A betegek kérdései (18065)

  • Kedves Doktor Nő! Napok óta érzek a nyaki nyirok mirigyeimnél valamit. Lehetséges, hogy megvan nagyobbodva,…

    Kedves Doktor Nő!

    Napok óta érzek a nyaki nyirok mirigyeimnél valamit. Lehetséges, hogy megvan nagyobbodva, kihez forduljak? Mitől lehet megnagyobbodva?

    Köszönöm.
    Anett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni .Javasolom, keresse fel kezelőorvosát!


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornö! Az lenne a kérdésem hogy ezelött 1 honapja éreztem hogy a szívemet mintha valami…

    Tisztelt Doktornö!

    Az lenne a kérdésem hogy ezelött 1 honapja éreztem hogy a szívemet mintha valami nyomná es közben fáj a fejem is. Mitől lehet? Néha érzem ilyenkor hogy zsibbad a bal kezem. Remélem tud segíteni vagy tanácsot adni. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel:Viktor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nyaki gerinc eltérés (csigolya, izomzat) okozhat mellkasi és fejfájdalmat, az ott futó idegek nyomása révén. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát illetve reumatológust!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tökéletes a koleszterinszintem pedi túlsúlyos vagyok

    kedves Doktornő.

    Köszönöm a tegnapi vàlaszàt.
    Kicsit utàna olvastam a dolgoknak és van,amit ellentmondàsos a szàmomra:
    A zsírmàj nàlam a túlsúly miatt van, tehàt le kell fogynom.
    A neten azt olvastam, hogy ha túl gyorsan fogyok, màjelégtelenség alakulhat ki?
    Ez… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ez elég távol áll a szakterületemtől de ami biztos: mindenképpen fogynia kellene, de nem gyorsan, hanem fokozatosan, nem hirtelen felbuzdulásból, hanem életmódváltással.… Még több

  • Tisztelt Doktor Nő! A barátommal szeretnénk análisan szeretkezni viszont nekem Chron betegségem van…

    Tisztelt Doktor Nő!

    A barátommal szeretnénk análisan szeretkezni viszont nekem Chron betegségem van és az lenne a kérdésem ezzel kapcsolatban hogy a meleg vizes beöntés az én esetemben elvégezhető-e?
    Nem csinálok e ezzel nagyobb bajt mint ami van, nem lesz e jobban gyulladásba a vastagbél.
    Heti hányszor lehet ezt megismételni?
    Ha a meleg vizes beöntés nem jöhet szóba, akkor ön mit ajánl?
    Salofalk 500mg gyógyszert szedem már 5 éve.

    Köszönettel: H Eszter!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos ismeretlenül nehéz lenne tanácsot adni, jó lenne, ha kezelőorvosától vagy a témára való tekintettel anonim módon gasztroenterológustól kérdezné meg.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • A nõ rendesen eszik, mitõl van gyomorégése az orvos szerint?

    Tisztelt Doktor Nő!
    Szeretném a segítségét kérni, remélem jó helyre írok. Már egy ideje küszködök a gyomorégés problémával, talán egy éve kezdődhetett, volt egy időszak mikor nagyon rossz volt, éjszaka nem tudtam aludni olyan gyomorégésem volt, muszáj voltam kiadni a gyomrom tartalmát mert csak… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Mindenképpen forduljon orvoshoz (kezelőorvosához illetve gasztroenterológushoz).

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő ! A mellkasi röntgen leletem szerepel, hogy az aortagomb kissé meszes, szeretném…

    Tisztelt Doktornő !

    A mellkasi röntgen leletem szerepel, hogy az aortagomb kissé meszes, szeretném tudni, mit jelent ez és kell-e további vizsgálat, vagy van-e valami teendő ?

    Válaszát tisztelettel megköszönöm

    Emese

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez önmagában egy állapotjelzés, a körülmények és egyéb adatok ismerete nélkül nem lehet érdemben hozzászólni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Tanácsot szeretnék kérni, mint ahogy itt mindannyian. 34 éves nő vagyok. Három napja…

    Tisztelt Doktornő!
    Tanácsot szeretnék kérni, mint ahogy itt mindannyian.
    34 éves nő vagyok. Három napja kezdődtek a problémáim, egy éjszaka heves szívdobogásra ébredtem. Mivel a családomban van pánikbeteg, és felismerem, hogy hasonló tünetei vannak neki is, úgy gondoltam nekem is az. Megpróbáltam nem foglalkozni vele. Aztán azóta a nap különböző szakaszaiban érzem ezt a gyors szívdobogást, ami nem csak pár percig, hanem akár órákig is tarthat, teljesen nyugodt állapotban 90-120 közötti pulzusszámmal.
    Tegnaptól párosult hozzá egy nehéz légzés is. Olyan érzés, mintha nem lenne elég az a levegő amit beszívok. Nem kapkodom a levegőt, ráadásul nem feltétlenül akkor van, amikor magas a pulzusom. Ma délutántól viszont fáj a mellkasom középen. Nem a gyomor környékén, hanem az állam és a gyomrom között félúton, ami néha a hátamig érződik. Ráadásul teljesen független az evéstől. Semmi nehezet vagy terhelőt nem ettem. Ha mozgok, akkor nagyon gyorsan érzem magam kifulladva.

    Reggel amikor felébredtem úgy éreztem, hogy kutya bajom. Lehet ez pánikbetegség? Vagy komolyabban kellene vennem? Utalhat ez tüdőembóliára?

    Válaszát köszönöm:
    Laura

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni, javasolom, forduljon első lépésként kardiológushoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Kissé összetett problémával zavarom.Több kérdésem is lenne: - 3 éve pajzsmirigy…

    Tisztelt Doktornő!

    Kissé összetett problémával zavarom.Több kérdésem is lenne:
    - 3 éve pajzsmirigy alul működést diagnosztizáltak nálam azóta rendszeresen Letrox th.-ban részesültök.Kb.1 hónapja túl soknak bizonyult a 100mg tbl.mert egyik percről a másikra halmozottan jelentkeztek plusz szívbeveréses panaszaim és a Letroxot csökkentették 75-re.De a szívpanaszaim megmaradtak.Elkezdtem szedni Mg tbl.-t,de nem segített.Rendszeresen járok futni heti 4 alkalommal ekkor nincsenek panaszaim utána is csak kb.1-1,5 órával kezdem el ismét érezni.Kissé ijesztő!Tudok e valamit tenni ellenne?

    -kb.1 éves gyomortükrözésem volt ahol a szövettan alapján (a látottak felvetik coeliakia klinikai diag.lehetőségét a kép Marsch 3b lehetőségére utalnak.A látott kép nem specifikus a coeliakia csupán a megfelelő klinikai és laboratóriumi konstelláció esetén merül fel.
    Gliadin IgA 7.9 U⁄ml; Szöveti transglut.IgA⁄G 2.6 U⁄ml; Endomysium IgA :neg.)
    Azóta tartom a gluténmentes diétát,de konkrétan nem tudom lisztérzékeny vagyok-e?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ami a ritmuszavart illeti, annak természetéről EKG vagy tartós EKG monitorozás adhat pontosabb felvilágosítást, ami pedig a hasi panaszait illeti, azt gasztroenterológiai kivizsgálás (beleértve részletesebb étel-allergia illetve -intolerancia vizsgálat) tisztázhatja.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Koszonom a valaszt doktorno. Sajnos a szivvel kapcsolatos dolgok a negativ vizsgalati eredmenyektol…

    Koszonom a valaszt doktorno.
    Sajnos a szivvel kapcsolatos dolgok a negativ vizsgalati eredmenyektol fuggetlenul nagyon zavarnak. :( elnezest a zavarasert

    Gabor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Próbáljon meg kevesebbet foglalkozni ezzel a "zavaró" tényezővel, próbálja elfogadni, hogy nincs betegsége, éljen aktívan, mozgalmasan.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő, néhány napja szúró-nyilalló fájdalmat érzek a szívem tájékán. Eleinte csak belégzésnél…

    Kedves Doktornő,

    néhány napja szúró-nyilalló fájdalmat érzek a szívem tájékán. Eleinte csak belégzésnél éreztem, de most már egyes mozdulatokra is erősen érezhető. Elkezdtem Magne-B6-ot szedni, gondolván a stressz és idegesség okozta fájdalmak lehetnek. Kérdésem az lenne Ön mit javasol ezek mellé még, vagy egyáltalán lehet-e valóban az idegesség okozta panasz vagy talán más eredetű?

    Tisztelettel,
    Anna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A mozgásra, mozdulatokra jelentkező mellkasi fájdalom leginkább mozgásszervi (gerinc, csigolya, izom) eredetűnek látszik. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktorno Ujra zavarnam egy kerdessel. Rendszeresen merem a vernyomasom es altalaban 135⁄80…

    Tisztelt Doktorno

    Ujra zavarnam egy kerdessel.
    Rendszeresen merem a vernyomasom es altalaban 135⁄80 szokott lenni felkeles utan 1oraval. Illetve egesz nap nagyjabol ekorul az ertrk korul mozog.
    Tegnap delutani meres ota viszont barmikor merem akkor 108-110⁄75-80 kozott mozog. Ez normalisanak mondhato? Vagy az idojaras trefalkozik?

    Koszonom a valaszat

    Gabor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Vagy az időjárás, vagy a vérnyomásmérő lehet a ludas.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Savulin 500mg antibiotikumot szedtem a fülemre. Kérdésem az lenne hogy ettől a…

    Tisztelt Doktornő!

    Savulin 500mg antibiotikumot szedtem a fülemre. Kérdésem az lenne hogy ettől a gyógyszertől késhet a menstruációm?

    Válaszát előre is köszönöm

    Üdv Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem tudok ilyen összefüggésről.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Magas vérnyomás mellett adagolható más gyógszereke

    Tisztelt Doktornő!

    Köszönöm szépen válaszát.
    Akkor ezek szerint van olyan készitmény amit lehet pentoxifilin mellett szedni anélkül,hogy annak hatékonyságát rontaná?

    Nevet ne irjon természetesen csak hogy van e.

    Ha jól értem a két szer potencirozza… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Igen, lehet, sőt ajánlott szedni vérnyomáscsökkentőt, az ön esetében feltehetően kisebb adagban, mint pentoxifillin nélkül. És valóban jó lenne, ha belgyógyász állítaná… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Először is Boldog Új Évet szeretnék kivánni! Mater hypertonias-om van,anyai…

    Tisztelt Doktornő!

    Először is Boldog Új Évet szeretnék kivánni!

    Mater hypertonias-om van,anyai ágról.Valószinű idegi faktor is van benne,mert a kissé magasabb koleszterinen kivül minden más jó,vese is.
    Nemrég hallásgyengülés és időszakos fülcsengés miatt a gégészeten 1200 mg pentoxifilin szedését irták elő-retard formában.A gégész tanár úr szerint lehet köze az évekig nem kezelt magas vérnyomásom,és az állapotom között.Vérellátás zavarát,és meszesedést gyanitanak.

    A Doppler-UH amúgy jó volt,de belső fülnél lehet hajszálér-szűkület.

    Hála az égnek hat a gyógyszer.Hallásomban és a csengésben is folyamatos javulás van,jó esély van a teljes gyógyulásra.

    Amiért leirtam mindent:Nekem nem volt nagyon magas a vérnyomásom,olyan 140-155 között volt,de mindig,teljesen mindegy hogy mozgás után vagy egyébként.

    A pentoxifilin hatására 125⁄80⁄80 az érték,állandóan.

    A kérdésem,ha ilyen jól beállt a vérnyomásom-a gyógyszert amúgy is sokáig szednem kell-akkor kell e nekem háziorvoshoz mennem kifejezett vérnyomáscsökkentőért? És a másik,hogy a pulzust is csökkenti e,mert az meg enyhén magas volt,most normális az is.

    Köszönöm megtisztelő válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A Pentoxifillin elsősorban értágító és csak "mellékhatása", hogy fokozza a vérnyomáscsökkentők hatását, önmagában nem jó megoldás a tartós kezelésre. Egyeztessenek a gégész és belgyógyász kezelőorvosával az optimális kezelés beállításáról.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktor Nő! Túlsúlyos nő vagyok, sajnos a fogyás miatt nagyon megereszkedett a bőr a felkarom…

    Kedves Doktor Nő!

    Túlsúlyos nő vagyok, sajnos a fogyás miatt nagyon megereszkedett a bőr a felkarom alatt.
    Ha mandzsettás vérnyomásmérővel mérem a vérnyomásom annyira felpumpálja, hogy alig
    kapok levegőt és nagyon szorít is. Sajnos így mindig magas értéket kapok, amit én napi 3 szem
    vérnyomáscsökkentő mellett nem hiszek. Mai mérésem 178⁄91 volt. Van csuklós vérnyomásmérönk is, azzal az érték alacsonyabb szokott lenni, azzal 132⁄89 volt.
    Olvastam, hogy a túlsúlyos egyéneknél praktikusabb a csuklós mérő. Önnek mi a véleménye?
    Használhatom és hihetek a csuklós eredményének?
    Háziorvosomnál a higanyossal is 120-130 közötti értéket mérnek. A digitális mindig magasat mér.

    Köszöm szépen!
    Szép, jó éjszakát kívánok! Timi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Nem egészen értem a kérdést: a háziorvosnál a higanyos vérnyomásmérő mandzsettáját is a felkarjára erősítik, nem? Ellenőriztesse az otthoni vérnyomásmérőjét, lehet, hogy elromlott. (A csuklós készülékek sajnos gyakran nem elég megbízhatóak).

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Körülbelül félévente egyszer rosszul leszek teljesen váratlanul. Hasfájással kezdődik,…

    Tisztelt Doktornő!

    Körülbelül félévente egyszer rosszul leszek teljesen váratlanul.
    Hasfájással kezdődik, aztán erősen szédülni kezdek. Ezek után jön a hányinger, hasmenés, és erős verejtékezés. Mindez körülbelül 5 percig tart, amilyen hirtelen jött, úgy el is múlik.
    A rosszullét étkezéstől független.
    Magas vérnyomásom van, egyéb betegségről nem tudok.
    Mitől lehetnek ezek a rosszullétek?

    Válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelettel,
    Krisztina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Jò Estét Dr.Nő! Nem tudom hogy jò helyen kérek-e tanácsot de azzal a problémával fordulnék önhöz hogy…

    Jò Estét Dr.Nő! Nem tudom hogy jò helyen kérek-e tanácsot de azzal a problémával fordulnék önhöz hogy már egy ideje kb. egy hònapja nagyon köhögök és fulok mert olyan mint ha nem kapnék levegőt ha pedig fekszek akkor rosszabb hogy mi okozhatja mi lehet a probléma.Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • A hasmenés, görcsök, hasi fájdalom oka nyombélfekély

    Jó estét doktornő! Az lenne a kérdése., hogy a páromnak laparaszkópos epe műtétje volt 2013nov . 6 - án. Utána nyombélfekélyt diagnosztizáltak nála. Lázas volt , hasi jobb borda iv alatti görcsei , rohamai vannak . Lapockái is sokszor fájdak . mozgásra valamikor erősödik a fájdalom . Sokszor éémelyeg… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Legjobb lenne, ha abban az intézményben jelentkeznének, ahol a műtét történt, személyes vizsgálat, esetleg kezelés szükséges.

    Üdvözlettel
    dr Tarján…

  • Kedves Doktor Segítséget szeretnék kérni, mert nagyon tanácstalan vagyok, hogy merre induljak. 27…

    Kedves Doktor


    Segítséget szeretnék kérni, mert nagyon tanácstalan vagyok, hogy merre induljak.
    27 éves nő vagyok. Szellemi munkát végzek eléggé stresszes környezetben.
    Néhány évvel ezelőtt diagnosztizáltak nálam inzulinrezisztenciát. Hosszú ideig szedtem gyógyszereket, amiknek következtében rendeződött a testsúlyom és a cukor háztartásom. A gyógyszerek szedését orvosi utasításra abba hagyhattam.
    Kb. 6 hónapja tapasztalok magamon olyan tüneteket, amik szerintem nem ideálisak. Folyamatosan szédülök, függetlenül az étkezésektől. Az utóbbi időben már nem merek autót vezetni, mert azt érzem, hogy nem tiszta a fejem és nem biztos, hogy jól mérem fel a közlekedési szituációkat.
    A szédülés mellett idegrángások is jellemzőek rám. A környezetem is észleli ezeket a korántsem apró mozdulatokat.
    Állandó fáradékonyság és éhség jellemez. Ebből kifolyólag sokat eszem és félek, hogy minden kiló kamatostul jön majd vissza amit nagy nehezen az inzulinszint rendben tartása miatt le tudtam adni.
    A kérdésem az lenne, hogy ezekkel a panaszokkal milyen orvoshoz fordulhatnék? Korábban endokrin kezelésre jártam Debrecenbe, de most már a fővárosban élek így itt keresnék megfelelő orvost magamnak. És abban sem vagyok biztos, hogy ezekkel endokrinológust kell-e keresnem.
    A segítséget előre is köszönöm.

    Viktória

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Első lépésként mindenképpen endokrinológust keressen fel, ha mégsem olyan eredetűek a panaszai, akkor ő megszabhatja a további teendőket.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt.doktornö!szeretném.megkérdezni.hogy.a.férjemnek.májtályoga.van.de.nem.szed.rá.gyógyszert.ezért.kérdezem.őnt.hogy.medig.lehet.halasztani.a.műtétet.öszintén.válaszoljon.mert.egyetlen.orvos.sem.add.választ.köszönöm

    Tisztelt.doktornö!szeretném.megkérdezni.hogy.a.férjemnek.májtályoga.van.de.nem.szed.rá.gyógyszert.ezért.kérdezem.őnt.hogy.medig.lehet.halasztani.a.műtétet.öszintén.válaszoljon.mert.egyetlen.orvos.sem.add.választ.köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nehezen tudom elképzelni, hogy férje orvosa nem ad önöknek felvilágosítást, mindenképpen hozzá vagy másik orvoshoz kell fordulniuk, én látatlanban nem tudok önöknek válaszolni.


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa