A betegek kérdései (1787)

  • Tisztelt doktor úr, édesapámnak 12 éve volt strokeja, amiben lebénult a jobb oldala. 3 éve érmütétet…

    Tisztelt doktor úr, édesapámnak 12 éve volt strokeja, amiben lebénult a jobb oldala. 3 éve érmütétet hajtottak végre, a hasi ütöerében és a két combjában volt bypass téve, majd 4 hónapja ismét mütötték a jobb (bénult) lábát, újabb 3 bypassra volt szükség. Azóta még mindig eléggé dagad a lába. Wobenzymet szed. Mivel lehetne még ezen segíteni? Válaszát köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Jól sikerült alsó végtagi ér-rekonstrukciós műtét után a láb dagadása normális, heteken, néha hónapokon át. Gyógyszer e miatt külön nem szükséges, magától szűnik. A feszüléses panaszt esetleg Detralex csökkentheti. Ülve polcolja, járjon minél többet.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! 2-3 havonta eddig is előfordult hogy a bal combhajlatomba pár napig nyomó, belenyilalló…

    Tisztelt Doktor Úr!

    2-3 havonta eddig is előfordult hogy a bal combhajlatomba pár napig nyomó, belenyilalló fájdalom jelentkezett, de ez nem tartott sokáig és nem zavart ennyire még soha. Az elmúlt 1 hétben viszont folyamatos a "fájdalom" és gyakran még a járás közben is zavar. Nyugalmi helyzetben ülés közben is jelentkezik és pont olyan mint amikor egy nagyobbat dobban a szív. Lehet hogy nem szakszavakkal írom le de ez az érzésem abban a pillanatban. Az elmúlt évben mellkasfájdalmak miatt voltam kardiológusnál és neki is említettem ezt a problémát de nem mondott erre semmit. Minden tesztem tökéletes, ekg,ultrahang, terhelés.Kérdésem az lenne lehet-e ez érprobléma? És ha igen mire utalnak a jelek?

    Válaszát előre is köszönöm!

    Tisztelettel :
    Szilvia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A leírás alapján célszerű általános, hasi sebészeten jelentkezni, panasza oka lehet pl. lágyéksérv. E mellett mozgásszervi (gerinc) eredet is felmerül, ezt ortopédián vizsgálják
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Olyan kérdésem volna hogy milyen vizsgálattal lehet megállapítani hogy az EREKnek…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Olyan kérdésem volna hogy milyen vizsgálattal lehet megállapítani hogy az EREKnek van e baja, akár a főverőérnek) gyulladás vagy valami. Olvastam itt valahol hogy van Atc vagy hasonló vizsgálat. Létezik amire lehetne beutalót kérni a háziorvostól és hol végeznek ilyet?
    Köszönöm megtisztelő válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Alapvizsgálatot angiologiai belgyógyászaton végeznek. Az érvizsgálat legegyszerűbb eszköze a dupplex UH, mind a nyaki mind a láb erein. Labor csak a szervezetben bárhol zajló gyulladást jelezhet, nem specifikus az erekre
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Pajzsmirigynél eltérés és alhasi fájdalom a betegnél

    Tisztelt Doktor Úr!
    Kérdésem az lenne,pár éve megállapítottak a nyakamnál (pajzsmirigynél) vascularitást, de nem írtak vagy mondtak rá semmit. Na most az nem egy komoly betegség? Elmúlik magától? Ott ugyan nem fáj de anno valami lefutott az erek mentén és a jobb oldalon az alhas tájékán folyamatos… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Érsebészként laparoscopos műtétet nem végzek, javaslom, panaszával keressen fel általános sebészeti szakrendelést.
    Ott a hasi panasz mellett a pajzsmirigy kivizsgálása… Még több

  • Tisztelt Doktor Ur! 3. gyermekemmel vagyok varandos 33 evesen. Mar a 2. szules utan sem mult el a varicositas…

    Tisztelt Doktor Ur!
    3. gyermekemmel vagyok varandos 33 evesen. Mar a 2. szules utan sem mult el a varicositas a nagyajaktol a terdhajletomig. Gondolom ez jelenlegi terhessegem utan sem lesz szebb. Fajdalmas is es esztetikailag is zavar. Nagyon szeretnem megmuteni jovore. Tobb gyermekem nem lesz. Vegeznek ilyen mutetet es mennyi a labadozasi ido ill. Mire szamithatok mutet utan, ugyanis sportolok "ugralos" aerobikot.
    Koszonettel Mimi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A szülés és a szoptatási időszak után jelentkezzen vizsgálatra. Ha indokolt, a műtétet vállaljuk.
    Műtét másnapján saját lábán megy haza, fokozatosan terhelhető. Ha mindkét láb panaszos, a mozgásképesség megőrzése miatt egymás után javasolt a műtét a két oldalon, nem egyszerre.
    Addig a szülés előtt⁄alatt II-es compressios gyógyharisnya viselése szükséges
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Kedves Doktor Úr, 30éves nő vagyok. A lábaimon már évek óta kiállt egy-egy vastagabb ér,elől, a lábszárnál,…

    Kedves Doktor Úr,

    30éves nő vagyok. A lábaimon már évek óta kiállt egy-egy vastagabb ér,elől, a lábszárnál, de ez az utóbbi évek alatt mintha fokozatosan ’terjedne’. Ezalatt azt értem, hogy egyre több erem válik láthatóvá, de nem csak a lábamon, például a karjaimon is egyre láthatóbbak, de a hasamon, a lágyékrészen, sőt még mellkasnál is úgy nézek ki mintha kék vonalakkal összerajzoltak volna. Ami feltűnt, hogy a karjaimon, és a lágyékrészen is mintha egyre kanyargósabbak lennének ezek az erek. Ez eléggé aggaszt, nem tudom, mennyire normális, vagy ez valamilyen betegség előjele. Viszzérgyulladás, például? Voltam már angiológusnál a lábaimon levő erek miatt,2x is, mert térdtől lefelé gyakran fájtak, volt Doppler vizsgálat, azt mondták rendben, valószínűleg ortopédiai problémából ered a fájdalom, nem az erektől van. Kaptam is ortopédián lúdtalpbetétet, discopathia-t is megállapítottak. Említettem az angiológusnak, hogy gyakran érzek olyat, mintha kis görcsök mennének le az ereken, lábszárban, combban egyaránt. Ez nem fájdalmas egyáltalán, csak olyan, mintha hirtelen megindulna lefelé a vér. Erre az volt a válasz, hogy ez nem lehet ér jellegű, mert az ereket nem érezzük. Önnek mi a véleménye? Köszönettel, Andi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Leírása alapján a panaszai valóban nem angiologiai eredetűek, inkább a gerincbetegség, következményes neuropathia okozza. Javasolt gerinc MR, fizikotherapia. A látható erek egyenlőre esztétikai problémát jelenthetnek, fiatal kora miatt vélhetően hajlam, alkati adottság miatt ilyen látványos. Műtét, injectios kezelés kiterjedt volta miatt vélhetően nem jön szóba, de pontosan megítélni csak személyes vizsgálat után lehet. Alapvetően angiologiai ellenőrzés, évente doppler vizsgálat javasolt. Ha utóbbi már elégtelen vénát írna le, akkor keressen érsebészt
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Üdvözlöm. Nem tudom hogy magához kell e fordulnom ezzel a problémával: a végbelemben érzek néha kisebb…

    Üdvözlöm.

    Nem tudom hogy magához kell e fordulnom ezzel a problémával: a végbelemben érzek néha kisebb szúrkálást és mintha mozogna is ez a valami. Aranyér kenőccsel ha bekenem enyhül a tünet. Amugy ezt van hogy napokig nem is észlelem. Maga szerint ez féregfertőzés vagy aranyér?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Leírása alapján vélhetően aranyere alakult ki - ennek kivizsgálása, kezelése sebészet proktológiai ambulanciáján történik. Ki kell zárni esetleges más, (pl tumoros) folyamatot
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Kedves Doktor úr! Idén február 3-án volt a visszérműtétem. Március 4-én bütyökműtétre vagyok előjegyezve,…

    Kedves Doktor úr!

    Idén február 3-án volt a visszérműtétem.
    Március 4-én bütyökműtétre vagyok előjegyezve, amit az érsebésznek is említettem, ő erre azt válaszolta, semmi gond, addigra meggyógyul.
    Ebben nem is kételkedem, csak zavar, hogy a lábamon még vannak vérömlenyek és pár metszés helyén a bőr alatt csomók.

    Ez lehet akadálya a bütyökműtétnek?

    Az érsebész csak 1 hónap múlva rendelt vissza, és csak otthon jutott eszembe, hogy a műtét előtt már nem tudok vele konzultálni.

    Tisztelettel, Iza

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A lezajlott visszérműtét nem akadálya a tervezett bütyökműtétnek. A vérömlenyek lassan, kb hat hét alatt szívódnak fel - teendőt nem igényel
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Kedves Doktor Úr! Anyukámnak(70 éves) a comb hajlatban a nemi szerv mellett egy pici,puha csomó van,ami…

    Kedves Doktor Úr!
    Anyukámnak(70 éves) a comb hajlatban a nemi szerv mellett egy pici,puha csomó van,ami néha viszket is neki.Nem a lágyékában!
    Egy kényelmetlen bugyi viselése után vette észre!
    Suducrémmel kenegette és sokszor egész apróra vissza húzódik!
    Segítségét szeretném kérni hogy ha nem múlik akkor nőgyógyászhoz vagy sebészhez menjen?Mától lámpázni is fogja!Ugye nem nagy baj van?Máshol nincs neki semmi!
    Várom megtisztelő válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Tünetileg betadin javasolt
    lámpázás vélhetően nem használ
    Ha nem múlik el, sebészeti vizsgálat javasolt
    üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Nootropil kezelés helyett alkalmazhat Chinotal infúziót?

    Tisztelt Adjunktus Úr!

    Ha tavaly tavasszal voltam értágitós infuzión-Nootropil-akkor felvehetek e idén tavasszal Chinotal-os infuziót? A másik kérdés pedig az,hogy egy keringésjavitó gyógyszernél javitja e a hatékonyságot a retard forma-Pentoxyl-EP.

    3*1 Pentoxy-EP van e… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Kérdéseire válaszul:
    -nootropil után a chinotal-nak nincs ellenjavallata
    -tablettában a retard hatékonyabb mint a gyorsan lebomló változat
    -alsó végtagi panaszokra… Még több

  • tisztelt doktor úr! fogászati kezelés miatt Dalacin c300 antibiotikumot kaptam, viszont szerdán lesz…

    tisztelt doktor úr!
    fogászati kezelés miatt Dalacin c300 antibiotikumot kaptam, viszont szerdán lesz egy mütétem (váll instabilitás miatt) ugye nem befolyásolja a mütétet ha most beszedem az antibiotikumot?
    köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Véleményem szerint a szedett antibioticum nem befolyásolja a tervezett műtétet
    üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Dr Úr! 41 éves nő vagyok, egy hónap múlva mélyvénás billentyűelégedetlenség miatt a bal lábamon…

    Tisztelt Dr Úr!
    41 éves nő vagyok, egy hónap múlva mélyvénás billentyűelégedetlenség miatt a bal lábamon eltávolítják a mélyvénát.Kérdésem az lenne, hogy mennyi az az idő amit feltétlenül pihenéssel kell tölteni?Irodai munkát végzek, ha kell fel tudok állni, tudok sétálni és a lábamat is feltudom polcolni.
    Két héttel műtét után szeretnék munkába állni.Őn szerint ha minden rendben lessz ennyi idő elég a gyógyuláshoz?Még egy kérdésem lenne, hogy a váslit mikor lehet felváltani kompressziós harisnyára?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelettel:B-né

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A mélyvénát nem operáljuk, eltávolítása tilos - vélhetően félreértett valamit. A felületes véna elégtelensége esetén távolítjuk azt el - ez a visszérműtét része. Utóbbi esetben másnaptól mogozhat, de lába kb hat hétig dagadhat, feszülés érzés lehet, nehezebben mozog. Ülve polcolás javasolt, állás esetén panaszosabb, járkálva javul. Fokozatosan terhelhető. Fásli szükséges, de ha a műtét utáni kis pörkök leestek, lehet compressios harisnyára váltani.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó GÁbor

  • Tisztelt dr Úr ! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy ma voltam egy állapot felmérésen és 90 - es vérnyomást…

    Tisztelt dr Úr ! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy ma voltam egy állapot felmérésen és 90 - es vérnyomást mértek a bokámnál és 130⁄60 vérnyomást a karomon.. elég gyakran zsibbad a lábam és fázik .. szeretném megktudni, hogy ezek az értékek , és tünetek hátterében lehet- e valamilyen komoly betegségem .. Előre is köszönöm válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A leírás érbetegségre (atherosclerosis) utal, kb 0,7-es a doppler index. Sebészeti teendő nincs, de kivizsgálás javasolt angiologian , gyógyszerek (aspirin, statin és naftilong) szedése szükséges, dohányzás tilos. Rendszeres gondozás javasolt
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr, Már egy hónapja nem múló fájdalmat érzek a bal lábamban. A fájdalom tapintásra…

    Tisztelt Doktor Úr,

    Már egy hónapja nem múló fájdalmat érzek a bal lábamban. A fájdalom tapintásra érződik leginkább, de mozgás közben is kellemetlen (kicsit olyan, mintha meghúztam volna valamimet). A fájdalom a belső comomon végig lefut és folytatódik a vádlim hátsó részén. Mintha eg hosszú eret követne.

    Van valami ötlete, mi lehet ez?

    Tisztelettel,

    Kata

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Leírás alapján vélhetően nem az erek betegek, inkább egy ideg lefutása mentén érzékeny. Oka vagy gyulladás, vagy gerinctáji nyomás lehet - javasolt neurologiai és orthopediai vizsgálat
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Raynaud szindrómám van,amire jelenleg infuziót kapok.Azt szeretném kérdezni hogy…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Raynaud szindrómám van,amire jelenleg infuziót kapok.Azt szeretném kérdezni hogy ez a szindróma csak a kéz ereit bántja vagy a szív és agyi ereket is megbetegíti?

    Köszönettel:Barbara

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Sajnos erre nem tudok korrekt választ adni, a végtagokat érintő szövődményeit ismerem, de a többi kadiologiai és neurologiai terület - kérdezze ilyen szakorvosok véleményét
    Üdvözlettel
    Dr Szabó GÁbor

  • Tisztelt Adjunktus Úr! 90éves édesapám kórházba került érszűkülettel és másnap reggel nem éppen finoman…

    Tisztelt Adjunktus Úr!
    90éves édesapám kórházba került érszűkülettel és másnap reggel nem éppen finoman közölték vele, térd alatt amputálni kell a lábát. Hát ne mondjam mit érzünk, akit 80 éves koráig orvos nem látott, akkor lett egy stroke, majd rá két évre egy combnyak törése amiből ismételten úgy föl gyógyult, hogy metszette a fákat és most meg egy ilyen hír.
    Valami pici lehetőségünk sincs, menthetetlen?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Előrement érbetegség esetén az amputáció szükségessége felmerülhet. Mérlegelni kell a végtag állapotát, a beteg teherbíró képességét, az erek állapotát. A végtag menthetetlen volta nem egyenlő a beteg elvesztésével, sőt. Kétségtelen, hogy egy, rel. kisebb megterhelést jelentő végtagvesztéses műtét után mozgásában jelentősen korlátozott lesz. Ez a fő veszélyforrás egy aktív ember életében. Ha ebben kap segítséget, nem menthetetlen
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Dr Úr köszönöm a válaszát és a tanácsát elfogadom és lehetőleg minél hamarabb elvégzem ezeket…

    Tisztelt Dr Úr köszönöm a válaszát és a tanácsát elfogadom és lehetőleg minél hamarabb elvégzem ezeket a vizsgálatokat mer ez nem állapot hogy elmegyek hoszabb utra és lábam fájdogál de olyan szinten ráse birok állni kb. 2 napig és még olyan kérdésem lenne hogy beutalo szükséges e hozzá? és mégegyszer köszönöm válaszát hálás vagyok érte üdvőzlettel........ Erzsébet

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Beutaló szükséges, az OEP-es elszámolás miatt kérik. Beutalót a családorvos adhat
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Erősen lüktet a nyaki ütőerem és intenzív szívdobogásom van, majd a hasamban érzem ezeket a tüneteket

    Tisztelt Doktor Úr!

    1 hónapja nagyon erősen lüktetett a nyaki ütőerem, az elmúlt, utána a szívem játszotta el ugyanezt, vagyis olyan erős szívdobogásérzetem volt, de a pulzusom és a vérnyomásom megfelelő volt. 3 hete a hasam lüktet, de nem annyira veszem észre, többnyire este inkább és… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Leírása alapján ilyen tünetek alapján nem merül fel értágulat valószínűsége. Az Uh után javasolt a szívdobogás-érzés miatt kardiológiai vizsgálat
    Üdvözlettel
    Dr Szabó…

  • Tisztelt doktor úr. 39 éves férfi vagyok. Nyaki vizsgálatom aggaszt nagyon, és szeretném ha felvilágosítana,hogy…

    Tisztelt doktor úr. 39 éves férfi vagyok. Nyaki vizsgálatom aggaszt nagyon, és szeretném ha felvilágosítana,hogy mennyire komoly a baj és mit tehetek a gyógyulásom érdekében. A vizsgálat eredménye.: A bal oldalon az intima-media vastagság 0,6mm.A bifurcatio hátsó falán 8,6mm hosszú,3,1mm vastag,sima felszínü,isodens plaque látszik.A bal carotis mindhárom szakaszában normális az áramlás,a communis görbe externalizált. A jobb oldalon az intima-media vastagság 0,7mm.A jobb carotis mindhárom szakaszában normális az áramlás,a communis görbe externalizált.Mindkét vertebralisban normális az áramlás. Határérték hypertoniám van. Kérdés.: Mennyire komoly a meszesedés,az intima media megvastagodás,lehet-e javítani a helyzeten,el tud-e tünni a plaque.Hallottam,hogy bizonyos fokhagyma receptekkel vissza lehet fordítani a helyzetet.Igaz ez?. Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A leírása alapján érbetegsége igazolódott. Prevenció szükséges, azaz aspirin és statin szedése tartósan és rendszeresen javasolt. Nyaki erekről is évente Uh kontroll javasolt. A jelen status sebészeti teendőt nem igényel, de életmódváltozást igen: dohányzás tilos, cholesterin kontroll szükséges, sport javasolt. E mellett fokhagyma nem tilos, kellemes étel, telítetlen zsírsavtartalma miatt előnyös is lehet. Sajnos a plakk viszont maradandó- amit el lehet érni, hogy ne növekedjen, ne szűkítsen.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • BETALOC és NORTIVAN gyógyszerekkel a magas vérnyomás ellen

    Tisztelt Dr Ur
    Elmentem carotis ultrahangra aminek eredménye nagyon elkeseritett.
    Az intima körkörösen megvastagodott kevert echodensitásu plakk mind a két
    oldalt.Az áramlás mindenütt jó. 54 éves nő vagyok soha nem dohányoztam,nem ittam a koleszterinem volt
    egyedül magas… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A leírás alapján elkeseredésre nincs ok, de érbetegsége igazolódott. Leírás alapján vélhetően ennek genetikai hajlam az oka. Gyógyszer (aspirin és statin) szedése szükséges. Évente… Még több