A betegek kérdései (4004)

  • Tisztelt doktor úr! A kérdésem az lenne, hogy baráti körben elmennénk szórakozni. Nyáron volt egy…

    Tisztelt doktor úr!

    A kérdésem az lenne, hogy baráti körben elmennénk szórakozni. Nyáron volt egy fesztivál, ahol lett egy maradandó fülzúgásom.
    Ki szeretném kérni egy szakorvos tanácsát, hogy mérsékelt alkohol fogyasztás, valamint alpine partyplug füldugó segítségével, ha 3 órát tartózkodok hangos helyen, lehet-e bármilyen rosszabbodás?
    Régebben úgy néztem telefonos decibelméter segítségével, hogy 90db van a teremben.

    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.Kérdező! www.meditrex.hu Ilyen helyeken is a hangosságszintet hangmérnöknek kell bemérnie, ha nincs kellő szakértelem lehetnek olyan pontok, ahol a hangosságszintek összeadódva maradandó hallásromlást okoznak, ehhez társulhat még az, hogy egyénenként is különböző az adaptáció mértéke, vagyis ugyanolyan szintű és tartamú zajterhelést az emberek különböző módon adaptálják, lesz akinek ugyanattól a zajterheléstől még átmenetileg is alig csökken a hallásküszöbe, más meg ezt követően napokig rosszul hall, annyira rossz az adaptációja. Üdv: fülészorvos

  • Üdvözlöm! Nekem reggelente előfordùl hogy bedugul a bal,vagy a jobb fülem,ès azt tapasztaltam hogy ha…

    Üdvözlöm!
    Nekem reggelente előfordùl hogy bedugul a bal,vagy a jobb fülem,ès azt tapasztaltam hogy ha befogott orral fújom az orrom,akkor kipattan ès a hallásom is helyre áll.A kèrdèsem az lenne,hogy veszèlyes-e ez az eljárás?Illetve,hogy mitöl lehet a reggeli füldugulásom?
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.Kérdező! www.meditrex.hu Fülkürthurut, sokféle oka lehet, fül-orr-gégész tudja tisztázni az okát. Üdv: fülészorvos

  • Migrén miatt készült Mr-felvétel gyulladást igazolt

    Tisztelt Doktor Úr!

    3-4 hónapja migrén miatt készült MR-felvételen megállapították, hogy a jobb oldali sinus sphenoidalisomban minimális fokú krónikus gyulladás van. Az orvos nem mondott rá semmit, és én sem tulajdonítottam neki jelentőséget. Azóta azt hallottam egy másik orvostól, hogy… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.Kérdező! www.meditrex.hu MR becsapós, 3d arckoponya CBCT-vel kell az orrmelléküregeket átnézni. Üdv: fülészorvos

  • Jo estet.nagyon fontos kerdesem lenne.bepanikoltam ma este.egyszer csak azt ereztem mintha jonne valami…

    Jo estet.nagyon fontos kerdesem lenne.bepanikoltam ma este.egyszer csak azt ereztem mintha jonne valami fel a torkomon.nem tutam pontosan h mit erzek aztan rajottem h mit erzek.beneztek a torkomba es lattal h 2 oldalt azok a kis hus databok aszem mandulanak nevezik ,azok kozul az egyik nagyobb sokkal mint a masik es hojagos nagyon.fojton ugy erzem h lenyelem!felve nyelek is.kerem mondja meg mitol lett ez es mit tegyek.mert nagyon bevagyok panikolva.nagyon szepen koszonom

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Jó reggelt! Szerintem reflux. Üdv: fülészorvos www.meditrex.hu

  • Hangszalagok közötti rés feltöltése zsírszövettel megfelelõ?

    Tisztelt doktor Úr!

    Januárban írt válaszát köszönöm. Azóta rendszeresen járok fül-orr-gégészeti kontrollra és kezelésekre. Az utóbbi időben szaporodtak a félrenyeléseim folyadékok esetében, neurológiai kontrollra lettem elküldve, sokára kaptam időpontot.
    Az utolsó FOG-i kontollon… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.Kérdező! www.meditrex.hu De igen, csökken a légrés, mivel a másik oldali hangszalag rendben, ezét még így is bőséges hely marad a levegő számára, ha sikeres a műtét, akkor a működő hangszalag szépen… Még több

  • A mandulagyulladás, köhögés, erős fejfájás, orrdugulás hogyan gyógyítható?

    Tisztelt Doktor Úr!

    3 hete elég durván megbetegedtem, magas láz és mandulagyulladásom volt, mellé folyt az orrom és köhögtem - és még a hangom is elment. Erre antibiotikumot kaptam a háziorvosomtól (3napig Azi Sandoz 500Mg) majd ezt követően javultak a tünetek, de elképesztően erős fejfájás… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.Kérdező! www.meditrex.hu Az antibiotikumokkal történő kezelés nagy hozzáértést és tapasztalatot igényel, elég sok beteg szembesül a helytelenül választott, a hatékony, de túl rövid ideig, esetleg nem… Még több

  • Tisztelt Doktor ur!fulkurthurutot allapitottak meg nalam.a tunetem a fuldobolas.a doki szerint szaraz…

    Tisztelt Doktor ur!fulkurthurutot allapitottak meg nalam.a tunetem a fuldobolas.a doki szerint szaraz mele g napi 3 szor es orrcsepp.csak a baj hogy az orrcseppet max 7napig lehet hasznalni..az orvosom szerint legyek turelmes.a kerdesem:hogyan tudnam felgyorsitani a gyogyulasi ffolyamatot?orjito ez a dobolas.meddig legyek turelemmel?mennyi ido mulva erdemes visszamenni az orvoshoz?es mit tudnak tenni hogy meggyogyuljak mihamarabb?koszonet!GyTA

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.Kérdező! www.meditrex.hu Úgy tudja felgyorsítani, hogy gyorsan elmegy olyan fül-orr-gégészhez, aki műszeres mérésekkel is beazonosítja és követni tudja a problémát, és hajlandó gyógyszeres kezelésre is. Üdv: fülészorvos

  • A beteget köhögési inger kínozza, Ambroxol köptetőt szed

    Üdvözlöm.
    Kb 3 hete beteg voltam 5 napig lazas nathas voltan es nagyon kohogtem. Voltam orvosnal kaptam gyogyszert a kohoges is lassan felszakadozott de 3 napja megint kohogok es nem szakad fel. Es azota is rekedt a hangom ami elegge zavar mar. Mitol lehet ez a rekedtseg? A kohogestol 3 hete… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.Kérdező! www.meditrex.hu Úgy tűnik nincs kikezelve, helyesen választott és megfelelő adagban, kezelési idővel alkalmazott gyógyszer a megoldás. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor Úr! A kérdésem a következő lenne: Okozhat-e a kalapács menti dobhártya perforáció…

    Tisztelt Doktor Úr!

    A kérdésem a következő lenne:

    Okozhat-e a kalapács menti dobhártya perforáció a fejen és az arcon zsibbadást,feszülést,fejbőr érzékenységet amit a fülben vibrálás kísér,égő viszkető érzés,nyomódás és vizenyős váladékot a fülben állkapocs mozgatásra is, de csak féloldalon?Fül ct,koponya ct, labor, neurológus,reumatológus negatív.

    Ez már lassan 2.5 éve tart hol enyhül hol erősödik.

    Kérem konkrét válaszát, mert már teljesen tanácstalan vagyok.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.Kérdező! www.meditrex.hu Nem, nem okozhat ilyet. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt főigazgató Úr. Közel 3 héttel ezelőtt kezdett fájni a torkom, borzongtam, kicsit rázott…

    Tisztelt főigazgató Úr.


    Közel 3 héttel ezelőtt kezdett fájni a torkom, borzongtam, kicsit rázott a hideg. Megpróbáltam 1 - 2 napig házi gyógymóddal, de a helyzet egyre rosszabb lett. felkerestem a háziorvost aki belenézett a torkomba és antibiotikumot rendelt. Ám 2 nap után sem javult a helyzet, sőt, éjszaka fulladni kezdtem, és alig vártam a reggelt. Irány a fül - orr gége, ahol idült gégegyulladást diagnosztizált a doktornő amihez ödéma is társult, és antibiotikumot váltott. 38 fok láz és iszonyúan szörtyögő torok, köhögéssel párosulva. Egyszóval pusztító napok vannak mögöttem. Most hétfőn elkezdtem dolgozni és ismét itt a borzongás, a nyelésnél szintén érzem az ödémát, rossz a közérzetem, mit javasol?

    köszönettel: Nagy Eszter

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Eszter! www.meditrex.hu Úgy tűnik sem a háziorvos, sem a fül-orr-gégész nem áll a helyzet magaslatán. A helyes antibiotikum kiválasztása, adagolása nagyon lényeges kérdés, mert rossz választás esetén akár rosszabbodhatnak is a panaszok. Üdv: fülészorvos

  • Orr , fül-gégészeti vizsgálat

    Tisztelt Doktor Ur!

    Az lenne a problemam, hogy mar jopar eve folyamatos fulropogast erzek nyeleskor, illetve asitaskor is. Hallascsokkkenes nem apasztalhato, de meg idonkent lukteto erzest erzek a fulemben, mintha "dobogna".
    Ezen kivul az elmult nyar ota gyakran dugul… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.Kérdező! www.meditrex.hu Igen, pontosan, ki kell vizsgálni, egyértelmű a fülkürthurut, de az, hogy mi áll a háttérben ehhez fül-orr-gégészt kell megkeresni. Üdv: fülészorvos

  • Üdvözlöm!Kislànyom 17 hónapos,4x volt fülgyulladása!Màr az elejèn "elkaptuk"igy volt,hogy csak erezett…

    Üdvözlöm!Kislànyom 17 hónapos,4x volt fülgyulladása!Màr az elejèn "elkaptuk"igy volt,hogy csak erezett volt a füle,antibiotikumra jól reagàlt,meggyógyult tőle!Viszont az orvos orrmandula műtétet javasolt,plusz a fül tubus behelyezését!A kérdésem az lenne,hogy Ön szerint mit tegyek,van esetleg mód arra hogy ezt az egészet elkerüljem,vagy ez a megoldás,nagyon fèltem a kislànyomat ettől!Előre is köszönöm a vàlaszàt,egy aggódó anyuka!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Anyuka! www.meditrex.hu Gyermek fül-orr-gégészeti tapasztalatom alapján döntő többségben elkerülhető a túl korai orrmandula műtét. Arról van szó, hogy helyesen választott és adagolt antibiotikum esetén tartós panaszmentes periódusok érhetők el, és általában több év eltelik, mire eljutunk oda, hogy már nem lehet antibiotikummal panaszmentességet elérni, ezért van az, hogy a leggyakrabban a 3-4 éves korcsoportban kerül sor az orrmandula műtétre, ez természetesen nem jelenti azt, hogy minden 3-4 év körüli gyermek szükségszerűen nem kerülheti el a mandulaműtéteket. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt doktor úr! Tavaly előtt vizsgált meg utoljára szakorvos, fél oldali gége fájdalomra panaszkodtam…

    Tisztelt doktor úr!

    Tavaly előtt vizsgált meg utoljára szakorvos, fél oldali gége fájdalomra panaszkodtam ami nyeléskor kisugárzott a fülembe is. Az orvos megvizsgált de nem talált rendellenességet, a fájdalom néhány napon belül el is múlt.
    Elég poros helyen dolgozom, a füleim nem győzik tisztítani magukat, a bal fülem sűrűn el is van dugulva. Mostanában sokat köszörülöm a torkom, a váladék amit felköhögök színtelen, de a fél oldali (leggyakrabban a bal oldal) torok valamint gége fájdalom néha előjön. Lehet hogy porallergia miatt jelentkezik ez?
    Egy nyirokcsomó meg is van duzzadva a bal oldalon a nyakamon az állkapocs alatt, de nyomásra érzékeny, mobilis, illetve nem növekszik.
    A kérdésem hogy csak a gége van hatásal a fülre vagy a fül is a gégére?

    Válaszát előre is köszönöm!

    Üdv!
    Sándor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Sándor! www.meditrex.hu Kölcsönönen egyik sincs kölcsönhatással a másikra, az alap probléma, amit viszont vizsgálattal kell beazonosítani, okozhatja mind a gége, mind a fül problémáit. Amennyiben reflux állna a háttérben, akkor a port nagyon nehezen fogja tolerálni. Üdv: fülészorvos

  • Újabb adag Ciprofloxacin-t szedjen a gyulladás kiújulása esetén?

    Kedves Doktor Ur,
    Maltan elek, 2 hete voltam orvosnal nagyon fajdalmas, gennyes hallojaratgyulladassal. Az orvos 5 napra irt antibiotikumot, napi 2 db 250 mg-os ciprofloxacint. A gyors javulas ellenere beszedtem mindet,de nehany nap mulva arcureggyulladas tuneteit ereztem. Masnap ez megszunt,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Andi! www.meditrex.hu Először is műszeres méréssel mindenképpen ki kel zárni a középfül probléma mindenféle vállfaját, ezek után már csak a hallójáratgyulladással kell foglalkozni. A ciprofloxacin… Még több

  • Tisztelt Dr Németh Tamás! 2 hónapja ha valamilyen folyadékot iszok, ⁄kávé. tea, víz⁄ valamiért ha lehajlok…

    Tisztelt Dr Németh Tamás!
    2 hónapja ha valamilyen folyadékot iszok, ⁄kávé. tea, víz⁄ valamiért ha lehajlok hirtelen az orromon kiömlik a folyadék! Ez nem csak közvetlen étkezés után van, hanem akár 2 óra elmúltával is! Refluxos vagyok! Mi lehet ez? Mit tanácsol? Érdemes ezzel foglalkozni, vagy elmúlik, vagy nem!? Köszönöm figyelmét!
    Üdvözlettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Enikő! www.meditrex.hu Persze, hogy kell ezzel foglalkozni, szerintem egyből jó gastroentrológust kell keresni. Üdv: fülészorvos

  • Kedves Doktor Úr! Kb. második hete, hogy küzdök a megfázással. Fejfájással és kimerültséggel kezdődött.…

    Kedves Doktor Úr! Kb. második hete, hogy küzdök a megfázással. Fejfájással és kimerültséggel kezdődött. Fájtattam nagyon a homlokom, picit még most is fáj, és az orrom nagyon bevolt dugulva. Elmentem a családorvoshoz, aki azt mondta, hogy erre nem ír antibiotikumot - amúgy is gyógyszer ellenes-, mert ez házi orvoslással helyre jön, pároljak sós vízzel és teázzak és pihenjek. Az igazság az, hogy dolgozom nagyon sokat, alig van időm pihenni, és úgy amikor volt időm este egyet pároltam és feküdtem le. Nagyon erősen fújtam az orrom, mert idegesített, hogy nem akar felszabadúlni és lehetséges, hogy megsértettem bent valamit? Mert a váladék, amit fújok sárgás-zöldes, és néha picit véres, de csak úgy halványan, nem tiszta vért fújok. Persze fáj is az orrom bent amikor fújom, egész felfelé fáj, s a homlokom is fáj kicsit, de nem rendesen tompán, mintha fejem fájna, hanem amikor fújom erősebben. A kérdésem az lenne, hogy nagyon nagy a baj? Ha pihennék pár napot és párolnék, sok gyümölcsöt ennék, vitamint szednék, persze azt szedem rendesen, akkor helyre jönnék? Vagy inkább menjek vissza a családorvoshoz és írjon antibiotikumot? Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező! www.meditrex.hu Ez jó, ezek szerint a háziorvos egyszerűen megoldja a problémát, háziorvoslást ajánl. Két hét után már pár napon belüli spontán, természetes gyógyulás már nem várható, gyógyszerre szüksége lesz, persze azt nem tudom, hogy a gyógyszerellenes háziorvos akkor mit fog felírni. Üdv: fülészorvos

  • Curam Duo, Avelox szedése ellenére a torokfájás, köhögés, váladékképződés nem múlik el, kihez forduljak?

    Kedves Doktor Úr!

    Kálváriám már több mint fél éve tart. Július végén kezdődött - elkezdett fájni a torkom. Semmi nátha, csak torokfájás. De nagyon erősen. Szedtem torokcukorkákat, tantumverde sprayt, 1 hét alatt jobban lettem. 2 hét múlva ismét kezdődött a torokgyulladás. Mikor már kb.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező! www.meditrex.hu Ebből túl sok konkrét dolgot nem lehet megállapítani, csak az látszik biztosnak, hogy azok, akik eddig kezelték nem voltak képesek meggyógyítani Önt. Reflux és azzal szövődött… Még több

  • Jó napot kívánok Dr. Úr, Január 30-án diagnosztizáltak az arc- és homloküreg gyulladással.Szedtem…

    Jó napot kívánok Dr. Úr,

    Január 30-án diagnosztizáltak az arc- és homloküreg gyulladással.Szedtem Zinnat 2x500 mg és Prednison tablettát 3-2-0, 7napig.Sajnos sem az orvos sem a gyógyszerész nem mondta,hogy a Presnisont nem szabad hirtelen abbahagyni.
    Mit javasol Ön mit tegyek?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.Kérdező! www.meditrex.hu De igen, rövid távú adás után nem tilos hirtelen elhagyni, az viszont egyáltalán nem értem miért írták fel Önnek. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor úr! Én azt szeretném megtudni,hogy ezt a röntgen leletet hogy értelmezzem. Orrmelléküreg+Caldwell…

    Tisztelt Doktor úr!

    Én azt szeretném megtudni,hogy ezt a röntgen leletet hogy értelmezzem.

    Orrmelléküreg+Caldwell fekv
    A jobb oldali sin,max.basalis részében kb 10x7mm nagyságú éles kontúrú lágyrész-intensitású árnyék van
    Légtartó rostasejtek.

    Panaszom nem volt és nincs.

    Köszönettel.KG

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.K..G.! www.meditrex.hu Az orvostörténi múzeumban a portás vagy a teremőr fogja értelmezni. Ha a teljes panaszmentesség ellenére mégis szeretne pontosabb képet kapni, akkor szíveskedjen egy jó minőségű 3D arckoponya CBCT-t csináltatni és az adathordozó lemezt fogorvos⁄szájsebésznek illetve hozzáértő fül-orr-gégésznek megmutatni, kielemeztetni. Üdv: fülészorvos

  • Mandulagyulladás, tüdõgyulladás gyermekkorban nem veszélytelen

    Kedves Doktor Úr!
    Kisfiam 6 és fél éves. 2 éve orrmandula műtéte volt.Annyi változást lett hogy könnyebben tisztul náthától. Az előző években több alkalommal előfordult tüszős mandulagyulladása, melyet a gyerekorvos antibiotikumokkal kezelt.Fél évvel ezelőtt mandulagyulladás után szinte egyidejűleg… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Adrienn! www.meditrex.hu Nem szita az, hanem torokmandula, ha a tüszős mandulagyulladás már két évnél régbben is gyakori volt, akkor nagyon valószínű, hogy hibát követtek el azzal, hogy nem az orrmandulát… Még több