A betegek kérdései (4023)

  • Tisztelt Doktor Úr! 3 hete tüszős mandulagyulladásom volt amit egy 10 napos antibiotikum kúrával (Augmentin)…

    Tisztelt Doktor Úr!

    3 hete tüszős mandulagyulladásom volt amit egy 10 napos antibiotikum kúrával (Augmentin) sikerült leküzdenem. Utána azonban pár nap elteltével ismét megjelentek a kis fehér tüszők. Ismét antibiotikumot szedtem ismét eltűntek. eltelt egy hét 3. alkalommal gyulladt be a mandulám azonban most csak az egyik. A doktornő szerint akinél voltam idült mandulagyulladásom, heges mandulám van és felírt 10 napra 750mg-os majd 3 hétre 500mg-os Duomaxot (a vérképem szerint magas a CRP (83,1) és az AST (387), valamint alacsony volt a vasam) azt mondta ha nem javul a vérképem és nem kerülnek ezek az értékeim a normális tartományba ki kell venni a mandulámat. Ezt azonban mindenképpen szeretném elkerülni! Ön szerint elkerülhetetlen a műtét vagy valamivel rendbe tudnám tenni ebben az egy hónapban?

    Válaszát előre is köszönöm:
    Benko István

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Benko István!
    https:⁄⁄plus.google.com⁄+FuleszorvosHu⁄posts⁄C3VahySeuCA
    Nagyon is valószínű, hogy a doktornőnek igaza van, a leírásból úgy tűnik, hogy Ön korrekt fül-orr-gégésszel akadt össze. Bízzon meg benne. Gondolom látja az oldalamon, hogy inkább szidok, mint dícsérek, de itt most ez a helyzet. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor Úr! Lehetséges-e az, hogy valakinek 40 éve, 18 éves korában bogár⁄légy mászik a fülébe,…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Lehetséges-e az, hogy valakinek 40 éve, 18 éves korában bogár⁄légy mászik a fülébe, ami benn is marad?
    Kb. 1 napig volt érzékelhető a mozgás-repkedés, másnap reggelre elmúlt. Ha igen, mi történik ilyenkor?
    Bocsánat az esetleg "bugyuta" kérdésért.

    Köszönöm válaszát: Zsu

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Zsu!
    https:⁄⁄plus.google.com⁄+FuleszorvosHu⁄posts⁄C3VahySeuCA
    Nem, nem lehetséges, az érzet azonban ahhoz hasonló lehet füljkürthurut kapcsán. Üdv: fülészorvos

  • Állandóan beteg kislány orrmandula mûtéte

    Tisztelt Doktor Úr,
    5 éves kislányomnak 2013.12.02 volt egy orrmandula mütéte,állandó felsőleguti betegsége volt,a mütét rendben zajlott le,de most is úgyan úgy beteges náthás mint mütét elött volt,és 1-2 hete szintén horkol ,szürcsögve veszi a levegöt az orrán és kezd megint nyitott szájjal… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Andrea!

    https:⁄⁄plus.google.com⁄+FuleszorvosHu⁄posts⁄C3VahySeuCA
    Nem nem nő vissza ennyi idő alatt, legfeljebb az mondja ezt, aki bent hagyja a műtét során az orrmandula egy… Még több

  • Tisztelt Doktor úr! 3 hete körülbelül már írtam Önnek. MA van 4 hete hogy kivették a torokmanduláimat.…

    Tisztelt Doktor úr!

    3 hete körülbelül már írtam Önnek. MA van 4 hete hogy kivették a torokmanduláimat. Reggelre a torkomban még mindig elég sok váladék van, valamint az orrom is "bedugul". A torkomból feljövő váladék sárgás-zöldes, ez a műtét óta nem szűnt meg, de a mennyisége jóval kevesebb, de azért zavaró. Az ásítás, köhögés, sok beszéd, még eléggé fáj, főleg a jobb oldala. Rengeteg kiütésem van a hátamon, mellkasomon, és a nyakamon. A kiütésekre egy hete Aerius-t kaptam. Múlthéten vettek tőlem, torok- valamint orr váladék mintát. A torok váladékból Acinetobacter junii (csíraszám >40% ), staphylococcus aereus (sok telep), az orr váladékból staphylococcus aereus (sok telep), stenotrophomonas maltophilia tényészett ki. Ciprobayt kaptam rá, holnap kell elkezdenem. Az lenne a kérdésem, hogy hogy emelkedtek meg így a baktérium csíraszámai? Műtét előtt csak a torkomban volt staphyloccocus kimutatható sok teleppel. Ezek a baktériumok úgy tudom a normál flórában is megtalálhatók. Okozhatják ezek a baktériumok a tüneteimet? A sebek amúgy szépek, a lepedék teljesen levállt, már csak egy két helyen van rajta kis fehér hólyag szerűség. A szájzáram is lassan de múlik. Egyedül ez a fájdalom (ásításnál, köhögésnél, és sok beszélés után) , a váladékozás, meg a rengeteg kiütés ami fent maradt.
    A Ciprobay mellé szedhetek Béres Probiotikumot?

    Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm,
    K. Nikolett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves K Nikolett!
    https:⁄⁄plus.google.com⁄+FuleszorvosHu⁄posts⁄C3VahySeuCA
    A most már célzott kezelésnek tekinthető ciprofloxacint szednie kéne, az sem biztos, hogy 5 napi kezelés elég lesz, staphylo a bőrön lehet, de a nyálkahártyán ez kórokozónak tekinthető, akkor is ha sok panasz és tünetmentes hordozó él közöttünk. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor úr, Orrdugulás miatt elmentem egy fül-orr-gégész orvoshoz, aki 3d-s arckoponya ct-re…

    Tisztelt Doktor úr,

    Orrdugulás miatt elmentem egy fül-orr-gégész orvoshoz, aki 3d-s arckoponya ct-re küldött.
    A leletet a következő kifejezésekkel kaptam meg:
    - deviatio septi nasi
    - hyperplasia conchae inf. I.u.
    - insufficentia ventilationis ostimeatalis I.u. (Haller-Cell)
    - N. infraorbitalis arcüregi szakasz szavadon jobb odalt

    A doktor úgy magyarázta, hogy orrsövényferdülésem van és születési rendellenesség miatt van egy szabadon álló ideg a jobb arcüregemben.
    A hyperplasia nem rákot, vagy valami egyéb szörnyűséget jelent?
    A szabadon álló idegtől lehet bajom?

    Sajnos a doktor közben köddé vált és sehogy sem érem el.
    Itt az oldalon is fent volt, de már nem látom.

    Tudna nekem segíteni, hogy merre induljak?
    Köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    https:⁄⁄plus.google.com⁄+FuleszorvosHu⁄posts⁄C3VahySeuCA
    Szerintem ködösítő dr.ködöt ne hajkurássza feleslegesen, remélem nem csak leletet kapott, hanem adathordozót is, a "szabadon futó" ideg azért elég gyakori dolog, nagyon szépen látszik a 3D felv. saggitális metszetén. Ha krónikus panaszai vannak, akkor bizony lehet hogy orrsövény és FESS műtétre szükség lesz. Nyugodjon meg nem rák. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor úr! 41 éves férfi vagyok. Kb 3hete küszködök torokfàjàssal ,ami furcsa ,hogy nem voltam…

    Tisztelt Doktor úr! 41 éves férfi vagyok. Kb 3hete küszködök torokfàjàssal ,ami furcsa ,hogy nem voltam se nàthàs ,se beteg elõtte, ràadàsul, nem szokvànyosan fàj a torkom,hanem inkább csak a jobb oldalon,és csak nyeléskor. A fàjdalmat néha a fülem alatti részen érzem, Voltam fül orr gègésznél kétszer, magànrendelésen, hogy normàlisan megtudjon nézni, de semmit nem talált,màsodik alkalommal megnézett az orromon keresztül orrkameràval is, de ugyancsak semmi eredmény. Azt mondta, hogy lehet mozgàsszervi eredetű. Elmentem egy nyaki ultrahangra, az is negatív. Néha a hatsot fogaim fajnak,,Merre mennjek tovább, mi lehet ez? Köszönöm válaszát. Csaba

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Csaba!

    https:⁄⁄plus.google.com⁄+FuleszorvosHu⁄posts⁄C3VahySeuCA
    Ez szerintem csak egy egyszerű felső légúti probléma, jól választott gyógyszerrel kell kikezelni, úgy látom az eddigi orvosokkal nem ment semmire. Üdv: fülészorvos

  • A félrenyelés elzárja a légutakat, levegőért kapkod, orvoshoz forduljon?

    Kedves Doktor Úr!

    Nem tudok hova fordulni a problémámmal, mert senki nem érti, miről beszélek! Ön az utolsó reményem! Olyan gondom van, hogy elég gyakran, szabálytalan rendszerességgel ( van, hogy hetente, de olyan is, hogy csak hónapok múlva jön elő ) félrenyelek, de csak kimondottan… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!
    https://plus.google.com/+FuleszorvosHu/posts/C3VahySeuCA
    Akkor mint "utolsó remény" jelentkezem. Szerintem kár ennyit tudománykondi erről, ez valószínűleg egy pánik… Még több

  • Kedves doktor úr, Érdeklődni szeretnék, hogy az akusztikus neurinomát a Koponya MR(ha csak natív vizsgálat…

    Kedves doktor úr,

    Érdeklődni szeretnék, hogy az akusztikus neurinomát a Koponya MR(ha csak natív vizsgálat is volt, és negatív) minden esetben kimutatja, vagy más vizsgálatok elvégzése is javasolt a betegség kiderítése érdekében? (pl. belső fül MR vagy egyéb)?
    (Fül-orr-gégészeten ép lett a hallásvizsgálat, nincs hallásvesztés, csak fülcsengés, legtöbbször kétoldali, utóbbi időben pedig baloldali), neurológiai-ideggyógyászati vizsgálat is negatív).

    Válaszát köszönettel!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!
    https:⁄⁄plus.google.com⁄+FuleszorvosHu⁄posts⁄C3VahySeuCA
    akkor folytatom. Hosszas, pláne progrediáló fülzúgás esetén a kisagy-hidszegleti térszűkítő folyamat ( leggyakrabban valóban n.VIII.neurinoma ) kizárása kötelező és nem szabadon választott gyakorlat a fül-orr-gégész, neurológus számára. Szerencsére az esetek döntő többségében nem erről van szó, nyilván van olyan kicsiny méret, amit az MR sem fog meg, de azért ez ma már egy megbízható vizsgálat. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt doktor úr, 32 éves vagyok, és kérdezném, hogy egyoldali (bal)fülcsengésnek mi lehet az oka?…

    Tisztelt doktor úr,

    32 éves vagyok, és kérdezném, hogy egyoldali (bal)fülcsengésnek mi lehet az oka? Előzményként elmondanám, hogy kiskoromban sokszor volt felszúrva mindkét fülem, de kinőttem, orrmandulám kivették. Most volt audiológiai vizsgálatom, a hallásom ép mindkét oldalon. Az elmúlt hónapokban különböző vizsgálatokon vettem részt bizonyos panaszok miatt(koponya MR, nyaki gerinc MR, vérvétel, mell ultrahang, nőgyógyászati vizsgálat, pajzsmirigy uh, has+km uh, mellkas rtg, szemészet, fül-orr-gége, látott ideggyógyász, neurológus, OMÜ CT), mind negatív. Pszichiáternél is jártam, ő szorongásos pánikbetegséget állapított meg hipochondriával, ezzel kezelnek is, szedek rá coaxilt meg xanaxot, azonban még vannak a gyógyszerek ellenére néha rohamaim. Néha a bal kezem hidegebb, mint a jobb, néha szédülök, sokat fáj a fejem,és fülcsengésem is szokott lenni olykor, de akkor mindkét oldalon, és max. 1 napig, múló állapot. Refluxom is van, és a beleim is érzékenyek. Most két napja csak a bal fülemben egy magas frekvenciájú csengés áll fenn. Lehet, hogy vérkeringés, vagy keringési zavar, esetleg vérnyomás állhat a háttérben? A vérnyomásom általában 130⁄85, 58-as pulzussal. Kellene még valamilyen vizsgálat, ami ezt kideríti? Válaszát köszönöm előre is!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    https:⁄⁄plus.google.com⁄+FuleszorvosHu⁄posts⁄C3VahySeuCA
    Igen ezek mind lehetnek okok, kivéve a gyerekkori középfül problémák, azokat tényleg kinövi az ember. Üdv: fülészorvos

  • Kedves Tamás! 2 hete a kislányomnál ( 2.5 éves ) reggel észre vettünk a nyakán egy duzzanatot. Azóta…

    Kedves Tamás!
    2 hete a kislányomnál ( 2.5 éves ) reggel észre vettünk a nyakán egy duzzanatot. Azóta túl vagyunk vérvételen,ami negatív ,URH,és MR vizsgálaton ahol kiderült,hogy lymphangiómája van. A lányom teljesen tünetmentes,jó a közérzete és nem fájlalja. Sok helyen keresgéltem már és találtam egy cseppet a homeopátiás Lymphomyosot -ot,arról érdeklődnék,hogy a mi esetünkben hátha szerencsénk lenne és használna. Azt mondták,hogy el kell távolítani,de én szeretném,ha ezt elkerülnénk. Véleményét szeretném kérni!
    Előre is köszönöm a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Vizesne!
    https:⁄⁄plus.google.com⁄+FuleszorvosHu⁄posts⁄C3VahySeuCA
    Szerintem itt valami félreértés van. 2 hetes előzmény, téli időszak, vérkép nagyjából rendben és gyakoriság alapján ez inkább felső légúti fertőzést jelző nyaki reaktiv nyirokcsomó duzzanat lesz. Homeopathia nem jön be a fül-orr-gégészetben ( véleményem szerint más szakmában sem ). Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Főigazgató úr! Apukám hónapok óta rekedtséggel küszködik, de mint egész életében az alkoholt…

    Tisztelt Főigazgató úr!
    Apukám hónapok óta rekedtséggel küszködik, de mint egész életében az alkoholt választotta és nem az orvos látogatást! Ma nagy nehezen elment egy fül-orr gégészeti szakrendelésre, ahol azt mondták neki, hogy le vannak tapadva a hangszálai, és elküldték ct-re! Arra időpontot csak 2-ára és 3-ára kapott! Nagyon le van fogyva, erős dohányos és ha van pénze amíg tart csak az alkoholnak él! Most ráadásul még folyamatosan fázik, bármilyen meleg is van nála!
    Ön szerint mire számíthatunk?
    Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    https:⁄⁄plus.google.com⁄+FuleszorvosHu⁄posts⁄C3VahySeuCA
    Sajnos rák vagy rákelőző állapot is lehet, a fül-orr-gégésznek onkológiai szempontból is helytálló leletet illene adni, lehet, hogy pont ezért küldte el CT-re, olyan hogy hangszalag letapadás olyan nincs, ez sajnos valami komoly dolog lesz. Üdv: fülészorvos

  • Otosclerosist okozta füldugulás nem múlt el a műtét után, mit tegyek?

    Tisztelt Doktor úr!
    Kortörténetem 2012. januárjára nyúlik vissza, amikor jobb fülemben tinnitusra lettem figyelmes. Hosszas huzavona után kiderült, hogy otosclerosisom van (mindkét oldali fülemen 25-30 dB-es vezetéses hallásromlás). Még ebben az évben, szeptemberben a bal fülemben jelent meg egy… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    https:⁄⁄plus.google.com⁄+FuleszorvosHu⁄posts⁄C3VahySeuCA
    Feltételezem, hogy alaposan végigkutatta már az otosclerosis témáját, ez a jelenség amit leírt természetesen… Még több

  • Tisztelt dr úr. 5 hetes terhesek vagyok ,nekem ill a lányomnak is aki 3 éves duzzadtabb a mandulánk…

    Tisztelt dr úr.
    5 hetes terhesek vagyok ,nekem ill a lányomnak is aki 3 éves duzzadtabb a mandulánk elvétve köhögünk lázunk nincs. Kérdésem terhesen szedhetek e antibiogikumot ha igen milyet? Ill ha egyébb tünete nem lesz a lányomnak akkor antibiotikumot nem igényel?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    https:⁄⁄plus.google.com⁄+FuleszorvosHu⁄posts⁄C3VahySeuCA
    Előző válaszomban már kifejtettem erről a véleményemet. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt doktor úr! Az a kérdésem, hogy a hangszalagok részleges összenövése kizárja e azt, hogy az…

    Tisztelt doktor úr! Az a kérdésem, hogy a hangszalagok részleges összenövése kizárja e azt, hogy az ember énekelhessen?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!
    https:⁄⁄plus.google.com⁄+FuleszorvosHu⁄posts⁄C3VahySeuCA
    Igen biztosan kizárja ( ha a Milánói Scala-ban vagy a Metropolitanban szeretne énekelni ) egyéb esetben nem. Üdv: fülészorvos

  • A staphylococcus baktérium miatt mandulaműtétre van szükség?

    Kedves Doktor Úr!
    24 éves nő vagyok. 2012 augusztusában rozsdaszínű foltok jelentek meg a térdhajlatomban és a vádlimon. Elmentem bőrgyógyászhoz, ő pedig továbbküldött gócvizsgálatokra fül-orr-gégészetre, illetve fogászatra. A fogorvos a panoráma röntgen alapján javasolta, hogy vetessem ki mind… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Zsuzsanna!

    https:⁄⁄plus.google.com⁄+FuleszorvosHu⁄posts⁄C3VahySeuCA
    Én megfordítanám a kérdést. Nyilvánvaló infektív góc esetén indokolt-e a mandula műtét halasztása? Szerintem… Még több

  • Tisztelt dr úr. 5 hetes kismama vagyok. Sajnos 2 hete küzdök torokfájással mintha a manduláim is duzzadtabbak…

    Tisztelt dr úr.
    5 hetes kismama vagyok. Sajnos 2 hete küzdök torokfájással mintha a manduláim is duzzadtabbak lennének. Az a kérdésem milyen antibiotikumot pl augmentin?szedhetek...vagy esetleg valami alternativ dolog is érdekelne. Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    https:⁄⁄plus.google.com⁄+FuleszorvosHu⁄posts⁄C3VahySeuCA
    Ez nehéz ügy. A nőgyógyásza egyáltalán nem fog örülni semmilyen antibiotikumnak, gyógyszerkönyvi leírás szerint gyakorlatilag mindegyiknek van kockázata terhességben. A lassan beköszöntő jó időt sokat segíthet. Egyébként nem csak torokgyulladás, hanem reflux is csinálhat torokfájást, arra pedig közönséges antibiotikumot nem érdemes szedni. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor úr! Azzal a problémával fordulok önhöz,hogy kb 6 hónapja ,kellemetlen szagot érzek…

    Tisztelt Doktor úr!
    Azzal a problémával fordulok önhöz,hogy kb 6 hónapja ,kellemetlen szagot érzek az orromban valamint reggelre be szárad az orrom.Már sebes mind két orrüregem és a szag is erősödött ,kérem segítsen.Köszönettel Krisztián!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Krisztián!

    https:⁄⁄plus.google.com⁄+FuleszorvosHu⁄posts⁄C3VahySeuCA
    Elképzelhető, hogy a felső légutakban lévő baktérium okozza a szagot, azért hat hónap folyamatosság kicsit sok időnek tűnik, lehet valami krónikus ok is ott. Üdv: fülészorvos

  • Kedves Doktor Úr! Szeretném a segítségét kérni. Több mint egy hónapja fáj a torkom, tele van váladékkal,…

    Kedves Doktor Úr!

    Szeretném a segítségét kérni. Több mint egy hónapja fáj a torkom, tele van váladékkal, és megjelentek rajta ezek a "fehér kis pöttyök." Sajnos igen kellemetlen szagú. Szedtem már Fromilid-et, de nem sok javulást láttam. A torkom ugyan olyan gyulladt, fáj, és a mandulakő is megmaradt. Rendeltem Liquid Chlorophyll-t, állitolag a torok nyirokszöveteinek gyógyítására alkalmas, és a kellemetlen szag ellen is használható.
    Mivel tudnám megszüntetni ezt az egészet? Ha elmúlna a gyulladás a mandulakő is eltűnne? Mit javasol milyen gyógymód van erre? Milyen gyógyszereket kellene szednem? Minél hamarabb szeretnék ennek véget vetni, 22 éves nő vagyok, kellemetlenek ezek a mindennapok így... Olvastam a műtétről is, de azt nagyon végső esetben választanám csak.

    Remélem tud segíteni, előre is köszönöm!

    Boglárka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Boglárka!

    https:⁄⁄plus.google.com⁄+FuleszorvosHu⁄posts⁄C3VahySeuCA
    Alapos vizsgálat alapján kell meghatározni a diagnózist, és akkor megfelelő lesz a kezelés is. Az Önnek írt, egyébként "másodlagos" készítmény nyilvánvalóan nem használt. Üdv: fülészorvos

  • Nehezen kap levegõt, orra váladékozik, kihez forduljon?

    Tisztelt Doktor Úr!
    Kb.2 hete voltam beteg,csak annyira,hogy kicsit fájt a torkom 1 napig,aztán nem túlságosan sokat,de köhögtem,fújtam az orrom.A fülemre is ráment,az eléggé belenyillalt sokszor,bedugult,ezek mostanra kb.megszűntek,azonban még mindig bl.nyelésníl,orrfulyáskor könnyen bedugul… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Szandra!

    https:⁄⁄plus.google.com⁄+FuleszorvosHu⁄posts⁄C3VahySeuCA
    Leírt panaszok fülkürthurutra, amely elhúzódó, teljesen jellegzetesek. Megfelelő antibiotikummal kéne rendbe… Még több

  • Mandula gennyes gyulladására több fajta antibiotikum

    Doktor Ur! en 32 eves no vagyok. mandulammal kapcsolatban szeretnek kerdezni. 3 het alatt most szedem a 2. fajta antibiotikumomat,de szerintem,hatastalan. az elsot 4 orankent,a mostanit 6 orankent. eloszor csak nagyok voltak,kisse gennyesek,ami a gyogyszer hatasara szerintem el is mult. most az a problemam,hogy… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    https:⁄⁄plus.google.com⁄+FuleszorvosHu⁄posts⁄C3VahySeuCA
    Szerintem a gyógyszerválasztással lesz probléma. Üdv: fülészorvos