testérzetek rendkívül kellemetlenek a gyermek számára. Az erőltetés káros, ne is próbálkozzanak vele. Sürgősen keressenek fel szakembert ezzel a problémával. Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

  • Tisztelt FőorvosNő, Kedves Mária! Bocsánat, kimaradt a hízási információ. 3000 grammal, 53 centivel…

    Tisztelt FőorvosNő, Kedves Mária!

    Bocsánat, kimaradt a hízási információ.

    3000 grammal, 53 centivel született. 2820 grammal adták haza.
    1 hó: 3690 gr, 55 cm.
    2 hó: 5180 gr, 58 cm.
    3 hó: 5760 gr, 63 cm.
    Még a 4 hóson nem voltunk, jelenleg 6100 gr.
    Tény, hogy amikor 5 hetesen kapta pótlásra a tápszert, akkor hirtelen hízott.
    De napi 5 szopizásnál nincs több, és az idő sem több max 20 perc.

    Baracklével is próbálkoztunk már védőnő tanácsára, az sem vált be. :(

    Így is ugyanazon véleményen van a FőorvosNő?

    Tisztelettel köszönöm szives válaszát, legyen nagyon szép napja, üdvözlettel, Anett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Anett! Az első hónapban 290 g-mal, a másodikban 1280 g-mal, a harmadikban 1360 g-mal volt több a hízás az átlagosnál. Véleményem fenntartom: a kislány túltápláltság miatt mutatja ezeket a tüneteket. Tanácsom is változatlan. Üdvözlettel: dr. Báló Mária

  • tisztelt doktorno 21 honapos kisfiam ekcemas lett a tejtol igy rizstejre valtottunk. am azt tapasztalom…

    tisztelt doktorno
    21 honapos kisfiam ekcemas lett a tejtol igy rizstejre valtottunk. am azt tapasztalom hogy neha szorulasa van. az lenne a kerdesem hogy lehet ez a rizstejtol? ha igen akkor valtsak inkabb mandulatejre?
    koszonettel
    ildiko

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Ildikó! Ne váltson, hanem nézzenek utána, hogy van-e tehéntej-fehérje érzékenysége. ha igen, speciális tápszert kapjon. Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

  • Tisztelt FőorvosNő, Kedves Mária!

    Korábban már kaptam Öntől hasznos tanácsot, most is lenne problémánk. Kisfiam 18-án lesz 4 hónapos. 5 hetes koráig 90%-ban minden pelenkába volt széklet. Akkor kezdett hirtelen hízni, és kellett tápszert hozzápótolnom, kiegészítenem az anyatejhez.
    Ez… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Anett! Ahogy a gyermek fejlődik, sokszor változik minden, ami vele kapcsolatos. Ilyen a táplálkozás és a széklet ürítés is. Nem írt, milyen ütemben hízik a kisfia. Ez fontos kérdés, mert a túltáplálás… Még több

  • Tisztelt Dr Nő! A 3 és fél éves kisfiam feje bubján észleltem kettő kopsz foltot. Nagyon furcsának…

    Tisztelt Dr Nő!

    A 3 és fél éves kisfiam feje bubján észleltem kettő kopsz foltot.
    Nagyon furcsának találom, eddig nem is tünt fel.
    Mi lehet az, mitől lehet? Ezzel háziorvoshoz kell fordulni, vagy esetleg bőrgyógyyász szakorvoshoz?
    Előre is öszönöm szives segitségét!

    Tisztelettel: Egy aggodó anyuka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Kérdező! A foltos kopaszság oka lehet gombás bőrfertőzés, vagy bakteriális góc a szervezetben. Bőrgyógyász szakorvoshoz forduljanak.
    Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

  • Tisztelt Dr. NŐ! Nálam már minden vizsgálatot megcsináltak,és ott derült ki,hogy a fogamzásgátló okozta.…

    Tisztelt Dr. NŐ! Nálam már minden vizsgálatot megcsináltak,és ott derült ki,hogy a fogamzásgátló okozta. De azért köszönöm szépen a válaszát. Még egy kérdés. Hány éves korába lehet a kislányon elvégezni a vizsgálatot? Válaszát köszönöm. Edus

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Edus! Ha nincs trombózis hajlama, akkor a gyermeket nem kell vizsgálni. Üdvözlettel: dr. Báló Mária

  • Tisztelt Dr. NŐ! Inkább a véleményére lennék kíváncsi! Idén lesz 7 éve.hogy Stroket kaptam a fogamzásgátlótól.(22…

    Tisztelt Dr. NŐ! Inkább a véleményére lennék kíváncsi! Idén lesz 7 éve.hogy Stroket kaptam a fogamzásgátlótól.(22 évesen) Van egy 8 éves kislányom. Az volna a kérdésem,hogy örökölhető ez a hajlam? Van valami féle vizsgálat,majd amit el kell végeztetnünk rajta,ha nagyobb lesz? Nehogy vele is megtörténjen ami velem. Válaszát köszönöm. Edus

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Edus! A trombózis hajlam örökölhető, és előbb Önnél kellene elvégezni a vizsgálatot, ha igazolódik, akkor a kislánynál is.
    Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

  • Jó napot kívánok doktornő!Meg szeretném a doktornőtől kérdeni hogy egy kisfejűséggel diagnosztizált gyerek…

    Jó napot kívánok doktornő!Meg szeretném a doktornőtől kérdeni hogy egy kisfejűséggel diagnosztizált gyerek meg tud tanulni beszélni.Le van maradva fejlődésileg és mentálisan is.Most töltjük a 7 évet.Válaszát előre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Kérdező! Felelőtlenség lenne, ha ennyi információ alapján jósolnék.
    Minden attól függ, mi okozta a betegséget, milyen fejlesztéseket kap a gyermek, stb. Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

  • Kedves Doktornő !

    A minap írtam önnek a kislányommal kapcsolatban, aki generalizált hypotoniás. Ön azt tanácsolta, hogy a genetikai vizsgálaton kívül még egy anyagcsereszűrésre is célszerű lenne elvinnem.
    Ezen a héten hétfőn, sikerült eljutnom egy doktornőhöz, aki megvizsgálta… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Alexandra! Az újszülöttkori szűrővizsgálatok csak négy anyagcsere betegségre terjednek, ennél lényegese több betegség van, amit az újszülöttkori szűrés nem tud kimutatni. Sok oka lehet kislánya… Még több

  • Jó napot kívánok, kislányom 8 éves és egy hónapja fejfájásra és hasfájásra panaszkodott ezért elküldött…

    Jó napot kívánok, kislányom 8 éves és egy hónapja fejfájásra és hasfájásra panaszkodott ezért elküldött a családorvos vérvételre.
    Ennek az eredményei
    Eosinofile% 11% ref 0-3%
    Monocite% 10 % ref 0-5%
    A vizeletben a bilirubin 1.0 mg⁄dl ref 0-0,2mg⁄dl
    A többi eredmény jó. Két széklet vizsgálat volt idáig és azok is negatívok.
    Kérdésem az lenne, hogy mire utalnak ezek az eltérések.
    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Kérdező! Máj érintettségre és féregfertőzésre vagy allergiára.
    Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

  • Tisztelt doktornő! 3,5 éves kisfiam ügyében szeretnék kérdezni. Problémánk az, hogy a korábban nagyon…

    Tisztelt doktornő!
    3,5 éves kisfiam ügyében szeretnék kérdezni. Problémánk az, hogy a korábban nagyon jól evő gyermekünkből néhány hét leforgása alatt étvágytalan ,ételt nagyon gyakran visszautasító gyermek lett. Korábban is voltak étvágybeli ingásai, de ekkora nem. Néha, hetente 2-3 alkalommal rövid hasi köldök körüli fájdalomra panaszkodik, mintha kicsit székrekedése lenne, nehezen tud székelni. Ami pedig aggaszt, hogy már láthatóan sokat fogyott az elmúlt 1,5 hónapban. Többször jelezték az óvodából, hogy pl ebédkor egy falatot sem evett. Korábban ilyen nem volt. Egyébként jókedvű, nem tűnik betegnek, ha nyomkodom a hasát akkor semmit nem érezni és nem is fáj neki. Kb 3 hete volt egy 2 napos magas lázas periódus, de semmi tünet nem volt hozzá. 1-2 napja pedig a végbél tájékjén jelez fájdalmat.Felmerült bennünk, hogy esetleg bélférgessége lehet, de nem igazán tudjuk, mit kell nézni a székletében, vagy mit tegyünk. Hogyan bizonyosodhatunk meg erről? Persze a dolgot még az is színesíti, hogy nagyon sok édes dolgot kapnak az óvodában, amit korábban itthon nem, és ezért a normál nem édes ételekhez már nincs akkora affinitása. És ami még érdekes, pár hete teljesen elutasít minden húst, nagyon nehéz belediktálni csak pár falatot is .Vigyük-e gyermekorvoshoz őt, Lehet-e komolyabb hasi megbetegedése? Ebben szeretném véleményét kérni
    Köszönettel várom válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Kérdező! Javaslom, hogy vigyék orvoshoz. A panaszokat vlószínű, hogy több dolog okozza. A pár napig tartó lázas állapot valószínű, hogy vírusfertőzés volt, mely után a lábadozási szakban még étvágytalan lehet a gyermek. A széklet ürítési nehézség sem kedvez az étvágyhank hiszen, ha a salakagyag nem távozik a szervezetből, az szintén étvágytalansághoz vezet. Az új étkezési szokások, melyekkel az óvodában találkozik, szintén megzavarhatja az étvágyat. Végül közösségben könnyű féregfertőzést kapni, lehet, hogy bélférgesség tényleg áll a háttérben. Komolyabb hasi megbetegedésre nem gondolok, leírása alapján.
    Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

  • Tisztelt Doktornő! Kisfiam 1 hét múlva 6 hónapos lesz. Az éjszakákat 3 hónapos kora óta átaludja,…

    Tisztelt Doktornő!

    Kisfiam 1 hét múlva 6 hónapos lesz. Az éjszakákat 3 hónapos kora óta átaludja, csak néha kell hozzá felkelni, mert nem úgy találja magát a kiságyba, ahogy lefeküdt, de ilyenkor hamar vissza alszik. A gondom a nappali alvásokkal lenne. Sosem volt egy sokat alvó nappal már egészen kicsi kora óta sem. Most ott tartunk, hogy általában kétszer alszik - délelőtt és délután - de van amikor csak egyszer. Ezen alvások hossza fél óra és 50 perc között van. Néha előfordul egy-két olyan nap, amikor 2 órát alszik egy huzamban. Vannak olyan napok, mikor nem látom rajta, hogy gond neki, hogy keveset alszik nappal, mostanában viszont már nagyon nyűgös estére. Dörzsöli a szemét, de nem tudjuk letenni aludni, mert akkor csak sír. A délelőtti altatás is nagyon nehezen megy mostanában. Látom rajta, hogy nagyon fáradt mégis mikor már beteszem a kiságyba, akkor forgolódik, dobálja magát sír.
    Kérdésem az volna, hogy nem kevés ez a nappali alvás?Illetve mit tehetnék, hogy könnyebben menjen az altatás.
    Válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelettel:Reni

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Reni! Előfordulhat már ilyen idős korban is, hogy csak délután alszik a csecsemő, bár jellemzően inkább 8-9 hónapos kor táján van változás. Nem jó, ha túl fáradt a gyermek estére, mert akkor jellemzően nehezebben alszik el. Figyelje meg a gyermeket, próbáljanak változtatni a napirenden, mert a rendszeresség segíthet. Estére már nagy mozgásos programokat ne tervezzenek. Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

  • Kedves Doktornő!
    Kislányunknál felmerült az autizmus gyanúja (kap fejlesztést, a kora miatt nem tudunk még konkrét diagnózist, de sok tünetet hoz). Több anyuka ajánlotta nekem a GAPS-diétát, hogy azzal csodákat lehet elérni. Kicsit utánaolvastam, videókat néztem, de nem tudom, hogy mit is gondoljak,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Asszonyom! Az autizmus nem egységes kórkép. Fő jellegzetessége a kommunikációs és szocializációs zavar, már ami a környezetet zavarja. Emellett vannak olyan tünetei is, melyeket a környezet nem… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Tudom,én már nem vagyok gyerek,de biztos tud valami okosat mondani. Neurologiai…

    Tisztelt Doktornő!

    Tudom,én már nem vagyok gyerek,de biztos tud valami okosat mondani.
    Neurologiai vizsgálatom eredménye:

    Bo-ra tekintéskor I.fokú rotatoros komp nisztagmus.Jobb bulbus kijjebb áll időnként.Kifelé pillatremor.Renyhébb fv-i,élénkebb AV-i reflexek.

    Mi az FV illetve AV reflex?

    A többit értem a leletben.

    Válaszát előre is köszönöm:János

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves János! Fv=felső végtag, AV=alsó végtag.
    Üdvözlettel: Dr. Báló Mária