A betegek kérdései (10077)

 • Tisztelt Doktorúr! Egyre sűrűbben szokott eldugulni az orrom. Eddig azt hittem, hogy a mandulám zárja…

  Tisztelt Doktorúr!

  Egyre sűrűbben szokott eldugulni az orrom. Eddig azt hittem, hogy a mandulám zárja el az utat de utána néztem és valószínűleg orrpolip lehet az. Mitöl alakul ki pontossan egy ilyen és mit javasol mit tegyek?

  Klaudia

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Baczonyi Miklós

  Kedves Klaudia!

  Én meg úgy gondolom, hogy az orrsövényferdülés és a következményes alsó orrkagyló-túltengés okozza az orrdugulását.
  Keressen fel egy olyan szakembert, aki endoszkóppal nézi meg az orrát - majd meg is oldja a problémát műtéti úton.

  Üdvözlettel
  dr Baczonyi Miklós
  orrspecialista

 • Tisztelt Doktor Úr! A férjemnek évek óta a jobb füle alatt a nyakán diónyi duzzanat van, mely nem…

  Tisztelt Doktor Úr!

  A férjemnek évek óta a jobb füle alatt a nyakán diónyi duzzanat van, mely nem érzékeny, csak ott van. 3 éve megnézette a fülészeten, ahol azt mondta az orvos, hogy valószínűleg vízzel teli tömlő, amit műtéttel lehet orvosolni, javasolta a műtétet de azt mondta hogy nem sürgős. Kérdésem, hogy meddig lehet az időt húzni, mert a férjem hallani sem akar további vizsgálatról sem, nemhogy műtétről.

  Üdvözlettel: Aggódó feleség

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Baczonyi Miklós

  Kedves Aggódó Feleség!

  Én úgy látom, hogy nem a mugli az aggasztó, hanem a férje hozzáállása!
  Mindenképpen tovább kéne vizsgálni (ultrahang, CT, stb.), mert ezek a nyaki duzzanatok nem mindig jó természetűek.
  Lehet, egy egyszerű ciszta is, de lehet egy (jó vagy rosszindulatú) daganat is. A ciszták is elrákosodhatnak egy idő után és már csak akkor kerül felismerésre a rákos burjánzás, amikor már tüdőáttétet adott.
  Azt javasolom, hogy a férje gondolkodjon egy kicsit felelősségtejesebben (hisz a családjának szüksége van még rá - talán) és folytassa a kivizsgálást. Nem célszerű várni.

  Üdvözlettel
  dr Baczonyi Miklós
  orrspecialista

 • Tisztelt Doktor Úr! Az előbb írt levelem hosszúsága miatt kifelejtettem egy információt, ami lehet,…

  Tisztelt Doktor Úr!
  Az előbb írt levelem hosszúsága miatt kifelejtettem egy információt, ami lehet, hogy fontos lehet: Orrfolyás és orrdugulásom nincs, viszont még mindig néha érzem azt a jellegzetes \\"bűzös\\" szagot az orromban, ami valószínű az arcüregből néha jön ki. Fájdalom nincs, inkább enyhe nyomásjellegű tünet, de az is a már említett hátsó fogaknál, úgy mint amikor az ínytasak be szokott gyulladni.
  Válaszát továbbra is köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Baczonyi Miklós

  Válasz az előző levélben.

 • Tisztelt Doktor Úr! 40 éves vagyok, 5 hete megfázással kezdődött a problémám, nátha, hőemelkedés. Egy…

  Tisztelt Doktor Úr!
  40 éves vagyok, 5 hete megfázással kezdődött a problémám, nátha, hőemelkedés. Egy hét után baloldali arc-fog jellegű fájdalom volt, amit a háziorvos ormelléküreg gyulladásnak diagnosznizált FROMILID-et írt fel. Következő héten fül-orr-gégész is megvizsgált, a röntgenfelvételen a "bal o.-i sinus maxillaris egyneműen fedett": a diagnózis ugyanaz, újabb antibiotikum, PRIXOTER 500 mg, NASONEX orrspray. A gégész beutalót írt CT-re, ennek az eredménye: "a bal sinus maxillaris teljes egészében fedett, lezárt hiatus semilunaris, a bal oldali rostasejtek nagy részében szintén fedettség látható, mindkét sinus maxillaris elülső részében csontos léc található". A gégésszel azóta csak telefonon tudtam beszélni, de a CT lelet alapján azt mondta, hogy műteni kell. Arcüreg gyulladásom még sohasem volt, viszont a fogazatom igen problémás (gyökértömések, pótlások, resektio...). Egy évvel ezelőtt a bal felső 8-as fogat mélyen kellett tömni, begyulladt az ideg, de gyökérkezelve nem lett, a 7-es és 8-as között viszont egy rég kialakult tasak is van, néha kicsit begyullad. Fogászati röntgen most nem készült (én szerettem volna), nem tudom, hogy lehet-e fogtól a probléma, ill. milyen műtétre gondolt a szakorvos. Tanácstalan vagyok, milyen szakorvoshoz forduljak.
  Válaszát előre is köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Baczonyi Miklós

  Kedves Zsolt!

  A leírtak alapján, feltehető, hogy fog eredetű fél oldali heveny gennyes orrmelléküreg-gyulladás zajlik.
  A fog eredetű gyulladásokat nagyon komolyan kell venni(!), mert súlyos szövődményekhez vezethet.
  Masszív antibiotikus védelemben (a legjobb Dalacin C300 - műtét előtt és után 4x1, műtét során 3x2) kell feltárni az arcüreg kivezető nyílását és kellően fel is kell tágítani; valamint a mellső rostasejteket is ki kell takarítani és jó és tág összeköttetést kell biztosítani az orrüreg felé. Lényeg: a JÓ ÁTSZELLŐZÉS!!
  Endoszkópos műtéttel (ESS) lehet megoldani a folyamatot, altatásban végezve - minél előbb.
  Jó endoszkóp-sebészt keressen.
  Ez után a műtét után lehet tovább "szőrözni" és megkeresni (3D CBCT-vel) szájsebész segítségével, hogy mely fog⁄fogkörnyéke okozhatja a gondot.

  Üdvözlettel
  dr Baczonyi Miklós
  orrspecialista

 • Tisztelt Doktor Úr! A garat manduláimon már nagyon régóta kis fehér "valamik" jelennek meg. Többször…

  Tisztelt Doktor Úr!

  A garat manduláimon már nagyon régóta kis fehér "valamik" jelennek meg. Többször kezeltek már ez miatt. Nem vagyok lázas és nem is fáj a torkom. Kezelés után eltűnik majd kis idő után újra megjelenik. Ez miatt nagyon rossznak érzem a lehelletem. Mi lehet ez? Van rá valami gyógymód? Tehetnék valamit a rossz lehellet ellen? Segítségét köszönöm

  Melinda

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Baczonyi Miklós

  Kedves Melinda!

  A mandulák mirigyszervek, bennük immunsejtek, fehérvérsejtek, hámsejtek termelődnek és a kis csatornákon keresztül - összecsapzódva - kilökődnek. Ezt a féregszerűen távozó törmeléket (detrítusz) látjuk a mandulákon, ami még a háziorvosokat, belgyógyászokat is megtévesztheti és tüszőnek vélik (és tömik a beteget antibiotikummal - pedig csak el kéne küldeni gégészhez a beteget, aki helyesen tudja megítélni a látottakat). Ez a törmelékképződés egy teljesen természetes folyamat, nem kell vele foglalkozni!
  Ha nagyon zavarja a rossz lehelet (amit nem biztos, hogy csak a detritusz okoz), akkor el kell távolítani a mandulákat.

  Üdvözlettel
  dr Baczonyi Miklós
  orrspecialista

 • Tisztelt Doktor Úr ! Pár napja nyelésnél olyan érzésem van mintha volna valami a torkomban és nem…

  Tisztelt Doktor Úr !

  Pár napja nyelésnél olyan érzésem van mintha volna valami a torkomban és nem akar onnan lemenni. Néha olyan mintha nyelésnél szúrna, néha bal oldalon, néha meg hátul érzem.
  Egy hete a savam egészen feljön a torkomig, lehetséges , hogy a savtól van ilyen érzésem, vagy mi lehet az ok ? Garatmandulám nincs.

  Tisztelettel: egy anyuka

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Baczonyi Miklós

  Kedves Anyuka!

  Igen, a feljövő sav - azaz, a reflux - okozhat ilyen panaszokat.
  Gasztroenterológust kéne felkeresnie.

  Üdvözlettel
  dr Baczonyi Miklós
  orrspecialista

 • Sportsérülések mûtéti kezelése elõtt a fia manduláját ki kell venni?

  Kedvas Doktor Úr!

  Köszönöm válaszát. Az én fiamnak sem vérzékenysége nincs, sem szívbetegsége. Még mandulagyulladása sem volt soha, max néha megfázott. Egy sportsérülés miatt térdműtétre készültünk, és a vérkép alapján derült ki, hogy probléma van a mandulájával, és a műtét előtt ki kell… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Baczonyi Miklós

  Kedves Aggódó Anyuka!

  Úgy látom, hogy bölcsen döntött - mielőbbi gyógyulást kívánok.

  Üdvözlettel
  dr Baczonyi Miklós
  orrspecialista

 • Garatmandula mûtét, váll, kar fájdalom, tüneti kezelés

  Tisztelt Doktor Úr!

  16 éves fiamnak 3 napja vették ki a garat-manduláját.
  Minden rendben zajlott, másnap már szépen evett, ivott, beszélgetett, nem volt erős fájdalma, közérzete is rendben volt. Tegnap hazajöttünk, még akkor is minden rendbe volt, jó étvággyal megebédelt. A kórházban… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Baczonyi Miklós

  Kedves Kérdező!

  A Dicynone vérzéscsillapító, melyet heveny vérzésben alkalmaznak - talán, most is vérzik a seb?, vagy vérzékenysége van a gyermeknek? Ha nem, akkor miért kell szednie - mit… Még több

 • Tisztelt Doktor Úr! Pár hete főleg éjszaka folyamatos fül-cuppogásom van, be van dugulva a fülem.…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Pár hete főleg éjszaka folyamatos fül-cuppogásom van, be van dugulva a fülem. Nappal egész jó, de éjszaka arra ébredek, hogy a saját hangom sem hallom.
  Első alkalommal kimosták a fülem, majd mivel nem szűntek a panaszaim, antibiotikumot kaptam. Már az is elfogyott, és semmi változás. Már két szívműtétem is volt (2 billentyűcsere), nehezen mernek bármilyen gyógyszert írni. Mit tegyek, hová forduljak a panaszommal.
  Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel: Lesőke

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Baczonyi Miklós

  Tisztelt Kérdező!

  Csak egy helyre tud fordulni - fülészhez.
  Mikroszkóppal kell megnézni a fülét és
  - első lépésben el kell dönteni, hogy a külső hallójáratban vagy a középfülben zajlik-e a kóros folyamat (mert különbözőképpen kell kezelni azokat).
  - a szívműtétek nem befolyásolnak semmiféle kezelést.
  Keressen egy hozzáértő fülészt.

  Üdvözlettel
  dr Baczonyi Miklós
  orrspecialista

 • Tisztelt Doktor Úr! 23 éves nő vagyok. Pár hete mintha gombócot éreznék a torkomban. Egészen lent…

  Tisztelt Doktor Úr!
  23 éves nő vagyok.
  Pár hete mintha gombócot éreznék a torkomban. Egészen lent annál a kis gödröcskénél. Nem mondanám fájdalmasnak, inkább kellemetlen. Néha mintha a nyelésnél is érezném, hogy ott nincs minden rendben, bár lehet ezt már bebeszélem magamnak . Pár napja egy csúnya torokgyulladást szedtem össze, amire augmentint írtak fel .A jobb oldalamon a nyirokcsomók eléggé nagyra dagadtak, és a fájdalom már a fülemre kisugároz. Szedem rendesen a gyógyszert, már lassan a végénél tartok de a kaparás és a duzzadt nyirokcsomók nem akarnak elmúlni, és újra érzem azt a kis gombócot a torkomban.
  (Kb 3 hónapja nem dohányzom)
  Mitől lehet ez a hosszan tartó kaparó érzés? Kérem nyugtasson meg, mert, hajlamos vagyok hogy a legrosszabbra gondoljak. Mit javasol? menjek el szakorvosi rendelésre?
  Várom válaszát!
  Üdv: Boglárka

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Baczonyi Miklós

  Kedves Boglárka!

  Több banális oka lehet - ne gondoljon semmi rosszra!
  Érdemes volna gégészt felkeresni, aki átnézi az egész garatját.

  Üdvözlettel
  dr Baczonyi Miklós
  orrspecialista

 • Tisztelet Doktor Úr! Megtudná mondani nekem,hogy az orrmelléküreg röntgen eredményén mit jelent az,hogy:…

  Tisztelet Doktor Úr!
  Megtudná mondani nekem,hogy az orrmelléküreg röntgen eredményén mit jelent az,hogy: Mk.sinus max.fedett. És ez most jót jelent vagy nem?
  Válaszát előre is köszönöm
  Renáta

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Baczonyi Miklós

  Kedves Renáta!

  Ezt értelmezni nem tudom, csak ha látom a filmet.

  Üdvözlettel
  dr Baczonyi Miklós
  orrspecialista

 • Szédülés és fülcsengés a fülész hatáskörébe tartozik

  Tisztelt Doktor Úr!
  34 éves, pánikbeteg nő vagyok. Napi 20 mg Serotort szedek esténként.
  Néhány napja hirtelen fellépő forgó jellegű szédülést észleltem, melyhez erős fülcsengés társult. Miután elmúlt (több órán keresztül tartott) visszamaradt erős bizonytalanság jellegű szédülés, ami… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Baczonyi Miklós

  Kedves Judit!

  Fülészhez forduljon minél előbb, mert okozhatja a panaszokat az egyensúlyszerv károsodása.

  Üdvözlettel
  dr Baczonyi Miklós
  orrspecialista

 • Kedves Doktor Úr! Ha az ok irritáció akkor Ön szerint ez tapintásra is fájdalmat okoz? Ugyanis ha…

  Kedves Doktor Úr!

  Ha az ok irritáció akkor Ön szerint ez tapintásra is fájdalmat okoz?
  Ugyanis ha kívülről megfogom a nyakam,ahol érzem,hogy fáj az érintése is fájdalmat okoz.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Baczonyi Miklós

  Igen, okozhat.

 • Tisztelt Doktor Úr! Akkor ezek szerint Ön mindenképp úgy gondolja,hogy a panaszaimat csakis a munkahelyi…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Akkor ezek szerint Ön mindenképp úgy gondolja,hogy a panaszaimat csakis a munkahelyi gondok okozhatják?
  Sokan végezzük ezt a munkakört másnak nincsenek ilyen gondjai.
  Sajnos,ha én ezzel a problémával az üzemorvohoz fordulnék biztosan nem sokáig lenne munkahelyem,ami pedig a mostani helyzetben....

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Baczonyi Miklós

  Kedves Kérdező!

  Nem "csakis", de jórészt lehet, hogy az okozza.
  Mindenki másként reagál egy adott károsító behatásra; mindenkinél máskor lépnek fel a különböző tünetek és különböző mértékben; mindenkinek másként működik az immunrendszere és más és más "alaphelyzetből" indul.

  Szerintem, nagyon sokáig lenne munkahelye - feltéve, ha eddig is betartotta a munkavédelmi előírásokat; tehát használta az egyéni védőfelszerelést, amit előír a munkavédelmi szabályzat a poros munkahelyekre és az üveggyapottal foglalkozó munkavégzésre (védőkesztyű, száj-orrmaszk, védőszemüveg, stb.).
  Az üzemorvos nem a munkáltató érdekeit képviseli, hanem a munkavállaló egészségvédelméért felel.

  Üdvözlettel
  dr Baczonyi Miklós
  orrspecialista

 • Tisztelt Doktor Úr! Megkaptam a válaszát. A munkahelyi körüményeimet és az ezzel egy időben történt…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Megkaptam a válaszát.

  A munkahelyi körüményeimet és az ezzel egy időben történt fogászati műtétemet azért írtam le,mert gondoltam hátha okozhatja ez is a problémát,de csupán mindez feltételezés.
  Kérdem én hová forduljak,hogy akár ennek a ténye vagy egyéb más tény kiderüljön,hogy mitől lehetnek az előzőekben leírt problémáim?
  Válaszát előre is köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Baczonyi Miklós

  Kedves Kérdező!

  Az üzemorvosához forduljon - ő majd továbbküldi az üzemegészségügyi szolgálaton belül a gégészükhöz, aki majd érdemben tud segíteni Önnek.
  A leírtak alapján, egy speciális munkaegészségügyi problémából adódnak a panaszai, ezért csak egy erre is kiképzett gégész tudja Önt kellően kivizsgálni és kezelni.

  Üdvözlettel
  dr Baczonyi Miklós
  orrspecialista

 • Tisztelt Doktor Úr! Egy olyan problémával fordulok Önhöz,melyekre a lakhelyem szerinti orvosoknak…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Egy olyan problémával fordulok Önhöz,melyekre a lakhelyem szerinti orvosoknak nem igazán sikerül megoldást találnia.

  Tüneteim: gennyes mandula,külsőleg fájó torok,nehéz nyelés,olykor fulladás érzés.

  Kezdenem a legelején.Idén nyáron kiműtötték a bölcsesség fogamat,és ezzel egy időben új munkakört is látok el,ahol pl vegyszeres gőzök,és üveggyapot por is száll,ezóta vannak a gondjaim,ugyanis az esetek többségében a jobb oldalon(nem itt műtötték a fogamat),de előfordul,h.bal oldalon kis apró fehér foltok (genny) van a mandulámon. Hol fáj,hol nem...Elmentem egy hónapja a házi orvosomhoz,akitől augmentin gyógyszert kaptam.A gyógyszeres kezelés alatt és után sem változott meg semmi.Elküldött UH-ra,ott találtak egy 8mm-es göböt a pajzsmirigyemben,voltam az orr-fül gégészeten is ahol vettek mintát a mandulámból,tenyésztésre vitték,és vérvételen is voltam.A göböt leszámitva minden eredményem negativ lett. Voltam pajzsmirigy szakrendelésen is ahol a Doktor elmondta,h.a göb nem okozhat ilyen gondokat,hisz "ezt úgy képzeljem el,mintha egy pudingba bele ejtenénk egy mazsolát" egy év múlva kontrollra kell mennem,de azt tanácsolta,h menjek el egy allergia vizsgálatra,ha az is negativ lesz akkor ezek valószinű ilyen lelki eredetű gondok.Hát úgy vélem,h. biztosan nem így van,mert a pl.a gennyet sem tudom a mandulámra képzelni.Nagyon fáj ha csak külsőleg a torkomhoz érek,alig birok nyelni és a mandulám is gennyes.
  Mit tanácsol,mert mind a gégészeten ,mind a pajzsmirigy rendelésen nem találtak eltérést?!
  Várom mielőbbi válaszát,melyet előre is nagyon köszönök.
  További szép estét!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Baczonyi Miklós

  Kedves Kérdező!

  A vegyszeres gőzök felmarhatják a garatnyálkahártyát, amit aztán az üveggyapot pora tovább irritál.
  Ha ilyen munkahelyen dolgozik, akkor a megfelelő védőfelszerelést (légzőmaszkot) viselni kell - gondolom, ez az Ön munkahelyén is így van.

  Üdvözlettel
  dr Baczonyi Miklós
  orrspecialista

 • Szinte minden évben hiányzom egy hetet a suliból hangszálgyulladás miatt, pedig nem vagyok kiabálós tanító…

  Szinte minden évben hiányzom egy hetet a suliból hangszálgyulladás miatt, pedig nem vagyok kiabálós tanító néni. Általában október végére megy el a hangom,aztán már nincs gond, de ének órákon érzem a feszülést. Hogyan előzhetném meg? Köszönöm! Juhász Anikó

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Baczonyi Miklós

  Kedves Juhász Anikó!

  Érdemes volna foniátert felkeresnie, mert elképzelhető, hogy hangképzési zavara van.

  Üdvözlettel
  dr Baczonyi Miklós
  orrspecialista

 • Köszönöm doktor Úr az orrsövényes válasza meggyőzött,végre kaphatok majd levegőt cirka 32 év után,jelentkezek…

  Köszönöm doktor Úr az orrsövényes válasza meggyőzött,végre kaphatok majd levegőt cirka 32 év után,jelentkezek is egy ilyen műtétre.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Baczonyi Miklós

  Sok sikert.

 • Az arcüregi polipok okozzák az átlátszó váladékot

  Jó Estét!

  Dr Szűcs Enikő megműtötte 5 hónappal ezelőtt az orrsövényemet és az orrkagylóimat szanálta. Az orrlégzésem már jó, de még mindig meg van a garatcsorgás és az ebből adodó szájszag. Azt veszem még észre hogy csak a jobb oldali orrlyukamból kell fújni az orromat minden órában és… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Baczonyi Miklós

  Kedves Kérdező!

  A váladékcsorgást a polipok okozzák.
  Kortyoljon hideg zsálya teát többször naponta.

  Üdvözlettel
  dr Baczonyi Miklós
  orrspecialista

 • Tisztelt Doktor Ur! 36 eves,13 hetes kismama vagyok.Evek ota kuzdok hatso orrfolyassal,ami nem allando,idokozonkent…

  Tisztelt Doktor Ur!
  36 eves,13 hetes kismama vagyok.Evek ota kuzdok hatso orrfolyassal,ami nem allando,idokozonkent jon elo.Mindenfele gyogymodot kiprobaltam mar,de ugy igazan semmi sem segitett.Az utobbi idoben neha nyillalo fajdalmat erzek hol a mellkasombol ugy fel a torkamba,hol csak a torokba.On szerint mi okozhassa ?Hova forduljak esetleg kivizsgalasra?
  Elore is koszonom valaszat.Tisztelettel Eniko

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Baczonyi Miklós

  Kedves Enikő!

  Szülés után fül-orr-gégészt keressen fel - a terhesség alatt nem lehet mit kezdeni ezzel a panasszal.

  Üdvözlettel
  dr Baczonyi Miklós
  orrspecialista