A betegek kérdései (17932)

  • Tisztelt Doktornő! A Torvatec 20 mg-os tabletta milyen hamar ürül ki a szervezetből? Válaszát köszönöm! Enikő

    Tisztelt Doktornő!

    A Torvatec 20 mg-os tabletta milyen hamar ürül ki a szervezetből?

    Válaszát köszönöm!
    Enikő

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Max. 2-3 nap alatt biztosan.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Pár napja rosszul lettem, egész nap hánytam és lázas voltam. Másnapra a tünetek elmúltak,…

    Tisztelt Doktornő!
    Pár napja rosszul lettem, egész nap hánytam és lázas voltam. Másnapra a tünetek elmúltak, de elmentem az orvoshoz. Mivel a városba hepatitis A járvány van elküldtek laborba. A májfunkcióval nem volt baj, de még csinálnak tesztet aminek később lesz meg az eredménye. Nem sárgultam be. Elkaphattam a fertőzést? A rendelőbe eléggé rámijesztettek. köszönöm a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Hát ezt sajnos se kizárni, se megerősíteni nem lehet, várja meg a lelet eredményét.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Bocsánatot kérek, most látom, hogy valóban válaszolt már korábban, ami valószínűleg…

    Tisztelt Doktornő!

    Bocsánatot kérek, most látom, hogy valóban válaszolt már korábban, ami valószínűleg önhibámból elkerülte a figyelmemet. Pedig böngésztem a válaszait. :(

    Köszönöm a választ (és a türelmét)!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Semmi probléma, jobbulást kívánok!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!

    Azithromycin-Q 500 mg tablettát kell szednem.
    Direkt felhivták a figyelmemet hogy alkoholfogyasztás csak a kúra befejező napjától számitott 4.nap lehetséges.Bár engem ez nem érint,mert nem fogyasztok szeszes italt.

    Összefüggésben lehet e a hatóanyag… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Valóban elnyújtott hatása van, lassabban ürül ki a szervezetből.
    Önnek is kellemes ünnepeket kívánok!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!

    Két hónap híján 1éve bajlódom gége- és toroktáji panaszokkal. Kaparás, krákogás, rendszeresen bevörösödő torokív, fárasztó, néha kissé fojtott és kiabálásnál fájdalmas beszéd. A torokköszörülés és a nyeldeklés szinte csak beszéd közben, illetve után jelentkezik. A száraz… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Úgy tűnik, hogy nem vette figyelembe előző (november 25-i) levelére írt válaszomat, pedig most sem tudok mást tanácsolni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján…

  • Kedves doktornő, kissé magas pulzus és szívdobogásérzés miatt (MPS-es vagyok) gondoltam, kipróbálnám…

    Kedves doktornő,

    kissé magas pulzus és szívdobogásérzés miatt (MPS-es vagyok) gondoltam, kipróbálnám a Panangint. Viszont nagyon nehezen nyelem le a legkisebb tablettákat is, ennél gond lenne, ha ezt is darabolnám, sőt akár teljesen feloldanám?

    Köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A gyógyszerek sokszor azért vannak olyan kiszerelésben, amilyenben
    forgalomba kerülnek, hogy egyenletes legyen a felszívódásuk. Az aprítás ezt tönkreteheti. Egyébként ekkora tablettánál nyilván nagyobb falatokat is le tud nyelni, próbálja meg.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! ÁLtalános vérvételen voltam melynek csillaggal jelzett értékei a következők : Transzferrin…

    Tisztelt Doktornő!
    ÁLtalános vérvételen voltam melynek csillaggal jelzett értékei a következők :
    Transzferrin szaturáció 11%
    HDL-koleszterin 0,86
    MCH 27.70
    RDW 16.10
    CRP 8.1
    A házi orvosom azt mondta minden rendben ,nincs itt semmi baj rákérdeztem a HDL koleszterinre hogy én azt hallottam hogy ajó koleszterin ha magasabb az jobb mint az alacsony , de az enyém alacsony mégis jó ?
    Nem vagyok igazán nyugodt ,kérném Doktornőt irja meg milehet itt a gond .
    Köszönettel : Szabóné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem igazán jó, de befolyásolni nem lehet, a tény azt jelenti, hogy fokozottan ügyelnie kell a kockázati tényezőkre, amelyek szív- és érrendszeri betegségekre hajlamosítanak.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktorő. Tobbszor irtam Onnek.igen alnevvel... Hat megjottek ma az eredmenyeim es az inzulinom…

    Kedves Doktorő.

    Tobbszor irtam Onnek.igen alnevvel...
    Hat megjottek ma az eredmenyeim es az inzulinom 55.ez akkor azt jelenti hogy inzulinrezisztencia?orvoshoz csak jovo pentekre kaptam idopontot.

    Udvozletzel
    Takacs Timi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez a kiragadott adat nem elég az érdemi válaszhoz, de jövő péntekig biztosan nem történik semmi olyasmi, ami aggodalomra ad okot.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!
    Mintegy 2hete érzek egy furcsa bizsergő érzést a bal mellem alatt. Eleinte munkahelyen jelentkezett de már hétvégén is jelentkezik. igaz hogy meglehetősen stresszes munkám van,főleg mostanában. Úgy gondoltam elmúlik de már zavaróan sokszor jön elő egy nap. Ritmuszavar szokott… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem hiszem, hogy komoly probléma lenne, de kétség esetén forduljon kezelőorvosához személyes vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Nagyon köszönöm a gyors válaszát! Úgy olvastam, hogy 220-életkor a normál, azaz 72-es nyugalmi pulzusszámra…

    Nagyon köszönöm a gyors válaszát!

    Úgy olvastam, hogy 220-életkor a normál, azaz 72-es nyugalmi pulzusszámra vonatkozik.

    Hogy várható el ugyanez egy alapvetően bradikardiás szívtől?

    Nálam a löket térfogat nagyobb (sport miatt, ezért is van enyhe bal kamra hipertrófiám), kevésbé a pulzus szám növekedés, amikor a szívem alkalmazkodik a terheléshez. Nagy terheléskor (nem extrém) 120-130 körüli szokott lenni anélkül, hogy rosszul érezném magam. Utána gyorsan normalizálódik.

    Csak a kíváncsiság miatt kérdezem...

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A terhelésnél a célfrekvencia nincs összefüggésben a kiindulási nyugalmi pulzussal. Ha alacsonyabb az indulási érték, feltehetően magasabb terhelési szintet fog tudni elérni. Egyébként a lökettérfogat és a bal kamra hypertrophia sincs kapcsolatban egymással, előbbi feltehetően az egy szívösszehúzódásnál továbbított vér mennyiségét, utóbbi a kamra falainak vastagságát jelenti.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Igaz lehet-e az a feltevés, miszerint a gyakori (napi 8-10) bal karon végzett vérnyomásmérés…

    Tisztelt Doktornő!

    Igaz lehet-e az a feltevés, miszerint a gyakori (napi 8-10) bal karon végzett vérnyomásmérés indokolatlan plussz terhelést ró a szívre az erek elszorítása révén?

    Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dokrotnő!! Azért írok,mert kérdésem lenne ,Ön szerint elmenjek Ekg vizsgálatra, hisz a…

    Tisztelt Dokrotnő!!


    Azért írok,mert kérdésem lenne ,Ön szerint elmenjek Ekg vizsgálatra, hisz a vérnyomásom jó, de a szívverésem szerintem kissé magas.... 100-110 között mozog....általában ha mérem!! Igaz mostanában nagyon sokat stresszelek ,költözködés miatt.... még nem szoktam meg ,nem találom a helyem,lehet esetleg leleki ok miatt? egyébként meddig normálisak az értékek? állandó 100-105 szívverés percenként normális? Köszönöm válaszát!Mit tegyek ön szerint!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem hiszem, hogy az EKG ebben az esetben lényeges információt adna. Amit a gyors szívverésről írtam tegnapelőtt, az még érvényes, ki kell zárni az említett okokat, és persze lehetőleg kerülni az idegeskedést.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Elnézést kérek még egy kiegészítést tennék az előbbi kérdésemhez: Mennyi ideg kell a maximális pulzusszámot…

    Elnézést kérek még egy kiegészítést tennék az előbbi kérdésemhez:

    Mennyi ideg kell a maximális pulzusszámot tartani terheléses ekg-ban?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    ld. előző levelemet

  • 62 éves 178cm-es 122 kg-os beteg vagyok. Nyugalomban a pulzusszámom 55-60 között van. Reggel 50-és 55 között. Éjjel akár 42-re is lemegy.
    Ultrahangon (enyhe balkamra hipertrófia és 5-7 mm-es perikardiális fluidum) a vérképemben (vérzsírok, mind a 4) nincs eltérés. Tüdőmnél minden rendben, nincs… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Az ön esetében a terheléskor elérendő maximális pulzusszám (220 minusz életkor) 158⁄perc, vagy ha ún. submaximalis terhelést végeznek, akkor ennek 75%-a. A következő… Még több

  • Tisztelt doktornő! Szeretném megkérdezni,hogy az epehólyag gyulladás fájdalma kisugátzik-e a mellkasra…

    Tisztelt doktornő!
    Szeretném megkérdezni,hogy az epehólyag gyulladás fájdalma
    kisugátzik-e a mellkasra és a hát közepére?Mert epe kövem nincsen
    az uh.szerint.A kolagol csepp ha beveszem(15 cs.)akkor elmúlik.
    Előre is köszönöm válaszát.
    Tisztelettel:Erzsébet

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Kisugározhat, de a gyógyításra a cholagol csepp biztosan nem elég.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! A párom 2 hete volt vért adni. Pár napja rosszul lett és elment orvoshoz, kiderült,…

    Tisztelt Doktornő!
    A párom 2 hete volt vért adni. Pár napja rosszul lett és elment orvoshoz, kiderült, hogy hepatitis A-t elkapott valahol. Mi a teendő ha már akkor is hepatitis A fertőzött volt a vére mikor levették?
    Köszönöm a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Őszintén remélem, hogy a vérellátóban szűrik a donorok által adott vért, mielőtt elküldenék felhasználásra.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő, xiloxot vettem be négykor. Menses görcsre. Este hét nyolc körül fontos dolgom lesz,…

    Kedves Doktornő, xiloxot vettem be négykor. Menses görcsre. Este hét nyolc körül fontos dolgom lesz, az a kérdésem , akkor bevehetem a másodikat ha kell? Ulletve, másik kérrdésem,hogy ketodexet bevehetek esetleg este hpxilox helyett? Nem bahpj ha elotte xiloxot vettem be?. Köszonöm szépen

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Nem voltam gépközelben, úgyhogy alighanem már nem aktuális, de szerintem lehetőleg ennyi gyógyszert ne vegyen be, pláne, ha valami fontos dolgot akar intézni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Ismét köszönöm gyors válaszát! Válaszai alapján valószínűbbnek tartom akkor a mozgásszervi…

    Tisztelt Doktornő!

    Ismét köszönöm gyors válaszát! Válaszai alapján valószínűbbnek tartom akkor a mozgásszervi okot, mert a kar fájdalma sem múlt el teljesen még sajnos. Azért abban meg bízom, hogy nem a tüdőm és a szívem okozza a kar illetve a hát fájdalmát. Remélem azért 29 évesen nem "hibás" a szívem és a tüdőm egyszerre. Bízok benne hogy azért nincs olyan nagy baj.

    Köszönöm mégegyszer, hogy időt szánt rám!
    További szép napot!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Szerintem se a tüdejével, se a szívével nincs probléma, csak a mozgásszervekkel, ne aggódjék!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!

    Több alkalommal megnyugtató választ kaptam Öntől, ezért fordulok ismét segítségért egy nagyon egyszerűnek tűnő kérdéssel. Az szeretném megtudni, hogy tudom megkülönböztetni a hátizom fájdalmát a tüdő "fájdalmától". A két lapockám és a bal lapockám közelében… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos látatlanban nem tudom megmondani, de ismert kiváltó ok és kísérő tünetek nélkül a mozgásszervi eredet valószínűbb, úgy mint legutóbb, amikor a karja fájt. Kétség… Még több

  • Tisztelt Doktornő, Terhességem alatt toxémiás lettem, és az utolsó hetekben magas lett a vérnyomásom, melyre Dopegyt és Corinfar gyógyszereket szedtem. Mindemelett közel 25 kilót sikerült híznom sajnos. Most 3 hónapja hogy szültem, és még mindig szedem a Dopegytet, sajnos a vérnyomásom nem állt vissza… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A szoptatás alatt is csak Dopegytet szedhet a vérnyomás csökkentésére, a 85 Hgmm-es diastolés érték nem túl magas (mivel a megengedhető 90 alatt van).Ez az érték nem fenyegeti… Még több