A betegek kérdései (17958)

  • Tisztelt doktornő! Édesanyám 78 éves több éve hirtelen fellépő vérnyomás emelkedése van volt,hogy 213 ig felment a háziorvos ekg csinált ami nem mutatott kóros elváltozást,majd azóta is különbözö gyógyszereket ir a legutóbb 4 mg minipress-t kapott ami 73-ra is levitte,igy ujra váltani kellett. Reggelente… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni, javasolom, édesanyja kezelőorvosa kérjen sürgősebb belgyógyászati vagy kardiológiai kivizsgálást.
    Még több

  • Ismet en zavarnam. Anyunak ma megcsinaltak a maj biopsiat. Mennyi ido alatt van meg az eredmeny. Ha…

    Ismet en zavarnam.
    Anyunak ma megcsinaltak a maj biopsiat. Mennyi ido alatt van meg az eredmeny. Ha van etvagya es megallt a fogyas sot inkabb hizik az jo jel.

    Illetve az mitol lehet h hidegben a szegycsontomnal meg levo fajdalom az erosodik?

    Koszonom

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, az édesanyjával kapcsolatos kérdésére nem tudok válaszolni.
    Önnel kapcsolatban: lehet, hogy a légcsöve érzékeny.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt DR⁄NŐ! Lányom 23 éves. a vérnyomásértékei mindig alacsonyak most is85⁄65 volt általában ilyen…

    Tisztelt DR⁄NŐ!

    Lányom 23 éves. a vérnyomásértékei mindig alacsonyak most is85⁄65 volt általában ilyen szokott lenni, a pulzus 83. semmilyen panasza nincs. Ön szerint kezelendő ez? kell orvoshoz fordulni vele? mit tanácsol? Köszönettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Kicsit valószínűtlen ez a vérnyomásérték, javasolom, ellenőrizzék a műszer hitelességét. Ha nincs panasza, az alacsonyabb vérnyomásérték nem igényel kezelést.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!

    Nem is tudom, igazán mivel kezdjem, a lényeg az, hogy nagyon vékony vagyok, és ez borzasztóan zavar. Régen szedtem Betaloc-ot túl gyors szívverésre, valamint sokszor előfordul, hogy fáj és nehezen lélegzek, de abba hagytam végül, viszont mintha akkor talán jobban tudtam… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni, még csak azt se írta, hogy mit ért "vékony testalkat"-on (milyen magas, mennyi a súlya). A Betalocnak… Még több

  • Jónapot kivánok, szeretném a segitségét kérni.
    Tegnap délután 190 volt a vérnyomásom, bevettem egy tensiomin 25 mg tablettát, utána lement 163-ra. Jól aludtam, ma reggel 5,30 órakor 161-101-81 Hgmm volt a vérnyomásom, bevettem 1 Egiramlon, 1 Atrix és egy Mogogamma 0,3 mg, plusz egy Frontin 0,25… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Elsősegélyként bevehet akár Frontint, akár Tensiomint, de mielőbb megnyugtatóan rendezni kellene a vérnyomását, hogy ideges állapotban se menjen 140⁄90 Hgmm fölé.
    Még több

  • Tisztelt Doktor Nő. 45 éves vagyok,rendezett családi korülményekkel ,mondhatni rendezett anyagiakkal.…

    Tisztelt Doktor Nő.
    45 éves vagyok,rendezett családi korülményekkel ,mondhatni rendezett anyagiakkal. kb 3éve renszdszeresen járok kardiológiai vizsgálatokra, 2-3 kardiologushoz is. Ekg-k sorozata évente többször is,utóbbi 2 évben 2-szer terheléses Ekg (legutolso most jan 10-én ),szivultrahang évente kb.3-4 szer, minden alkalommal teljeskörű fizikális vizsgálat,minden mindig negativ ,vérképek évente legalább kétszer,(egy nagyon enyhe májenzimek emelkedésén kívül itt is nagyjából minden rendben). szivultrahang vizsgálatnál modták.hogy egyik billentyű nem zár tökéletesen ,de elenyésző ne vegyem betegségnek és nagyjából minden orvos ugyanazt látta minden vizsgálaton.(ekg.terhelés,szivecho stb.)Mostani utolsó terkeléses ekn-n(jan.10) is,rendesen megdolgoztak, minden negativ ,azt is mondták már nem tudják hogy mivel bizonyitsák be hogy semmi baja a szívemnek.
    Vérnyomásom enyhén magas de napi egy szem 10mg lisinopril rendben tartja.
    Én mindezek ellenére nagyon sokszor érzem a szivbetegség fizikai tüneteit,mellkas szorítás ,nehézlégzés szivdobogás ,rossz közérzet amit érzem hogy onnan jön a szívemtől,meggyőződésem hogy szivbeteg vagyok, csak nem veszik észre,már-már a munka-és teherbírásom is gyengült jelentősen,
    fáradok,már a családom is látja hogy valami nem jo.Ugy kelek ugy fekszek,hog állandoan csak a szivbetegségekre gondolok.,és ez nagyjábol édesanyám halála után kezdődött kisebb nagyobb kimaradásokkal (Ö 69 évesen halt meg szivrohamban 7éve.
    Nem tudom van-e értelme a további kardiologiai vizsgálatoknak,ezért írtam önnek ,mit tanácsol a Doktor Nő.
    Nagy Tisztelettel
    Péter.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Megértem, hogy szubjektív panaszai aggodalommal töltik el, de a tények makacs dolgok. Ha ismételt vizsgálatok egybehangzóan azt mutatják, hogy önnek nincs szervi szívbetegsége, akkor próbáljon ebbe belenyugodni. Panaszait lelki okok is előidézhetik, javasolom, forduljon ilyen szakemberhez.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktor Nő.5 évvel ezelőtt császárral szültem.Az lenne a kérdésem:tegnap a 38 kilos fiam,véletlenül…

    Kedves Doktor Nő.5 évvel ezelőtt császárral szültem.Az lenne a kérdésem:tegnap a 38 kilos fiam,véletlenül bele térdelt az alhasamba,ott ahol a szülési seb is van.Még ma is fáj,de ugy mintha izom lázam lenne az alhasamon és néha bele is szúr.Érdeklődni szeretnék hogy gond lehet e ebből?Ugy értem hogy oda ugrott a gyerek,és hogy most is fáj?Lehet hogy butaság de attol félek hogy belül ez a varrat nem szakadhatott e szét,vagy ijesmi?Nem észleltem hogy véreznék,a széklet is normális volt reggel,az sem volt véres .Válaszát előre is kőszőnettel.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Érthető a helyi fájdalom, de hasonlót érezne akkor is, ha a hátára ugrott volna, remélhetőleg semmi nem történt a varrattal. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Azzal a kérdéssel forudok Öhöz, hogy mit jelent, vagy mire utal a "szívszúrás"?…

    Tisztelt Doktornő!

    Azzal a kérdéssel forudok Öhöz, hogy mit jelent, vagy mire utal a "szívszúrás"? Több helyen hallottam, hogy az ember szíve nem tud szúrni, mégis a szívnél szúr. Nem mellkas, hanem a szívnél. Speciel én vagyok az érintett, már több hónapja, de nem mindennap érzek szúrást a szívemnél. Semmi zsibbadás, semmi, csak a szúrás.

    Köszönöm válaszát!

    Üdvözlettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező! A terheléstől függetlenül fellépő, terheléskor nem jelentkező mellkasi fájdalom szervi szíveredet ellen szól. Ennél többet látatlanban nem tudok mondani.A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából. Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktor nő ! Azt szeretnem kérdezni hogy ön szerint mitől érezhetek néha a jobb vagy a bal fülemben…

    Kedves doktor nő ! Azt szeretnem kérdezni hogy ön szerint mitől érezhetek néha a jobb vagy a bal fülemben hirtelen melegséget ? A fül orr gegesz nem tudja .. azért írok önnek . édes anyám szerint vérnyomás de megértem és 130⁄88 volt 70 valamennyi a pulzus .. bár csak egyszer mertem de remélem nem amiatt ..

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, javasolom, forduljon kezelõorvosához.
    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktrornö! Tanácstalan vagyok : kb 3-éve szedem a prenessa vér nyomás csökkentöt a leg…

    Kedves Doktrornö! Tanácstalan vagyok : kb 3-éve szedem a prenessa vér nyomás csökkentöt a leg magasabb vér nyomásom 160’⁄100 volt de dohányoztam: ez az érték nagyon ritka söt az egy gyogyszer helyet csak felet szedek . Tapasztalatom : lemegy a vérnyomásom . sokszor a gyogyszer után nyomást érzek a szivem körül . igaz elmulik de legalább három kávét meg kell inom hogy jo érezem magam arra gondolok hogy igazábol nekem nincs magas vérnyomásom csak abba az idö szakban a dohányzás és a stressz miatt magasabb volt A házi orvos azt mondta ha elkezdtem szedni most már mindig szedni kell . De soha nem küldött sehova hogy mégis van -e valami sziv problémám , mert ahogy utána olvasztam a Prenessa infarktus , és asziv izom ot segiti stb nekem soha nem volt a szivemmel baj legalábbis nem tudok rola igaz ahogy leszoktam a cigeretárol a 174 cm- magasághoz 102 kg vagyok vagy 20 kilot lekénne fogynom de még igy is nincs ki ugro magaságu vérnyomás értékem ⁄egy év alatt hiztam 10- kilot ⁄ A legfontosabb amit tudnom kénne hogy szedhetem e a vérnyomás csökkentöt . vagy utána kénne járni hogy én esetleg beteg vagyok? mert nem akarom bántani a házi orvost olyan rutinosan kezeli ezt . felirja a gyogyszert de sehova nem küldött . mostanába többször mérem a vérnyomásom és gyogyszer nélkül sem megy fel ha idöváltozás van ⁄hideg front ⁄ akkor 140 -ig felmegy de nem mindig . Gondolom a soraimbol kitünik mennyire bizonytalan vagyok ebben a kérdésbe Bocsánat el felejtetem irni hogy ez a változo kor 51 éves koromba jött elö L.egalábbis a menstruácios idöszakba inkább alacsony volt a vérnyomásom . elnézést a hosszu levél- miatt válaszát elöre is köszönöm tisztelettel :J ulianna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem világos, hogy mit jelent konkrétan, amikor úgy érzi, hogy "lemegy a vérnyomása", milyen érték ez? Másrészt abból semmi baj nincs, ha szedi a vérnyomáscsökkentőt, az ellenkező eset sokkal több problémát jelenthet. Kétség esetén kérjen vérnyomás monitorozás (ABPM) vizsgálatot, akkor tisztábban lehet látni, hogy szükséges-e a kezelés.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő ! Megint jelentkezem most az extrasystoléimmal kapcsolatban. Mint többször írtam több…

    Kedves Doktornő !

    Megint jelentkezem most az extrasystoléimmal kapcsolatban. Mint többször írtam több éve érzek ilyen extra ütéseket, havonta egy-kettő volt eddig, stresszesebb napokon 5-8 db maximum. Most már második hónapban viszont két-három napig délután, kb. két-három percenként érzetem extrákat. Magamhoz képest még meg sem ijedtem nagyon, de elmentem a kardiológushoz, aki Holtert tett fel. 98 db kamrai extrasystolét mutatott ki a gép. Egyik sem volt kapcsolt, mind egyesével jelentkezett. Az orvos utasítása szerint bevettem egy 0,25-ös Frontint ami csökkentette a számukat, de akkor is volt óránként kb. 10 db. A kardiológus nagyobb dózisú nyugtatót javasolt. Sőt inkább antidepresszánst. Ami érdekes hogy ezek a nagyobb számú extrák csak a menses elötti pár napban voltak tapasztalhatók. Azóta nem éreztem egyet sem ( ma egyet ) Pedig ha ideges vagyok akkor most eléggé az vagyok, mert holnap megyek colonoscopiára. Doktornő szerint nem valami hormonális dolog lehet ebben ? Ön szerint is az antidepresszáns szedése javasolt ? Mert ha idegi alapon van, akkor elfogadom a nyugtató szedését, de ha hormonális oka van, akkor nem szeretnék antidepresszánst szedni. Hogy lehetne-ezt kideríteni ? És valóban nem kell aggódnom hogy ilyen nagy számban jelentkeznek ezek ? 40 éves vagyok, pajzsmirigy alulműködésem van. Félek, hogy esetleg a változókor közeledtével, szívbeteg leszek ? Ennek az előjele lehet ez ?
    Válaszát előre is megköszönve maradok tisztelettel: Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Mint ön is tudja, ez a fajta ritmuszavar (extrasystolia) igen gyakori jelenség, lehet meglehetősen kellemetlen, de szervi szívbetegség nélkül nincs kóros jelentősége. A hormonális okra és a colonoscopiára való utalás nem világos számomra, de nyugodtan maradhat gyógyszermenetesen is, hiszen az összes szívütés 1-2%-a igazán nem jelentős arány, nem szorul feltétlenül kezelésre.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő! Elég csúnya torokgyulladásom van! Viszont este lenne egy elég fontos foci meccsem…

    Tisztelt Doktor Nő!

    Elég csúnya torokgyulladásom van! Viszont este lenne egy elég fontos foci meccsem terembe ahol meleg van. Ártok vele ha elmegyek? Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Azt hiszem, jobb lenne, ha kihagyná a gyógyulás érdekében.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő! Olyan kérdésem lenne hogy a leukémia vagy a limfóma az vérképzőrendszeri vagy…

    Tisztelt Doktor Nő!

    Olyan kérdésem lenne hogy a leukémia vagy a limfóma az vérképzőrendszeri vagy nyirok eredetű betegség? Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Bővebbet olvashat az alábbi linken:
    http:⁄⁄hu.wikipedia.org⁄wiki⁄Leuk%C3%A9mia és itt hu.wikipedia.org⁄wiki⁄Nyirokkeringés‎


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 21 éves lány vagyok, körülbelül egy hónapja kivizsgáltak a kardiológián, mert szívritmus…

    Tisztelt Doktornő!

    21 éves lány vagyok, körülbelül egy hónapja kivizsgáltak a kardiológián, mert szívritmus zavaraim voltak. Szív ultrahangot is készítettek, és semmilyen szervi problémát nem mutattak ki. Sok stressz ér, és azt mondták valószínűleg ez a panaszaim oka, felírtak szívritmus szabályzót és magnéziumot. Folyamatosan szedem a magnéziumot, viszont az utóbbi pár napban nyilall és szúr a szívemnél, elég erősnek érzem. Az lenne a kérdésem, hogy Ön szerint ezt mi okozhatja?

    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A terheléstől függetlenül fellépő, terheléskor nem jelentkező mellkasi fájdalom szervi szíveredet ellen szól. Lehet mozgásszervi eredetű (izomzat, ízület), de lehet a stressztől is.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktor No


    33 eves no vagyok, nem szedek semmilyen gyogyszert, amgamat egeszsegesnek titulalom. Viszont eleg sokat faj a fejem, gondoltam ellenorzoma vercukromat. Ma reggel egz vajaspogacsa es egy tea utan( egy teaskanal cukorral izesitve), 5.8 volt, igaz 2-3 oraval az… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ha pontos képet akar a cukorháztartásáról, akkor érdemesebb egy szabályos vércukor terhelési görbét végeztetni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor nő! Nem rég voltam vérvételen és van egy pár eltêrés amit nem értek! Az egyik ismerősöm…

    Tisztelt Doktor nő! Nem rég voltam vérvételen és van egy pár eltêrés amit nem értek! Az egyik ismerősöm kicsit megilyesztett és ezért lennék kiváncsi az eredményre!
    Az oka amiért meg kellett csináltatni a vérvételt az lenne hogy oktoberben sziv problêmával mentem orvoshoz heves szívdobogás és néha olyan volt mintha őssze szorulna a szivem! Az eredményből kiderült hogy az egyik szivbillentyű nem zár rendesen! Csináltak vérvételt is és arra azt mondták hogy minden rendben! Mikor elmentem a házi orvosomhoz közőlte velem hogy a vérvételi eredményem nem jó és nem érti hogy ezt miért nem mondták! Ezért és sajnos kórosan sovány vagyok ezért is kérte mégegyszer a vér vételt! A vizelet rendben van de vérvétel nem egészen! A kérdésem az lenne hogy utal e valamilyen betegségre vagy bármire!
    A menszeszemmel sincs minden rendben a multhonapban sem jött időben és most is késik már egy hete! Terhes biztos hogy nem vagyok!!!

    Neutrofil: 0.81 (0,50-0,70)
    Limfocita: 0,11 (0,20-0,40)
    HCT: 0,36 (0,38-0,50)
    PLT: 126 G⁄L ((150-400)
    AST titer 259 E⁄ml <200

    Mostanában kicsit fáradékonyabb is vagyok! Kérem szépen válaszoljon mert eddig akárkit kérdeztem senkitől nem kaptam választ és ez egy kicsit aggasztó!
    Előre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Az, hogy a neutrophil és a lymphocyta érték minimálisan eltér, annak nincs jelentősége, az AST-nek sincs, az alacsonyabb HCT kis fokú vérszegénységre utal, a PLT kissé kevesebb vérlemezkeszámot jelent, önmagában nem értékelhető. Ha háziorvosa megismételteti, abból baj nem származik, de komoly bajt ezek a leletek nem tükröznek.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • T. Doktor NŐ ! A kérdésem az lenne, hogy sincumar gyógyszer mellett mikyen fájdalom csillapító szedhető?…

    T. Doktor NŐ !

    A kérdésem az lenne, hogy sincumar gyógyszer mellett mikyen fájdalom csillapító szedhető? Nem vagyok nagy gyógyszer szedő, de néha a derekam fáj, most pl. a lábam is fáj tőle és a patikában azt mondták Szószerint idézem:-ne legyen beteg, mert semmilyen fájdalom csikkapító sem szedhető.

    Kérem adjon tanácsot mi a teendő ilyen esetben?

    Köszönöm a választ.

    Judit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Kérdésével kapcsolatban bővebbet olvashat az alábbi linken:
    http:⁄⁄www.medimix.hu⁄cikk.php?cid=111

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kérdésem az lenne hogy ha ha béta-blokkolót(Propranolol Akadimpex) szedek,hosszútávon nem károsabb e…

    Kérdésem az lenne hogy ha ha béta-blokkolót(Propranolol Akadimpex) szedek,hosszútávon nem károsabb e mint ha nem szedném és inkább picit emelkedett pulzus számmal élnék.Reggel este kell 0,5-0,5 szemet bevennem belőle.Ha teherbe esnék továbbra is szedhetném ezt a gyógyszert?Köszönöm Válaszát!!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A béta blokkoló ebben az indikációban tüneti szer, tehát nem gyógyítási célra van. Ha egyéb ok nincs, akkor elhagyhatja, de fokozatosan csökkentve az adagot. Terhesség esetén az esetleges magzati ártalom veszélye miatt ellenjavallt.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktorno!

    Panaszaim jelentkezese a dohanyzasrol valo leszokasi kiserleteimmel, a tobbszori nekifutassal es visszaesessel kapcsolatos. Tavaly elott a probalkozas soran mellkasi szurast erztem, foleg bal oldalon, majd miutan a dohanyzassal vegul sikeresen felhagytam, kb egy honappal… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Az, hogy a fizikai terhelést jól bírja, nagyon jó jel, mert arra utal, hogy a panaszainak a hátterében nem áll szervi eltérés. A ritmuszavar (extrasystolia), amit érez… Még több

  • Tisztelt Doktor Nő!

    25 éves vagyok és az elmúlt hónapban többször is érzékeltem, hogy szúró, szinte görcsös fájdalmat érzek a szívem tájékán és ezzel együtt bizsergést a karomban. Szívem pedig gyakran a fájdalom jelentkezésétől függetlenül zavaróan furcsán ver. Gyorsan és érzékelhetően… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A mellkasi fájdalom és a kar bizsergése valószínűleg mozgásszervi (izom, izületi) eredetű, a szívverés rendellenességéről látatlanban nem tudok érdemben nyilatkozni. javasolom,… Még több