A betegek kérdései (1772)

  • Tisztelt Adjunktus Úr! 90éves édesapám kórházba került érszűkülettel és másnap reggel nem éppen finoman…

    Tisztelt Adjunktus Úr!
    90éves édesapám kórházba került érszűkülettel és másnap reggel nem éppen finoman közölték vele, térd alatt amputálni kell a lábát. Hát ne mondjam mit érzünk, akit 80 éves koráig orvos nem látott, akkor lett egy stroke, majd rá két évre egy combnyak törése amiből ismételten úgy föl gyógyult, hogy metszette a fákat és most meg egy ilyen hír.
    Valami pici lehetőségünk sincs, menthetetlen?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Előrement érbetegség esetén az amputáció szükségessége felmerülhet. Mérlegelni kell a végtag állapotát, a beteg teherbíró képességét, az erek állapotát. A végtag menthetetlen volta nem egyenlő a beteg elvesztésével, sőt. Kétségtelen, hogy egy, rel. kisebb megterhelést jelentő végtagvesztéses műtét után mozgásában jelentősen korlátozott lesz. Ez a fő veszélyforrás egy aktív ember életében. Ha ebben kap segítséget, nem menthetetlen
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Dr Úr köszönöm a válaszát és a tanácsát elfogadom és lehetőleg minél hamarabb elvégzem ezeket…

    Tisztelt Dr Úr köszönöm a válaszát és a tanácsát elfogadom és lehetőleg minél hamarabb elvégzem ezeket a vizsgálatokat mer ez nem állapot hogy elmegyek hoszabb utra és lábam fájdogál de olyan szinten ráse birok állni kb. 2 napig és még olyan kérdésem lenne hogy beutalo szükséges e hozzá? és mégegyszer köszönöm válaszát hálás vagyok érte üdvőzlettel........ Erzsébet

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Beutaló szükséges, az OEP-es elszámolás miatt kérik. Beutalót a családorvos adhat
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr!

    1 hónapja nagyon erősen lüktetett a nyaki ütőerem, az elmúlt, utána a szívem játszotta el ugyanezt, vagyis olyan erős szívdobogásérzetem volt, de a pulzusom és a vérnyomásom megfelelő volt. 3 hete a hasam lüktet, de nem annyira veszem észre, többnyire este inkább és… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Leírása alapján ilyen tünetek alapján nem merül fel értágulat valószínűsége. Az Uh után javasolt a szívdobogás-érzés miatt kardiológiai vizsgálat
    Üdvözlettel
    Dr Szabó…

  • Tisztelt doktor úr. 39 éves férfi vagyok. Nyaki vizsgálatom aggaszt nagyon, és szeretném ha felvilágosítana,hogy…

    Tisztelt doktor úr. 39 éves férfi vagyok. Nyaki vizsgálatom aggaszt nagyon, és szeretném ha felvilágosítana,hogy mennyire komoly a baj és mit tehetek a gyógyulásom érdekében. A vizsgálat eredménye.: A bal oldalon az intima-media vastagság 0,6mm.A bifurcatio hátsó falán 8,6mm hosszú,3,1mm vastag,sima felszínü,isodens plaque látszik.A bal carotis mindhárom szakaszában normális az áramlás,a communis görbe externalizált. A jobb oldalon az intima-media vastagság 0,7mm.A jobb carotis mindhárom szakaszában normális az áramlás,a communis görbe externalizált.Mindkét vertebralisban normális az áramlás. Határérték hypertoniám van. Kérdés.: Mennyire komoly a meszesedés,az intima media megvastagodás,lehet-e javítani a helyzeten,el tud-e tünni a plaque.Hallottam,hogy bizonyos fokhagyma receptekkel vissza lehet fordítani a helyzetet.Igaz ez?. Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A leírása alapján érbetegsége igazolódott. Prevenció szükséges, azaz aspirin és statin szedése tartósan és rendszeresen javasolt. Nyaki erekről is évente Uh kontroll javasolt. A jelen status sebészeti teendőt nem igényel, de életmódváltozást igen: dohányzás tilos, cholesterin kontroll szükséges, sport javasolt. E mellett fokhagyma nem tilos, kellemes étel, telítetlen zsírsavtartalma miatt előnyös is lehet. Sajnos a plakk viszont maradandó- amit el lehet érni, hogy ne növekedjen, ne szűkítsen.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Dr Ur
    Elmentem carotis ultrahangra aminek eredménye nagyon elkeseritett.
    Az intima körkörösen megvastagodott kevert echodensitásu plakk mind a két
    oldalt.Az áramlás mindenütt jó. 54 éves nő vagyok soha nem dohányoztam,nem ittam a koleszterinem volt
    egyedül magas… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A leírás alapján elkeseredésre nincs ok, de érbetegsége igazolódott. Leírás alapján vélhetően ennek genetikai hajlam az oka. Gyógyszer (aspirin és statin) szedése szükséges. Évente… Még több

  • Tisztelt Doktorur! Az lenne a panaszom, hogy lassan mar egy eve korul eszrevettem h az alhasam…

    Tisztelt Doktorur!



    Az lenne a panaszom, hogy lassan mar egy eve korul eszrevettem h az alhasam jobb oldala minta puffadtabb, nagyobb lenne mint a jobb. Servre gyanakodtam, mivel kiskoromban ketoldali servvel mutottek. Sokat tapogattam azon a reszen magam. Ez az a hely ahol a vakbel van. Szinte minden nap puffadast erzek azon a helyen es nyomasra erzekeny, szuro fajdalmat erzek. Ugy figyeltem meg, mintha etkezes utan jelentkezne. Kicsit hypochonder hajlamu vagyok, es most nagyon panikba vagyok esve, mert ma enyhe fajdalmat ereztem a koldokem korul, es nem tudom h lehet e vakbelgyulladasom. Most jelenleg nem faj sehol, de h ha elkezdem vizsgalgatni magam azon a helyen, es megnyomom ott akkor enyhen szur. Nem tudom mit tegyek, felek orvoshoz menni. 16 eves vagyok. Kerem segitsen! A valaszt elore is koszonom.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Tünete nem jellemző vakbélgyulladásra. Korábbi sérvműtét után előfordulhat a hasfali izomzat beidegzésének változása ez magyarázhatja az asszimetriát. Teendőt nem igényel. Ha fájdalom, láz jelentkezne, akkor forduljon sebészhez.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor úr!
    3 éve van egy 15 cm-es elég vastag visszér belső comb térdhajlatban. Soha semmi gondom nem volt vele (terhességek alatt jött ki, lágy volt puha tapintásu, sosem fájt, lábam sem dagadt) 4 napja, bekeményedett, csomók jelentek meg benne és meglehetősen érzékennyé, fájdalmassá… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Első körben ennek helyi kezelése javasolt, Lioton gél, jegelés, Detralex tabletta, combtőig érő compressios harisnya vagy fásli. A gyulladás lassan, hetek alatt csökken, gyógyul.… Még több

  • Tisztelt Doktor úr! Körülbelül 4 hónapja, egy allergiás reakció miatt kaptam injekciókat, de nem tudtak…

    Tisztelt Doktor úr!

    Körülbelül 4 hónapja, egy allergiás reakció miatt kaptam injekciókat, de nem tudtak megszúrni csak 10en x.ik próbálkozásra.
    Ezután 1 hónappal észrevettem hogy a bal könyök hajlatomnál a érben van egy kemény csomó és 5-6 cm hosszan lefelé egy kevésbé kemény de belül megdagadt rész húzódik.
    Elmentem vele a sebészetre, ott mondták hogy az injekció miatt vénagyulladásom van, kaptam rá Lioton gélt, amit teljesen elhasználtam 1,5-2 hónap alatt már de a párcentis duzzanat még csak most szakadozott fel miután már nem kentem, illetve szívódott fel.A csomót is kisebbnek érzem, de még érzem hogy jelen van. Éjszakánként zsibbadást érzek a bal karomban, általában már alig alszom miatta azon az oldalamon. Mivel kissé túl szoktam aggódni a betegségeimet kérdésem lenne hogy összefügg-e a zsibbadás illetve szükséges e újra felkeleresnem a sebészetet miatta, vagy ez egy ilyen lassú gyógyulási folyamat, és érdekelne hogy járhat e valamiféle komplikációval ez az egész (kerülhet e a véráramlatba alvadt vér, okozhat e valami további problémát, vagy csak várjak türelmesen)?

    Előre is köszönöm válaszát! (22⁄F)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A tapintható csomó megmaradhat, vagy csak nagyon lassan tünik el. Lioton megfelelő, mellette detralex tabletta javasolt, helyileg jegelés. A zsibbadás oka pl az ér mellett futó kis ideg bánalma lehet, ez is hónapok alatt enyhülhet. Ha tartósan fennáll, miatt neurologiai rendelést keressen fel. Általános tünetektől ne tartson, panaszai lokalizáltak maradnak.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Kedves dr úr.
    Az lenne a kérdésem, hogy édesapámnak 15 évvel ezelőtt műeret ültettek be egy "y" nevezetüt.
    Mind két lábában érszűkület van.
    Mar egy jo ideje agyeknal mindket oldalon egy dudor keletkezett.
    Viszont a jobb oldali nagyon gyorsan nő.
    Mint kiderült… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Régi műér varratsorainál kialakulhat ilyen tágulat , ha ez nő, egyértelmű a műtéti indikácio, ha megreped, a beteg elvérezhet. Oka sok minden lehet, valóban felmerül az infectios… Még több

  • Tisztelt Dr. Úr!
    Több éve fennálló fűlzúgásom egyre rosszabbodik, sokszor fáj nagyon furcsán a fejem és az egész bal oldalam hol nagyon fáj, hol meg zsibbad, állandóan egyensúly zavarom van, szédűlök és, ha nem szedem a Lucetemot, akkor elájulok. Sajnos az orvosok nem küldenek el komolyabb vizsgálatra,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A doppler csak a nyaki erek vizsgálatára alkalmas, de ez is indokolt, radiologiai laborban általában elérhető. Javasolt neurologiai és fül-orr-gégészeti kivizsgálás, koponya MR.… Még több

  • Tisztelt Doktor Úr! 4 cm vastagságú aortat már műtétre javasolja vagy még nem? Milyen méretnél érdemes…

    Tisztelt Doktor Úr!
    4 cm vastagságú aortat már műtétre javasolja vagy még nem? Milyen méretnél érdemes elvégezni, hogy ne legyen életveszélyben a beteg?
    Köszönöm válaszát,
    Oláh Ildikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Általában 5 cm átmérő felett javasolt műtét, illetve ha gyorsan tágul, előbb is. Vérnyomása beállítása elsődleges, rendszeres UH kontroll javasolt
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt dr Úr azzal kérdésel fordulok önhöz hogy kb 2 napja lábamra rá állni nem birok mert fáj és…

    Tisztelt dr Úr azzal kérdésel fordulok önhöz hogy kb 2 napja lábamra rá állni nem birok mert fáj és az erek égnek benne és bevan duranva lábam ez általában akkor jelentkezik ha hoszu utat tezsek meg vagy ha megerőltetem néha beszokot görcsölni ami igen kellemetlen tudd lenni kérem adjon nekem tanácsot mi ilyenkor teendő és milyen krémel kenegesem mert ilyen lilás kékes véraláfutatásos szokot lenni még nem voltam vele orvosnál mert egyszerüen annyira fáj hogy rá állni nem birok előre is köszönöm válaszát üdv...... Erzsébet

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Leírása alapján egyfelől felmerül véna elégtelenség, gyulladás lehetősége, ennek kivizsgálására jelentkezzen angiologiai belgyógyászaton. UH javasolt és gyógyszeres kezelés.
    További ok lehet idegi bántalom, mozgásszervi betegség (gerinc , izület) orthopediai szakrendelésen lehet kivizsgálni.
    Tünetileg pl diclofenac tabl javasolt, a láb polcolása.
    Ha járni nem tud, vagy vigye be család, vagy kérje családorvosa vizsgálatát
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Kedves dr.úr! Anyukam 55 éves most esett att egy operacion! Lábában a fő ütő èr elvolt zarlodva!…

    Kedves dr.úr! Anyukam 55 éves most esett att egy operacion! Lábában a fő ütő èr elvolt zarlodva! Es fekej is kijött a laban a bokajan es az napról napra nagyobodott es fekete majd menyel es màr láttuk az inakat!!!Nagyon nagy fajdalmai voltak!!! Megtörtént 1 hete az operacio mueret tettek helyeztek be,de még mindig vannak fájdalmai!!!! Mennyi idő után fogadja be az eret? Meleg a lába de a seb meg mindig fáj mit gondol milyen gyógyszer jó fájdalom csillapito? De mégis mejik? Köszönöm szépen

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Ha a beteg fájdalmai nem csökkentek, a seb nem gyógyul, elképzelhető, hogy a műér nem vezet. Kontroll UH javasolt. Elzáródás esetén vagy újabb műtét, vagy ha nem lehetséges, sajnos amputatio lehetősége is felmerül
    Ha a seb piros, váladékozik, a műér gyulladása is előfordulhat, ilyen esetben a vérzésveszély miatt mielőbb keresse fel operáló orvosát
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Kérem szíveskedjen az alábbi UH vizsgálat eredményét elmagyarázni: Jobb oldalon…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Kérem szíveskedjen az alábbi UH vizsgálat eredményét elmagyarázni:

    Jobb oldalon a comb felső harmadában medialisan a tapintható elváltozásnak megfelelően 38 x 15 mm-es echoszegény, éles kontúrú széli részében vascularisalt képlet látszik. Lgl. ? A látott kép lipomára nem jellegzetes.

    Válaszát előre is tisztelettel megköszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Az lgl a nyirokcsomó rövidítése, lipoma egy jóindulatú zsirdaganat. Nagyobb nyirokcsomó oka gyulladásos folyamat, vérképzőszervi betegség, esetleg egyéb daganat jele lehet - ha nem csökken a mérete, vagy máshol is tapintható, javasolt onkologian szövettani vizsgálata
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Napok óta intenzíven fáj mindkét lábam térdtől lefelé. kb: 2 éve Dns, leyden…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Napok óta intenzíven fáj mindkét lábam térdtől lefelé.
    kb: 2 éve Dns, leyden mutációt igazolt. (heterozigóta)
    félek attól hogy nem-e trombózis lehet.
    vagy mi lehet az oka a lábfájásomnak?
    Köszönettel:
    Ildikó.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Pontos eredményt UH vizsgálat adhat - keressen fel angiologiai belgyógyászatot. Esetleges thrombosis kivizsgálása, kezelése az ő területük
    Kétoldali panaszt e mellett mozgásszervi ok, vese vagy szívbetegség, neurologiai kór okozhat, kivizsgálása alapvetően belgyógyászaton szükséges
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr!
    Tanácsát szeretném kérni. 2004-ben a sziv aortagyök mérete 2.8 cm volt.
    2005 ben lábon kihordtam egy tüdőgyulladást. ebben az évben a CT 4.7 cm aortagyököt mutatott. 2013-ban 4.8 cm lett. Kardiológus dr.-nő azt irta a leleteim mellé, hogy nehéz tárgyak emelése nem javasolt.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Az aortagyök vizsgálata kardiologiai, sz.e. műtéte szívsebészeti feladat. Lapvetően a vérnyomás ellenőrzése javasolt, ha magas, tovább tágulhat. 5 cm felett, vagy ha a szívbillentyűkön… Még több

  • Kedves Doktor úr! Nagyon aggódom egy barátnőmért akinél agyérszűkületet diagnosztizáltak. Azt szeretném…

    Kedves Doktor úr!
    Nagyon aggódom egy barátnőmért akinél agyérszűkületet diagnosztizáltak.
    Azt szeretném kérdezni lehetséges-e hogy a betegsége miatt 50 kg-ról 43-ra fogyott le?
    Azt mondták nem sproltolhat csupán fel üléseket, törzs emeléseket, erobik sujzozhat...emelet rendesen eszik, minden fajta táp anyag és vitamin be jut a szervezetébe.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Az agyi erek betegsége, kezelés nerulogiai, idegsebészeti feladat. Fogyást közvetlenül általában nem okoz, de a ha fáj, a beteg étvágytalan lehet. Sportolás a vérnyomás-változás miatt lehet korlátozott - részletes tanácsért kérdezze a fenti szakorvosokat
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! 2-3 órás nagyobb műtét (mellkisebbítés) a visszeres láb lehet kizáró ok vagy vérhígítóval…

    Tisztelt Doktor Úr!

    2-3 órás nagyobb műtét (mellkisebbítés) a visszeres láb lehet kizáró ok vagy vérhígítóval bevállalható?
    Egyik lábamon 5*10 cm-es területen vannak vastag, kidudorodó erek, amik fájni szoktak, illetve császár után pár nappal, (ha ez számít, nyári melegben történt) felületi trombózisom volt 2,5 éve.
    Ha mehet a műtét, érdemes előtte valamivel készülni? Pl. Detralex kúra?
    Köszönöm,
    Diana

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Abszolút ellenjavallatot nem képez, a műtét alatt compressios védelem és prevencios heparin szükséges.
    Ha az anaesthesiologus mégis kifogást emelt, a visszérműtét elvégzendő. Detralex panaszok esetén javasolt, 2x2 tabl, de a műtét szempontjából indifferens.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • kedves doktor Úr!

    Tegnap délután a jeges úton elestem kerékpárral, ráestem a jobb karomra. nagyon erős fájdalmaim lettek főleg mozgásra. A jobb karomat nem tudom kiegyenesíteni. Az ügyeletes orvos megröntgenezte de törést nem találtak. A leleten ezt írták: a jobb radius fejecs laterális… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Kérdése nem szakterületem, traumatológus kollégát kérdezzen
    üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztel Dr. Úr! 1-2szer a bal kezem vénájában erős fájdalmat éreztem érzek ami sokáig tart. Kisugárzik…

    Tisztel Dr. Úr!

    1-2szer a bal kezem vénájában erős fájdalmat éreztem érzek ami sokáig tart. Kisugárzik az egész kezemre bal mellkasomra. Nagyon ijesztő. Mitől lehet ez?


    Tisztelettel:
    Lina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Ez a leírás korrekt diagnosishoz kevés. Maga a véna nem fáj. Panaszt a mellette futó ideg bántalma okozhat
    Először ki kell vizsgálni, ha ismert az ok, akkor lehet a panaszokat kezelni
    Első lépésben keressen fel orthopediai, neurologiai, kézsebészeti és kardiológiai szakrendelést
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor