A betegek kérdései (1787)

  • Tisztelt Doktor Úr! Egy héttel ezelőtt allergiás sokk miatt több injekciót is kaptam, az egyiket a csuklóm…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Egy héttel ezelőtt allergiás sokk miatt több injekciót is kaptam, az egyiket a csuklóm alatti érbe ami azonnal felpúposodott de csak enyhén kékült be. Most elég fájdalmas és olyan érzés, mintha egy kemény cső lenne az ér helyén.
    Szeretném tudni, hogy ez normális jelenség-e, kell-e tennem valamit vagy magától elmúlik.

    Válaszát előre is köszönöm.
    Lezsákné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Leírása alapján kis visszérgyulladás, vagy a gyógyszer ér mellé kilépése miatti gyulladásos reakcio lehet a panasz oka. Sebészi teendő nincs, de érdemes kezelni: javasolt jegelés, Lioton gél, fásli, nyugalom. Ha két héten túl is fennáll, jelentkezzen kezelőorvosánál, ill láz esetén azonnal
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • lehet-e már naftilongot kapni?

    lehet-e már naftilongot kapni?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Meglehetősen szűkszavú kérdésére válaszul: Ismereteim szerint igen, pl munkahelyem környékén a gyógyszertárakban elérhető a gyógyszer
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • A genetikai alapú visszeresség tüneti kezelése

    Tisztelt Doktor Úr!

    26 éves vagyok, és 165 cm-es magasságomhoz 45 kg. A probléma elsősorban nyáron, melegben jelentkezik, amikor nagyon kidagadnak a sípcsontomon az erek (egyébként is mindig látszanak, de megdagadni csak melegben szoktak). Ilyenkor kellemetlen, nyomó érzést is érzek, és… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Leírása alapján ez alkati adottság, nem visszeresség. Ha esztétikai problémát okoz, javasolt plasztikai sebészetien és⁄vagy érsebészeti szakrendelésen vizsgálat, és ha az ér alkalmas,… Még több

  • Kedves Doktor úr! A problémám a következő, már 3. napja érzek nyomást a halántékomnál (érnél) és az…

    Kedves Doktor úr!
    A problémám a következő, már 3. napja érzek nyomást a halántékomnál (érnél) és az ér kicsit ki is van dudorodva, ès a szememnél is érzek ritkán fájdalmat. Mitől lehet ez a furcsa fájdalom? (25 éves vagyok)
    Köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Ennek oka lehet magas vérnyomás, idegi bántalom, az ér gyulladásos betegsége, és sok más. Javasolt vérnyomás rendszeres mérése, neurologiai vizsgálat, esetleg u.n. fejfájás ambulancián megjelenés
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Adjunktus Úr! 2 hete volt egy laparoszkópiás myoma műtétem.A kórházban fraxiparin 0,4 inj.…

    Tisztelt Adjunktus Úr!

    2 hete volt egy laparoszkópiás myoma műtétem.A kórházban fraxiparin 0,4 inj. kaptam 5 napig,ill. itthon is kellett tovább adnom magamnak az injekciót 10 napig( a mai nappal adtam be az utolsót).
    Sajnos nagyon visszeres a lábam.Szeptemberben újra operálják mindkettőt.
    Kérdezném,hogy mikortól szedhetem a Detralex tablettát?Kell-e egy kis időnek eltelnie a Fraxiparin inj.után?
    Válaszát előre is köszönöm.
    Üdvözlettel:
    S. Anita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A Detralexet a Fraxiparintól függetlenül szedhet, nincs leírt ellenjavallat. Az injectiotól függetlenül a tabletta jó hatása csak panaszos visszér esetén jelentkezik, azaz gyulladás, jelentős duzzadásos, pangásos tünetek esetén. Ha ez nem áll fenn, egyenlőre nem szükséges a gyógyszeres kezelés - hordjon inkább I-es compressios gyógyharisnyát.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • A szédülés, egyensúlyzavarok, fejfájás milyen kezelést igényel?

    Tisztelt Doktor Úr!

    39 éves nő vagyok. 5 évvel ezelőtt kezdődött a kálváriám. Egyik őszi napon forgó jellegű szédülés kapott el, három napig nem tudtam felkelni, majd elmúlt tünetek nélkül. Egy év múlva ismét bekövetkezett egy őszi nap a forgó jellegű szédülés, nem tudtam felkelni, egyensúlyzavarral… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Megijedni nem kell, pánik nem szükséges. Sebészeti teendő nincs,a javasolt infusios kezelés javasolható. Neurologiai gondozása indokolt. E mellett VBI (u.n. vertebrobasilaris insuffitientia)… Még több

  • Tisztelt doktor ùr, Édesapám 27 èves koràban agyvérzést kapott, mütèt utàn sikeresen felépült. Az…

    Tisztelt doktor ùr,

    Édesapám 27 èves koràban agyvérzést kapott, mütèt utàn sikeresen felépült. Az orvosok azt mondtàk gyenge érfallal született amihez tàrsult egy aneurysma. Én 34 èves nö vagyok és szeretném megkérdezni örökölhetö- e a betegsége. Vàlaszàt elöre is köszönöm.
    tisztelettel: Tünde

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Az érfal kötőszöveti gyengesége, az aneurysma képződési hajlam örökölhető. Egyszerű naki ér UH⁄dupplex vizsgálattal kizárható ilyen eltérés. Tekintettel a családi anamnézisre, érdemes negativ lelet esetén is 2-3 évente megismételni
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Állandó szédülést okoz a nyaki gerinc és az artériák betegsége

    Tisztelt doktorúr!

    Az alábbi kérdéssel szeretnék önhöz fordulni .

    45 éves férfi vagyok kb 1-éve generalizált szorongást állapítottak meg nálam amire gyógyszert szedtem, melyet kb három hónapja abbahagytam. Jelenleg szinte állandóan szédülök és a teljes nyakizomzatom görcsben… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Az Ön által felvetett ok nem valós, ettől nem kell tartania. A szédülés oka gyakran a nyaki csigolyák meszesedése, a nyaki izomzat kényszerű görcsös helyzete. Az erekre nincs hatással.… Még több

  • Tisztelt Dokror Úr! Édesapámnak nyaki ütőér meszesedese van, műtétet javasolt neki az orvos. Édesapám…

    Tisztelt Dokror Úr!
    Édesapámnak nyaki ütőér meszesedese van, műtétet javasolt neki az orvos.
    Édesapám diabéteszes.
    Az érdekelne, hogy mennyire kockázatos egy ilyen műtét, hogyan csináljak? Nagyon aggódom, mert 2 éve egy ilyen műtét során vesztettem el egy közeli ismerőst, sajnos ő nyaktól lefelé lebénult a műtét után, 2 hét múlva meghalt.
    válaszát előre is köszönöm
    Anikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A nyaki ér szűkületének műtéte több módon lehetséges. A leggyakoribb esetben a verőeret kirekesztve és megnyitva eltávolitjuk a szűkítő plakkot majd visszavarrjuk a helyére - itt műér nem kerül beültetésre. Hasonló megoldás, amikor az eret folttal zárjuk. Ha ez nem lehetséges, az eret eltávolitjuk és műérrel pótoljuk. A fentiek közt a gyógyulás, utókezelés szempontjából nincs különbség. A műtét megelőző jellegű, azaz a stroke, bénulás kockázatát hárítja el. Műtét során is szenvedhet a beteg stroke-ot, ez gyakrabban ideiglenes, ritkán végleges bénulással járhat ( kb 2-5%-a műtéteknek). A műtét elmaradásából eredő kockázat jelentősen nagyobb, a stoke és végleges bénulás esélye évről évre magasabb - a műtét indokolt.
    A beteget a lehetséges szövődményekről fel kell világosítani
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Kedves Doktor úr. A köldök környékén pulzálna, ha gond lenne? Ha nem kóros, akkor miért kell ekg? Mi…

    Kedves Doktor úr.

    A köldök környékén pulzálna, ha gond lenne?
    Ha nem kóros, akkor miért kell ekg?
    Mi az az echo?

    Amúgy aneurizma előfordul 27 évesen is?

    Köszönöm.

    Anna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A köldök környékén lehet aneurysma, ez gyakran tapintható.
    EKG és sziv Uh vizsgálat a szív vizsgálatára kell, pl nem túl nagy, nincs-e rendellenes elhelyezkedés, stb. Kardiologus belgyógyász területe
    Aneurysma előfordulhat fiatal korban is de ritka
    Üdvözlettel
    Dr Szabó GÁbor

  • A bordák környékén lüktetést érez, ez aneurizma lehet-e?

    Tisztelt Doktor úr.

    Érdeklődni szeretnék, hogy aneurizma esetén hol lüktet a has?
    A köldök körül vagy a bordák környékén?

    Bal oldalon a bordám környékén lüktetést látok, hs a hátamon fekszem, de nem tapintható semmi.
    Közvetlenül a mellem alatt érzem.
    A… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A leírt helyen a szív tapintható a bordák közt, ritmusos működése áttűnhet a bőrig, nem kóros. Aneurysma ezen a helyen nincs. Javasolt szív ECHO, EKG.
    Üdvözlettel
    Dr…

  • Kedves Dr Úr. Vasárnap haza jöttem munka után leültem . Félora mulva nem birtam lábraálni olyan erös…

    Kedves Dr Úr.
    Vasárnap haza jöttem munka után leültem . Félora mulva nem birtam lábraálni olyan erös
    fájdalom van bene azota is. Trombozist kizárták. Viszérgyuladás azt mondták. Hetet még ha fél
    lábbal de ki kell birnom. Fájdalom elviselhetetlen föleg pihenés után. Készülök az

    Ërsebészetre mit fog javasolni ? Csak a fájdalom szünjön meg. Van valami megoldás 40-éves
    Mi lenne a jo. Köszőnöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Ha a visszérgyulladás igaz, úgy compressios fáli, jegelés, Lioton gél, 2x2 Detralex szedése javasolt, sok séta. Hetek alatt lassan javul. Érsebész helyett angiologus belgyógyászt keressen
    E mellett leírás szerint több más ok is szóba jön, az idegbántalomtól az izületi gyulladásig. javasolt még pl orthopediai vizsgálat is.
    Üdvözlettel Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! 25 éves lány vagyok. A kérdésem az lenne, hogy véleménye szerint mennyire érdemes…

    Tisztelt Doktor Úr!

    25 éves lány vagyok. A kérdésem az lenne, hogy véleménye szerint mennyire érdemes nyáron (hagyományos) visszérműtétet végeztetni? Mennyiben befolyásolja a sebek gyógyulását a fáslizás alatti izzadás, illetve általánosságban a műtét eredményességét a meleg idő?
    Továbbá azt szeretném megkérdezni, hogy a vénás főtörzs eltávolítása esetén mennyi idő után szabad lábra állni?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A sebgyógyulást a nyári meleg éremben nem befolyásolja, de a fásli viselése a melegben sokkal kellemetlenebb, a kiterjedt vérömlenyek a naptól védendők, úszni nem lehet.
    A műtét után másnap a beteg saját lábán távozik a kórházból, nincs ágyhozkötve.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Két hónapja szültem 3. gyermekemet. A 3. terhesség alatt fájdalmas visszereim…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Két hónapja szültem 3. gyermekemet. A 3. terhesség alatt fájdalmas visszereim lettek, de szülés óta nem okoz gondot.
    Pár napja viszont a térdem fölött kevéssel a belső oldalon érzek néha enyhe fájdalmat, illetve a bokám belső oldalán is.
    Érdemes ezzel orvoshoz mennem? Aggódni kezdtem. Vagy nem kellene? Várjak még, hátha elmúlik? Van egy vénás torna gyakorlatom. Azt végezzem? Vagy orvost is keressek fel ezzel?

    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Vénás gyakorlat megfelelő
    Célszerű lenne angiologus belgyógyászt felkeresni
    Ha a lába panaszos, javasolt vénás UH, van-e vénás elégtelenség
    Ha igen, érsebészeti kontroll is szükséges
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Tudom ön érsebész szakorvos,de a Chinotal alkalmazása körüli mizériám Önnek is…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Tudom ön érsebész szakorvos,de a Chinotal alkalmazása körüli mizériám Önnek is érdekes lehet.Először Sztk fülészeten próbáltam kiiratni,ahol az orvos nem tudta mi ez.Majd megnézte a számitogépben és azt mondta hogy "ez már ősrégi szer,nem alkalmazzuk".Háziorvosom viszont szivesen kiirta.Közbe a legnagyobb szakértőhöz kerültem a SOTE-ra,ahol az adjunktus azt mondta,hogy kiválóan gyógyszereltem saját magam,az infuzios kezelésig,mert Nootropil+Chinotal szájon általi alkalmazásánál még ő sem tudott volna nagyobb kezelést javasolni az infuzios kezelésig.Felemlitettem neki hogy az sztk-ban nemhogy kiirni nem voltak hajlandók,hanem komoly egészségügyi kockázat veszélyével riogattak "erek elpattanása",ha együtt szedem.Azt mondta ilyen butaságot már régen hallott.A "nem alkalmazzuk"-ra meg annyit mondott hogy tele van vele a Klinika is,mind infuzio,mint tabletta formájában.

    Fülzúgásom jelentősen mérséklődött,jelenleg is szedem a gyógyszert,immár szájon át.Közben pajzsmirigy vizsgálaton cisztákat mutattak ki,TSH-m is magas,hamarosan endokrinologus is megvizsgál.Halláscsökkenés nincs.Egyrészt tehát ez.
    Carotis Doplerre is megyek,de arra csak később.
    Mindkettőre fülészorvos utalt be a kórházi szak befejeztével.

    Másrészt kérdésem a Chinotal 400-al kapcsolatban:

    Elképzelhető-e hogy a gyógyszer potencirozza vérkoleszterin csökkentő hatását is? (Xeter),mert a vérnyomásom feljavulása egész biztos hogy ezen gyógyszernek köszönhető.Előtte 150⁄100,most huzamosabb ideig 130⁄80.

    Illetőleg,hogy a gyógyszer fogyasztása csökkenti e a stroke kockázatát?

    TSH:7,89 LDL-koleszterin:6,78 ezeket még májusban mérték,friss vérképem azóta nincs.

    Válaszát tisztelettel megköszönve,jó egészséget kivánva:János

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Érsebészeti szempontból a pentoxiphyllin szájon át nem hatékony, infusioban adható
    Egyéb gyógyszerekkel nem ismert a kölcsönhatás (sem cholesterin, sem vérnyomás), szabadon adható
    Stroke kockázatot nem csökkenti
    Leírása szerint a cholesterin szint magas, ennek érdemi csökkentése szükséges
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • T Doktor Úr! Tizenhárom éve volt trombozisóm, a bal lábomba,buszón ültem,töb órát,és kialakult.utána,…

    T Doktor Úr! Tizenhárom éve volt trombozisóm, a bal lábomba,buszón ültem,töb órát,és kialakult.utána, aszt a lábom megütöttem,egy pici horzsolás volt,gombos fej tü nagyságú,utána,elkezdett lilulni,és agy kis luk lett rajta,szedem a gyógyszereket,kenöcsöket,de hiába,Most rendeltem,kék kenöcsöt,attól a luk, besebesedett,körülötte,lilás szinű,egy állapotba van,nagyon sokat fáj a lábom.ez,fekély lenne,vagy érszükülett?Mit csináljak.Üdv. Életmentő

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A leírás a vénás elégtelenségnek megfelelő szövődmény, javasolt angiologiai kivizsgálás, kezelés. Ilyen esetben vérhigító kezelés, compressios harisnya vagy fásli szükséges, a seb bőrgyógyászati kezelése. Ezzel elérhető, hogy a seb gyógyuljon és ne újuljon ki. Ettől függetlenül érszükülete is lehet, ezt a fenti belgyógyászati vizsgálat során szintén ellenőrizni lehet
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Vénás elégtelenség, zsibbadás, fájdalom kialakulhat a magas pulzusszám miatt?

    Tisztelt Dr. Szabó Gábor Viktor!

    Tavaly ülő munkánál jelentkező mindkét lábban végtagzsibbadást és a végtagokon megjelenő értágulásom volt. Az értágulást úgy tudnám leírni mint amikor felhelyezzük a felkaros vérnyomás mérőt és az erek elszorítódnának Amint fel álltam megszűntek a tünetek,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    TOS csak a karokon okozhat vénás pangás, azaz a vénás rendszer túltelődését. Ha ez a kórkép igazolódik, célzott gyógytorna javasolt - keressen gyakorlott gyógytornászt.
    Alsó… Még több

  • Tisztelt Doktor úr! A masszőröm észrevett egy keresztirányú véraláfutást a térdhajlatomban, mely egy…

    Tisztelt Doktor úr!

    A masszőröm észrevett egy keresztirányú véraláfutást a térdhajlatomban, mely egy kissé kiterjedtebb az egyik végénél. Azt gondoltam, hogy talán a nagytestű kutyám jött nekem, de itthon eléggé megijedtem. A másik, jobb lábamon is van egy hasonló csík, csak az még nem annyira csúnya. Mi lehet ez?
    Köszönöm szíves válaszát.
    Üdvözlettel,
    Szabó Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Első lépésben konzervativ kezelés javasolt, azaz helyileg jegelés, Lioton gél. Kb három hét alatt, ha tényleg véraláfutás, el kell tünnie, ha marad, vélhetően valódi visszér. Amennyiben ez esztétikai problémát okoz, javasolt érsebészeti konzilium és v.s. injectios kezelés
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Stroke után bevállalható egy lábérmûtét?

    Tisztelt Doktor ur
    Edesapam nyolcvanhat eves. Ket eve egyhonapon belul ketszer is stroke-ot kapott.
    Az elsobol kijott egy het alatt a masodik mar mar marando beszed es mozgasszervi korlatokat okozott a jobb oldalon.
    Ket hete mindket laba bekekult es felduzzadt, majd a jobb labara… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Leírása nem egyértelmű. A stroke oka a nyaki erek betegsége. Az elzáródott nem operálható, a beszűkült - mérlegelve a leírtakat - inkább gyógyszeresen kezelendő, azaz aspirin+statin… Még több

  • Tisztelt Doktorúr! Életem első hosszú (kb. 8 órás) repülőútja előtt állok. Alapvetően nem foglalkoznék…

    Tisztelt Doktorúr!

    Életem első hosszú (kb. 8 órás) repülőútja előtt állok. Alapvetően nem foglalkoznék a dologgal, hiszen 27 éves, egészséges, átlagos testalkatú emberként úgy tudom nem fenyeget trombózis veszély.
    Ami mégis elbizonytalanít, hogy korábbi rövidebb repülőútjaim után (1-3 óra) kb fél napig enyhén fájni szokott a lábszáram, majd elmúlik.
    De például hosszabb buszos utazások után nem szokott panaszom lenni.
    Lehetséges, hogy a hosszú ülésre még önmagában nem, de a repülőkön lévő extra körülmények (páratartalom⁄légnyomás, stb) hatására már létrejön valami rendellenesség?
    Egyáltalán kell -e foglalkozni ezzel a jelenséggel? Mit jelenthet? Kell -e emiatt komolyabb óvintézkedés egy hosszabb repülés előtt?
    Orvos ismerősök (nem kifejezett szakértők a témában) azt ajánlották, hogy adjak be magamnak Clexane 40 mg injekciót az utazás reggelén.
    Valóban szükséges lehet ez az én esetemben?
    Nem elég, ha lehetőség szerint mozgok a gépen és sok vizet iszom?
    Ha mégis szükséges óvintézkedés, akkor van e esetleg a heparinnak valamilyen hatásos természetes alternatívája, amivel megbízhatóan helyettesíthető?
    Ha pedig mindenképpen a heparin injekció a javasolt, akkor így 1-2 adag beadása esetén kell -e tartani bármilyen mellékhatásától? (Úgy tudom a vérlemezkék számát befolyásolhatja. A külföldi út okán ezt nem tudom majd az előírás szerinti laborvizsgálattal kontrollálni, jelenthet ez problémát?)

    U.i.: Van egy enyhe mitralis prolapsus syndromam, néha szívritmuszavarom. Ez bármilyen szempontból releváns esetleg ebben a témában?

    Köszönettel:

    Kovács Péter

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Heparin injectio ilyen anamnézissel nem szükséges
    A mozgás és a folyadék fogyasztása jó és javasolt
    E mellett I-es compressios térdig érő prevenciós gyógyharisnya javasolt az utazás idején.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor