A betegek kérdései (1782)

  • Férjem lábát térdtõl amputálták, a másik lábánál is mûtétre van szükség, mire számítsunk?

    A férjem 58 éves, két hete leamputálták a jobb lábát térd felett...azt mondják a másik lába sem jó, hamarosan azt is meg kell műteni. Mivel a másik lába már nincs...műtét esetén honnan vehetnek eret az ércseréhez, vagy ilyen nincs...?? Azt is le kell amputálni??? Egyébként cukorbeteg, magasvérnyomása… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A leírás régebbi lehet mert az elvesztett jobb láb leírását is tartalmazza még - ha most akarják operálni, vélhetően újabb érfestés lehet szükséges. A bal láb leírása egyébként… Még több

  • Kedves Doktor Úr! 28 éves nő vagyok, és időnként kis véraláfutások jelennek meg a combomon(sok),térd…

    Kedves Doktor Úr!

    28 éves nő vagyok, és időnként kis véraláfutások jelennek meg a combomon(sok),térd környékén. Főleg akkor jelentkeznek, ha magassarkú cipőt viselek egy éjszakán át.

    Ön szerint ez visszeres tünet?
    Milyen vizsgálatot vagy kezelést javasol?

    Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Még nem találkoztam ilyen összefüggéssel, cipő vélhetően a combtáji bevérzéseket nem okozhatja. Fiatal nőknél spontán lehet kis hajszálér-repedés, az általában alkati jellegű, kivizsgálása, esetleges más betegség (immunologiai eltérés) keresése angiologus belgyógyász feladata. Tünetileg kenje pl Lioton géllel, hamarabb felszivódik.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Néhány hónapja injekciós visszérkezeléseken (4 alkalommal) vettem részt. Sajnos már most újra kialakultak…

    Néhány hónapja injekciós visszérkezeléseken (4 alkalommal) vettem részt. Sajnos már most újra kialakultak jól látható visszereim. Másik problémám,hogy néhány szúrás helyén apró csomók alakultak ki,megnyomva fáj. Mit tanácsol,újra nekivágjak kezeléseknek?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Ha ugyan azon a helyen alakul ki újra, nem volt hatásos, ne ismételje. Ha máshol kezdődik, az alapvető alkati sajátossága miatt várható, rendszeres kezeléssel folyamatosan eltüntethető.
    A szúrás helyén 1-2 hónapig lehet csomó, de annak teljesen fel kell szívódnia. Helyileg kenje pl Lioton géllel - ha tartósabban fennáll, keresse kezelőorvosát
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Kedves doktor úr! Olyan problémám van, hogy 2 napja elég sokat hajtogattam, amiket le kellett élezni.…

    Kedves doktor úr!

    Olyan problémám van, hogy 2 napja elég sokat hajtogattam, amiket le kellett élezni. Azóta zsibbad a jobb kezem mutató ujjának az első ujjperce. Ma már ha megnyomom finoman a középső ujjpercemet, akkor fáj az első. (remélem érthetően írtam le)
    Lehetséges, hogy ez a hajtogatás miatt van? Mit tudok tenni itthon, hogy javuljon a helyzet? Persze elmegyek orvoshoz, de addig is tenni akarok valamit, mert ez csak 1 hét múlva lehetséges.
    Köszönöm előre is a válaszát.
    Angéla

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Nem gondolom, hogy a leírt tünet érsebészeti teendőt igényelne - panasza hátterében mozgásszervi vagy neurologiai ok állhat, kérdezze pl neurologus és rheumatologus orvosát
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Kedves Doktorúr! Tavaly októberben volt egy kisagyi cavernoma műtétem.Nagyon sokat hánytam szédültem…

    Kedves Doktorúr!
    Tavaly októberben volt egy kisagyi cavernoma műtétem.Nagyon sokat hánytam szédültem még mindig van hogy megszédülök és kis egyensúlyzavar valamint egy furcsa érzés ha valakire vagy valamire nézek akkor olyan csavaró érzés szédülés forma jön elő, nem tudok fókuszálni pár mp ig sem. Doktor úr szerint lehet valamivel ezt befolyásolni, javítani? a Bioptron lámpa használatáról mi a véleménye?
    köszönettel Nóra

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Az agyi erek nem az én szakterületem, kérje idegsebész tanácsát
    üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor
    (ps: e téren a biotron véleményem szerint nem használható)

  • Stroke után rehabilitációs kezelés, mert a nyaki ér beszűkült

    tisztelt dr úr.apukámnak 1 hónapja volt strokeja,ami mi miatt fél oldali hemiplegiája van jelenleg is a rehabilitációs osztályon van sokat javult.most engedik haza,nyaki UH a jobb oldali CCa lumenében az oszlás előtt 90%os szükületet okozó körkörösencelhelyezkedő lágy plakk látható.a keringés a jobb… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Az elzáródott nyaki verőeret nem lehet operálni. Első lépésében gyógyuljon , a stroke után egy éven belül erőteljes rehabilitatios kezeléssel jelentős javulás érhető el a mozgásképességben.… Még több

  • Tisztelt Doktor Úr!Alul a belső lábszáram,eléggé Lila erecskés.Gondolom ez a visszér.Mostanában,ojan…

    Tisztelt Doktor Úr!Alul a belső lábszáram,eléggé Lila erecskés.Gondolom ez a visszér.Mostanában,ojan mintha izom rángások is lennének ott azon a helyeken,és mintha csipkednék ojan érzésem van.Mitöl lehet ez,és mit tehetek ez ellen?Vásároltam lioton gélt most avval kenem.Ez jo lessz rá?Válaszát elöre is köszönettelZsuzsa

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A visszér nem okoz izom-rángást, ennek idegi oka van, javasolt neurológiai vizsgálat. A társuló csipkedő érzés i inkább érzészavar, paraesthesia.
    Lioton gél vénás betegségre való, heparin van benne, kiválóan alkalmas gyulladt, thrombotizált vénák kezeléséére, vérömleny felszívódására, stb. Ép visszerekre, főleg a leírt hajszálerekre nincs hatása, felesleges az alkalmazása. Ezen kis vénák esztétikai jelentőségűek, eltávolíthatóak, de máshol megjelenésük várható.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Mennyire ártalmas a szklerotizáció szoptatás alatt?(1.5 éves baba)?

    Tisztelt Doktor Úr!
    Mennyire ártalmas a szklerotizáció szoptatás alatt?(1.5 éves baba)?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A beavatkozás alatt vénába kerül egy "mérgező" anyag beadásra. Minimális adag, de nem kizárt, hogy kisebb tételben szétterjed a keringésben. Én nem kockáztatnám. Tekintve, hogy ez esztétikai beavatkozás, érdemes halasztani
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Ha bedagad a lábfeje és a sípcsont közepe táján egy daganatot észlel, keresse fel az orvost

    Tisztelt Doktor úr!

    2011 karácsonya óta van egy piros kb. 10 cm-es folt a bal lábam sípcsont közepe táján,a csont belső szélén pedíg egy diónyi daganat! ,ami kb. olyan 1 centi magasan van megdagadva.A bőröm ég azon a helyen és feszül.Tompán és enyhén fáj a daganat , a lábfejem be szokott… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A leírás alapján nem lehet korrekt véleményt adni. Több irányú kivizsgálás szükséges, ha konkrét ok igazolódik, azt kell kezelni. Ha ez eddigi vizsgálatok nem hoztak eredményt,… Még több

  • Kedves Doktor Úr! A férjem bal lába a bokája felett olyan, mintha el lenne vágva, pedig nagyon ügyelek…

    Kedves Doktor Úr!

    A férjem bal lába a bokája felett olyan, mintha el lenne vágva, pedig nagyon ügyelek arra, hogy kényelmes és pamut zoknit hordjunk. A bokája fölött a lábszára nagyon meg van dagadva, olyan, mintha "elefánt lába" lenne. Van rajta némi túlsúly és sajnos veseköve is volt már.
    A kérdésem az lenne, hogy lehetséges-e, hogy trombózisa van vagy pedig esetleg vese eredetű és csak vizes a lába? A vérnyomása magasabb a szokásosnál.

    Válaszát előre is köszönöm!

    Tisztelettel:

    Zsozski

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A lábdagadásnak sok oka lehet. Javasolt első lépésben angiologiai belgyógyászaton vizsgálat: UH és labor az esetleges thrombosist ki tudja zárni, a vénás elégtelenséget ki tudja mutatni. E mellett cardialis azaz szív eredet, vagy esetleg kezdődő vesebetegség a leggyakoribb- szintén belgyógyászati kivizsgálást és kezelést igényel. Érsebészeti teendő csak igazolt vénás (visszér) elégtelenség esetén jön szóba.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr. Jelenleg 22 hetes várandós vagyok. Felületi vénás trombózisom lett a jobb lábam…

    Tisztelt Doktor Úr.

    Jelenleg 22 hetes várandós vagyok. Felületi vénás trombózisom lett a jobb lábam belső oldalán a térdhajlat alatt, azóta 20 db 0,6-os clexane injekciót adtam be, folyamatosan adnom kell magamnak a várandósság végéig és a gyermekágyi időszakban.
    Előző két babavárásom alatt is sajnos ez volt a helyzet, a bal lábamat meg is műtötték, a jobban eddig semmi gond nem volt, persze kicsit visszeres volt, de az állapot most szembetűnően romlik. Harisnyát hordok, pihenek sokat, ezek és az injekció ellenére újabb felületi vénás trombózisom lett, most a műtött lábamban.
    Az lenne a kérdésem, hogyan lehetséges ez?
    illetve mit tehetnék még a bajok elkerülése végett?
    válaszait előre is nagyon köszönöm
    tisztelettel: enikő

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Jelenleg korrekt kezelést kap, a compressios és harisnya mellett max. helyi jegelés jön szóba, gyógyszerek adása az előrement várandós állapot miatt nem javasolt. Javasolt sok séta, ülve polcolás. Szülés után indokolt genetikai vizsgálat (pl haematologian vagy angiologian) a fokozott thrombosis készség hátterének kivizsgálása.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Lesz holnap egy műtétem lábamba pár eret cserélnek vagy valami hasonló műtét lesz! És a műtő orvos az…

    Lesz holnap egy műtétem lábamba pár eret cserélnek vagy valami hasonló műtét lesz!
    És a műtő orvos az nem érsebész,akkor hogy hogy ő végzi a műtétet??
    Elestem biciklivel és átment a lábamon egy autó,és roncsolodott a lábam nagyon és ereket kell bele tenni elvileg! Még csak 13éves vagyok és eléggé izgulok a műtéttől!
    Lehetséges,hogy egy általános sebész műtsön?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Vélhetően gyereksebészeten fogják kezelni, itt gyermeksebész szakorvosok látják el a pácienseket. Kisérműtétet, shuntműtétet, fejlődési rendellenességek ellátását nagy gyakorlattal végzik. Ha a helyzet az ismereteik és az előzetes kivizsgálás alapján problémás, nem megoldható, akkor szoktak felnőttek műtéteihez szokott érsebészek tanácsát kérni.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Erős szédülés miatt nyaki ultrahang

    Tisztelt Adjunktus Úr !

    Május első hetében erős szédülésem, volt de csak lefekvéskor illetve felkeléskor az ágyban. Fejem, nyakam mozgatására kis idő múlva helyzetváltoztatáskor elmúlt. Kb. 1, másfél hétig tartott ez az erős szédülés, nyaki ultarahangra küldtek. Jún. 18-ára kaptam időpontot… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A leírás alapján más okot érdemes keresni: vagy a nyakcsigolya vizsgálata javasolt orthopedian vagy neurologian konzilium
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Repedt hasi aorta aneurysma miatt halott

    Tisztelt Doktor Úr!

    Előző kérdésem valahol elveszett, most újra kérdeznék.
    53 éves nő vagyok, nagyjából egészségesnek tudom magam. De tavaly tavasszal egy köhögés miatti mellkasröntgen alkalmával a leletemre a következő szöveg került: "az áthajló aortaszakasz fala scleroticus."… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A hajlam öröklődik. Javasolt hasi UH, ez a hasat jól áttekintheti, ha ez negativ, nem kell tartania. Mellkas rtg jó közelítéssel a mellkasi szakasz tágulatát felvetheti. Javasolt… Még több

  • Kedves Dr.Úr! Nem tudtam kihez forduljak. Észrevettem,hogy 1-2 éve a bal térd hajlatom viszeresebb.…

    Kedves Dr.Úr!
    Nem tudtam kihez forduljak. Észrevettem,hogy 1-2 éve a bal térd hajlatom viszeresebb. Sokat dolgoztam pultosként strandon. 23éves vagyok 4 éve szedek fogamzásgátlót. Honnan tudom milyen a trombózis? Ez lehet annak az előjele? Hogyan előzhetem meg? Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A leírt visszeressége inkább esztétikai problémát okozhat, kezelése pl. injectios kezelés, ezzel hatékonyan eltüntethető. A tartós állással járó munkavégzés hajlamosít az orvosi jelentőséggel is bíró visszerességre, ennek megelőzésére munka alatt javasolt gyógyászati segédeszköz boltban kapható I-es compressios gyógyharisnya viselése.
    A legjobb prevencio, megelőzés a rendszeres és sok mozgás.
    üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor úr! Egy rokonom, aki 77 éves nő 1 hónappal ezelőtt esett át egy érsebészeti műtéten,…

    Tisztelt Doktor úr!

    Egy rokonom, aki 77 éves nő 1 hónappal ezelőtt esett át egy érsebészeti műtéten, a lábából egy vérrögöt távolítottak el. Azóta jól van, egyedüli panasza, hogy szédül, bizonytalannak érzi magát, ezért nem is mer egyedül kimenni az utcára. Külső szemmel ez nem látszik, tehát nem tántorog. Kérdésem az lenne, ez normális szakasza a felépülésnek, vagy problémát jelent? Arra is szokott panaszkodni, hogy fáj a feje, főleg a nyaki ereket fájlalja. Másik kérdésem az lenne, hogy egy ilyen műtét után meddig javasolt pihenni, feküdni, mert ő viszonylag sokat van talpon, és látom, hogy nehezére esik. Ő úgy áll hozzá, hogy sokat kell mozogni, és hiába mondjuk, hogy segítünk neki, sajnos nagyon keményfejű.

    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A műtét utáni korai rehabilitatio, mozgás a beteg előnyére válik. A szédülés ettől vélhetően független, oka sok minden lehet: nyaki erek meszesedése ( javasolt nyaki és duplex scan), nyakcsigolya deformitás (igazolása nyaki MR-el lehetséges, kezelése orthopedian), vagy alacsony vérnyomás (belgyógyászati gondozást igényel), egyensúlyzavar (fül-orr-gégészet szakterülete) stb. Célszerű az okot tisztázni és célzottan kezelni. Első lépésben keresse családorvosát.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • A lábszárán, combján levõ seprûvénákat hogyan kezelje?

    Kedves Doktor Úr!
    21 éves lány vagyok és már több éve tapasztaltam a combomon és a lábszáramon kisebb seprűvénákat, amik eleinte nem is zavartak, de most egyre inkább. Nem olyan feltűnőek, de engem mégis zavarnak. Tavaly nyáron a háziorvosom azt mondta ezzel nincs mit tenni. Panaszom nincs, inkább… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A seprűvénáknak alapvetően "csak" esztétikai jelentősége van. Kialakulását nem tudja befolyásolni, döntően hajlam, alkat kérdése. A zavarja, injectios kezeléssel hatékonyan… Még több

  • Tisztelt Doktor úr, Több, mint 3 éve mélyvénás trombózisom volt. Már nem szedek véralvadásgátlót.…

    Tisztelt Doktor úr,

    Több, mint 3 éve mélyvénás trombózisom volt. Már nem szedek véralvadásgátlót. 3 héttel ezelőtt rosszul léptem a nagysarkú cipőben (el is estem), és azóta is minimálisan meg van dagadva a bokám (azon a lábamon léptem rosszul, amelyikben a trombózis volt), fájni már nem fáj. A másik lábam pedig térdhajlatban fáj, de csak akkor ha kinyújtom a lábam, ill, ha újra behajlítom. Doktor Úr szerint érdemes lenne megmutatni orvosnak? (Tartok az újabb trombozistól.)

    Köszönöm szépen előre is.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Leírása alapján újabb thrombosis nem vélhető, de ha a a lába tartósan dagad, javasolt vénás UH, mely biztonsággal kizárhatja a re-thrombosist. Addig hűtés, és pl diclofenac vagy lioton gél javasolt
    Térdhajlatban jelentkező panasza miatt orthopediai vizsgálat célszerű
    Jelenleg vélhetően érsebészeti teendő nincs
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Kedves Doktor Úr! 3 évvel ezelőtt volt mélyvénás trombózisom. 1 évig kellett szednem a syncumart.…

    Kedves Doktor Úr!

    3 évvel ezelőtt volt mélyvénás trombózisom. 1 évig kellett szednem a syncumart. A kérdésem csak az lenne, hogy valóban nem szabad szoláriumba mennem miután mélyvénás trombózisom volt? CSak 2-3 alkalomra gondoltam a nyaralásunk előtt.
    Köszönöm válaszát.
    üdv,
    Judit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Ha a thrombosis után a bőr barnásan elszíneződik, az maradandó eltérés, és fényérzékeny. Ha bőrén ilyen eltérés nem maradt, a solariumnak elvi akadálya nincs. Ha genetikai vizsgálat a hajlamot kizárta, a syncumar valóban elhagyható.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Kedves Doktorúr! Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a lábamon a térdem alatt, a combomon vannak ilyen…

    Kedves Doktorúr! Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a lábamon a térdem alatt, a combomon vannak ilyen vékony erek, de nem dudorodnak ki, nem fájnak meg semmi ilyen csak én úgy veszem észre hogy több lesz. Ez mitől van? Vagy mi a teendő vele? Nem rég született egy kisfiam az közrejátszhat? A válaszát elöre is köszönöm :) Helga

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Leírása nem egyértelmű: ha kis hajszálerek, pókháló vénák vannak a lábán, azoknak csak esztétikai jelentősége van, ilyen indikációval lehet injectios kezeléssel eltüntetni, megelőzése nem igazán lehetséges, kialakulása hajlam kérdése.
    Pontos vélemény csak orvosi vizsgálat után adható
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor