A betegek kérdései (1772)

  • Tisztelt Doktor Úr!


    Az volna a tiszteletteljes kérdésem,hogy kb.6 hete derékban kezdődő fájdalom miatt nem tudtam kiegyenesedni,majd ez a problémám pár napon belül rendeződött.1-2 nap elteltével a farcsonti résztől kiindulóan külső comb és alsó lábszárban erős görcsöt éreztem,majd… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A leírás alapján inkább a gerinc eredet a valószinű, egy becsípődő ideg kisugárzó fájdalma épp így néz ki. Pontos diagnózishoz MR javasolt. Kezelése orthopedian.
    Neurologus… Még több

  • Szeretném megkérdezni hogy nyaki gerinc problémám van ,és ez okozhat e keringési zavart mert olyan érzésem…

    Szeretném megkérdezni hogy nyaki gerinc problémám van ,és ez okozhat e keringési zavart mert olyan érzésem van főleg a jobb oldalon,mostanában már látásromlásom is van ,meg mintha zsibbadna anyelvem,és nem forgó jellegű szédülést érzek,magyarázható ez nyaki gerinc miatti keringési rendellenességgel?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Lehet ilyen összefüggés, a nyak hátsó oldalán futó erek "beszorulhatnak" ill keringési zavart okozhat a rossz nyaki gerinc. Szédülést magyarázhatja. Betegsége lehet "spondylosis", "vertebrobasilaris insuffitientia". A nyelv-tünete, látási zavara ezzel vélhetően nem függ össze, komplexebb kivizsgálás (szemész, neurologus, orthopedus) konzilium javasolt
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr!

    2 dolgot szeretnék megkérdezni:

    1.) Ha baleset következtében (pl. törött ablaküveg, ...) valami elvágja ez embernek egy-egy vastagabb erét, annak hogyan tudják megmenteni az életét az orvosok, ez hogyan oldható meg technikailag? Összevarrható valahogyan… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    ad 1: ha vékonyabb verőeret ér sérülés, a fala az izomrostok miatt összeugrik, a vérzés eláll. Ha vastag ér vérzik, az magától nem szünik meg, ha a vérzés miatt erősen nyomják,… Még több

  • Kedves Doktor Úr! Elnézést, hogy zavarom, de segítségét szeretném kérni. Az a problémám, hogy karomon…

    Kedves Doktor Úr!

    Elnézést, hogy zavarom, de segítségét szeretném kérni. Az a problémám, hogy karomon és lábamon sokszor vannak olyan kék foltok, mintha beütöttem volna. Nem tudom, hogy ez mitől lehet. Nem emlékszem, hogy beütöttem volna. 4 hónapja szültem császármetszéésel.
    Terhességem alatt is bevéreztem és kaptam rá RUTASCORBINT. Akkor nem tapasztaltam ilyet. Ma voltam hematológusnál, ahol a doktornő érfal vérzékenységre gondol. Ha ez lenne a bajom, akkor milyen gyógyszert fogok rá kapni?

    Köszönettel: Mónika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Tünetei miatt angiologiai belgyógyászati kivizsgálás javasolt. A háttérben lehet érfalgyengeség, immunbetegség, gyulladásos betegség, haematologiai eltérés és még sok más. Ha ismert az ok, azt célzottan érdemes kezelni. Rutascorbin-t régen sokat alkalmazták, ma kevésbé hatékony volta miatt nem gyakori.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Jó napot kívánok. 60 éves no vagyok. Nagyon csúnya viszeres a lábam. 20 évvel ezelôtt már az egyik lábam…

    Jó napot kívánok.
    60 éves no vagyok. Nagyon csúnya viszeres a lábam. 20 évvel ezelôtt már az egyik lábam meg is mutotték, de sajnos visszatértek az erek. A múlt héten csunyán elestem és nagyon megutottem azt a lábam, amely már meg volt mútve. Tobb helyen megutottem, ráestem egy ládára. A térdemnél egy 10 cm dudor alakult, a lábam szárán tobb utés helye látható. Az orvos a duzzanatot bekente valami kámforos kenôccsel és bekototte, majd Detralex tabletát és Hirudoid forte gélt írt elô. Azt ajánlotta, hogy járkáljak, nehogy érgyulladást kapjak. Azt szeretném kérdezni, hogy milyen tunetekkel jár az érgyulladás? Ugyanis égetô,csípôs fájdalmat érzek, kulonosen, ha leulok. Nem tudom, hogy az ér fáj-e vagy a csontom, amit osszevertem.
    Mivel gyógyítható az érgyulladás és milyen kovetkezményei lehetnek?
    Koszonom a válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Az orvos tanácsa jó volt, Detralex hasznos, járkálás szüksége. Helyileg lehet jegelni, kenőcsben pl Lioton hatékonyabb. Compressios fásli szükséges.
    Érgyulladás fáj, piros, a vena lefutásában érzékeny, meg is keményedhet, időnként lázat is okoz. Ha ilyen tünetei vannak, forduljon újra kezelő-orvosához.
    E mellett orthopediai-traumatologiai vizsgálata javasolt, zúzódásos jellegű sérülése miatt - ha térd-sérülés van, annak további kezelése szükséges
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr!
    Köszönöm válaszát kérdéseimmel kapcsolatban.Reflektálva válaszára lenne néhány kérdésem.
    Létezik-e Magyarországon ilyen jellegű, műtéti beavatkozás?(vénabillentyű korrekció, billentyű beültetés).Az esetleges billentyű beültetés milyen kockázattal járna?Milyen utókezelés… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Fenntartom korábbi véleményem: nem javasolt, nálunk ismereteim szerint nem végzett műtét-fajta, konzervativ kezelés sokkal eredményesebb. A felületes vénákra éppen a bypass-volta… Még több

  • Tisztelt Doktor Úr! Nekem egy olyan problémám van, hogy terhességem alatt a vádlimon megjelent egy…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Nekem egy olyan problémám van, hogy terhességem alatt a vádlimon megjelent egy visszér ami azóta sem múlt el (1,5 éve) és mostanában, hogy melegebb az idő néha fájni is szokott. Kenegetem Lioton géllel de nem igazán javul. Kb dió nagyságú területen. Mit javasol mit tegyek?
    Sajnos súlyproblémával is küzdök 10-15 kg plusz van rajtam. Ez is lehet az oka?
    Válaszát előre is köszönöm
    Bernadett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Terhesség alatt gyakran kialakulhat visszeresség, megelőzése II-es compressios gyógyharisnyával lehetséges. Ha már kialakult és panaszokat okoz, helyi kezelése (Lioton gél, jegelés) ill Detralex tabletta átmenetileg segít, ill. érdemes prevencios I-es compressios gyógyharisnyát viselni. Ha e mellett is fennáll a panasz, javasolt duplex UH, van-e vénás billentyű elégtelenség - ha ez jelentős, visszérműtét segít a panaszokon.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt doktor úr ! Egy hónapja hajtottak rajtam végre egy "femoro-popliteális PTFE bypasst " ezt a…

    Tisztelt doktor úr !
    Egy hónapja hajtottak rajtam végre egy "femoro-popliteális PTFE bypasst " ezt a zárójenentésemböl másoltam ki. Azóta bokától lefelé nagyon vizesedik a lábam. Ez természetes vagy menjek vissza az orvoshoz aki mütött ?
    A házi orvosom irt fel vizhajtot de az sem segit.

    Válaszát elöre is köszönöm.

    Tisztelettel
    gali

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Jól sikerült helyreállító érműtét után a láb dagadása normális, u.n. revascularisatio, kb két-három hónapig tarthat, lassan szünik. Vízhajtó nem mindig segít, célszerübb pl Detralex.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr!
    Most 38 éves vagyok és 15 évesen, egy sportbaleset miatt mélyvénás trombózisom lett. Azóta szenvedek tőle, bár már megtanultam együtt élni vele.Azonban zavar és a bal lábam is egyre csúnyábban néz ki miatta.
    Korábban szedtem Syncumart pár évig, de már kb. 12 éve nem… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A thrombosis után a vénabillentyűk károsodnak, alapvetően a mélyvénában. Duplex vizsgálat szükséges, van-e a felületes rendszeren is hasonló billentyű-működési zavar, elégtelenség?… Még több

  • Tisztelt Doktor Úr 48 éves nő vagyok,a munkahelyemen rosszul lettem 4 éve( három napig tartó fülzúgás…

    Tisztelt Doktor Úr
    48 éves nő vagyok,a munkahelyemen rosszul lettem 4 éve( három napig tartó fülzúgás után),majd erős migrénem lett előtte soha nem fájt a fejem.A neurológus elküldött nyaki érvizsgálatra néhány meszes" plakue-t "mutatott.Koponya MR készült.mely Arnold-Chiari variáció mellett a "bal oldali cerebri posterior occlusio vagy aplasia gyanúját vetette föl" egy másik orvos szerint az "MR angiopgraphiás képeket megtekintve a bal posterior nem ábrázolódott,ocel.v.aplasia gyanú merült föl".(Elnézést kérek,hogy orvosi szakkifejezéseket idézek a vizsgálataimból,de másképpen nem tudom kifejteni a jelenlegi állapotomat).Azóta Aspirin protectet,Noacidet, szedek minden másnap.A kolleszterin szintem is magas Atoris 40mg-ot szedek.Sajnos pánik betegségem is visszatért,mely először 35 évesen kezdődött,tünetmentes voltam 4 évvel ezelőttig.A legnagyobb problémám az,hogy időnként látás zavaraim vannak,a körülöttem lévő dolgokból részletek tünnek el és mindig másik rész és ez vibrál a végén már csak fehérség van előttem.Sajnos bármikor előfordul és egyre gyakrabban"eleinte 3 havonként,de akkor is egy nap többször"jelenleg sűrűbben és egymás után többször,5-7 vagy30 percig tart.Neurológushoz járok évente egyszer szedem a gyógyszereimet Rivotrilt is,de egyre csak rosszabb lesz.Mit tegyek.Kérem segítsen Doktor Úr!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A leírt rtg kép egy anatomiai variációt, érállapotot mutat, nem feltétlenül betegség jele. A meszes plakk nem jó jel, az komolyan veendő, főleg a magas cholesterinnel. E téren a két gyógyszer (aspirin és statin) megfelelő, szükséges és általában elegendő. Évente UH javasolt, nincs-e további lerakódás, szükület. A "posterior" ér eltérése vagy veleszületett vagy szerzett, mindenesetre sebész számára nem elérhető, therapia szempontjából így sajnos nincs konzekvenciája. Ha szerzett, szédülését magyarázhatja, tüneti kezelés jön csak szóba. Pánikbetegségtől mindez teljesen független. Szemtünetei sem hozható ezzel összefüggésbe vélhetően, javasolt szemészeti szakvélemény⁄napi 24 órás vérnyomásmérés (cardiologia)⁄nurologiai gondozás⁄nyaki gerinc rtg spondylosis irányában(rheumatologia). Tünetileg ha az igazi ok nem ismert, agyi keringésjavító infusiokat lehet adni. Létezik néhány u.n. fejfájás ambulancia, ahol több szakterület orvosa vizsgálja a beteg tüneteit.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Kedves Doktor Úr!

    Remélem jó helyre írok, és tud nekem segíteni hogy ilyenkor mit is fognak a lábammal csinálni.

    A röntgen a következőt írta:

    A bal láb Iv-es ujj alappercének diaphysise körülíratlan kiszélesedett. A corticalis elvékonyodott. A diaphysis teljes… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Sajnos, kérdése nem kifejezetten a szakterületem. Érsebész-sebész működésem során időnként el kell lábujjat távolitani, ez rövid altatásban, vagy gerinc-közeli érzéstelenitésben… Még több

  • Tisztelt Doktor Úr ! 35 éves férfi vagyok. Holnap lesz egy hete,hogy visszér műtéten estem át.Tegnap…

    Tisztelt Doktor Úr !

    35 éves férfi vagyok.
    Holnap lesz egy hete,hogy visszér műtéten estem át.Tegnap vették ki a varratokat és már elég jól mentem( sántikáltam )
    Ma reggelre azonban a sípcsontom alsó részén erős szúró fájdalmat éreztem és a bokám jócskán be van dagadva,ami miatt alig bírok egész nap lábra állni.
    Kérdésem az lenne,hogy ez esetleg attól van e,hogy tegnap viszonylag sokat sétáltam mert azt éreztem,hogy minden rendben.
    Vagy ez így normális,hogy egyik napról a másikra bedagad a boka?

    Válaszát köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A műtét után a boka dagadása normális, ezért kell fásli vagy compressios harisnya a kb hat hétig. Sétálni, mozogni lehet, ha a lába elfárad, feszül, fel kell polcolni. Tartós ülés-állás kerülendő. Fájdalom lehet, bár ilyen erős szúró jellegű nem jellemző tünet, lehet, hogy más oka van.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Kedves Doktor Úr! Köszönöm válaszát a visszérrel kapcsolatban.Azt szeretném meg kérdezni hogy tetszet…

    Kedves Doktor Úr!

    Köszönöm válaszát a visszérrel kapcsolatban.Azt szeretném meg kérdezni hogy tetszet irni hogy Önnöknél végeznek tb-re injekciozást.És hogy ez hol van helyileg??És hogy hányszor kellen fel járni vele??Kérem tájékoztason .Köszönöm segitségét.
    lettike!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Budapest, 1122 Városmajor u 68, Érsebészeti Klinika. Előjegyzés, bejelentkezés: 4586800. Az első vizsgálatnál dől el, hány kezelés szükséges, egyszerre kb 1-2 tenyérnyi terület kezelhető. Addig kell hetente jönni időpontra, amíg a végére ér kezelendő területeknek. A gyógyszert és a harisnyát felírjuk Receptre, fáslit adunk.
    Nyáron kevésbé célszerű, mert a kezelt rész fényérzékeny kb hat hétig, napra nem mehet.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Az a kérdésem lenne Önhöz, hogy a fiamat Visszérrel mütötték és…

    Tisztelt Doktor Úr!


    Az a kérdésem lenne Önhöz, hogy a fiamat Visszérrel mütötték és

    másnap belázasodott . Ciprinol nevű gyógyszert kapott. Ön szerint

    előfordul- e műtét után láz? a gyógyszer szedésével megszünik- e

    a lázas állapott?


    Tisztelettel: egy aggódó anya

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A gyógyszer antibioticum, az esetleges bakteriális fertőzés ellen hatékony. Ha láz a kialakuló vérömleny miatt van, az többségében steril, az antibioticum nem hat, tüneti kezelés kell, magától gyógyul. Ha sebnél alakul ki gyulladásos jel, a gyógyszer indokolt. Ha erősebb váladékozás, körülírt folyadékra utaló duzzanat alakulna ki, feltárása szükséges.
    Keresse operáló orvosát.
    üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt dr Úr ! Nekem januárban volt koszorúér mütétem ahol három eret cseréltek. Az akkori nyaki…

    Tisztelt dr Úr !

    Nekem januárban volt koszorúér mütétem ahol három eret cseréltek. Az akkori nyaki ultrahangi vizsgálat kimutatta. hogy arteriosclerosisom van.
    50-75 % -os szükület jobb oldalon az artéria carotis internában és bal oldalon az externában. 75%-os szűkület bal oldalon az artéria carotis internában és jobb oldalon az externában. Fél évente kell ultrahangra mennem. Az lenne a kérdésem, hogy mennyi az a határérték ami felett már müteni kell.és
    ekkora értékek mellett mekkora az esélye egy esetleges stroknak.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Ez a szükület a felső határa a konzervatív kezelésnek. Javasolt koponya CT, ha ott valamely oldalon vascularis laesio (azaz ér eredetű károsodás) látszik, műtét mellett szól. Ha gyakorlott duplex vizsgáló orvos exulceralt vagy bevérzett plakkot ír le, szintén műtét mellett szól. Ha a plakk síma, a fejben nincs károsodás, nem kell tartania, műtét csak kb 80% stenosisnál végzendő. A koszorúér betegség sajnos jelzi, hogy az érbetegség rendszerbetegség, minden erét érinti, fokozott a kockázat. A fél éves UH kontroll helyett a mi gyakorlatunkban negyedévente rendeljük vissza a beteget, hogy az esetleges romlást időben észleljük. Addig aspirin és⁄vagy clopidogrel, valamint bármely statin szedése feltétlenül szükséges.
    Az externa szükülete nem igényel műtétet.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Kedves doktor ur 3éves kislányomnak 1ével ezelöt elég fájdalmas fissurája volt a panagyok márt teljesen…

    Kedves doktor ur 3éves kislányomnak 1ével ezelöt elég fájdalmas fissurája volt a panagyok márt teljesen elmultak ,de a kinövés azota ia ot maradt evel most kele foglalkoznom vagy nyugotan odt marathat e neki nem lesz töle semi baja?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Ilyen kis gyermeknél nincs tapasztalatom a hasonló kórképpel, ezzel gyereksebészeten foglalkoznak, keresse fel valamely szakrendelésüket ( pl Heim Pál Kórház)
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor úr, 56 éves fi.vagyok Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy olvastam itt az oldalon…

    Tisztelt Doktor úr,


    56 éves fi.vagyok
    Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy olvastam itt az oldalon egy10 napos értisztito fokhagyma szirup kúrárol. Naponta kell emelni a cseppszámokat 1-nap 1reg,dél.2.este3.2-ik naptol folyamatosan emelni a 6-ig nap este már 15 csepp, innentöl visszafelé csökkenteni a 10-ig nap este már csak 1 csepp, a 11. naptol napi 25 csepp elosztva amig elnem fogy. (35 dkg.fokhagyma 3 dl.alkohol 10 napig érlelve). A kérdésem az lenne, hogy van egy nyaki érelzárodásom amire ez a kúra nem jelent e valami veszélyt. ( itt az esetlegesen lebomlo meszesedéere gondolok, hogy nem bont e le nagyobb darabot ami komolyabb problémát okozhat.

    2010.11.havi zárojelentésem:

    szöv.diagnozis:
    St.post infarctum cerebri (2004)
    Atherosclerosis,hipoplasia et occl.a vertebralis l.s.
    hypertriglyceridaemia

    Anamnézis
    2004 ben kezeltük oszt. bal o-i enyhe hemitünetekkel járo stroke miatt
    azota szed ASA-t. Az utobbi honapokban néhány tenziokiugrás elöfordult , mely 25mg tenziominre szünt.

    nyaki ultrahang
    CDS: A bal a. vert. gracilis, áramlást itt nem sikerült detektálni,a jobb.a.vertebralis áramlása norm.
    Mko.carotis bifurcatioban és interna eredéeében néhány 1.4-2.1 mm vastag,kis egyenletlen meszes plaque látszik. Az áramlás mko.norm.
    Vél: Hypoplasia et occl. a vert. l.s kp. atherosclerosis,norm.áramlás melett.

    jelnleg amit szedek: astrix,memoril 1200 as, lisopress 25mg. emelett szedek omega 3 at c-vitamint calcium és magnézium pezsgö tabbletát. glükozamin szulfátot, Alkoholt egyaltalán nem fogyasztok és nem is fogyasztottam. dohányzés az sajnos napi 10- 12 szál. A mozgással nincs problémám jelenleg is az épitö iparban dolgozom fizikai munkát.

    Egy mésik kérdésem az lenne, hogy valoban erre az érélzárodásra nincs mütéti lehetöség?

    Válaszát elöre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A fenti fokhagyma kúrának a leírt nyaki érszükület mellett nincs ellenjavallata, nem kell félni leszakadástól.
    Az első két fő nyaki ér szükülete műtétet még nem igényel, sebészi megoldáson csak 70-80% szűkület esetén gondolkodunk. A hátsó, kisebb erek (vertebralis) a sebész számára nem elérhető régio, műtétet itt ezért nem végzünk.
    Gyógyszere megfelelő de statin hatóanyagú szer ( pl Xeter, Simvastatin...vagy hasonlók) feltétlenül szükséges, ez és az astrix védi az ereit a további lerakódásoktól
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Kedves Doktor Úr!

    Nekem lenne egy olyan problémám hogy a lábaimon a combomon kivül belül hajszálerek jöttek elő.És egyre nagyobbak sötétebbek.Voltam vele sebészeten de azt mondták hogy a Tb nem finansziroza az injekciozást.De akkor hogyan lehett eltünteni ha az embernek nincsen rá sajnos… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Lézeres kezelést csak magánrendelőben végeznek, OEP nem támogatja. Egyébként is csak néhány fajta lézer eredményes, nem mind alkalmas rá. Injectios kezelés jó , effektiv, sok helyen… Még több

  • Tisztelt Doktor Ur


    Nekem olyan problemam van , hogy allando bal oldali mellkasi fajdalmam es mitralis billentyu prolapsusom van . 37 eves vagyok.

    a bal kezfej es az ujjaim allandoan feherek es hidegek mig a jobb oldali normalis .
    Mindig rosszul erzem magam… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A szív e téren vélhetően kevéssé okolható, más lehet a háttérben, így pl TOS, azaz a nyaki borda rendellenessége, mely nyomja a kéz ereit (kivizsgálása traumatologian vagy érsebészeten)… Még több

  • Kedves Doktor Úr!

    Fülzúgás, kézzsibbadás miatt készült nyaki MR. A leleten az értékelő orvos spondylosist, polydiscopathiat, CV-VI. discus protrusióját írta le (panaszok oka kiderítve) : -))). Viszont a metszeti képek végignézése során a bal oldali arteria vertebrális kb. 360 fokos megcsavarodása… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    UH végezhető, de MR-nél vélhetően nem ad pontosabb leletet
    Sebészeti jelentősége amúgy sincs, beavatkozás számára nem elérhető. Csavarodás lehet, nem szokott jelentős áramlási… Még több