A betegek kérdései (18108)

  • Vérnyomás és pulzus ingadozás kezelése hipertónia mellett

    Tisztelt Doktor Nő! A férjem problémájával fordulok Önhöz. 31 éves, de már 20 éves kora óta hipertóniával küzd, mindemellett szorongásos zavara is van. Az elmúlt években sikerült a Coverex Comb+ Cardura+ Nebilet kombinációjával szinten tartani vérnyomását, szorongását Rexetinnel tartották kordában. Az… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Erre a kérdésére néhány perce válaszoltam egy másik portálon.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Előzőleg lemaradt, hogy Széntablettát is szedek az okozhatja esetleg a gyomorégést?…

    Tisztelt Doktornő!

    Előzőleg lemaradt, hogy Széntablettát is szedek az okozhatja esetleg a gyomorégést?

    Köszönettel Dóra

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Nem.

  • Tisztelt Doktornő! Másfél napja ég a gyomrom szinte megállás nélkül étkezésre rendeződik de egy fél…

    Tisztelt Doktornő!

    Másfél napja ég a gyomrom szinte megállás nélkül étkezésre rendeződik de egy fél óra múlva kezdi előröl mellkasi fájdalom nyelőcső égés nincs. vettem be savlekötőt quamatelt valamennyire mérséklődnek a tünetek. Mostanában sokat stresszelek, ez okozhatja a gyomorégést? Ha igen mennyi idő míg rendeződik?
    Köszönettel: Dóra

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni. Javasolom, forduljon gasztroenterológushoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő! Érdeklődni szeretnék, hogy szív CT vizsgálat előtt milyen gyógyszereket és a vizsgálat…

    Tisztelt Doktor Nő!
    Érdeklődni szeretnék, hogy szív CT vizsgálat előtt milyen gyógyszereket és a vizsgálat előtt mennyi idővel ne vegyek be az alábbiak közül:
    Apo-Famotidin, Betaloc Zok, Digoxin, Furon, Inegy, Kaldyum retard, Merckformin, Preductal MR, Syncumar Mite, Chinotal, Tritace?
    Köszönettel: Ágnes

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de nem tudok a kérdésére válaszolni, kérdezze meg abban az intézményben, ahol a vizsgálatot végezni fogják.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt DoktorNő! Legyen kedves értékelni az alábbi adatokat a legutóbbi vérképem eredményéből: Haemoglobin…

    Tisztelt DoktorNő!

    Legyen kedves értékelni az alábbi adatokat a legutóbbi vérképem eredményéből:
    Haemoglobin :138 g⁄l
    Haematokrit: 0,41 l⁄l
    Koleszterin: 5,31 mmol⁄l
    Karbamid: 8,4 mmol⁄l
    Kreatinin: 101 umol⁄l
    GFR-EPI: 81 ml⁄perc
    CRP: 6,1 mg⁄l

    Fáradságát előre is köszönöm!

    István

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Panaszokkal kapcsolatos kérdésekre igyekszem válaszolni, de laborleletek értékelésénél azt javasolom, hogy a www.hazipatika.com⁄laboreredmenyek honlapon tájékozódjon.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Alsó lábszár térdtöl lefele hidegül, mi lehet az oka?

    Kedves Főorvosnő!

    gyakran fázik m. két lábfejem⁄betalocot el is vették⁄, de éjszaka arra ébredtem, hogy a j. alsó lábszáram térdtől lefele szinte jéghideg, kimentem a mellékhelyiségbe, mire jöttem vissza, már melegedett, sőt a takaró alatt majdnem jó lett. néha , különösen melegben m.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni, javasolom, forduljon személyes vizsgálatra angiológushoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján…

  • Tisztelt Doktor Nő! Napok óta, pontosabban január 25.e óta fentálló széklet problémáim vannak! Voltam…

    Tisztelt Doktor Nő!

    Napok óta, pontosabban január 25.e óta fentálló széklet problémáim vannak! Voltam háziorvosnál és elmondtam a panaszaim, és meg sem vizsgált csak felírt egy enyhe hashajtó, puffadás gátlót! Amit a mellékhatások miatt inkább nem váltottam ki! Panaszaim: fáradtság, gyomor fájás, hasi és gyomor görcsök, nincs bélmozgásom, székrekedés! A patikus szerint ez a bélrenyheség tünete! Tegnap vettem ricinus olajat és ma hasménes lett a vége.. Megkönnyebbültem de a fájdalom továbbra is fentáll, és keménynek érzem a gyomrom! Nem eszek semmit csak levest , gyümölcsöt napok óta! Ön szerint ez milyen betegségre utalhat? Mit tegyek? Nem szeretnék szervkárosodást és kórházba sem szeretnék kerülni! ⁄Betegségeim: 2. Típusú cukor, magasvérnyomás, aszthma, pco szindróma⁄
    Segítségét előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni. A panaszokat okozhatja fertőzés (vírus, baktérium), gyomor- vagy bélhurut, epebántalom és meg sok egyéb. Javasolom, forduljon gasztroenterológushoz személyes vizsgálatra!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 59 éves férfi vagyok. Nem dohányzom , alkoholt sem fogyasztok csak alkalmanként…

    Tisztelt Doktornő!

    59 éves férfi vagyok. Nem dohányzom , alkoholt sem fogyasztok csak alkalmanként .Olyan problémám van hogy néha ébredés után mintha a fejemben víz lenne és löttyenne egyet. Ilyenkor szédülés,áll fenn, jobb oldalam zsibbad, és néha hányinger is kíséri a jelenséget. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Imre

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Látatlanban nehéz lenne megítélni, javasolom, hogy a szédülés, zsibbadás, hányinger miatt keressen fel neurológust.


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Erõs szorongása van, levegõvételkor tüdõrezgést érez, ráktól fél

    Tisztelt doktornő!

    2003 óra generalizált szorongásom, erős hipochondriám van, ezért is vagyok nagyon megijedve. Mostanában(talán pár hónapja), felkelés után, konkrétan akkor amikor nyomódik a hátam utána, egy pár lélegzetvétel olyan furcsa érzést kelt a a hátamban? a tüdőmben ? nem is… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni. Javasolom, forduljon kezelőorvosához, aki az ön adatainak ismeretében és személyes vizsgálat alapján meg tudja határozni a további… Még több

  • Tisztelt doktornő! Refluxot állapítottak meg nálam.Két napja voltam bent orvosnál.Szedem a refluxont,nem…

    Tisztelt doktornő!
    Refluxot állapítottak meg nálam.Két napja voltam bent orvosnál.Szedem a refluxont,nem is ég a gyomrom most.Viszont ha felkelek tehát nem fekvő helyzetben vagyok,olyan mintha megakarnék fulladni.Mintha a gyomrom nyomná a tüdőm,és a szivem.Gázosodás lehetséges?Mitévő legyek?Köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, javasolom, forduljon gasztroenterológusához.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktorno ! Mikortol valik a gyomoreges korossa es milyen jellegu ? marmint , hogy vannak…

    Tisztelt Doktorno !

    Mikortol valik a gyomoreges korossa es milyen jellegu ? marmint , hogy vannak melle mas tunetek is ?

    kodzonettel : Eniko

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez túl általános kérdés, egyéntől függ. Ha nem szűnik, vagy ismételten jelentkezik, mindenképpen forduljon orvoshoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Édesanyámnak egy éve volt ischaemiás stroke-ja, 62 éves, előző nap került be rosszulléttel,…

    Tisztelt Doktornő! Édesanyámnak egy éve volt ischaemiás stroke-ja, 62 éves, előző nap került be rosszulléttel, a kórházban érte a baloldali bénulás, azonnal thrombolysist kapott, ápolásommal és gyógytornával sokat javult, a járása nehézkes bottal, de a bal kezével tudni fogni, az értelme nem sérült, beszéde teljesen jó lett, ellátja magát. Novemberben kapott egy hétig infúziót. A vizsgálatok alapján meszes érfali darabka válhatott le, a szív UH-ja jó volt. Magas vérnyomás és glaukóma miatt régóta kezelték, de nem volt extrém magas, nincs elhízva, nem cukorbeteg. A fő gond, hogy rosszul viseli a frontokat, régebben is, de most azonnal felmegy a vérnyomása ha időváltozás van, 180 körül. Előtte-utána jól van, pár órát tart, de nem tudom mennyire veszélyes? A doktornője mondta, hogy próbálnak mást ha kell, de azon nem tudnak változtatni, hogy frontérzékeny. A mostani gyógyszerei: Aspirin Protect, Nootropil, Normodipine, Bisoprolol, Quamatel, Atorva Teva, fél Frontin és kapta a Tensiomint, hogy ha felszalad alkalmilag. Ez Doktornő szerint megfelelő? Elnézést kérek, hogy sokat írtam, de nagyon aggódom, hogy megismétlődhet:( és mondták, hogy még egyszer nem kaphatná azt a kezelést, túl kockázatos. Mivel lehetne még csökkenteni a kockázatot? Hálásan köszönöm, ha válaszol! Anna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A már kialakult érelmeszesedés sajnos nem múlik el, úgy tűnik, hogy a lehetséges kockázati tényezők kézben vannak tartva. Tudni kellene persze, hogy az Atorva Teva mellett milyen a cholesterin-szintje (5,2 alatt normális). További javulást, jó egészséget kívánok!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktor Nő ! Bocsánat azt nem írtam hogy melkas röntgen, de a leleten nincs írva milyen szerv?…

    Kedves Doktor Nő !
    Bocsánat azt nem írtam hogy melkas röntgen, de a leleten nincs írva milyen szerv? Csak találgatom a Máj lenne? Ugyan is nekem kb 6 éve a májamon FNH van , de eddig nem volt nagyobb. Menjek uh ra?
    Köszönöm válaszát: Gáspárné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A mellkas röntgenen a mája nemigen szerepelhet. Ezek után találgatás helyett inkább bízza a műtét előtti vizsgálatot végző orvosra a kérdés eldöntését.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő. egy pár napja híg kissé nyúlós sárga színű hasmenésem van. napi 2-3x mi lehet az oka…

    Tisztelt Doktornő. egy pár napja híg kissé nyúlós sárga színű hasmenésem van. napi 2-3x mi lehet az oka ennek ? Antibiotikumot nem szedtem.
    Köszönettel: Brigitta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Lehet fertőzés (vírus, baktérium), gyomorrontás, bélhurut, egyéb okok is felmerülhetnek. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktor Nő ! Szeretném tudni mit jelent a röntgen leletemen az a megfogalmazás : medialis harmada…

    Kedves Doktor Nő !

    Szeretném tudni mit jelent a röntgen leletemen az a megfogalmazás : medialis harmada elöl elödomborodik. Kissebb mütétem lesz. Altatható vagyok ?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez szó szerint azt jelenti, hogy valaminek a középső harmada elöl elődomborodik. Melyik szervről van szó? Melyik testtáj röntgenéből idéz?

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Az lenne a kérdésem, hogy magas vérnyomás mellett ihatok-e Neo Citrant. Általában…

    Tisztelt Doktornő!

    Az lenne a kérdésem, hogy magas vérnyomás mellett ihatok-e Neo Citrant. Általában 160⁄105 körül van, de előfordul hogy lejjebb megy, vagy feljebb. A pulzusom 67-87 közt van.

    Válaszát előre is köszönöm!

    Tisztetettel: Anett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A Neo-Citran nem növeli tovább a vérnyomását, de nyilván tudja, hogy ezek az értékek egyáltalán nem normálisak, 140⁄90 Hgmm a célérték!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tiszteletem, 29 éves férfi vagyok, olyan kérdésem lenne, hogy miért lehet álló helyzetben jóval magasabb…

    Tiszteletem,

    29 éves férfi vagyok, olyan kérdésem lenne, hogy miért lehet álló helyzetben jóval magasabb a vérnyomásom mint ülve? A pulzus is jelentősen megugrik. Fekve mérve kb hasonló értékeket kapok, mint ülve, vagy egy kicsit kevesebbet.

    Pl. az alábbi értékek ülve:

    bal kar: 118⁄75, pulzus 73.
    jobb kar: 135⁄82, pulzus 72

    aztán ha felállok gyakran mellkasi nyomás és erős szívdobogás jön rám (bár ezt gyakran csak úgy érzem, ha a kezem a mellkasomra helyezem) s megmérem állva a vérnyomást:

    bal kar: 135-140⁄70-82, pulzus 77-88
    jobb kar: 150-163⁄77-93, pulzus kb egyforma

    EKG csupán sinus tachycardiát állapított meg, Holter EKG szintén semmi mást (VES 72, SVES 16, KES 0, ST eltérés nincs). Holter vérnyomást (bar karon mérve, ahol érdekes módon alacsonyabb) normális értékek voltak (107-141⁄65-93). Echo-n nem találtak semmi kórosat. Végtagjaim gyakran hidegek, főleg a lábam és kicsit izzadt is olyankor, de érdekes módon estére gyakran, nem mindig, de felmelegszik. Amit még tapasztaltam, hogy reggel gyorsan ver a szívem és érdekes módon ebéd után szintén egy ideig gyorsan, estére nyugis.

    Mit gondol? Nagyon félek, ideges vagyok, hogy nincs-e vmi érszűkület a háttérben vagy vmi más ami miatt eltérő a vérnyomás a két karon s pláne állva jelentősen megemelkedik (akkor mennyi lehet, ha mozgok?!).

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A testhelyzettől függő vérnyomásváltozás normális jelenség, a mértéke egyénenként eltérő lehet, amit ön leír, az nem kóros mértékű. Ugyancsak nem kóros, ha a két karon mért vérnyomásérték között 10-20 Hgmm-es különbség van. A többi jelenség a vegetatív idegrendszer mérsékelt fokú kiegyensúlyozatlanságából adódik, az életkor előrehaladtával múlni fog, érszűkületre semmi nem utal.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor nő ! 22 éves lány vagyok, dolgozom iskolába járok mondhatni aktív életet élek. 2 éve…

    Tisztelt Doktor nő !
    22 éves lány vagyok, dolgozom iskolába járok mondhatni aktív életet élek. 2 éve kezdődött kb. hogy a szivem néha görcsösen összehúzodott volt, hogy annyira hirtelen és fájdalmasan, hogy összerogytam, aztan nembirtam felegyenesedni és ahányszor mélyebb levegőt akartam venni újra belenyilalt. Mostanában 3 -4 hónapja kezdődött az, hogy ezek az erőteljesebb nagyobb görcs szerü érzések csökkenni látszanak viszont most jött helyette sok pici.. van, hogy egymas utan 10x is ugyerzem mintha valaki a tenyereben fogna a szivemet es össze-össze szorítaná lefekvés után esténként is nagyon gyakran van ilyen, elég lassa múlik el és ilyenkor a bal oldalamra foedulva folyamatosan fáj ezért is nehezen alszom.A vérnyomásom alacsony 100⁄70 vagy 90⁄60 körül szokott lenni. A lépcsőzést sem bírom például mert ha felakarok szaladni akár csak a 2. Emeletre valahol mire felérek lever a víz elkezdek szedülni csillagokat látni. Tudna nekem a leírtak alapján tanácsot adni mi lehet ennek az oka ? Válaszát előre is köszönöm !

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, javasolom, forduljon kardiológushoz, tartós EKG-monitorozás (Holter) segíthet tisztázni, hogy az ön által észlelt jelenségek során milyen változás történik az EKG-n.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Az normális,hogy reggelente mikor felkelek a pulzusom az egekben van 120-130 körüli,viszont…

    Tisztelt Doktornő!
    Az normális,hogy reggelente mikor felkelek a pulzusom az egekben van 120-130 körüli,viszont délután és az esti órákban 55-60 körüli? ekg-n és ultrahangon is voltam,ami alapján a szívemnek kutya baja.Válaszát köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez például lehet a vegetatív dystonia következménye.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Problémám a következő: Nagyjából 3 hónapja volt egy betegségem ⁄ láz, megfázás…

    Tisztelt Doktornő!
    Problémám a következő:
    Nagyjából 3 hónapja volt egy betegségem ⁄ láz, megfázás ⁄. Körülbelül azóta a hőm mindig 37-37.2 fok. Olyan másfél hónapja volt ismét egy betegségem ⁄ hányás, hasmenés ⁄ amivel kórházba kerültem egy infúzió erejéig. Ekkor az orvos azt mondta, hogy aggasztónak találja ezt a folyamatos hőemelkedést, de ez ennyiben is maradt. Ugyanis akkor is 37 körül volt. Mostanában szándékosan mérem különböző napszakokban és a tapasztalatom nem változik. Csak azért aggaszt, mert korábban a 36.6 volt számomra a normális. Egyéb problémám nincs ezen kívül.
    Olvastam egy oldalon, hogy fiatal nőknél előfordul a hónapokig tartó hőemelkedés. Doktornő szerint ennek van valóság alapja?
    Illetve érdemes lenne orvoshoz fordulnom? Vagy alaptalan a félelmem?
    Válaszát előre is köszönöm.
    Egy 21 éves nő.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A hőemelkedés hátterében ki kell zárni szervi okot, de lehet pszichés eredetű is (pl. ha nyugatóra szűnik).

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa