A betegek kérdései (1782)

 • Tisztelt Doktor Úr! Kérem válaszoljon nekem arra a kérdésemre, hogy miért van, hogy a lábaimon egyre…

  Tisztelt Doktor Úr! Kérem válaszoljon nekem arra a kérdésemre, hogy miért van, hogy a lábaimon egyre több hajszál ér látszik. Néha vékonyabbak, néha pedig sötétebbek, Nem vastag, kitülemkedettek, de félek, hogy ha nem vigyázok gond lehet, Lehetséges valamilyen ér erőssítő készítmény?
  Még szeretnék egy kérdést feltenni. Lányom 23 éves, 65 kg, és gyakran panaszkodik, hogy a jobb lába sarok feletti rész nagyon forró, be van neki gyulladva. Ilyenkor hidegvizes borogatást tesz rá. Mutassa meg szakembernek?
  Köszönöm válaszát .

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Sajnos, a hajszálerek megjelenése nem befolyásolható, vélhetően genetikai hajlam, öröklött tulajdonság. Ha sok van és esztétikai problémát okoz, szivesen látom a rendelésen, injectios kezeléssel hatékonyan eltüntethető. "Gond" vélhetően nem lesz, ezek keringési jelentősége csekély, egyszerűen csúnyák. Lánya panasza nem egyértelmű, ilyen fiatal korban véna vagy izületi gyulladás meglehetősen ritka. Érbetegségre a tünet nem jellemző, orthopediai konzilium javasolt.
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Nagyon szépen köszönöm válaszát a Doktor úrnak! Én is ilyen tájon sejtem a problémám megoldását,mert…

  Nagyon szépen köszönöm válaszát a Doktor úrnak!
  Én is ilyen tájon sejtem a problémám megoldását,mert korábban is volt
  már idegbecsípődésem a jobb oldalamon,és ahoz hasonló Déja Vu érzésem van a jobb lábamba kisugárzó enyhe fájással,zsibbadással amely pontosan a jobb lábam nagyujjában csúcsosodik ki amelyet időnként zsibbadtnak érzek,és a "szokásosnál" érzékenyebb,csakúgy mint a jobb bokám.(bár korántsem olyan erős fájdalommal).
  Mindenképp kivizsgáltatom magam az ön által javasolt módon és irányban,nem hagyom elhanyagolni a problémát.
  Annyit szeretnék még kérdezni hogy ilyen esetben mennyire ajánlja a Doktor úr az aktív sportot,én ugyanis nagyon szeretek futni,esténként 8-10 km-ert szoktam futni,de amióta felépett az ominózus problémám nem nagyon mertem terhelni a lábamat nehogy esetleg több kárt tegyek magamban,mint hasznot...Viszont nagyon hiányzik a mozgás...
  Mi a véleménye ennyi információ alapján a Doktor úrnak?
  Egyébként 37 éves férfi vagyok aki mozdonyvezetőként dolgozik,és feltételezem az ilyen bántalmakat elkönyvelhetem részint akár foglalkozási ártalomnak is (a rengeteg vibráció,dinamikus erőhatások a vezetőszékben,ide-oda dobál a pálya stb.).
  Ismét előre is köszönöm megtisztelő válaszát és a rámszánt idejét!
  Mihály

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Bizonyos sport lehet, de van ami kerülendő. Utóbbiba azok tartoznak, amelyek a gerincet terhelik: futás, lovaglás, súlyemelés, ugrásló sportok (tenisz).. Amit lehet: úszás, kerékpár, ..
  Üdvözlettel
  Szabó Gábor

 • SZERETNÉM MEGKÉRDEZNI HOGY NEKEM NYAKI SPONDILITISEM VAN ILLETVE FELTÉTELEZHETŐEN VERTEBROBASILARIS INSUFFITIENTIA…

  SZERETNÉM MEGKÉRDEZNI HOGY NEKEM NYAKI SPONDILITISEM VAN ILLETVE FELTÉTELEZHETŐEN VERTEBROBASILARIS INSUFFITIENTIA ,HOGY MŰTHETŐ E MERT MÁR FELŐRLI AZ IDEGEIMET ,MERT EGYRE ROSSZABB ÁLLAPOTBAN VAGYOK,35ÉVESEN,LAKÓHELYEMEN NEM LÁTNAK EL MEGFELELŐEN,ÉS FOLYAMATOS GYENGÜLÉST ÉRZEK.KÖSZÖNÖM

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  A nyaki spondilitis miatt orthopediai kivizsgálás és kezelés javasolt a vertebrobasilaris insuffitientia miatt neurologiai kiivizsgálás és rheumatologiai kezelés szükséges. Egyik sem az én érsebészeti⁄sebészeti szakterületem, nem "késsel" gyógyítandó betegség.
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Tisztelt doktor úr! 34 éves vagyok két gyermek édesanyja. Az elmúlt talán 1 évben figyeltem meg, hogy…

  Tisztelt doktor úr!

  34 éves vagyok két gyermek édesanyja. Az elmúlt talán 1 évben figyeltem meg, hogy a combomon és már a lábszáramon is láthatóak az erek olyan pókhálos kinézettel.
  Szeretném megkérdezni, hogy mitől vannak ezek a csúnya elváltozások, mivel segíthetnék rajta, hogy több ne legyen, vagy elmúljanak?
  Köszönöm szépen!
  anyuka

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  A kialakult, látható értágulatok már maguktól nem múlnak el, csak orvosi segédlettel pl injectios kezeléssel. Oka hajlam, vélhetően egyre többre számíthat. A többi, fő vénák megbetegedése, kitágulása, a valós visszeresség ellen jó hatékonysággal véd az Ies compressios gyógyharisnya
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • A sarok felett lévő ér miatt nem hordhat magas sarkú cipőt

  Kedves Doktor Úr! 23 éves vagyok, és olyan problémával kűzdök, ami nagyon kellemetlen számomra. A bal lábam, sarok feletti részén hátul, keresztbe van egy vastag ér. Ez időközönként, megduzzad, felforrósodik, és olyan érzés, mintha, forró vér jönne belőle. Roppant kellemetlen számomra, mert mindég… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  A panaszos véna lefutása alapján vélhetően nem a fontos, nem a fő vénahálózat része. Ha begyullad, fáj, vagy injectios kezeléssel vagy ha túl nagy, pár perces műtéttel eltávolitható.… Még több

 • A combján csúnya visszér van, magas vérnyomásra gyógyszert szed

  Kedves Doktor Úr! 61 éves nő vagyok, Magas vérnyomás betegségre szedek gyógyszert. Egyébként jól vagyok. Lábaim, mint ahogy a kor halad előre, azok is használódnak. Nem fájnak, pedig sok a visszér rajtuk. Bal combomon talán belső visszér van, mert azt néha érzem, mintha be lenne gyulladva. Az alsó lábszárakon… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  A súlytöbblet lehetőség szerint csökkentendő, a magassarkú cipő viselése nem tilos, a torna feltétlenül javasolt. A látható visszeresség esetén eldöntendő, hogy ez a fontos vénás… Még több

 • Tisztelt Dr úr! Már vagy 7 éve van egy visszér a lábamon combtőtől a comb külső oldalán kacskaringósan…

  Tisztelt Dr úr!
  Már vagy 7 éve van egy visszér a lábamon combtőtől a comb külső oldalán kacskaringósan lefutó kidudorodó ér ami már a térd alatt tart.
  3 éve szültem most sokkal csúnyább lett, többször fáj is.Terhesség alatt harisnyát is kelet hordanom a orvosom javaslatára.Most úgy gondoltam meg kellene műttetni de ismerős körben mindenki mást mond.
  Arra szeretném tudni ha egy ilyen eret ki vesznek valóbban nagyobb a esély a mélyvénás gyulladásra mert nagyobb nyomás terhelődik rá é,és egy idő után ki újulhat ez a ér?Mennyire van jelentősége egy ilyen ér kivételnek?
  Egyébként elégé eresek a lábaim sok a pókhálós lilás eresedés van rajta,és még ahol csúnya az comb alatt a hajlatban ha műtét mellet döntök a erek onnan is ki vehetőek?
  Korom: 40 év
  Köszönöm szépen válaszát.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Pókháló-ereknek csak esztétikai jelentősége van, noha gyakran ezek látványa a dönő. A kiterjedt véna tágulat műtéti indikáciojához előbb vénás dupklex szükséges: ha a lágyéki billentyűzet nem működik jol, műtét javasolt, ha még tart, zár, suffitiens, konzetrvativ kezelés, azaz compressios harisnya viselése elegendő
  Üdvözlettel
  Dr Szabó GÁbor

 • Fagyás érzet a lábfejben

  Kedves Doktor úr!

  Pár hónapja úgy érzem a lábfejem elfagyott, vagy úgy mintha eltörnék a csontomat. Ilyenkor a maszírozás javít a helyzetemen. Hol az egyik lábam, hol a másik lábamon érzem. Elaludni sem tudok miatta olyan erős, rossz érzés. Mondtam a háziorvosomnak is, de ő nem válaszolt… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Leírása nem egyértelmű. Sajnálom, hogy a háziorvos nem vizsgálta meg - a bokatáji erek tapintásával relative könnyen lehet igazolni vagy kizárni az ér-eredetet. Ha ez a területen… Még több

 • Tisztelt doktor úr! Múlt hétvégén vasárnap egész nap járólappal burkoltam beltérben és elég keveset…

  Tisztelt doktor úr!

  Múlt hétvégén vasárnap egész nap járólappal burkoltam beltérben és elég keveset mozogtam,sokat térdeltem nagyjából statikus helyzetben.Estefele azt vettem észre hogy a jobb lábamon oldalt egy ideg folyamatosan "rángatózik" és esetenként olyan érzésem van mintha elzsibbadna a lábam (,mintha szurkálnák a lábfejem és az alsó lábszáram) változó intenzitással.Fájdalmat nem érzek járás közben,vagy csak nagyon enyhe picit szúrószerűen,de inkább kellemetlen a jelenség mint fájdalmas.Szerdán eljutottam a háziorvosomhoz aki megmérte a jobb vádlimat amely nem nagyobbodott,dagadt be,és megmozgatta a lábfejem-lábam amely közben nem éreztem fájdalmat és ugyanúgy tudtam mozgatni mint eddig.Ő egyenlőre azt mondta hogy ez nem trombózis,hanem valószínűleg "megnyomtam,vagy megerőltettem" egy ideget a lábamban és ez lehet a gond.
  Az ő javaslatára fogyasztok kalcium és magnézium tartalmú pezsgőtablettát pár napig és ha nem javul elküld kivizsgálásra.
  Azt még hozzátenném hogy az utóbbi 1-2 évben eléggé hátfájós vagyok,főleg reggelente ébredés után szokott erősebben fájni a hátam,ha esetleg ez összefüggésbe hozható a problémámmal.
  A zsibbadós-szúrkálos érzés azóta is megvan,és én úgy látom 1-2 ér erősebben ki van dudorodva a lábamon,vádlimon mint eddig.Azt szeretném megkérdezni a doktor úrtól hogy ön szerint a jelen tényállás fényében mi okozhatja a tüneteimet és ez mennyire súlyos,ha a fent leírtak alapján tud esetleg véleményt mondani így "látatlanban".
  Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Leírása alapján kevésbé vélhető a thrombosis, nagyobb valószínűsége van az idegi bántalomnak, mely oka lehet helyi (nyomástól) vagy kissé távolabbi ( gerinc eredettel)
  Javasolt neurologiai konzilium és gerinc MR discus hernia irányában - ha ez pozitiv, orthopediai kezelés, fizikotherapia
  Tüneti kezelésként az eddigi mellett B vitamin (milgamma) , diclofenac és mydeton javasolt
  Thrombosis kizárása vénás doplex vizsgálattal egyértelműen lehetséges
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • tisztelt főorvos úr .Problémám 52-éves nő vagyok. 4-szer volt mélyvénás thrombozisom,első 18 évesen szülés…

  tisztelt főorvos úr .Problémám 52-éves nő vagyok. 4-szer volt mélyvénás thrombozisom,első 18 évesen szülés után bal lábamba,28-év szülés előtt jobb láb,egy darabig syncumart szedtem.37-évesen a bal lágyéknál kisebb tojás nagyságú értágulatot mütötek ,de utána 3-thrombozist kaptam.Több éven át begyuladt a bal lábam és nagyon fájt 2006-ban az érsebész rábeszélt egy újabb műtétre ,vesztemre mert a 4-ik mélyvénás thrombozis let a vége.A haematologián azt irták:az utolsó thrombotikus esemény crossectomiát követően alakult ki INEFFEKTÍV ANTICOAGULANS th. miatt.Vérvételen voltam 2002-ben.FVS:6,8 , HGB:13,9 , HTK:39,3 , MCV:80,8 , PLT:331 , APTI:22,5 , proth: 1,01 , INR: 0,88 , TI: 20,2 , FIBRINOGÉN: 2,92 , ANTITHIR III :25,3 1,08 PL. VISZKOZ:1,44 , ÖSZVIZKOZ: 6,00 TAG ,PROTEIN C :1,20 , PROTEIN S :1,38 , GENETIKA :NEGATIV ,A bal lábam mostanában megint fáj vörös, nehezen tudok menni, a jobbnál töbször begörcsöl az ér.De az orvosnak már nem merek szolni, nehogy megint műtétre küldjenek,De FÉLEK mi lesz igy velem?! Fáslit és gumiharisnyát nem tudok viselni mert akkor ugy érzem kidurran az ér a comb hajlatnál .Teljesen tanácstalan és kétségbeesett vagyok ,mit csináljak???

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Először duplex kontroll javasolt, mi a mostani helyzet: meddig terjed a thromosis? mely vénák nyitottak? Kérdés, hogy a "genetika negativ" mely vizsgálatokat jelenti- rel. többféle genetikai hajlam fordul elő, ezek ismerete, igazolása vagy kizárása szükséges. Addig a tüneti kezelés fontos. így az ismételt thrombosiskkra tekintettel anticoaguláns kezelés szükséges így syncumarra állítása javasolt Addig heparin (LMWH) szükséges, therapias dózisban. Mellette a compressio is fontos, vagy compressios harisnya vagy fásli formájában- ez védi a lábát a további thrombosistól, további vénás utak elveszitésétől. Helyi kezelés szükséges a vénagyulladás esetén: lioton gél pl., jegelés valamint 2x2 Detralex szedése.
  Sebészeti beavatkozás (tekintettel a vélhetően szükséges crossectomiara) vélhetően már nem jön szóba, keresse angiologus belgyógyász tanácsát - gondozása szükséges.
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Szeretném megkérdezni hogy nyaki gerinc problémám van ,és ez okozhat e keringési zavart mert olyan érzésem…

  Szeretném megkérdezni hogy nyaki gerinc problémám van ,és ez okozhat e keringési zavart mert olyan érzésem van főleg a jobb oldalon,mostanában már látásromlásom is van ,meg mintha zsibbadna anyelvem,és nem forgó jellegű szédülést érzek,magyarázható ez nyaki gerinc miatti keringési rendellenességgel?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Lehet ilyen összefüggés, a nyak hátsó oldalán futó erek "beszorulhatnak" ill keringési zavart okozhat a rossz nyaki gerinc. Szédülést magyarázhatja. Betegsége lehet "spondylosis", "vertebrobasilaris insuffitientia". A nyelv-tünete, látási zavara ezzel vélhetően nem függ össze, komplexebb kivizsgálás (szemész, neurologus, orthopedus) konzilium javasolt
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • A vérzés megszüntetése varrat alkalmazásával műtéti úton

  Tisztelt Doktor Úr!

  2 dolgot szeretnék megkérdezni:

  1.) Ha baleset következtében (pl. törött ablaküveg, ...) valami elvágja ez embernek egy-egy vastagabb erét, annak hogyan tudják megmenteni az életét az orvosok, ez hogyan oldható meg technikailag? Összevarrható valahogyan… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  ad 1: ha vékonyabb verőeret ér sérülés, a fala az izomrostok miatt összeugrik, a vérzés eláll. Ha vastag ér vérzik, az magától nem szünik meg, ha a vérzés miatt erősen nyomják,… Még több

 • Kedves Doktor Úr! Elnézést, hogy zavarom, de segítségét szeretném kérni. Az a problémám, hogy karomon…

  Kedves Doktor Úr!

  Elnézést, hogy zavarom, de segítségét szeretném kérni. Az a problémám, hogy karomon és lábamon sokszor vannak olyan kék foltok, mintha beütöttem volna. Nem tudom, hogy ez mitől lehet. Nem emlékszem, hogy beütöttem volna. 4 hónapja szültem császármetszéésel.
  Terhességem alatt is bevéreztem és kaptam rá RUTASCORBINT. Akkor nem tapasztaltam ilyet. Ma voltam hematológusnál, ahol a doktornő érfal vérzékenységre gondol. Ha ez lenne a bajom, akkor milyen gyógyszert fogok rá kapni?

  Köszönettel: Mónika

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Tünetei miatt angiologiai belgyógyászati kivizsgálás javasolt. A háttérben lehet érfalgyengeség, immunbetegség, gyulladásos betegség, haematologiai eltérés és még sok más. Ha ismert az ok, azt célzottan érdemes kezelni. Rutascorbin-t régen sokat alkalmazták, ma kevésbé hatékony volta miatt nem gyakori.
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Erős görcsök a külső comb és alsó lábszár területén

  Tisztelt Doktor Úr!


  Az volna a tiszteletteljes kérdésem,hogy kb.6 hete derékban kezdődő fájdalom miatt nem tudtam kiegyenesedni,majd ez a problémám pár napon belül rendeződött.1-2 nap elteltével a farcsonti résztől kiindulóan külső comb és alsó lábszárban erős görcsöt éreztem,majd… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  A leírás alapján inkább a gerinc eredet a valószinű, egy becsípődő ideg kisugárzó fájdalma épp így néz ki. Pontos diagnózishoz MR javasolt. Kezelése orthopedian.
  Neurologus… Még több

 • Jó napot kívánok. 60 éves no vagyok. Nagyon csúnya viszeres a lábam. 20 évvel ezelôtt már az egyik lábam…

  Jó napot kívánok.
  60 éves no vagyok. Nagyon csúnya viszeres a lábam. 20 évvel ezelôtt már az egyik lábam meg is mutotték, de sajnos visszatértek az erek. A múlt héten csunyán elestem és nagyon megutottem azt a lábam, amely már meg volt mútve. Tobb helyen megutottem, ráestem egy ládára. A térdemnél egy 10 cm dudor alakult, a lábam szárán tobb utés helye látható. Az orvos a duzzanatot bekente valami kámforos kenôccsel és bekototte, majd Detralex tabletát és Hirudoid forte gélt írt elô. Azt ajánlotta, hogy járkáljak, nehogy érgyulladást kapjak. Azt szeretném kérdezni, hogy milyen tunetekkel jár az érgyulladás? Ugyanis égetô,csípôs fájdalmat érzek, kulonosen, ha leulok. Nem tudom, hogy az ér fáj-e vagy a csontom, amit osszevertem.
  Mivel gyógyítható az érgyulladás és milyen kovetkezményei lehetnek?
  Koszonom a válaszát.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Az orvos tanácsa jó volt, Detralex hasznos, járkálás szüksége. Helyileg lehet jegelni, kenőcsben pl Lioton hatékonyabb. Compressios fásli szükséges.
  Érgyulladás fáj, piros, a vena lefutásában érzékeny, meg is keményedhet, időnként lázat is okoz. Ha ilyen tünetei vannak, forduljon újra kezelő-orvosához.
  E mellett orthopediai-traumatologiai vizsgálata javasolt, zúzódásos jellegű sérülése miatt - ha térd-sérülés van, annak további kezelése szükséges
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • A bypass műtét szükséges lehet, melyet belgyógyászati vagy angiológiai vizsgálattal lehet kezelni hatásosan

  Tisztelt Doktor Úr!
  Köszönöm válaszát kérdéseimmel kapcsolatban.Reflektálva válaszára lenne néhány kérdésem.
  Létezik-e Magyarországon ilyen jellegű, műtéti beavatkozás?(vénabillentyű korrekció, billentyű beültetés).Az esetleges billentyű beültetés milyen kockázattal járna?Milyen utókezelés… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Fenntartom korábbi véleményem: nem javasolt, nálunk ismereteim szerint nem végzett műtét-fajta, konzervativ kezelés sokkal eredményesebb. A felületes vénákra éppen a bypass-volta… Még több

 • Tisztelt Doktor Úr! Nekem egy olyan problémám van, hogy terhességem alatt a vádlimon megjelent egy…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Nekem egy olyan problémám van, hogy terhességem alatt a vádlimon megjelent egy visszér ami azóta sem múlt el (1,5 éve) és mostanában, hogy melegebb az idő néha fájni is szokott. Kenegetem Lioton géllel de nem igazán javul. Kb dió nagyságú területen. Mit javasol mit tegyek?
  Sajnos súlyproblémával is küzdök 10-15 kg plusz van rajtam. Ez is lehet az oka?
  Válaszát előre is köszönöm
  Bernadett

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Terhesség alatt gyakran kialakulhat visszeresség, megelőzése II-es compressios gyógyharisnyával lehetséges. Ha már kialakult és panaszokat okoz, helyi kezelése (Lioton gél, jegelés) ill Detralex tabletta átmenetileg segít, ill. érdemes prevencios I-es compressios gyógyharisnyát viselni. Ha e mellett is fennáll a panasz, javasolt duplex UH, van-e vénás billentyű elégtelenség - ha ez jelentős, visszérműtét segít a panaszokon.
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Tisztelt doktor úr ! Egy hónapja hajtottak rajtam végre egy "femoro-popliteális PTFE bypasst " ezt a…

  Tisztelt doktor úr !
  Egy hónapja hajtottak rajtam végre egy "femoro-popliteális PTFE bypasst " ezt a zárójenentésemböl másoltam ki. Azóta bokától lefelé nagyon vizesedik a lábam. Ez természetes vagy menjek vissza az orvoshoz aki mütött ?
  A házi orvosom irt fel vizhajtot de az sem segit.

  Válaszát elöre is köszönöm.

  Tisztelettel
  gali

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Jól sikerült helyreállító érműtét után a láb dagadása normális, u.n. revascularisatio, kb két-három hónapig tarthat, lassan szünik. Vízhajtó nem mindig segít, célszerübb pl Detralex.
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Trombózis megelõzése vénabillentyû korrekciós mûtéttel

  Tisztelt Doktor Úr!
  Most 38 éves vagyok és 15 évesen, egy sportbaleset miatt mélyvénás trombózisom lett. Azóta szenvedek tőle, bár már megtanultam együtt élni vele.Azonban zavar és a bal lábam is egyre csúnyábban néz ki miatta.
  Korábban szedtem Syncumart pár évig, de már kb. 12 éve nem… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  A thrombosis után a vénabillentyűk károsodnak, alapvetően a mélyvénában. Duplex vizsgálat szükséges, van-e a felületes rendszeren is hasonló billentyű-működési zavar, elégtelenség?… Még több

 • Tisztelt Doktor Úr 48 éves nő vagyok,a munkahelyemen rosszul lettem 4 éve( három napig tartó fülzúgás…

  Tisztelt Doktor Úr
  48 éves nő vagyok,a munkahelyemen rosszul lettem 4 éve( három napig tartó fülzúgás után),majd erős migrénem lett előtte soha nem fájt a fejem.A neurológus elküldött nyaki érvizsgálatra néhány meszes" plakue-t "mutatott.Koponya MR készült.mely Arnold-Chiari variáció mellett a "bal oldali cerebri posterior occlusio vagy aplasia gyanúját vetette föl" egy másik orvos szerint az "MR angiopgraphiás képeket megtekintve a bal posterior nem ábrázolódott,ocel.v.aplasia gyanú merült föl".(Elnézést kérek,hogy orvosi szakkifejezéseket idézek a vizsgálataimból,de másképpen nem tudom kifejteni a jelenlegi állapotomat).Azóta Aspirin protectet,Noacidet, szedek minden másnap.A kolleszterin szintem is magas Atoris 40mg-ot szedek.Sajnos pánik betegségem is visszatért,mely először 35 évesen kezdődött,tünetmentes voltam 4 évvel ezelőttig.A legnagyobb problémám az,hogy időnként látás zavaraim vannak,a körülöttem lévő dolgokból részletek tünnek el és mindig másik rész és ez vibrál a végén már csak fehérség van előttem.Sajnos bármikor előfordul és egyre gyakrabban"eleinte 3 havonként,de akkor is egy nap többször"jelenleg sűrűbben és egymás után többször,5-7 vagy30 percig tart.Neurológushoz járok évente egyszer szedem a gyógyszereimet Rivotrilt is,de egyre csak rosszabb lesz.Mit tegyek.Kérem segítsen Doktor Úr!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  A leírt rtg kép egy anatomiai variációt, érállapotot mutat, nem feltétlenül betegség jele. A meszes plakk nem jó jel, az komolyan veendő, főleg a magas cholesterinnel. E téren a két gyógyszer (aspirin és statin) megfelelő, szükséges és általában elegendő. Évente UH javasolt, nincs-e további lerakódás, szükület. A "posterior" ér eltérése vagy veleszületett vagy szerzett, mindenesetre sebész számára nem elérhető, therapia szempontjából így sajnos nincs konzekvenciája. Ha szerzett, szédülését magyarázhatja, tüneti kezelés jön csak szóba. Pánikbetegségtől mindez teljesen független. Szemtünetei sem hozható ezzel összefüggésbe vélhetően, javasolt szemészeti szakvélemény⁄napi 24 órás vérnyomásmérés (cardiologia)⁄nurologiai gondozás⁄nyaki gerinc rtg spondylosis irányában(rheumatologia). Tünetileg ha az igazi ok nem ismert, agyi keringésjavító infusiokat lehet adni. Létezik néhány u.n. fejfájás ambulancia, ahol több szakterület orvosa vizsgálja a beteg tüneteit.
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor