A betegek kérdései (1787)

  • Tisztelt Doktor ur! 29eves vagyok.Januarba kezdtem fogamzasgatlot szedni,Aprilisban melyvenas trombozist,es…

    Tisztelt Doktor ur!

    29eves vagyok.Januarba kezdtem fogamzasgatlot szedni,Aprilisban melyvenas trombozist,es tudoemboliat kaptam!
    Genetikai tesztet csinaltattam,az negativ lett!
    Matol kellene abbahagyni a gyogyszer szedeset,de felek ujra elojon a trombozis!

    Mitol fugg,hogy abba lehet hagyni a szedeset?A doktor azt mondta 6honapig kell szednem,a hat honap szeptember vegen telik le!

    Koszonom valaszat!
    Hanna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Levelében nem emlitette, milyen gyógyszert szed. Vélhetően syncumart - ez a rutin.
    Ezen kórkép kivizsgálása és kezelése alapvetően belgyógyászati feladat.
    Általában hasonló esetben a vizsgálat része a genetikai panel, jó, hogy ez negativ. Javasolt vénás UH, hol tart a thrombosis? ennek eredményétől függ a syncumar elhagyhatósága. Ha a láb és kismedencei vénák negativak, azaz nincs thrombitucus felrakódás, a syncumar valóban fokozatosan elhagyható. Ha még a thrombosis fennáll, annak mértékétől függően a syncumar és compressios harisnya továbbra is szükséges - de ezzel terhelhető
    A hormonos fogamzásgátlás ettől függetlenül tartósan kerülendő, más módszer javasolt
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Édesapámat térdtől lefele feldagadt elszíneződött lábbal vitték be a kórházba!…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Édesapámat térdtől lefele feldagadt elszíneződött lábbal vitték be a kórházba! Érelzáródást diagnosztizált az orvos! Pénteken engedik haza három hét után! Szeretném tudni a pihentetésen kívül van e valami mód amivel segíteni tudunk! Nehezen megy neki a járás ha csak lógatja a lábát szinte azonnal újra bepirosodik neki!

    Várjuk szíves válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A leírás alapján panasza oka valóban érelzáródás lehet, a lógatásos bepirosodás nem jó jel, sőt!
    Javaslom, jelentkezzen érsebészeti szakrendelésen. Ha a vérhiány nagyfokú, helyreállító érműtét jelentősen javíthat az állapotán.
    Az érbetegségnek nem a pihentetés a gyógyszere, hanem a rendszeres mozgás, séta - ez megerősíti a még működő érhálózatot.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Kedves Dr Úr! 62 éves hölgy vagyok.8 éve állapítottak meg 2-es típusú diabetest nálam,melyre Merkoformint,Amarill…

    Kedves Dr Úr!

    62 éves hölgy vagyok.8 éve állapítottak meg 2-es típusú diabetest nálam,melyre Merkoformint,Amarill nevű gyógyszert szedek.Hypertóniámra:Albatrant szedek.A neurológián a láb ujjaim zsibbadására,feszülésére Tiograma,Lirica nevű gyógyszereket kaptam,de sajnos semmi javulást nem észlelek.Szeretném megkérdezni,hogy helyileg értágító injekció beadására van-e lehetőség.


    Válaszát előre is köszönöm.

    Tisztelettel:Marika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Először azt kell tisztázni, igazolni, van-e érbetegsége? Ha igen, az milyen fokú? Ha enyhe, értágító infusiok jelentősen javíthatnak állapotán, belgyógyászon lehet kapni, általában befekvéssel vagy bejárva is alkalmazható. Ha súlyosabb az érbetegség, akár mütét is szóba jöhet.
    Kezdje a kivizsgálást angiologiai belgyógyászaton vagy érsebészeti szakrendelésen.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt doktor úr! Édesanyámmal kapcsolatban lenne kérdésem önhöz. Tortúrája már régen kezdődött, de…

    Tisztelt doktor úr!
    Édesanyámmal kapcsolatban lenne kérdésem önhöz. Tortúrája már régen kezdődött, de megoldást jelenleg még nem találtak a problémájára. Fő panasza, hogy minimális kb 50 m sétálás után iszonyatos fájdalmai vannak a jobb lábában. Gerincéről csináltak röntgen, mr és ct vizsgálatokat is. A panaszt okozó elváltozást nem találtak. Csípő izülete is korának megfelelő. Volt doppler vizsgálaton is, ahol megállapították, hogy a hasi aortáján van egy szűkölet. Az ultrahangos doktornő szerint ettől lehet ez a nagy fokú fájdalom. Házi orvosa javaslatára mozgásszervi kezeléseken vett részt, amik nem segítettek. Az angiográfiától nagyon fél, mert jód érzékeny.
    Kérdésem az lenne, hogy okozhatja-e az elzáródás ezt a nagy fokú fájdalmat? És ha igen, akkor hogyan lehetne ezt kezelni?
    Köszönettel, mfati

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!

    Először diagnózis szükséges
    Erre alkalmas az angiographia a CTA vagy MRA. A jelenlegi kontrasztanyagok közt van már olyan, melyet jódérzékeny is kaphat
    Panaszai leírás alapján valóban lehet az aorta betegsége
    Készitsék el a ter. illetékes vizsgálóban valamely fenti vizsgálatot, vagy jelentkezzen nálunk , akár nálam is, és a mi klinikánkon is megtörténhet a vizsgálat
    A további teendő annak eredményétől függ
    Klinikánkon előjegyzés működik, kérem hívja a 4586800 telefont,
    ha tájékoztatást szeretne, telefonon is megtalál, 06208258048

    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Dr Szabó Gábor Viktor ! Férjemmel kapcsolatban szeretnék kérdezni. Sajnos érszűkületes,…

    Tisztelt Dr Szabó Gábor Viktor !

    Férjemmel kapcsolatban szeretnék kérdezni.

    Sajnos érszűkületes, többször műtötték a lábát illetve most tavasszal nagy hasi műtéte is volt.
    A műtét után a bal nagy lába ujja elkezdett üszkösödni ezért ezt amputálni kellet addig ,amíg ép szövetet nem találtak.
    A mai napig nincs teljesen begyógyulva az amputált rész.

    Nem cukor beteg, mert mindenki azt hiszi. Kaptunk beutalót Kapuvárra a szénsav fürdőbe kezelésre, melyet lelkiismeretesen végig is csináltunk. A főorvos szerint nagyon nagy a javulás ( szerinte fekélyes a seb ), ezt Győrben ahol műtötték nem mondták. A kérdésem, lehet-e hogy most a jobb lábával van a betegségből kifolyólag valami probléma , mert rettenetesen be van dagadva a jobb bokája és fáj is . Van amikor a térd ízületei fájnak nehezen mozog vele és sántít is.Sajnos hiába próbálom rávenni, hogy nézessük meg egyszerűen retteg az orvosoktól , melyet nem csodálok nagyon sokat szenvedett eddig is a bal lábával.. Nem találom hidegnek csak nagyon fel van dagadva.Mit tanácsol ? A győri kórházba ha kontrollra megyünk feltétlenül említsem meg? Itt a bal lábát és a hasát szokták megnézni.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Az érbetegség rendszerbetegség, a még nem operált lábát is érintheti, érsebészeti vizsgálata mindenképpen indokolt. Lehet más oka is, így sziv-gyengeség, vese-betegség (bár e kettő inkább kétoldali lábdagadást okoz), vénás keringési zavar, nyirokbetegség, stb. Ez irányban belgyógyászok tudnak segíteni a kivizsgálásban.
    Kapuvárott és Györben ismereteim szerint jól képzet kollégák dolgoznak, tanácsuk megfogadható
    Jobb időben felismerni a bajt és célzottan kezelni, mint elhanyagolni és a szövődményeket megvárni - ezzel érvelhet férje felé
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • 41 éves férfi vagyok 1-2 hónapja észlelem, hogy a lábfejem hideg, sarkam olykor fáj már akkor is ha nem…

    41 éves férfi vagyok 1-2 hónapja észlelem, hogy a lábfejem hideg, sarkam olykor fáj már akkor is ha nem ér hozzá semmi.. A jobb combtőből nyilalást érzek, mely végig sugárzik a lábfejemig. Sokszor fáj a fejem, mely alig akar szűnni, fulladok , mikor fizikai munkát végzek. 110 kg vagyok. Szív probléma vagy érprobléma lehet? Hová forduljak panaszommal . Mi okozhatja mindezeket. Előre is köszönöm segítségét

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Láb-panasza hátterében több ok is felmerülhet, így javasolt érvizsgálat angiologian (érszűkület?), orthopediai konzilium (gerinc betegség, "lumbago?), neurologiai ellenőrzés (neuropathia?) és diabetologiai laborvizsgálat (diabetes?)
    fejfájás, fulladás ettől független, utóbbi a túlsúly következménye egyértelműen lehet.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Császármetszés után tüdőembóliát kaptam

    Tisztelt Doktor Úr!

    Fél éve születtek egészséges ikreim, de a császármetszést követően tüdőembóliát kaptam... Csináltak láb uh-ot, így kiderült, hogy nem a lábamban keletkezett az elzáródás, hanem vélhetőleg a kismedencében.

    10 évig szedtem fogamzásgátlót, majd lombik… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Vénás UH megismétlése szükséges. Ha teljesen ép a láb vénás rendszere, max. prevencios, azaz I-es compresszios harisnya javasolt. A legkisebb gyanú esetén is a II harisnya kötelező Még több

  • A vádlin lévő visszérgyulladás kezelése Detralex használatával

    Kedves Doktor Úr! kérdésem az lenne h még augusztusban bedagadt az egyik vádlim elmentem dokihoz azt mondta h visszérgyulladás kaptam detralexet! 1 hétre rá elküldött sebészetre... ott is megnézték de semmi vizsgálat csak kézzel megtapogadta mondták h visszérgyulladás felületes... bár nemtom a lábamon… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Javasolt vénás UH, ez tudja kimutatni az esetleges thrombosist, vénás keringési zavart. Ha ez igazolódik, teendő angiologian folytatódik, gyógyszerekkel. Ha billentyű-elégtelenség… Még több

  • Tisztelt Doktor úr! 33 éves nő vagyok. Lábfájással több,mint 10 éve küzdök,ami évről-évre egyre rosszabb.Megnézettem…

    Tisztelt Doktor úr!

    33 éves nő vagyok.
    Lábfájással több,mint 10 éve küzdök,ami évről-évre egyre rosszabb.Megnézettem magán érsebész doktorral a lábaimat,vizsgálták többféle módon.Doppler-ultrahanggal,és egyéb készülékekkel is.Ugyan vannak seprűvénáim,de az érsebész kizártnak tartja,hogy ilyen mértékű lábfájás lehet ettől.A fő vénák is jól működnek.Jelenleg egyhuzamban ⁄maximum ⁄ 2óránál többet nem tudok állni.Le kell ülnöm.A fájdalmam erős,feszítő.Sajnos már reggel ,ébredés után közvetlenül is fáj,és mindig dagadt.A lábszáram,lábfejem fáj,de több órás járkálás után a combom feléig is felsugárzik.
    Sajnos megkeseríti az életemet,mert pl.egy egyszerű bevásárlás után haza felé le kell ülnöm mindig valahova,mert egyébként nem tudnék tovább menni.
    Mindig is álló,és rohangálós munkám volt,jelenleg 6 órában dolgozom,de itt is sokat megyek.Egy helyben állás nem jellemző,inkább nagy távolságok..Detralexet szedek.Munka közben felrakom néha a lábam,de nem sokat segít.Nagyon szenvedek.Valószínű nem is fogok tudni továbbra is 6 órában dolgozni,mert annyira fáj.
    Sok orvosnak elmondtam a problémámat,de senki nem tudott segíteni.Hol kezdjem a kivizsgáltatást?Elmennék magán klinikára is,hogy vizsgálatokat csináljanak.Nekem mindent megérne ,hogy megtudjam végre,hogy mi a bajom,és hogy orvosolva legyen a problémám.
    Újra szeretnék túrázni,kirándulni,és több munkát vállalni,mint korábban.
    Mit gondol,mi okozza a panaszokat? Idegrendszeri probléma? Mr vizsgálat szükséges? Nyaki röntgen is volt,minden rendben.Visszatérő inhüvelygyulladásom is van a kezemben.
    Köszönöm szépen előre is a válaszát!


    Laura

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Ha a láb artériás rendszere ép, és a vénák sem mutatnak duplex-el kórosat, a panasz okát máshol kell keresni: tünetei mögött felmerül pl idegi bántalom, mely vagy neuropathia (vizsgálata neurologian) vagy gerinc eredetű (javasolt gerinc MR, discus hernia irányában, orthopediai konzilium)
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Csont által nyomott artériák fájdalma gyógytornával enyhül

    T.Dr Úr!

    Hosszú évek óta, a bal kezemmel problémák vannak.
    egy bizonyos szögben érzem, hogy zsibbad,(nehéz felemelve tartani a karom) de ez a kezem vastagabb, és olyan mintha az alkarom és a felkarom is dagadtabb lenne mint a jobb oldali kezem. utóbbi időben pedig spontán sokat… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A leírás alapján a tünet oka valóban lehet TOS. Az ok: két csont közé beszorul a kar felé futó artéria, véna, idegköteg.
    Első lépésben keressen gyógytornászt: szakszerüen… Még több

  • Tisztelt Doktor úr! A kérdésem az lenne, hogy a lábam a combtól az alsó lábszár 3⁄4 ig duzzadt. A…

    Tisztelt Doktor úr!

    A kérdésem az lenne, hogy a lábam a combtól az alsó lábszár 3⁄4 ig duzzadt. A térdem nagyon fáj. Minden nap és néha éjszaka is. Ha sokat gyalogolok akkor 2 Algopyrint szoktam bevenni, hogy tudjak aludni. Ma voltam Angiológiai vizsgálaton.Az eredmény:

    1-1 kisebb varicocus tágulat, néhány pókvéna;MKO duzzadt,nyomásra fájdalmas térdízületek;Doplerindex:jobb oldali ATP,ADP:1,05 baloldali ATP,ADP:1,05 A VSM minimális lábszári perforans insuff., 1-1 kisebb oldalág elégtelenség föként a jobb oldalon. A VSP:mko ép

    Arra lenék kiváncsi, hogy mit jelent a varicocus tágulat és mit a A VSM minimális lábszári perforans insuff., 1-1 kisebb oldalág elégtelenség föként a jobb oldalon.

    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A leírás ép artériás keringést mutat, a VSM, azaz a külső fővéna ép, a lábszár szinten az áthidaló vénák "áteresztenek" azaz több vér marad a lábban, mint kellene
    varicosus tágulat= a láb felületes vénáinak kitágulása, ez gyakorlatilag a köznapi értelemben vett visszér
    Lábdagadását részben magyarázza
    Ha az angiologiai vizsgálaton nem volt javaslat a véleményem:
    Javasolt vénás UH: ha a VSM junctio ép, konzervativ kezelés javasolt azaz térdig érő I-es compressios gyógyharisnya nappali megszüntetheti panaszait. Ha a VSM nem ép, azaz a billentyű nem zár, visszérműtét indokolt.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Hajszálér a térd mellett

    Kedves Doktor úr! Azzal a problémával fordulok önhöz,hogy a lábaimon egyre több kis hajszálér látható. Ezzel úgy igazán nem is lenne gondom,de van a térdem mellett egy rész ami jobban kidudorodik mint a másik oldalon de nem érzek benne sem csomót semmit,nem fáj,viszont itt ezen a részen mégtöbb kis hajszálér… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A leírás alapján daganatra nem gondolnék, javasolt orthopediai vizsgálat térd izületi elváltozás irányában.
    A látható hajszálerek betegséget nem okoznak, inkább csak esztétikai… Még több

  • Tisztelt Doktor Úr! Szeretném kiegészíteni a kérdésemet a következőkkel: Ha a panaszaim elmúlnak,…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Szeretném kiegészíteni a kérdésemet a következőkkel:

    Ha a panaszaim elmúlnak, akkor kell-e foglalkozni azzal a csecsemőmiriggyel, illetve azzal az "elváltozással", ha nincs semmiféle gondom? És ha egy zsírcsomó, akkor is foglalkozni kell vele? Vagy a biztonság miatt célszerű kivetetni? Csak azért kérdezek ennyit, mert nem szívesen vágatná szét magam...

    Az eredeti kérdésem ez volt:

    Jónapot!

    Több hónapos mellkasi fájás után a CT kimutatta, hogy a "felső mediastinumban a sternum alatt valóban fellelhető bizonytalan kontúrú elváltozás", valamint, hogy a thymus persistens.
    A fájások, nyomások a szegycsont körül jelentkeztek, fizikai aktivitásra, de volt, hogy hajolásra, vagy csak úgy magától is. Többször megfigyeltem, hogy a panaszaimhoz légszomj is párosul, lehet, hogy a csecsemőmirigynek semmi köze sincsen.?!


    A megyei tüdőgyógyász a diagnózisnak "csecsőmirigy jóindulatú daganata" nevet adta...majd átirányított az egyik mellkassebészeti ambulanciára véleményezés céljából, ahol még mindig nem tudták megmondani, hogy a CT-n lévő felvétel mi lehet.

    A továbbiakban kardiológiai, illetve refluxvizsgálatot tartottak szükségesnek, és ha ezek is kizárhatóak, akkor a műtét jöhet csak szóba, amit állítólag a szegycsont KETTÉVÁGÁSÁVAL végeznek. Ez nem durva? Veszélyes? Mennyire gyakori az ilyen?
    Mit tehetek?

    Gábor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Válaszom kiegészitendő:
    Ha ott van, bajt okozhat. Nyomhat, belenőhet a környezetébe, még ha jóindulatú is. Ha nyelési zavar fellép, a nyelőcsövet fogja, ha légzési zavar, a légcsövet, stb. Minél több szerv érintett, minél nagyobb az elváltozás, annál nehezebb a műtét
    Végezhető műtét előtt biopsia, szövettan, valóban jóindulatú-e.
    A döntést bizza onkologusra.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Édesapám 1975 óta sinqumar gyógyszert szed, mivel szívbillentyű szűkülete van a bal pitvarnál, akkor…

    Édesapám 1975 óta sinqumar gyógyszert szed, mivel szívbillentyű szűkülete van a bal pitvarnál, akkor ezt javasolta az orvos. Ma hallottam egy előadást, mikor az előadó mondta, hogy aki sinqumart (nem tudom, hogy jól írtam-e) szed, az megásta a saját sírját, mert az patkánymérget tartalmaz és gyomorvérzést okoz.Nem tudom, hogy igaz-e, mi tévők legyünk, mert nagyon féltem az egészségét apukámnak? Erre kérnék szépen pontos választ minél hamarabb. Előre is köszönöm. Bekus

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A syncumar gyógyszer, orvosi javaslatra szedik a betegek, a vér alvadékonyságát fokozza, a szívbillentyű-betegség esetén kötelező. Ha nem szedné, megállhat a szíve és meghalhat.
    Patkánymérggel annyi az igazság, hogy az is véralvadást fokoz, és az állat gyakorlatilag elvérzik.
    Hogy ez emberben ne következzen be, a gyógyszer hatását ellenőrizni kell laborban havonta: cél a 2-3 INR ill 30% prothrombin, azaz a normálishoz képest 3x-osan híg ezen emberek vére. Ilyen szinten elvérzés veszélye nem áll fenn
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Lábszár fájdalmat és vádligörcsöt érez a beteg

    Kedves Doktor Úr!
    24 éves vagyok, és az lenne a kérdésem, hogy pár napja a bal alsó lábszáramban a belső oldalon melegséget érzek. Mintha belülről melegítené valami, de hirtelen olyan érzés, mintha valami forrót öntöttem volna magamra. Fájdalmat nem érzek ezzel egyidejűleg és se előtte se utána… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Leírása alapján a tünet vélhetően nem ér-erdetű, inkább idegi bántalomnak tünik, kérem, keresse neurologus véleményét (neuropathia?) vagy orhopedus tanácsát (discopathia?)
    Combműtét… Még több

  • Degeneratív érelváltozás gyógyítása érsebészeti beavatkozással

    Tisztelt Adjunktus Úr!

    Gyermekem, aki immár 23 éves, két éve keres olyan felelősségteljes érsebész szakorvost, aki a bal felkarjában található degeneratív érelváltozást szakszerűen, sebészeti úton gyógyítani tudná.
    Előbb Békés megyében orvostól-orvosig jártunk, majd Budapesten több… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Magam inkább a sebészi módszerekben vagyok járatos, klinikánkon a katheteres beavatkozásokat jórészt radiologus kollégák végzik nagy gyakorlattal, jó eredményekel. Keresse fel… Még több

  • Kicsit több mint egy hónapja térdemtől indulóan egy baleset folyamán felszakadt a lábam, kb 15cm-es seb…

    Kicsit több mint egy hónapja térdemtől indulóan egy baleset folyamán felszakadt a lábam, kb 15cm-es seb lett amit mütét által tisztitottak és térdhajlattól indulva y-ba varrták össze a lábam. Adtam 30napig vérhigitót. Az mitől lehet hogy a vágásnál, már varrat nincs benne csak seb van kemény a lábam a lábfejem vizesedik de nagyon. A lábamat hajlitani még nemtudom mivel ugy lett össezhuzva bőr de sétálok napi félórát ha nem többet...a lábam kétszer akkora mégis mint a másik
    köszönöm válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Javasolt vénás UH, nincs-e thrombosisa? Javasolt orthopediai konzilium, nem sérült-e a térdizület? Ha negativ, várhat türelmesen, gyógytornász segíthet sokat a bemozgatásban. Duzzanat lehet normális is, a nyirok-erek sérülése miatt. Ha lázas lenne vagy pirosodik a seb, keresse mielőbb operáló orvosát
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Jónapot! Több hónapos mellkasi fájás után a CT kimutatta, hogy a "felső mediastinumban a sternum alatt…

    Jónapot!

    Több hónapos mellkasi fájás után a CT kimutatta, hogy a "felső mediastinumban a sternum alatt valóban fellelhető bizonytalan kontúrú elváltozás"
    A fájások, nyomások a szegycsont körül jelentkeztek, fizikai aktivitásra, de volt, hogy hajolásra, vagy csak úgy magától is.


    A megyei tüdőgyógyász a diagnózisnak "csecsőmirigy jóindulatú daganata" nevet adta...majd átirányított az egyik mellkassebészeti ambulanciára véleményezés céljából, ahol még mindig nem tudták megmondani, hogy a CT-n lévő felvétel mi lehet.

    A továbbiakban kardiológiai, illetve refluxvizsgálatot tartottak szükségesnek, és ha ezek is kizárhatóak, akkor a műtét jöhet csak szóba, amit állítólag a szegycsont KETTÉVÁGÁSÁVAL végeznek. Ez nem durva? Veszélyes? Mennyire gyakori az ilyen?
    Mit tehetek?

    Gábor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A képet látni kell, annak alapján lehet véleményt mondani. Valóban lehet csecsemőmirigy, de gyakrabban a pajzsmirigy okoz ilyen képet. Megoldása többségében műtéti, a szegycsont hosszanti megnyitásával. Nehezebb műtétek közé tartozik, de rutin beavatkozás, főleg, ha az adott helyen sok ilyen műtétet végeznek. Utána általában egy hét a sebgyógyulás, a műtét utáni sebfájdalom is egy-két hét alatt szűnik. Ha nagyra nő a terime, nyomhat fontos szerveket, légzési, nyelési zavart okozhat - nem kell ezt megvárni. Ha kétsége van a műtét előtt, kérje még onkologus tanácsát
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Üdvözlöm Doktorúr! Andrea vagyok, egy 22 éves,elkeseredett lány, és egy olyan kérdésem lenne hogy mind…

    Üdvözlöm Doktorúr! Andrea vagyok, egy 22 éves,elkeseredett lány, és egy olyan kérdésem lenne hogy mind a két lábam belső felén az a vastag,fő véna bokától teljesen a vádli tetejéig eszméletlenül látszik.Mintha bőr sem lenne a lábam ezen felén olyan szinten.Főleg melegben ahogy megerőltetem, extrém módon az a hosszú fő véna, nem olyan visszeres,gumós formában hanem csak úgy szabályos egyenes formában végig húzódik a lábamon.Az lenne a kérdésem hogy ilyet még soha senkinél nem láttam,ha szeretném esztétikailag javítani a lábszáram belső felét hogy végre én is bátran tudjam nyáron a vádlimat szabadon hagyni és hogy ne ne nézzen ki úgy mint valami gyakorló baba lábszára ér sebészeknek, szóval ha esetleg tudna segíteni engem valamilyen formában elindítani hogy mégis kozmetikushoz,bőrgyógyászhoz vagy merre is induljak. Betegség lenne ez is hogy így látszódik ez a véna? Ha hűvösebb az idő (25fok alatt) vagy például alvás után nem látszódik.Csak 15kb perc állás vagy séta után egyre jobban előtűnik és megvastagszik. Doktorúr ezért kérek öntől és szakértelmétől segítséget! Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Andrea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Leírása alapján nem tünik betegnek az ér, vélhetően inkább alkati kérdés. Javasolt vénás duplex, milyen a felületes véna-billentyűk állapota: ha elégtelen, compressios gyógyharisnya viselését javaslom, vagy érsebészeti szakrendelést keressen fel, fiatal kora ellenére műtét is szóba jön. Ha a billentyűk épek, marad az egészséges ér, (műtét tilos) marad a látvány. Kozmetikus, bőrgyógyász itt nem tud segiteni, vélhetően el kellene fogadni.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor úr, 24 éves nő vagyok, a panaszom a következő: amikor a fogamzásgátló tabletta szedésének…

    Tisztelt Doktor úr,

    24 éves nő vagyok, a panaszom a következő: amikor a fogamzásgátló tabletta szedésének 2. hetében járok, mindkét lábam zsibbad . Most gyógyszert váltottam, de a lábam most is fáj. Nem is zsibbad, hanem inkább belenyilall hol egyikbe, hol másikba, gyakran a térdem mögé. Eléggé kilátszanak az ereim is, de fehér és vékony borom van, combomon több lila színű elpattant vagy átütő hajszálér van. Újabban tornázok is, így nem tudom, hogy a gyógyszer okozza ezeket, a sport vagy vmi más állhat a háttérben.

    Köszönettel:
    Judit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A zsibbadás oka lehet idegi bántalom (javasolt neurologiai és othopediai konzilium), mozgásszervi betegség (javasolt rheumatologiai vizsgálat). A leírt bőrtünet, hajszálerek hálózata inkább esztétikai jelentőségű.
    Gyógyszer hatása nem valószínű, de biztonságos kizárása csak a gyógyszer átmeneti kihagyása esetén lehetséges, eltűnő vagy megmaradó zsibbadásos panasz magyarázhatja.
    Leírása alapján érsebészeti teendőt nem vélek
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor