A betegek kérdései (17909)

  • Kedves Doktornő!

    35 éves nő vagyok. Az utóbbi pár hónapban többször puffadtam, hasmenés illetve székrekedés váltogatta egymást, emiatt belgyógyászhoz fordultam, aki vékonybél szindrómára gyanakszik. A biztonság kedvéért elküldött kolonoszkópiára, ami február elején lesz esedékes. Kb. 2… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Panaszaival kapcsolatban azt javasolom, hogy gastroenterologushoz forduljon személyesen, látatlanban sajnos nem lehet megítélni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján…

  • Tisztelt Doktornő! Egy olyan kérdést szeretnék feltenni, hogy az utóbbi két hétben nagyon sokat zsibbad…

    Tisztelt Doktornő!

    Egy olyan kérdést szeretnék feltenni, hogy az utóbbi két hétben nagyon sokat zsibbad a bal karom, sokszor kapkodom a levegőt, fáj a mellkasom és a hátam, emellé pánikolok nehogy infarktusom legyen. Sportok terén a teljesítményem változatlan, ugyanúgy tudok 2 órát intenzíven ugrálni asztaliteniszben, illetve a testépítő gyakorlatokat is ugyanúgy gond nélkül el tudom végezni... utána mikor abbahagyom a mozgást akkor jönnek a problémák... elkezdem figyelni a pulzusomat, hogy milyen erősen ver a szivem, és eluralkodik rajtam a pánik és a halálfélelem.
    Ön szerint mennyi esély van arra, hogy infarktusom legyen? Ezeknek a tüneteknek nem sportolás közben kéne jelentkeznie ha valóban a szívemmel lenne gond?

    Köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A terheléstől függetlenül fellépő, terheléskor nem jelentkező mellkasi fájdalom szervi szíveredet ellen szól, tehát emiatt nem kell infarktustól tartania. A pánik tünetekkel azonban foglalkozni kellene, mert fokozott lelki terhet jelentenek.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!Tavaly 26 évesen kiugróan magas vérnyomással kezeltek.Egy haláleset nagyon megviselt.Szedtem…

    Tisztelt Doktornő!Tavaly 26 évesen kiugróan magas vérnyomással kezeltek.Egy haláleset nagyon megviselt.Szedtem vérnyomáscsökkentőt és átmenetileg frontint.2 hónap után teljesen megszüntek a panaszaim.Már gyógyszer nélkül is jó a vérnyomásom.Huma-promolt írtak fel szapora szívverésre ezt mindmáig szedem.Nagyon jól beállította a pulzusom.Kérdésem az lenne,hogy ha 1 éve a kardiológiai vizsgálat során nem találtak semmi szervi bajt lehetséges e hogy ki tud alakulni szívvel kapcsolatos betegség,mert néha olyan mintha "megállna a szívem" és hirtelen egy nagy dobbanással újra elindulna.Ha kitapintom a pulzusom érzem hogy tényleg kihagy és utána nagyot dobban és ez így párszor egymás után,majd ver rendesen tovább.A háziorvosom azt mondta hogy ez mindenkinél előfordul,nem kell megijedni.Egy ismerősöm tanácsolta hogy szedjek magnéziumot és hagyjam el a kávét,mert az is kiválthatja.Most lassan 2 hete szedem és úgy érzem jobb.Doktornő szerint megnyugodhatok vagy ne hanyagoljam és újra vizsgáltassam ki magam.Előre is köszönöm válaszát! :)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez a fajta ritmuszavar (extrasystolia) igen gyakori jelenség, lehet meglehetősen kellemetlen, de szervi szívbetegség nélkül nincs kóros jelentősége. Lényege, hogy a normálisnál hamarabb jelentkezik egy szívdobbanás, majd viszonylag hosszabb szünet után jön a következő normális ütés. Tünetileg Magnézium pezsgőtabletta vagy Panangin szedése enyhíti a panaszokat.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő,
    Éppen ez a problémám,hogy a kardiológus mindössze ennyit mondott.
    Miközben válaszát vártam,az interneten utána olvasgattam a témában.-sajnos...
    Nagyon ijesztő dolgokat találtam:bármikor azonnali szívhalál,infarktus stb....
    Nagyon el vagyok keseredve,egész… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ennek az eltérésnek különböző súlyossági fokozatai vannak, látatlanban nem tudom megmondani, hogy az ön férjénél pontosan milyen stádium áll fenn. A kardiológus nyilván… Még több

  • Kedves Doktornő! Közel 1 éve voltam EKG vizsgálaton, amelyen mindent rendbe találtak (sima EKG vizsgálat,…

    Kedves Doktornő!

    Közel 1 éve voltam EKG vizsgálaton, amelyen mindent rendbe találtak (sima EKG vizsgálat, terheléses, szív ultrahang). 24 éves vagyok és azt szeretném kérdezni, hogy ha minden eredmény negatív volt, és a rizikófaktorok egyikébe se vagyok besorolható, akkor meddig érvényes egy ilyen lelet?

    Előre is köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A sima EKG a pillanatnyi helyzetet tükrözi, a szívultrahang, terheléses EKG tartósabb állapotjelző. Ha nincs panasza, akkor pár évig biztosan "érvényes".

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő,
    Férjemet(48éves)szívzörej miatt kardiológushoz küldték.A kardiológus alaposan megvizsgálta,EKG,UH történt.
    A rövid diagnózis:HOCM,SAM jelenség,enyhe mitrál regurgitáció és mérsékelt BK-i kiáramlási pálya obstrukció.
    Metoprolol-t kell szednie a férjemnek,és lesz… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez azt jelenti, hogy olyan szívizombántalomról van szó, amely a bal kamra feaának megvastagodását jelenti. Ez némileg szűkíti a kamrai kiáramlási pályát és a kéthegyű… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Nagyon köszönöm hogy ilyen gyorsan válaszolt,mihamarabb beszélni fogok a háziorvosommal.…

    Tisztelt Doktornő!

    Nagyon köszönöm hogy ilyen gyorsan válaszolt,mihamarabb beszélni fogok a háziorvosommal. De addig is, a második kérdésemre- ha nem vagyok tolakodó-,kérhetek felvilágosítást? Megnyugtatna.
    Amit szeretnék tudni: a Frontin szedhető e a Co-prenessa-val együtt?Akár szükség esetén, akár folyamatosan.

    Köszönöm. Tisztelettel: Csillik Márta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nincs ellenjavallata.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • az lenne a kerdesem a doktornöhöz hogy a strok kortl fuggetlen ?

    az lenne a kerdesem a doktornöhöz hogy a strok kortl fuggetlen ?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Igen.


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • tsitelt Doktornö olyan problemam van amit szeretnék ha segitene kideriteni mi is lehet az . Tünetek rosszul…

    tsitelt Doktornö olyan problemam van amit szeretnék ha segitene kideriteni mi is lehet az . Tünetek rosszul let ajulas vegtad zsibbadas beszed zavar esetenkent dadogas .tiszteletel varom valaszat .
    Tiszteletel M.Zoltán

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Mielőbb forduljon orvoshoz/ügyelethez, ezek fenyegető stroke (agyi történés) jelei is lehetnek!


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!

    40 éves nő vagyok, magas vérnyomással. Ezidáig Huma-Pronolt szedtem. Nemrégiben ügyeletre kellett mennem kétszer, mert felszökött a vérnyomásom. Ott azt javasolták, hogy a háziorvosommal írassak föl jobb gyógyszert, mert ez már elavult. A doktornő a Co-prenessa 8mg⁄2,5mg… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    ismeretlenül nem tudok önnek konkrét terápiás tanácsot adni. Általában az a szokás, hogy hirtelen vérnyomás kiugrás estén Tensiomint alkalmaz, a továbbiakról mégis kezelőorvosával… Még több

  • Tisztelt Doktornő!

    Már többször segített válaszával, utólag is nagyon köszönöm!
    Most édesanyámmal kapcsolatban kérdeznék. Tegnap délután kezdte rosszul érezni magát, szédült, gyenge volt, a vérnyomása is magas volt. Estére rázta a hideg és a hasa a bal és jobb oldalon is fájt a… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni. Mindenképpen mielőbb forduljanak orvoshoz!!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • jo napot kivánok drága dr nö ma kaptam meg a labor eredmènyemet pajzsmirigy vizsgálat miatt hálistennek…

    jo napot kivánok drága dr nö ma kaptam meg a labor eredmènyemet pajzsmirigy vizsgálat miatt hálistennek minden nagyon jo lett kivève egy eredmèny aggasz az inr van becsillagozva ami 0,79 es lett ès 80 tol lenne jo soha nem szedtem vèrhigitot mai napig sem szedek ön szerint ez nagyon adhat okot agodalomra ja ès a prothromin eredmény is jo lett elöre is köszönöm segitsègèt maradok tisztelettel kovácsnè

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Emiatt a minimális eltérés miatt nem kell aggódnia.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Múlt héten voltam vas terhelésen, kezdő értékem 8-as volt, az egy órás 13-as. Ebből…

    Tisztelt Doktornő!

    Múlt héten voltam vas terhelésen, kezdő értékem 8-as volt, az egy órás 13-as. Ebből jelenleg annyit tudok, hogy egyáltalán nem szívódik fel a vas a szervezetemben. Ez önálló probléma vagy vminek a tünete lehet, ha igen, milyen betegségnek és milyen célzott vizsgálatot ajánl?
    Köszönettel: Anna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni, feltehetően részletesebb kivizsgálás szükséges, de ezt kezelőorvosának kell koordinálni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Kissé megvagyok ijedve, mert a vérnyomásom 122⁄70 volt 71 pulzussal, és 43 éves…

    Tisztelt Doktornő!

    Kissé megvagyok ijedve, mert a vérnyomásom 122⁄70 volt 71 pulzussal, és 43 éves vagyok. Vagyis az alsó értéket találom alacsonynak, és azt olvastam róla, hogy ez leginkább agyi történesekkel függ össze. Olvastam az Ön bejegyzését is, miszerint az otthoni vérnyomásmérők nem mérik ezt pontosan, vagyis mindig alacsonyabb értéket mutatnak, így nem kell vele foglalkozni. Csak azért aggaszt jobban, mert szédülök is pár napja, már reggel úgy ébredek, és a fejem is gyakrabban fájt mostanában. Van-e összefüggés a kettő között, kell-e aggódnom? Bár a szédülést esetleg betudhatom annak is, hogy elég merevek a nyaki izmaim, feszült is voltam mostanában kicsit.

    Előre is köszönöm válaszát!
    Tisztelettel:
    Zsuzsanna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A 70-es diastolés érték még nem is számít alacsonynak, és semmiképpen nincs kapcsolatban szédüléses panaszaival. sokkal valószínűbb a mozgásszervi eredet, ha a kimozgatás nem eredményes, javasolom, forduljon reumatológushoz!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktornő. Írna pár sort,véleményezné a 24holter eredményt köszönöm: VES:összesen:185 iso:163 cou:8 RUN: összesen:2 max.run:3 max hr:- HRV-T SDNN:165ms SDAAN:152ms ASDNN:68ms pNN50:15% rMSSD:48ms HRV-F: pover:1948ms2 VLF: 616ms2 LF: 676ms2 HF:553ms2 SVES: összes:36 iso:1 cou:4 RUN: összes:5… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ez egy ún. "nyers", azaz a gép szoftwere által készült értékelés, ezt az orvosnak még felül kellene bírálnia, mert a leírt ritmuszavar lehet műtermék is, amirt… Még több

  • Tisztelt Doktor Nő, A problémám körülményeit lentebb vázolom. Kérem, segítsen tanácsot adni, hova…

    Tisztelt Doktor Nő,

    A problémám körülményeit lentebb vázolom. Kérem, segítsen tanácsot adni, hova forduljak!

    Előzmény: 4 hetes Indonézia-Malajzia-Szingapúr hátizsákos túra.

    Tünetek: Hazaérkezés óta (3 hónapja) napi 3-4, a szokásosnál lazább (de szilárd) széklet, néhány hete étvágytalanság, émelygés, hascsikarás, illetve az utóbbi napokban a has bal oldalán feszítő jellegű érzés.

    Eddigi vizsgálatok, kezelések:
    Teljes labor negatív,
    Hasi ultrahang negatív,
    László Kórház trópus osztályán végzett laborvizsgálatok (féregpete, protozoon) negatívak,
    Giardia-gyanú miatt Tinidazol kúra (vakon): eredménytelen,
    Fokhagyma kúra: eredménytelen,
    Jelenleg (jobb ötlet híján) ezüst-kolloid kúra (egyelőre eredménytelenül).

    27 éves vagyok, így állítólag a daganatos elváltozás szinte kizárt, illetve gyanúsan egybeesnek a tünetek kezdetei az utazás időpontjával.

    Tényleg tanácstalan vagyok, merre induljak, mindenesetre időről időre újabb tünetek jelennek meg, egyre erőteljesebb a hasi diszkomfort érzet.

    Bármilyen tanácsnak örülnék!
    Köszönöm!
    Tisztelettel,
    Pintér Ádám

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, talán legjobb lenne egy ismételt, részletesebb vizsgálat a trópusi betegségek osztályán.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő!


    Pár hete vettem észre, hogy amikor testápolóval bekenem a lábam, a vádlimat
    kenem és a talpam belső oldaláig egy vonalban bizsergést érzek. Nem tudom,hogy milyen jellegű ez az egyenlőre érdekes jelenség, hová forduljak. Nem fáj a lábam, csak érintésre jelentkezik.Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő ! Köszönöm a segítségét ! Még egy kérdésem lenne,még teljesen steril körülmények között…

    Tisztelt Doktornő !
    Köszönöm a segítségét ! Még egy kérdésem lenne,még teljesen steril körülmények között se lehetséges ?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, a szájban soha nincsenek teljesen steril körülmények, ezért tartós a kockázat.

    Nagyon szívesen.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő ! Tudja,én már 10éves korom óta szeretnék nyelvpiercinget,most 16éves vagyok..képes…

    Tisztelt Doktornő !
    Tudja,én már 10éves korom óta szeretnék nyelvpiercinget,most 16éves vagyok..képes lennék akár életem végéig is antibiotikumot szedni hogy ha úgy lehetséges és megcsináltathatnám..! Naponta hány szem antibiotikumot kéne szedni és az egyáltalán nem lehetséges hogy szúrás után majd idővel abba hagyhassam a szedését az antibiotikumnak ? Előre is köszönöm a válaszát !

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Mivel ezzel antibiotikus kezelés mellett is súlyos szövődményekkel (szívbelhártyagyulladás, vérmérgezés) kell számolnia, szerintem a legokosabb lenne, ha nem törekedne erre a piercingre.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Szeretném megkérdezni,hogy a jobb bordám alatt a májam érintésre is fáj,és a hasam is megy pedig diétázom csak zölsdéget és gyümölcsöt eszem zsirosat sosem,alkoholt nem fogyasztok,a Gamma Gt volt már 5oo-on felül is.Azt szeretném megkérdezni,hogy a gyógyszerektől ez lehetséges,Sajnos mindenhol azt kérkezik… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni , részletesebb szakorvosi kivizsgálás szükséges. Javasolom, forduljon kezelőorvosához, aki az ön adatainak… Még több