A betegek kérdései (3947)

  • Kedves Doktor úr!

    29 éves hölgy vagyok. Eddig soha nem volt dolgom fül-orr gégész szakorvossal. Körülbelül 2 hete vettem észre,hogy az orrom folyamatosan bedugul, levegőt nehezen kapok. Ha kifújom az orrom,legtöbbször vért találok a zsebkendőben,ami hol alvadt,hol friss. 2 napja határozottan… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Erika! www.meditrex.hu Nem, nem ajánlott a lohasztó orrspray⁄orrcsepp, mert csak tovább fokozhatja a panaszokat és káros az orrnyálkahártyára, sajnos, ha nem kap levegőt az orrán, úgyis használni… Még több

  • Tisztelt Doktor Úr! Kb. 5 hónapja érzek a torkomban gombóc szerűséget.Egyébként nem is gombócnak mondanám,inkább olyan,mintha le lenne szűkülve a torkom.Van,hogy alig érzem,de előfordul,hogy szinte öklendeznem kell tőle.Háziorvos elküldött mellkas röntgenre és nyelési próbára,egyik vizsgálat sem mutatott… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.Kérdező! www.meditrex.hu Akár reflux is lehet, a stressz idegeskedés, az egyébként felesleges és indokolatlan ráktól való félelem, ezek mind csak rontanak a panaszokon. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor Úr! Megdöbbenve vettem észre, - mivel fáj a torkom, gondoltam megnézem, mi odabent…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Megdöbbenve vettem észre, - mivel fáj a torkom, gondoltam megnézem, mi odabent a helyzet- a nyelvcsapomon egy szinte függőleges, alulról felfutó sötétebb vonalat. Először azt hittem, hogy ér van kidagadva.
    Aztán egyszerre megláttam, hogy ketté van válva, alulról kb az 1⁄3-ig, szimmetrikusan, kétfelé is mozgatható ( amúgy leér a nyelvemig a nyelvcsapom) Ez eddig ha szét lett volna válva szerintem feltűnt volna .
    Ez normális dolog?
    A képeken a nyelvcsap egybefüggőnek látszik.

    Köszönettel: Pocok

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Pocok! www.meditrex.hu A nyelvcsap hasadtsága nem olyan ritka mint gondolnánk, ilyen értelemben a szájpad-ajakhasadékhoz hasonlóan ez egy fejlődési rendellenessség, természetesen előbbiekhez képest banalis dolog, teendőt nem igényel. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor úr! Már egy hónapja piros pöttyös a torkom.És nem fáj. Mikor még ilyen lett akkor még…

    Tisztelt Doktor úr!
    Már egy hónapja piros pöttyös a torkom.És nem fáj.
    Mikor még ilyen lett akkor még fájt,de most már egy hónapja nem fáj ,de mégis piros és tele van pöttyökkel.Miért nem múlik el?
    Előre is köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T. Kérdező! www.meditrex.hu Streptoccus fertőzés jele is lehet, mindenképpen fül-orr-gégészre tartozik a diagnózis és kezelés. Üdv: fülészorvos

  • Tiszteletem doktorúr!

    29 éves nő vagyok, 2 hete elkezdett nyelésnél olyan kis pattanó hang hallatszani a fülemben. Akkor meg is fájdult. Elmentem házi orvoshoz, felírt Mometason sandoz orrsprayt, 1,5 hete használom. Eleinte sűrű zöld garatváladékozásom volt,ma már csak áttetsző , de van.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.Kérdező! www.meditrex.hu Azért a hidegre jelentkező fülhasogatás előre jelzi, hogy valahányszor felső légúti fertőzést kap, számíthat fülpanaszokra. Ma már a diagnosztikában a műszeres mérések nélkülözhetetlenek,… Még több

  • Tisztelt doktor ùr!33 eves vagyok es lassan egy hete dobol a fülem.Megfigyeltem hogy amikor ásítok akkor…

    Tisztelt doktor ùr!33 eves vagyok es lassan egy hete dobol a fülem.Megfigyeltem hogy amikor ásítok akkor nem dobol.mivel szüntethetném meg?elég idegesítő.az általános àllapotom jo.llehet keringési probléma?ha infràzom a fülem azzal nem ártok?köszönöm GYTA

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T. GYTA! www.meditrex.hu Miden bizonnyal középfül probléma lesz, száraz meleg mindenképpen jó. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt doktorur szeretnén kikérni a tanácsát anyukámnak januar 19en struma műtetevolt a mutet utan…

    Tisztelt doktorur szeretnén kikérni a tanácsát anyukámnak januar 19en struma műtetevolt a mutet utan lekerült az ìntenzivre 8 napig altatak a torkaban tubus volt ugyanis nem kapot levegot ma-gatol aztan betetek neki ideiglenes kkanült mert hangszalag es gége bénulása lett mivel tudnak neki segiteni logopedus gyakorlatokat kell csinálni? Elore is koszonom a valaszat

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.Kérdező! www.meditrex.hu Ez elég sajnálatos. Nem tudom, hogy pontosan mi volt a műtét, de egy átlagos pajzsmirigy műtét után biztosan nem kell 8 napot az intenzíven tölteni mélyaltatásban, ezt biztosra veheti. A hangszalagot mozgató ideg bénulása sem csak úgy jön. Valóban a tartós altatás szövődménye lehet a gége⁄légúti szűkület, ami szükségessé teszi a gégemetszést és a levegő biztosítását közvetlenül a légcsövön keresztül, és valóban ezt sokszor prevenciós céllal is meglépik, de ezekben az esetekben inkább több hetes, hónapos tartós altatásról van szó, a probléma pedig nem a hangszalag mozgató ideg bénulása. A bénulást viszont bőven előidézheti az ideg műtét közbeni sérülése. Egész más megítélés alá esik, ha a pajzsmirigy műtét például agresszív, kiterjedt rosszindulatú daganat miatt történik, ez esetben sajnos néha nem kímélhető az ideg. És egész más a megítélés egy közönséges strumma műtétnél, ahol nagyon is illik megkímélni az ideget. Mivel magam is éveket dolgoztam korábban gége sebészeti osztályon, bőven volt rálátásom a kérdésre. Európa számos országában a strumma műtéteket fül-orr-gégészek⁄fejnyaksebészek végzik, gondos türelemmel, akár mikroszkóp alatt keresik fel és biztosítják a hangszalag működéséért felelős ideget, ezzel szemben magyarországon sebészek végzik az efféle műtéteket, persze a műtét utáni esetleges hangszalag bénulást, amit persze "előforduló" szövődményként tálalnak a betegnek, már nem ők kezelik, rengeteg szenvedést okoznak a betegnek, hozzátartozónak, és sok munkát, nyűgöt a kezelő fül-orr-gégésznek. Hát ez a helyzet. Mármint magyarországon. Mindenesetre létezik spontán gyógyulás is, ha az ideg nem szakadt, csak megnyomódott a műtét kapcsán, akkor nagyon lassan helyreállhat a működése, ebben kell reménykedni. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor Úr! Elmúlt hét péntekén gyógyult orr-melléküreg gyulladást állapitottak meg nálam,…

    Tisztelt Doktor Úr!


    Elmúlt hét péntekén gyógyult orr-melléküreg gyulladást állapitottak meg nálam, elotte Levoxat szedtem és antibiotikumos orrcseppet. Sokkal jobban vagyok de mégis van ami zavar.Még mindi érzem a garati váladékcsorgást, s emiatt sokszor kell köszörülni amitol már szinte fája torom.Érzem hogy a váladék az orr felől jövöget, de szemmel már nem látom a torkomban.A kérdésem hogy ez még normális -e lassan két héttel a betegség kezdetétol. Tisztelettel Ildikó 36 éves

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Ildikó! www.meditrex.hu Nem, egyáltalán nem normális, a gyógyulás az úgy gyógyulás, hogy teljes panaszmentességet sikerül elérni. Üdv: fülészorvos

  • Kedves Doktor ur! 2 eves kislanyom surun tuszos mandulagyulladasban szenved. Lassan havonta begyullad…

    Kedves Doktor ur!

    2 eves kislanyom surun tuszos mandulagyulladasban szenved. Lassan havonta begyullad a mandulaja ami magas lazzal jar. Probaltam kivarni most legutobb hogy 4 nap alatt hatha lejebb megy a laza, de sajnos az allapota rosszabb lett. Igy elkezduk az antibiotikumot szedni. Torokleoltas tortent, holnapra lesz eredmeny.
    En azt szeretnem kerdezni, hogy ’elfogadhato’ hogy egy ekkora gyereknek folyamatosan mandulagyullafasa legyen? Illetve hogy allhatve allergias problema a hatterben.

    Egy fel eve ugyanezzel a prolemaval bevittuk korhazba, mert a lazat nem tudtam levinni 39 fokrol. Akkor keszult verkep es vizelet. De ebben az orvos semmi immunproblemat nem fedezett fel

    Szeretnek valamit tenni a kislanyomert, mert ez igy nem gyermekkor.. Esnraadasul teletomom gyogyszerekkel.

    Valaszat elore is koszonom

    Mariann

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Mariann! www.meditrex.hu Nem, ez nincs így rendben. Feltehetően 3 éves kor elérésével szükség lesz a torokmandula műtétre, addig megfelelő antibiotikum, előírás szerinti alkalmazásával azért legalább hosszabb tünet és panaszmentes periodusokat el lehet érni. Semmi köze az allergiához, maga a folyamat és magas láz is éppen a jó reakció készséget, a megfelelő immunválaszt jelzi, az orvosa aki immunproblémát vél emögött és azt vérkép vizelet vizsgálattal zárja ki, téveszmékben szenved. Üdv: fülészorvos

  • Tiszteletem doktor ur, Az arcidegbenulas miutan helyre jott nem volt gond a fulzugassal ,ami a fejmutetet…

    Tiszteletem doktor ur, Az arcidegbenulas miutan helyre jott nem volt gond a fulzugassal ,ami a fejmutetet illeti hematomat kellet eltavolitani.A balesetnel verzet a fulem de azert mert elrepedt a koponyam, aztan fokozotosan ahogy telt az ido javult a hallasom ,migcsak el nem kezdett zugni a fulem( ket honappal a baleset utan kezdett zugni a fulem).Miert nem zugott elotte is?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.Kérdező! Sajnos ez továbbra is kérdés marad, lehet, hogy nincs összefüggés a balesettel, de lehet, hogy van, a leírás alapján egyértelmű, hogy a piramiscsontos keresztülhatoló törése volt, az pedig elég sokféle, a fülészre tartozó panaszt okozhat. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor úr ! Lehet furán hangzik a kérdésem de úgy gondolom egy próbát megér. 2 hete használom…

    Tisztelt Doktor úr !

    Lehet furán hangzik a kérdésem de úgy gondolom egy próbát megér.
    2 hete használom a Nasopax orrspray-t.A mellékhatásoknál fel van tüntetve émelygés.
    Mivel refluxos vagyok és mióta az orrspray-t használom hányingerem van és nagyon fáj a gyomrom ami persze előfordult máskor is de gyógyszerekkel helyre szokott jönni .
    Most viszont nem igazán ,ezért gondolom esetleg lehet a Nasopaxtól ??
    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.Kérdező! www.meditrex.hu Nem egészen értem. Ha orrdugulásra használja, az orrdugulás sajnos bőven lehet a reflux részjelensége, és szerintem a panaszai is ettől vannak. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor úr! Előző hét kedd óta erős torokfájásom van. Szerdai napon az alábbiakat állapították…

    Tisztelt Doktor úr!

    Előző hét kedd óta erős torokfájásom van. Szerdai napon az alábbiakat állapították meg:
    Akut garatgyulladás, Heveny mandulagyulladás.
    Aktik duo 875mg⁄125mg antibiotikumot kaptam, melyben 14 db tabletta van (szedése: napi 2 db). Három napja hasmenésem és állandó hányingerem van a gyógyszertől( hánytam is többször) és nagyon levertnek érzem magam tőle, (sőt még a fogamzásgátló hatását is teljesen semlegesítette). A tegnap esti tablettát már nem vettem be, mert nem szerettem volna újra rosszul lenni tőle. a Kérdésem az lenne, hogy abbahagyhatom a gyógyszer szedését? Még 4 db van hátra belőle. A torkom már nem gennyes, csak mérsékelten fájdogál, mint egy sima torokfájásnál.

    Válaszát előre is nagyon köszönöm,
    Tisztelettel: Viktória

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Viktória! www.meditrex.hu Kérdés, hogy hatékony volt-e a gyógyszer. Amennyiben igen, akkor nagyon is tanácsos nem hogy végig szedni, hanem min 10 napig szedni. Ha viszont valóban erős hasmenést okoz, ez esetben nem tudja folytatni,váltani kell a gyógyszert másra. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor Úr! 24 éves nő vagyok, a torkomba a mandulám mellett oldalt ilyen lyukak alakulnak…

    Tisztelt Doktor Úr!

    24 éves nő vagyok, a torkomba a mandulám mellett oldalt ilyen lyukak alakulnak ki amiből néha genny ürül, ami bűzös illatú, és állandó váladékozás van a torkomban ami általában fehéres színű, nagyon sűrű váladék, ez mitől lehet?
    Köszönöm szépen előre is.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Erzsike! www.meditrex.hu Persze lehet genny is a kiürülés, de lehet un. detritus is, fül-orr-gégészeti vizsgálat tudja tisztázni a problémát. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt doktor úr! A lányom most 5 éves. Hónapok óta küzdünk a náthával, állandóan vissza esik és…

    Tisztelt doktor úr!

    A lányom most 5 éves. Hónapok óta küzdünk a náthával, állandóan vissza esik és folyton orrhangja van. Rengeteg gyógyszert kapott már, és szeretném ha nem kéne neki többet. Az orvos szerint nagy az orrmandulája. Lehetséges hogy a megnagyobbodott orrmandula okozza a tüneteket? és ha igen akkor ön mit javasol mi a jobb, ha kiveszik neki vagy ha nem?

    Köszönettel: Bogi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Bogi! www.meditrex.hu Ezt ennyiből nem lehet eldönteni. Persze rengeteg gyógyszert. Na de mik azok a gyógyszerek? Manapság tömegjelenség a körzeti ellátásban a gyógyszer fel nem írás, vagy helytelen gyógyszer választás. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor Úr! A nyakam jobb oldalán kitapintottam egy csomót,amivel elmentem uh-ra.Vidéki város…

    Tisztelt Doktor Úr!

    A nyakam jobb oldalán kitapintottam egy csomót,amivel elmentem uh-ra.Vidéki város Honvéd kórházának radiológus főorvosa készítette.A leleten ez áll: Jobb oldalon a mandibulaszár mögött tapintott képletnek megfelelően felszinesen 8×3×4mm-es nyirokcsomónak megfelelő képlet van.A nyakon kórosan megnagyobbodott nycs.nem volt.Nem tudom mióta van ott,elmúlni sem akar.A nyakam jobb oldala érzékenyebb,de a csomó abszolút nem fáj.Néha talán viszket a jobb fülem belül.Félek a linfóma lehetőségétől,mert olvastam sok helyen,hogy a fájdalmatlan nycs-kat nagyon "körül kell járni", és nem minden esetben nől a csomó.Van időpontom fül-orr-gégészetre és másik uh-ra,vérvételre,de csak két hét múlva.37 éves vagyok,két kisgyerek anyukája.Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.Kérdező! www.meditrex.hu Szerintem először a fül-orr-gégészhez kellett volna menni, mert a felső légúti betegségeket kísérő reaktív nyaki nyirokcsomó duzzanatok előfordulása nagyságrendekkel nagyobb, mint a limfóma előfordulása. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Dr.Ur Elnezest az ekezet hianyossaga miatt. a kerdesem az lenne ,hogy 2014 januarban orsoveny…

    Tisztelt Dr.Ur
    Elnezest az ekezet hianyossaga miatt.
    a kerdesem az lenne ,hogy 2014 januarban orsoveny mutetem volt azota staphylococcus aureus fertozes van az orromban vagyis hat zold valadek jon belole mindig. Az akkori kenet eredmeny hetkoznapi staphylococcust mutatott ki. Beszedtem 1 honapig az 1000mg os aktil duo-t de, semmi nem tortent. gondoltam megkerdezem hogy most ezzel elelhetek eletem vegeig vagy ez tud-e nekem komoly karokat? Ettol nagyon felek. Mit gondol ?
    valaszat elore is koszonom.
    Tisztelettel S.A.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves S.A.! www.meditrex.hu Nem is csodálom, hogy semmi nem történt, mert az átlag Staphylococcus úgy kb 99%-ban penicillin rezisztens, vagyis nem hogy nem használ a penicillin, hanem még rosszabb is lehet tőle, így penicillint még akkor sem tanácsos staphylococcusra adni, ha netán a tenyésztés eredménye alapján penicillinre elvileg érzékeny a baktérium. Egyébként valóban a Stapylococcus esetében létezik hordozás, ez esetben azonban az illető tényleg abszolút panasz és tünetmentes, Ön azonban nem az, így érdemes lenne alaposabban utánamenni a problémának, akár annak is, hogy valóban korrekt módon végezték-e az orrsövényműtétet. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt doktor ur. A baratnomnek mandulagyulladasra van harmadik heten belul masodjara. Tegnap kezdodott…

    Tisztelt doktor ur. A baratnomnek mandulagyulladasra van harmadik heten belul masodjara. Tegnap kezdodott este bevittuk az ugyeletre mert negyven fokos laza volt. Hajnalra a laza lement es azota se kellett lazcsillapitot szednie. Elkezdte szedni hajnaltol az antibiotikumokat De most megjobban be van dagadva a torka egeszen fel a fuleig a fejet sem tudja hatra hajtani mert faj neki. Raadasul olyan mintha a szajan fujna az orrat nagyon Sok sargas valadek tavozik a szajan keresztul. Mit tudunk tenni ennek erdekebe? Valaszat elore is koszonom.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.Kérdező! www.meditrex.hu Valami mégsincs rendben a kezeléssel. Nem tud mit csinálni, keresni kell másik ellátó helyet, mert ezzel nem mentek sokra. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Dr Úr! 2014. tavaszán alsó orrkagyló kisebbítő műtétem volt. Azóta szinte még rosszabb lett…

    Tisztelt Dr Úr!
    2014. tavaszán alsó orrkagyló kisebbítő műtétem volt. Azóta szinte még rosszabb lett az állapotom. Diszkomfort érzés van az orromban. Állandó orrszárazság, pörkösödés, amit eddig orvosolni nem tudtak. Tapadós, de vízszínű a váladék az orrgaratban állandóan jelen van. Csak tengervizes orrsprayvel nagy erőlködés árán tudom az orromból a váladékot kifújni. Kérem tájékoztatni szíveskedjen, mi okozza ezeket a tüneteket. Válaszát tisztelettel megköszönöm! Vica

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.Kérdező! www.meditrex.hu Sokan járnak így, kár volt efféle "műtétbe" belebocsátkoznia. A mai modern funkcionális sebészeti szemlélettel gyökeresen szembe állnak az efféle beavatkozások. Tisztában kell lenni az orr-orrmelléküreg képeleteinek fontos regulációs funkcióival, a primitív szemlélet, miszerint minél jobban szelel az orr, annál jobb, orvosi szintre emelésének ez a következménye. Csináltasson egy 3D arckoponya CBCT-t, azon látszani fog a rombolás mértéke, és ki kell találni, hogyan lehet könnyíteni a panaszain. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt doktor úr! 3-4 napja a jobb orrgaratban csomót vettem észre, ami nem fáj, csak érzem, hogy ott…

    Tisztelt doktor úr! 3-4 napja a jobb orrgaratban csomót vettem észre, ami nem fáj, csak érzem, hogy ott van. Egyéb panaszom nincs. Mi a teendő? Lehet ez rákos csomó is? A válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.Kérdező! www.meditrex.hu Az orrgarat egységes üreg, egyébként elég rejtett helyen van, még a fül-orr-gégész sem lát csak úgy egyszerűen be oda. Szerintem ne pánikoljon, valami egyszerű banalis felső légúti panaszról lesz csak szó. Üdv: fülészorvos

  • Jo napot kivanok. Azzal kezdenem hogy oktoberben biciklis balesetem volt amit fejmutet es a baloldali…

    Jo napot kivanok. Azzal kezdenem hogy oktoberben biciklis balesetem volt amit fejmutet es a baloldali arcbenulas kovetet.Decemberre nagyjabol helyre jott az arcbenulasom de azota zug vagy futyol a fulem egyfojtaban .Voltam szakorvosnal Betaserc-et es aerius-t irt fel,de sajnos a zugas csak font all.Szeretnem kikerni a velemenyet hogy lehet segiteni rajtam ,azt tennem meg hozza hogy egy kicsit rosszabul hallok ezzel a fulemmel.Elore is koszonom a valaszat.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.Kérdező! www.meditrex.hu Nem teljesen világos, hogy a "fejműtét" mit is jelentett pontosan, az arcidegbénulás azonban azt mutathatja, hogy a középfül és belső fül struktúráit magában foglaló csontblokk akár törést, bevérzést, elmozdulást is szenvedhetett, mindenesetre ezek szerint elmaradt a balesetet követő részletes fül-orr-gégészeti vizsgálat, hallásmérés, audiológiai kivizsgálás. Üdv: fülészorvos