A betegek kérdései (4023)

  • Tisztelt doktorúr! Mit jelent az orrmandula túltengés? Melyik orrcseppet ajánlja doktorúr arra az időre…

    Tisztelt doktorúr!
    Mit jelent az orrmandula túltengés?
    Melyik orrcseppet ajánlja doktorúr arra az időre mikor náthás-köhögös idősuaka van?
    17hónapos lányomnál diagnosztizálta a gyerekorvos.nem muló köhögéssel vittük el.
    Előre is köszönöm válaszát!
    üdvözlettel:Renáta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Renáta! www.meditrex.hu Az orrmandula "túltengés" az orrmandula megnagyobbodását jelenti, először ez általában akut orrmandula gyulladást jelent, ha spontán rövid időn belül nem szűnik meg, akkor helyesen választott és adagolt antibiotikumra van szükség, a kikezeletlenség, vagy helytelen kezelés, akár orrcsepp is ide értendő, időtartamával egyre kisebb az esélye, hogy konzervatív, gyógyszeres eszközökkel rendezhető a probléma, egy idő után már csak műtét segíthet. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor úr! 36 éves nő vagyok és a következő problémával küzdök. Kb. Egy hónapja enyhe, szédüléshez…

    Tisztelt Doktor úr! 36 éves nő vagyok és a következő problémával küzdök. Kb. Egy hónapja enyhe, szédüléshez hasonló tüneteket észleltem. Ezek jelenleg is fennállnak, hol többször, hol kevesebbszer fordul elő. Elküldtek vérvizsgálatra, ami vashiányos anémiát mutatott. Kb. Másfél hete szedek neo-ferrofolgammát, és kb. két és fél hónap múlva újabb vérvétel következik. Sajnos, kb. két hete fülzúgást is tapasztalok, amely leginkább este egyre kellemetlenebb. Voltam fülorvosnál, aki fülkürthurutot állapított meg és a curam gyógyszer szedését javasolta 3*1-es adagolásban. Sajnos, a tünetek továbbra is fennállnak, bár még kétnapi adag van az antibiotikumból. Kérdésem a következő, hova fordulhatnék a tünetek enyhítéséért? Milyen kezelésre lehet számítan? Köszönettel!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.Kérdező! www.meditrex.hu A szédelgés a vashiány következménye lehet, a fülzúgás remélhetőleg a fülkürthurutnak tulajdonítható, és nemmás oka van, az augmentin ezek szerint nemvolt jó választás, a gyógyszer hatékonyságát nem csak a panaszok javulásával hanem műszeres középfül méréssel is végig kell követni. Üdv: fülészorvos

  • Az állandó fülzúgást okozó váladéklerakódást mi okozza?

    Tisztelt Doktor Úr!
    Körülbelül 4 éve vettem észre,hogy a bal fülemre rosszabbul kezdek hallani.Elmentem a szakrendelőbe,ahol a vizsgálat után a Doktornő azt mondta,hogy a dobhártyám és valamilyen csont közé folyadék vagy váladék rakódott le.Ezt le kell szívatni,utána pedig tubust kell a dobhártyámba… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Tisztelt Kérdező! www.meditrex.hu Szerintem előbb-utóbb meg fogja unni a tubussal történő, egyébként teljesen felesleges macerát. Én a magam részéről a ventillációs tubust csak kétségbeesett próbálkozásnak… Még több

  • Tisztelt doktor Úr. Három héttel ezelőtt elkezdett fájni a torkom, nehéz nyeléssel kisérve. Egyik…

    Tisztelt doktor Úr.

    Három héttel ezelőtt elkezdett fájni a torkom, nehéz nyeléssel kisérve. Egyik reggelre virradóra elment a hangom, és olyan iszonyúan fájt a torkom, mintha ezer penge lett volna benne. A háziorvos Sumamed- et írt fel, amit el is kezdtem szedni. Ám a következő napon a fájdalom fokozódott, hangom semmi, és a nyálamat sem tudtam már lenyelni.
    Ülve próbáltam aludni mert iszonyúan fulladtam. Másnap irány a gégészet, ahol idült gégegyulladás volt a diagnózis. A Sumamed helyett jött az Augmentin + fájdalomcsillapító. Az egész mellkasom szörtyögött, náthás nem voltam. Két hétig voltam otthon mire csillapodott az ödéma, de most sem vagyok jól. Ismét gégészet, ismét gyógyszer, most Sumamed. A torkom kapar, nehezen nyelek.
    Mit tanácsol, ugyanis több antibiotikumot már nem biztos, hogy szeretnék szedni, vagy szükséges?
    tisztelettel. N. Eszter

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Eszter! www.meditrex.hu Én az egészből csak a panaszokat látom biztosnak, a diagnózis és ennek következtében a kezeléssel is van valami probléma, ez a torokfájás okaként gégegyulladás diagnózis biztos nincs rendben. Sajnos a távgyógyítás és távtanácsolás nem szokott működni, egy problémás esetben meg aztán még úgy se. Próbáljon olyan orvost keresni, aki ki tudja kezelni. Üdv: fülészorvos

  • Rágásra az alsó fogak fájdalma miatt megy fogorvoshoz

    Jó napot kívánok Dr Úr. Szülés után romlani kezdtek a fogaim, fogorvoshoz fordultam, az kezelte, de egy hónapja körül rágásra kezdett fájni a két utolsó fogam, egy alsó, egy felső (amikből ideg volt ölve, kezelve és betömve) és a fülem, meg az arccsontom, közbe még a fejem is. A fogorvos fül- orr- gégész… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.Kérdező! www.meditrex.hu Én úgy gondolom ez fogorvos kompetenciája. Ha valóban a terhesség, szülés óta romlanak a fogak, akkor érdemes átgondolni az okokat is, ami lehet valamiféle hiánybetegség, a terhesség… Még több

  • Tisztelt Doktor Ur! 21 eves lany vagyok es azt vettem eszre par honapja, hogy zug a fulem. Leginkabb…

    Tisztelt Doktor Ur!

    21 eves lany vagyok es azt vettem eszre par honapja, hogy zug a fulem. Leginkabb este veszem eszre amikor csend van es probalok elaludni. Van, hogy egyszerre zug mindketto, van hogy az egyik sokkal hangosabb mint a masik.. Kicsit idegesito mar. Mit tanacsol, mit tegyek? Milyen betegsegek elojele lehet ez a fajta fulzugas?

    Elore is koszonom valaszat!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.Kérdező! www.meditrex.hu A fülzúgás okát csak alapos, műszeres vizsgálatokat is magában foglaló részletes kivizsgálással van esély megtalálni, az okok sokfélék, több orvosi szakágat is érinthetnek, de kétség kívül a fül-orr-gégészettel kell elindulni. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor Úr ! 3 hete tartó hőemelkedésem van változó jelleggel max. 37.5 múlt héten jártam…

    Tisztelt Doktor Úr !

    3 hete tartó hőemelkedésem van változó jelleggel max. 37.5 múlt héten jártam f-o-g vizsgálaton "elméletileg" negatív eredménnyel, vérképemben eltérés nem volt CRP:0,6, süllyedés 10. A problémám a következő amiben talán tudna tanácsot adni, ill. segítségemre lehetne. Az orrom nincs állandó jelleggel eldugulva, időnként elég nehezen tudok váladékot kifújni ami néha áttetsző nyákos jellegű mintha allergiás lenne, ill. néha zöldes (ami elég ronda), mai nap folyamán mintha orrüregből jött volna le a számba zöldes váladék. 1 hete kaptam Azi-Sandoz tablettát, használok rá nasivin orrcseppet és sóoldatos öblítést naponta többször is. A fejemben olyan érzés van mintha egy "üvegbúra" alatt lenne néha eldugul a fülem is. A szememnél a szemhéjam felett mintha valami nyomásféle lenne időnkénti homályos látás előfordul, gyakoriak a fejfájások (sajnos más irányban is történnek kivizsgálások esetleges SM gyanú miatt). Kérdésem Ön felé a következő lenne ez lehet-e esetlegesen valamilyen melléküreg gyulladás, esetlegesen milyen vizsgálatok jöhetnének még szóba.
    Válaszát előre is köszönöm, Tisztelettel: Eszter.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Eszter! www.meditrex.hu A zöldes orrváladékból érdemes lett volna orrváladék mintát venni mikrobiológiai vizsgálatra, méghozzá az antibiotikum szedés elkezdése előtt, most úgy tűnik az antibiotikum nem volt jó választás. lehet orrmelléküreg gyulladás, a szem környéki panaszok, pláne látás probléma már szövődmények gyanúját is keltheti, ez esetben tanácsos lenne egy 3D arckoponya CBCT, és szemészeti vizsgálat is. Üdv: fülészorvos

  • T. Doktor Úr! Lehet butaság, az orrmandula és a garatmandula az ugyanaz? Köszönöm Zoli

    T. Doktor Úr!

    Lehet butaság, az orrmandula és a garatmandula az ugyanaz?

    Köszönöm
    Zoli

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Zoli! www.meditrex.hu Igen, a magyar elnevezés félreértésre adhat okot, mivel a garatmandula kifejezést néha az orrmandulára is értik néha a torokmandulára is, ugyanis az orrmandula is a garatban helyezkedik le, az orrgaratban, tehát egyáltalán nem butaság ezt szóba hozni. Üdv: fülészorvos

  • Tüszős mandulagyulladást követő állandósult torokfájdalom

    Tisztelt Doktor Úr!

    40 éves vagyok,egészségügyi dolgozó. február elején mandulagyulladásom volt,orvoshoz fordultam,Augmentin tablettát kaptam rá.⁄ a munkahelyemen sokan voltak betegek,így nem is gondoltam rá,hogy hosszadalmasabb problémám lesz ebből⁄2 hét elteltével újra fájt a torkom,újra… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Móni! www.meditrex.hu Valószínüleg csak rövid ideig, esetleg nem megfelelő dózisban és napi gyakorisággal szedte a gyógyszert ( az augmetinre gondoltam ) egy minden bizonnyal streptococcus fertőzés… Még több

  • Kedves Dr úr! Pár hete a torkomban mintha egy mogyoró lenne. Nem fáj, nem köhögök csak kellemetlen érzés.…

    Kedves Dr úr! Pár hete a torkomban mintha egy mogyoró lenne. Nem fáj, nem köhögök csak kellemetlen érzés. Voltam a gégészeten , vizsgálat után a dr úr azt mondta, hogy a nyelvgyök eléri a gégefedőt. Nem kell vele semmit csinálni, csak együtt kell vele élni. Ha ő lnn a helyemben nm égettetné le. Szeretném kérdezni, hogy ön szerint mi ez Mert azóta egyre rossz gondolataim vannak. Nehezen kzelem ezt. lég drukkos, ggodalmaskodó vagyok Nem dohányoztam soha, 35 éves vagyok. Várom mielőbbi válaszát. Köszönettel paula

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező! www.meditrex.hu Lehet reflux részjelensége is a panasz. Az, hogy a nyelvgyök eléri a gégefedőt, ezt nem tudom értelmezni, mivel a két képlet szorosan egymás mellett helyezkedik el, fogalmam sincs mit akar leégetni. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt doktor úr. Két éves kislányom Bal és jobb füle mögött eltérő nagyságú és formájú lipoma vagy…

    Tisztelt doktor úr.
    Két éves kislányom Bal és jobb füle mögött eltérő nagyságú és formájú lipoma vagy ateroma jellegű csomót észleltem.Milyen szakterülethez tartozik a" betegség".Milyen vizsgálat végezhető ez ügyben.
    Köszönettel.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.Kérdező! www.meditrex.hu BŐrgyógyász, fül-orr-gégész. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor Úr! Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy tavaly október óta csalánkiütésektől…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy tavaly október óta csalánkiütésektől szenvedek. Góckutatás során megállapították, hogy a mandulámtól lehet, amely idült gyulladt és streptococcus baktériumot mutattak ki a belőle. Másfél hete ki is vették a mandulámat, de a csalánkiütések nem szüntek meg, sőt egyre több jön ki rajtam. Miután kivették nem kellett volna elmúlnia a kiütéseknek? Ön szerint meddig tart amíg elmúlnak a kiütések ha tényleg a mandulám okozta?

    Köszönöm mihamarabbi válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.Kérdező! www.meditrex.hu Épp ellenkezőleg van, ahogy azt Ön gondolja, az operáló fül-orr-gégész számára nagyon is megnyugtató és bizonyító erejű, ha a műtét után közvetlenül felerősödik a csalánkiütés, ez pontosan azt jelzi, hogy sikerült a problémát okozó gócot megtalálni, ezt követően akár több hónapnyi türelem kell, mire a kóros folyamat szép lassan megnyugszik. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor! A barátom füléről kérdeznék? Néha viszket neki a jobb füle de nagyon, és váladékozik.…

    Tisztelt Doktor!
    A barátom füléről kérdeznék? Néha viszket neki a jobb füle de nagyon, és váladékozik. Félig beszélem még csak a nyelvét, de azt tudom hogy ilyenkor orvostól kap valami cseppet. Ami pár napig segít neki de rövidebb idő után újra kiújul a probléma. S aztán elmúlik s hosszabb , rövidebb idő után ujra kiujul. Mitől lehet ez a fülprobléma?
    Válaszát köszönöm. Szilvi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Szilvi! www.meditrex.hu Ha csak viszket az nagy valószínüséggel gombás fertőzés, de biztosat csak alapos, műszeres vizsgálatokat is magában foglaló fül-orr-gégészeti vizsgálat alapján lehet mondani. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Dr.Úr! A kérdésem a következő lenne hétfőn lesz egy orrsövény alsó orrkagyló műtétem altatásban…

    Tisztelt Dr.Úr!
    A kérdésem a következő lenne hétfőn lesz egy orrsövény alsó orrkagyló műtétem altatásban azt szeretném megkérdezni mivel én eléggé pánikolok és a pánik mellet még van szívritmuszavar problémám is ezért nagyon félek ettől a műtéttől is!Mennyire fájdalmas ez a műtét miután felébredek és mennyire lesz nehéz a levegő vétel!
    Válaszát előre is köszönöm!Tisztelettel: Zsuzsi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Zsuzsi! www.meditrex.hu Én is pánikolnék, ha valaki az alsó orrkagylóimat próbálná csonkolni. Arra , hogy mások által végzett "műtét" után Ön mire számíthat, erre sajnos nem tudok válaszolni, ez az Önt operáló orvos kompetenciája. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor úr! Egy hete kezdődött, hogy sercegést hallok a torkomból, illetve a fejem hátsó részéből.…

    Tisztelt Doktor úr!

    Egy hete kezdődött, hogy sercegést hallok a torkomból, illetve a fejem hátsó részéből. Ezenkívűl enyhe fülzúgást is tapasztalok, illetve a fejem különböző pontjain érzek szúró érzést és lüktetést. Mi lehet ennek a hátterében? Előre is köszönöm a válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.Kérdező! www.meditrex.hu Minden bizonnyal felső légúti fertőzés. Üdv: fülészorvos

  • Hurutus köhögés ami a fülre húzódik

    Tisztelt Doktor Úr!

    Hurutos köhögésem volt, ami ráment a fülemre, fájdalom nélkül, de teljesen bedugult. Kiderült, hogy fülkürthurut. Orrsprayzéssel elmúlt. Egy hétig használtam Rhinosprayt, ameddig maximum szabad, de már nem is lenne rá szükségem. Ha jól emlékszem kedden és szerdán már… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.Kérdező! www.meditrex.hu Pedig jó úton halad ezirányban. Nem biztos, hogy minden felső légúti hurutot meg tud úszni antibiotikum szedés nélkül. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt doktor úr. Azt szeretném kérdezni,hogy mennyi ideig tartó folyamatos használattól alakul ki…

    Tisztelt doktor úr.
    Azt szeretném kérdezni,hogy mennyi ideig tartó folyamatos használattól alakul ki hozzászokás az orrcseppekhez?Azért érdekelne mert a kisebbik kislányom szinte egész télen náthás,2 hétig folyik az orra,1 hetet jár oviba aztán 2 hét újra itthon.És már nem merek neki orrcseppet használni mert 1 hétig használom egyet nem aztán megint kellene és félek a hozzászokástól.
    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.Kérdező! www.meditrex.hu Egy hétnél tovább semmiképpen, itt természetesen csak a lohasztó hatású orrcseppekről van szó, amiből elég sokféle néven van készítmény, de a hatóanyag gyakorlatilag ugyanaz. Üdv: fülészorvos

  • Az alacsony vérnyomás okozhat-e fültáji lüktetést?

    Tisztelt Doktor Úr!
    23éves vagyok.2012 decembere körül voltam orvosnál a problémámmal,aki kb hülyének nézett és megvizsgálta a fülemet,nem látott semmit és azt tanácsolta,ne hajolgassak.
    Az volt már akkor is a panaszom,hogy a jobb fülemben (talán kicsit beljebb is)sokszor -már bocsánat… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Fanni! Műszeres audiológiai vizsgálatokat kell végezni, és itt nem a csipogós, hallom-nem hallom mérésre gondolok. Üdv: fülészorvos

  • Üdvözlöm! Azügyben szeretnék segítséget kérni, hogy mitől fájhat a hallójáratom. Pár napja úgy érzem,…

    Üdvözlöm!

    Azügyben szeretnék segítséget kérni, hogy mitől fájhat a hallójáratom. Pár napja úgy érzem, mintha közvetlen a hallójáratban⁄előtte fel lenne duzzadva és rettentően fáj. Lehetséges, hogy a fejhallgató okozta a fájdalmat vagy valamilyen gyulladás állhat a háttérben?Mit lehetne tenni hogy javuljon a fájdalom?Nem jön genny meg semmi, száraz az egész és fáj és mintha tompább lenne a hallásom.

    Segítségét előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.Kérdező! www.meditrex.hu Hallójáratgyulladás, fülhallgatós macera lehet az oka, kezelni kell. Üdv: Németh dr.

  • Tisztelt doktor úr! A kérdésem az lenne, hogy baráti körben elmennénk szórakozni. Nyáron volt egy…

    Tisztelt doktor úr!

    A kérdésem az lenne, hogy baráti körben elmennénk szórakozni. Nyáron volt egy fesztivál, ahol lett egy maradandó fülzúgásom.
    Ki szeretném kérni egy szakorvos tanácsát, hogy mérsékelt alkohol fogyasztás, valamint alpine partyplug füldugó segítségével, ha 3 órát tartózkodok hangos helyen, lehet-e bármilyen rosszabbodás?
    Régebben úgy néztem telefonos decibelméter segítségével, hogy 90db van a teremben.

    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.Kérdező! www.meditrex.hu Ilyen helyeken is a hangosságszintet hangmérnöknek kell bemérnie, ha nincs kellő szakértelem lehetnek olyan pontok, ahol a hangosságszintek összeadódva maradandó hallásromlást okoznak, ehhez társulhat még az, hogy egyénenként is különböző az adaptáció mértéke, vagyis ugyanolyan szintű és tartamú zajterhelést az emberek különböző módon adaptálják, lesz akinek ugyanattól a zajterheléstől még átmenetileg is alig csökken a hallásküszöbe, más meg ezt követően napokig rosszul hall, annyira rossz az adaptációja. Üdv: fülészorvos