A betegek kérdései (17908)

  • Jó estét doktor nő! nagyon magas a vérnyomásom és egyszerűen nem bírom már..az accupro gyógyszert kaptam…

    Jó estét doktor nő!
    nagyon magas a vérnyomásom és egyszerűen nem bírom már..az accupro gyógyszert kaptam rá. mi történhet akkor ha többet veszek be az előírtnál?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Forduljon az ügyelethez, ha nagyon magas a vérnyomása, ne önmaga kísérletezzen!


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Kérdésem az lenne, hogy a 2013. december közepétől reggeli 2-3 X van hasmenésem…

    Tisztelt Doktornő!
    Kérdésem az lenne, hogy a 2013. december közepétől reggeli 2-3 X van hasmenésem ( 1 hét volt közben amikor rendben volt), a széklet nyákos,gyakran a szelelek, ami elég kellemetlen. A végbéltájékom viszket, néha égő fájdalmat érzek. Az ülés is sokszor nehézséget okoz. 2013.december közepén voltam proktológusnál,aki megállapította, hogy nincs aranyerem
    2014. január első hetében voltam urológusnál kontrollvizsgálaton prosztata problémáimmal, ő mondta, hogy végbélgyulladásom van,
    Sajnos a prosztata betegségemből kifolyólag és egyéb családi okok miatt ideges, stresszes az életem jelenleg.A feleségem ételallergiára gyanakszik,nem tudom lehet-e ennek valami alapja, vagy valami más húzódik a háttérben. Kb.4 kg fogytam 1 hónap alatt.
    Előre is köszönöm a válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Kérdésem a következő:Fél éve hirtelen 180-ra ugrott a vérnyomásom, mentő is kijött.Volt…

    Tisztelt Doktornő!
    Kérdésem a következő:Fél éve hirtelen 180-ra ugrott a vérnyomásom, mentő is kijött.Volt 24 órás mérés, rendben találták.Azóta méregettem, általában normális volt illetve 120 alatt, sőt egész nyáron inkább alacsony.⁄108-115⁄Közel fél évig nem volt különösebb gond, néha 140-150 közé emelkedett, tíz naponta, két hetente kb.Most ismét ⁄3 hete volt egy kiugrás hirtelen, 173-ra.Plusz rá két hétre 160 körülire, tegnap szintén 164-re.A diasztole érték 124 volt, pulzus 110.Aceomel sürgősségi gyógyszerem van, meg nebubetta szükség esetén.Mivel a vérnyomás kiugrások között teljesen normális a vérnyomásom⁄120 vagy alatta inkább⁄ezért nem nagyon szeretnék rendszeresen gyógyszert szedni a mellékhatások miatt.A fejem 9 hónapja megállás nélkül zúg, okát nem tudják, mindenféle vizsgálaton voltam.Egy percre sem áll ki, utcán is hallom, nagyon hangos, néha alig elviselhető.A zúgás óta utcán mintha rosszul látnék meg bizonytalanságérzetem van, de az egyensúlyszervemmel nincs elvileg baj...pániktüneteim vannak, talán az okozza.Időnként álmomból felriadok, mert o9lyan, mintha pár pillanatra leállna a légzésem.Néha félálomban is tapasztalom.jelenleg fagyöngy teát iszogatok. Szeretném kikérni az Ön véleményét, a leírtakról és hogy Ön javasolná-e rendszeres vérnyomásgyógyszer szedését?Amikor felugrik 160-170-re, nagyon megvisel, általában fázással kezdődik, ami reszketésig fokozódik.A szívem ultrahanggal nézték, minimális billentyűelégtelenség van, nem zár , azt mondták, alkati kérdés...Válaszát megköszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ezt látatlanban nehéz lenne érdemben megítélni, de a vérnyomása feltehetően a pánikbetegségével kapcsolatosak, az Aceomel nem jó sürgősségi esetre. Egyéb panaszait illetően nem tudok véleményt mondani.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Üdvözlöm dr.Nö! A 81⁄perc nyugalmi pulzus az ok?

    Üdvözlöm dr.Nö! A 81⁄perc nyugalmi pulzus az ok?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    OK.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Üdvözlöm Doktornő! Puha sejtes légzés,tiszta,ritmusos szívhangok,BPST és a pulm. felett halk ej. syst.…

    Üdvözlöm Doktornő!

    Puha sejtes légzés,tiszta,ritmusos szívhangok,BPST és a pulm. felett halk ej. syst. zörej hallható.
    Ekg:111⁄min,sinus tachycardia,PQ:132ms,Qrs:95ms,norm repol.

    Aorta gyök:28mm,aorta bill. szabályos,a mitr.bill kissé echodensebb,jól mozog.
    bal pitvar:39mm
    septum,hátsófal:norm vastagok,jól mozognak.
    bal kamra:33,50 mm
    Ef:57%
    E⁄a:88⁄62,Ao vmax:1,55 m⁄s, Pulm vmax:1,3m⁄s
    norm color doplerek.
    segmentális falmozgászavar nincs,Pf nincs.
    a job szívfél notm. tág.


    Kérem kedves doktornő elmagyarzná nekem,hogy mi az a szívzörej,ami a leletemben van?Aggódnom kell miatta?
    A többi értékem jó?mert ahol az van hogy normális az tudom,de ezeket a számokat nem tudom hogy jók-e.
    A pulzusomat rendszeresen ellenőrzőm és jó,csak nagyon izgultam a vizsgálat miatt,gondolom ezért lehetett 111.
    semmilyen gyógyszert nem szedek.
    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A gyorsult keringés miatt is (amire a szapora szívverés is utal) lehet úgynevezett zörejt hallani. Mivel az ECHO eltérést nem mutat, szervei eltérés nincs a háttérben, nem kell aggódnia.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Úgy vagy másfél hónapja éreztem először a baloldalamon a mell és a váll ha jól tudom…

    Kedves Doktornő!

    Úgy vagy másfél hónapja éreztem először a baloldalamon a mell és a váll ha jól tudom a kulcscsont között hirtelen fellépő áramütésszerű érzést. Aztán elmúlt. Most egy állandósult gyenge fájdalmat érzek nyugalomban is és már állandóan erre figyelek és attól félek, hogy esetleg szív eredetű a fájdalom.
    Két évvel ezelőtt csináltak egy izotópos vizsgálatot ami nem igazolt ISZB-t, azt szeretném megkérdezni, hogy ennyi idő alatt kialakulhatott esetleg koszorúér szűkület és lehet hogy azt érzem? Az igazat megvallva nem sokat teszek sokat az egészségemért, sajnos két éve nem sportolok, addig rendszeresen sportoltam, és a cigarettáról való leszokásom is kétszer kudarcot vallott.Tudom így nem lehet nagy diagnózisokat írni, de a leírt fájdalmam esetleg utalhat-e ilyen jellegű betegségre?
    Előre is köszönöm szépen a válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A terheléstől függetlenül fellépő, terheléskor nem jelentkező mellkasi fájdalom szervi szíveredet ellen szól. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Üdvözlöm tisztelt dr. Nö! Az lenne a kérdésem, hogy a concor 2.5mg tabletta okozhat-e extraszisztolékat?…

    Üdvözlöm tisztelt dr. Nö! Az lenne a kérdésem, hogy a concor 2.5mg tabletta okozhat-e extraszisztolékat? Én kb 1.5 hónapja nem eszem szénhidrátokat, vagyis csak nagyon ritkán, nagyon keveset. Azóta az extraszisztoléim nagyon felszaporodtak és gyakorivá válltak, amit mellkasi fájdalom és szédülés is kísér, ami csak enyhe és rövid ideig tart de nagyon zavar és idegesít. Észre vettem, hogy ha nem veszem be a concort, akkor alig vagy egyáltalán nem érzem az extrákat. Két éve lefogytam kb 15 kilót ami azóta már visszajött, és akkor is nagyon rosszúl voltam a concortól, és a kardiológusom akkor azt mondta ne szedjem, de a kilók ahogy visszajöttek úgy kezdtem szedni újra. Most, hogy diétázom, újra kezdödnek a mellékhatások. De lehet, hogy tévedek és nem a gyógyszer okozza a problémámat és újabb vizsgálatok szükségesek. Magamról annyit, hogy 33 éves férfi vagyok és túlsúlyos.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem hiszem, hogy a testsúly, a Concor és az extrasystolék között összefüggés lenne.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! A "panaszaim", december vége felé kezdődtek. Az alábbiakkal. A panaszokat megelőző…

    Tisztelt Doktornő!

    A "panaszaim", december vége felé kezdődtek. Az alábbiakkal. A panaszokat megelőző este, 2db fokhagymás pirítóst ettem (rendszeresen fogyasztok 1-2 gerezdet naponta), és 3-4db rummal töltött bonbont. Éjszaka arra ébredtem, hogy wc-re kell mennem, mert éreztem hogy lágy székletem lesz. Reggelig kibírtam, akkor azonban lágy, nem formált székletem volt. Másnap szintén. Utána volt hogy normális volt, lágy, de formált, de többnyire ha naponta mennék, akkor szerintem nem lenne formált. Legalábbis úgy érzem. Színe ettől függetlenül normális, vér, genny, nyálka nincs benne⁄rajta. Hasam nem fáj (se lent se fent) étkezés után sem, puffadni nem puffadok, étvágyam van, fogyás nincs, láz⁄hőemelkedés nincs, fáradékony⁄gyenge nem vagyok, hányinger⁄hányás nincs. Néha viszont csípő érzést érzek székelés közben (végbélrepedésem van.) Csináltattunk teljes labor vizsgálatot, hasnyálmirigy funkcióra vonatkozólag is, de a vérképem 100%-ig tökéletes. CRP szintet is vizsgáltak, ennek értéke: 0,0 ; fehérvérsejt is bőven a határokon belül (6,4). Vérsüllyedésem is éppen csak minimális, 2mm⁄óra. Az orvosom azt mondta hogy gyulladás ezzel tulajdonképpen ki is van zárva. Igazából furcsállottam is volna, ha 21 év panaszmentesség után, 1 éjszaka leforgása alatt bélgyulladásom lett volna. Mielőtt nem ettem aznap éjszaka a fent említetteket, semmi panaszom nem volt. Ön szerint mi okozhatja ezt a széklet változást? Szedjek esetleg probiotikumot? Rendszeresen sportolok, sok rostot eszem, 21 éves vagyok. Tudni kell hogy stresszes⁄szorongós típus vagyok, és a decemberi, és az az előtti hónap rendszertelen étkezése, és idegeskedés is megviselhetett?

    Válaszát előre is köszönöm!

    Tisztelettel,
    Tímár Dániel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő,Köszönöm válaszát,A választ úgy értelmezzem,hogy akkor ez egyszerű hallgatózással eddig…

    Kedves Doktornő,Köszönöm válaszát,A választ úgy értelmezzem,hogy akkor ez egyszerű hallgatózással eddig nem derült volna ki,és az EKG-nál sem??:((((Judit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ezek a módszerek önmagukban sajnos nem elég pontosak (az eltérés a szívizomzat megvastagodása, ez csak ultrahanggal mérhető).

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő, Férjemnél nemrégiben derült ki ,hogy veleszületett szívproblémája van.⁄48 éves, HOCM,SAM…

    Kedves Doktornő,
    Férjemnél nemrégiben derült ki ,hogy veleszületett szívproblémája van.⁄48 éves, HOCM,SAM jelenséggel ⁄ebben a témában is zaklattam már a Doktornőt.Folyik a kivizsgálás.A kardiológusa azt mondta,hogy ez a baj 50%-ban átörökíthető.Van egy 20 éves fiunk.Azóta nincs egy nyugodt éjszakám....Természetesen ki fogjuk Őt is vizsgáltatni.
    Nagyon jó gyerekorvosunk volt,sokszor vizsgálta a fiamat,hallgatta,kiskorában skarlát után EKG-t is csináltak.Az lenne a kérdésem,hogy kiderült volna ez a probléma hallgatózás alapján,vagy az EKG-n ,vagy nem???
    Fiam sportol,nagyon ritkán mondja,hogy egy-egy nagyobb dobbanást érez,de ezen kívül semmi panasza nincs.
    Válaszát előre is köszönöm!!!!!Egy nagyon aggódó Anya

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Az előzmények alapján érdemes lenne a fiánál kardiológiai kivizsgálást (szív ultrahang) végeztetni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr Nő ! Azt szeretném megkérdezni miért hagy ki a szivem egy dobbanást ez alatt megszédülők…

    Tisztelt Dr Nő !
    Azt szeretném megkérdezni miért hagy ki a szivem egy dobbanást ez alatt megszédülők egy kicsit de ez még nem ijesztene meg de a szapora szívverés is előfordul ami 4-5 percig tart ez alatt a fejem majd szétszakad (agyvérzésre hajlamos vagyok orvosok szerint amugy )Pedig nyugodt életet élek ! Válaszát köszönőm : György

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A "szívkihagyás" meglehetősen kellemetlen, de szervi szívbetegség nélkül nincs kóros jelentősége. Nem tudom, mit jelent az, hogy hajlamos az agyvérzésre, ezt a hajlamot mindenképpen csökkenteni kellene, forduljon kezelőorvosához.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Huma-pronolt szedek napi kétszer 1⁄4-ed szemet tachycardiára. Próbáltam már abbahagyni,de…

    Tisztelt Doktornő!
    Huma-pronolt szedek napi kétszer 1⁄4-ed szemet tachycardiára.
    Próbáltam már abbahagyni,de nagyon bepánikoltam,mert a szívem gyorsabban vert a szokásosnál.
    Ma kiderült, hogy terhes vagyok. Ha továbbra is szedem ezt a kis mennyiséget, azzal veszélyeztetem a babát? Úgy érzem nem megy a leszokás róla,mert rosszul érzem magam nélküle.
    Köszönettel: Tímea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A béta-blokkolók szedése terhesség és szoptatás alatt ellenjavallt, mert árthat a babának. A A szapora szívverés, ha nem betegség (pl láz, vérszegénység, pajzsmirigy-túlműködés) okozza, nem ártalmas, de ezeket a tényezőket tisztázni kellene.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor No! Koszonom elozo valaszat. On szerint milyen vizsgalatra lenne meg szuksegem?…

    Tisztelt Doktor No!

    Koszonom elozo valaszat.
    On szerint milyen vizsgalatra lenne meg szuksegem? Legutobb nem volt vizsgalat csak elmondas alapjan kaptam az uj gyogyszert. Sot tavaly tavasz ota nem volt vizsgalat akkor volt a tukrozesem.
    Mennyi ido az amikortol mar hatni kellene a gyogyszernek?

    Koszonom valaszat!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Feltehetően meg kellene ismételni a gyomortükrözést, hogy a jelen állapotáról pontosabb felvilágosítást lehessen kapni. A gyógyszernek még pár nap biztosan kell a hatás kifejtéséhez.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor No! 1,5 hete naprol napra fokozodtak az alabbi tuneteim majd orvoshoz mentem. Eleinte…

    Tisztelt Doktor No!

    1,5 hete naprol napra fokozodtak az alabbi tuneteim majd orvoshoz mentem. Eleinte csak este lefekves elott majd nappal is folyamatosan ereztem hogy sokat kell nyelnem es mintha liftezne bennem gyomorszaj es torok kozott valami mintha bugyogna ami kohogesre kesztet es kellemetlen. Este eddig hason alvo voltam most csak haton 3 parnaval tudok aludni nagy nehezen. Neha oklendezos erzesem van. Omeprazolt kaptam ra 40mg reggel egyet kell bevennem. Javult ugyan a tunetem (4 napja szedem)de nem mult teljesen el. Reflux gyanus azt mondta az orvosom. Egy eve voltam nala eloszo akkor bordaiv alatti szuro fajdalomra panaszkodtam. Voltam tukrozesen is ahol mmindent rendben talaltak elotte helikobakterium elleni 3-as gyogyszerkezelest kaptam a tesztem negativ volt. Akkor kaptam Ranitidine 300mg tablettat illetve azt mondta az orvos erzekeny a gyomromban az ideg ezert melle meg amitriptyline 10 mg tablettat szedtem de a savas erzest amit eloszor irtam ekkor meg es elotte sem ereztem. Az utobbi gyogyszer szedeset 6 ho utan dec elejen hagytam abba a savlekotot pedig akkor amikor az ujat megkaptam. Azt mondta az uj savlekotot egy honapig szedjem ha nem javul akkor visszaallit az apitriptyline-ra mert ez a tunet is a gyomrom erzekenysege miatt van.
    Onnek mi a velemenye? Ez reflux vagy mi? Hogy tudnek ebbol kigyigyulni mit javasol? Etkezes stb? Nem dohanyzom, alkoholt kavet cukrot sem fogyasztok.
    Koszonom valaszat!
    35⁄N

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, amit leír,az sokkal kevesebb adat, mint amit kezelőorvosa a személyes vizsgálattal meg tud állapítani. Adjon még időt az új gyógyszernek, hiszen - mint írja - még csak 4 napja szedi.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő. Túlsúlyos 28 éves nő vagyok. Kb 5 éve hagytam abba a sportot. A mai napon jàtékból…

    Kedves Doktornő.

    Túlsúlyos 28 éves nő vagyok.
    Kb 5 éve hagytam abba a sportot.
    A mai napon jàtékból sprinteltem pàrat a férjemmel. Egy egy futàs kb 5-10 mp ig tartott. A futamok között égő mellkasi fàjdalmat éreztem. Nem volt erős. A mellkasom ki volt vörösödve az izzadsàgtól.
    Nehézlégzés nem volt egy pillanatra sem.
    Az égő érzés kb 10-20 mp alatt elmúlt.
    Pàrszor még futottunk rövideket és röplabdàztunk, ekkor màr nem éreztem mellkasi fàjdalmat.
    Mióta nem sportolok, nem mozogtam szinte semmit.
    Ezért megijesztett ez az érzés.
    Lehet, hogy szívbetegség előjele?
    Refluxom van, amire időszakosan szedek gyógyszert, most éppen nem.
    Lehet a refluxtól is? (gondolom nem terhelésre jönne)
    Kb fél éve volt ekg-m, ahol mindent jónak talàltak.
    Köszönöm, ha vàlaszol.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    5-10 másodperc terhelés nem szokott ilyen erős, verejtékezéssel járó tüneteket okozni, még szívbetegség esetén sem. Kizárni persze látatlanban nem lehet, forduljon kezelőorvosához!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktorno szeretnem megkerdezni mi a tunetei a szivinfartusnak ea ha peszmeker van menyi az…

    Kedves Doktorno szeretnem megkerdezni mi a tunetei a szivinfartusnak ea ha peszmeker van menyi az eselye hogy nemtortrnik ilyen maradok tiaszteletel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Panaszokkal kapcsolatos kérdésekre igyekszem válaszolni, de diagnosztikus irányelvekre, vizsgálati módszerekre vonatkozó ismeretterjesztésre ez a weboldal nem alkalmas. (A pacemaker nem véd infarctus ellen).

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Főorvosnő! Véleményét és javaslatát szeretném kikérni! 3 hónappal ezelőtt megkerestem egy…

    Tisztelt Főorvosnő!
    Véleményét és javaslatát szeretném kikérni!
    3 hónappal ezelőtt megkerestem egy tüdőgyógyászt mivel terhelésre fulladtam. Akkor „részben” allergia okozta asztmát állapított meg.Montelukast teva,Budesonid és szükség esetén Buventol-t kaptam.1 hónap múlva visszahívtak kontrolra. Az ekkor készült légzésfunkció a gyógyszerek mellet normális eredményt hozott. De mivel a terhelésre még mindig jelentkezett a fulladás ezért az előző gyógyszereimet kiegészítették Formoterol-al. Legutolsó kardiológiai UH- ( 2010.08.18)
    29mm gyökben 16mm-re kissé meszes ao. bill. JK 30mm, BP. 28mm.Mitr. bill. elülső vitorlája prolabal.
    Méretek: DD: 53mm. DS: 32mm. EF: 69% Septum: 11mm. HF: 11mm
    BP: hossz: 40mm JP. hossz: 38mm
    Mitrális beáramlás: E: 7 mm⁄s A: 56mm⁄s
    BK-i kiáramlási sebesség : 100 mm⁄s V. max: 130 mm⁄s
    Tricupidalis beáramlás szabályos.Segmentalis fali mosgászavar nincs.

    Ekkor készült egy holter is:
    Supravntrikuláris ektópia: Ritkán előforduló SVES és SV tachycardia⁄paroxizmus.
    Ventrikuláris ektópia: Ritkán előforduló VES ütések.
    Ekkor napi 5mg Nebilet-et és 2X1 (35mg) Moduxint kaptam. Azóta voltam évente kontrolvizsgálaton de csak a gyógyszerre kaptam javaslatot és egy EKG-t csináltak.
    Genetikai véralvadási zavarom van (Leiden mutáció,antifoszforlipid szindróma)és van egy érelmeszesedésre hajlamosító genetikai betegségem (MTHFR C677T) az érelmeszesedés „megelőzésére” jelenleg 3X5mg Folsavat és 3X1 B vitamin komplexet szedek. Ennek ellenére a folsavszintem alacsony és a homocisztein szintem a 15mg Folsav ellenére is magas, a felső határ felett van.
    Főorvosnő szerint a megmaradt fulladásom hátterében lehet valami kardiológiai probléma?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Üdvözlettel: B.László

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Részletesebb kardiológiai vizsgálat évekkel ezelőtt volt, azt érdemes lenne megismételni, hogy jelenleg mi a helyzet (főleg ritmuszavar szempontjából).

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Van okom aggódni? Alacsony triglicerid, magas szérium vas. Magas transzferrin szaturáció…

    Tisztelt Doktornő!

    Van okom aggódni? Alacsony triglicerid, magas szérium vas. Magas transzferrin szaturáció és szintén magas ret-hemoglobin!
    Ez májbetegségre utaló jel?

    Köszönettel!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Miután a laborvizsgálatra kezelőorvosa küldte előző levele szerint, vele konzultálja meg az eredményeket is.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!13 hetes terhes vagyok.Mostanában fulladás jön rám terhelés,néha helyzetváltozás…

    Tisztelt Doktornő!13 hetes terhes vagyok.Mostanában fulladás jön rám terhelés,néha helyzetváltozás pl lefekvés hatására.Felálláskor megszédülök elég sokszor.vérnyomásom 110-120 körül mozog,viszont a pulzusom 100 nyugalmi állapotban is.Haemoglobinom,111.Vasat most nem néztek.A vérképem jó lett,ekg jó.A belgyógyász azt mondta ,hogy a panaszaimat a vérszegénység okozza.Kérdésem lenne,hogy valóban ennyi haemoglobin okozhatja-e ezt a magas pulzusszámot?És akár egy lépcsózés után is fulladhatok ettől?Javasolna-e még valami vizsgálatot?Válaszát köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez valóban meglehetősen alacsony hemoglobinszint, úgyhogy panaszaiban a vérszegénység biztosan nagy szerepet játszik. Más vizsgálat helyett a vérképét kellene rendezni, beszéljen kezelőorvosával!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Háziorvosom küldött be. Szeretném megkérdezni hogy jó-e az eredményem? Nekem úgy…

    Tisztelt Doktornő!

    Háziorvosom küldött be. Szeretném megkérdezni hogy jó-e az eredményem? Nekem úgy tűnik, 4 helyen +-al és -al megjelöltek valamit. Ezeknek van érdemi jelentőségük?

    Köszönettel!!


    Fvs ; 4,00 G⁄L
    Segment ; 44,40 %
    Ly ; 42,00 %
    Mono ; 10,80 %
    Eo ; 2,50 %
    Ba ; 0,30 %
    Immatur gran. ; 0,00 %
    Vvt szám ; 4,92 10^12⁄L
    Hgb ; 16,10 g⁄dl
    Htk ; 0,47
    MCV ; 95,10 fL
    MCH ; 32,70 pg
    MCHC ; 34,40 g⁄dL
    RDW-CV ; 12,00 %
    Trc ; 210,00 10^9⁄L
    MPV ; 9,70 fL
    P-LCR ; 22,40 %
    We ; 2 mm⁄h
    Glukóz ; 4,40 mmol⁄L
    Karbamid ; 4,2 mmol⁄L
    Rreatinin ; 100 umol⁄L
    Nátrium ; 139,0 mmol⁄L
    Kálium ; 4,20 mmol⁄L
    Kálcium ; 2,42 mmol⁄L
    Klór ; 102 mmol⁄L
    Összbilirubin ; 16,6 umol⁄L
    Direkt bilirubin ; 3,0 umol⁄L
    SGOT ; 25 U⁄L
    SGPT ; 40 U⁄L
    Alkalikus foszfatáz ; 209 U⁄L
    Gamma GT ; 31 U⁄L
    Foszfor ; 1,14 mmol⁄L
    Összfehérje ; 75 g⁄L
    Albumin ; 52 g⁄L
    Koleszterin ; 4,3 mmol⁄L
    - Triglicerid ; 0,56 mmol⁄L
    Alfa-Amilase ; 39 U⁄L
    Magnézium ; 0,80 mmol⁄L
    Hugysav ; 204 umol⁄L
    hCRP ; 0,01 mg⁄dL
    + Szérum vas ; 39,5 umol⁄L
    Teljes vaskötő kapacitás ; 58,3 umol⁄L
    Ferritin ; 135 ng⁄mL
    Transzferrin ; 255 mg⁄dL
    Sol. transzferrin.rec. ; 2,6 mg⁄L
    Kolineszteráz ; 8,8 KU⁄L
    GFR-EPI ; 90 felett
    >90 ml⁄perc⁄1,73m^2
    + Transzferrin szaturáció ; 68 %

    Retikulocita automatával-
    Retikulocita ; 7,80 .%
    Retikulocita abszolut ; 0,04 10^12⁄L
    IRF ; 2,60 %
    + Ret-Hemoglobin ; 37,70 pg

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Panaszokkal kapcsolatos kérdésekre igyekszem válaszolni, de laborleletek értékelésénél azt javasolom, hogy a www.hazipatika.com⁄laborleletek honlapon tájékozódjon.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa