A betegek kérdései (17926)

  • Kedves Dr Nő
    54 éves nő vagyok 2013 májusig szinte semmilyen betegségem nem volt illetve enyhe pánik néha arra ébredtem
    nem kapok levegőt reflux gyanu gyogyszer nagyon ritkán.
    Majusban arra ébredtem egy este hogy nem erzem jol magam véernyomás mérés 155⁄88
    Egy-két hétre rá… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Leírása alapján az időnként kiugró vérnyomásértékek (és a laborlelet) kivételével kóros érték nincs. Nem tudom, mire gondol, hogy a nyugalmi EKG-n eltérés lenne, de egyrészt… Még több

  • Kedves Doktor Nő!

    Azt szeretném megkérdeni, hogy a végbélráknak lehet-e olyan tünete, hogy alkalmanként, ritkán, egy erőset beleszúr a végbelembe vagy a tájékára. Eddig kb. 4-5 alkalommal történt ez és ezek is ritkán, volt amikor 2 hónap is eltelt két ilyen fájdalom között. Semmi előjele… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ebből a panaszból önmagában, főleg látatlanban sajnos semmire sem lehet következtetni. Gyanú esetén forduljon személyes vizsgálat céljából kezelőorvosához!
    Még több

  • Kedves Doktornő. Anyukámnak megjöttek a laboreredményei amin egytlen elteres van PLT szint 100al magasabb…

    Kedves Doktornő.

    Anyukámnak megjöttek a laboreredményei amin egytlen elteres van PLT szint 100al magasabb a megengedettnel.Megjerdehetem hogy ez mire utalhat?


    Koszonettel
    Timi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Azt jelenti, hogy a vérlemezkék száma több, ez a vér fokozott alvadáskészségével járhat.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Kb. két hete fáj a hátam felső része a lapockák között. Nem foglalkoztam vele mert…

    Tisztelt Doktornő!
    Kb. két hete fáj a hátam felső része a lapockák között. Nem foglalkoztam vele mert a közel hét kilós babám emelgetésénél gondoltam ez normális. Pár napja azonban egész napos böfögés jött rám (nem savas), főleg ha iszom (de evésnél is) akkor érzem olyan mintha folyamatosan nyelném a levegőt és ezt a hátamban érzem. Nem tudom lehet-e köze hozzá, de pár hete sárga lepedékes a nyelvem, a háiorvosom annyit mondott erre hogy ne foglalkozzak vele, bármitől lehet...
    Az igazság az hogy pánikbeteg vagyok és erős szorongással is küzdök, de szoptatok így a nyugtatók ki vannak zárva. Ez okozhatja a tüneteket, vagy állhat más is a háttérben?
    ui.: nemrég gyógyultam ki a náthából, a manduláimmal voltak⁄vannak gondok, Cedax antibiotikumot szedtem.
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdezô!

    ..Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, javasolom, forduljon gasztroenterológushoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!

    Gyomorsav túltengés, gyomorégés esetén, ha úgy érzem, hogy a nyelőcsövem is gyulladt kissé, akkor bormenta izű szopogató tablettát (pl. Rennie) lehet-e rá szedni? Gyomorsav visszafolyás nekem nem szokott lenni, viszont a torkom mégis olyan, mintha kissé érzékenyebb lenne,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Panaszai miatt személyes orvosi vizsgálat javasolt, látatlanban nehéz lenne használható tanácsot adni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Koszonom a valaszat doktorno. Csak azert merult a gyogyszer gyanu mert az orvosa leallitotta a gyogyszerrol…

    Koszonom a valaszat doktorno. Csak azert merult a gyogyszer gyanu mert az orvosa leallitotta a gyogyszerrol mert majkarosito lehet. Tudom h nem szabad talalgatni de nem szeretnek rosszat hallani :( remenykedik mindenki a legjobban de elso korben az orvosa azt mondta h a harom ertek elterese es a gobkk nem a legjobbra utalnak.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nagyon szívesen. Adott esetben egy állapotot ronthat például egy gyógyszer, de ez nem jelenti, hogy az okozta. Bízzon édesanyja kezelőorvosában, ha valami nem a legjobb, azért még nem egyenlő azzal, hogy a legrosszabb.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktorno Anyukamat beutaltak korhazba cukorszint beallitasra. Idokozben csinaltak nala ujabb…

    Tisztelt Doktorno

    Anyukamat beutaltak korhazba cukorszint beallitasra. Idokozben csinaltak nala ujabb vervizsgalatot ahol a versullyedes az AP es a GGT ⁄172lett⁄ magas lett. Csinaltak hasi uh-t ahol goboket talaltak a majan. A kovetkezo vizsgalatok a hasi es vegbel tukrozes es a mellkas rtg volt. Ott nem talaltak elterest. A kerdesem arra iranyulna hogy a hosszu ideig ⁄10ev⁄ szedett gyogyszer esetleg lehet e okozoja a goboknek. Maj biopsia es hasi ct meg hatra van. Nagyon aggodom h esetleg daganatos beteg.
    Koszonom a valaszt

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Édesanyja a legjobb helyen van, hogy kivizsgálják az eltérések okait. Nagyon kicsi a valószínűsége, hogy a gyógyszer szedésével lenne kapcsolatban, de pontosabb okot látatlanban nehéz lenne mondani.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Dr nö! A kérdésem az lenne ,hogy 45 éves vagyok és kb ugy 6 honapja éjszaka elégé izzadok de minden…

    Kedves Dr nö! A kérdésem az lenne ,hogy 45 éves vagyok és kb ugy 6 honapja éjszaka elégé izzadok de minden hol.Igaz lehet hogy a változó korban vagyok mert kéthonapig nincs vérzésem majd utána van és megin t nincs és igy tovább.3honappal ezelött meg voltam fázva köhögtem de házi orvosom gyogyszert irt fel és elmult igaz nem teljesen mert még néha azért köhögök.A munkám miatt voltam tüdöszűrésen mindent rendbe találtak.Igaz nagyon sokat dolgozom az utobbi 6 honapba fogytam is 10kg vagyis 75kg vagyok.De a lényeg hogy ugy érzem magam hogy valami nincs rendbe.Itt a neten rákerestem a problémáimra és nagyon megijedtem mert rákos betegséget ir akkor hogy HIV fertözés stb.Kérdezni szeretném hogy ön szerint milyen vizsgálatra kellene mennem és mit kellene kivizsgálni.Köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Panaszának több oka is lehet a felsoroltakon kívül, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Szép estét Drnő! A kérdésem a következő lenne. 36 éves nő vagyok. 12 éve pajzsmirigy beteg(alul működik),és…

    Szép estét Drnő!

    A kérdésem a következő lenne. 36 éves nő vagyok. 12 éve pajzsmirigy beteg(alul működik),és magas vérnyomás. Szedem a gyógyszereket: euthyrox 100,és nebilet .Eleinte concor tablettát szedtem,kb 1 évig,majd átállitottak a nebiletre. Járok évente kardiologiára,sziv uht-ra. Most is voltam január 11én kontrolon. Egy pár hónapja jobban ver a szivem ,nyugalmi állapotban,olyan mintha kihagyna,azután bedobbanna... nagyon rossz érzés...és megijeszt. A sziv uht a diagnózis: A kéthegyű billentyű prolapsusa.Megállapitott diagnózis:Tachycardia . Azt mondták ,hogy az egyik szivbillentyűm nem ugy mozog,mint az átlagos embereknek,és hogy ez tud okozni ilyen sziv dobbanásokat.. A kardiológusom,az idáig fél tabletta nebiletet egészre javasolta. EKG is volt. RR: 138⁄88. 1 év múlva kontrol. Igaz sokat stresszelek,de nem iszom,nem dohányzom. Magne B6 -ot szoktam szedni,de különösebbet nem érzek tőle. Kérdésem az lenne,hogy esetleg Panangint megpróbálhatnék e szedni erre a sziv bedobogósodásra,mert láttam nagyon sokan ajánlják,és dicsérik. Jó lehet e az nekem,szedhetem e?
    Ha igen,napi mennyit?
    Üdvözlettel: Andrea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A jelzett billentyűeltérés nem komoly eltérés, meglehetősen gyakori, a ritmuszavar szintén gyakori és ártalmatlan, nyugodtan szedhet rá Panangint, 3x1-2 szemet naponta.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő ! Remélem tudna segíteni . December 23 án el kaptam egy vírust amitől egy hétig lázas voltam fájt a torkom és köhögtem. Beteg voltam 4 éig. De a problémám csak most jön. Bordám bal oldalán a lengőborda környéken fájdalom jelentkezett köhögésre, nyomásra, bizonyos mozdulatokra. Vártam… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Nem tudom, hogy jó helyen járok-e, tanácsot szeretnék kérni. 2 hónapja elkezdtem…

    Kedves Doktornő!

    Nem tudom, hogy jó helyen járok-e, tanácsot szeretnék kérni. 2 hónapja elkezdtem konditerembe járni, és az amúgy se kevés súlyom(kb. 102-103 kg) felment 107-108 kg.ra. 20 éves vagyok és majdnem 190 cm magas, így annyira nem látszik, viszont szeretnék leadni belőle, de mivel látom a kondizás eredményét, azt sem szeretném abbahagyni a focizás mellett. Olvastam az interneten a fehérhe turmix diétáról, és azt szeretném kérdezni, hogy az mennyira káros a májra? Úgy szeretném használni, hogy a reggelit, és ebédet ugyanúgy folytatom, mint eddig, nem megvonva a szervezetemtől a szükséges tápanyagokat, és vacsorára pedig innék egy "fehérje turmixot". Ez károsítja a májat, valamint hatásos lehet?

    Válaszát előre is köszönöm, további szép napot!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, nem rendelkezem részletesebb tapasztalatokkal a táplálékkiegészítő szerek tekintetében, azt javasolom, hogy forduljon e terület szakemberéhez.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 1 hónapja küszködök nehézkes légzésproblémával és mellkasi fájdalommal. A mellkas…

    Tisztelt Doktornő!

    1 hónapja küszködök nehézkes légzésproblémával és mellkasi fájdalommal. A mellkas röggent és a légzésmérő készülék eredménye negatív lett. Ha valamilyen munkát végzek fulladok, pihegek. Ez idő tájt kisebb mennyiségben füstöt lélegeztem be, mert hibás lett a kazánunk.
    Meglévő betegségem: subdurale haemmatima, contusio cerebri

    A fenti a tünetek vezethetnek szív problémához?

    Köszönettel: Mónika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Légzési nehézségeit és mellkasi panaszait személyes vizsgálat nélkül nem lehet megítélni, javasolom, forduljon kardiológushoz illetve pulmonológushoz.
    A subduralis hamatoma és a contusio cerebri nyilván valamilyen koponyasérülés következtében jött létre, mostani panaszaihoz bizonyára nincs köze.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktornő! Problémám kb. másfél éve kezdődött. A bal bordaív alatt szúró fájdalmat érzek.Néha…

    Kedves doktornő!

    Problémám kb. másfél éve kezdődött. A bal bordaív alatt szúró fájdalmat érzek.Néha erősebben,néha gyengébben. A szúró érzés néha a bal lapockám alá is kihat,sőt már a szegycsont körül is éreztem fájdalmat. A háziorvos szerint ideggyulladás, becsípődés lehet az ok. Voltam idegorvosnál, semmi "bajt" nem talált, de kaptam Milgamma injekciókat. Kiszedtem, utána már kevésbé éreztem. Voltam hasi ultrahangon is, ott is mindent rendben találtak. Tavaly, egész nyáron nem éreztem semmi problémát, szeptembertől újra visszajött ez a szúró fájdalom. Azóta is tart, hol naponta, hol ketnaponta, de mindig előjön. Kérdésem az lenne, hogy ön szerint mitől lehetnek ezek a panaszok? Köze lehet a szívhez⁄ évente járok kontrollra kisebb szívzörejek miatt⁄ vagy esetleg a gyomrommal lehet a baj? Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Lehet gyomor, lehet mozgásszervi eredetű, a szívvel biztosan nincs összefüggésben, így gasztroenterológushoz vagy reumatológushoz forduljon.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tísztelt Dr. Nő! Szeretném a segítségét kérni az EKG-m kiértékelésében. 34 éves vagyok,sajnos pánikbeteg,betegségektől…

    Tísztelt Dr. Nő!

    Szeretném a segítségét kérni az EKG-m kiértékelésében.
    34 éves vagyok,sajnos pánikbeteg,betegségektől való félelem,halálfélelem,szorongok,hogy nehogy legyen valami komoly bajom,vagy éppen a szívemmel.
    Voltam többször orvosnál,EKG vizsgálaton,vérvételen de minden eredményem jó 3 kivételével.

    Kreatinin 80 -115 között jó,nekem 67
    MCHC 316- 349 , - ’’ - 354
    MPV 8.0 -10.0 , 10.3
    Minta állapota szérum minta : enyhén haemolysált ez mit jelent?

    EKG eredményem:
    EKG: 63⁄min fr. SR. Kp, tengelyállás, PQ : 162 ms , QRS: 99 ms, QTC: 381 ms, diffúzan felkapott J pont ????? poz. T-hullámok.

    Remélem nincs semmi bajom a szívemmel és meg tetszik nyugtatni,többi véreredményem értékhatáron belüli.

    Üdvözlettel:G.Tibi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A laborleletben a kreatinin attól is lehet alacsonyabb, hogy nem fogyaszt elég folyadékot, a többi eltérés jelentéktelen. A "hemolysalt" azt jelenti, hogy tárolás közben kissé feloldódtak a vörösvérsejtek.
    Az EKG-n a kérdezett eltérés az akarattól független idegrendszer fokozott tónusát jelenti, nem kóros.
    Megnyugodhat, nincs szervi eltérés a leleteiben.


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő. Még egy dolgot elfelejtettem a májértékeim mellett leírni hátha fontos.Az alkoholt…

    Kedves Doktornő.

    Még egy dolgot elfelejtettem a májértékeim mellett leírni hátha fontos.Az alkoholt egyáltalán nem tudom meginni,szilveszterkor fél pohár pezsgővel koccintottunk és utána 2 napig nagyon kellemetlen volt a jobb bordaív alatt(Májnál).Nem gond ha nem tudok inni alkaholt,de eddig nem voltak ilyen tüneteim,és nem vagyok alkoholista.
    Köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem is tételeztem fel, a máj nem csak alkoholtól károsodhat.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő. 35 éves 2 gyermekes édesanya vagyok.A múltkor már írtam Önnek a megemelkedett májértékeim…

    Kedves Doktornő.

    35 éves 2 gyermekes édesanya vagyok.A múltkor már írtam Önnek a megemelkedett májértékeim miatt.(GOT:62,GPT:99,GGT:276,ALP:186,Bilirumin:9,1)Elmentem orvoshoz ahogy tanácsolta.Vérvétel előtt 1 héttel Cataflamot szedettek velem mert zsibbadt az állkapcsom és fogászatilag nem találtak semmi problémát.Az orvos szerint ez emelte meg a májértékeimet.Lehetséges ez?(Előtte 1 évvel is magasabb volt az érték bár nem ennyivel(GGT:109,GPT:51).
    Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A Cataflam sajnos okozhat májkárosodást, vagy a meglévő eltérést fokozhatja. Ha korábban is volt eltérés, ki kellene vizsgálni, egyébként lehetőleg tartózkodjon a szedésétől.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr nő. 51 éves nő vagyok Sokizületi gyulladás miatt (RA)30 éve szedek gyógyszert (jelenleg arava)…

    Tisztelt Dr nő. 51 éves nő vagyok Sokizületi gyulladás miatt (RA)30 éve szedek gyógyszert (jelenleg arava) és hasnyálmirígy műtét miatt kreont 1 éve . Előfordul,hogy a vérnyomásom magas,Tritace 2.5 vagy 5 mg -ot szedek ha kiugrik néha. Az utóbbi időben előfordult elég gyakran hogy a bal vállam és karom nagyon fájt . Izületi betegségemre gondolva,borogattam fájdalom csillapítót kapkodtam be,de nem nagyon hatott.Ez általában hirtelen kezdődik,elég erős hasító fájdalommal,néha hányingerrel,nehéz légzéssel ami arra késztetet hogy lefeküdjek és van hogy negyed óráig néha csak néhány percig tart és elmúlik akkor is ha kicsit pihenek.Egyszer aztán megmértem a vérnyomásom és 176⁄124 volt.Azóta ha érzem azt a fájdalmat mindig mérem és mindig magasabb de nem mindig olyan nagyon.Általában a per 100 fölött van (pl 148⁄104)és a pulzusom is magasabb de mostanában nem olyan erős a fájdalom. Ön szerint kellene komolyabb vizsgálat? Orvosnál voltam ,most vérnyomásnaplót írok 2 hónapja 4-5 ször volt ilyen rosszullét ez idő alatt.Tanácsát előre is köszönöm:Zsóka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem biztos, hogy van összefüggés, de a vérnyomását nyilván egyensúlyba kellene hozni, hogy a maximum 140⁄90-es értéket ne haladja meg. Ha a panaszai emellett is jelentkeznek, alaposabb kivizsgálás javasolt.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Köszönöm előbbi válaszát.Azt szeretném megkérdezni, hogy az aceomel miért nem jó…

    Tisztelt Doktornő!
    Köszönöm előbbi válaszát.Azt szeretném megkérdezni, hogy az aceomel miért nem jó sürgősség esetén?? Szentesen adták a sürgősségi osztályon, hogy azt vegyek be szükség esetén.Akkor 170-180-as kiugrásnál mit kellene bevennem??? Valamint ezek a vérnyomás kiugrások teljes nyugalmi állapotban jelentkeznek, nincs olyankor pánik.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Csak idemásolom az orvosoknak szóló útmutatásból a vonatkozó részt: " Akut hypertoniás krízisben a captopril alkalmazására vonatkozóan nincs kellő tapasztalat, ezért az Aceomel alkalmazását kerülni kell." Értelmezze ezt legjobb belátása szerint.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Jó estét doktor nő! nagyon magas a vérnyomásom és egyszerűen nem bírom már..az accupro gyógyszert kaptam…

    Jó estét doktor nő!
    nagyon magas a vérnyomásom és egyszerűen nem bírom már..az accupro gyógyszert kaptam rá. mi történhet akkor ha többet veszek be az előírtnál?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Forduljon az ügyelethez, ha nagyon magas a vérnyomása, ne önmaga kísérletezzen!


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Kérdésem az lenne, hogy a 2013. december közepétől reggeli 2-3 X van hasmenésem…

    Tisztelt Doktornő!
    Kérdésem az lenne, hogy a 2013. december közepétől reggeli 2-3 X van hasmenésem ( 1 hét volt közben amikor rendben volt), a széklet nyákos,gyakran a szelelek, ami elég kellemetlen. A végbéltájékom viszket, néha égő fájdalmat érzek. Az ülés is sokszor nehézséget okoz. 2013.december közepén voltam proktológusnál,aki megállapította, hogy nincs aranyerem
    2014. január első hetében voltam urológusnál kontrollvizsgálaton prosztata problémáimmal, ő mondta, hogy végbélgyulladásom van,
    Sajnos a prosztata betegségemből kifolyólag és egyéb családi okok miatt ideges, stresszes az életem jelenleg.A feleségem ételallergiára gyanakszik,nem tudom lehet-e ennek valami alapja, vagy valami más húzódik a háttérben. Kb.4 kg fogytam 1 hónap alatt.
    Előre is köszönöm a válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa