A betegek kérdései (2207)

  • Kedves Doktornő! Nem tudom, hogy jó helyre teszem-e fel kérdésemet, de azért megpróbálom. Tudni szeretném,…

    Kedves Doktornő!

    Nem tudom, hogy jó helyre teszem-e fel kérdésemet, de azért megpróbálom. Tudni szeretném, hogy ha depresszóval szeretném leszázalékoltani magamat, legalábbis gondolkozom rajta, hogy megpróbálom az együtt jár-e a jogosítvány elvesztésével? Mitől függ az, hogy elveszik, vagy sem? Sok mindenkitől hallok sokféle dolgot, van akinek nem vették el, van akinek igen. Így teljesen elbizonytalanodtam. Ki dönt efelett? Köszönettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    Nem véletlen, hogy bizonytalan viszonyokat tapasztal. Nem jár automatikusan együtt a jogosítvány elvesztése a leszázalékolással. / külön csatornákon, egymástól függetlenül zajlik/. Az azonban lehetséges, hogy a legközelebbi meghosszabbításnál akadhatnak nehézségei.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Kedves Rita!

    Van egy olyan problémám, hogy négyen vagyunk testvérek két fiú két lány, én vagyok a legkisebb, sokan azt gondolják, hogy mivel én vagyok a legfiatalabb ezért úgymond körülöttem forog a világ, mindenki csak velem foglalkozik, meg ilyenek, hát nem így történt! Én nem is ezt… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Zsu,
    bizony ezek az intenzív ellenérzések elkísérhetik az embert egész életén át. Én két lehetőséget ajánlanék, amin keresztül elkezdhetne ezekkel megkűzdeni. Az egyik feltétlenül a pszichoterápia,… Még több

  • Kedves Doktornő!

    Többszőr érzem úgy napközben, mintha sok kávét ittam volna.
    Szívdobogás, nyugtalanság, koncetráció nehézség.
    Csütörtök óta alig alszom valamit.
    Lefekszem és olyan mintha alvás előtt kávéztam volna.


    Orbáncfű kapszulát szedek és… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Ágnes,
    Ez nem típusos depressziós állapot. Inkább szorongást hallok ki a tünetek mögül.
    Az évszakokhoz kötött hangulati, feszültség ingadozás egyébként nem ritka jelenség. Mások… Még több

  • Kedves Doktornő! Kérdésem az lenne, hogy depressziós betegnek milyen szakember tud igazából, hatásosan…

    Kedves Doktornő!

    Kérdésem az lenne, hogy depressziós betegnek milyen szakember tud igazából, hatásosan segíteni? Mert ahová jár ott csak a pszcihiáter felírja a gyógyszert, de ez szerintem édes kevés.
    Ezért érdeklődnék, hogy most akkor magánúton milyen szakembert érdemes keresni: pszichológust vagy jó a pszcihiáter is vagy kit? Milyen időközönként kell járni kezelésre és mennyi ideig? Mert hát ugyebár az anyagi helyzet, az nem jó.
    Még valamit kérdeznék. Ön szerint a kineziológia segíthet, van esetleg ezzel tapasztalata?
    Köszönettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    Az állami egészségügyi ellátáson belül ma nagyon nehéz pszichoterápiát elérni. Valóban hatásosabb lenne, ha a gyógyszeres kezelést ezzel tudná kombinálni. Ilyet pszichológus és pszichiáter egyaránt ajánlhat Önnek. Gyógyszert csak pszichiáter írhat. Azt, hogy mennyi ideig, és milyen gyakran kéne járni, az Önnel folytatott beszélgetések alapján állapítható meg.
    a kineziológiához nem értek, hallottam kedvez eredményekről és hatástalan kezelésekről is.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Tisztelt Doktor nő! Nemrégiben irtam önnek én már levelet. Huszonéves fiatal lány vagyok.. Pár hónapja…

    Tisztelt Doktor nő!
    Nemrégiben irtam önnek én már levelet. Huszonéves fiatal lány vagyok.. Pár hónapja véletlenszerűen a bőrgyógyász a hátamon felfedezett egy melanoma gyanus anyajegyet, amit 5 napja eltávolitottak rólam, most várom a szövettant.Emellett hetek óta fáj a gyomrom, a mellkasomban hol nyomó, hol hirtelen jelentkező szúrásokat érzek és a derekam is fáj.1 évvel ezelőtt karidológiai vizsgalatok során mindent rendben találtak nálam, ezekután ideggyógyászhoz kerültem, és akkor egyértelművé vált,hogy pánikbeteg vagyok. íTöbb hónapos gyogyszeres kezelésen estem át, és ugy nézett ki sikerrel járt és meggyógyultam. A panaszaim újra most kezdtek el jelentkezni, bár már konkrét pánikrohamaim nincsennek(amik régen remegéssel,hányással, szörnyű érzésekkel jártak), de a közérzetem most csak rosszabb, mint akkor volt. (talán valahol ez azóta van,hogy a gyanus anyajegyet fedeztek fel rajtam) A hasi és mellkasi fájásaim szinte folyton jelen vannak, gyenge vagyok, fáradékony, a végtagjaim is gyengék és fájnak. A pénteki anyajegy műtétem óta erős folyamatos hasmenésem is van, ami nem múlik. A gyomromra a háziorvosom Lansoptolt ir fel és paxirasolt, ezeket szedem. Illetve emellett folyamatosan szedem a Helex nevezetű nyugtatót, amit anno az idegorvosom irt fel nekem. Doktornő szerint ezek mind lehetnek idegi alapon ezek a tünetek? Illetve ez a gyengeseg, a gyomrom, a végtag fájásaim is mind a stressztől lehetnek? Kicsit már félek a szövettantól is, hogy annak az esetleges rossz eredmenye, és az esetleg mar ’megbetegedett’ szervezetem miatt vannak ezek a tünetek.
    Válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelettel: Krisztina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Krisztina,
    A z Ön által leírt tünetek mind lehetnek idegi alapon. Nagyon valószínű, hpgy a szorongás, az aggodalom aktiválta a testi panaszokat.
    A Helex a Xanax utángyártott változata. Hosszútávon nem érdemes szedni, hozzászokást okoz. Ha panaszai nem enyhülnek, azt javasolnám, inkább keressen fel egy pszicho-szakembert.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • tisztelt doktor úr!24-éve van pánik betegségem,szorongásos depresszióm pszhiószomatikus tünet együttes…

    tisztelt doktor úr!24-éve van pánik betegségem,szorongásos depresszióm pszhiószomatikus tünet együttes utazási fóbia tömegiszony magas félelem bezártság !!! nem tudtak csak xanax 1ml adni mely nem megoldás! van -e ebből gyógyulás vagy életem végéig ezzel a nagyon kellemetlen betegséggel kell élnem!?gátol a munka végzésben az utazásban magán életemben is! köszönöm a türelmét! viszontlátásra

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    Úgy látom, kicsit eltévedt a levele. Amit javasolni tudok, hogy pszichiátert keressen fel. A Xanax hosszútávon semmi mást, mint hozzászokást okoz. Valószínűleg már teljesen hatástalan. Antidepresszáns gyógyszer és pszichoterápia kombinációja volna a legjobb megoldás.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • hashimoto encephalopathia autoimmun thyroiditisben nevű betegséget állapítottak meg nálam.Ön szerint…

    hashimoto encephalopathia autoimmun thyroiditisben nevű betegséget állapítottak meg nálam.Ön szerint mi ez. respruktív steroid kezelést aakarnakk indítani.
    Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    Ez esetben az alapbetegség un. autoimmun eredetű. A szervezetben olyan antitestek keletkeznek, melyek gátolják a pajzsmirigy hormonok normális működését. A megváltozott tünetek hatására, - másodlagosan - jelentkezhetnek központi idegrendszeri tünetek. Az elsődleges kezelés szteroiddal történik, célja az ellenanyag termelés gátlása. Másodlagosan a központi idegrendszeri tüneteket pszichés működésre ható szerekkel lehet kezelni.
    Azt javaslom, hogy kérdéseit tegye fel a kezelőorvosának is. Tőle várható, hogy a részletekről, az aktuális állapotról és teendőkről felvilágosítást adjon.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Tisztelt Doktornő! Nyáron 3 éves kislányomnak van egy kis köldöksérve, eddig nem ment vissza, talán…

    Tisztelt Doktornő!

    Nyáron 3 éves kislányomnak van egy kis köldöksérve, eddig nem ment vissza, talán icicpicit, de azért kicsit kidudorodik. Ezt meg kell műteni ugye? Ez mennyire viselheti meg az ilyen kicsi gyereket? Vagy jobb lenne pár év múlva? mennyire fáj utána?
    Reni

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Reni,
    Egyáltalán nem biztos, hogy meg kell műteni. forduljon a kérdésével gyermeksebészhez.
    Ami a lelki részét illeti, érdemes addig húzni, amíg lehet. Minél nagyobb a műtét elvégzésekor, annál inkább oldható a félelme, szorongása.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Kedves Doktornő! Köszönöm válaszát! Kérném, hogy a következő kérdésekre is legyen kedves válaszolni,…

    Kedves Doktornő!

    Köszönöm válaszát!
    Kérném, hogy a következő kérdésekre is legyen kedves válaszolni, amit már előző levelemben is feltettem (ugyan ez volt a jelszó).

    Kérdésem volna, hogy valóban megszokott, hogy miután megpihentem és tényleg úgy éreztem, hogy jól vagyok, vizsgaidőszak is véget ért, akkor jön egy ilyen újabb visszaesés? Várható még ilyen? Hogy tudom ezt megelőzni?

    Előre is köszönöm!

    Üdvözlettel!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    Nem tudom pontosan, melyik kérdésre utal. Az gyakran előfordul, hogy mikor csökken a terhelés, a lekötöttség, idő és gondolatok szabadulnak fel, akkor erősödnek a pszichés panaszok. / Akik pl. munkamániában szenvednek, épp ezt az állapotot igyekeznek egy életen át elkerülni/.
    A tényői tragédia hátteréről gondolkodva, úgy látom, azt egy másik probléma váltotta ki, melynek az Ön tüneteihez semmi köze nincs.
    A visszaesést, az állapotrosszabbodást a pszichoterápia folytatásával, esetlegesen kiegészítő gyógyszeres kezeléssel előzheti meg.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Tisztelt Doktornő!

    Többen mondták már nekem ,hogy nincs önbizalmam és ezen változtaatni kéne.De úgy érzem nem tudok!Olyan érzésem van mintha mindenki csak úgy nézne rám mint egy csúfságra.Több emberbek láttam az arcán "fujj hogy néz ez ki".(persze barátaim szerint nem vagyok… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Hölgyem!
    Amiről ír, az leginkább a szociális fóbia körébe sorolható. Elsősorban pszichés betegség, nem annyira a külsejéről szól, mint a belső bizonytalanságokról, önbizalom hiányáról.… Még több

  • Tisztelt Doktornő!

    Nem túl régen már írtam Önnek és nagyon kedvesen válaszolt is, ezért újra feltennék egy-két kérdést. (744-es számmal válaszolt rá.) Röviden újra leírnám a problémámat, mivel az eredetit töröltettem anno.
    Tavaly kezdődött a problémám, egy nagyon közeli hozzátartozóm… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    Az Ön által megtapasztalt kényszergondolatok furcsa módon pont azokat szokták érinteni, akik a leginkább lelkiismeretesek, odaadóak gyermekük nevelésében.
    a relaxációra… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Nem tudom mi van velem,elég sokszor elkap olyan jelenség mostanában naponta!!!,hogy…

    Tisztelt Doktornő!
    Nem tudom mi van velem,elég sokszor elkap olyan jelenség mostanában naponta!!!,hogy elkap olyan gyengeség az ájulás határán vagyok,szédülök, remegés kap el a torkom szorít a vérnyomásom megemelkedik a pulzusom meg felszökik 100-120-ra.Kardiológushoz járok ahol ekg-t és szívultrahangot csináltak az negatív lett. De adtak ki 10 napra egy cardyo gsm gépet amit nekem kellett naponta magamra szerelni, és jelet küldeni a kórházba.A doktor úr azt mondta a második nap 120-as szívfrekvenciát mutatott a gép.Most 24 órás vizeletet kell gyűjtenem,valami hormonszintet nézzenek.
    Most már annyira félek,hogy félek meghalok pedig még itt van egy kislányom akit szeretnék felnevelni.Van ,hogy lefekszem pihenni,mert teljesen úgy érzem semmi erőm és amikor lefekszem akkor beindul a szívem 120-ra.
    Kérem adjon tanácsot!
    Köszönettel:Csilla

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Csilla,
    A leírt tünetek belgyógyászati kivizsgálást indokolnak. Az esetek döntő többségében azonban a leletek eredménye negatív. Ez megerősíti azt a gyanút, hogy a tüneteit nem szervi betegség okozza, hanem szorongásos eredetűek, pánikrohamok tünetei.
    a pánikbetegségről írtam egy összefoglalást, melyet megtalál a honlapomon: www.harmoniamuhely.hu. Remélem, hogy ebben választ talál a kérdéseire.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi rita

  • Tisztelt Dr. Pálvölgyi Rita!

    Ismét Andrea vagyok, és ezúton szeretném megköszönni, hogy visszajelzett! Elnézést is kért ezért, de én úgy gondolom, hogy az orvosi szakmában ez érthető is! Hiába, vannak sajnos rosszabb esetek, akiket minden tekintetben előre kell venni! (Ne ijedjen meg a… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Andrea,
    A leírt tünetek hátterében lelki okok állhatnak. Az alvás minőségére, a testi működéseinkre egyaránt kihat mentális állapotunk. a leírt élethelyzet biztosan nagyban szerepet játszik… Még több

  • Kedves Doktornő! Érdekelne, hogy tud-e ajánlani olyan könyvet, ami jó egy depressziós betegnek. Igazából…

    Kedves Doktornő!

    Érdekelne, hogy tud-e ajánlani olyan könyvet, ami jó egy depressziós betegnek.
    Igazából olyanra gondoltam, ami olyasmit tartalmaz, hogy hogyan lehet kilábalni a betegségből.
    Köszönettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    T. Kérdező,
    Ilyen könyveket talál a piacon, a depresszió leírása és a gyógyulás útja is több könyvben hozzáférhető. Lehet azonban, hogy érdemes volna inkább pszichoterápiás kapcsolatot keresnie. a könyvekben leírtak önmagukban ritkán vezetnek gyógyuláshoz.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Tisztelt Doktornő!
    16 éves fiú vagyok és állandó szorongást érzek 3 napja attól hogy homoszexuális leszek más szóval félek tőle.Maga szerint ez így 16 évesen, úgy hogy nem is szeretnék az lenni lehetséges, vagy már hamarabb rájöttem volna erre ? Idáig és még most is az ellenkező nemhez vonzódok… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    Ilyen szorongás az Ön korában gyakori jelenség. Még kissé bizonytalan, kialakulatlan lehet a vonzalom irányultsága. Ha nem csillapodnak a szorongásai, keressen fel egy szakembert,… Még több

  • Tisztelt Dr. Pálvölgyi Rita! Azt szeretném Öntől megkérdezni, hogy ha nekem korábban diagnosztizáltak…

    Tisztelt Dr. Pálvölgyi Rita!

    Azt szeretném Öntől megkérdezni, hogy ha nekem korábban diagnosztizáltak kevert depressziót, az állapotom viszont azóta feljavult ( gyógyszerek nélkül, melyet talán annak is köszönhetek, hogy most úgy érzem, van valaki, akihez tartozhatok), akkor ez vissza jöhet még? Már csak azért is kérdezem, mert éppen azt vettem észre magamon, hogy most mivel munkanélküli vagyok, és állást keresek ( most fejeztem be a főiskolát), kezdem magam újra rosszul érezni. Leginkább kétségbeesés miatt, de talán nevezhetem ezt stresszes állapotnak is?! Aludni is egyre nehezebben tudok éjjel. Nehezen alszom, szinte mindenre felébredek, napközben is alszom, és persze elég későn is fekszem le... Igazából 14 éves korom óta szinte teljesen egyedül éltem. Most a barátom családja is az én családom egy kicsit... Anyós jelöltemmel nem igazán jövök ki, ennek oka az lehet, hogy félti egyetlen fiú gyermekét... Most érzem úgy, hogy van egy állandó pont az életemben, de valahogy most ez a munkakereséses állapot nem éppen javít, hanem ront a helyzetemen, vagy inkább az állapotomon.. Kérem adjon tanácsot, mi lenne most az a lépés esetemben, mely a lehető legjobb lenne?! (Korábban azért mentem csak el pszicológushoz, mert nevelő anyukám meghalt, és nagyon egyedül éreztem magam... Létezni sem akartam! Ma már nem így gondolom.

    Mielőbbi visszajelzését előre is köszönöm!

    Tisztelettel: Andrea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Andrea,
    Elnézését kérem, hogy csak ilyen sokára tudok válaszolni Önnek.
    A munkanélküliség, az egzisztenciális bizonytalanság lelkileg igen megterhelő helyzet, elviselése nagy lelki stabilitást kíván. Nem lehet azon csodálkozni, ha meginogva érzi a nehezen megszerzett biztonságát. Nem kell feltétlenül a pánikbetegségnek visszatérnie ahhoz, hogy feszültséget, szorongást éljen át egy ilyen helyzetben, amely érzések az éjszakai órákban is megjelennek. Talán erőt adhat a tudat, hogy egy nehéz időszakot már saját erejéből leküzdött, és remélhetőleg így lesz most is. Ha mégis erősebbnek bizonyulnának szorongások, keresse meg egy pszicho-kollégámat, és kérje a személyes segítségét.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Kedves Doktornő! 21 éves fiú vagyok.Gyakran kapok dűh rohamot amit nem tudok kezelni.Hiába szólnak rám…

    Kedves Doktornő!
    21 éves fiú vagyok.Gyakran kapok dűh rohamot amit nem tudok kezelni.Hiába szólnak rám észre sem veszem olyankor az embereket.Azt mondják olyankor olyan mintha nem is én lennék.Ha nyílvános helyen vagyok csak káronkodni tudok és nem érdekel ki mit gondol,ha kettesbe vagyok barátnőmmel és felidegesít van, hogy rajta töltöm le, és van, hogy olykor meg is ütöm.Ezt nem szeretném de nem tudom ilyenkor kontrolálni magam.Kérem adjon tanácsot, hogy mit csináljak vagy hova forduljak, hogy megszünjenek a dührohamaim.
    Előre is köszönöm:A.Cs.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    Fontos volna kicsit jobban rálátni a dührohamok okára. Én mindenképp javasolnám, hogy keresse fel egy pszicho-kollégámat, és mondja el részletesebben, hogyan is zajlanak ezek a dührohamok. Gyógyszerrel és/vagy pszichoterápiával lehet segíteni.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Kedves Doktornő!

    Kislányom 5 éves, és születése óta retteg a sérülésektől (elesik, vérzik a lába, szálka megy a kezébe, lábába). hisztis rohamot kap, percekbe telik, mire hozzá tudunk nyúlni.
    Kérdésem: jelenthet e ez valami pszihés problémát? ami miatt felvetődött a kérdés: férjem… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Lívia,
    A leírt tünetek szorongásos jellegűek. Az tanácsolnám, hogy forduljanak gyermekpszichológus kollégához. / A Nevelési Tanácsadó hálózat működik az egész országban, de magánrendelést… Még több

  • Kedves Doktornő!A barátom 32éves és ugy néz ki a tünetei alapján,hogy mániákus depressziós,szeret velem lenni,szeret velem szeretkezni de közbe csak néha kivánja a szexet,valamint minden hétvégén rájön a depresszió és este munka után amikor otthon ül egyedül az üres lakásában és olyankor nem akar velem… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    gondolom, hogy a leírt depressziós állapotban jól esik, ha keresi őt, ha biztosítja róla, hogy továbbra is ragaszkodik hozzá. emellett el kéne mondani szerintem, hogy Ön mit tapasztal,… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Olvastam egy könyvet Eric Berne írta a játszmáról szól. Azért olvastam el, mert…

    Tisztelt Doktornő!

    Olvastam egy könyvet Eric Berne írta a játszmáról szól. Azért olvastam el, mert arra a kérdésemre kerestem választ amit Öntől is szeretnék kérdezni.

    Észrevettem ugyanis, hogy a környezetemben egyre több ember nem mondja el mit akar hanem különböző fortélyokkal éri el amit akar. Berne könyv szerint az játszmázik aki nem tud elég asszertív lenni különböző okokból (ha jól értelmeztem).

    Nekem az a bajom, ha ezt észreveszem, hogy valaki játszmázik teljesen leblokkolok, és nem tudom jól kezelni a helyzetet. Az a kapcsolatom meg általában kudarcra van ítélve, elkerülöm az illetőt.

    Anyukám mondta, hogy "játszmázzak" vissza, de én erre képtelen vagyok.

    Szeretném megkérdezni, Öntől, hogy mi lehet ennek az oka, és mit tehetnék ezekben a helyzetekben, hogy nem fulladjanak le bizonyos kapcsolataim.

    Köszönöm:

    Roland

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Roland,
    Két dolog jut erről eszembe. Az egyik, hogy volt a környezetében olyan személy kisgyermekkorában, aki hasonlóan "játszmázott". Ilyen emlék felidéződése gyakran hat blokkolóan. a másik kérdés az önbizalom, önértékelés környékén fogalmazódik meg. Miért érzi magát fenyegetve, miért bizonytalanodik el, ha valakit őszintétlennek, manipulatívnak érez. Hiszen, ha jól belegondolunk, ez a másik ember problémája. Önnek ezzel nem lenne más dolga, mint megállapítani, hogy így működik, és igyekezni elkerülni a másik által kínált csapdát.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi rita

Szerző

Dr. Pálvölgyi Rita

pszichiáter, pszichoterapeuta