A betegek kérdései (17910)

  • még az előző levelemhez annyit, hogy ma hasmenésem is volt...

    még az előző levelemhez annyit, hogy ma hasmenésem is volt...

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Akkor akár vírusfertőzés is szóba jön, a korábbi javaslatok meleltt tartson diétát is.

  • t. doktornő! Tegnap óta 38,1 a C-m, levert vagyok és gyenge, alíg birok menni, szapora a pulzusom,…

    t. doktornő!

    Tegnap óta 38,1 a C-m, levert vagyok és gyenge, alíg birok menni, szapora a pulzusom, gyengék az újjaim. A hirtelen lehülés miatt betegedtem meg, a tegnap esti futás után éreztem azt, hogy rohadtul fázok és megmértem a hőmet, akkor 38,1 C volt. Erre bevettem két Algopyrint tegnap esete, attól 37,5 C lett, ma délelőtt 11:00-kor a 37,5 felszokott a munkahelyemen 37,8 C-re. Tavaly év végén beoltottak influenza ellen.

    Ön szerint ez influenza lehet?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Lehet egyszerű, hétköznapi meghűlés is. Pihenjen, fogyasszon sok vitamint és folyadékot.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő ! Az alábbi eltérések mutatkoznak a vizelet vizsgálatom során: SG: kisebb egyenlő…

    Tisztelt Doktornő !

    Az alábbi eltérések mutatkoznak a vizelet vizsgálatom során:

    SG: kisebb egyenlő 1.030
    BLD: Trace-Intact
    PH 6.0
    UBG 3.2

    Ez az eltérés milyen betegségre utal ? S mi a teendő ?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, ezt a leletet egyáltalán nem tudom értelmezni, javasolom, konzultáljon kezelőorvosával.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő! A nyugalmi ekg-mon a QRS értéke 115 ms. Ez nagyon magas? Meg mi szokott lenni…

    Tisztelt Doktor Nő!

    A nyugalmi ekg-mon a QRS értéke 115 ms. Ez nagyon magas? Meg mi szokott lenni a "betegség" ekkora értéknél? köszönöm előre is. 28 éves vagyok.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez önmagában nem kórjelző betegségre, többféle eltérés állhat a háttérben.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő! Valószínű arcüreggyulladásom van ugyanis eléggé megfáztam és az orrlyukamból sárgás…

    Tisztelt Doktor Nő!
    Valószínű arcüreggyulladásom van ugyanis eléggé megfáztam és az orrlyukamból sárgás kicsit bűzösebb váladék távozik..viszont nincs bedagadva az arcom és tud távozni a váladék. Olyan kérdésem van,hogy ilyen esetben elég ha otthon gyógyítom magam? Italpor..gőzőlés..stb segítségével? Orvoshoz nem nagyon tudok eljutni most sajnos a munkám végett. Köszönöm a válaszát előre is!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Legjobb lenne az öngyógyítás helyett a személyes vizsgálat, de legalábbis kérdését fül-orr-gégésznek tegye fel.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Jó napot kívánok Doktor Nő. 29-éves fiatalember vagyok. Vérnyomás próblémával fordulok önhőz. 1,5…

    Jó napot kívánok Doktor Nő.
    29-éves fiatalember vagyok.
    Vérnyomás próblémával fordulok önhőz.
    1,5 éve a háziorvosom elküldőtt holter vizsgálatra, állandó fejfájás miatt és a szemem előtti fekete pont szerű láttás miatt,mivel magasvérnyomásra gyanakodott. A holter vizsgálat eredménye,hogy 180-190-es 140-150-es vérnyomást mért erre kaptam akkor Prenessa 4 mg reggel 1 tabletta.A háziorvosom azt mondta,hogy szedjem 3 hónapig azt nem kell szednem.Így is volt de utána újra jelentkeztek a tünetek de ekkor már szemészeten is voltam ott minden rendben volt ott is azt mondta a doktor nő,hogy ingadozó vérnyomás miatt van a fekete pont szerű láttás. Ekkor elmentem újra a háziorvoshoz, itt újra holter akkor erre kaptam akkor Tensiomin 12,5 mg 3x1 adagolást írt ki,de ettől meg nagyon szédültem,helyette írt ki Tritace 2,5 mg tabletát de ettől úgy vettem észre,hogy köhögök. Elmentem egy belgyógyászhoz aki Vidotin komb 4 mg ⁄ 1,25 mg tabletát írt ki. Úgy vettem észre,hogy ez jó,de a háziorvosom elvette és kíirta helyette a Tritace tabletát mivel vesevédő is ezt mondta.
    Kérdésem az lenne,hogy akkor most melyik gyógyszert szedjem? Melyiket tetszik ajánlani? Még annyi kérdésem lenne,hogy pl: a Vidotin komb tabletából van több fajta helyettesíthető készítmény,hogy azok ugyan olyan jó hatásuak? Köszönöm szépen a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, de szerintem a belgyógyászra hallgasson, az ő javaslatát fogadja el.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Párommal babát tervezünk. Megszeretném önt kérdezni, hogy a Tanydon hatással van…

    Tisztelt Doktornő!

    Párommal babát tervezünk. Megszeretném önt kérdezni, hogy a Tanydon hatással van e esetleg a spermiumokra? Érdemes lenne e a páromnak másik gyógyszerre váltania? Naponta egy tablettát szed reggelente kb. egy éve.
    Előre is köszönöm válaszát!
    Üdvözlettel:
    Nóra

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem tudok ilyen mellékhatásról, probléma esetén forduljanak andrológushoz!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • t. doktornő! Magas húgysavra felírt Milurit tbl-t egy életen át kell szedni? 500 lett a húgysavam…

    t. doktornő!

    Magas húgysavra felírt Milurit tbl-t egy életen át kell szedni? 500 lett a húgysavam és férfi vagyok, kezelt hypertoniás.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ajánlom figyelmébe az alábbi linket: http:⁄⁄www.hazipatika.com⁄laboreredmenyek⁄hugysav⁄19

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő! 23 éves nő vagyok, a szegycsontom mögött érzek,szúró,néha feszítő fájdalmat.Ez…

    Tisztelt Doktor Nő!

    23 éves nő vagyok, a szegycsontom mögött érzek,szúró,néha feszítő fájdalmat.Ez már ma egy hete folyamatos. Tüsszentésnél, nagyon begörcsöl,de csak pár másodpercre.
    Tegnap este,lefekvéskor a bal felkaromban több, apró egymás utánni szúrást éreztem.
    Pár héttel ezelőtt,voltak ezekhez hasonló panaszaim,de azok 4 nap után elmúltak.
    A kérdésem az volna,hogy szükséges e ezzel az orvosom idejét rabolni?
    Mire utalhat ez a fájdalom,és miért nem múlik el?
    Válaszát előre is nagyon köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez lehet mozgásszervi (izom, izület), reflux, mellhártya vagy esetleg egyéb eredetű. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Üdvözlöm! Pár napja fáj a hasam. Ma voltam a háziorvosnál. A háziorvosom tanácsára ma voltam hasi…

    Üdvözlöm!
    Pár napja fáj a hasam.
    Ma voltam a háziorvosnál.
    A háziorvosom tanácsára ma voltam hasi UH- vizsgálaton (radiológusnál)
    Belgyógyászhoz ma nem tudtam elmenni.

    Azt mondták, hogy kicsi pöttyök vannak de nem fekély (én úgy értelmeztem, hogy kezdődő fekély).
    A kérdésem az lenne, hogy ez lehetséges-e vagy rosszul értelmeztem?
    A daganatos elváltozás egyértelműen elkülöníthető vagy esetleg lehet az is?
    A háziorvos az UH vizsgálat előtt nolpaza 40 mg- os gyógyszert írt fel.
    Válaszát előre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Tűnődöm, hogy vajon hol, milyen szerven, kívül vagy belül vannak "pöttyök", és hogy ezt vajon hogy mutatja az ultrahang? Mivel ennél nem tudok tovább jutni az ön által leírtak alapján, javasolom, hogy várja meg a belgyógyászati konzultációt.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő,

    A kérdésem az lenne,hogy pánikbeteg vagyok szorongással egybekötve és a vérnyomásom sem az igazi (inkább ingadozó) és ezzel kapcsolatban szeretnék kérdezni,hogy a frontok erősítik-e a szorongási rohamokat és az ilyenkor jelentkező szédülés (hirtelen megszédülés és elgyengülés)… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Pánikbetegségben frontok nélkül is előfordulhatnak ilyen tünetek, ha kétségei vannak,javasolom, konzultáljon kezelőorvosával.

    Üdvözlettel
    dr Tarján…

  • T. Doktornő! Kezelt és beállított magas vérnyomás esetén jár-e fokozott kockázattal a dinamikus sport,…

    T. Doktornő!

    Kezelt és beállított magas vérnyomás esetén jár-e fokozott kockázattal a dinamikus sport, heti 5 X 60 perc futás, kocogás? Hirtelen szívhalál?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ha a vérnyomása valóban jól be van állítva, orvosi vélemény alapján is, akkor nem árt. Persze, jó lenne tudni azt is, hogy mennyire emeli a vérnyomását ez a sport, erről tájékoztathat egy terheléses vizsgálat.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Üdvozlom Dr.No! Azt szeretnem megtudni hogy 14eves fiamnal tegnap este a fejbiccento izomnal a tarkon…

    Üdvozlom Dr.No!
    Azt szeretnem megtudni hogy 14eves fiamnal tegnap este a fejbiccento izomnal a tarkon rokton a koponyacsont alatt talaltunk egy borsonyi mozgathato eleg rugalmasnak tuno csomot amu akkor is erezheto ha csak vegsimitom az ujjam .Nagyon aggodom emiatt tapogattam ill gondoltam nyirokmirigyre de ott? Kerem nyugtasson meg felek h vmi rossz elvaltozas bar egyeb problema nincs nem is faj neki. Koszonom H.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni. Javasolom, forduljanak fia gyermekorvosához!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor nő! A nyugalmi ekg kimutatja,ha az elmúlt 1 hónapba vagy azelőtt infarktusom lett…

    Tisztelt Doktor nő!

    A nyugalmi ekg kimutatja,ha az elmúlt 1 hónapba vagy azelőtt infarktusom lett volna? Köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem feltétlenül, régebbi vagy kisebb kiterjedésű elhalás nem okvetlenül látszik egy későbbi EKG-n.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő! Fél szem nebibetát kell szednem "magas vérnyomás" miatt ugyanis a rendelőbe magas…

    Tisztelt Doktor Nő!

    Fél szem nebibetát kell szednem "magas vérnyomás" miatt ugyanis a rendelőbe magas vérnyomást mértek (175⁄90) és egyből felírta az orvos. Viszont nagyon izgulós vagyok és már mikr bementem kalapált a szívem és nagyon izgultam. Itthon ritkán mértem csak 140 felettit. Kérdésem,hogy mivel még nagyon fiatal vagyok (20 éves ) nem lehetne elhagyni a gyógyszert? Sportolok sokat. viszont az orvosom azt mondta szedjem de én nem akarom életem végig szedni. Van valami megoldás? köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ki kellene vizsgálni, hogy valójában milyen a vérnyomása, tartós vérnyomás monitorozással (ABPM). Lehet, hogy az izgalom emeli a vérnyomásértékét, de ekkora "megterhelés" máskor is előfordulhat. Ha a tartós mérések során is magasabb értékek fordulnak elő, fiatal kora ellenére kezelés mérlegelendő.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő!

    Köszönöm szépen a válaszát!
    Hasonló témában kérdezősködtem a napokban: egy alkalommal, hogy létezhet-e olyan, hogy tizenöt kiló mínusztól helyreáll egy II-es tip. cukorbeteg vércukra és egy tábla csokoládé után sem megy 6 fölé, miközben régebben egy ilyentől akár… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nagyon szívesen. Mindenképpen érdemes lenne tisztázni a valós viszonyokat.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Van két cukormérőm. Amelyiket rendszeresen használtam mostanában, gyanúsan alacsony…

    Kedves Doktornő!

    Van két cukormérőm. Amelyiket rendszeresen használtam mostanában, gyanúsan alacsony értékeket mért, de úgy voltam vele, hogy rengeteget fogytam tavaly, talán emiatt. (régóta cukorbeteg vagyok, tablettán élek)
    Ma kíváncsi lettem, mennyire tudom feltornázni a cukromat és hát... elég sokféle, gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmazó ételt megettem, majd másfél, két, két és fél órával később is megmértem. 6.1 volt a legtöbb, amit mértem. Ezt nem akartam elhinni, hoztam a másik mérőmbe is csíkot és vacsora után másfél órával megmértem mindkettővel.
    Az egyik 6.5, 6.9, a másik 8.5, 8.0.

    Ekkora eltérés még belefér az itthoni mérőktől elvárható pontosságba vagy itt már feltételezhetem, hogy az egyik hibásan mér? (leírás alapján mindkettő azt az értéket mutatja, amit a labor mér - remélem, jól írom - vérszérumból)

    Szervizben ellenőriztetni pillanatnyilag nem tudom egyiket sem, a háziorvosom meg nyár előtt nem tud⁄nem akar laborba küldeni.
    Még marad, hogy valamelyik patikában ellenőrzöm őket, de Murphy törvényei alapján, szinte biztos, hogy akkor és ott vagy három teljesen egyforma értéket fogok kapni vagy három erősen eltérőt. :))

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Bár nem tudom azonosítani, de emlékezetem szerint már váltottunk levelet erről. Ha nem tudja elérni, hogy diabetológiai szakrendelésre jusson, akkor tekintse úgy, hogy a magasabb érték a valós, és annak megfelelő legyen az étrend és⁄vagy a kezelés.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Főorvos Asszony! kb 4 hete írtam Önnek, hogy egy véletlen uh lelet máj. met. véleményezett…

    Tisztelt Főorvos Asszony!

    kb 4 hete írtam Önnek, hogy egy véletlen uh lelet máj. met. véleményezett a férjemnél elsősorban, elkezdődtek a kivizsgálások, teljesen "kifordították", értékei tumormarker, egyéb labor rendben, Ct multiplex gócok a májban, mely elsősorban adenomatosis, de lehet regeneratios göb is. met-re a kép nem tipusos. ezután májbiopsia történt, melynek szövettana : cirrosis micronosularis hepatis. az orvosa mikor közölte az ereményt, azt mondta jó híre van. nagyonr örültünk, ő ugyan mindig azt mondta nincs baja, jó az étvágya nem fogyott ⁄mármint ezt a férjem mondta⁄, de én nagyon féltem.
    persze örültem, hogy leirták malignitás nem igazolható... most ugyanis olvastam erről a dg-ről és teljesen ledöbbentem, a férjem teljes józan életet élő ember, ⁄sátoros ünnepekkor néha kicsi alkohol⁄, nem tudom hova tenni ezt a dg-t, nem tudom mire lehet számítani, először annyira örültem, hogy kérdést sem tettem fel, de most megint pánikban vagyok a jövőt illetően, 69 éves és nagyon félek
    tisztelettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Valóban jó hírnek kell tekinteni, hogy nem rosszindulatú folyamat áttétéről van szó, Az egyéb, nem alkoholos májbetegségek kimenetele mindenképpen jobb, hogy mennyiben, azt az egyedi eset dönti el. Bízzon a kezelőorvosban, bizonyára találnak megfelelő megoldást. A legjobbakat kívánom!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • jóestét kívánok! az lenne a kérdésem hogy a párom edz de nem erősen nem erőlteti meg magát. felülésezett…

    jóestét kívánok!
    az lenne a kérdésem hogy a párom edz de nem erősen nem erőlteti meg magát. felülésezett és alig csinált valamenyit kb 60at ès annyira beleszúrt a szíve környèkén hogy több percen keresztül a földön kellett maradnia mert nem bírt felállni. Maga mit tanácsol?? mitől lehet ez?? talán el kellene mennünk kórházba vele?? válaszát előre is köszönöm :)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Valószínűnek tűnik, hogy izomhúzódás lehet, pihentesse, de ha tartós a fájdalom, akkor forduljanak orvoshoz!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Drága Doktornő! A labor leletemen a csillagozottak a következők voltak: Nátrium 134mol⁄L 135-145 Karbamid…

    Drága Doktornő!

    A labor leletemen a csillagozottak a következők voltak:

    Nátrium 134mol⁄L 135-145
    Karbamid 2,1mol⁄l 3,6-7,2
    Triglicerid 1,65mol⁄l 0,55-1,60
    Koleszterin 6,4
    Vas 8,8umol⁄l 10,7-32,2
    Szabad vaskötő kapacitás 105,3 umol⁄l 27,8-63,6
    Vörösvértest szám 5,0 T⁄l 4,2-4,8
    MCV 81fl 85-95

    illetve vizelet fajsúly 1005 alatt 1010-1025
    Vizelet üledék laphámsejtek

    Kérem mondja el véleményét. Elég kevés folyadékot is iszom.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez nem visz közelebb az előző levelében írottakhoz. Egyébként kérem, hogy laborleletek magyarázatára a www.hazipatika.com⁄laboreredmenyek oldalt keresse fel.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa