A betegek kérdései (1787)

 • Tisztelt Doktor úr! 33 éves férfi vagyok, kb 1 éve kezdődött főleg ilyenkor hideg időben a kezeimen…

  Tisztelt Doktor úr!

  33 éves férfi vagyok, kb 1 éve kezdődött főleg ilyenkor hideg időben a kezeimen a kisujjamból ,a gyűrűs és a mutató ujjamból ki megy a vér.Teljesen elfehérednek. Vagy teljes ujj hosszban,vagy a középső ujjpercektől.Éjjel alváskor arra ébredek hogy az egész kézfejem csuklótól lefele zsibbad!Mi lehet az oka?Válaszát előre is köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  A tünetet komolyan kell venni, orvosi vizsgálat mindenképpen szükséges: angiologus belgyógyász Raynaud irányában, érsebész TOS lehetősége miatt, vagy embolia kizárására, rheumatologus nyaki gerinc eltérése, következményes idegbántalom vizsgálatára.
  Kezelés célzottan, az ok tisztázása után javasolt
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Tisztelt Doktor Úr! Szeretném megkérni hogy i a hasi ultrahang eredményemet megnézze. Hepar: nem nagyobb…

  Tisztelt Doktor Úr!
  Szeretném megkérni hogy i a hasi ultrahang eredményemet megnézze. Hepar: nem nagyobb homogén echoszerkezetű. Az intrahepatikus epeutak nem tágabbak.
  Cholecysta: normális nagyságú, a fal enyhén szélesebb, fokozottabban reflektál, de a lumenben kő nem látható. A ductus choledochus nem tágabb.
  Pancreas: nem szélesebb homogén szerkezetű.
  Ren: szabályos alakúak, nagyságuk szerkezetűek. Üregrendszeri tágulat, kőreflexió nem észlelhető. mellékvesék régiója szabályos.
  Lien: szabályos nagyságú szerkezetű.
  A kismedencében kórós képlet nem azonosítható.Az aorta látóterébe kerölt szakasza nem tágabb. A vizsgált régióban megnagyobbodott nyirokcsomó vagy megvastagodott bélszakasz nem látható.
  Vélemény: cholecystitis chr.

  Sajnos idő hiányában a főorvosnővel nem tudtam beszélni. Ezt a vizsgálatot megelőzte egy hét eleji epegörcs roham. Nagy valószínűséggel egy pohár mézes sárgadinnye szörp válhatta ki, az én véleményem szerint. Körülbelül 2-3 éve begyulladt az epehólyagom, akkor gyógyszert kaptam rá. Kérdésem a következő: Ez a lelet indokolja az epehólyag eltávolítását? Továbbá mivel tudom megelőzni az epe gyógyulását? Annyit mondott a másik doktornő hogy szigorú diéta.38 éves vagyok fogamzásgátló tablettát szedek, továbbá napi 1 szem L-thyroxin 50mg pajzsmirigyre.A vérképen a következő adatok vannak becsillagozva.
  WBC: 15,7
  BASO: 0,0
  NEUT absz: 11,47
  LYMPH absz: 3,62
  Vvt süllyedési seb: 35
  Összkoleszterin: 5,8
  GGT: 63
  C reaktív fehérje ultraszenzítív: 35,56

  Köszönöm a válaszát!
  Tisztelettel: Horváthné Móni

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  A fenti leírás és tünet alapján a műtét még korai, valóban szigorú diétával egy esetleges ismétlődés megelőzhető. Ha korrekt diéta mellett az epepanasz ismétlődik, vagy kő alakul ki, az epehólyag eltávolitása indokolt lehet.
  Jelen laboredményei mérs gyulladást jeleznek, nem súlyosan kóros, vélhetően pár hét alatt normalizálódik..
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Kedves Doktor Úr! Édesapám, aki 75 éves, érrendszeri betegséggel küzd sok éve. Ezért folytonos…

  Kedves Doktor Úr!
  Édesapám, aki 75 éves, érrendszeri betegséggel küzd sok éve.
  Ezért folytonos súgást hall a fejében. De mostanában állandóan jég hideget érez az altájékán (fenekén) nem értjük mitől lehet ez Az orvosa is értrtlenül néz. Kérem segítsen megérteni mi lehet ez.
  Köszönöm. Ditke

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Az érbetegség rendszerbetegség, minden eret érint, a szükülő érben turbulens az áramlás, a fül-közeli erek betegsége "hallható", sajnos, érdemben nem lehet segíteni. A gát-táj érzészavara oka lehet esetleg keringési eredetű, gyakrabban neurológiai ok, pl gerincbetegség. Javasolt gerinc MR, ha pozitiv, fizikotherapia.
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Tisztelt Doktor Úr! 10 évvel ezelőtt a bal lábamon visszér műtétet végeztek,bokán is van vágás,a…

  Tisztelt Doktor Úr!


  10 évvel ezelőtt a bal lábamon visszér műtétet végeztek,bokán is van vágás,a műtét sikerült,panaszaim elmúltak.
  3 hete kezdett fokozatosan dagadni a bal bokám,1 hete visszamentem az operáló orvosomhoz,aki arról kérdezett nem előltettem meg stb. Gyanakodott ganglira is.A bokámon körbe puha duzzanat van és a lábfej és lábszár közötti részen kisebb csomó is van és szintén duzzanat. Semmi nem fáj,nem zsibbadok,menéskor sem szúr,akár szaladni is tudok. Kaptam 1 hete Detralex 500 tablettát,27 db elfogyott. E héten keddre visszarendelt a doktor úr,kicsit csökkent a duzzanat,azt mondta lehet izületi gyulladás is,szedjem a Detralexet folymatosan és felírt Xiloxot.Szerda reggelre azonban és azóta naponta a reggeli munkába indulás után visszatért a korábbi állapot a körkörös vastag duzzadás és a csomó az in vagy izom részen.Reggelre lemegy a duzzadás de a terhelés után visszatér,puha tapintású mintha valamilyen zselés anyag lenne belül.. Jövő héten kedden kell visszamennem.Semmi nem változik...Kérdezem Doktor Úrtól,mi a véleménye a leírt tünet alapján? Javasolja reumatológia vagy ortopédia felkeresését? Mi okozhatja a panaszt? Az orvos nem említette hogy fizikó kezelésre szükség lenne.
  Köszönöm és várom válaszát.
  László

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  A jelenlegi duzzanat vélhetően nem függ össze a 10 évvel ezelőtti műtéttel. Kialakulhatott újabb vénás keringési zavar, lehet nyirokkeringési probléma, vagy szív- esetleg vese eredet.
  Javasolt vénás UH a lábról, konzilium nyirok.ambulancián, belgyógyászati kivizsgálás.
  Tünetileg a detralex jó, javasolt compressioval (fásli vagy harisnya) kiegészíteni
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Tisztelt doktor úr!sajnos nekem 2010 áprilisban a visszér gyulladásból ,tüdőembólia , sarcoidosist ,állapítottak…

  Tisztelt doktor úr!sajnos nekem 2010 áprilisban a visszér gyulladásból ,tüdőembólia , sarcoidosist ,állapítottak meg amire szedtem a gyógyszereket és a vér hígításának beállítására is ,de sajnos már kb 5 hónapja bevan gyulladva a lábszáram ,kisebb,nagyobb bőralatti csomók vannak benne ,ami nagyon érzékeny ,fáj ,már sok gyógyszert kipróbáltam ,de semmi nem jó. van amikor egy kicsit lelappad de ha pl, orvoshoz megyek ,ami sok utazás gyaloglás akkor másnap már biztosan újra begyullad nem tudom mikor lesz vége ,én úgy gondolom ez is a sarcoidosis egyik fajtája ,de az orvosoknak ha mondom az mondják ez nem attól van,olvasom az interneten az erről szóló cikket ,és minden ráillik ,hová forduljak?mitől múlhat el ?medrolt szedtem kb 4 hónapig ,és azt mondták mostmár nemkell mert a tüdőn már kisebbek a foltok,várom válaszát amit előre is nagyon köszönök :Tisztelettel

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Panasza, betegsége nem sebészeti okú, a vénagyulladás csak következmény. Ennek tüneti kezelése jegelés, fásli, Detralex, helyi visszérkrémek. Az alapbaj kezelése nem szakterületem, kérje immunologus és belgyógyász szakvéleményét. A steroid megfelelő kezelés, hatékony erre.
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • 29 éves férfi vagyok, külcscsont feletti duzzanat csomó észlelése végett, ma voltam orvosnál vele, belgyógyásztra.…

  29 éves férfi vagyok, külcscsont feletti duzzanat csomó észlelése végett, ma voltam orvosnál vele, belgyógyásztra. megvizsgált a dr úr, és ezt írta, kórlap: 3hónapja a bal kulcscsont felett, jelenleg a jobb kulcscsont felett, mozgáskor jelentkező fájdalmat jelez. F-O-G status negatív. St RR: 161⁄ 88 Hgmm P: 104⁄min Cor, pulmo, abd.:fiz. neg. M. sternocleidomastoideus tapadásának megfelelően jelez nyomásérzékenységet. Lymphadenomegalia nincs. Diagnózisok: l10H0⁄3-Magasvérnyomás-betegség (elsődleges): M7590⁄5-Vállelváltozás, k.m.n. JAVASLAT: 1 tbl Azibiot,2x2 Medrol 4 mg-3napig, 5mg Coverex AS, labor vizsgálat. namost azt szeretném megkérdezni, hogy a gyógyszereket kiváltottam ugyan, de az orvos valahogy nem hozta szóba, hogy szedjem a vérvétel előtt, vagy inkább várjuk meg a vérvétel eredményeket,és utána szedjem, hogy nem e befojásolja a gyógyszer szedése a vérévétel eredményét. ez egy rutin vérvétel lessz, önnek mi a véleménye? kezdjem el szedni a gyóygszereket, vagy várjak még, ill ön felfedezett e a kórlap ill a Diagnózison valami oylat amitöl félnem kéne, ezek a gyóygszerek valahogy megleptek a betegtájékoztató elolvasása után, különösen a Medrol. nem befolyásolja a vérvétel eredményet?mert az orvos nem hozta szóba. és a Medrolbol napi kettő reggel, kettő este. 3napig. ön szerint jó így? lehet sokat kérdezek, de kicsit nyuktalan vagyok. köszönm válaszát előre is.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Sebészként számomra meglepő a gyógyszeres javaslat (antibioticum+steroid+ACE gátló vérnyomáscsökkentő), nem értem az indikációt. Mivel az eredményes gyógyítás alapja hogy ismerjük az okot, célszerű lenne először diagnózishoz jutni. Javasolt rhumatologiai konzilium (vállizületi betegség irányában) gastroenterologiai konzilium ( obs ad npl ventric kérdéssel), haematologiai vizsgálat ( haematologiai betegség), stb. Ha valamely szakma igazolja az okot az célzottan kell kezelni, nem feltétlenül a fenti három, vélhetően találomra adott gyógyszerkombinációval. Mindazonáltal pontos vélemény csak a beteg vizsgálata után adható, nem áll módomban ilyen levélben a Kolléga javaslatát teljesen felülbírálni.
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Tisztelt Doktor ÚR! Köszönöm szépen válaszát .Nekem is hasonló dolgot mondtak az érsebészek .Érgyulladás…

  Tisztelt Doktor ÚR! Köszönöm szépen válaszát .Nekem is hasonló dolgot mondtak az érsebészek .Érgyulladás és trombozisos valamit. A trombozis nem egyik napról a másikra alakul ki azt 1-2 nappal előtte kellet volna látni egy szakorvosnak ...Én nekem nincs orvosi diplomám se traumatologiából se kéz sebészetből. De orvos látta anyukám kezét csak nem foglalkoztak vele... Elég szomorú hogy ilyen magyar országon előfordulhat.Hogy egy kemó kezelés miatt amputálni kelljen a kezet ... Ha a dr Úr látná a képeket a kézről amit készítettem bíztos vagyok benne hogy nagyon meglepődne milyen ronda .Csak az bosszantó hogy ez 2010 dec 13. 14- 15 én történt. A nővérkének szóltunk is és látta is hogy anyukámnak a kezén van folt . És nem közölte az onkologus szakorvossal .Ezt látta a nővérke dec 27-28-29 én is akkor a másik kézbe adott kemoterápiát. 1-én másodikán a sürgősségin kapott infuziót ott is látták a kezét és azzal nem foglalkoztak.3 .-án házi orvos is látta . 4.én érsebész azóta kórházban van és amputálásra kerül a keze .Ja és az amputációt nem merték elvégezni mert x idő óta nem csináltak abba a kórházba a szövetek meg tovább károsodnak. Egy másik kórházat orvost kellet találnom aki el válalta. Sajnos elég szomorú hogy nekem kell orvos után futkoznom és nem továbbították esetleg másik kórházba.De szerencsémre egy egyetlen egy orvos van aki tisztességes, becsületes segitség nyujtó. Nem azt mondja hogy fertözött kezet nem válal amin hólyagok is vannak már.... És nem hitegeti az embert hogy ekkor vagy akkor végzik az amputációt hanem ősszintén elmondja mire lehet számítani. Válaszát és véleményét köszönöm .

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Rendkívül sajnálom, hogy ilyen szövődménye lett a chemotherapianak.
  Remélem, legalább hatásos, és alapbaját gyógyítja.
  Hitét az orvosokban és nővérekben azért ne veszítse, sok-sok egészségügyi dolgozó próbál segíteni betegeinken, munkával, jó szóval, emberséggel.
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Tisztelt Adjunktus úr! 36 éves vagyok, kb.1,5 éve észrevettem hogy mindkét lábamon a boka és a lábszár…

  Tisztelt Adjunktus úr!

  36 éves vagyok, kb.1,5 éve észrevettem hogy mindkét lábamon a boka és a lábszár környékén apró barnás pöttyök jelentek meg.Később ezekből a pöttyökből nagyobb, egybefüggő barnás foltok alakultak ki.Ezt követően felkerestem egy bőrgyógyász, aki apró bevérzésnek nevezte a pöttyöket és érfalgyengeséget állapított meg. Kezelésnek rutascorbin és E vitamin tablettát írt fel.5 hónapja ,rendszeresen szedtem a gyógyszereket ,és az orvosi javaslatot pontosan követve sem történt semmi változás a bőrön, és még több helyen felfedeztem apró bevérzéseket a lábujjak környékén.Eleinte a csúnya látványon kívül semmilyen panaszt nem okozott,de mostanában jelentkezett a nehézláb érzés ,ami nagyon kellemetlen.

  Nem tudom hogy a foltok megjelenésének van-e köze ahhoz ,hogy 12 éve autóbaleset következtében megsérült ,éber kómában lévő kislányomat gondozom,ápolom és naponta többször emelem ,mozgatom akinek a súlya 40kg.

  Az Adjunktus úr véleményét,tanácsát szeretném kérni abban hogy milyen kezelést próbáljak meg és hogy ezek a foltok elmúlhatnak-e a bokámon, mert nyáron esztétikailag is nagyon zavarnak? Több ismerősöm ajánlotta a Detralex tablettát és a kompressziós zokni viselését,Adjunktus úrnak ezekről mi a véleménye?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Tisztelettel:Péter

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Ismerőseinek most igaza van, a tünet oka vélhetően vénás keringési zavar -leírása erre tankönyvien jellemző. Vénás elégtelenség kezelése a II-es gyógyászati compressios gyógyharisnya ill a 2x2 Detralex szedése - hatékony tünezti kezelés Oki kezelés első lépése UH, ha a véna elégtelensége igazolódik, visszérműtét hosszú távon megoldja panaszát
  (megj: a barna folt végleges, a műtét ill harisnya későbbi szövődmények il fekély ellen hatékony
  Üdvözletttel
  Dr Szabó Gábor

 • Jo estét kívánok! Azzal a kérésemmel fordulok Önhöz, hogy a segítségét kérjem. A jobb combonban nagyon…

  Jo estét kívánok! Azzal a kérésemmel fordulok Önhöz, hogy a segítségét kérjem. A jobb combonban nagyon fájnak az ereim. Megduzzadva elszíneződve nincsenek vajon mi lehet a probléma kihez forduljak segítségért? előre is köszönöm a segítségét!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Combtájékon az erek nem fájnak, itt extrem ritka a gyulladás a vénákon előfordulhat - ez felületes, látható piros folttal, gyulladással, műtét is szükséges lehet.
  Verőér nem fáj, ha elzáródik, a tőle lefelé tartó érszakasz vérhiánya miatt pl vádlifájdalom jelentkezik
  Panasza nem tünik ér- eredetűnek, javasolt lumbalis compressio, discus hernia irányában gerinc MR, rheumatologiai ellenőrzés, neurologiai vizsgálat ill neuropathia gyanúval neurologiai konzilium
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Tisztelt Doktor Úr! Jan. 3-án érkezett válaszát megköszönve folytatnám a kérdéseimet. A dec. 23-án…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Jan. 3-án érkezett válaszát megköszönve folytatnám a kérdéseimet.
  A dec. 23-án elpattant ér ügyében aggodalmaskodom.

  Ön konzervatív kezelést javasolt, említette, hogy várhatólag 1-2 hónap is lehet a kiterjedt vérömleny felszívódási ideje a combomon.

  E napokban egy érsebésznél is jártam, aki mindenképpen mielőbbi műtétet javasol, majd a későbbiekben lézeres kezeléseket a magánrendelőjében mindkét lábamra.
  Kérdeztem, hogy elkerülhető-e a műtét, illetve, ha nem szeretném, hogy megműtsön, mik lehetnek a következmények, az esetleges veszélyek, de nem kaptam egyértelmű választ. Csak egy alternatívát: a műtétet javasolta az orvos.
  Megértem egy jó sebész műteni akar rögvest.....de én más utakat szeretnék választani. Lioton gél, Detralex tabletta : tudom ez még kevés....168 cm magas vagyok és 72 kg a súlyom: biztosan fogyni is kellene, hogy ne legyen nagy a terhelés....
  Van-e még más gyógymód?
  Mik a veszélyek ha a vérömleny nagyon lassan szívódik fel?
  Nem értem, hogy UH vizsgálatot miért csak közvetlenül a műtét előtt végeznének, miért nem most...első vizsgálatként, mielőtt bármiről is döntene az orvos?

  Várom mielőbbi válaszát,
  köszönettel és üdvözlettel:
  Sz.K.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Ha érsebész műtétet javasolt, vélhetően van oka, leginkább a vénás rendszer betegsége. Lézer vagy nem - megoszlanak a vélemények, a lézerre még nincs nagy, hosszútávú tapasztalat, míg a hagyományos műtét egyértelműen jó. UH tényleg javasolt, műtét előtt, a döntés része. Ha jelentős vénás elégtelenség igazolódik, műtét tényleg segít. Ha a véna ép, műtét csak esztétikai indikációval jöhet szóba. Ha a véna beteg, a műtét alternatívája pl egy tartós compressios kezelés fáslival vagy gyógyharisnyával, sok mozgás, torna (sebészként szólva:a műtét hosszútávon effektivebb)
  Nagyobb bevérzés az UH vizsgálatot nehezítheti, de érvizsgálatban gyakorlott radiologus számára nem akadály.
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • KEDVES DOKTOR ÚR!10 ÉVVEL EZELŐTT VOLT EGY PETEFÉSZEK CISZTÁM,AMIT KIOPERÁLTAK,MAJD 12 ÓRÁVAL KÉSŐBB…

  KEDVES DOKTOR ÚR!10 ÉVVEL EZELŐTT VOLT EGY PETEFÉSZEK CISZTÁM,AMIT KIOPERÁLTAK,MAJD 12 ÓRÁVAL KÉSŐBB BELSŐVÉRZÉS MIATT ÚJRA FELNYITOTTAK.KÉSŐBB JELENTKEZETT AZON AZ OLDALON AHOL A PETEFÉSZKET MŰTÖTTÉK,EGY ÁLLANDÓ FÁJDALOM,AMI KÉSŐBB A LÁBAMBA IS KISUGÁRZOTT,UA. AZ OLDALON AHOL A MŰTÉT VOLT.VOLTAM UH-ON CT,VASTAGBÉLTÜKRÖZÉSEN-FELTÖLTÉSEN,DE MINDEN NEGATÍV LETT.AZT MONDTÁK VALÓSZINŰ,HOGY BÉLÖSSZENÖVÉS OKOZZA.AZ UTOLSÓ 2 ÉVBEN MÁR CSÖKKENT A FÁJDALMAM,DE SOSEM MÚLT EL.2010-BEN MEGOPERÁLTAK BÉLÖSSZENÖVÉS OKOZTA BÉLELZÁRÓDÁSSAL,AZON AZ OLDALON AHOL MINDÍG FÁJT..TELJES HASHÁRTYA,HASNYÁLMIRIGY GYULLADÁS,ÉS MELLHÁRTYAGYULLADÁS KISÉRTE.A JOBB OLDALI ÁLLADÓSULT FÁJDALOM MEGSZŰNT.NÉHA FÁJOGATOTT ,DE BETUDTAM AZ OPERÁCIÓNAK,ÉS,HOGY MONDTÁK,HOGY MÉG BIZTOS HELYEZKEDNEK A BELEK.CSAKHOGY MOST 7 HÓNAPJA VAGYOK MEGMŰTVE,ÉS KB.2 HÓNAPJA UA.A FÁJDALMAM VAN,MINT RÉGEN,NAGYON ERŐS LÁBFÁJÁSSAL,DE CSAK A JOBB.EZ FŐKÉNT MENZESZ ELŐTT 1 HÉTTEL ÉS A MENZESZ ALATT ÁLL FEN.ONNANTÓL CSAK CSEKÉLY MÉRTÉKBEN VAN JELEN.ÉN VALAHOGY HIHETETLENNEK TALÁLOM,HOGY ESETLEG PONT OTT LEGYEN MEGINT ÖSSZENÖVÉSEM,ÉS U.OLYAN FÁJDALOM KISÉRJE,ÉS MÉG A LÁBFÁJDALOM IS STIMMEL.NEM LEHET ESETLEG EZ EGY IDEGI SÉRÜLÉS AMI AZ ELSŐ MŰTÉTNÉL KIALAKULT?GONDOLOM EZT ABBÓL,HOGY KISUGÁRZIK A LÁBAMBA.A SEBÉSZEK AZT MONDTÁK,HOGY SZÉPEN SZÉTSZEDTÉK,ÉS "ELPAKOLGATTÁK" A BELEKET,AZ ELZÁRÓDÁS MÁR TÖBBET NEM FOG ELŐFORDULNI,MERT AZ ÍGY IS RITKA.AKKOR MI LEHET EZ A FÁJDALOM?NYILVÁN NEM AZT SZERETNÉM,HOGY LÁSSON BELÉM,MERT AZ LEHETETLEN,DE A VÉLEMÉNYÉT NAGYON SZIVESEN VENNÉM!MIVEL 10 ÉVE JOBB OLDALON MŰTÖTTEK,ÉS MOST OTT VOLT AZ ELZÁRÓDÁS IS,EZ MEGOLDOTT KELLENE ,HOGY LEGYEN HA ÖSSZENÖVÉS MIATT FÁJT VOLNA ENNYI ÉVIG.DE MIVEL AZT MEGOLDOTTÁK,ÉN AZT GONDOLOM,HOGY VALAMI MÁS LEHET ,FŐLEG A MENZESZ IDEJÉN,ÉS A LÁBFÁJDALOM MIATT!KÉREM SEGÍTSEN!KÖSZÖNETTEL ZSUZSI

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Hasonló hasi műtét után gyakori a bél összenövése, letapadása, mely súlyos esetben bélelzáródást így újabb műtétet tesz szükségessé. Sajnos, van egy határ, több műtét után, amikor már az újabb elektiv műtét nem vállalható a bélsérülés veszélye nélkül, ilyenkor konzervativ kezelés szükséges. CYsta műtéte nőgyógyászati, e téren nem vagyok járatos, kédezze nőgyógyász tanácsát. Lábba sugárzó fájdalom oka lehet a hasban kialakult heg, esetleg a psoas izmon (gerinc melletti izom) lefutó ideg bántalma a műtét vagy az utána kialkuló heg miatt. Ennek kiderítése nem könnyü, neurologus végzi, pl az OBIban, Dr Nagy Aladár - ha még aktiv. Ha mensessel összefügg, inkább a nőgyógyász konziliáruls tanácsát keresse, hormonális eltérés lehet a háttérben
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Tisztelt Doktorúr!! Kérdésem a jobb lábammal kapcsolatos.Engem 2007 szeptember 25-én érszükület miatt…

  Tisztelt Doktorúr!!
  Kérdésem a jobb lábammal kapcsolatos.Engem 2007 szeptember 25-én érszükület miatt levágták a nagylábam újját.Azóta kontroll vizsgálatra rendszeresen visszajárok de nem mondanak semmit.Mára már a második lábujjamon is feketedik a körmöm.És nagyon hideg.És ez nagyon nyugtalanít hogy mi fog ezzel is történni.Szeretném ha ön felvilágosítást adna róla.

  Tisztelettel:Bacskó István

  Válaszát várom.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Leírása neme egyértelmű. Érszükület a kis erek betegségével járhat, főleg diabeteses betegeken, ilyenkor a periferias veszteség gyakori, azaz egy-egy ujj eltávolitása szükséges lehet.
  Ha nem cukros, érszükületes beteg, angioloogiai⁄érsebészeti vizsgálat javasolt, szükséges-e helyreállító érműtét?
  Üdvözlettel
  Dr Szabó GÁbor

 • En azt szeretnem kerdezni hogy nekem nem egy nagy viszerrol van szo a bal labamon van belul eleg csunya…

  En azt szeretnem kerdezni hogy nekem nem egy nagy viszerrol van szo a bal labamon van belul eleg csunya en megmutetem legalabis szeretnem ,az a kerdes hogy vissza jon e ?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  A műtét szükségességének döntése az orvosé- ha vénás ill. billentyű elégtelenség van, a műtét orvosilag is szükséges, a kiújulás ritka, inkább a kevésbé fontos vénák regiojában jöhet ki új, esztétikai problémát okozva. Ha indulásként a fő véna ép és csak oldlág beteg, a műtét esztétikai indikációjú. Hatékony a műtét, a beteg rész eltávolitható, de később, évek alatt máshol megjelenhet hasonló tágult véna, újabb beavatkozást szükségessé téve.
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Vastagbéldaganat kezelése után mitől lehet heg a kézen?

  Tisztelt Doktor Úr!! Édesanyámat műtötték augusztusban vastagbél daganatra. A műtét jól sikerült. Bevizsgáltak a szövet tanból 7 db ot ami mind a 7 negatív lett. Onkologus szakorvos azt mondta hogy ő javasol kemóterápíát édesanyámnak , megelőzés céljából ( mivel még fiatal). Az első… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Sajnos, a leírás nem egyértelmű, a fogalmak keverednek. A chemotherapias szert a vénába kötik, ez "szétég" azaz belső felszine károsodik, gyulladás alakul ki, fáj, hegesedik,… Még több

 • Minap elestem a jégen kicsúszott a bicikli alólam, és a szivárvány minden színén átmegy és jegelem is…

  Minap elestem a jégen kicsúszott a bicikli alólam, és a szivárvány minden színén átmegy és jegelem is mikor fog elmúlni a fájdalom? Nyomás hatására kegyetlenül fáj :(

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  A leírás színes , a valós képet fedheti, kezelése megfelelő, e mellett javasolt 2x2 detralex, esetleg helyileg lioton gél - ezek a vérömleny felszivódását segítik, továbbá pl Aminoerg, ez gyógynövénykivonat, családi tapasztalat szerint zúzódásra igen hatásos
  A panasz hetek alatt csökkenhet, lassan.
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • T: Dr Úr! Három éve ég a talpam, tenyerem és egyre jobban. Voltam már érsebészeten ! nincs ér…

  T: Dr Úr!
  Három éve ég a talpam, tenyerem és egyre jobban.
  Voltam már érsebészeten ! nincs ér szükület a vég tagaimba!
  a következö orvos neurogia, neopátiára gondoltak, de nem találtak
  semmit , dea talpam és tenyerem változatlan ég .

  Várnám jvaslatát! elöre is köszönöm a segitségét

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Ha érszűkület nincs, magam érsebészként vélhetően nem tudok operatíven segíteni.
  Hasonló tüneteket cukorbetegség, gerincbetegség (discus hernia) okozhat, ez irányú kivizsgálása javasolt
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • A Femoden fogamzásgátló okozhat trombózist?

  Tisztelt Doktor Úr!

  Bár a kérdésem témája nőgyógyászati, mégis a belgyógyászati következményei felől érdeklődnék.
  Olvastam, hogy milyen vizsgálatokat kellene elvégezni fogamzásgátló szedése előtt, ha valaki elmúlt 40 éves. Én 43 múltam, gyerekem nincs, vérzésproblémák miatt ajánlotta… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Témája nőgyógyászati, kérdése belgyógyászati jellegű. Magam sebész, érsebész vagyok, nem a szakterületem.
  Javaslom, keressen angiologus belgyógyászt, ill haematologust -… Még több

 • Csúnya véraláfutás, vérömleny és duzzanat a combon

  Tisztelt Dotor Úr!

  Karácsonykor a bal combomon - mintha egy nagy ütés miatt alakult volna ki, de nem emlékszem, hogy beütöttem volna....talán picit nekimentem egy szék karfájának...- megjelent egy hatalmas duzzanat : egy ér pattanhatott el ( 2 éve már volt egy ilyen "esetem"...ugyanezen… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Maximálisan konzervativ kezelés javasolt azaz ki kell várni, amíg felszivódik, ez lehet akár 1-2 hónap is. Feltárás csak tályogosodás esetén szükséges ( jele láz pl) Szedhető Detralex… Még több

 • Tisztelt Doktor Úr! 45 éves férfi vagyok. Több alkalommal előfordult, hogy az ujjamon megpattant egy…

  Tisztelt Doktor Úr!

  45 éves férfi vagyok. Több alkalommal előfordult, hogy az ujjamon megpattant egy ér. Ilyen esetben megduzzad és bebarnul. Kérdésem az lenne, hogy milyen vitamint, esetleg gyógyszert kellene szedni. Köszönettel.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Urakon ritkább, hölgyeknél gyakrabban előforduló állapot. Sebészeti ellátást nem igényel, magától gyógyul, de ismétlődhet. Oka a kis erek falának gyengesége, rigiditása - megelőzés, azaz kímélet javasolt. Vitamin ezen nem segít, bár a C vitamin általános hatása miatt javasolható.
  Mivel ez a kép lehet pl bizonyos auto-immunbetegség előjele, javasolt ez irányban immunologiai kivizsgálás belgyógyászaton
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Tisztelt doktor úr A problémám tegnap este kezdődőt. Sétáltam este és hirtelen mind 2 fülem úgy bedugult…

  Tisztelt doktor úr
  A problémám tegnap este kezdődőt. Sétáltam este és hirtelen mind 2 fülem úgy bedugult mintha víz alatt lettem volna aztán kb. fél perc múlva a bal fülem elkezdet sípolni és vissza jőt a halásom ,és elvétve piros foltokat láttam magam előtt ,gyorsan haza mentem megmértem a vérnyomásom és 170per 100volt a fejem nagyon neki ált fájni és a tarkóm halántékom ,nyakam és a nyaki ereim is 2 oldalt feszítet ,az lenne a kérdésem h ez mitől lehetet h az lehetséges e h esetleg egy vérőg elzárt valamit és ettől volt? Még most is fáj a nyakam ,és a nyaki ereim is oldalt sokszor szokót fájni 2 éve voltam nyaki erek ultrahangján és minden rendben volt,2hete vérvizsgálaton a koleszterinem enyhén emelkedet . Attól tartok h nem e valami elzáródás lehet ,vagy annak komolyabb tünetei lennének ?Kérem szíves válaszát.27 éves férfi

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Leírása alapján ér-eredetü betegség nem vélhető, de kizárása csak újabb nyaki UH vizsgálattal lehetséges. Inkább nyakcsigolya betegsége (spondylosis) irányában javasolt gerinc MR és orthopediai vizsgálat
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor