A betegek kérdései (18105)

  • A gyerekkori jóindulatú szívzörej hogyan kezelhető?

    Tisztelt Doktornő!

    Elnézést a zavarásért, segítségét szeretném kérni, mert kislányunk 3,5 éves és enyhe szívzörej miatt ma voltunk gyerekkardiológián.
    A következő leletet kaptuk:

    Beutaló Dg. Jóindulatú és ártalmatlan szívzörejek R0100

    Anamnézis⁄Status:Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de önnek is csak azt tudom javasolni, hogy gyermekekre vonatkozó kérdéseit gyermekorvos kollégának tegye fel, illetve a vizsgálatot végző kollégától kérjen információt. Még több

  • Kedves Doktornő! Azt elfelejtettem mondani,hogy nem inzulinpótlás, ő maga adagolja a gyors inzulint…

    Kedves Doktornő!

    Azt elfelejtettem mondani,hogy nem inzulinpótlás, ő maga adagolja a gyors inzulint és egyszer esténként a lassút is, ő így is eszik betudja határolni magának mennyi egységet ad ahoz amennyit megeszik, csak nem akarom hogy leeseeen hála isten még sosem volt kóma közeli állapotban csak tudom ilyenkor amúgy is émelyeg és ennie kell csak neki biztos kevés az érték amennyit megenne mint a nem inzulinos betegeknél.
    Egyébként hadd ragadjam meg az alkalmat,hogy elmeséljem nem tudom ,hogy hívták az orvost de nem is írnám ki, az Örs Vezér sztkba ment mikor felköltöztünk Pécsről szakorvoshoz, és sokszor panaszkodott,hogy kukacoskodik vele a doktornő az eredményei miatt de azt hittem csak túloz. Januárban volt, hogy időpontra ment és éppen odaért sietett és megmérték a cukrát 3, 4 -es volt neki de még koránt se került hidegverejtákezős állapotban, de a doktornő annyira bepánikolt és teletömte cukorral, hogy este 24 !!!!! es volt a cukra és 15 alá se ment 2 napig. Na ekkor úgy döntöttünk inkább belefketetünk abba,hogy visszajár ellenőrzésekre 3 havonta Pécsre ahova gyerekkora óta is járt.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, nem értem, hogy ezzel az információval mit akar tudatni. Ha nem akarnak személyesen orvoshoz fordulni, akkor gondosan ellenőrízzék férje vércukrát, én nem is hypoglykaemiára, hanem hyperglyakaemiára, acidózisra gondoltam.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! A párom inzulinos cukorbeteg gyerekkora óta, és ma eléggé rosszul volt hányt és hasmenése…

    Kedves Doktornő!

    A párom inzulinos cukorbeteg gyerekkora óta, és ma eléggé rosszul volt hányt és hasmenése volt, kérdezném,hogy mivel nála kizárt az ilyenkor szokásos koplalás mit készíthetnék neki,hogy mégis egyen valamit a cukra miatta?

    Üdvözlettel : Niki

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ne kísérletezzen, forduljanak mielõbb orvoshoz, elõzzék meg a kóma veszélyét!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Leletben szereplő magas koleszterin és vércukor értéket stressz okozhatja?

    Tisztelt Doktornő!
    Volt egy kiugróan magas - 200 feletti vérnyomásértékem, a sürgősségin kötöttem ki. Kaptam vérnyomáscsökkentő gyógyszereket, Tensiomin, Concor, Co-Prenessa, amelyekkel 130 és 150 közötti értékekre állt be, a diasztolés érték mindig magas, 95-110 közötti.
    Az alábbi laboreredményeim… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Leírása szerint önnek több irányú eltérések miatt (vérnyomás, koleszterin, vércukor, kóros májfunkciós és egyéb laborértékek) miatt alapos és részletes kivizsgálás javasolt,… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Már írtam Önnek. Egy olyan kérdésem lenne, hogy normális-e ha a hosszútávú cukrom…

    Tisztelt Doktornő!

    Már írtam Önnek.
    Egy olyan kérdésem lenne, hogy normális-e ha a hosszútávú cukrom HbA1c régi NGSP 5,5 % (4,0-6,0)
    HbA1c új IFCC 36 mmol (20-42) ?

    Létezik-e, hogy csak a terheléses vizsgálatnál derül ki, hogy valakinek baj van a cukrával?
    Inzulint is nézettem. Még várom az eredményt.
    Tulajdonképpen a nagylaborban készült sima éhgyomri cukor önmagában nem jelent semmit?

    Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, ezek olyan részletkérdések, amirõl jobb lenne, ha diabetológust kérdezne.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Már többször írtam Önnek, és mindig korrekt, de megnyugtató választ kaptam Öntől.…

    Tisztelt Doktornő!
    Már többször írtam Önnek, és mindig korrekt, de megnyugtató választ kaptam Öntől. Korábban leírtam, hogy koszorúérbetegség miatt másfél év alatt 4 sztentet kaptam a pécsi szívklinikán, és azóta is állandó kontrollokra járok, letettem egy éve a cigit, szedem a gyógyszereket, együttműködök az orvosokkal, csökkentettem a stresszt, és naponta lo-l5 percet tornázomn. De nagyon félek mindig az infarktustól. Most holnap megyek ismételten szívizotóp vizsgálatra,mert 1⁄2 éve kaptam az utolsó sztentet. Erre most jött egy új kolléganő hozzánk, aki elmondta, hogy neki régebben nagyon stresszes, nehéz volt az élete, kapott 3 sztentet a rosszullétei miatt,de most is dohányzik, 2009-ben pedig kapott egy infarktust, de azóta sem volt kontroll katéterezésen, csak néha elmegy a kardiológusához.Én azt gondoltam, ha mindent megteszek, sztentelés után 1⁄2 éves kontrollok mellett kicsi az esély az infarktusra, de akkor ugyanúgy kaphatok infarktust,mint bárki más? Köszönöm válaszát, szép napot kívánok: Emcike

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos a koszorúérbetegség elõrehaladása ellen nincs tökéletes védelem, de ha ezután is mindent megtesz a megelõzés érdekében, akkor a kilátásai jelentôsen javulnak.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Először is köszönöm a gyors választ és segítséget. Igen kihagytam egy szót:vvt.…

    Tisztelt Doktornő!
    Először is köszönöm a gyors választ és segítséget.
    Igen kihagytam egy szót:vvt. sülledés 34,98 mm⁄h.
    Üdvözlettel, aggódó unoka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez közepes fokban emelkedett vérsejtsüllyedést jelent, összefüggésben lehet a többi tünettel, a javasolt kivizsgálás során nyilván kiderül az oka.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Csonthéjas gyümölcsök fogyasztása után erős gyomorfájás

    A problémám első gyermekemmel való várandósság alatt jelentkezett, kb. 4 éve. Csonthéjas gyümölcsöktől (de csak attól) erős facsaró, tompa gyomorfájásom lett. Ezt a terhességnek tudtam be.
    Azóta született mégegy gyermekem is. A panasz azonban - sajnos - nem múlt el. Ha bármilyen csonthéjas gyümölcsöt… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos nem tudom.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Köszönöm gyors válaszát kedves DRNŐ. még csak annyit kérdeznék,hogy gondolhatok itt epe panaszra is akár?…

    Köszönöm gyors válaszát kedves DRNŐ. még csak annyit kérdeznék,hogy gondolhatok itt epe panaszra is akár? kicsit meg is ilyedtem,mert hallottam már róla,hogy a nőknél hasonló tüneteket is produkálhat a szívinfarktus, nyugtasson meg,hogy az egészen más.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Gondolhat epepanaszra is, bár a leírtak sem erre, sem infarctusra nem jellemzőek. Újabb kérdés helyett esetleg keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves DRNŐ! Tegnap egésznap nemigazán éreztem jól magam. egésznap fájt a fejem. vérnyomásom rendben…

    Kedves DRNŐ!

    Tegnap egésznap nemigazán éreztem jól magam. egésznap fájt a fejem. vérnyomásom rendben volt.majd délután olyan égőérzést éreztem a gyomromba,és megfájult a hátam is mindkét oldalt, de főleg jobboldalt.éjszaka a gyomromba is beleállt a fájdalom.bevettem nospát és az ki is állitotta. ma reggelre már csak a hátam fáj,meg enyhe hányingerem van. fájdalomcsillapitóval mérséklődött a hátfájás,de még most is érzem. ha pihenek, ülök,akkor nem fáj,cak ha mozgok, dolgozok. étvágyam van, enni tudok. Ön szerint mi lehet ez? remélem semmi komoly.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Látatlanban ezt nehéz lenne megítélni, de leírása alapján nem tűnik aggasztónak. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Nagymamám 82 éves. Március elején torokgyulladása volt lázzal, amelyre a háziorvosától…

    Tisztelt Doktornő! Nagymamám 82 éves. Március elején torokgyulladása volt lázzal, amelyre a háziorvosától antibiotikumot kapott. A szedése alatt rosszul aludt és szorongott(gyógyszer mellékhatásai között szerepelt). Ezt követően háziorvosa Frontint írt fel 3*0,25mg, halálfélelemre hivatkozva.
    3 hete hirtelen legyengült. Vérképvizsgálaton a következő eredmények lettek rosszak:WBC 10,4 G⁄L, HGB 11,4G⁄dl,CHCM 34,3 g⁄dl,PLT 490 G⁄dL,, MPV 7,1 fL, HCT 34.2%, neutrophyl 77%, lymphocyta 14%, Vvt:34,98 mm⁄h, vas 2,6, vizeletben eritrocyta, protein pozitív.
    Nagyon gyenge, sokat alszik, fájdalmai nincsenek, lába vizesedik kis mértékben. Vérnyomása rendben, pulzusa is normális. Jelenleg heti 2* vízhajtót szed, vasat, C-vitamint, és Frontint. A Frontin bevétele után azonnal álmos, ébredés után kissé zavart, szemhéja bedagad.
    Hasi UH, és tüdőröntgent javasolt a háziorvos.
    Két kérdésem lenne: A vérkép alapján mi lehet a probléma? Milyen további vizsgálatok szükségesek a probléma feltárására?
    Frontin szedése hogyan hagyható abba, úgy hogy ne legyenek elvonási tünetek?
    Köszönettel egy aggódó Unoka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megmondani, de az ön által leírt laborleletek nem egész pontosak, nem tudom, hogy mi helyett került a levélbe ez: Vvt:34,98 mm⁄h. Belgyógyászati kivizsgálás ajánlott a magasabb fehérvérsejtszám, alacsony vas szint és főleg a panaszok miatt.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! 12 hetes kismama vagyok. Az utóbbi időben észrevettem, hogy minden étkezés után nagyon…

    Kedves Doktornő!

    12 hetes kismama vagyok. Az utóbbi időben észrevettem, hogy minden étkezés után nagyon magasra felszökik a pulzusom és időnként a vérnyomásom is kiugrik (150 körüli, a pulzus 90-100. Minden nagyobb étkezés után nagyokat, erőseket és gyorsan ver a szívem. Mitől lehet ez Ön szerint? Nem eszem nagyon sokat, csak amennyit kell és mindegy mit eszem, mindentől ez történik. A többi esetben normális a szívműködés és a vérnyomás is.

    Válaszát előre is köszönöm.
    Üdvözlettel:
    Jázmin

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Az április 24-i leveléhez képest örömmel látom, hogy a pulzusa és a vérnyomása csak étkezés után magasabb, korábban azt írta, hogy bármit csinál, magasabb lesz. Időszerű lenne a korábban javasolt vizsgálatok elvégzése, nehogy komolyabb panaszai legyenek.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktor Nő! Kb 2 hete szedek lanzoprazolt (1X1 szemet naponta Protonexa 30 mg) refluxra. A…

    Kedves Doktor Nő!

    Kb 2 hete szedek lanzoprazolt (1X1 szemet naponta Protonexa 30 mg) refluxra.

    A mai reggelem olyan pörgősre sikerült, hogy lehetséges hogy 2 szemet vettem be olyan 7 óra környékén de nem vagyok biztos benne. (2X30 mg-ot).

    Egész nap nem volt gond, egy picit fájt a hasam, de mostanra az is elmúlt.

    Kérdésem (mivel pánikbeteg vagyok) lehet-e bármi gond? Vagy az már kijött volna???

    Válaszát nagyon várom, türelmét és megértését előre is köszönöm.

    B.K.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Szerintem nem lesz semmi baja, ne aggódjék ezen.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Szivultrahangos vizsgálaton voltam a vizsgálat eredménye: Bal kamra Dd:50 mm,Ds:25…

    Kedves Doktornő!

    Szivultrahangos vizsgálaton voltam a vizsgálat eredménye:

    Bal kamra Dd:50 mm,Ds:25 mm,EF:76%
    BP hossz:58 mm, JP:47 mm,DT:151 ms.
    Aorta ascendens:32 mm,LVOT:21 mm,VTI:22,1 mm,IVC:12mm
    Jobb kamra kereszt átmérő:40mm

    Legyenszives megmondani hogy ezek az értékek jók,vagy melyik nem jó?

    Előre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez egy kicsit hézagos leírás, de számottevő eltérés nincs az adatokban.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérdezni, napi fél szem betaloc gyogyszer mellett lehet sportolni? Szapora…

    Tisztelt Doktornő!
    Szeretném megkérdezni, napi fél szem betaloc gyogyszer mellett lehet sportolni? Szapora pulzusra kaptam, mert eleg szorongos, stresszes vagyok. Válaszát előre köszönöm. Tisztelettel: Ági

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Természetesen igen, sok sikert hozzá!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Köszönöm megnyugtató válaszát, még annyit kérdeznék, hogy ez a 60%-os EF érték…

    Tisztelt Doktornő!

    Köszönöm megnyugtató válaszát, még annyit kérdeznék, hogy ez a 60%-os EF érték más körülmények között (fizikai és pszichés állapot) lehet-e jobb, illetve javítható-e valamivel hosszabb távon,(pl.:sportolással)?
    Még azt elfelejtettem megemlíteni, hogy a pulzusom bradycard.

    Köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Örülök, ha sikerült kicsit megnyugtatnom. A 60%-os EF érték jó, a befolyásolására nincs szükség (lehetőség se nagyon), arra kell törekednie, hogy a szíve funkciója ne csökkenjen (elsősorban a vérnyomás korrekt kezelésével). Az nem baj, ha nyugalomban bradykard, terhelésre a pulzusa nyilván megfelelően emelkedik.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Lehet Ön tud nekem arra választ adni, hogy melyik bélféreg tünete lehet a székletben…

    Kedves Doktornő!

    Lehet Ön tud nekem arra választ adni, hogy melyik bélféreg tünete lehet a székletben apró fehér golyók, (maximum akkora mint a fügemagok), nincs végbélviszketés, néha maximum enyhe émelygés. Félek, hogy valami óriásra nőtt féreg lakik bennem és csak 1 hónap múlva lesz meg a parazitára kiterjedő széklet leletem. Addig is tudna valamit tanácsolni, hogy ha féreg lenne bennem milyen és mivel lehet kezelni? Köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, nem tudok önnek válaszolni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Nyirokcsomó a pajzsmirigyen LETROX kezeléssel

    Tisztelt Doktornő !

    Tegnap készült egy pajzsmirigy ultrahang, aminek az eredménye a következö: Az isthmus bal oldali részében a kontúrból kissé előboltosuló 6.5x4.5 mm -es echoszegény csaknem echómentes képlet
    .A nyaki nagyerek menténnéhány 1 cm alatti nyirokcsomónak tünö, echoszegény… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Látatlanban nem tudok érdemben hozzászólni kérdéséhez, az említett képlet legalább egy éve megvan, kezelőorvosa múlt évben nyilván látta, bizonyára véleményezte is, a… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Következő a kérdésem, 61 éves vagyok, közel 10 éve szedek napi: 1 concor (5mg) 1…

    Tisztelt Doktornő!
    Következő a kérdésem, 61 éves vagyok, közel 10 éve szedek napi:
    1 concor (5mg)
    1 accuzid (20mg)
    így a vérnyomásom normális szinten tartott. Sajnos nagyon rossz anyagi helyzetben vagyok, ezért kérném a tanácsát, hogy milyen, hasonló hatású és olcsóbb gyógyszerekkel tudnám lecserélni ezt a számomra fontos 2 gyógyszert. Válaszát előre is hálásan köszönöm:
    Anikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos ezeknél sokkal olcsóbb, azonos hatású gyógyszert nemigen ismerek. Kérdezze meg a patikust, aki találhat ilyen összetevőkből álló gyógyszerkészítményeket az adatbázisban.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Drno! Mar honapok ota van enyhe de allando jellegu hoemelkedesem. A haziorvos gockutatast…

    Tisztelt Drno!
    Mar honapok ota van enyhe de allando jellegu hoemelkedesem.
    A haziorvos gockutatast javasolt,mar a letezo osszes helyen voltam,minden rendben volt.
    Egy eros mandulagyulladas utan a lazam lement de a hoenelkedes megmaradt,a jobb mandulam a masik haromszorosa,egyenetlen felszinu,es borso nagysagu darabok jonnek a hata mogul,amik budosek es eroa genny szaguk van.
    A full orr gegesz azt mondta nem kell kivenni,nincs baja,a borsonyi darabok mandulakovek nem kell foglalkozni vele.
    Most nem tudom mar minden reszem ki volt vizsgalva,a haziorvos szerint 100% mandula.
    Mire gondolhatnek? Esetleg (ez az en otletem) egy virus vizsgalat verbol segitene? Milyen vizsgalatot kell meg kerni?
    Nagyon bizom abban hogy On tud nekem segiteni,utbaigazitani.
    Koszonettel Bernadett!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, én látatlanban biztosan nem tudok többet mondani, mint az önt személyesen vizsgáló orvosok. ha háziorvosa meg van győződve, hogy mandula eredetű, küldje el önt egy másik gégészhez.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa