A betegek kérdései (10689)

  • Tisztelt Doktor Úr ! A napokban estem át egy teljes körű kardiológiai kivizsgáláson ( UH, Holter,…

    Tisztelt Doktor Úr !

    A napokban estem át egy teljes körű kardiológiai kivizsgáláson ( UH, Holter, EKG )
    Az Uh teljesen rendben volt, a holter vizsgálat ( 22-04 óráig elektród hiba miatt nem mért ) alapján azonban a következő eredmény született:

    Végig sr észlelhető. Fr tartomány: 54-max fr artefactum. 314/die SVES, VES:3647/die, több alkalommal couplet észlelhető, 1 alkalommal fúziós ütés. Major ritmuszavar, RR megnyúlás, parox nincs. Vélemény ventrikularis exstrasystolia, de a kijelzett fúziós ütés felveti parasystolia gyanuját is.

    A kardiológus concor 5 mg-os tablettából reggel és este 1/4-et, míg a házi orvosom concor cor 1,25 mg-os tablettából 1-1 -t javasolt.

    A kérdésem az lenne, hogy van-e különbség a két tabletta között, a concort vagy a concor cort szedjem ? A vérnyomásom 103/67 és 130/90 között mozog.


    Köszönettel: Mariann

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Kedves Marianne

    A két készítmény gyakorlatilag azonos, ami a hatóanyagot illeti. A vivőanyagok összetételében van némi eltérés, ami miatt talán az ön esetében a Concor Cor kedvezőbb lehet. Magnézium tartalma miatt jobb a ritmuszavarok kezelésére.

  • Üdvözlöm Doktor Úr! Remélem jó helyen járok a kérdésemmel. Ön szerinte mi lehet az oka, ha reggelre…

    Üdvözlöm Doktor Úr!

    Remélem jó helyen járok a kérdésemmel.
    Ön szerinte mi lehet az oka, ha reggelre be van dagadva a szem alja? Ma reggelre ugyanis így ébredtem.
    Ez nem szokott mindig így lenni, de reggel eléggé csúnyán nézett ki. A délelőtt folyamán szépen leapadt.
    Nem dohányzom, eleget alszom stb.

    köszönöm válaszát.
    üdv. Edina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Kedves Edina

    Ez gyakori jelenség conjunctivitis /idült kötöhártya gyulladás/ esetén. Célszerü lenne szemészetre menni.

  • Tisztelt doktor úr!

    Anyukámnál pár évvel ezelőtt kezdődött olyan probléma, hogy zsibbadt a karja, időnként gyorsabban vert a szíve. Felkeresett egy belgyógyászt, aki szív ultrahangot EKG, készített a holtert is rátették, de nem mutatott ki semmit, viszont az orvosa észre vette, mikor hallgatta,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Kedves Kérdező

    Az édesanyját kardiológiai szakambulancián kellene kivizsgáltatni. Ilyenkor a Holter és echo mellett ergometriát és ABPM /vérnyomás monitorizálás/ vizsgálatot is szoktak…

  • Tisztelt Doktor Úr! 21 éves férfi vagyok és a napokban mellkasi szúrást és esténként enyhe légszomjat…

    Tisztelt Doktor Úr!

    21 éves férfi vagyok és a napokban mellkasi szúrást és esténként enyhe légszomjat éreztem amivel elmentem a háziorvosomhoz. A kivizsgálások befejeztével megállapította, hogy magas vérnyomásom, LGL-szindrómám van. Illetve megállapították, hogy kissé teltebb vénáim és szűkebb artériáim vannak (szemészeten). Ezért egy vérnyomás csökkentő gyógyszert kaptam.
    A kérdésem az lenne, hogy ezt a betegséget lehet e úgy gyógyítani, hogy egy idő után ne kelljen gyógyszert szednem, mert az orvos azt mondta, hogy életem végéig szednem kell ezt a gyógyszert (Amlobesyl), és ne kísérletezzek mert soha nem fog visszaállni a normális vérnyomás értékem az LGL-szin. miatt.
    Válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelettel: Barabás J. Imre

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Kedves Kérdező

    Az LGL syndr. egy EKG eltérést takar, amiről pontosan nem is tudjuk mi okozza és az sem biztos, hogy betegség. Ezért semmiképpen nem befolyásolja a hypertonia kimenetelét.
    Viszont a szemfenéki kép arra utal, hogy a magas vérnyomás nem új keletű és nem elhanyagolható mértékü. Ezért a gyógyszeres kezelést tanácsos élethossziglan folytatni. A betegség ugyanis várhatóan nem gyógyul meg, sőt a kor előrehaladtával több gyógyszerrel lehet majd egyensulyba tartani.

  • Drága Doktorom!
    Remélem leharcoltad a gaz vírust, mely szemét módon legyűrt! :- ))) Örülök, hogy újra jól vagy és vidám!!!
    ...
    Már panaszkodtam Neked mindenféle extrém fáradtságról. Februárban készült labor szerint nincs vérszegénység, ált. vérkép tökéletes- gondolom akkor a vas… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Kedves Kinga

    Igazán én csak abban tudlak megnyugtatni, hogy a szíveddel és vérnyomásoddal semmi baj nincs. A gyengeséged gyaníthatóan a pajzsmirigy és a változó kor keveréke lehet. Izom-izületi… Még több

  • Kedves Doktor Úr! Férjem 75 éves és veseelégtelenségben szenved már régota kezelték a nefrologián mikor…

    Kedves Doktor Úr! Férjem 75 éves és veseelégtelenségben szenved már régota kezelték a nefrologián mikor közölték vele hogy az eredményei azt igazolják hogy dializist kell igénybe vennie.Májusban lesz egy éve hogy dializálják.A kérdésem az hogy vannak napok amikor dilizis közben olyan rosszul van hogy el is ájul.Nem tudja a vizeletét 3óránál tovább tartani pedig az nap mikor kezelésre megy nem is igen iszik folyadékot.megjegyzem volt egy prosztata mütétje amikor az egész prosztatát eltávolitoták nem-e ez is közre játszik hogy nem tudja a vizeletét vissza tartani.Amugy elfogadta ezt az életformát én is mellete vagyok.Ami szombati kezelésen történt nagyon megijesztet teljes eszméletvesztés maga alá vizet ez mitöl van . Köszönöm a válaszát tisztelettel:KovácsnéÉva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    A dializis kapcsán, vérnyomásesés miatt átmeneti agyi keringési zavar léphet fel. Ez okozhatta a riadalmat. Meg kell beszélni a látotakat a dializáló orvossal én ennél többet mondani nem tudok.

  • Tisztelt Dr Úr! Ismét én vagyok Attila és azt azeretném kérdezni,hogy ablácio után szabad-e szaunázni? Válaszát…

    Tisztelt Dr Úr!

    Ismét én vagyok Attila és azt azeretném kérdezni,hogy ablácio után szabad-e szaunázni?
    Válaszát előre is köszönöm:
    Tisztelettel:Attila

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Ablatio után azonnal nem, de egy-két hét mulva már lehet szaunázni. Persze nem ész nélkül !

  • Üdv!
    Körülbelül 1 hete erős szívbedobogásokat érzek időnként,ami szédüléssel,néha kéz zsibadással jár,és valamikor köhintek is egyet tőle, 3 napja rosszul is lettem,mentő kijöt ekg-t csináltak ami bőven mutatott extrákat,kórházban is vérvétel,ekg,azt mondták semmi bajom,ha zavaró menjek kardiológiára..oda… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Kedves Kérdező

    Orvos nélkül egyet tudok javasolni. 3x2 drg Panangint kezdjen el szedni. Ez recept nélkül kapható kálium és magnézium tartalmu, extrasystole ellenes készítmény. Kevesebb… Még több

  • Kedves Doktor Úr! Pénteken 2x voltam ügyeleten rosszullét miatt/szapora szívverés,légszomj,ájulásérzés.…

    Kedves Doktor Úr!
    Pénteken 2x voltam ügyeleten rosszullét miatt/szapora szívverés,légszomj,ájulásérzés. Mindkétszer pánikot diagnosztizáltak, nem kaptam semmit. Betaloc-zok-ot szedek(25mg) naponta 1x. A vérnyomásomat többször mérem, 112/65 és 124/85 közötti értékeim vannak, 70 és 105 közötti pulzussal. Erős dobogásérzésem van, napközben és este is.Ettől nem érzem túl jól magam.Ráadásul sokszor érzek egy nagy dobbanást is(mintha előtte kihagyna egy ütés), mintha remegne a mellkasom.Most voltam EKG-n, az orvos azt mondta, hogy olyan szép a leletem, hogy tankönyvbe való.
    HR: 78 QRS: 84ms P ax: 71 Pd: 92ms QT: 342ms QRS ax: 52 normális PQ: 114ms
    QTc: 391ms T ax: 27 QRS-T ax(3D): 77
    Vérképem tökéletes, a vasam rendben, gyulladás nincs, pajzsmirigy rendben, nyaki érultrahang teljesen rendben.Mp-m van (ezt 1 éve állapították meg ultrahangon). Tényleg pánikos lennék? Most is rosszul érzem magam, megmértem a vérnyomásom és 116/65 78-as pulzussal.Én meg úgy érzem, hogy kiugrik a szívem. Esetleg még azt mondta a háziorvosom, hogy próbáljam meg a Beteloc-zok 50mg-os tablettát. Nem fogja nagyon levinni a vérnyomásomat? Már restellem az orvosomat felkeresni, mert soha nem talál semmit, és csak mosolyog a problémámom.
    Előre is köszönöm a válaszát, További szép napot kívánok!
    Melinda/43 éves

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Kedves Melinda

    Ez tényleg pánik betegségnek tünik, mert ha a rosszullétei kapcsán negativ az EKG-ja akkor kóros szívmüködés nem állhat a panaszok hátterében. Ráadásul a vérnyomása is tökéletes. Én azt javasolom keressen fel egy jó psychiater kollégát és kerjen tőle segítséget a panaszokat illetően.

  • Drága Péter ! Azt hiszem, nagy bajban vagyok.... Puszil Ancsa

    Drága Péter !

    Azt hiszem, nagy bajban vagyok....

    Puszil Ancsa

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Drága Ancsa

    Momentán én is abban vagyok, mert nem tudok hozzáférni a leveleimhez. Felmondták az internet szolgáltatásomat, igy amig szervezem az újat nem tudok levelezni és forumozni sem nagyon. Egy szóban megírtad mi a baj. Valahogy kellene komunikálni. SMS-re vagy telefonra gondoltam.

  • Tisztelt Dr.Úr!

    Szeretnek valaszt,ill.javaslatot kerni az alabbi problemamra.Vernyomascsökkentöt szedek/reggel 0.5 hipotiazidot,este 1-2x1 depresszant,valamint 1x0.5 exforget,mellette 2x0.5 lokrent.Napközben a vernyomasom normalis,mindaddig,meg peldaul le nem fekszem 1 óra időtartamra,utana… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Kedves Jóska

    A vérnyomás ingadozás sajnos a gyógyszerek velejárója. Az említett értékek igenis elfogadhatóak, panaszt nem okozhatnak. 180/90 hgmm feletti tensió vagy 90/60 hgm alatti tensio… Még több

  • Kedves Doktor Ür!

    Állandó betege vagyok, szerencsére (egyelőre) csak évente egyszer, szűrési szinten. Utoljára valamit elfelejtettem megkérdezni, ezért most itt megteszem, hátha -rajtam kívül -másoknak is hasznos lesz.

    A legutóbbi eredményem röviden: ..Enyhe M1, jelzett… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Kedves Edit

    A ritkán előforduló véresen festenyezett köpet nagyon sok dologtól lehet. Bizonyos tüdőbetegségek kapcsán, az eröltető köhögés, gyulladt nyálkahártya és egyéb tüdőbetegségek… Még több

  • Tisztelt Doktor Úr! Azt szeretném kérdezni, hogy mit jelent az ATT és a 800-as érték mire utalhat…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Azt szeretném kérdezni, hogy mit jelent az ATT és a 800-as érték mire utalhat a laborvizsgálat eredményeképpen?
    Köszönettel: Betti

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Kedves Betti

    Az alvadási rendszer müködési hibáinak diagnosztizálásában bizony alvadási faktorok müködésének értékelésében vannak reakciók. Ezek közül egyik az ATT /antithrombin time/ mellyel protrombin-thrombin rendszer épségét, müködését vizsgálják. Ez az alvadás utolsó fázisának illetve a vérrög felododásának első lépcsőinek müködését hivatott megítélni. A 800 sec vagy msec nem tudom megnyult - normális - vagy rövidült. Nem vagyok hematológus.

  • Kedves Doktorom! Örülök,hogy nincs baj!! Én is aggódtam ám... Puszillak Endy

    Kedves Doktorom!
    Örülök,hogy nincs baj!!
    Én is aggódtam ám...
    Puszillak Endy

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Bajom az nincs. Csak egy nagy problémám. Emiatt lehet, hogy átmenetileg akadozik majd a válaszadás. ADSL szolgáltatást kell váltanom, mert megszünt a jelenlegi internet szolgáltatásom. Ennek megoldása folyamatban van, de kénytelen leszek más gépekről és átmenetileg bejelentkezni. Ne ijedjetek meg ! Vagyok csak küszködöm a technikával és egy rabló társadalom még rablóbb szolgáltatásaival.

  • Kedves DoktorÚR! Én 23 éves vagyok, az utobbi időben, szédüléses rosszuléteim, hányingerem, erős gyengeségérzetem…

    Kedves DoktorÚR!

    Én 23 éves vagyok, az utobbi időben, szédüléses rosszuléteim, hányingerem, erős gyengeségérzetem van. Voltam laboron az egyetlen eltérés a vas volt. Értéke 7 a minimális határ 8.5. Kaptam rá gyógyszert! Az a kérdésem, hogy ilyen mértékű vashiánytól lehetnek ezek a tünetek??

    Köszönöm válaszát!
    Róbert Ágota

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Kedves Ágota

    A se vas csökkenése mindig valaminek a következménye. Nem csak a vas pótlásáról kell gondoskodni, hanem meg kell találni a vesztés okát is. Ezért én egy reszletes gastroenterológiai kivizsgálást és nőgyógyászati vizsgálatot is javasolnék.

  • Kedves doktor úr! Problémák jeligével én írtam Önnek, elfelejtettem megírni, hogy a bátyám 30 éves,…

    Kedves doktor úr!

    Problémák jeligével én írtam Önnek, elfelejtettem megírni, hogy a bátyám 30 éves, hátha számít ez valamit, én pedig 26 éves vagyok. Köszönöm a segítségét! Üdvözlettel: Judit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Kedves Judit

    A dolgokon és véleményemen ez nem változtatott.

  • Kedves Doktor úr! Bátyámnak zsibbad állandóan a bal lába, érsebész átvizsgálta, nincs gond az ereivel.…

    Kedves Doktor úr!

    Bátyámnak zsibbad állandóan a bal lába, érsebész átvizsgálta, nincs gond az ereivel. Ám most legutóbb röntgenen látták, hogy sérve van valószínüleg a gerincén, és attól lehet a zsibbadás. Időpontja van MR-re két hónap múlva. Nagyon súlyos ez? Mit kell tegyen, hogy ne súlyosbodjon? Aggódom érte. Nagyon sokára van az az időpont is. Megműtik ezzel? Vagy az ugye még nem biztos, hogy mindjárt műteni kell az ilyet? Köszönöm az információkat és a segítséget.
    A másik, hogy nem volt jó mostanában a közérzetem, és elmentem vérvizsgáltra. Ott savas vizeletet írtak, de egyébként jó az egész vérkép. A pajzsmirigy vizsgáltra is beküldött a doki, annak eredménye 3,741 a tartomány pedig 0,270 - 4,200. Akkor ez azt jelenti, hogy az én eredményem megfelelő? Történt egy olyan eset egyik hétvégén, hogy reggel hányingerem lett, aztán fájt a hasam, hirtelen elkezdtem fázni közben meg izzadtam és elájultam. Ezért volt a pajzsmirigy vizsgálat is. De ilyen már volt fősulis koromban is. Na most aztán bőven leterheltem a bátyámmal és magammal is Önt. Köszönöm még egyszer.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Kedves Kérdező

    Akkor menjünk szépen sorban.
    A gerinsérv kezelése során nem mindjárt a sebészi megoldásé az elsőség. A beteget neurológus és idegsebész kezeli. Bizonyos tünetek jelentkezése esetén idegsebész operál, bizonyos tünetek esetén kezelés elég. Nincsenek semmiről sem lekésve, csak ellenőrizze és kezelje /infusiók, gógyszer/ az ideggyógyász. A kezelés eredményessége és az MR vizsgálat adatai alapján lesz a döntés.
    Második kérdésre válaszolva az ön rosszulléte egy egyszerű ájulás /vagotóniás collapsus/ lehetett. Pjzsmirigy betegsége nincs.

  • Kedves Dokktor Úr! Erős szívverést, enyhe mellkasi fájdalmat érzek , és kis fizikai munkától, gyorsabb…

    Kedves Dokktor Úr!

    Erős szívverést, enyhe mellkasi fájdalmat érzek , és kis fizikai munkától, gyorsabb menéstől is erős szívdobogást tapasztalok. Mindig extra alacsony volt a vérnyomásom, pulzusszámom, de most, stressz hatáosnál is még megengedett értéken belül van. Voltam szívultrahangon,semmi eltérőt nem mutatott, fél napig rajtam volt a Holter teszt, arra azt mondták 66-88 között volt a pulzusszám. Azt mondták, erre nem kell még gyógyszer, de normális az, hogy mellkasi fájdalmaim vannak? Ne törődjek Ön szerint a tünetekkel?
    Köszönettel: Anna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Kedves Anna

    Én ugy gondolom, hogy ha ezek a vizsgálatok negativok is, egy terheléses EKG-t el kellene végeztetni. Amennyiben az is negativ lenne, akkor a panaszok nem szíveredetüek. Ha viszont mutatnak eltérést akkor kezelés kell. Ha panaszai továbbra is fennállnak kérem menjen vissza a kezelő orvosához és kérjen segítséget.

  • Tisztelt doktor úr!

    Tanácsát szeretném kérni, évek óta magas vérnyomásom van ami miatt vérnyomás csökkentőt szedek.
    Kezdetben Betelocot, majd Betaloc Zokot szedtem. Mivel ennek ellenére 140/90, 140/100 körüli volt általában a vérnyomáson, ezért orvosom felírt a Zokhoz napi 0,5 szem… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Kedves Virág

    A Kardiológiai szakambulanciát kellene felkeresni, hogy adjanak tanácsot a gyógyszeres beállítást és időszakos ellenőrzést illetően. Ezt bizony megfelelően be kell és be lehet… Még több

  • Tisztelt Doktor Úr! Tavaly márciusban egy rutinvérvétel során kiderült hogy TSH szintem magasabb a…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Tavaly márciusban egy rutinvérvétel során kiderült hogy TSH szintem magasabb a normálisnál:
    TSH:8,53 UlU/ml (0,4-4,0)
    Ft3 :5,504 pg/ml (1,5-4,2)

    Ultrahangos vizsgálat következett aminek eredménye:
    Az istmus 2mm.
    A bal lebeny 33*9*10 mm,homogén.
    A jobb lebeny 37*11*10 mm,homogén.
    A trachean dislocatio kompressio nem látható.
    A nyaki regióban phatologias nyirokcsomó nem látható.
    Vélemyén :negatív lelet.

    Ezután nem foglalkoztam ezzel hisz negatív leletet kaptam,gyógyszert nem írtak,betegséget nem állapítottak meg elvileg.
    Viszont július hónapban teherbe estem és azóta már a 35. héten tartok,eddig eszembe se jutott ezzel foglalkozni hisz mint laikus nem tudtam hogy köze lehet a pm-nek a terhességhez.
    Terhességem alatt egyszer sem néztek nálam hormonszintet amit furcsának tartok de megintcsak azt tudom mondani hogy mint laikus nem foglalkoztam vele csak a védőnőnek említettem meg,aki nem foglalkozott vele érdemben.
    A baba szépen fejlődik,minden genetikai ultrahang szerint méretei normálisak,4d ultrahang sem mutatott semmi szokatlant vagy eltérést,egy kicsit nagyobb a baba mint kellenne.

    Kérdésem a következő lenne:
    -aggodalomra lehet okom a baba egészségét tekintve?ez már kiderült volna az uh-ok alapján?
    -egyáltalán szóba jöhet nálam pm-betegség?
    vagy csak a stressz(édesapám rákos lett ami "sokkolt") emelte meg a TSH szintjét akkoriban?

    Természetesen a következő terhesrendelésen ami 1 hét múlva esedékes megemlítem az orvosomnak,de addig is várom válaszát!!

    előre is köszönöm:
    egy aggódó kismama

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Kedves Kérdező

    Nem hiszem, hogy a bab veszélyben lenne. Viszont azért nem ártana egy endocrinológus véleményét is kikérni. Ha valami komolyabb baj lenne arról már tudnánk. Ettől függöen, a továbbiakat illetően beszéljen a nőgyógyászával és menjen el az endocrinológiára is