A betegek kérdései (3946)

  • Kedves Doktor Ur , A problèmám a következö, a nyelvem alatt a foginnyemen megjelent egy picike köszerü…

    Kedves Doktor Ur ,

    A problèmám a következö, a nyelvem alatt a foginnyemen megjelent egy picike köszerü valami a bör alatt Amit a nyelvemmel ide oda tologathatok, nem fáj Bàrmi néha érzem..
    Kicsit nagyobb is lett egy pàr hete.
    A kérdésem az lenne mi lehet ez, hogy lehet e nyàlkö vagy hasonlò..

    Vàlaszàt elöre is köszönöm!

    Üdvözlettel Pema

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Pema!

    www.meditrex.hu Már egy hónapja válaszoltam ugyanerre a kérdésre. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor Ur! Elnezeset kerem az ekezetek hianyaert, Nemetorszagbol irok es nem allitottam at…

    Tisztelt Doktor Ur!

    Elnezeset kerem az ekezetek hianyaert, Nemetorszagbol irok es nem allitottam at a ferjem billentyüzetet...
    Kislanyunk 2014 januarjaban született, hamarosan 11 honapos lesz. Hatodik hete küzd egy virusos megfazassal, ami a füleire is rahuzodott. 10 napos Cefuhexal-antibiotikumkura sem javitott a helyzeten.
    Jelenleg "csak" höemelkedese van delutanonkent, de mint emlitettem, mar hetek ota. Ezenkivül idönkent fülfajas jelentkezik, az orrabol pedig deleöttönkent sürü valadekot szivok le nagy menniysegben. Delutan az orra többnyire tiszta, inkabb a torkan hallani, hogy folyamatosan tele van takonnyal a gyerek.
    Voltunk fülorrgegesznel, aki tovabbi ket het varakozasi idöt javasolt, azt mondta, a gyerek fülei egyelöre csak rozsaszinek, es komoly folyadekot sem lat. Azt mondta, ha ket het mulva sem javul a helyzet meg kell fontolni egy enyhe altatasban vegrehajtando beavatkozast, aminek soran egy nehany millimeteres femgyürüt helyeznek el a fül szellöztetesenek erdekeben, mivel hosszu tavu problema hallaskarosodashoz vezethet, ami a mi gyerekünk eseteben komoly gond lehet, hiszen meg nem tanult meg beszelni.
    Kerdesem a következö: ez az eljaras ugyan a fül felszurasanak kevesbe agressziv alternativajakent kerül "eladasra", de megis invaziv beavatkozas, ami szabad utat letesit a közepfülhöz. A kesöbbiekben ez megkönnyiti a bakterialis fertözesek kialakulasat, nem?
    Abban szeretnek tanacsot kapni, hogy hogyan erdemes merlegelni: meddig szabad halogatni a dolgot anelkül, hogy hallaskarosodast kockaztatnank?

    Elöre is köszönöm valaszat!
    Dr. Rusznyak Anna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Rusznyak Anna!

    Na úgy látom az "angolkór" már lassan németországot is eléri. Arról van szó, hogy mi magánorvosok pár éve észleljük, hogy a London és környékén dolgozó magyarok már a legkisebb egészségügyi probléma esetén is, megismerve az ottani rendszer, a helyi GP-k által biztosított alapellátás színvonalát, tömegével utaznak haza, hogy magyar biztosítás híján ez egyébként EU viszonylatban fillérekért dolgozó magyar magánorvosokkal gyógyíttassák magukat. Én úgy látom akik a gyerekét kezelik, nem állnak a helyzet magaslatán. A felírt gyógyszer a magyarországi Zinnathoz vagy cefzilhez hasonló, én a magam részéről ennek a korcsoportnak nem annyira szoktam ezt írni, ennek pedig jó oka, van, a legpontosabb kezelést az orrváladék minta mikrobiológiai tenyésztése után célzottan lehet kivitelezni. Ehelyett Önöknek azonnal műtétet javasolnak, és itt rögtön felejtsük el az "enyhe" altatást, ilyen nincs. Amit be akarnak tenni a fülbe, azt ventillációs tubusnak hívják, szilikonból készült is lehet, de valóban készülhet szövetbarát fémből is, leggyakrabban aranyból. A tubusokkal történő zsonglőrködést, ami a szülő és a gyermek számára is inkább nyűglődés, már számos alkalommal leírtam, rengeteg gond van vele, eldugul, kiesik, beesik a dobüregbe stb.stb, és nem pótolja a korrekt konzervatív és egyéb műtéti kezeléseket ( orrmandula⁄torokmandula műtét ). A várakozás egyébként nem butaság, a dobüregben lévő folyadék, amit persze nem szemmel történő vizsgálattal, hanem műszeresen szükséges mérni és bizonyítani, szóval a folyadék abszolút steril, az antibiotikumot nem arra adjuk, a fül helyreállása a felső légúti hurutot követő pár héten belül várható, ha azonban a felső légúti fertőzés nincs kikezelve, akkor már csak a nyárias idő beköszöntében lehet reménykedni. És itt a válasz az utolsó kérdésre, nyáron ezek a problémák eltűnnek, ugyanis vagy meggyógyulnak a gyerekek, vagy a szülő végre elhiszi, hogy szükséges a mandulaműtét. Én azt szoktam mondani, ha egy ilyen fülprobléma ( méréssel igazolva ) mind a négy évszakba belekóstol, akkor bizony már nagy a veszély a krónikus, csak fülműtéttel⁄műtétekkel kezelhető fülbetegségre. Az Önök esetében azonban a beszédfejlődés szempontjából kritikus időszakról van szó, itt nem lehet hosszú hónapokat várni, akkor sem, ha azalatt még nem megy tönkre a középfül. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Dr úr!A panaszom a következő. Égő érzes a szájban állandó torokfájás rekedség este már alig…

    Tisztelt Dr úr!A panaszom a következő. Égő érzes a szájban állandó torokfájás rekedség este már alig van hangom.Reflux vizsgalat negativ felmaródás nincsen a nyelőcsőben. Lehet gégészeti probléma. válaszát előre is köszönöm:Andrea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Andrea!

    www.meditrex.hu Persze, hogy lehet gégészeti probléma és akár reflux is, pláne annak ismeretében, hogy olyan, hogy reflux vizsgálat, ami kizárja a refluxot, ilyen nem létezik, panaszai pedig elég egyértelműek. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt doktor t! Nagyon sokat fáj a fejem bal oldalon és a fülem alatt is. Voltam koponya ct-n, mr…

    Tisztelt doktor t! Nagyon sokat fáj a fejem bal oldalon és a fülem alatt is. Voltam koponya ct-n, mr -én ami negatív. Az szeretném kérdezni hogy érdemes lenne élményem fülészetre. Köszönöm. Schné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Schné!

    www.meditrex.hu Mindenképpen érdemes, a radiológiai vizsgálatok eredményét csak a szakorvosi klinikai vizsgálat részeként szabad értelmezni, önmagában nem. Üdv: fülészorvos

  • Üdvözölöm!
    Az lenne a problémám,hogy dugul a fülem. Nem tudom mennyire van jelentősége de kb 3 éve megsértettem,fültisztítás közbe,akkor bedugult úgy egy 1 hétre. Azóta néha bedugul majd ki. Most kb 2 hete éjszaka ha lefekszem,bedugul,megnyomom kattan egyet és kidugul,aztán ismét be,egész éjszaka… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu Keressen fel inkább egy fül-orr-gégészt, krónikus fülkürt hurut, de akár mélyre került fülzsír is lehet, vizsgálat nélkül minden csak találgatás. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Dr. Németh Tamás! Pár napja lettem figyelmes, hogy olyan hangot hallok jobb fülemben, mint…

    Tisztelt Dr. Németh Tamás!

    Pár napja lettem figyelmes, hogy olyan hangot hallok jobb fülemben, mint ha épp egy tücsök ciripelne, vagy valami frekvenciás hangot hallanék. Elég nehéz meghatározni. Hallás problémám nincs. Fülemmel még nem volt. Bár a hangokra különösen érzékeny vagyok. Amit mások normálisnak hallanak én viszonylag hangosnak, több egyszerre szóló hangból ki tudom választani a leghalkabb hangot is akár.Nem tudom mi okozhat ilyen hangok hallását.

    Köszönöm szépen válaszát!

    Üdv,

    B.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves B!

    www.meditrex.hu Audiológiai műszeres mérések szükségesek. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor Úr!
    Köszönöm válaszát! Szeretném tudni, hogy a korábban vázolt hallásproblémámra ezek szerint van-e valami gyógyítási lehetőség? Egyfelől a magas frekvenciájú hangokat mivel nem hallom érdemes-e hallókészüléket viselni, illetve a beszédértés vonatkozásában van-e valamilyen gyógymód?… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu Az orr-orrmelléküregek tartós panaszainál a 3D arckoponya CBCT készítése a legcélszerűbb, a leírása alapján semmi konkrétat nem tudok mondani az ÖN esetére,… Még több

  • Tisztel Doktor Úr, 29 éves férfi vagyok. Torokfájással küszködök, a fájdalmat a torkom bal oldalán középen…

    Tisztel Doktor Úr,


    29 éves férfi vagyok. Torokfájással küszködök, a fájdalmat a torkom bal oldalán
    középen érzem egyszerű nyeléskor de időszakosan előfordul hogy nem érzem. Evés közben nem érezhető a fájdalom. Tapintásra közvetlen a gégém mellett az ütőerem közelében duzzanatot érzek mely enyhén érzékeny nyomásra. Nyirokcsomók normálisnak tűnnek tapintásra. Lázam nincs. Angliában élek. Körülményes orvoshoz mennem, mert az a szokás hogy ilyen esetben körülbelül egy héttel későbbre adnak időpontot. Addig én pedig nem szeretnék várni. A leírtakból megtudná-e mondani mi lehet a probléma, van-e okom aggódásra úgy értem lehetnek-e a leírtak komolyabb probléma tünetei? Esetleg van-e gyógyszer vagy bármi amit itt megkaphatok a gyógyszertárban orvosi recept nélkül. Előre köszönöm megtisztelő válaszát.

    Tisztelettel, Richárd

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Richárd!

    www.meditrex.hu
    Nem sajnos ennyiből semmit nem lehet megállapítani. Gyógyszert csak korrekt diagnózis alapján lehet elindítani, különben a gyógyszer káros is lehet. Az Angliában dolgozók tömegei szembesülnek az ottani alapellátás színvonalával, tömegek utaznak haza egészségügyi problémáikkal, mert itthon a magánorvosi ellátás még mindig fillérekbe kerül a kintihez képest. Üdv: fülészorvos

  • Kedves Doktor Úr! Először is szeretném megköszönni gyors és kielégítő válaszát múlt heti kérdéseimre! Azóta…

    Kedves Doktor Úr!

    Először is szeretném megköszönni gyors és kielégítő válaszát múlt heti kérdéseimre!
    Azóta kiderült, hogy a hirtelen halláscsökkenésem hátterében sajnos idegi okok szerepelnek (hagyományos hallásvizsgálat, BERA).
    El is kezdődött az azonnali infúziós terápia (a tünetek megjelenése utáni egy héten belül), aminek most a nyolcadik napján járok, sajnos semmi eredménnyel. Most már napi 5 ampulla Trental csorog le. Azt mondták, hogy a 10. napig van értelme folytatni ezt a kezelést. Ha a 10. nap végére sem javul a helyzet, van értelme még reménykedni, illetve milyen más terápia létezik még, amit ezen túl javasolni tudna?
    Spontán gyógyulásra esetleg van még esély?

    Köszönettel:
    Borabarka (38)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Borabarka!
    www.meditrex.hu
    Sajnos nem tudok ennél többet én sem mondani, reménykedni kell az infúziós kezelésben. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor Úr 31 éves férfi vagyok. Kb. egy hete elkezdett fájni a torkom. Főleg bal oldalon,a…

    Tisztelt Doktor Úr

    31 éves férfi vagyok. Kb. egy hete elkezdett fájni a torkom. Főleg bal oldalon,a gége fölött érzek égető, szúró jellegű fájdalmat nyelés (evés) vagy ásítás közben. Különösen akkor, ha száraz, kemény dolgokat eszek. Orrfolyás, köhögés azóta sincs, csak enyhe elesettséget, fejfájást, halláscsökkenést, orrdugulást, füldugulás, tapasztalok. Másfél éve mandulaműtétem volt (a szövettani vizsgálat krónikus mandulagyulladást állapított meg), mert gyerekkorom óta visszatérő torokproblémáim voltak. 10 éves koromban az orrmanduláimat is ki kellett venni. Ön szerint pihenjek még pár napot az ágyban, vagy komolyabb dolog lehet a háttérben? Máskor 1-2 nap után megindul az orrfolyás, most semmi. Évekig dohányoztam, kb. 1 éve raktam le a cigit. Ilyenkor az ember rögtön a legrosszabbra gondol...

    Válaszát előre is köszönöm
    Tamás

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Tamás!

    www.meditrex.hu Szerintem még egy-két napot érdemes várni a spontán gyógyulással, után érdemes lenne fül-orr-gégésszel megvizsgáltatni magát, felső légút fertőzés biztosan tényező ebben. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Dr.Úr! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz,hogy krónikus orrmelléküregyulladásom van a röntgen…

    Tisztelt Dr.Úr!
    Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz,hogy krónikus orrmelléküregyulladásom van a röntgen szerint.Ilyenkor milyen kezelést szoktak alkalmazni?Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu A sima rtg már ebben a műfajban elavult. A diagnózis csak a klinikai képpel és a panaszok részletes kikérdezésével együtt állapítható csak meg, akut esetben sima ultrahang elég, krónikus esetben 3D arckoponya CBCT szükséges, ennek hiányában esetleges műtéti beavatkozás sem végezhető. Üdv: fülészorvos

  • Kedved Doktornő! Én azért irok mert nekem valami okozza az arcüreggyulladásomat, nem tudom talán a fogammal…

    Kedved Doktornő!
    Én azért irok mert nekem valami okozza az arcüreggyulladásomat, nem tudom talán a fogammal van valami, de most úgy döntöttem hogy megcsináltatok egy 3D CBCT-t.Gondolom ezt egy asszisztens megcsinálja valamelyk fogászati centrumban.
    A kérdésem az lenne hogy ha ez kész van, akkor ezt kihez vigyem kiértékelni, fül-orr gégészhez vagy fogászatra?
    Válaszát előre is köszönöm.
    Üdvözlet!!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu Ha kézhez kapja a lemezt fül-orr-gégésszel és fogorvossal is értékeltesse ki. Üdv: fülészorvos

  • T. Doktor úr, Horkolás témában szeretném kérni a segítségét. Az allergia elleni orrspray illetve…

    T. Doktor úr,

    Horkolás témában szeretném kérni a segítségét.
    Az allergia elleni orrspray illetve horkolás elleni orrspray se segít a férjemnek, illetve azt tudjuk hogy nincs orrpolipja csak enyhe orrsövény ferdülése. Az orrdugulás mindennapos.
    Tud ajánlni esetleg hatásos szert vagy ezen műtéti úton lehet hosszú távon végleg javítani (szövődménymentesen)?
    Válaszát köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu Nem kell találgatni, egy jó minőségű 3D arckoponya CBCT eredményével szükéges a fül-orr-gégészeti vizsgálat, ha még sincs fül-orr-gégészre tartozó ok, akkor alvás laborban egyéjszakás vizsgálat szükséges. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor Úr! 26 éves nő vagyok, dohányzom.Egy ideje megváltozott a hangom, néha mikor megszólalok, nem ismerek magamra.Ezt inkább az veszi észre, aki régen látott. Kb. egy éve nem kapok rendesen levegőt, orrspray nélkül nem tudok élni, csupa seb az orrom.Két hónapja volt egy betegségem, ami vírussal… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu Fogalmam sincs mivel kezeli a háziorvosa vírusra havonta, mikor a gyakorlatban a DNS vírusokon kívül, itt elsősorban a herpesre kell gondolni, nemlétezik… Még több

  • Üdvölöm. Doktor Úr, valakinek végre segítenie kell. Úgy három éve járok füll orr g. Orvoshoz, mivel vmi…

    Üdvölöm. Doktor Úr, valakinek végre segítenie kell. Úgy három éve járok füll orr g. Orvoshoz, mivel vmi sűrű cáladék folyik a torkomon folyamatosan. Ez megnehezíti a légzésem, folyamatosan nyelnem kell le, és már teljesen kiborulok tőle, mivel 0-24be ez megy. Egy jó ideje a mellkasom is elkezdett fájni, szúrú fájdalommal, a gyomrom pedig folyamatosan. Nem igazán tudtak mit mondani eddig, csak orrkenőcsöt, orrcseppet adtak, vagy h allergia. Azt szeretném tudni, hogy mért nem nézi meg senki, hogy honnan folyik?? Ez lenne a logikus nem? Fizetős helyre kell fordulnom, mert nem segítenek rajtam, csak eddig nem volt pénz rá:-( ön szerint milyen vizsgálatot kérjek? volt régen egy arcüreg gyulladásom, ez kb. Azóta tart. Egy ct-n pedi akkorvolt pár kis ciszta a homlokomnál. Ezeknek lehet köze? Nagyon köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu A leírás alapján ez eléggé egy reflux problémának néz ki, még az se mondhatom, hogy izolált, kizárólag felső légúti tünetekkel járó,mivel a gyomra is fáj és még mellkasi panaszai is vannak. Önmagában a fizetős hely nem garancia, nagyon sok helyen nem tudnak mit kezdeni ezekkel a problémákkal, legyen óvatos. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor úr. Kisfiam 8hós.egy hónapja voltunk kórházban kruppos rohammal. 2 napot töltöttünk…

    Tisztelt Doktor úr.

    Kisfiam 8hós.egy hónapja voltunk kórházban kruppos rohammal. 2 napot töltöttünk ott. Azóta is hurutosan köhög. Láztalan jókedvű jó étvágyú baba. Orvos többször is látta és nem talál baját! Akkor miért köhög.?
    Calcimuscot adatok neki? Ha igen akkor mennyi t?
    Köszönöm a segítséget

    Viki

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Viki!

    www.meditrex.hu Makacs felső légúti fertőzés is lehet, megfelelő antibiotikum segíthet. Üdv: fülészorvos

  • Kedves Doktor Úr! Lassan egy éve, hogy időnként vérzik az orrom. Alvadt vérdarabkák vannak a zsebkendőbe…

    Kedves Doktor Úr!
    Lassan egy éve, hogy időnként vérzik az orrom. Alvadt vérdarabkák vannak a zsebkendőbe orrfújás után. Van amikor olyan érzésem van mintha vért nyelnék. Nagyon ritkán fogmosáskor vért is köpök ki. Kérem mondja meg, hogy mi okozhatja és mi a jele ezeknek a tüneteknek. Válaszát köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu Többféle ok is szerepet játszhat ebben, részletesen ki kell vizsgáltatni. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor Úr! Hallásproblémám van gyermekkorom óta. Koraszülött voltam és később mumpszos is lettem.…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Hallásproblémám van gyermekkorom óta. Koraszülött voltam és később mumpszos is lettem. A halk beszédet nem értem. Állítólag hallóideg károsodás áll a háttérben. Beszédértésem is gyenge: ha egy idegen szót hallok, azt úgymond egyszerűen nem tudom leképezni. Valaki erre azt mondta, hogy nemcsak az lehet a gond, hogy a hallóideg károsodott és ezért a magas frekvenciájú hangokat nem hallom, hanem az agykéregnél is van valami probléma. Idegen nyelvet sem tudok elsajátítani rendesen, mert nem értem főleg ha új szót mond valaki nekem.
    Valaki javasolta, hogy a Honvéd Kórházban kellene speciális és alapos kivizsgálást kérni, hogy tisztán lássunk ebben az ügyben.
    Szeretném tudni az ön válaszát a fenti problémára, illetve hogy a beszédértés problémám eltűnne-e egy kiváló minőségű hallókészülékkel?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu A hallókészülék, vagyis a hang kierősítése elsősorban az érzéksejtek károsodása esetén segít, sajnos az ennél hátrébb eső idegi struktúrák sérülésére nagyon is jellemző, hogy a hang erősítésével nem vagy csak aránytalanul kismértékben nő a beszédérthetőség, a gyakorlatban ezek a beteg nem szokták szeretni és viselni a hallókészüléket, mert inkább idegesíti őket, hasznát meg nem érzik. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt doktor úr!

    Februárban írt rekedtségem másik fül-orr-gégész orvos által felírt antibiotikum, calcimusc, használatával és gégediétával rendbe jött, Ő már nem látott bénulást.
    Most viszont lassan 3 hónapja vagyok rekedt, illetve 2 hónapja alig van hangom. Először gyulladással… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu Igen okozhatja a panaszokat és a tünetek egy részét, hangszalag bénulást, garat és lágyszájpad bénulást azonban nem. Üdv: fülészorvos

  • T. dr.! 1 hete dugult a fülem. Valószínű az enyhe náthám húzódott rá. Nem fáj, nem kattog viszont…

    T. dr.!

    1 hete dugult a fülem. Valószínű az enyhe náthám húzódott rá. Nem fáj, nem kattog viszont folyamatosan dugult, zúg a fülem is tőle. Orrfúlyásra sem történik semmi. Szoptatok így csak tengervízes orrsprayt használok. Van valami lehetőségem még ami használhat? Köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu Antibiotikum tartalmú orrcsepp megpróbálandó. Üdv: fülészorvos