A betegek kérdései (18105)

  • Vérnyomásmérés során mindkét karon eltéréseket tapasztalok

    Tisztelt Doktornő!

    Az itthoni vérnyomásmérések alkalmával rendszeresen számottevő eltérést tapasztalok a jobb, illetve a bal karon mért vérnyomás között. Ezen felül magasnak találom a 2. értéket. A mai napon pl. 12ó40-től 2x megmértem jobb és bal karomon, az értékek a következők voltak:Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A magas diasztolés vérnyomásérték mindenképpen kóros, érdemes lenne kivizsgáltatni a vérnyomását, szükség szerint kezelés is indokolt.

    Üdvözlettel
    dr…

  • Tisztelt Doktornő! Egyetemista,húszonéves lány vagyok és sosem voltam az a nyugodt típus,hajlamos vagyok…

    Tisztelt Doktornő!
    Egyetemista,húszonéves lány vagyok és sosem voltam az a nyugodt típus,hajlamos vagyok mindenen szorongani,gyakran rágom a bőrt az ujjaimon,kaparom el a sebeimet és ezeket még élvezem is.

    161 cm és 43 kg vagyok és régóta mondják nekem mások,hogy (csaknem)csontsovány vagyok.
    Én nem látom magam kövérnek,de alapvetően a hozzám hasonló alkatúakat látom szépnek.Magamat pedig szeretem külsőre,hízni nem tudom,hogy szeretnék e igazán.Én nem látom magamat annyira vékonynak,habár mióta mások mondták,kezdtem kicsit megnézni,igazuk lehet e.A felkarom és az alkarom majdnem egyforma vékony,a vállaim,lapockám,bordák ,medencecsontom nagyon kiáll,mások szerint az arcom is csupa csont..Én nem látom ennyire tragikusnak a helyzetet,ha akarnék hízni,akkor is max.pár kilót,mert szeretem az alakomat,szerintem így is nőies,szép alkatom van..Mégis mindenki mondja,hogy túl vékony vagyok.Sokat szédülök is és gyenge vagyok,az állóképességem problémás..
    Tudom,mondják,hogy keveset eszek.Egyetem mellett előfordul,hogy szinte semmit nem eszek egész nap,de van,hogy már nem is vagyok éhes és nincs kedvem enni,továbbá válogatósnak mondanak.Tény,hogy sokmindent nem szeretek megenni és egy fél tányér leves vagy egyéb is teltségérzetet kelt,így nem akarok többet enni.Sokszor inkább kávézok.Hiába eszek bármit,nem hízok semmit.
    Mindez mennyire lehet gond? Normális kategória,vagy tényleg nem normális?
    Köszönöm válaszát előre is!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Miután semmi konkrét számadatot nem ír, érdemben nem tudok hozzászólni, de lehet, hogy komoly evészavarai, netán anorexiája van. Javasolom, forduljon szakemberhez, személyes vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Párom 2007-ben műszivbillentyűt kapott. Nyáron szeretném őt meglepni egy kirándulással.Kérdésem:…

    Tisztelt Doktornő!
    Párom 2007-ben műszivbillentyűt kapott. Nyáron szeretném őt meglepni egy kirándulással.Kérdésem: utazhat repülőgéppel?
    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Elvileg igen, de ezt inkább férje kardiológus kezelőorvosától kellene megkérdeznie.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Dr.no! Par hete voltam magan rendelesen kardiologian.Panaszaim magas pulzus, ritmus zavarok:…

    Kedves Dr.no!
    Par hete voltam magan rendelesen kardiologian.Panaszaim magas pulzus, ritmus zavarok: mintha meg akadna a szivveresem, maskor nagyobbatt dobban, valamint mellkhasi fajdalmak, szegycsontnal, sziv kornyeken, nem mindig ugyan ott jelentkezik. Ekg es ultrahang keszult, semmi korosat nem allapitootak meg, azt mondtak idegi alapon van, egilok szedeset javasoltak.Kerdeztem, hogy nem kell e terheleses ekg vagy holter, mert a vizsgalatkor pont nem volt semmi tunetem, azt mondtak szuksegtelen.A gyogyszer hasznal a pulzusra, soha nem volt ilyen nyugodt a pulzusom, az extraszisztolekat sem erzem annyira kellemetlenul. A fajdalmak most is jelen vannak, nem ugyan abban a pontban erzem oket, de van egy nagyon zavaro tunetem: olyasmit erzek mintha a nyakam also reszen elszorulna a torkom egy pillanatra, nagyon meg tudok remulni, van hogy ugy erzem meg is szedulok egy pillanatra, bar ez az ijedtsegtol van szerintem, olzyan mintha a szivemtol jonne.Mi lehte ez? Esetleg a gyogyszer hatasara az extraim mas formaban bosszantanak?Par eve kezeltek panik betegseggel s a haziorvosom mindent erre fog.Ha ezek a torokszorito erzesek, feleveresek szivtol lennenek, a szivultrahang kimutatott volna valamit? Rettegfek nehogy valami tortenjen.Kerem segitsen megerteni mi zajlik ilyenkor.
    Koszonettel, egy 30 eves csalados aggodo anyuka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A terheléstől függetlenül fellépő, terheléskor nem jelentkező mellkasi fájdalom szervi szíveredet ellen szól. Lehet idegi vagy esetleg mozgásszervi eredetű, ilyen irányban érdemes tovább vizsgálni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • A gyógyszerek mellékhatásaitól megszünt a libidója, mit tegyen?

    Tisztelt Doktornő!

    Párom évek óta szed vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, mert nagyon magas a vérnyomás (150-160 körüli). Már egy ideje sikerült neki beállítani. A problémánk az, hogy mióta szedi a vérnyomáscsökkentőket szinte a 0-val egyenlő a libidója. Elmondása szerint nem kívánja a szexet.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ezeknél a gyógyszereknél ez nem jellemző mellékhatás, de egyéni eltérések lehetnek. Konzultáljanak férje kezelőorvosával vagy andrológussal.

    Üdvözlettel

  • Tisztelt Doktornő Vacsorakor odaégett az olaj a gáztűzhelyen a földszinten és elég nagy füstöt(fehér)…

    Tisztelt Doktornő

    Vacsorakor odaégett az olaj a gáztűzhelyen a földszinten és elég nagy füstöt(fehér) csinált a lakásban mire észrevettük, az emeletre jött már fel a füst (tűz nem volt) látni még azért lehetett benne. Kb 2 perc alatt kivittünk az edényt és átszellőztettük a lakást

    Most melegem van és álmosnak érzem magam,kezdődő tompa fejfájást is érzek. Ez lehet a füstmérgezés vagy csak ijedtség?

    Mire kell figyelni?

    Köszönettel
    Ferenc

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem hiszem, hogy bármi komolyabb gond adódna ebből, inkább csak az ijedtség okozhatja, szellőztetni esetleg még érdemes, hogy a füst maradéka is eltávozzon.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Munkaalkalmassági vizsgálat miatt voltam ma tüdőszűrésen. Már tavaly is végignézték…

    Kedves Doktornő!
    Munkaalkalmassági vizsgálat miatt voltam ma tüdőszűrésen. Már tavaly is végignézték évekre visszamenőleg a leleteimet, de megnyugtattak, hogy nincs semmi baj, ezért nem lepett meg, hogy a vizsgálat után behívtak a rendelőbe. Azt mondták, hogy a tüdőm szerencsére teljesen rendben van, viszont tudok-e róla, hogy a szívem kissé nagyobb a kelleténél, és nem ártana kivizsgáltatnom. 33 éves kétgyerekes nő vagyok, dohányzom, és sajnos túlsúlyos is vagyok. Mindezt azért fűztem hozzá, mert érdekelne, hogy esetleg okozhatja-e ez a szívnagyobbodást? Tüneteim egyébként nincsenek, néha érzek egy-egy erősebb dobbanást, mintha a szívem a torkomban lenne, és nagyon ritkán mellkasi enyhe szorító fájdalmat érzek, ilyenkor a lélegzetvétel is fájni szokott egy kicsit, de eddig átsiklottam mindezek felett.... lehet, hogy nem kéne????
    Válaszát előre is köszönöm!
    B. F.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A röntgenen látható szívméret néha nagyobbnak látszik akkor is, ha egyébként normális, például, ha túlsúly esetén magasabb a rekeszizom állása. Kétség esetén szív ultrahang tisztázhatja a kérdést.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! A következő problémával fordulok Önhöz. 22 éves lány vagyok, rendszeresen sportolok…

    Tisztelt Doktornő!

    A következő problémával fordulok Önhöz. 22 éves lány vagyok, rendszeresen sportolok (konditerem, futás). Néha extra szívütéseket érzek nyugalmi állapotban és ritkán sportolás közben is. Amennyire utánaolvastam a dolognak, ez nagy eséllyel ártalmatlan jelenség. Az utóbbi pár hónapban sajnos volt egy pánikos, szorongós időszakom, de úgy érzem, hogy ebből nagyjából kilábaltam. Voltam EKG-n és laborvizsgálaton is, de nem mutatott semmi problémát, csak egy nagyon enyhe pajzsmirigy alulműködést, az orvosom azt mondta, hogy ne stresszeljek, nincsen semmi baja a szívemnek. Viszont néha késő esti órákban rám tör egy furcsa szívtájéki érzés. Nem fáj, nem szorít, csak olyan furcsa, kellemetlen érzés. Mióta kevesebbet szorongok nem volt ilyen problémám, de tegnap este ismét előjött. Ahogy kitapintottam a pulzusomat, arra lettem figyelmes, hogy furcsán ver, néhányat normálisan, majd egy kis szünet és egy nagyobb dobbanás, majd ez többször megismétlődött. A pulzusom nem volt szaporább az átlagosnál, csak a szabálytalanság volt nyugtalanító. Ez a jelenség együtt járt a mellkasi fura érzéssel. Ez nyugalmi állapotban, fekve jelentkezett. Néha elmúlt, néha visszajött az érzés, reggelre pedig elmúlt teljesen. Régebben főleg futás után esti órákban tapasztaltam ezt, de tegnap nem futottam. Érdemes emiatt aggódnom vagy lehetséges, hogy csak a stressz okoz ilyen tüneteket?

    Előre is köszönöm szépen a válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez a fajta ritmuszavar (extrasystolia) igen gyakori jelenség, lehet meglehetősen kellemetlen, de szervi szívbetegség nélkül nincs kóros jelentősége. Lényege, hogy a normálisnál hamarabb jelentkezik egy szívdobbanás, majd viszonylag hosszabb szünet után jön a következő normális ütés. Tünetileg Magnézium pezsgőtabletta vagy Panangin szedése enyhíti a panaszokat.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr.Nő! Terheléses ekg eredmény 150W 187 pulzus,130⁄70 vérnyomás eredmény jó e? Kifáradás…

    Tisztelt Dr.Nő!

    Terheléses ekg eredmény 150W 187 pulzus,130⁄70 vérnyomás eredmény jó e?
    Kifáradás miatt hagytam abba.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ha közben sem panasza nem volt, sem EKG-eltérés nem jelentkezett, akkor jónak mondható, bár a terhelés csúcsán ez a vérnyomásérték nem tűnik reálisnak.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktorno! Edesanyammal kapcsolatban szeretnek erdeklodni. 67 eves es 2011-ben koronaria sztentet…

    Tisztelt Doktorno!

    Edesanyammal kapcsolatban szeretnek erdeklodni. 67 eves es 2011-ben koronaria sztentet ultettek be neki, de mar hozzavetoleg 25 eve kardiologiai kezeles alatt all. Jelenleg az arcan egy ismeretlen eredetu bordaganat jott, amit el kell tavolitani. A mutetnel elektrokautert is hasznalnak. Nem okozhat ez problemat a fem sztent miatt, ami be van ultetve neki?

    Koszonom. Udvzolzettel:
    Tamas

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Azt hiszem nem okoz gondot, de meg kellene kérdezni a kardiológus kezelőorvostól.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Szapora szívverés, vérnyomás, pulzus eltérés mellett munka?

    Tisztelt Doktornő 19 éves vagyok 1 éve nagyon stresszelek folyton piszkáltak az iskolába nemtudom magam túltenni a történteken szoktam mérni a vérnyomásomat illetve a pulzusomat 1 hete 111⁄62⁄107 volt ma lemértem újra
    118⁄78 volt a vérnyomásom a pulzusom meg 117 nem vagyok rosszúl hogy ezek jelenteneke… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A vérnyomása rendben van, a szívverése szapora, de nem hiszem, hogy ez gondot jelentene.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Milyen betegségekre utalhat a húg állandó gyengesége?

    Tisztelt Doktornő!

    A húgomnak szeretnék segíteni válaszával (ő 42 éves). Elmondása szerint egész nap fejmozdításra szédül és hányingere lesz, illetve az ágyban fekve is ugyanez történik. Ezen kívül egész nap nagyon gyenge, fáradt. Este rosszabb a helyzet, mert időközönként erősen izzad… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A fejforgatásra jelentkező illetve fokozódó szédülés a nyaki gerinc problémájával lehet kapcsolatos (ún. vertebrobasilaris keringési zavar), ezzel reumatológushoz illetve… Még több

  • Tisztelt dr. Tarján Zsuzsa! 31 éves férfi vagyok. Hosszú évekbe telt amíg nagyjából sikerült elfogadnom,…

    Tisztelt dr. Tarján Zsuzsa!

    31 éves férfi vagyok. Hosszú évekbe telt amíg nagyjából sikerült elfogadnom, hogy a néha (napi 1-2) jelentkező extráim nem szívbetegségből adódnak, hanem pszichoszomatikus eredetűek. Ebben csak részben segítettek a negativ leletek (ultrahang, ekg, holter stb.), sokkal inkább magammal kellett⁄kell megküzdeni az évek folyamán. Rendszeresen sportolok, terhelésre csak nagyon ritkán tapasztalok extrákat, és már nem is foglalkozom velük.

    Egy olyan helyzet adódik rendszeresen még a mindennapokban ami kifejezetten zavar, és jelenleg (még) nem tudom kezelni. Fokozott izgalom hatására (nyilvános beszéd, fontosabb tárgyalás, v. pl. idegen nyelven való kommunikáció) gyakran percekig tartó sorozatos extrákat veszek észre, amelyek rendszerint 5-15 perc elteltével megszűnnek. A pulzusom ezen esetekben sem magas. Fontos, hogy sorozatos extrák csak és kizárólag ilyen helyzetekben, izgalom hatására jelentkeznek. Vélhetően maguk a fenti élethelyzetek okozzák a tüneteket, amit szintén el tudok fogadni, viszont szeretném megkérdezni, hogy a sorozatban, percekig jelentkező extrák igényelnek-e teendőt, vezethetnek-e a későbbiekben - akár szervi - problémához, vagy ezekkel is együtt kell élnem, amíg nem találok egy jó relaxációs gyakorlatot:)?

    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ha a sorozatos extrákat úgy érti, hogy egy vagy két normális ütés után jelentkezik egy extra ütés, akkor ez nem kóros, az idegességgel magyarázható. Az ilyen jelenség mellett szól, hogy a pulzusa normális (az extrák nem érzéklehetők a pulzuson). Más a helyzet, ha a sorozat abból áll, hogy egymás után csak extrák jelentkeznek sorozatban (ekkor a pulzuson hosszabb kihagyás tapasztalható), akkor azt részletesebben kellene kivizsgálni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Kb. 1 hete vérvétel után csúnyán belilult a karom. A foltok már kezdenek sárgulni…

    Tisztelt Doktornő!
    Kb. 1 hete vérvétel után csúnyán belilult a karom. A foltok már kezdenek sárgulni és elmúlni, de elkezdett fájni a karom. Ön szerint ez normális? Köszönöm a válaszát! Hajni

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez még belefér a vérömleny felszívódásába.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Stressz okozhatja a szív problémákat a nőnél?

    Tisztelt Doktornő !
    Kérném megnyugtato válaszát az alábbiak miatt;
    35 éves nő vagyok, rendszeresen (heti 3 alkalommal ) aerobikozom. Az esti órákat problémamentesen végigtornázom, viszont utána 1-2 órával, pihenve, aludni készülve elkezd össze - vissza verni a szívem. Magne B6ot szoktam… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ezt sajnos személyes vizsgálat nélkül nem lehet megítélni, látni kellene, hogy milyen az EKG-ja ilyen rosszullét alatt.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Szívfrekvencia: TotalBeats: 111781 Min HR (⁄min) 12 Idő:16.50:15 Average HR (⁄min)…

    Tisztelt Doktornő!
    Szívfrekvencia:
    TotalBeats: 111781
    Min HR (⁄min) 12 Idő:16.50:15
    Average HR (⁄min) 77
    Max Hr :(⁄min) 468 Idő:11:53:18
    Bradycardia (<40⁄min) 2
    Longest Idő:21:25:05 Duration(h):00:00:27
    Tachycardia (>120⁄min) 22
    Longest idő 18:34:21 Duration(h) 00:05:36
    Pause (>1.5s) 305
    Min RR (ms) 112 idő 4:04:31
    Max RR (ms) 1989 Idő 20:40:06


    Sinus Rhythm
    Min HR (⁄min) 36 Idő 1:25:24
    Max HR (⁄min) 170 Idő 16:15:05




    VES
    Ves Total-time:2965 Max⁄h 363
    Couplet Total-time 0
    Triplet total⁄time 0
    VTachycardia Total⁄time0
    Trigeminy Total⁄Time 6 max⁄h 2
    Longest Total⁄Time 2:55:59 Duration (h) 00:00:08 HR(⁄min) 58
    Highest Rate Totaltime 23:33:00 Duration (h) 00:00:08 Hr (⁄min)62




    Sves
    Sves (>20%) Total⁄Time 187 max⁄h 19
    SVTachycardia Tozal⁄Time 1 max⁄h 1
    Longest Total⁄Time 11:39:23 Duration (h) 00:00:01 HR (⁄min) 118
    Highest Rate Total⁄Time 11:369:23Duration (h) 00:00:08 HR (⁄min)118






    Abs.arrythmia
    Total 0

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ha jól látom, ez a Holter felvétel nyers, számítógépes szoftver által történt értékelése, benne az összes, gép által pontosan nem elemzett hibájával együtt. Ezzel nem érdemes törődni. Az előző levelében az orvos értékelte a valós helyzetet, azt tekintse mérvadónak.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Mi okozhatja a has puffadását, a görcsöket és a fájdalmat?

    Tisztelt Dr Nő!

    34 éves anyuka vagyok.

    A problémám a nyáron kezdődött, de mostanra vált olyan elviselhetetlenné és kellemetlenné, hogy orvoshoz fordulnék.

    A hasammal volna problémám.

    Nyár óta -minden életvitel váltás nélkül- kb 15 kg-ot híztam.Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor nő! En egy 17 eves fiu vagyok asztmas es alergias beteg. Pár honapja el kezdett…

    Tisztelt Doktor nő!
    En egy 17 eves fiu vagyok asztmas es alergias beteg.
    Pár honapja el kezdett nagyon fajni a fejem, azt gondoltam hogy csak sima fejfajas mint mindig de nem. A fajdalom csilapito gyogyszerek nem segitettek. Egyik nap meg merte edesapam a vbernyomasomat es 152 volt. es a vernyomas meron a sziv veres szabalytalan.es most mar melkasi szuro fajast is ereztem. A kerdesem lenne hogy mi okozza ezeket a tuneteket es hogy ezek a tunetek ossze hozhatok e az asztmamal ? valaszat elore is koszonom.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni. Javasolom, forduljon kezelőorvosához, aki az ön adatainak ismeretében és személyes vizsgálat alapján meg tudja határozni a további elvégzendő vizsgálatokat és ezek eredménye alapján szükség szerint a kezelést.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Sinusokban folyadék a tüdőrák jele lehet

    Tisztelt doktornő,azt szeretném megkérdezni,hogy mivel elhúzódó megfázásom volt,ami száraz köhögéssel társult,meg állandó hasfájással,voltam belgyógyászati ultrahangon,ami végül is negatív volt,viszont van itt egy olyan,hogy a sínusokban folyadék echo,pleura megvastagodás nem látható.Mit jelent ez a… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Az én értelmezésem szerint ez a lelet azt jelenti, hogy sem folyadék echo, sem pleura megvastagodás nem látható, de ha kétségei vannak, kérdezze meg kezelőorvosától. Nőknél… Még több

  • Tisztelt doktor no!32 eves no vagyok.vasarnap lovagoltam életembe először.nem tudom köze van e hozza…

    Tisztelt doktor no!32 eves no vagyok.vasarnap lovagoltam életembe először.nem tudom köze van e hozza de hétfő reggel ot gorcsolok az alhasam:( nospat szedtem 3 szor de nem nagyon múlt el..itomlazam van a 2belso com bomba meg bal oldali derekamba,de a hasgorcs ot nem tudom hova tenni:(( kutyorog is kicsit.kislanyom most volt beteg vírus es neki is a hasa fajt 2 napig ..ön szerint mi lehet a bajom?koszonon

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa