A betegek kérdései (1796)

  • Tisztelt Doktor Úr! Mit jelent viszér műtét utánni nyirokkeringési rendelenesség? és ez hogyan gyógyítható? Várom…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Mit jelent viszér műtét utánni nyirokkeringési rendelenesség?
    és ez hogyan gyógyítható?

    Várom mielőbbi válaszát!

    Köszönettel:
    Ági.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A beteg vénák eltávolitása során a közvetlenül mellettük futó, alig - vagy nem látható kis nyirokerek is sérülnek. Ezek hiánya nem szokott tüneteket okozni, de ritka esetben lábdagadás jelentkezhet. Ha ez tartós, több hónap alatt sem szünik, bőrgyógyászok u.n. nyirokambulanciáján kell jelentkezni, ők sikeres kezelést alkalmaznak ismételt compressios (fásli, nyirokmassage, stb) és gyógyszeres kezeléssel. Tünetileg nagyobb adagú pl Detralex (3x3) eredményes lehet
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • T.doktor úr! Már nekem egyszer válaszolt a feltett kérdésemre amit nagyon szépen köszönök. A legutóbbi…

    T.doktor úr!
    Már nekem egyszer válaszolt a feltett kérdésemre amit nagyon szépen köszönök.
    A legutóbbi leletemre szeretnék magyarázatot kapni öntől.
    Ez áll a leletben:
    Jo. carotisok fala megvastagodott, bulbusban, kis echodus, szükületet nem okozó plakk,a. vert.norm.
    Bo. car comm fala megvastagodott, car. comm.-ban magas resistenciájú áramlás, car int eredésénél occludált, car ext eltérés nélkül, a. vert. norm.
    E-mellett van még magas vérnyomás betegség is és még, Spondylarthrosis lumbalis , Henia disci C.VI.., Hernia disci L .V ., Coxarthrosis I.d ., Hypertonia , Spondylogen vertigo.
    A szedett gyógyszereim: Kardogrel 75mg , prenessa 4mg, AmLODIPRESS 1 A Pharma 5mg , Frontin 0,25 mg,.,.,
    Állandó szédülés, fül zúgás és rossz közérzet csökentésére, előre is köszönöm javaslatát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A leírás az egyik fő nyaki verőér elzáródását, a másik enyhe szükületét írja. Sebészeti teendő ezzel nincs, stabil álllapot, az elzáródott ér már elveszett, a másikon nincs nagy baj - gyógyszer szedése kötelező, kardogrel és bármely statin tartalmú (simvastatin, zocor, atorva....) védi a a működö jobb oldali nyaki eret a további beszüküléstől.
    Szédülés oka lehet alacsonyabb vérnyomás, ilyen nyaki ér-állapot esetén kb 140Hgmm nyomás javasolt, tartósan. Amúgy a nyaki gerinc betegsége is okozhat szédülést, rheumatologian fizikotherapiaval sikeresen enyhíthető.
    Fülzúgásnak ez nem közvetlen oka, kellemetlen és vélhetően tartósan fennálló tünet, neurologusok infusiokkal kezelik, mely egyes betegeknél tényleg hatékony (sajnos, van akinél nem hat)
    Fél évente nyaki UH kontroll javasolt
    Üdvözlettl
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Szeretnék választ kapni egy egészségügyi problémára.Tavaly nyáron elestem és beütöttem…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Szeretnék választ kapni egy egészségügyi problémára.Tavaly nyáron elestem és beütöttem a lábam a kulcscsontomnál.Az a problémám ,hogy ezután belilult aztán már minden féle szinűvé vált.A foltom azóta sem múlt el és nem hiszem ,hogy valaha is elfog.Édesanyámnak gyengék a szövetei és azt mondta,hogy lehet,hogy nekem is és ezért nem múlik el.Szeretnék tanácsot kérni ezzel kapcsolatban.Várom mielöbbi válaszát.
    Köszönettel:Alexandra

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Nem egyértelmű a leírása, a kulcscsont a vállöv része, messze a lábától. Ha ütéstől bevérzés alakul ki, hetek alatt fel szokott szívódni - éves fennmaradása nem vélhető, a folt oka más lehet.
    Keressen fel sebészeti vagy traumatologiai szakrendelést
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Visszeres problémák kezelése

    Tisztelt Doktor Úr!
    21 éves nő vagyok. Valószínűleg örökölt visszeres problémákkal küzdök, a családban több személynek is volt trombózisa. Sohasem dohányoztam, egészségesen próbálok táplálkozni, túlsúllyal meg főképp nem küzdök. Több, mint 4 évvel ezelőtt kezdtek láthatóvá válni a lábamon az erek.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A visszeresség kialakulás részben hajlam, részben szerzett eredetű. Javasolt ilyen panaszok esetén vénás UH: van-e vénás keringési zavar, billentyű-elégtelenség? ha a vénás rendszer… Még több

  • Tisztelt doktor úr! Mellkas rtg felvételen látszana a lezajlott tüdőembólia? Detralex (vagy hasonló)…

    Tisztelt doktor úr!


    Mellkas rtg felvételen látszana a lezajlott tüdőembólia?
    Detralex (vagy hasonló) felírható közgyógyra?

    Köszönettel: H

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Csak nagy kiterjedésű, nagyobb segmenst érintő tüdőembolia látszik a mellkas rtg-n, a diagnozis CT-vel pontos.
    Detralex nem írható közgyógyra.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Uram! Július végén műtöttek végbéltályoggal, körülbelöl 3 cm-re volt a végbelemtől és mire…

    Tisztelt Uram!

    Július végén műtöttek végbéltályoggal, körülbelöl 3 cm-re volt a végbelemtől és mire megműtötték már nagyon feszült, bár nem hiszem h túl nagy volt. A seb nyitva volt egészen október végéig, nehezen akart beforrni, az orvos már sipolyműtétet javasolt. Ezután 2 hétig hipermangános vízben ülöfürdőztem, nagyon figyeltem a higiéniára és megpróbáltam pihentetni, bár dolgoztam vele, ennek ellenére 2 hét után a seb beheggedt, bár maradt a végbelemnél egy picike kis gyulladás, ami miatt nem volt tul jó ülni és ha erőltettem akkor fájt is. Reparonnal kezeltem magam és hagytam h teljen az idő és a gyulladás is lement megint plusz 2 hét alatt. A kérdésem az lenne, hogy mostmár ülni sem fáj és majdnem teljes a gyógyulás, de most egy ideje főleg székelés után nagyon erős viszketés jött rám, használtam nedves törlökendőt, reparon kúpot, ami enyhitette a panaszokat, de szerencsére mintha mostmár ezis múlóban lenne. Kizárható akkor a sipoly? vagy a bőrfelszín alatt megvan a sipoly és attol viszket és ég? Elég furcsa de a legkellemetlenebb dolog az hogy nem is a seb vagy a környéke hanem az ülögumóim fájnak, a csontok csúcsa, amin ülök. A környékbeli szövetekben is lehet egy minimális gyulladás? Hogyan kelezjem a továbbiakban?

    Tisztelettel: Nándor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Végbéltáji viszketés oka sok minden lehet, a hegesedés, korábbi gyulladás, maradvány-gyulladás, esetleg férgesség, aranyeresség vagy egyszerűen bőrszárazság. Javasolt proktologiai konzilium, a végbéltáj külső-belső vizsgálata, tenyésztés.
    Addig tünetileg fertőtlenítés (pl betadin), hydratálás.
    Mindez nem magyarázza az ülőgumó-táji panaszt, ezt inkább rheumatologusnak javaslom megmutatni.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr, Azzal a problémával fordulok Önhöz,mivel az orrom környékén apró hajszálerek vannak…

    Tisztelt Doktor Úr,

    Azzal a problémával fordulok Önhöz,mivel az orrom környékén apró hajszálerek vannak elpattanva,amik elég pirossak,ami miatt úgy nézek ki mintha folyton náthás lennék és fújnám az orromat.
    Nem fájnak,de eléggé zavaroak a pirosságuk miatt és bár nem tudom hogyan keletkeztek,gondolja hogy valamilyen probléma miatt és tudna-e rá valamilyen hatásos és vény nélkül kapható (mivel én külföldön élek)kenöcsöt vagy krémet ajánlani ,ami elhalványitani a pirosságát?

    Köszönettel: Melinda

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A leírás alkati sajátosság, sebészeti teendő nincs, kezelése, eltüntetése jó hatásfokkal pl lézerrel lehetséges, keresse ezzel foglalkozó bőrgyógyász szakrendelését.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Egy olyan jellegű kérdéssel fordulnék Önhöz hogy mi okozhat lábödémát. Az elmult…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Egy olyan jellegű kérdéssel fordulnék Önhöz hogy mi okozhat lábödémát.
    Az elmult napokban borzasztoan bedagadtak a lábaim és nem tudom az okát. Próbálok egészségesen élni és a napi mozgás sem maradhat ki. Tudomásom szerint nincs baja sem a szívemnek sem a vesémnek. Bár ki tudja. Szeretném megkérdezni önt hogy okozhat e bármi más ilyen jellegű tüneteket és hogy ezzel a problémámmal kit érdemes felkeresni, mármint milyen szakorvos segitsége ajánlott.
    Segítségét előre is köszönöm!
    Ibolya

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Lábdagadás oka lehet a vénás keringési zavar (vizsgálata vénás duplex-el), szívgyengeség (dg: szív ECHO-val), vesebetegség ( laborvizsgálat segít), továbbá hormonzavar, nyirokkeringési zavar, és még sok más ok. Ha tartósan fennáll, a fent sorolt UH vizsgálatokat kell megcsinálni, mely nem invaziv, nem fáj és informativ. Kezelés az ok ismeretében
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Sípcsonton kékes ér látható, lábfején folt van

    Tisztelt Doktor Úr!
    Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy egy hete kezdtem észrevenni hogy a sípcsontomnál az erek láthatóvá váltak ( zöldes-kékes), igaz még kifelé dudorodás nem érzékelhető, csak eddig nem volt ez jellemző. Illetve már lassan egy éve a lábfejemen van egy zöldes kocsonyás állagú… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A lábfejen lévő folt lehet kis bevérzés, mely lassan, pár hét alatt felszivódik, nyoma nem marad. A lábszáron láthatóvá váló vénák viszont tartósan fennmaradnak, vélhetően előbb-utóbb… Még több

  • Tisztelt Doktor úr! 33 éves férfi vagyok, kb 1 éve kezdődött főleg ilyenkor hideg időben a kezeimen…

    Tisztelt Doktor úr!

    33 éves férfi vagyok, kb 1 éve kezdődött főleg ilyenkor hideg időben a kezeimen a kisujjamból ,a gyűrűs és a mutató ujjamból ki megy a vér.Teljesen elfehérednek. Vagy teljes ujj hosszban,vagy a középső ujjpercektől.Éjjel alváskor arra ébredek hogy az egész kézfejem csuklótól lefele zsibbad!Mi lehet az oka?Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A tünetet komolyan kell venni, orvosi vizsgálat mindenképpen szükséges: angiologus belgyógyász Raynaud irányában, érsebész TOS lehetősége miatt, vagy embolia kizárására, rheumatologus nyaki gerinc eltérése, következményes idegbántalom vizsgálatára.
    Kezelés célzottan, az ok tisztázása után javasolt
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Szeretném megkérni hogy i a hasi ultrahang eredményemet megnézze. Hepar: nem nagyobb…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Szeretném megkérni hogy i a hasi ultrahang eredményemet megnézze. Hepar: nem nagyobb homogén echoszerkezetű. Az intrahepatikus epeutak nem tágabbak.
    Cholecysta: normális nagyságú, a fal enyhén szélesebb, fokozottabban reflektál, de a lumenben kő nem látható. A ductus choledochus nem tágabb.
    Pancreas: nem szélesebb homogén szerkezetű.
    Ren: szabályos alakúak, nagyságuk szerkezetűek. Üregrendszeri tágulat, kőreflexió nem észlelhető. mellékvesék régiója szabályos.
    Lien: szabályos nagyságú szerkezetű.
    A kismedencében kórós képlet nem azonosítható.Az aorta látóterébe kerölt szakasza nem tágabb. A vizsgált régióban megnagyobbodott nyirokcsomó vagy megvastagodott bélszakasz nem látható.
    Vélemény: cholecystitis chr.

    Sajnos idő hiányában a főorvosnővel nem tudtam beszélni. Ezt a vizsgálatot megelőzte egy hét eleji epegörcs roham. Nagy valószínűséggel egy pohár mézes sárgadinnye szörp válhatta ki, az én véleményem szerint. Körülbelül 2-3 éve begyulladt az epehólyagom, akkor gyógyszert kaptam rá. Kérdésem a következő: Ez a lelet indokolja az epehólyag eltávolítását? Továbbá mivel tudom megelőzni az epe gyógyulását? Annyit mondott a másik doktornő hogy szigorú diéta.38 éves vagyok fogamzásgátló tablettát szedek, továbbá napi 1 szem L-thyroxin 50mg pajzsmirigyre.A vérképen a következő adatok vannak becsillagozva.
    WBC: 15,7
    BASO: 0,0
    NEUT absz: 11,47
    LYMPH absz: 3,62
    Vvt süllyedési seb: 35
    Összkoleszterin: 5,8
    GGT: 63
    C reaktív fehérje ultraszenzítív: 35,56

    Köszönöm a válaszát!
    Tisztelettel: Horváthné Móni

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A fenti leírás és tünet alapján a műtét még korai, valóban szigorú diétával egy esetleges ismétlődés megelőzhető. Ha korrekt diéta mellett az epepanasz ismétlődik, vagy kő alakul ki, az epehólyag eltávolitása indokolt lehet.
    Jelen laboredményei mérs gyulladást jeleznek, nem súlyosan kóros, vélhetően pár hét alatt normalizálódik..
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Kedves Doktor Úr! Édesapám, aki 75 éves, érrendszeri betegséggel küzd sok éve. Ezért folytonos…

    Kedves Doktor Úr!
    Édesapám, aki 75 éves, érrendszeri betegséggel küzd sok éve.
    Ezért folytonos súgást hall a fejében. De mostanában állandóan jég hideget érez az altájékán (fenekén) nem értjük mitől lehet ez Az orvosa is értrtlenül néz. Kérem segítsen megérteni mi lehet ez.
    Köszönöm. Ditke

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Az érbetegség rendszerbetegség, minden eret érint, a szükülő érben turbulens az áramlás, a fül-közeli erek betegsége "hallható", sajnos, érdemben nem lehet segíteni. A gát-táj érzészavara oka lehet esetleg keringési eredetű, gyakrabban neurológiai ok, pl gerincbetegség. Javasolt gerinc MR, ha pozitiv, fizikotherapia.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! 10 évvel ezelőtt a bal lábamon visszér műtétet végeztek,bokán is van vágás,a…

    Tisztelt Doktor Úr!


    10 évvel ezelőtt a bal lábamon visszér műtétet végeztek,bokán is van vágás,a műtét sikerült,panaszaim elmúltak.
    3 hete kezdett fokozatosan dagadni a bal bokám,1 hete visszamentem az operáló orvosomhoz,aki arról kérdezett nem előltettem meg stb. Gyanakodott ganglira is.A bokámon körbe puha duzzanat van és a lábfej és lábszár közötti részen kisebb csomó is van és szintén duzzanat. Semmi nem fáj,nem zsibbadok,menéskor sem szúr,akár szaladni is tudok. Kaptam 1 hete Detralex 500 tablettát,27 db elfogyott. E héten keddre visszarendelt a doktor úr,kicsit csökkent a duzzanat,azt mondta lehet izületi gyulladás is,szedjem a Detralexet folymatosan és felírt Xiloxot.Szerda reggelre azonban és azóta naponta a reggeli munkába indulás után visszatért a korábbi állapot a körkörös vastag duzzadás és a csomó az in vagy izom részen.Reggelre lemegy a duzzadás de a terhelés után visszatér,puha tapintású mintha valamilyen zselés anyag lenne belül.. Jövő héten kedden kell visszamennem.Semmi nem változik...Kérdezem Doktor Úrtól,mi a véleménye a leírt tünet alapján? Javasolja reumatológia vagy ortopédia felkeresését? Mi okozhatja a panaszt? Az orvos nem említette hogy fizikó kezelésre szükség lenne.
    Köszönöm és várom válaszát.
    László

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A jelenlegi duzzanat vélhetően nem függ össze a 10 évvel ezelőtti műtéttel. Kialakulhatott újabb vénás keringési zavar, lehet nyirokkeringési probléma, vagy szív- esetleg vese eredet.
    Javasolt vénás UH a lábról, konzilium nyirok.ambulancián, belgyógyászati kivizsgálás.
    Tünetileg a detralex jó, javasolt compressioval (fásli vagy harisnya) kiegészíteni
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt doktor úr!sajnos nekem 2010 áprilisban a visszér gyulladásból ,tüdőembólia , sarcoidosist ,állapítottak…

    Tisztelt doktor úr!sajnos nekem 2010 áprilisban a visszér gyulladásból ,tüdőembólia , sarcoidosist ,állapítottak meg amire szedtem a gyógyszereket és a vér hígításának beállítására is ,de sajnos már kb 5 hónapja bevan gyulladva a lábszáram ,kisebb,nagyobb bőralatti csomók vannak benne ,ami nagyon érzékeny ,fáj ,már sok gyógyszert kipróbáltam ,de semmi nem jó. van amikor egy kicsit lelappad de ha pl, orvoshoz megyek ,ami sok utazás gyaloglás akkor másnap már biztosan újra begyullad nem tudom mikor lesz vége ,én úgy gondolom ez is a sarcoidosis egyik fajtája ,de az orvosoknak ha mondom az mondják ez nem attól van,olvasom az interneten az erről szóló cikket ,és minden ráillik ,hová forduljak?mitől múlhat el ?medrolt szedtem kb 4 hónapig ,és azt mondták mostmár nemkell mert a tüdőn már kisebbek a foltok,várom válaszát amit előre is nagyon köszönök :Tisztelettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Panasza, betegsége nem sebészeti okú, a vénagyulladás csak következmény. Ennek tüneti kezelése jegelés, fásli, Detralex, helyi visszérkrémek. Az alapbaj kezelése nem szakterületem, kérje immunologus és belgyógyász szakvéleményét. A steroid megfelelő kezelés, hatékony erre.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • 29 éves férfi vagyok, külcscsont feletti duzzanat csomó észlelése végett, ma voltam orvosnál vele, belgyógyásztra.…

    29 éves férfi vagyok, külcscsont feletti duzzanat csomó észlelése végett, ma voltam orvosnál vele, belgyógyásztra. megvizsgált a dr úr, és ezt írta, kórlap: 3hónapja a bal kulcscsont felett, jelenleg a jobb kulcscsont felett, mozgáskor jelentkező fájdalmat jelez. F-O-G status negatív. St RR: 161⁄ 88 Hgmm P: 104⁄min Cor, pulmo, abd.:fiz. neg. M. sternocleidomastoideus tapadásának megfelelően jelez nyomásérzékenységet. Lymphadenomegalia nincs. Diagnózisok: l10H0⁄3-Magasvérnyomás-betegség (elsődleges): M7590⁄5-Vállelváltozás, k.m.n. JAVASLAT: 1 tbl Azibiot,2x2 Medrol 4 mg-3napig, 5mg Coverex AS, labor vizsgálat. namost azt szeretném megkérdezni, hogy a gyógyszereket kiváltottam ugyan, de az orvos valahogy nem hozta szóba, hogy szedjem a vérvétel előtt, vagy inkább várjuk meg a vérvétel eredményeket,és utána szedjem, hogy nem e befojásolja a gyógyszer szedése a vérévétel eredményét. ez egy rutin vérvétel lessz, önnek mi a véleménye? kezdjem el szedni a gyóygszereket, vagy várjak még, ill ön felfedezett e a kórlap ill a Diagnózison valami oylat amitöl félnem kéne, ezek a gyóygszerek valahogy megleptek a betegtájékoztató elolvasása után, különösen a Medrol. nem befolyásolja a vérvétel eredményet?mert az orvos nem hozta szóba. és a Medrolbol napi kettő reggel, kettő este. 3napig. ön szerint jó így? lehet sokat kérdezek, de kicsit nyuktalan vagyok. köszönm válaszát előre is.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Sebészként számomra meglepő a gyógyszeres javaslat (antibioticum+steroid+ACE gátló vérnyomáscsökkentő), nem értem az indikációt. Mivel az eredményes gyógyítás alapja hogy ismerjük az okot, célszerű lenne először diagnózishoz jutni. Javasolt rhumatologiai konzilium (vállizületi betegség irányában) gastroenterologiai konzilium ( obs ad npl ventric kérdéssel), haematologiai vizsgálat ( haematologiai betegség), stb. Ha valamely szakma igazolja az okot az célzottan kell kezelni, nem feltétlenül a fenti három, vélhetően találomra adott gyógyszerkombinációval. Mindazonáltal pontos vélemény csak a beteg vizsgálata után adható, nem áll módomban ilyen levélben a Kolléga javaslatát teljesen felülbírálni.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor ÚR! Köszönöm szépen válaszát .Nekem is hasonló dolgot mondtak az érsebészek .Érgyulladás…

    Tisztelt Doktor ÚR! Köszönöm szépen válaszát .Nekem is hasonló dolgot mondtak az érsebészek .Érgyulladás és trombozisos valamit. A trombozis nem egyik napról a másikra alakul ki azt 1-2 nappal előtte kellet volna látni egy szakorvosnak ...Én nekem nincs orvosi diplomám se traumatologiából se kéz sebészetből. De orvos látta anyukám kezét csak nem foglalkoztak vele... Elég szomorú hogy ilyen magyar országon előfordulhat.Hogy egy kemó kezelés miatt amputálni kelljen a kezet ... Ha a dr Úr látná a képeket a kézről amit készítettem bíztos vagyok benne hogy nagyon meglepődne milyen ronda .Csak az bosszantó hogy ez 2010 dec 13. 14- 15 én történt. A nővérkének szóltunk is és látta is hogy anyukámnak a kezén van folt . És nem közölte az onkologus szakorvossal .Ezt látta a nővérke dec 27-28-29 én is akkor a másik kézbe adott kemoterápiát. 1-én másodikán a sürgősségin kapott infuziót ott is látták a kezét és azzal nem foglalkoztak.3 .-án házi orvos is látta . 4.én érsebész azóta kórházban van és amputálásra kerül a keze .Ja és az amputációt nem merték elvégezni mert x idő óta nem csináltak abba a kórházba a szövetek meg tovább károsodnak. Egy másik kórházat orvost kellet találnom aki el válalta. Sajnos elég szomorú hogy nekem kell orvos után futkoznom és nem továbbították esetleg másik kórházba.De szerencsémre egy egyetlen egy orvos van aki tisztességes, becsületes segitség nyujtó. Nem azt mondja hogy fertözött kezet nem válal amin hólyagok is vannak már.... És nem hitegeti az embert hogy ekkor vagy akkor végzik az amputációt hanem ősszintén elmondja mire lehet számítani. Válaszát és véleményét köszönöm .

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Rendkívül sajnálom, hogy ilyen szövődménye lett a chemotherapianak.
    Remélem, legalább hatásos, és alapbaját gyógyítja.
    Hitét az orvosokban és nővérekben azért ne veszítse, sok-sok egészségügyi dolgozó próbál segíteni betegeinken, munkával, jó szóval, emberséggel.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Adjunktus úr! 36 éves vagyok, kb.1,5 éve észrevettem hogy mindkét lábamon a boka és a lábszár…

    Tisztelt Adjunktus úr!

    36 éves vagyok, kb.1,5 éve észrevettem hogy mindkét lábamon a boka és a lábszár környékén apró barnás pöttyök jelentek meg.Később ezekből a pöttyökből nagyobb, egybefüggő barnás foltok alakultak ki.Ezt követően felkerestem egy bőrgyógyász, aki apró bevérzésnek nevezte a pöttyöket és érfalgyengeséget állapított meg. Kezelésnek rutascorbin és E vitamin tablettát írt fel.5 hónapja ,rendszeresen szedtem a gyógyszereket ,és az orvosi javaslatot pontosan követve sem történt semmi változás a bőrön, és még több helyen felfedeztem apró bevérzéseket a lábujjak környékén.Eleinte a csúnya látványon kívül semmilyen panaszt nem okozott,de mostanában jelentkezett a nehézláb érzés ,ami nagyon kellemetlen.

    Nem tudom hogy a foltok megjelenésének van-e köze ahhoz ,hogy 12 éve autóbaleset következtében megsérült ,éber kómában lévő kislányomat gondozom,ápolom és naponta többször emelem ,mozgatom akinek a súlya 40kg.

    Az Adjunktus úr véleményét,tanácsát szeretném kérni abban hogy milyen kezelést próbáljak meg és hogy ezek a foltok elmúlhatnak-e a bokámon, mert nyáron esztétikailag is nagyon zavarnak? Több ismerősöm ajánlotta a Detralex tablettát és a kompressziós zokni viselését,Adjunktus úrnak ezekről mi a véleménye?

    Válaszát előre is köszönöm!

    Tisztelettel:Péter

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Ismerőseinek most igaza van, a tünet oka vélhetően vénás keringési zavar -leírása erre tankönyvien jellemző. Vénás elégtelenség kezelése a II-es gyógyászati compressios gyógyharisnya ill a 2x2 Detralex szedése - hatékony tünezti kezelés Oki kezelés első lépése UH, ha a véna elégtelensége igazolódik, visszérműtét hosszú távon megoldja panaszát
    (megj: a barna folt végleges, a műtét ill harisnya későbbi szövődmények il fekély ellen hatékony
    Üdvözletttel
    Dr Szabó Gábor

  • Jo estét kívánok! Azzal a kérésemmel fordulok Önhöz, hogy a segítségét kérjem. A jobb combonban nagyon…

    Jo estét kívánok! Azzal a kérésemmel fordulok Önhöz, hogy a segítségét kérjem. A jobb combonban nagyon fájnak az ereim. Megduzzadva elszíneződve nincsenek vajon mi lehet a probléma kihez forduljak segítségért? előre is köszönöm a segítségét!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Combtájékon az erek nem fájnak, itt extrem ritka a gyulladás a vénákon előfordulhat - ez felületes, látható piros folttal, gyulladással, műtét is szükséges lehet.
    Verőér nem fáj, ha elzáródik, a tőle lefelé tartó érszakasz vérhiánya miatt pl vádlifájdalom jelentkezik
    Panasza nem tünik ér- eredetűnek, javasolt lumbalis compressio, discus hernia irányában gerinc MR, rheumatologiai ellenőrzés, neurologiai vizsgálat ill neuropathia gyanúval neurologiai konzilium
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Jan. 3-án érkezett válaszát megköszönve folytatnám a kérdéseimet. A dec. 23-án…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Jan. 3-án érkezett válaszát megköszönve folytatnám a kérdéseimet.
    A dec. 23-án elpattant ér ügyében aggodalmaskodom.

    Ön konzervatív kezelést javasolt, említette, hogy várhatólag 1-2 hónap is lehet a kiterjedt vérömleny felszívódási ideje a combomon.

    E napokban egy érsebésznél is jártam, aki mindenképpen mielőbbi műtétet javasol, majd a későbbiekben lézeres kezeléseket a magánrendelőjében mindkét lábamra.
    Kérdeztem, hogy elkerülhető-e a műtét, illetve, ha nem szeretném, hogy megműtsön, mik lehetnek a következmények, az esetleges veszélyek, de nem kaptam egyértelmű választ. Csak egy alternatívát: a műtétet javasolta az orvos.
    Megértem egy jó sebész műteni akar rögvest.....de én más utakat szeretnék választani. Lioton gél, Detralex tabletta : tudom ez még kevés....168 cm magas vagyok és 72 kg a súlyom: biztosan fogyni is kellene, hogy ne legyen nagy a terhelés....
    Van-e még más gyógymód?
    Mik a veszélyek ha a vérömleny nagyon lassan szívódik fel?
    Nem értem, hogy UH vizsgálatot miért csak közvetlenül a műtét előtt végeznének, miért nem most...első vizsgálatként, mielőtt bármiről is döntene az orvos?

    Várom mielőbbi válaszát,
    köszönettel és üdvözlettel:
    Sz.K.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Ha érsebész műtétet javasolt, vélhetően van oka, leginkább a vénás rendszer betegsége. Lézer vagy nem - megoszlanak a vélemények, a lézerre még nincs nagy, hosszútávú tapasztalat, míg a hagyományos műtét egyértelműen jó. UH tényleg javasolt, műtét előtt, a döntés része. Ha jelentős vénás elégtelenség igazolódik, műtét tényleg segít. Ha a véna ép, műtét csak esztétikai indikációval jöhet szóba. Ha a véna beteg, a műtét alternatívája pl egy tartós compressios kezelés fáslival vagy gyógyharisnyával, sok mozgás, torna (sebészként szólva:a műtét hosszútávon effektivebb)
    Nagyobb bevérzés az UH vizsgálatot nehezítheti, de érvizsgálatban gyakorlott radiologus számára nem akadály.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • KEDVES DOKTOR ÚR!10 ÉVVEL EZELŐTT VOLT EGY PETEFÉSZEK CISZTÁM,AMIT KIOPERÁLTAK,MAJD 12 ÓRÁVAL KÉSŐBB…

    KEDVES DOKTOR ÚR!10 ÉVVEL EZELŐTT VOLT EGY PETEFÉSZEK CISZTÁM,AMIT KIOPERÁLTAK,MAJD 12 ÓRÁVAL KÉSŐBB BELSŐVÉRZÉS MIATT ÚJRA FELNYITOTTAK.KÉSŐBB JELENTKEZETT AZON AZ OLDALON AHOL A PETEFÉSZKET MŰTÖTTÉK,EGY ÁLLANDÓ FÁJDALOM,AMI KÉSŐBB A LÁBAMBA IS KISUGÁRZOTT,UA. AZ OLDALON AHOL A MŰTÉT VOLT.VOLTAM UH-ON CT,VASTAGBÉLTÜKRÖZÉSEN-FELTÖLTÉSEN,DE MINDEN NEGATÍV LETT.AZT MONDTÁK VALÓSZINŰ,HOGY BÉLÖSSZENÖVÉS OKOZZA.AZ UTOLSÓ 2 ÉVBEN MÁR CSÖKKENT A FÁJDALMAM,DE SOSEM MÚLT EL.2010-BEN MEGOPERÁLTAK BÉLÖSSZENÖVÉS OKOZTA BÉLELZÁRÓDÁSSAL,AZON AZ OLDALON AHOL MINDÍG FÁJT..TELJES HASHÁRTYA,HASNYÁLMIRIGY GYULLADÁS,ÉS MELLHÁRTYAGYULLADÁS KISÉRTE.A JOBB OLDALI ÁLLADÓSULT FÁJDALOM MEGSZŰNT.NÉHA FÁJOGATOTT ,DE BETUDTAM AZ OPERÁCIÓNAK,ÉS,HOGY MONDTÁK,HOGY MÉG BIZTOS HELYEZKEDNEK A BELEK.CSAKHOGY MOST 7 HÓNAPJA VAGYOK MEGMŰTVE,ÉS KB.2 HÓNAPJA UA.A FÁJDALMAM VAN,MINT RÉGEN,NAGYON ERŐS LÁBFÁJÁSSAL,DE CSAK A JOBB.EZ FŐKÉNT MENZESZ ELŐTT 1 HÉTTEL ÉS A MENZESZ ALATT ÁLL FEN.ONNANTÓL CSAK CSEKÉLY MÉRTÉKBEN VAN JELEN.ÉN VALAHOGY HIHETETLENNEK TALÁLOM,HOGY ESETLEG PONT OTT LEGYEN MEGINT ÖSSZENÖVÉSEM,ÉS U.OLYAN FÁJDALOM KISÉRJE,ÉS MÉG A LÁBFÁJDALOM IS STIMMEL.NEM LEHET ESETLEG EZ EGY IDEGI SÉRÜLÉS AMI AZ ELSŐ MŰTÉTNÉL KIALAKULT?GONDOLOM EZT ABBÓL,HOGY KISUGÁRZIK A LÁBAMBA.A SEBÉSZEK AZT MONDTÁK,HOGY SZÉPEN SZÉTSZEDTÉK,ÉS "ELPAKOLGATTÁK" A BELEKET,AZ ELZÁRÓDÁS MÁR TÖBBET NEM FOG ELŐFORDULNI,MERT AZ ÍGY IS RITKA.AKKOR MI LEHET EZ A FÁJDALOM?NYILVÁN NEM AZT SZERETNÉM,HOGY LÁSSON BELÉM,MERT AZ LEHETETLEN,DE A VÉLEMÉNYÉT NAGYON SZIVESEN VENNÉM!MIVEL 10 ÉVE JOBB OLDALON MŰTÖTTEK,ÉS MOST OTT VOLT AZ ELZÁRÓDÁS IS,EZ MEGOLDOTT KELLENE ,HOGY LEGYEN HA ÖSSZENÖVÉS MIATT FÁJT VOLNA ENNYI ÉVIG.DE MIVEL AZT MEGOLDOTTÁK,ÉN AZT GONDOLOM,HOGY VALAMI MÁS LEHET ,FŐLEG A MENZESZ IDEJÉN,ÉS A LÁBFÁJDALOM MIATT!KÉREM SEGÍTSEN!KÖSZÖNETTEL ZSUZSI

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Hasonló hasi műtét után gyakori a bél összenövése, letapadása, mely súlyos esetben bélelzáródást így újabb műtétet tesz szükségessé. Sajnos, van egy határ, több műtét után, amikor már az újabb elektiv műtét nem vállalható a bélsérülés veszélye nélkül, ilyenkor konzervativ kezelés szükséges. CYsta műtéte nőgyógyászati, e téren nem vagyok járatos, kédezze nőgyógyász tanácsát. Lábba sugárzó fájdalom oka lehet a hasban kialakult heg, esetleg a psoas izmon (gerinc melletti izom) lefutó ideg bántalma a műtét vagy az utána kialkuló heg miatt. Ennek kiderítése nem könnyü, neurologus végzi, pl az OBIban, Dr Nagy Aladár - ha még aktiv. Ha mensessel összefügg, inkább a nőgyógyász konziliáruls tanácsát keresse, hormonális eltérés lehet a háttérben
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor