A betegek kérdései (18105)

  • Tisztelt Doktornő!!!!!22.-én mandulaműtétem lesz,32 éves 3 gyermekes anyuka vagyok.Kérdésem az lenne,hogy…

    Tisztelt Doktornő!!!!!22.-én mandulaműtétem lesz,32 éves 3 gyermekes anyuka vagyok.Kérdésem az lenne,hogy streptococcus pyogenes miatt lehet-e sinus bradycardiàm,a tegnapi ekg-n ez volt,és ez miatt altathatnak-e?Ez veszélyes,gyógyítható?Kb. 3 hónapja érzek mindennapos szívkihagyàs szerű érzést.Létezik,h a mindennapos egyoldali fejfàjàsom is emiatt van?Nem hat fàjdalomcsillapító sem.Mit tehetek,meg kell ijednem?Nagyon köszönöm!!!!Tisztelettel Tóth Mónika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A mandulaműtét (pláne két gyerek szüléséhez képest) nem olyan komoly beavatkozás, amitől ennyire kellene félnie.A többi kérdését az önt kezelő orvos minden bizonnyal meg fogja válaszolni (a sinus bradykardia csak kissé lassúbb szívműködést jelent, a szívkihagyás és a fejfájás valószínűleg az idegeskedésével lehet kapcsolatos).

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő! 5 napja hígabb a székletem és 2 napja szúrást érzek jobb oldalon. Más tünet nincs. Mitől…

    Tisztelt Doktor Nő!

    5 napja hígabb a székletem és 2 napja szúrást érzek jobb oldalon.
    Más tünet nincs.
    Mitől lehet??
    Köszönettel
    Anita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni (lehet fertőzés, emésztési zavar vagy egyéb ok). Javasolom, keresse fel kezelőorvosát!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő! Mitől lehet hogy mostanába gyakran jön rám hányinger és nem nagyon vagy étvágyam?…

    Tisztelt Doktor Nő!

    Mitől lehet hogy mostanába gyakran jön rám hányinger és nem nagyon vagy étvágyam? Ez a hányinger enyhül ha böfögök. Ilyenkor általában elég sokat kell böfögnöm. Még annyit ,hogy elég stresszes életet élek. 20 éves vagyok!
    Köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Lehetőleg kerülje a szénsavas italokat, koffeint, gyakran étkezzen, egyszerre keveset. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr Tarján Zsuzsa! A szívemmel kapcsolatban a következőket éreztem nyomás, szorítás mintha…

    Tisztelt Dr Tarján Zsuzsa!

    A szívemmel kapcsolatban a következőket éreztem nyomás, szorítás mintha valaki facsarná zsibbadó fájás ... ugyanazt éreztem a bal kezemben is tehát zsibbadó fájás.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem biztos, hogy ezek a panaszok szív eredetűek, javasolom, forduljon kezelőorvosához, személyes vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Székelési probléma aranyér miatt?

    Kedves Doktornő.Azzal a problémával fordulok őnhőz hogy:Már vagy 1 hete viszket a végbelem,néha bele szúr,de inkább csak viszket,és mikor járkálok akkor ojan mint ha ott lenne valami,lletve kilógna onnan valami.De szerintem nincs ott semmi.Inkább este, és székelés után szokott viszketni.Most használom… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Személyes orvosi vizsgálat javasolt, forduljon proctológushoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Horkolás, szivpanaszok miatt EKG vizsgálat javasolt

    Kedves Doktor nő!

    2 férfi ismerősöm is beszámolt erről a jelenségről.
    Az egyikről tudom, hogy hypertonias, és kb. 57 évesen tapasztalta. Normál sulyú, télen főleg ülő munkát végez, nyáron a kert és házkörüli teendők több fizikai aktivitasra buzdítják.
    A másik ismerős elhízott,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Vannak speciális alvás ambulanciák, ezek felkeresését javasolom.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Üdvözlöm! Édesanyámnak 20 éve volt epe műtéte és most keletkezett egy tojás nagyságú csomó a vágás felett. Ön…

    Üdvözlöm!
    Édesanyámnak 20 éve volt epe műtéte és most keletkezett egy tojás nagyságú csomó a vágás felett.
    Ön szerint mi lehet ez?

    Köszönöm doktornő!
    Krissz

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni. Javasolom, hogy édesanyja keresse fel kezelőorvosát!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő Ma kaptuk meg a nagymamám szövettani leleteit postán, és csak a jövő hét közepére kaptunk…

    Kedves Doktornő
    Ma kaptuk meg a nagymamám szövettani leleteit postán, és csak a jövő hét közepére kaptunk időpontot a szakorvosnál. Sajnos mi nem olvasunk ki belőle semmit, és nagyon szeretnénk tudni hogy nagy-e a baj?
    Kérem szépen ha segítene, valami véleményt mondani megköszönném!
    Előre is köszönöm szépen a segítséget!
    Klinikai adatok
    A pancreas fejben egy 5x7x5x cm-es, echoszegény, jól határolt képlet látható, ebből történt FNAB.
    Makroszkópos- és mikroszkópos leírás
    4 db kenet érkezett vizsgálatra: A vizsgált keneteken széles eosinophil cytoplasma szegéllyel rendelkező
    acinussejtekre emlékeztető sejtek csoportjai láthatóak. Néhol a cytológiai kép endocrin szigetekre emlékeztető,
    ezért kiegészítő immuncytokémiai reakciókat végeztünk: chromogranin, ill. synaptophyisin elleni antitesttel
    ismételten is végezünk IC reakciókat, az eredmény negatív. CD 56 elleni antitesttel egy-egy pozitív sejt látható.
    T-SNOMED: Pancreas
    1.) BNO: CYTOLÓGIAI VIZSGÁLAT A T KODDAL JELZETT LOCALISATIOBAN
    R89.0
    M-SNOMED: Malignitás nem bizonyítható
    Diagnózis⁄vélemény:
    Chronicus pancreatitis jellemző inkább a cytologiai kép.
    Az esetlegesen felmerülő neuroendorin eredetet az ismételten végzett IC reakciók kizártak.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ahogy olvasom a véleményt, a lényege az, hogy leginkább krónikus hasnyálmirigy gyulladásnak felel meg, rosszindulatú elváltozásra utaló eltérés nincs.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktornő! "Carotis color Doppler vizsgálatom" lelete megállapította, hogy: "Mindkét carotis…

    Kedves doktornő!

    "Carotis color Doppler vizsgálatom" lelete megállapította, hogy:
    "Mindkét carotis extracranialis szakaszinak lefutasa szabályos, fala helyenkent szélesebb.
    Mindkét oldalon a bifurcatioban és a bulbusban meszes plaque kőpződés látható, mely’ haemodinamikailag szignifikáns szűkületet nem okoz.
    Mindket arteria vertebralisban szabáiyos anterograd telődés detektálható."

    Erre nekem azt javasolták hogy mostantól folyamatosan napi 100 mg ASA Protect Pharmavit tablettát kell szedjek. Ennek hatóanyaga az acetilszalicilsav mely a betegtájékoztató szerint hosszútávon kedvezőlen hatásokat és betegségeket is okozhat.
    Én óvatos vagyok és a kávét csersav tartalma miatt csak tejjel hígítva fogyasztom.
    1.⁄Érdeklődöm van e kíméletesebb, kevésbé kártékony készítmény.
    2.⁄ Nem fejt-e ki hasonló hatást esetleg valami ecetféleség, pl. az almaecet, vagy a valódi citromsav, vagy a vöröshagymalé, az ecetes toma, melyet pl. a salátához adott tejföllel, kefírrel, joghurttal, oldva fogyasztanék? Mert, hogy a salátákat én jelenleg is ilyen formában készítve fogyasztom.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Alig hiszem, hogy az ön által említett "ecetféleség"-ek oldanák az érfalban levő meszesedést, vagy hasznosak lennének a vérlemezkék összetapadásának megakadályozásában. Az acetilszalicilsavnak több a hasznos, mint a káros hatása, kártékonynak igazán nem nevezném.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornö! Köszönöm legutobbi valaszat. Meg egy panaszomrol szeretnek kerdezni. A terhessegem…

    Tisztelt Doktornö!

    Köszönöm legutobbi valaszat.
    Meg egy panaszomrol szeretnek kerdezni. A terhessegem utolso honapjaiban, de egyebkent, amikor nem vagyok terhes, akkor is elöfordul, sok extraszisztolem van neha. Van olyan, hogy honapokig nem jelentkezik, aztan utana egy ideig mindennapos. Föleg estenkent jön elö. Eddig csak max 10 percig tartott, es elmult, most viszont par este egyre rosszabb. Tegnap ejjel orakig tartott, es elöfordult, hogy hosszu idön keresztül (kb felora is) minden masodik-harmadik ütes rossz volt. Vegül csak hajnali 4 körül birtam elaludni. (A masodik terhessegemet egyebkent igy csinaltam vegig, akkor is orakig szenvedtem ejjelente es minden masodik-harmadik ütes rossz volt.)
    Sajnos nagyon idegesit, es gondolom, ettöl meg rosszabb, mar utalok lefekveshez keszülödni. Keszült mar több EKG es tavaly meg tavalyelött terheleses EKG, szivultrahang, es minden rendben volt. 24 oras EKG-t meg nem csinaltak, egyszer akartak, de akkor nem volt extra egyaltalan. Meg soha egyetlen EKG-n sem latszott a zavar, mert nappal altalaban nem csinalja. Az ejjel attol feltem, hogy ez a nagyon gyakori, sorozatban jövö es orakig tarto extra valami gondot okoz. Az a baj, hogy minden egyes rossz ütest erösen erzek a mellkasomban, igy lehetetlen elaludni, azt is hiaba mondom magamnak, hogy ne idegesitsen, megis gyötör. Mar ott tartottam, hogy beveszek egy Libriumot es inkabb par napig kifejem es kidobom a tejemet.
    Meg tud nyugtatni, hogy a gyakori extrak sem okozhatnak panaszt? Tancstalan vagyok, hivjak mentöt, amikor ilyen sürün elöfordul?
    Köszönettel:
    Emi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez a fajta ritmuszavar (extrasystolia) igen gyakori jelenség, lehet meglehetősen kellemetlen, de szervi szívbetegség nélkül nincs kóros jelentősége. Lényege, hogy a normálisnál hamarabb jelentkezik egy szívdobbanás, majd viszonylag hosszabb szünet után jön a következő normális ütés. Tünetileg Magnézium pezsgőtabletta vagy Panangin szedése enyhíti a panaszokat.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktornö! A következö gyógyszereket szedem. Egiramlon,chinotál,kardegic por,protonexa,myoflexin…

    Kedves doktornö! A következö gyógyszereket szedem. Egiramlon,chinotál,kardegic por,protonexa,myoflexin és azt szeretnem kérdezni,hogy gyenge 0.25.ös frontint lehet.e bevenni ezekhez a gyogyszerekhez,kicsit streszes vagyok,és régen szedtem pánikra frontint.válaszát köszönom szépen!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Mivel sajnos fogalmam sincs, hogy tulajdonképpen mi is a betegsége, milyen az állapota, javasolom, hogy ezt a kérdést kezelőorvosának tegye fel.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő!Elnézést,hogy zavarom de nagy problémám van:egy hete wc használat közben észrevettem,hogy…

    Kedves Doktornő!Elnézést,hogy zavarom de nagy problémám van:egy hete wc használat közben észrevettem,hogy valami nem akar kijönni,hát megnéztem,egy kb.4 cm hosszù széklettel borìtott vmi volt(nem tudom mennyire volt vékony vagy hogy milyen szìne volt) de lelkileg nagyon megviselt,pláne hogy utòbbi időben gyakran fel vagyok puffadva,,illetve gyomorfájdalmaim vannak amik evés után fokozòdnak és volt egyszer egy olyan bélgörcsöm,hogy mozdulni sem bìrtam.Ráadásul hetek òta érzem,hogy valami mozog a hasamban,már a férjem is érzi mikor hanyatt fekszem,jelenleg fokghagyma-és tökmag kùrát tartok sminek következt
    ében mintha cérnagilisztát láttam volna a székletemben.jelenleg nem tidok orvoshoz menni
    mert a 22 hònapos kisfiam hordom ezügyben kivizsgálásra,a vérvétwl csak vérszegénységet igazolt ,várjuk a székletminta eredményét.Rokonoknállakunk,van egy nagy kutya,sosem érintkezünk vele,de ma egy bolha rám ugrott ròla.Kérdésem,a bolha is okozhatja,és ha éezem a hasamban lehet,hogy nem⁄ill. Nem csak cérnagilisztáròl van szò?Elnézést a hosszù levélért,de nem tudok erről jelenleg mással beszélni.Köszönöm előre is megtisztelő válaszát,üdvözlettel:Nikolett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni, mindenképpen szakítson időt, hogy orvoshoz jusson, mert ha bélférgesség áll fenn, az az egész családját ( a kisfiát is) veszélyezteti.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Gyógyszerekkel kapcsolatos magas vérvételi eredmények

    Laborvizsgálaton voltam és kiderült, kicsit magasabb a koleszterin,triglicerid,és a kreatidin szint,azért írom így mert,csak telefonon tudtam megkérdezni,holnap hozom el és hétfőre megyek a családorvosomhoz.A koleszterin és triglicerid évek óta magasabb szokott lenni de a kreatidinnel sose volt gond.A… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Panaszokkal kapcsolatos kérdésekre igyekszem válaszolni, de laborleletek értékelésénél azt javasolom, hogy a www.hazipatika.com⁄laborleletek honlapon tájékozódjon. Még több

  • Tisztelt Doktornő! szeretném megkérdezni a véleményét a következő elgondolásommal kapcsolatban: Már…

    Tisztelt Doktornő!
    szeretném megkérdezni a véleményét a következő elgondolásommal kapcsolatban:
    Már 3 éve lassan küszködök szívritmuszavarral, concor és Xanax a gyógyszereim. Sajnos a Concor akár 80⁄60-ra is le szokta vinni a vérnyomásom, mely mindig 110⁄ 70 körül alakul normál esetben. Szóval az utóbbi időben megfigyeltem, hogy sokszor akkor érzek ritmuszavart, mikor előrehajolva görnyedek, lehajolok, vagy lefekszem. Vagy éppen ha a bal oldalamon fekszem. Állítólag rengeteg a gáz az egész hasfalamban, alig tudnak megvizsgálni tőlük, mert nem látni semmit. Sokszor szurkál is gyomortájékon, vagy bordák alatt jobb-bal oldalon. Meg középtájt is. Szóval arra gondoltam, hogy nem-e a rengeteg gáz emelheti meg a rekeszemet, és azért érzem ezeket a ritmuszavarokat...Főként ugye az említett testhelyzetekben. Most éppen 7 hetes kismama vagyok, és el kellett hagynom a gyógyszereimet. Kellőképpen aggódom is, hogy kihúzom-e nélkülük a terhesség végéig. a megnövekedett pocim később nem fogja még inkább rendszertelen ütésekre késztetni a szívemet?
    Kérem adjon nekem tanácsot!
    Köszönöm szépen: egy középkorú kismama

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem tudom, milyen természetű ritmuszavara van, ezt személyes vizsgálat nélkül nem lehet megállapítani. Javasolom, hogy erről és az esetleg szükséges tennivalókról kezelőorvosával konzultáljon.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktor Nő! Tegnap délután ettem nyirfacukros süteményt, de csak nagyon keveset. Nem sokkal…

    Kedves Doktor Nő!

    Tegnap délután ettem nyirfacukros süteményt, de csak nagyon keveset.
    Nem sokkal később már hasmenésem is volt tőle, és utána még néhányszor, és volt már ilyen többször. Egész éjjel és még most is fortyog a nyomrom.
    Lehetséges, hogy allergiás vagyok rá?

    Köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni. Javasolom forduljon orvoshoz, személyes vizsgálat és részletesebb kivizsgálás céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Évek óta mind két bokám fölött új begynyi nagyságú piros eres folt éktelenkedi,hol…

    Tisztelt Doktornő!
    Évek óta mind két bokám fölött új begynyi nagyságú piros eres folt éktelenkedi,hol vörösebben hol fakóbban! Legutóbbi belgyógyászati kivizsgáláskor az orvos amint az angioloógiai vizsgálatot végezte ,csak úgy diagnosztikailag említést tett arra hogy ez egy homogén szerkezetű bennékű cystozus képlet⁄akkor 28X27 mm-es⁄Nem tett rá egyébb megjegyzést és kezelését sem említette,sőt az eredetét sem! Akkor egyéb dolgok voltak fontosak és én nem is igen problémáztam rajta! Ám mivel ez a folt egyre jobban látszik érdekelne mitől eredhet és mi a teendő vele vagy ellene? Azon kívül hogy a térdhajlatban Baker cysták vannak azaz mind a kettőben 1-1 azon felül semmilyen trombocisztikus vagy más eltérést nem diagnosztizált a lábaimban.Nincs érszűkület és visszér is minimális!
    Válaszát előre is tisztelettel megköszönöm Tóth Lászlóné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem értem a kérdését, a bokájánál biztosan nem lehet semmilyen, az ön által említett méretű képlet. Kétség esetén a vizsgáló orvost kellene megkérdeznie.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő! Családon belül fertőtlenítés nélkül végeztük a vércukorszintmérés.Lehet belőle baj? Zsuzsa

    Tisztelt doktornő!
    Családon belül fertőtlenítés nélkül végeztük a vércukorszintmérés.Lehet belőle baj?

    Zsuzsa

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez pontosan mit jelent? Nem fertőtlenítették a készüléket? Azonos tűvel szúrták magukat? ha nincs senkinek semmi fertőző betegsége, akkor remélhetőleg nincs baj, de a jövőben tartsák be a higiénés szabályokat.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! 23 hetes kismama vagyok egy hosszadalmas megfázáson vagyok túl.Sajnos orrdugulás…

    Kedves Doktornő!

    23 hetes kismama vagyok egy hosszadalmas megfázáson vagyok túl.Sajnos orrdugulás és köhögés ami fullasztó száraz megmaradt.Csak este jön elő lefekvéskor de nem mindig.Elég szapora lett a pulzusom sőt néha összevissza ver a szívem.2 napja azt vettem észre h a kézujjaim megdagadnak.Vérnyomast mértem 120⁄80 pulzus 85. Terhesség alatt ez normális lehet?Más tünetem nincs.De remélem a megfázás miatt nem ment a baci a szívemre.Járatos vagyok eü. ben már a szivasztma is megfordult a fejemben...folyamatosan takaritom a szobat por penesz nincs...mar nem tudom mit csináljak Dec. 25 ota ez van.Haziorvosom szerint semmit sem szedhetek amivel tisztaban vagyok de felek h a szivemmel gond lesz.Vagy a babaval mert kijon egy kohogoroham es nem tudom mennyi oxigenhez juthat.:-(
    Varom valaszat,tisztelettel:
    Orsi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Megértem, hogy aggódik, de panaszait inkább hormonális okú vízvisszatartás, esetleg fehérjehiány vagy vérszegénység magyarázhatja. Forduljon kezelőorvosához ennek tisztázására. Ügyeljen arra, hogy orra ne legyen eldugulva, mert a nyitott szájjal való lélegzés a garat kiszáradásával fokozhatja a köhögést.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Emésztéssel küzd akupunktúrás kezelés után nem combra hízik

    Tisztelt doktornő!

    Remélem jó helyre írok.
    25 éves nő vagyok és az utóbbi pár hétben gyakorlatilag teljesen megváltozott a testalkatom. Idáig szinte kizárólag a combomra és a lábamra híztam most azonban inkább a felső részemre és még az arcomra is. Nem kezdtem el semmilyen gyógyszert… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni. Javasolom, forduljon kezelőorvosához, aki az ön adatainak ismeretében és személyes vizsgálat alapján… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Problémám az hogy beleszúr a szívembe úgy hogy utána még sokáig érzem hogy nem vagyok…

    Tisztelt Doktornő! Problémám az hogy beleszúr a szívembe úgy hogy utána még sokáig érzem hogy nem vagyok az igazi. Hetek óta fáj a vállam a bordáim a pulzusos van hogy 100 -at üti csináltak Ekg ét azt mondták a szívemnek semmi baja. Kérném ha tud lásson el tanácsokkal. Tisztelettel Bea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Panaszai mozgásszervi eredetűnek tűnnek (izület, izomzat), javasolom, forduljon reumatológushoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa