A betegek kérdései (17968)

 • Kedves Doktornő! 39 éves nő vagyok.2 éve inzulinrezisztenciát állapítottak meg nálam amire kétszer 1000mg…

  Kedves Doktornő! 39 éves nő vagyok.2 éve inzulinrezisztenciát állapítottak meg nálam amire kétszer 1000mg Meforalt szedek. Ezzel és a diétával, mozgással egyensúlyban vannak az értékeim. Nyáron kardiológusnál jártam azzal a panasszal, hogy éjjel nem tudok aludni, mert a szapora szívverést hallom a fülemben. Az orvos terheléses vizsgálatot követően azt mondta, hogy a pulzusom magas (181 volt maximum) ami időnként felviszi határértékre a vérnyomásomat. Nebilet 2,5mg tablettát írt fel 1 hónapra kipróbálásra. A gyógyszert pár nap után abbahagytam, annyira szédelegtem tőle, meg annyira levitte, hogy nem mertem folytatni, pedig csak a felét vettem be a fokozatosság miatt. A héten beteg lettem( láz, torokgyulladás) és a háziorvosnál jártam ahol magas volt a vérnyomásom(160⁄100) és a pulzusom is(118) amibe biztos belejátszott az éjszakai láz és a fehérköppeny szindróma is sajnos. (Itthon sosem mértem még ilyen magas értéket). A háziorvosom Bisoprolol-ratiopharm 2,5mg-ot írt fel. Itthon a betegtájékoztatót elolvastam, amiben azt írják, hogy antidiabetikummal együtt nem ajánlott, mert erősítheti, módosíthatja a vércukorszint csökkentő hatást. Laikusként ezért nem mertem elkezdeni szedni.Cirka másfél évembe került kikíséletezni a megfelelő adagot a Meforallal. Sokat fogytam rendzeresen járok tornázni, nem kockáztatom ezt a nehezen megtalált viszonylagos egyensúlyt.Tehát a kérdésem, hogy Ön szerint szedhető-e együtt a Meforal és a Bisoprolol? A háziorvos szerint ez jobb ilyen "fiatalon", mint a Nebilet. Válaszát előre is köszönöm szépen! Z.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Inkább próbáljon kisebb adag Nebiletet, vagy még jobb lenne, ha ismételten felkeresné a kardiológusát, hiszen a nyár óta bőven eltelt az egy hónap próbaidő.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Kedves Doktornő! Írtam ma már Önnek!Köszönöm a választ.Lenne még egy kérdésem hogy ezeket a tüneteket…

  Kedves Doktornő!

  Írtam ma már Önnek!Köszönöm a választ.Lenne még egy kérdésem hogy ezeket a tüneteket okozhatja-e a kényelmetlen alvás? A párommal és a kislányommal alszunk együtt,és ugye így nem olyan kényelmes.Vagy ha nem ez akkor mitől lehetnek ezek a gerinc stb, dolgok?
  Köszönöm válaszát!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Bármi, ami a gerincét, izmait megterheli.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő! Kedden voltam a pécsi Szívklinikán,ahol katéterezés során ismét kaptam egy sztentet,1…

  Tisztelt Doktornő! Kedden voltam a pécsi Szívklinikán,ahol katéterezés során ismét kaptam egy sztentet,1 év alatt a negyediket.Eléggé pánikolós vagyok, ezért a beavatkozás előtt kaptam valamilyen bódítószert,bent aműtőben még egyet.A beavatkozás után 2 órával olyan rosszul lettem, hogy kb. 5 orvos,ápoló körülöttem szaladgált és ténykedett, mert állítólag 30-ra esett le avérnyomásom. Kaptam vénás injekciót,csináltak EKG-t, vérnyomásmérés, vérvétel,stb. Mondták,hogy látják a gépen,hogy rosszul vagyok. Nagyon féltem attól,hogy meghalok. Ezután fevittek az intenzív osztályra, ahonnan másnap távozhattam,a Tanár Úr azt mondta,hogy az volt a baj,hogy nem mondtam meg reggel,hogy hasmenésem volt,és arra bevettem egy Lopediumot.szerintem lehet,hogy a sok bódító, nyugtató vitte le ennyire a vérnyomásomat. nagyon félek attól,hogy itthon is nehogy ilyen előforduljon,mert a családom mit tudna velem csinálni?
  Sok fehérjét egyek, és mozogjak többet,amivel egyet is értek, de mit egyek?Kérem reagáljon az általam leírtakra.Köszönöm: Emcike

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Én ismeretlenül nem tudok önnek személyre szóló tanácsot adni, forduljon kardiológusához illetve dietetikus szakemberhez.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • tisztelt doktornő nekem olyan problémàm van hogy pàr napja rendszeresen éjszaka lefekvés utàn ha elalszok…

  tisztelt doktornő nekem olyan problémàm van hogy pàr napja rendszeresen éjszaka lefekvés utàn ha elalszok arra ébredek hogy tiszta verejtékes az egész testem a póló is àt van àzva rajtam ,és nincs is tulfűtve a szoba meg a takaro sem olyan vastag , legyen szives irja meg hogy mitől lehet ez.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni.
  Javasolom, forduljon kezelőorvosához, aki az ön adatainak ismeretében és személyes vizsgálat alapján meg tudja határozni a további elvégzendő vizsgálatokat és ezek eredménye alapján szükség szerint a kezelést.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • kedves doktor nő ! én írtam a fülemben lévő dobogás miatt ! ami még mára se múlt el ..nyugodt állapotban…

  kedves doktor nő ! én írtam a fülemben lévő dobogás miatt ! ami még mára se múlt el ..nyugodt állapotban is hallom ! közbe eszembe jutott még egy dolog ! pár hete furcsa nyilalásokat érzek a jobb és bal halántékomban lévő érnél ! naponta többször aprókat szúr de ez ilyen éles nyilalas ! lehet ez is komoly ? eddig nem foglalkoztam vele de most hogy a fülemben hallom ezt elgondolkodtam hogy lehet köze hozzá ! sajnos itt a hétvége ilyenkor sehova nem tudok menni ... meg nem is tudom kihez forduljak . köszönöm

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Első körben személyes vizsgálatra kezelőorvosához forduljon.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Dr nő! Nekem is a melegségérzettel van gondom,kb 3 napja a bal oldalamon a hónaljból kiindulva hullámokban egész nap érzem a meleg "lökéshullámokat".Régebben a combomon éreztem hasonlót!Supraventricularis tachycardia,kamrai extrasystolet diagnosztizáltak,elektrofiziológiai vizsgálat… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, javasolom, forduljon kardiológus kezelőorvosához!

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Kedves Dr Nö !! Azal a kérdésel fordulok önhöz hogy egy pár hónapja visza térö jobb oldali alhasi fájdalmam…

  Kedves Dr Nö !! Azal a kérdésel fordulok önhöz hogy egy pár hónapja visza térö jobb oldali alhasi fájdalmam van voltam orvosnal es néztek vizeletet de nem volt semi gyulladás vetek egy kis vert es megy neztek hogy van e gyulladás neme vakbélgyulladás de nem volt gyulladás a véremben sem igy kizartak a vakbélt!!!Majd hogy egy éve volt baloldali petefészek ciszta mütétem!Azota rendszertelen a mestruálciom a ciklusom 32-40 napig szokot leni azota!egy par napja volt egy kis véres barnás nyálkás fojásom de egy napig tartot!! sok feher fojásom van!!a fajdalom reggel nem nagyon faj inkáb delutan kezdodik es szuro erzes es eleg kelemetlen!pénteken megyek háziorvoshoz visza !!de hollandiaban élek es itt sajnos nem kuldenek rogton korhazba!!!és a fájdalom ki sugarzik a labamba!! elnézést kérek a hoszu levelert!!elore is köszönöm üdv EGY 19 ÉVES ANYUKA!!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni, javasolom, forduljon nőgyógyászhoz illetve gasztroenterológushoz.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tiszteld Doktor Nő! Mitől lehet,hogy ülés után szinte kivétel nélkül mikor felállok erős nyomást érzek…

  Tiszteld Doktor Nő!
  Mitől lehet,hogy ülés után szinte kivétel nélkül mikor felállok erős nyomást érzek a fejemben és mint ha összeakarnék esni..ez csak pár másodperces dolog.. este fele ezt a jelenséget már annyira nem észlelem. Sportolok, futok napi rendszerességgel akkor semmi bajom nincs és fáradékony se vagyok. Mégis mitől lehet? Amit tudni kell rólam,hogy 21 éves vagyok és iszonyatosan stresszes életet élek. Köszönöm előre is!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Ez lehet ún. ortosztatikus hipotonia, azaz a testhelyzet változáskor átmenetileg csökken a vérnyomása. Nem kell aggódnia, próbáljon fokozatosan változtatni az ülésből állásra.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Kedves Doktornő! Az éjszaka arra ébredtem hogy a két mellem között nyilallt egy nagyot.A kezem is zsibbadt,vagyis…

  Kedves Doktornő!
  Az éjszaka arra ébredtem hogy a két mellem között nyilallt egy nagyot.A kezem is zsibbadt,vagyis az alkarom és a kéz fejem.(De ez lehetett hogy alvás közbe megnyomtam,ezt nem tudom hogy melyiktől). A vérnyomásomat mértem az rendbe volt a pulzusom 100-110 között volt.Azóta is van hogy bele nyilallgat. Mitől lehetett ez?Eléggé megijedtem.Van billentyű zavarom is.Illetve a bal hónaljam és a mellem között szokott még fájni egy részen pár napja.Van a kettő közt összefüggés?Ez mitől van?
  Köszönöm a válaszát!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Panaszai nem utalnak szervi szív-eredetre, inkább mozgásszervi (csigolyák, gerinc, izomzat) eredetűnek tűnnek.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Kedves Dr. Tarján Zsuzsa! 23 éves férfi vagyok, tavaly decemberben voltam kardiológián, mivel folyamatosan…

  Kedves Dr. Tarján Zsuzsa!

  23 éves férfi vagyok, tavaly decemberben voltam kardiológián, mivel folyamatosan zsibbadt a bal karom, fájt a mellkasom és reggelenként úgy keltem, hogy gyakorlatilag fürödtem a saját izzadtságomban. Miután elmentem a doktor úr megállapította egyszerű EKG-s, terheléses EKG, valamint szívultrahang segítségével, hogy semmi baja a szívemnek, rá 2 napra teljesen el is múltak az előbb írt tünetek. Időközben kiderült, hogy nagy valószínűséggel pánikbeteg vagyok, ugyanis sorozatosan beszélek be magamnak különféle betegségeket (tüdődaganat, agydaganat), és addig nem tudom megnyugtatni magam, amíg el nem megyek orvoshoz, és nem derül ki, hogy semmi bajom. Sajnos most több, mint 1 hete megint előjöttek az egy évvel ezelőtti tűnetek, fáj a mellkasom, a bal karomba (és ujjaim végébe) néha-néha belenyilal a fájdalom, zsibbad, és ilyenkor a szó szoros értelmében majd kiugrik a szívem a helyéről, és máris kapkodom a levegőt.

  Azt szeretném kérdezni, hogy ez lehet-e egy esetleges infarktus előjele, vagy ismét csupán bebeszélem magamnak ezeket a tüneteket? Amennyiben 1 éve voltam EKG-n, az biztosítja, hogy nem lehet infarktusom?
  Nem vagyok benne egyik rizikófaktorban sem: nem dohányzom, nem iszom, nem volt a családban szívbeteg, ülő munkát végzek, de mellette rendszeresen mozgok, egyedül emiatt a pánikbetegség miatt vannak stresszesebb napjaim.

  Hova forduljak? Kardiológushoz, vagy egyenesen pszichológushoz?

  Előre is köszönöm segítségét!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Szerintem egyenesen pszichológushoz, már csak azért is, mert ha tavaly a terheléses EKG is negatív volt, akkor évekig feltehetően nem lesz infarctusa.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt doktornő! Indastad 1,5 mg retard tablettát szedek. Az orvosom azt mondta, hogy nem kell hozzá…

  Tisztelt doktornő!

  Indastad 1,5 mg retard tablettát szedek. Az orvosom azt mondta, hogy nem kell hozzá kálium.
  Előfordulhatnak olyan esetek, hogy mégis okoz káliumhiányt?
  Azért kérdezem, mert amióta szedem fokozódott a szívritmus zavarom, de lehet hogy ez ettől független.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Valóban előfordulhat a kálium-szint csökkenése, ezt kétes esetben laborvizsgálat is igazolhatja. Beszélje meg kezelőorvosával a félreértést.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt doktornő! Az lenne a kérdésem, hogy a következő gyógyszerekkel együtt szedhetek e melatonint…

  Tisztelt doktornő!

  Az lenne a kérdésem, hogy a következő gyógyszerekkel együtt szedhetek e melatonint alvászavar ellen:

  1. Fél tabletta Tritace 2.5mg

  2. 2 x 1 Betaloc ZOK 25 mg

  3. Másnaponként Furon 40 mg + Kálium (2 x 600mg)

  Előre is köszönöm válaszát!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Legjobb tudomásom szerint nincs ellenjavallata.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Főorvosnő! A következő leletről szeretném kikérni a véleményét javaslatát! Máj homogén,sima…

  Tisztelt Főorvosnő!

  A következő leletről szeretném kikérni a véleményét javaslatát!

  Máj homogén,sima felszínű,reflexiója fokozott. Cholecysta részben contrahált,kőmentes.Epeutak nem tágultak. Pancreas egészében véve ábrázolódik,homogén,normális szélességű.Átlagos tágságú hasi aorta (17mm),azintima echodúsan vastagabb,helyenként meszesedés.Lép nem nagyobb,homogén szerkezetű.Jobb vese 105X42X13mm,a kehelyvégeken kissé tágabbak,számos kehelyvégben 1-3mm-es meszesedés.Több 8-10mm-es cirticalis cysta is látható.A bal vese 116X48X13mm,kehelyvégek tágabbak,néhány 8-10mm-es corticalis cysta is ábrázolódik.Mindkét vese rendes helyzetű,körülírható pangás nem látható.A hólyagban kevés vizelet.A prostata 33X26mm.A hasban szabad vagy letokolt folyadék nem látható.

  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: B.László

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Javaslatot egy ultrahang lelet alapján nyilván nem vár tőlem, ami eltérés, az némi meszesedés a hasi aorta falában, ciszták a vesékben, esetleg májeltérés. Részleteket nyilván kezelőorvosával kell megbeszélnie.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • kedves doktornő ! észre vettem pár napja mintha a szívem néha össze vissza verne .. mintha néha többet verne ! aztán van hogy figyelem és mintha normális lenne . ma azt vettem észre hogy lefutottam a lépcsőn és ahogy vert a szívem rendesen hallottam a fülemben hogy ver a szívem ! figyeltem hogy miután… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Nem hiszem, hogy komoly baj lenne, de biztosat csak személyes vizsgálattal lehet mondani.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • T. Doktornő! Növeli jelentősen a cukorbetegség vagy egyéb betegség kockázatát, ha mindennap fogyasztók…

  T. Doktornő!

  Növeli jelentősen a cukorbetegség vagy egyéb betegség kockázatát, ha mindennap fogyasztók étcsokoládét? (fél-egy tábla)
  Úgy olvastam, egészséges, szeretem is, és gyakoribb hasmenés miatt egyéb haszna is van számomra.
  Ha van kockázata, azt csökkenthetem egyéb tápanyagok bevitelével?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Azt hiszem, főleg a testsúlyára jelent veszélyt, ha jelentősen gyarapszik, annak másodlagos kockázatai lehetnek.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Kedves Doktornő! Bal combom külső oldalán van egy csomó, kívülről nem látszik semmi, csak tapintásnál…

  Kedves Doktornő!

  Bal combom külső oldalán van egy csomó, kívülről nem látszik semmi, csak tapintásnál érezhető, kicsit fáj, ha megnyomom. Van egy ismerősöm, aki Fül - orr gégész és megnézte. Mondta, hogy jól mozgatható és csak figyelni kell. Ön szerint az ő szavára adhatok, vagyis egy fül-orr gégész is tud diagnózist adni, vagy mutassam meg sebésznek?

  Bocsánat, ha egy kicsit körülményesen fogalmaztam.

  Köszönöm a válaszát:

  Anett

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Ha önt aggasztja, mutassa meg sebésznek.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Az elozo vagyok hozza tennem hogy elkuldtek endokrinologiai vizsgalatra ott sem talaltak semmi elterest!…

  Az elozo vagyok hozza tennem hogy elkuldtek endokrinologiai vizsgalatra ott sem talaltak semmi elterest! A pulzusom 85-95 atlagban, es palpitaciokor remegest erzek!

  Elorre is kosoznom!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  ld. előző válaszomat

 • 21 eves lany vagyok, mellkasi fajdalommal fordulok önhöz ami ki sugárzik a bal válamba es karomba. Ezelött…

  21 eves lany vagyok, mellkasi fajdalommal fordulok önhöz ami ki sugárzik a bal válamba es karomba. Ezelött 2 honappal pánik szerű rohamaim jelentkeztek. Voltam kivizsgáláson EKG, szivultrahang semmi elváltozást nem találtak. Néha erőss szivverest erzek, és a most is fennálo mellkasi fájdalmaim miatt nem tudok megnyugodni h semmi baja a szivemnek. Ön szerint ajánlatos megismételni a vizsgálatokat vagy csak pánik?

  Válaszát elörre is köszonöm Angela!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  A leírás alapján inkább egyéb (mozgásszervi, pszichés) eredetűnek látszik, de biztosat csak személyes vizsgálattal lehet mondani.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő! 26 éves nő vagyok, néhány hete hirtelen jelentkező gyors szívverést tapasztaltam,…

  Tisztelt Doktornő!

  26 éves nő vagyok, néhány hete hirtelen jelentkező gyors szívverést tapasztaltam, remegtem, de a gyors szívverés kb. 10 perc után elmúlt. A háziorvos EKG-t csinált, amin látott egy kis tachycardiát, de azt mondta, hogy az ijedtség miatt lehet. Elküldött szívultrahangra, ahol az orvos nem talált komoly szervi elváltozást, csak némi systolés zörejt és csekély mértékű billentyű elégtelenséget. Javasolta, hogy esetleg nézessem meg a pajzsmirigyemet, de mivel nincs más pajzsmirigybetegségre utaló tünetem, a háziorvos azt mondta, hogy ráérünk ezzel foglalkozni.
  Ezt követően légszomjam és bizonytalanságérzésem volt, és folyamatosan figyeltem a szívem minden rezdülését. Elkezdtem szedni egy multivitamint, amitől egy kicsit jobban éreztem magam.
  Tegnap azonban elmentem a párommal vásárolni és ahogy kiléptünk az üzletből a hidegbe, úgy éreztem, hogy a szívem kihagy néhányat és megint bizonytalanságérzésem volt. Próbáltam nagy levegőt venni, de a hidegben mintha teljesen kiszáradt volna a nyálkahártyám, nem sikerült nagy levegőt vennem, mikor beültünk a kocsiba, a szívem már nagyon kalapált. Ezután egész este és azóta is nagyon száraznak érzem a torkomat, és folyamatosan vizelési ingerem van, valamint a szívem is gyorsabban ver az átlagnál. Egyébként irodai munkát végzek, elég sok a stressz és mozgásszegény életet élek.
  Kérem, ha tud, adjon tanácsot, hogyan tudnám elkerülni ezeket a ritmuszavarokat, mert nagyon ijesztőek és nem tudom jól kezelni őket. Nem tudom, hogy mi az a ritmuszavar, ami el fog múlni és mikor kell mentőt hívni.
  Ha nem szervi probléma, akkor mi okozhatja és mit tehetnék ellene?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Katalin

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  A ritmuszavar egy gyűjtőfogalom, sajnos, látatlanban nem lehet megítélni, hogy önnél melyik formája áll fenn. javasolom, forduljon kardiológushoz, hogy 24 órás EKG (Holter) monitorozás történjen, ez közelebb vihet a megoldáshoz.


  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztel Doktornő! Feleségemnek "Pericardialis folyadékgyülem" van a szívburkában. 20 mm a hosszúsága. Sajnos,…

  Tisztel Doktornő!

  Feleségemnek "Pericardialis folyadékgyülem" van a szívburkában.
  20 mm a hosszúsága.

  Sajnos, a jelenlegi állapotáról, a terápiáról semmit nem hajlandó elárulni a kezelő orvosa.
  Nem találják az okát, hogy mitől van...!
  Elvileg mindent kizártak...!
  A CT-t nem adják a kezéhez, hogy más orvos véleményét is kikérjük!
  Nem hajlandók tájékoztatni, hogy hová forduljon további segítségért...!

  Teljesen tanácstalan vagyok...!

  Kérem segítsen, hová, és kihez vihetném!

  Köszönettel és Tisztelettel, András

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Látatlanban nehéz lenne érdemben nyilatkozni, nem tudom, hogy hol kezelik a feleségét, de mindenhol van vezető, betegjogi képviselő, javasolom, hogy ezen a vonalon induljanak el.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa