A betegek kérdései (17912)

  • Tisztelt Doktorno, Novemberben gyogyszerkibocsajto stentet ultettek be a jobboldali koszoruerbe.A…

    Tisztelt Doktorno,

    Novemberben gyogyszerkibocsajto stentet ultettek be a jobboldali koszoruerbe.A kovetkezo gyogyszereket kaptam: Controloc, Concor, Aspenter, Plavix, rengeteg mellekhatassal. A legrosszabb, hogy a kezem es a labam nagyon hideg lett es zsibbadt.Eloszor megijedtem, azt hittem a periferikus keringes lett rosszabb. Amikor fokozatosan kihagytam a Concort megszuntek ezek a szimptomak es a legzesi zavarok is javultak.A gyomrom ellenben nagyon faj, a szemem is beverzett egy alkalommal ( a kek foltok nem zavarnak). A Plavixot 4 honap szedes utan abba lehet-e hagyni? (talan megszunnenek a panaszaim). A mellekhatasokat es azt ,hogy eleg hamar elfaradok( lepcsomaszas) leszamitva jol erzem magam. Elnezest, hogy nem hasznalom a magyar karaktereket,de tortent valami a geppel
    Elore is koszonom a valaszt,
    Tsztelettel,
    LI

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Természetesen, ha valamely beállított kezelés panaszokat okoz, akkor változtatni kell rajta. Ennek azonban nem az a megfelelő módja, ha a gyógyszert elhagyja, hanem kezelőorvosával kell egyeztetnie, hogy milyen más készítményt érdemes kipróbálni. Ellenkező esetben a mellékhatás megszűnhet ugyan, de a koszorúér elmeszesedés máshol okozhat szűkületet, és újabb beavatkozás válhat szükségessé.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktornő! Párom már hosszú ideje bajlódik valami meghatározhatatlan eredetű fájdalommal, amit…

    Kedves doktornő!

    Párom már hosszú ideje bajlódik valami meghatározhatatlan eredetű fájdalommal, amit ő egyre az epéjére akar fogni, de azon a környéken semmit nem találtak nála.
    A legutóbbi vizsgálat egy hasi CT volt, ahol állítólag meszesedő(?) cisztákat találtak.
    Tegnap az orvosa állítólag azt mondta, hogy "egy ciszta nem fájhat".
    Ez valóban így van, ön szerint is?

    Kétkedésem oka: az első hasi UH-n 1.5cm-es vesekövet találtak nála. Urológián megismételték, nyoma sincs kőnek. Ők küldték CT-re. A lelettel rossz időpontban ment vissza az urológiára, másik orvos fogadta, ő csak annyit mondott, hogy meszes cisztái vannak, de menjen vissza ahhoz, akinél eredetileg járt. Visszament, akkor mondták neki, hogy a fájdalmait nem okozhatja a ciszta, de menjen nőgyógyászhoz, meg emlegettek esetleges béltükrözést is.
    Eddig sem bíztam túlzottan a körzetileg illetékes szakrendelésekben, de hogy fél év alatt ne tudják még csak közelítőleg sem megmondani, hogy mi lehet, számomra elég rémisztő. :(
    De mindez csak körítés, a kérdésem tényleg csak annyi: igaz-e, hogy egy ciszta nem okozhat fájdalmat?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni, azt pláne nem tudom megmondani, hogy egy ciszta okozhat-e fájdalmat. Ez nyilván attól is függ, hogy hol helyezkedik el, nem nyomja-e a környezetét, nincs-e a háttérben valami egyéb folyamat.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!
    30 éves nő vagyok. Az elmúlt hetekben többször előfordult nálam mellkasi szorító,vagy inkább húzó fájdalom a bal mellkasom felső illetve kulcscsonthoz,vállhoz közeli részén. Olyan mintha begörcsölnének az izmok. Terheléstől független,többszőr előforfult,hogy pihenés közben… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A terheléstől függetlenül fellépő, terheléskor nem jelentkező mellkasi fájdalom szervi szíveredet ellen szól. Panaszai inkább mozgásszervi eredetűnek tűnnek, javasolom,… Még több

  • Tisztelt doktorùr! Tegnap délutàn lefeküdtem pihenni akkot még semmi bajom nem volt! Mikor felkeltem…

    Tisztelt doktorùr!
    Tegnap délutàn lefeküdtem pihenni akkot még semmi bajom nem volt! Mikor felkeltem éreztem egy kicsi fàjdalmat a hasam alján teljesen lent! Egyre jobban fàjdogált estére viszont hirtelen elkapott a hányinger szédültem izadtam és nagyon fàjt a hasam! Egy pár napja híg a székletem is! Mikor egy kicsit jobban lettem nem mult a fájdalom csak egyhült de egy kis idő mulva ujra kezdte de akkor olyan érzés volt mint mikor szülés előtt lennék olyan fájásaim voltak és szint 2-3 percenkènt de ez már derékfájással os járt! Egy kisidő mùlva megint enyhült azòta jobban vagyok de az alhasi fájdalom azòta is van és az folyamatosan! Az utolso menszesz február 15-től 20.-áig tartott! 30 éves vagyok és van 2 gyermekem!
    Előre is köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Attól, hogy most doktor úrnak szólít, az egyébként teljesen azonos kérdésére ugyanaz a válaszom.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tiszteletem, 29 éves férfi vagyok, a szívultrahang során relax. zavart véltek felfedezni (2 hónapja…

    Tiszteletem, 29 éves férfi vagyok,

    a szívultrahang során relax. zavart véltek felfedezni (2 hónapja szintén voltam echo-n, akkor még érdekes módon rendben volt), s enyhe mitrális prolapszust (a 2 hónappal ezelőtti leleleten szintén rendben voltak a billentyűk). A szívultrahang során tachycardia volt jelen (ahogy 2 hónapja is). Más minden rendben találtak, bal kamra dilatáció, hypertrófia nincs, jó systolés funkció, kinetikus zavar nincs.
    Jobb kamra szintén rendben.

    Magas vérnyomásom nincs (bár néha 130 feletti szisztolés érték előfordul), csak az állandó nyugalmi szapora szívverés, nem értem miért (pajzsmirigy rendben).

    Billenőasztal-tesztet is végeztek, mert ha felállok ülő helyzetből, vagy leguggolásnál, előrehajlásnál erős szívdobogás, rossz közérzet van jelen gyakran. A teszt során minden ok volt (tachycardia ott is volt), de a nitromint spray nyelv alá fújása után már syncopét produkáltam, leesett a vérnyomásom, a leleleten Vasovagális syncopé - vasodepresszív tipus van írva, az orvos szerint nincs ok az aggodalomra, nem szív eredet. Csak nem értem miért ájultam el a nitráttól?

    Ami a tachycardiát illetti, már reggel jelentkezik, evés után még jobban egy darabig (kb 80-92 nyugalmi), késő estére olyan 9óra után viszont már 70-80 körüli értékek vannak érdekes módon...

    Amit még nem értek, miért van az ha már kis enyhe mozgás hatására nagyon ver a szívem s néha légszomj is társul hozzá, aztán nyugalomban a megemelkedett pulzus órákig nem megy le, megmarad a magas, kell neki kb 3-4 óra is mire stabilizálódik olyan 75-80-ra legalább... Ha nem szívelégtelenség vagy koszorúér-betegségek akkor edzetlenség és az asztma kombinációja lehet?

    Nagyon megijedtem a relax. zavar miatt, kialakul belőle disztolés szívelégtelenség? Rettegek töle...

    Nagyon szépen köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A leírtak nem adnak okot az aggodalomra, a relaxaciós zavar összefüggésben lehet a gyors szívveséssel (a rövidebb idő alatt a szív kevésbé tud elernyedni). Alacsony kiinduló vérnyomást a nitrát tovább csökkenti, az ájulás ezért következhetett be. Az asztmát nem tudom, miből következteti, arról korábban nem írt, de ha asztmás, az erre való gyógyszerek is emelik a pulzusszámot.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő! Tegnap délutàn lefeküdtem pihenni akkot még semmi bajom nem volt! Mikor felkeltem…

    Tisztelt doktornő!
    Tegnap délutàn lefeküdtem pihenni akkot még semmi bajom nem volt! Mikor felkeltem éreztem egy kicsi fàjdalmat a hasam alján teljesen lent! Egyre jobban fàjdogált estére viszont hirtelen elkapott a hányinger szédültem izadtam és nagyon fàjt a hasam! Egy pár napja híg a székletem is! Mikor egy kicsit jobban lettem nem mult a fájdalom csak egyhült de egy kis idő mulva ujra kezdte de akkor olyan érzés volt mint mikor szülés előtt lennék olyan fájásaim voltak és szint 2-3 percenkènt de ez már derékfájással os járt! Egy kisidő mùlva megint enyhült azòta jobban vagyok de az alhasi fájdalom azòta is van és az folyamatosan! Az utolso menszesz február 15-től 20.-áig tartott! 30 éves vagyok és van 2 gyermekem!
    Előre is köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Feltehetően valamilyen fertőzés (vírus?) okozza panaszait. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Oka-e a menopauza a fokozottabb szőrösödésnek? Az utóbbi évek alatt vettem észre,…

    Tisztelt Doktornő!

    Oka-e a menopauza a fokozottabb szőrösödésnek? Az utóbbi évek alatt vettem észre, hogy az addigi piheszőrök a karomon igencsak dúsak és hosszabbak is lettek. Szóval, ami eddig nem, vagy alig látszott, most sokkal feltűnőbb.
    Gondolom ez a hormonok (csökkenő női) játéka. 58 éves vagyok, és eddig úgymond "lazán" vészeltem át a változókort.

    Köszönöm válaszát: Zsuzsanna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Valószínűleg erről van szó, bővebb felvilágosítást kezelőorvosától kaphat.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Az utóbbi időben székelés utáni diffúz hasi fájdalmam jelentkezik, mely 1,5-2 órán…

    Tisztelt Doktornő!

    Az utóbbi időben székelés utáni diffúz hasi fájdalmam jelentkezik, mely 1,5-2 órán belül magától megszűnik. Úgy vettem észre étellel nem függ össze. Mi lehet az oka? Mi a teendő?
    Hasi UH, labor neg. Voltam gastroenterológusnál más hasi fájdalom miatt, ahol refluxot és IBS-t állapítottak meg. A gastro ill. colonoscopiat neg. eredmények és a fiatal korom miatt nem ajánlották. Kicsi a fájdalomtűrő képességem az orvos szerint, mert Gilbert kórom van.

    Várom válaszát!

    Köszönettel, Klári

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, én látatlanban biztosan nem tudok többet mondani, mint a szakorvos, aki személyesen vizsgálta önt. A teendőket illetően javasolom, tőle kérjen bővebb felvilágosítást.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Úgy döntöttem, hogy leszokom a dohányzásról, vele együtt a sörözgetésről valamint…

    Tisztelt Doktornő!

    Úgy döntöttem, hogy leszokom a dohányzásról, vele együtt a sörözgetésről valamint a kávéról. Ezt mind január hó 22-től a mai napig be is tartom. Mondanom sem kell felborult minden, a vérnyomásom össze-vissza, szédölgök, száraznak érzem a szám, sokat iszom, de eddig is tudatosan 3- 3,5 litert, vizesedik a lábam. El voltam a háziorvosomnál és elküldött egy labor vizsgálatra.A laborvizsgálaton az eredményeim jók, kivéve a glükóz 7,1 mol. A vizeletvizsgálat is rendben. Igaz, hogy a 175 cm-es magasságomhoz 100 kg vagyok, ezért fogyókúrába is kezdtem és kerékpározni és sétálni.
    A kérdésem az lenne, hogy a megemelkedett vércukor érték miatt most cukorbeteg lettem? Mit tehetek az ellen, hogy az értékem javuljon, vagy már ezt gyógyszerrel kell kezelni?

    Köszönöm figyelmét:

    Schneider Ákos

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ami a cukorháztartást illeti, azt részletesebben ki kellene vizsgálni (terheléses vércukor), a lábdagadást okozhatja rendezetlen vérnyomás, szívelégtelenség vagy helyi keringési probléma, ezt szintén csak személyes vizsgálat döntheti el.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Doktornő! Echo E⁄A:64⁄56 mit jelent? Köszönöm.

    Doktornő!
    Echo E⁄A:64⁄56 mit jelent?
    Köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A bal kamra diastolés értékeit.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Rendszeresen mérem a vérnyomásom és a diasztlolés értékem a leírtakhoz képest kissé…

    Tisztelt Doktornő!

    Rendszeresen mérem a vérnyomásom és a diasztlolés értékem a leírtakhoz képest kissé eltérő.A normális tartományban lévő szisztolés értéknél is magasabb diasztolés értéket mérek.Pl:

    128⁄91 pulzus:67
    133⁄94 pulzus:77
    131⁄90 pulzus:70
    146⁄99 pulzus 57

    Van ennek esetleg valami oka?Vagy nem kell vele foglalkozni?Reggelente 5mg nebiletet szedek.Van egy enyhe mitrális prorapszusom.

    Üdvözlettel:B.László

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A leírt értékek inkább azt jelentik, hogy a diastolés érték magasabb, azaz a vérnyomását még valamivel kezelni kellene, hogy a 140⁄90-es értéket ne haladja meg.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! A problémám a következő: Kb 2 hónapja állandó hőemelkedésem van.Reggel még 36,6…

    Tisztelt Doktornő!

    A problémám a következő: Kb 2 hónapja állandó hőemelkedésem van.Reggel még 36,6 délutánra 37,1-2 estére pedig mindig felmegy 37,6-7re amit kb egy félórás-órás hidegrázás előz meg.Szokott még éjszakai izzadás is lenni kb heti egyszer-kétszer.

    Voltam már vérvizsgálaton is:TSH:0.76 FT3:3.37 FT4:1.13 GLUC:5.6 NA:141 CL:103 K:3.7 UA:245 KN:6.1 KREA:73 ÖBIL:18.1 DBIL:4.1 GOT:15 GPT:14 AP:146 GGT:14 LDH:235 CPK:76 AMY:52 LIP:50 TP:74.1 CRP<2,0 APTI:34.5 IDo:15.80 INR:1.24 TI:16.1 WBC:6.10 NEU%:51.3 LYM%:35.6 MON%:10.2 EOS%:1.8 BAS%:1.1 NEU:3.13 LYM:2.17 MONO:0.62 EOS:0.11 BASO:0.07 RBC:5.87 HGB:168 HCT:0.48 MCV:82.5 MCH:28.7 MCHC:348 RDW:15.7 PLT:280 MPV:8.3 MORF:gfr(kreatininból számolva) >90

    Voltam már mellkasröntgenen,illetve orrmelléküreg röntgenen ahol mindent rendben találtak.Vizeletem is rendben volt.
    Voltam hasi ultrahangon ahol egy dolgot leszámítva minden rendben volt::A lép az átlagosnál kissé nagyobb, hilusában mért átmérője 45 mm.Emellett van a nyakamon kb 5-6 nagyobb nyirokcsomó de ezek már 5-6 éve ott vannak,ultrahangon azt mondták, hogy ezek normális szerkezetű reaktív nyirokcsomók.

    Voltam szerológiai vizsgálaton 2 hete ahol Mycoplasma fertőzést állapítottak meg.2 heten keresztül szedtem Klacid-ot.Eleinte az első 4-5 napban javulás történt,napról napra kevesebb volt a hőmérsékletem.5. nap környékén végig 37 alatt volt,de utána napról-napra elkezdett emelkedni.Most újra itt vagyok 37,6-on.

    Ön szerint Mycoplasma okozhatja a gondomat még mindig?Olvastam,hogy ez a szerológia áleredményt is adhat.

    Vagy pedig komolyabb dolog is lehet a háttérben?Ijesztgettek már limfómával is.
    Mit javasol merre menjek tovább?
    Köszönöm megtisztelő válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A tartós hőemelkedésnek sok oka lehet, látatlanban sajnos nem tudom megmondani. Figyelmébe ajánlom az alábbi linket: https:⁄⁄www.egeszseg-portal.hu⁄egeszsegugyi-tudastar⁄orvos-valaszol⁄Betegsegek⁄Altalanos⁄Tartos-hoemelkedes-549.html

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktorno!30eves vagyok 14eve felirtak nekem a betaloc 50mg 2*felet magas pulzus es szivritmus…

    Tisztelt Doktorno!30eves vagyok 14eve felirtak nekem a betaloc 50mg 2*felet magas pulzus es szivritmus zavar miatt.kb 5eve azt mondta az orvos abba hagyhatom.lassan egy honapja szedulok csomo erzes a torkomban es mintha fajna a szivemnel.a vernyomasom atlagban 110⁄74 valamint 90⁄60 kozott van,a pulzusom 90ala nem igen megy van hogy 115is.most mondta a haziorvos kezdjem el ujra a betalocot de ugy lehuzza az egyebkent sem magas vernyomasom ,hogy hsapadt vagyok es rosszul erzem magam,olykor zsibbad a ball kezem is.most nem is szedem!van nemi stress es panik is.igy 3*1 0,25os frontint is szedek.es magneziumot!elkuldott szivultrahangra es szeretnem ha meg mondana van e okom aggodalomra!?AZ EREDMENY:bal pitvar 28mm.Norm.szivuregi nagysagok.Jo syst.balkamra funkcio.Balkamrai szegmentalis mozgaszavar nem eszlelheto.Tipusos telesyst mitralis prolapsus,kisse vaskosabb mitralis elulso vitorlaval.Jelzett MI.Intracavitalis thrombus,pericardialis fluidum nincs.Kerem irja meg mit jelent es van e okom aggodalomra!?koszonom hogy el olvasta es valaszol.meg olyan kerdesenm lenne ha a 24oras napi egy juvita magnezium+b6 bol veletlen kettot vettem be ma az okoz valami problemat?koszonom

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A mitralis (kéthegyű) billentyű prolapsusa a billentyű anyagának egy bizonyos fokú lazaságát, mozgási eltérését jelenti. Társulhat hozzá záródási rendellenesség, amikor a billentyűn elégtelenség (visszafolyás) észlehető. Általában nem igényel teendőt, de rendszeres ellenőrzés (ultrahang) indokolt. Panaszait a leírt eltérés nem magyarázza, azok inkább idegi eredetűek (pánik). A véletlenül bevett 2 magnézium legfeljebb hasmenést okozhat.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Le tudná nekem írni, hogy mitől alakulhat ki hasi verőértágulat és szívritmuszavar,…

    Kedves Doktornő!

    Le tudná nekem írni, hogy mitől alakulhat ki hasi verőértágulat és szívritmuszavar, illetve, hogy mik ezeknek a tünetei?
    Már elég sok dolgot olvastam róla, de nem tudom, hogy minek higgyek.
    A válaszát előre is köszönöm,
    Dávid

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Panaszokkal kapcsolatos kérdésekre igyekszem válaszolni, de diagnosztikus irányelvekre, vizsgálati módszerekre vonatkozó ismeretterjesztésre ez a weboldal nem alkalmas.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő !

    Néhány nappal ezelőtt felkerestem a házi orvosomat mivel teljesen elrekedtem,nem tudtam megszólalni .Lázam nem volt.nem fájt semmi .
    A doktornő orrcseppet és Sinupret tablettát írt fel.3 napi szedés után nagyon picit javult a hangom,de rettenetes száraz köhögés… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Látatlanban, ismeretlenül igazán nem adhatok önnek gyógyszerezési tanácsot. Forduljon fül-orr-gégészhez személyes vizsgálatra!


    Üdvözlettel
    dr…

  • Szép napot. Kérdésem 24-órás holter eredmény 937 ves erröl mit lehet mondani? Átlag szívfrekvencia…

    Szép napot.

    Kérdésem 24-órás holter eredmény 937 ves erröl mit lehet mondani?
    Átlag szívfrekvencia 78.
    RR: 120⁄80

    Menyire veszélyes

    Ezen kívül szív felöli oldalon közvetlenül szív környékén deszúrások mintha áram rázzna meg .

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez 24 óra alatt igazán elenyészõ szám, a szúrások nem utalnak szíveredetre. Nincs oka aggodalomra.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!A vérképemen szereplő értékek miatt teljesen bepánikoltam. A SE GOT 43 u⁄l , SE GPT…

    Tisztelt Doktornő!A vérképemen szereplő értékek miatt teljesen bepánikoltam. A SE GOT 43 u⁄l , SE GPT 97 u⁄l , SE GGT 49 u⁄l .Nem dohányzom,nem kávézom, nem alkoholizálok. Májbeteg lettem?? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ezek valóban kissé magasabb értékek, de pánikra nincs ok, inkább konzultáljon kezelôorvosával.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Napok óta a testhőmérsékletem 36-37 között mozog, de az esetek nagy részében 37.…

    Tisztelt Doktornő!

    Napok óta a testhőmérsékletem 36-37 között mozog, de az esetek nagy részében 37. Két hónapja Isoprinosinet szedek, mivel kiderült hogy HPV vírusom van. Lehetséges hogy a gyógyszer mellékhatása a hőemelkedés?
    Forduljak orvoshoz?Vagy nincs okom aggódalomra?

    Válaszát előre is köszönöm!

    Tisztelettel
    Erika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni. Javaslom, forduljon kezelôorvosához.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Echo vizsgálat történt januárba ott az EF 68% volt március elején 4-én az EF 64 % volt. Ez…

    Kedves Doktornő!
    Echo vizsgálat történt januárba ott az EF 68% volt március elején 4-én az EF 64 % volt.
    Ez rosszat jelent hogy 4%-al kevesebb?Ezek az értékek kevesek vagy teljesen normálisak?
    Aggódom egy kicsit a csökkent % miatt.Hány %-tól jó az EF ?? 23 éves vagyok.
    Köszönöm!
    Timi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez olyan minimális eltérés, hogy semmilyen jelentősége nincs. Az ECHO-nál mm-ekben mérik a szív bal kamrájának tágult illetve összehúzódott állapotban látható méretét, és ezekből az adatokból számolnak. 50%- felett már elfogadható, 60% felett kifejezetten jó az érték.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktorno,
    Belgyogyaszati kerdeset szeretnek feltenni.3 nappal ezelott vilagossarga hasmenesem jelentkezett.Masnap is folytatodott mikortolis minimalis rizs es tea dietat alkalmaztam szen tabletta szedesevel. 1 napja nincs szekletem gondolom a szen tabletta miatt, nincs hasi gorcsom se,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Vakbél-eredet nem valószínű, de lehet gyomorrontás vagy vírusfertőzés is. Részletesebb vizsgálat akkor lehet szükséges, ha panaszai tartósan fennállnak vagy netán rosszabbodnak.Még több