A betegek kérdései (18065)

  • Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa! Meg szeretném kérdezni,hogy pajzsmirigy alulműködés esetén szedhetek-e l-carnitine…

    Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa!
    Meg szeretném kérdezni,hogy pajzsmirigy alulműködés esetén szedhetek-e l-carnitine tablettát?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Legjobb lenne, ha ezt kezelőorvosával egyeztetné.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktorno! Ejjelenkent es neha napkozben zsibbad a bal karom. Ejszaka viszont faj. Ma (dec.…

    Tisztelt Doktorno!

    Ejjelenkent es neha napkozben zsibbad a bal karom. Ejszaka viszont faj.
    Ma (dec. 25.)
    Fel negy korul elkezdett fajni a karom. Maskor is volt ilyen fajdalmam de az fel-egy ora elmultaval abbamaradt. Most viszont nem.
    A fajdalmam tizes skalan 7-8korul lehet. Leginkabb a vallam es a felkarom faj majd a kocsokim is elkezdett. Az alkaromnal es a csuklomnal enyhe.
    Idonkent luktet es zsibbad az egesz karom is. Vizes borogatast tettem ra, az naggyabol enyhiti a fajdalnat.
    Nehany honappal ( 3-4) a kulcscsontomban es szinten a vallamban ereztem nehany napig fajdalmat ami inkabb szuro volt, most viszont tompa.
    Nem birtam a bal oldalamon fekudni, ahogy most sem.
    Mi lehet a problema?
    17 eves vagyok, vekony testalkatu, sportolok es nincs gerincferdulesem.

    Valaszat elore is koszonom


    Cs.Fanni

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon orvoshoz⁄ügyelethez részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • T doktornő! Köszönöm válaszát, akkor nem használok feleslegesen szopogatótablettát. Közben sikerült…

    T doktornő!

    Köszönöm válaszát, akkor nem használok feleslegesen szopogatótablettát. Közben sikerült kapnom Aspirin+c-t, kérdésem, hogy az is felesleges-e valamint az nem gond-e, ha egyik nap azt, másnap pedig már Neocitrant használok? (Sajnos itthon nincs, ünnepek alatt nem tudok venni, és csak így tudom kapni).
    Valamint a pálinka, méz, fokhagyma használ-e ilyenkor vagy ezekkel is felesleges próbálkozni?
    Köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Az Aspirin-C hatásos lehet (ne éhgyomorra fogyassza el!), másnap a Neocitrannak nincs ellenjavallata. A pálinka, méz, fokhagyma az "ártani nem használ" kategóriába tartozik, nyugodtan ki lehet próbálni.
    Jobbulást kívánok!


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • T doktornő! Dorithricin szopogató tablettát érdemes használni megfázás esetén? Torokfájdalommal, orrfolyással…

    T doktornő!

    Dorithricin szopogató tablettát érdemes használni megfázás esetén? Torokfájdalommal, orrfolyással járó szokásos tüneteim vannak.
    Valamint Neocitran alkalmazható 1-2 nappal a Dorithricin után?
    (Most csak utóbbi van itthon, de az ünnepek után vennék Neocitrant, ami bevált.)

    Köszönöm válaszát, és kellemes ünnepeket!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A felsőlégúti megbetegedések zömét vírus okozza, ezek kezelésére felesleges, adott esetben káros antibiotikumot szedni. Ennek megfelelően azt javasolom, hogy a szokásos házi módszerekkel kúrálja tüneteit.
    Javulást és Önnek is kellemes ünnepeket kívánok!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő! Nagyon sokszor fordultam Önhöz itt tanácsért...és még így látatlanban , ismeretlenül…

    Tisztelt Doktor Nő!
    Nagyon sokszor fordultam Önhöz itt tanácsért...és még így látatlanban , ismeretlenül is nagyon sokat segített.Köszönöm.Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új évet kívánok!
    Tisztelettel:Gabriella

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Gabriella!

    Nagyon szívesen, örülök, ha segíthettem.

    Önnek is kellemes ünnepeket kívánok!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Először is boldog Karácsonyt kívánok Önnek és családjának. Kérdésem,ami igen aggasztó…

    Tisztelt Doktornő! Először is boldog Karácsonyt kívánok Önnek és családjának.
    Kérdésem,ami igen aggasztó számomra: 1év alatt 3 értágításom volt a pécsi szívklinikán,és 4 sztentet kaptam.Félek. Ez nem nagyon rövid idő a 4 sztenthez képest? Egyáltalán hányszor lehet katéterezni és fémhálózni a koszorús ereket?Az eddig betett sztentek jól vezetnek a Tanár Úr szerint,de én mégis félek. Kérem írjon nekem,hogy ha félévente katétereznek és nézik végig a szívemet,akkor nem fenyeget egy infarktus,stb.Köszönöm: Tisztelettel: Emcike

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Kérdésére látatlanban nehéz lenne válaszolni, az infarktus megelőzésében ön sokat tehet, ha a risk faktorok (koleszterin, vércukor, vérnyomás, testsúly) értékeit normális szinten tartja, egészséges életmódot folytat, és esetleges panasz esetén rögtön orvoshoz fordul. Önnek is kellemes ünnepeket kívánok!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő! 20 éves fiamnak már lassan 16 hónapja van a két füle mögött és a nyakán 1-1 nyirokcsomó…

    Tisztelt Doktor Nő!

    20 éves fiamnak már lassan 16 hónapja van a két füle mögött és a nyakán 1-1 nyirokcsomó megdagadva. Ezek olykor fájdalmasak elmondása szerint. Most hogy utánna olvastam eléggé megijedtünk mivel leukémiát olvastunk. Ünnepek után az első dolga az orvos lesz, ugyanis eddig nem bírtuk rábeszélni sehogysem. Van egy gócós foga ami már lasasn 2 éve nincs kezelve de nem hinném,hogy lehetne köze hozzá. Doktor Nő szerint mire számíthatunk? Válaszát előre is nagyon köszönjük

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni, mindenesetre nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni. Mindenképpen forduljanak a kezelőorvoshoz!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő! Rossz alváskor, ami 2 hónapja nagyon sokszor fordult elő (2-3 órai felszínes alvás,…

    Tisztelt doktornő!

    Rossz alváskor, ami 2 hónapja nagyon sokszor fordult elő (2-3 órai felszínes alvás, illetve sokszor egyáltalán nem alszom) olyankor tachikardiás leszek (alapritmuson 55-60 jó alváskor betaloc nélkül) és felmehet akár 120-140-re is és néhányszor (csak rossz alváskor) pitvarfibriláció is jelentkezik, ami miatt kórházban is voltam, ahol 2x1 Betaloc ZOK-ot és 2x300mg Rythmonormon kaptam.
    Azóta az elmúlt 3 nap kivételével változatlanul rosszul aludtam, de a gyógyszerek jónak bizonyultak, mert a szívem rendben volt.

    Most 3 napja viszont valószínűleg kezd hatni a rossz alvás elleni terápia és magamhoz képest jól alszom, közérzetem is jó, de a pulzusomat nagyon alacsonynak találom. Napközben 42-48 (tapintással), de az omron vérnyomásmérő és az új hegyre húzható szaruráció mérő is hasonló értékeket mutat. A vérnyomásom 120-118⁄69-70 körüli.

    Amikor poliszomnográfiás vizsgálaton voltam (akkor még nem szedtem betalocot) éjjel 42 volt a legalacsonyabb pulzusszámom.

    Attól félek, hogy túl alacsonnyá válhat, ezért kérdezem, hogy érdemes e csökkentenem ilyen esetekben a betaloc mennyiségét (felezném a 25 mg-os betaloc ZOK-ot), ha rosszul alszok és tachikardiásnak érezném magam akkor bevenném a másik felét.

    Mi a véleménye erről?
    Ne változtassak a dózison, vagy csak a reggelin, csak az estin, vagy mindkét alkalommal felezzem a betaloc mennyiségét?

    Előre is köszönöm a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Abban az esetben, ha pitvarfibrilláció is előfordul időnként, akkor a pulzus értéke nem megbízható, mert nem minden szívütés olyan hatékony, hogy a pulzuson is érzékelhető legyen. Lehet, hogy a szívverése akár 100, de a pulzusa mondjuk csak 40-50. A rossz alvást akár pitvarfibrilláció is okozhatja! Esetleges terápiamódosítás csak alaposabb kivizsgálás alapján javasolható. Gyógyszereit egyenletes elosztásban (12 óránként ajánlott szedni).


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Torokfájásomat a pajzsmirigy betegsége okozza?

    Tisztelt Doktornő!

    23 éves vagyok, és napok óta gombócot érzek a torkomban. Félek, hogy a pajzsmirigyem okozza, mivel kb. 1,5 éve megállapították, hogy nincs minden rendben, de várjunk a következő vérvételig, ami januárban lesz esedékes. Azonban napok óta nehezen kapok levegőt, és nyelni… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Leírása alapján nem biztos, hogy ez a panasza a pajzsmirigyével kapcsolatos, lehet, hogy a mostanában gyakori felsőlégúti hurut okozza. Komolyabb bajtól nem kell tartania. Még több

  • Tisztelt doktornő! A vízhajtót két ok miatt kaptam: 1. Mellkas röntgenfelvételen a kisvérkör enyhe,…

    Tisztelt doktornő!

    A vízhajtót két ok miatt kaptam:

    1. Mellkas röntgenfelvételen a kisvérkör enyhe, krónikus jellegű pangást mutat.
    2. Szív ultrahang vizsgálaton a szívburokban 5-7mm-es fluidum volt látható.

    Mindezeket a klinikán mutatták ki, ahová PF miatt kerültem. Erre 2x25mg Betalok ZOK-ot és 2x300mg Rytmonormot szedek.

    Köszönöm a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Remélem, a beállított kezelés mind a ritmuszavart, mind a következményes keringési elégtelenséget jól egyensúlyban tartja.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Erős, szúró fájdalom a mellkason bal oldalon, az EKG kontroll negatív eredményt adott

    Kedves Zsuzsa!

    Az alábbi panasz kapcsán szeretnék Önnél érdeklődni:

    Tegnapi nap folyamán két alkalommal is nagyon erős szúró fájdalmat éreztem a mellkasomban, bal oldalon. Kicsit ilyen szorító érzés jellegűt és egy-két percen belül csillapodott. Ma ismét volt egy ilyen velem.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Valószínű, hogy nem szíveredetű a panasza. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.
    Még több

  • Furont, Tritacet vérnyomáscsökkentésre, Kaldyumot vízhajtásra

    Tisztelt doktornő!

    A következő gyógyszereket szedek vízhajtásra és vérnyomáscsökkentésre:

    Furon 40mg (másnaponként 1xreggel) és Kaldyum 600mg retard (1x2, másnaponként reggel), Tritace 2,5mg (1x fél tabletta naponta, reggel).

    A kérdésem az:

    1.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    1. Nem tudom, hogy miért kell másnaponta vízhajtót szednie, emellett - főleg a Tritace szedésekor - a káliumszintet ellenőrizni kell.
    2. Ha kell pótolni a káliumot,… Még több

  • Hányinger a kemény ágyon ébredés után a fej mozgatásakor

    Tisztetlt Doktornő....
    az éjszaka nem a saját ágamban aludtam, hanem egy nagyon-nagyon kemény ágyon, szinte mintha a földön feküdtem volna
    Reggel ugy ébredtem ahogy eleludtam, meg sem ofordulta álmomban....
    A gondom ott kezdődik, hogy ugy ébredtem, hogy szédülök és hányingerem van...ha… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A legvalószínűbb, hogy a nyaki-háti gerince illetve izomzata "meghúzódott", egy kis masszírozás, kámforos bedörzsölés minden bizonnyal segíteni fog.
    Még több

  • Megpróbálom elhinni, csak az inhomogén szó zavart meg. Korábban is nézték, de akkor homogén volt. Ha…

    Megpróbálom elhinni, csak az inhomogén szó zavart meg.
    Korábban is nézték, de akkor homogén volt.
    Ha rosszindulatú dolog lenne akkor gondolom lenne benne körülírt kóros eltérés?
    Az inhomogén arra utlhat, hogy zsíros?
    Minden májbetegségben rosszak az enzim értékek?

    Elnézést, hogy ismét kérdezem.

    kellemes ünnepeket.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    És én látatlanban ismét nem tudok önnek válaszolni, olyan orvost kellene kérdeznie, aki személyesen vizsgálta önt. Az inhomogén szerkezet csak azt jelenti, hogy nem egyenletes a máj echo-képe, de az okra nézve nem ad felvilágosítást.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő Hasi ultrahangon a következő eredményt kaptam: a màj nagyobb, szerkezete inhomogén,…

    Kedves Doktornő

    Hasi ultrahangon a következő eredményt kaptam: a màj nagyobb, szerkezete inhomogén, benne kóros nem làtható
    A màjenzim èrtékek jók lettek.
    Lehet, hogy attól nagyobb, hogy túlsúlyom van?
    Az inhomogén a szírossàgra utal vagy esetleg rosszindulatú elvàltozàst is jelenthet?
    A vizsgàló orvos szerint egyértelműen a kövérségtől van.
    Egyetért vele?
    Köszönöm.

    Eri

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Látatlanban nehéz lenne megítélni, de miért nem hisz a vizsgáló orvosnak?

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!Kisfiam 3 éves,és 1 éve alakult ki nála szívzörej,és kéthegyűbillentyű elégtelenség,fél…

    Tisztelt Doktornő!Kisfiam 3 éves,és 1 éve alakult ki nála szívzörej,és kéthegyűbillentyű elégtelenség,fél év múlva kell visszamennünk kontroll vizsgálatra.Kérdésem lenne,hogy mitől alakulhat ki ez a betegség,mert a gyermekorvos azt mondta,hogy egy ilyen betegség általában veleszületett,és javul.A kisfiam pedig 1 éve szívzörejes,majd prolapszusos.Mitől lehet ez?A doktornő azt mondta,hogy a növekedéssel javul majd,de nála nem ezt tapasztaljuk.Esetleg valami vitaminnal segithetnénk a szíve fejlődésében?Válaszát köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de önnek is csak azt tudom javasolni, hogy gyermekekre vonatkozó kérdéseit gyermekorvos kollégának tegye fel (és ezt már korábban is javasoltam önnek).

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Méhész Enikővagyok és sol Glycerin dilutitit irtak fel ,csak azt nem mondták mikor kell bevenni a 2x0,5dl,…

    Méhész Enikővagyok és sol Glycerin dilutitit irtak fel ,csak azt nem mondták mikor kell bevenni a 2x0,5dl, reggel vagy mikor és étkezés előtt vagy útán?Köszönöm válaszát.Kellemes ünnepeket!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, látatlanban azt sem tudom kitalálni, hogy miért írták önnek ezt az oldatot, nem hogy az adagolás idejét meg tudnám önnek mondani. (mellesleg gondolom, az üvegre rá van írva).

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr. Nő! Mentő szállított a sürgősségi osztályra sűrűsödő extraszisztolék miatt ahol az alábbi…

    Tisztelt Dr. Nő! Mentő szállított a sürgősségi osztályra sűrűsödő extraszisztolék miatt ahol az alábbi ekg született: s.r. 67⁄min, kp.tg.állás, norm. PQ, keskeny QRS, mellkasi átm. V2, III-aVF descendáló jellegű ST, V1-2 emelt J pont, III-aVF-V1 neg, egyéb elv. poz. T. Ezután haza küldtek, hogy majd jelentkezzek a háziorvosomnál, ez rossz ekg eredmény?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Nem, az EKG-n semmi eltérés, nyilván a panaszai miatt irányították helyesen a kezelőorvosához.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő. A következőben kérném a véleményét. 31 éves férfi vagyok. Magas vérnyomásomra…

    Tisztelt Doktornő.

    A következőben kérném a véleményét.

    31 éves férfi vagyok. Magas vérnyomásomra 1 hónapja napi 2x25mg Betaloc Zok-ot, 2x fél tabletta Coverex As 5mg-ot, és 2x fél tabletta Normodipine 5mg-ot szedek. 6 hete torokgyulladásom van, ami nehezen múlik. Jelenleg Cedaxot szedek rá, előtte Augmentint kaptam.

    Ezek mellé ihatom -e ezeket a gyógynövény teákat, teakeverékeket napi szinten? 2 hete ezeket fogyasztom.

    Torok barátja teakeverék (Gyuri bácsi féle - Bükki füvesember)

    Tartalmaz: tüdőfülevél, marilapulevél, mezei kakukkfű, útifűlevél, ezerjófű, cickafarkfű, körömvirág, szurokfű, orvosi veronikafű

    http:⁄⁄gyorgytea.hu⁄gyorgyteak⁄gyogytea-keverekek⁄a-torok-baratja

    Tisztító tea

    Tartalmaz: Bodzavirág, csalánlevél, diólevél, fekete ribizlilevél, galagonya virágos hajtásvég, tejoltó galaj herba, ezerjófű herba.

    http:⁄⁄gyorgytea.hu⁄gyorgyteak⁄gyogytea-keverekek⁄tisztito-tea

    Valamint napi szinten megiszok még 2 adag citromfű és 1 agad menta teát.

    http:⁄⁄gyorgytea.hu⁄gyorgyteak⁄egyedi-teak⁄citromfu-tea

    Ezeket a gyógyszereket 1 hónapja szedem. Mikor javasolná a szív ekg és ultrahang újboli megismétlését?

    Szeretnék rendszeresen mozogni, heti 3 szor. Mielőtt elkezdeném az edzéseket érdemes -e elmennem egy terheléses ekg vizsgálatra?

    Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, leveléből csak a lényeget nem értem: 1: milyen a vérnyomása?
    2: miért írta le ilyen részletesen a teákat (ehhez egyébként nem értek⁄ 3: miért kellene megismételni az EKG- és az ultrahangot? 4: miért nem az önt ismerő kezelőorvossal konzultája meg ezeket a kérdéseket?
    (Szerintem csak személes vizsgálat adhat választ).

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Tarján Doktor Nő! Először is kellemes ünnepeket szeretnék kivánni,másodszor pedig lenne egy…

    Tisztelt Tarján Doktor Nő!

    Először is kellemes ünnepeket szeretnék kivánni,másodszor pedig lenne egy kérdésem.A minap hallotam a tv-be,hogy ha a vakbélbe kerül valami,legyen az étel vagy akarmi akkor a vakbél azt megprobálja ugymond kidobni onnan? Nemtudom ez mennyire igaz? Tehát ugy üködik mint egy trambulin?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez elég távoli hasonlóság, mérget ne vegyen rá.
    Önnek is kellemes ünnepeket kívánok!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa