A betegek kérdései (10689)

 • én azt szeretném kérdezni hogy kardiologiai controrra járunk idáig fél évre kaptuk meg a gyogyszere az…

  én azt szeretném kérdezni hogy kardiologiai controrra járunk idáig fél évre kaptuk meg a gyogyszere az engedélyt és fél évente mentünk controlra most egyévre kaptuk meg a gyogyszere azengedélyt amit aháziorvos adig irhatfel az a kérdésem hogy most azt irták apapira hogy idöszakos kardiologiai kontroll vizsgálat a jövöben is indokolt az a kérdésem hogy akkor kontroll vizsgálatra is évente kel e meni köszönöm válaszát

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Ha nincs különösebb indok évente szokás ellenőrizni a kardiológiai betegeket. Én azt hiszem elég évente ellenőrzésre menni, de azért tegye meg, hogy a kardiológusától érdeklődje ezt meg. Ha nincs szigorubb ellenőrzést igénylő eltérése biztos, hogy ezt fogja mondani.

 • NAGYON SZEPEN KOSZONON A DISZKRET VALASZAT DOKTOR UR ,TEHAT A VALASZ "IGEN". SZAPORA SZIVMUKODES MELLETT…

  NAGYON SZEPEN KOSZONON A DISZKRET VALASZAT DOKTOR UR ,TEHAT A VALASZ "IGEN". SZAPORA SZIVMUKODES MELLETT ROVIDEBB ELETRE SZAMITHATUNK. AZ ON TANACSARA 10 EV ELTELTEVEL ISMET ELKEZDTEM SPORTOLNI, FUTOK. EDDIG NEM MERTEM MERT AMUGY IS GYORSAN VER A SZIVEM ES EN MINT LAIKUS FELTEM HOGY MAJD HIRTELEN MEGALL ASZIVEM ES OSSZEESEK ,ANNYIT HALLANI A HIRTELEN SZIVHALALROL PLANE SPORTOLOKNAL.TEHAT ELKEZDTEM ASPORTOT AZ ON TANACSARA ILYENKOR NEM BAJ HA MEG GYORSABBAN VER A SZIVEM.NAGYON NAGY TISZTELOJE VIVIEN 29.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Kedves Vivi

  Ha a sport hatására 120-140/min körüli a pulzus, az jó. Ennél több ne legyen. Első időszakban lassabban fog visszatérni a normális pulzus. Aztán a rendszeres mozgás mellett a pulzusnak javulnia kell. Ha nem akkor látogasson meg egy kardiológust, de csak akkor ! Cigit, kólát, kávét, alkoholt, teát elhagyni !

 • szívbillentyűcsere műtétnél milyen billetyűt hazsnálnak? állatit vagy műanyagból?és mennyi a lábadozási…

  szívbillentyűcsere műtétnél milyen billetyűt hazsnálnak? állatit vagy műanyagból?és mennyi a lábadozási idő kb. ennél a műtétnél a kórházban?

  kérem válaszolni. köszönöm.


  tisztelettel: bébike

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Kedves Kérdező

  Általában fémből készült billentyűt alkalmaznak, ritka esetben állatit.
  Szívmütét után 2-3 hét a kórházi kezelés, aztán még 2-3 hét kardiológiai rehab. kezelés történik szívszanatoriumban.

 • Jó estét Tisztelt Doktor Úr! Nagyon- nagyon régen írtam már Önnek, és biztos, hogy nem emlékszik rám.…

  Jó estét Tisztelt Doktor Úr!

  Nagyon- nagyon régen írtam már Önnek, és biztos, hogy nem emlékszik rám. Kezdetleges pánikbetegségem volt, szapora pulzus, szívdobogásérzés, magas vérnyomás, elhízás. Kb. 4 gónap után fogytam 4 kg-t, ami tartósnak nevezhető, rászoktattam magam a lúgos ásványvíz fogyasztására (már csak azt iszom), napi rendszerességgel fél óra alatt biciklizem 8-9 km-t, a vérnyomásom napközben 120 alatt van, a nagyon max érték 125, de sajna a pulzusom még elég gyakran napi szinten 90. Lehet ez csak a melegtől vagy az időjárási viszonyoktól van, nem tudom. De ahogy én laikusan gondolom akinek rossz a pulzusa vagy vmi gond van vele az állandóan rossz. Nekem csak napközbe magasabb estére mindig lemegy a normális szintre ami 70 alatti, reggel felkelés után meg 56-60. Szóval ez iránt szeretnék érdeklődni. Hogy ez még mindig az a bizonyos edzettlenség? Vagy a pánikbetegség visszamaradt része? Mert általában ha nem gondolok a pulzusomra akkor tökéletes, ha meg folyton azon jár az eszem nagyon magas. Ezt leszámítva tök jól vagyok. És valami diétás étrendet is ajánlhatna, mert még szeretnék karcsúsodni. Nagyon jól érzem magam a bőrömben és nyoma sincs a régi magányos, bezárkózodt énemnek.
  Remélem Doktor Úr és kedves családja is jó egészségnek örvend!
  Köszönöm előre is a válaszait.

  M. Gábor

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Kedves Gábor

  Az, hogy a pulzus széles határokon belül mozog nem betegség. Normális dolog.Ha nem megy le sem felfelé a pulzus és folyamatosan 80-90/min között van, az a rossz. Én egyelőre folytatnám amit elkezdett és kevesebbet mérném napközben a pulzusom. Reggel felkelés előtt az ágyban fekve nézze és este lefekvéskor.Ha ilyenkor 60/min körüli akkor nincs baj.

 • Tisztelt Doktor Úr! Az volna a kérdésem, hogy mi okozza (okozhatja) azt, hogy csakis a vérnyomás alsó…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Az volna a kérdésem, hogy mi okozza (okozhatja) azt, hogy csakis a vérnyomás alsó értéke magasabb a kelleténél, és ez ugyanolyan veszélyes-e, minha inkább a felső érték vagy mindkét érték lenne túl magas?

  Köszönettel

  T. Gábor

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Legtöbbször ezeket izgalom,szorongás, pánik okozza. Ritkán jelent komoly problémát. Megfelelő életvitel mellett, sportolás segíthet rendben tartani ezt az értéket. Ha állandósul akkor kezeljük.

 • Tisztelt Doktor Úr! Szombat reggel arra ébredtem, hogy ha levegőt veszek jobb oldalon fáj a mellkasom.…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Szombat reggel arra ébredtem, hogy ha levegőt veszek jobb oldalon fáj a mellkasom. Ez egész nap megmaradt, és amikor napközben kicsit ágyban pihentem bizonyos helyzetben nem is tudtam feküdni, mert akkor nagyon fájt a levegővétel. Ma hétfő van, és még mindig érzem néha, nem olyan erőssen, de még mindig nem múlt el teljesen. Ön szerint mi lehet ez? (30 éves vagyok)

  Válaszát köszönöm: Ági

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Ez valamilyen mellhártya izgalomnak tünik. Ezért jó lenne elmennie a családorvosához vagy a tüdőgondozóba. Vizsgálat, labor és mellkas rtg kellene mindenképpen. Az eredménytől függően lehet kezelni a panaszokat.

 • Ütés okozta foltok tüneti kezelése a lábikra területén

  Tisztelt Doktor Úr!
  Egy banálisnak látszó, de számomra nagyon kellemetlen problémával fordulok Önhöz. Minden kicsi ütéstől, nyomástól lila foltokkal vagyok tele, inkább a lábam és kezem , ami nyáron nagyon kellmetlen, egyszerűen nem tudok harisnya vagy nadrág nélkül járni, min dig olyan főleg… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Kedves Vali

  Haematológus szakorvoshoz kellene ezzel fordulni,mert bizony sokféle véralvadási zavart, érfal müködési zavar, vérlemezke müködési zavar állhat a háttérben. Ki kell vizsgáltatni…

 • Pajzsmirigy alulmûködésre és refluxra Letrox és Rabyprex

  Kedves Doktorúr!
  33 éves nő vagyok, enyhe Mitrális prolapszusom van, egyszer már ön is láthatta :) Gyógyszert nem szedek rá.
  Van egy digitális vérnyomásmérőnk, felkaros, és elég sokszor jelez ritmuszavart, amitől nagyon megijedek. Kell vele foglalkoznom, vagy könyveljem el, hogy néha ritmuszavarom… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Kedves Szilvi

  Az említett Holter lelet gyakorlatilag negativ. Nincs és nem lehet baja ezek miatt.
  Talán egy kis Panangin segítene a kevesebb ES jelentkezésében. A cigi letétele nélkül… Még több

 • Drága Doktorúr! Már régen írtam Önnek. 36 éves nő vagyok, 5 éve pánikos-generalizált szorongásos és kezdődő…

  Drága Doktorúr! Már régen írtam Önnek. 36 éves nő vagyok, 5 éve pánikos-generalizált szorongásos és kezdődő magasvérnyomásos problémával. Tritace 2,5 mg-ot szedek naponta. Mostanában tornázni is elkezdtem kb. 1 hónapja. Azt figyeltem meg, hogy általában hétvégén alacsonyabb a vérnyomásom, sőt mértem 110/60 as vérnyomást is, hétköznap bár nem tudom napközben mérni, akkor 130/80-ig is fel szokott menni. Hogyan szedjem a gyógyszeremet? aMikor hétvégén olyan kába vagyok meg szédelgek akkor nem is igazán merem bevenni. Amúgy ha egyszer elkezdtem, akkor életem végéig szednem kell a Tritace-t? Másik kérdésem, hogy mostanában elég szétszórt vagyok, nem tudok koncentrálni, ha hirtelen akarok mondani valamit, akkor nem jut eszembe az adott szó. Ez mitől lehet? Kimerültség, vagy valami más? Mit lehet tenni ellene?
  Köszönettel: Zsuzsa

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Kedves Zsuzsa

  Ez a vérnyomásingadozás normális mértékü, ne hagyja el/ki a Tritacet ! Bizony a hypertoniás betegnek élete végéig kell a gyógyszereket szednie.
  Amemoria zavar, beszédzavar neurológiai vizsgálatot igényel. Kérem, javasolom keresse fele a területileg illetékes neurológiai szakrendelést.

 • Tisztelt Doktor Úr! Évek óta küzdök vashiánnyal, a három császármetszésem óta. A régi háziorvosom…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Évek óta küzdök vashiánnyal, a három császármetszésem óta. A régi háziorvosom azt mondta, hogy negyedévente 5 vénás vas kell, hogy szinten maradjak, ezt addig kell folytatni, amíg menstruálok, mert a sok vérzés a probléma oka. Vastablettákat nem tudok szedni, többet is próbáltam, erős hasmenésem lesz tőle. Az a nagy problémám, hogy a háziorvosom nyugdíjba ment és az új fiatal doktornő azt mondta, hogy ő nem ad be vénás injekciót, egyek olyan dolgokat amiben van vas, és ezzel letudta az egészet. Nem tudom, hol áll most a vasam, mert vérvételre csak évente egyszer ad beutalót. Tavaly júliusban nézték utoljára akkor 9 volt a vasam, amire azt mondta ez nagyon jó, nincs tennivaló. Pedig pár éve még 12 volt az alsó határ.
  Azóta már nagyon rosszul érzem magam, mindent elfelejtek, nehezen tudom szervezni a családom életét, sokszor fáj a fejem, állandóan fáradt vagyok, hiába alszom sokat, az utóbbi két hónapban pedig már vérzésem is alig volt, kb. ötöde mint ami lenni szokott (ennek lehet hogy örülnöm kéne, de valami oka van, hogy így lecsökkent), sokszor megszédülök, ájulás érzéseim vannak, szinte állandóan beteg vagyok, fáj a torkom, meg vagyok fázva és nem tudok meggyógyulni. Mi lesz velem, ha ez tovább fokozódik? Milyen következményekkel jár, ha nincs kezelve a vashiány?
  Válaszát köszönöm.
  Juli

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Kedves Juli

  Próbálja meg, keresse fel újra a családorvosát. Mondja el, mennyire rosszul érzi magát és kérjen segítséget. Ha nem kap másik családorvos kollégát kell keresni, hozzá kell átvinni a kártyáját.
  Bizony azon felül, hogy pótoljuk a vasat bizony a vashiány okát is illene kideríteni.

 • Tisztelt Doktor Úr! Az volna a kérdésem, hogy fizikai megerőltetés hatására bekövetkezhet-e ujjzsibbadás…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Az volna a kérdésem, hogy fizikai megerőltetés hatására bekövetkezhet-e ujjzsibbadás (kézen)? Ha igen, eltarthat-e akár 2-3 hétig is a zsibbadás (nem folyamatosan, de naponta többször)?
  Ha nem, minek a jele lehet?

  Köszönettel

  N.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Kedves Kérdező

  Az ilyen panaszok idegi eredetüeknek tünnek. Valamilyen leszorítás,sérülés, gerinceltérés állhat a hátterében. Célszerü kivizsgáltatni.

 • Kedves Doktor úr ! Nekem az a gondom, hogy az étel túl soká van a gyomromban. Néha érzem is hogy nehéz,…

  Kedves Doktor úr !

  Nekem az a gondom, hogy az étel túl soká van a gyomromban. Néha érzem is hogy nehéz, néha nem.
  Ma pl. Fél egy korul ettem paprikáscsirkét és este hét korul boffent fel.
  Már hosszú ideje szedek sok C vitamint, 1000-3000 mg-ot,folyamatos felszivodásút megelozésre- petefészek rákom volt-, lehet ez ettol?
  Nem lehet-e ez valamilyen komoly betegség tunete, pl,máj epe hasnyálmirigy,bél daganat jele ?

  Válaszát koszonom : Márta

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Kedves Márta !

  Ez emésztési zavar jele lehet. Emésztését segítő gyógyszereket kellene szednie, ezért javasolom gastroenterológiai vizsgálatát és gyógyszeres beállítását.

 • A magas vérnyomás vagy hypertonia okozhatja a szív bal kamrájának károsodását

  Tisztelt Doktornő!

  Jó estét! 52 éves nő vagyok. Eddig nem ismert belgyógy betegségem. Mostanában magas a vérnyomásom, és koleszterinem. Kérdésem az lenne, hogy mi okozhat ilyen eltérés? Miért csökkent a bal kalmra funkció?Visszafordítható-e? Mi okozhat ilyen eltérés anélkül ,hogy kitágult… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Kedves Kérdező

  A hypertonia olyan terhelést okoz a szívizomzatnak,ami ilyen következményekkel járhat.A vérnyomás megfelelő beállítása, egészséges életvitel mellett ez az eltérés javulhat.… Még több

 • Nuvaring gyűsrű és az ő hormon tartalma

  Tisztelt Doktor úr!

  Nem tudom, hogy jó helyre írok e, de reménykedem, hogy kapok választ, mert az össze orvos akinél jártam csak kibújnak a válaszadás alól.
  Nem szedhetek fogamzásgátló tablettát magas ggt miatt. Mikor abbahagytam, minden eredmény visszaállt a helyére.
  Most… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Kedves Kérdező

  Ha a hormon tabletta elhagyása után normalizálodott a gamma GT -je, de a hüvelygyűrű mellett megint emelkedik a gammaGT akkor bizony ez sem jó, mert ez az eltérés intő jel… Még több

 • Tisztelt Doktor Úr! Én már lassan másfél éve szorgos olvasója vagyok az oldalának! Nagyon tisztelem…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Én már lassan másfél éve szorgos olvasója vagyok az oldalának!
  Nagyon tisztelem önt, hogy mindenkinek válaszol(t)!
  Azonban mostanában nem jár ide sűrűn! Ennek mi az oka? Régebben ha jól emlékszem azt említette, hogy nincsen Internet hozzáférése, ezért ilyen ritkák a válaszadások. De véleményem szerint az a probléma már megoldódott, a mai rohanó világban azt pár nap alatt elintézik.
  Nekem olyan érzésem van, hogy ön belefáradt a sok kérdéstől!! Ami érthető is, hisz itt ön a legnépszerűbb, és tudom, hogy napi 10-20 kérdést is feltettek! Ez rengeteg időt emésztett fel!

  De én úgy érzem, hogy belefáradt, már nem szívből csinálja ezt a fórumot, már nem olyan mint régen!! Úgy érzem személy szerint, hogy ön már akár be is fejezné ezt a fórumot, illetve azt szeretné ha a "törzskérdezők" nem jönnének fel annyit! Jól érzem?

  És természetesen e sorokat nem szemrehányásként írom, mert én is sokat köszönhetek önnek, csak megjegyzésként, hogy valaki így érzi a ritka válaszadását!

  Természetesen ha valami más oka van a távolmaradásának elnézését kérem!!!

  További minden jót önnek Doktor Úr!!

  Tisztelettel:
  Papp Péter

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Kedves Péter

  Az az igazság, hogy az időm lett egy kicsit kevesebb. jelenleg a Pulzus Eü. Kp-on kivül 3 helyen is dolgozom. Ezért bizony este már nem vagyok olyan érces, mint korábban. Sőt az éjszakázást sem bírom úgy mint azelőtt. A segíteni akarás töretlen maradt és a kérdéseket sem unom, csak ritkábban tudok válaszolni. De higgye el van ugy, hogy egy teljes szombati vagy vasárnapi napon válaszolok a feltett kérdésekre. A régi ismerősőket pedig nem csak ezen a honlapon ismerem, sokukkal személyesen is levelezek és nem egy közülük személyesen is megkeresett. Nagyon köszönöm, hogy őszintén megírta a véleményét és nekem lehetőséget adott, hogy elmondjam mi is történt az elmult időben. Mindenkitől elnézést kérek aki igy élte meg a ritkább bejelentkezéseimet. Mindenkit szeretettel várok ezután is, csak kicsit lassubb leszek, nem az internet miatt !
  Mégegyszer köszönöm az őszínteségét.

 • Jó estét Doktor úr!Szeretném megkérdezni mi okozhatja a Becsült Gfr (mdrd) emelkedését ami nekem 130…

  Jó estét Doktor úr!Szeretném megkérdezni mi okozhatja a Becsült Gfr (mdrd) emelkedését ami nekem 130 volt.(éhgyomri)ha a karbamid kreatinin jók + általános vizelet vizelet üledék!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Ez egy számolt, képletek alapján kikalkulált érték. Csökkenés esetén jól egyezik a valódi értékkel, amit nagyon bonyolultan lehet kiszámolni. A magas érték a valóságban nem lézezik, csak a kalkulálás esetén.Ezért nincs jelentősége.

 • Kedves Doktor úr ! A kérdésem a következő lenne: Önmagában a jelentős túlsúly ( 35 kg ) , vagy…

  Kedves Doktor úr !


  A kérdésem a következő lenne:
  Önmagában a jelentős túlsúly ( 35 kg ) , vagy a magas vérnyomás okozhat-e extrasystole-t ?
  2002-ben hagytam abba az aktív sportolást, az akkori 95 kg-os versenysúlyom ( 192 cm vagyok ) , fél év alatt felszaladt 130 kg-ra.
  A levezetés sem volt meg, tehát egyik pillanatról a másikra hagytam abba a sportot. Először pánikrohamok jelentkeztek, majd elkezdődött a szív " rendetlenkedése " is. Teljes körű kivizsgáláson voltam, amely mitr. prolapsuson és a Holter vizsgálat során előforduló extrasystolékon ( VES, SVES vegyesen ) kívül mást nem mutatott ki. Annyit, hogy a vérnyomásom is elég magas, 160/80 körüli ( érdekesnek találta a vizsgáló orvos a systoles és a dyastoles közötti relatíve nagy különbséget )
  Először Betalocot írt fel, majd Nebiletre cseréltük, mellette szedem a Rivotrilt a pánikra, illetve Coverex-et a vérnyomásra felírta, de nem szedtem, mert köhögtem tőle .

  A helyzet azóta semmit sem javult, az extrasystolék előfordulása analógiát mutat a trópusi időjárással: Időszakonként naponta nagyon gyakran érzem(30-35 ), időszakonként csak napi egy-kettőt. Most épp az előbbit élem, néha álmomból ébreszt fel a szabálytalan szívverés és ez ilyenkor különösen ilyesztő. Néha provokálja a testmozgás, néha pont az segít. Teljesen tanácstalan és kétségbeesett vagyok és félek.

  Mi okozhatja ezeket az extrákat? Néha úgy érzem , hogy az extra ütést ( elnézést ) böfögés is követi. Nagyon feszült a munkám is ( gyomorideg , nem gyomorégés ) és én is . Javasolták a Magne B6-ot, de ritkán segít csak.
  Tudok-e tenni valamit??

  Tisztelettel:

  Egy aggódó volt kézilabdás

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Kedves Kérdező

  Mind a testsuly, mind a magas vérnyomás ludas lehet az extrákban. A magnezium segíthet egy kicsit, de a legtöbbet a megfelelő életvitel, sportolás, vérnyomás beállítása és fogyás-fogyasztás tenne legtöbb jót. Én ezek mielőbbi megkezdését javasolnám. Meglátja csökkenek az extrák is.

 • Kedves Doktor Úr! Régebben kérdeztem, de köszönöm a refluxról küldött megnyugtató válaszát! Jó pihenést…

  Kedves Doktor Úr!
  Régebben kérdeztem, de köszönöm a refluxról küldött megnyugtató válaszát! Jó pihenést kívánok a nyárra!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Örülök ha kicsit segítettem.

 • Tisztelt Doktor úr! Nagyon szépen köszönöm a válaszát. Felkeressük Szirmai tanárnőt. Üdvözlettel:…

  Tisztelt Doktor úr!

  Nagyon szépen köszönöm a válaszát. Felkeressük Szirmai tanárnőt.

  Üdvözlettel: Evcsi

  Doktor úr válasza
  A SOTE Fül-Orr-Gégészeti Klinikán Szirmai tanárnő foglalkozik ilyen jellegü problémákkal. Én Őt ajánlom.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Várom a híreket !

 • T. Doktorúr! 44 éves nő vagyok 35 kg túlsúllyal. Egész életemben kűzdöttem a túlsúllyal inkább kevesebb…

  T. Doktorúr!

  44 éves nő vagyok 35 kg túlsúllyal. Egész életemben kűzdöttem a túlsúllyal
  inkább kevesebb sikerrel. Sajnos a kitartásommal is baj van, de most megpróbálom agyban is akarni a fogyást. Mit javasolna? Esetleg a tabletták segítséget jelenthetnek ilyenkor kezdetben?
  Nagyon szeretnék lefogyni, várom véleményét.

  Üdv.
  Krisztina

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Kedves Kriszta

  Nem kell más csak az, hogy megfelelő diéta mellett rendszeresen sportolni kelleni. Kell fogadni egy személyi edzőt egy edzőterembe,aki elkészít egy jó edzéstervet amihez egy erős diétát kell alkalmazni. Garantált a fogyás.