A betegek kérdései (17956)

  • Tisztelt Főorvosnő! A következő leletről szeretném kikérni a véleményét javaslatát! Máj homogén,sima…

    Tisztelt Főorvosnő!

    A következő leletről szeretném kikérni a véleményét javaslatát!

    Máj homogén,sima felszínű,reflexiója fokozott. Cholecysta részben contrahált,kőmentes.Epeutak nem tágultak. Pancreas egészében véve ábrázolódik,homogén,normális szélességű.Átlagos tágságú hasi aorta (17mm),azintima echodúsan vastagabb,helyenként meszesedés.Lép nem nagyobb,homogén szerkezetű.Jobb vese 105X42X13mm,a kehelyvégeken kissé tágabbak,számos kehelyvégben 1-3mm-es meszesedés.Több 8-10mm-es cirticalis cysta is látható.A bal vese 116X48X13mm,kehelyvégek tágabbak,néhány 8-10mm-es corticalis cysta is ábrázolódik.Mindkét vese rendes helyzetű,körülírható pangás nem látható.A hólyagban kevés vizelet.A prostata 33X26mm.A hasban szabad vagy letokolt folyadék nem látható.

    Válaszát előre is köszönöm!
    Üdvözlettel: B.László

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Javaslatot egy ultrahang lelet alapján nyilván nem vár tőlem, ami eltérés, az némi meszesedés a hasi aorta falában, ciszták a vesékben, esetleg májeltérés. Részleteket nyilván kezelőorvosával kell megbeszélnie.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • kedves doktornő ! észre vettem pár napja mintha a szívem néha össze vissza verne .. mintha néha többet verne ! aztán van hogy figyelem és mintha normális lenne . ma azt vettem észre hogy lefutottam a lépcsőn és ahogy vert a szívem rendesen hallottam a fülemben hogy ver a szívem ! figyeltem hogy miután… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Nem hiszem, hogy komoly baj lenne, de biztosat csak személyes vizsgálattal lehet mondani.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • T. Doktornő! Növeli jelentősen a cukorbetegség vagy egyéb betegség kockázatát, ha mindennap fogyasztók…

    T. Doktornő!

    Növeli jelentősen a cukorbetegség vagy egyéb betegség kockázatát, ha mindennap fogyasztók étcsokoládét? (fél-egy tábla)
    Úgy olvastam, egészséges, szeretem is, és gyakoribb hasmenés miatt egyéb haszna is van számomra.
    Ha van kockázata, azt csökkenthetem egyéb tápanyagok bevitelével?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Azt hiszem, főleg a testsúlyára jelent veszélyt, ha jelentősen gyarapszik, annak másodlagos kockázatai lehetnek.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Bal combom külső oldalán van egy csomó, kívülről nem látszik semmi, csak tapintásnál…

    Kedves Doktornő!

    Bal combom külső oldalán van egy csomó, kívülről nem látszik semmi, csak tapintásnál érezhető, kicsit fáj, ha megnyomom. Van egy ismerősöm, aki Fül - orr gégész és megnézte. Mondta, hogy jól mozgatható és csak figyelni kell. Ön szerint az ő szavára adhatok, vagyis egy fül-orr gégész is tud diagnózist adni, vagy mutassam meg sebésznek?

    Bocsánat, ha egy kicsit körülményesen fogalmaztam.

    Köszönöm a válaszát:

    Anett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ha önt aggasztja, mutassa meg sebésznek.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Az elozo vagyok hozza tennem hogy elkuldtek endokrinologiai vizsgalatra ott sem talaltak semmi elterest!…

    Az elozo vagyok hozza tennem hogy elkuldtek endokrinologiai vizsgalatra ott sem talaltak semmi elterest! A pulzusom 85-95 atlagban, es palpitaciokor remegest erzek!

    Elorre is kosoznom!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    ld. előző válaszomat

  • 21 eves lany vagyok, mellkasi fajdalommal fordulok önhöz ami ki sugárzik a bal válamba es karomba. Ezelött…

    21 eves lany vagyok, mellkasi fajdalommal fordulok önhöz ami ki sugárzik a bal válamba es karomba. Ezelött 2 honappal pánik szerű rohamaim jelentkeztek. Voltam kivizsgáláson EKG, szivultrahang semmi elváltozást nem találtak. Néha erőss szivverest erzek, és a most is fennálo mellkasi fájdalmaim miatt nem tudok megnyugodni h semmi baja a szivemnek. Ön szerint ajánlatos megismételni a vizsgálatokat vagy csak pánik?

    Válaszát elörre is köszonöm Angela!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A leírás alapján inkább egyéb (mozgásszervi, pszichés) eredetűnek látszik, de biztosat csak személyes vizsgálattal lehet mondani.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 26 éves nő vagyok, néhány hete hirtelen jelentkező gyors szívverést tapasztaltam,…

    Tisztelt Doktornő!

    26 éves nő vagyok, néhány hete hirtelen jelentkező gyors szívverést tapasztaltam, remegtem, de a gyors szívverés kb. 10 perc után elmúlt. A háziorvos EKG-t csinált, amin látott egy kis tachycardiát, de azt mondta, hogy az ijedtség miatt lehet. Elküldött szívultrahangra, ahol az orvos nem talált komoly szervi elváltozást, csak némi systolés zörejt és csekély mértékű billentyű elégtelenséget. Javasolta, hogy esetleg nézessem meg a pajzsmirigyemet, de mivel nincs más pajzsmirigybetegségre utaló tünetem, a háziorvos azt mondta, hogy ráérünk ezzel foglalkozni.
    Ezt követően légszomjam és bizonytalanságérzésem volt, és folyamatosan figyeltem a szívem minden rezdülését. Elkezdtem szedni egy multivitamint, amitől egy kicsit jobban éreztem magam.
    Tegnap azonban elmentem a párommal vásárolni és ahogy kiléptünk az üzletből a hidegbe, úgy éreztem, hogy a szívem kihagy néhányat és megint bizonytalanságérzésem volt. Próbáltam nagy levegőt venni, de a hidegben mintha teljesen kiszáradt volna a nyálkahártyám, nem sikerült nagy levegőt vennem, mikor beültünk a kocsiba, a szívem már nagyon kalapált. Ezután egész este és azóta is nagyon száraznak érzem a torkomat, és folyamatosan vizelési ingerem van, valamint a szívem is gyorsabban ver az átlagnál. Egyébként irodai munkát végzek, elég sok a stressz és mozgásszegény életet élek.
    Kérem, ha tud, adjon tanácsot, hogyan tudnám elkerülni ezeket a ritmuszavarokat, mert nagyon ijesztőek és nem tudom jól kezelni őket. Nem tudom, hogy mi az a ritmuszavar, ami el fog múlni és mikor kell mentőt hívni.
    Ha nem szervi probléma, akkor mi okozhatja és mit tehetnék ellene?

    Válaszát előre is köszönöm!

    Katalin

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A ritmuszavar egy gyűjtőfogalom, sajnos, látatlanban nem lehet megítélni, hogy önnél melyik formája áll fenn. javasolom, forduljon kardiológushoz, hogy 24 órás EKG (Holter) monitorozás történjen, ez közelebb vihet a megoldáshoz.


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztel Doktornő! Feleségemnek "Pericardialis folyadékgyülem" van a szívburkában. 20 mm a hosszúsága. Sajnos,…

    Tisztel Doktornő!

    Feleségemnek "Pericardialis folyadékgyülem" van a szívburkában.
    20 mm a hosszúsága.

    Sajnos, a jelenlegi állapotáról, a terápiáról semmit nem hajlandó elárulni a kezelő orvosa.
    Nem találják az okát, hogy mitől van...!
    Elvileg mindent kizártak...!
    A CT-t nem adják a kezéhez, hogy más orvos véleményét is kikérjük!
    Nem hajlandók tájékoztatni, hogy hová forduljon további segítségért...!

    Teljesen tanácstalan vagyok...!

    Kérem segítsen, hová, és kihez vihetném!

    Köszönettel és Tisztelettel, András

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Látatlanban nehéz lenne érdemben nyilatkozni, nem tudom, hogy hol kezelik a feleségét, de mindenhol van vezető, betegjogi képviselő, javasolom, hogy ezen a vonalon induljanak el.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Medrol szedése mellett lehet szedni a NormoGast nevű béltisztító tablettát? Összetevői: Mikrokristályos…

    Tisztelt Doktornő!

    Medrol szedése mellett lehet szedni a NormoGast nevű béltisztító tablettát?

    Összetevői:
    Mikrokristályos cellulóz, lenmag (Linum usitatissimum) őrlemény, keskenylevelű útifű levél (Plantago lanceolata L.) őrlemény, magnézium-sztearát (20 mg).


    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos sem azt nem tudom, hogy miért szed Medrolt, sem a NormoGast nevű gyógyszert nem ismerem, javasolom, forduljon kezelőorvosához.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Ma a laborvizsgálaton tőbb eltérést találtak. Esetleg mire utalhatnak? Fehérvérsejtszám…

    Tisztelt Doktornő!
    Ma a laborvizsgálaton tőbb eltérést találtak. Esetleg mire utalhatnak?
    Fehérvérsejtszám 91
    Got 91
    Gpt 89
    Neutropil 70,2

    6 héttel ezelött is hasonlóan magas volt a got⁄ gpt.
    Válaszát elörre is köszönöm.
    Dóra

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Az ön által írt fehérvérsejtszám feltehetően sajtóhiba, a neutrophilről nem tudni, hogy százalék vagy abszolút szám, A GOT és GPT májkárosodásra utalhat.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Jó napot kedves Doktornő! 25 éves férfi vagyok, és 2-3 éve foglalkozom a testépítéssel. Jelenleg 70…

    Jó napot kedves Doktornő!

    25 éves férfi vagyok, és 2-3 éve foglalkozom a testépítéssel. Jelenleg 70 kg-al nyomok fekve és szériázni is 50-70 kg-al szoktam a többi gyakorlatokban is. Emellett aerobozok, napi 40 perc gyors gyaloglás, kocogás. Semmi bajom nincs szerencsére amit tünetként foghatnék fel.
    16 éves koromban derült ki, hogy enyhe fokú mitralis prolapsusom van. Eddig egy szóval se mondták, hogy ne test építsek, mert az gondot okozhat. Csupán itt a neten akadtam egy olyanra, hogy leszakadhat a szívbillentyű stb.. Szerencsére nem súlyemelés amit csinálok hanem csak testépítés, viszont érdekelne, hogy valóban ilyen bajom lesz a végén? Nagyon szeretem csinálni, az életem egy fontos része. Ha fel kéne adnom teljesen depressziós lennék, nem tudnék élni anélkül.
    Vérnyomásom rendben van mindig 120 vagy 130⁄ 70-80 körül van, teljesen egészségesnek érzem magam, viszont eléggé megülte a bogár a fülem emiatt, hogy van ez a rendellenességem ami esetleg gondot okozhatna ebben a sportban. Emiatt edzés közben ez ott lebeg a szemem előtt. Meg tudna erősíteni abban, hogy nem lesz gond és nyugodtan csinálhatom, ahogyan eddig is? Fehérjét iszok természetesen a vesém is rendben van, úgyhogy csak előnyét érzem azóta még fertőzéseket se kaptam semmit... orvos se látott 3 éve már..
    Várom válaszát!
    Köszönettel: Áron

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A mitralis prolapsus egy elég tág kategória, és nem is feltétlenül állandó a mértéke. Kezelni általában nem kell, de azt, hogy nem romlik-fokozódik-e, azt legalább 2 évente ellenőrizni kell. Ennek tudatában menjen el kontroll-vizsgálatra, és a vizsgálatot végző kardiológusnak tegye fel kérdéseit.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktornő! nagyon szépen megkérném,hogy véleményezze a szívultrahangom eredményét a kardiologus…

    Kedves doktornő! nagyon szépen megkérném,hogy véleményezze a szívultrahangom eredményét a kardiologus nem volt tekintettel a pánikbetegségemre és egy minden renben vannal letudod! Jól esne ezt több orvostól hallani. Aorta gyök: 32 billentyű kitérés: 20 normál mitrális billentyű mellső vitorla: lazább szerkezetű prolabal hátsó vitorla:normál mitrális anulus:normál trikusp.bill:normál bal pitvar:33 bal kamra végdiast:46 végsyst::26 ef:68% e-ivs:mn septum végdiast: 8 végsyst:12 hátsófal végdiast:8 végsyst:12 jobb kamra:22mm Dopler: aorta: Vmax:1,2 m⁄s csucsgrád:6hgmn mitralis: E:0,9 m⁄s A:0,6 m⁄s jezett insuff trikuspid: Vmax:m⁄s bebsült JK syst nyomás: ngmn pulmonális: Vmax: m⁄s csúcsgrád: hgmn vélemény: norm. Üregi paraméterek a mitralis bill melső vitorlája lazább szerkezetű prolabal jelzett MI. Mérskékelten hyperkinetikus falmozgások. Normál bal kamra funkcio. Pf.thr. Nem látható. 21 éves nő vagyok 170cm 48kg most voltam először ilyen vizsgálaton nekem első ránézésre hiányosnak tűnnek az adatok! Ön szerint? És a vitorla bill. Probléma mit jelent? Meg a gyors falmozgás? És ezt hogyan nevezik a billentyű hibát? Nem mitrralis popuralis? Vagy az más? Ér akkor ez miatt vagyok fáradékony aluszékony? Köszönöm válaszát kellemer ünnepeket:kati

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Az ultrahang leletben nem minden - a nyomtatványon feltüntetett lehetséges - paramétert mérnek mindig, ezért vannak "hiányzó" adatok. Önnél enyhe hátsó kéthegyű billentyű prolapsus és minimális visszafolyás van két billentyűn, ez nem magyarázza panaszait, enyhe eltérése. A kicsit gyorsabb falmozgás sem kóros.
    Önnek is kellemes ünnepeket kívánok!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Drno! Regota vannak aranyeres csomoim,mint a csaladban szinte mindenkinek. Gondot nem okoztak. Az…

    Tisztelt Drno!
    Regota vannak aranyeres csomoim,mint a csaladban szinte mindenkinek.
    Gondot nem okoztak.
    Az utobbi idoben a vegbelnyilason belul (meg szemmel lathato).
    Van egy kis kek dudor majd egy kis arok szeruseg s ismet egy dudor.
    Ez a resz neha eg viszket nagyon ritkan verzik.
    Orvoshoz most fogok menni.
    Azt szeretnem kerdezni hogy
    1.belso aranyer lehet bor szinu is vagy csak kekes?
    2.adhat ego erzest es nyomaserzetet?
    3.a proktologiai vizsgalat nagyon fajdalmas⁄sokai tart?
    Koszonom

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Kérdéseire a közelgő vizsgálat bizonyára választ fog adni, részben nem tudom, részben nagyon szubjektív jellegű a kérdése.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő! 11 hetes kismama vagyok, ma kaptam meg a laboreredményem. Van egy pár csillaggal…

    Tisztelt doktornő!
    11 hetes kismama vagyok, ma kaptam meg a laboreredményem. Van egy pár csillaggal jelölve, ami aggaszt.
    Se Natrium 133 mml⁄L
    Se Hugysav 131 umol ⁄L
    Se Kreatinin 47 umol ⁄L
    Fehérvérsejt: 11,7 G⁄L
    Absz. neutrophil szám 8,43 G⁄L
    Kérdésem az, hogy mire utalnak ezek az eltérések?
    Köszönettel: Margó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Panaszokkal kapcsolatos kérdésekre igyekszem válaszolni, de laborleletek értékelésénél azt javasolom, hogy a www.hazipatika.com⁄laborleletek honlapon tájékozódjon. Egyébként a talált eltérések miatt nem kell aggódnia.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 35 éves vagyok, pár éve enyhe mitralis prolapsust állapítottak meg nálam! Van hogy…

    Tisztelt Doktornő! 35 éves vagyok, pár éve enyhe mitralis prolapsust állapítottak meg nálam! Van hogy hónapokon át semmi panaszom nincs, aztán meg napokig nagyon rossz! Most a nagyon rossz időszakom van... Kérdésem az lenne, hogy mi befolyásolja az extrákat? Lehet esetleg az időjárás? Köszönöm, Kata

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Időjárás, idegeskedés egyaránt szerepet játszhat benne.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Érdeklődnék mi lehet az oka ha 1hónapja fulladok(kapkodva veszem a levegőt) akkor amikor…

    Kedves Doktornő!
    Érdeklődnék mi lehet az oka ha 1hónapja fulladok(kapkodva veszem a levegőt) akkor amikor csak 10percet átlagosan biciklizem vagy 30percet intenzivebb gyaloglás teszek? Én 60 évesen ezt még soha se tapasztaltam.Igaz kb 1 éve rendszeresen éjjszaka és nappal is ha lefekszem erős szívdobogást kapok mely nehezen múlik(csak fel ülésre vagy mély levegővételek után)Már házi orvosnak is jeleztem erre a válasza ez sajnos fizika (ez valójában a vényomás csökkentök szedésével egy időben kezdődőtt,mely átlagosan rendben csak a frontos idő miatt szokot magas lenni pl.163⁄83⁄74) persze azóta is orvosalatlan. Lehet a kettőnek köze egymáshoz? Én mit tehetnék hova kéne fordulnom panaszommal?
    Köszönettel várom válaszát:Vera

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni, javasolom, forduljon kardiológushoz kivizsgálás céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktorno en ukrajnabol irok onnek ,elnezest a zavarasert .olyan problemam van ,hogy nem tudok…

    Tisztelt doktorno en ukrajnabol irok onnek ,elnezest a zavarasert .olyan problemam van ,hogy nem tudok rendesen eni ,felvagyok pufadva ,a gyomorszajam faj mikor eszem ,ha nem eszem semmit semmi problemam ,wcre nagyon ritkan tudok jarni ,es ha sikerul erzem ,hogy belem van kemenyedve .Gyomorszajam ket napja gorcsol ,fajdalom csilapito segit bene ,hogy jobb legyen ,nagyon felek ,hogy mi lehet a baj .Nagyon szepen koszom a valaszat udvozlettel egy ket gyerekes anyuka ,valaszat nagyon szepen koszonom

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, javasolom, forduljon gasztroenterológushoz (gyomor-bél szakorvoshoz)!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor No!

    A kerdesem az lenne,32 eves no vagyok,gyermekem meg nincs 3 eves korom ota napi szinten sportolok.
    3 eve nyitott foramen ovalet diagnosztizaltak (meretet pontosan nem tudom)
    a kardiologiara extrasistole miatt mentem a magam megnyugtatasara,es a sportot… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem valószínű, hogy egy ilyen átmeneti szünet gondot okozhatna.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor no! Abban szeretnem a segitseget kerni,hogy kell e aggodnom az extra utesek miatt? Voltam…

    Tisztelt Doktor no! Abban szeretnem a segitseget kerni,hogy kell e aggodnom az extra utesek miatt? Voltam kardiologusnal kontroll vizsgalaton meg szeptemberben,szerencsere nem mitr.insuff van,csak egy jelzett mitr.prolapsus,illetve a BTSZB.Marciusban kell a kovetkezo vizsgalatra mennem.Az utobbi idoben eleg sok az extra utesem,csak nyugalomban,terhelesre nem,de nagyon stresszes vagyok honapok ota ill. kb 1 hete kisse bedagadt a bal belso bokam,ami reggelre kisse javul ugyan,de napkozbe ujra bedagad es neha fajdalommal jar jaras kozben.Nem meleg,nem hideg,nincs elszinezodve.Kerdesem az lenne,hogy aggodnom kellene,hogy a szivem rosszalkodik vagy esetleg mas problema lehet.Segitsen legyen kedves,hogy kisse megnyugodhassam.Remelem,csak tulreagalom?!Koszonom valaszat es turelmet! Tovabbi szep estet kivanok Onnek!Tisztelettel: Aniko

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez a fajta ritmuszavar (extrasystolia) igen gyakori jelenség, lehet meglehetősen kellemetlen, de szervi szívbetegség nélkül nincs kóros jelentősége. Lényege, hogy a normálisnál hamarabb jelentkezik egy szívdobbanás, majd viszonylag hosszabb szünet után jön a következő normális ütés. Tünetileg Magnézium pezsgőtabletta vagy Panangin szedése enyhíti a panaszokat. Az egyoldali bokadagadásnak pedig feltehetően helyi oka van, ha a szívtől lenne, mindkét oldalon jelentkezne.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!

    Az Azithromycinről kérdeztem tegnap,tetszett mondani hogy valóban több napig is a szervezetben marad.

    Elnézést hogy elfelejtettem egy levélben,de fontos lenne a kúra szempontjából.

    ad1.,A kúra alatt ugyanugy tartozkodni kell e a tejtermékek… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Miután 3 napos gyógyszerszedésről van szó, a kétséges gyógyszereket szünetelteni lehet, az élesztő nem tudom, hogyan segítene a bélrendszernek, a tejtermékek nem hiszem,… Még több