A betegek kérdései (840)

  • Doktornő! Kérem ha tud segíteni a kínai orvoslásban ismert autóimmun folyamatok kezelésében, gyógyításában…

    Doktornő!
    Kérem ha tud segíteni a kínai orvoslásban ismert autóimmun folyamatok kezelésében, gyógyításában tanácsaival . Megköszönöm: Kata

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Kata!
    Nem értem a kérdését, kérését. A kínai orvoslás segíthet autoimmun betegségekben, de általánosságban semmit nem lehet mondani, és távgyógyításban sem.
    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa

  • Tisztelt doktornő! Nagynénémet frissen operálták, a háziorvos azt mondja, hogy combnyaktörés, a…

    Tisztelt doktornő!


    Nagynénémet frissen operálták, a háziorvos azt mondja, hogy combnyaktörés, a térde fölött, nem sokkal, a combján van a sebtapasz, (ebből következtetek a műtét helyére) nem altatták. Nincs a lába kifordulva, nem is rövidebb. Fáj neki, és természetesen nehezen mozog, de felül, és pár lépést kell megtennie az ágya és a fotel között a járókeretbe, és a szekrény polcba kapaszkodva ér el a fotelhez, és letottyan. Feljebb húzódik a karjai segítségével aránylag elég jól.
    Amit szeretnék kérdezni, hogy ez tényleg combnyaktörés? És fizikoterápiára nem kell járnia? A gyógytornász nekünk megfizethetetlen, ráadásul csak júliusban lennének elérhetőek. Nincs semmi tapasztalatom ezen a téren, azt sem tudom, hogy megpróbálhatom e sétáltatni, vagy mozgatni. Bár 14 napja műtötték, ahhoz képest szerintem elég jól mozog, mert felül, illetve kiül, de ennél több nem megy, én meg nem merem erőltetni. Mindig panaszkodik, hogy fáj neki, és látom, hogy tényleg minden mozdulatra fáj, de nem tudom, hogy jól gondolom e, hogy frissen műtött, és még most volt a törés, szerintem ez érthető. Május 5-én kell kontrollra mennünk.
    Azt is szeretném még megkérdezni, hogy ön szerint rendbejöhet teljesen? Van e valami más teendő?

    Válaszát előre is köszönöm.

    tisztelettel: Desischado

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Kérdező!
    Kérdésével traumatológus szakorvost keressen meg.
    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa

  • Fáj a sebe, altatáskor Tetania rohamok vannak, mit tegyen?

    Kedves Doktorno! A 611.-es kerdezo vagyok,aki ebreszt kovetoen a tetanianak velt rohamot kapta.Kepzelje,tulvagyok a laparascopos muteten es minden megismetlodott!Ahogy ebresztettek,rogton gorcsrohamot kaptam,sokaig tartott most is,nem mertek magamra hagyni a kortermemben sem.Pedig mas altatoszerekkel… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Kérdező!
    Én sem tudok okosat, tényleg valamiféle kivizsgálás kellene, de hogy milyen irányban???? Feltétlenül muszáj jövő hónapban elvégeztetni a műtétet? Én várnék, és próbálnék utánajárni.… Még több

  • Kedves Doktornő! Nem tudom, mi lehet a baj, de ezt a kérdést három napja folyamatosan felteszem, mégsem…

    Kedves Doktornő! Nem tudom, mi lehet a baj, de ezt a kérdést három napja folyamatosan felteszem, mégsem kerül be a rendszerbe.
    Kérem, hogy legyen olyan kedves minél előbb válaszolni nekem, mert sürget az idő.
    Egészségügyi küretem volt egy hete, vénás altatásban. Meg ebben a hónapban altatásban fognak gyomortükrözni, és pár hétre rá 3 órás gyomorműtétem lesz altatásban. Nem árt ez a sok altatás nekem?
    Várom válaszát! Üdv: Timi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Timi!
    Az előz kérdés már megjött, a válasz is ott van:-))
    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa

  • Az ínygyulladás okozza a leletben szereplő magas süllyedés értéket?

    Kedves dr nő mi lehet az oka hogy 3 hét alatt 19-ről 30-ra emelkedett a süllyedésem.A hétem voltam fogászaton be akartam tömetni a fogamat és azt mondták előbb öblögetni kell 10 napig mert bevan gyúlladva az ínyem.De a dr nő szerint ettől nem lehet.Elküldöm a teljes leletet kérem véleményezze mert most… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Kérdező!
    A laborjai a süllyedést kivéve teljesen rendben vannak. Szerintem lehet az ínyétől. Ha genny van az ínyében, szerintem ki kell üríteni, de én nem vagyok fogorvos. Szóval ezt vele… Még több

  • Kedves Doktornő! 37 éves vagyok. Egy hete egészségügyi küretem volt, vénás altatásban. Még ebben…

    Kedves Doktornő!

    37 éves vagyok.
    Egy hete egészségügyi küretem volt, vénás altatásban. Még ebben a hónapban hasonló módon lesz egy gyomortükrözésem, mert rettegek a beavatkozástól. Néhány hétre rá pedig egy 3 órás gyomorműtétem.
    Azt szeretném kérdezni, nem ártalmas ez a sok altatás az egészségre?
    Üdv: Timi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Timi!
    Nem.
    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa

  • Rövid altatásos műtét után mikor lehet felkelni?

    Tisztelt Doktornő!
    Megpróbáltam elkerülni az altatást,de még az epileptológus is azt javasolja,2hónap alatt 3CP roham sok a gerinctáji érzéstelenítéshez.Miért biztonságosabb az altatás,ott nem lehet roham?
    Érsebészem szerint az altalásom elkönyvelhető jogos önvédelemnek az orvosok részéről,mert… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Adrienn!
    Altatás alatt tényleg nincs roham, egy részt az altatószerek jelentősen emelik a görcsküszöböt, másrészt az izomlazító miatt sem tudnak kialakulni. A műtét után az altatás miatt… Még több

  • Tisztelt Főorvos Asszony! Egy köldöksérv műtétre készülök, amely altatásban lesz. Találkoztam az aneszteziológussal,…

    Tisztelt Főorvos Asszony!
    Egy köldöksérv műtétre készülök, amely altatásban lesz. Találkoztam az aneszteziológussal, azonban a kapott ambuláns lapon szerepel több olyan érték, melynek tartalmát nem ismerem.
    Ezek a következők: MALLAMPATI:I ; ASA: III ; NYHA: - ; MET: 6 ; APFEL⁄EBERHART SCORE: 3.
    Előre is köszönöm segítőkész válaszát. Üdvözlettel: Hajnalka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Hajnalka!
    Mallampati: várható-e intubációs nehézség (nem)
    ASA: az Amerikai Aneszteziológus Társaság állapotbesorolása (III: a betegnek súlyos rendszerbetegsége van)
    NYHA: szívelégtelenség súlyossága (nincs)
    MET: fizikai terhelhetőség (jó)
    APFEL⁄EBERHART: a műtét utáni hányinger-hányás kockázata (kb 60%)
    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa

  • T.Dr.Nő! Azt szeretném kérdezni, milyen esetben szoktak altatásnál katétert berakni? Minden gépi altatatásnál,…

    T.Dr.Nő! Azt szeretném kérdezni, milyen esetben szoktak altatásnál katétert berakni? Minden gépi altatatásnál, vagy csak egyes esetekben? Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Kérdező!
    Csak akkor, ha a műtét hossza vagy típusa azt szükségessé tesz.
    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa

  • Aorta aneurizma mûtétnél altatás vagy érzéstelenítés javasolt?

    Tisztelt Doktornő!
    Többször segített már altalással kapcsolatban feltett kérdéseimre.
    Előzmények:aorta aneurizma műtét többszörösen,epilepszia és subclavian steal.
    Megint egy műtét,csak egy térdartroszkópia.Érsebész és epileptológus mindkét érzéstelenítési módra áldását adta,aneszteziológus… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Adrienn!
    Egy próbát megér. A beállított epilepszia esetén nem jár fokozott kockázattal a gerincérzéstelenítés.
    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa

  • Heparinérzékenység miért javasol az orvos Clexant?

    Kedves Doktorno! A 611-es kerdezo vagyok,aki kozvetlenul ebresztes utan a tetanianak velt gorcsot kapta. :) Na,kepzelje vegulis megcsinaljak a laparascopiat egy ITO-s korhazban,ASA III. besorolast kaptam,gondolom az asztma,reflux,thrombofilia miatt.Van valami,amit nem tudok hova tenni,nyelvemen volt,hogy… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Kérdező!
    A heparinon kívül újabb alvadásgátlók is vannak, talán ezek használatát meg kellene fontolni, azért a trombophilia nem játék. Önmagában az alacsony D-vitamin szint nem okoz görcsöt,… Még több

  • Altatásbénulás mûtét után vagy légzés depresszió

    Tisztelt doktor nő!

    Az a kérdésem lenne hogy, altatás után hogyan lehet légzés bénulást kapni? mikor az altatom úgy emlékszik hogy a pontos mennyiséget adta be? De mivel elég sokan voltak akkor nem biztos benne, műtét után még ezt mondta, és mennyi altatót kell ahhoz kapnom hogy, egy kéz… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Renáta!
    Teljesen egyéni, hogy a műtét után ki mennyit alszik, ez leginkább a beteg gyógyszerlebontó képességétől függ.
    Légzésdepresszió esetleg úgy léphet fel, ha a műtét alatt adott… Még több

  • Tisztelt Dr. Nő! Méhszájseb eltávolítása végett kacskonizációs műtétre várok és azt mondta a nőgyógyász…

    Tisztelt Dr. Nő!

    Méhszájseb eltávolítása végett kacskonizációs műtétre várok és azt mondta a nőgyógyász hogy altatásban fogják a műtétet elvégezni.Ú.n. "rövid altatásban".Hogyan zajlik, milyen gyógyszereket használnak ilyenkor?Mennyi idő egy ilyen műtét?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Kérdező!
    Vénába adott gyógyszerekkel történik az altatás (amennyiben részletesen érdekli, Midazolam, Fentanyl, Propofol), a műtét kb 15-20 perc.
    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa

  • T.Dr.Nő! Ín felszabadító ujj műtétem lesz, altatásban. Azt szeretném kérdezni milyen hosszú ideig tart…

    T.Dr.Nő! Ín felszabadító ujj műtétem lesz, altatásban. Azt szeretném kérdezni milyen hosszú ideig tart egy ilyen műtét. köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Kérdező!
    A kérdést a sebész kollégának tegye fel.
    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa

  • Tisztelt doktorno! Miert kell megmondani hany kg vagyok az altatoorvosnak? Ha letgaadok par kgot lehet…

    Tisztelt doktorno!
    Miert kell megmondani hany kg vagyok az altatoorvosnak? Ha letgaadok par kgot lehet bajom? Mi ennek a jelentosege? Pl mondjuk 68 vagyok de 62 mondok vagy ha olyan fontos ez akkor miert nem mernek meg ott? Mi a jelentosege van ennek? Barnabas

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Barnabás!
    A gyógyszerek dózisát elsősorban a testsúly alapján határozzuk meg.
    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa

  • Akupunktúrás kezelés javít a melanómás beteg állapotán

    Kedves Doktornő,

    arról szeretnék érdeklődni, hogy véleménye szerint az akupunktúrás kezelésnek lehet -e bármilyen káros mellékhatása⁄kockázata daganatos betegek esetén? Tehát pl. belobbanthatja -e a daganatot ill. elősegítheti -e bármilyen módon az áttétképződést?

    A látás… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Kérdező!
    Úgy gondolom, az akupunktúra jelentősen javíthat a daganatos betegek állapotán, egyrészt a kezelések mellékhatásának csökkentésével, másrészt az általános állapot javításával. Amennyiben… Még több

  • Kedves Doktornő! Cipralexnevű gyógyszert szedek.Áprilisban lesz egy kisebb műtétem,urétersint fognak…

    Kedves Doktornő! Cipralexnevű gyógyszert szedek.Áprilisban lesz egy kisebb műtétem,urétersint fognak eltávolitani érzéstelenitéssel vagyis gondolom úgy ahogy felrakták,csak akkor még nem szedtem ezt a gyógyszert.A kérdésem hogy megfogják csinálni,és utána milyen mellékhatása lesz?Előre is köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Kérdező!
    Nem várható jelentős mellékhatás.
    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa

  • Allergiás betegsége van, a vérteszt toxinokat mutatott ki

    Kedves Főorvos asszony,

    köszönöm a válaszát,a teszt a toxinokat mutatja a vérből, ez a Candida5 teszt.Legalábbis ma a tüdőgondozóban ezt mondta az orvos.10-kor volt a testvéremnek allergia tezstje,a karcolós, szinte minden ételre pozitiv lett, a 19 nézett dologbol 14 pozitiv lett neki,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Timi!
    Köszönöm, nagyon kedves.
    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa

  • Tisztelt Doktornő! Kissé komplex ez a dolog,de ha elolvassa látja,hogy minden körülmény fontos.Sok…

    Tisztelt Doktornő!

    Kissé komplex ez a dolog,de ha elolvassa látja,hogy minden körülmény fontos.Sok műtéten átestem már altatással is.Volt már intratympanalis beavatkozás is,paracentálás,ahol helyi érzéstelenitő injekcioval végezték.Azért nem ugyanaz az érzés,mint bóditással,de nagyon jól tudom hogy az aneszteziologus orvost nem lehet um előrángatni minden kis beavatkozásra.

    De minden beavatkozást kibirtam,ki lehetett birni.

    Hamarosan rövid fék átvágáson fogok átesni.Ez azért nem ugyanaz...Nagyon zavar a tudat hogy ott fognak vágni,meg mennyire fáj.Elaltatni nem látszik érdemesnek ilyen kis beavatkozásra.

    A kérdésem az lenne,hogy Ön szerint érdemes e diezapam (Seduxen) tablettát bevenni a beavatkozás előtt.Az a parám van,nem e lép kölcsönhatásba a helyi érzéstelenitéses injekcioval.
    A fájdalomérzést is csökkentheti?

    Minden más nagypotenciálú BZD-re inverz módon reagálok,csak ezt a kispotenciálút tudom szedni,ha szorongás áll fenn.

    Meg lehet e Ön szerint kérdezni előre mivel végzik az érzéstelenitést,és egyáltalán a helyzetről,mit lehet csinálni.

    Köszönöm előre is segitségét!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Kérdező!
    Persze, a műtét és az érzéstelenítés részleteit az operáló orvossal meg tudja beszélni. Seduxent bevehet, nem fog kölcsönhatásba lépni a helyi érzéstelenítővel csak erről az operáló orvos tudjon.Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa

  • Kedves Főorvos asszony, az volna a kérdésem, hogy Ön szerint valóban létezik e Candidás "fertőzés"…

    Kedves Főorvos asszony,


    az volna a kérdésem, hogy Ön szerint valóban létezik e Candidás "fertőzés" hogy ezek a gombák elszaporodnak és egyéb bél vagy idegrendszeri betegségeket tudnak okozni!
    Egyre többet hallani erről, és a testvéremnek vannak gondjai, amire azt hiszem Candida magyarázat lenne, hogy ez lehet a háttérben.
    Vettünk tesztet és pozitív lett Neki, de voltunk ma infektológusnál aki azt mondta felejtsük el..

    Hálásan venném a véleményét!


    Köszönettel
    Timi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Timi!
    Sajnos nem tudom megmondani a tutit:-(( Tudom, hogy az infektológusok nem hisznek a "természetgyógyászati" candida fertőzésben, de arról én sem vagyok meggyőződve, hogy ilyen létezik. Az biztos, hogy gombák is élnek bennünk, és az is biztos, hogy a nem megfelelő életmód esetén a kényes egyensúly felborulhat a szervezeten belül, de hogy ez mit okozhat, nem tudom megmondani. Egy gyorsan felszívódó szénhidrátoktól (gabonafélék, cukrok, krumpli, rizs) mentes étrend senkinek sem árt, ha létezik candidás fertőzés, annak is jót fog tenni, ez a tünetek javulása alapján egyértelmű lesz. Azért a tünetek hagyományos kivizsgálását sem kellene elhanyagolni.
    Utánanéztem kicsit a tesztnek, ha vérből kimutatható a candida, az már intenzív osztályos kórkép, szóval nem tudom, ez a teszt mit mutathat ki.
    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa