A betegek kérdései (18038)

  • Kedves Doktornő! Tegnap óta alkalmanként szúró fájdalmat érzek a bal bordaívem alatt közvetlenül.…

    Kedves Doktornő!

    Tegnap óta alkalmanként szúró fájdalmat érzek a bal bordaívem alatt közvetlenül. A fájdalom nem folyamatos - időközönként egy szúrást érzek és ennyi - és nem is nagyon vészes, de azért érezhető.
    A kérdésem az lenne, hogy mozgásszervi vagy inkább valami más problémára kellene gondolnom? Sajnos mostanában rettentő egészségtelenül táplálkozom és mozgásszegény életmódot is folytatok, lehet ez emiatt?
    Mennyi idő után érdemes felkeresni az orvost?

    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, a tünetek egyik felvetett okra sem jellegzetesek. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő! Tegnap elött megoperáltak (LC) epekőre,tegnap hazaengedtek.Megkaptam minden tájékoztatást…

    Tisztelt Doktor Nő!
    Tegnap elött megoperáltak (LC) epekőre,tegnap hazaengedtek.Megkaptam minden tájékoztatást az operáló orvostol, de egy dolgot elfelejtettem megkérdezni, ezért szeretném ha segítene,Controloc 40mg-ost szedek GERD miatt.A mütét napján és tegnap nem vettem be.Azt szeretném kérdezni, hogy bevehetem ma már ezt a gyógyszert mert érzem, hogy a torkomnál a sav.Köszönöm válaszát.Tisztelettel:Gabriella

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Erről inkább gasztroenterológust kellene kérdeznie.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr Nő! Megpróbálom röviden leírni a problémámat. Kb. 1 hónap múlva ablásiós műtétet fognak…

    Tisztelt Dr Nő!
    Megpróbálom röviden leírni a problémámat. Kb. 1 hónap múlva ablásiós műtétet fognak végezni. Jelenleg Syncumárt szedek (a műtét miatt), 1-2-1-2..., INR eredmény: 1,44. Emelni akarják az adagot, amitől nagyon félek. Magától a beavatkozástól is NAGYON FÉLEK!
    Amennyiben van rá mód, nagyon kérem, szíveskedjen leírni nekem, hogyan zajlik maga a műtét, illetve az esetleges komplikációkat. Jobb, ha tudom, mire számíthatok!!!
    Köszönöm szépen.
    Üdvözlettel: Pados Attiláné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ami a Syncumar adagjának emelését illeti, annak az a célja, hogy hatékony védelmet biztosítson vérrögképződés ellen. Ettől igazán nem kell félnie. Ami a beavatkozást illeti, annak leírása kissé bonyodalmas lenne, de el kell hinnie, hogy rutin beavatkozás, célja, hogy az arrhythmiát generáló góc működését blokkolják, ettől sem kell tartania. Az eljárásról az azt végző orvos adhat bővebb felvilágosítást.


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő ! Cardiológiai vizsgálaton a következő értékek születtek. Mitralis billentyű: mellső…

    Tisztelt Doktornő !

    Cardiológiai vizsgálaton a következő értékek születtek.
    Mitralis billentyű: mellső vékony , középső vékony
    aorta billentyű normális
    tricuspidalis billentyű vékony
    bal kamra végdyast. átmérő : 41mm Jobb kamra : 26mm
    bal kamra végsystolés átmérő :26 mm jobb pitvar :40*40mm
    bal pitvar:42*43mm
    septum végdyast.vastagsága:10mm
    hátsófal végdyast.vastagsága:8mm
    septum mozgás :normális
    hátsófal mozgás : normális
    szegmentális falmozgászavar nincs.
    TAPSE:34mm VCI:9⁄5mm
    Doppler: E⁄A:122⁄75 cm⁄s=1.6 DT:190ms
    TI: I. APsyst.nyom.40+5 hgmm AO Vmax:1.9 m⁄s
    Vélemény : Norm. tág üregek,bal kamra hepertrophya nincsen.Hyperdynam keringés ,jó bal kamra systolés és dyastolés functio,
    regionális felmozgászavar nincsen. Jó jobb kamra functio.Vitiium nincs.
    Enyhe fokú functionális tricuspidalis regurgitatio, a számítot kisvérköri nyomás emelkedett.A pericardium eltérés nélkül. és készült Ékg vizsgálat is annak eredménye a következő : normál sinus ütem,fr.70⁄min, kp.tengelyállás,PQ:0.12 sec. QRS : 0.08 sec.mellkasi átmenet a V3-ban II,III.AVf-ben enyhén descendáló STD negatívT,V4-6 ban :min.descendaló STD,neg-poz. T.


    ezek az eredmények birtokában kérdezném ,hogy mi az eredmény.

    Előre is köszönöm válaszát : Móni I.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Megnyugtathatom, hogy semmi drámai eltérés nincs ezekben a leletekben, a többit kezelőorvosa, aki a vizsgálatokat végezte, nyilván el fogja önnek magyarázni, ha eddig nem tette volna meg a vizsgálatok végzése során.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő ! Kérem, adjon tanácsot, mert nagyon rosszul érzem magam. Már 2 hete enyhe megfázás-szerű…

    Kedves Doktornő !

    Kérem, adjon tanácsot, mert nagyon rosszul érzem magam.

    Már 2 hete enyhe megfázás-szerű tüneteim voltak, de nem a szokványos - három napig nagyon náthás, majd egyre jobban van - tipikus esete mint eddig mindig, hanem 1,5 hétig ugyanazon az enyhe szinten "mozgott" a dolog.

    Most 2 napja nagyon bedurvult, erős orrfolyással, de valahogy nem a megszokott módon.
    Tegnap délután elmentem az orr-fül gégészetre, ahol megállapították, hogy nagyon csúnyán lobbos a torkom, kaptam is Aktil duót. Amit tegnap este be is vettem, probiotikummal együtt. Reggel a második szemet.
    Ma déltől nagyon erős hasmenésem lett. Az orr fül gégsz Klacidot írt fel helyette, amit most este 18.00 körül be is vettem.
    Azóta viszon nagyon rosszul érzem magam, a hasmenés továbbra is fennáll, de már a gyomrom is fáj, ugrál, émelyeg. A közérzetem se a megszokott "náthás, nyűgös" hanem nagyon rosszul érzem magam.
    Lehet, hogy a két antibiotikum "összeveszett" ? Most melyiket szedjem? A Klacidnak lehet ilyen gyomorforgós-gyengeségérzetes szédülős mellékhatása?
    Lázam nem volt eddig.

    Ne gondolja, hogy hipohonder vagyok, két kisgyerek mellett sosem voltam beteg, minden betegséget lábon hordtam ki, de most nagyjából négykézláb közlekedem, ellátni is allig tudom Őket, olyan rosszul vagyok.

    Várom válaszát, főként, hogy most melyik antibiotikumot szedjem, mert az Aktiltól "csak" a hasam ment..

    Köszönöm: Kata

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Látatlanban lehetetlen jó választ adni, egy információval szolgálhatok: Aktil és Klacid nélkül is rengeteg hasmenéssel és általános rossz közérzettel járó megbetegedés van mostanában, többnyire vírus eredettel. Szerintem nem érdemes antibiotikumot szednie, próbáljon pihenni, diétázni. Jobbulást kívánok!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Milyen emelkedett laborértékű rossz koleszterin szintre ajánl tablettát szedni? Az…

    Tisztelt Doktornő!

    Milyen emelkedett laborértékű rossz koleszterin szintre ajánl tablettát szedni?
    Az enyém 3,67.

    Köszönettel: Zsuzsanna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez a többi kockázati tényező szintjétől is függ, bővebbet olvashat az alábbi linken: http:⁄⁄szeretemazeletem.hu⁄cikkek⁄hol-a-hatar

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktor Nő Köszönöm a válaszát. Mit jelent pontosan az a gyors szívveréses roham? Okozhat komoly…

    Kedves Doktor Nő

    Köszönöm a válaszát. Mit jelent pontosan az a gyors szívveréses roham? Okozhat komoly gondot?
    Köszönettel
    Edit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez gyűjtőfogalom, többféle, nem a szokott ingerképzési helyről induló gyors szívverés rohamszerű jelentkezését értik alatta (paroxysmusos tachykardia). Feltehetően volt már hasonló rohama, ha tudja, hogy szerencsés esetben köhögésre szűnik.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő 33 éves nő vagyok, MPS diagnosztizalva legalabb 12 éve...Évenként járok ultrahangra,…

    Tisztelt Doktor Nő


    33 éves nő vagyok, MPS diagnosztizalva legalabb 12 éve...Évenként járok ultrahangra, II. stádiumban vagyok. Tartaléknak van felírva Betalocom, de mivel elvoltam nélküle is, nem szedtem. A pulzusom általában normális, nem tachycard. Az elmúlt egy hétben azonban, rengeteg extrasystolém van, ez alatt azt értem, hogy legalább percenként. Ez még nem is zavarna annyira, de bármilyne kis terhelásre felugrik a pulzusom, 3 lépcső, és szalad....Illetve t9bbsz9r előfordul, hogy hirtelen moydulatra, elkezd nagyon gyorsan verni, és összevissza. Tudom, hogy köhögni kell ilyenkor, d emostanéban az sem segít, és nagyon nehezen áll csak vissza, akér 5 percig is eltart ez az állapot. Ilyenkor a nyakamnál érzek egy fojtogató érzést is.
    Nem mondhatném, hogy nem vagyok edzett, napont legalabb 3 orat biciglizek, kis úszás, kis aerobik. Az elmőlt héten persze semmit nem tudok.... Kölföldön avgyok, sajnos nem sok bizodalmam az itteni ellátásban. Kérdésem az lenne, mivel javíthatnék az állapotomon? Magnéziumot nem tudom szedni...
    Válaszát köszönöm
    Edit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez lehet gyors szívveréses roham, ha a köhögés nem segít, próbálja a hasprést vagy a nyakán az ér (egyik oldali!!!) megnyomását. Ha nem szűnik, forduljon orvoshoz!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • A szapora szívverés, ájulás érzése, nehézlégzés, magas pulzus ellen mit tegyen?

    Tisztelem,

    köszönöm az eddigi segítségét doktornő. 29 éves vékony testalkatú férfi vagyok, az utóbbi pár évben az ülő munka miatt keveset mozogtam, szinte semmit.

    A problémám, mint ahogy már írtam, sinus tachycardia nyugalmi állapotban (főleg reggel és evések után), 80-95.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Legújabb levelében nem találtam olyan információt, ami a korábbiakhoz képest új lenne, tehát személyes vizsgálat nélkül továbbra sem tudok önnek érdemi választ adni.Még több

  • A Betaloc, Coverex, Normodipine okozza az alacsony pulzust?

    Tisztelt Doktornő,

    32 éves férfi vagyok. Enyhe magas vérnyomás miatt 2x1 Betaloc Zok 25mg-ot, 2x fél Coverex As 5mg-ot, és 2xfél normodipine 5mg-ot írtak fel.
    Ez mellé javasoltak 3x1 Medazepam 10 mg-ot.

    Rendszeresen mérem a vényomásom, és van amikor a pulzusom csak… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A Betaloc ZOK nem csak a vérnyomását, a pulzust is csökkenti, de ilyen értékek mellett nincs oka aggodalomra.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 19 éves vagyok, érdeklődni szeretnék hogy általános fizikális vizsgálattal ki lehet…

    Tisztelt Doktornő! 19 éves vagyok, érdeklődni szeretnék hogy általános fizikális vizsgálattal ki lehet e szűrni szívbetegséget? Azért kérdem mert volt ma bent az iskolaorvos vizsgálatot tartani, és azt mondta valószínű hogy szívbeteg vagyok, sürgősen el kéne mennem kardiológushoz, és nem a betegség ténye, hanem a foka a kérdés. A doktornő adott egy beutalót meg egy papírt amit mondta hogy mutassak meg a kardiológián, ez volt ráírva:
    Fizikális status: telt nyaki vénák, Tahycard, 4-5⁄6 holosyst. zörej belégzésre hangosodik, harmadik hang a szívcsúcson, lép tapintható, jobb bordaív alatt nyomásérzékeny
    Ami azt illeti örülök, hogy nem beszélt mellé az orvos, de azért kételkedek abban hogy egy ilyen vizsgálattal ezt meg lehet állapítani

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Szűrni természetesen lehet, de a pontos diagnózishoz részletesebb kardiológiai kivizsgálás szükséges. Mindenesetre nem szabad elmulasztani a kivizsgálást, mert ebben a korban nagy a valószínűsége, hogy veleszületett szívhibáról lehet szó, és annak korrekciója nem várhat akármeddig.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Mellkas ct-m volt ma. A leleten a következők állnak: Coronaria angiopraphia lelete:…

    Kedves Doktornő!

    Mellkas ct-m volt ma.
    A leleten a következők állnak:

    Coronaria angiopraphia lelete: jobb domináns koszorúér-keringés. A coronariak kissé kanyargósak. A bal főtörzs, az RDA és a circumflex-ág ép, a jobb coronaria szintén ép.
    Mellkasi CT vizsgálat lelete: a jobb csúcsban azygos lebeny látható. A tüdőparenchymában kóros elváltozás nem figyelhető meg. Pleuralis folyadék nem különíthető el. A pajzsmirigy mindkét lebenye normális nagyságú, kontrasztanyag halmozása homogén.
    A hilusokban és a mediastinumban megnagyobodott lymhoglandula nem különíthető el. A felhas vizsgált metszeteiben körülírt kóros eltérés nem azonosítható.

    Vélemény: lobus venae azygos.

    Fenti leírást miképpen értelmezhetem? Jó vagy rossz?

    Válaszát köszönöm,

    Csilla

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Semmi rossz nincs a leletén. Bővebbet egy idézetben olvashat dr Laki András válaszából "fejlődési variáció: előfordul, hogy a mellkasban mélyen futó egyik véna (ez a vena azygos) mentén vékony mellhártya sövény fejlődik ki, és ez járulékos tüdőlebenyhez hasonló képet ad; a lebeny latin neve a lobus. Vagyis: a vena azygoshoz tartozó lebeny. Mivel a röntgen- és CT felvételeken jellegzetes képet ad, meg szokták említeni. Nincsen semmi jelentősége".

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • A nő süllyedés, limfocita, koleszterin MPV, vizelet eredménye mit mutat?

    Tisztelt dr nő.A leletem értékelésében szeretném a segítségét kérni.Ami aggaszt a süllyedés eddig 11-13 körül volt .Évente szokott laborvizsgálatom lenni.Kérem írja le a véleményét.34 éves hölgy vagyok.

    Vörösvérsejt süllyedés 19 mm⁄h 0 - 25
    GOT 16 U⁄L 0 - 37
    GPT 8 U⁄L 0 -… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Laborleletek magyarázatára javasolom, hogy a www.hazipatika.com⁄laboreredmenyek oldalt keresse fel.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 7 hetes kismama vagyok. A napokba tapasztaltam magamin, hogy rengeteget járok pisilni…

    Tisztelt Doktornő!
    7 hetes kismama vagyok. A napokba tapasztaltam magamin, hogy rengeteget járok pisilni és sok vizet iszom. Ezt egy kék napig a terhesség első tüneteinek tudtam be. De két napig folyamatosan mértem a vércukromat, étkezések után 1,5órával is. Első nap:
    Éhomri: 6,9mmol⁄l
    Reggeli előtt: 7,2. ( 1kávé 2 cukorral)
    Reggeli után 1,5 h múlva: 4.8mmol⁄l
    Ebéd előtt 3,9mmol⁄l
    Ebéd után 1,5h múlva: 6,2 mmol⁄l
    Vacsora előtt; 4.5mmol⁄l
    Vacsora után: 5.0mmol⁄l

    Második nap (tegnap)
    Éhomri: 4,6 mmol⁄l
    Reggeli elòtt: 4,3 mmol⁄l
    Reggeli után 1,5h múlva: 4,8 mmol⁄l
    Ebèd előtt: 4,7mmol⁄l
    Ebéd után 1,5h múlva: 6,4mmol⁄l
    Vacsora előtt: 4,3mmol⁄l
    Vacsora után 1,5 h múlva: 4.6mmol⁄l

    Az lenne a kérdésem hogy egyik nap normális az éhomri értékem a másik nap már megemelkedett! Ezzel van további teendő? Mivel terhességem elején járok még később bajom lehet ebből nekem vagy a babának? Ezt a megemelkedett értéket a terhesség hozza ki és szülés után normalizálódik? Régebben nem voltak problémáim a cukorral, rendszeresen ellenőrzöm!
    Tisztelettel:7hetes kismama

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ennyi adatból nem lehet véleményt alkotni, kétség esetén forduljon kezelőorvosához, a laborban történjen vércukorterhelés és HbA1c vizsgálat, vizeletvizsgálat is.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő ! Mellkas röntgenen aortagomb kissé meszes diagnózist állapitottak meg,néha kicsit…

    Tisztelt Doktornő !

    Mellkas röntgenen aortagomb kissé meszes diagnózist állapitottak meg,néha kicsit gyengének érzem a bal karom, szükség van-e valamilyen további vizsgálatra. (gyermekkorban szivizomgyulladással 3 hónapig kórházban kezeltek).


    Köszönettel:
    Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ha egyéb panasza nincs, akkor ezek miatt az eltérések miatt nem szükséges.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő! 22 éves lány vagyok. Ket es fel honapja kezdtem el deciora fogamzasgatlot szedni.…

    Tisztelt Doktor Nő!

    22 éves lány vagyok. Ket es fel honapja kezdtem el deciora fogamzasgatlot szedni.
    Azota vannak székleturitesi problemaim. Nehezen megyek wcre szinte alig sikerul valami es az is kemeny szaraz bogyo szeru. Rengeteg uoldseget eszek rostnan gazdag eteleket.
    Ma nehezen sikerult székelnem de nyálkás vér volt a vegbelemben. Valamint a wc papiron is. Friss ver volt es nem a szeklet volt veres.
    Mi ennek a jele?

    Varom valaszat!
    Koszonettel: Fruzsina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez helyi jellegű, remélhetőleg felszínes nyálkahártya sérülésre utal, amit a kemény széklet okozhatott. A már megváltoztatott étrend mellett próbáljon több folyadékot fogyasztani, egyen aszalt szilvát, ha nem segít, próbáljanak más gyógyszerre áttérni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr nő Azt szeretném kérdezni hogy mitralis proleosusom van folyamatosan érzem a tüneteket a…

    Tisztelt Dr nő
    Azt szeretném kérdezni hogy mitralis proleosusom van folyamatosan érzem a tüneteket a vérnyomàsom magàban alavsony voszont az uj béta blokkolo Nebilint kaptam napi1x de azt olvasom rolla hogy vérnyomas csökkentő. Nem viheti le nagyon a vérnyomásomat ez s gyogyszer? Eddig a bezaloc és concortot szedtem ez most uj@
    Vàlaszàt köszönöm előre is!
    Tisutelettel
    pazonyi Kata

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem tudom, milyen tüneteket észlel folyamatosan, mindenesetre a Nebilet semmivel sem viszi le jobban a vérnyomását, mint a Betaloc vagy a Concor.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Álmatlanságot okozó visszatérő pánikrohamok diétával kezelhetők?

    Tisztelt Doktornő!

    Őszintén remélem, tud majd nekem segíteni a kérdésemmel, problémámmal kapcsolatban.
    32 éves vagyok, egy másfél éves kislány anyukája. 2005-ben diagnosztizáltak Jobb Tawara szár blokkot nálam, erre évekig Concort szedtem Pananginnal, napi felet az 5mg tablettából.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A jobb Tawara szárblock önmagában egy teljesen ártalmatlan ingervezetési eltérés, a panaszaiban biztosan nem játszik szerepet. a többi panasza, beleértve az extrasystoliát… Még több

  • A kéthegyű billentyű elégtelensége a bal kamrában

    Tisztelt Doktor Nő!
    Az első kérdésem a következő lenne.Szükséges e a katéterezés ha SPECT:Korábbi nyugalmi vizsgálat azonos metszeti komponensel összehasonlítva a csúcsi eltérés kifejezettebbé válik.Kis csúcsi preziztens ischaemia transitorikus komponensel és
    csökkent bal kamra funkcióval,LVEF… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Amennyire a leírásából meg tudom ítélni, a SPECT azt mutatja, hogy állapotában rosszabbodás történt: a korábbi elhalás területe mellett "fenyegetett" szívizomterület… Még több

  • Tisztelt doktorno! 1hete korulbelul elkezdet zsibbadni a bal combom felul olyan mintha hideg lenne nem…

    Tisztelt doktorno!
    1hete korulbelul elkezdet zsibbadni a bal combom felul olyan mintha hideg lenne nem tudom kifejezni de nagyon aggodom! Kerem adjon tanacsot mi lehet ez.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni.
    Javasolom, panaszaival forduljon kezelőorvosához!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa