A betegek kérdései (840)

  • Tisztelt Doktor Nő!!47éves nő vagyok és érzéseim szerint nagyobb betegségem nincsen!Fóbia,pajzsmirigy…

    Tisztelt Doktor Nő!!47éves nő vagyok és érzéseim szerint nagyobb betegségem nincsen!Fóbia,pajzsmirigy alulmükődés,ezekre rivotril 0,5 és letrox 0,75 szedek!Fogászati problémám van amit altatásban javasoltak!Nagyon félek a fogászattól,de az altatástól is!Az altatás 1órás lenne,ami 6fog csiszolássát és kettő tömést és egy húzást jelentene!A kérdésem,hogy bevállaljam,vagy inkább a félelmet és a fájdalmat válasszam hósszú kezeléseket?!Van e veszélye az altatásnak?Mi történhet velem?!Válaszát elüre is köszönöm!Tanácstalan vagyok!:((((

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Kérdező!
    Persze, hogy van veszélye az altatásnak:-), ahogyan az is problémás lehet, ha ébren a fóbiával bevállalja a rendes mennyiségű fogászati beavatkozást. Nyilván ezekhez ébren több alkalom is kellene. Ha módja van rá, nyugodtan válassza az altatásos beavatkozást, gyorsan és kellemesen túl lesz rajta. Ha az apró részletek érdeklik, beszéljen az altatóorvossal, vagy konkrét kérdésre én is szívesen válaszolok.

    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa

  • Tisztelt doktornő! Pulmonológus szakorvosjelölt vagyok. 5 nappal ezelőtt volt egy csuklóműtétem, recidiv…

    Tisztelt doktornő!
    Pulmonológus szakorvosjelölt vagyok. 5 nappal ezelőtt volt egy csuklóműtétem, recidiv synovitis miatt történt synoviectomia, tendolysis. Második alkalommal műtötték október óta. Az első műtét altatásban történt,a mostani viszont axillaris blokád alkalmazásával. A műtét után kb. 12rával tért vissza minden beidegzés a karomba, azonban olyan panaszom volna, hogy 1 napja a hónalj tájékon kifejezett szorító fájdalmat érzek, mintha valami nyomódna belül. Kívülről ennek látható nyoma nincs, ujjbegynyi haematoma van csak. Azonban amint hozzáérek, lezsibbad a tenyerem fele. Minimális vállmozgás során is hol a kézhát, hol a tenyér különböző részei zsibbadnak, időnként éles, késszerű fájdalommal. A műtéti terület még duzzadt, a seb rendben van, még benne vannak a varratok. A kérdésem az volna, hogy kb. mennyi idővel a beavatkozás után kórosak a fent leírtak? Én a duzzanatra vezettem vissza eddig a fájdalmat, bízva benne, hogy ha az lelohad, akkor az idegek is felszabadulnak az esetleges kompresszió alól...
    Köszönettel a válaszát! Márti

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Márti!
    Nem ártana egy hónalji ultrahang vizsgálat, mert ami kifelé vérömleny, az befelé is lehet az, és magyarázná a tüneteket (azaz nyomhatja bizonyos helyzetben az ott futó ideget). A műtéti területtel kapcsolatban nem tudok nyilatkozni, de a szövődménymentes axilláris szúrás után nem jelentkeznek ilyen tünetek.
    Mielőbbi gyógyulást kívánok!
    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa

  • Kedves Doktornő, Hogyan lehet gyógyítani gyógynövényekkel ezt az autoimmun betegséget? Hortenzia? Angolnazzír?…

    Kedves Doktornő,
    Hogyan lehet gyógyítani gyógynövényekkel ezt az autoimmun betegséget? Hortenzia? Angolnazzír? Vadhangyapor? Ezekkel érdemes próbálkozni? Milyen természetes gyógymódot javasol? Mert a kapott gyógyszerek tönkreteszik a szervezetet hosszútávon és a mellékhatások is súlyosak. Mi lehet a megoldás?
    Segítségét nagyon köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Kérdező!
    Nem tusom, melyik autoimmun betegségre gondol, de nézzen utána a paleolit étrendnek, esetleg segítséget találhat. Ha gyógynövényeknél a homeopátiára gondolt, keressen fel homeopátiás orvost ez személyre szabott kezelést tesz szükségessé.
    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa

  • Tisztelt Doktornő, szeretném megkérdezni, hogy a kínai orvoslás helyettesíti-e valamivel az antibiotikumokat.…

    Tisztelt Doktornő,

    szeretném megkérdezni, hogy a kínai orvoslás helyettesíti-e valamivel az antibiotikumokat. Az antibiotikumok mellékhatásai ismertek, van-e mód az ázsiai gyógyításban ezek teljes értékű helyettesítésére.
    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Kérdező!
    Sajnos nincs.
    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa

  • A rendellenesen magas káliumérték mitől alakult ki?

    Tisztelt doktornő!

    Sajnos szegedi vagyok. Szívesen felkeresném személyesen, ám ennek így komoly akadályai vannak. Nos, valóban szedek vízhajtót, Amiloridot, ami káliumkímélő, és sajnos székletlazításra is szükség van, arra nap 1⁄4 Phenolphtaleint szedek. De mindkettőt 15 éve, sok egyéb… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Anna!
    A gyógyszerei nem indokolják az alacsony kálium szintet, és a műtétre valóban csak normális kálium szint mellett kerülhet sor. A Phenolphtaleinnél korszerűbb székelést elősegítő szerek… Még több

  • Tiszelt Doktornő! A héten inhalációs altatással műtét végeztek el a lábamon. Érdeklődni szeretnék,…

    Tiszelt Doktornő!

    A héten inhalációs altatással műtét végeztek el a lábamon. Érdeklődni szeretnék, hogy az altatás hatással lehet a fogamzásgátló hatására? Yadine fogamzásgátlót szedek és a műtét a tabletta mentes hétre esett.

    Előre is köszönöm a választ! Emese

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Emese!
    Nem tudok ilyen hatásról.
    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa

  • A vizsgálat leletében szereplő alacsony káliumszintet mi okozza?

    Tisztelt doktornő!

    Rendkívüli módon örülök, hogy "rábukkantam" önre! Komolyan, már egyszerűen nem tudom, hová forduljak, talán ön tud valamit kezdeni a problémáimmal. Legalábbis annyira, hogy végre ne találomra próbáljanak tüneti kezeléseket adni, hanem végre megfelelő orvos… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Anna!
    Az alacsony kálium szint miatt nekem első sorban mellékvese hormon rendellenesség ugrik be, hacsak nem szed vízhajtót; ebben az esetben endokrinológia irányába kellene elindulni. A… Még több

  • Petefészek ciszta műtéti kezelése laparoszkópia alkalmazásával

    Tisztelt Doktornő!

    Laparoszkópiát terveznek nálam petefészek ciszta miatt. Néha - idegi vagy fizikai terheléskor - van ritmuszavarom. 39 éves vagyok. Voltam kardiológiai kivizsgáláson, a szív UH rendben volt, de a terheléses EKG-nél is volt ritmuszavar. Egyelőre gyógyszert nem szedek,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Krisztina!
    A laparoszkópiához általában altatást alkalmazunk. A műtét alatt monitorozni fogják a szívműködését, úgy hogy szerintem akkor lesz a legnagyobb biztonságban - azonnal be tudnak… Még több

  • T. Főorvosnő! 39 éves férfi vagyok. 3 hónapja reflux műtétem volt, ami kb. 1 órás volt. A műtét óta,…

    T. Főorvosnő!
    39 éves férfi vagyok. 3 hónapja reflux műtétem volt, ami kb. 1 órás volt. A műtét óta, szinte minden nap fáj a fejem, többnyire a homlokom jobb oldalán. A vérnyomásom: 140⁄100. Előtte évente 3-6 alkalommal kellett fájdalomcsillapítót bevennem, nem voltam fejfájós, "gyógyszerbekapkodós" típus. Azóta kb. 4-5 alkalommal kellett fájdalomcsillapítót bevennem.
    Érdeklődöm, normális-e ez? Idővel elmúlik-e? Kihez forduljak, ha nem?
    Válaszát előre is köszönöm: Szűcs András

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves András!
    Ha tartósan ilyen vérnyomás értékeket mér, kezelni kellene a magas vérnyomását! Ez okozhat fejfájást. Első körben szerintem a háziorvosához forduljon.
    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa

  • Kedves Dr. Nő! 2 hét múlva mandula műtétem lesz. A panadolon kívül az összes fájdalomcsillapítóra…

    Kedves Dr. Nő!

    2 hét múlva mandula műtétem lesz. A panadolon kívül az összes fájdalomcsillapítóra allergiás vagyok (arc, szem, száj- dagadás).
    Ez nem lesz gond altatásnál? Műtét után van esélyem, hogy ne fájdalomcsillapító nélkül gyógyuljak Hisz a garatmandula műtét elég fájdalmas.
    Válaszát előre is köszönöm!
    F.G

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Kérdező!
    Kórházban nem csak a közforgalmú fájdalomcsillapítókat alkalmazzák, úgyhogy igen!! A kérdést mindenesetre részletesen beszélje meg az altatóorvossal, helyi érzéstelenítés esetén a fül-orr-gégésszel.
    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa

  • Tisztelt Doktornő!Kettő hete műtöttek a térdem miatt gerinc érzéstelenítéssel.Nem volt fejfájásom,viszont…

    Tisztelt Doktornő!Kettő hete műtöttek a térdem miatt gerinc érzéstelenítéssel.Nem volt fejfájásom,viszont iszonyú gerinc fájdalmaim vannak,amik csak fájdalom csillapító hatására csökkennek.Említettem az orvosomnak,szerinte lehet mellékhatás és még kettő hónapig is fájhat.El fog múlni a fájdalom csak türelmesnek kell lennem?Válaszát előre is köszönöm,tisztelettel:Tímea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Tímea!
    Sajnos valóban lehet a gerincfájdalom az érzéstelenítés mellékhatása. A non-szteroid fájdalomcsillapítók mellett gyógytorna végzése gyorsíthatja a gyógyulást.
    Mielőbbi javulást kívánok!
    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa

  • Kedves Doktornő! Kérdésem mindössze annyi lenne, hogy Ön személy szerint mit gondol a természetes…

    Kedves Doktornő!

    Kérdésem mindössze annyi lenne, hogy Ön személy szerint mit gondol a természetes szülés közben alkalmazott epidurális érzéstelenítésről? Származhat a használatából valamilyen hátrány? Károsíthatja a babát vagy az anyukát? Elég sok rémtörténetet hallani ezzel kapcsolatban, ezért is gondoltam úgy, hogy egy hozzáértő szakember véleményét kérem ki.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Kérdező!
    Nem tudom, milyen konkrét károsításra gondol. Az általános kockázatokon kívül nem nagyobb semmilyen szövődménynek a veszélye. Esetleg a szülés haladását lassíthatja, de hozzáértő kézben ez sem probléma.
    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa

  • Lábujj zsibbadásra chinotal gyógyszert szedtem egy hónapig.Változás semmi,sőt fejfájás,idegesítő zsibbadás…

    Lábujj zsibbadásra chinotal gyógyszert szedtem egy hónapig.Változás semmi,sőt fejfájás,idegesítő zsibbadás jelentkezett.Abbahagytam és almaecetet iszom kb egy hónapja.Javulást érzek,sokszor nem is veszem észre a gyenge lábujj zsibbadást.Kérdésem,mennyi adag almaecetet igyak naponta és meddig? Ugye használ az almaecet a vérkeringésre?


    A megszólítás lemeradt:Kedves Doktornő!!!

    Válaszát,nagyon köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Magdi!
    Sajnos nem tudom, én csak fogyókúra támogatására szoktam javasolni, akkor 1 pohár vízbe 1 evőkanál, naponta 2-3-szor.
    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa

  • Kedves Doktornő ! Holnapután mellékherecyszta műtétre készülök Losonra az Urologiai osztályra a fúorvossal…

    Kedves Doktornő ! Holnapután mellékherecyszta műtétre készülök Losonra az Urologiai osztályra a fúorvossal már beszeltem ( S.Eichler) de a operácio előtti vizsgalatok is már készek de még nem láttam holnap megyek , arra szeretnék választ kapni , hogy ha köhögök és kb:. 4-5x egy órában akkor még megoperálnak engem ? előre is köszönöm válaszát !

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Kérdező!
    Lappangó vagy zajló felső légúti hurut esetén nem túl szerencsés a nem sürgős műtét elvégzése, különösen nem, ha altatásra van hozzá szükség. Az altathatóságról minden esetben vizsgálatot követően dönt az aneszteziológus.
    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa

  • Torokfájás altatásban végzett műtét előtt

    jó napot kívánok
    hétfőn lesz egy balesetből származó műtétem,ínszalagszakadás történt a hüvelykujjamnál. 2 hete húzódik az ügy. a csütörtöki nap folyamán megvolt a vérvizsgálat ekg...minden jó volt elvittem az eredményeket az anestesiológusnak minden jó volt kivéve az h kicsit fájt a torkom.Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Kérdező!
    Igen, feltétlenül mondja el az altatóorvosnak a torokfájás, az Ön érdekét szem előtt tartva fogja eldönteni az altathatóságot. Ha esetleg szóba jött tűszúrásos érzéstelenítés, azt… Még több

  • Tisztelt Doktornő! A következő a problémám.Laparotómiás műtétem lesz.A petefészekben, a méh mellett…

    Tisztelt Doktornő!
    A következő a problémám.Laparotómiás műtétem lesz.A petefészekben, a méh mellett van egy daganat.Előtte mennem kell vizsgálatra az aneszteziológushoz.Megkérdeztem kétszer, de más mondtak, arról hogy mikor ehetek utoljára.Először azt mondták, hogy 6-kor még reggelizhetek, másodszor pedig, hogy már éjfél után ne egyek semmit, csak gyümölcslevet.A gyümölcslé a z nem befolyásolja a vizsgálatot?Ha lehet, akkor minnél kevesebbet éheznék, soványságom miatt.Nem értem, hogy miért kellene 12 óra hosszáig éhezni egy labor előtt.Félévente járok laborba vesegondozás miatt, de 6 óra hosszát kell csak koplalnom előtte.12.20-ra van időpontom.Utoljára dec.10-én volt laborom.
    Várom őszinte véleményét!
    Tisztelettel :Ildikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Ildikó!
    Nem világos, hogy az aneszteziológiai vizsgálat előtt miért kellene éheznie, illetve az biztos, hogy kész laborok nélkül nincs értelme az anesztes vizsgálatnak. A laborvizsgálat előtt a 6 órás éhezés szerintem elégséges, de ezen belül vizet nyugodtan ihat (gyümölcslevet viszont nem!).
    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa

  • Tisztelt Doktor Nő! 1 hónappal ezelőtt fogászati vizsgálat után kezelőorvosom 4 bölcsességfogam altatásban…

    Tisztelt Doktor Nő!

    1 hónappal ezelőtt fogászati vizsgálat után kezelőorvosom 4 bölcsességfogam altatásban történő eltávolítását javasolta. Azt kérte csináltassak ekgt és egy kis labor vizsgálatot, konkrétabbat nem. Az aneszteziológussal csak közvetlenül a műtét előtt találkozom majd. Elegendő akkor egy sima ekg és egy vérvétel a beavatkozáshoz?

    26 éves nő vagyok, tudommal nincs szívproblémám, azonban a pulzusom szapora, esetenként nyugalmi állapotban is 90⁄perc. Jártam 2 éve kardiológusnál, csinált szívultrahangot, ekgt és terheléses vizsgálatot is, de semmilyen rendellensséget nem észlelt, ami ezt okozhatja, egyszerűen csak így működik a szívem.

    Milyen kockázatai lehetnek esetemben az altatásnak?

    Köszönettel,

    Rita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Rita!
    Nem gondolom, hogy a leírtak alapján fokozott kockázattal kell számolni. És igen, a beavatkozáshoz elegendő egy EKG és laborvizsgálat, természetesen az altatóorvosi vizsgálattal együtt.
    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa

  • tisztel Dr nö. Azt szeretném meg kérdezni 44 éves vagyok 1 honapja epe mütétem volt nagyon hamar fel…

    tisztel Dr nö. Azt szeretném meg kérdezni 44 éves vagyok 1 honapja epe mütétem volt nagyon hamar fel épültem.De enni sajnos még mindig nem tudok mert salynos ki hányom,Mért van ez és mikor leszek megint jobban.jobb oldalon esténként fájdalmat érzek azota és egy kicsit feszül .válaszát köszönöm,

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Kérdező!
    Kérdéseit az operáló orvosnak tegye fel, én a műtéti altatással foglalkozom.
    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa

  • Tisztelt főorvosnő! Az alábbiakra szeretném szíves válaszát kérni.Az útóbbi 2 évben kétszer műtöttek…

    Tisztelt főorvosnő!

    Az alábbiakra szeretném szíves válaszát kérni.Az útóbbi 2 évben kétszer műtöttek gerincérzéstelenítéssel,lidokain.⁄TUR⁄Mindkét esetben a vérnyomásom felső értéke leesett 80 körüli értékre,amit eléggé megéreztem.Az szeretném tudni,hogy maga az eljárás okozta ezt,vagy esetleg valami más?

    Tisztelettel,Jóska

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Jóska!
    Igen, a gerincérzéstelenítés okozhat vérnyomásesést.
    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa

  • Szeretném kérni segítségét, hát ha tudna segíteni a problémámba. 21 éves lány vagyok, egy éve minden…

    Szeretném kérni segítségét, hát ha tudna segíteni a problémámba. 21 éves lány vagyok, egy éve minden nap erős migrénem van, ami már szinte megőrít. Feszültté válok tőle, idegessé, és ez által nagyon sokat alszom. Jártam orvosoknál is, de ők mindenféle gyógyszereket felírtak, ezalatt értem a tipikus gyógyszereket( Algopirin,aszpirin,rubophen, még a panalgorint is). Ami bevállt az a Cataflam, de sajnos hajlamos vagyok rászokni, így huzamosabb ideig nem szedhetek gyógyszert. Remélem tud valami jó tanácsot mondani.

    Előre is köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Kérdező!
    Érdemes lenne megpróbálni az akupunktúrát.
    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa