A betegek kérdései (18065)

  • Panangin és magnézium szedése ritmuszavarok kezelésére jó

    Kedves doktornő!35 éves több gyermekes anyuka vagyok 10 éve kuzdők olyan problémával,hogy front hatasra fokent esős hideg idore eleg rosszul érzem magam!Minden evben csinaltatok sziv u hangot és ekg vizsgalatot!Enyhe mitralis prolapsusom van!Szoval sokszor hetekig nem alszom ejszaka mert szivdobogas… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez a fajta ritmuszavar (extrasystolia) igen gyakori jelenség, lehet meglehetősen kellemetlen, de szervi szívbetegség nélkül ( a mitralis prolapsus nem számít komoly szavbetegségnek)… Még több

  • Tisztelt Doktornő! 21 éves nő vagyok. Azt szeretném kérdezni, még he egy kicsit furán is hangzik feltéve…

    Tisztelt Doktornő!

    21 éves nő vagyok. Azt szeretném kérdezni, még he egy kicsit furán is hangzik feltéve a kérdés, hogy Mennyi megbetegedés számít normálisnak egy éven belül? Vírusos, baktériumos fertőzésekre gondolnék. És egy egészséges embert néznénk.

    Köszönöm a válaszát!

    Tisztelettel: Dóra

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem tudom, hogy egyáltalán létezik-e ilyen statisztika, nem tudok a kérdésére válaszolni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Köszönöm szépen a gyors válaszát! Azt még megkérdezhetem, hogy mitől lehet ilyen alacsony vércukorszint?…

    Köszönöm szépen a gyors válaszát! Azt még megkérdezhetem, hogy mitől lehet ilyen alacsony vércukorszint? Mindig jó szokott neki lenni, volt mikor 5 volt, mikor 4,9 volt. Megijedtem amikor most csak 2,7 volt neki. Bocsánat a múltkori levélben nem jó adtam meg az eredményt. Köszönöm a válaszát! Tisztelettel: Mária

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nagyon szívesen. De azt javasolom, ne érje be ennyivel, mert az okot tisztázni kellene!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornö! Tegnap este mikor mar az lefeküdtem fajdalomra lettem figyelmes a gyomorszajamban…

    Tisztelt Doktornö!

    Tegnap este mikor mar az lefeküdtem fajdalomra lettem figyelmes a gyomorszajamban oda nyultam es egy igen kemeny kb 2,5 cm atmerölyü csomot talaltam egesz pontosan a gyomorszajamban ami fekvesnel jobban kitapinthato. Felalltam megprobaltam kitapintani ugy is de ugy kevesbe lehet. Enyhe nyomasra furcsa erzes , erösebb nyomasra fajdalom jelentkezik. Vajon mi lehet ez ?

    tovabbi kellemes napot ,
    Jozsef

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni. A panasz huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Laboreredmények kiértékelésére nem alkalmas ez a weboldal

    Kedves Doktor Nő!

    Most kaptam meg a laborleletemet és aggódom.
    A normális és jó értékeket nem írom le csak ami kapott csillagot.

    Laktát dehirogenáz 178 (normál 208-378)
    Tsh 5,1 (normál 0,4-4)
    Neutrofil 42 (50-70)
    Monocita… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Panaszokkal kapcsolatos kérdésekre igyekszem válaszolni, de laborleletek értékelésénél azt javasolom, hogy a www.hazipatika.com⁄laboreredmenyek honlapon tájékozódjon.… Még több

  • Kedves Doktornő! Tudom,hogy a saját egészséggel kapcsolatos kérdéseknek van itt a helye,de nem találok…

    Kedves Doktornő!
    Tudom,hogy a saját egészséggel kapcsolatos kérdéseknek van itt a helye,de nem találok választ a neten és az otthon levő könyveimben a kérdésemre,ezért kérném segítsen válaszával vagy írja legyen szíves meg,hogy a neten melyik oldalon tudok utánanézni. A kérdésem az lenne,hogy mi a különbség a vérmérgezés és a toxaemia között.Azt találtam,hogy a vérmérgezés az: a szervezet valamely helyén levő baktériumos gócból a véráramba sok baktérium jut,és az egész szervezetet elárasztják a baktériumok.A toxaemia az: amikor a szervezetben valahol elszaporodnak a baktériumok és az ezek által termelt toxin=méreg kerül a véráramba.Tehát a különbség az,hogy vérmérgezéskor csak baktériumok jutnak a véráramba,toxaemiánál pedig csak toxin jut a véráramba?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Némi információ:1. http:⁄⁄www.egeszsegkalauz.hu⁄keresok⁄betegseg-es-tunet⁄vermergezes-103162.html
    2. http:⁄⁄www.webbeteg.hu⁄cikkek⁄nogyogyaszat⁄1055⁄terhessegi-toxaemia

    Ennél többet konkrét kérdés hiányában nem tudok mondani.


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Dr nő egyik orvos azt mondja nem tanácsos mindennap hasfogot használni,a másik orvos hogy igen,már minden…

    Dr nő egyik orvos azt mondja nem tanácsos mindennap hasfogot használni,a másik orvos hogy igen,már minden vizsgálaton túl vagyok.
    Immodiumot szedek Reggel este igy tudom enyhiteni a tüneteket.
    Létezik olyan hasfogó ami állandóan szedhetö.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Gasztroenterológust kellene megkérdeznie.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Augmentin duo szedése az anyukánál léguti betegségek miatt

    Draga Drno!

    Edesanyam 57 eves kisfiam ovis betegseget sikerult elkapnia.
    Kisfiam antibiot nelkul 3 nap alatt tulkeveredett rajta, anyukam mar 3 hete kinlodik. Felso also leguti tunetekkel. Ket het utan a haziorvos neki augmentin duot irt 500⁄125mg oast napi 3 szor.
    A gyogyszer… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ebben vannak egyéni különbségek,időtartamot nem tudok jósolni, A hasmenés ellen az ilyenkor szokásos diéta, a probiotikum lehet hatásos.


    Üdvözlettel

  • Jo napot, az lenne a kerdesem , a csontritkulas es a majzsugor okozhat e magas osztrogenszintet noknel?valamint…

    Jo napot, az lenne a kerdesem , a csontritkulas es a majzsugor okozhat e magas osztrogenszintet noknel?valamint ezek barmeike, vagy a milgamma nevu injekcio okozhatja e a fejbor viszketeset?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem tudok a kérdésire válaszolni, konzultáljon kezelőorvosával.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr.Nő! Pulzus csökkentőt szedek napi 1*5mg sobycort.nemrég kezdtem csak el szedni. Kérdésem…

    Tisztelt Dr.Nő!
    Pulzus csökkentőt szedek napi 1*5mg sobycort.nemrég kezdtem csak el szedni.
    Kérdésem az lenne hogy menstruációs fájdalmak miatt szabad e bevenni fájdalom csillapítót,a két gyógyszer nem befolyásolja egymás hatását?
    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez attól is függ, hogy milyen fájdalomcsillapítót vesz be, de különleges összeférhetetlenségről nincs tudomásom.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Jó napot kívánok! 33 hetes kismama vagyok, a legutóbb mért vérnyomásom 144⁄75 lett, tudom,h a magas…

    Jó napot kívánok!

    33 hetes kismama vagyok, a legutóbb mért vérnyomásom 144⁄75 lett, tudom,h a magas vérnyomás veszélyes a kismamákra, az orvosom azt mondta,h mivel a második érték alacsonyabb ez még belefér. A kérdésem az lenne, h Ön szerint mennyi az az érték, amivel már ügyeletre kell mennem?
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Az ön által leírt érték csak kevéssel magasabb az elfogadhatónál. Egyelőre rendszeres vérnyomásmérés javasolt, ha többször mér magasabb értéket, akkor kell orvoshoz fordulnia.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa! Próbálom röviden leírni a problémám: 2 hete volt egy bakteriális mandulagyulladásom,…

    Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa!

    Próbálom röviden leírni a problémám:
    2 hete volt egy bakteriális mandulagyulladásom, láz nélkül (antibiotikumos kezelés - javult az állapot)
    majd rá egy héttel egy vírusos torokgyulladásom (1hete) (ez is javult)

    A problémám az, hogy köhögésre jelentkező enyhén szúró bal oldali mellkasi fájdalmam van. 3 napja vettem észre, viszont az hogy köhögésre fáj, ma vettem észre.
    Alapjáraton nincs köhögési ingerem, lázam, egyéb fájdalmam, csak "vizes" orrváladék 1 hete.

    Egyéb információk: 7 kemoterápiás kezelésen vagyok túl, heredaganatom volt, tüdőben hasban, májban áttétekkel.. viszont már 2 éve tünetmentes voltam, 2 hónapja voltam kontrollvizsgálaton (röntgen, vérvétel, fizikális vizsg.) és nem észleltek semmi problémát.
    Szerintem fontos információ még hogy túlsúlyos vagyok, és 3 hónapja kényszeresen ropogtatom a gerincem, hátam és a derekam.. eddig fájdalom nélkül... de lehet ez okozza a fájdalmam? 23 éves fiú vagyok!
    Válaszát előre is köszönöm, elnézést ha valamelyik információ felesleges volt!

    Gábor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni, javasolom, forduljon kezelőorvosához.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő! A véleményét szeretném kérni.2 hónapos kis babám van,akit szoptatok.Pajzsmirigy túlműködésem…

    Tisztelt doktornő!
    A véleményét szeretném kérni.2 hónapos kis babám van,akit szoptatok.Pajzsmirigy túlműködésem van.A labor eredményem Ft4 54.4 pmol⁄l az Ft3 pedig 27.63 pmol⁄l. Metothyrin 10mg-os gyógyszert kaptam amiből 3×2 szemet kell szednem,a beteg tájékoztatóban azt írták,hogy szoptatás alatt nem lehet szedni,a belgyógyászom azt mondta,hogy szedhetem.Ön szerint merjem szedni?Előre is köszönöm a válaszát és a segítségét!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Én csak azt tudom mondani, ami a gyógyszerismertetőben van: Szoptatás alatt nem alkalmazható, mert kiválasztódik az anyatejbe és az újszülöttben súlyos hypothyreosist okozhat. Legjobb lenne, ha endokrinológustól kérne tanácsot, amúgy is jó lenne, ha az ön betegségét szakorvos kezelné.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Azt szeretném kérdezni, hogy pánikroham vagy túlzott szorongás okozhat-e szívritmuszavart?…

    Kedves Doktornő!

    Azt szeretném kérdezni, hogy pánikroham vagy túlzott szorongás okozhat-e szívritmuszavart? Olyan mintha egy ütést "kihagyna" a szívem aztán egy nagyobbat dobban. Már voltam EKG-n illetve szívultrahangon, de nem találtak semmilyen kóros eltérést.

    Köszönettel,
    Rózsa

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez a fajta ritmuszavar (extrasystolia) igen gyakori jelenség, lehet meglehetősen kellemetlen, de szervi szívbetegség nélkül nincs kóros jelentősége. Lényege, hogy a normálisnál hamarabb jelentkezik egy szívdobbanás, majd viszonylag hosszabb szünet után jön a következő normális ütés. Tünetileg Magnézium pezsgőtabletta vagy Panangin szedése enyhíti a panaszokat.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Szeretnék tanácsot kérni, körülbelül 2-3 hete nagyot dobbant a szívem meleg forróvizes…

    Tisztelt Doktornő!

    Szeretnék tanácsot kérni, körülbelül 2-3 hete nagyot dobbant a szívem meleg forróvizes fürdő után, lementem a körzeti orvoshoz, megvizsgáltak EKG-vel, teljesen negatív volt viszont nagyon gyorsan vert a szívem és ha a hátamra feküdtem nehezen kaptam levegőt. (Rendszeresen járok edző terembe) soha semmi ilyen jellegű problémám nem volt!. Kaptam először Frontint, de nem segített azután kaptam Concor-t reggel kell bevennem 1 darabot. Körülbelül 2 hete szedem, de még mindig nem múlt el teljesen a dolog és ha hirtelen mozdulok, emelek vagy izgatott leszek valamitől akkor kicsit rosszabb lesz, este pedig kicsit nehezen tudok aludni, mert érzem, hogy nagyobbakat ver. Azt szeretném kérdezni, hogy ön szerint valami komoly bajom lehet? és gondolom amíg szednem kell ezt a Concort nem sportolhatok?! nemsokára vissza kell mennem a körzeti orvoshoz vajon mi lesz ennek a vége egy kicsit megvagyok ijedve!, előre is köszönöm! Még annyit hozzá tennék, hogy 24 éves vagyok és amikor utoljára mértük a vérnyomásomat rendben volt! Előre is köszönöm a választ

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül nem lehet eldönteni, hogy pontosan milyen is a szívritmusa, de nem utalnak a panaszai komolyabb eltérésre. Kardiológiai vizsgálat (akár 24 órás Holter monitorozás) célszerű lenne. A Concor mellett nem tilos a sportolás.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Ma lecserélte az orvosom az esti gyógyszeremet, a Norvascot Cardura xl 4 mg-ra. Reggel…

    Kedves Doktornő!
    Ma lecserélte az orvosom az esti gyógyszeremet, a Norvascot Cardura xl 4 mg-ra. Reggel 2,5 Nebiletet és 10 mg Coverexet szedek, illetve este is 2,5 mg Nebiletet. Azt olvastsm, hogy nem szabad alfa és betablokkolót együtt szedni. Azt szeretném tudni, hogy igaz-e ez? Szedtem már Vidonormot, amiről úgy tudom, hogy alfa-blokkoló, és pár nap múlva el kellett venni, mert nagyon rosszul voltam, bedagadt és forró, piros volt a lábam. Akkor most mit tegyek? Előre is nagyon köszönöm a választ! Tisztelettel: V. Ildikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Attól tartok, hogy ezeket a kérdéseket az önt személyesen ismerő kezelőorvosával kellene megvitatnia. Látatlanban terápiás tanácsot adni nem helyénvaló és nem is eredményes. Kétség esetén másik orvost keressen, de szintén személyes vizsgálat formájában. Egyébként a gyógyszerleírásban ez szerepel: A klinikai gyakorlatban a konvencionális doxazozin tiazid-diuretikumokkal, furoszemiddel, béta-blokkolókkal, nem szteroid gyulladásgátlókkal, antibiotikumokkal, orális antidiabetikumokkal, uricosuriás gyógyszerekkel, antikoagulánsokkal együtt adva kóros interakciót nem észleltek. Formális gyógyszer-gyógyszer-kölcsönhatás vizsgálatokból származó adatok azonban nincsenek.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő! Kérdezném,hogy van-e jelentősége annak hogy a thrombocyta számom októberbe még…

    Tisztelt Doktor Nő!

    Kérdezném,hogy van-e jelentősége annak hogy a thrombocyta számom októberbe még 250 volt most meg már csak 190. Tudom,hogy még ígyis határértéken belül van 150-450 ig írja, de jelent ez valami problémát? Az összes érték a megadott határon belül van tehát nincs egyetlen egy csillagos érték sem. Köszönöm szépen előre is a válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem hiszem, hogy ez problémát jelentene, időszakos laborkontroll biztosan hasznos lenne.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelet Főorvosnő! Ega kérdést szeretném Önnek feltenni. A férjrmnek most volt teljes vér és vizelet…

    Tisztelet Főorvosnő! Ega kérdést szeretném Önnek feltenni. A férjrmnek most volt teljes vér és vizelet vétele. Minden jó, nincs kereszt, egyedül a cukorja 2,4. Azt szeretném kérdezni, hogy ennek mi az oka, és milyen ételeket adjak neki, hogy rendes legyen a glukóz értéke. Egyébként 71 éves. 95 kg. Köszönöm a válaszát! Tisztelettel: Mária

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez valóban alacsony érték, a teendőkről, férje cukorháztartásáról kezelőorvosukkal konzultáljon.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Végbéltükrözés előtti vízfogyasztás hatása a kálium szintre

    Tiszteletem,

    a tanácsára, segítségére lenne szükségem. Végbéltükrözés miatt az előtte való nap kb. 4-5 liter vizet kell meginnom, semmit nem ehetek, azt mondták. Nos, megijesztett a dolog, ugyanis a túl sok víz nem okozhat vmi bajt s hogy nem is eszem? Gondolok itt az alacsony nátriumszint… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem tudom, van-e valami speciális betegsége, ami miatt fokozottan aggódik a fenti feltételek miatt. Ha igen, közölje a vizsgáló intézménnyel, ha nem, akkor szerintem ez… Még több

  • Tisztelt Doktornő! 25 éves vagyok. Magas pulzuszámom miatt 7 éve szedek gyógyszert. (Bisocard) Az…

    Tisztelt Doktornő!

    25 éves vagyok. Magas pulzuszámom miatt 7 éve szedek gyógyszert. (Bisocard) Az utóbbi hetekben hol leesik a vérnyomásom (78⁄49) hol felmegy (150⁄90) a pulzusszámom általában 90-100 között van nyugalmi állapotban. Négy napja begörcsölt a vesém délután, amely kisugárzott az alhasamba jobb oldalt. Ezt követően nem éreztem már fájdalmat, viszont felszökött a lázam 39 fok fölé. A vizeletemnél semmi eltérést nem tapasztaltam. Az orvosom elküldött vérvételre, amelynek a következő eredményei mutattak eltérést:

    szérum kreatinin: 113 umol⁄l 45-110
    glomerulár filt. ráta s: 51 ml⁄perc 60-140
    C. Reakt. Protein. hs.: 151,60 mg⁄l <10

    Minőségi vérkép fest+ér
    pálca 14,00 <5
    eosinophyl 1,00% 2,00-4,00
    lymphocyta 18,00% 25,00-40,00

    Vvt süllyedés sebesség: 23mm⁄h 2-12

    Vérkép automatával IV.
    WBC-Fvs: 11,24 G⁄L 4,00-10,00

    Ezt követően voltam hasi ultrahangon, valamint mellkas röntgenen, ahol minden eredményem negatív lett. Antibiotikumos kezelést írt fel, három doboz ciprofloxacint. Majd január elején ismételten el kell mennem vérvételre. A kérdésem az lenne, hogy mitől emelkedhetett meg ennyire a CRP szintem?
    Válaszát előre is köszönöm.

    Üdvözlettel: Szabó Melinda

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A panaszai és a laborleletek alapján valamilyen gyulladásra van gyanú, ezt támasztja alá mint a magas CRP, mind az emelkedett vvs süllyedés és fehérvérsejtszám. Az antibiotikum kezelés akkor lesz hatásos, ha a kórokozó érzékeny a gyógyszerre, remélhetőleg így lesz, bár vizelettenyésztés nem történt.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa