A betegek kérdései (10689)

 • Pajzsmirigy TSH értékének helyes orvosi beállítása mi?

  tisztelt doktor úr ojankérdésel fordulok önhöz mivel pajzsmirigytulmüködést állapitotakmeg
  márc otaszedem a metothyrint 2hétig 3x1egyetszedtem utána 2x1et és metoprololz hexal 50mg
  3hétig napi 3x1utna 4xfelet jun26án levetetem a tsh és 50en felülvan viszavitem az eredményt
  az orvos… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Kedves kérdező

  A területileg illetékes endicrinológiai vagy pajzsmirigy szakambulanciára kell mennie. Ez már egy kicsit komolyabb dolog, ha nem tud megbizni az orvosában kell keressen más… Még több

 • Tisztelt Doktor Úr! 23 éves nő vagyok. Néhány éve derült ki, hogy az egyik szívbillentyűm lazább.…

  Tisztelt Doktor Úr!

  23 éves nő vagyok. Néhány éve derült ki, hogy az egyik szívbillentyűm lazább. (Akkoriban éjszaka sokszor fájt a szívem, ezért mentem el kardiológushoz. Volt 24 órás EKG-m, és UH-vizsgálatom) Gyógyszert nem kaptam, csak kontroll vizsgálatokra hívták fel a figyelmem, ill., hogy majd szülésnél, műtéteknél szólnom kell a problémáról.
  Évente jártam ellenőrző vizsgálatra, ahol UH-t csináltak, rosszabbodást nem észleltek. Kb 1 éve jeleztem orvosomnak, hogy este lefekvéskor azt érzem, minta néha 2-t ütne gyorsan egymás után a szívem. Féltem, hogy szívritmuszavarom van. Az orvos azt mondta, hogy ez tényleg az lehet, de ártalmatlan jelenség, ellenőrzésre csak akkor menjek, ha valami panaszom van.
  A kétszeri ütéseket azóta is érzem. Ma éjszaka alig aludtam, nagyon megvisel ez a hőség. Reggel 6-tól 7-ig aludtam, azt álmodtam, hogy rosszul vagyok. Felébredtem és tényleg rosszul voltam. A szívem elég lassan vert, de jól kivehetőek voltak a kettős ütések. Kicsit émelyegtem, nehezen megfogalmazható mit éreztem. Volt korábban is ilyen éjszakai múló rosszullétem, általában akkor, amikor melegem volt. Lehetséges, hogy a hőség megviseli a szívem? Vagy valami egészen más lehet a probléma? (Az egyetem miatt rengeteg stressz ért, most próbálok pihenni egy kicsit.)
  Köszönöm válaszát!

  Nagy tisztelettel:

  Szilvia

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Kedves Szilvia

  Azt gondolom a rosszullétét a kevés pihenés okozhatta inkáb. Nem igazán jellemző ez a szívpanaszokra. Extrasystole egy enyhe formája a ritmuszavaroknak. Egészséges emberekben is előforduló jelenség. Nagyobb folyadékvesztés, izgalmak, sok kávé-cola-tea, alkohol, dohányzás kapcsán halmozodik. Kezelést nem igényel, csak ha zavaróan gyakorivá vállna. Azt javasolom magának, hogy szedje 2x2 drg Panangint / recept nélkül kapható kálium és Mg aszparaginát, ártalmatlan ionpótlásra adjuk/ amig a kánkula tart. Ügyeljen a folyadékpótlásra - lehetőség szerint ásványvizet fogyasszon !

 • Drága Doktor Úr ! Ebben az esetben elnézését kérem, sajnálom, hogy félreértettem. További jó munkát…

  Drága Doktor Úr !

  Ebben az esetben elnézését kérem, sajnálom, hogy félreértettem.

  További jó munkát kívánok Önnek.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Én is elnézést kérek ha megbántottam valamiben, nem akartam.

 • Köszönöm és rád hallgatok,kipróbálom!Egyébként rá van írva ,hogy béta blokkolóval nem ajánlott szedni?!Nem…

  Köszönöm és rád hallgatok,kipróbálom!Egyébként rá van írva ,hogy béta blokkolóval nem ajánlott szedni?!Nem viszi majd le az amúgy is alacsony vérnyomásom?Főlleg,hogy este kell szednem?Jaj bocsáss meg a rögeszmémért,de nem szeretem a gyógyszereket,ilyen fiatalon,de tudom,hogy kell!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Drága Melcsi

  Ha kellemetlen módosítunk, de amig nem probáltad nem tudjuk ezt megítélni. Kérlek kezd el szedni és meglátjuk.

 • Zimpax szedése epe,májbántalom miatt, emlő vonalán fájdalom oka

  Kedves Szemerédi DR!
  53 éves Nő vagyok,szülésem (császéár) óta problémám epebántalom,májbántalom.Ahányszor olyan ételt eszem pl.töltött káposzta,töltött paprika,sok magvas ételek,gyümöcsök(cseresznye,szilva,szölő) másnap megfájdulnak.jobb oldalon emlő vonalában szúró ,nyomásra kissé fáj, lapockámra… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Kedves Ágnes

  Szerintem epeut betegsége lehet. Részletes kivizsgálás kellene, mert nem tudom elképzelni, hogy nem kő okozza ezeket a panaszokat. A laborlelet nem ad okot aggodalomra, inkább… Még több

 • KÖSZÖNÖM SZÉPEN A TANÁCSOT KEDVES DOKTOR ÚR! AZT HISZEM ÉRTEM, ÉRTJÜK, HOGY MIÉRT VAN ILYEN NAGYON NAGY…

  KÖSZÖNÖM SZÉPEN A TANÁCSOT KEDVES DOKTOR ÚR! AZT HISZEM ÉRTEM, ÉRTJÜK, HOGY MIÉRT VAN ILYEN NAGYON NAGY BAJ, ÉS MEGPRÓBÁLJUK! MEGPRÓBÁLUNK MINDENT, AMI TŐLÜNK TELIK! TESSÉK SZÍVES LENNI MEGINT NAGYON DRUKKOLNI NEKÜNK, MERT A MÚLTKOR IS HASZNÁLT!

  SZÉP ÁLMOKAT KÍVÁNOK: L. BALÁZS

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Nagyon drukkolok nektek. Gyerünk fiuk, ne hagyjátok hogy ne sikerüljön a tervetek !

 • Tisztelt doktor úr a kérdésem az lenne mennyi idö kell ahhoz hogy hason a steroid ,mivel nekem lökés…

  Tisztelt doktor úr a kérdésem az lenne mennyi idö kell ahhoz hogy hason a steroid ,mivel nekem lökés terápiát kezdtek exophalmusom miatt ,heti 1-szer 500mg medrol infusioban .ön szerint láthato eredményt mennyi idö mulva lesz,azaz biztos -e hogy lesz Köszönöm szépen Edit

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Kedves Edit

  Sajnos sem azt nem lehet megjosolni mikor hat majd és azt sem, milyen hatása van. Szerintem sokat fog segíteni, de hosszabb idő kell majd hozzá !

 • Férjemet négy hete operálták: három bypass, egy billentyű csere és nagyobb pacemakert kapott. Csak dícsérni…

  Férjemet négy hete operálták: három bypass, egy billentyű csere és nagyobb pacemakert kapott. Csak dícsérni tudok mindenkit és mindent ezzel kapcsolatban, és köszönet. Egy dologban kérek tanácsot. A jobb lába térdtől lefelé kétszer olyan vastag mint a másik, különösen a lábfeje. A másik is dagadt, de az módjával. Fájdalmat nem érez, vízhajtóra nem reagál a dagadtság. Ébredéskor viszont teljesen le van apadva mind a kettő. Mitől lehet? És mit tegyünk?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Kedves Kérdező

  Valószinü, hogy a bypasshoz felhasznál viszerek hiánya okozza ezt az eltérést. Kell egy kompressios harisnyát venni a jobb és bal alsóvégtagra combtőig és II fokozattal. Ezt reggel, fekvőhelyzetben kell felvenni és csak lefekvéskor szabad levenni. Sokat segit a lábdagadás ellen.

 • Üdv Doki!! Mi a véleménye a fokhagyma-cseppről?Tényleg ér az valamit? Vagy csak úgy mondják ,hogy megvegyük... Válaszát…

  Üdv Doki!!
  Mi a véleménye a fokhagyma-cseppről?Tényleg ér az valamit? Vagy csak úgy mondják ,hogy megvegyük...
  Válaszát előre is köszönöm...

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Megelőzésre jó, de másra nem jó.

 • Jó estét Doktor úr! Én máj biopsziára megyek hétfőn mert hasi ct-n 2.5 cm-es adenomat találtak a két…

  Jó estét Doktor úr!
  Én máj biopsziára megyek hétfőn mert hasi ct-n 2.5 cm-es adenomat találtak a két lebeny közt. Tegnap voltam vérvételen két eltérés volt a vérképbe: a vérzési időm 3.5 perc a prothombin szintem 152%. Vércsoportom 0 Rh negatív. Ön szerint szükséges ez a vizsgálat? Mert én nagyon félek tőle. Más lehetőség nincs?
  Köszönöm előre is válaszát:
  Edit

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Én azt gondolom, hogy ez a vizsgálat fontos, mert eldönti a további teendőket . Szövettani kép alapján lehet dönteni, hogy meg kell operálni ezt az eltérést, vagy csak ellenőrizni kell. Ez másképpen nem dönthető el.

 • t .Drúr! úgy tudom, hogy a szívbetegségek kialakulásának egyik kockázati tényezője a túlsúly. Meg…

  t .Drúr!

  úgy tudom, hogy a szívbetegségek kialakulásának egyik kockázati tényezője a túlsúly. Meg szeretném kérdezni ,h ez elsősorban a zsírszövetre, az elhízott emberekre vonatkozik? vagy ha valaki sokkal IZMOSABB ( mondjuk testépítő ) akkor ő is "tulsúlyos ",akkor rá is vonatkozik és ő is számíthat a szívbetegségre és neki is van kockázati tényezője?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Kedves Kérdező

  A testépítés esetén nem a sullyal, hanem a testépitéshez használt szerekkel van a bajunk. Azok fokozzák sejtburjánzást, az aterosclerosis kialakulását. Ezzel van a bajunk, nem a testsullyal. A testsulynál fontosabb a zsirszövet nagysága , az a veszélyes, nem a suly.

 • A szívritmuszavar megállapítása Holter 24 órás EKG-val történik?

  Tisztel Doktor úr!
  Két napja zavartam panaszommal, a szívbedobogásommal kapcsolatban. Nagyon szépen köszönöm a válaszát, most lenne még egy-két kérdésem. Ezeket a torkomban érzett bedobbanásokat naponta többször érzem, és már emiatt feszült és ideges vagyok. Mostanában gyakran érzek a baloldalamon… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Továbbra is az a véleményem, hogy extrasystolék okozzák a panaszát. Halmozodásuk a fokozott izgalmi állapottal függhet össze. A Betalocot ezért nem hagynám el. Egészséges életvitel, kis gyógyszer szükséges.… Még több

 • Kedves Doktor Úr! Időszakosan előfordul, hogy hirtelen mellkasi görcsöt érzek a bal oldalamon, aztán…

  Kedves Doktor Úr!

  Időszakosan előfordul, hogy hirtelen mellkasi görcsöt érzek a bal oldalamon, aztán hirtelen áramütésszerű érzés fut végig a testemen, ez legtöbbször a mellem mellett vagy a szegycsontomon jelentkezik. Minden tőlem telhetőt megteszek, hogy kiegyensúlyozott életet éljek, leszoktam a dohányzásról, már több mint egy éve, igyekszem a napi mozgást is beiktatni az életembe. Tavaly elmentem kivizsgálásra, az EKG-mon semmi eltérést nem találtak, bár a nyugalmi pulzusom kissé magas (75-90 között mozog)(ezt egyébként többször csináltak azóta is), a szívultrahangon mitrális prolapszust fedeztek fel. Egy orvos ismerősöm azt mondta, hogy szerinte van némi ingerület-elvezetési problémám, de ha a kardiológus ezt nem említette, akkor annak biztosan oka van. Az a kérdésem, hogy ezek a furcsa érzések lehetnek-e szíveredetűek? Menjek-e további kivizsgálásokra vagy ezek inkább a szorongással vannak összefüggésben? Mit jelent az ingerület-elvezetési probléma?

  Fontos lehet, hogy az anyukám szívbeteg (dilatatív kardiomiopátia), és az ő családjában elég sok előfordulása volt már az érrendszeri betegségeknek.

  Köszönöm előre is a válaszát!

  Mancs

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Kedves Kérdező

  Az emlitett panaszok többnyire mozgásszervi eredetüek, esetleg idegleszoritás következményei lehetnek. A szíve jelenleg nem beteg. Az előzményekre tekintettel időszakos kardiológiai ellenőrzés, megfelelő életvitel és étrend, a cardiovasc, rizikó tényezők időszakos ellenőrzése javasolt. A panaszok viszont ismétlem, nem kardiális eredetüek,

 • Szia Kedves Dr Úr! Hát ma voltam a pszihiáternél,panaszkodtam neki a prozac nem kedvező hatásáról(sex),bár…

  Szia Kedves Dr Úr!

  Hát ma voltam a pszihiáternél,panaszkodtam neki a prozac nem kedvező hatásáról(sex),bár nem akart de ezt a bogyót írta fel ciplarex 10 mg este 1/4 és tiapridal 100 mg este 1,erről mi a véleményed?Mondta lehet mellette a betalokot és az eleniumot szedni!Tudom,hogy kell,de 26 évesen ennyi gyógyszert nem akarok szedni!Ezek jobbak mint a prozac?lehet maradnom kéne a prozacnál?Nem merek váltani még veled nem beszéltem,vagyis írtam!?Ma még prozac marad!Puszi

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Kedves Melinda

  Én azt mondom, hogy probáld meg, mert ezeknek nincs olyan hatásuk mint a Prozacnak. Kezd el szedni és ne félj. Nem fogsz ennyi gyógyszert szedni, csak az indulásnál. Csökkeni fog a mennyiség, ha jó és beválik. Az meg csak akkor derül ki ha elkezded.

 • Tisztelt Doktor Úr ! Hűséges olvasója vagyok, de lassan csalódnom kell Önben is, amit nem szeretnék...…

  Tisztelt Doktor Úr !

  Hűséges olvasója vagyok, de lassan csalódnom kell Önben is, amit nem szeretnék... Nem elég nekünk a médiából állandóan azt érezni, hogy csak a csinos, szép nők (bombázók) az igaziak, már Ön is ezt sugallja, és nem először ? Miért kellene olyannak lenni ? Azért, hogy a férfiaknak kívánatosnak tartsanak? És akinek nem megy? Egyébként nem rólam van szó, hanem pl. a nővéremről. Ő egy kicsit teltebb, és ez mindig zavarta. A strandra egyszer sikerült kicsalni, és szegényke úgy élvezte, mint egy gyerek, mert évtizedek óta nem volt, szégyellte, hogy nem felel meg a kívánalmaknak... Mert mi van akkor, ha valaki nem csinos, vagy nem szép ? Kit érdekel pl. 100 év múlva, hogy milyen volt ? Miért kell ilyen gátlásokkal leélni embereknek az életüket ? Nem Önre haragszom, de már nem bírtam szó nélkül, és nem kérek elnézést, hanem megyek, és jól "telezabálom" magam, és nem érdekel, hogy kinek tetszem és kinek nem ! Még annyit, hogy volt egy rokonom, aki 89 évesen halt meg, és bizony nem volt csinos sosem... Ne jöjjön nekem senki az egészséggel, mert nem arról beszélek, az egy másik téma.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Kedves Kérdező

  Ön valamit alaposan félreértett. én senkit sem ismerek személyesen, tehát nem is tudom hogyan néz ki. A bombázó kifejezést több alkalommal használtam, annak a viselkedésformának a jellemzésére, amit ezek a nők tudnak és mi /beleértve magam is / nem tudunk. A határozottság és annak teljes mértékü tudata hogy ők kik, hogy hogyan néznek utánuk. Sok olyan embert ismertem meg az itt irok között, akiknél kórosan alacsony volt az önbizalom, a bátorság, akik félreismerték magukat. Ezeket akartam egy kicsit serkenteni. Nem akartam én megbántani senkit,

 • Szeretném kérdezni, hogy mi a különbség a Milgamma drazsé és a Milgamma-N kapszula között. Melyik a jobb? Moni

  Szeretném kérdezni, hogy mi a különbség a Milgamma drazsé és a Milgamma-N kapszula között. Melyik a jobb?

  Moni

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  A Milgamma drg -ban Folsav és B12 van. A Milgamma N-ben A Folsav és B12 mellett B6 is van. Attól függ mi miatt szedi a vitaminokat. Az utobbiban többféle vitamin van, ezért talán jobb.

 • Üdvözlöm! Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy megkaptam a immunológiai leletemet. (autoantitest meghatározása…

  Üdvözlöm!

  Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy megkaptam a immunológiai leletemet. (autoantitest meghatározása ELISA technikával)
  Több éve kezelt SLE-m és antifoszfolipid szindrómám van.

  Most találtam egy olyan megjegyzést a leleten: "megfelel a primer biliaris cirrhosis
  laboratóriumi képének." Most akkor a PBC is lesújtott rám, vagy csak az SLE-m produkciója?

  Köszönöm szépen a válaszát. Kata

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  A primer biliaris cirrhosis képe lehet részjelensége autoimmun betegségnek.
  Nem valószinü, hogy két ritka betegség egymástól függetlenül ugyanabban a betegben jelentkezzen.

 • Gyökérkezelés, foghúzás utáni adrenalinos fájdalomcsillapítás

  kedves dr úr,


  az lenne a kérdésem hogy foghúzás elött v után is kell antib.olyannak akinek mitralis prolapsusa van?mert olvastam valahol,hogy sulyos szivizom gy,lehet kapni akár....

  a másik: nekem is az a bajom hogy az adrenalin begyorsitja a szivem de sajnos ugy… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Kedves Kérdező

  Mitralis prolapsus esetén, ha az általa előidézett insuff. foka nem éri el a II fokozatot nem kell antibiotikum. Adrenalinos fájdalomcsillapitás mehet.

 • Kedves doktor úr! 42 éves vagyok kb 10 éve szedem a lokren 20mg gyógyszert napi 1 szem most az utóbbi…

  Kedves doktor úr! 42 éves vagyok kb 10 éve szedem a lokren 20mg gyógyszert napi 1 szem most az utóbbi időben vérnyomásom110 a a pulzusom 59 és 64 között van . a pajzsmirigyemben göb van a szivem többször is hevesen bedobog .szeretném tudni , hogy ez az alacsony pulzusszám mitől lehet a kávé sem használ ha iszom. ugye ez nem okozhat sziv leállllást. köszönöm előre is

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Nem okozhat szívmegállást. Normális velejárója a Lokren szedésének . Nincs izgalomra oka !

 • Tiszteletem. Tegnap írtam levelet Önnek. Ugye belgyógyászaton már kivizsgáltak, vérkép meg EKG, az nem…

  Tiszteletem. Tegnap írtam levelet Önnek. Ugye belgyógyászaton már kivizsgáltak, vérkép meg EKG, az nem elegendő? az érsebész megnézte mindkét lábam elvileg érsebészeti probléma nincsen, a rheumatológiai vizsgálat és kardiológia vizsgálat miből áll? be kell előre jelentkezni? várom a válaszat és köszönöm szépen!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Kedves Kérdező

  Részletes , eddig el nem végzett vizsgálatokra gondoltam. Szívultrahang, ergometria, rtg vizsgálatok - esetleg MR, alsóvégtagi color duplex vizsgálat az amikre én gondoltam.