A betegek kérdései (4023)

  • Tisztelt Doktor Úr!! Többször előfordult már,hogy begyulladt a mandulám. Ahogy most is. Szinte minden…

    Tisztelt Doktor Úr!!
    Többször előfordult már,hogy begyulladt a mandulám. Ahogy most is. Szinte minden hónapban ráhúzódik valami,és fáj. Bioptron lámpával szabad ezt a területet kezelni?
    Tisztelettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T,.Kérdező! www.meditrex.hu Hogyan történik a kezelés? Lenyeli a lámpát? Üdv: fülészorvos

  • Pajzsmirigy mûtét után kétoldali hangszalag bénulás?

    Köszönöm a válaszát hát igen sim pajzsmirigy műtéte volt a műtét után lekerült az intenzív osztályra ott mélyaltatásban volt lélegeztető gépen össze vissza beszétek az orvosok egyik nap azt mondták bevn neki gyulladva ödéma alakult ki ez miatt nem kap levegőt de a hangjàt halloták szóval a hanszalagok… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Sajnos én is pontosan ezt látom. Reménykedni kell, hogy az idegek csak megnyomódtak, és szép lassan helyreáll a működésük, addig a kanülnek maradnia kell. Tartsanak ki. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt doktor úr! Nyáron volt egy komolyabb tüszös mandula gyulladásom. Azóta a jobb oldali mandula…

    Tisztelt doktor úr!
    Nyáron volt egy komolyabb tüszös mandula gyulladásom. Azóta a jobb oldali mandula nem húzódik vissza és állandóan visszaesek. Az orvosom azt mondta, hogy nem úgy néz ki mint amit ki kell venni. De én aggódom miatta. Mindenképp szeretném elkerülni a műtétet. Az lenne a kérdésem, hogy mi lehet az oka annak, hogy nem húzódik vissza a mandulám, továbbá,hogy mit tehetnék a javulás érdekében? Valamint elkerülhető egyáltalán a műtét? Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.Kérdező! www.meditrex.hu De igen, ha valóban tartósan fennáll az asszimetrikus mandula képe, ez éppen azt jelenti, hogy ki kell venni, igazság szerint ilyen esetekben még szövettani vizsgálatra is tanácsos elküldeni a kivett mandulát, egyébként ezt a törvény is előírja, az átlagos mandulaműtéteknél azonban ettől szinte kivétel nélkül eltekintenek. Üdv: fülészorvos

  • Doktor Ur! Fel eve belgyulladasom van,ami megzavarja a vernyomasom,vagy magas vagy alacsony.......3…

    Doktor Ur!

    Fel eve belgyulladasom van,ami megzavarja a vernyomasom,vagy magas vagy alacsony.......3 honapja viszont eros fulzugasom lett,meg nappal is zavar de ejjel a nagy csendben meg hangosabb es zavarja az alvasom.....lehetseges hogy a vernyomas ingadozastol lett ez?Sokszor a szivveresem is a fulemben visszhangzik.A fuleszeten tudnak segiteni rajtam?Vagy hova forduljak gyogyulasert?
    koszonom valaszat elore is....

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Thresia! www.meditrex.hu Inkább az alacsony vérnyomás okozhat fülzúgást, egy tartósan fennálló átlagos magasvérnyomás nem okoz fülzúgást, a hirtelen kiugró, már beavatkozást igénylő vérnyomás kiugrás azonban igen, emellett a fülzúgásnak bőven lehet egyéb oka is, a kivizsgálás sok szakmát érinthet, nem csak a fülészetet. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor Úr! 40 éves nő vagyok Érdeklődni szeretnénk, hogy amennyire sürgős egy orrsövény műtét?…

    Tisztelt Doktor Úr!
    40 éves nő vagyok Érdeklődni szeretnénk, hogy amennyire sürgős egy orrsövény műtét? az alábbi arckoponya ct eredménnyel rendelkezem.
    A septum nasi enyhén jobbra devial. A sinus sphenoidalis légtartó A sinus frontalis hypoplasias bal oldali túlsúllyal mindkét sinus maxillaris fala mentén keskeny 1-2 mm-es körkörös nyálkahártya megvastagodás látható. Mindkét szájadék a megvastagodott nyálkahártya által fedett. Néhány elülső rostasejt is fedett.
    Válaszát előre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.Kérdező! www.meditrex.hu Közvetlen életmentő orrsövényműtét nincs, még ha esetleg valaki ezt is próbálja Önnel elhitetni. A műtét javallatához önmagában a CT leírása édes kevés. Üdv: fülészorvos

  • Kedves Doktor Úr! Az én kisfiamnak kivették az orrmanduláját már 3 éve lassan.Azóta azt tapasztalom,hogy…

    Kedves Doktor Úr! Az én kisfiamnak kivették az orrmanduláját már 3 éve lassan.Azóta azt tapasztalom,hogy gyorsabban hízik.Most 7 éves,és már 40 kg.Nagyon mozgékony,az étvágya szerintem korának megfelelő.Vacsorára nem is eszik szinte.Szereti a teljes kiőrlésű termékeket is.Szedi a montelucast .Más gyógyszert nem szed.Előfordulhat,hogy a műtét miatt hormonális változásokon megy keresztül a teste?Vagy a gyógyszer okozhatja ezt?Előre is köszönöm szépen a válaszát!Vargáné Keresztes Szilvia!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Szilvia! www.meditrex.hu Már ne haragudjon, de ez butaság. Az azonban valóban lehet, hogy korábban az orrgaratból lecsurgó és lenyelt váladék elrontotta az étvágyát, és ez most megoldódott, sok esetben meg a műtét után maguk a szülők, meg a nagyszülők hada kényezteti a gyereket, és tömi mindenféle jóval. Persze lehet a háttérben akár hormonális ok is, de ennek semmi köze az orrmandula műtéthez. Üdv: fülészorvos

  • 9. hónapos lányomnak a múlt héten hétfőn vették ki az orrmanduláját, volt egy középfül gyulladása is,…

    9. hónapos lányomnak a múlt héten hétfőn vették ki az orrmanduláját, volt egy középfül gyulladása is, már 4-szer leszívatták a füléből a váladékot.utoljára pénteken 6-án.Amikor becsepegtetünk a fülébe még mindig véres váladék jön.Ez természetes? Ha igen, meddig fog még tisztulni, azaz meddig természetes vagy mikor kell esetleg újra visszavinni az orvoshoz?Köszönettel:Enikő

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Enikő! www.meditrex.hu Itt valami féreértés lehet. Ugyanis akut gennyes középfülgyulladással nem végzünk orrmandula műtétet, pláne nem szívogatjuk, inkább gyógyszerrel kigyógyítjuk, és csak utána a műtét, ha valóban szükséges. Amennyiben ez egy szerosus középfülfolyamat, szándékosan nem gyulladást írok, ugyanis ez esetben a középfül folyadéktartalma steril, abban baktérium nincs, szóval ez esetben az orrmandula műtét pár hét alatt lassan megoldja a gondot, megint csak felesleges szivogatni. Üdv: fülészorvos

  • T. Orvostudakozó! Az utobbi pár napban mikor fujom az orrom kicsit véres váladékot fújok. Nem vérzik…

    T. Orvostudakozó!

    Az utobbi pár napban mikor fujom az orrom kicsit véres váladékot fújok. Nem vérzik egyébként csak ha fújom akkor látom ezt. A vérnyomásom (mindig 120 alatt van) rendben van mivel mérem és szedek is rá gyógyszert, megfázva se nem vagyok. Napi 500- 1000mg Béres C vitamint szedek az utóbbi hetekben és 20 Csepp⁄nap Fitominerált az influenza elkerülése miatt mivel a környezetemben többen is betegek voltak és jelenleg is azok.

    Mi lehet ennek az oka azt szeretném kérdezni Öntől?!

    Köszönöm válaszát: Hajni

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Hajni! www.meditrex.hu Sajnos ennyiből semmit nem lehet megállapítani, sok oka lehet, fizikális és kiegészítő műszeres vizsgálatokra van szükség az ok pontos meghatározására. Üdv: fülészorvos

  • Üdvözlöm! Koponya CT voltam és a leletemre ez van írva: a jobb sinus max. Falát vaskosabb 3mm-s lágyrészárnyék…

    Üdvözlöm! Koponya CT voltam és a leletemre ez van írva: a jobb sinus max. Falát vaskosabb 3mm-s lágyrészárnyék keresztezi! Iránydiagnózis: J0100⁄3 sinusitis maxillaris acuta. Válaszát köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.Kérdező! www.meditrex Ez semmit nem ér. Nem véletlen, hogy manapság a ma már nagyobb városokban könnyen elérhető CBCT vizsgálatok kapcsán sem a fogorvosok, sem a fül-orr-gégészek nem kérnek leletezést, mert ők akarják megnézni a felvételt, és a diagnózist a beteg fizikális és kiegészítő műszeres vizsgálata valamit a látott kép alapján állítják fel. Üdv: fülészorvos

  • Felsõ légúti fertõzés okozza az arccsont érzékenységét?

    Üdvözlöm.
    1,5 hónapja kezdődött a problémám.Először büdös szagot éreztem az orromban és az arcüregemben feszítő érzést.Elmentem fogászatra,mert azon az oldalon volt 2 rossz fogam.Először eltávolították a 6 os rágófogam,sajnos nem ment könnyen mert be volt törve és egy ciszta is volt rajta,amivel… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.Kéredző! www.meditrex.hu Ilyen esetekben a legjobb készíttetni egy jó minőségű 3D arckoponya CBCT-t, ezzel megelőzhető az, hogy a fogorvos meg a fül-orr-gégész széttárt kezekkel egymáshoz küldözgesse… Még több

  • Szep napot doktor ur, Par napja elkezdett fajni a torkom, nehezen ment a nyeles, (lazam nem volt,meg…

    Szep napot doktor ur,

    Par napja elkezdett fajni a torkom, nehezen ment a nyeles, (lazam nem volt,meg hoemelkedesem se) majd eszrevettem, hogy feher tuszok is vannak a mandulaimon. Ezutan elmentem orvoshoz, aki belenezett a torkomba, es felirt antibiotikumot.
    Nem vagyok torokfajos, ez eletemben talan a masodik mandulagyulladasom.
    Most 500mg-os cefzilt szedek. (egy nap kettot) Igaz meg van belole harom napra valo, es a torkom mar nem igen faj, csak neha a jobb oldalon, de meg mindig ugyanugy ott vannak a tuszok. ez normalis? vagy antibiotikumot kene valtanom? es , ha igen kb mennyi ido ,mire elmulnak a feher foltok a mandulakrol?

    Felek, nem megfeleloen lesz kikezelve, es emiatt ujra es ujra elo fog jonni a problema...

    Valaszat elore is koszonom!

    Sara

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Sara! www.meditrex.hu Amit Ön lát a mandulákon, az egyáltalán nem biztos, hogy tüsző, ha mégis az akkor nem éppen szerencsés a gyógyszerválasztás, ha azonban ilyen rövid idő alatt elmúlt a torokfájás, akkor az antibiotikum hatékony, nem nagyon kéne váltani. A mandulák felszínén látható dolgokról meg a fül-orr-gégésznek kell véleményt mondania. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor Úr! 4 hete kezdődteka fül panaszaim,ami fülfájás,majd fülfolyással párosult.Fül orr…

    Tisztelt Doktor Úr!
    4 hete kezdődteka fül panaszaim,ami fülfájás,majd fülfolyással párosult.Fül orr gégész szerint perforárlt középfülgyulladást állapítottak meg.Antibiotikum,fülcepp,javulás semmi.
    Felkerestem egy nagyobb városban egy újabb szakembert,aki szerint hallójárat gyulladásom van,ujabb antibiotikum,javulás semmi,váladék gennyes,mintát vettek,ésújra antibiotikum Curamot.Elszedése után vissze mentem,és akkor már a másik fülem is váladékozott.
    A tenyésztés mindkét fülemben gombát mutatott.
    Balban:Aspergillus sp
    Jobban:Candida
    Kaptam rá fülcseppet,gyógyszert.
    Most elmentem egy harmadik orvoshoz,aki szerint égő házra olajat öntöttek,víz helyett,ennyit szólt a kezeléshez,ráadásul mélyen még a fülembe maradt valami vatta vagy valami.
    Mostani orvosom Sumamedet írt,otogutt peroxyd fülcseppet,és ciloxan cseppet.
    Most újra megfázásos panaszaim vannak,állandó orr folyás,vagy dugulás,de legalább a fülem nem fáj.
    Aggódom az aspergillus gomba miat,mert olvastam elég ritka,és a tüdőbe is beterjedhet.Nemtudom miben hihetek,de félek ettől GOMBÁTÓL,NAGYON.Nem igazán vannak tüdő panaszim,és nemtutom szükséges lenne e esetleg más kiegészítő vizsgálat is.
    Aggódom,így őszinte válaszát előre is köszönöm!!
    Tisztelettel:Nikoletta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Nikletta! www.meditrex.hu Már a leírás alapján is látszik, hogy Önt tökéletesen félrediagosztizálták, és félre is kezelték, csak ilyen apróságól látszik, hogy pl. állítólagos hallójáratgyulladásra penicillin, mikor annak kiváltásában igen csak gyakori a Staphylococcus, ami ugye elsöprő többségben penicillin rezisztens, vagy a fülváladék levétel a hallójáratból, ez semmire nem jó, csak arra, hogy Önt összezavarja, sokkal inkább kellett volna mikrobiológiai vizsgálat az orrváladékból, még az első antibiotikum elkezdése előtt. Keressen magának hozzáértő fül-orr-gégészt. Üdv: fülészorvos

  • Üdvözlöm Doktor úr! Szeretnék pár dolgot kérdezni öntől,Bppv-vel szenvedek 8 hónapja lassan,hónapokkal…

    Üdvözlöm Doktor úr!
    Szeretnék pár dolgot kérdezni öntől,Bppv-vel szenvedek 8 hónapja lassan,hónapokkal ezelőtt megpróbáltam az Eplay tornát de annyira elviselhetetlen érzés volt hogy 3 nap után abba hagytam,most megint csinálom de nem igazán javulok,azt a jobbra balra oldalra fekvős-fölfele nézőst csinálom,ezt 5x kellene megcsinálni reggel és este,de én örülök ha 1x össze szedem magam és megtudom csinálni,közbe már kezdek ki lenni idegileg,nem igazán tudom elfogadni hogy ez velem történik és más 8 hónapja keseriti meg az életem.Tudna igy levélben valami jót tanácsolni?Ami még fontos lenne hogy miért lehet az hogy álltalában le van fagyva kezem lábam,amikor eszek vagy wc-n nagydolgozok akkor melegedik be a kezem,ez vérkeringés lehet? Köszönöm szépen válaszát előre is-egy elkeseredett 35 éves ffi.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező! www.meditrex.hu A BPPV nagyon gyakori panasz, lassan jön meg a teljes panaszmentesség, de azért a 8 hónap, az már nem szokványos. Hallottam már olyanról, mikor valakinek a sok évig tartó szédülését oldotta meg egy durva hullámvasút néhány köre, de ez tényleg extremitas, arra azonban rávilágít, hogy a beteg által önállóan végzett Epley manőver miért nem célravezető, sajnos ehhez külső segítség kell, ugyanis ez csak akkor lehet hatékony, ha éppen kiváltja a panaszokat, a betegek azonban meg inkább kerülik a szédülést kiváltó mozdulatokat, ha a "torna" közben jelentkezik, nem is tudják tovább csinálni. Ennyit a BPPV-ről. Nem tudom milyen szinten vizsgálták ki, mert ez elég speciális dolog, de természetesen más okból kialakuló szédülésformák is vannak. Azt sem állítom, hogy olyan nagyos sok, a témában specialista fül-orr-gégész van az országban, de azért valamit lépni kéne ez ügyben. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor úr! 3 napja Fromilid 500-at és köptetőt szedek, amit a háziorvos írt fel tüneteimre.…

    Tisztelt Doktor úr!
    3 napja Fromilid 500-at és köptetőt szedek, amit a háziorvos írt fel tüneteimre. Füleim be vannak dugulva, a fejemben fura nyomásérzés van, lenyelhetetlen gombóc van a torkomban, néha köhögök, és biztos nem szakszerűen írom le, de úgy érzem, mintha az orrom mögött el lenne dugulva, miközben az orromon kapok levegőt. Tegnap és ma is délután aludni szerettem volna, de ha becsuktam a szemem úgy éreztem, hogy akaratlanul mozog a szemem. Ha kinyitom, pár másodpercig még érzem ezt a fura érzést. Rögtön "meggoogleztam" és sok ijesztő betegség mellett mindenhol azt találtam, hogy ez fül-orr-gégészeti, azaz egyensúly-szervi probléma. Szédülés csak kismértékben jön rám, leginkább fekvő helyzetben.
    Elképzelhető, hogy a tünetek alapján tényleg ilyen problémám van? Mit tanácsol látatlanban, mit tegyek? Jó ez a gyógyszer egyáltalán? Vagy azonnal menjek az fül-orr-gégészeti ügyeletre? Ha nem múlik, hétfőn természetesen az első dolgom a szakrendelő felkeresése lesz, de addig is örülnék - lehetőleg megnyugtató válaszára.
    Köszönettel:
    Bianka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Bianka! www.meditrex.hu Ha 3 nap alatt semmit nem használt az antibiotikum, akkor nem érdemes tovább szedni, mondjuk én biztos nem írtam volna ezt a gyógyszert. A fekvő helyzeti szédülés, ha közvetlen lefekvés után van, az egy BPPV, felső légúti fertőzésekkel gyakran ötvöződik, ez majd lassan magától elmúlik, de a felső légúti fertőzést ki kell kezelni. Üdv: fülészorvos

  • Elnézést,azt kihagytam,hogy az egyik orvos szerint horizontális nistagmusom van,rá is írta a papìromra,de…

    Elnézést,azt kihagytam,hogy az egyik orvos szerint horizontális nistagmusom van,rá is írta a papìromra,de a neurológusom szerint egyáltalán nincs.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Na akkor méginkább gyanús BPPV-re. Üdv: fülészorvos www.meditrex.hu

  • Fülkürthurut vagy vestibularis neuronitis okozza a szédülést?

    Üdvözlöm!30 éves fiatal nő vagyok.Az alábbi problémával fordulok önhöz.Másfél hónappal ezelött volt egy ártalmatlannak tűnő megfázásom.Pár nap múlva reggel elkezdtem imbolyogni,szédelegni,úgy éreztem,hogy a bal oldalról jövő ingereket nehezen érzem,belassultam.Ez az érzés azóta is tart,több mint egy… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Zs! Szerencsére a szédelgéses panaszok mögött extrém ritka a vestibularis neuronitis, annál jóval gyakoribb a BPPV, a jóidulatú, rohamszerű, helyzetváltozásra provokálódó szédülés. És valóban nagyon… Még több

  • A hölgy orrdugulás miatt nem kap levegőt, fül-orr-gégésznél még nem járt

    Kedves Doktor úr!

    29 éves hölgy vagyok. Eddig soha nem volt dolgom fül-orr gégész szakorvossal. Körülbelül 2 hete vettem észre,hogy az orrom folyamatosan bedugul, levegőt nehezen kapok. Ha kifújom az orrom,legtöbbször vért találok a zsebkendőben,ami hol alvadt,hol friss. 2 napja határozottan… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Erika! www.meditrex.hu Nem, nem ajánlott a lohasztó orrspray⁄orrcsepp, mert csak tovább fokozhatja a panaszokat és káros az orrnyálkahártyára, sajnos, ha nem kap levegőt az orrán, úgyis használni… Még több

  • Stressz vagy rák okozza a torokban jelentkezõ gombócérzést?

    Tisztelt Doktor Úr! Kb. 5 hónapja érzek a torkomban gombóc szerűséget.Egyébként nem is gombócnak mondanám,inkább olyan,mintha le lenne szűkülve a torkom.Van,hogy alig érzem,de előfordul,hogy szinte öklendeznem kell tőle.Háziorvos elküldött mellkas röntgenre és nyelési próbára,egyik vizsgálat sem mutatott… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.Kérdező! www.meditrex.hu Akár reflux is lehet, a stressz idegeskedés, az egyébként felesleges és indokolatlan ráktól való félelem, ezek mind csak rontanak a panaszokon. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor Úr! Megdöbbenve vettem észre, - mivel fáj a torkom, gondoltam megnézem, mi odabent…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Megdöbbenve vettem észre, - mivel fáj a torkom, gondoltam megnézem, mi odabent a helyzet- a nyelvcsapomon egy szinte függőleges, alulról felfutó sötétebb vonalat. Először azt hittem, hogy ér van kidagadva.
    Aztán egyszerre megláttam, hogy ketté van válva, alulról kb az 1⁄3-ig, szimmetrikusan, kétfelé is mozgatható ( amúgy leér a nyelvemig a nyelvcsapom) Ez eddig ha szét lett volna válva szerintem feltűnt volna .
    Ez normális dolog?
    A képeken a nyelvcsap egybefüggőnek látszik.

    Köszönettel: Pocok

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Pocok! www.meditrex.hu A nyelvcsap hasadtsága nem olyan ritka mint gondolnánk, ilyen értelemben a szájpad-ajakhasadékhoz hasonlóan ez egy fejlődési rendellenessség, természetesen előbbiekhez képest banalis dolog, teendőt nem igényel. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor úr! Már egy hónapja piros pöttyös a torkom.És nem fáj. Mikor még ilyen lett akkor még…

    Tisztelt Doktor úr!
    Már egy hónapja piros pöttyös a torkom.És nem fáj.
    Mikor még ilyen lett akkor még fájt,de most már egy hónapja nem fáj ,de mégis piros és tele van pöttyökkel.Miért nem múlik el?
    Előre is köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T. Kérdező! www.meditrex.hu Streptoccus fertőzés jele is lehet, mindenképpen fül-orr-gégészre tartozik a diagnózis és kezelés. Üdv: fülészorvos