A betegek kérdései (2207)

  • Tisztelt doktornő!

    Miután a társalgóban megpróbáltam rákérdezni erre a gyógyszerre is, de ott konkrétan ezzel a szerrel kapcsolatban senki nem válaszolt, felteszem most Önnek is a kérdést.

    A történet a következő: Egy munkahelyi inzultus kapcsán kerültem a helyi pszichiátriai… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Fefe,
    Én mégis csak arra biztatnám, hogy mondja ezt el a kezelőjének. Írja le a családban előforduló betegségeket, sorolja fel a gyógyszerrel kapcsolatos kétségeit.
    Nem lehet kényszeríteni… Még több

  • Tisztelt doktornö!

    Pánikbetegség és szorongás miatt kezelnek 8éve. Elöször Seropramot kaptam,késöbb jött a Fluoxetin,majd a Zoloft,és végül az Asentra. Szép javulást észleltem, jól éreztem magam.
    Mire nagy nehezen helyrejöttem,megszünt a munkahelyem és elkeztem valahogy másképp… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves András,
    Érthető, hogy szorong az ember, ha megszűnik a munkahelye. Ezt még csak nem is tekinteném betegesnek.
    A Dalsan a Seropram utángyártott készítménye, azonos hatóanyagot tartalmaz.… Még több

  • Kedves Doktor Nő! Nős férfi szeretője voltam 2 évig ennek már vége fél éve de most sem nagyon tudom…

    Kedves Doktor Nő!

    Nős férfi szeretője voltam 2 évig ennek már vége fél éve de most sem nagyon tudom elfelejteni.Úgy érzem nincs kedvem élni ő éli a boldog kis életét
    engem meg tönkretett.El akarom már felejteni de nem tudom.
    Most gyógyszerezem magam néha iszok is rá ez a lassú öngyilkosság.Lehet jobb lenne elköszönni az életemtől így nincs értelme küszködni.Annyira fáj és olyan rossz ráadásul senkinek nem kellek.
    Mit gondol? Mi Tévő legyek?

    Vagy ez már menthetetlen...


    Kérem segítsen:Mónika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Mónika,
    Én csak arra biztatnám, hogy próbáljon olyan helyzeteket keresni, amiben jól érzi magát, ahol sikeres, eredményes, mit szeret, stb. A volt kapcsolaton rágódni sehová nem vezet. Csak magán múlik, hogy képes-e továbblépni, és múlt időbe tenni ezt a történetet. Ha úgy érzi, hogy egyedül nem boldogul, kérjen segítséget barátnőtől, rokontól, vagy akár egy kollégámtól.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Kedves Doktornő! megszeretném kérdezni hogy 2 napja hőemelkedésem van lehetséges hogy a melegtől?…

    Kedves Doktornő!

    megszeretném kérdezni hogy 2 napja hőemelkedésem van lehetséges hogy a melegtől? mert nincs a hőemelkedésre kiváltó ok. itthon kb 33 fok van este is csak minimálsira csökken a hőmérséklet. válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    Lehet, hogy a meleg okozza a hőemelkedését. Próbáljon védekezni a meleg ellen. Nézze meg, hogy reggel, mikor hűvösebb van, hogyan alakul a hőmérséklete.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Kedves Rita!

    Már irtam önnek korábban, és most sikerült összeszedni a gondolataimat, amit szintén szeretnék önnel megosztani!

    Az apám alkoholista már ebbe születtem bele, így nem sok éjszakát aludtam a saját ágyamba! Az egész így történt!
    Álandóan menekültünk apám… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Zsuzsi,
    Úgy hiszem, hogy jól látja az összefüggéseket, ami a gyermekkori traumák, és a kamasz- és felnőtt kor nehézségei között fennállnak. Valóban nagy türelemre van szükség a partnere részéről… Még több

  • Tisztelt Doktornő!

    Féjemet elkísértem a pszihiátriára, korábban már kezelék a szakrendelőben és elpanaszoltam az orvosának, hogy időnként valamilyen anyaggal keni be a ruhákat és eggyes tárgyakat, amik csípnek és pőrbírt okoznak. Korábban is többször bementem a rendelésre elmondani a férjem… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    Hogy kit kell kezelni, így távolról nem állapítható meg. A kolléga feltehetően azt véleményezte, hogy Ön tévesen feltételez ilyen beavatkozást a férje részéről. Ha Önnek problémás… Még több

  • Tisztelt Doktornő! 45 éves nő vagyok. 5. éve állok pszichiátrai kezelés alatt. Diagn.:Bipoláris affektív…

    Tisztelt Doktornő!
    45 éves nő vagyok. 5. éve állok pszichiátrai kezelés alatt.
    Diagn.:Bipoláris affektív zavar, súlyos depresszió, pszichotikus tünetek nélkül. Egyéb fóbiás zavar. Súlyos alvászavar.
    Állapotom nagyon változó. kb. egy hónapja elkezdett remegni a kezem. pl. bemegyek egy hivatalos helyre és alákell írnom valamit. annyira remeg a kezem, hogy képtelen vagyok még a tollat is megfogni, úgy elkezd verni a szívem, hogy majdki esik, a torkomon pedig egy hang nem jön ki. Mi válthatja ki ezt az állapotot?
    Gyógyszereket szedek: Helex 0,5 mg. (reggel), Mirzaten 45mg. (este), Xanax 1mg. (este), Stilnox (este).
    A Mirzatent valószínű lekell cserélni, mert jelentős súlytöbbletem lett.
    Kérdésem van a xanaxszal kapcsolatban, a tájékoztatón az van írva, hogy testsúlyváltozás előfordul (ez most Hízást vagy Fogyást jelent.
    Olvastam egy gyógyszerről Prozac 20mg./5ml.oldat. Ez is depresszió elleni szer, és állítólag nem okoz elhízást. Nemtudom nekem beválna-e.
    Nemelég a betegségem, már tükörbe is utálok nézni a súlyom miatt.
    Szeretnék lefogyni, de a gyógyszerek Nem engedik. Pedig szedni kell.

    Nagyon köszönön, hogy elolvasta levelemet. Kérem, ha tud segítsen valamelyik problémámon. Elfogadok bármilyen jótanácsot.
    Üdvözlettel: Tünde

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Tünde,
    A Mirzaten, valóban okozhat súlygyarapodást, mint ahogy a Xanax is / A Xanax és a Helex azonos hatóanyagot tartalmaz, nem célszerű egyidejűleg szedni/.
    Egyénileg eltérő, kinél melyik antidepresszáns mellékhatása 6 hízás pl. / milyen kifejezett. A Prozacnak is lehet ilyen hatása, de kipróbálni érdemes.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Kedves Doktornő!

    Olyan problémám van, hogy februárban volt nőgyógyászati műtétem, ami már előtte és pláne utána megviselt lelkileg. Miután hazaértem a kórházból, egy hét múlva, mindent értelmetlennek láttam, úgy éreztem engem már semmi nem szórakoztat. Mire aztán kicsit kezdtem jobban… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Krisztina,
    a hormoninjekciók valóban okozhatnak pszichés zavarokat. Emellett a nőgyógyászati betegségek szintén sokszor fokozottan megterhelik a lelkünket. Azt tanácsolnám, - ha bírható,… Még több

  • Kedves Doktornő,

    Az ún. szociális fóbia nálam 13 éves korom előtt alakult ki. Szüleim második osztálytól egy meglehetősen erős reál általános iskolába irattak be, ahol nem az volt a gond, hogy magasak voltak a követelmények, hanem az osztálytársak egyáltalán nem akartak befogadni. Mondhatnám,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Erika,
    a háziorvostól, - még ha pszichiáter végzettségű is, - nem lehet várni, hogy a rendelésében pszichoterápiát nyújtson. Azt gondolnám, hogy el kéne menni egy szakemberhez. Talán pszichoterápiával,… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Édesanyámnak pánikbetegsége van, illetve mi sem tudjuk pontosan. már 30 éve jár…

    Tisztelt Doktornő!

    Édesanyámnak pánikbetegsége van, illetve mi sem tudjuk pontosan. már 30 éve jár pszichiátriára és vérvételre kontrollra, és egy pár hónapja gyógyszert váltottak vele, mert hogy a régiek megszűntek (nem tudom miket szed, mert nem egy okozott neki hormonproblémát, régen Xannax volt az egyik, 2-3-at szed mindig). Testvéremmel aggódunk érte és furcsának tartjuk, hogy minket sosem hívtak be elbeszélgetni. Rendkívül paranoiás és aggódó, a már nem egészséges szinten. Nővérem 24 éves, de ha 1 órával később ér haza, mint mondta, egyből a legrosszabbra gondol. Ráadásul már feledékeny is, és nem tudjuk hogyan reagáljunk rá, tévképzeteiben (elhízott, szeretnénk ha legalább lefogyna, de mindenféle kifogásokat gyárt a diéta ellen, mint hogy az idegeknek zsírszövet kell és akkor romlana az állapota, vagy hogy öregapáink is zsírral éltek, de egészségesek voltak) helyes-e ha kijavítjuk, vagy hagynunk kellene és mindig pozitívnak lenni. A legelszomorítóbb, hogy a főorvosasszonyhoz jár, mindig 2-3 órát váratják és míg másokkal 1-2 órát is elbeszélget a doktornő, anyunak csak a gyógyszereit írja fel és megkérdi hogy érzi magát, ami összesen 10 perc. Édesapám alkoholista, ami koránt sem segít édesanyám állapotán, és az évek folytán nem érzem, hogy bármit javulna az állapota. Ön szerint érdemes lenne valahol új orvost szerezni? Sajnos pénzünk nincs rá. Kérem segítsen, hogy hogyan viszonyuljunk hozzá? (Le van százalékolva, és egyszer vmi skrizofénia alfaját olvastuk le talán a zárójáról, a kezelőorvosa neki sem nagyon mondja el, hogy mi a konkrét baja)
    Előre is köszönöm a válaszát
    Katalin

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Katalin,
    Azt én természetesnek tartom, hogy Önöket nem hívják be a rendelésre. Ha szeretnének elmenni, feltenni a kérdéseiket, anyukájukkal közösen beszélgetést kezdeményezni az orvossal, ezt először anyukájukkal beszéljék meg. Ha egyetért, akkor kérjenek közös időpontot, jelezve, hogy hosszabb időre lesz szükség. Az orvos váltáson ráérnek gondolkodni, ha nem sikerül kapcsolatba lépni anyukájuk kezelőjével. / Hozzáteszem, hogy ezt is anyukájuknak kell kezdeményezni, ha ő elégedetlen/.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Köszönöm szépen a választ. Még annyit írnék hogy frontin 0,25 mg szedek 3/1. 2 hete. lehet még kel…

    Köszönöm szépen a választ.
    Még annyit írnék hogy frontin 0,25 mg szedek 3/1. 2 hete.
    lehet még kel egy kis idő hogy hason ??
    Még egy szer köszönő, Kellemes nyarat:):)
    Helko

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Helko,
    A Frontin azonnal hat, nem kell várni a hatás kialakulásáig, mint az antidepresszánsok esetében
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Tisztelt Doktor nő! Én 19 éves lány vagyok és van egy 2 éves kisfiam. Olyan panasszal fordulok önhöz.…

    Tisztelt Doktor nő!
    Én 19 éves lány vagyok és van egy 2 éves kisfiam. Olyan panasszal fordulok önhöz. nagyon köhögök és fulladás érzésem van, de mikor nagyon el kap akkor szédülni és remegés érzés is van rajtam. Maga szerit ez mi lehet? És van olyan hogy valami szorongástól köhögjek?
    Előre is köszönöm
    Helko

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    L. az előző választ

  • Tisztelt Doktot nő! Én 19 éves lány vagyok és van egy 2 éves kisfiam. Ojan panaszaim vanak hogy nagyon…

    Tisztelt Doktot nő!
    Én 19 éves lány vagyok és van egy 2 éves kisfiam. Ojan panaszaim vanak hogy nagyon köhögök ,és fuladás érzés van rajtam ,de mikor nagyon el kap ez az érzés akkor remegek, szédülök. szám zsibad. Maga szerint ez mi lehet? És van ojan hogy szorongástol köhögjek????
    Elöre is köszönöm
    Helko

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Helko
    a fenti tünetek - minden bizonnyal, - szorongásos eredetűek. Azt tanácsolom, hogy keresse fel egy pszichológus, vagy pszichiáter kollégámat. Próbálják együtt megfejteni, mitől van a szorongás. Lehet, hogy gyógyszerrel érdemes megpróbálni oldani a tüneteket.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Kedves Rita! Van két gyermekem egy 25 éves fiam és egy 22 éves lányom! Evvel még nincs is semmi baj,…

    Kedves Rita!

    Van két gyermekem egy 25 éves fiam és egy 22 éves lányom! Evvel még nincs is semmi baj, mert nagyon szeretik egymást!
    De van egy furcsa szokásuk ami hihetetlenül bosszant!
    Találtak az interneten olyan számítógépes játékot ahol ketten is tudnak játszani, még ez sem lenne baj, mert mindketten dolgoznak, és a ház körüli munkákat is megcsinálják, de van egy olyan baj, hogy a játékba hogy ha az egyikük meghal a játékba akkor újra előröl kezdik az egész pályát és ez eléggé bosszantja őket, és így eldöntötték azt hogy aki miatt újra kell kezdeni az kap ököllel a kezébe! Hát azt gondolom mondani sem kell hogy a fiú erősebb, és a lányomnak a keze úgy szokott kinézni mint akit állandóan vernek! Valami hihetetlen hogy ebbe mi a jó nekik?
    De addig szokták ütni egymást amíg annyira fáj nekik hogy hozzá se lehet érni!
    Ez mitől lehet? Szeretik a fájdalmat? Mit tudnék tenni hogy ezt ne csinálják?
    Hiába mondom nekik hogy ne üssék egymást, hanem inkább találjanak ki valami mást, ami nem okoz fájdalmat a másiknak, de egyszerűen nem hallgatnak rám!
    Őn mit gondol erről?
    Zsuzsa

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Zsuzsa,
    Az első gondolatom ezzel kapcsolatosan, hogy a kisgyermekkor óta meglévő feszültségeket, versengést, ellenséges érzéseket jelenítik meg és vezetik le ilyen módon. Jó kapcsolatban lévő testvérek között is ott lappanganak a fenti érzések. emellett van egy olyan érzésem is, mintha az említett játék kicsit Önnek is szólna, az Ön figyelmét igyekezne ott tartani.
    Megint más gondolat: Nem tudom, van-e kapcsolatuk, partnerük a fiataloknak. Én valahogy azt gyanítom, ha lenne, ezek a játékok abba maradnának....Hát ilyen ötleteim vannak.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Tisztelt Doktornő! Kb. egy éve kezdődött, hogy - soha se voltam komolyabb beteg - egyszer elájultam,kiderült…

    Tisztelt Doktornő!

    Kb. egy éve kezdődött, hogy - soha se voltam komolyabb beteg - egyszer elájultam,kiderült utána, hogy sima vírusfertőzés, minden orvosi lelet teljesen negatív lett. Kialakult ebből egy kis szorongás, betegségektől, újabb rosszulléttől való félelem, kisebb hipohondriaszerű valami, de elmúlt, jártam pár alkalommal pszichológusnál is.
    A következő problémával fordulnék Önhöz, ugyanis a betegséget beképzelést, sokszor átvette másféle "aggódás" sokszor irracionálisnak tűnő dolgok miatt (pl. barátnőm terhessége, holott biztos nem lehetett az, az hogy vajon homoszexuális vagyok-e).
    S ezek visszatérő nyomasztó gondolatok, főleg az utóbbinál s ilyenkor mintha nem tudnám teljesen kontrollálni, akaratlanul is "képek" ugranak be, kvázi provokálva magamat, amiket persze elhárítok magamtól.(Az ilyen kusza gondolatokat.) Ez sokszor zavaró a koncentrációban, mintha ilyen "kényszeres önprovokálás" lenne.
    Sokszor egy egy ilyen időszak után, letisztultan látom, hogy ezeknek semmilyen valóságalapjuk nincs. Olvastam, hogy a skizofrénia, ilyen időszakban jellemzően kialakulhat (19 éves fiú vagyok), s hogy hasonló tüneteket produkálhat.
    Ez ismételten a kis "hipohondriám" része, hogy egyáltalán eljutottam, hogy ilyesmi tüneteket magamról ezzel a betegséggel hozzak össze vagy lehet valami alapja?

    Előre is köszönettel,

    péter

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Péter,
    Ezek a tünetek, szorongások függetlenek lehetnek az egykori rosszulléttől. Hasonló aggodalmak, kétségek sokakban megfogalmazódnak. Ha nem tud egyedül úrrá lenni ezeken, talán megkereshetné a pszichológust, akinél korábban járt...
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • a lamolep 200mg-ban okoz hízást?

    a lamolep 200mg-ban okoz hízást?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    T. Kérdező,
    Nem szerepel a Lamolep mellékhatásai között a hízás.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • KEDVES DOKTORNŐ!OLYAN PROBLÉMÁVAL FORDULOK ÖNHÖZ HOGY ÁLLANDOAN FESZÜLT IDEGES VAGYOK MINDENEN HAMAR…

    KEDVES DOKTORNŐ!OLYAN PROBLÉMÁVAL FORDULOK ÖNHÖZ HOGY ÁLLANDOAN FESZÜLT IDEGES VAGYOK MINDENEN HAMAR FELKAPOM A CUKROT!SOKSZOR MÁR ÉLNI SINCS KEDVEM MINDENBE BELEFÁRADTAM!2 CSALÁDOMVAN SOKSZOR HOZZÁJUK SINCS TÜRELMEM ÉS KIABÁLOK VELÜK AZTÁN KIÜLÖK ÉS SIROK MINT EGY CSECSEMŐ ÉS MINDIG AZT HAJTOGATOM ELEGEM VAN!A FÉRJEMMEL IS EGYRE RITKÁBBAN VAGYUNK EGGYÜTT!NEMTUDOM MIT CSINÁLJAK!HOVÁ KIHEZ FORDULJAK?KÉREM SEGITSEN!MÁR VOLTAM ORVOSNÁL AKI RIVOTRILT IRT FEL 3x1 DE MÁR HA 3x2 VESZEK BE AZZAL SEM ÉREK SEMMIT!MINDEN ROSSZ!SEMMINEK NEMTUDOK ÖRÜLNI A GYEREKOROM IS BORZASZTO VOLT ÉN VOLTAM A CSALÁD FEKETE BÁRÁNYA!KÉREM SEGITSEN!ÖN MIT JAVASOL?AZON KIVÜL HOGY MENNYEK ORVOSHOZ??ELVAGYOK NAGYON KESEREDVE 33 ÉVES VAGYOK !MI LESSZ MÉG?VÁLASZÁT KÖSZÖNÖM!SEGITSEN MIT TEGYEK???????????

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    Azt javaslom, hogy menjen vissza az orvosához, és mondja el neki, mi a helyzet. Lehet, hogy más gyógyszert fog ajánlani, pl. antidepresszánst. Jó volna arra is rájönni, mi okozza a feszültséget, rossza hangulatot. Van-e valami, amin változtatni lehetne, kéne??
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Kedves Doktornő!

    Egy érdekes kérdésem lenne. 2. éve vagyok otthon gyermekemmel, előtte 15 éves folyamatos munkaviszonyban álltam.
    Időnként azon vettem észre magam mostanában, hogy beszéd közben néha elakadok, vagy elvesztettem a fonalat, és egy 1-2-3 mp ig le kellet álljak a gondolatmenetemmel.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Móni,
    ne ijedjen meg ettől. Természetes velejárója a GYES-nek. Oldódni fog, ahogy nő a gyermeke, és amint visszatér a felnőttek világába.
    Amit tehet, hogy próbálja tornáztatni az… Még több

  • Kedves Pálvölgyi doktornő!

    Nagyon sok rossz éven vagyok túl, /legyöztem a rákot/ egy kis nyaralót bérelek, elszigetelve élek az emberektől...Gondoltam vissza a természthez...tényleg sokat segitett...Normalizálodott a vérnyomásom, a vércukrom,amik a kemoterápia után felborultak.....stb...de… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Tamás,
    Körülbelül azt, amivel ön is próbálkozik. Meg kell ragadni a lehetőségeket, próbálkozni kell.
    Írtam egy cikket a szociális fóbiáról, megtalálja a honlapomon,… Még több

  • Kedves Doktornő! Az lenne a kérdésem, hogy létezik teljes gyógyszerrezisztencia. Milyen arányban?…

    Kedves Doktornő!

    Az lenne a kérdésem, hogy létezik teljes gyógyszerrezisztencia. Milyen arányban? valakinek egyik gyógyszer sem hat, megfelelő mennyiségben és ideig. Mennyi ennek az esélye?
    Köszönöm:
    Beáta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Beáta,
    Én még nem találkoztam ilyennel. Olyannal már igen, hogy nem hat kielégítő mértékben, hogy a mellékhatások "legyőzik" a hatást, ill., hogy bizonyos idő elteltével csökken a szorongásoldók, - és néha az antidepresszánsok - hatása is.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

Szerző

Dr. Pálvölgyi Rita

pszichiáter, pszichoterapeuta