A betegek kérdései (18065)

  • Tisztelt doktornő! Gamma gt növekedéssel kerestem nemrég. Akkor Ön szerint foglalkozzunk ezzel…

    Tisztelt doktornő!



    Gamma gt növekedéssel kerestem nemrég.
    Akkor Ön szerint foglalkozzunk ezzel a problémával?
    A házi orvos szerint nem kell!
    Értékek?Got 34,GPT 60,Kreatinkináz 262,vörösvér 5,9

    Pontosan egy belgyógyászt kellene keresnünk,vagy gasztroenterólógus?
    Volt a nyáron laborvizsgálat és uh is.Mert 3 hétig hasmenés volt állandóan.Még vastagbél tükrözése is volt,de nem találtak semmi baját.
    Uh:A Pancreas nem szélesebb,homogén szerkezú,kissé echodúsabb.
    A hepar nem nagyobb echogenitása kissé fokozott.Epetágulat nincs.
    A jobb vese distalisabban ás medialisabban helyezkedik el,alsó kontúrja az aorta bifurcatio szintje alá ér.a vese forgásában elmarad,hilusa a ventral felé tekint.


    ez a 110-es gamma érték már káros?Milyen vizsgálatokra lenne szüksége?milyen betegségek állhatnak a háttérbe?

    Köszönettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A 110-es GGT-érték kóros, hogy van-e valami eltérés a háttérben, azt én nem tudom látatlanban megítélni, bízzon férje kezelőorvosában. Minimum teendő, hogy ellenőrizzék a máj működését, ennek módját bízzák a férjét személyesen ismerő kezelőorvosra, vagy forduljanak belgyógyászhoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Magas a gamma gt értéke, pedig szinte alig iszik a férj

    Tisztelt doktornő!


    A férjem a gamma gt értéke tavaly nyáron 95 volt,vérsülyedése 2,most volt újra vérvételen mára 110 volt most is a sülyédés 4 volt.
    34 éves,szinte ünnepnapokon sem iszik meg egy sört.
    Viszont a mezőgazdaságba dolgozik,üvegházba paprikába,permetezni… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    alaposabb kivizsgálás lenne szükséges annak tisztázására, hogy valóban van-e májkárosodás, és annak mi az eredete.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Az utóbbi 1 hónapban most másodszor tapasztalom, hogy a bal oldalon a legalsó borda…

    Kedves Doktornő! Az utóbbi 1 hónapban most másodszor tapasztalom, hogy a bal oldalon a legalsó borda alatt, (a szegycsonti részhez közel) mintha valami izom rángatózna vagy mintha egy buborék lüktetne. De csak úgy egyet- egyet érzek, aztán pár percig nem, majd megint. Nem vagyok rosszul, csak furcsa, zavaró. Egy kis ideig van, aztán elmúlik. Rekeszizom probléma lehet?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Lehetséges, de személyes vizsgálat nélkül aligha lehet biztosat mondani. Ha panaszt okoz, javasolom, forduljon kezelőorvosához!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Iskolai szűrővizsgálat során vérnyomásmérés közben a védőnő valami surranást hallott…

    Tisztelt Doktornő! Iskolai szűrővizsgálat során vérnyomásmérés közben a védőnő valami surranást hallott az ereimben, valamint szívzörejről is beszélt, de mondta, hogy majd a doktornő jobban megvizsgál. Aztán a doktornő is megvizsgált és ő is mondta a szívzörejt, de csak állva meg fekve hallotta. Ez jelent valamit?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ezt így látatlanban nem tudom megmondani, egy kardiológiai vizsgálatot érdemes lenne elvégeztetni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • No-spa fájdalomra, vagy gyomorfekély vizsgálat?

    Kedves Doktornő!

    Olyan kérdésem lenne , hogy mostanában elég sűrűn fáj a gyomrom valamelyik éjszaka folyamán rettenetes kínok között éltem át pár óra hossza fájdalmat nem segitett semmilyen gyógyszer sem egy kicsit segített a No-Spa de az sem volt 100% os . Mikor most írok önnek jelenleg… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, lehet az említettek közül bármelyik (inkább a gyomor), de lehet egyéb ok is. Javasolom, forduljon gasztroenterológushoz személyes… Még több

  • Pajzsmirigy ultrahang vizsgálat endokrinológiai rendelésen

    Tisztelt Doktornő!
    Régebben írtam már Önnek és most ismét szeretném a segítségét kérni. Voltam vérvételen ahol kimutatták,hogy a TSH értékem magas, 5,18. Elmentem endokrinológiára, ott néztek egy anti TPO vizsgálatot,melynek eredménye1,6U⁄ml lett. A doktornő azt mondta hogy erre a TSH értékre… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Erről inkább egy másik endokrinológus adhat önnek megfelelő választ.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tiszteletem, meg szeretném kérdezni, hogy szívultrahanggal (a vizsgálat során tachycardia) észre lehet…

    Tiszteletem,

    meg szeretném kérdezni, hogy szívultrahanggal (a vizsgálat során tachycardia) észre lehet venni az esetleges aortabillentyű-elégtelenséget? Ugyanis a vérnyomásmérés során a diasztolés érték gyakran 60-65 körüli, a szisztolés 110-125 között szokott lenni, ebből adódóan a pulzusnyomás is kb olyan 50-65 körül ingadozik.
    Tudom, hogy az automata mérőknél vmivel alacsonyabb a 2. érték, de orvosnál is hasonló a helyzet (pl. 128⁄78, 135⁄80). Az amúgy normális, hogy estére lecsökken a vérnyomás kb olyan 102-108⁄55-60 felé? 29 éves férfi.

    Echo adatok ami az aortabillentyűt illeti: 3 tasakos, ao.gyök 33mm, aortaív 24mm, Ao: V-max 1,68m⁄s, reg. nélkül. E=A.
    BK 42mm, IVS 11mm, BP 33mm, JK 19mm, Tri:V-CFDI reg. nélkül, AP 1,26m⁄s, ACT 90m⁄s. Megtartott syst. funkció. Enyhe MPS. reg. nélkül. Doppler szerint pulm. hyp. nélkül.

    Mellkas RTG rendben, normális szív nagyság. Káliumszint viszont tartósan 3,60 (Nem kevés ez?), banánt mindig eszek, mogyorót is.
    Nátrium 142, Kalcium 2,49. TSH 1,24. Cukor 4,90. Koleszterin rendben, zsírok is. Májenzimek szintén.

    Vérszegénység, pajzsmirigy-túlműködés, diabétesz, tartós magas vérnyomás nincs.

    Ezek adatok alapján kizárható az aorta-elégtelenség? Mit gondol? Köszi szépen!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Kereken kizárja a lelet, ezt jelenti az ott leírt "reg. nélkül".

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves DRNŐ! az lenne a kérdésem,hogy a szivem védelmére szedhetek e panangint? van e ellenjavallat?…

    Kedves DRNŐ!

    az lenne a kérdésem,hogy a szivem védelmére szedhetek e panangint? van e ellenjavallat? cukorbeteg vagyok.

    köszönöm válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Szedheti, a kálium-szint ellenőrzése mellett.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktor nő! Január óta fogyókúrázok, fogytam is 11 kg-ot. Mostanában viszont azt tapasztalom,…

    Kedves Doktor nő!

    Január óta fogyókúrázok, fogytam is 11 kg-ot. Mostanában viszont azt tapasztalom, hogy a szívem időnként "rendetlenül " ver, mintha kihagyna, vagy" félreütne", naponta többször is.
    A vérnyomásom is sokat csökkent a fogyás miatt szerintem, a pulzusom nyugodt állapotban 55 körüli , holott korábban 70 volt.
    Okozhatja-e a fogyás, vagy a vérnyomás-pulzus csökkenés ezeket a tüneteket?

    Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez inkább relatív magnézium- illetve káliumhiány következménye lehet, fogyasszon Panangint, illetve sok friss gyümölcsöt, zöldséget!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő Megrázott az áram a karomnál és voltam benn ügyeleten ahol csináltak egy EKG-t és…

    Tisztelt Doktornő

    Megrázott az áram a karomnál és voltam benn ügyeleten ahol csináltak egy EKG-t és vért vettek meg mértek egy vérnyomást.
    A következő eltérések voltak a vérképben , ez mit jelent?

    LDH 418 U⁄L
    Kreatin Kináz 212 U⁄L
    CK MB 16 U⁄L

    EKG: sr, fr 88⁄min, V 2-6 isoel ST poz T

    Lehet később valamilyen következménye ennek a dolognak?

    Köszönettel
    Andris

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Az EKG-n a vázalatos leírása alapján nincs eltérés, a laborleletek mérsékelt izomsérülésre utalnak az áramütés következtében. Remélhetőleg további következmény nem lesz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • A szédülést, mellkason lévő kiütéseket vírusok okozhatják?

    Tisztelt Doktor Nő!

    Egy nagyon elkeseredett 23 éves lány vagyok. Nem tudom kihez fordulhatnék, ha tud kérem segítsen. A tortúrám már 4 éve tart. 2010-ben volt egy Epstein Bar vírusfertőzésem, aminek semmi más tünete nem volt, csupán annyi hogy 6-7 db nyaki nyirokcsomóm centisekre dagadtak,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, nem tudok érdemben válaszolni, javasolom, hogy immunológus vagy infektológus tanácsát kérje személyesen vagy a www.diagnozis.hu honlapon.

    Üdvözlettel

  • Kedves Doktornő! Leírom, hátha van jelentősége. A szülés után eléggé lefogytam, elég látványosan,…

    Kedves Doktornő!

    Leírom, hátha van jelentősége.
    A szülés után eléggé lefogytam, elég látványosan, a hajam is hullik, gondolom a hormonok miatt.
    A TSH rendben volt.
    A gasztrora készülök, mert úgy vettem észre, hogy változó a székelés, ill.a belső aranyeremet is kezelték.
    Nem tudom ezek összefüggnek-e, van-e jelentőségük a kérdés szempontjából.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ezeknek a tényezőknek nem lehet köze a lelethez, de a normális vércukor és HbA1c cukorbetegség ellen szól, éhezéstől aceton lehetne, nem cukor, ismétlést kellene végezni.


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Köszönöm a gyors válaszát Doktornő! Milyen további vizsgálatokat javasol? A háziorvos a leletemet…

    Köszönöm a gyors válaszát Doktornő!

    Milyen további vizsgálatokat javasol?
    A háziorvos a leletemet szinte tökéletesnek találta.
    Lehet attól baktérium a vizeletben, hogy állt és nem rögtön került a laborba?
    Ill. az előző esti \\"éhezés\\"-től kerülhetett cukor a vizeletembe?
    Mire utalhatnak ezek, van aggódnivalóm?
    Eddig nem volt egyik sem, akármikor volt labor..

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez sehogy sem illik a képbe, érdemes lenne megismételni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Nyomokban cukor volt a vizeletemben+baktérium. szérum glucose 4,1 HbA1c…

    Tisztelt Doktornő!


    Nyomokban cukor volt a vizeletemben+baktérium.

    szérum glucose 4,1

    HbA1c régi 5,5 (6-ig jó)

    HbA1c új 36 mmol⁄mol

    Nem tulajdonítottak neki jelentőséget. Lehet attól, hogy előző nap "éheztem"-8 után már csak almát ettem, előtte volt vacsora?

    Utalhat ez vesebetegségre?
    Vagy cukorbetegségre?

    Köszönöm a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ezek a leletek nem utalnak sem cukor-, sem vesebetegségre. Kétség esetén további vizsgálat ajánlott.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Gyógyszerekkel kezelt reflux mellett tartós rossz közérzet

    Üdvözlöm Drnő!! A kérdésem a következő... 8 éve refluxot állapítottak meg nálam, akkor 3 hónapot szenvedtem vele, kaptam rá gyógyszert amit fél évig kellett szednem, ettől helyrejött!!! Most 2 hónapja megint kinlodók a savammal, de társult mellé émelygés, rossz közérzet, hányinger-hányás, erős hasmenés… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A gyomor-bélbetegségek (így a reflux is) hajlamosak főleg tavasszal-ősszel kiújulni, rosszabbodni, valószínűleg önnél is erről van szó. Egyelőre táplálkozzék úgy, hogy… Még több

  • Tisztelt Doktor nő!Pár napja voltam szívkatéteres vizsgálaton,szívkoszorúér szűkület gyanújával.Szerencsére…

    Tisztelt Doktor nő!Pár napja voltam szívkatéteres vizsgálaton,szívkoszorúér szűkület gyanújával.Szerencsére nincs ilyen jellegű probléma,viszont azt mondta a vizsgálatot végző orvos,hogy nagyon vékonyak az ereim.Ilyenkor van valami megoldás az erek erősítésére?Gyakran érzek a szívem tájékán fájdalmat,különösen terhelésnél,de van,hogy csak minden átmenet nélkül szorít ,a fájdalom kisugárzik a karomba,nyakamba,államra.Lábaim és arcom is sokat dagad mostanában?Válaszát előre is nagyon köszönöm .

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Az átlagnál "vékonyabb" erek alkati adottságok, ezen nem lehet változtatni. Ami a panaszait illeti, azok természetét, összefüggését ezzel az anatómiai helyzettel látatlanban nem tudom megítélni, erre kezelőorvosa hivatott, aki személyesen ismeri az ön adatait.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Főorvos nő! Itt a teljes leírás! "Az önvérnyomásmérés szabvány szerint Betegtájékoztató A…

    Tisztelt Főorvos nő!

    Itt a teljes leírás!
    "Az önvérnyomásmérés szabvány szerint
    Betegtájékoztató
    A vérnyomás mérése néhány perc nyugalom után történjen, lehetőleg a jobb felkaron,
    különböző napszakokban, előre meghatározottan vagy véletlenszerűen, széken ülve, nem
    keresztezett lábbal, hátradőlve. A mérést két perc múlva ismételje meg, s az értékeket naplóba
    jegyezze fel! Időszakonként 20 mérésből (10 első és 10 második mérés) számítson átlagot
    (legalább egyszer megismételve az átlagszámítást) és ezt is jegyezze fel! Ha ez normális, 24
    órás vérnyomásmonitorozás (ABPM) is indokolt.
    A csuklós vérnyomásmérők nem mindenkinél megbízhatóak. Aki ilyet használ, célszerű azt
    többször is összehasonlítani felkaros készülékkel, egymás utáni, ismételt mérésekkel. A
    kétféle mérésből számolt átlagok különbségének 10 Hgmm-en belül kell lennie. Eltérés esetén
    a felkaros a megbízható. Ugyanakkor a felkaros vérnyomásmérés csak megfelelő méretű
    mandzsetta használata esetén hiteles. A jó mandzsettára rá van írva az a felkar körfogat
    tartomány, amin belül pontosan mér. Ha ez hiányzik, a mandzsetta felfúvódó része kb. a
    felkar háromnegyedét érje át!
    Ez a tájékoztató jellegénél fogva csak röviden tartalmazza az adott betegséggel kapcsolatos
    ismereteket. Részletesebb tájékoztatást az Ön vizsgálati eredményeit, esetleges egyéb
    betegségeit is ismerő kezelőorvosától kaphat.
    A betegtájékoztató a Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság vezetősége
    jóváhagyásával készült. Összeállította:
    Dr. Bajnok László
    egyetemi docens
    Pécsi Tudományegyetem,
    I. sz. Belgyógyászati Klinika"

    Üdvüzlettel:B.László

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Szerintem ebből a leírásból ez az idézett mondat a lényeg: "Ez a tájékoztató jellegénél fogva csak röviden tartalmazza az adott betegséggel kapcsolatos ismereteket. Részletesebb tájékoztatást az Ön vizsgálati eredményeit, esetleges egyéb betegségeit is ismerő kezelőorvosától kaphat". Egyéb részletekért esetleg forduljon a szerzőhöz, dr. Bajnok Lászlóhoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 29hetes terhes vagyok.A minap rosszul lettem ,elvitt a mentő.Panaszaim erős ,és gyors…

    Tisztelt Doktornő!
    29hetes terhes vagyok.A minap rosszul lettem ,elvitt a mentő.Panaszaim erős ,és gyors szívdobogással,ájulásérzéssel,légszomjjal kezdődtek,majd kb 10perc múlva mérséklődtek.Kihívtuk a mentőt,ekg-t csináltak,a korházba labort.Ekg ba annyi eltérés volt,hogy :QRs I-II-III-a,VF-a,VL-V6-6ig,q csipke,ie IE ST-k,ép repol.Kérdésem lenne,,hogy ez mit jelent?Valóban normális eredmény?Pulzusom.96⁄min,Ez az ekg lehetett egy pánikrohamtól is.Válaszát köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Amennyire ebből a kissé pontatlannak tűnő leírásból megítélhető, nincs kóros eltérés az EKG-ján, a kissé szaporább szívverésen kívül.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Vérnyomás mérésen a felkaron hogy történjen?

    Tisztelt Főorvosnő!
    Segítségét szeretném kérni vérnyomásméréssel,vérnyomás értékkel kapcsolatosan.A következőt olvastam "A vérnyomás mérése néhány perc nyugalom után történjen, lehetőleg a jobb felkaron,
    különböző napszakokban, előre meghatározottan vagy véletlenszerűen, széken ülve,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem tudom, hol olvasta ezt, számomra kissé komplikált, és nem is érthető (hogy miért normális érték esetén kell további vizsgálat), valamint az átlagszámítások mindig… Még több

  • Kedves doktorno! 30 eves egyebkent egeszseges no vagyok. A "problemam" 2012 novembere korul volt eloszor.…

    Kedves doktorno!
    30 eves egyebkent egeszseges no vagyok. A "problemam" 2012 novembere korul volt eloszor. evesek utan a jobb bordaivem alatt szuro erzest ereztem, fel voltam puffadva, emellett a gyomrom sem volt jo.Nem volt etvagyam. Par napnyi dietazas utan helyre jott, de idonkent ujra elojott.Akkoriban pont abban az idoben volt egy 2 hetes lehangoltsagom, depressziom. Mivel meg parszor visszatert ez a jobb bordaiv alatti panasz igy 2013 marciusaban volt hasi ultrahangom ahol nem talaltak semmit.Illetve majusban egy teljes hasi ct-m kontrasztanyaggal, ami szinten negativ. A problemam elmult, neha neha, par havonta viszont ha olyanokat ettem akkor par napra mindig elojon.Nem nagy fajdalamak, de megis zavar hogy mi okozhatja. Most az elmult par napban megint elojott.Rossz a gyomrom, sokat bufogok..a sok bufogestol aztan helyre all. Egyebkent kulfoldon elek, par het mulva utazom haza.Ezert gondoltam hogy megkerdezem ont, hogy mi lehet ez?Mi okozhatja? Illetve menjek el ujra ultrahangra? Stressz is okozhat ilyen problemakat?
    Valaszat nagyon koszonom!!Bea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Panaszai a leírás szerit leginkább epebántalomra utalnak, nem epekövesség, de működési zavar állhat a háttérben. Javasolom, forduljon gasztroenterológushoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa