A betegek kérdései (10689)

 • Kedves Doktor Úr! Arról szeretnék érdekődni, hogy az évek folyamán a mitrális prolapszus visszasimulhat-e?…

  Kedves Doktor Úr!
  Arról szeretnék érdekődni, hogy az évek folyamán a mitrális prolapszus visszasimulhat-e? Ugyanannál az orvosnál, ugyanazon a gépen történtek a vizsgálatok. 2003-ban találták, és most 2008-ban " a bicusp. bill. az annulus síkjában záródik ; MI I. grad" volt a leleten. Ez azt jelenti, hogy elmúlt?
  A pitvarok mérete 48-48, a kezdeti 40-42-ről változott. Ez korral jár (46 é.nő)?
  Szükséges-e még a továbbiakban card. kontroll, vagy ezzel rendbe is jöttem?

  Jelenleg hyperthyereosis miatt állok kezelés alatt, de az egyes vizsgálatok alkalmával nem tudom a "szíve rendben van?" kérdésre mit is mondjak, hiszen azelőtt is voltak a MPS miatt tachycard. attakjaim, így általában erről nem is szólok. Vagy kellene?

  Válaszát előre is köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Kedves Kérdező !

  Ha valakinek enyhe billentyü zárodási zavara van /MI-I grad./ akkor nem valószinü, hogy a prolapsus meggyógyult volna. Nem is szokott. Ha az embernek nincs panasza, vagyis semmi rosszat nem érez akkor is két évente ellenőrizendő . Ha panasza van akkor évente és ha kell a ritmuszavart is kezelni kell ! A panasz az panasz, el kell mondani. Legfeljebb lehet mondani, hogy a korábbikhoz képest nem romlott !

 • Hypertonia, stressz, változó kor esetén arteriográfiás vizsgálat szükséges?

  Tisztelt Doktor Úr!


  49 éves, 172/114 kg súlyú nő vagyok, sajnos az utóbbi 2,5 évben sikerült 60-70 kg-ról
  így meghízni.
  Szedtem éveken át antidepresszánst, éppen most hagyom majd abba. Néha szedek Rivotrilt,
  de csak ha nagyon muszáj.
  Diplomás, nyelvet… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Kedves Ibolya !

  Bizony nem alaptalan a félelme ! A testsuly többlet, stress, változó kor, no meg a hypertonia nem jó előjelek. Ezért bizony azt tanácsolom, hogy megfelelő kivizsgálás után… Még több

 • Tisztelt Doktor Úr! Nagyon köszönöm gyors és megnyugtató válaszát! További jó pihenést kívánva ismeretlenül…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Nagyon köszönöm gyors és megnyugtató válaszát!
  További jó pihenést kívánva ismeretlenül is szeretettel üdvözlöm!
  Sebőkné

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Örülök, ha segítettem !

 • Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm gyors válaszát. Ha nem szervi eredetű a probléma, akkor lehet idegrendszeri…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Köszönöm gyors válaszát.
  Ha nem szervi eredetű a probléma, akkor lehet idegrendszeri is?
  Mennyire kell tartani ettől a dologtól? Azért írok újból, mert egy nagyobb utazás előtt állok és nem szeretném ha kihatna rá. Illetőleg meg lehet - e nyugodni valamennyire ha az ultrahang nem mutat ki semmi rendelleneset, A 24 órás EKG-re csak a hazaérkrzésemet követően ven lehetőség .( elő is vagyok rá jegyezve). Azért kérdezem mert mint már írtam az erős fizikai terhelést ( kondícionáló edzések, futás , Kardio) jól bírom , nem vagyok fáradékony és a panaszok egyszer sem jelentkeztek ezek közben vagy követően. Nem iszom, nem dohányzom ne éjszakázom nem vagyok túlsújos, jók a labor eredményeim. Lehet, hogy túlaggódom a dolgot ,de egy szakember válasza sokat jelent.

  Tisztelettel: Laci

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Kedves Laci !

  Hogy túlaggodja-e a dolgot vagy sem, az a vizsgálatok után lehet eldönteni. Szerintem nyugodtan elutazhat. Érezze magát jól 4

 • Kedves Dr. Úr! Köszönöm a válaszokat amiket eddig adott,most is kérdéssel fordulok Önhöz. Lassan…

  Kedves Dr. Úr!

  Köszönöm a válaszokat amiket eddig adott,most is kérdéssel fordulok Önhöz.
  Lassan 6 éve bevan dugulva az orrom,hozzászoktam az orrcseppekhet(nasivin,rinospry,otrivin),mindennnap használtan többször is,de már pár hónapja csak elalvás elött 1x,próbálok leszokni rolla,de ha nem használom megörülök,mert nem kapok levegőt az orromon és nemtudok elaludni.Azt szeretném megkérdezni,hogy ez okozhat e szív bedobogást ,mennyire károsíthatja ez a szívemet?Kardiológus nem talált kóriosat,csak azt hogy az egyik artéria vastagabb,de még a határon van.Ez mit jelent,ez okozhat valami más bajt?Változhat az idő folyamán?Érdemes nézetni?Elnézést hogy ilyen aggályos vagyok,de nagyon féltem a szívem,mivel a minap hallottam ,hogy minden fél orában vk-nek megáll a szíve,ez ilyesztő!Vannak rizikofaktorok a családba mindkét nagyapán elaludt és soha többé nem kelt föl!?Nem dohányzom,nem iszom,nincs túlsollyom,egyedül az hogy nem negyon mozgok,pici babával vagyok otthon.

  Köszönöm és elnézést a hosszú levélért
  Melinda 25 éves

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Kedves Melinda !

  A szívhalál valóban gyakori, de ezt sajnos az egészségtelen életvitel és az azzal kapcsolatos szívbetegségek gyakori kialakulásával lehet magyarázni. Ezellen bizony az egészséges életvitel kialakitásával, a stress mérséklésével, rendszeres mozgással lehet védekezni ! Ez nem ellenjavalt kisbabával sem. Jól meg kell szervezni az életét. Van egy párja is nem ?
  Amit kérdezett eltérést, az nem kóros. Mivel az észlelt ér a normális felső határán van időnként /2-3 évente / tanácsos ellenőriztetni !
  Az orrcsep rendszeres használata nem a szívének rossz, hanem az orr nyálkahártyájának. Bizony ez a védőréteg tönkremehet, kiszáradhat, idült gyulladás kialakulásához vezethet. Ezért javasolom konzultáljon fül-orr-gégésszel nincs esetleg egy polypus /nyálkahártyamegvastagodás, mely eltömiti az orrnyilásokat/ a panaszok hátterében. Azt ugyanis el lehet távolítani és akkor nem kell orrcsepp sem !

 • A szívritmuszavarokat a vegetatív idegrendszer zavarai okozzák

  Tisztelt Doktor Úr!
  Harminc éves férfi vagyok. A problémám 2006- ban kezdődött. Minden előzetes jel nélkül rendszerteleneül kezdett verni a szívem, ami a melkasomban illetve a pulzus tapintásával is érezehető volt. A rendes ritmust követően pár ritmus kihsagyás után nagyobb és rendszertelen dobbanások… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Kedves Laci !

  A jelenlegi vizsgálati eredmények csak azt igazolták, hogy ritmuszavara van, továbbá azt, hogy emögött számottevő szívbetegség nincs. Mivel panaszai halmozodnak ajánlatos volna… Még több

 • Tisztelt Doktor Úr! Nagyon köszönöm válaszát és augusztus 4-én telefonálok. További jó pihenést! Tisztelettel:…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Nagyon köszönöm válaszát és augusztus 4-én telefonálok.
  További jó pihenést!

  Tisztelettel: Cs. Ágnes

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Várom kedves Ági !

 • Ultrahang leletben szereplõ eltérések fogyással kezelhetõek?

  Tisztelt Doktor Úr!

  56 éves asszony vagyok, már húsz éve túlsúlyos. Évek óta szedek vérnyomáscsökkentőket, és Lipanort a magas triglicerid szint miatt, ami így 2,02. Körülbelül egy éve II-es típusú cukorbeteg lettem, 2x1 Merckformint is szedek.
  Júniusban ultrahangon voltam, ahonnan… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Kedves Sebökné !

  A leirás nem jelez semmi különös eltérést. A diffus májlaesiot a cukorbaj kapcsán kialakuló zsírlerakodás okozza a májban. Ez annyit jelent, hogy a máj a koros anyagcsere… Még több

 • Tisztelt Doktor Úr! 37 éves nő vagyok, akinek 7 éve megállapították, hogy mitrális prolapszusa van.…

  Tisztelt Doktor Úr!

  37 éves nő vagyok, akinek 7 éve megállapították, hogy mitrális prolapszusa van. Azóta két évente járok kardiológushoz (szív ultrahang, 24 órás vérnyomásmérés, 24 órás EKG, terheléses vizsgálat). Az eredményeim mindig negatívak.
  Az utóbbi 1 évben nagyon stresszes időszakot éltem át, mind munkahelyi, mind magán.
  2 hete már munkahelyet is cseréltem, de azóta is érzem, hogy a szívem "kihagy", majd gyorsan beüt (néha nagyon erősnek érzem). Van olyan nap mikor 3-4-szer is érzem, és van olyan is mintha az egész testem remegne, mármint az idegeim. Voltam pszichiáternél 4 alkalommal, de nem talált semmit, majd pszichológushoz küldött autogén tréning miatt.
  Azt szeretném kérdezni, hogy felkereshetném-e Önt, és megvizsgálna? Pontosan elmondaná, hogy tulajdonképpen mi történik ilyenkor a szívemmel és szednem kell-e a Concor 2,5 mg-os gyógyszert, vagy esetleg mást helyette. Nagyon szimpatikusnak és kedvesnek tartom, bízom magában, így ismeretlenül is.
  Előre is köszönöm bíztató válaszát.
  Cs. Ágnes

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Kedves Ágnes !

  Igazán megtisztel a bizalmával ! Természetesen állok rendelkezésére. Augusztus 4-től dolgozom, a munkahelyem telefonszáma megvan adva.
  Kérem keressen és mindent megbeszélünk.

 • Tisztelt Doktor Úr! Két hete rosszul lettem, ülve kerthelyiségben, szabad levegőn, ahol még ventilátor…

  Tisztelt Doktor Úr!
  Két hete rosszul lettem, ülve kerthelyiségben, szabad levegőn, ahol még ventilátor is működött. Úgy éreztem, nem kapok levegőt, oxigén hiányom van, fáztam, fáradságot éreztem, szakadt rólam a hideg veríték, mellkasban, gyomorban,hátban nehézséget éreztem, fejben, főleg bal halántékban szorító érzés, beszélni alig tudtam, hányingerem volt, egy keveset hánytam is, úgy érzetem,alig ver a szívem. Lépcsőn fölmenni nem volt erőm. Jobban lettem, de még utána is nehezemre esett a járás, kicsit szédültem is. A pulzusom kb. egy hónapja tartós gyógyszerszedés után /Dalacin C, Doxicyclin, Voltaren/ nagyon alacsony 40-50 között, belső szorongás, légszomj, fáradtság stb.
  A rosszullét előzményei:
  műtét után, fémrögzítés helyén törés, de a mai napig sem szűnő fájdalmak, kezelések, erős gyógyszerek. Utána arcüreg, fül, fog problémák, bakteriális fertőzés, hosszan tartó fogkezelés, csonthártya-gyulladás.
  4 adag gyógyszer beszedése után jöttek a problémák, először az ilyenkor szokásos alacsony pulzus, esti, éjszakai rosszullétek, majd erős térd fájdalmak, lábszárba lesugározva, derékban szorító érzés, végül a fent leírt rosszullét.
  Hasonló esetek után voltam vizsgálatokon, minden rendben volt. EKG., szív ultrahang vizsgálat.
  Kérem, szíves véleményét, tanácsát.

  Üdvözlettel
  Jázmin

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Kedves Jázmin !

  Mielőbb kórházba, belgyógyászati osztályra mennék, mert a korábbi mütét területében kialakult vénás thrombosis, tüdőembolia alapos gyanuja merül fel ! Lehet persze egyéb mütéttel kapcsolatos szövödménye is, de ennek tisztázása mindenképpen és mielőbb kórházban szükséges !

 • Tisztelt Doktor Úr! 34 éves nő vagyok. Az elmúlt időszak elég stresszes volt életemben. ( 2 kisgyerek,…

  Tisztelt Doktor Úr!

  34 éves nő vagyok. Az elmúlt időszak elég stresszes volt életemben. ( 2 kisgyerek, munka, vizsgák stb.)
  Nem tudom mi okozza az időnként - főleg terhelés következtében - jelentkező mellkasi szúrást, illetve a tegnap óta tartó nem túl erős mellkasi nyomásérzést.
  Vérnyomásom általában normális, sokszor inkább alacsony. Bár orvoshoz nemigen járok, mert nem vagyok beteg. Nem vagyok túlsúlyos. 175 cm/65 kg.

  Okozhatja ezt fáradtság, illetve stressz, vagy érdemes lenne kivizsgáltatni?

  Válaszát előre is köszönöm
  Spectro

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Kedves Spectro !

  Vizsgálatok nélkül nem lehet korrekt választ adni arra, hogy mi a baj. Annélkül meg nem lehet megmondani, hogy nem lesz rossz vége a bajnak. Ezért én az orvosi kivizsgálásra szavaznék és mielőbb elmennék a családorvoshoz. Ilyenkor ez dukál ! Ha nem találunk semmit akkor lehet mondani, hogy a stress és fáradság okozza !

 • Kedves Doktor Úr! Főleg sportoláskor és ideges helyzetekkor hirtelen szívdobogás jön rám, ami mérhetetlen…

  Kedves Doktor Úr!

  Főleg sportoláskor és ideges helyzetekkor hirtelen szívdobogás jön rám, ami mérhetetlen pulzussal társul. Rövid idő alatt elmúlik. Voltam kardiológián, ahol mitralis prolapsust állapítottak meg, de azt mondták, valami mástól vannak ezek a szívdobogások, és katéteres műtéttel meg lehet oldani, hogy ne legyen többet.

  Érdemes lenne a műtétet választani már most? Én még szeretnék adni egy kis időt, hátha elmúlik - mostanában a hormonjaimmal is volt egy kis gond.
  Fogamzásgátlót szeretnék szedni (a nőgyógyászom már fel is írta), az van a tájékoztatójában, hogy szívritmuszavarral nem szedhető. Ez most szívritmuszavarnak minősül? Szedhetem?
  Lehet valami komolyabb ezekből a "rohamokból"?

  Válaszait köszönöm,
  22 éves lány

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Kedves 22 éves lány !

  Én azt javasolom magának, hogy végeztesse el a beavatkozást, mert ezek a ritmuszavarok nem fognak elmulni annélkül. A beavatkozás lényege, hogy azt a területet, ami a ritmuszvart okozza be lehet mérni és ki lehet iktatni. Ezzel megszünik a ritmuszavar és problémája !
  Amig ezen gondolkodik bizony mérlegelendő a fogamzásgátló szedése, mert bizony provokálhat ritmuszavart. Ez nem biztos és adott esetben a kialakult ritmuszavart meg is lehet szünteti. Ezért a mérlegelés, de azért erről tudni kell a szedése előtt !

 • Tisztelt Doktor Úr!nekem olyan problémám van hogy kb 1 hónapja érzek a melleim és a kulcscsontom között…

  Tisztelt Doktor Úr!nekem olyan problémám van hogy kb 1 hónapja érzek a melleim és a kulcscsontom között enyhe szoritó érzést néha a hátamban is.olyan érzés mintha nehezen kapnék levegöt.Van mikor eltart 1-2 óráig is van úgy hogy csak 10-15 percig és elmúlik.elég ideges vagyok mostanában és néha szedek xanaxot .van amikor az segít de nem mindig múlik el tőle.Doktor Úr lehet ez szív eredetü probléma?Kb.3hete voltam kardiológián de ott nem találtak semmi különössebet egy kis billentyü éltérésen kivül de azt mondták az nem kóros.Várom válaszát Éva

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Kedves Éva !

  Amennyiben szívultrahang, terheléses vizsgálat, Holter vizsgálat történt Önnél és az teljesen negativ nem valószínü, hogy panaszai kardiális eredetüek. Amennyiben ilyen vizsgálatok nem történtek akkor azokat el kell végezni. Főleg ha a panaszok mellett magas vérnyomása, cukorbaja, magas vérzsir értékei vannak. Ha előbbi dolgok mind negativok akkor más okot kell keresni a panaszok hátterében .

 • Az egyetemi adjunktus és a szakorvos szívultrahang eredménye miért különböző?

  Tisztelt Doktor úr! Bocsánat,hogy megint zavarom restelem főkep pihénés közben.De megint lenne egy dolog amit nem értek.Az egyik ismerősöm elintézte,hogy Mátészalkán is Csináljanak nálam egy szívultrahangot,végül… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Kedves Sándor !

  Nem tudok most sem mást mondani. Ez a lelet is negativ. Azt, hogy a mért adatok mások, azt az okozza, hogy szív nem egy statikus - állandó állapotban van. Egyszer erősebben,… Még több

 • Mellkasi nyomás ritmuszavarok jele?

  kEDVES DOKTOR ÚR!MA KAPTAM MEG AZ ARTERIOGRÁFOS LELETEM.AZ EREDMÉNYEK A KÖVETKEZŐK: JUG-SY:53CM SYS:106mmHg DIA:62mmHg hr:49/MIN MAP:77mmHg PP:44mmHg .Aix bracxhial -40.50% Aix aortic: 15.40% ED:295ms RT:153ms PWVao: 6.91m/s SDpwvao:0.24m/s SBPao:96.67mmHg DRA: 89 SAI:42.68% DAI:57.32% KÉREM VÁLASZOLJON… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Kedves Andrea !

  A mitralis prolapsus gyakran jár szívdobogásérzéssel, ritkán az extrasystolék erőteljesebb megéléséhez, érzékeléséhez. Ez önmagában kellemetlen, de nem veszélyes. Javítani… Még több

 • Tisztelt Doktor úr! Nem ígérem hogy rövid lesz e levél, bár a tegnapi kudarc után már eléggé nehézkes…

  Tisztelt Doktor úr!

  Nem ígérem hogy rövid lesz e levél, bár a tegnapi kudarc után már eléggé nehézkes írni, hiszen mikor befejeztem a levelet, eltűnt minden egy mellékattintás miatt. Így most word-ben írok, így megmarad.

  37 éves férfi beteg vagyok, ez év május 6.-án hátsó fali szívinkfartust kaptam, heveny szívizom elhalással. Ne vesézzük most hogy miért halt el a szívizom, nem miattam az biztos. Állítólag nem nagy a terület, és csak a sövényt érinti. Tehát rosszul lettem, Budapesten a Balcsy kórházban katéteres vizsgálatot végeztek, és a jobb koszorúér leszálló szakaszában elzáródást fedeztek fel, melyet egy 3 cm. Stent-el megszüntettek. Egy hét kezelés után hazaengedtek, bár nem éreztem magam valami fényesen. Ráfogtam arra hogy most történt, még friss. Itthon sem javultam, sokszor fájt a mellkasom, a hátam, éreztem hogy valami nincs rendben. Visszavittek egy másik kórházba, a necroenzim szintből megállapították hogy nincs gond, nincs másik inkfartus. Bennt tartottak megfigyelés alatt, majd hazaengedtek. De én csak nem lettem jobban, fájt a mellkasom, a hátam továbbra is. Sőt, már néha furcsa érzést éreztem a mellkasomban, ilyenkor egyet kihagy a szívem, ahogy a pulzusomon érzem. Volt egy hevesebb ilyenfajta rohamom, akkor nagyon sokat ütött mellé egymás után is, és a szívverésem nyugalmi állapotban 90 volt, pedig nekem csak 50-60. Több óra után csökkenni kezdett a pulzusom, és múltak az extrák. ( Nem lehet ez a nitroderm 5 tapasztól? Mert azóta nem használom, bár mondta az orvos is hogy nem kell, nincs anginám. ) Még egyszer visszakerültem ugyanebbe a kórházba, megint megijedtem a fájdalmaktól, pedig nem voltak hevesek. Beszéltem a furcsa mellkasi érzésről, nosza holtert kaptam. Negatív lett. Terheléses ekg következett úgy, hogy a terhelés napján nem volt szabad a Concor-t bevennem. Három és fél héttel az infarktus után megterheltek, pozitív lett, szívritmus zavart jelzett a gép, egymás után hármat is. Leállították a vizsgálatot, és a kezelőorvos újabb katéteres vizsgálatot javasolt egy másik intézményben, ahová be is feküdtem. Ez volt a Sote Cardiovasculáris centrum. Elvégezték a vizsgálatot, nagyon lassan, nagyon alaposan, de nem találtak semmit sem, a stent is rendben volt, nem szűkült be. Ebben az intézményben kaptam még egy holtert, a szivritmuszavar kiszűrése végett. Találtak is rajta VEST, SVEST, de nagyon keveset, így ez is negatív lett. Javasolták hogy menjek el Balatonfüredre, a szanatóriumba 3 hétre. Beleegyeztem, elmentem. S most itt ülök. S hogy mi történt ott lenn? Kivizsgáltak, vérvétel, vérnyomásmérés, terheléses ekg úgy, hogy a Concor-t bevetették velem. Negatív lett minden, a terhelés is. Ennek örültem nagyon, de a problémám itt sem oldódott meg. Többször, ( sokszor ) jeleztem hogy fáj a hátam, vagy a mellkasom. Egyszerre sosem fájnak ezt már észrevettem. Ilyenkor a terhelhetőségem jó, nem fáradok, nem izzadok, kapok rendesen levegőt, nem vagyok rosszul. ( Tegnap kicsit rosszul voltam, le kellett feküdnöm, de nem volt vészes. ). Ilyenkor mindig ekg-t készítettek valami ősi géppel, de mindig negatív lett. Pulzus, vérnyomás is rendben ilyenkor. ( Tegnap mikor rosszul lettem a pulzusom 64 volt, a vérnyomás pedig 115/65 ). Azt hiszem ez nem rossz. Szóval füreden azt javasolták hogy nézessem meg a hátam, ott lesz a baj. Én viszont tudom hogy nem. Neurológiailag kivizsgáltak, nem e képzelem be a fájdalmat, de nem. Teljesen rendben volt minden, így mikor vizit volt, és kérdezték hogy érzem magam, szokásosan. -Volt a válasz. Nem akartam akadékoskodni, hiszen nem vezetett volna előbbre. Balatonfüreden nagyon sok torna volt, reggel szobakerékpárral kezdtem, negyed óra, 105 ös tréning pulzussal. Nagyon jó volt, a párom vett is egyet nekem, fel is ültem mikor összeraktam. Polar órám van, lenn füreden is azt használtam, ekg pontossággal méri a pulzust. Felültem tegnap, és mint rendesen, elkezdtem pedálozni, mikor is az első negyedben éreztem a kihagyásokat, de nagyon tompán. Megálltam ekkor, de elmúlt, és én folytattam. Letelt az idő, leszálltam, és erre kb. fél óra múlva kezdtem magam rosszul érezni. Diszkomfort érzés a mellkasban, rossz közérzet. Nem szorított, nem izzadtam. Megijedtem, mert azt tudtam hogy odabenn valami nem oké. Nem terheltem túl magam, hiszen a tréning pulzusom 110-120. A biciklin a 105 ös tempóval hajtottam, pont úgy mint füreden. Tegnap így lettem rosszul. Nem szoktam ezt érezni, nem szoktam rosszul lenni, bár eddig egyszer egyszer ez becsúszott. A biciklire már nem merek felülni, mert ez az érzés pokolian rossz. Tegnap délután egy újfajta érzés jött elő, szúró fájdalom a mellkasomban, olyan mintha futásnál rosszul vennénk a levegőt és szúrna az oldalunk. Egy egy pillanatra beleszúr, kisugárzik jobbra balra. Ma, hétfő van, ezt a szúró fájdalmat nem nagyon éreztem, bár az előbb is beleszúrt de nem erősen. Még egy fontos apróság: A hátfájdalom hosszú órákon keresztül tart, hol hevesebb, hol kevésbé érzem. A mellkasi talán rövidebb, de az is eltart egy darabig. Az orvosok mondják: Nem lehet a szívem, az nem jelez ilyen hosszan. Én ezt nem így gondolom. Még mindig itt ülök. Gondolkozok a következő mondatokon, de már nem zavarnám önt tovább, már csak a kérdéseim tenném fel, melyekre választ várnék: Javasolja e önt a kardio ct vizsgálatot? Szeretnék elmenni, bízom benne még úgy is ha ilyen sokba kerül. Mik lehetnek ezek a fájdalmak, és miért? Mert a szívem jelez ebben biztos vagyok. Vagy lehetséges az hogy a fájdalmak a betegségem következményei, és majd szépen lassan elmúlnak? Ami igazából ijesztő azok a rosszullétek, még ha nem is hevesek, és ritkán is vannak. Ezeket sem tudom mire vélni. Ha valaki azt mondaná hogy ezek tejesen természetesek, és velük kell élnem, akkor elfogadom. De ezt senki sem mondja, mindenki hímez hámoz. Ez számomra nem megoldás, mert ez mindenre rányomja a bélyegét. A családomra, és a munkámra is. Szeretném ha segítene nekem doktor úr! Ha van valamilyen ötlete, tapasztalata, ha tudja a megoldást kérem ossza meg velem, mert négy kardiológusnál voltam, de eddig semmi. És ami a legfurcsább, -mindegyik azt mondta hogy a hátammal van gond. Már lassan 3 hónap telt el, de semmi. Szeretnék úgy élni hogy nem fáj, szeretnék úgy élni hogy nem kell minden pillanatban erre gondolnom, hogy élhessek úgy mint mások. Egészségesen, nyugodt álomra hajtván fejem, még úgy is hogy tudom mi történt velem.
  A gyógyszereim: Concor, Plavix, Tritace, Aspirin Protect, Zocor, Ezetrol, Lansacid. Ezeket szedem, napi 1 szem. Még egy fontos dolog. 10 kilóval vagyok nehezebb mint kellene, dohányoztam 20 évig, amit május 6.-án el is hagytam teljesen, koffeinmentes kávét iszok, alkoholt nagyon keveset iszok.
  Hát ennyi lenne. Azt hiszem mindent leírtam mit szerettem volna. Most már talán nincs más dolgom, mint minden este ideülni, és elolvasni a megoldást amit ön tár elém. Segítsen ha tud kérem.
  Köszönettel:

  Aquarius

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Kedves Aquarius !

  Nos röviden megprobálok válaszolni az Ön kérdéseire. Ha valami esetleg kimaradna, nem lenne világos kérem kérdezzen újra.
  A myocardiális infarctus bizony egy olyan betegség ami mind a szívet, mind az ember türöképességét - idegeit is megviseli. Gyakran követi panasz is, igy talán nem szerencsés ilyenkor biciklizni. Ameddig az ember panaszai nem szünnek meg teljesen, a terhelést fokozatos - hetenkénti növeléssel - kell a történtek előtti szintjére hozni. Az ember szívén keletkezett "sebet" nem célszerü addig provokálni, mint ahogy a kezünkön lévő seb esetén sem mosogatunk napokig ! Másrészt az ember természetes reakciója a szorongás, egy ilyen esemény után és mellkasi-háti panaszok esetén. Mivel részletes és alapos kivizsgálás többször is megtörtént és ennek során semilyen ujabb eltérést nem találtak és stentje is jól müködött célszerü a panaszokat függetleníteni a koszoruér keringési zavarától. Én következőket tenném: 1/ visszavennék a terhelés mértékéből, hiszen a lezajlott infarctus miatt a szívizom még gyógyulóban van. 2/ segítséget kérnék egy psychiatertől a szorongás és fájdalmak enyhítése végett. 3/Semilyen egyéb kardiológiai nem indokolt, felesleges. 4/ Az eddig alkalmazott szívgyógyszereit hiánytalanul folytatnám .

 • melkhas tájékon néha nyomott érzés kis méretű és belenyillaló fájdalmak valamint fáradttság is jellemző…

  melkhas tájékon néha nyomott érzés kis méretű és belenyillaló fájdalmak valamint fáradttság is jellemző a szív felé történnek kisebb pattanó érzések meg ilyesmi pedig vérnyomással meg ilyesmivel semmi bajom néhakóválygás is előfordul meg mintha a levegő lenne picit beszorulva.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Kedves Kérdező !

  Ezek a panaszok nem utalnak szívbetegségre. Keresse fel családorvosát és vizsgáltassa ki magát, ha panaszai ismétlődnek, kellemetlenek és a mindennapi életét zavarják.

 • Tisztelt Doktor Úr! Először is elnézését kérem, hogy szabadsága idején zavarom, de az Ön válasza mindig…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Először is elnézését kérem, hogy szabadsága idején zavarom, de az Ön válasza mindig megnyugtat. Nemrégiben írtam Önnek, hogy szívdobogásérzésem van, mitralis prolapsusom, és jobboldali füldobogás. A 10 mg-os Betalocot kipróbáltam, azzal lelassult egy kicsit a szívműködés, de a jobboldali füldobogás megmaradt. Ami már most néha bal oldalon ia jelentkezik. Voltam fül-orr gégészeten is, de mindent rendben találtak. Azóta is, ha futok vagy mozgok egy kicsit, majd kiugrik a szivem, és nyugalmi állapotban is érzem a szívdobogásomat. A kezem szinte mindig a szívműködésemet figyeli, legalábbis nem telik egy nap se úgy, hogy ne nézném. Már olyanok is megfordultak a fejemben, hogyha most elmennék kardiológushoz, lehet rosszabb lenne az eredmény. Minden naphoz úgy állok pedig hozzá, hogy el fog múlni a füllüktetés, és a szívdobogásérzés is. De eddig hiába. Ha az oldalamra fekszem a jobboldali ér másképp lüktet mint a baloldali és olyan mintha amiatt lüktetne a fülem is. Tényleg voltam már jópár vizsgálaton, és mégse szűntek meg a panaszaim. Így 20 évesen nem ezzel kéne foglalkoznom, de ha a szivem bedobog, vagy erősen ver, mindig megijeszt. Szinte ezzel kelek, ezzel fekszek. Létezik, hogy ez már mind csak lelki eredetű? Ön mit tanácsol? Van értelme szedni a Betalocot huzamosabb ideig?
  További kellemes pihenést!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Kedves Zsofi !

  Azt gondolom, hogy a Betaloc adagja tul kicsi. Legalább 2x25 mg Betaloc Zok-t kellene szedni. Másrészt ugy tünik van egy nagy adag szorongás is a panaszok mögött. Kérem higyje el,ön egy fiatal, egészséges nő ! Tessék ennek megfelelően élni, vidáman, felszabadultan, sportosan! Nem lehet semmi baja ! Nem kell ide kardiológus, legfeljebb csak vőlegényi minőségben !

 • Szeretném megkérdezni öntől doktorúr, hogy hirtelen fellépő izgalmi állapot, okozhat-e valamilyen szintű…

  Szeretném megkérdezni öntől doktorúr, hogy hirtelen fellépő izgalmi állapot, okozhat-e valamilyen szintű szívizom károsodást? Egy vitába kerültem a minap, heves szívdobogásom lett, amitől rosszul is éreztem magam. Féltem szívinfarktust kapok. Ez nem lett, de azóta fájdalmat érzek a szívkörül. Heves szívdobogásom van időnként, akár nyugalmi állapotban is. Eléggé szorongós típus vagyok, hamar pánikba esem. Van mitől tartanom? Forduljak-e orvoshoz? Válaszát köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Kedves Kérdező !

  Az izgalmi állapottól önmagától nem lehet szívizom károsodást kapni, mert ha igy volna, az ország fele infarctussal feküdne kórházban ! Kell a károsodáshoz valamilyen egyéb szívbetegség is ! Ha Önnek visszatérő panaszai vannak izony mielőbb orvoshoz kellene fordulni /családorvosi beutalóval - kardiológiai szakrendeléshez / !

 • t.dr.úr! Az lenne a kérdésem,hogy mik a tünetei,ha valakinek bélfége van,a lányom nagyon sokat eszik,állandóan…

  t.dr.úr! Az lenne a kérdésem,hogy mik a tünetei,ha valakinek bélfége van,a lányom nagyon sokat eszik,állandóan éhes,de nem hízik,10éves és 31kg.ez normális vagy szükséges-e a kivizsgálás?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szemerédi Péter

  Kedves Kérdező !

  Ez nehéz kérdés, mert lehet valaki még 31 kg-san is egészséges ha kis termetü. A fejlődésnek, gyarapodásnak induló gyermek pedi jól eszik. Nem biztos, hogy ez kóros. De ha bármilyen nyugtalanságot, vagy bizonytalanságot érez jobb, ha gyermekét megmutatja gyermekorvosának és megbeszéli vele a további teendőket. Vizsgálat és megfelelő kikérdezés nélkül semmi okosat nem lehet mondani, csak találgatni.