A betegek kérdései (17934)

  • ÜDvözlöm Doktornő, Egy táplálkozási teoriát követek, miszerint délelőtt csak gyümölcsöt fogyasztunk. ⁄66…

    ÜDvözlöm Doktornő,

    Egy táplálkozási teoriát követek, miszerint délelőtt csak gyümölcsöt fogyasztunk.
    ⁄66 éves vagyok, nem tulsulyos⁄, ez rendszerint alma. A nyár közepén
    vettem észre, hogy előbb az alsó ajak alsó része kissé megduzzadt,
    enyhe ráncok képződtek kivül, belül pedig fájdalmas pontocskák jelentek
    meg. Pár nap mulva ugyanigy a felső ajak külső és belső részén is
    jelentkeztek a tünetek. ⁄Háziorvosom afta tünettel irt fel gyógyszert
    ecsetelésre, nem használt.⁄ Ma is azt gondolom ez a tünet nem afta.

    Barack és egyéb gyümölcs szezon volt egészen ősz végéig. Édes, nem
    savanyu gyümölcsöket kezdtem fogyasztani, s gligosept szájöblögetőt
    használok a mai napig napi rendszerességgel.
    Semmi nem változott. A savanyu ételeket nagyon szeretem, de kerülöm.
    A fogorvosom azt mondta, talán allegergiás vagyok az almára, a savanyu
    ételekre. Savtultengésre gyógyszert szedek hosszu ideje, s eleddig
    nem éreztem semmilyen irritáló hatását a savanyu ételeknek, igaz
    szedem a noacidot.
    Esztétikailag nem igazán zavar a külső változás - ráncosodok, idősebb
    vagyok minden nappal - de a kis hólyagok nem mulnak.
    A kérdésem: vajon milyen szakorvoshoz fordulhatok, esetleg
    bőrgyógyászhoz ezzel a szájtünettel?

    Köszönöm a válaszát és a tanácsát előre is.

    Üdvözlettel: B.T.Ágnes

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Talán egy másik fogorvos tudna önnek segíteni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt dr nő.. 29 éves férfi vagyok körülbelül 1 hónapja minden nap erős szivdobanás érzés tör rám…

    Tisztelt dr nő.. 29 éves férfi vagyok körülbelül 1 hónapja minden nap erős szivdobanás érzés tör rám olyan érzés mint ha kiakarna ugrani a szivem a helyéröl.soha nem volt ilyen velem.. mitöl lehetséges?? válaszát köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Két korábbi levelével egyezően most is csak azt tudom mondani, hogy ezt személyes vizsgálattal lehet eldönteni, forduljon orvoshoz, az ismételt kérdések nem vezetnek eredményre.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • a fulladàs csak nyugalomban jelentkezik illetve ha felidegesítenek, terhelésre nem. lehet hogy a gerinc…

    a fulladàs csak nyugalomban jelentkezik illetve ha felidegesítenek, terhelésre nem. lehet hogy a gerinc megvàltozott anatomiai viszonyai miatt a tüdő mozgàstere kevesebb? gerincferdülésem van.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Erre nem tudok válaszolni, ezek már spekulációk. Többet segítene egy szakszerű kivizsgálás pl. tüdőgondozóban.

  • infarktus hogyan szokott kialakulni? meszesedik-meszesedik szépen a koronaria és elzàródik? vagy egyszer…

    infarktus hogyan szokott kialakulni? meszesedik-meszesedik szépen a koronaria és elzàródik? vagy egyszer csak bevérzik az ér érfal elvékonyodàsa miatt?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Az infarktus többnyire a koszorúér luemenében (belsejében) levő plakk megrepedése révén kialakuló érelzáródás következtében jön létre.

  • fokozott hàtgerinc-görbület miatt lehet e fulladàsszerű érzés?

    fokozott hàtgerinc-görbület miatt lehet e fulladàsszerű érzés?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    csak nyugalomban?

  • milyen biologiai magyaràzata lehet annak ha valakinek nyugalmi fulladàsa van és terhelésre tünetmentes?…

    milyen biologiai magyaràzata lehet annak ha valakinek nyugalmi fulladàsa van és terhelésre tünetmentes? ha jol tudom ez organikus eltérés ellen szól? ez kicsit furcsa...

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Azt hiszem, hogy biológiai magyarázata nincs, legalábbis kardiológiai szempontból, hiszen a terhelés nagyobb igénybevételt jelent. Ha ilyenkor nincs fulladás, akkor szervi eredet nincs. Lehet pszichés eredetű, vagy valamilyen mechanikus tényező (korábban említette, hogy túlsúlyos, fekve a rekesz kissé összenyomja a tüdőt).

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • t. cím. fulladok napközben. a sürgősségire mikor menjek be, mi az a szint amikor màr ott kivizsgàlnak?…

    t. cím. fulladok napközben. a sürgősségire mikor menjek be, mi az a szint amikor màr ott kivizsgàlnak? kihez forduljak? HO még egy EKG-t sem készített...

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Én ezt látatlanban nem tudom megítélni, önnek kell eldöntenie.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr Nő!40 éves vagyok és pánikbeteg.Nagyon sokszor van olyan,hogy mikor elalszok arra kellek,hogy…

    Tisztelt Dr Nő!40 éves vagyok és pánikbeteg.Nagyon sokszor van olyan,hogy mikor elalszok arra kellek,hogy szédülök és nagyon gyorsan ver a szívem.ilyenkor nagyon rosszul vagyok.De azt mondja az orvos,hogy ez a pánik betegség miatt van.De már félek el aludni :( ez általában elalvás után 30 percre van. ilyenkor felriadok szédülök vizes ruha kell.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem tett fel kérdést, de a leírásból leszűrhető, hogy pánikbetegségét kezelni kellene, javasolom, forduljon a pszichiáter kezelőorvosához.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Alacsony vérnyomású ember kaphat szívinfarktust? Válaszát köszönöm.

    Tisztelt Doktornő!

    Alacsony vérnyomású ember kaphat szívinfarktust?

    Válaszát köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Igen, az alacsony vérnyomás nem véd meg ettől, ha egyéb kockázati tényezők vannak.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktor Nő! Azt szeretném kérdezni, hogy a 24 órás ekg jó-e arra, hogy szivinfarktus veszélyét…

    Kedves Doktor Nő!

    Azt szeretném kérdezni, hogy a 24 órás ekg jó-e arra, hogy szivinfarktus veszélyét kimutatja-e. Tehát azt ha valaki veszélyeztetett ebben.

    Köszönettel,
    Piroska

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Erre nem alkalmas a Holter, inkább - előzetes kivizsgálás után - terheléses vizsgálat javasolt.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő!Kislányom 2,5 éves.Koraszülött volt 30 hétre született ikertesóval együtt.Születése…

    Tisztelt Doktor Nő!Kislányom 2,5 éves.Koraszülött volt 30 hétre született ikertesóval együtt.Születése után nem záródott a foramen ovarium.Egy éves korára bezáródott.Nehezen tanult meg enni szürkűlt a szája körül.A kardiológián azt mondták nem kell menni többet mert bezáródott.Nem volt eddig semmi baj kb egy hete vettem észre ha hanyatt fektetem elszűrkül kékül a szája körűl a bőr.Izgőmozgó egyfolytában jön megy jól eszik.Sosem marad egy helyben.Mi lehet az oka ennek a kékülésnek?
    Válaszát köszönöm!Egy aggódó anyuka.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ezt nem tudom megmondani, de az előzményekre való tekintettel jó lenne mégis egy kardiológiai kontrollvizsgálat, hogy nincs-e rejtett összeköttetés a két szívfél között.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktornő! Írtam magának a minap hogy anyum (42éves) nagyon gyenge, nem tud lábra állni, nem…

    Kedves doktornő!

    Írtam magának a minap hogy anyum (42éves) nagyon gyenge, nem tud lábra állni, nem tud nagyon beszélni, nehezen érti meg a szavakat, nem tud magától enni...úgy tudnám le írni egybe vetve az egészet hogy ahhoz is gyenge hogy lábra álljon.
    3 napja kórházba van, történt koponya CT vizsgálat, de semmi eltérést nem találtak, vérnyomása, cukorszintje rendben.
    Viszont a vér eredménye nagyon súlyos kálium és nátrium hiányt írt le, ezektől lehet aza gyengeség hogy a saját lábára sem tud fel állni? minden nap kap infúziót 3 napja, de nem nagyon javul, még mindig nagyon gyenge, az ottani orvos nem igazán mond semmit, tudom hogy látatlanban önnek is nehéz, csak egy kis támaszpontot mondjon hogy ezektől a kálium és nátrium súlyos hiányától le "robbanhat" ennyire valaki?

    Válaszát nagyon szépen köszönöm!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ezt biztosan nem lehet megmondani, de kétségtelen, hogy főleg a káliumhiány okozhat komoly panaszokat. Jobbulást kívánok!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Segítségét szeretném kérni bármilyen tanács formájában, tüneteimmel kapcsolatosan. 3…

    Kedves Doktornő! Segítségét szeretném kérni bármilyen tanács formájában, tüneteimmel kapcsolatosan. 3 hónapja kezdődött az egész, enyhe fejfájással, fülzúgással, bizonytalanságérzéssel, magasabb pulzussal. A tünetek nem voltak egész naposak, pár napig jól voltam, aztán fél napig nagyon rosszul, stb. Pár hét elteltével, "rosszullétek" jöttek rám, naponta többször is, hosszabbak-rövidebbek, ami alatt izzadt a kezem, gyorsabban vert a szívem,nem volt erő a lábaimban, ájulásérzés kerülgetett, azt éreztem, rögtön meghalok. Voltam kardiológiai kivizsgáláson (ultrahang, EKG), mindent rendben találtak, endokrinológián, neurológusnál, fül-orr-gégészeten, gasztroenterológusnál, készült koponya MR, teljes vérkép is, mindenhol mindent rendben találtak. A fejfájás, a 3 hónap alatt fokozatosan megszűnt, a rosszullétek viszont egyáltalán nem. A pulzusom folyamatosan emelkedett, a rosszullétektől függetlenül, a napi 1 kávémat sem tudom meginni, mert úgy érzem kiugrik a szívem. Teljesen váratlanul alakulnak ki, van hogy pár percig, de van, hogy fél napig attól rettegek, összeesek, meghalok. Nagyon kellemetlen. Természetesen félek attól, hogy valami nagyon komoly problémám van, mostanában az éjszakai alvás is egyre rosszabb, óránként felébredek, sokszor éjszaka is vannak rosszulléteim. Nem tudom mi lehet az oka ennek az egésznek, ebben szeretném az Ön segítségét kérni.
    Válaszát előre is köszönöm, Zsanett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Látatlanban nehéz lenne megmondani, de mindenképpen érdemes lenne egy tartós EKG-monitorozást (Holter) végeztetni ritmuszavar tisztázása céljából, ehhez újabb kardiológiai konzílium javasolt.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!

    Igazából azért fordulok önhöz mert már teljesen tanácstalan vagyok. El kell mesélnem a teljes történetem mert elég bonyolult de muszáj sajnos..
    Tehát, idén nyáron júliusban voltam először nőgyógyászaton hasi fájdalmakkal.Akkor szerencsére semmilyen nőgyógyászati… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Csak két észrevételem lehet amellett, hogy együtt érzek önnel. 1. bizonyára nem belgyógyászati jellegű a problémája, ha nem nőgyógyászati, akkor sebészeti lehet.
    2.… Még több

  • Kedves doktornő! Jobb oldalt derék táji fájdalmam van, a fájdalom állandó jellegű, a vizelet normalis…

    Kedves doktornő!

    Jobb oldalt derék táji fájdalmam van, a fájdalom állandó jellegű, a vizelet normalis szinű nem okoz fájdalmat. Reumatológián azt mondták hogy valószínű izomgörcs.
    A kérdésem az lenne, hogy az állandó hányinger a többi tünettel együtt nem lehet epe vagy más probléma tünete?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Természetesen lehet, de látatlanban ezt nem tudom megítélni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Üdvözlöm Doktornő! Egy Hasi UH-n ez van amit nem értek: a lép hilusi átmérője 37. Ez normálisnak…

    Üdvözlöm Doktornő!

    Egy Hasi UH-n ez van amit nem értek:
    a lép hilusi átmérője 37.
    Ez normálisnak számít? Köszönöm válaszát!

    Gábor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez függ az ön testalkatától, az illető labor normál értékeitől, önmagában nem értékelhető.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • köszönöm szépen választ

    köszönöm szépen választ

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Nagyon szívesen.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • jonnapot aszt szeretném kérdezni 2hete nagyon fáj hasam háziorvoshoz is fordultam de nem tet semit megnyomkota…

    jonnapot aszt szeretném kérdezni 2hete nagyon fáj hasam háziorvoshoz is fordultam de nem tet semit megnyomkota hasam meg csak normaflort irt de az elfogyot meg minden rendbe pedig hasmenes nincs nöi baj rendesen van mitöl lehet ez?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem tudom megmondani. Javasolom, keresse fel ismét kezelőorvosát, aki az ön adatainak ismeretében és személyes vizsgálat alapján meg tudja határozni a további elvégzendő vizsgálatokat és ezek eredménye alapján szükség szerint a kezelést.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor nő! A bokáim és a lábaim vizesednek, bedagadnak magas, krónikus veseelégtelenség kezdeti…

    Tisztelt Doktor nő!
    A bokáim és a lábaim vizesednek, bedagadnak magas, krónikus veseelégtelenség kezdeti szakaszában vagyok, cukorbeteg is vagyok. Kérdésem meljik a vesekímélő vérnyomáscsökkentő tipusok közül a megfelelő? Az ACE-gátlók vagy a angiotenzin-II receptor antagonisták? Ajanlott-e a vizhajtók szedése és menyire. A veséim elégé károsodtak a cyszták miat. Válaszát előre is köszönöm!
    Zoli

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de látatlanban konkrét terápiás tanácsot nem adhatok, ezt kezelőorvosával kell megkonzultálnia.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 17 éves lány vagyok és elég gyakori nálam a nehéz székelés és a székrekedés. Sajnos sokat kell ülnöm, kissé mozgásszegény az életmódom, emellett elég keveset is iszok néha. Van időszak amikor teljesen normális a székletem, de van, hogy nagyon nehéz székelnem és ez általában több napig… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Javasolt még több rostos étel fogyasztása, bő folyadékbevitel, aszalt szilva, több mozgás. Remélhetőleg ezek segítenek.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa