A betegek kérdései (3989)

  • Légúti fertőzések és torokban lévő gennyes gyulladásra kapott antibiotikumok

    Kedves Dr.-Úr!

    Másfél-2 havonta vannak felső léguti megbetegedéseim. Jelenleg is fáj öt napja a torkom. Gennyes orrváladék távozik és be vannak dugulva a füleim. A bal fülem pedig recseg ropog, surrog a szívdobogás ütemében. Vizsgálgatnak, de nem sokra mennek velem. Egész évben csorog… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Krisztina!

    www.meditrex.hu Lehet reflux is, akkor pedig hiába a sok, a felső légúti fertőzés kikezelése célzattal adott antibiotikum. Üdv: fülészorvos

  • Kedves Dr. Lehet butaság amit kérdezek de az lehet hogy tegnap véletlenül beszippanthattam a nokedli…

    Kedves Dr.
    Lehet butaság amit kérdezek de az lehet hogy tegnap véletlenül beszippanthattam a nokedli mert akkor nem köhögtem meg semmi viszont gondolatban ott motoszkál és akkor elkezdem nézni a légzést stb Interneten meg annyi mindent írnak és szeretnék valami szakértőt megkérdezni.
    Köszönettel Tamás

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Tamás!

    www.meditrex.hu Ha a légutakba került volna akár milyen kicsi ételdarab, akkor lett volna köhögés is. Üdv: fülészorvos

  • Kedves Doktorur, nekem az orrom egyik fele allandoan bevan gudulva,mitol lehet az?Esetleg hasznalhatok…

    Kedves Doktorur, nekem az orrom egyik fele allandoan bevan gudulva,mitol lehet az?Esetleg hasznalhatok ra valami orr speyt?Es milyen fajtat lehet? En szerbiai vagyok,udv Lila

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Lila!

    www.meditrex.hu Ennyiből nem lehet az okot meghatározni. Ha pedig nincs korrekt diagnózis, akkor nincs korrekt kezelés sem. Üdv fülészorvos

  • Tisztelt Doktor Úr! Pár napja zavaró recsegő, pattogó hangot hallok a bal fülemben amikor ásítok (mintha…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Pár napja zavaró recsegő, pattogó hangot hallok a bal fülemben amikor ásítok (mintha valaki összegyűrne egy nylon zacskót), illetve - bocsánat, hogy kissé profán vagyok -, de ha csukott szájjal böfögök, illetve ha csuklom.
    Alapvetően más panaszom nincs, nem érzem, hogy rosszabbul hallanék azon az oldalon, fájdalmam sincs, viszont megfázva sem voltam mostanában, ezért aggaszt a dolog kicsit, hogy szinte a semmiből jött és természetesen zavaró maga a jelenség is.
    Érdekelne, hogy Ön mit tanácsol, mi lehet ez a dolog illetve mennyire lehet sürgős felkeresnem egy orvost? Sajnos az ünnepek közeledtével időhiányban szenvedek és gondolom szabad időpontot is nehéz már ilyenkor kapni.

    Köszönettel várom válaszát:
    Gergely

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Gergely!

    wwwl.meditrex.hu Ez még mindig ugyanaz a probléma, amíről két nappal korábban írt. ( asszimetrikus mandula ) Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor úr! 3 napja ébredés után elkezdett zúgni a jobb fülem,azóta nem múlik. Emellé társult,hogy…

    Tisztelt Doktor úr!
    3 napja ébredés után elkezdett zúgni a jobb fülem,azóta nem múlik. Emellé társult,hogy esténként lefekvés után ,,hallom a pulzusom’’. Elküldtek röntgenre ami meszesedést,kopást mutatott a nyakamban és napi fél nebibeta tablettát szedek enyhe magas vérnyomásra. Ön szerint mi okozhatja a zúgást?
    Válaszát elöre is köszönöm!
    Egy 33 éves nő

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu Ennyiből az okot nem lehet meghatározni, ha marad a zúgás úgyis mindent meg fog tenni az alapos kivizsgálás ügyében, a fülzúgások hátterében mindenesetre a nyaki mozgásszervi problémák gyakori oki tényezők. Üdv: fülészorvos

  • Fül-gégészeti leletem negatív, mitõl hallhatom a szívdobogásomat?

    Kedves Doktor Úr!

    68 éves vagyok, magas vérnyomásomra szedek gyógyszert és egy laza nyugtatót. Kb. 3 hete "Fülembe hallom még az üstdobot!" vagyis a szívdobogásom pulzál a fülemben, de zavaró, idegesítő, főként este és reggel. Napközben talán kevésbé figyelek rá, a zajok is jobban… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu Egy kicsit azért alaposabb fül-orr-gégészet lenne helyénvaló, műszeres mérésekkel, audiológiával. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Dr.Úr! A kislányom szeptemberben kezdte először az ovit azóta folyamatosan mondhatni úgy hogy…

    Tisztelt Dr.Úr! A kislányom szeptemberben kezdte először az ovit azóta folyamatosan mondhatni úgy hogy non-stop folyik az orra, be van dugulva, éjszaka vagyis alvás közben elég intenzíven horkol. Állandóan szívatgatni kell a váladéktól. Most kb. 2 hete már köhög is. A köhögése felszakad, nem száraz köhögés. Nem tudom mit csináljak, de nagyon sajnálom az állandó orrbedugulás miatt, alig kap levegőt, a száján veszi. Keressünk fel orr-fül-gégészt vagy orrmandula műtét lenne javasolt??

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu Úgy tűnik ez egy orrmandula gyulladás, ami ha továbbra is kezelelken marad, akkor tavaszra borítékolható az orrmandula műtét. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor Úr! 1 hete diagnotizaltak nalam micoplazmat vérben. erre kaptam egy hetig antibiotikumot.…

    Tisztelt Doktor Úr! 1 hete diagnotizaltak nalam micoplazmat vérben. erre kaptam egy hetig antibiotikumot. Előtte is volt szaraz köhogesem amely lázzal párosult, arra is kaptam antibiotikumot amitől igazából "meggyógyultam", viszont a köhögés maradt… csak 1 hete tudjuk, hogy volt kismennyisegben micoplazma a verembe. megszakitasokkal 3 hete szedtem antibiotikumot és meg mindig tart a kohoges. Most ujabb vérvétel törtent, valamint törlet az orrbol és a torokbol. Csutortokon lesz eredmény, aztmondta a kezelőorvosom, hogy esetleg majd még tudüröntgen is szóbajöhet. Ahogy hallgatta a tudomet aztmondt. hogy tiszta. Viszont most aggodom, nehogy valami komolyabb baj legyen, pl. tüdőrák. Attól nagyon félek. Ma pedig arra ébredtem, hogy fáj a torkom⁄mandulám. Apró fehér pötty is van a mandulám felszínén. Egész nap kicsit gyengének érzem magamat és folyamatosan emelkedik a lázam. 30 perce 37,8 fokos lázat mértem most azonban érdekes, de csak 37,1 fokot... Lázcsillapitót pedig nem használtam.
    Az ádámcsutkám alatt érzem az ingert amely köhögtet.. Ön szerint van okom aggódni? Várom megtisztelő válaszát!

    26 éves

    József

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves József!

    www.meditrex.hu A mycoplazma nem mutatható ki az orr-torokváladék egyszerű mikrobiológiai vizsgálatával, más, elsősorban gennykeltő baktérium azonban igen. A negativ eredmény persze nem jelenti a kórokozók kizárást, meglévő sőt erősödő panaszok és tünetek mellett. Üdv: fülészorvos

  • Én írtam előbb a szédülés⁄idegi hallásvesztés diagnózissal. Elnézést, azt elfelejtettem említeni, hogy…

    Én írtam előbb a szédülés⁄idegi hallásvesztés diagnózissal. Elnézést, azt elfelejtettem említeni, hogy 25 éves nő vagyok.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu Annál inkább vonatkozik Önre, amit írtam. Üdv: fülészorvos

  • Az idegi hallásvesztés neurológia kezelése

    Kedves Doktor úr!

    Ma reggel arra ébredtem, hogy iszonyatosan szédülök, forgott velem a világ, hányingerem is volt. Már hetek óta fejfájásom van, de gyógyszertől el szokott múlni. Mikor a szédülés elmúlt, elmentem a háziorvosomhoz, aki beutalt a fül-orr-gégészetre. Itt megvizsgáltak, tympanometria… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu Szerintem a szédülése jóindulatú, rohamszerűen jelentkező, helyzetváltozásra provokálódó szédülésforma, ami pár héten belül mérséklődik,majd elmúlik. A halláscsökkenés… Még több

  • udvozletem doktorur,ahogyan mozgatom az orromat le fel akkor az egyk felen erzem hogy mindha benne lenne…

    udvozletem doktorur,ahogyan mozgatom az orromat le fel akkor az egyk felen erzem hogy mindha benne lenne valami,mi lehet az?Es elva dugulva surun az a fele?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu Kérdés, hogy rövid távú, vagy régen fennálló panaszról van szó, mert a két eset egymástól teljesen különbözik kivizsgálás és kezelés szintjén is. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor Úr! Válaszára reagálva:nem a kérdésemre válaszolt,pl tantum verdét használhatok e? A…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Válaszára reagálva:nem a kérdésemre válaszolt,pl tantum verdét használhatok e?

    A magánorvossal kapcsolatba csak annyit fűznék hozzá,hogy ez nem válaz.Vagy talán maszekba okosabbak az orvosok?nekem nincs pénzem magánba menni,ebből a kevés pénzemből.De elég elszomoritó hogy az orvos nem úgy áll a beteghez egy szakrendelésen,de maszekba már tud segíteni??!!
    Köszönöm:Barbi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Barbi!

    www.meditrex.hu Igen, tökéletesen egyetértek Önnel, ez rám szerencsére nem vonatkozhat, lévén kizárólag magánorvos. Olyan valóban nincs, hogy valaki délelőtt az SZTK-ban goromba, két perc alatt kidobó, szalmailag is alkalmatlannak tűnő orvosként "aprítja" a betegeket, délután pedig ugyanez az ember nyájas, alapos, a szakma csúcsát mutató magánorvos. Egyébként ismerek olyan orvost, sajnos nem az Ön problémájában illetékest, aki a weblapján az SZTK-s és magán rendelését is feltünteti, a beteg választ hova szeretne menni, tudomásul véve, hogy az SZTK-ban esetlegesen várni kell és rövidebb idő is jut rá, de egyébként ugyanazzal az orvossal találkozik mind a két rendelésen, már ami ez emberi hozzáállást és szakmai munkát illeti. Ami a kérdését illeti, én magánorvos vagyok, nem kuruzsló, ha valaki "paramedicinális" szerek ügyében kérdez, erre orvosként nem tudok válaszolni, ha valaki ilyet burkolt reklámozásnak tűnően próbál az én szakmai oldalamra "becsempészni" ( csodavitaminok, csoda orrszívok, Prötz kezelés stb.stb....) akkor én már a kérdést sem engedem közzétételre. Sajnos a reflux kezelése nem egyszerű dolog, pedig népbetegség, a tapasztalat szerint a közfinanszírozott ellátásban nem nagyon boldogulnak vele, a fül-orr-gégészet pedig tulajdonképpen határterület, csak azért kénytelenek vele foglalkozni a fül-orr-gégészek, mert nagyon sok esetben csak és kizárólag felső légúti tüneteket és panaszokat okoz. Üdv: fülészorvos

  • Az orrnyálkahártya duzzanat és a váladékcsorgás a reflux tünetei?

    Jó Napot!
    Az ambuláns lapon a következő áll:
    2 éve a torkán váladék csorog, orra folyik és el van dugulva.OmÜ CT a bal sin.max-ban retentiós cystat a jobb sin.max-ban kis polypoid nyálkahártyaduzzanatot írt le. Garatváladékból Staphylococcus aureus tesnyészett ki. Allergia vizsgálat a… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!
    www.meditrex.hu
    A műtéti leírás tartalmaz FESS-nek megfelelő momentumokat, de persze mást is. Azt tanácsolom Önnek, hogy egy kontroll célú arckoponya CBCT-t mindenképpen… Még több

  • Kedves Doktor Úr! Otosclerózis miatt műtötték a jobb fülemet 2002-ben érdeklődnék hogy MRI vizsgálatra…

    Kedves Doktor Úr!
    Otosclerózis miatt műtötték a jobb fülemet 2002-ben érdeklődnék hogy MRI vizsgálatra mehetek e a zárójelentésen nincs rajta a protézis anyaga.Ennyit tudok róla: a műtétkor beültetett protézis : piston Smith and Nephew típusú volt.

    Köszönettel:
    Cz.K.É.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Cz K É!

    www.meditrex.hu EZ csak a gyártó cég neve, sokféle protézis létezik, titán és más anyagok mellett valóban rozsdamentes orvosi acél is lehet, véleményem szerint abban az esetben, ha ez mágnesezhető, a piciny tömeg miatt nem okozhat problémát az MR, mindenesetre a végső engedélyt a műtétet végző fül-orr-gégész adja meg. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor Úr! Hosszú évek óta mindig orrcseppet kell használnom, mert különben nem kapok levegőt.…

    Tisztelt Doktor Úr!


    Hosszú évek óta mindig orrcseppet kell használnom, mert különben nem kapok levegőt. Orrsövény ferdülésem volt, meg is műtöttek kb. 10 éve, átmenetileg jobb lett, de aztán megint eldugult az orrom és rászoktam a cseppekre. Néhány nap alatt elfogy egy.
    Ön szerint lehetséges valamilyen módon leszokni erről? Vagy már visszífordíthatatlan a dolog? előre is köszönöm válaszát! János

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves János!

    www.meditrex.hu Igen van megoldás, hátra kell kötni az Ön kezét. Ha ez nem annyira szimpatikus, akkor a kivizsgálás kezdő lépéseként egy jó minőségű 3D arckoponya CBCT-t csináltasson, azon remélhetőleg látható, hogy az előző "elkövető" milyen munkát végzett, kell-e esetleg valami kiegészítés a műtéti beavatkozás ügyében. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor Úr! Tanácsát szeretném kérni.Béres cseppet,c-vitamint,d-vitamint szedek,mégis havonta…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Tanácsát szeretném kérni.Béres cseppet,c-vitamint,d-vitamint szedek,mégis havonta leterìt egy torokvírus vagy valami felsőlégúti nyavalya.Manduláim megvannak,de azokkal sosem volt gondom.
    Mit tehetnék még az immunrendszerem erősÍtésére,mert ez már a munkahelyemen is kellemetlen.
    Vagy kellene valami kivizsgálás?
    Köszönöm,Kata

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kata!

    www.meditrex.hu Biztos, hogy kellene kivizsgálás. Üdv: fülészorvos

  • A torokgyulladás oka a nyirokcsomó duzzanat

    Tisztelt DoktorÚr!3 éve tudok a reflux betegségemről melyre gyógyszert szedek.Amikor kiderült előtte 3 hétig tartó torokgyulladásom volt és már azóta is többször előfordult,hogy ha olyan ételt ettem ami fokozta a savtermelést akkor fájogatott a torkom.Most is 2 napja fáj a torkom,erősen vörös,nyeléskor… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Zsuzsa!

    www.meditrex.hu Nem, önmagában a reflux nem jár nyaki reaktív nyirokcsomó duzzanattal, viszont szövődhet felső légúti gyulladással, sok esetben pontosan ezért van szükség… Még több

  • Üdvözlöm! Már kb egy éve érzek valami furát a torkomban. Van hogy gömnek érzem ha nyelek,van hogy mintha…

    Üdvözlöm! Már kb egy éve érzek valami furát a torkomban. Van hogy gömnek érzem ha nyelek,van hogy mintha egy csomó nyál akadt volna ott és nem tudom lenyelni és sokszor úgy érzem megfuladok tőle. Voltam orvoshoz,de nem látott semmit. Mi lehet velem? Köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu Talán reflux, nem biztos, hogy az vagy csak az, pontosítani csak vizsgálattal lehet. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor Úr, Már régebben történt, hogy (úgy emlékszem) rosszul nyeltem le egy kenyérhéjat, azóta…

    Tisztelt Doktor Úr,
    Már régebben történt, hogy (úgy emlékszem) rosszul nyeltem le egy kenyérhéjat, azóta problémáim vannak a hangszálaimmal. Éneklés után, vagy ha esetleg kiabálni kell bereked a hangom. Olyankor enyhe fájdalmat érzek a torkom és a fülem közt (a bal oldalon), mintha valami begyulladna. Voltam kivizsgáláson, de nem állapítottak meg semmilyen eltérést, viszont a probléma azóta is létezik.
    Mi okozhatja ezt a kellemetlenséget?
    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu Lehet akár reflux is. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor Úr! Kislányom 3 és fél éves, és minkét fülében savós középfülgyulladást állapított…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Kislányom 3 és fél éves, és minkét fülében savós középfülgyulladást állapított meg 3 fül-orr-gégész, és műtétet javasoltak (fülfelszúrás+tubus és orrmandula kivétele).
    A válaszuk: a dobhártya mögött folyadék van (nem gennyes), ezért „legalább a fülét menteni kell” tubus behelyezésével, de legjobb, ha az orrmandulát is kiveszik egy lépésben (altatásban).

    Eddig kapott egy 5 napos (10 napig akarták) Cefzil-t (2x5ml adagban), de a 3.-4. napon napi 3-4 hasmenése lett (probiotikum adagolása mellett is).
    Nem rajongunk az antibiotikumért, főleg ha még napi többszöri hasmenés is járul hozzá és lehet hogy nem is hatékony. Napi 3x fülmelegítés (melegítős sapkával 2x, du. infra 8-10 perc). Kontrollra visszamenve a helyzet változatlan (továbbra is B típusú), a válasz ismét a fent ismertetett. Bár a műszeres vizsgálati eredmény nem mutatott változást, az észrevehető, hogy a gyermek hallása javult. Hallja a normál beszédet és a suttogást is, de a távolabbi zajokat (pl. a szobából a távolabb lévő bejárati ajtó nyitását) még mindig nem.

    Az óvoda kezdetéig (több mint 3 évig) semmi gond nem volt, evett mindent, beteg sem volt. Egyfolytában ezen vívódunk, hogy menjünk e műtétre (az összes kockázatával együtt), beleértve, hogy nem biztos, hogy megoldódik a gond, vagy hagyjuk így, és kockáztassuk meg, hogy károsodhat a hallása, miközben az általunk felkeresett orvosok (nem túl bizalomgerjesztően) a műtétet javasolták?

    Kb. negyed éve lehet már a dobhártya mögött a folyadék, tényleg okozhat e maradó halláskárosodást?, ha igen mennyi idő után? elég lehet a gyógyuláshoz az infra lámpa napi 3 x 8-10perc+sosvizes orrspray, vagy még antibiotikum is kellene? Mi lehet a jó döntés ebben a helyzetben?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu Igen, okozhat károsodást, pontos időtartam erre nem meghatározható, nem egy-két hét, sőt nem egy-két hónap, néha évek. Üdv: fülészorvos